βρέφη – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Γιατί Δάσος τον Χειμώνα;

Γράφει η Άννα Γκίνου | Αιθήρ

Ραντεβού στη Φύση

Η θεραπευτική ενέργεια του δάσους είναι γνωστή εδώ και αιώνες. Όταν περπατάτε στη φύση, το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες που αλληλοεπιδρούν με τους υποδοχείς του εγκεφάλου και αυξάνουν την αίσθηση της ευεξίας.

Επιπλέον, η αύξηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο, ενισχύει την ενέργεια σας και
οξύνει την εστίαση (focus) σας. Έτσι βελτιώνετε τη συνολική ζωτικότητα σας και μπορείτε να ανταπεξέλθετε καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας αλλά και στις ιώσεις τους χειμερινούς μήνες.

 

Το Δάσος τον Χειμώνα

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα παιδιά εξοικειώνονται με το λαμπερό πράσινο φύλλωμα, τα ανθισμένα λουλούδια και το ζεστό κλίμα.

Μέσα από το υπαίθριο παιχνίδι το χειμώνα, μαθαίνουν να βλέπουν το περιβάλλον τους από διαφορετικό πρίσμα και να εξελίσσονται σε συνειδητούς παρατηρητές. Βλέπουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως το ξερό γρασίδι, τα πεσμένα φύλλα με τα διαφορετικά χρώματα και το χιόνι.

Αυτές οι εναλλαγές παρέχουν στα παιδιά νέες εμπειρίες και ευκαιρίες για μάθηση όπως για τις εποχές, τους κύκλους ζωής των φυτών, αλλά και των ζώων. Μέσα από το παιχνίδι, την φαντασία και την εξερεύνηση, κατανοούν βαθύτερα το φυσικό περιβάλλον και όλες τις μορφές ζωής. Έτσι χτίζουν σιγά-σιγά την εκτίμηση τους για τον φυσικό κόσμο και ότι ακόμα τους περιβάλλει.

Έξω από αυτό που έχουν συνηθίσει οι άνθρωποι, αλλά ακόμη πιο έντονα τα παιδιά, τείνουν να συνεργάζονται πιο εύκολα, από ότι σε μικρούς εσωτερικούς χώρους, όπου ο ανταγωνισμός είναι πιο ισχυρός. Αυτό βελτιώνει την ομαδικότητα τους και την αίσθηση του «ανήκειν». Η αίσθηση του «ανήκειν»  σε μια μεγαλύτερη κοινότητα δίνει κίνητρο, βελτιώνει την υγεία και την αίσθηση ευτυχίας.

Όταν τα παιδιά περνάνε χρόνο στην ύπαιθρο, καλούνται να αντιμετωπίσουν περισσότερους απρόβλεπτους παράγοντες. Έτσι δυναμώνουν και μαθαίνουν να αντέχουν περισσότερες συναισθηματικές και σωματικές δυσκολίες.

Οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο και οι εμπειρίες επιλεγμένων παιχνιδιών μπορούν να διδάξουν στα παιδιά να ξεπερνούν τις «δύσκολες» καταστάσεις, χτίζοντας αυτοπεποίθηση και εσωτερικά κίνητρα. Ως αποτέλεσμα, μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους και το άγχος τους.

Η Αιθήρ λοιπόν σας προτρέπει να βγείτε από την ζώνη άνεσης σας και να ακολουθήστε ένα μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο δάσος  και θα βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία σας, σε πολλαπλά επίπεδα. Για τις δράσεις της και τις εμπειρίες που προσφέρει στην ύπαιθρο μπορείτε να ενημερώνεστε από το ημερολόγιο των πυγολαμπίδων αλλά και από τη σελίδα της αιθήρ στις πυγολαμπίδες. 

Μπορείτε να ακολoυθήσετε την Αιθήρ και στη σελίδα της στο Facebook. 

 

Λίγα Λόγια για την Άννα Γκίνου | Ιδρύτρια Αιθήρ

Η Άννα Γκίνου γεννήθηκε στην Αμερική και σε μικρή ηλικία μετακόμισε στο  Λιτόχωρο όπου ήρθε σε
επαφή για πρώτη φορά με το δάσος. Περνώντας πολλές ώρες της ημέρας σκαρφαλωμένη σε μια πλαγιά, σε ένα δέντρο ή σε κάποιο βράχο, η Φύση έγινε για πάντα το σημείο αναφοράς, η φωλιά της, το σπίτι της.

Αυτή της η συναναστροφή με τη Φύση και η αγάπη της για το ελεύθερο παιχνίδι αλλά και τα παιδιά,
την ώθησαν να βρει δημιουργικούς τρόπους να μοιραστεί και με άλλους αυτό το κρυμμένο μυστικό.

Γιορτάζεις…γιατί είσαι Μητέρα!

Γράφει η Στεφανία Τσακιράκη | Museum Art Therapist

 

Γιορτάζεις.

Γιατί είσαι μητέρα.

Γιατί είσαι μήτρα ζωής, έμπνευσης, ιδεών, δράσης.

Γιατί είσαι όλα αυτά που σε κάνουν να είσαι εσύ. 

Ναι, γιορτάζεις κάθε μέρα και το αξίζεις.

 

Τι έχει να σου προσφέρει λοιπόν μια ακόμη Γιορτή της Μητέρας; Ένα μπράβο; Για ποιον λόγο; Για κάτι το οποίο είσαι; Όχι, είσαι πολύ περισσότερα από κάτι που αξίζει ένα μπράβο!

Ίσως το μόνο που μπορεί να σου προσφέρει μια τέτοια μέρα είναι μια υπενθύμιση, του πόσο υπέροχη είσαι! Του ότι κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Του ότι είσαι αρκετή!

 

Κανείς δεν σε εκπαίδευσε να γίνεις μητέρα. Ακόμη κι όλα τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού ή γονεϊκότητας να ακολούθησες. Κι όλα τα βιβλία αν διάβασες. Κι αν είχες 100 συμβούλους και ειδικούς στο πλάι σου. Αυτό που γίνεσαι κάθε μέρα ως μητέρα είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ή να σου διδάξει από πριν. Γιατί είναι απλά βίωμα. Είναι πρόθεση και άφημα ταυτόχρονα.

Ξέρεις πώς θα ήθελες να πάνε τα πράγματα. Δεν ξέρεις όμως την τελική τους έκβαση. Κι είσαι τόσο δυνατή. Αφήνεσαι, εμπιστεύεσαι. Ψηλώνεις ψυχικά! Κάθε μέρα πλάθεις και πλάθεσαι!

 

Είναι όμως κι εκείνες οι ενοχές, οι τύψεις, τα ‘’θα μπορούσα να τα πάω καλύτερα’’. Τι να κάνεις όταν έρχονται μέσα στο δωμάτιο σαν τον ελέφαντα και πιάνουν όλο σου τον χώρο; Να πάρεις μια ανάσα, να θυμηθείς ποια είσαι.

 

Μα πώς να το κάνεις αυτό; Με τα δικά σου εργαλεία. Ανάπτυξε την εργαλειοθήκη σου. Μπορεί να είναι ένα τραγούδι, ένα ποίημα, μια φωτογραφία, ένας πίνακας, ένα βιβλίο, οτιδήποτε. Κάτι το οποίο σε κάνει να συνδέεσαι και πάλι με την πηγή σου.

 

Κάτι που μοιάζει σαν χάδι, αγκαλιά φροντίδας από εσένα προς εσένα. Κι αν ακόμη δεν έχεις ένα τέτοιο εργαλείο στην πολύτιμη θήκη σου, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.

 

Πάρε λίγες στιγμές για σένα. Θυμήσου την αναπνοή σου. Συνδέσου με τον εαυτό σου. Ετοιμάσου να αναζητήσεις αυτό το χάδι. Βρες το πρώτα μέσα σου. Έπειτα, αποφάσισε πού θέλεις να το ψάξεις. Είναι στη μουσική; Στην ποίηση; Στην τέχνη; Είναι κάτι το οποίο εσύ θα δημιουργήσεις για τον εαυτό σου;

Το διαδίκτυο μπορεί να σου προσφέρει αμέτρητες επιλογές. Θυμήσου να μην συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο από εκείνο που σε συνδέει με τη μεγαλειώδη αλήθεια σου ως μητέρα. Όταν έρθει το σωστό εργαλείο στα χέρια σου θα το νιώσεις.

Κι όταν το βρεις, απόλαυσέ το!

Εάν θέλεις να είναι ένα βιβλίο το εργαλείο σου, τότε σου έχω μια πρόταση. Το βιβλίο Η τέχνη μου να Είμαι εγώ, της Στεφανίας Τσακιράκη (Εκδόσεις Φυλάτος). Πρόκειται για ένα γράμμα προς κάθε μητέρα, μα είναι ένα βιβλίο προς κάθε παιδί μιας μητέρας -που είμαστε όλοι μας. 

 

Στο έργο αυτό, θα αναζητήσεις μαζί με την αφηγήτρια την αγάπη ακόμη κι εκεί που οι πολλοί πιστεύουν πως δεν υπάρχει. Διότι εσύ τώρα πια ξέρεις, όταν την αγάπη την έχεις μέσα σου, μπορείς να τη βρεις παντού! 

 

Κι όσο μακρύ κι αν είναι το ταξίδι της σύνδεσής μας με την αποδοχή και την αγάπη του εαυτού μας (ως γονείς, μα πρωτίστως ως άνθρωποι), όσα χιλιόμετρα κι αν χρειάζεται να διανύσουμε για να συναντήσουμε την αλήθεια και την εσωτερική μας ελευθερία, αξίζει!

 

Φέτος, όσα λουλούδια κι ευχές κι αν δεχτείς, θυμήσου να κάνεις εσύ πρώτα ένα δώρο στον εαυτό σου! Γέμισε πρώτα εσύ τον εαυτό σου με αγάπη, με ό,τι έχεις περισσότερο ανάγκη σήμερα! Και βάλε το πρώτο εργαλείο στην εργαλειοθήκη του φωτός σου.

Γιατί είσαι Μητέρα!

Γιατί γιορτάζεις κάθε μέρα!

——————————————

Η προπαραγγελία του βιβλίου Η τέχνη μου να Είμαι εγώ έχει ξεκινήσει. Μπορείς να κάνεις σήμερα αυτό το ξεχωριστώ δώρο στον εαυτό σου ή/και σε φίλες σου, κάνοντας κλικ εδώ. 

 

Η επίδραση της Yoga στην ανάπτυξη του παιδιού

 

Κολύμβηση, χορός, πολεμικές τέχνες, ενόργανη γυμναστική… Οι επιλογές για να βάλουμε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή των παιδιών μας είναι δεκάδες. Τί κάνει λοιπόν την παιδική Yoga διαφορετική; Και ποια είναι τα οφέλη της; 

Γράφει η Σοφία Βαφειάδου | www.wildfeet.gr

 

Από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να “φορτώνονται” με το άγχος της επιτυχίας – ακαδημαϊκής & κοινωνικής. “Θα δώσω τη σωστή απάντηση στην τάξη; Θα θέλει η Μαρία να γίνει φίλη μου; Θα με συμπαθήσουν οι νέοι μου συμμαθητές;”. Αν σε αυτά προσθέσουμε όλα τα “πρέπει” – κανόνες που πρέπει να ικανοποιούν καθημερινά για να κατακτήσουν τον όρο “καλό παιδί”, γίνεται πολύ εύκολο για ένα παιδί να γίνει επικριτικό προς τον εαυτό του και να χάσει την αυτοπεποίθηση του.

 

H παιδική Yoga μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά στις εντάσεις της καθημερινότητας και να γίνει ένας καταλύτης στη σωματική, συναισθηματική & νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να αναπτύξουν τα παιδιά μια ποικιλία σημαντικών δεξιοτήτων σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον.

 

Κατά τη διάρκεια μιας παιδικής τάξης Yoga, υπάρχει απόλυτη απουσία κριτικής & ανταγωνισμού. Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε τη στάση τέλεια ή καλύτερα από κάποιον άλλον, αλλά το να μάθουμε να εκφραζόμαστε δημιουργικά, να ακούμε το σώμα μας & ο ένας τον άλλον. Αυτή η άνευ όρων θετική στάση & ενθάρρυνση δημιουργεί ένα υγιές περιβάλλον που επιτρέπει στο παιδί να χαλαρώσει & να διασκεδάσει αναπτύσσοντας δύναμη, συντονισμό, ευλυγισία & ισορροπία, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη συγκέντρωση, αυτοεκτίμηση και επίγνωση του σώματός του.

 

 

Με σεβασμό στον διαφορετικό τρόπο μάθησης του κάθε παιδιού, στα μαθήματα μας χρησιμοποιούμε ιστορίες, μουσική, παιχνίδια, κίνηση & πολύχρωμο εξοπλισμό. Δημιουργούμε έτσι ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον, όπου η μάθηση συμβαίνει μέσα από κιναισθητικά, οπτικά & ακουστικά ερεθίσματα! Οι ιστορίες μας γίνονται εργαλεία να εξερευνήσουμε θέματα που απασχολούν μικρά & μεγαλύτερα παιδιά (φόβος για σκοτάδι, άγχος αποχωρισμού, φιλία κλπ) και μας εφοδιάζουν με τεχνικές χαλάρωσης που μας βοηθάνε να επιστρέψουμε στην ηρεμία όταν -στα λόγια των παιδιών- “το μέσα μας γίνεται σα μουτζούρα”!

 

Η Σοφία Βαφειάδου μοιράζεται μαζί μας τη διαδρομή της

“Σας γράφω από ένα δωμάτιο στη Λέρο, λίγα μέτρα απ’ τη θάλασσα. Το πώς έφτασα από τη Θεσσαλονίκη εδώ είναι μεγάλη ιστορία αλλά δεν έχει και πολλή σημασία. Σημασία έχει το γιατί! Και το γιατί συνοψίζεται στη λέξη “κίνηση”.

 

Μεγαλώνοντας στη Θεσσαλονίκη η ανάγκη να κινούμαι βρήκε έκφραση στον αθλητισμό. Η ομαδικότητα, η πειθαρχία και το αίσθημα του “ανήκειν” που βίωσα στo χώρο με έκαναν να τον αγαπήσω και έτσι θέλησα αργότερα να τον κάνω επάγγελμα σπουδάζοντας στο Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του ΑΠΘ.

 

Μέρος των σπουδών το πέρασα στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στην Πράγα, το οποίο ειδικεύεται ανάμεσα σε άλλα και στην υπαίθρια εκπαίδευση. Το πρόγραμμα σπουδών; Πολυήμερες εκδρομές στη φύση, αγώνες προσανατολισμού και αθλήματα περιπέτειας, ποδηλατάδες από χωριό σε χωριό και παιχνίδια συνεργασίας και κινητικότητας με πράσινο φόντο. Όχι μόνο με έφεραν σε επαφή με την όμορφη φύση της Τσεχίας, αλλά κυρίως γέννησαν το όραμα για ένα εκπαιδευτικό σύστημα πιο ελεύθερο και βιωματικό, πέρα από τους τέσσερις τοίχους της τάξης.

 

Ξεκίνησα να δουλεύω με παιδιά σαν προπονήτρια βόλλευ σε ακαδημίες της Θεσσαλονίκης, ούσα ταυτόχρονα αθλήτρια σε διάφορα σωματεία. Στόχος των προπονήσεων, πέρα από την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών, ήταν η ανάπτυξη ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ των μικρών αθλητών και κυρίως το χτίσιμο αυτοπεποίθησης.

 

Αρκετά χρόνια αργότερα, ένας τραυματισμός στάθηκε αφορμή να κλείσει προσωρινά αυτός ο κύκλος και να αναζητήσω την κίνηση μέσα απ’ τα ταξίδια που ονειρευόμουν από μικρή. Το σχέδιο έλεγε “Ευρώπη για 2 εβδομάδες” και το ακολούθησα μέχρι που έφτασα στην Ιρλανδία.

 

Οι άνθρωποι, η φιλοξενία, η υπέροχη φύση και η καθημερινή μουσική στους δρόμους έκαναν τις 2-3 μέρες που θα περνούσα εκεί 7 μήνες! Συνέχισα να εργάζομαι με παιδιά σε κέντρα υπαίθριας εκπαίδευσης, παιδικούς σταθμούς Montessori και ομάδες δημιουργικής απασχόλησης στο Δουβλίνο και τα γύρω χωριά.

 

Το 2016, το όραμα της βιωματικής εκπαίδευσης με φέρνει στο Linkoping της Σουηδίας για μεταπτυχιακές σπουδές στην Υπαίθρια Εκπαίδευση & Υπαίθρια Ζωή, οπού διδασκόμαστε πώς να χρησιμοποιούμε τα εκτός τάξης περιβάλλοντα για να ζωντανεύουμε τη μάθηση.

 

 

Πώς να διδάσκουμε τις ιδιότητες του νερού στο ίδιο το ποτάμι, να γνωρίζουμε τα ζώα της περιοχής παρατηρώντας τα στο δάσος, να οξύνουμε τις αισθήσεις μέσα από παιχνίδια και πολλά άλλα. Ο χρόνος που περάσαμε στην τάξη ήταν ελάχιστος. Με ήλιο, βροχή ή χιόνι, συναντιόμασταν κάπου έξω. Έβλεπα σχολεία χωρίς φράχτες και μακριά από δρόμους, παιδιά να βουτάνε σε λάσπες και να απολαμβάνουν κάθε μέρα χωρίς η έννοια του “κακού καιρού”  να υπάρχει γι’ αυτά.

 

Κάπου εκεί ήρθα και για πρώτη φορά σε επαφή με τη γιόγκα. Η σχέση μου μαζί της ξεκίνησε σαν ένα νέο ταξίδι εξερεύνησης της κίνησης, με περισσότερη όμως κατανόηση και αγάπη για το σώμα απ’ ότι είχα μάθει σαν αθλήτρια. Στην πορεία έγινε ένα ταξίδι πιο εσωτερικό που με έφερνε όλο και πιο πολύ σε αρμονία με τον κόσμο μέσα και έξω μου.

 

Μάθαινα να αποδέχομαι, να ηρεμώ το μυαλό, να “ακούω” το σώμα, να επιβραδύνω το ρυθμό της καθημερινότητας μου.

 

Θέλοντας να μοιραστώ τα οφέλη της yoga με τα παιδιά και, ούσα ήδη στην Αγγλία για εθελοντισμό στην αγγλική εξοχή, ξεκίνησα το 2018 το project Wild Feet”, διδάσκοντας yoga σε παιδιά 4-12 ετών, σε σχολεία, κοινοτικά κέντρα και στούντιο  yoga. Η προσέγγιση ήταν απλή και παραμένει η ίδια σήμερα. Παιχνίδι, αυθορμητισμός και ελευθερία έκφρασης. 

 

 

Με έδρα πλέον την Ελλάδα και με κύρια εργαλεία τις διαδραστικές ιστορίες, τα παιχνίδια, τη μουσική κ.α, ανακαλύπτουμε στα μαθήματα μας νέους τρόπους να κινούμαστε, να αναπνέουμε και να συνεργαζόμαστε!

 

Λόγω Covid συναντιόμαστε πλέον διαδικτυακά και -παρόλο που τίποτα δε ξεπερνάει την ανθρώπινη, διά ζώσης επαφή – τα online μαθήματα μας έχουν δώσει την ευκαιρία να συνδεθούμε με παιδιά από διάφορα μέρη της Ελλάδας & του εξωτερικού (Λέρο, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Τουρκία, Αγγλία κα) και να γνωρίσουμε νέους φίλους.

 

Κι αν μέσα σε όλη την αβεβαιότητα της εποχής μπορώ να πω κάτι με σιγουριά είναι αυτό: πως όταν με τα παιδιά βρεθούμε ξανά από κοντά, η χαρά, η ευγνωμοσύνη και η δίψα για επαφή θα είναι διπλάσια και θα είμαστε παρόντες στη στιγμή πιο πολύ από ποτέ!”

 

 

 

Αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα την παιδική Υοga, επισκεφτείτε τη σελίδα www.wildfeet.gr ή www.facebook.com/wildfeetyoga ή γίνετε μέρος της παρέας της σε ένα από τα διαδικτυακά της μαθήματα! Για περισσότερες πληροφορίες & ερωτήσεις καλέστε στο 6909 445549 ή στείλτε email στο wildfeetforkids@gmail.com.

 

ANEL HONEY PARK: ένα θεματικό πάρκο για τη ζωή της μέλισσας!

Το ήξερες ότι σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, κοντά στο Νέο Ρύσιο, υπάρχει ένα οργανωμένο υπαίθριο φυσικό μουσείο; Πρόκειται για το μοναδικό θεματικό πάρκο για τη ζωή και τα προϊόντα της μέλισσας, που μπορούν να επισκεφτούν όχι μόνο σχολεία, αλλά και οικογένειες, με σκοπό τη γνωριμία και την εξοικείωση με το καταπληκτικό αυτό έντομο.

 

Το Anel Honey Park άνοιξε τις πόρτες του πριν από πέντε χρόνια περίπου, με σκοπό να μοιραστεί με το κοινό, και ιδιαίτερα με τα μικρά παιδιά, μικρές και σημαντικές λεπτομέρειες από τη ζωή της μέλισσας, τον τρόπο που αυτή αναπαράγεται, τη μυστική ζωή της βασίλισσας και της οργανωμένης κυψέλης, τα προϊόντα της όπως η γύρη, η πρόπολη και ο βασιλικός πολτός. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να πιάσουν και να κατασκευάσουν κεριά με φυσικό κερί μέλισσας, να μυρίσουν τα διαφορετικά μυρωδικά της φύσης που δίνουν το άρωμά τους στις διαφορετικές ποικιλίες μελιού αλλά και να δοκιμάσουν το ίδιο το μέλι, μέσα από έναν βιωματικό και ιδιαίτερα διασκεδαστικό τρόπο. Φυσικά θα γνωρίσετε και τους φίλους των μελισσών, τον Λάμπη, τη Μαργαρίτα και όλα τα υπόλοιπα ζωάκια, που με πολλή φροντίδα φιλοξενούν στο ANEL honey park, θυμίζοντάς μας πως είμαστε μέρος μιας μεγάλης αλυσίδας και πως όλοι έχουμε ανάγκη τους φίλους (ανθρώπους και ζώα).

 

 

anel melisokkomikoparko 133

anel melisokkomikoparko 117

anel melisokkomikoparko 113

Εμείς επισκεφτήκαμε το ANEL Honey Park το φθινόπωρο που μας πέρασε μαζί με φίλους των Πυγολαμπίδων στο κλουβί και ήταν μια πραγματικά απολαυστική εμπειρία!

Καταπληκτική η ομάδα της ANEL Honey Park, μας περιποιήθηκε με το παραπάνω! Μπορείτε και εσείς να κλείσετε μια οργανωμένη επίσκεψη!

 

anel melisokkomikoparko 197

anel melisokkomikoparko 210

anel melisokkomikoparko 071

Το Μελισσοκομικό Πάρκο μπορούν να επισκεφτούν οργανωμένα τα σχολεία (κατόπιν συνεννόησης) αλλά και κάθε οικογένεια καθημερινές ή τα Σάββατα το πρωί από τις 10:00 – 15:00. Μπορείτε να προμηθευτείτε τον χάρτη αυτοξενάγησης και να περιηγηθείτε δωρεάν στο Πάρκο, ενώ υπάρχει πλέον και καφέ και μικρογεύματα, όπου μπορείτε να κάνετε το διάλειμμά σας ενώ τα παιδιά θα παίζουν με ασφάλεια στο πάρκο. Στα “κατοικίδια” του πάρκου προστέθηκε και ένα όμορφο αλογάκι που μπορεί κάποιος να κάνει βόλτα.

Αν θέλετε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, μπορείτε να προγραμματίσετε μια με φίλους σας μια οργανωμένη ξενάγηση που περιλαμβάνει:

  • Εξερεύνηση / θεματικές στάσεις για την μέλισσα
  • Επίδειξη συλλογής προϊόντων μέλισσας
  • Δραστηριότητες με τον χάρτη αυτο-ξενάγησης
  • Κέρασμα γιαούρτι με μέλι

Το κόστος της οργανωμένης ξενάγησης κοστίζει 5€ για τους ενήλικες και 4€ για τα παιδιά.

Ακολουθούν μερικές εικόνες από τη δική μας οργανωμένη ξενάγηση που με πολλή χαρά προσέφερε το Anel Honey Park στους φίλους των Πυγολαμπίδων στο κλουβί, το περασμένο φθινόπωρο.

 

anel melisokkomikoparko 095

anel melisokkomikoparko 078

anel melisokkomikoparko 081

Τα παιδιά έφτιαξαν στο δικό τους κερί!

anel melisokkomikoparko 194

anel melisokkomikoparko 085

anel melisokkomikoparko 103

Μυρίσαμε όλα τα βότανα και μάθαμε πως δίνουν το άρωμά τους στα διαφορετικά είδη μελιού!

anel melisokkomikoparko 087

anel melisokkomikoparko 088

anel melisokkomikoparko 173

Δοκιμάσαμε μέλι απευθείας από το σπίτι της μέλισσας!

anel melisokkomikoparko 169

Στο χώρο της ANEL Honey Park μπορείτε να:

  • Ακολουθήσετε τις διαδρομές και να ανακαλύψετε πολλά μυστικά του πάρκου. Προμηθευτείτε το χάρτη αυτοξενάγησης και να περιηγηθείτε ΔΩΡΕΑΝ στο πάρκο.
  • Παρακολουθήσετε από ειδικές κυψέλες παρατήρησης, σε απόσταση αναπνοής, τις μέλισσες να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες, δίνοντας μαθήματα ζωής, συμπεριφοράς και εργατικότητας!
  • Χαλαρώσετε στα σπιτάκια μελισσοθεραπείας, ειδικά διαμορφωμένους χώρους στους οποίους μπορείς να χαλαρώσεις από το βόμβο και τη μυρωδιά της μέλισσας! Ενημερωθείτε για το κόστος.
  • Γευτείτε αγνά μελισσοκομικά προϊόντα, βότανα και καλλυντικά. Ρωτήστε τους εξειδικευμένους επιστήμονές της ANEL Honey park για τη χρήση και τα οφέλη τους.
  • Αγοράσετε προϊόντα της μέλισσας.
  • Κλείστε θέση σε μία από τις οργανωμένες περιηγήσεις, ενημερωθείτε για το κόστος.
  • Συμμετέχετε στις δραστηριότητες και τα σεμινάρια!
  • Διοργανώσετε το πάρτι του παιδιού σας!

 

anelmargarita

anel

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ώρες λειτουργίας  Δευτέρα – Παρασκευή, 08.00 – 17.00 & Σάββατο, 08.00 – 16.00

Τα προγράμματα και οι οργανωμένες ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού!

Το πάρκο λειτουργεί όλο τον χρόνο!

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη

Κατεβάστε τον χάρτη αυτοξενάγησης εδώ

Γράφουν για το ANEL Honey Park στο Tripadvisor

To ANEL Honey Park στο Youtube

Παιδικά βιβλία που μας φέρνουν κοντά στο περιβάλλον

Γράφουν η Άρτεμις Καρμπά και η Μαρία Στρούμπα

 

Τα βιβλία, αχ, τα βιβλία! Δημιουργούν νέους κόσμους, συνδέουν τους ανθρώπους, καλλιεργούν την ευαισθησία και την ενσυναίσθησή μας… Αχ τα βιβλία.

Αν είσαι γονιός, διαβάζοντας βιβλία με το παιδί σου, δημιουργείς μία συνθήκη «συνωμοτική». Μπορείτε να κάνετε αστεία που μόνο μεταξύ σας θα καταλαβαίνετε και να μιλάτε για τους ήρωες και τις ηρωίδες των βιβλίων σαν να’ταν μέλη της οικογένειας (γιατί μετά από τόσες και τόσες αναγνώσεις, γίνονται!).

Αν είσαι εκπαιδευτικός, σίγουρα αναζητάς το επόμενο βιβλίο που θα «τσιγκλήσει» τους μαθητές και τις μαθήτριές σου, θα ανάψουν οι συζητήσεις, θα συγκινηθούν οι καρδιές και θα συνδεθεί η ομάδα.

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (05 Ιουνίου), σας παρουσιάζουμε τα αγαπημένα μας βιβλία, που πιστεύουμε ότι θα σας οδηγήσουν σε νέες περιβαλλοντικές περιπέτειες και θα σας βοηθήσουν να μιλήσετε με τα παιδιά για τη φύση και το περιβάλλον, απλά, φυσικά και με ευχάριστο τρόπο.

 

Βιβλία για την Ημέρα Περιβάλλοντος

 

 οι προτάσεις του kookoonari

1) Ο εγωιστής γίγαντας, O. Wilde, Εκδόσεις Μεταίχμιο

2) Μισέλ: το πρόβατο που δεν είχε καθόλου τύχη, S. Victor, Εκδόσεις Κόκκινο

3) Ένα δέντρο μια φορά, E. Vast, Εκδόσεις Κόκκινο

4) Μάντεψε πόσο σ’αγαπώ, S. McBratney., Εκδόσεις Παπαδόπουλος

5) Κοραλία, το ψάρι που έγινε εκατό ετών, L. Hawthorne, Εκδόσεις Διόπτρα

6) Φλορέτ, A. Walker, Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

 

οι προτάσεις του share-call

1) Ο Νόι και η φάλαινα, Β. Davies, Εκδόσεις Ίκαρος

2) Ο κύριος Μπεν, η Μου και τα σκουπίδια, Σ. Ζαραμπούκα, Εκδόσεις Πατάκη

3) Η τύχη του Φάουστο, O. Jeffers, Eκδόσεις Ίκαρος

4) Η επανάσταση των ζώων, Μ.Escoffier-S. Senegas, Eκδόσεις Παπαδόπουλος

5) Που πάνε όλα αυτά; Τα σκουπίδια, η ανακύκλωση και η προστασία του πλανήτη μας, J. French, Εκδόσεις Διόπτρα

6) Στα μονοπάτια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Γ. Μπλιώνης, Εκδόσεις Κέδρος (* για εκπαιδευτικούς)

 

Δείτε το παρακάτω βίντεο, όπου σας δείχνουμε όλα τα παραπάνω παιδικά βιβλία για το περιβάλλον ενώ σας δείχνουμε την εικονογράφηση αλλά μοιραζόμαστε μαζί σας και λίγα λόγια για το περιεχόμενό τους.

 

 

Εσύ έχεις να μας προτείνεις κάποιο δικό σου αγαπημένο παιδικό βιβλίο που εμπνέει τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα και να αγαπήσουν το περιβάλλον;

Άφησέ μας το σχόλιό σου!

 

Λίγα λόγια για τη Μαρία Στρούμπα

Η Μαρία Στρούμπα είναι παιδαγωγός με μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Είναι εμπνεύστρια και συντονίστρια του kookoonari project, το οποίο εκπαιδεύει τα παιδιά, τους γονείς και τις εκπαιδευτικούς του 10ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής σχετικά με τις αρχές του Zero Waste. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία Zero Waste Σχολείων και άλλων χώρων, ώστε περισσότερα άτομα να σκεφτούν διαφορετικά, να δράσουν ΦΥΣΗ-κά και να γίνουν kookoonari.

 

Λίγα λόγια για την Άρτεμις Καρμπά

Η Άρτεμις Καρμπά είναι παιδαγωγός με ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και εμψυχώτρια ομάδων.  Εμπνεύστηκε και συντονίζει το «share-call», ένα πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς που αναζητούν έμπνευση, υποστήριξη και δύναμη. Με «oμάδες προσωπικής & επαγγελματικής ανάπτυξης», καλλιτεχνικά/παιδαγωγικά εργαστήρια και σεμινάρια προσπαθεί να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς να ανταποκριθούν στις σύνθετες προκλήσεις της εκπαιδευτικής τους πράξης.

 

 

 

Ποιος είναι ο Άλφονς;

Γράφει η Άννα Παπαφίγκου*

Θεατρολόγος, μεταφράστρια από τα σουηδικά και συνιδρύτρια των εκδόσεων Μάρτης.

Ο Άλφονς είναι ο πρωταγωνιστής στις ιστορίες της Σουηδής συγγραφέως Gunilla Bergström. 

Γεννημένη το 1942, έγραψε 30 βιβλία με πρωταγωνιστή τον Άλφονς, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες κι έχουν πουλήσει γύρω στα 9 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

 

Ποιο είναι όμως το μυστικό της επιτυχίας αυτού του βιβλίου; Τι κάνει τον Άλφονς τόσο αγαπητό στα παιδιά, όχι μόνο της Σουηδίας, αλλά όλου του κόσμου;

Την απάντηση νομίζω τη δίνει η συγγραφέας που αποκαλύπτει ότι όποτε την προβλημάτιζε κάποιο σοβαρό ζήτημα στη ζωή της έγραφε μια ιστορία με τον Άλφονς.

“Τα παιδιά τα πιάνουν” αυτά, λέει σε συνέντευξή της η Γκουνίλα. “Ο Άλφονς μιλάει τη γλώσσα των παιδιών”. Τα προβλήματα που βιώνει μοιάζουν με τα δικά τους. Μοιράζεται φόβους, σκέψεις, όνειρα και έτσι τους επιτρέπει να ταυτιστούν μαζί του. Είναι ένας τύπος που αρέσει στα παιδιά γιατί χαράζει τον δικό του δρόμο. Δεν είναι τέλειος, δεν έχει υπερφυσικές δυνάμεις, δεν του αρέσουν οι τσακωμοί και τα βιντεοπαιχνίδια. Άλλωστε η πρώτη ιστορία του Άλφονς γράφτηκε το 1972, πολύ πριν η τεχνολογία γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών.

 

Σε όλες τις ιστορίες πρωταγωνιστούν ο Άλφονς και ο μπαμπάς του. Αλήθεια, πού είναι η μαμά του; 

Το 2014, στα πρώτα γενέθλια του Μάρτη, είχαμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην Ελλάδα τη δημιουργό του Άλφονς. Τότε, η ίδια μάς εκμυστηρεύτηκε ότι τον μπαμπά του Άλφονς τον εμπνεύστηκε από τα δύο δικά της πατρικά πρότυπα: τον μπαμπά και τον πατριό της.

Οι γονείς της χώρισαν όταν ακόμα ήταν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και στην πορεία της ζωής τους δημιούργησαν δύο νέες εντελώς διαφορετικές οικογένειες: οπότε, η Γκουνίλα ως παιδί μοιραζόταν την καθημερινότητά της ανάμεσα στο καλλιτεχνικό σπίτι της μαμάς και του πατριού της που ήταν ζωγράφος και στο πιο αυστηρό αλλά γεμάτο γνώση σπίτι του μπαμπά της, που ήταν δάσκαλος, και της συζύγου του.

Ο μπαμπάς του Άλφονς αποτελεί ένα κράμα των δύο αντρών που καθόρισαν τη ζωή της. Όσο για τις ιστορίες του Άλφονς, μας είπε ότι πρώτα δημιούργησε τον Άλφονς και τον μπαμπά του και μετά δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αναφέρει και τη μαμά. Αυτή βέβαια η μη επιτηδευμένη απουσία της μητέρας αφήνει χώρο στα παιδιά να δουν τις πολλές μορφές οικογένειας που υπάρχουν, να συμφιλιωθούν με την ιδέα του διαζυγίου, της απουσίας, της απώλειας, χωρίς να νιώθουν ένοχα ή υπεύθυνα γι’ αυτό.

 

Από την Πρεσβεία της Σουηδίας και τις Εκδόσεις Μάρτης, ηχογραφημένη μια ιστορία του 'Αλφονς 


Νομίζω ότι η επιτυχία του Άλφονς έχει να κάνει με την παραδοχή ότι δεν είμαστε τέλειοι και ότι όλοι μπορούμε να δημιουργήσουμε την πραγματικότητά μας και να αντλήσουμε χαρά, κουράγιο και δύναμη ακόμα και αν η τύχη στο ξεκίνημα της ζωής μας δεν είναι με το μέρος μας.

Ας συνδεθούμε, λοιπόν, με τη βοήθεια του Άλφονς, ας εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε ό,τι μας χωρίζει και ας συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κόσμου με λιγότερο μίσος. Και να θυμόμαστε πάντα ότι στην καθημερινότητα κρύβονται οι μεγαλύτερες εκπλήξεις. Ας αφεθούμε για να μας αποκαλυφθούν.

[Από τις εκδόσεις Μάρτης κυκλοφορούν 6 βιβλία της σειράς του Άλφονς: Καληνύχτα, Άλφονς!, Σκανταλιάρη Άλφονς!, Τι χαρά, Άλφονς!, Κάνε γρήγορα, Άλφονς!, Άπαπα, Άλφονς!Ώρα για πάρτι, Άλφονς!   ]

 

 

Το παιδί στην οικογένεια

Απόσπασμα από το βιβλίο ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ “Το παιδί στην οικογένεια”

Συγγραφέας: Μαρία Μοντεσσόρι | ΕισαγωγήΕπιστημονική Επιμέλεια: Ειρήνη Φαφαλιού | Μετάφραση: Γιάννα Σκαρβέλη | Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

H εκπαίδευση των παιδιών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε λανθασμένες ιδέες και προκαταλήψεις. Σήμερα γίνεται προσπάθεια να επικρατήσουν άλλες απόψεις, πολύ πιο θετικές, βασισμένες στην άμεση παρατήρηση. Αν σκεφτούμε την επιτυχία που σημείωσε η μέθοδος της παρατήρησης σε όλα τα επιστημονικά πεδία, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν και οι κατευθυντήριες γραμμές της παιδαγωγικής.

 

Η σύγχρονη εκπαίδευση, που βασίζεται στην παρατήρηση των παιδιών πριν επιχειρήσουμε να τα εκπαιδεύσουμε, πρέπει τελικά να διεισδύσει και στην οικογένεια και, εκτός από το νέο παιδί, να δημιουργήσει νέες μητέρες και νέους πατέρες.

 

Μέχρι τώρα, το βασικό μέλημα των γονιών ήταν να διορθώνουν τα ελαττώματα των παιδιών διδάσκοντάς τους αυτό που φαινόταν στους ίδιους καλό και δίκαιο, πρώτα απ’ όλα με το παράδειγμά τους, αλλά και με διδάγματα και νουθεσίες − και, αν όλα αυτά δεν ήταν αρκετά, με κατσάδιασμα και τιμωρίες. Ήταν, μάλιστα, ευνόητο ότι η οικογένεια είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την τιμωρία ως παιδαγωγική μέθοδο περισσότερο από κάθε άλλην.

 

Ένα τέτοιο δικαίωμα, όμως, βαραίνει τους γονείς με δύο ευθύνες: αντιπροσωπεύουν για το ανίσχυρο παιδί την εξουσία και την αδιαμφισβήτητη αυθεντία, και επιπλέον, αφού αναλάβουν αυτό τον ρόλο, έχουν υποχρέωση να δίνουν πάντα το καλό παράδειγμα.

 

Οι γονείς καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι από αυτούς εξαρτάται η εξέλιξη των παιδιών τους. Γι’ αυτό λέγεται πως η μάνα παίζει στα γόνατά της το πεπρωμένο της πατρίδας. Ωστόσο, ούτε ο πατέρας ούτε η μητέρα είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό το δύσκολο καθήκον. Μια μητέρα, που θα έπρεπε να ξέρει από τη δική της παιδική ηλικία ότι μόνο με εξάσκηση και υπομονή καταφέρνει κανείς να κάνει ακόμα και το πιο απλό πράγμα, δεν αναρωτιέται καν πώς εκπαιδεύεται ένα παιδί. Ένας πατέρας, που έμαθε πολλά στα νιάτα του αλλά δεν έκανε ποτέ τον κόπο να σκεφτεί πώς διαμορφώνεται ένας χαρακτήρας, δεν θα σταθεί ποτέ να παρατηρήσει προσεκτικά ένα παιδί.

 

Το αποτέλεσμα είναι αυτή η τεράστια ευθύνη των γονιών να αφήνεται συχνά, και εντελώς αυθαίρετα, στην τύχη, στην καλή θέληση ή ακόμα και σε εμπειρίες που έχουν χάσει την αξία τους γιατί δεν έχουν πια κανένα νόημα.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι δύσκολο να γίνουμε ξαφνικά τέλεια πρότυπα, άξια να τα μιμηθούν τα παιδιά. Μέχρι να εμφανιστεί στην οικογένεια αυτή η νέα, αθώα ζωή, η μητέρα και ο πατέρας συναγωνίζονταν ποιος θα αναγνωρίσει τα δικά του ελαττώματα. Σκέφτονταν τις ελλείψεις τους και παραδέχονταν ότι είναι ατελή όντα. Ξαφνικά, όμως, έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο καθήκον και οφείλουν να είναι τέλειοι. Αποκτούν την ευθύνη να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους με την αυθεντία τους, να διορθώσουν τα ελαττώματά τους, να τα κάνουν καλύτερα επιβάλλοντάς τους τιμωρίες, αλλά κυρίως δίνοντας το λαμπρό παράδειγμα της δικής τους τελειότητας.

 

Έτσι δημιουργείται μια κατάσταση στην οποία δεν θα επεκταθούμε εδώ, καθώς όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις που προκύπτουν στην καθημερινή ζωή.

 

Στο σημείο αυτό, όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας μιαν άλλη πτυχή του προβλήματος. Ναι μεν οι νέοι γονείς πρέπει να κάνουν τα πάντα για να πάψουν να καταπιέζουν την ψυχή των παιδιών τους, που είναι πολύ πιο αθώα και αγνή από τη δική τους, αλλά σε καμία περίπτωση η έννοια της ελευθερίας στην εκπαίδευση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει γενικά να προσπαθούν να διορθώσουν τα ελαττώματά τους. Σε αυτή την περίπτωση, θα εξέθεταν το παιδί σε πολλαπλές συνέπειες των ελλείψεών του και θα το έκαναν θύμα επικίνδυνων ψυχικών ασθενειών. Επειδή δεν σκοπεύουμε να θέσουμε νέες αρχές, θα αντλήσουμε συμπεράσματα από τις ήδη γνωστές. Πάνω απ’ όλα, πριν τις εφαρμόσουμε, πρέπει να σκεφτούμε τι πραγματικά χρειάζεται το παιδί και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να το ικανοποιήσουμε. Και για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, πρέπει πρώτα να προετοιμάσουμε τους γονείς.

 

Τώρα πια, όλες σχεδόν οι μητέρες γνωρίζουν πώς πρέπει να φροντίζουν το σώμα των παιδιών τους, γνωρίζουν τους κανόνες της σωστής διατροφής, ποια θερμοκρασία χρειάζονται τα παιδιά για τη βέλτιστη ανάπτυξή τους και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ζωής στον καθαρό αέρα, ο οποίος αυξάνει το απόθεμα οξυγόνου στους πνεύμονες.

 

Το παιδί, όμως, δεν είναι απλώς ένα ζωάκι που χρειάζεται τροφή. Ήδη από τη στιγμή της γέννησής του, είναι ένα πλάσμα που έχει ψυχή και, αν θέλουμε να φροντίσουμε την ευημερία του, δεν αρκεί να φροντίζουμε μόνο τις σωματικές του ανάγκες. Πρέπει να του ανοίξουμε τον δρόμο για την πνευματική ανάπτυξη. Πρέπει, από την πρώτη κιόλας μέρα, να σεβόμαστε τις παρορμήσεις της ψυχής του και να βρίσκουμε τρόπο να τις στηρίζουμε.

 

Για τη σωματική υγεία του παιδιού παίρνουμε σαφείς οδηγίες. Οι κανόνες για την υγεία της ψυχής, όμως, που εκτείνονται σε ένα πολύ ευρύτερο πεδίο, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα.

 

Το παιδί δεν αισθάνεται μόνο ανάγκη για φαγητό. Η χαρά του όταν κάνει κάποιες δεδομένες κινήσεις, που κανείς δεν μπορεί να τις εμποδίσει, αποτελεί ένδειξη των άπειρων εσωτερικών αναγκών του. Αντί να εμποδίζουμε τη δραστηριότητά του, πρέπει να του προσφέρουμε τα μέσα που χρειάζεται για να την αναπτύξει.

 

Τα περισσότερα σημερινά παιχνίδια δεν προσφέρουν τα σωστά πνευματικά ερεθίσματα στο παιδί και πιστεύω πως τελικά θα εξαφανιστούν. Ας δούμε τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Τα παιχνίδια αποκτούν όλο και μεγαλύτερο μέγεθος. Οι κούκλες έχουν γίνει τόσο μεγάλες που φτάνουν σχεδόν στο ύψος των μικρών κοριτσιών. Αντίστοιχα, έχουν μεγαλώσει σε μέγεθος και όλα όσα έχουν σχέση με τις κούκλες: κρεβατάκια, ντουλάπες, κουζινικά κτλ. Και το κοριτσάκι είναι πολύ ευχαριστημένο με όλα αυτά.

 

Αν όμως τα παιχνίδια μεγαλώσουν λίγο ακόμα, το κοριτσάκι θα γίνει αντίπαλος της ίδιας του της κούκλας και θα θέλει για τον εαυτό του το κρεβατάκι και τις καρεκλίτσες. Τότε, θα φτάσει στο απόγειο της ευτυχίας, αλλά τα παιχνίδια θα εξαφανιστούν. Το κοριτσάκι θα έχει βρει ένα περιβάλλον που θα του ταιριάζει και θα χρησιμοποιεί, με όλο και πιο μεγάλη ευχαρίστηση, όλα τα αντικείμενα που προορίζονταν για την κούκλα του. Όλα αυτά τα όμορφα και χρήσιμα πράγματα του προσφέρουν μια νέα, πραγματική ζωή, τη μοναδική ζωή που μπορεί να το κάνει ευτυχισμένο και να το βοηθήσει να μεγαλώσει με φυσικό τρόπο.

 

Πρέπει να προσφέρουμε στο παιδί ένα περιβάλλον το οποίο θα ανήκει αποκλειστικά σε αυτό: ένα μικρό νιπτήρα μόνο δικό του, μικρές πολυθρόνες, ένα μπουφέ με συρτάρια που θα μπορεί να τα ανοίγει και μέσα θα βρίσκει αντικείμενα κοινής χρήσης τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει, ένα κρεβατάκι για να κοιμάται τη νύχτα σκεπασμένο με μια ωραία κουβέρτα, την οποία θα μπορεί να διπλώνει ή να ξεδιπλώνει μόνο του. Πρέπει να του δώσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορεί να ζει και να παίζει. Τότε θα το δούμε να δουλεύει όλη μέρα με τα χεράκια του και να περιμένει ανυπόμονα να γδυθεί μόνο του και να ξαπλώσει μόνο του στο κρεβατάκι του. Θα ξεσκονίζει τα έπιπλα, θα τα τακτοποιεί, θα φροντίζει να τρώει καλά, να ντύνεται μόνο του, να είναι ευγενικό και ήρεμο, χωρίς κλάματα, χωρίς ξεσπάσματα, χωρίς ιδιοτροπίες, τρυφερό και υπάκουο.

 

Η νέα εκπαίδευση δεν σημαίνει μόνο ότι προετοιμάζουμε το κατάλληλο περιβάλλον για το παιδί και ότι δεχόμαστε, γενικότερα, πως του αρέσει η δουλειά και η τάξη αυτή καθαυτή. Σημαίνει επίσης ότι το παρατηρούμε ώστε να αναγνωρίζουμε τις εκδηλώσεις του πνεύματός του που ανθίζει. Ο νέος δρόμος είναι ο δρόμος του πνεύματος, που δεν απαρνείται όσα έχουν κατακτηθεί σε σχέση με τη σωματική υγεία, αλλά κάνει κτήμα του αυτή τη γνώση και τη χρησιμοποιεί για να προχωρήσει παρακάτω. Η ψυχολογική διάσταση έχει αδιαμφισβήτητα τεράστια σημασία για μας, αυτή αποτελεί το μυστικό της νέας εκπαίδευσης.

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παρουσιάσω τις βασικές αρχές που θα βοηθήσουν τη μητέρα να βρει τον πιο σωστό δρόμο για το παιδί της.

 

Πρώτη, και σημαντικότερη, αρχή: Πρέπει να σεβόμαστε όλες τις μορφές εμπρόθετης δραστηριότητας του παιδιού και να προσπαθούμε να τις καταλάβουμε.

 

Συνήθως περνούν απαρατήρητες οι εκδηλώσεις της ζωής του παιδιού που δείχνουν την εσωτερική του δύναμη και το ωθούν να αναπτύξει την ενέργειά του σε όλους τους τομείς. Όταν μιλάμε για «δραστηριότητα του παιδιού», σκεφτόμαστε κάτι ιδιαίτερο το οποίο παρατηρήσαμε κάποια στιγμή, γιατί κέντρισε τη νωθρή προσοχή μας. Μπορεί να ήταν ακόμα και κάποια άσχημη αντίδραση, κάποια ψυχική απόκλιση που προκλήθηκε από την έλλειψη άσκησης ή μια έκρηξη ενέργειας που είχε μείνει για πάρα πολύ καιρό καταπιεσμένη. Αντίθετα, τα σημάδια της πραγματικής δραστηριότητας του παιδιού δεν εντοπίζονται εύκολα. Πρέπει να πιστέψουμε σε όλα τα καλά στοιχεία που βρίσκονται κρυμμένα μέσα στο παιδί και να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε με φροντίδα και αγάπη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να το εκτιμήσουμε σωστά.

 

Με αυτό τον τρόπο πρέπει να προετοιμάζονται οι γονείς, αν θέλουν να είναι σε θέση να κατανοούν σωστά τις φυσιολογικές εκδηλώσεις του παιδιού τους.

 

Ας δούμε, όμως, κάποιες παρατηρήσεις που προέκυψαν από τη ζωή του παιδιού στην οικογένεια.

Αρχικά, θα ήθελα να σας μιλήσω για ένα κοριτσάκι τριών μηνών, ένα μικροσκοπικό πλασματάκι που μόλις είχε διαβεί το κατώφλι της ζωής. Φαινόταν να έχει μόλις ανακαλύψει τα χέρια του και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τα δει καλύτερα. Τα μπρατσάκια του, όμως, ήταν πολύ κοντά και, για να δει τα χέρια του, έπρεπε να στρίψει τα μάτια. Επομένως, ήταν ικανό να κάνει μια μεγάλη προσπάθεια. Γύρω του υπήρχαν πολλά πράγματα, εκείνο όμως ενδιαφερόταν μόνο για τα χεράκια του. Οι προσπάθειές του ήταν η εκδήλωση ενός ενστίκτου που θυσίαζε την άνεση προκειμένου να ικανοποιηθεί μια εσωτερική ανάγκη.

 

Αργότερα, έδωσαν στο κοριτσάκι ένα αντικείμενο να το κρατήσει στα χέρια, να το αγγίξει. Το κρατούσε με μεγάλη αδιαφορία. Προφανώς δεν το ενδιάφερε καθόλου. Άνοιξε το χεράκι του και το άφησε να πέσει κάτω χωρίς να δώσει την παραμικρή σημασία. Αντίθετα, το προσωπάκι του έπαιρνε μια πολύ έξυπνη έκφραση κάθε φορά που προσπαθούσε να πιάσει κάτι, άσχετα από το αν τα κατάφερνε ή όχι. Κοίταζε με απορία τα χεράκια του σαν να έλεγε: «Πώς γίνεται πότε να καταφέρνω και πότε να μην καταφέρνω να τα πιάσω;» Προφανώς το ζήτημα της λειτουργίας των χεριών του τού είχε τραβήξει την προσοχή. Όταν έγινε έξι μηνών, του έδωσαν μιαν ασημένια κουδουνίστρα. Την έβαλαν στο χέρι του και το βοή-θησαν να την κουνήσει, για να ακούσει το κουδουνάκι. Έπειτα από λίγο, άφησε την κουδουνίστρα να πέσει. Την μάζεψαν και του την έδωσαν ξανά. Αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές.

 

Φαινόταν ότι το παιδί, όταν έριχνε κάτω την κουδουνίστρα και ζητούσε αμέσως να του τη δώσουν πίσω, είχε κάποιο σκοπό. Μια μέρα, ενώ την κρατούσε, αντί να ανοίξει τελείως το χέρι του όπως έκανε συνήθως, άνοιξε μόνο ένα δάχτυλο, έπειτα άλλο ένα, κι άλλο ένα, μέχρι το τελευταίο. Τότε η κουδουνίστρα έπεσε στο πάτωμα. Η μικρή κοίταζε τα δάχτυλα με πολύ μεγάλη προσοχή. Επανέλαβε την κίνηση εξακολουθώντας να κοιτάζει τα δαχτυλάκια της. Αυτό που την ενδιάφερε προφανώς δεν ήταν η κουδουνίστρα, αλλά το παιχνίδι, η «λειτουργία» των δαχτύλων που μπορούσαν να κρατήσουν το αντικείμενο. Αυτή η παρατήρηση της έδινε μεγάλη χαρά. Προηγουμένως, το κοριτσάκι ανάγκαζε τα μάτια του να γυρίζουν άβολα, για να βλέπει το χέρι του, ενώ τώρα μελετούσε τη λειτουργία του χεριού του. Η σοφή μητέρα της περιοριζόταν στο να της ξαναδίνει υπομονετικά την κουδουνίστρα. Έτσι, συμμετείχε στη δραστηριότητα της μικρής της κόρης και κατανοούσε τη μεγάλη σημασία που είχε γι’ αυτήν η επανάληψη της άσκησης.

 

Το περιστατικό αυτό δείχνει καθαρά τις πιο απλές ανάγκες του παιδιού στην αρχή της ζωής του. Αν, όμως, εκείνος που φρόντιζε το κοριτσάκι δεν το είχε παρατηρήσει σωστά, μπορεί και να του είχε δέσει τα χεράκια για να μην αλληθωρίζει ή μπορεί, βλέποντάς το να ρίχνει συνεχώς την κουδουνίστρα στο πάτωμα επίτηδες, να του την είχε πάρει. Τότε, όλα όσα περιέγραψα θα είχαν περάσει απαρατήρητα. Και θα είχε καταπιεστεί ένας από τους πιο λεπτούς και φυσικούς τρόπους ανάπτυξης της νοημοσύνης του παιδιού. Αντί να το απολαμβάνει, η μικρή ίσως θα είχε ξεσπάσει σε κλάματα – σε κλάματα φαινομενικά αδικαιολόγητα, στα οποία εμείς δεν θα δίναμε καμία σημασία ορθώνοντας ήδη από τη γέννηση ένα τείχος παρεξηγήσεων ανάμεσα σε μας και την παιδική ψυχή.

 

Ίσως πολλοί θα αμφισβητήσουν την ύπαρξη εσωτερικής ζωής σε ένα τόσο μικρό παιδί. Όποιος θέλει να καταλάβει τις ανάγκες των μικρών πλασμάτων, πρέπει πρώτα να μάθει να κατανοεί, όπως κάθε άλλη γλώσσα, τη γλώσσα της ψυχής που διαμορφώνεται και να πειστεί για τη σημασία που έχει η ικανοποίηση αυτών των αναγκών για τη ζωή που αναπτύσσεται. Δείχνουμε σεβασμό στην ελευθερία του παιδιού σημαίνει το βοηθάμε σε αυτές τις προσπάθειές του να αναπτυχθεί.

 

Ας δούμε μιαν άλλη περίπτωση. Ένα αγοράκι ενός έτους περίπου κοίταζε μια μέρα μερικά σκίτσα που είχε φτιάξει η μητέρα του γι’ αυτό πριν γεννηθεί. Το αγοράκι άρχισε να φιλάει τις εικόνες των παιδιών – πιο πολύ το γοήτευαν εκείνες των πιο μικρών. Μπορούσε επίσης να διακρίνει τις εικόνες των λουλουδιών και πλησίαζε το προσωπάκι του παριστάνοντας ότι τα μυρίζει. Ήταν σαφές ότι το παιδί ήξερε πώς πρέπει να συμπεριφερθεί και στα παιδιά και στα λουλούδια.

 

Κάποιοι από τους παρισταμένους βρήκαν το παιδάκι πολύ χαριτωμένο και έβαλαν τα γέλια. Άρχισαν να του δίνουν να φιλήσει και να μυρίσει διάφορα αντικείμενα γελώντας με τις εκφράσεις του, στις οποίες δεν μπορούσαν να αποδώσουν κάποιο νόημα και τους φαίνονταν αστείες. Του έδωσαν χρώματα να μυρίσει και μαξιλάρια να φιλήσει. Το παιδάκι μπερδεύτηκε εντελώς και από το πρόσωπό του χάθηκε η ξύπνια και γεμάτη περιέργεια έκφραση που το ομόρφαινε τόσο. Πριν ήταν χαρούμενο γιατί μπορούσε να ξεχωρίζει το ένα πράγμα από το άλλο και να υιοθετεί την αντίστοιχη συμπεριφορά απέναντί του. Ήταν μια νέα, σημαντική κατάκτηση της νοημοσύνης του, μια απασχόληση που είχε νόημα για εκείνο και του είχε προσφέρει μεγάλη χαρά. Όμως, δεν είχε ακόμα την εσωτερική δύναμη να προστατευτεί από την ωμή παρέμβαση των ενηλίκων. Έτσι, κατέληξε να μυρίζει και να φιλάει τα πάντα αδιακρίτως και να γελάει βλέποντας να γελούν εκείνοι που βρίσκονταν γύρω του και του έκλειναν τον δρόμο προς την αυτόνομη εξέλιξη.

 

Πόσο συχνά κάνουμε κάτι παρόμοιο στα παιδιά μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε! Πνίγουμε τα φυσικά τους ένστικτα και τους προκαλούμε απελπισία και εκνευρισμό, που καταλήγει σε «αδικαιολόγητα» κλάματα, κλάματα παιδιών στα οποία εμείς οι τυφλοί δεν δίνουμε σημασία, όπως δεν προσέχουμε και το ευτυχισμένο χαμόγελο που φέρνει η ικανοποίηση μιας πνευματικής ανάγκης. Και αυτό συμβαίνει στην αρχή της ζωής, όταν οι εντυπώσεις είναι ιδιαίτερα λεπτές και αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα σκιρτήματα της ανθρώπινης ψυχής. Ήδη από εκείνη ακριβώς τη στιγμή ξεκινάει η εξουθενωτική πάλη ανάμεσα στο παιδί και τον ενήλικα.

 

Νανουρίζουμε το παιδί, το κοιμίζουμε… μα δεν ακούμε την ψυχή του που φωνάζει βοήθεια!

 

Αν, όμως, μπορέσουμε να κατανοήσουμε το παιδί, θα δούμε αμέσως ότι χρειάζεται πολύ λιγότερο ύπνο. Τα μάτια του είναι ζωηρά και έξυπνα και εκδηλώνουν τα πρώτα σημάδια κοινωνικότητας. Ζητάει βοήθεια και θα στραφεί σε οποιονδήποτε μπορεί να του τη δώσει. Λέγεται συχνά πως το μικρό παιδί δεν αγαπάει τη μητέρα του αλλά το στήθος που το θρέφει, όπως αργότερα θα αγαπάει όποιον του δίνει λιχουδιές. Όχι. Ήδη από τα πρώτα αυτά βήματα της ζωής του αγαπάει όποιον το βοηθάει να τελειοποιήσει το πνεύμα του.

 

Είναι προφανές ότι τα παιδιά επιζητούν τη συντροφιά των μεγάλων και προσπαθούν με κάθε τρόπο να συμμετάσχουν στη ζωή τους. Ικανοποιούνται μόνον όταν μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι με την οικογένειά τους ή να ζεσταθούν μαζί με τους υπόλοιπους στο τζάκι.

 

Οι ανθρώπινες φωνές που μιλάνε ήσυχα και ήρεμα είναι η πιο όμορφη μουσική στα αυτιά τους. Η φύση τούς προσφέρει αυτό το μέσο για να μάθουν να μιλάνε.

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

Το παιδί στην οικογένεια αναφέρεται στο νεογέννητο – στα πρώτα χρόνια της ζωής – και απευθύνεται κυρίως σε γονείς. Η Δρ Μοντεσσόρι, εκτός του ότι περιγράφει εδώ την πρότασή της για μια σχολή γονέων, αγγίζει δύσκολα θέματα με τέτοιο τρόπο ώστε να αιφνιδιάζει τον αναγνώστη, εκεί ακριβώς που δεν το περιμένει, με τα τολμηρά συμπεράσματά της. Καλεί τους γονείς να αναθεωρήσουν τις βαθύτερες προθέσεις τους στη σχέση τους με το νεογέννητο. Μιλάει για τη βία που υφίσταται αυτό το μικρό βρέφος από καλοπροαίρετους γονείς, οι οποίοι όμως δεν καταφέρνουν να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν την ανθρώπινη προσωπικότητα που αναπτύσσεται κοντά τους

 

Έγραψαν για το βιβλίο:

Το παιδί στην οικογένεια αποτελεί σημαντική προσθήκη στη συλλογή μας. Στόχος του είναι να μας υπενθυμίσει πόσο σημαντικά είναι αυτά τα πρώτα χρόνια της ζωής, και πως ακόμα απέχουμε έτη φωτός από την κατανόηση των αναγκών του νεογέννητου και την υποδοχή του στον κόσμο μας με σεβασμό και τρυφερότητα. Έως ότου μάθουμε να παρατηρούμε και να ακούμε τη σιγανή αλλά επίμονη φωνή του νεογέννητου, ο κόσμος   μας θα βρίθει από συγκρούσεις που ξεκινούν, όπως μας δείχνει πειστικά η Μοντεσσόρι, από την κούνια.” Ειρήνη Φαφαλιού

 

 

Συγγραφέας: Μαρία Μοντεσσόρι

Επιστημονική  Επιμέλεια: Ειρήνη Φαφαλιού

Η μαγεία να είσαι γονιός

Απόσπασμα από το βιβλίο 1 της σειράς “Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα: Η μαγεία να είσαι γονιός”

Συγγραφέας: Hedvig Montgomery  | ΠρόλογοςΕπιστημονική Επιμέλεια: Χριστίνα Ρασιδάκη | Μετάφραση: Δέσπω Παπαγρηγοράκη | Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Τι είναι οικογένεια;

Η οικογένεια έχει πολλές μορφές και νομίζω πως έχω δει τις περισσότερες. Κάποιες φορές είναι μαμά, μπαμπάς, παιδί. Άλλες φορές χτίζεται γύρω από αυτόν που έχει μείνει από ένα διαζύγιο, με νέους συντρόφους και σύνθεση ομάδας. Μπορεί να είναι δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες, ένας γονιός ή παππούδες που έχουν αναλάβει το παιδί. Μπορεί να είναι ένα παιδί που έχετε υιοθετήσει, ένα που σχεδιάσατε να αποκτήσετε ή ένα που έφερε απρόσμενα ο πελαργός. Δεν έχει τόση σημασία αν είστε δύο ή δεκαοκτώ στην οικογένεια – τώρα βρίσκεστε όλοι στο ίδιο σκάφος, πρέπει να στηρίζεστε ο ένας στον άλλο, να βοηθάτε ο ένας τον άλλον και να είστε πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον.

 

Ξεκινώντας να μετράει κανείς τι λείπει σε μια οικογένεια, συχνά χάνει αυτό που υπάρχει. Το αν η οικογένεια είναι μεγάλη ή μικρή δε σημαίνει πολλά για ένα παιδί, εφόσον υπάρχει ένας ενήλικας που του προσφέρει όσα έχει ανάγκη. Και δεν έχει σημασία αν αυτός ο ενήλικας είναι άντρας ή γυναίκα. Αν είστε μόνοι σας, έχετε μεγαλύτερη ευθύνη, όμως τίποτα δεν προδικάζει πως δε θα πετύχετε. Συγχρόνως είναι σημαντικό για όλους να χρησιμοποιούν την ευρύτερη οικογένεια, να προσεγγίζουν φίλους και γνωστούς και να τους κάνουν κομμάτι της καθημερινότητας. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την αλληλεπίδραση με περισσότερους ανθρώπους, ώστε να ανακαλύψουν πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής.

 

Είμαι σίγουρη πως δεν έχει καμία σημασία η μορφή της οικογένειάς σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τη φροντίζετε με τον καλύτερο τρόπο.

 

Υπερβολική προστασία;

Όταν η μαία έβαλε το πρώτο μου παιδί στην αγκαλιά μου, δεν ήταν παρά ένα τρεμάμενο μπογαλάκι που με κοίταζε ερευνητικά, άγνωστο και οικείο συγχρόνως. Θυμάμαι ακόμη τα παράξενα συναισθήματα εκείνων των πρώτων ωρών στο νοσοκομείο, όταν τον κράτησα στα χέρια μου, πώς όλα όσα είχαν γίνει μέχρι τότε συνοψίστηκαν σε εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Θυμάμαι να τον κοιτάζω και να ψιθυρίζω: «Θα σε προστατεύω από κάθε κακό. Πάντα». Ακούγεται κοινότοπο όταν το σκέφτομαι σήμερα, όμως εκείνη τη στιγμή εκεί δεν υπήρχε τίποτα πιο κατάλληλο να πω.

 

Με τον καιρό κατάλαβα πως αυτό που είπα τότε δεν ήταν σωστό. Γιατί είναι αδύνατο να προστατέψεις κάποιον από κάθε κακό και δεν πρέπει να είναι αυτός ο σκοπός σου. Μεγαλώνοντας τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν αναποδιές, θα έχουν αποτυχίες στο σχολείο, καβγάδες με τους συμπαίκτες τους στην αθλητική ομάδα, θα ερωτευτούν και θα ραγίσει η καρδιά τους – όλα αυτά είναι μέσα στη ζωή.

 

Από τη στιγμή που ένα παιδί γεννιέται, η προστασία του γίνεται το άγχος των γονιών του. Ισορροπημένοι κατά τα άλλα μαμάδες και μπαμπάδες αρχίζουν να βλέπουν κινδύνους σε κάθε τουβλάκι του Lego, σε κάθε ενήλικα που κοιτάει το παιδί τους λοξά, σε κάθε δέντρο με ψηλά κλαδιά στο οποίο το παιδί θα μπορούσε να σκαρφαλώσει. Ξαφνικά ο κόσμος γεμίζει κινδύνους και εμπόδια.

 

Βέβαια, πρόκειται για κάτι εντελώς φυσιολογικό. Η ασφάλεια του παιδιού σας είναι υψίστης σημασίας. Το πρόβλημα είναι ότι στις μέρες μας έχουμε τόσο πολλούς τρόπους να προστατέψουμε τα παιδιά μας, που φτάνουμε στην υπερβολή.

 

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να υπερβάλουμε με την προστασία: Ο πρώτος είναι ότι τα παιδιά χρειά­ζονται τις προκλήσεις. Η εξέλιξή τους εξαρτάται απολύτως από τη δυνατότητα να ανοίξουν τα φτερά τους, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να πετύχουν τους στόχους τους και να νιώσουν πως αξίζουν και τα καταφέρνουν. Κάθε φορά που κάνετε για το παιδί σας κάτι το οποίο θα μπορούσε να είχε κάνει μόνο του, δεν του προσφέρετε παρά κακή υπηρεσία. Ο δεύτερος λόγος που δεν πρέπει να είστε υπερπροστατευτικοί είναι επειδή όλα καταλήγουν να στρέφονται γύρω από το παιδί. Είναι πολύ κουραστικό για ένα παιδί να νιώθει πως είναι μέλος μιας οικογένειας όπου όλα γίνονται για αυτό. Η οικογενειακή ζωή έχει να κάνει με ισορροπία, έχει να κάνει με κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να στρέφουμε διαρκώς τα φώτα πάνω στο παιδί.

 

Κάθε παιδί είναι μόνο ο εαυτός του

Κάτι άλλο που θα ήθελα να σας θυμίσω πριν συνεχίσουμε είναι πως δεν αποφασίζετε εσείς τι παιδί έχετε. Οι γονείς είναι διαφορετικοί. Για μερικούς είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι ευγενικά και αξιαγάπητα, ενώ άλλοι προτιμούν να τρώνε όλα τα φαγητά ή να αγαπούν τα σπορ ή τη μουσική. Κάποιοι θέλουν ανεξάρτητα νήπια, άφοβα και κοινωνικά, ενώ πολλοί εκτιμούν τη συστολή και τη μετριοφροσύνη. Όλα αυτά είναι αποδεκτά – χρειαζόμαστε όλους τους τύπους παιδιών και όλους τους τύπους ανθρώπων, ωστόσο μην ξεχνάτε πως κάθε παιδί είναι ο εαυτός του. Καθένα είναι ένα ξεχωριστό άτομο.

 

Ακόμα κι αν είστε από τους γονείς που θέλουν το παιδί τους να τρώει τα πάντα, μπορεί αυτό να είναι εξαιρετικά εκλεκτικό και να μη δοκιμάζει νέες γεύσεις. Η σκληρή αλήθεια είναι πως δεν εξαρτάται από εσάς. Ίσως θα προτιμούσατε το παιδί σας να είναι κοινωνικό και θαρραλέο, όμως εκείνο είναι ντροπαλό και εσωστρεφές. Άνθρωποι που αγαπούν την τέχνη ίσως έχουν παιδιά που μισούν τα μουσεία, ενώ παιδιά ποδοσφαιρόφιλων μπορεί να αδιαφορούν παντελώς για μια καλή πάσα. Τίποτα δεν έχει σχέση με αυτά που έχετε εσείς στο μυαλό σας. Το παιδί σας είναι διαφορετικό από εσάς και πρέπει να το δεχτείτε. Τι του αρέσει και τι το κάνει να γελάει; Δείξτε κάθε μέρα πως γνωρίζετε το παιδί σας, μιλώντας του για κάτι που το ενδιαφέρει και το ενθουσιάζει. Δείτε αυτό και όχι ό,τι έχετε εσείς στο μυαλό σας.

 

Ανεξάρτητα από το είδος του παιδιού που έχετε, μπορώ να σας εγγυηθώ πως τα πρώτα είκοσι χρόνια θα είναι γεμάτα απρόσμενες εμπειρίες. Εγώ δεν είχα καμία σχέση με τα σπορ, όμως ο γιος μου έμαθε να λέει «χόκεϊ στον πάγο» πριν καν αρχίσει να περπατάει. Ήταν η πρώτη υπενθύμιση μέσα σε πολλές πως είναι ο δικός του ξεχωριστός εαυτός, με τα δικά του ενδιαφέροντα και τις δικές του χαρές. Και είναι έτσι μέχρι σήμερα.

 

Κάθε παιδί είναι ο εαυτός του και κανένας άλλος.

Και μαζί θα είστε μια οικογένεια.

 

Ο δεσμός

Η εξέλιξη του παιδιού εξαρτάται απολύτως από την καλή σχέση που θα έχει με τους πιο κοντινούς του ανθρώπους, καθώς και από το αίσθημα πως ανήκει κάπου. Το αίσθημα του εμείς. Τα παιδιά εξελίσσονται όταν είναι μαζί με τους γονείς – και το αντίθετο. Ο δεσμός που θα σφυρηλατήσετε ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας θα εξαρτηθεί από το πώς είστε μέσα στην οικογένεια, από την ατμόσφαιρα που δημιουργείτε στο σπίτι και από το πώς σχετίζεστε με το παιδί σας, τις καλές αλλά και τις κακές μέρες.

Αυτή η σχέση θα του δώσει την αυτοεκτίμηση που χρειάζεται και το αίσθημα της ασφάλειας. Θα το διδάξει να αγαπάει τον εαυτό του, ενώ αργά και σταθερά θα χτίσει γερά θεμέλια μέσα του.

Πώς λοιπόν θα δημιουργήσετε έναν τέτοιον δεσμό;

Υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να μπουν στη θέση τους.

 

  1. Δημιουργήστε μια γερή βάση

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ενήλικες που τα εμπιστεύονται, τα αγκαλιάζουν και ακούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματά τους. Από μωρά ακόμα πρέπει να βιώνουν την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, που τα κάνει να σκέφτονται: «Είμαι καλά εδώ» και «Εδώ θέλω να είμαι». Ο σκοπός είναι να νιώσουν πως είστε οι καλύτεροι απ’ όλους, πως κοντά σας υπάρχει ασφάλεια και πως, ό,τι κι αν συμβεί, μπορούν να στραφούν σε εσάς – εσείς πάντα θα τα καταλαβαίνετε. Αν έχουν μια ασφαλή βάση, απ’ όπου θα ξεκινήσουν για να εξερευνήσουν τον κόσμο, θα αντιμετωπίσουν με θάρρος το ταξίδι της ζωής, αφού θα ξέρουν πάντα πού θα βρουν παρηγοριά και υποστήριξη. Όταν νιώθουν αυτή τη βάση σταθερή, έχουν μεγαλύτερη σιγουριά πως, ό,τι κι αν συμβεί, τα πράγματα θα πάνε καλά και πως πάντα θα τα βγάζουν πέρα.

 

Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας χτυπήσει ή πονέσει, δεν πρέπει να έχει καμιά αμφιβολία πως μπορεί να έρθει σε εσάς για παρηγοριά. Και αν δεν είναι σίγουρο κατά πόσο κάτι είναι ή δεν είναι καλό, εσείς θα του δώσετε τη σωστή απάντηση με τη συμπεριφορά σας. Αν είστε σταθεροί και με συνεπείς αντιδράσεις, θα έρχεται κοντά σας κάθε φορά που νιώθει πως η ασφάλειά του απειλείται. Άνετα θα φύγει για να παίξει με άλλα παιδιά ξέροντας πως μπορεί να γυρίσει σε εσάς όταν κάτι στο παιχνίδι πάει στραβά. Εύκολα θα πάει να εξερευνήσει τον κήπο ξέροντας ότι μπορεί να τρέξει κοντά σας όταν τρομάξει από κάποιον θόρυβο, ένα μεγάλο έντομο ή οτιδήποτε. Τα παιδιά χρειάζονται ένα καταφύγιο, γι’ αυτό πρέπει να φροντίσετε με τη συμπεριφορά σας να τους το προσφέρετε. Αυτό σημαίνει επίσης ότι, αν το παιδί σας τρομάξει, όταν για παράδειγμα βρεθεί πολύ κοντά σε δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία και στραφεί σε εσάς, πρέπει να μην το μαλώσετε περισσότερο απ’ όσο είναι απαραίτητο. Δείξτε του πως είστε εκεί, πείτε του πως τα αυτοκίνητα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, αλλά μην το κάνετε να φοβηθεί περισσότερο. Μπορεί να χάσετε την ψυχραιμία σας, ίσως επειδή κι εσείς έχετε τρομάξει, όμως αυτό δε θα βοηθήσει το παιδί να σας βλέπει σαν το ασφαλές του καταφύγιο.

 

Αν το παιδί σάς θεωρεί μια ασφαλή βάση στην οποία θα μπορεί πάντα να επιστρέφει, αυτό θα το βοηθήσει μέχρι τη μέρα που θα φύγει από το σπίτι και θα ανοίξει τα δικά του φτερά. Αντίθετα, αν σας αμφισβητεί, δε θα σας αφήσει να το βοηθήσετε όταν θα το έχει πραγματικά ανάγκη.

 

 

  1. Γίνετε ομάδα

 

Όπως όλοι οι άνθρωποι θέλουν να ανήκουν κάπου, έτσι και τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νιώθουν πως είναι μέλη μιας ομάδας. Αυτός είναι ο λόγος που οι ρουτίνες, οι μικρές τελετουργίες και οι κοινοί στόχοι έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Άσχετα από το αν η δική σας ομάδα είναι μια οικογένεια με δύο ή επτά μέλη, πρέπει να υπάρχουν πράγματα που είναι μόνο δικά σας: συγκεκριμένες ώρες γευμάτων, σειρές της τηλεόρασης, αστεία που μοιράζεστε, το σουβλάκι του Σαββάτου και οι βραδιές με επιτραπέζια παιχνίδια.

 

Δείξτε πως το παιδί ανήκει στην ομάδα φροντίζοντας να υπάρχουν σε κάθε δωμάτιο αντικείμενα που του αρέσουν και μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτά, και πως οι καθημερινές και οι σχόλες περιέχουν δραστηριότητες που προσφέρουν απασχόληση και απόλαυση σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Προσαρμόστε την οικογενειακή ζωή σύμφωνα με τις ανάγκες και την ηλικία όλων. Αν τα παιδιά νιώσουν άνετα μέσα στην ομάδα, θα αναπτύξουν το αίσθημα της κοινωνικής ασφάλειας και θα το έχουν ως εφόδιο όταν φύγουν από το σπίτι και βγουν στον κόσμο.

 

 

  1. Δώστε στο παιδί επιβεβαίωση

 

Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν πως τα συναισθήματά τους γίνονται κατανοητά και επιβεβαιώνονται και πως θα έχουν συμπαράσταση για να χειριστούν όλα τα δυνατά και άγνωστα συναισθήματα που δεν είναι ακόμη σε θέση να καταλάβουν. Αυτή η υποστήριξη είναι σημαντική γιατί τα βοηθάει να σχετιστούν με το άμεσο περιβάλλον τους, αλλά και με όλους τους ανθρώπους που θα συναντήσουν αργότερα στη ζωή τους. Πρέπει να μάθουν να κάνουν λόγια αυτό που συμβαίνει μέσα τους και γύρω τους. Αυτό ισχύει όταν είναι στον παιδικό σταθμό και συνεχίζει να ισχύει και στα εφηβικά τους χρόνια.

 

Όταν το τετράχρονό σας κατεβάζει μούτρα και γκρινιάζει, επειδή πρέπει να φορέσει τα μποτάκια του το πρωί και να φύγει για τον παιδικό σταθμό, πρέπει να ξέρετε πως δεν πρόκειται για προσωπική επίθεση εναντίον σας. Πιθανόν είχε ελπίσει σε κάτι άλλο – όπως να μείνει σπίτι λίγο ακόμα ή να φορέσει κάποια άλλα παπούτσια. Ποιος ξέρει; Καλύτερα να πείτε: «Έχεις θυμώσει για τα μποτάκια σου;». Δώστε του την επιβεβαίωση που χρειάζεται πριν επιβάλετε τη λύση, λέγοντας πως το καταλαβαίνετε, αλλά πρέπει να φορέσει τα μποτάκια, ή πάρτε τα μαζί για να τα φορέσει στη σκάλα ή βρείτε κάποια άλλη εναλλακτική λύση. Το παιδί έχει ανάγκη να το καταλάβετε, για να καταλάβει κι εκείνο – και τότε θα μπορείτε πολύ πιο εύκολα να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά του.

 

 

Αχ, όχι, τα έχω κάνει όλα λάθος!

 

Πολλοί από τους γονείς που συναντάω στη δουλειά μου αισθάνονται πως δεν έκαναν την αρχή στη ζωή του παιδιού τους με τον τρόπο που θα ήθελαν. Ίσως νιώθουν πως κάπου παρέκκλιναν από τους στόχους τους ή ότι ξαφνικά βρίσκονται μ’ ένα παιδί που έχει μεγαλώσει, δεν το καταλαβαίνουν και δεν μπορούν να το προσεγγίσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα έλεγα πως υπάρχει δρόμος επιστροφής.

Η διαπαιδαγώγηση είναι μακρόχρονη διαδικασία και πάντα έχετε χρόνο να γίνετε καλύτεροι γονείς, πάντα έχετε χρόνο να αποκαταστήσετε τον δεσμό μεταξύ σας και να δώσετε στο παιδί την ασφάλεια που χρειάζεται. Η καινούρια αρχή θα γίνει τη στιγμή που αλλάζετε τη συμπεριφορά σας ως γονείς, που παραδέχεστε μπροστά στο παιδί σας πως θυμώνατε πολύ, ήσασταν απόμακροι ή ό,τι άλλο αρνητικό συναίσθημα είχατε, και πως τώρα θα προσπαθήσετε να γίνετε καλύτεροι.

Είναι απαιτητική δουλειά, όμως σας υπόσχομαι πως αξίζει τον κόπο.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια εγκυκλοπαίδεια της παιδικής ηλικίας που αποτελείται από πέντε τόμους.

 

ΒΙΒΛΙΟ 1: Η μαγεία να είσαι γονιός

Πώς θα μεγαλώσετε ανεξάρτητους και ευτυχισμένους ανθρώπους που θα μπορούν να ενσωματωθούν αρμονικά στην κοινωνία; Τι είναι αυτό που χτίζει την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια; Πώς θα χειριστείτε τα πρωταρχικά συναισθήματα του παιδιού που αναπόφευκτα θα στραφούν εναντίον σας;

Αυτό το εικονογραφημένο βιβλίο είναι ένας οδηγός για τις μέρες των διαφορών, µια πρόκληση να τολμήσετε να κοιτάξετε τα δικά σας παιδικά χρόνια. Θα σας δείξει πώς να αποφεύγετε να χάνετε την ψυχραιμία σας και τι να κάνετε όταν γύρω σας επικρατεί ένα χάος. Όμως πάνω απ’ όλα θα σας δείξει πώς να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε τον δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας.

Καρπός δεκαετιών έρευνας και πρακτικής εμπειρίας της καταξιωμένης ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου Hedvig Montgomery, το πρώτο βιβλίο της πεντάτομης σειράς εξετάζει τον γονεϊκό ρόλο σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς και τις στρατηγικές που μπορούν να υιοθετήσουν ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά του παιδιού τους. Γιατί «οι καλοί γονείς δε γεννιούνται, όμως οι περισσότεροι μπορούν να γίνουν καλοί και, σίγουρα, όλοι μπορούν να γίνουν καλύτεροι».

 

ΒΙΒΛΙΟ 2: Η εποχή των θαυμάτων (0-2)

Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού σας αρχίζετε τη δουλειά για να μπορέσει αυτός ο καινούριος άνθρωπος να ανοίξει τα δικά του φτερά. Τώρα πρέπει να βρείτε τον τρόπο, να φτιάξετε µια οικογένεια στην οποία όλοι θα περνάτε καλά μαζί, ένα μέρος όπου το παιδί σας θα νιώθει πως το προσέχουν και θα μάθει ότι πάντα μπορεί να προσφεύγει σε αυτό – µια εστία. Τώρα καλλιεργείτε το αίσθημα ασφάλειας και την αυτοπεποίθησή του, δημιουργείτε τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ σας. Τώρα αρχίζουν όλα.

 

Στο δεύτερο βιβλίο της πεντάτοµης εικονογραφημένης σειράς η καταξιωμένη ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Hedvig Montgomery, καθοδηγεί τους γονείς µε πολλές πρακτικές συμβουλές για τους πρώτους 24 γλυκούς αλλά και θυελλώδεις μήνες της ζωής του παιδιού. Απαντά σε καθημερινά ερωτήματα των γονιών για τον θηλασμό, τον ύπνο, την ομιλία, την προσαρμογή στον βρεφονηπιακό σταθμό.

 

Το 3ο βιβλίο της σειράς με τίτλο Μαθαίνω τον κόσμο παίζοντας αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

 

Διεθνές Μπεστ Σέλερ – Μεταφράζεται σε 23 γλώσσες

 

Μετάφραση από τα νορβηγικά: Δέσπω Παπαγρηγοράκη

Πρόλογος – Επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Ρασιδάκη

 

H Hedvig Montgomery (Όσλο, 1968) είναι ψυχολόγος με ειδίκευση και πολύχρονη εμπειρία στην οικογενειακή συμβουλευτική, τη θεραπεία ζεύγους και την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και εφήβων. Μεταξύ άλλων παραδίδει σεμινάρια στο νορβηγικό παράρτημα του Famlab, του διεθνούς οργανισμού που στηρίζει και επιμορφώνει γονείς και κηδεμόνες. Η σειρά βιβλίων της Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία διεθνώς και μεταφράζεται σε 23 γλώσσες.

 

Η Χριστίνα Ρασιδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Έγινε ψυχοθεραπεύτρια, έγινε σύμβουλος γονέων και εκπαιδευτικών, και τέλος έγραψε βιβλία για μεγάλους, όπως το Σχολικός εκφοβισμός – BULLYING: Αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας, τρόποι αντιμετώπισης και το υπό έκδοση 3Step: Αποτελεσματική επικοινωνία με παιδιά, και βιβλία για μικρούς, όπως το Ξέρω να λέω ΟΧΙ και το Σχολείο και εξετάσεις: Σε πρώτο πλάνο, όλα απ’ τις εκδόσεις Πατάκη. Ο Σέργιος ο ρινόκερος είναι το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

 

Έγραψαν για το βιβλίο:

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου δε θα βρείτε στεγανά. Θα ανακαλύψετε μέσα από τα παραδείγματα και τις προτάσεις ένα πεδίο για διερεύνηση που θα σας βοηθήσει να οικοδομήσετε τη δική σας μοναδική σχέση µε το παιδί σας και τη δική σας μοναδική οικογένεια από τις πρώτες στιγμές της ζωής του.

 

 

Το ημερολόγιο μιας μαμάς εν μέσω καραντίνας

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου 

 

Πριν από μερικές ημέρες με ρώτησε μια φίλη μου δημοσιογράφος ποια είναι η εμπειρία μου με ένα παιδί στο σπίτι, πως βιώνει το παιδί αυτή την κατάσταση, έχοντας διαθέσιμους και τους δυο γονείς του. Ήθελε να γράψει ένα άρθρο για την καραντίνα και τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει στα παιδιά.

 

Παράτησα ό,τι έκανα και της απάντησα σχεδόν αμέσως. Αυτό με έκανε μάλλον να καταλάβω πόσο πολύ ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για το θέμα αυτό.

 

Ο,τι ακολουθεί αποτελεί τη δική μας εμπειρία. Δεν είχαμε – προφανώς- δυσάρεστα συμβάντα, δεν είχαμε ανθρώπους σε δύσκολες συνθήκες, μείναμε στο σπίτι με σύνεση, κάνοντας παράλληλα και τις απαραίτητες εξόδους για άσκηση, είχαμε φυσικά εκρήξεις και δύσκολες στιγμές αλλά ήταν πολύ σύντομες και μέσα σε ένα πλαίσιο κατανόησης τόσο από εμάς τους ίδιους όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

 

Στις παρακάτω γραμμές εστιάζω σε όλα τα δώρα που πήραμε εμείς ως οικογένεια από αυτή την κατάσταση, με την πεποίθηση πως ίσως σας δώσουν το έναυσμα να δείτε και – γιατί όχι – να γράψετε τα δικά σας δώρα και να κρατήσετε αυτές τις στιγμές στην καρδιά σας.

 

Πως άλλαξε η ζωή της Ο. (8 ετών)

 

  • Έγινε ανθεκτική μέσα από το βίωμα μιας αρχικά δυσάρεστης πραγματικότητας (όχι επαφή με τους παππούδες, εγκλεισμός στο σπίτι, έλλειψη της σχολικής φωλιάς και των φίλων). Μιλήσαμε με σύντομα, απλά και αληθινά λόγια για την κατάσταση από την αρχή, αντιμετωπίζοντάς την ως ώριμο άτομο που μπορεί να διαχειριστεί τη ζωή. Δεν της αποκρύψαμε τίποτα.

 

  • Έμαθε νέα πράγματα, καθώς είχε απεριόριστο χρόνο μαζί μας και αναπόφευκτα μπήκε στην κουζίνα μαζί μας, στο γραφείο, συμμετείχε κάποιες φορές στις βιντεοκλήσεις μας ή στα webinars που παρακολουθήσαμε.

 

  • Πέρασε απεριόριστο χρόνο μαζί μας, βιώνοντας την ασφάλεια και τη συνοχή της οικογενειακής αγκαλιάς. Πόση δύναμη μπορεί να δώσει αυτό σε ένα παιδί, πόσες ρίζες μπορεί να έχει βγάλει!

 

  • Εξοικειώθηκε με την τεχνολογία μέσα από μια ελεγχόμενη και συνειδητή πρωτοβουλία που πήραμε ως οικογένεια, στο οποίο συνέβαλλε και η διαδικτυακή εκπαίδευση που έλαβε από τον δάσκαλό της, μέσα από όμορφες και απλές ασκήσεις ή μικρές ταινίες, κυρίως ενσυναίσθησης και ενδυνάμωσης.

 

  • Απέκτησε νέες εικόνες και εμπειρίες μέσα από ποιοτικές ταινίες που είδε, στα πλαίσια των καθημερινών προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους αλλά και των ντοκιμαντέρ του KinderDocs. Χαρήκαμε οικογενειακώς τόσο πολύ αυτό το καθημερινό μας ραντεβού με την 7η τέχνη!

 

  • Πήρε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει τη βαρεμάρα της. Δεν ξέρω, ίσως να έχει βοηθήσει σε αυτό και η επαφή τις με τις www.pigolampides.gr!

 

  • Βίωσε τη βαρεμάρα της και δεν έκανα κανείς τίποτα για αυτό. Όχι πάντα χωρίς γκρίνια, αλλά και αυτή μέσα στη ζωή δεν είναι;

 

  • Έπαιξε ατελείωτες ώρες uno και τάβλι με τον μπαμπά

 

 

Πως άλλαξε η δική μου ζωή

 

  • Άρχισα και πάλι την υγιεινή διατροφή και τη γυμναστική. Από πολύ νωρίς συνειδητοποίησα πως για να τα βγάλω πέρα, είναι σημαντικό να φροντίσω το πνεύμα μου και το σώμα μου. Σε μια περίοδο εγκλεισμού το πιο φυσικό ήταν να στραφώ προς το φαγητό και τη ζάχαρη. Ήξερα πόσο καταστροφικό θα ήταν αυτό για την ψυχολογία μου. Έτσι, έκανα το αντίθετο: άρχισα διατροφή, έτρωγα περιορισμένες ώρες και άρχισα το περπάτημα στην παραλία, κάθε πρωί με την αυγούλα.

 

  • Έβαλα το πρόγραμμα στη ζωή μου και πρόσθεσα μικρές ιεροτελεστίες: αιθέρια έλαια, ένα ωραίο μαξιλάρι στην καρέκλα μου, μουσική με το που ξεκινούσα τη δουλειά μου.

 

  • Είδα την ευκαιρία για λίγη ακόμα ενδοσκόπηση. Ποτέ δε λέω όχι για λίγη ακόμα αυτογνωσία. Πιο πολύ από ποτέ άρχισα να ακούω το σώμα μου, τις σκέψεις μου, τις πεποιθήσεις μου. Τα έγραφα, τα αγκάλιαζα, τα άφηνα να προσπεράσουν. Εμπιστεύτηκα τη σοφία του σώματος μου και την ακολούθησα.

 

  • Άρχισα να ακούω καθημερινά podcast και audio books στο πρωινό μου περπάτημα. Πόσες φορές δε γκρινιάζουμε πως δεν έχουμε χρόνο! Με αφορμή το πρωινό μου περπάτημα κατάφερα να ακούω μία μέρα καθημερινά θέματα που με ενδιαφέρουν και με ενδυναμώνουν.

 

  • Έκανα decluttering στη ντουλάπα μου, στο γραφείο μου, στα προσωπικά μου αντικείμενα. Κάθε φορά που δε μπορούσα να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου και στο να είμαι παραγωγική δε με μάλωνα. Με αρκετή ένταση στην αρχή, συχνά κατέφευγα σε ό,τι άσχημο έβλεπα μπροστά μου. Σε ό,τι απέφευγα καιρό να τακτοποιήσω, και το οποίο κάθε φορά που έβλεπα μπροστά μου με αναστάτωνε. Έγινα όλα λαμπίκο J και εγώ ηρεμήσα βλέποντας όμορφες και γαλήνιες γωνιές στο σπίτι μου.

 

  • Οργάνωσα τα επαγγελματικά μου project που είχα ανοιχτά πολύ καιρό και επανατοποθετήθηκα σε ότι αφορά τους επαγγελματικούς μου στόχους. Αυτό δε θα το αναλύσω, θα το δεις στη συνέχεια.

 

  • Αξιοποίησα το χρόνο μου για να κάνω coaching. Είναι σημαντικό να έχουμε στη ζωή μας μέντορες, ανθρώπους που να μπορούν να μας πάνε ένα βήμα παραπέρα, ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να μα βοηθήσουν. Είναι πολλοί αυτοί και πάντα έχουν να μας δώσουν μοναδικά δώρα. Ευγνώμων που έχω πολλούς τέτοιους στη ζωή μου.

 

  • Ήρθα μέσω βίντεο σε επαφή με ανθρώπους που είχα πολύ καιρό να δω, συμμαθητές από παλιά, συνεργάτες, φίλους από σεμινάρια που έκανα στην Ολλανδία (και πόσο μου έλειψαν!)

 

  • Αξιοποίησα στο έπακρο τις τηλεδιασκέψεις και απέκτησα νέα skills. Είναι υπέροχο να μη σταματάς να μαθαίνεις: μια νέα εφαρμογή, μερικές λέξεις σε μια ξένη γλώσσα, κάτι που αρχικά φαίνεται δύσκολο και στη συνέχεια το κατακτάς. Σου δίνει δύναμη για τη ζωή.

 

  • Έκανα μερικές απλές και υγιεινές συνταγές και χάρηκα σαν μικρό παιδί!

 

  • Έκανα νέο λογαριασμό των πυγολαμπίδων στο Instagram και συνδέθηκα με νέους ανθρώπους! Έκανα video, γνώρισα και μίλησα με ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, φωτογράφησα ερασιτεχνικά (αλλά με πολλή περηφάνεια) τα μαγερικά μου κατορθώματα (μουστοκούλουρα τα αγαπημένα μου)

 

 

Πως άλλαξε η ζωή της οικογένειάς μου

 

  • Αγαπήσαμε το σπίτι μας! Αγαπάμε πολύ τα ταξίδια και τις βόλτες και ήμασταν διαρκώς στους δρόμους. Είδαμε το σπίτι μας με άλλα μάτια και το αγαπήσαμε πολύ.

 

  • Κάναμε οικονομία. Πόσα περιττά πράγματα καταναλώναμε!

 

  • Μαγειρέψαμε πολύ. Πειραματιστήκαμε, φάγαμε υγιεινά, γνωρίσαμε νέους food bloggers και γευτήκαμε αλλιώς.
  • Σχεδιάσαμε όλοι μαζί ένα πρόγραμμα που εξυπηρετούσε την καθημερινότητά μας. Ο καθένας είχε τις δικές του ανάγκες και φροντίσαμε να τις συμπεριλάβουμε όλες στο πρόγραμμά μας, σεβόμενοι απόλυτα ο ένας τον άλλο.

 

  • Μάθαμε καλύτερα ο ένας τον άλλο, μέσα από προστριβές, εντάσεις αλλά και αναγκαστικό άνοιγμα και επικοινωνία. Δεν έχεις από που να ξεφύγεις όταν πρέπει να μείνεις σπίτι.

 

  • Παίξαμε περισσότερο από ποτέ και μάθαμε νέα πράγματα (η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν αγάπησα τα επιτραπέζια, παρά τη διαρκή παρότρυνση της Ο.)

 

 

Συνοψίζοντας, σε όλα αυτά μας βοήθησαν:

 

  • Η ρουτίνα και το πρόγραμμα
  • Η εστίαση στα θετικά
  • Η νηστεία και η γυμναστική
  • Η μουσική
  • Οι υπέροχες ταινίες και οι συναυλίες
  • Η αποχή από το facebook και η απουσία τηλεόρασης (τα τελευταία 8 χρόνια)
  • Η επαφή με φίλους και το νοιάξιμο για τους άλλους
  • Η επαφή με τη δημιουργική μας σοφία
  • Η προσευχή
  • Ο διαμοιρασμός του χρόνου μαμά – παιδί, μπαμπάς – παιδί, όλη η οικογένεια μαζί
  • και φυσικά η τήρηση του βραδινού ύπνου της Ο. στις 20:30, που έδωσε την απαραίτητη ξεκούραση στον παιδικό εγκέφαλο που τόσο τη χρειάζεται αλλά και χρόνο στη μαμά και στον μπαμπά για να ξεκινήσουν την επόμενη μέρα με περισσότερη χαρά.

 

 

Τι επιθυμούμε για τη συνέχεια:

Να κρατήσουμε όλες τις υπέροχες συνήθεις που κερδίσαμε όλο αυτό το διάστημα, να βγούμε στη φύση και να αγκαλιάσουμε τους αγαπημένους μας, να έρθει και πάλι η ηρεμία στις καρδιές των ανθρώπων, να παραμείνουμε άνθρωποι, με αγάπη και ταπεινοσύνη στην καρδιά.

 

Να επιμένουμε κάποιες φορές στην ακινησία και το τίποτα, στην ηρεμία και τη γαλήνη της στιγμής, που βαθαίνει τη ζωή και τις εμπειρίες της.

 

Και να μην ξεχάσουμε, όταν επανέλθουμε, να στηρίζουμε τους ανθρώπους μας, τις μικρές επιχειρήσεις, τις δια ζώσης συναλλαγές και αγκαλιές. Να ανοιχτούμε και πάλι στη ζωή και όχι να μείνουμε κλεισμένοι για πάντα στη μοναξιά μας. Να μη γίνει αυτή η συνήθειά μας.

 

Ευχαριστούμε καραντίνα, για όσα μας προσέφερες.

 

ΥΓ. αν χρειάζεσαι λίγη ακόμη έμπνευση και μερικές πρακτικές ιδέες για να περάσεις χρόνο μαζί με τα παιδιά σου στο σπίτι, δες εδώ το άρθρο μας “Μένουμε σπίτι μαζί με τα παιδιά: ένας οδηγός έμπνευσης για γονείς με μωρά, νήπια, παιδιά και νέους”. 

Μένουμε σπίτι μαζί με τα παιδιά: ένας οδηγός έμπνευσης για γονείς με μωρά, νήπια, παιδιά και νέους.

photo: Effie Panagoula

 

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου 

Στην εποχή του #menoumespiti είναι πιο σημαντικό από ποτέ να παραμείνουμε ως γονείς ψύχραιμοι και να καταφέρουμε να εμπνευστούμε από τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών μας, ώστε να θυμηθούμε και πάλι πόσο αγχολυτικό μπορεί να είναι το παιχνίδι. 

Για τον καθένα από εμάς, οι συνθήκες στο σπίτι είναι διαφορετικές. Όπως και να έχει όμως, είναι για όλους μας μια περιπέτεια και εύχομαι να βγούμε πιο δυνατοί αλλά και πιο συνειδητοί. Να νιώσουμε την αγάπη και τη χαρά που υπάρχει στο να φροντίζουμε τους άλλους και να μοιραζόμαστε εμπειρίες με την οικογένειά μας.

Έτσι και εγώ σήμερα, μοιράζομαι μαζί σου μερικές από τις ιδέες που έχουμε στις πυγολαμπίδες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσα στο σπίτι. 

Ο παρακάτω οδηγός ας χρησιμεύσει ως έμπνευση για τα παιδιά και όχι ως καταναγκασμός για παιχνίδι. Όπως λέει και η αγαπημένη μας Ελένη Γερουλάνου:

«Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν. Έχουμε μάθει να γεμίζουμε την καθημερινότητα με μία σειρά από διεκπεραιώσεις και επιτεύγματα, έχουμε ασκηθεί στο να είμαστε δραστήριοι και ενεργοί για να επιβεβαιώνουμε την αξία μας, νιώθουμε ζωντανοί επειδή κάνουμε πράγματα. Όμως τα παιδιά είναι εφευρετικά, αρκεί να τους δώσουμε χώρο και χρόνο.

(διαβάστε όλη τη συνέντευξη της, στην Καθημερινή, εδώ)

 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μερικές ιδέες

Ο οδηγός θα ανανεώνεται τακτικά, οπότε αποθήκευσε το link στον υπολογιστή σου, για να επανέρχεσαι κάθε φορά που θέλεις να αντλείς λίγη έμπνευση. Ιδέες που μπορεί να δεις σε μία κατηγορία μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικές και για μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά. Χαλαρώστε και παίξτε χωρίς κανόνες!

Λάβε τον οδηγό σε pdf: Αν θέλεις να εκτυπώσεις αυτές τις ιδέες μπορείς να κάνεις εγγραφή εδώ και εμείς θα σου τις στείλουμε σε pdf. Μαζί με τον οδηγό θα λάβεις και δύο ακόμα εκτυπώσιμα (εντελώς δωρεάν) για όλη την οικογένεια: ένα λεύκωμα και ένα ημερολόγιο.Ταυτόχρονα, κάνοντας εγγραφή, θα λαβάνεις και το newsletter μας με δημιουργικές ιδέες για τα παιδιά και την οικογένεια.

 

Δραστηριότητες για βρέφη

Φτιάχνω σπιτική πλαστελίνη. Την πλαστελίνη αυτή μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε πάρα πολλές φορές αφού δεν στεγνώνει εύκολα. Αρκεί μετά από κάθε χρήση να αποθηκεύετε όλα τα κομμάτια σε πλαστικό σακουλάκι καλά κλεισμένο. Τη συνταγή για την πλαστελίνη μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Παίζω με χρώματα και ανακαλύπτω το messy play. Το Messy (ή Sensory) Play, δηλαδή το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, είναι το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου, παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών, χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Σου έχω άρθρο από τους ειδικούς. 

 

Κάνω μπάνιο στη μπανιέρα με την επίβλεψη των μεγάλων και μετά απολαμβάνω ένα ωραίο μασάζ. Δεν ξεχνώ να πάρω μαζί μου και κάθε λογής παιχνιδάκια που επιπλέουν στο νερό (ή και όχι!)

 

Ακούω παραμύθια που μου αφηγείται η μαμά και ο μπαμπάς ή τραγουδάκια. Έχεις ακούσει τον κότσυφα και την αλεπού και τον  Τσιρτσώνη από την Ανθή Θάνου; Κυκλοφορούν πολύ ωραία βιβλία που περιλαμβάνουν και μουσικό cd. Όταν βγούμε από το σπίτι, αναζήτησέ τα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου.

 

Κάνω τσουλήθρα με τα μαξιλάρια. Παίζω μαξιλαροπόλεμο. Παίζω κρυφτό.

 

Πλένω τα παιχνίδια και τα κουκλάκια μου σε μια λεκάνη με νερό και πιτσιλάω τα πάντα!

 

Φτιάχνω σκηνή και παίζω εκεί μέσα. Μεταφέρω μέσα τα παιχνίδια μου, τα κουκλάκια μου και κάνω μια μικρή φωλίτσα.

 

 

Δραστηριότητες για μικρά παιδιά δημοτικού

Γίνομαι ζωγράφος. Αφήνω τη φαντασία μου ελεύθερη, παίρνω τα χρώματα και τα πινέλα μου, τους μαρκαδόρους και τις κηρομπογιές μου και αφήνω ελεύθερο το χέρι μου να δημιουργήσει εικόνες. Αν θέλω βάζω και λέξεις, προσθέτω και άλλα υλικά ή αποκόμματα περιοδικών και φτιάχνω ένα υπέροχο κολάζ.

Άκουσε το βιβλίο «Ο μικρός ζωγράφος των βράχων» της Μαρίας Πετκανοπούλου εδώ. (πρέπει να ενεργοποιήσεις το flash reader) για να μάθεις από πόσο παλιά ζωγράφιζαν οι άνθρωποι.

Στο αγαπημένο μου site madebyjoel ανακαλύπτω υπέροχα εκτυπώσιμα για ζωγραφική, αλλά και templates για να φτιάξω τις δικές μου χάρτινες πόλεις.

 

Φτιάχνω κατασκευές. Μπορείς να βρεις ένα σωρό ιδέες για κατασκευές στο youtube, στο pinterest ή με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Άφησε τη φαντασία σου όμως να καλπάσει. Τα πιο ωραία παιχνίδια είναι αυτά που δημιουργεί το μυαλό μας. Πάρε μπόλικα υλικά από αυτά που θα χρειαστείς και φτιάξε κάτι που θα σου έρθει στο μυαλό: σπίτι από ένα χαρτόκουτο, κοσμήματα με τα κοχύλια που μάζεψες το καλοκαίρι, ρούχα για τις κούκλες σου ή ένα διαστημόπλοιο από κατσαρόλες και κουτάλες.

 

Διαβάζω βιβλία. Ποιο είναι το αγαπημένο σου; Κάνε ένα κολάζ εμπνευσμένος από αυτό, γράψε ένα ποίημα, στείλε ένα μήνυμα στον συγγραφέα του ή κάνε του μια ερώτηση. Αν ο συγγραφέας δε ζει πια, τότε κάνε μια έρευνα στο διαδίκτυο μαζί με τους γονείς σου και μάθε περισσότερα για τη ζωή του. Αν θέλεις, μπορείς να διαβάσεις εντελώς δωρεάν και ένα ιδιαίτερο βιβλίο, στο διαδίκτυο, με αφορμή τον κορονοϊό. Μέσα από τις δυσκολίες που μας επιφυλάσσει το 2020, η μικρή Ελπίδα ξεδιπλώνει τις προκλήσεις με το δικό της μοναδικό τρόπο και μας θυμίζει πως θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι παιδιά. Μπορείς να το διαβάσεις ηλεκτρονικά εδώ  ή να ζητήσεις από τη συγγραφέα του να σου στο στείλει σε pdf για να το εκτυπώσεις (kolokotronimartha@gmail.com).

 

 

Ακούω βιβλία από τον Μικρό Αναγνώστη.  Οι όμορφες ιστορίες γίνονται ακαταμάχητες όταν ζωντανεύουν στα χείλη χαρισματικών αναγνωστών. Εδώ μπορείς να ακούσεις αποσπάσματα ή ολόκληρες ιστορίες αγαπημένων συγγραφέων διαβασμένες από γνωστούς ταλαντούχους ηθοποιούς, ενώ εσύ τις διαβάζεις παράλληλα γυρνώντας τις σελίδες του ψηφιακού βιβλίου! Επίσης, οι Εκδόσεις Καστανιώτη προσφέρουν δωρεάν δύο βιβλία (365 μέρες χωρίς τηλεόραση: Δημιουργικές ιδέες για σας και το παιδί σας και Παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας). 

 

Γίνομαι ένας μικρός συγγραφέας! Γνωρίζεις τι είναι η δημιουργική γραφή; Εδώ θα βρεις υπέροχες δραστηριότητες δημιουργικής γραφής που εξάπτουν τη φαντασία και βοηθούν τα παιδιά να ακούσουν τις λέξεις μέσα τους και να σχηματίσουν όμορφες ιστορίες.

 

Παίζω με την οικογένειά μου ξενοδοχείο και γίνομαι για μια μέρα ο σεφ. Ετοιμάζω το πρωινό για όλη την οικογένεια: βραστά αυγά, φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο και μέλι, φρούτα, βότανα για ρόφημα και ό,τι άλλο βάλει η φαντασία μου (ή διαθέτει το ψυγείο μου).

 

Παίζω με lego. Και ναι, εκτός από τον συνηθισμένο τρόπο να παίζεις λego (αυτόν που ακολουθείς τις οδηγίες που υπάρχουν μέσα στη συσκευασία) υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι. Να φτιάχνεις, για παράδειγμα, με lego το φαγητό που θα ήθελες να φας και να αφήνεις τη μαμά και το μπαμπά να το ανακαλύψουν! Ή να περιγράφεις πως νιώθεις. Το ήξερες ότι τα lego έχουν κάτι σαν … μαγικές ιδιότητες και μπορούν να περιγράψουν πολλές έννοιες; Αρκεί βέβαια να έχεις φαντασία. Εγώ για παράδειγμα μερικές φορές χρησιμοποιώ ένα κόκκινο τουβλάκι για να μιλήσω για την αγάπη. Ή ένα κίτρινο για να δείξω ότι θα ήθελα πολύ να φάω μια μπανάνα.

 

Φροντίζω τα λουλούδια στο μπαλκόνι μου ή στην αυλή. Δες και αυτό, από τη φίλη μας στο Κηπολόγιο. Χωρίς να χρειαστεί να πάτε να αγοράσετε φυτά, βγάλτε μια ανακοίνωση στην είσοδο της πολυκατοικίας ζητώντας να αφήσει ο καθένας κλαδάκια από φυτά που πολλαπλασιάζονται με μόσχευμα. Ανταλλάξτε κλαδιά χωρίς να έρθετε σε επαφή και φυτέψτε τα με γάντια. Άλλωστε για την κηπουρική φοράμε έτσι κι αλλιώς γάντια!  👉 Στο λινκ αυτό θα βρεις οδηγίες πώς να φυτέψεις τα κλαδάκια.

 

Ακούω podcast. Τί είναι το podcast; Κάτι σαν ραδιόφωνο αλλά ιντερνετικό. Και το συγκεκριμένο που σου προτείνω είναι, φυσικά, για παιδιά. Για πάτησε αυτό το λινκ και περιηγήσου στο Ράδιο Περισπωμένη!

 

Γίνομαι ραδιοφωνικός παραγωγός. Εμπνέομαι από το podcast για να φτιάξω και τη δική μου “ραδιοφωνική εκπομπή” με παρουσιαστή και καλεσμένο, παρουσιάζουμε τα αγαπημένα μας παραμύθια και αφηγούμαστε το ένα! Φυσικά κάνουμε πρόβες πριν για να μπορέσουμε να κάνουμε όσο πιο παραστατική γίνεται την φωνή μας. Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλους ήχους. Για παράδειγμα, με ποια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε τον ήχο της βροχής, των βημάτων;

 

Οργανώνω μια διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης με τους φίλους μου ή τους συμμαθητές μου. Διαβάζουμε ένα βιβλίο ή το ακούμε στον Μικρό Αναγνώστη και μετά μπορούμε να συνεχίσουμε την ιστορία, να γράψουμε ένα χαικού, να γυρίσουμε ένα μικρό βίντεο, να στείλουμε ένα γράμμα. Μπορούμε να επικοινωνούμε με τους φίλους μας είτε με email είτε με το zoom, που θα κατεβάσει η μαμά και ο μπαμπάς στο κινητό τους.

 

Γίνομαι μικρός επιστήμονας. Στο NOESIS θα βρεις μια σειρά από ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι οποίες απεικονίζουν με μορφή comics αυτοτελείς εκπαιδευτικές ιστορίες, σχετικές με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Θα βρεις επίσης εικονικά εργαστήρια φυσικής, πειράματα, εικονικές περιηγήσεις και πολλά ακόμα!

 

Γίνομαι εφευρέτης! To “ON Project” της Robotixlab είναι μια σειρά εκπαιδευτικών βίντεο για μικρούς και μεγάλους εφευρέτες, με αντικείμενο την ρομποτική, τα δημιουργικά ηλεκτρονικά, τον προγραμματισμό και τις κατασκευές γενικότερα. Μπορείς να στείλεις το email σου στο mail@robotixlab.com για να λαμβάνεις υλικό και βίντεο σχετικά με το On Project.

 

Γίνομαι μάγος με τη βοήθεια και τα μυστικά του Marmelo. Αρκεί να έχεις facebook και να μπεις στο group: Γίνε Μάγος – μένουμε σπίτι.

 

Φτιάχνω έργα τέχνης παρέα με δεκαοχτώ καλλιτέχνες! Πώς μπορεί η τέχνη να μας βοηθήσει να διευρύνουμε τα ερεθίσματά μας και τους τρόπους έκφρασής μας, όταν είμαστε όλη μέρα σπίτι; Με αυτό στο νου η ομάδα της Nitra Gallery προσκάλεσε καλλιτέχνες-συνεργάτες της από την Ελλάδα και το εξωτερικό να προτείνουν μια δική τους δραστηριότητα τέχνης για τους μικρούς φίλους που είναι σπίτι μαζί με τους γονείς τους! Κατέβασε τον οδηγό εδώ.

 

 

Δραστηριότητες για νέους και εφήβους

Συμμαζεύω τη ντουλάπα μου, το γραφείο μου, τη βιβλιοθήκη μου. Πετάω ή χαρίζω ό,τι δε χρησιμοποιώ πια ή ότι δε μου δίνει χαρά όταν το βαστώ στα χέρια μου (προσοχή: δεν πετάμε τα σχολικά μας βιβλία ακόμα). Το λέει και η Marie Kondo: ένα τακτοποιημένο σπίτι είναι προϋποθέση για μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Το να χαρίσεις μερικά από τα πράγματα που δε χρησιμοποιείς πια, μπορεί να δώσει μεγάλη χαρά σε κάποιον που το πιάνει στα χέρια του για πρώτη φορά. Σκέψου αν κάποιο φιλικό σου πρόσωπο ή κάποιος Οργανισμός θα χρειαζόταν το αντικείμενο που σκέφτεσαι να πετάξεις. Μόλις τελειώσει η καραντίνα, ίσως δώσεις χαρά σε πολλούς ανθρώπους!

 

Γίνομαι  Master στη Φυσική και ανακαλύπτω αν υπάρχουν Εξωγήινοι! Είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν ή μπορεί να βρούμε μικρά πράσινα ανθρωπάκια να μας κοιτάνε από μακριά; Παρακολούθησε ένα master class από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου, σχεδιασμένο από τη Χαρισμάθεια! Είναι ένα κανονικό master class 1.5 ώρας (και μερικά διαλείμματα επιτρέπονται, αν νιώσεις ότι κουράζεσαι!)

Για όλους όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τη σειρά από τα Master Classes Φυσικής, ας γραφτούν στο κανάλι της Χαρισμάθειας.

 

Αρχειοθετώ φωτογραφίες από τις διακοπές μου ή από το κινητό μου, τις βάζω σε φακέλους, επιλέγω κάποιες που θα δώσω για εκτύπωση όταν τελειώσουν τα μέτρα. Κάνω ένα άλμπουμ για τη γιαγιά και την παππού ή τους νονούς.

 

Ξεκινάω ένα blog. Πάντα είχα μια αδυναμία στα ζώα ή στη μουσική; Αγαπώ να φτιάχνω κατασκευές ή θέλω να γίνω δημοσιογράφος όταν μεγαλώσω; Τώρα είναι η ευκαιρία να ξεκινήσω να μιλάω και να γράφω για αυτό! Το wordpress είναι μια καλή αρχή!

 

Ξεκινώ το δικό μου κανάλι στο youtube! Μία λύση, για εσένα που προτιμάς να μιλάς παρά να γράφεις. Αν διστάζεις ακόμα να κάνεις το πρώτο βήμα, τότε μπορείς να μάθεις διαδικτυακά και δωρεάν πολύτιμες οδηγίες για να κάνεις όταν είσαι έτοιμος – η το δικό σου κανάλι. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να μη μοιραστείς άμεσα αυτά που θέλεις με τους φίλους σου. Μπορείς να κάνεις ένα βίντεο κάθε μέρα με το κινητό σου και να το στέλνεις μόνο σε αυτούς.

 

Μαθαίνω να κάνω μοντάζ σε βίντεό μου.  Μπορείς να μάθεις να κάνεις μοντάζ στο βίντεό σου, έχει πάρα πολλά δωρεάν εργαλεία και εφαρμογές στο διαδίκτυο και σίγουρα μπορείς να πάρεις έμπνευση αλλά και να αποκτήσεις και μια νέα δεξιότητα.

 

Κάνω παρέα με τους φίλους μου, κρατώντας απόσταση με το zoom. Το zoom είναι μια εφαρμογή που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου και να κάνεις μια βιντεοκλήση μαζί τους έως και 40 λεπτά, εντελώς δωρεάν. Μπορείς να κάνεις λογαριασμό και μέσω υπολογιστή. Αξιοποίησε το zoom για να κάνετε μαζί με τους φίλους σου virtual party στο φίλο ή τη φίλη σας που έχει γενέθλια. Βάλτε μουσική, ντυθείτε κάτι, χαρίστε λέξεις και εικόνες αντί για δώρα. Αν επιμένεις να κάνεις και μια ακόμα έκπληξη, υπάρχουν online καταστήματα με είδη πάρτι, από όπου μπορείς να παραγγείλεις online ένα κεράκι, μια γιρλάντα και να τα στείλεις στον φίλου ή τη φίλη σου.

 

Γίνομαι για μία μέρα σεφ. Κατεβάζω τα βιβλία της μαμάς, παίρνω τηλέφωνο τη γιαγιά ή αναζητώ στο διαδίκτυο μια εύκολη συνταγή και πειραματίζομαι μέσα στην κουζίνα. Ο Γιώργος Ευγενειάδης, με πηγή έμπνευσης την οικογένεια του και τους μαθητές του, μαθητές ενός δημοσίου ειδικού σχολείου, έχει γράψει ένα υπέροχο βιβλίο μαγειρικής για παιδιά (και όχι μόνο!) με τίτλο «Απλά αλλά διαφορετικά». Στο blog του θα βρεις ενδιαφέρουσες συνταγές!

 

Γράφω ένα ποίημα και το στέλνω στον αγαπημένο μου / η μου. Ποιος ξέρει πόσα κρυμμένα ταλέντα μπορεί να έχεις βαθιά μέσα σου; Εδώ θα δεις ποιήματα που γράφτηκαν στις πυγολαμπίδες με αφορμή έναν διαγωνισμό, από ανθρώπους που έγραψαν για πρώτη ίσως φορά.

 

Κάνω γυμναστική στο σπίτι. Στο youtube θα βρεις πολλά βίντεο για κάθε είδους άσκηση που φαντάζεσαι: yoga, αεροβική, pilates. Διάλεξε αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα.

 

Διαβάζω βιβλία. Ή τα ακούω στο Audible ή στο Kindle. Τα βιβλία είναι ταξίδια στο άγνωστο, στο αόρατο, σε αυτό που μου δίνει ελπίδα και κάνει τη ζωή να φαίνεται πιο μαγική.

 

Ακούω podcast. εκτός από τα audio books υπάρχουν και τα podcasts. Εγώ αγαπώ αυτό των womenontop (που είναι το πρώτο ελληνικό podcast για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στη δημόσια ζωή), αλλά μπορείς να βρεις πολλά (σε ελληνικά και αγγλικά) αν κατεβάσεις την εφαρμογή της επιλογής σου και κάνεις μια προσεκτική αναζήτηση. Αυτά που επίσης ξεχωρίζω (στα ελληνικά) είναι το  #giatioxi  και το The Brain Hacking Academy.

 

 

Και κάτι για τους γονείς

Η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, ψυχολόγος και συγγραφέας μας λέει:

 

“Χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές.

α) δεν είμαστε επαγγελματίες παιδαγωγοί- εμψυχωτές- ακόμα και αν ήμασταν όμως, δεν είναι εφικτό να μπαίνουμε σε μια διαδικασία μαραθώνιου ποιοτικής απασχόλησης των παιδιών. Θα γίνουν και λάθη, θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές, και κενές μέρες. Χρειάζεται ευρηματικότητα αλλά σε λογικά πλαίσια.

 

β) χρειάζεται να δίνουμε έμφαση στην αυτοφροντίδα μας, ώστε να είμαστε κι εμείς ως γονείς δυνατοί σε αυτήν την δοκιμασία. Πρακτικές αυτοφροντίδας αφορούν το διάβασμα ενός βιβλίου, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ένα χαλαρό γεύμα, διαλογισμό ή προσευχή, γυμναστική, τηλεφωνική επικοινωνία με οικεία πρόσωπα που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, απομάκρυνση από οθόνες και περιορισμός των ειδήσεων, χαλαρωτικά αφεψήματα, γέλιο (το καλύτερο και πιο εύκολα διαθέσιμο αγχολυτικό!), πράξεις αλτρουισμού (καλλιεργούν ικανοποίηση για τον εαυτό μας), περιποίηση του σώματος, ενασχόληση με δημιουργικά χόμπι, βαθιές αναπνοές…”

Διάβασε όλο το άρθρο της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, με πολλές χρήσιμες ψυχολογικές συμβουλές για τους γονείς που “μένουνε σπίτι” με τα παιδιά.

 

 

Αλλά και κάτι για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας!

Και φυσικά δε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τις γιαγιάδες μας και τους παππούδες μας! Στο υπέροχο site “γερνάω αλλιώς”  διαβάζουμε για υπέροχους τρόπους ενδυνάμωση της σχέσης εγγονιών και παππούδων στην εποχή του Κορονοϊού. Αλλά και προτάσεις για να περάσει δημιουργικά ο χρόνος τους μέσα στο σπίτι!

 

Να θυμάσαι πως όλοι έχουμε φαντασία

Μία κινέζικη παροιμία λέει: «Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ’ του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε τον να ψαρεύει».

Προτείνω, λοιπόν, να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να μας δώσουν αυτά τις δικές τους ιδέες για το πως θα αξιοποιήσουμε δημιουργικά αυτές τις μέρες. Διάβασε στο άρθρο μας μια υπέροχη ιδέα που ευνοεί τη δημιουργικότητα μικρών και μεγάλων!

 

 

Απαραίτητη η ενημέρωση

Έγκυρη ενημέρωση: Είναι σημαντικό οι γονείς και τα πρόσωπα που εμπλέκονται με τη φροντίδα των παιδιών και των εφήβων να είναι καλά ενημερωμένοι για το νέο τύπο κορωνοϊού, Covid -19, τους κανόνες υγιεινής και προστασίας καθώς και για τις βασικές οδηγίες πρόληψης για την εξάπλωσή του. 

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποιες είναι οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων σε παρόμοιες καταστάσεις και με ποιους τρόπους μπορούν να τους στηρίξουν αποτελεσματικά στο πλαίσιο της οικογένειας. Στον Οδηγό που σχεδίασε το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζονται συνοπτικά κάποιες βασικές αρχές για την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων σε ανάλογες συνθήκες.

Και μερικοί οδηγοί για παιδιά:

Το Μουσείο Explora – il Museo dei Bambini di Roma, ετοίμασε και έναν πολύ ωραίο και πολύχρωμο οδηγό για παιδιά, ώστε να κατανοήσουν μέσα από απλές έννοιες και εικόνες περισσότερα για τον κορονοϊό. Έχει πληροφορίες για το πως και που βρέθηκε ο ιός αλλά και οδηγίες προφύλαξης. Ο οδηγός είναι στα αγγλικά και τα ιταλικά και μπορείτε να τον βρείτε εδώ. 

O Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων – ΣΕΨ μετέφρασε και επιμελήθηκε στα ελληνικά το παιδικό εγχειρίδιο με τίτλο «Γεια σου, με λένε Κορώνα!», το οποίο διανέμεται ηλεκτρονικά δωρεάν.” 

Και ακόμα ένα pdf για παιδιά με τίτλο “Το όνομά μου είναι κορονοϊός” (στα ελληνικά).

 

Και ας μην ξεχνάμε και την ασφάλεια! Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας.

 

 

Εσύ τι επιλέγεις;

illustration: sara ogilvie

 

Μας δίνεται μια ευκαιρία να περάσουμε όσο γίνεται πιο συνειδητά τον χρόνο μας μαζί με τα παιδιά (και με τον εαυτό μας). Αν περνούμε όλη τη μέρα παρέα με το κινητό μας σχολιάζοντας κάθε ανάρτηση ή διαβάζοντας κάθε “νέο” που περνάει από μπροστά μας, τότε προφανώς θα χάσουμε αυτή την ευκαιρία.

 

Με τι επιλέγεις να γεμίσεις τη μέρα σου και την καρδιά σου;

Με θυμό και άγχος ή με παραμύθια και παιχνίδια;

 

Ο οδηγός αυτός δε θα είχε υλοποιηθεί χωρίς την παρότρυνση της ανθρώπων της διοίκησης του Δήμου Παύλου Μελά (τους οποίους και ευχαριστούμε) αλλά και τους φίλους των πυγολαμπίδων που συνέβαλαν με τις ιδέες τους μέσω του group μας στο facebook (μπορείς να γίνεις και εσύ μέλος, η εγγραφή είναι δωρεάν). 

 

 

 

Λάβε τον οδηγό σε pdf: Αν θέλεις να εκτυπώσεις αυτές τις ιδέες μπορείς να κάνεις εγγραφή εδώ και εμείς θα σου τις στείλουμε σε pdf. Μαζί με τον οδηγό θα λάβεις και δύο ακόμα εκτυπώσιμα (εντελώς δωρεάν) για όλη την οικογένεια: ένα λεύκωμα και ένα ημερολόγιο.Ταυτόχρονα, κάνοντας εγγραφή, θα λαβάνεις και το newsletter μας με δημιουργικές ιδέες για τα παιδιά και την οικογένεια.

 

ΙΩΑΝΝΑ ΣΕΡΑΦΕΙΜΙΔΟΥ: γιατί φωτίζουν οι Πυγολαμπίδες

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

 

Την άνοιξη έκανα μια επαγγελματική φωτογράφηση και έτσι αναρωτήθηκα πού και πώς θα ήθελα να φωτογραφηθώ για να με εκφράζει όσο το δυνατόν περισσότερο. Ήθελα με λίγα λόγια αυτή η εικόνα να λέει κάτι για εμένα, να μοιράζεται μια ιστορία και να περιγράφει κάτι που αγαπάω. Ήθελα να γνωρίσεις τη φιλοσοφία μου και εμένα λίγο καλύτερα.

Σήμερα, που ξαναδιαβάζω τις παρακάτω 💛, που έγραψα τότε, κατανοώ πως εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια αγαπώ να υπηρετώ τους ανθρώπους να γίνονται όλα αυτά που ονειρεύεται η ψυχή τους να ΕΙΝΑΙ.

Ο δικός μου τρόπος να το κάνω αυτό, ξεκινώντας πριν από 11 χρόνια, ήταν να τους φέρω σε επαφή με το παιδί που κρύβεται μέσα τους. Έτσι, χωρίς να το καταλάβω, δημιούργησα τις www.pigolampides.gr.

Πίστευα πως αν καταφέρουμε να θυμηθούμε πως νιώθαμε όταν ήμασταν παιδιά, θα νιώθαμε ολοκληρωμένοι, θα είμασταν πιο αληθινοί και τίμιοι γονείς, θα μεγαλώναμε υγιείς ανθρώπους και θα αλλάζαμε με κάποιον τρόπο τον κόσμο, αφού όλοι θα παραμέναμε τέλειοι, ακριβώς όπως όταν γεννηθήκαμε.

Κανένας “μεγάλος” δε θα στερούσε από τα παιδιά τη σοφία που κουβαλάνε μέσα τους, θα σεβόταν τη γνώμη τους και θα τα στήριζε να είναι ο εαυτός τους, μοναδικός και ιδιαίτερος, όπως κάθε άνθρωπος που έρχεται στη γη. Έτσι, δε θα χρειαζόταν τα παιδιά μας να πετάξουν τόσα φορτία και στρεβλωμένες πεποιθήσεις, όπως κουβαλάμε εμείς και κάνουν τη ζωή μας αφόρητη κάποιες φορές.

Είναι αλήθεια πως φοβήθηκα λίγο να μοιραστώ με αυτόν τον τρόπο την αλήθεια μου, νόμιζα πως θα μου έλεγε ο κόσμος “και ποια νομίζεις πως είσαι; που ξέρεις εσύ τι θέλω εγώ και το παιδί μου;” Και έτσι “κρύφτηκα” πίσω από ένα site, φιλοδοξώντας ωστόσο να φέρω σε επαφή όλους τους γονείς και τα παιδιά τους με τις τέχνες, τα βιβλία, το παιχνίδι, τη φύση, την περιπέτεια και τη δημιουργικότητα.

Ως ένα βαθμό, το ξέρω, τα κατάφερα, και νιώθω ευγνώμων για αυτό, για την αγκαλιά όλου του κόσμου, που δε τη θεώρησα ποτέ δεδομένη.

Ωστόσο νιώθω πως τώρα ανοίγεται ένας νέος δρόμος μπροστά μου. Θέλω να υπηρετήσω πιο συνειδητά τους μεγάλους να αποδεχτούν και να αγκαλιάσουν αυτό που είναι. Η ζωή είναι στο εδώ και τώρα, σε όσα συμβαίνουν, και μπορούμε πάντα να επιλέξουμε με ποια γυαλιά θα δούμε.

Τα παιδιά μας βοηθούν πολύ σε αυτό γιατί είναι αγνά και σοφά, ζουν πάντα στο παρόν και είναι ο καθρέφτης μας. Έχουμε λοιπόν, μια τεράστια ευκαιρία, μέσω της παραμονής μας στο σπίτι, εξαιτίας του COCOVID – 19, να αγκαλιάσουμε την ευκαιρία αυτή, να μάθουμε, να ησυχάσουμε, να μοιραστούμε, να εμπιστευτούμε, να κλάψουμε, να γελάσουμε και να βγούμε πιο αληθινοί (και όχι δυνατοί – μου άρεσουν πολύ τα δώρα της ταπεινοσύνης). Να γίνουμε τρωτοί μπροστά στα παιδιά μας και την οικογένειά μας και να μεγαλώσουμε όλοι μαζί.

——————–

Παρακάτω σου ανοίγω ένα παράθυρο σε όσα αγαπώ και πιστεύω και θα χαρώ πολύ να μοιραστείς και εσύ μαζί μου, τη δική σου, ανθρώπινη πλευρά.

 

💛 Ζω στη Θεσσαλονίκη: Η φύση και η ηρεμία είναι κάτι με το οποίο θέλω να γεμίζω τη ζωή μου, έτσι τα πάρκα της παραλίας της Θεσσαλονίκης είναι κάτι που με εκφράζουν πολύ. Ο ορίζοντας της θάλασσας και το βουνό του Ολύμπου είναι κάτι που επίσης δένει με αυτή την ανάγκη. Μου αρέσει η αισθητική της νέας παραλίας και νιώθω πως συνδέεται πολύ με την urban αισθητική μια παραθαλάσσιας μοντέρνας πόλης, όπως η Θεσσαλονίκη. Μου αρέσουν πολύ και οι βόλτες!

💛 Προσπαθώ να ακούω και να αγαπώ το παιδί που κρύβεται μέσα μου: Η ανάγκη μου να χαίρομαι με τα απλά πράγματα και η υπενθύμιση πως κατά βάθος όλοι μέσα μας είμαστε μικρά παιδιά δε με εγκαταλείπει ποτέ. Οι www.pigolampides.gr έγινε από μια τέτοια εσωτερική ανάγκη, να παρακινήσω και άλλους “μεγάλους” να νιώσουν και πάλι (μέσα από το παιχνίδι) μικρά παιδιά.

💛 Αγαπώ τα βιβλία. Αλλά όχι μόνο: Τα βιβλία, η δια βίου μάθηση, η απόλαυση της ανάγνωσης και τα παιχνίδια με τις λέξεις με καθησυχάζουν πολύ.

💛 Αυτό που με αντιπροσωπεύει είναι η οικογένεια:
Η σκηνή συμβολίζει για εμένα το σπίτι και την οικογένεια, τη φωλιά στην οποία αγαπώ να κουρνιάζω.

💛 Το αγαπημένο μου χρώμα είναι το μαύρο: Αλλά μια φίλη μου στυλίστρια λέει πως το άσπρο και το μαύρο δεν είναι χρώματα γι’αυτό και επιλέγω το κίτρινο για χρώμα. Είναι το χρώμα που συμβολίζει για μένα το φως, τον ήλιο, τη χαρά, την ελπίδα. Είναι και το χρώμα των πυγολαμπίδων όταν φωτίζουν.

💛 Μου αρέσουν οι συνεργασίες: Οι συνέργειες με ανθρώπους που μοιραζόμαστε κοινά οράματα και φιλοσοφία είναι κάτι που με εμπνέει καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας.

Αν θέλεις να έρθεις στο group που δημιούργησα στο viber για τακτική έμπνευση είσαι ευπρόσδεκτος -η.  http://bit.ly/viber_pigolampides

// ⛺️Ευχαριστώ την CozyKids για την παραχώρηση της υπέροχης teepee (αλλά και την εμπνευστική συνεργασία) που δε θα μπορούσε να ταιριάζει καλύτερα με το brand identity των πυγολαμπίδων. 📷 Arte Di Tre studio

Καλημέρα λαμπερή,

Ιωάννα

ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ: Εδώ που τα παιδιά δε σταματούν να ονειρεύονται και να εξερευνούν

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Η επιλογή του νηπιαγωγείου και του παιδικού σταθμού είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα για όλους τους γονείς. Κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές αξίες σε σχέση με την εμπειρία της μάθησης και οι προσδοκίες διαφέρουν. Κάθε μια από αυτές όμως έχει ανάγκη από ένα ασφαλές περιβάλλον για το παιδί της, στο οποίο επιθυμεί να εισέλθει ομαλά και με εμπιστοσύνη.

Ο Παιδικός Σταθμός ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ προσφέρει ένα τέτοιο οικογενειακό περιβάλλον μάθησης, καθώς γεννήθηκε μέσα από την αγάπη των δημιουργών του για το παιδί αλλά ταυτόχρονα φροντίζει να λειτουργεί υποστηρικτικά και προς τους γονείς, μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης.

Συνδυάζει ένα σχολείο πρότυπο σχεδιασμού και αισθητικής, που λούζεται καθημερινά από τον ήλιο και το φως, με παιδαγωγούς που ενδυναμώνουν τα παιδιά να αξιοποιήσουν τη φυσική τους περιέργεια αλλά και την έμφυτη διάθεσή τους για εξερεύνηση και ανακαλύψεις.

Ας πάμε όμως… πίσω από τις κάμερες!

 

Η φιλοσοφία και οι άνθρωποι πίσω από το Παιδικόραμα

Το ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ δημιουργήθηκε από την Ειρήνη Οικονόμου, απόφοιτη του τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. και τον σύζυγο της Σταύρο Λυκούδη, απόφοιτο ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ. Η πορεία τους στον χώρο της εκπαίδευσης υπήρξε η έμπνευση για τη δημιουργία ενός σχολείου που θα αντηχούσε κάθε μέρα από γέλια ξεκαρδιστικά και θα έλαμπε από παιδικά χαμόγελα. Έτσι, αποφάσισαν να αφιερωθούν στην προσχολική ηλικία βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Όλη η ομάδα του σχολείου, πέρα από τα κατάλληλα προσόντα και την εξειδίκευση που διαθέτει, ασχολείται με την ανατροφή και την εκπαίδευση των παιδιών, μέσα από το πρίσμα της φαντασίας και της ανακάλυψης. Εδώ θα συναντήσεις μια μεγάλη οικογένεια, που δε σταματάει να επιμορφώνεται, να εξελίσσεται και να γελά.

 

Η ιστορία

Η ιστορία του Παιδικού ΣταθμούΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ” ξεκινάει από το 1994 και εξελίσσεται διαρκώς μέχρι και σήμερα. Σημαντικά σημεία σε αυτή την πορεία είναι η κατασκευή των ιδιόκτητων εγκαταστάσεών του, το 2002, και η δημιουργία ενός σχολείου που αποτελεί καινοτομία, με τον σχεδιασμό και την αισθητική του, στον χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης.

Επίσης, με την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο, ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2008 και ως Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας.

 

Εγκαταστάσεις

Το σχολείο εκτείνεται μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, μακριά από τους θορύβους της πόλης με μοναδική θέα το βουνό του Χορτιάτη, τον ευρύτερο κάμπο Θέρμης-Τριαδίου και όλον τον Θερμαϊκό.

Η φύση, που βρίσκεται γύρω από τις εγκαταστάσεις, δίνει στους παιδαγωγούς την ευκαιρία να επεκτείνουν πολλές φορές τις μαθησιακές τους δραστηριότητες έξω, στους κατάλληλα διαμορφωμένους αύλειους χώρους. Τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με τον φυσικό κόσμο με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ακόμη περισσότερο η αίσθηση της περιέργειας και της ανακάλυψης.

 

 

Ο εξωτερικός χώρος περιλαμβάνει παιδικές χαρές, χώρους αναψυχής, γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5, φάρμα με οικόσιτα ζώα και λαχανόκηπο.

Ο εσωτερικός χώρος περιλαμβάνει αίθουσες δημιουργικής απασχόλησης, χώρους υγιεινής, μαγειρεία, τραπεζαρία, αίθουσα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και μουσικής, γυμναστήριο, αίθουσα μπαλέτου – TAE KWON DO – θεατρικού παιχνιδιού, αίθριο για παιχνίδι και εκδηλώσεις, χώρο ανάγνωσης παραμυθιού, χώρο κουκλοθεάτρου και δραματοποίησης, θεατρική σκηνή, αναρρωτήριο, αίθουσα ύπνου.

 

   

 

Τα τμήματα

Τα τμήματα στο ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ είναι χωρισμένα σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες:

  • 2-3 ετών (μικρά προ-προνήπια),
  • 3-4 ετών (προ-προνήπια),
  • 4-5 ετών (προνήπια) και
  • 5-6 ετών (νήπια)

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται σε κάθε ηλικία στις εξατομικευμένες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών.

Περισσότερες πληροφορίες για τα τμήματα μπορείτε να βρείτε εδώ. 

 

Τα προγράμματα

Ένα μεγάλο μέρος της κάθε μέρας είναι αφιερωμένο σε παιχνίδια βιωματικά, τα οποία σκοπό έχουν να διδάξουν στα παιδιά να μοιράζονται, να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται. Η φυσική τους περιέργεια και η ανάγκη τους για δημιουργία καλλιεργούνται καθώς εξερευνούν το σχολικό περιβάλλον, κερδίζουν εμπειρίες και αποκτούν τις πρώτες τους γνώσεις, συμμετέχοντας σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα.

 

 

Η γλώσσα, τα μαθηματικά, τα θεματικά projects, οι εικαστικές τέχνες, τα ψυχοκινητικά παιχνίδια, οι φυσικές επιστήμες, η περιβαλλοντική και μουσειακή εκπαίδευση, τα παιχνίδια ρόλων, η μουσική, τα αγγλικά, το ελεύθερο παιχνίδι, οι εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές και η σωματική άσκηση τόσο στο γυμναστήριο όσο και έξω στη φύση αποτελούν τα βασικά στοιχεία του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Επιπλέον τα παιδιά από 4 και πάνω μπορούν να επιλέξουν τη συμμετοχή τους σε κάποιο από τα clubs που προσφέρονται στο σχολείο όπως ΤaeKwonDo, Μπαλέτο, Θεατρικό παιχνίδι με Αγγειοπλαστική.

 

Εδώ…

Τα παιδιά φυτεύουν ζαρζαβατικά στον Λαχανόκηπο ενώ τα καρύδια των δέντρων μετατρέπονται κάποιες φορές σε υπέροχα καρυδοτρουφάκια.

Γονείς και παιδιά συμμετέχουν σε διάφορα project, που εμπνέονται οι άνθρωποι του σχολείου, με στόχο να παίξουν, να γελάσουν και να μάθουν όλοι μαζί. 

Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και εξοικειώνονται με υγιεινά υλικά.

Φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, σχεδιασμένες από το σχολείο, γίνονται κατά διαστήματα αφορμές για να συζητηθούν σημαντικά ζητήματα και να προσφέρουν μικροί και μεγάλοι σε κοινωνικές δομές.

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές των παιδιών είναι ένα παράθυρο προς τη γνώση και τη φαντασία και γι’ αυτό σχεδιάζονται με ιδιαίτερη φροντίδα και ενθουσιασμό.

Η εξατομικευμένη ενημέρωση των γονιών, η συμβουλευτική υποστήριξη, τα σεμινάρια με ευρεία θεματολογία αλλά και οι γιορτές συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη αλληλεπίδραση του παιδικού σταθμού και της οικογένειας.

 

 

Γνωρίστε από κοντά το Παιδικόραμα

Κοιτάζοντας πίσω στη δική μας παιδική ζωή, θα ανακαλύψουμε ότι μερικές από τις δυνατότερες αναμνήσεις μας προέρχονται από την σχολική μας ζωή. Είναι το μέρος στο οποίο δημιουργούμε τους πρώτους μας φίλους, μερικές από τις πιο δυνατές μας συνήθειες αλλά και τις πεποιθήσεις που κουβαλάμε σε όλη μας τη ζωή.

Γνωρίστε από κοντά τους ανθρώπους και τις εγκαταστάσεις του παιδικού σταθμού ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ και μαζί με το παιδί σας, αποφασίστε για τη φωλιά που θα φιλοξενήσει τη δική του πρωτοσχολική εμπειρία.

 

Οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2020-2021 ξεκινούν τον Μάρτιο.

 

 

Βρείτε το Παιδικόραμα

Τ: 2310 486 333, 2310 466 813

W: www.paidikorama.gr

F: www.facebook.com/paidikorama/

 

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

Παιδιά και Οθόνη: Ο Κανόνας 3-6-9-12

Ιδέες, προτάσεις και λέξεις: Ιωάννα Σεραφειμίδου & Φωτεινή Βαβίτσα

Οι οθόνες αποτελούν, δυστυχώς ή ευτυχώς, μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας. Αν το σκεφτούμε, κάθε σπίτι κατά πάσα πιθανότητα φιλοξενεί τουλάχιστον 3 συσκευές με οθόνη. Κι αυτό χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την πιθανότητα κάποιο από τα μέλη του να έχει επάγγελμα που απαιτεί τη χρήση κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής.

 

Αλήθεια, πόσες οθόνες έχεις στο σπίτι σου;

 

Η πρόκληση της σύγχρονης καθημερινότητας όμως δε βρίσκεται στον αριθμό των οθονών που έχουμε στη ζωή μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας παίζουν ενεργό ρόλο στη ζωή μας. Είτε είμαστε μπροστά από μία οθόνη και κάτι παρακολουθούμε ή την έχουμε για παρέα (π.χ. κάνοντας δουλειές του σπιτιού έχοντας ανοιχτή την τηλεόραση). Κάτι τέτοιο επηρεάζει φυσικά και τον αριθμό των ωρών που περνούν μπροστά στην οθόνη τα παιδιά μας, τα οποία βρίσκονται επίσης στο σπίτι μαζί μας.

 

Το 2008 ο γνωστός Γάλλος ψυχίατρος Serge Tisseron ανέπτυξε τον κανόνα «3-6-9-12» τον οποίο η Γαλλική Ένωση Παιδιάτρων αποδέχτηκε ως πρόταση το 2011. Ο κανόνας αυτός ορίζει:

 

«όχι τηλεόραση πριν από τα τρία χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα έξι, καθόλου internet πριν από τα εννέα χρόνια, και καθόλου κοινωνικά μέσα πριν από τα 12».

“Πριν από από την ηλικία των τριών, είναι η σχέση που έχει σημασία, όχι η οθόνη.”

Σε μία συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Serge Tisseron, τονίζει τη σημασία που έχουν τα πρώτα 3 χρόνια ζωής ενός ανθρώπου στη διαμόρφωση των ικανοτήτων της προσοχής και της συγκέντρωσης. Επιπρόσθετα, έχει ενδιαφέρον η οπτική που δίνει για το πως η χρήση των ψηφιακών μέσων στις μικρές ηλικίες επηρεάζει την κοινωνικοποίηση και τον τρόπο λειτουργίας ενός παιδιού μέσα σε μία ομάδα, όπως είναι η οικογένεια. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις ηλεκτρονικές συσκευές γίνεται από μόνη της ένα δικαίωμα ιδιοκτησίας. Επομένως, ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε ως γονείς αποτελεί από μόνος του μία ευκαιρία εκπαίδευσης για τα παιδιά μας.

 

Η αξία δε βρίσκεται στην απαγόρευση, αλλά στην κατανόηση

Θυμάσαι πως λειτουργούσαμε εμείς οι ίδιοι ως παιδιά όταν μας απαγόρευαν κάτι; Αυτό το κάτι αποκτούσε μία αξία. Έτσι, ακόμη κι από αντίδραση πολλές φορές, πηγαίναμε εκεί που μας απαγόρευαν. Τα παιδιά μας γιατί να λειτουργήσουν διαφορετικά;

Συνεχίζοντας στην ίδια συνέντευξη λοιπόν, ο Serge Tisseron, δίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα οπτική που αξίζει να αναφέρουμε. Τα παιδιά χρειάζεται να γνωρίζουν για την τεχνολογία και τους λόγους που ως γονείς έχουμε αποφασίσει να βάλουμε αυτούς τους κανόνες χρήσης της μέσα στο σπίτι. Ειδικότερα όταν τα παιδιά μας πλησιάζουν στην εφηβεία. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί μας μπορεί να περικλείεται από φίλους που έχουν απόλυτη ελευθερία στη χρήση της τεχνολογίας στη ζωή τους. Εκεί χρειάζεται ακόμη περισσότερο να καταλάβει ότι δεν το αδικούμε, αλλά έχουμε ορίσει αυτούς τους κανόνες ως οικογένεια για κάποιους λόγους.

Επιπρόσθετα, αυτή η διαδικασία ορισμού κανόνων για την ψηφιακή ψυχαγωγία αποτελεί ένα καλό έναυσμα για να συζητήσουμε με τα παιδιά μας την οπτική των προτεραιοτήτων και των επιλογών σε σχέση με τους στόχους που θέτουμε στη ζωή ως άνθρωποι.

 

Ποιες είναι οι προτάσεις των Πυγολαμπίδων;

Όπως πάντα, στις Πυγολαμπίδες, δε θέλουμε να βλέπουμε κάθε πρόκληση ως απειλή, αλλά ως μία ακόμη ευκαιρία να δούμε τη ζωή αλλιώς! Έτσι λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση, λιγότερος χρόνος μπροστά στην οθόνη σημαίνει περισσότερος χρόνος για δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδι!

Ακολουθούν μερικές από τις προτάσεις μας για περισσότερο δημιουργικό χρόνο με την οικογένειά σου.

 

Μία ευκαιρία να βάλουμε και τη δική μας σχέση με την οθόνη στο μικροσκόπιο

Όπως και να το κάνουμε τα παιδιά παίρνουν παράδειγμα και μιμούνται συμπεριφορές. Εμείς λοιπόν τι πρότυπο είμαστε για τα παιδιά μας όταν η συζήτηση έρχεται στο κομμάτι της ψηφιακής ψυχαγωγίας. Πόση ώρα και για ποιους λόγους χρησιμοποιούμε τις οθόνες της ζωής μας μέσα σε μία μέρα;

Δες αυτή τη διαδικασία ορισμού κανόνων για την οικογένεια ως μία ευκαιρία να δεις και τη δική σου σχέση με την τεχνολογία. Πολύ πιθανόν να σου απελευθερώσει χρόνο και να σου δώσει έμπνευση και επιλογές για ακόμη περισσότερη ζωή.

Μείνε συντονισμένος με τις Πυγολαμπίδες. Έχουμε βάλει στόχο να ανακαλύψουμε και να μοιραστούμε ακόμη περισσότερες δημιουργικές στιγμές παρέα με φίλους και οικογένεια. Για να μείνουμε και πάλι παιδιά! Μπες κι εσύ στη συζήτηση και δώσε τη δική σου έμπνευση! Μοιράσου στα κοινωνικά δίκτυα τις ιδέες σου με το #pigolampides και κάνοντας tag το προφίλ μας για να σε ανακαλύψουμε.

 

PlayTogether: Βρέφη και νήπια έχουν το στέκι τους!

Γράφει η  Ιωάννα Σεραφειμίδου

Να σας συστήσω τη Γιώτα και τη Μαρία, τα κορίτσια του PlayTogether!

Το PlayTogether είναι ένας μοναδικός και ιδιαίτερος χώρος, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια από τη Δέσποινα Χαλά, για τα πολύ μικρά μωράκια και τους γονείς τους. Εδώ και λίγους μήνες (Οκτώβριος 2019) πήραν τη σκυτάλη από τη Δέσποινα, η Γιώτα και η Μαρία και ανέλαβαν ένα νέο εγχείρημα στη ζωή τους.

Το Playtogether δεν είναι ένας συνηθισμένος παιδότοπος. Πρόκειται για έναν ασφαλή χώρο παιχνιδιού για βρέφη και νήπια, όπου προωθείται το ήρεμο, δημιουργικό και ελεύθερο παιχνίδι παρέα με τους γονείς. Έτσι, ο γονιός μπορεί να συμμετέχει στο παιχνίδι του παιδιού του ή να απολαύσει το ρόφημά του. Ο ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι, σε συνδυασμό με τις δημιουργικές δραστηριότητες, που διοργανώνονται στον χώρο, προσφέρουν ποιοτικό χρόνο και τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να ανακαλύψουν τον κόσμο που μόλις αντικρίζουν.

Η Μαρία και η Γιώτα λοιπόν, πατώντας πάνω στον δρόμο που άνοιξε η Δέσποινα, έρχονται να φέρουν τις δικές τους φρέσκες ιδέες στο ήδη αγαπητό PlayTogether. Τα κορίτσια δεν είναι τυχαία οι νέες ιδιοκτήτριες του χώρου! Ως επαγγελματίες παιδαγωγοί έχουν πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας και το πιο σημαντικό είναι ότι θα τις δείτε πάντα να σας καλωσορίζουν στον χώρο τους με χαμόγελο και διάθεση για παιχνίδι.

 

Τι μπορούν να κάνουν γονείς και μωράκια στο χώρο του PlayTogether:

  • να απολαμβάνουν το παιχνίδι παρέα.
  • να ανακαλύπτουν τη χαρά της δημιουργίας συμμετέχοντας στις δράσεις και τα επιμορφωτικά προγράμματα του χώρου.
  • να μοιράζονται ποιοτικό χρόνο και εμπειρίες.

 

Σημαντικές πληροφορίες για το PlayTogether:
  • Το καλύτερο παιχνίδι γίνεται μόνο με καλτσάκια: Το PlayTogether είναι παιδότοπος που γονείς και μωράκια αφήνουν τα παπουτσάκια τους στην είσοδο και απολαμβάνουν τα παιχνίδια τους σε καθαρό δάπεδο.
  • Μόνο με Αγάπη και Σεβασμό: Απαγορεύεται στον χώρο αυστηρά η σωματική και λεκτική βία.
  • Προσεγμένο και Υγιεινό Μενού: Το μενού που προσφέρεται στα παιδάκια είναι χωρίς ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά, ενώ υπάρχουν και επιλογές σε προϊόντα απαλλαγμένα από γλουτένη.
  • Με την πιστοποίηση της ΕΒΕΤΑΜ: Ο χώρος είναι πιστοποιημένος για την ασφάλειά του, από την ΕΒΕΤΑΜ.
  • Υπάρχει εύκολη πρόσβαση για άτομα με κινητικές δυσκολίες καθώς και ξεχωριστό WC για ΑΜΕΑ.

 

Ο χώρος φιλοξενεί:

  • Δημιουργικές δραστηριότητες για γονείς και βρέφη/νήπια (3 μηνών – 5 ετών)
  • Ενημερωτικές συναντήσεις
  • Παραστάσεις
  • Πάρτι
  • Εκδηλώσεις

Στο Playtogether διοργανώνονται πολύ συχνά εκδηλώσεις και δρώμενα για τα βρέφη και τα μωράκια αλλά και τους γονείς τους. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του PlayTogether εδώ, αλλά μην παραλείψετε να το ακολουθήστε και στο Facebook και το Instagram!

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις 2019 – 2020 στη Θεσσαλονίκη. Φύγαμε!

Ιδέες, προτάσεις και λέξεις: Ιωάννα Σεραφειμίδου & Φωτεινή Βαβίτσα

 

Σε περίπτωση που δεν το πήρες ακόμη είδηση, οι δρόμοι έχουν βάλει τα γιορτινά τους και η πόλη έχει γεμίσει Χριστούγεννα. Είναι και Δεκέμβρης άλλωστε! Πιστοί λοιπόν στις προτάσεις μας για τις φετινές γιορτινές ημέρες, επανερχόμαστε με ιδέες και έμπνευση για λαμπερές στιγμές παρέα με όλη την οικογένεια. Αυτή τη φορά, σειρά έχουν οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που έχουν κατακλύσει την πόλη της Θεσσαλονίκης και θα μας κρατήσουν συντροφιά μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Κάναμε λοιπόν ρεπορτάζ και εντοπίσαμε εκδηλώσεις που αξίζουν να τις επισκεφθείς ακόμη κι αν μένεις κάπου αλλού και σκοπεύεις να οργανώσεις οικογενειακή εξόρμηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μπορείς να εντοπίσεις κι εσύ τις δικές σου μέσα σε αυτόν τον εορταστικό χαμό και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Λοιπόν, έτοιμοι;

 

Μαγεμένες γιορτές – Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη | 01.12.2019 – 06.01.2020

Όπως και να το κάνουμε, είτε μένεις στη Θεσσαλονίκη είτε σκοπεύεις να έρθεις μία βόλτα, η πλατεία Αριστοτέλους κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται στον δρόμο σου. Φέτος λοιπόν, αυτό το σημείο της πόλης γίνεται ο άξονας πολλών δημιουργικών δραστηριοτήτων για τους μικρούς φίλους, αλλά φυσικά και για εμάς που πάντα βρίσκουμε ευκαιρία να παίξουμε παρέα.

Κάθε μέρα του Δεκέμβρη, αλλά και έως τις 06 Ιανουαρίου θα συναντήσεις πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις. Κατά κύριο λόγο στην πλατεία Αριστοτέλους, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης. Μπορείς να βρεις εδώ τη σελίδα με το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ανέβα ως την Εγνατία για να συναντήσεις το χριστουγεννιάτικο χωριό με το καρουζέλ, τα σπιτάκια με τις δράσεις αλλά και τα σταντ με τις διάφορες λαχταριστές γεύσεις.

 

Αστερόκοσμος | 07.12.2019 – 07.01.2020 | ΔΕΘ – HELEXPO

Εδώ θα βρούμε το Σπίτι και το Ταχυδρομείο του Άη Βασίλη, για να στείλουμε τα γράμματά μας, σπιτάκι για να βάψουμε τα μούτρα μας και να κάνουμε Χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Ο Καραγκιόζης υπόσχεται νέες περιπέτειες μέσα από παραστάσεις θεάτρου σκιών, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι γεμάτα από δημιουργικά εργαστήρια. Το πρόγραμμα του Αστερόκοσμου και φέρος είναι γεμάτο και φαίνεται να έχει ενδιαφέρον.

Μπορείς να βρεις εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Αστερόκοσμου.

Πηγή: https://asterocosmos.gr/gallery/

 

Ο Δαγκωμένος Κουραμπιές του Άι Βασίλη | 15.12.2019. – 05.01.2019 | Θέατρο Σοφούλη

Ποιος δεν έχει γελάσει, έστω και μία φορά με το έξυπνο χιούμορ του Γιάννη Σερβετά, ένα αιώνιο μικρό παιδί. Σε συνεργασία με το Θέατρο Σοφούλη μας παρουσιάζουν μία παράσταση που συνδυάζει τα Χριστούγεννα με την οικολογική συνείδηση.

Ένα ευχάριστο απόγευμα και μία καλή ευκαιρία να συζητήσουμε όλοι μαζί σαν οικογένεια τι συμβαίνει στο περιβάλλον και στη φύση και πως μπορούμε να αναπτύξουμε σαν ομάδα μία οικολογική κουλτούρα στο σπίτι και την ημέρα μας. Όλα αυτά, αφού φυσικά έχουμε απολαύσει το θέατρό μας παρέα.

Μπορείς να βρεις εδώ περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και το πρόγραμμα.

 

Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης | 15.12.2019. | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης, 450 μικροί χορευτές μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα για το τι σημαίνει πραγματικά αγάπη, κάτι που φαίνεται να έχει ενδιαφέρον και ωραία ατμόσφαιρα. Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου λοιπόν μπορούμε να βάλουμε τα καλά μας, να πάμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και να παρακολουθήσουμε τους μαθητές 15 σχολών της Β. Ελλάδος και να στηρίξουμε μαζί τους το έργο του Make-A-Wish. 

 

Οι κάρτες των Ευχών | 16.12.2019 | Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Φέτος, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε και να στείλουμε τις Χριστουγεννιάτικές μας κάρτες. Μία πολύ καλή ευκαιρία για να το κάνεις αυτό και να το συνδυάσεις και με μία έξοδο είναι σε ένα σχετικό εργαστήρι, όπως “Οι κάρτες των ευχών” που διοργανώνει φέτος η Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης.

 

Little Stars in Concert | 16.12.2019 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μικροί, ταλαντούχοι μουσικοί, που επιλέχθηκαν από τα ωδεία της χώρας δίνουν μία χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική συναυλία που δεν έχει είσοδο. Αντί εισόδου μπορείς να πάρεις καινούρια παιχνίδια, τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν στο Άσυλο του Παιδιού.

Μία καλή ευκαιρία για οικογενειακή έξοδο για δύο λόγους. Τα παιδιά που από μικρή ηλικία κυνηγούν το όνειρό τους στη μουσική, αποτελούν ένα ωραίο πρότυπο και ένα παράδειγμα για να συζητήσεις μετά τα όνειρα των δικών σου παιδιών. Ή ακόμα, να θυμηθείς κι εσύ τα δικά σου. Η προσφορά παιχνιδιών, αντί εισιτηρίου, είναι πάντα μία καλή ευκαιρία να συνεισφέρετε όλοι μαζί σε έναν φορέα που το χρειάζεται.

Μπορείς να βρεις εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Little Stars in Concert

 

Το Μαγεμένο Στρατόπεδο 3 | 20 – 31.12 | Δήμος Παύλου Μελά

Μία καλή ευκαιρία για να γυρίσουμε όλοι την πόλη είναι να επισκεφθούμε τις στολισμένες πλατείες και τα Χριστουγεννιάτικα χωριά των Δήμων της Θεσσαλονίκης. Το κέντρο της πόλης είναι πάντα υπέροχο, αλλά η μαγεία εξαπλώνεται σε όλες τις γωνιές. Μία από αυτές είναι και το Μαγεμένο Στρατόπεδο 3, του Δήμου Παύλου Μελά.

«Τα Χριστούγεννα είναι για όλους; Όταν ο Άγιος Βασίλης συνάντησε το κοριτσάκι με τα σπίρτα, όλα άλλαξαν. Ελάτε να γράψουμε ένα δικό μας τέλος και μια καινούργια αρχή, στα παραμύθια και την πραγματική ζωή.»

Μπορείς να βρεις εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Μαγεμένο Στρατόπεδο 3.

 

Χριστούγεννα στο ΝΟΗΣΙΣ 2019 | 01.12.2019 – 05.01.2020

Χριστούγεννα και ΝΟΗΣΙΣ πάνε παρέα για ακόμη μία χρονιά! Εδώ θα βρούμε δραστηριότητες που θα αγαπήσουν όλα τα παιδιά, λίγο παραπάνω όμως οι μικροί επιστήμονες. Έτσι λοιπόν, συναντάμε μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπως κατασκευές χριστουγεννιάτικης κάρτας, αλλά και το εργαστήριο δημιουργικής ρομποτικής.

Μπορείς να βρεις το αναλυτικό πρόγραμμα και να επιλέξεις δραστηριότητες εδώ.

 

Ο Καρυοθραύστης | 28 & 29.12.2019 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μία σταθερή αξία των Χριστουγέννων, για εμάς τους παραδοσιακούς, που θέλουμε να μεταφέρουμε τις εικόνες που μας ενέπνευσαν και στα δικά μας παιδιά. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, κι όσες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις κι αν ξεπηδήσουν από το πουθενά, ο Καρυοθραύστης είναι αυτή η γλυκιά παιδική ανάμνηση που, μόλις τη συναντήσεις ξανά, κάτι μέσα στην καρδιά σου λέει ότι όλα είναι καλά.

Μπορείς να βρεις εδώ περισσότερες πληροφορίες για τον Καρυοθραύστη.

 

Ατελείωτες Βόλτες στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Ακόμη κι αν δεν είσαι του προγράμματος και θέλεις απλά να πάρεις όλη την οικογένεια και να ξεχυθείτε στην πόλη μαζεύοντας Χριστούγεννα, είσαι στο κατάλληλο μέρος. Άνετα παπούτσια, σκουφάκι και κασκόλ, μιας και μαζί με τον Δεκέμβριο μας θυμήθηκαν και τα κρύα και διάθεση λαγωνικού. Είναι όλα όσα θα χρειαστείτε για να δημιουργήσετε τις δικές σας μοναδικές αναμνήσεις από το ταξίδι στην πόλη!

Η Χριστίνα Βουμβουράκη μπορεί να σου δώσει πολύ ωραίες ιδέες, μέσα από την πρότασή της να γίνουμε τουρίστες στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Καλές βόλτες λοιπόν, και μη χαθούμε! Έχουμε κι άλλες χριστουγεννιάτικες ιδέες και προτάσεις στα σκαριά!

 

Κι άλλο, κι άλλο!

Σε περίπτωση που σου άρεσαν όλες οι ιδέες που διάβασες, αλλά θέλεις και λίγα Χριστούγεννα ακόμα, μπορείς να ενημερώνεσαι πάντα από τη σελίδα των εκδηλώσεών μας. Ανανεώνεται συνεχώς και μπορείς να κάνεις ακόμη πιο εξειδικευμένη αναζήτηση σε περιοχές και ηλικίες μέσα από τα μαγικά μας φίλτρα! Εξερεύνησε όλες τις εκδηλώσεις εδώ.

Ω2: εδώ μαθαίνεις να αγαπάς τη μουσική!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Το Ω2 ξεκίνησε ως Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι στην περιοχή του Ποσειδωνίου, κάπου στις αρχές του 2010. Ο χώρος γέμισε παιδιά, μουσική και σκηνικά και σύντομα έγινε μια αγαπημένη δημιουργική και καλλιτεχνική γωνιά για τα παιδιά της πόλης.

Έκτοτε μεγάλωσε και αυτό μαζί με τα παιδιά και αφού έγινε Μουσική Σχολή (αναγνωρισμένη από το κράτος) μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στην περιοχή της Πυλαίας, στη Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 4.

Η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου θέλει αυτοπειθαρχία και υπομονή, κάτι που δε διαθέτουν συνήθως τα παιδιά.  Οι εκπαιδευτές στο Ω2 επικεντρώνονται σε αυτό ακριβώς: στο να εμφυσήσουν στα παιδιά την αγάπη για τη μουσική και την έκφραση. Στοχεύουν να τα κάνουν πρώτα και πάνω απ’ όλα ακροατές και να ενδυναμώσουν, μέσα από τους ήχους, το θέατρο αλλά και το παιχνίδι, την ιδέα ότι μπορούν κάποια μέρα να γίνουν μουσικοί.

Στα προγράμματα του Ω2, η μουσική και το θέατρο είναι περισσότερο μέσο παρά σκοπός. Είναι εργαλεία που βοηθούν στην κοινωνικοποίηση, στη δημιουργία ομάδων που ψυχαγωγούνται παίζοντας, ακούγοντας, αλληλεπιδρώντας. Στόχος είναι το ταξίδι των μαθητών στις δύο τέχνες να μείνει αξέχαστο, ώστε να συνεχιστεί στην ενήλική ζωή τους.

Ένα παιδί μπορεί να έρθει στο Ω2 από ενός (με την παρέα του γονέα ή συνοδού) και φυσικά να συνεχίσει να μαθαίνει και να εξελίσσει την αγάπη για τη μουσική και την έκφραση μέχρι και τα..99!

 

Τα τμήματα

Εδώ θα ανακαλύψεις μουσικά, θεατρικά, εικαστικά αλλά και τμήματα κινηματογράφου, κατάλληλα διαμορφωμένα για κάθε ηλικιακή ομάδα. Τα ονόματα κάθε τμήματος είναι τόσο ευφάνταστα (πχ τζιτζίκια, πολύσποροι, χρυσαλίδα, που σίγουρα θα θέλεις να τα εξερευνήσεις όλα!)

 

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Σχολεία

Το Ω2 Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι φιλοξενεί και τάξεις παιδικών σταθμών, νηπίων και δημοτικών σχολείων, για να συμμετέχουν στα βιωματικά εκπαιδευτικά του εργαστήρια.

Στόχος του είναι οι μικροί μαθητές να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της όπερας, του μπαλέτου και της λαϊκής παράδοσης μέσα από σημαντικά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας μουσικής παραγωγής γραμμένα ή διασκευασμένα για παιδιά.

Αν είσαι δάσκαλος ή γονιός, ρίξε μια ματιά στα εκπαιδευτικά του τμήματα!

 

 

Τα Καλοκαιρινά Τμήματα

Το καλοκαίρι το Ω2 μετατρέπεται σε μια μεγάλη παιδική χαρά! Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα, το οποίο προσεγγίζεται από διαφορετικές πλευρές: την αφήγηση, τις προβολές, τη μουσική, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη σκηνογραφία και τις κατασκευές.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελεύθερο παιχνίδι στον υπαίθριο χώρο του Ω2. Μια ιδέα για τις θεματικές του μπορείς να πάρεις εδώ.

 

Τα πάρτι

Στο Ω2 τα πάρτι αποκτούν άλλη διάσταση.

Παίζοντας μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια τα παιδιά μεταμορφώνονται σε πειρατές και ινδιάνους, πετούν στα σύννεφα, πολεμούν εξωγήινους και κακές μάγισσες, μαθαίνοντας με βιωματικό τρόπο για την όπερα, το μπαλέτο, το μιούζικαλ. Θέατρο, μουσική, κίνηση, γέλιο, μάθηση, και κυρίως διασκέδαση, παρέα με εκπαιδευμένους εμψυχωτές.

Μια ιδέα για τις θεματικές των πάρτι του μπορείς να πάρεις εδώ.

 

Παραστάσεις Σαββατοκύριακου

Κάποια Σαββατοκύριακα του μήνα το Ω2 ανοίγει τις πόρτες του σε όλα τα παιδιά της πόλης και προσφέρει θεάματα αλλά και εργαστήρια τέχνης για μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά. Μάλιστα έχει και τη δική του παράσταση, που λέγεται «Η κοιλάδα με τα μανιτάρια» και παίζεται και σε σχολεία!

Μπορείς να ενημερώνεσαι για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ω2 από τις www.pigolampides.gr ή από τη σελίδα του Ω2 στο facebook.

 

 

Τι κάνει ξεχωριστό το Ω2;

Η δημιουργικότητά του (για να καταλάβεις τι εννοώ ρίξε μια ματιά στα βίντεο που ετοίμασαν για τα προγράμματα της φετινής χρονιάς)

Η φαντασία του (για να καταλάβεις τι εννοώ ρίξε μια ματιά στα ονόματα που δίνουν στα τμήματα μουσικής, θεάτρου και κινηματογράφου)

Το χιούμορ του (για να καταλάβεις τι εννοώ πέρασε μια μέρα από τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής για να γνωρίσεις την ομάδα του) 

Η καινοτομία του (για να καταλάβεις τι εννοώ δες τα βίντεο που ετοίμασαν με τους μαθητές του τμήματος Φώτα κάμερα πάμε)

 

Πίσω από το Ω2

(που θα μπορούσε να είναι και Ω3)

 

Ανέστης : Διευθύνει, διασκεδάζει, ποτέ κάτω δεν το βάζει,

μουσικός και συγγραφέας, σκηνοθέτης και ζωγράφος,

έχει τρόπο να σε κάνει την τέχνη ν’ αγαπάς με πάθος.

 

Μαριάννα: Οι ιδέες της βροχή, ζωηρή και γελαστή,

σχεδιάζει, ερευνά και ποτέ δεν σταματά,

τον Γρηγόρη να πειράζει και τον κύριο Ποϊράζη.

 

Γρηγόρης : Ηρεμία και γαλήνη, σοβαρότης και ευθύνη,

το Ω2 κατευθύνει και φωτιές με κέφι σβήνει.

Μα όταν κάτι χρειαστεί λύση βρίσκει στη στιγμή.

 

Το βιβλίο: “Φεγγαροπαιχνιδίσματα”

Από την άνοιξη του 2019 κυκλοφορεί το βιβλίο του Ανέστη Ποϊράζη «Φεγγαροπαιχνιδίσματα» από τις Εκδόσεις Ίκαρος, σε εικονογράφηση του Κώστα Καρασαββίδη, ενώ το βιβλίο περιέχει και cd, με μουσική του Daniel Georgiev και αφήγηση της Μαριάννας Ρούκαλη. Πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό βιβλίο, όπου ο  ήρωας του βιβλίου, ο μικρός Ντάνιελ, ανακαλύπτει απρόσμενα το ταλέντο του, που θα τον οδηγήσει σε ένα υπέροχο ταξίδι.

 

 

Ξεχάσαμε κάτι σημαντικό;

Ναι! Στις εγκαταστάσεις του Ω2 υπάρχει ιδιωτικός χώρος πάρκινγκ και χώρος café για τους γονείς. Και αν ξεχάσαμε και κάτι ακόμα, δεν έχεις παρά να πάρεις ένα τηλέφωνο και να τους ρωτήσεις!

 

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

PlayLab: ένας χώρος στα δυτικά της πόλης, που σε γεμίζει αισιοδοξία!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Κυρίες και Κύριοι!

Σας παρουσιάζω τη Φωτεινή και τη Νατάσα. Τη Νατάσα και τη Φωτεινή. Δύο νέα, φωτεινά και ικανά κορίτσια που κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα! Μη φανταστείτε κάπου μακριά από εδώ, όχι! Zουν και κινούνται ανάμεσά μας!

Η ιστορία ξεκινάει με μια φιλία που κρατάει πολλά χρόνια και σηματοδοτείται από τις κοινές τους σπουδές στη Φιλοσοφική. Εκεί γνωρίστηκαν, ταίριαξαν και άρχισαν να μοιράζονται τις κοινές τους αντιλήψεις για την εκπαίδευση αλλά και τη ζωή.

Η Φωτεινή έκανε στη συνέχεια Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία και η Νατάσα στη Σχολική Ψυχολογία.  Ενώ η Φωτεινή αποκτούσε εμπειρία στην εκπαίδευση και διδασκαλία παιδιών όλων των σχολικών βαθμίδων (και αποκτούσε και τη δική της οικογένεια) η Νατάσα, παράλληλα με το έργο της στo «Make A wish Greece», έκανε μετεκπαίδευση στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, Playtherapy – Παιγνιοθεραπεία, την οποία και ασκεί σήμερα με μεγάλη αγάπη.

 

 

Τον Οκτώβριο του 2018 δημιούργησαν το PlayLab, μετά από προσεκτική αναζήτηση, ως ένα πολυεπίπεδο κέντρο δημιουργίας και έκφρασης των παιδιών. Βρίσκεται στην καρδιά του Ευόσμου, στα Δυτικά της πόλης, σε ένα φωτεινό, παραδεισένιο χώρο, με μίνιμαλ αισθητική και καλοσχεδιασμένες γωνιές που ενισχύουν το παιχνίδι και την εξερεύνηση.

Και οι δυο φέρνουν μέσα στο PlayLab τη γνώση τους, την εμπειρία τους, την αγάπη τους για τα παιδιά, τους ανθρώπους και το παιχνίδι της ζωής. Αρκεί να τις γνωρίσεις για να καταλάβεις τις αποσκευές που κουβαλούν μαζί τους!

 

 

Το PlayLab δεν είναι ένας απλός χώρος δημιουργικής απασχόλησης. Το PlayLab είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Εδώ θα βρεις ένα πλούσιο και δομημένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά από 10 μηνών έως 12 ετών με στόχο μια πολύπλευρη και ολιστική ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Όμως εδώ οι γονείς δε μένουν απ’ έξω. Σκοπός του PlayLab είναι να τους ενσωματώσει στο παιχνίδι και στη δημιουργική ανάπτυξη των παιδιών τους και να τους προσφέρει, με παιγνιώδη τρόπο, τα εργαλεία για να αποκωδικοποιήσουν τις συμπεριφορές των παιδιών τους αλλά και να χαρούν τη ζωή μαζί με αυτά.

Στόχος και όραμα του PlayLab είναι μικροί και μεγάλοι να μαθαίνουν και να αγαπούν τον εαυτό τους και να εκφράζουν το μέγιστο δυναμικό τους, μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική έκφραση.

 

Στο PlayLab θα ανακαλύψεις ακόμα:

  • Βιωματικά group εφήβων – «ταξίδια αυτογνωσίας»
  • Βιωματικά group γονέων – «εμείς & τα παιδιά μας»
  • Ψυχοθεραπεία/ Παιγνιοθεραπεία παιδιών & εφήβων
  • Συμβουλευτική γονέων
  • Σεμινάρια
  • Εκδηλώσεις/ Party

 

Είστε όλοι καλεσμένοι για μια γνωριμία με το PlayLab, όπου η Νατάσα και η Φωτεινή θα χαρούν να σας υποδεχτούν, να σας ξεναγήσουν και να μοιραστούν μαζί σας τη φιλοσοφία τους. Εδώ θα βρείτε όλα τα τμήματά τους και το πρόγραμμα της χρονιάς.

 

Τι περιμένεις;

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το PlayLab και τα τμήματά του θα βρεις εδώ. 

 

 

Photo credits: arteditre.gr

#piglampidesadvertorial

 

ΡΟΔΑΝΙ: ένα εργαστήρι τέχνης για το παιδί και την οικογένεια.

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

& απαντάει στις ερωτήσεις της η Παρασκευή Καρακίτσιου

Φωτογραφίες arteditre

Το Ροδάνι είναι ένα ηλιόλουστο και χαρούμενο εργαστήρι τέχνης για το παιδί και την οικογένεια. Η Παρασκευή Καρακίτσιου, η ψυχή του εργαστηρίου, είναι ψυχολόγος και παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας. Σε υποδέχεται πάντα με ένα μεγάλο χαμόγελο. Αφήνεσαι στο ρυθμό της, χαλαρώνεις μέσα στο χώρο και εμπλέκεσαι άθελά σου στην εμπειρία του παιχνιδιού.

Η Παρασκευή δίνει μεγάλη έμφαση στην παιδαγωγική αξία των Τεχνών στη Εκπαίδευση των μικρών παιδιών αλλά και στην ποιοτική συνύπαρξη όλης της οικογένειας. Υποδέχεται νέους γονείς μαζί με τα βρέφη και τα μικρά παιδιά τους και τη σκυτάλη παίρνει το παιχνίδι με τα χρώματα, τα εργαλεία, τις μπάλες, τα κουτιά που γίνονται αντικείμενα, τα υφάσματα και τις κορδέλες, τους ήχους και τη σιωπή.

Ο χώρος είναι φωτεινός, ζεστός, φιλικός και εμπνέει για παιχνίδι. Εδώ ξεχνάς για λίγο τα πρέπει και αφήνεσαι στα θέλω. Γίνεσαι παιδί μαζί με το παιδί σου και συνδέεσαι μαζί του μέσα από το παιχνίδι και τις τέχνες.

Τα προγράμματα προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας περιλαμβάνουν απογευματινά εργαστήρια τα οποία συνθέτουν τις τέχνες τους θεάτρου, του χορού και της μουσικής και της αισθητικής αγωγής σε δημιουργικούς κύκλους. Μετά τα τέλος των προγραμμάτων οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στο χώρο και να παίξουν μαζί με τα παιδιά τους με τα παιχνίδια που βρίσκονται στο χώρο. Επίσης στο χώρο υπάρχει και βιβλιοθήκη με πολύ ωραία αναγνώσματα.

Φυσικά εδώ μπορείς να οργανώσεις και το παιδικό πάρτι του παιδιού σου! Ο χώρος φιλοξενεί άνετα έως 30 παιδιά καθώς και τους γονείς/συνοδούς τους, οι οποίοι μπορούν να βρίσκονται στην ξεχωριστή αίθουσα –καφέ, καθώς τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά.

Της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τα αγαπημένα της.

 

 

τρία αποφθέγματα που την εμπνέουν

  • «Το παιχνίδι είναι η εργασία της παιδικής ηλικίας» –Jean Piaget, Ψυχολόγος Ερευνητής της γνωστικής ανάπτυξης του παιδιού

Γιατί τόσο συχνά ξεχνάμε πως το παιχνίδι δεν είναι μόνο δικαίωμα του παιδιού αλλά και ο τρόπος του να μαθαίνει, να ανακαλύπτει τον κόσμο και να εξελίσσεται ψυχοσυναισθηματικά. Ότι ακριβώς δηλαδή θα έπρεπε να είναι και η εργασία για έναν ενήλικα.

 

 

  • «Κάθε συμπεριφορά του παιδιού είναι γλώσσα που θα πρέπει να αποκωδικοποιηθεί» Françoise Dolto, παιδίατρος και ψυχαναλύτρια.

Γιατί γλώσσα είναι όλα: είναι το κλάμα του βρέφους, το πείσμα του νηπίου, οι φανταστικές ιστορίες του μικρού παιδιού γεμάτες συμβολισμούς και παραδοξολογίες. Γλώσσα είναι όλα όσα επικοινωνούνται ανάμεσα στο γονέα και το παιδί, αυτά που η λογική μας μεταφράζει και η αγάπη μας κατανοεί.

  • «Τα παραμύθια χρησιμεύουν στα μαθηματικά όπως και τα μαθηματικά στα παραμύθια» Gianni Rodari, παιδαγωγός, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. 

Γιατί οι τέχνες (αφήγηση, κουκλοθέατρο, θέατρικό παιχνίδι, χορός, μουσική) προσφέρουν στο παιδί την καλλιέργεια της αποκλίνουσας και δημιουργικής σκέψης, η οποία αποτελεί μια σπίθα για να ανάψει η φλόγα της της έρευνας και της μάθησης.

 

 

Τρία Βιβλία που ανοίγει συχνά και τα προτείνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς γιατί αποτελούν ανοιχτούς διαλόγους γύρω από ζητήματα οικογένειας, παιδικής ηλικίας και συμβολικού παιχνιδιού

 

Τρία τραγούδια που προτείνει για παιδικό πάρτι από την παιδική συλλογή της Putumayo World Music:

 

 

 

Τρεις οικογενειακές ταινίες anime του Ιάπωνα δημιουργού Χαγιάο Μιγιαζάκι που αγαπά να βλέπει ξανά και ξανά, γιατί συνδυάζουν την φαντασία και ευαίσθητα μηνύματα σε όμορφες εικόνες (για μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού)

 

 

Τρεις Πρωτοβουλίες Κοινωνικών Οργανώσεων της πόλης τις οποίες θαυμάζει γιατί το σημαντικό τους έργο συνδέει τον κοινωνικό ιστό προς το όφελος όλων

 

 

Ενημερώσου για τα τμήματα στο Ροδάνι, κάνοντας κλικ εδώ

 

 Λίγα λόγια για την Παρασκευή Καρακίτσιου

Η Παρασκευή Καρακίτσιου σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και Παιδαγωγική στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει ειδικευτεί στο θεατρικό παιχνίδι και το κουκλοθέατρο και έχει συνεργαστεί με  σχολεία, δήμους και ιδιωτικούς φορείς στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στην εμψύχωση, μέσω των Τεχνών, ομάδων  παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως υπεύθυνη της παιδαγωγικής ομάδας στο Ροδάνι-Εργαστήρι Τεχνών καθώς και ως εξωτερικός συνεργάτης της ΜΚΟ Άρσις.

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

Ποιοτικός χρόνος με το παιδί: μία από τις 5 γλώσσες της αγάπης

Απόσπασμα από το βιβλίο “Οι πέντε γλώσσες της αγάπης που καταλαβαίνουν τα παιδιά”, των Γκάρι Τσάπμαν και Ρος Κάμπελ

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας

Αν η γλώσσα της της αγάπης του παιδιού σας είναι ο ποιοτικός χρόνος σας παραθέτουμε μερικές ιδέες ειδικά για γονείς. Ξεχωρίστε και επιλέξτε όποιες από αυτές κρίνετε κατάλληλες για να δοκιμάσετε κάτι καινούριο που πιστεύετε ότι θα εκτιμήσει το παιδί σας.

 

  • Αντί να περιμένετε να τελειώσετε πρώτα όλες σας τις δουλειές για να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο παιδί σας, αφήστε το να συμμετέχει σε καθημερινές σας δραστηριότητες, μετατρέποντάς τες σε ευκαιρίες για ευχάριστη συντροφιά και συζήτηση. Αφήστε το, για παράδειγμα, να σας βοηθά να βάλετε πλυντήριο, να ψωνίσετε ή να σκουπίσετε τα φύλλα από τον κήπο ή τη βεράντα. Οι δουλειές σας μπορεί να πάρουν λίγο περισσότερο, αλλά ο χρόνος που θα περάσετε μαζί θα σας αποζημιώσει.

 

  • Όταν το παιδί σάς λέει κάτι σημαντικό, να σταματάτε ό,τι κι αν κάνετε για να έχετε επαφή μαζί του με τα μάτια.

 

  • Κανονίστε να τρώτε μαζί με το παιδί ένα υγιεινό κολατσιό, όπως μια φρουτοσαλάτα.

 

  • Βρείτε ανόητα πράγματα για να γελάτε μαζί και γελάτε με την καρδιά σας!

 

  • Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να του δίνετε φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης για να αποτυπώνει σημαντικές οικογενειακές στιγμές.

 

  • Παραιτηθείτε από την τηλεοπτική εκπομπή της αρεσκείας σας για να παρακολουθήσετε μαζί με το παιδί σας το δικό του αγαπημένο πρόγραμμα.

 

  • Πηγαίνετε μαζί με το παιδί σε μαγαζιά παιχνιδιών και παίξτε μαζί του με μερικά διασκεδαστικά παιχνίδια, ακόμα κι αν δεν αγοράσετε τίποτα τελικά.

 

  • Όταν ρωτάτε το παιδί πώς ήταν η μέρα του, φροντίστε οι ερωτήσεις σας να είναι συγκεκριμένες και να μην επιδέχονται ως απάντηση ένα σκέτο «Ναι» ή «Όχι».

 

  • Όταν πηγαίνετε με τα μικρότερα παιδιά σας στο πάρκο ή στην παιδική χαρά, παίξτε μαζί τους αντί να τα επιτηρείτε απλώς από το παγκάκι. Σπρώξτε δυνατά την κούνια της κόρης σας να πάει ψηλά… Κάντε τσουλήθρα μαζί με τον γιο σας… Έτσι θα δημιουργήσετε αναμνήσεις που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή και ταυτόχρονα θα τους δείξετε την αγάπη σας.

 

  • Αντί να μένετε παθητικά κολλημένοι μπροστά σε μια οθόνη, προτιμήστε δημιουργικές ασχολίες όπως το τραγούδι, τον χορό ή τη ζωγραφική με δαχτυλομπογιές.

 

  • Προγραμματίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα αφιερώνετε αποκλειστικά στο καθένα από τα παιδιά σας. Γράψτε τη στο ημερολόγιο των υποχρεώσεών σας και μην επιτρέψετε να την εκτοπίσει καμία άλλη προτεραιότητα.

 

  • Εκπλήξτε ευχάριστα το παιδί σας με εισιτήρια για την ταινία που θέλει να δει ή με μια εκδρομή σε κάποιο ξεχωριστό μέρος. Πηγαίνετε μαζί για κάμπινγκ, παρακολουθήστε έναν αγώνα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου ή επισκεφτείτε μαζί τα μαγαζιά ή τα αξιοθέατα της πόλης. Θα χτίσετε έτσι δυνατές αναμνήσεις που θα διαρκέσουν για πάντα. Αν μάλιστα απαθανατίσετε τις όμορφες αυτές στιγμές με φωτογραφίες, η έκπληξη θα μείνει αξέχαστη για το παιδί.

 

  • Αν είναι δυνατό, πάρτε μια μέρα μαζί σας το παιδί στη δουλειά σας. Συστήστε το στους συναδέλφους σας και γευματίστε μαζί του στο μεσημεριανό διάλειμμα.

 

  • Μετατρέψτε κάποιον ειδικό χώρο του σπιτιού σε αποκλειστικό χώρο παιχνιδιού για σας και το παιδί. Ένα μεγάλο ντουλάπι ή το δωμάτιο υπηρεσίας μπορεί να γίνει το «κάστρο» σας, ενώ μια γωνιά του γκαράζ μπορεί να γίνει το «εργαστήριό» σας.

 

  • Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στον σχεδιασμό των διακοπών. Κάντε μαζί έρευνα στο διαδίκτυο.

 

  • Στήστε μια σκηνή στον κήπο, την αυλή ή τη βεράντα. Χρησιμοποιήστε φακούς και καλάθι για πικ νικ για να ολοκληρώσετε το σκηνικό της κατασκήνωσης.

 

  • Όποτε μπορείτε, πηγαίνετε όλοι μαζί για περίπατο ή κάντε ποδήλατο μαζί στην εξοχή. Βρείτε ευκαιρίες να συνδυάζετε τον χρόνο που θα περνάτε μαζί με φυσική άσκηση.

 

  • Τρώτε όσο το δυνατό περισσότερα γεύματα μαζί ως οικογένεια. Κάντε την ώρα του βραδινού ξεχωριστή καθιερώνοντας τη συνήθεια να αφηγείστε ο ένας στον άλλο πώς περάσατε τη μέρα σας. Η προσευχή μπορεί επίσης να φέρει τα μέλη μιας οικογένειας πιο κοντά.

 

  • Αφιερώστε λίγο επιπλέον χρόνο στο παιδί σας όταν το βάζετε για ύπνο το βράδυ. Κάντε τα παραμύθια, την κουβεντούλα για το πώς πέρασε η μέρα και τη βραδινή προσευχή κομμάτι της καθημερινής σας ρουτίνας.

 

  • Την ώρα που το παιδί κάνει τα μαθήματά του, μπορείτε να τελειώσετε κι εσείς τη δουλειά που έχετε φέρει από το γραφείο. Πείτε του τι ακριβώς κάνετε και δουλέψτε πλάι πλάι.

 

  • Φυτέψτε κάτι μαζί. Αν αρέσει ιδιαίτερα στο παιδί σας να βρίσκεται στο ύπαιθρο, φτιάξτε μαζί έναν μικρό ανθόκηπο, φυτέψτε καλοκαιρινά λαχανικά ή διακοσμήστε μαζί την αυλή ή τη βεράντα. Θα δημιουργήσετε έτσι θετικές αναμνήσεις που θα κρατήσουν για όλη τη ζωή.

 

  • Φτιάξτε μαζί φωτογραφικά λευκώματα στον υπολογιστή.

 

  • Όταν βλέπετε μαζί τις κοινές σας φωτογραφίες, συζητάτε τις όμορφες εμπειρίες που σας θυμίζουν.

 

  • Τις βροχερές μέρες που πρέπει να μένετε μέσα, καθίστε στο ίδιο δωμάτιο με το παιδί, διαβάζοντας ο καθένας σιωπηλά το βιβλίο ή το περιοδικό του.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το ότι αγαπάτε το παιδί σας είναι αυτονόητο. Πώς μπορείτε όμως να του το δείξετε για να το νιώθει ουσιαστικά και το ίδιο; Τo παιδί έχει την ανάγκη να αισθάνεται ότι το αγαπάτε. Τι συμβαίνει όμως αν εκείνο και εσείς μιλάτε διαφορετική γλώσσα αγάπης; Πώς μπορείτε να βεβαιω­θείτε ότι το παιδί καταλαβαίνει και νιώθει την αγάπη που του δείχνετε;

Αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει:

– Να ανακαλύψετε τη γλώσσα της αγάπης που μιλά το παιδί σας
– Να κατανοήσετε πώς συνδέονται οι γλώσσες της αγάπης με την επιτυχή μάθηση
– Να συνειδητοποιήσετε πώς οι γλώσσες της αγάπης βοηθούν στην πειθαρχία
– Να οικοδομήσετε μια σχέση βασισμένη στην αγάπη χωρίς όρους.

Περιλαμβάνει Παιχνίδι για να ανακαλύψετε τη δική σας γλώσσα της αγάπης.

 

THE KEY CREATIVE SCHOOL: Το πρώτο Νηπιαγωγείο Πολλαπλής Νοημοσύνης ανοίγει τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη

Έλενα Παπά, Δασκάλα και Εμπνεύστρια του The Key Creative School

 

Η Έλενα Παπά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης και συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη με το μεταπτυχιακό “Διεύθυνση και Διοίκηση Εκπαιδευτηρίων με Καινοτόμα Εκπαιδευτικά Συστήματα”.

Τόσο μέσα από το μεταπτυχιακό της όσο και αργότερα με την εμπειρία της σε σχολείο του Λονδίνου, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διαφορετικά Εκπαιδευτικά Συστήματα και να γνωρίσει στην πράξη τη Θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης. Η αγάπη της για τα παιδιά και ο θαυμασμός της για τον τρόπο που σκέφτονται, ήταν ο λόγος που ενστερνίστηκε την Πολλαπλή Νοημοσύνη και τον τρόπο που λειτουργεί στα παιδιά.

Με όνειρο λοιπόν τη δημιουργία ενός χώρου με βάση τα σκανδιναβικά πρότυπα, ενός χώρου που θα είναι διαδραστικός και εκπαιδευτικά αξιοποιήσιμος σε κάθε του γωνιά, που κάθε τάξη θα έχει τη δική της ιστορία, χρήση και λόγο ύπαρξης, που κάθε παιδί θαονειρεύεται να περνά τον χρόνο του, δημιούργησε το 2016 το The Key Creative School…το πρώτο Σχολείο Πολλαπλής Νοημοσύνης στην Θεσσαλονίκη.

 

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

 

Πολλαπλή Νοημοσύνη: τι είναι με απλά λόγια και τι διαφορετικό προσφέρει σαν μέσο εκπαίδευσης και διαπαιδαιγώγησης;

Η θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης αποτελεί μια κριτική θέση απέναντι στην άποψη, σύμφωνα με την οποία γεννιόμαστε με μια μόνο νοημοσύνη, την οποία δεν έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε και την οποία οι ψυχολόγοι μπορούν να μετρήσουν.

Σύμφωνα µε τη θεωρία αυτή, που βασίζεται σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ερευνών, η νοημοσύνη µας χωρίζεται σε εννιά τομείς οι οποίοι έχουν την έδρα τους σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου µας. Είναι εξίσου σημαντικοί, όχι όμως και το ίδιο αναπτυγμένοι σε κάθε άτομο.

Τα εννιά αυτά είδη νοημοσύνης προέκυψαν μετά από έρευνα του εγκεφάλου, της ανθρώπινης ανάπτυξης, της εξέλιξης και μετά από διαπολιτισμικές συγκρίσεις. Υποστηρίζεται, λοιπόν, ότι η νοημοσύνη είναι προϊόν μιας μακράς και συμμετοχικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της φύσης (βιολογικές δυνάμεις και κληρονομικές προδιαθέσεις) και της ανατροφής (περιβαλλοντικές δυνάμεις και εμπειρίες της ζωής).

Η νοημοσύνη δημιουργείται βιολογικά αλλά ο βαθμός ανάπτυξής της εξαρτάται από τις προσωπικές εμπειρίες του καθενός. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κανείς στη χρήση και ενίσχυση της νοημοσύνης και όσο καλύτερη καθοδήγηση και ενθάρρυνση δέχεται  μεσω της εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα νοημοσύνης.

 

Τα τέσσερα σημαντικότερα σημεία της θεωρίας της Πολλαπλής Νοημοσύνης του Γκάρντνερ είναι:

  • Κάθε άτομο έχει ένα συνδυασμό των εννέα ειδών νοημοσύνης. Αυτή η τυχαία κατάταξη των δυνάμεων και αδυναμιών καθιστά κάθε πρόσωπο μοναδικό με αποτέλεσμα κάθε τάξη να διαθέτει μια ποικιλομορφία σκέψης.
  • Κάθε άτομο μπορεί να αναπτύξει τις νοημοσύνες του σε επαρκές επίπεδο. Με ενθάρρυνση, εμπλουτισμό και κατάλληλη καθοδήγηση, οποιοσδήποτε μαθητής ή άτομο, μπορεί να αναπτύξει τις νοημοσύνες του.
  • Οι νοημοσύνες συνεργάζονται. Πάντα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
  • Καμιά νοημοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει μόνη της. Εξαιτίας γενετικών καταβολών και του περιβάλλοντος, δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που να έχουν το ίδιο προφίλ νοημοσύνης -ούτε ακόμη και οι απαράλλακτοι δίδυμοι- επειδή οι εμπειρίες τους είναι διαφορετικές και η νοημοσύνη τους συνεχώς εξελίσσεται. Για παράδειγμα, αν δυο άτομα διαθέτουν το ίδιο επίπεδο ισχυρής γλωσσικής νοημοσύνης, το ένα μπορεί να είναι καλύτερο στην ανάγνωση, ενώ το άλλο στο γραπτό λόγο.

 

Ποιά είναι όμως αυτά τα 9 είδη Νοημοσύνης;

Αρχικά ο Gardner είχε ξεχωρίσει επτά είδη νοημοσύνης, αλλά σε επόμενα βιβλία του πρόσθεσε άλλες δύο φτάνοντας τις εννέα. Σε αυτές λίγο αργότερα προστέθηκε και η συναισθηματική νοημοσύνη.

Πρόκειται για τις εξής: Λεκτική / γλωσσική νοημοσύνη (Verbal Linguistic Intelligence), Λογικό-μαθηματική νοημοσύνη (Logical- Mathematical Intelligence), Σωματική-κιναισθητική νοημοσύνη (Bodily-Kinesthetic Intelligence), Μουσική νοημοσύνη (musical intelligence), Διαπροσωπική νοημοσύνη (interpersonal intelligence), Ενδοπροσωπική νοημοσύνη (Intrapersonal intelligence), Χωρική ή Χωροταξική νοημοσύνη (spatial intelligence), Υπαρξιακή νοημοσύνη (existential Intelligence), Φυσιοκρατική νοημοσύνη (Naturalistic intelligence).

 

Πως θα λειτουργεί ένα Νηπιαγωγείο Πολλαπλής Νοημοσύνης και ποιοί είναι οι εκπαιδευτικοί του στόχοι; Τι θα κερδίσουν τα παιδιά μέσα από αυτή την εμπειρία;

Στόχος του Σχολείου μας είναι να ανακαλύψουμε το προφίλ Νοημοσύνης κάθε παιδιού, να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά ως μέσω μάθησης τα ήδη ανεπτυγμένα είδη Νοημοσύνης του αλλά και να δώσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα για ανάπτυξη και των υπόλοιπων ειδών Νοημοσύνης.

Έτσι σε κάθε θεματική προσέγγιση τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν κάθε μέρα τουλάχιστον ανάμεσα σε δύο διαφορετικές δραστηριότητες που προσεγγίζουν διαφορετικά είδη Νοημοσύνης και προσφέρουν την ίδια ευκαρία μάθησης, αλλά μέσω διαφορετικού αντικειμένου. Στο Σχολείο μας κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό και αυτό αποτελεί τη βάση μας για την εκπαίδευσή του.

Στο The Key Creative School έχουμε διαμορφώσει το Πρόγραμμα με βασική αρχή μας ότι “Σημασία δεν έχει πόσο Έξυπνος είσαι, αλλά που και πως είσαι Έξυπνος”, αναγνωρίζοντας ότι

Το κάθε παιδί είναι έξυπνο, απλά σε διαφορετικό τομέα.

Έτσι, διαμορφώνεται, μέσα στο χώρο του Νηπιαγωγείου, μια κοινωνία  ισότιμη, όπου το κάθε παιδί αισθάνεται ασφάλεια, αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό, αναπτύσσει κριτική σκέψη, έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τον τρόπο εκπαίδευσής του με αποτέλεσμα να αισθάνεται ικανό ότι τα καταφέρνει, αναπτύσσοντας εσωτερικά κίνητρα μάθησης που είναι και στόχος ενός αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος.

 

 

Υπάρχουν κάποια εμπόδια στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που καλείται να ξεπεράσει το Νηπιαγωγείο του The Key Creative School?

Ναι, κι αυτό γιατί ακόμα και ο Γκάρντνερ (εισηγητής της Θεωρίας της Πολλαπλής Νοημοσύνης) τονίζει το ρόλο του πολιτισμού στην ανάπτυξη κάθε είδους νοημοσύνης.  Κύριος «ένοχος» για την άνιση ανάπτυξή τους θεωρείται το σχολείο, που επικεντρώνεται στην καλλιέργεια δύο µόνο τύπων: γλωσσικής και λογικοµαθηµατικής, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν:

  • ο κάθε μαθητής να μαθαίνει με το δικό του τρόπο
  • ο δάσκαλος να διδάσκει με πολλαπλούς τρόπους

Για παράδειγμα, μια αρχή της φυσικής μπορεί να διδαχθεί στα παιδιά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Μέσα από τα μαθηματικά, τη λογική, τη γλώσσα, ένα διάγραμμα στον χώρο, μια άσκηση του σώματος. Έτσι θα γίνει κατανοητή.

Οι αρχές του Νηπιαγωγείου Πολλαπλής νοημοσύνης είναι ότι όλοι οι μαθητές είναι ευφυείς με τον δικό τους τρόπο και πρέπει:

  • να έχουν ευκαιρίες να χρησιμοποιούν την ευφυία τους • να αξιολογούνται με τρόπο δίκαιο ως προς τη νοημοσύνη • να έχουν ευκαιρίες να επιλύουν προβλήματα της πραγματικής ζωής • να διδάσκονται και να κατανοούν • να μαθαίνουν και να αναπτύσσουν τα είδη της προσωπικής τους νοημοσύνης σε μια κουλτούρα σεβασμού • να μαθαίνουν μέσω των διαφορετικών ειδών νοημοσύνης τους • να δείχνουν ικανότητα στις διαφορετικές ευφυίες.

 

Ποιος είναι ο ρόλος των γονιών κατά την εκπαιδευτική διαδικασία; Γίνονται και οι ίδιοι μαθητές; Μαθαίνουν και αυτοί να κατανονούν καλύτερα τα παιδιά τους;

Ο ρόλος των γονέων θεωρείται πάρα πολύ σημαντικός και συμμετοχικός, καθώς στόχος μας είναι η συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων στο δρόμο για την ανακάλυψη του προφιλ νοημοσύνης του κάθε παιδιού. Οι γονείς είναι οι καλύτεροι συνοδοιπόροι μας για τη διαμόρφωση μιας καλύτερης εκπαίδευσης τόσο των ίδιων, για την πλήρη αποδοχή των παιδιών τους, την ανακάλυψη των κλίσεών τους, τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, την μη σύγκριση των παιδιών τους με τα άλλα παιδιά, αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών να χρησιμοποιούν τα δυνατά τους σημεία για να εξελίσσονται ως ατόμα και να ενισχύουν με αυτό τον τρόπο τα αδύναμα. Ονειρό μας είναι ένα Σχολείο ανοιχτό στην Κοινωνία και τις Κοινωνικές Δομές που εντάσσει τα παιδιά σε αυτή και τα κάνει να νιώθουν ότι έχουν ‘φωνή’ και ‘δύναμη’ στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου με ίσες ευκαιρίες για όλους.

 

Έχεις σπουδάσει και εργαστεί στο Λονδίνο, πες μας δυο λόγια για την εμπειρία σου από το αγγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ποιες ομοιότητες και διαφορές εντοπίζεις με το ελληνικό;

Η εμπειρία μου στο Λονδίνο μπορώ να πω πώς ήταν και αυτή καταλυτική στο να ανακαλύψω την Θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης. Κι αυτό γιατί ερχόμενη σε επαφή με το Αγγλικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, ένα Σύστημα εκ διαμέτρου διαφορετικό από το ελληνικό, με έκανε να προβληματιστώ περαιτέρω και να αρχίσω να ψάχνω ποιός θα ήταν τελικά αυτός ο συνδυασμός που θα οδηγούσε στην καλύτερη και πιο ισότιμη εκπαίδευση των παιδιών.

Έτσι αν στην Ελλάδα για παράδειγμα το Εκπαιδευτικό Σύστημα θεωρείται κυρίως ”δασκαλοκεντρικό” στην Αγγλία τουλάχιστον στην Προσχολική Εκπαίδευση θεωρείται κυριώς ” παιδοκεντρικό” , μια συνεχής παρατήρηση των παιδιών και οργάνωση δραστηριοτήτων με βάση μόνο τις καθημερινές ενασχολήσεις του κάθε παιδιού κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων, σε σημείο όμως που χάνεται σε αρκετό βαθμό η δημιουργικότητα και η καθοδήγηση του εκπαιδευτικού σε  νέα εκπαιδευτικά μονοπάτια. Έτσι άρχισα να συνειδητοποιώ στην πράξη ότι δεν υπάρχει τέλειο Εκπαιδευτικό Σύστημα και ότι αυτό, αν υπήρχε, θα ήταν κάπου στη μέση Ελληνικού και Αγγλικού, ή ένας συνδυασμός και των δύο. Κάπως έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση μου και η ανακάλυψη της Θεωρίας της Πολλαπλής Νοημοσύνης.

 

 

Λένε πως οι Δανοί έχουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά, ενώ η Φιλανδία φημίζεται για το εκπαιδευτικό της σύστημα. Τι έχουν κάνει οι βόρειοι αυτοί λαοί και έχουν καταφέρει να σκοράρουν στην ενότητα «παιδί»;

Έχουν, ευτυχώς για αυτούς και δυστυχώς για μας, συνειδητοποιήσει πως ένα ευτυχισμένος άνθρωπος και αργότερα πετυχημένος επαγγελματίας δημιουργείται μόνο μέσα απο τα εσωτερικά κίνητρα για μάθηση και την ενεργητική ανακάλυψη αυτού του κόσμου.

Έχουν δημιουργήσει έτσι ένα Εκπαιδευτικό Σύστημα το οποίο δίνει χώρο και ποιοτικό χρόνο στα παιδιά να γίνουν οι ίδιοι ενεργητικά μέλη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, να αφομοιώνουν γνώσεις μέσω διαφορετικών αντικειμένων και κυριώς όλα αυτά κατα τη διάρκεια του σχολείου, αφήνοντας τους ελεύθερο χρόνο μετά από αυτό. Έχουν καταφέρει να κάνουν το Σχολείο αγαπητό στα παιδιά γιατί ανάμεσα στην προετοιμασία για τις εξετάσεις επιλέγουν την προετοιμασία για τη ζωή, γιατί  πιστεύουν στη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και το σύνθημα των δασκάλων τους είναι «Ας αφήσουμε τα παιδιά να είναι παιδιά». Δεν τους αγχώνει το διάβασμα μετά το σχολείο, ούτε έιναι αναγκασμένοι να κάθονται σε ένα θρανίο ακούγοντας παθητικά τον δάσκαλο, κι αυτό απο μόνο του αποτελέι μεγάλη καινοτομία και επιτυχία. Επιπρόσθετα η Αρχιτεκτονική των Σκανδιναβικών Σχολείων άρχισε να προβάλλει την ανάγκη για ποιοτικά φτιαγμένους χώρους σύμφωνους με τις ανάγκες κάθε ηλικακής ομάδας.Ποιό παιδί δε θα ανυπομονούσε να πάει σε ένα τέτοιο σχολείο;

«Ας αφήσουμε τα παιδιά να είναι παιδιά»

 

Το The Key Creative School ξεκίνησε τη λειτουργία του -και συνεχίζει- σαν ΚΔΑΠ. Μετά το σχολείο, ποιες είναι οι ανάγκες που έρχεται να καλύψει ένα ΚΔΑΠ;

Όπως προαναφέρθηκε το κενό που υπάρχει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα σήμερα, το οποίο προωθεί κυρίως την Λεκτική-Γλωσσική και Λογικομαθηματική Νοημοσύνη έρχεται να καλύψει το ”Τhe Key Creative School”  με τις απογευματινές δραστηριότητες του ΚΔΑΠ και να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά μέσα από καινοτόμες δράσεις και δραστηριότητες να ανακαλύψουν το προφιλ νοημοσύνης τους αλλά και να αναπτύξουν τα υπόλοιπα είδη. Στόχος μας είναι να ”ξεκλειδώσουμε” την πόρτα που οδηγεί τα παιδιά στο να μάθουν να αγαπούν την μάθηση και ”να μάθουν” πώς να μαθαίνουν με τον δικό τους τρόπο και με κίνητρο την εσωτερική τους ικανοποίηση ότι τα καταφέρνουν και αυτοβελτιώνονται.

 

Ποιες είναι ενδεικτικά οι δραστηριότητες που προσφέρει το The Key Creative School σαν ΚΔΑΠ και πες μας αν βασίζονται και αυτές στη θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης;

Όλο το πρόγραμμα του ΚΔΑΠ έχει εκπαιδευτικό ρόλο και υπόβαθρο και στηρίζεται στην Ανάπτυξη της Πολλαπλής Νοημοσύνης των παιδιών. Τα παιδιά ερχόμενα στον χώρο μας έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν σε ένα  τμήμα με βάση την ηλικία τους και να έρχονται δυο φορές την εβδομάδα στο ΚΔΑΠ παρακολουθόντας τμήματα Πολλαπλής Νοημοσύνης (υπάρχει και δυνατότητα συμμετοχής μέσω ΕΣΠΑ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα πλαίσια της κάθε θεματικής τα παιδιά ερχόμενα στον χώρο συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως Αρχιτεκτονικές Κατασκευές (Αναπτυξη Χωροταξικής Νοημοσύνης), Πειράματα (Ανάπτυξη Λογικομαθηματικής Νοημοσύνης), Θεατρικό Παιχνίδι (Ανάπτυξη Διαπροσωπικής Νοημοσύνης), Μουσική (Ανάπτυξη Μουσικης Νοημοσύνης), Χορός και Γυμναστική με Τραπολίνα (Ανάπτυξη Κιναισθητικής Νοημοσύνης) κ.ο.κ.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα στην Εκπαιδευτική ομάδα να παρατηρεί το κάθε παιδί μέσα από διαφορετικά εκπαιδευτικά αντικείμενα, να δημιουργεί δεσμούς με το παιδί και να ανακαλύπτει μαζί του με ποιό μέσο μαθαίνει καλύτερα, ποιο είδος Νοημοσύνης χρειάζεται ενίσχυση και με ποιόν τρόπο, ποιό είναι το Προφίλ Νοημοσύνης του.

 

 

Τι κάνει ένα παιδί και κατά συνέπεια έναν ενήλικο ευτυχισμένο;

Η κατα κύριο λόγο κάλυψη των παρακάτω αναγκών

  • Ανάγκη για Αγάπη
  • Ανάγκη για Ασφάλεια
  • Ανάγκη για Νέες Εμπειρίες και Ελευθερία στην Ανακάλυψη του Κόσμου
  • Ανάγκη για Αναγνώριση και Αποδοχή
  • Ανάγκη για Υπευθυνότητα

 

Που θα σας βρει κάποιος που ενδιαφέρεται να πάρει περισσότερες πληροφορίες;

Βρισκόμαστε στην Καλαμαριά και συγκεκριμένα στον Άγιο Παντελεήμονα, στην οδό Δαβάκη 42, Τ.Κ. 55133. Οι Εγγραφές μας τόσο στο Νηπιαγωγείο όσο και στο ΚΔΑΠ ξεκινάνε 27 Αυγούστου! Μπορείτε να μας βρείτε στο facebook ή να  επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 433 337

 

Αν θέλεις να διαβάσεις κάποια βιβλία που σχετίζονται με την Πολλαπλή Νοημοσύνη, μπορείς να αναζητήσεις κάποια προτεινόμενα βιβλία:

-Δραστηριότητες για την Υποστήριξη των Πολλαπλών Τύπων Νοημοσύνης στο Νηπιαγωγείο, ΦΙΠΣ ΠΑΤ- ΣΙΛΕΡ ΠΑΜ, Εκδόσεις: Σαββάλας

Πολλαπλή Νοημοσύνη, Ελένη Γαρυφαλάκη, Εκδόσεις Διόπτρα

– «On Teaching for Understanding: A Conversation with Howard Gardner» στο Authentic Learning, V. 50, N. 7, P . 4-7, April 1993, Brandt, R., διαθέσιμο στο διαδίκτυο

The frames of mind – Theory of multiple intelligences (1983), Gardner, H.

 

Δείτε το FacebookLive που κάναμε μαζί με την Έλενα Παπά

 

#piglampidesadvertorial