Πρόταση για (πάρα πολύ) κοντινή απόδραση – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Πρόταση για (πάρα πολύ) κοντινή απόδραση

Γράφει η Χριστίνα Βουμβουράκη 

Ετοιμάζεστε για ταξίδι εν όψει της εορταστικής περιόδου;  Αν ναι, καλά να περάσετε. Για όσους δεν έχετε χρόνο για πλάνα, ή αν φοβάστε τα αεροπλάνα, για όσους τρέμετε μήπως αποκλειστείτε στην Εθνική οδό, εξαιτίας μιας πιθανής σφοδρής χιονόπτωσης ή στο αεροδρόμιο Μακεδονία, λόγω πυκνής ομίχλης -τα έχει αυτά ο χειμώνας- αν το ταμείο είναι μείον ή αν δεν θέλετε επ’ ουδενί να αφήσετε μόνους παππούδες και γιαγιάδες σε μέρες γιορτινές, σας έχω δυνατή πρόταση, έναν προορισμό που έχει αγαπηθεί πολύ, μια πόλη που ομορφαίνει συνέχεια.

Αν λοιπόν, δεν θα κατευθυνθείτε φέτος προς το Ροβανιέμι, το Χωριό του Αϊ Βασίλη στη Λαπωνία, ή προς τη γιορτινή Disneyland, στο Παρίσι, ούτε και προς τη μαγική Ονειρούπολη, στην κοντινή μας Δράμα, είστε όμως ταξιδιάρες ψυχές και απολαμβάνετε τις οικογενειακές αποδράσεις, πώς θα σας φαινόταν να επισκεφτείτε την (πάρα πολύ) κοντινή μας Θεσσαλονίκη; Έχετε σκεφτεί ποτέ να δείτε την πόλη σας ως τουρίστες;

Με ένα τέτοιο ταξίδι δίνεται σε όλη την οικογένεια η ευκαιρία να κάνει κάτι πέρα από τα συνηθισμένα, μέσα σε ένα απολύτως συνηθισμένο περιβάλλον, να γίνει επομένως δημιουργική. Μερικές φορές η ομορφιά βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας και δεν την αντιλαμβανόμαστε. Όταν ταξιδεύουμε είναι διευρυμένη η περιέργεια μας και οξύνεται η παρατηρητικότητα μας, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ερέθισμα και πληροφορία και συν τοις άλλοις γινόμαστε περισσότερο επικοινωνιακοί.

Η ιδέα είναι απλή, θέλει ελάχιστο σχεδιασμό και πολλή διάθεση για διασκέδαση. Δεν πρόκειται για μια σειρά προτάσεων εναλλακτικών εξόδων που θα εμπλουτίσει την αντίληψη σας για την πόλη που ζείτε, αλλά για ένα κανονικότατο ταξίδι με τα όλα του. Το «κάν’ το όπως οι ντόπιοι», ας γίνει «κάν’ το σαν τουρίστας». Προσεγγίστε την πόλη σας ως επισκέπτες, εστιάστε στα θετικά της, γνωρίστε την καλύτερα, αγαπήστε την ξανά.

Φύγαμε;

Οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα*

 

Πριν τη μπόρα*

 

Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας 

Ταξίδι χωρίς αποσκευές δεν γίνεται, οπότε ετοιμάστε τις βαλίτσες σας, σα να πηγαίνετε στην άλλη άκρη του κόσμου. Μην αγχώνεστε ιδιαίτερα για τις επιλογές σας, το καλό με τα ταξίδια τον χειμώνα είναι πως αυτά που φαίνονται κυρίως είναι το μπουφάν, τα μποτάκια, ο σκούφος, τα γάντια και το κασκόλ!

 

Απαγορεύεται η διαμονή στο σπίτι σας 

Η αλλαγή έδρας είναι απαραίτητη. Ιδανική λύση είναι η εναλλασσόμενη φιλοξενία μεταξύ φίλων. Πολύ απλά, τα Χριστούγεννα σας φιλοξενούν φίλοι στο σπίτι τους κι εσείς ανταποδίδετε την Πρωτοχρονιά. Ακόμη κι ένα ενδεχόμενο στριμωξίδι ή ένας ομαδικός ύπνος στο πάτωμα δεν έχουν παρά να προσθέσουν γέλιο και στιγμές χαράς.

 

Αφεθείτε να σας ξεναγήσουν 

Βολτάρετε ακατάπαυστα, λιώστε τα παπούτσια σας, μόνο μείνετε μακριά από τα αγαπημένα σας στέκια. Ζητήστε από τους οικοδεσπότες που θα σας φιλοξενούν να δώσουν κατευθύνσεις για το που να πάτε και τι να κάνετε ή για το που θα βρείτε την πιο χαρακτηριστική λιχουδιά της πόλης. Ακόμη καλυτέρα, αν προσφέρονται να εμπλακούν περισσότερο, ζητήστε τους να σας ξεναγήσουν οι ίδιοι στην πόλη. Ιδανικά ρωτήσετε και αγνώστους στον δρόμο, ευκαιρία να ανακαλύψετε κάτι καινούριο. Μια καλή ιδέα είναι να παίρνετε το πρωινό σας σε μπουφέ ξενοδοχείου, ώστε να ξεκινάει η μέρα σας χορταστικά και για να μπείτε καλά στο πετσί του ρόλου του επισκέπτη.

 

Ακινητοποιήστε το αυτοκίνητό σας 

Εννοείται απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε το δικό σας αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας. Κινηθείτε με τα πόδια και με μέσα μαζικής μεταφοράς, με ποδήλατα ή με πατίνια, κάντε ακριβώς ό,τι δεν συνηθίζετε να κάνετε. Πάρτε μέρος σε μια ξενάγηση ή ακολουθήστε κάποια διαδρομή προτεινόμενη από ταξιδιωτικό οδηγό. Βρείτε εδώ τις προτάσεις από τις Πυγολαμπίδες για τους επισκέπτες της πόλης μας (https://pigolampides.gr/thessalonikigr/) και κάντε τις επιλογές σας.

 

Περιορίστε τη χρήση του κινητού σας 

Ευκαιρία για ψηφιακή αποτοξίνωση, ελαχιστοποιήστε την χρήση του κινητού σας και ξεκολλήστε τα παιδιά από τα τάμπλετ. Συμπεριφερθείτε σα να ήσασταν τουρίστες στο εξωτερικό· κάντε μόνο τις απολύτως απαραίτητες κλήσεις, συνδεθείτε περιστασιακά, αποκλειστικά μέσω Wi-Fi. Επικεντρωθείτε στην εμπειρία και αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στην οικογένεια. Φροντίστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα· προμηθευτείτε χάρτες, βιβλία και παιχνίδια, που θα σας κρατήσουν μακριά από τον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικές συσκευές. Αν δυσκολεύεστε να πειθαρχήσετε στις αποφάσεις σας, αποσυνδεθείτε από τους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων (sign out), ώστε να κάνετε λίγο πιο χρονοβόρα την σύνδεση.

 

Διαβάστε μαζί

Προμηθευτείτε, διαβάστε και συζητήστε όλοι μαζί ένα βιβλίο που αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη. Θα βρείτε προτάσεις για σχετικά παιδικά βιβλία εδώ: (https://pigolampides.gr/blog/gnoriste-8-paidika-vivlia-gia-thessaloniki/). Αν το επιτρέπει η ηλικία των παιδιών επιλέξτε ένα λογοτεχνικό βιβλίο με ιστορικές αναφορές στην πόλη.  Σε περίπτωση που δεν έχετε επισκεφτεί ακόμη μια από τις παιδικές βιβλιοθήκες της πόλης, ιδού η ευκαιρία: (https://pigolampides.gr/venues/libraries/).

 

Βγείτε πολλές φωτογραφίες 

Φωτογραφηθείτε μπροστά απ’ όσο το δυνατόν περισσότερα αξιοθέατα. Παρακαλούνται τα μοντέλα προς φωτογράφηση να μην κοιτάνε το πουλάκι όταν ποζάρουν, για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Ιδέες για αστείες οικογενειακές πόζες:

  • Στοιχηθείτε κατά ύψος.
  • Εκμεταλλευτείτε την προοπτική και δημιουργήστε οπτικές ψευδαισθήσεις. Για παράδειγμα, σηκώστε τον Λευκό Πύργο με τα στιβαρά σας μπράτσα ή χωρέστε τον μπαμπά μέσα στην παλάμη σας.
  • Αποτυπώστε την κίνηση (τρεχάλες, άλματα, παιχνίδια, χοροί).
  • Μιμηθείτε την πόζα ενός αγάλματος ή δημιουργείστε μια αστεία σύνθεση μαζί τους.
  • Παίξτε με αντικατοπτρισμούς στην θάλασσα, αλλά και σε τζάμια, ποτήρια, γυαλιά ήλιου.
  • Βάλτε στο πλάνο τις αγαπημένες σας κούκλες ή παιχνίδια.
  • Αγκαλιαστείτε σφιχτά.

 

Μην παραλείψετε τα βασικά αξιοθέατα 

Επισκεφτείτε και παρατηρείστε μέρη που νομίζετε ότι γνωρίζετε και θα εκπλαγείτε από το ποσά πολλά πράγματα δεν είχατε ποτέ προσέξει. Έχετε παρατηρήσει λόγου χάριν, πώς λούζει το φως τα χειμωνιάτικα πρωινά την Τσιμισκή ή την Εγνατία και όλους τους παράλληλους δρόμους; Έχετε προσέξει ότι στο πρόσφατα αποκατεστημένο «κόκκινο κτίριο», στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Ερμού, δεν υπάρχει ούτε ένα πραγματικό τουβλάκι στις όψεις του; Ο,τι θυμίζει τούβλο στην εξωτερική του επιφάνεια, δεν είναι παρά μια τεχνική σταμπωτού σοβά, άρτια εφαρμοσμένη.

 

Δείτε την πόλη διαφορετικά

Χαρείτε την πόλη από ψηλά ώρες πρωινές, αλλά και βραδινές· η ατμόσφαιρα θα είναι εντελώς διαφορετική. Δείτε την πόλη από διαφορετικές γωνίες, οπωσδήποτε από την θάλασσα, αλλά και από την Α’ προβλήτα και την Κρήνη, από τα κάστρα και από το Σειχ Σου, από τον Πύργο του ΟΤΕ και από το Μέγαρο Μουσικής. Πάρτε στα χεριά σας ένα χάρτη και εξερευνήστε άγνωστες περιοχές. Ακολουθείστε το μικρό δρομάκι που θα βρείτε στο δρόμο σας, στρίψτε αριστερά εκεί που συνήθως θα στρίβατε δεξιά, δοκιμάστε κάτι καινούριο. Πηγαίνετε στα μέρη που κάποια στιγμή υποσχεθήκατε στον εαυτό σας ότι θα επισκεφθείτε μια μέρα. Τώρα είναι η ώρα!

 

Αντιγράψτε το τυπικό λεξιλόγιο

Μιλήστε με την τοπική προφορά, με το χαρακτηριστικό παχύ λάµδα και χρησιμοποιείστε εκφράσεις κλισέ, από εκείνες που χαρακτηρίζουν την πόλη. Πολλές από αυτές δεν είναι πια σε χρήση, έρχονται από παλαιότερες εποχές, όπως η λέξη καρντάσης (αδελφός, κυριολεκτικά και μεταφορικά), η λέξη κερχανατζής (κάθαρμα) ή η λέξη κιμπάρης (άρχοντας, γαλαντόμος). Μην μείνετε στα όμως μόνο στα λόγια, σπάστε το ρεκόρ διάρκειας παραμονής σε καφέ ρεμβάζοντας χαλλλαρά το τριγύρω τοπίο ή τον κόσμο που περνά.

 

Κρατήστε ημερολόγιο ταξιδιού 

Στο κλείσιμο της μέρας, καταγράψτε ό,τι είδατε και ό,τι κάνατε κατά την διάρκεια της. Συμπεριλάβετε στις σημειώσεις σας, πέρα από τα ονόματα και τις περιγραφές μνημείων και τοποθεσιών και κάτι αστείο που έγινε, κάτι που σας έκανε εντύπωση ή κάτι νέο που μάθατε. Περιγράψτε και το πως αισθανθήκατε όταν είδατε κάτι, δώστε χώρο στα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις απόψεις τους και αν έχουν όρεξη, ζητήστε τους τα να συμπληρώσουν το ημερολόγιο εικονογραφώντας το με ζωγραφιές.

 

Στείλτε καρτ ποστάλ με ευχές σε φίλους 

Τέλος, κάντε μια ρομαντική, παλαιομοδίτικη κίνηση και μοιραστείτε την εμπειρία σας με τους αγαπημένους σας στέλνοντας τους καρτ ποστάλ με γιορτινές ευχές από την Θεσσαλονίκη. Γράψτε τις κάρτες όλοι μαζί, με ευχές απλές και αληθινές.

 


Φωτογραφία της Θεσσαλονίκης στη Δημ. Γούναρη

 


Μουσικός του δρόμου στην Αριστοτέλους

 


Το δέντρο στον Πύργο*

 

Η παιγνιώδης εξερεύνηση του τόπου σας θα να σας φέρει πιο κοντά με την ιστορία και την προσωπικότητά του. Η πόλη μας είναι πολύ περισσότερο από τόπος κατοικίας μας, μας παρέχει μια αίσθηση του ανήκειν, που εμπεριέχει ψήγματα ευτυχίας.

Μην σταματάτε να εξερευνείτε, μη σταματάτε να μαθαίνετε, μείνετε περίεργοι. Καλό σας ταξίδι!

 

Νυχτερινή βόλτα στο ψιλόβροχο*

 

Αν θέλεις να διαβάσεις και τις 6+1 ιδέες μας για υπέροχα Χριστούγεννα με όλη την οικογένεια, δεν έχεις παρά να πατήσεις εδώ!

 

*Οι φωτογραφίες με τις λεζάντες τους είναι του Βαγγέλη Κώστογλου και θα τις βρείτε στον ισότοπο «Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης»

 

Λίγα Λόγια για τη Χριστίνα Βουμβουράκη

Η Χριστίνα Βουμβουράκη, Θεσσαλονικιά αρχιτεκτόνισσα, συνεργάτης στο αρχιτεκτονικό γραφείο Ciconom Architects και πρόσφατα συνδημιούργος του εργαστήριου Esθήτα, που δραστηριοποιείται στον τομέα του κατά παραγγελία προσωποποιημένου δώρου με καλλιτεχνικό χαρακτήρα και του θεματικού σχεδιασμού πολιτιστικών δράσεων. Μιλάει στους γονείς για το πώς μπορούν τα παιδιά τους να γνωρίσουν με απλό τρόπο την αρχιτεκτονική, για το πώς μπορούμε όλοι να αγαπήσουμε πόλη μας και να την κάνουμε καλύτερη, για το πώς να βελτιώσουμε την γειτονιά μας και τον προσωπικό μας χώρο.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.