Γνωρίστε την ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από 9 παιδικά βιβλία! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Γνωρίστε την ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από 9 παιδικά βιβλία!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Είσαι από Θεσσαλονίκη; Μήπως την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά μαζί με τα παιδιά σου; Τι θα έλεγες να σε ξεναγήσουμε σε αυτήν; Στον οδηγό που ετοιμάσαμε, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, μπορείς να πάρεις όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και να τη γνωρίσεις μέσα από τα δικά μας μάτια, που αγαπάμε τα family friendly σημεία της. Κατέβασε τον οδηγό της Θεσσαλονίκης σε pdf και ζήσε μοναδικές εμπειρίες μαζί με την οικογένειά σου!

Για τη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν όμως και διάφορα βιβλία για παιδιά, τα οποία σίγουρα θα εξάψουν τη φαντασία τους και θα θελήσουν να γνωρίσουν την πόλη καλύτερα!

Ακολουθούν κάποιοι τίτλοι, που μπορείτε να αναζητήσετε στο πλησιέστερό σας βιβλιοπωλείο.

 

Λίστα με 8 +1 Παιδικά βιβλία για τη Θεσσαλονίκη!

Θεσσαλονίκη: Πόλη στο σταυροδρόμι δύο κόσμων (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Η πολυτάραχη ιστορία της Θεσσαλονίκης, από τα χρόνια που ζούσε ακόμα η αδελφή του Μεγάλου Αλέξανδρου από την οποία πήρε το όνομά της, ως τις σημερινές μέρες μας, δοσμένη με απλά, κατανοητά στιχάκια και με πολύχρωμη, ανάλαφρη και χιουμοριστική εικονογράφηση, που βοηθούν το παιδί να κάνει μια πρώτη γνωριμία με την πόλη που δοξάστηκε, αγαπήθηκε και ζηλεύτηκε όσο λίγες. Νύφη του Βορρά τη λένε κι έχει θάλασσα μπροστά της, κάποιοι τη θαυμάζουνε για τα πολλά, κάποιοι για τα λιγοστά της. Λαοί, φυλές περάσαν από κει και κατοικήσαν, το στίγμα τους στην πόλη αυτή όλοι τ’ αφήσαν.

Το βιβλίο “Θεσσαλονίκη: Πόλη στο σταυροδρόμι δύο κόσμων”

 

Ένας Δεινόσαυρος στο Μπαλκόνι μου του Σάκη Σερέφα (Εκδόσεις Πατάκη)

Ένας δεινόσαυρος εμφανίζεται στο μπαλκόνι ενός παιδιού κι αρχίζουν μια περιπλάνηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το παιδί, καθισμένο στο σβέρκο του δεινόσαυρου, ανεβαίνει στην κορυφή κάποιων μνημείων και σύγχρονων κτισμάτων. Από εκεί ψηλά, τόσο ο δεινόσαυρος όσο και το παιδί παρατηρούν και σχολιάζουν την καθημερινή ζωή και τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Επιπλέον, με τη σκηνική παρουσία ενός Αφηγητή, παρεισφρέουν με παιγνιώδη τρόπο πληροφορίες για το παρελθόν και την ιστορία της πόλης. Μαζί τους, σκάνε μύτη ένας οδηγός ταξί, ένα περιστέρι, δυο παιδιά, μια κάργια, ένας πελάτης εστιατορίου και μια μύγα, που έχουν πολλά να πουν και να κάνουν.
Μέσα από αυτή την περιπλάνηση, το παιδί αντιλαμβάνεται το πόσο παλιά, συνεχής και πολυφυλετική είναι η ιστορία της πόλης και πως αυτό που κανείς το ζει ως παρόν πρόκειται στο μέλλον να αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία για τις επόμενες γενιές. Κάτι που ισχύει για τις ζωές όλων των ανθρώπων, όπου κι αν ζουν.
Ή μήπως όλα είναι ένα όνειρο;

Το βιβλίο ¨«Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου» εδώ 

 

Τα Αδέσποτα της Σοφίας Ζαραμπούκα _ Ο Κύων (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ο Κύων φτάνει με το τρένο στη Θεσσαλονίκη και βολτάρει στο κέντρο της πόλης χαζεύοντας σημαντικά κτίρια. Γνωρίζει μια ντόπια αδέσποτη σκυλίτσα, που του συστήνει τον Αρκτούρο και στη συνέχεια και οι δυο μαζί μάς ξεναγούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο «Τα Αδέσποτα της Σοφίας Ζαραμπούκα_Ο Κύων» εδ΄ω

 

Πάμε Θεσσαλονίκη; της Μαρίζας Ντεκάστρο (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Έναν τόπο τον γνωρίζεις περπατώντας τον…
Με τον μικρό οδηγό στην τσέπη θα δεις κρυμμένες ομορφιές, θα επισκεφτείς τα κυριότερα μνημεία, θα παρατηρήσεις, θα σημειώσεις, θα μάθεις…
Το ταξίδι σου θα γίνει ένα μεγάλο παιχνίδι ανακάλυψης!
Πάμε, λοιπόν, ταξίδι στην Θεσσαλονίκη!

 

Το Ξεχασμένο Κλειδί της Εύας Κασιάρου (Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη)

Η γιαγιά του εντεκάχρονου Χρήστου Αχτάρη αναγκάζεται να εγκαταλείψει το διαμέρισμά της στον οδό Ολυμπιάδος της Θεσσαλονίκης, λόγω της πυρκαγιάς που ξεσπάει στον κάτω όροφο. Φτάνοντας στο σημείο ο γιός της, ο εγγονός της και ένας φίλου του, ο Μανόλης, την εντοπίζουν να στέκεται αποσβολωμένη και αμήχανη. Το γέρικο πρόσωπό της είχε μέσα στην αγριότητα του σκηνικού, μια ιδιαίτερη γλύκα. Στα χέρια της κρατούσε ένα παλιό ξεθωριασμένο γκρι παλτό με τόση στοργή λες και κρατούσε ένα νεογέννητο μωρό…

Ένα μικρό κλειδί, που από ένα τυχαίο γεγονός θα βρεθεί ραμμένο με επιμέλεια στο στρίφωμα του παλτού, θα γίνει η αιτία να διηγηθεί η γιαγιά σε όλους τον παιδικό της έρωτα με ένα Εβραιόπουλο, τον Ιάκωβο, που χάθηκε στα στρατόπεδα των Γερμανών κατακτητών, και να βρουν ένα δαχτυλίδι καλά κρυμμένο. Ένας αγώνας ξεκινά με σύμμαχο τον εγγονό της και τον φίλο του να εντοπίσουν τον Ιάκωβο και να του παραδώσουν το δαχτυλίδι.

Θα καταφέρουν άραγε μετά από τόσα χρόνια να τον εντοπίσουν ζωντανό; Μια ιστορία παιδικής αγάπης που μας ταξιδεύει στην παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ιστορία της.

Το βιβλίο «Το Ξεχασμένο Κλειδί» εδώ

 

Η Γοργόνα της Αγγελικής Δαρλάση (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Νεράιδες και ξωτικά, δράκοι και φίδια, γοργόνες, νάνοι και μάγισσες, πόρτες που κρύβουν θησαυρούς, τέρατα αλλά και γενναίοι ήρωες ζωντανεύουν σε μία νέα σειρά, η οποία είναι εμπνευσμένη από τους θρύλους τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσής μας.

Το βιβλίο «Η Γοργόνα» εδώ

 

Τα Δεκατρία Φτερνίσματα της Ελένης Σβορώνου (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Μια σειρά που μας συστήνει δυο νέους μικρούς αλλά πειστικούς ήρωες: δυο αδέρφια που άλλο δεν έχουν στο μυαλό τους από το να διαλευκαίνουν μυστηριώδεις υποθέσεις.

Το βιβλίο «Τα Δεκατρία Φτερνίσματα» εδώ

 

Θεσσαλονίκη: Οδηγός για Παιδιά της Γιολάντας Χατζή (Εκδόσεις Κέδρος)

Μια περιήγηση στη Θεσσαλονίκη, στα μνημεία, στις συνοικίες και στα αξιοθέατα της πόλης.

Ο Αλέξανδρος, γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης, συνοδεύει τα παιδιά στο συναρπαστικό περίπατο και τους δίνει πληροφορίες για τον πολιτισμό της πόλης στο πέρασμα των αιώνων. Τα παιδιά, με το βιβλίο στα χέρια, θα γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη και έτσι θα έχουν τη δυνατότητα – γιατί όχι; – να ξεναγήσουν και τους γονείς τους.

Το βιβλίο «Θεσσαλονίκη: Οδηγός για παιδιά» εδώ

 

Στην Πόλη του Αη-Δημήτρη της Κίρας Σίνου (Εκδόσεις Κέδρος)

Σύγχρονο μυθιστόρημα που μέσα από τη δράση του περνάει όλη η ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο «Στην Πόλη του Αη-Δημήτρη» εδώ

 

 

Διαβάστε επίσης:

1001 δραστηριότητες για να αγαπήσουμε τα βιβλία

 

Ο νόμος του Μέρφυ για τα παιδικά βιβλία

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!