Τα αγαπημένα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

10+ 2 αγαπημένα σας (και χρήσιμα) άρθρα από τις Πυγολαμπίδες.

 

 

 

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη με παιδιά

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πόλους πολιτιστικής έλξης, γαστριμαργικούς παραδείσους, μικρές οάσεις πράσινου, σύγχρονες υποδομές και γοητευτικές γωνιές, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Βάλτε τα εκδρομικά σας παπούτσια, σχεδιάστε ένα ξεκούραστο και ενδιαφέρον πρόγραμμα για όλη την οικογένεια και παρασυρθείτε από τη ζωντάνια της!

 

Αφιέρωμα: χώροι για παιδικά πάρτι στη Θεσσαλονίκη

Παιδικά Πάρτι! ποιος γονιός δεν αγωνιά λίγο, όταν πλησιάζει η στιγμή των γενεθλίων του παιδιού του; Πόσα άτομα να καλέσουμε; θα είναι μόνο τα παιδιά του σχολείου ή και οι εξωσχολικοί φίλοι; μήπως το σπίτι μας είναι μικρό και είναι προτιμότερο να το διοργανώσουμε σε έναν οργανωμένο και μεγαλύτερο χώρο; Και το catering? Ποιος θα το αναλάβει;

 

Πικ νικ με όλη την οικογένεια: θα το αγαπήσετε!

Πικ νικ! σε μια λέξη, συμπυκνωμένες οι παιδικές μου αναμνήσεις: τα ταπεράκια με τα κεφτεδάκια της γιαγιάς, τα πράσινα λιβάδια, οι καρώ κουβέρτες, τα τσαϊρια, τα παιχνίδια που δεν έπαιξα, οι πυγολαμπίδες που δε φυλάκισα. Να λοιπόν, ακολουθούν και οι πρακτικές προτάσεις και ιδέες. Μα πάνω απ” όλα να θυμάμαι αυτό:πικ νικ είναι η θέληση για ζωή. Να το θυμάσαι και εσύ.

 

Βόλτα: το οξυγόνο των παιδιών

Η βόλτα, η αλλαγή παραστάσεων, είναι ζωτικής σημασίας ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής. Τα βρέφη που εκτίθενται με ασφάλεια και αγάπη σε νέα ερεθίσματα γίνονται πιο ενεργητικά, πιο ζωντανά. Αποκτούν αυτοπεποίθηση, παίρνουν από μόνα τους πρωτοβουλία να εξερευνήσουν τον κόσμο, να υπερκεράσουν το φόβο του αγνώστου. Αποκρυπτογραφούν πτυχές του κόσμου, διεκδικούν από το εκάστοτε εξωτερικό τους περιβάλλον τη χαρά και την ικανοποίηση, και τελικά γίνονται έξυπνα, εύστροφα και κοινωνικά νήπια και παιδιά καθώς μεγαλώνουν. Τα «περπατημένα» μωρά γίνονται πιο εύκολα «περπατημένοι» ενήλικες. Μια προγραμματισμένη, ασφαλής έκθεση στον καθαρό αέρα υπηρετεί την υγεία, σωματική και ψυχική.

 

Πως να βοηθήσω μια οικογένεια που έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια;

Τα τελευταία χρόνια συνεπεία της οικονομικής κρίσης που έχει κυριαρχήσει στη χώρα μας, κατακλυζόμαστε καθημερινά από αιτήματα για φιλανθρωπία. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα παρουσιάζουν συχνά άτομα, οικογένειες ή φορείς που έχουν την ανάγκη μας. Στο δρόμο βλέπουμε κόσμο που ζητάει χρήματα, γάλα ή φαγητό. Όχι όμως όπως το έκανε παλιά. Δεν βλέπουμε μόνο ζητιάνους ή παιδιά Ρομά στα φανάρια. Τώρα βλέπουμε έξω από τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα γυναίκες και άντρες, Έλληνες και αλλοδαπούς, να παρακαλάνε να τους αγοράσουμε κάποιο φαγώσιμο για να ταΐσουν τα παιδιά τους ή καλοντυμένους ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό. Εικόνες που μας σοκάρουν και μας προβληματίζουν.

 

Δραστηριότητες στην πόλη με βρέφη και μικρά παιδιά

Συχνά λαμβάνω email μαμάδων που μου ζητούν ιδέες για να απασχοληθούν με τα μωράκια τους. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες δραστηριότητες και εκδηλώσεις απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, υπάρχουν όμως και αυτές που είναι για τα πολύ μικρούλια και έτσι προσπάθησα να τις συγκεντρώσω και να βοηθήσω νέους γονείς να περνούν περισσότεροποιοτικό και διασκεδαστικό χρόνο με τα μωράκια τους!

 

Βόλτες με ένα μωρό στην πόλη #thessaloniki

Ράμπες δημιουργούνται, πάρκα και παιδικές χαρές εγκαινιάζονται, η απαγόρευση του καπνίσματος σε κάποια μαγαζιά έχει αρχίσει να υιοθετείται. Πιστεύω περισσότερο στις συλλογικές προσπάθειες και στην ατομική ευθύνη παρά στην κρατική μέριμνα. Είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να γίνουμε μια ομορφότερη πόλη και το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε τους δημόσιους χώρους που μας ανήκουν. Καθώς λαμβάνω πολλά email από μαμάδες που ψάχνουν διέξοδο στην καθημερινότητά τους με τα μικρούλια τους, παραθέτω μερικές ιδέες για βόλτες μέσα στην πόλη και λίγο έξω από αυτήν.

 

Baby Friendly Spots στην Θεσσαλονίκη

Στην Ελλάδα το Baby Friendly σημαίνει τα απολύτως αυτονόητα_χώρος μη καπνιστών και επαρκής χώρος ανάμεσα στα τραπέζια για να περάσει το καρότσι. Σε ειδικές περιπτώσεις, εντυπωσιαζόμαστε από την παροχή ειδικού παιδικού καθίσματος, ράμπας, ειδικού χώρου μέσα στην τουαλέτα για αλλαγή πάνας και άλλα. Είμαστε όμως αισιόδοξοι και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ευαισθητοποιήσουμε τους ιδιοκτήτες των χώρων παροχής υπηρεσιών για ολοένα και περισσότερους baby friendly χώρους. Ας περιμένουμε να εντυπωσιαστούμε!

 

Βόλτες στη Θεσσαλονίκη

Μου αρέσει η πόλη που ζω και αυτό από μόνο του είναι κάτι θετικό στη ζωή. Είναι φορές που δε βλέπουμε τις ομορφιές της, όχι γιατί αυτές δεν υπάρχουν αλλά γιατί ξεχνάμε να κοιτάμε καλά. Ξεχνάμε να βλέπουμε σαν τουρίστες, γιατί μας απορροφούν οι σκοτούρες και η γκρίζα πλευρά της ζωής. Μερικές φορές υποκρίνομαι. Ότι είμαι τουρίστρια στην ίδια μου την πόλη. Παίρνω άδεια για μία μέρα και χάνομαι στους δρόμους της πόλης. (το έκανα προφανώς συχνά πριν γεννηθεί η Ολυμπία, πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε και τώρα).

 

Γνωρίστε 8 Παιδικά βιβλία για τη Θεσσαλονίκη!

Είσαι από Θεσσαλονίκη; Μήπως την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά μαζί με τα παιδιά σου; Τι θα έλεγες να σε ξεναγήσουμε σε αυτήν; Στον οδηγό που ετοιμάσαμε, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, μπορείς να πάρεις όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και να τη γνωρίσεις μέσα από τα δικά μας μάτια, που αγαπάμε τα family friendly σημεία της. Κατέβασε τον οδηγό της Θεσσαλονίκης σε pdf και ζήσε μοναδικές εμπειρίες μαζί με την οικογένειά σου!

 

5 ιδέες για μια φανταστική εκδρομή με την οικογένεια στην εξοχή!

Σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες ιδέες για τις ανοιξιάτικές σας εκδρομές και πιστεύουμε να τις βρείτε χρήσιμες. Θα χαρούμε πολύ να μας αφήσετε σε σχόλιο και τις δικές σας ιδέες! Τις περιμένουμε με αγωνία για να συμπληρώσουμε τον χάρτη μας!

 

Λίγα λόγια για τις δικές μου πυγολαμπίδες

Το όνομά μου είναι Ιωάννα. Λατρεύω το φως και τον καθαρό αέρα! Τρελαίνομαι για τις εκδρομές και τα ταξίδια! Όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι πήγαινα κάθε Πάσχα και  καλοκαίρι στο χωριό μου, το Λιβάδι. Εκεί ήταν όλα όμορφα. Η φύση υπέροχη. Τα παιχνίδια αξέχαστα. Και ενώ παίζαμε μήλα και τζαμί η γιαγιά μας άλειφε φέτες με μερέντα. Και ο παππούς μας πήγαινε με τα γαϊδουράκια βόλτα στα ξωκλήσια, στα πανηγύρια. Θυμάμαι τα τεράστια καζάνια με τη φασολάδα!

Στο Λιβάδι γνώρισα, μια μέρα, μια πυγολαμπίδα. Μου έμεινε αξέχαστη!

 

Οι Πυγολαμπίδες έξω από το κλουβί

Το 2009 οι πυγολαμπίδες απέκτησαν το διαδικτυακό τους σπιτάκι. Το 2013 ένα τσούρμο από κορίτσια αποφάσισε να κάνει παρέα στις πυγολαμπίδες. Γέμισε το σπιτάκι φωτάκια και οι πυγολαμπίδες στολίστηκαν με ρούχα και αρώματα. Κέρασαν καφέ και φοντάν και κάναν φιλίες σαν αυτές που λένε τα παραμύθια. Και ζούνε όλοι καλά και εμείς καλύτερα.