Πίσω από τις Μάσκες – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Πίσω από τις Μάσκες

piso apo ti maska

Τα παιδιά λατρεύουν την περίοδο του καρναβαλιού, μιας και νιώθουν την ελευθερία να υποδυθούν ρόλους ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους. Ήδη από την περίοδο της προσχολικής ηλικίας, καθημερινά μέσα από το παιχνίδι τους, τα παιδιά υποδύονται ρόλους. Την μια στιγμή γίνονται άγριοι και επιθετικοί πειρατές, την άλλη μεταμορφώνονται σε αδύναμα μωρά, γίνονται γιατροί, super ήρωες, βασίλισσες. Απλά την περίοδο της αποκριάς το κάνουν με την συγκατάθεση και την βοήθεια των γονέων τους, κι αυτή η αποδοχή φαίνεται να απογειώνει την φαντασία τους.

Όταν ένα παιδί υποδύεται ένα ρόλο, στην ουσία αναπαράγει την πραγματικότητά του. Αναπαράγει δηλαδή κάθε εμπειρία που έχει βιώσει, κάθε τι που έχει πέσει στην αντίληψή του, είτε είναι συναίσθημα, είτε σκέψη, άποψη, αξία. Μέσα από τον διαφορετικό ρόλο που αναλαμβάνει κάθε φορά, του δίνεται η δυνατότητα να επεξεργαστεί τα βιώματά του με την ασφάλεια που προέρχεται από την απόσταση που παρέχει ο συμβολισμός.

Επιπλέον, μέσα από την ευελιξία που προσφέρει το παιχνίδι και την ασφάλεια που προσφέρει το μασκάρεμα, το παιδί μπορεί να γίνει κάποιος άλλος. Από εκείνη τη θέση μπορεί να εκφραστεί, να εξερευνήσει, να πειραματιστεί χωρίς να ρισκάρει, να αξιολογήσει και να κατανοήσει τα συναισθήματά του, να ανακαλύψει καινούργιους τρόπους συμπεριφοράς, να κάνει διορθωτικούς χειρισμούς, να επιλύσει προβλήματα, να αλλάξει και να εξελιχθεί. Ο ρόλο που υποδύεται μπορεί να καταφέρει, όσα το ίδιο αδυνατεί να κάνει. Με την επανάληψη και την εξέλιξη του κάθε ρόλου, τα παιδιά αποκτούν καινούργιες δεξιότητες, καλύτερη αίσθηση των δυνατοτήτων τους και την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να τα καταφέρουν και έξω από αυτόν.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό, πέρα από τις αποκριάτικες στολές τους, να έχουν πρόσβαση σε αξεσουάρ μασκαρέματος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μπορείτε να έχετε ένα κουτί ή μια τσάντα αποθήκευσης στο δωμάτιο των παιδιών, όπου θα κρατάτε  ρούχα, μαντήλια, καπέλα, γυαλιά (όλα αυτά μπορούν να είναι παλιά δικά σας), καθώς και μάσκες, σπαθιά, εργαλεία γιατρού, μαγικά ραβδιά, στέμματα κλπ., από τα οποία τα παιδιά θα μπορούν να διαλέγουν ανά πάσα στιγμή αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον εκάστοτε ρόλο τους. Μέσα από την ενθάρρυνση, και ακόμη καλύτερα, την συμμετοχή σας στο παιχνίδι ρόλων των παιδιών, τα ίδια θα αναπτύξουν την φαντασία τους, θα μάθουν βασικές δεξιότητες της ζωής των ενηλίκων, θα εξελίξουν τις κοινωνικές τους ικανότητες και θα αρχίσουν να κατανοούν καλύτερα τις διαφορετικές οπτικές των άλλων… και που ξέρετε ίσως κι εσείς να παρασυρθείτε από το παιχνίδι, να ξανανιώσετε παιδί, να ανακαλύψετε καινούργιους ρόλους και να εξελιχθείτε μαζί τους.

 

Λίγα Λόγια για την Ιωάννα Μπλέκα

Η Ιωάννα Μπλέκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι έκανε μεταπτυχιακό στην Ψυχική Υγεία Παιδιών, Εφήβων και Οικογένειας στο London Metropolitan University. Στη συνέχεια παρακολούθησε τετραετή μετεκπαίδευσή στη Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει όπως πάντα ονειρευόταν, με παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους στην πόλη μας. Μας μιλάει για ελεύθερο χρόνο και ψυχολογία. 

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.