Κατασκευές και παιχνίδια για το καλοκαίρι: εσύ τι θα κάνεις αυτό το απόγευμα μετά τη θάλασσα; – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Κατασκευές και παιχνίδια για το καλοκαίρι: εσύ τι θα κάνεις αυτό το απόγευμα μετά τη θάλασσα;

Το καλοκαίρι είναι εδώ και τα απογεύματα μετά τη θάλασσα και την παραλία μπορούμε να σκεφτούμε ένα σωρό κατασκευές για να παίξουμε μαζί με τα παιδιά. Μετά την εκτόνωση και την ένταση της θάλασσας και των παιχνιδιών στην άμμο, νομίζω πως είναι μια καλή ευκαιρία να προετοιμαστούμε για τον βραδινό ύπνο αλλά και για την χαλάρωση και την επικοινωνία μαζί με την οικογένεια.

 

Ξεκινάμε λοιπόν τη λίστα μας, η οποία θα ανανεώνεται διαρκώς.

1. Κατασκευές με καλαμάκια

Μία πρόταση του InMyCloset 
Τα καλαμάκια νομίζω πως υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Ακόμα και αν πήραμε την απόφαση να μην τα χρησιμοποιήσουμε ξανά (και πολύ καλά κάναμε) είναι κρίμα να τα πετάξουμε. Ας ψάξουμε καλά όλο το σπίτι για καλαμάκια (κρύβονται παντού) και ας κάνουμε διάφορες χειροτεχνίες με αυτά. Για κάποιες χειροτεχνίες αρκεί μόνο ένα ψαλίδι ενώ για κάποιες άλλες μπορεί να χρειαστούμε και κόλλα ή και μερικά ακόμα υλικά. Την στιγμή που θα αρχίσετε να τα κόβετε, θα ανακαλύψετε πως αυτό είναι από μόνο του, ένα πολύ αστείο παιχνίδι. Πόσο μάλλον όταν αρχίσετε να φτιάχνετε διάφορα με αυτά.

Για αρχή έχω να προτείνω να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε πολύχρωμα κολιεδάκια και βραχιολάκια. Αρκεί λίγο σχοινί και ένα ψαλίδι. Όσο πιο πολύχρωμα τα καλαμάκια, τόσο το καλύτερο. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα περνάμε από το σκοινί μέχρι να έχουμε το μήκος που θέλουμε. Δένουμε τις δύο άκρες και έτοιμο το κολιεδάκι. Το καλαμάκι μπορεί να γίνει η βάση για λαχταριστά φουρφούρια αλλά και το κατάρτι σε ένα σφουγγαροκαραβάκι. Μπορούμε να ζωγραφίσουμε με αυτά ότι θέλουμε, κόβοντας και κολλώντας τα πάνω στο χαρτί μας. Υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες για να κάνετε και σίγουρα πάρα πολλές ιδέες για να ανακαλύψετε.

 

2. Sensory bins: μικροί αρχαιολόγοι/safari/ Βυθός

Μία πρόταση του mindspinfabrica

Γεμίζουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο πλαστικό δοχείο με άμμο. Βυθίζουμε μέσα μικρά κουκλάκια δεινοσαυράκια, ζωάκια και κοχύλια. Τα παιδιά με τα φτυαράκια και τις τσουγκράνες αρχίζουν σιγά σιγά να αφαιρούν χώμα μέχρι να ανακαλύψουν τους δεινοσαύρους και τα υπόλοιπα ευρήματα της μικρής ανασκαφής. Αν στην περιοχή υπάρχει κάποιο αρχαιολογικό μουσείο ή επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, αυτή η δραστηριότητα μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στο μουσείο του τόπου των διακοπών ενδεχομένως και στα πλαίσια προγραμματισμένης ξενάγησης ή εκπαιδευτικού προγράμματος του μουσείου. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί και με την ανάγνωση ενός εκπαιδευτικού βιβλίου για τους δεινοσαύρους.

Εναλλακτικά πάνω στην άμμο μπορούν να μπουν διάφορα ζωάκια και δέντρα και τα παιδιά να παίξουν safari/ζωολογικό κήπο/ τροπικό δάσος.  Επίσης σε πλαστικά δοχεία ή λεκάνες μπορούμε να βάλουμε μέσα νερό και στον πάτο ψιλό χαλίκι ή άμμο.  Μερικά πλαστικά ψαράκια, χταπόδια, καρχαρίες και βαρκούλες και νάτη η θάλασσα με το βυθό. Τα πιτσιρίκια θα ψαρεύουν και θα κάνουν βουτιές με τις ώρες.

Για όλα αυτά θα χρειαστεί να έχουμε πάρει μερικά πουγκιά με τα αντίστοιχα κουκλάκια και υλικά από αυτά που ήδη έχουμε στο σπίτι, χωρίς να φορτωθούν τελείως οι αποσκευές μας. Τα δοχεία δημιουργικής απασχόλησης μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά για ώρες απασχολημένα και ενδεχομένως κάθε μέρα με διαφορετική θεματική.

 

3. Δημιουργική ανακύκλωση: Κατασκευές και ζωγραφική με στάμπες

Μία πρόταση του mindspinfabrica

Κάθε μέρα μαζεύουμε σε μια σακουλίτσα στην παραλία τα πλαστικά μπουκάλια από νερά/αναψυκτικά/ καφέδες που έχουμε χρησιμοποιήσει και το απόγευμα κάνουμε διάφορες κατασκευές με αυτά. Με ένα ψαλιδάκι και μερικά ακρυλικά χρώματα και χαρτιά μπορούμε να τα μεταποιήσουμε και να κάνουμε βάζα για λουλούδια, δοχεία για να μαζεύουμε  τα κοχύλια μας και τις πετρούλες μας, μολυβοθήκες κτλ. Μας δίνεται έτσι η δυνατότητα να μιλήσουμε στα παιδιά για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση. Βέβαια αν χρησιμοποιούμε πολλαπλών χρήσεων και δεν έχουμε καθόλου υλικά για ανακύκλωση ακόμη καλύτερα. 

Eπίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα υλικά (καπάκια, φελούς, πάτους μπουκαλιών, καλαμάκια, στόμια ποτηριών) και μαζί με ακρυλικά χρώματα να κάνουμε ζωγραφική με στάμπες. Στάμπες για να ζωγραφίσουμε μπορούμε επίσης να κάνουμε και με φρούτα, σχέδια από κομμένες πατάτες, καρπούς φυτών, κουκούτσια, φύλλα, κλαδιά που μπορούν να μας δώσουν όμορφα σχέδια και να κάνουμε και καρτούλες καλοκαιρινές για τους φίλους μας. Παράλληλα, αναζητώντας τα υλικά για τα αποτυπώματά μας θα κάνουμε βόλτες με τα παιδιά στο κοντινό πάρκο/παραλία/δάσος στο μέρος που κάνουμε διακοπές.

 

4. Κατασκευές με αυγοθήκες

Μια πρόταση της iwanna.gr

Πόσες μα πόσες κατασκευές μπορεί να φτιάξει κανείς με αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι  – ας πούμε με μια αβγοθήκη και λίγη κόλλα, ψαλίδι και χρώματα: κουτάκια για δαχτυλίδια και κολιέ ή για κοχύλια και βότσαλα που βρήκαμε στη θάλασσα, ζωάκια, λουλούδια, στεφάνια, στάμπες και μόμπιλε είναι μερικές μόνο ιδέες για κατασκευές με αβγοθήκες.

Μια πολύ απλή χειροτεχνία, που θα χαρούμε ως διαδικασία, αλλά και ως παιχνίδι μετά, είναι να φτιάξουμε καραβάκια, χταπόδια και ψαράκια:

Για το καραβάκι: αφαιρούμε το καπάκι και βάφουμε τη θήκη με μαρκαδόρους ή ακρυλικά χρώματα. Αν θέλουμε να το διακοσμήσουμε, προσθέτουμε καλαμάκια για κατάρτια και κόβουμε από χαρτί σημαιάκια και γιρλάντες.

Για το χταπόδι: κόβουμε το ψηλό διαχωριστικό της αβγοθήκης. Για να σχηματίσουμε τα πόδια, κόβουμε από το καπάκι 8 ίσες λωρίδες που θα τις τσακίσουμε λίγο στην άκρη. Τις κολλάμε από τα τσακισμένα άκρα στη μέσα πλευρά του διαχωριστικού. Βάφουμε το χταπόδι μας και ζωγραφίζουμε ματάκια και στόμα.

Για τα ψάρια: με ένα ψαλίδι χωρίζουμε τις επιμέρους θήκες της αβγοθήκης. Παίρνουμε μία και την κόβουμε περιμετρικά, να έχει ίσιο περίγραμμα, και τη γυρνάμε ανάποδα. Ζωγραφίζουμε το περίγραμμα της ουράς στο καπάκι και κόβουμε με το ψαλίδι αφήνοντας ένα επιπλέον κομμάτι που θα το τσακίσουμε για να το κολλήσουμε από την μέσα πλευρά της θήκης. Βάφουμε την κατασκευή μας και ζωγραφίζουμε ματάκια και στόμα.  Εναλλακτικά, μπορούμε να ζωγραφίσουμε ψαράκια στο καπάκι, να τα κόψουμε και να τα ζωγραφίσουμε.

 

5. Κατασκευές που γίνονται παιχνίδια: Ποδοσφαιράκι, παιχνίδι ψαρέματος και θέατρο σκιών

Μια πρόταση του Natalie's Cozyland

Ποδοσφαιράκι από ένα παλιό κουτί παπουτσιών, ξυλάκια από σουβλάκι και μανταλάκια, Παιχνίδι ψαρέματος με ψαράκια φτιαγμένα από τσόχα και μαγνητάκια και τέλος το αγαπημένο μου: ένα θέατρο σκιών από ένα παλιό χαρτόκουτο, λαδόκολα και χαρτόνι! Για τις χάρτινες φιγούρες θα χρειαστείτε χαρτόνι και ξυλάκια από σουβλάκια! Με αυτό το πολύ απλό “θέατρο” θα περάσετε πολλές βραδινές ώρες εξασκώντας τη φαντασία των παιδιών και δημιουργώντας ιστορίες!

Είμαι σίγουρη ότι κάποια από αυτά τα υλικά θα τα έχετε ήδη και μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μαζί με τα παιδιά σας την νέα καλοκαιρινή τους ασχολία!

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε βήμα βήμα τις οδηγίες για τις κατασκευές!

 

 

 

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.