Οι πρώτες επισκέψεις στην κουζίνα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Οι πρώτες επισκέψεις στην κουζίνα

kids-cookies-web

Παιδιά στην κουζίνα: κίνδυνος να α) κοπούν, β) καούν γ) καταστρέψουν κάτι (βλ. ζυγαριά) και η επόμενη σκέψη: ποιος θα καθαρίσει: τα ίδια, την κουζίνα, τα υπόλοιπα σημεία του σπιτιού που θα ακουμπήσουν τα χεράκια τους, τα έξτρα σκεύη κ.ο.κ ;

Το γιατί είναι καλό να περνάμε χρόνο με τα παιδιά μας στην κουζίνα είναι γνωστό, αν όχι προφανές. Ωστόσο, για όλες τις παραπάνω σκέψεις που, απίθανο, αλλά μπορεί κάποια μητέρα ή πατέρας να σκεφτεί, θεωρούμε χρήσιμο να δώσουμε κάποιους επιπλέον λόγους που ενισχύουν αυτή τη διαδραστική απασχόληση.

Τα παιδιά που συμμετέχουν στην παρασκευή κάποιου γεύματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να τρώνε υγιεινά γεύματα, αισθάνονται ότι «καταφέρνουν» και προσφέρουν κάτι στην οικογένεια (με την ανάλογη αναφορά – επιβράβευση από μέρους μας), αποκτούν ενδιαφέρον για τροφές και γεύματα που «πέρασαν από τα χέρια τους», απομακρύνονται από καθιστικές συνήθειες (TV, PC, παιχνιδομηχανές για τα μεγαλύτερα), έστω και για λίγο.

Με την καθολική αποδοχή ότι το μαγείρεμα από κοινού μόνο καλό προσφέρει, προετοιμαζόμαστε για ένα όμορφο απόγευμα: βρίσκουμε κάποια παλιά ποδιά ή παλιά ρούχα που τα ονομάζουμε ρούχα του βοηθού μάγειρα, ετοιμάζουμε την κουζίνα μας ανάλογα, κρύβουμε επικίνδυνα και περιττά στην παρούσα συνταγή αντικείμενα, βάζουμε ένα σταθερό σκαλί-σκαμνί ώστε να φτάνει το μικρό στον πάγκο, βγάζουμε από πριν σκεύη, μεζούρες κ.λ.π. και ξεκινάμε.

Σημαντικό είναι να έχουμε συμφωνήσει με το μικρό chef τι θα μαγειρέψουμε από πριν. Προτείνουμε να του δώσουμε 2-3 εναλλακτικές, όλες πραγματοποιήσιμες, και να έχει αυτό τον τελευταίο λόγο!

Μουσική και υγιεινά φρούτα ή λαχανικά κομμένα από πριν, για «μασούλημα» είναι πολύ ευπρόσδεκτα.

Αυτονόητο ότι στις πρώτες μας μαγειρικές προσπάθειες καλό είναι να κάνουμε κάτι απλό που όμως θα δίνει και τη χαρά στο μικρό να το μοιραστεί με φίλους, συμμαθητές, μέλη της οικογένειας, γείτονες.

Οι συνταγές που ακολουθούν είναι σε αυτό το πνεύμα και προτείνονται ανεπιφύλακτα για έναρξη εργασιών!

ΓΕΜΙΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΡΟΥΦΕΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 30 ΜΠΙΣΚΟΤΑ

1 φλ. (240γρ) μαργαρίνη

1 φλ. (200γρ) ζάχαρη λευκή

1 αυγό μεγάλο ή 2 μικρά

3 ½ – 4 φλ. (500-550γρ) αλεύρι

1 κουτ. του γλυκού baking powder

½ κουτ. του γλυκού αλατι

2 βανίλιες

150-200γρ χρωματιστές τρούφες

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

1/2φλ. κρέμα γάλακτος

2 κουτ. του γλυκού κακάο

120γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την baking και το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε κουταλιά – κουταλιά το αλεύρι με την baking, τις βανίλιες και το αλάτι. Βάζουμε το μίγμα σκεπασμένο με μεμβράνη για 1 ώρα στο ψυγείο.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τις κρέμες. Για τη γέμιση σοκολάτας, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει, την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την σοκολάτα και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βάζουμε στο ψυγείο για 30΄.

Βγάζουμε τη ζύμη των μπισκότων από το ψυγείο και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο, προσθέτοντας λίγο αλεύρι, αν χρειαστεί, για να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια. Χρησιμοποιώντας κουπ-πατ της επιλογής μας κόβουμε μπισκότα σε ζευγάρια (ανά σχήμα) και τα τοποθετούμε  σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 12-15΄, ανάλογα με το μέγεθος των μπισκότων. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Παίρνουμε τα μπισκότα ανά ζεύγη και τα αλείφουμε με την γέμιση που έχουμε επιλέξει.  Τα ενώνουμε και φροντίζουμε λίγη από τη γέμιση να εξέχει, έτσι ώστε όταν τα περάσουμε πάνω από τις χρωματιστές τρούφες, να κολλήσουν στα πλαϊνά.

ΕΥΚΟΛΟ ΤΥΡΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ

4 αυγά

400γρ φέτα

400γρ από οποιοδήποτε άλλο τυρί μας αρέσει (γκούντα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι κλπ)

250γρ γιαούρτι

250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Λίγο ελαιόλαδο

Πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη ή ότι άλλο αρωματικό προτιμάμε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θρυμματίζουμε την φέτα με ένα πηρούνι σε  μικρά κομμάτια. Τρίβουμε τα υπόλοιπα τυριά στον τρίφτη. Χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και προσθέτουμε τα τυριά. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, το πιπέρι και όποιο αρωματικό μας αρέσει ή και συνδυασμό αυτών. Λαδώνουμε ένα ταψάκι του φούρνου και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Το ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 30 περίπου λεπτά, και όχι περισσότερο γιατί θα σκληρύνει.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.