ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Πόσοι από εμάς δίνουμε τη σωστή προσοχή στον ύπνο μας;

Γράφει η Νατάσα Γιαννακάκη | Our nest

Ας σκεφτούμε για λίγο πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη ζωή μας. Είναι μια περίοδος ανανέωσης και αναζωογόνησης που αποκαθιστά το σώμα και τον εγκέφαλό μας. Και όμως, πόσοι από εμάς δίνουμε τη σωστή προσοχή στον ύπνο μας;

Στις 15 Μαρτίου 2024 που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου με θέμα “Sleep Equity for Global Health” μας δίνεται η ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε ως προς τη σημασία αυτής της φυσιολογικής, αλλά τόσο σημαντικής, κατάστασης / συνθήκης.

Είναι μια ευκαιρία να αντιληφθούμε πώς ο ύπνος επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, από την υγεία μας έως τη διάθεσή μας και την απόδοσή μας στην εργασία.

Ενώ οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τη σημασία του ύπνου, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η στρεβλή χρήση της τεχνολογίας και οι συνεχείς πιέσεις της καθημερινότητας συχνά μας απομακρύνουν από το να δώσουμε στον ύπνο τη σημασία που του αξίζει.

Ωστόσο, ο ύπνος δεν πρέπει να θεωρείται ως πολυτέλεια που μπορούμε να προσπεράσουμε. Είναι μια βασική ανάγκη που επηρεάζει την υγεία, την ευημερία και την ποιότητα ζωής μας. 

Ας δούμε τον ύπνο μας σε αριθμούς!

Κατά μέσο όρο, ξοδεύουμε περίπου 2 ώρες τη νύχτα βλέποντας όνειρα, κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Έρευνα

Το 88% των προϊόντων μελατονίνης φέρουν ανακριβή σήμανση. Μια ανάλυση των συμπληρωμάτων μελατονίνης διαπίστωσε ότι μπορεί να περιλαμβάνουν εως και 347% περισσότερη μελατονίνη ανά δόση από αυτή που αναγράφεται στην ετικέτα. Έρευνα

Μια μελέτη υπολογίζει το ετήσιο κόστος των λαθών και των ατυχημάτων στο χώρο εργασίας που συνδέονται με την αϋπνία σε 31,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Έρευνα

Έως και το 70% των ατόμων που ροχαλίζουν έχουν διαγνωστεί με άπνοια ύπνου. Έρευνα

Οι γυναίκες έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αϋπνία από τους άνδρες. Έρευνα

Οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν το 39% έως 47% των περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών και το 35% έως 60% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Έρευνα

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) κάνει τις γυναίκες τουλάχιστον 2 φορές πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα που μοιάζουν με αϋπνία πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Έρευνα

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών επηρεάζει έως και το 1/3 των εγκύων κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Έρευνα

Τα παιδιά που χάνουν ακόμη και 39 λεπτά ύπνου ή περισσότερα τη νύχτα για μία εβδομάδα έχουν δυσκολότερο να ανταποκριθούν στις σχολικές υποχρεώσεις και συνήθως αισθάνονται χειρότερα από εκείνα που κοιμούνται αρκετά. Έρευνα

Το 54% των ενηλίκων λέει ότι το στρες και το άγχος ήταν οι κύριοι λόγοι που δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν. Η Κυριακή ήταν η νύχτα της εβδομάδας κατά την οποία είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα να αποκοιμηθούν. Έρευνα

Το 58% των ενηλίκων που κάνουν ντους ή μπάνιο πριν κοιμηθούν λένε ότι τους βοηθάει να κοιμηθούν. Έρευνα

Πίνοντας περισσότερες από 2 μερίδες αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και περισσότερες από 1 μερίδες την ημέρα για τις γυναίκες μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου κατά 39%. Έρευνα

Ο καφές προάγει την εγρήγορση και μειώνει την κούραση μπλοκάροντας τους υποδοχείς αδενοσίνης και αποτρέποντας τις επιδράσεις του που προάγουν τον ύπνο. Ωστόσο, μόλις εξαφανιστούν τα αποτελέσματα, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν υπνηλία και μυϊκή κόπωση. Έρευνα

Το 57% των εφήβων που χρησιμοποιούν τεχνολογία στο υπνοδωμάτιο, όπως τηλεόραση ή smartphone, βιώνουν προκλήσεις ύπνου. Έρευνα

 

 

Λίγα Λόγια για την Νατάσα Γιαννακάκη

Η Νατάσα Γιαννακάκη είναι Σύμβουλος Ύπνου Παιδιών & Ενηλίκων και ιδρύτρια του Our Nest | Integrated Sleep Support, που δημιουργήθηκε για να προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής ύπνου σε παιδιά & ενήλικες και εξειδικευμένες πρακτικές γιόγκα για τον ύπνο, με στόχο την βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας μέσω της φροντίδας του ύπνου.

 

 

Ύπνος και Παιδιά Δημοτικού: πώς επηρεάζει τη μάθηση και την ανάπτυξή τους

 

Γράφει η Νατάσα Γιαννακάκη | Our Nest

Όταν ακούμε τη λέξη ύπνος, ο νους μας αυτόματα πάει στον ύπνο των βρεφών – νηπίων. Και καθόλου άδικα, αφού είναι ένα από τα καινούργια πεδία που φέρνει μαζί της η γονεϊκότητα και χρειάζεται φροντίδα. Έπειτα σκεφτόμαστε τον δικό μας ύπνο, των ενηλίκων, με τις διαφορετικές ανάγκες αλλά και τις προκλήσεις που μπορεί να βιώνουμε ανα περιόδους της ζωής μας.

Ωστόσο, τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί επίσης να έχουν υπνικές προκλήσεις. 

Γονείς και εκπαιδευτικοί συμφωνούν ότι όταν τα παιδιά δεν έχουν κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, την επόμενη μέρα μπορεί να είναι κακόκεφα, κυκλοθυμικά και να μην έχουν την ενέργεια και τη διαύγεια που απαιτείται για να ανταπεξέλθουν στις σχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις. Μπορεί να εμφανίζουν προκλήσεις προσοχής, συγκέντρωσης και μάθησης.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται 9-12 ώρες ύπνου τη νύχτα (NSF, AASM). Οι εργασίες για το σπίτι, τα αθλήματα και οι δραστηριότητες μετά το σχολείο, ο χρόνος στις οθόνες και τα υπερφορτωμένα οικογενειακά προγράμματα, μπορούν να οδηγήσουν στο να μην κοιμούνται τα παιδιά ποιοτικά.

Όταν τα παιδιά μας κοιμούνται καλά, είναι πιο δημιουργικά, μπορούν να συγκεντρωθούν σε εργασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχουν καλύτερες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, είναι σε θέση να παίρνουν θετικές αποφάσεις, είναι πιο ικανά να μαθαίνουν και να θυμούνται νέα πράγματα, έχουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορoύν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τους άλλους.

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι επίσης σημαντικός για την υγεία των παιδιών μας. Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων και ασθενειών. Επίσης, βοηθάει προς την ταχύτερη ίαση.

Ο ύπνος των παιδιών είναι το θεμέλιο για τη συνολική τους υγεία και ευεξία και μπορεί να βελτιστοποιηθεί, με την κατάλληλη γνώση και τα εργαλεία.

Αν θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να αναπτύξουν το μέγιστο δυναμικό τους και να απολαμβάνουν μια καλύτερη ζωή, ο ποιοτικός ύπνος είναι η προτεραιότητα που πρέπει να βάλουμε.

 

Λίγα Λόγια για την Νατάσα Γιαννακάκη

Η Νατάσα Γιαννακάκη είναι Σύμβουλος Ύπνου Παιδιών & Ενηλίκων και ιδρύτρια του Our Nest | Integrated Sleep Support, που δημιουργήθηκε για να προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής ύπνου σε παιδιά & ενήλικες και εξειδικευμένες πρακτικές γιόγκα για τον ύπνο, με στόχο την βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας μέσω της φροντίδας του ύπνου.

 

Η επίδραση της Yoga στην ανάπτυξη του παιδιού

 

Κολύμβηση, χορός, πολεμικές τέχνες, ενόργανη γυμναστική… Οι επιλογές για να βάλουμε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή των παιδιών μας είναι δεκάδες. Τί κάνει λοιπόν την παιδική Yoga διαφορετική; Και ποια είναι τα οφέλη της; 

Γράφει η Σοφία Βαφειάδου | www.wildfeet.gr

 

Από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να “φορτώνονται” με το άγχος της επιτυχίας – ακαδημαϊκής & κοινωνικής. “Θα δώσω τη σωστή απάντηση στην τάξη; Θα θέλει η Μαρία να γίνει φίλη μου; Θα με συμπαθήσουν οι νέοι μου συμμαθητές;”. Αν σε αυτά προσθέσουμε όλα τα “πρέπει” – κανόνες που πρέπει να ικανοποιούν καθημερινά για να κατακτήσουν τον όρο “καλό παιδί”, γίνεται πολύ εύκολο για ένα παιδί να γίνει επικριτικό προς τον εαυτό του και να χάσει την αυτοπεποίθηση του.

 

H παιδική Yoga μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά στις εντάσεις της καθημερινότητας και να γίνει ένας καταλύτης στη σωματική, συναισθηματική & νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να αναπτύξουν τα παιδιά μια ποικιλία σημαντικών δεξιοτήτων σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον.

 

Κατά τη διάρκεια μιας παιδικής τάξης Yoga, υπάρχει απόλυτη απουσία κριτικής & ανταγωνισμού. Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε τη στάση τέλεια ή καλύτερα από κάποιον άλλον, αλλά το να μάθουμε να εκφραζόμαστε δημιουργικά, να ακούμε το σώμα μας & ο ένας τον άλλον. Αυτή η άνευ όρων θετική στάση & ενθάρρυνση δημιουργεί ένα υγιές περιβάλλον που επιτρέπει στο παιδί να χαλαρώσει & να διασκεδάσει αναπτύσσοντας δύναμη, συντονισμό, ευλυγισία & ισορροπία, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη συγκέντρωση, αυτοεκτίμηση και επίγνωση του σώματός του.

 

 

Με σεβασμό στον διαφορετικό τρόπο μάθησης του κάθε παιδιού, στα μαθήματα μας χρησιμοποιούμε ιστορίες, μουσική, παιχνίδια, κίνηση & πολύχρωμο εξοπλισμό. Δημιουργούμε έτσι ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον, όπου η μάθηση συμβαίνει μέσα από κιναισθητικά, οπτικά & ακουστικά ερεθίσματα! Οι ιστορίες μας γίνονται εργαλεία να εξερευνήσουμε θέματα που απασχολούν μικρά & μεγαλύτερα παιδιά (φόβος για σκοτάδι, άγχος αποχωρισμού, φιλία κλπ) και μας εφοδιάζουν με τεχνικές χαλάρωσης που μας βοηθάνε να επιστρέψουμε στην ηρεμία όταν -στα λόγια των παιδιών- “το μέσα μας γίνεται σα μουτζούρα”!

 

Η Σοφία Βαφειάδου μοιράζεται μαζί μας τη διαδρομή της

“Σας γράφω από ένα δωμάτιο στη Λέρο, λίγα μέτρα απ’ τη θάλασσα. Το πώς έφτασα από τη Θεσσαλονίκη εδώ είναι μεγάλη ιστορία αλλά δεν έχει και πολλή σημασία. Σημασία έχει το γιατί! Και το γιατί συνοψίζεται στη λέξη “κίνηση”.

 

Μεγαλώνοντας στη Θεσσαλονίκη η ανάγκη να κινούμαι βρήκε έκφραση στον αθλητισμό. Η ομαδικότητα, η πειθαρχία και το αίσθημα του “ανήκειν” που βίωσα στo χώρο με έκαναν να τον αγαπήσω και έτσι θέλησα αργότερα να τον κάνω επάγγελμα σπουδάζοντας στο Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του ΑΠΘ.

 

Μέρος των σπουδών το πέρασα στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στην Πράγα, το οποίο ειδικεύεται ανάμεσα σε άλλα και στην υπαίθρια εκπαίδευση. Το πρόγραμμα σπουδών; Πολυήμερες εκδρομές στη φύση, αγώνες προσανατολισμού και αθλήματα περιπέτειας, ποδηλατάδες από χωριό σε χωριό και παιχνίδια συνεργασίας και κινητικότητας με πράσινο φόντο. Όχι μόνο με έφεραν σε επαφή με την όμορφη φύση της Τσεχίας, αλλά κυρίως γέννησαν το όραμα για ένα εκπαιδευτικό σύστημα πιο ελεύθερο και βιωματικό, πέρα από τους τέσσερις τοίχους της τάξης.

 

Ξεκίνησα να δουλεύω με παιδιά σαν προπονήτρια βόλλευ σε ακαδημίες της Θεσσαλονίκης, ούσα ταυτόχρονα αθλήτρια σε διάφορα σωματεία. Στόχος των προπονήσεων, πέρα από την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών, ήταν η ανάπτυξη ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ των μικρών αθλητών και κυρίως το χτίσιμο αυτοπεποίθησης.

 

Αρκετά χρόνια αργότερα, ένας τραυματισμός στάθηκε αφορμή να κλείσει προσωρινά αυτός ο κύκλος και να αναζητήσω την κίνηση μέσα απ’ τα ταξίδια που ονειρευόμουν από μικρή. Το σχέδιο έλεγε “Ευρώπη για 2 εβδομάδες” και το ακολούθησα μέχρι που έφτασα στην Ιρλανδία.

 

Οι άνθρωποι, η φιλοξενία, η υπέροχη φύση και η καθημερινή μουσική στους δρόμους έκαναν τις 2-3 μέρες που θα περνούσα εκεί 7 μήνες! Συνέχισα να εργάζομαι με παιδιά σε κέντρα υπαίθριας εκπαίδευσης, παιδικούς σταθμούς Montessori και ομάδες δημιουργικής απασχόλησης στο Δουβλίνο και τα γύρω χωριά.

 

Το 2016, το όραμα της βιωματικής εκπαίδευσης με φέρνει στο Linkoping της Σουηδίας για μεταπτυχιακές σπουδές στην Υπαίθρια Εκπαίδευση & Υπαίθρια Ζωή, οπού διδασκόμαστε πώς να χρησιμοποιούμε τα εκτός τάξης περιβάλλοντα για να ζωντανεύουμε τη μάθηση.

 

 

Πώς να διδάσκουμε τις ιδιότητες του νερού στο ίδιο το ποτάμι, να γνωρίζουμε τα ζώα της περιοχής παρατηρώντας τα στο δάσος, να οξύνουμε τις αισθήσεις μέσα από παιχνίδια και πολλά άλλα. Ο χρόνος που περάσαμε στην τάξη ήταν ελάχιστος. Με ήλιο, βροχή ή χιόνι, συναντιόμασταν κάπου έξω. Έβλεπα σχολεία χωρίς φράχτες και μακριά από δρόμους, παιδιά να βουτάνε σε λάσπες και να απολαμβάνουν κάθε μέρα χωρίς η έννοια του “κακού καιρού”  να υπάρχει γι’ αυτά.

 

Κάπου εκεί ήρθα και για πρώτη φορά σε επαφή με τη γιόγκα. Η σχέση μου μαζί της ξεκίνησε σαν ένα νέο ταξίδι εξερεύνησης της κίνησης, με περισσότερη όμως κατανόηση και αγάπη για το σώμα απ’ ότι είχα μάθει σαν αθλήτρια. Στην πορεία έγινε ένα ταξίδι πιο εσωτερικό που με έφερνε όλο και πιο πολύ σε αρμονία με τον κόσμο μέσα και έξω μου.

 

Μάθαινα να αποδέχομαι, να ηρεμώ το μυαλό, να “ακούω” το σώμα, να επιβραδύνω το ρυθμό της καθημερινότητας μου.

 

Θέλοντας να μοιραστώ τα οφέλη της yoga με τα παιδιά και, ούσα ήδη στην Αγγλία για εθελοντισμό στην αγγλική εξοχή, ξεκίνησα το 2018 το project Wild Feet”, διδάσκοντας yoga σε παιδιά 4-12 ετών, σε σχολεία, κοινοτικά κέντρα και στούντιο  yoga. Η προσέγγιση ήταν απλή και παραμένει η ίδια σήμερα. Παιχνίδι, αυθορμητισμός και ελευθερία έκφρασης. 

 

 

Με έδρα πλέον την Ελλάδα και με κύρια εργαλεία τις διαδραστικές ιστορίες, τα παιχνίδια, τη μουσική κ.α, ανακαλύπτουμε στα μαθήματα μας νέους τρόπους να κινούμαστε, να αναπνέουμε και να συνεργαζόμαστε!

 

Λόγω Covid συναντιόμαστε πλέον διαδικτυακά και -παρόλο που τίποτα δε ξεπερνάει την ανθρώπινη, διά ζώσης επαφή – τα online μαθήματα μας έχουν δώσει την ευκαιρία να συνδεθούμε με παιδιά από διάφορα μέρη της Ελλάδας & του εξωτερικού (Λέρο, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Τουρκία, Αγγλία κα) και να γνωρίσουμε νέους φίλους.

 

Κι αν μέσα σε όλη την αβεβαιότητα της εποχής μπορώ να πω κάτι με σιγουριά είναι αυτό: πως όταν με τα παιδιά βρεθούμε ξανά από κοντά, η χαρά, η ευγνωμοσύνη και η δίψα για επαφή θα είναι διπλάσια και θα είμαστε παρόντες στη στιγμή πιο πολύ από ποτέ!”

 

 

 

Αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα την παιδική Υοga, επισκεφτείτε τη σελίδα www.wildfeet.gr ή www.facebook.com/wildfeetyoga ή γίνετε μέρος της παρέας της σε ένα από τα διαδικτυακά της μαθήματα! Για περισσότερες πληροφορίες & ερωτήσεις καλέστε στο 6909 445549 ή στείλτε email στο wildfeetforkids@gmail.com.

 

Ιδέες για να φέρεις το Μουσείο στο σπίτι σου και στην οικογένειά σου

Fondation Claude Monet ©Stefania Tsakiraki_whatiseeinart.com

 

Μήνες τώρα τα μουσεία είναι κλειστά. Συχνά αναρωτιέμαι πώς να νιώθει η Τέχνη που βρίσκεται εκεί μέσα. Κι εμείς; Πώς νιώθουμε εμείς χωρίς την τέχνη στη ζωή μας;

Για μισό λεπτό όμως… Γίνεται να μην υπάρχει η τέχνη στη ζωή ενός ανθρώπου; Όχι, παρά μονάχα αν το επιλέξει και προσπαθήσει σκληρά γι’ αυτό.

 

Γράφει η Στεφανία Τσακιράκη | Museum Art Therapist

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, εικάζω πως μια τέτοια επιλογή δεν είναι στα σχέδιά σου. Καλωσόρισες λοιπόν! Σ’ αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σου κάποιες ιδέες για να φέρεις το Μουσείο στο σπίτι και την οικογένειά σου.

Κι όμως, γίνεται! Πάρε για παράδειγμα το σαλόνι-ατελιέ του Κλωντ Μονέ στο Ζιβερνί. Βέβαια, δεν χρειάζεται να είσαι καλλιτέχνης ή ο εμπνευστής του Ιμπρεσιονισμού για να έχεις όσα αγαπάς στη ζωή σου.

Πώς να φέρεις το μουσείο στο σπίτι; Είτε αξιοποιώντας το ατελείωτο υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο ή τη βιβλιοθήκη σου (ένα άλλο άρθρο του blog των Πυγολαμπίδων που μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμο είναι αυτό), είτε αναλαμβάνοντας δράση και δημιουργώντας στο σπίτι το Οικογενειακό σας Μουσείο, ένα μουσείο που κάνει καλό. Ας ξεκινήσουμε!

Τι είναι το μουσείο; Η απάντηση εδώ δεν έχει να κάνει με τον ορισμό της λέξης αλλά κυρίως με την αίσθηση.

 

Φωτογραφία από το έργο Μπλε Νούφαρα του Κλώντ Μονέ στο Μουσείο Ορσέ 
©Stefania Tsakiraki_whatiseeinart.com

Το Μουσείο είναι ένας χώρος έμπνευσης. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν μουσεία με αμέτρητες διαφορετικές θεματικές. Από μουσεία τέχνης, αρχαιολογίας, αρωμάτων, σοκολάτας μέχρι μουσεία απομιμήσεων.

Για να βρούμε τη θεματική του Οικογενειακού μας Μουσείου είναι καλό να συζητήσουμε με τα παιδιά για τον σκοπό που θα εξυπηρετεί αυτός ο χώρος έμπνευσης. Είναι για διασκέδαση, χαλάρωση, δημιουργικότητα, φιλαναγνωσία ή κάτι άλλο;

Τι έχουμε ανάγκη περισσότερο στη ζωή μας αυτή την περίοδο; Τι μας βοηθάει να γινόμαστε δημιουργικοί ή να νιώθουμε καλύτερα; Μια συζήτηση πάνω σ’ αυτά τα ερωτήματα μπορεί να αποκαλύψει σκέψεις και συναισθήματα των παιδιών μας που δεν είχαμε φανταστεί και να θέσει παράλληλα τις κατευθυντήριες γραμμές για το έργο μας.

Έπειτα, θα συναποφασίσουμε το μέγεθος και τη διάρκειά του. Μπορεί ολόκληρο το παιδικό δωμάτιο ή το σαλόνι να μετατραπούν σε μουσείο για μια ημέρα ή ένα σαββατοκύριακο, είτε μια γωνιά του σπιτιού να γίνει το μόνιμο Μουσείο της οικογένειας. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει και η δυνατότητα περιοδικών εκθέσεων φυσικά, ανάλογα με τη διάθεση, τις ανάγκες, τις αφορμές και τις εμπνεύσεις της οικογένειας ανά τον χρόνο.

Στη συνέχεια, θα ορίσουμε τους ρόλους κάθε μέλους της οικογένειας. Ενδεικτικά κάποιες ιδέες είναι οι εξής: Υπεύθυνος /η συλλογής, αρχιτέκτων, διακοσμητής/ρια, ξεναγός, γραμματέας, ερευνητής/ρια, συντηρητής/ρια. Θυμόμαστε βέβαια, πως ο βασικός μας στόχος είναι η συνδημιουργία.

 

 

Ακόμη, εστιάζουμε στον σκοπό αυτού του έργου κι όχι στο κλασικό πρότυπο που έχουμε για τα μουσεία. Αν βέβαια αυτό που μας λείπει είναι η τέχνη, τότε φυσικά και μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο γεμάτο αφίσες, φωτοτυπίες ή φωτογραφίες έργων τέχνης. Αν έχουμε δικές μας φωτογραφίες μέσα σε μουσεία, να η ευκαιρία να τις εκτυπώσουμε επιτέλους!

 

Μουσείο Ορανζερί ©Stefania Tsakiraki_whatiseeinart.com

Φυσικά στο Οικογενειακό Μουσείο Τέχνης δεν ξεχνάμε να εξασφαλίσουμε χώρο για τα υλικά ζωγραφικής και εικαστικών. Μαρκαδόροι, τέμπερες, πινέλα, χαρτιά, και ό,τι άλλο φανταστείτε, μπορούν ν’ αποτελέσουν ένα υπέροχο στοιχείο της συλλογής μας, όπως επίσης και το ατελιέ του καλλιτέχνη.

Από την άλλη, αν χρειαζόμαστε περισσότερο τη φύση στη ζωή μας, τότε το μουσείο μας πιθανώς να είναι στο μπαλκόνι με όμορφα λουλούδια και μυρωδικά, που θα φυτέψουμε και θα φροντίσουμε παρέα.

 

Fondation Claude Monet ©Stefania Tsakiraki_whatiseeinart.com

Μπορούμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας Μουσειακό Οδηγό και να γράψουμε μέσα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη φροντίδα των φυτών.

Ακριβώς ο ίδιος σκοπός μπορεί να επιτευχθεί αν δημιουργήσουμε μια γωνιά στο σπίτι, την οποία θα γεμίσουμε με ζωγραφιές και κατασκευές λουλουδιών και δέντρων. Θα μπορούσαμε να ράψουμε μαξιλαράκια ματιών που αντί για γέμισμα να έχουν λεβάντα, ή να χρησιμοποιήσουμε αιθέρια έλαια. Οι ιδέες είναι αμέτρητες και η φαντασία των παιδιών μπορεί να απογειώσει το Οικογενειακό μας Μουσείο.

Τέλος δεν ξεχνούμε τα εισιτήρια και τις ταμπέλες, τα οποία αποτελούν ένα βασικό στοιχείο κάθε μουσείου. Ταμπέλες καλωσορίσματος, άλλες με πληροφορίες, οδηγίες, εμπνευσμένες φράσεις…

 

Fondation Claude Monet ©Stefania Tsakiraki_whatiseeinart.com

Θα μπορούσα να γράφω ιδέες μέχρι αύριο κι εύχομαι ήδη η φαντασία σου να έχει ξεκινήσει να δημιουργεί τις δικές σου εικόνες και ιδέες, τόσες που να σου είναι δύσκολο πλέον να διαβάζεις τις λέξεις μου.

Πριν σε αφήσω στην έμπνευσή σου, θα μοιραστώ μαζί σου ένα εργαλείο που αγαπώ πολύ. Είναι το Google Arts and Culture και χρησιμοποιώντας την κατηγορία Explore μπορούμε να επισκεφθούμε ψηφιακά υπέροχα μουσεία και μέρη του κόσμου. Ξεκινώντας από το Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι να βρεθούμε πάνω στον Πύργο του Άιφελ ή στο Ταζ Μαχάλ και να θαυμάσουμε τη θέα.

Αν αυτό που μας λείπει περισσότερο είναι τα ταξίδια, αυτό το εργαλείο δε θα πρέπει να λείπει με τίποτα από το Μουσείο των Ταξιδιών μας.

 

 

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Οικογενειακό Μουσείο κι αυτό το άρθρο;

Από τη δράση «Ανοίγουμε τα μουσεία για εμάς» που διοργανώσαμε παρέα με την Ιωάννα και τις Πυγολαμπίδες. Περισσότερες από 200 οικογένειες δήλωσαν συμμετοχή κι αυτό σ’ εμένα μεταφράζεται ως 200 οικογένειες που αγαπούν την τέχνη, τους λείπουν τα μουσεία και τα ταξίδια. Βέβαια, το ότι είναι φίλοι των Πυγολαμπίδων μιλάει από μόνο του.

Όσα αγαπούμε όμως, σκεφτήκαμε με την Ιωάννα, πρέπει να φροντίζουμε οι ίδιοι να τα έχουμε στη ζωή μας. Ειδικά στους καιρούς που ζούμε, τίποτα δεν είναι σταθερό και η εφευρετικότητα που κρύβεται πίσω από την ευελιξία, καθώς επίσης και η ευθύνη της ευτυχίας μας, μπορεί να είναι σπουδαία μαθήματα που θα πάρουν τα παιδιά μας από αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο της οικογενειακής ζωής.

Τα μουσεία για εμένα είναι ο ιδανικότερος χώρος έμπνευσης και δράσης, τώρα όμως που είναι κλειστά; (covid 19) Θα περιμένω απλώς ν’ανοίξουν; Όχι! Πλέον διοργανώνω διαδικτυακές εμπειρίες τέχνης τις οποίες μοιράζομαι όχι μονάχα με Παριζιάνους (καθώς ζω και εργάζομαι στο Παρίσι), όπως θα έκανα αν ήταν τα μουσεία ανοιχτά, αλλά με όλους τους φίλους του whatiseeinart.com – ανθρώπους με τους οποίους μας χωρίζουν αμέτρητες χιλιομετρικές αποστάσεις, αλλά μας ενώνει η αγάπη μας για την τέχνη. Αυτό εγώ το αποκαλώ ευκαιρία κι όχι περιορισμό. Εάν θέλεις κι εσύ να γίνεις μέλος αυτής της παρέας, μπορείς να κάνεις εγγραφή στο Newsletter. Μία φορά τον μήνα θα λαμβάνεις τα νέα μου για την τέχνη αλλά και για τα εργαστήρια που σχεδιάζω.

Χρησιμοποίησε επίσης το hashtag #whatiseeinart για να μοιραστείς μαζί μας τις στιγμές τέχνης που περνάτε με την οικογένειά σου και φυσικά για να μας δείξεις το Οικογενειακό σας Μουσείο.

 

Ο Πάμπλο Πικάσο είχε πει πως «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας». Ας γίνουμε οι καλλιτέχνες της ζωής και της καθημερινότητάς μας λοιπόν. Εύχομαι καλές δημιουργίες σε όλους μας!

 

Σημείωση: Μην προσπαθήσετε να χτίσετε το Λούβρο με την πρώτη προσπάθεια. Ακόμη κι αν το μουσείο σας περιλαμβάνει μαξιλάρια και σεντόνια σε μια γωνία του σπιτιού, είναι ήδη τέλειο.

 

Λίγα λόγια για τη Στεφανία Τσακιράκη

 

Η Στεφανία Τσακιράκη είναι λάτρης της τέχνης και του ανθρώπου. Συνδυάζοντας αυτά που τη συγκινούν οδηγήθηκε στη Museum Art Therapy. Αν βρεθείτε μαζί σε κάποιο μουσείο δε θα σε ξεναγήσει ούτε θα σου δείξει, θα περπατήσει δίπλα σου, βοηθώντας σε να δεις με τα μάτια της καρδιάς σου. Δε θα σου πει τι θέλει να πει ο ποιητής αλλά θα σε βοηθήσει να ανοίξεις έναν διάλογο με την τέχνη και τα έργα που σε έλκουν, για να ακούσεις τι θέλει να πει το έργο σε εσένα. Μέσα από online ατομικές ή ομαδικές συναντήσεις, μοιράζεται την αγάπη και τα εργαλεία της, με σκοπό την άνθιση μιας προσωπικής και θεραπευτικής σχέσης ανάμεσα στο άτομο και την τέχνη. Συνδυάζει την Τέχνη με την θεραπεία, τη χαλάρωση, τον διαλογισμό, τη γιόγκα, δημιουργικές δραστηριότητες και συζητήσεις. Επίσης τα τελευταία δυο χρόνια, ταξίδεψε σε 22 μουσεία της Ευρώπης για τη δημιουργία του πρώτου της βιβλίου, που υμνεί τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του πρώτα και με την τέχνη έπειτα.

 

TAKE AWAY ART πακέτα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας από την Athens Comics Library

 

Η Athens Comics Library είναι ένας χώρος έμπνευσης και μάθησης που χτίστηκε γύρω από μια συλλογή με περισσότερα από 2.500 κόμικς. Φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το Baytna Hub: έναν ασφαλή χώρο συνάντησης για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες προσχολικής ηλικίας και τους φροντιστές τους.

Το Baytna Hub λειτουργεί σε συνεργασία με το Refugee Trauma Initiative και υποστηρίζεται από το Help Refugees.

H ομάδα της Athens Comics Library δημιούργησε μία σειρά πακέτων δημιουργικής απασχόλησης Τake Away Art που οι γονείς / φροντιστές μπορούν να κάνουν από το σπίτι μόνοι μαζί με τα παιδιά τους (προσχολικής ηλικίας).

Επίσης, για κάθε 5 Τake Away Art πακέτα που αγοράζονται – εμείς χαρίζουμε 1 πακέτο σε ένα παιδάκι ευάλωτης ομάδας που πιθανόν να μην έχει πρόσβαση σε μία τέτοια ευκαιρία!

 

 

Κάθε πακέτο Take Away Art περιέχει:

✓ Προσωπικό γράμμα στο μικρό μας φίλο/η με το όνομά του/της

 

✓ 4 δημιουργικές δραστηριότητες – μια για κάθε εβδομάδα του μήνα που βασίζονται γύρω από το κόμικ και τη δημιουργική αφήγηση

 

✓ Όλα τα υλικά για κάθε δραστηριότητα (δε χρειάζεται να έχετε κάτι εσείς)

 

✓ Γραπτές οδηγίες για τις δραστηριότητες σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και φαρσί) και ιστορίες

 

✓ Δωράκια εκπληξη

 

✓ Το σύνδεσμο για το βίντεο όπου η υπεύθυνη του δημιουργικού περιεχομένου της βιβλιοθήκης μας Βασιλεία Βαξεβάνη μαζί με το Nawid Azizi, υπεύθυνο για τις κοινότητες μας θα παρουσιάζουν τις δραστηριότητες και θα ανοίγουν μαζί το πακέτο Take Away Art του μήνα.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Τα βίντεο αυτά θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 11-12μμ από τη σελίδα του Athens Comics Library στο F acebook LIVE

Το κάθε πακέτο συνοδεύεται από ένα βίντεο με την ομάδα μας όπου ανοίγουμε μαζί με τα παιδιά το πακέτο και εξηγούμε πώς να κάνουν την κάθε δραστηριότητα. Αλλά όχι μόνο…!

Στο βίντεο αυτό υπάρχουν και επιπλέον δραστηριότητες όπως δημιουργική αφήγηση, λέσχη ανάγνωσης, μουσική και πολλά πολλά άλλα!

Tα πακέτα αυτά είναι διαθέσιμα κάθε μήνα και όλες οι δραστηριότητες, οι ιστορίες και τα δώρα χτίζονται γύρω από μία συγκεκριμένη θεματική ενότητα.

Τα πακέτα αυτά περιέχουν όλα τα υλικά που χρειάζεται το παιδί, τις οδηγίες στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και φαρσί, καθώς και δώρα έκπληξη.

Η αξία του πακέτου ανέρχεται στα 25 ευρώ και συμπεριλαμβάνει τα έξοδα αποστολής.

 

ΠΑΚΕΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ:

Η Artεμις λατρεύει τα Χριστούγεννα! Μια από τις αγαπημένες της γιορτινές συνήθειες και επειδή έχει φίλους σε όλον τον κόσμο, είναι να ανταλλάσσει χριστουγεννιάτικες ιστορίες και έθιμα. Κάποιες από αυτές θα βάλει και στο take away art κουτί του Δεκεμβρίου

Για περισσότερες πληροφορίες, παραγγελίες και ευκαιρίες συνεργασίας, θα βρείτε τα κορίτσια του Athens Comics Library στο email στο contact@athenscomicslibrary.gr ή στο 698 30 50 292

 

 

 

*Επίσης επειδή αγαπάνε πολύ στο Athens Comics Library και τις συνέργειες εάν κάποιος από εσάς έχει δημιουργικές ιδέες, κατάστημα με παιδικά προϊόντα, βιβλία, ή φτιάχνει όμορφα χειροποίητα δωράκια για παιδιά θα χαρούν πολύ να ακούσουν την προτασή σας και να συζητήσετε μαζί τρόπους συνεργασίας.

 

 

 

Για το Athens Comics Library

Λήδα, Βασιλεία και Ντίνα 💛

 

Athens Comics Library

https://athenscomicslibrary.gr/

https://athenscomicslibrary.gr/take-away-art

email: contact@athenscomicslibrary.gr

facebook: @athenscomicslibrary       

instagram: @athens_comics_library

 

Hashtags to use for Instagram:

# BaytnaHub #AthensComicsLibrary #TakeAwayArt #CreativityAtYourDoor # StoryTelling #Comics

Απλά και νόστιμα σνακ για την παραλία, που μπορούν να φτιάξουν γονείς και παιδιά μαζί!

Τι καλύτερο από τα καλοκαιρινά παιχνίδια στη θάλασσα, τα μακροβούτια και τα ασταμάτητα γέλια; Η εποχή, που οι περισσότεροι από εμάς περιμέναμε, ήρθε και έφερε μαζί της και μια υπέροχη ανεμελιά. Επ, μην ξεχνάς όμως κάτι απαραίτητο: το σνακ για την παραλία. Γιατί, καλές οι βουτιές, μα ανοίγουν την όρεξη.

 

Στις Πυγολαμπίδες αγαπάμε να περνάμε ποιοτικά τον χρόνο μας με τα παιδιά και μια από τις αγαπημένες μας ασχολίες είναι η μαγειρική. Ζητήσαμε από έξι από τους αγαπημένους μας food bloggers να μοιραστούν μαζί μας μια συνταγή τους, για να τη φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά και να πάρουμε ένα υπέροχο σνακ μαζί μας στην παραλία.

 

Κρατάς σημειώσεις;

 

 

Μπάρες Ενέργειας (vegan)

 

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία. Ζει τα τελευταία 18 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Η αγάπη του για τη μαγειρική ξεκίνησε από την πολύ μικρή ηλικία των 9 ετών. Από το 2008, όταν και στράφηκε στην αυστηρή χορτοφαγία και σε έναν vegan τρόπο ζωής, άρχισε να πειραματίζεται με τη νέα αυτή κουζίνα. Η αγάπη του για την vegan μαγειρική και η διάθεση του να μεταδώσει τις γνώσεις του και τον vegan τρόπο ζωής τον οδήγησε το Μάρτιο του 2019 στη δημιουργία του vegan food blog Beets me (www.beets-me-com). Από τότε μέσα από το Blog του, το λογαριασμό του στο Instagram (@konstantinos_dims), και το κανάλι του στο YouTube (Beets me) μοιράζεται με τον κόσμο κάθε εβδομάδα δύο νέες vegan συνταγές.

 

Υλικά:

200 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα
4 κ.σ. σιρόπι αγαύης
100 γρ. λάδι καρύδας
200 γρ βρώμη
1/2 κ.γ. Κανέλα (προαιρετικά)
60 γρ. φουντούκια ωμά
60 γρ. φιστίκια αιγίνης
60 γρ. κολοκυθόσποροι
100 γρ. μαύρη σοκολάτα

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα βερίκοκα σε ένα ένα μπολ μαζί με νερό που έχει βράσει και τα αφήνουμε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα μούλτι μαζί με το λάδι καρύδας και το σιρόπι αγαύης. Τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τη μισή βρώμη και το μισό τζίντζερ στο μούλτι με το μείγμα από τα βερίκοκα και τα χτυπάμε μέχρι να σπάσει η βρώμη και να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μ το υπόλοιπο μείγμα από τα βερίκοκα, τη βρώμη και την κανέλα. Ανακατεύουμε και τις δυο παρτίδες μαζί στο ίδιο μπολ.

Χοντροκόβουμε τα φουντούκια, τα φιστίκια και τους κολοκυθόσπορους. Τα προσθέτουμε στο μπολ με το υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε μια φόρμα 18 – 20 εκ. με αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε μέσα το μείγμα και το πιέζουμε μέχρι να στρωθεί ομοιόμορφα. Αν δεν έχουμε φόρμα σε αυτό το μέγεθος απλώνουμε το μείγμα πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί και το σχηματίζουμε σιγά -σιγά με τα χέρια μας. Το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αδειάζουμε σε ένα ποτήρι. Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και ξεφορμάρουμε. Κόβουμε τις μπάρες μας στο μέγεθος που θέλουμε και βουτάμε την άκρη από το κάθε κομμάτι μέσα στη λιωμένη σοκολάτα. Ακουμπάμε τα κομμάτια πάνω στο αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά. Οι μπάρες είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε!

Pancakes με κολοκύθι

Η Βίκυ Αθανασιάδου είναι διαιτολόγος-διατροφολογος και μαμά ενός μικρού 2 ετών. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, όμως τα τελευταία χρόνια ζει στην όμορφη Νάξο. Λατρεύει να μαγειρεύει για την οικογένειά της και μέσα από τη σελίδα της στο instagram @mydietitianmama μοιράζεται αυτή της την αγάπη με όλους, ενώ ταυτόχρονα, με την εξειδίκευση της στον τομέα της διατροφής αλλά και την εμπειρία της μέσα από τη μητρότητα μας δίνει χρήσιμα tips για να δημιουργήσουμε εμείς και τα παιδιά μας μια υγιή σχέση με το φαγητό.

 

Υλικά:⁣

2 κολοκυθάκια μικρά (150γρ)⁣
2 αυγά
5 κ.σ. γάλα ⁣
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι ⁣
6 κ.σ. (90γρ) αλεύρι ⁣
2 κ.γ. baking powder ⁣
2 κ.σ. τριμμένο τυρί ⁣
Αλάτι, πιπέρι ⁣

 

Εκτέλεση:

Περνάμε το κολοκύθι από τον τρίφτη, το στραγγίζουμε καλά και το βάζουμε στο αντικολλητικό με λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά. ⁣
Στο μεταξύ βάζουμε σε ένα μπολ τα υπόλοιπα υλικά και ανακαεύουμε καλά να αναμιχθούν.⁣ Αφαιρούμε το κολοκύθι από το τηγάνι και το προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα. ⁣Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και ψήνουμε τα pancakes μας για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε με έξτρα τριμμένο τυρί!⁣
Οι συγκεκριμένες τηγανίτες είναι πολύ γευστικές κρύες! Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
Για τη μεταφορά τους στην παραλία, ή κάπου αλλού, είναι σημαντικό να μη μπουν καυτές στο σκεύος αποθήκευσης, ώστε να μη βγάλουν υδρατμούς.

Τυροπιτάκια σε ξυλάκια

Η PanDora γεννήθηκε και ζει στη Χίο. Το πάθος για την μαγειρική ξεκίνησε από πολύ μικρή μαγειρεύοντας παραδοσιακές συνταγές μαζί με την γιαγιά και την μαμά της. Το 2015 αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της Food Blog το Pandora’s Kitchen ως ένα προσωπικό ηλεκτρονικό βιβλίο συνταγών. Αργότερα αυτή η ιδεά έγινε πάθος και σήμερα μαγειρεύει, φωτογραφίζει και μοιράζεται τις συνταγές τις σχεδόν καθημερινά. Εξειδικεύεται στο brunch και ενημερώνεται συνεχώς σε σεμινάρια food styling και food photography. Η PanDora ασχολείται επίσης με το menu consulting στο χώρο της εστίασης και με την δημιουργική απασχόληση παιδιών πάνω στη μαγειρική. Καθημερινά εργάζεται ως chef σε ένα καφε με ένα ιδιαίτερα ευφάνταστο μενού. Θα τη βρείτε και στο Instagram. 

 

Υλικά:

Για τη Ζύμη:
200gr γιαούρτι
250gr βούτυρο soft σε θερμοκρασία δωματίου
500gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 φακελάκι baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
λίγη ζάχαρη  
 
Για τη Γέμιση:
200gr φέτα
1 αυγό
1 ασπράδι (κρατάμε τον κρόκο για το άλειμμα)
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
Αλατοπίπερο  

Εκτέλεση
:
Οι μικροί μάγειρες μαζί με την βοήθεια της μαμάς ζυμώνουν όλα τα υλικά μαζί και φτιάχνουν μια λεία, βελούδινη και βουτυρένια ζύμη. Την τυλίγουν σε μεμβράνη και την αφήνουν 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουν την γέμιση αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μαζί και λιώνοντας με ένα πιρούνι την φέτα. Αλευρώνουν τον πάγκο εργασίας και ανοίγουν φύλλο. Κόβουν με κουπ πατ τα σχέδια της αρεσκείας τους. Πάνω σε ένα σχέδιο ζύμης βάζουν ένα γλωσσοπίεστρο, ένα κουταλάκι από τη γέμιση και κλείνουν με ένα πιρούνι με το αντίστοιχο σχέδιο ζύμης. Με αυτό τον τρόπο εγκλωβίζουν την γέμιση μέσα στη ζύμη.
Αφού τελειώσουν με όλα τα σχέδια, τα αλείφουν με τον κρόκο που έχουν κρατήσει στην άκρη και λίγο νεράκι. Προαιρετικά αν θέλουν τα πασπαλίζουν με λίγο σουσάμι. Ψήνουν στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου ανάλογα με το σχέδιο που τους έχουν δώσει.

Εύκολη πίτα χωρίς φύλλο

Δημιουργική, παρορμητική,  με οδηγό την καρδιά, με ένα χιούμορ που δεν καταλαβαίνει ποτέ κανείς αλλά πάνω από όλα μαμά του Κωνσταντίνου της, η Μένια αγαπά να φτιάχνει πολύχρωμα, χαρούμενα και υγιεινά πιάτα για τον γιο της.
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα και μέσα απο τη σελίδα της στο Instagram @momma_bear_and_the_little_bear προσπαθεί να εμπνεύσει κι άλλες μητέρες για φαγητό αληθινό, θρεπτικό, φτιαγμένο με αγάπη αλλά και ενδιαφέρον, διασκεδαστικό, συναρπαστικό.
Γνώριζε πως πάντα την έκανε χαρούμενη να μαγειρεύει για τους δικούς της ανθρώπους αλλά με τον ερχομό του γιου της επίσης κατάλαβε πως το φαγητό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πεις σ’αγαπώ.

 

Υλικά:

500γρ φέτα
100γρ κίτρινο τυρί της επιλογής σας
50-80γρ βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.
1κ.γ. baking powder
4 αυγά
Ένα κεσεδάκι (200γρ) γιαούρτι
Ένα ποτήρι φρέσκο γάλα
Λαχανικά της επιλογής σας

 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι, προσθέτουμε το γαλα, το βούτυρο, το αλεύρι με το baking και στο τέλος τα τυριά με τα λαχανικά. Εγώ χρησιμοποίησα 2 πιπεριές Φλωρίνης, μια μικρή πράσινη πιπερίτσα, μια μικρή ντομάτα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180° μέχρι να ροδίσει. Περιμένουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Υγιεινά Donuts φούρνου

 

H Ελένη είναι η μαμά για τα μικρά χεράκια, νηπιαγωγός στο επάγγελμα που όμως αυτή την περίοδο προτίμησε να είναι stay at home mom και αποκλειστική chef για τα μικρά χεράκια. Ζει στην Κρήτη, ολημερίς ακούει μουσική, τρελαίνεται για τα ταξίδια, τις κατασκευές και να φροντίζει τους άλλους. Πριν αρχίσει να μοιράζεται τα πιάτα και τις συνταγές της στο @littlehands_blw και στο blog τα μοιραζόταν αποκλειστικά με το μπαμπά τους, οπότε τώρα βρήκε την ηρεμία του και σας ευχαριστεί γι’ αυτό! Τα πιάτα που φτιάχνει προσπαθεί να είναι θρεπτικά, υγιεινά, γευστικά, όμορφα, κατάλληλα για όλες τις ηλικίες και είναι ο τρόπος να εκφράζει την ασυγκράτητη δημιουργικότητα της, ή έτσι νομίζει. Ενώ, όταν δημιουργεί τις συνταγές της προσπαθεί να τις κρατήσει απλές γιατί τα μικρά χεράκια μεγαλώνουν και γίνονται απαιτητικοί βοηθοί. Βρείτε τις συνταγές της στο www.littlehandsblw.com.

 

 

 

Υλικά:

120 gr φαρίνα χωρίς γλουτένη (ή απλό)

40 gr αλεύρι γοχ χωρίς γλουτένη (ή απλό)

2 αυγά

6 μικρές ώριμες μπανάνες

15 gr βούτυρο λιωμένο

40 gr γιαούρτι

1 κ.γ. κανέλα

¼ κ.γ. γαρύφαλλο

 κ.γ. μοσχοκάρυδο

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

10 gr ζάχαρη καρύδας (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις. Πατάμε τις μπανάνες πολύ καλά με ένα πιρούνι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε στα αυγά τη μπανάνα, το βούτυρο και το γιαούρτι.

Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και προσθέτουμε και τη ζάχαρη καρύδας (αν βάλουμε). Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα άλευρα σιγά σιγά και ανακατεύουμε παράλληλα με το σύρμα.

Τέλος, βάζουμε τα μπαχαρικά, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

Με ένα κουτάλι ή με ένα κορνέ μεταφέρουμε το μείγμα στις θήκες σιλικόνης για donuts χωρίς να τις γεμίζουμε γιατί θα φουσκώσουν.

Ψήνουμε για 15-18 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει στεγνή μία οδοντογλυφίδα από μέσα τους. (Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι με γλουτένη είναι έτοιμα σε 8-10 λεπτά)

Αφού βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν ξεφορμάρουμε.

 

Τη συνταγή θα βρεις και εδώ

 

Τυροψωμάκια Με Φέτα Και Δυόσμο

 

Η Μαριάνθη είναι φωτογράφος φαγητού, στυλίστας φαγητού και food blogger. Συνεργάζεται με πρακτορεία φωτογραφίας και παραδίδει ιδιωτικά μαθήματα φωτογραφίας φαγητού. Είναι η δημιουργός του “The Salty Biscotti Blog” και Studio, όπου εκεί μοιράζεται τόσο την αγάπη της για μαγειρική και ζαχαροπλατική όσο και φωτογραφικές ιστορίες που δημιουργούνται γύρω από ένα τραπέζι. Μπορείς να τη βρείς στο Instagram «TheSaltyBiscotti» ή στο blog της.

 

 

Υλικά:

200 γρ. γιαούρτι

250 γρ. φέτα

500 γρ. αλεύρι

250 ml. ελαιόλαδο

3 αυγά

Δυόσμο/ ρίγανη

λίγο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 *C /αέρα.

Τοποθετούμε θήκες για cupcakes σε ένα ταψί για cupcakes.

Σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε τα αυγά με το λάδι.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το αλέυρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

Προσθέτουμε το δυόσμο ή τη ρίγανη και ανακατεύουμε να μοιραστεί καλά σε όλο το μείγμα.

Αφήνουμε το ζυμαράκι μας να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Φτιάχνουμε με τα χέρια μας μικρά μπαλάκια και τοποθετούμε στις θήκες για cupcakes.

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το ζυμάρι μας για 15-25 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.

 

 

Θα χαρούμε να μας προτείνεις στα σχόλια και μια δική σου ιδέα ή συνταγή για σνακ στην παραλία. 

 

Διαφήμιση

Αν θέλεις να συμμετέχεις σε ένα πρωτοποριακό Online Family Camp κάνε εγγραφή εδώ (έως 05/07).

Ξεκινάμε Δευτέρα!

 

 

Το ημερολόγιο μιας μαμάς εν μέσω καραντίνας

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου 

 

Πριν από μερικές ημέρες με ρώτησε μια φίλη μου δημοσιογράφος ποια είναι η εμπειρία μου με ένα παιδί στο σπίτι, πως βιώνει το παιδί αυτή την κατάσταση, έχοντας διαθέσιμους και τους δυο γονείς του. Ήθελε να γράψει ένα άρθρο για την καραντίνα και τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει στα παιδιά.

 

Παράτησα ό,τι έκανα και της απάντησα σχεδόν αμέσως. Αυτό με έκανε μάλλον να καταλάβω πόσο πολύ ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για το θέμα αυτό.

 

Ο,τι ακολουθεί αποτελεί τη δική μας εμπειρία. Δεν είχαμε – προφανώς- δυσάρεστα συμβάντα, δεν είχαμε ανθρώπους σε δύσκολες συνθήκες, μείναμε στο σπίτι με σύνεση, κάνοντας παράλληλα και τις απαραίτητες εξόδους για άσκηση, είχαμε φυσικά εκρήξεις και δύσκολες στιγμές αλλά ήταν πολύ σύντομες και μέσα σε ένα πλαίσιο κατανόησης τόσο από εμάς τους ίδιους όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

 

Στις παρακάτω γραμμές εστιάζω σε όλα τα δώρα που πήραμε εμείς ως οικογένεια από αυτή την κατάσταση, με την πεποίθηση πως ίσως σας δώσουν το έναυσμα να δείτε και – γιατί όχι – να γράψετε τα δικά σας δώρα και να κρατήσετε αυτές τις στιγμές στην καρδιά σας.

 

Πως άλλαξε η ζωή της Ο. (8 ετών)

 

 • Έγινε ανθεκτική μέσα από το βίωμα μιας αρχικά δυσάρεστης πραγματικότητας (όχι επαφή με τους παππούδες, εγκλεισμός στο σπίτι, έλλειψη της σχολικής φωλιάς και των φίλων). Μιλήσαμε με σύντομα, απλά και αληθινά λόγια για την κατάσταση από την αρχή, αντιμετωπίζοντάς την ως ώριμο άτομο που μπορεί να διαχειριστεί τη ζωή. Δεν της αποκρύψαμε τίποτα.

 

 • Έμαθε νέα πράγματα, καθώς είχε απεριόριστο χρόνο μαζί μας και αναπόφευκτα μπήκε στην κουζίνα μαζί μας, στο γραφείο, συμμετείχε κάποιες φορές στις βιντεοκλήσεις μας ή στα webinars που παρακολουθήσαμε.

 

 • Πέρασε απεριόριστο χρόνο μαζί μας, βιώνοντας την ασφάλεια και τη συνοχή της οικογενειακής αγκαλιάς. Πόση δύναμη μπορεί να δώσει αυτό σε ένα παιδί, πόσες ρίζες μπορεί να έχει βγάλει!

 

 • Εξοικειώθηκε με την τεχνολογία μέσα από μια ελεγχόμενη και συνειδητή πρωτοβουλία που πήραμε ως οικογένεια, στο οποίο συνέβαλλε και η διαδικτυακή εκπαίδευση που έλαβε από τον δάσκαλό της, μέσα από όμορφες και απλές ασκήσεις ή μικρές ταινίες, κυρίως ενσυναίσθησης και ενδυνάμωσης.

 

 • Απέκτησε νέες εικόνες και εμπειρίες μέσα από ποιοτικές ταινίες που είδε, στα πλαίσια των καθημερινών προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους αλλά και των ντοκιμαντέρ του KinderDocs. Χαρήκαμε οικογενειακώς τόσο πολύ αυτό το καθημερινό μας ραντεβού με την 7η τέχνη!

 

 • Πήρε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει τη βαρεμάρα της. Δεν ξέρω, ίσως να έχει βοηθήσει σε αυτό και η επαφή τις με τις www.pigolampides.gr!

 

 • Βίωσε τη βαρεμάρα της και δεν έκανα κανείς τίποτα για αυτό. Όχι πάντα χωρίς γκρίνια, αλλά και αυτή μέσα στη ζωή δεν είναι;

 

 • Έπαιξε ατελείωτες ώρες uno και τάβλι με τον μπαμπά

 

 

Πως άλλαξε η δική μου ζωή

 

 • Άρχισα και πάλι την υγιεινή διατροφή και τη γυμναστική. Από πολύ νωρίς συνειδητοποίησα πως για να τα βγάλω πέρα, είναι σημαντικό να φροντίσω το πνεύμα μου και το σώμα μου. Σε μια περίοδο εγκλεισμού το πιο φυσικό ήταν να στραφώ προς το φαγητό και τη ζάχαρη. Ήξερα πόσο καταστροφικό θα ήταν αυτό για την ψυχολογία μου. Έτσι, έκανα το αντίθετο: άρχισα διατροφή, έτρωγα περιορισμένες ώρες και άρχισα το περπάτημα στην παραλία, κάθε πρωί με την αυγούλα.

 

 • Έβαλα το πρόγραμμα στη ζωή μου και πρόσθεσα μικρές ιεροτελεστίες: αιθέρια έλαια, ένα ωραίο μαξιλάρι στην καρέκλα μου, μουσική με το που ξεκινούσα τη δουλειά μου.

 

 • Είδα την ευκαιρία για λίγη ακόμα ενδοσκόπηση. Ποτέ δε λέω όχι για λίγη ακόμα αυτογνωσία. Πιο πολύ από ποτέ άρχισα να ακούω το σώμα μου, τις σκέψεις μου, τις πεποιθήσεις μου. Τα έγραφα, τα αγκάλιαζα, τα άφηνα να προσπεράσουν. Εμπιστεύτηκα τη σοφία του σώματος μου και την ακολούθησα.

 

 • Άρχισα να ακούω καθημερινά podcast και audio books στο πρωινό μου περπάτημα. Πόσες φορές δε γκρινιάζουμε πως δεν έχουμε χρόνο! Με αφορμή το πρωινό μου περπάτημα κατάφερα να ακούω μία μέρα καθημερινά θέματα που με ενδιαφέρουν και με ενδυναμώνουν.

 

 • Έκανα decluttering στη ντουλάπα μου, στο γραφείο μου, στα προσωπικά μου αντικείμενα. Κάθε φορά που δε μπορούσα να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου και στο να είμαι παραγωγική δε με μάλωνα. Με αρκετή ένταση στην αρχή, συχνά κατέφευγα σε ό,τι άσχημο έβλεπα μπροστά μου. Σε ό,τι απέφευγα καιρό να τακτοποιήσω, και το οποίο κάθε φορά που έβλεπα μπροστά μου με αναστάτωνε. Έγινα όλα λαμπίκο J και εγώ ηρεμήσα βλέποντας όμορφες και γαλήνιες γωνιές στο σπίτι μου.

 

 • Οργάνωσα τα επαγγελματικά μου project που είχα ανοιχτά πολύ καιρό και επανατοποθετήθηκα σε ότι αφορά τους επαγγελματικούς μου στόχους. Αυτό δε θα το αναλύσω, θα το δεις στη συνέχεια.

 

 • Αξιοποίησα το χρόνο μου για να κάνω coaching. Είναι σημαντικό να έχουμε στη ζωή μας μέντορες, ανθρώπους που να μπορούν να μας πάνε ένα βήμα παραπέρα, ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να μα βοηθήσουν. Είναι πολλοί αυτοί και πάντα έχουν να μας δώσουν μοναδικά δώρα. Ευγνώμων που έχω πολλούς τέτοιους στη ζωή μου.

 

 • Ήρθα μέσω βίντεο σε επαφή με ανθρώπους που είχα πολύ καιρό να δω, συμμαθητές από παλιά, συνεργάτες, φίλους από σεμινάρια που έκανα στην Ολλανδία (και πόσο μου έλειψαν!)

 

 • Αξιοποίησα στο έπακρο τις τηλεδιασκέψεις και απέκτησα νέα skills. Είναι υπέροχο να μη σταματάς να μαθαίνεις: μια νέα εφαρμογή, μερικές λέξεις σε μια ξένη γλώσσα, κάτι που αρχικά φαίνεται δύσκολο και στη συνέχεια το κατακτάς. Σου δίνει δύναμη για τη ζωή.

 

 • Έκανα μερικές απλές και υγιεινές συνταγές και χάρηκα σαν μικρό παιδί!

 

 • Έκανα νέο λογαριασμό των πυγολαμπίδων στο Instagram και συνδέθηκα με νέους ανθρώπους! Έκανα video, γνώρισα και μίλησα με ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, φωτογράφησα ερασιτεχνικά (αλλά με πολλή περηφάνεια) τα μαγερικά μου κατορθώματα (μουστοκούλουρα τα αγαπημένα μου)

 

 

Πως άλλαξε η ζωή της οικογένειάς μου

 

 • Αγαπήσαμε το σπίτι μας! Αγαπάμε πολύ τα ταξίδια και τις βόλτες και ήμασταν διαρκώς στους δρόμους. Είδαμε το σπίτι μας με άλλα μάτια και το αγαπήσαμε πολύ.

 

 • Κάναμε οικονομία. Πόσα περιττά πράγματα καταναλώναμε!

 

 • Μαγειρέψαμε πολύ. Πειραματιστήκαμε, φάγαμε υγιεινά, γνωρίσαμε νέους food bloggers και γευτήκαμε αλλιώς.
 • Σχεδιάσαμε όλοι μαζί ένα πρόγραμμα που εξυπηρετούσε την καθημερινότητά μας. Ο καθένας είχε τις δικές του ανάγκες και φροντίσαμε να τις συμπεριλάβουμε όλες στο πρόγραμμά μας, σεβόμενοι απόλυτα ο ένας τον άλλο.

 

 • Μάθαμε καλύτερα ο ένας τον άλλο, μέσα από προστριβές, εντάσεις αλλά και αναγκαστικό άνοιγμα και επικοινωνία. Δεν έχεις από που να ξεφύγεις όταν πρέπει να μείνεις σπίτι.

 

 • Παίξαμε περισσότερο από ποτέ και μάθαμε νέα πράγματα (η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν αγάπησα τα επιτραπέζια, παρά τη διαρκή παρότρυνση της Ο.)

 

 

Συνοψίζοντας, σε όλα αυτά μας βοήθησαν:

 

 • Η ρουτίνα και το πρόγραμμα
 • Η εστίαση στα θετικά
 • Η νηστεία και η γυμναστική
 • Η μουσική
 • Οι υπέροχες ταινίες και οι συναυλίες
 • Η αποχή από το facebook και η απουσία τηλεόρασης (τα τελευταία 8 χρόνια)
 • Η επαφή με φίλους και το νοιάξιμο για τους άλλους
 • Η επαφή με τη δημιουργική μας σοφία
 • Η προσευχή
 • Ο διαμοιρασμός του χρόνου μαμά – παιδί, μπαμπάς – παιδί, όλη η οικογένεια μαζί
 • και φυσικά η τήρηση του βραδινού ύπνου της Ο. στις 20:30, που έδωσε την απαραίτητη ξεκούραση στον παιδικό εγκέφαλο που τόσο τη χρειάζεται αλλά και χρόνο στη μαμά και στον μπαμπά για να ξεκινήσουν την επόμενη μέρα με περισσότερη χαρά.

 

 

Τι επιθυμούμε για τη συνέχεια:

Να κρατήσουμε όλες τις υπέροχες συνήθεις που κερδίσαμε όλο αυτό το διάστημα, να βγούμε στη φύση και να αγκαλιάσουμε τους αγαπημένους μας, να έρθει και πάλι η ηρεμία στις καρδιές των ανθρώπων, να παραμείνουμε άνθρωποι, με αγάπη και ταπεινοσύνη στην καρδιά.

 

Να επιμένουμε κάποιες φορές στην ακινησία και το τίποτα, στην ηρεμία και τη γαλήνη της στιγμής, που βαθαίνει τη ζωή και τις εμπειρίες της.

 

Και να μην ξεχάσουμε, όταν επανέλθουμε, να στηρίζουμε τους ανθρώπους μας, τις μικρές επιχειρήσεις, τις δια ζώσης συναλλαγές και αγκαλιές. Να ανοιχτούμε και πάλι στη ζωή και όχι να μείνουμε κλεισμένοι για πάντα στη μοναξιά μας. Να μη γίνει αυτή η συνήθειά μας.

 

Ευχαριστούμε καραντίνα, για όσα μας προσέφερες.

 

ΥΓ. αν χρειάζεσαι λίγη ακόμη έμπνευση και μερικές πρακτικές ιδέες για να περάσεις χρόνο μαζί με τα παιδιά σου στο σπίτι, δες εδώ το άρθρο μας “Μένουμε σπίτι μαζί με τα παιδιά: ένας οδηγός έμπνευσης για γονείς με μωρά, νήπια, παιδιά και νέους”. 

Δωρεάν ασκήσεις και βίντεο για να αποκτήσουν τα παιδιά μας δεξιότητες μέσα από το παιχνίδι

Γράφει η Πέπη Κολαρά | ΑΛΜΑ, Κέντρο Αγωγής Λόγου, Μάθησης & Αυτονομίας 

Τώρα, μπορείτε να λαμβάνετε δωρεάν μέσω email, μία φορά την εβδομάδα, ασκήσεις και δραστηριότητες για παιδιά από 4-16 ετών! Σκοπός των ασκήσεων αυτών είναι να συνδυάσουν τα παιδιά τη μάθηση και την ευχαρίστηση και ταυτόχρονα να ενδυναμωθούν οι σχέσεις των μελών της οικογένειάς μέσα από το παιχνίδι. Μπορείτε να στείλετε απλά ένα email στο efterpi@usa.com μαζί με το όνομα του παιδιού και την ηλικία του. Πρώτα όμως ας διαβάσουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες.

 

Η περίοδος που βιώνουμε όλοι μας είναι όχι απλά πρωτόγνωρη αλλά ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική  από πολλές πλευρές. Οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες ως προς αυτή τη δοκιμασία. Γονείς και παιδιά προχωρούν σε καθημερινούς αναστοχασμούς και αναπροσαρμογές προκειμένου να διατηρηθεί ένα ήρεμο και αρμονικό οικογενειακό κλίμα, καθώς η ισορροπία αυτού είναι εύκολο να διαταραχθεί μέσα στα πλαίσια ενός υποχρεωτικού εγκλεισμού.

Ας δούμε, όμως, όλη αυτή την κατάσταση ως μια ευκαιρία να «ξαναγνωριστούμε» από την αρχή. Με την καλή έννοια. Σαν μια ευκαιρία  να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον αυτόν τον τόσο πολύτιμο και ποιοτικό χρόνο, τον οποίο συχνά συζητούσαμε αλλά με κάποιον τρόπο πάντοτε τον μεταθέταμε…

Κάτω από αυτόν το λογισμό και με ένα αίσθημα κοινωνικής προσφοράς θα ήθελα από την πλευρά μου να συμβάλλω στην προσπάθεια αυτή και να δώσω εναλλακτικές σε μικρούς και μεγάλους να συνδυάσουν μάθηση κι ευχαρίστηση. Οι ιδέες που θα σας παρουσιάζω μπορεί να εξυπηρετούν συγκεκριμένους και σημαντικούς παιδαγωγικούς στόχους  αλλά θεωρώ ότι η μεγαλύτερη δύναμη τους δεν περιορίζεται απλά μέσα σε ένα γνωστικό – σχολικού τύπου – πλαίσιο. Αν αυτό συνέβαινε, θα υπήρχε ο κίνδυνος οι εντάσεις μέσα στην οικογένεια να είναι συχνότερες και ως γονείς να μεταμορφωθούμε σε αναποτελεσματικούς και άχαρους δασκάλους.

Η δύναμη των δραστηριοτήτων κρύβεται στο ότι μέσω αυτών δίνεται η ευκαιρία να βρεθούμε και πάλι κοντά με τα παιδιά μας.  Έτσι μέσα από τον παιγνιώδη χαρακτήρα τους, γονείς και παιδιά κάθε ηλικίας παίζουν μαζί, αποκτούν γνώσεις, δυναμώνουν δεξιότητες, αναπτύσσουν στρατηγικές, απελευθερώνουν συναισθήματα και μαθαίνουν να συνεργάζονται. Σαν μια οικογένεια!

Γιατί ο εγκλεισμός απαιτεί το αντίδοτό του. Ας το δώσουμε λοιπόν μέσα από την απελευθέρωση της σκέψης και των συναισθημάτων που θα προκύψει παίζοντας με τα παιδιά μας. Καλή σας διασκέδαση!

Για να λαμβάνετε αυτές τις δραστηριότητες (μία φορά την εβδομάδα, κάθε Κυριακή) μπορείτε να μου στείλετε email στο efterpi@usa.com μαζί με το όνομα του παιδιού και την ηλικία του. 

Τις ασκήσεις θα τις λαμβάνετε στο email σας σε μορφή pdf (θα μπορείτε να τις εκτυπώνετε) αλλά παράλληλα είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το σχετικό βίντεο στο κανάλι μου στο youtube με τη σχετική επεξήγηση.

Δείτε εδώ ένα παράδειγμα δραστηριότητας για παιδιά Α-Γ Δημοτικού και δείτε και το σχετικό video που ακολουθεί για να πάρετε μια πρώτη εικόνα.

 

 

Χρήσιμες Πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες / ασκήσεις

 1. Οι δραστηριότητες/ασκήσεις θα είναι ομαδοποιημένες με βάση την ηλικία των παιδιών (προσχολική ηλικία, Α ́ – Γ ́ τάξη, Δ ́ – Στ ́ τάξη, Δευτεροβάθμια) και θα αναγράφονται οι στόχοι, τα πιθανά υλικά, η μεθοδολογία και άλλα σημαντικά σχόλια.
 2. Οι δραστηριότητες θα αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένους παιδαγωγικούς στόχους που θα αφορούν τον προφορικό λόγο (άρθρωση, λεξιλόγιο, περιγραφή), το γραπτό λόγο (γραφή, ορθογραφία, ανάγνωση, κατανόηση), τα μαθηματικά, ποικίλες δεξιότητες (λεπτή κίνηση, συγκέντρωση, ακουστική και οπτική αντίληψη, ταχύτητα, μνήμη) και τη συναισθηματική ανάπτυξη (διασκέδαση, διαχείριση συναισθημάτων, συνεργασία, φαντασία, δημιουργικότητα).
 3. Μπορείτε να επιλέγετε κάθε μέρα μία διαφορετική άσκηση ή να εφαρμόζετε την ίδια άσκηση καθημερινά με παραλλαγές.
 4. Παρόλο που οι ασκήσεις θα αποστέλλονται ομαδικά υπάρχει απόλυτη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων κάθε παιδιού και οικογένειας (η ομαδοκεντρική προσέγγιση βοηθά στο να γίνουν οι δραστηριότητες πιο ενδιαφέρουσες).
 5. Θα χαρώ, ιδιαιτέρως, να μου στέλνετε μια ανατροφοδότηση σας (π.χ. τελικό προϊόν της άσκησης, σχόλια, φωτογραφίες, βίντεο).
 6. Μπορείτε να μοιραστείτε αυτές τις ιδέες και με άλλους γονείς εφόσον θεωρείται ότι θα ήταν ωφέλιμες για τα παιδιά τους αρκεί να γνωστοποιήσετε την πηγή προέλευσής τους (κέντρο ΑΛΜΑ ή αυτό εδώ το link).
 7. Αν θέλετε να λαμβάνετε τις δραστηριότητες για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού με τα σχετικά βίντεο μπορείτε να επισκεφθείτε ή να εγγραφθείτε στο κανάλι μου στο You Tube πληκτρολογώντας τις λέξεις «κέντρο ΑΛΜΑ» ή απλά πατήστε εδώ
 8. Ενθαρρύνω τη δημιουργία κλίματος συναισθηματικής ασφάλειας και τη συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας. Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω σε αυτήν την προσπάθεια. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για ότι σας προβληματίσει μέσω email (efterpi@usa.com).

 

Για να λαμβάνετε αυτές τις δραστηριότητες (μία φορά την εβδομάδα, κάθε Κυριακή) μπορείτε να μου στείλετε email στο efterpi@usa.com μαζί με το όνομα του παιδιού και την ηλικία του. 

 

Λίγα Λόγια για την Πέπη Κολαρά

Η Πέπη Κολαρά είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ. Πραγματοποίησε σπουδές στον τομέα της Λογοθεραπείας και της Ειδικής Αγωγής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας (Free University of Berlin & Humboldt University of Berlin) και των ΗΠΑ (Loyola University New Orleans).

Δίδαξε σε Σχολές Γονέων διαφόρων δήμων στο νομό Θεσσαλονίκης και οργάνωσε πολλά βιωματικά σεμινάρια για γονείς και παιδιά. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Γ΄ Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την υποστήριξη μαθητών με εκπαιδευτικές ανάγκες. Συμμετείχε σε συνέδρια όπου παρουσίασε θέματα της ειδικότητάς της κι έχει δημοσιεύσεις σε αντίστοιχα περιοδικά. Εργάζεται  στη Θεσσαλονίκη ως Λογοθεραπεύτρια και Ειδική παιδαγωγός. Είναι η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Αγωγής Λόγου, Μάθησης & Αυτονομίας (ΑΛΜΑ) για περισσότερα από είκοσι έτη.

Μένουμε σπίτι μαζί με τα παιδιά: ένας οδηγός έμπνευσης για γονείς με μωρά, νήπια, παιδιά και νέους.

photo: Effie Panagoula

 

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου 

Στην εποχή του #menoumespiti είναι πιο σημαντικό από ποτέ να παραμείνουμε ως γονείς ψύχραιμοι και να καταφέρουμε να εμπνευστούμε από τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών μας, ώστε να θυμηθούμε και πάλι πόσο αγχολυτικό μπορεί να είναι το παιχνίδι. 

Για τον καθένα από εμάς, οι συνθήκες στο σπίτι είναι διαφορετικές. Όπως και να έχει όμως, είναι για όλους μας μια περιπέτεια και εύχομαι να βγούμε πιο δυνατοί αλλά και πιο συνειδητοί. Να νιώσουμε την αγάπη και τη χαρά που υπάρχει στο να φροντίζουμε τους άλλους και να μοιραζόμαστε εμπειρίες με την οικογένειά μας.

Έτσι και εγώ σήμερα, μοιράζομαι μαζί σου μερικές από τις ιδέες που έχουμε στις πυγολαμπίδες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσα στο σπίτι. 

Ο παρακάτω οδηγός ας χρησιμεύσει ως έμπνευση για τα παιδιά και όχι ως καταναγκασμός για παιχνίδι. Όπως λέει και η αγαπημένη μας Ελένη Γερουλάνου:

«Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν. Έχουμε μάθει να γεμίζουμε την καθημερινότητα με μία σειρά από διεκπεραιώσεις και επιτεύγματα, έχουμε ασκηθεί στο να είμαστε δραστήριοι και ενεργοί για να επιβεβαιώνουμε την αξία μας, νιώθουμε ζωντανοί επειδή κάνουμε πράγματα. Όμως τα παιδιά είναι εφευρετικά, αρκεί να τους δώσουμε χώρο και χρόνο.

(διαβάστε όλη τη συνέντευξη της, στην Καθημερινή, εδώ)

 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μερικές ιδέες

Ο οδηγός θα ανανεώνεται τακτικά, οπότε αποθήκευσε το link στον υπολογιστή σου, για να επανέρχεσαι κάθε φορά που θέλεις να αντλείς λίγη έμπνευση. Ιδέες που μπορεί να δεις σε μία κατηγορία μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικές και για μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά. Χαλαρώστε και παίξτε χωρίς κανόνες!

Λάβε τον οδηγό σε pdf: Αν θέλεις να εκτυπώσεις αυτές τις ιδέες μπορείς να κάνεις εγγραφή εδώ και εμείς θα σου τις στείλουμε σε pdf. Μαζί με τον οδηγό θα λάβεις και δύο ακόμα εκτυπώσιμα (εντελώς δωρεάν) για όλη την οικογένεια: ένα λεύκωμα και ένα ημερολόγιο.Ταυτόχρονα, κάνοντας εγγραφή, θα λαβάνεις και το newsletter μας με δημιουργικές ιδέες για τα παιδιά και την οικογένεια.

 

Δραστηριότητες για βρέφη

Φτιάχνω σπιτική πλαστελίνη. Την πλαστελίνη αυτή μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε πάρα πολλές φορές αφού δεν στεγνώνει εύκολα. Αρκεί μετά από κάθε χρήση να αποθηκεύετε όλα τα κομμάτια σε πλαστικό σακουλάκι καλά κλεισμένο. Τη συνταγή για την πλαστελίνη μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Παίζω με χρώματα και ανακαλύπτω το messy play. Το Messy (ή Sensory) Play, δηλαδή το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, είναι το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου, παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών, χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Σου έχω άρθρο από τους ειδικούς. 

 

Κάνω μπάνιο στη μπανιέρα με την επίβλεψη των μεγάλων και μετά απολαμβάνω ένα ωραίο μασάζ. Δεν ξεχνώ να πάρω μαζί μου και κάθε λογής παιχνιδάκια που επιπλέουν στο νερό (ή και όχι!)

 

Ακούω παραμύθια που μου αφηγείται η μαμά και ο μπαμπάς ή τραγουδάκια. Έχεις ακούσει τον κότσυφα και την αλεπού και τον  Τσιρτσώνη από την Ανθή Θάνου; Κυκλοφορούν πολύ ωραία βιβλία που περιλαμβάνουν και μουσικό cd. Όταν βγούμε από το σπίτι, αναζήτησέ τα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου.

 

Κάνω τσουλήθρα με τα μαξιλάρια. Παίζω μαξιλαροπόλεμο. Παίζω κρυφτό.

 

Πλένω τα παιχνίδια και τα κουκλάκια μου σε μια λεκάνη με νερό και πιτσιλάω τα πάντα!

 

Φτιάχνω σκηνή και παίζω εκεί μέσα. Μεταφέρω μέσα τα παιχνίδια μου, τα κουκλάκια μου και κάνω μια μικρή φωλίτσα.

 

 

Δραστηριότητες για μικρά παιδιά δημοτικού

Γίνομαι ζωγράφος. Αφήνω τη φαντασία μου ελεύθερη, παίρνω τα χρώματα και τα πινέλα μου, τους μαρκαδόρους και τις κηρομπογιές μου και αφήνω ελεύθερο το χέρι μου να δημιουργήσει εικόνες. Αν θέλω βάζω και λέξεις, προσθέτω και άλλα υλικά ή αποκόμματα περιοδικών και φτιάχνω ένα υπέροχο κολάζ.

Άκουσε το βιβλίο «Ο μικρός ζωγράφος των βράχων» της Μαρίας Πετκανοπούλου εδώ. (πρέπει να ενεργοποιήσεις το flash reader) για να μάθεις από πόσο παλιά ζωγράφιζαν οι άνθρωποι.

Στο αγαπημένο μου site madebyjoel ανακαλύπτω υπέροχα εκτυπώσιμα για ζωγραφική, αλλά και templates για να φτιάξω τις δικές μου χάρτινες πόλεις.

 

Φτιάχνω κατασκευές. Μπορείς να βρεις ένα σωρό ιδέες για κατασκευές στο youtube, στο pinterest ή με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Άφησε τη φαντασία σου όμως να καλπάσει. Τα πιο ωραία παιχνίδια είναι αυτά που δημιουργεί το μυαλό μας. Πάρε μπόλικα υλικά από αυτά που θα χρειαστείς και φτιάξε κάτι που θα σου έρθει στο μυαλό: σπίτι από ένα χαρτόκουτο, κοσμήματα με τα κοχύλια που μάζεψες το καλοκαίρι, ρούχα για τις κούκλες σου ή ένα διαστημόπλοιο από κατσαρόλες και κουτάλες.

 

Διαβάζω βιβλία. Ποιο είναι το αγαπημένο σου; Κάνε ένα κολάζ εμπνευσμένος από αυτό, γράψε ένα ποίημα, στείλε ένα μήνυμα στον συγγραφέα του ή κάνε του μια ερώτηση. Αν ο συγγραφέας δε ζει πια, τότε κάνε μια έρευνα στο διαδίκτυο μαζί με τους γονείς σου και μάθε περισσότερα για τη ζωή του. Αν θέλεις, μπορείς να διαβάσεις εντελώς δωρεάν και ένα ιδιαίτερο βιβλίο, στο διαδίκτυο, με αφορμή τον κορονοϊό. Μέσα από τις δυσκολίες που μας επιφυλάσσει το 2020, η μικρή Ελπίδα ξεδιπλώνει τις προκλήσεις με το δικό της μοναδικό τρόπο και μας θυμίζει πως θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι παιδιά. Μπορείς να το διαβάσεις ηλεκτρονικά εδώ  ή να ζητήσεις από τη συγγραφέα του να σου στο στείλει σε pdf για να το εκτυπώσεις (kolokotronimartha@gmail.com).

 

 

Ακούω βιβλία από τον Μικρό Αναγνώστη.  Οι όμορφες ιστορίες γίνονται ακαταμάχητες όταν ζωντανεύουν στα χείλη χαρισματικών αναγνωστών. Εδώ μπορείς να ακούσεις αποσπάσματα ή ολόκληρες ιστορίες αγαπημένων συγγραφέων διαβασμένες από γνωστούς ταλαντούχους ηθοποιούς, ενώ εσύ τις διαβάζεις παράλληλα γυρνώντας τις σελίδες του ψηφιακού βιβλίου! Επίσης, οι Εκδόσεις Καστανιώτη προσφέρουν δωρεάν δύο βιβλία (365 μέρες χωρίς τηλεόραση: Δημιουργικές ιδέες για σας και το παιδί σας και Παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας). 

 

Γίνομαι ένας μικρός συγγραφέας! Γνωρίζεις τι είναι η δημιουργική γραφή; Εδώ θα βρεις υπέροχες δραστηριότητες δημιουργικής γραφής που εξάπτουν τη φαντασία και βοηθούν τα παιδιά να ακούσουν τις λέξεις μέσα τους και να σχηματίσουν όμορφες ιστορίες.

 

Παίζω με την οικογένειά μου ξενοδοχείο και γίνομαι για μια μέρα ο σεφ. Ετοιμάζω το πρωινό για όλη την οικογένεια: βραστά αυγά, φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο και μέλι, φρούτα, βότανα για ρόφημα και ό,τι άλλο βάλει η φαντασία μου (ή διαθέτει το ψυγείο μου).

 

Παίζω με lego. Και ναι, εκτός από τον συνηθισμένο τρόπο να παίζεις λego (αυτόν που ακολουθείς τις οδηγίες που υπάρχουν μέσα στη συσκευασία) υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι. Να φτιάχνεις, για παράδειγμα, με lego το φαγητό που θα ήθελες να φας και να αφήνεις τη μαμά και το μπαμπά να το ανακαλύψουν! Ή να περιγράφεις πως νιώθεις. Το ήξερες ότι τα lego έχουν κάτι σαν … μαγικές ιδιότητες και μπορούν να περιγράψουν πολλές έννοιες; Αρκεί βέβαια να έχεις φαντασία. Εγώ για παράδειγμα μερικές φορές χρησιμοποιώ ένα κόκκινο τουβλάκι για να μιλήσω για την αγάπη. Ή ένα κίτρινο για να δείξω ότι θα ήθελα πολύ να φάω μια μπανάνα.

 

Φροντίζω τα λουλούδια στο μπαλκόνι μου ή στην αυλή. Δες και αυτό, από τη φίλη μας στο Κηπολόγιο. Χωρίς να χρειαστεί να πάτε να αγοράσετε φυτά, βγάλτε μια ανακοίνωση στην είσοδο της πολυκατοικίας ζητώντας να αφήσει ο καθένας κλαδάκια από φυτά που πολλαπλασιάζονται με μόσχευμα. Ανταλλάξτε κλαδιά χωρίς να έρθετε σε επαφή και φυτέψτε τα με γάντια. Άλλωστε για την κηπουρική φοράμε έτσι κι αλλιώς γάντια!  👉 Στο λινκ αυτό θα βρεις οδηγίες πώς να φυτέψεις τα κλαδάκια.

 

Ακούω podcast. Τί είναι το podcast; Κάτι σαν ραδιόφωνο αλλά ιντερνετικό. Και το συγκεκριμένο που σου προτείνω είναι, φυσικά, για παιδιά. Για πάτησε αυτό το λινκ και περιηγήσου στο Ράδιο Περισπωμένη!

 

Γίνομαι ραδιοφωνικός παραγωγός. Εμπνέομαι από το podcast για να φτιάξω και τη δική μου “ραδιοφωνική εκπομπή” με παρουσιαστή και καλεσμένο, παρουσιάζουμε τα αγαπημένα μας παραμύθια και αφηγούμαστε το ένα! Φυσικά κάνουμε πρόβες πριν για να μπορέσουμε να κάνουμε όσο πιο παραστατική γίνεται την φωνή μας. Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλους ήχους. Για παράδειγμα, με ποια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε τον ήχο της βροχής, των βημάτων;

 

Οργανώνω μια διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης με τους φίλους μου ή τους συμμαθητές μου. Διαβάζουμε ένα βιβλίο ή το ακούμε στον Μικρό Αναγνώστη και μετά μπορούμε να συνεχίσουμε την ιστορία, να γράψουμε ένα χαικού, να γυρίσουμε ένα μικρό βίντεο, να στείλουμε ένα γράμμα. Μπορούμε να επικοινωνούμε με τους φίλους μας είτε με email είτε με το zoom, που θα κατεβάσει η μαμά και ο μπαμπάς στο κινητό τους.

 

Γίνομαι μικρός επιστήμονας. Στο NOESIS θα βρεις μια σειρά από ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι οποίες απεικονίζουν με μορφή comics αυτοτελείς εκπαιδευτικές ιστορίες, σχετικές με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Θα βρεις επίσης εικονικά εργαστήρια φυσικής, πειράματα, εικονικές περιηγήσεις και πολλά ακόμα!

 

Γίνομαι εφευρέτης! To “ON Project” της Robotixlab είναι μια σειρά εκπαιδευτικών βίντεο για μικρούς και μεγάλους εφευρέτες, με αντικείμενο την ρομποτική, τα δημιουργικά ηλεκτρονικά, τον προγραμματισμό και τις κατασκευές γενικότερα. Μπορείς να στείλεις το email σου στο mail@robotixlab.com για να λαμβάνεις υλικό και βίντεο σχετικά με το On Project.

 

Γίνομαι μάγος με τη βοήθεια και τα μυστικά του Marmelo. Αρκεί να έχεις facebook και να μπεις στο group: Γίνε Μάγος – μένουμε σπίτι.

 

Φτιάχνω έργα τέχνης παρέα με δεκαοχτώ καλλιτέχνες! Πώς μπορεί η τέχνη να μας βοηθήσει να διευρύνουμε τα ερεθίσματά μας και τους τρόπους έκφρασής μας, όταν είμαστε όλη μέρα σπίτι; Με αυτό στο νου η ομάδα της Nitra Gallery προσκάλεσε καλλιτέχνες-συνεργάτες της από την Ελλάδα και το εξωτερικό να προτείνουν μια δική τους δραστηριότητα τέχνης για τους μικρούς φίλους που είναι σπίτι μαζί με τους γονείς τους! Κατέβασε τον οδηγό εδώ.

 

 

Δραστηριότητες για νέους και εφήβους

Συμμαζεύω τη ντουλάπα μου, το γραφείο μου, τη βιβλιοθήκη μου. Πετάω ή χαρίζω ό,τι δε χρησιμοποιώ πια ή ότι δε μου δίνει χαρά όταν το βαστώ στα χέρια μου (προσοχή: δεν πετάμε τα σχολικά μας βιβλία ακόμα). Το λέει και η Marie Kondo: ένα τακτοποιημένο σπίτι είναι προϋποθέση για μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Το να χαρίσεις μερικά από τα πράγματα που δε χρησιμοποιείς πια, μπορεί να δώσει μεγάλη χαρά σε κάποιον που το πιάνει στα χέρια του για πρώτη φορά. Σκέψου αν κάποιο φιλικό σου πρόσωπο ή κάποιος Οργανισμός θα χρειαζόταν το αντικείμενο που σκέφτεσαι να πετάξεις. Μόλις τελειώσει η καραντίνα, ίσως δώσεις χαρά σε πολλούς ανθρώπους!

 

Γίνομαι  Master στη Φυσική και ανακαλύπτω αν υπάρχουν Εξωγήινοι! Είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν ή μπορεί να βρούμε μικρά πράσινα ανθρωπάκια να μας κοιτάνε από μακριά; Παρακολούθησε ένα master class από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου, σχεδιασμένο από τη Χαρισμάθεια! Είναι ένα κανονικό master class 1.5 ώρας (και μερικά διαλείμματα επιτρέπονται, αν νιώσεις ότι κουράζεσαι!)

Για όλους όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τη σειρά από τα Master Classes Φυσικής, ας γραφτούν στο κανάλι της Χαρισμάθειας.

 

Αρχειοθετώ φωτογραφίες από τις διακοπές μου ή από το κινητό μου, τις βάζω σε φακέλους, επιλέγω κάποιες που θα δώσω για εκτύπωση όταν τελειώσουν τα μέτρα. Κάνω ένα άλμπουμ για τη γιαγιά και την παππού ή τους νονούς.

 

Ξεκινάω ένα blog. Πάντα είχα μια αδυναμία στα ζώα ή στη μουσική; Αγαπώ να φτιάχνω κατασκευές ή θέλω να γίνω δημοσιογράφος όταν μεγαλώσω; Τώρα είναι η ευκαιρία να ξεκινήσω να μιλάω και να γράφω για αυτό! Το wordpress είναι μια καλή αρχή!

 

Ξεκινώ το δικό μου κανάλι στο youtube! Μία λύση, για εσένα που προτιμάς να μιλάς παρά να γράφεις. Αν διστάζεις ακόμα να κάνεις το πρώτο βήμα, τότε μπορείς να μάθεις διαδικτυακά και δωρεάν πολύτιμες οδηγίες για να κάνεις όταν είσαι έτοιμος – η το δικό σου κανάλι. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να μη μοιραστείς άμεσα αυτά που θέλεις με τους φίλους σου. Μπορείς να κάνεις ένα βίντεο κάθε μέρα με το κινητό σου και να το στέλνεις μόνο σε αυτούς.

 

Μαθαίνω να κάνω μοντάζ σε βίντεό μου.  Μπορείς να μάθεις να κάνεις μοντάζ στο βίντεό σου, έχει πάρα πολλά δωρεάν εργαλεία και εφαρμογές στο διαδίκτυο και σίγουρα μπορείς να πάρεις έμπνευση αλλά και να αποκτήσεις και μια νέα δεξιότητα.

 

Κάνω παρέα με τους φίλους μου, κρατώντας απόσταση με το zoom. Το zoom είναι μια εφαρμογή που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου και να κάνεις μια βιντεοκλήση μαζί τους έως και 40 λεπτά, εντελώς δωρεάν. Μπορείς να κάνεις λογαριασμό και μέσω υπολογιστή. Αξιοποίησε το zoom για να κάνετε μαζί με τους φίλους σου virtual party στο φίλο ή τη φίλη σας που έχει γενέθλια. Βάλτε μουσική, ντυθείτε κάτι, χαρίστε λέξεις και εικόνες αντί για δώρα. Αν επιμένεις να κάνεις και μια ακόμα έκπληξη, υπάρχουν online καταστήματα με είδη πάρτι, από όπου μπορείς να παραγγείλεις online ένα κεράκι, μια γιρλάντα και να τα στείλεις στον φίλου ή τη φίλη σου.

 

Γίνομαι για μία μέρα σεφ. Κατεβάζω τα βιβλία της μαμάς, παίρνω τηλέφωνο τη γιαγιά ή αναζητώ στο διαδίκτυο μια εύκολη συνταγή και πειραματίζομαι μέσα στην κουζίνα. Ο Γιώργος Ευγενειάδης, με πηγή έμπνευσης την οικογένεια του και τους μαθητές του, μαθητές ενός δημοσίου ειδικού σχολείου, έχει γράψει ένα υπέροχο βιβλίο μαγειρικής για παιδιά (και όχι μόνο!) με τίτλο «Απλά αλλά διαφορετικά». Στο blog του θα βρεις ενδιαφέρουσες συνταγές!

 

Γράφω ένα ποίημα και το στέλνω στον αγαπημένο μου / η μου. Ποιος ξέρει πόσα κρυμμένα ταλέντα μπορεί να έχεις βαθιά μέσα σου; Εδώ θα δεις ποιήματα που γράφτηκαν στις πυγολαμπίδες με αφορμή έναν διαγωνισμό, από ανθρώπους που έγραψαν για πρώτη ίσως φορά.

 

Κάνω γυμναστική στο σπίτι. Στο youtube θα βρεις πολλά βίντεο για κάθε είδους άσκηση που φαντάζεσαι: yoga, αεροβική, pilates. Διάλεξε αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα.

 

Διαβάζω βιβλία. Ή τα ακούω στο Audible ή στο Kindle. Τα βιβλία είναι ταξίδια στο άγνωστο, στο αόρατο, σε αυτό που μου δίνει ελπίδα και κάνει τη ζωή να φαίνεται πιο μαγική.

 

Ακούω podcast. εκτός από τα audio books υπάρχουν και τα podcasts. Εγώ αγαπώ αυτό των womenontop (που είναι το πρώτο ελληνικό podcast για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στη δημόσια ζωή), αλλά μπορείς να βρεις πολλά (σε ελληνικά και αγγλικά) αν κατεβάσεις την εφαρμογή της επιλογής σου και κάνεις μια προσεκτική αναζήτηση. Αυτά που επίσης ξεχωρίζω (στα ελληνικά) είναι το  #giatioxi  και το The Brain Hacking Academy.

 

 

Και κάτι για τους γονείς

Η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, ψυχολόγος και συγγραφέας μας λέει:

 

“Χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές.

α) δεν είμαστε επαγγελματίες παιδαγωγοί- εμψυχωτές- ακόμα και αν ήμασταν όμως, δεν είναι εφικτό να μπαίνουμε σε μια διαδικασία μαραθώνιου ποιοτικής απασχόλησης των παιδιών. Θα γίνουν και λάθη, θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές, και κενές μέρες. Χρειάζεται ευρηματικότητα αλλά σε λογικά πλαίσια.

 

β) χρειάζεται να δίνουμε έμφαση στην αυτοφροντίδα μας, ώστε να είμαστε κι εμείς ως γονείς δυνατοί σε αυτήν την δοκιμασία. Πρακτικές αυτοφροντίδας αφορούν το διάβασμα ενός βιβλίου, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ένα χαλαρό γεύμα, διαλογισμό ή προσευχή, γυμναστική, τηλεφωνική επικοινωνία με οικεία πρόσωπα που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, απομάκρυνση από οθόνες και περιορισμός των ειδήσεων, χαλαρωτικά αφεψήματα, γέλιο (το καλύτερο και πιο εύκολα διαθέσιμο αγχολυτικό!), πράξεις αλτρουισμού (καλλιεργούν ικανοποίηση για τον εαυτό μας), περιποίηση του σώματος, ενασχόληση με δημιουργικά χόμπι, βαθιές αναπνοές…”

Διάβασε όλο το άρθρο της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, με πολλές χρήσιμες ψυχολογικές συμβουλές για τους γονείς που “μένουνε σπίτι” με τα παιδιά.

 

 

Αλλά και κάτι για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας!

Και φυσικά δε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τις γιαγιάδες μας και τους παππούδες μας! Στο υπέροχο site “γερνάω αλλιώς”  διαβάζουμε για υπέροχους τρόπους ενδυνάμωση της σχέσης εγγονιών και παππούδων στην εποχή του Κορονοϊού. Αλλά και προτάσεις για να περάσει δημιουργικά ο χρόνος τους μέσα στο σπίτι!

 

Να θυμάσαι πως όλοι έχουμε φαντασία

Μία κινέζικη παροιμία λέει: «Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ’ του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε τον να ψαρεύει».

Προτείνω, λοιπόν, να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να μας δώσουν αυτά τις δικές τους ιδέες για το πως θα αξιοποιήσουμε δημιουργικά αυτές τις μέρες. Διάβασε στο άρθρο μας μια υπέροχη ιδέα που ευνοεί τη δημιουργικότητα μικρών και μεγάλων!

 

 

Απαραίτητη η ενημέρωση

Έγκυρη ενημέρωση: Είναι σημαντικό οι γονείς και τα πρόσωπα που εμπλέκονται με τη φροντίδα των παιδιών και των εφήβων να είναι καλά ενημερωμένοι για το νέο τύπο κορωνοϊού, Covid -19, τους κανόνες υγιεινής και προστασίας καθώς και για τις βασικές οδηγίες πρόληψης για την εξάπλωσή του. 

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποιες είναι οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων σε παρόμοιες καταστάσεις και με ποιους τρόπους μπορούν να τους στηρίξουν αποτελεσματικά στο πλαίσιο της οικογένειας. Στον Οδηγό που σχεδίασε το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζονται συνοπτικά κάποιες βασικές αρχές για την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων σε ανάλογες συνθήκες.

Και μερικοί οδηγοί για παιδιά:

Το Μουσείο Explora – il Museo dei Bambini di Roma, ετοίμασε και έναν πολύ ωραίο και πολύχρωμο οδηγό για παιδιά, ώστε να κατανοήσουν μέσα από απλές έννοιες και εικόνες περισσότερα για τον κορονοϊό. Έχει πληροφορίες για το πως και που βρέθηκε ο ιός αλλά και οδηγίες προφύλαξης. Ο οδηγός είναι στα αγγλικά και τα ιταλικά και μπορείτε να τον βρείτε εδώ. 

O Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων – ΣΕΨ μετέφρασε και επιμελήθηκε στα ελληνικά το παιδικό εγχειρίδιο με τίτλο «Γεια σου, με λένε Κορώνα!», το οποίο διανέμεται ηλεκτρονικά δωρεάν.” 

Και ακόμα ένα pdf για παιδιά με τίτλο “Το όνομά μου είναι κορονοϊός” (στα ελληνικά).

 

Και ας μην ξεχνάμε και την ασφάλεια! Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας.

 

 

Εσύ τι επιλέγεις;

illustration: sara ogilvie

 

Μας δίνεται μια ευκαιρία να περάσουμε όσο γίνεται πιο συνειδητά τον χρόνο μας μαζί με τα παιδιά (και με τον εαυτό μας). Αν περνούμε όλη τη μέρα παρέα με το κινητό μας σχολιάζοντας κάθε ανάρτηση ή διαβάζοντας κάθε “νέο” που περνάει από μπροστά μας, τότε προφανώς θα χάσουμε αυτή την ευκαιρία.

 

Με τι επιλέγεις να γεμίσεις τη μέρα σου και την καρδιά σου;

Με θυμό και άγχος ή με παραμύθια και παιχνίδια;

 

Ο οδηγός αυτός δε θα είχε υλοποιηθεί χωρίς την παρότρυνση της ανθρώπων της διοίκησης του Δήμου Παύλου Μελά (τους οποίους και ευχαριστούμε) αλλά και τους φίλους των πυγολαμπίδων που συνέβαλαν με τις ιδέες τους μέσω του group μας στο facebook (μπορείς να γίνεις και εσύ μέλος, η εγγραφή είναι δωρεάν). 

 

 

 

Λάβε τον οδηγό σε pdf: Αν θέλεις να εκτυπώσεις αυτές τις ιδέες μπορείς να κάνεις εγγραφή εδώ και εμείς θα σου τις στείλουμε σε pdf. Μαζί με τον οδηγό θα λάβεις και δύο ακόμα εκτυπώσιμα (εντελώς δωρεάν) για όλη την οικογένεια: ένα λεύκωμα και ένα ημερολόγιο.Ταυτόχρονα, κάνοντας εγγραφή, θα λαβάνεις και το newsletter μας με δημιουργικές ιδέες για τα παιδιά και την οικογένεια.

 

Ψυχολογικές συμβουλές για τους γονείς που “μένουνε σπίτι” με τα παιδιά

Γράφει η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, Ψυχολόγος- συγγραφέας

Αξιότιμοι γονείς,
Η πραγματικότητα που έμελλε να μας τύχει αυτόν τον καιρό αφορά μια κατάσταση πρωτόγνωρη για όλους μας. Τα πράγματα εξελίχθηκαν γρήγορα και κληθήκαμε να προσαρμοστούμε όλοι σε συνθήκες απαιτητικές- μαζί με εμάς και τα παιδιά μας. Ως ψυχολόγος και ως μητέρα λοιπόν θα ήθελα να μεταφέρω κάποιες σκέψεις και προτάσεις σχετικά με την καλύτερη ποιότητα της ζωής μας αυτές τις παράξενες μέρες:
 • Επικαιρότητα- ενημέρωση: προσπαθούμε να μην εκθέτουμε τα παιδιά μας διαρκώς σε ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές, καθώς αυτές μεταφέρουν τα γεγονότα με τρόπο τρομοκρατικό που μεταφέρει άγχος σε μεγάλους και μικρούς.

 

 • Αλλαγές στη συμπεριφορά: τα παιδιά αγαπούν τη ρουτίνα τους, γιατί τους δημιουργεί μια αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας. Οι νέες συνθήκες είναι λογικό να τους προκαλούν μια αναστάτωση, η οποία μπορεί να γίνει εμφανής με άσχετους τρόπους, όπως με εξάρσεις στη συμπεριφορά, με αλλαγές στη διατροφή ή τον ύπνο, με αυξημένη ευαισθησία, προσκόλληση, με εκρήξεις θυμού, αγένειας ή λύπης.

 

 • Ενσυναίσθηση: προσπαθούμε να μπαίνουμε στη θέση των παιδιών και να βλέπουμε με τα δικά τους μάτια την τρέχουσα κατάσταση.

 

 • Όρια: είναι σημαντική η τήρηση ορίων, ωστόσο είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση, στην οποία δεν είναι εφικτό να ισχύουν τα ίδια όρια, αλλά χρειάζεται περισσότερη κατανόηση και ευελιξία.

 

 • Γονεϊκή στάση: τα παιδιά έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη έναν γονιό ήρεμο, σταθερό, ψύχραιμο, αισιόδοξο και υποστηρικτικό- όχι έναν γονιό αγχωμένο, επικριτικό, ή που να παραπονιέται για την παρουσία τους στο σπίτι.

 

 • Περιορίζουμε τα (έστω χιουμοριστικά) σχόλια που αφορούν το «κλείσιμο με τα παιδιά στο σπίτι», γιατί δεν είναι δίκαιο να παρουσιάζεται αυτό ως μια γονεϊκή αγγαρεία. Χρησιμοποιείστε εκφράσεις όπως «οικογενειακός χρόνος», «είμαστε μια ομάδα», «προσπαθούμε να είμαστε συνεργάσιμοι», «περνάμε χρόνο με τα παιδάκια μας».

 

 • Μιλάμε με θετικά λόγια για το σπίτι μας, αντί να τονίζουμε την κατάσταση εγκλεισμού. Αναφέρουμε με διακριτικότητα τις λοιπές δραστηριότητες που τώρα χάνονται, για να δοθεί μια αίσθηση συνέχειας και αισιοδοξίας χωρίς όμως να αναπτυχθεί υπερβολική νοσταλγία.

 

 • Αναφερόμαστε στον κορωνοϊό ως έναν ιό που δεν είναι επικίνδυνος για τους νεότερους, αλλά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, και ότι εμείς οι νεότεροι πρέπει να προστατεύσουμε σαν μια μεγάλη ασπίδα τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Τονίζουμε τη συλλογικότητα και την ομαδικότητα ως έννοιες.

 

 • Τονίζουμε συχνά ότι όλο αυτό θα περάσει σε λίγο καιρό και ότι η ζωή θα επανέλθει στο φυσιολογικό της.

 

 • Αναφερόμαστε στο κλείσιμο των σχολείων και στον κατ’ οίκον περιορισμό ως αναγκαστική διακοπή λειτουργίας για λόγους ασφάλειας και προστασίας και όχι ως διασκεδαστικές διακοπές.

 

 • Προσπαθούμε να είμαστε συνεργάσιμοι και να επικοινωνούμε με ηρεμία τις ανάγκες μας.

 

 • Δίνουμε μια αίσθηση ρουτίνας στην καθημερινότητα, όπως π.χ. η ώρα της μελέτης, η ώρα της ταινίας, η ώρα του βιβλίου, η καινούρια λέξη της μέρας και κρατάμε όσο γίνεται ένα πρόγραμμα στον ύπνο και τη διατροφή των παιδιών.

 

 • Φροντίζουμε όσο γίνεται τη φυσική κατάσταση όλων μας, με σωστή διατροφή, αρκετό ύπνο, κάποια μορφή άσκησης (π.χ. βίντεο στο διαδίκτυο) για τη θωράκιση της σωματικής αλλά και της ψυχικής μας υγείας. Αποφεύγουμε να κρατάμε τα παιδιά απασχολημένα με περιττά σνακ ή να τρώμε για συναισθηματικούς λόγους (άγχος, πλήξη κτλ.)

 

Και τέλος, χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές:

 

α) δεν είμαστε επαγγελματίες παιδαγωγοί- εμψυχωτές- ακόμα και αν ήμασταν όμως, δεν είναι εφικτό να μπαίνουμε σε μια διαδικασία μαραθώνιου ποιοτικής απασχόλησης των παιδιών. Θα γίνουν και λάθη, θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές, και κενές μέρες. Χρειάζεται ευρηματικότητα αλλά σε λογικά πλαίσια.

β) χρειάζεται να δίνουμε έμφαση στην αυτοφροντίδα μας, ώστε να είμαστε κι εμείς ως γονείς δυνατοί σε αυτήν την δοκιμασία. Πρακτικές αυτοφροντίδας αφορούν το διάβασμα ενός βιβλίου, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ένα χαλαρό γεύμα, διαλογισμό ή προσευχή, γυμναστική, τηλεφωνική επικοινωνία με οικεία πρόσωπα που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, απομάκρυνση από οθόνες και περιορισμός των ειδήσεων, χαλαρωτικά αφεψήματα, γέλιο (το καλύτερο και πιο εύκολα διαθέσιμο αγχολυτικό!), πράξεις αλτρουισμού (καλλιεργούν ικανοποίηση για τον εαυτό μας), περιποίηση του σώματος, ενασχόληση με δημιουργικά χόμπι, βαθιές αναπνοές…

Σε λίγο καιρό θα έχουν περάσει όλα αυτά και θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σταδιακά στη ζωή μας όπως περίπου την αφήσαμε- μπορούμε όμως να επιτρέψουμε σε αυτό που μας έτυχε να μας διδάξει πολλά και να βγούμε από αυτό σοφότεροι και φυσικά πιο δεμένοι.
Εύχομαι σε όλους μας καλή δύναμη, συνεργασία, ενσυναίσθηση, κατανόηση, ψυχραιμία, αισιοδοξία, τύχη και φυσικά…υγεία!
Με εκτίμηση,
Καλλιόπη Εμμανουηλίδου,
Ψυχολόγος- συγγραφέας

Λίγα λόγια για την Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Έπαιξε, ζωγράφισε, διάβασε, έπαιξε μουσική, τραγούδησε, μαγείρεψε, γέλασε, σκέφτηκε, έγραψε ιστορίες και ποιηματάκια, έφτιαξε κατασκευές αλλά και μαγικά φίλτρα από ροδοπέταλα και γκαζόν, που έκαναν καλά τους ανθρώπους.

Με αυτά τα εφόδια στις αποσκευές της έφυγε στα Ιωάννινα και έπειτα στη Μ.Βρετανία, όπου σπούδασε, επιμορφώθηκε και εργάστηκε. Το 2007 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου και πάλι ζωγραφίζει, διαβάζει, παίζει μουσική, τραγουδάει, μαγειρεύει, γελάει, σκέφτεται, φτιάχνει κατασκευές. Αντί να φτιάχνει μαγικά φίλτρα, γράφει βιβλία για τους ανθρώπους και εργάζεται ως ψυχολόγος και επιμορφώτρια.»

 

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Με τα ποιήματά μας φέρνουμε την άνοιξη

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου, γίναμε όλοι μικροί και μεγάλοι ποιητές. Εμπνευστήκαμε από την περίοδο που ζούμε μέσα στο σπίτι (λόγω κορονοϊού) και βάλαμε στους στίχους μας όλη μας την αισιοδοξία, ώστε να βγούμε από όλη αυτή τη δοκιμασία πιο χαρούμενοι και δυνατοί. 

Δύο τυχεροί κέρδισαν από ένα βιβλίο “Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα. Μια ανθολογία ποίησης για παιδιά” από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο – Ekdoseis Metaixmio. Τις νικήτριες του διαγωνισμού (που ολοκληρώθηκε στις 22 Μαρτίου) αλλά και περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, μπορείτε να δείτε στο τέλος της ανάρτησης.

Μικροί και μεγάλοι. Γονείς, παππούδες και παιδιά. Μπορείτε να συνεχίσετε να στέλνετε τα ποιήματά σας στο ioanna@pigolampides.gr και εμείς θα τα αναρτήσουμε μαζί με τα υπόλοιπα.

 

Άνοιξε

Κι όσο εμείς σιγούσαμε
Εκείνη βροντοφώναζε
Έξω από το παράθυρο
Σκόρπιζε ιαχές και φως.
Κι όσο εμείς φωλιάζαμε
Ξεσπάθωνε και αλάλαζε
Ορμούσε στο δωμάτιο
Το έσπρωχνε εμπρός.
Δεν την κρατάς την άνοιξη.
Άνοιξε.
Μαρία Παντελίδου

Ένα ποίημα για την αγάπη και όσα έχουμε μέσα μας

Έξω άνοιξη.
Τα λουλούδια άνθιζαν
στο πυκνό γρασίδι.
Πεταλούδες πετούσαν
μυρμηγκάκια μικρά.
Μέσα σε όλα αυτά
ήταν και οι κύκνοι στη λιμνούλα
και τα νούφαρα πολλά.
Νεράιδες, ξωτικά
Όμορφα δέντρα χρυσά…
Γλυκά ζαχαρωτά!
Μέχρι που σκοτείνιασε
Και με έσπρωξε στο σπίτι μια αγκαλιά
Της μαμάς και του μπαμπά.
Ραφαέλλα Πάσχου
(Η 5χρονη Ραφαέλλα, η οποία δεν ξέρει να γράφει είπε το ποίημά της στη μαμά και αυτή το έγραψε)

Ζωή και Αγάπη

Με την αγάπη μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όμορφη.
Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις, έτσι δηλαδή να την δώσεις παντού.

Χρύσα, 9 ετών

Ο κηπουρός σκίουρος

Ένας σκίουρος μικρός,  καφετούλης, τακτικός

Έχει βάλει έναν σκοπό……

Μεσ’  την αυλή του την μικρή

με δουλειά πολύ πολύ

οι μικρές του μαργαρίτες

να γίνουν τριανταφυλλί….

 

Όλοι οι φίλοι, οι γνωστοί

του δίνουν μία συμβουλή

πως κηπουρός για να γενεί…

 

Έτσι άρχισε, λοιπόν, ο φίλος μας ο κηπουρός

μία, μία συμβουλή να σκάβει, να βάζει μεσ’ τη γη!!!

Με μεγάλη προσοχή διαβάζει για κηπουρική,

Το πότισμα, το ράντισμα κι όλα τα συναφή…

 

Την άλλη μέρα το πρωί στη αποθήκη πάει να

βρει τους σπόρους τους τριανταφυλλί…

Μα τί να δει;

Του τελειώσανε οι σπόροι, πο, πο πο και ντιν, ντιν ντιν!!!

Μια λύση πρέπει να σκεφτεί, να τρέξει σπόρους για να βρει,

ο κήπος του να στολιστεί με χρώμα τριανταφυλλί….

 

Ο κήπος του σιγά, σιγά παίρνει ζωή, παίρνει χαρά.

Το χρώμα που τόσο αγαπά μεσ’ τα λουλούδια του σκορπά…

Κι έτσι ο σκίουρος ο χαρωπός άξιος είναι κηπουρός…..

 

Έλλη Κανταζίδου – Άννα Αραμπατζή

(η κόρη και η μαμά μαζί σκέφτηκαν και έγραψαν αυτό το ποίημα)

 

Η άνοιξη μπήκε ξανά

Η άνοιξη μπήκε ξανά
μοσχομυρίζουν τα λουλούδια εβοδιά
και γέμισε το σπίτι μας αρώματα.
Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή
μας γεμίζη ευτηχία, χαρά και μια μεγάλη αγκαλιά.
Η ελπίδα θα έρθει ξανά,
τα παιχνίδια θα αρχίσουν στη γειτονιά
καλοκαίρι θα μυρίσει η ζωή μας
και θα γεμίσει με χαρές, πειράγματα και γέλια!
Γεωργία – Ναταλία – Γιούλη Παπανδριανού

Το βασίλειο της λίμνης

Χαμόκλαδα σκυμμένα στο νερό της λίμνης

πέφτουν εκεί και περιμένουν το ταρακούνημα της.

Το φως μέσα απ’ τα σύννεφα της λήθης,

δίνει την αίσθηση για το περπάτημά της

 

Αχτίδες σαν χρυσόσκονη πώς λαμπιρίζουν

ψαράκια και πτηνά ακολουθούν το βήμα.

Μα είναι λόγια αυτά που ξεστομίζουν

και τραγουδούν όλοι δικό τους ποίημα

 

Νότες γλυκές και φανερές

μήπως τα ίχνη του ονείρου μόνο έφεγγαν ;

Πίσω από λέξεις ερμητικά κλειστές

και τα βουβά χνάρια άρχισαν κι έτρεχαν

 

Μα ξύπνησα και στέκω στην άκρη του νερού

πλένομαι με τη δροσιά του, με διαπερνάει ρίγος.

Δεν είναι ψέμα αυτά που τόση ώρα ηχούν

η ομορφιά της σιγαλιάς μαγεύει με το κύρος

 

Ανδρομάχη Παπαδοπούλου

 

Ελπίδα

Αν οι καρδιές μας κατακτούσαν την ελπίδα

και ενωμένοι μαζί πολεμούσαμε,
κάθε δοκιμασία, κάθε δυσκολία
μαζί θα την περνούσαμε.
Τα μάτια μου αρκετά έχουν αντικρύσει,
μα τόσους νεκρούς ποτέ δεν είδα.
Ακόμα κι αυτό όμως μπορεί να σωθεί
με λίγη μονάχα ελπίδα.
Ας κάνουμε όλοι ό,τι πρέπει,
ας υπακούσουμε όλοι στο σωστό
κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα
ένα τέλος πολύ ηρωικό.
Γιατί ήρωες είναι όλοι αυτοί
που η ζωή τους αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί.
Μα ήρωες είναι ακόμα πιο πολύ
αυτοί που με τη ζωή τους έχουν αφιερωθεί.
Εγώ στην καρδιά μου έχω την ελπίδα
για αγάπη, ειρήνη κι ευτυχία,
έναν κόσμο γεμάτο υγεία.
Μαρία Ελ Σαγιέντ, 11 ετών

Μητέρα Φύση

Το φως έλουσε ζεστά τα βλέφαρα της
Ο αέρας ανέμιζε τα μαλλιά, σα να μακρύναν.
Τα χέρια της σήκωσε ψηλά να αγκαλιάσει
τον ουρανό. Χωρίς φόβο μόνο
μ’ ένα συναίσθημα.
Αυτό της παραδοχής
Στη μια και μοναδική.
Στην πραγματική της μητέρα.
Αυτή που την παίρνει αγκαλιά να
την κοιμίσει στο βαθύ σκοτάδι.
Αυτή που με το πρώτο πρωινό φως
την ξυπνάει μέσα σε τιτιβίσματα πουλιών.
Αυτή που καίει με το δυνατό φως του ήλιου
το πρόσωπο της με αλμύρας θαλασσινό νερό.
Ρίχνει μόνο την αγάπη της.
Όπως όλες οι μητέρες.
Ζωογόνε, δυνατή, αγέρωχη.
Είναι εκεί.
Αναστασία Καρασαρίδου

Μπεν Σολο

Ο Μπεν Σολο είναι αυτός
Αν δε το ξέρεις ψάξε να το βρεις.
Μέσα του υπάρχει το καλό και
το κακό.
Μια πολεμάει με τους καλούς
και μια είναι σύμμαχος με
το Τάγμα των κακών.
Με το φωτόσπαθο του είναι
πάντα νικητής.
Νικούσε όλα τα τάγματα αλλά
στο τελευταίο την πάτησε.
Θέλουν ελευθερία και κάποιον
να τους ενώνει.
Αυτός μόνο μπορεί.
Θοδωρής Λαζαρίδης,  8 ετών

Ανοιξιάτικα συναισθήματα

Καθώς ένα μπουμπούκι ανθίζει
γεννιέται η ελπίδα της ζωής.
Το πρώτο πέταλο που αντικρίζει
το φως του ήλιου σπέρνει την ευτυχία.
Ενώ το δεύτερο πέταλο τονώνει την
αυτοπεποίθηση του.
Το τρίτο χαρίζει τη φαντασία.
Τέλος το τέταρτο αφήνει την αίσθηση
της ικανοποίησης. Όλα μαζί συνυπάρχουν
αρμονικά και αλληλοβοηθιούνται  στις
δύσκολες στιγμές που πρέπει να
αντιμετωπίσουν.
Δε ξεχωρίζουν κανένα, γιατί η εμφάνιση του καθενός είναι διαφορετική και αλλιώτικη.
Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι νιώθουν
συναισθήματα που δεν εκφράζονται
Είναι η συγκίνηση της αποχώρησης τους.
Άρτεμις Λαζαρίδου, 11ετών

Η Άνοιξη ήρθε

Έφυγε ο Χειμώνας με το πολύ το κρύο
και έφερε την Άνοιξη με τον καλό μας ήλιο.
Παίζουμε και γελάμε στην αυλή μας,
τρέχουμε και χοροπηδάμε με την ψυχή μας.
Εύα Δάφτση, Β Δημοτικού

Το ποίημα της Άνοιξης

Ήρθε η Άνοιξη ξανά,
τα λουλούδια βλαστήσαν με χαρά,
τα μπαλκόνια γεμίσανε παιδιά
κι ο κόσμος περπατάει ζωντανά.
Τα πουλάκια κελαηδούν τραγουδιστά,
η ελπίδα βασανίζει την καρδιά,
τα δεντράκια πρασινίζουνε ξανά
κι η αγάπη τρυπώνει στα μυαλά.
Ο ήλιος λάμπει πάλι,
τα χρώματα αμέτρητα και φανταχτερά,
όλοι φορούν τα καλά τους
για να υποδεχτούν την ομορφιά!
Μαρία Δάφτση, Δ Δημοτικού

Σήμερα… (19/03/20 ώρα: 11:19)

Σήμερα λοιπόν κατόρθωσα να αλλάξω
την ζωή μου
Σήμερα αποφάσισα πως πρέπει
να είμαι δυνατή και να σταθώ
στις απόψεις μου
Μαζί με τα λουλούδια της άνοιξης,
σήμερα άνθισε και το θάρρος μου
η αυτοπεποίθηση μου, αντιμέτωπη με πολλά αγκάθια του παρελθόντος,
σήμερα κατόρθωσε να φτάσει ένα σκαλί πιο κοντά στο τριαντάφυλλο
Το βράδυ σήμερα, τα δάκρυα μου βοήθησαν στο να βγουν οι καρποί της ευτυχίας
Σήμερα αποφάσισα πως θα ακούω μουσική
Σήμερα αποφάσισα πως θα τρώω
ότι με κάνει χαρούμενη
Θα φοράω ότι με κάνει χαρούμενη
Θα αγαπάω όπως με κάνει χαρούμενη
Γιατί σήμερα αποδέχτηκα ένα κομμάτι
του εαυτού μου
Σε μιάμιση ώρα έκανα αυτά που έτρεμα στην ιδέα
Γιατί σήμερα, πήρα για λίγο την ζωή
στα χέρια μου
Και η γεύση της ζωής με μάγεψε
Της ωραίας ζωής, όχι της μίζερης
Γι’ αυτό από σήμερα,
αν και κλεισμένη στο σπίτι,
δεν θα κλειστώ στον εαυτό μου
Θα διαβάσω
Θα δω ηλιοβασιλέματα
Θα αγαπώ
Και θα ακούω μουσική
Γιατί σήμερα, οι καρποί της ευτυχίας μου, άνθισαν
Σ.Δ. 

Αισιόδοξη φωνή

Από μια παιδική φωνή
μπορεί να ακουστεί
η ελπίδα που χρειάζεται
ένας κόσμος ολόκληρος.
Από μια παιδική φωνή
μπορεί να δοθεί
η δύναμη γι αυτή την δοκιμασία
που μας περιμένει όλους.
Αυτή η παιδική φωνή
μπορεί να είναι
η αρχή ενός τραγουδιού
με τις φωνές όλου του κόσμου.
Αυτή η παιδική φωνή
θα κάνει την άνοιξη να ξαναφανεί.
Αθανασίου Αλεξάνδρα, 10 ετών

 

Μένουμε στο σπίτι

Μένουμε στο σπίτι

για να’ μαστε καλά,

μένουμε στο σπίτι,

με τραγούδια και χαρά.

 

Μένουμε για εμάς,

για τον παππού και τη γιαγιά,

καθόμαστε και αράζουμε,

με ταινίες και φαγητά.

 

Μένουμε στο σπίτι,

να φύγει ο ιός,

μένουμε στο σπίτι,

δε γίνεται αλλιώς.

Δέσποινα Σπυριδοπούλου & υιός 🙂

Η πάλη για τη ζωή

Καθώς ρέει ο χρόνος,  όπως οι δροσοσταλίδες στα καταπράσινα φύλλα,

αέναα και ακατάπαυστα, όπως τα χαμόγελα  και τα κλάματα των παιδιών,

με τον ίδιο τρόπο τα αισθήματα των  ανθρώπων εναλλάσσονται διαρκώς,

ανάλογα με τις πιο πρόσφατες ειδήσεις του παρόντος καιρού!

 

Οι  άνθρωποι ταλαντεύονται  ανάμεσα στο θέλω  και το πρέπει,

δοκιμάζοντας  αντοχές και ανοχές, επιθυμίες και ένστικτα,

στο   «εγώ  και το εμείς»  του Μακρυγιάννη,  άλλοι με απορία και άλλοι με φόβο,

όμως,  όλοι με σθένος και πάθος, παλεύοντας για τη ζωή.

 

Ωστόσο, ο ήλιος εξακολουθεί να λάμπει και οι ακτίνες φεγγοβολούν

και ζεσταίνουν τις καρδιές των ανθρώπων και τις γεμίζουν με ελπίδα

ότι η καταιγίδα θα περάσει παρά τις απώλειες  που θα κουβαλούν μαζί τους μια ζωή,

πεπεισμένοι πως κέρδισαν το στοίχημα και νίκησε η ζωή!

Κική Νικοπολιτίδου

Ο χαρταετός

Χαρταετέ Χαρταετέ,

Σ’αγαπώ πολύ πολύ

Όσο ψηλά κι αν πας.

 

Χαρταετέ, Χαρταετέ,

Πολύχρωμε άχρωμε,

Όμορφε καλύτερε,

Πανέμορφε φίλε.

 

Χαρταετέ Χαρταετέ,

Ψηλά, ψηλά να ανέβεις

Να πετάξουμε μαζί

Παρεούλα χρυσή.

 

Εύα Αδαλή, 8 ετών

Την άνοιξη

Την άνοιξη βγαίνει ο ήλιος,
τα λουλούδια και τα πουλιά
Η χαρά των ανθρώπων παντού σκορπά.
Τι και αν μένουμε μέσα στα σπίτια τα μικρά, όρεξη έχουμε για παιχνίδια και  τραγούδια χαρωπά.
Χάρης, 7 ετών

Υπομονή

Σαν μέλι κόλλησε ο ιός αυτός πάνω στη Γη μα δε θα τη καταστρέψει.
Θα βγει φάρμακο θα πάν’ όλα καλά, χωρίς φόβο μόνο υπομονή, υπομονή, υπομονή.
Στέφανος

Τα λουλούδια άνθισαν

Τα λουλούδια άνθισαν,

μπόρεσαν να βγουν μέσα από τους σκληρούς βράχους.

Άκουσαν το τραγούδι των πουλιών,

τράφηκαν από το νερό της βροχής.

Τα λουλούδια άνθισαν,

μέσα στη σκοτεινά, μέσα στην ερημιά.

Δεν υπάρχει κάτι σκοτεινό επάνω τους,

μόνο φως.

Τα λουλούδια βγήκαν από το σκοτάδι,

από τη θλιβερή πραγματικότητα.

Αναδύθηκαν από την απελπισία

και ζωντάνεψαν από τη σκοτεινιά.

Γιατί ό,τι βγαίνει μετά από μία καταστροφή

πάντοτε είναι πιο δυνατό.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Τα πουλιά

Βλέπω από το παράθυρο το μακρινό
τρία πουλιά ευθύς να πετούν.
Άνθρωπο όμως πουθενά δε βλέπω
όλοι έχουν χαθεί
μες στα σπίτια τους έχουν κρυφτεί.
Γιατί φοβούνται τον ιό
που έχει έρθει ως εδώ.
Μα δε χρειάζεται να ανησυχώ
γιατί έχω ανθρώπους που αγαπώ.
Ολυμπία Μπασματζίδου, 8,5 ετών

Ο ήλιος βλοσυρός

Στο παράθυρο το φωτεινό
βλέπω τον ήλιο βλοσυρό
“Πού πήγατε όλοι βρε παιδιά;
με αφήσατε μονάχο σαν την καλαμιά.

Φεγγοβολώ και εκλιπαρώ
μιαν αγκαλιά για να χαρώ

Κι η θάλασσα πέρα, νιώθει μοναξιά
θέλει κι αυτή μια ρουφηξιά
από ανθρώπους μεγάλους και παιδιά
που συνήθιζαν να χαμογελάν”

“Ήλιε μας λαμπερέ
μας είπαν να μείνουμε στο σπίτι
γέροι, μεγάλοι και παιδιά
για να γλιτώσουμε τη γρίπη.
Είμαστε όλοι μια χαρά,
χαμογελάμε καθημερινά,
μαθαίνουμε να ζούμε δημιουργικά
αλλά και να βαριόμαστε με τα διαδικαστικά.

Το καλύτερο όμως από αυτά
είναι πως είμαστε οικογενειακά.”

Στέλνε μας φως και μείνε εκεί που είσαι
και σύντομα εμείς θα σου πούμε “τώρα ήλιε χορό στήσε”

Ιωάννα Σεραφειμίδου

(Ο τελευταίος στίχος με τη βοήθεια της Μαρίας Γεωργιάδου)

 

 

 

Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα, ένα βιβλίο από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Μια μοναδική ανθολογία που μέσα από ένα ταξίδι στις τέσσερις εποχές του χρόνου κάνει την πρώτη επαφή των παιδιών με τη νεοελληνική ποίηση μια αξέχαστη εμπειρία. Με την επιμέλεια της ποιήτριας και εκπαιδευτικού Μαριγώς Αλεξοπούλου.

«Από τον ουρανό της ελληνικής ποίησης θα ήθελα τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τους φωτεινούς αστέρες, τους Έλληνες ποιητές μας, καθώς και τη λαϊκή παράδοση. Η κατάταξη της ύλης έγινε με βάση τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Για τον λόγο αυτό μπορεί να παρέλειψα ποιήματα που θα ‘πρεπε να περιλαμβάνονται στη συλλογή. Η επιθυμία μου ήταν να συμπεριλάβω ποιήματα που διεγείρουν την παιδική φαντασία και μυούν εν γένει τον αναγνώστη “στην αρχή του μεγάλου ονείρου μας και το τέλος του μικρού μας ταξιδιού”, όπως γράφει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω το βιβλίο αυτό όχι μόνο σαν μια απλή μύηση, αλλά και σαν έναν ευρύτερο προσανατολισμό μέσα στην ομορφιά των στίχων και της ποιητικής ατμόσφαιρας, σε μια εποχή που η τεχνολογία, όταν δε χρησιμοποιείται ἐπ’ ἀγαθῶ, καταντά μονόδρομος στη σκέψη των παιδιών και γενικά των νέων…»
Από την εισαγωγή της Μαριγώς Αλεξοπούλου

****

Ανθολογούνται αλφαβητικά:
Τέλλος Άγρας, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Κώστας Βάρναλης, Ιωάννης Βηλαράς, Γεώργιος Βιζυηνός, Άγγελος Βλάχος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Μιχάλης Γκανάς, Κική Δημουλά, Γεώργιος Δροσίνης, Νίκος Εγγονόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Καβάφη, Νίκος Καββαδίας, Ρένα Καρθαίου, Κώστας Καρυωτάκης, Λίνα Κάσδαγλη, Αλέξανδρος Κατακουζηνός, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Μάρω Λοΐζου, Μελισσάνθη (Ήβη Κούγια-Σκανδαλάκη), Ματθαίος Μουντές, Ρίτα Μπούμη-Παπά, Μυρτιώτισσα (Θεώνη Δρακοπούλου), Κωστής Παλαμάς, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Λάκης Παπαδήμας, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Στρατής Πασχάλης, Τίτος Πατρίκιος, Γιώργης Παυλόπουλος, Ιωάννης Πολέμης, Αριστομένης Προβελέγγιος, Βασίλης Ρώτας, Χάρης Σακελλαρίου, Μίλτος Σαχτούρης, Γιώργος Σεφέρης, Άγγελος Σικελιανός, Διονύσιος Σολωμός, Γιώργος Σουρέλης, Στέλιος Σπεράντσας, Μιχαήλ Στασινόπουλος, Αργύρης Χιόνης

Ανθολόγηση: Μαριγώ Αλεξοπούλου
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Οι νικήτριες του διαγωνισμού (με κλήρωση) είναι: 1. Έλλη Κανταζίδου – Άννα Αραμπατζή & 2. Αναστασία Καρασαρίδου

Ένα ημερολόγιο – λεύκωμα για όλη την οικογένεια! Κατέβασέ το δωρεάν.

 

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Στις Πυγολαμπίδες γνωρίζουμε πως είναι να είσαι πολυάσχολος γονιός και έτσι αγαπάμε να μοιραζόμαστε μαζί σου ιδέες δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά και την οικογένεια. Αναζητούμε την έμπνευση σε κάθε τι γύρω μας, γιατί αυτό κάνει την καθημερινότητά μας πιο όμορφη και χαμογελαστή.  

Κάθε νέος χρόνος φέρνει μαζί του μια έντονη διάθεση για αλλαγές και νέα ξεκινήματα. Δεν ξέρω αν είσαι από αυτούς – αυτές που παθιάζονται να γράφουν, κάθε τέτοια εποχή, τους νέους στόχους τους, να παίρνουν από – τουλάχιστον – μία νέα ατζέντα για τη νέα χρονιά ή να ακούν podcast με σίγουρες τεχνικές για να αποκτήσουν το καλλίγραμο σώμα που χρόνια ονειρευόντουσαν, σίγουρα όμως θα συμφωνείς πως κάθε Δευτέρα ή κάθε 1η του χρόνου, νιώθουμε πάντα πιο δυνατοί και εμπνευσμένοι ώστε να καταφέρουμε νέα πράγματα.

 

Το νέο Ημερολόγιο – Λεύκωμα για όλη την οικογένεια!

Μπορεί φέτος να μην εκδόθηκε η αγαπημένη σου έντυπη agenda των πυγολαμπίδων (θα κυκλοφορήσει αυτόν τον Σεπτέμβριο, και κάθε επόμενο Σεπτέμβριο, σε επιλεγμένα σημεία διανομής στη Θεσσαλονίκη) ωστόσο έχουμε ετοιμάσει κάτι για εσένα, που σου αρέσει να ενισχύεις την καθημερινότητά σου με δημιουργικότητα, παρέα με την οικογένειά σου.

 

Κατέβασε δωρεάν το ημερολόγιο – λεύκωμα των πυγολαμπίδων και τύπωσέ το. Μπορείς να συρράψεις τα φύλλα του ή να τα βάλεις σε ένα όμορφο ντοσιέ που θα επιλέξεις μαζί με τα παιδιά σου από το πλησιέστερο σου μικρό βιβλιοπωλείο.

 

Σε αυτό το ημερολόγιο – λεύκωμα θα σημειώνεις μαζί με τα παιδιά όλα αυτά που κάνετε μαζί. Θα κρατάτε τις αναμνήσεις σας. Θα σημειώνετε αυτά που σας κάνουν εντύπωση. Θα προσθέτετε τις δικές σας ιδέες. Θα τις μοιράζεστε με τους φίλους σας. Θα τους εμπνέετε και αυτούς.

 

Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν με δικά τους χρώματα το ημερολόγιο, να προσθέσουν νέες σελίδες, να εμπνευστούν και να φιλοτεχνήσουν εξώφυλλο ή να το τυπώσουν και να το χαρίσουν στα παιδιά στην τάξη τους.

Το ημερολόγιο αυτό μπορεί επίσης να γίνει μια αφορμή για συζητήσεις. Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να συναποφασίσουν πως και ποιος θα γράφει κάθε φορά στο ημερολόγιο, να συζητούν γύρω από τα ενδιαφέροντα του καθενός, να επιλέγουν μαζί την κυριακάτική τους έξοδο ή να ρητορεύουν για την αγαπημένη τους ταινία. Δεν υπάρχουν κανόνες ούτε στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν. Χρειάζεσαι μονάχα φαντασία. 

 

Μοιράσου τις όμορφες στιγμές

Ευχόμαστε να απολαύσεις τη διαδικασία και θα χαρούμε να ανεβάσεις πρωτότυπες και χαρούμενες φωτογραφίες στα social media, ώστε να εμπνευστούν και άλλοι γονείς.

Θα μας βρεις στο Facebook και στο Instagram.

#pigolampides 

#miameramazi

 

Κατέβασε δωρεάν το ημερολόγιο – λεύκωμα των πυγολαμπίδων

Μπορείς να πατήσεις εδώ και να αποκτήσεις με μερικά κλικ το δικό σου ημερολόγιο, εντελώς δωρεάν. Θυμήσου να προωθήσεις αυτό το άρθρο σε όλους τους φίλους που θα ήθελες να τους υπενθυμίσεις πως οι μικρές καθημερινές χαρές, είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή μας.

 

Καλή Χρονιά!

 

 

 

Ωπ, πλησιάζουν τα Χριστούγεννα! 6 + 1 ιδέες για μικρά και μεγάλα παιδιά.

 

Ιδέες, προτάσεις και λέξεις: Ιωάννα Σεραφειμίδου & Φωτεινή Βαβίτσα

Μία ακόμη ευκαιρία να γίνεις και πάλι παιδί, παρέα με τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας.

Είμαι σίγουρη ότι μόλις είδες τη λέξη Χριστούγεννα και τη σχετική φωτογραφία, ένιωσες το χαρακτηριστικό σκίρτημα στην καρδιά. Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε, είτε όχι, αυτή η εποχή του χρόνου έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και συναισθήματα για την πλειοψηφία του κόσμου. 

Εκτός αυτού όμως, αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα, τα Χριστούγεννα κρύβουν μία μοναδική ευκαιρία:

Να παίξουμε, να περάσουμε όμορφα και να δημιουργήσουμε ξεχωριστές αναμνήσεις τόσο με τα υπόλοιπα (μικρά και μεγάλα) παιδιά, όσο και με αυτό που έχουμε μέσα μας. 

Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε να σηματοδοτήσουμε αυτή την εορταστική περίοδο με κάτι ξεχωριστό για τις “πυγολαμπίδες” κι έχουμε πρόταση! Φέτος τα Χριστούγεννα να γεμίσουμε τις ημέρες μας με δραστηριότητες που θα έχουν ως στόχο να: 

 • Κρατήσουμε και να διατηρήσουμε τα όμορφα συναισθήματα που επικρατούν.
 • Απομακρύνουμε κάθε άγχος και φόρτιση να προλάβουμε τα πάντα, απλά και μόνο επειδή έτσι είθισται.
 • Κάνουμε όλα όσα μας αρέσουν και θα γεμίσουν χαρά εμάς και τα παιδιά μας.

Τι λες; 

Για να κάνουμε την αρχή και να δώσουμε το έναυσμα, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία λίστα με ιδέες και προτάσεις για να πάρουμε έμπνευση. Ξεκινάμε; 

1. Σπιτική γωνιά με Χριστουγεννιάτικα παραμύθια, τσάι και κακάο!

Άντε και το στολίσαμε το δέντρο, βάλαμε και τις κάλτσες για τον Άγιο Βασίλη στο τζάκι. Κρίμα δεν είναι να τα αφήσουμε όλα εκεί να ξεροσταλιάζουν, χωρίς να τους ρίξουμε ούτε μία ματιά, μέχρι να έρθει και πάλι η ημέρα να τα κρύψουμε στα κουτιά τους; 

Με αυτή τη σκέψη κατά νου, έχω να σου προτείνω μία σπέσιαλ σπιτική εκδήλωση. Θα χρειαστείς:

 • Την πιο Χριστουγεννιάτικη γωνιά του σπιτιού σου.
 • Μία συλλογή από βιβλία γεμάτα Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και παραμύθια.
 • Τα αγαπημένα σας ροφήματα και λιχουδιές: Τσάι, ζεστή σοκολάτα, μπισκότα ή κέικ. Αυτοσχεδιάστε ελεύθερα! 

Προαιρετική, αλλά άκρως επιτυχημένη πινελιά: Χνουδωτές πολύχρωμες κάλτσες και φλις κουβερτούλες. 

Χριστούγεννα σε Σπιτική γωνιά με παραμύθια, τσάι και κακάο!

2. Η εναλλακτική: Σπιτική γωνιά με επιτραπέζια!

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έβγαλες το αγαπημένο σου επιτραπέζιο από το χρονοντούλαπο; Ήρθε λοιπόν η ευκαιρία. Ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια και μία καλή ευκαιρία για να ακονήσουμε τον νου μικροί και μεγάλοι παίκτες με διαδραστικά επιτραπέζια παιχνίδια. Οι επιλογές πολλές! Από αυτά που έχεις κρατήσει ως ενθύμιο των δικών σου παιδικών χρόνων, μέχρι και ένα καινούριο που μπορείτε να ψάξετε και να επιλέξετε όλοι μαζί.

Η έμπνευση της στιγμής: Βρείτε ένα αγαπημένο επιτραπέζιο παιχνίδι και βαφτίστε το ως την οικογενειακή παράδοση των Χριστουγέννων. Έτσι, θα χτίσετε μαζί μία οικογενειακή δυνατή στιγμή, η οποία θα παραμένει αναλλοίωτη καθώς περνούν τα χρόνια. 

3. Φέτος τα Χριστούγεννα τα φτιάχνουμε τα δώρα!

Φέτος τα Χριστούγεννα τα Φτιάχνουμε τα δώρα!

 

Όλοι ψάχνουμε τρόπους για να δώσουμε στα παιδιά που έχουμε δίπλα μας την οπτική να εκτιμούμε στη ζωή μας όλα όσα θεωρούμε απλά και δεδομένα. Είναι ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα των ευτυχισμένων ανθρώπων. 

Η εκπαίδευση πολλές φορές κρύβεται στις μικρές στιγμές και φυσικά στο παράδειγμα που δίνουμε πρώτα από όλα εμείς. Αυτή η εποχή λοιπόν είναι μία καλή ευκαιρία να δείξουμε στους μικρούς μας φίλους ότι η χαρά κρύβεται στη δημιουργία, κι όχι σε μία απλή συναλλαγή στο ταμείο.

Η ιδέα εδώ είναι η ακόλουθη: 

 • Μικρά δωράκια που θα αγοράσουμε ή θα φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά μας. Ο στόχος είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να επιλέξουμε κάτι ξεχωριστό για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
 • Πολύχρωμα χαρτιά, χρυσόσκονη και κορδέλες για ένα εντυπωσιακό περιτύλιγμα.
 • Χρόνος, ειδικά αφιερωμένος στο να προετοιμάσουμε τα δωράκια μας πριν τα βάλουμε κάτω από το δέντρο.

4. Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι; Πάμε να μαγειρέψουμε μαζί!

Σημαντική σημείωση: Για να ακολουθήσεις αυτή την ιδέα, θα χρειαστεί να προετοιμαστείς ψυχολογικά από πριν, για την εικόνα που θα έχει η κουζίνα σου μετά. 

Έχει όμως πλάκα η οικογενειακή μαγειρική. Χριστουγεννιάτικη μουσική, ωραία διάθεση και το απαραίτητο τσιμπολόγημα, έτσι, για να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμα τα φαγητά. Είτε φτάσετε στο τραπέζι όλοι χορτάτοι, ή έχετε ακόμη όρεξη για το παραδοσιακό δείπνο, το σίγουρο είναι ότι τα πάντα θα φανούν πιο νόστιμα μετά!

5. Μαμά, μπαμπά, θα στείλουμε φέτος Χριστουγεννιάτικες Κάρτες;

Ποιος είπε ότι μέσα στην τεχνολογία, δεν μπορούμε να απολαύσουμε και λίγη παράδοση! Η ευκαιρία βρίσκεται στις κάρτες και τα οφέλη είναι πολλαπλά. Αρχικά, κάθε χρόνο υπάρχει ευκαιρία να αγοράσουμε τις κάρτες μας από συλλόγους που διαθέτουν τα έσοδά τους σε κοινωφελείς σκοπούς.

Εκτός αυτού, μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο για άτομα που είναι σημαντικά για εμάς. Έτσι, αντί να στείλουμε ένα μήνυμα με το κινητό για ευχές, μπορούμε να το παραδώσουμε δια χειρός ταχυδρόμου. 

Μαμά, μπαμπά, φέτος τα Χριστούγεννα θα στείλουμε κάρτες;

6. Το Advert Calendar: Ένα ημερολόγιο για τα Χριστούγεννα!

Αυτή η ιδέα αποτελεί αγαπημένη παράδοση για τις Πυγολαμπίδες. Έτσι λοιπόν προτείνουμε και φέτος το Advert Calendar, τον όμορφο τρόπο εορτασμού κάθε ημέρας του Δεκεμβρίου. Επίσης, είναι μία ακόμη ευκαιρία για να μαζευτείτε παρέα στο σπίτι και να φτιάξετε από την αρχή το δικό σας ημερολόγιο. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε πολλές και διαφορετικές ιδέες.

Υ.Γ.: Θα χαρώ πολύ να μου στε΄ίλετε φωτογραφίες από τα δικά σας advert calendars και να ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση.

7. Εσύ που θα κυκλοφορήσεις αυτές τις γιορτές; 

Οι επιλογές είναι πολλές! Από τα παιδικά θέατρα, μέχρι τα θεματικά πάρκα. Έχουμε να δούμε σοβαρά όλες τις επιλογές μας και να επιλέξουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή την εποχή του χρόνου οι πόλεις γεμίζουν με ξεχωριστές δράσεις για τους μικρούς μας φίλους και οι ευκαιρίες για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα πολλαπλασιάζονται.

Περισσότερες ιδέες για εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη μπορείς να βρεις εδώ. 

Κι εγώ που θα βρω χρόνο να τα κάνω όλα αυτά;  

Στις Πυγολαμπίδες έχουμε μία βασική αρχή, που εφαρμόζει παντού. Επομένως και εδώ:

Δε χρειάζεται να τα κάνεις όλα! Μόνο αυτά που θα δώσουν χαρά και όμορφες στιγμές σε εσένα και την οικογένειά σου. 

Με μία δεύτερη σκέψη όμως, αυτό δεν ταιριάζει αρκετά και στο κλίμα των Χριστουγέννων; Ho, ho, ho.

Πάρε μία βαθιά ανάσα λοιπόν, χαλάρωσε και δες τι σου ταιριάζουν. Αν σου άρεσαν οι ιδέες που διάβασες, έχω να σε ενημερώσω ότι θα υπάρξουν και εξελίξεις. Μείνε συντονισμένος. 

Έχεις να μοιραστείς κι εσύ τη δική σου ιδέα για ξεχωριστά Χριστούγεννα; Θα χαρούμε να τη διαβάσουμε στα σχόλια!

Σημαντική Σημείωση:

Το Checklist που εφαρμόζει σε κάθε μία από τις ιδέες που ανέφερα πιο πάνω είναι:

 • Η καλή διάθεση.
 • Χρονικό διάστημα ειδικά αφιερωμένο σε κάθε δραστηριότητα που θα επιλέξουμε.
 • Να έχουμε πάντα παρέα και το δικό μας εσωτερικό παιδί.

Enjoy! 

Κατασκευές και παιχνίδια για το καλοκαίρι: εσύ τι θα κάνεις αυτό το απόγευμα μετά τη θάλασσα;

Το καλοκαίρι είναι εδώ και τα απογεύματα μετά τη θάλασσα και την παραλία μπορούμε να σκεφτούμε ένα σωρό κατασκευές για να παίξουμε μαζί με τα παιδιά. Μετά την εκτόνωση και την ένταση της θάλασσας και των παιχνιδιών στην άμμο, νομίζω πως είναι μια καλή ευκαιρία να προετοιμαστούμε για τον βραδινό ύπνο αλλά και για την χαλάρωση και την επικοινωνία μαζί με την οικογένεια.

 

Ξεκινάμε λοιπόν τη λίστα μας, η οποία θα ανανεώνεται διαρκώς.

1. Κατασκευές με καλαμάκια

Μία πρόταση του InMyCloset 
Τα καλαμάκια νομίζω πως υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Ακόμα και αν πήραμε την απόφαση να μην τα χρησιμοποιήσουμε ξανά (και πολύ καλά κάναμε) είναι κρίμα να τα πετάξουμε. Ας ψάξουμε καλά όλο το σπίτι για καλαμάκια (κρύβονται παντού) και ας κάνουμε διάφορες χειροτεχνίες με αυτά. Για κάποιες χειροτεχνίες αρκεί μόνο ένα ψαλίδι ενώ για κάποιες άλλες μπορεί να χρειαστούμε και κόλλα ή και μερικά ακόμα υλικά. Την στιγμή που θα αρχίσετε να τα κόβετε, θα ανακαλύψετε πως αυτό είναι από μόνο του, ένα πολύ αστείο παιχνίδι. Πόσο μάλλον όταν αρχίσετε να φτιάχνετε διάφορα με αυτά.

Για αρχή έχω να προτείνω να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε πολύχρωμα κολιεδάκια και βραχιολάκια. Αρκεί λίγο σχοινί και ένα ψαλίδι. Όσο πιο πολύχρωμα τα καλαμάκια, τόσο το καλύτερο. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα περνάμε από το σκοινί μέχρι να έχουμε το μήκος που θέλουμε. Δένουμε τις δύο άκρες και έτοιμο το κολιεδάκι. Το καλαμάκι μπορεί να γίνει η βάση για λαχταριστά φουρφούρια αλλά και το κατάρτι σε ένα σφουγγαροκαραβάκι. Μπορούμε να ζωγραφίσουμε με αυτά ότι θέλουμε, κόβοντας και κολλώντας τα πάνω στο χαρτί μας. Υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες για να κάνετε και σίγουρα πάρα πολλές ιδέες για να ανακαλύψετε.

 

2. Sensory bins: μικροί αρχαιολόγοι/safari/ Βυθός

Μία πρόταση του mindspinfabrica

Γεμίζουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο πλαστικό δοχείο με άμμο. Βυθίζουμε μέσα μικρά κουκλάκια δεινοσαυράκια, ζωάκια και κοχύλια. Τα παιδιά με τα φτυαράκια και τις τσουγκράνες αρχίζουν σιγά σιγά να αφαιρούν χώμα μέχρι να ανακαλύψουν τους δεινοσαύρους και τα υπόλοιπα ευρήματα της μικρής ανασκαφής. Αν στην περιοχή υπάρχει κάποιο αρχαιολογικό μουσείο ή επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, αυτή η δραστηριότητα μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στο μουσείο του τόπου των διακοπών ενδεχομένως και στα πλαίσια προγραμματισμένης ξενάγησης ή εκπαιδευτικού προγράμματος του μουσείου. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί και με την ανάγνωση ενός εκπαιδευτικού βιβλίου για τους δεινοσαύρους.

Εναλλακτικά πάνω στην άμμο μπορούν να μπουν διάφορα ζωάκια και δέντρα και τα παιδιά να παίξουν safari/ζωολογικό κήπο/ τροπικό δάσος.  Επίσης σε πλαστικά δοχεία ή λεκάνες μπορούμε να βάλουμε μέσα νερό και στον πάτο ψιλό χαλίκι ή άμμο.  Μερικά πλαστικά ψαράκια, χταπόδια, καρχαρίες και βαρκούλες και νάτη η θάλασσα με το βυθό. Τα πιτσιρίκια θα ψαρεύουν και θα κάνουν βουτιές με τις ώρες.

Για όλα αυτά θα χρειαστεί να έχουμε πάρει μερικά πουγκιά με τα αντίστοιχα κουκλάκια και υλικά από αυτά που ήδη έχουμε στο σπίτι, χωρίς να φορτωθούν τελείως οι αποσκευές μας. Τα δοχεία δημιουργικής απασχόλησης μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά για ώρες απασχολημένα και ενδεχομένως κάθε μέρα με διαφορετική θεματική.

 

3. Δημιουργική ανακύκλωση: Κατασκευές και ζωγραφική με στάμπες

Μία πρόταση του mindspinfabrica

Κάθε μέρα μαζεύουμε σε μια σακουλίτσα στην παραλία τα πλαστικά μπουκάλια από νερά/αναψυκτικά/ καφέδες που έχουμε χρησιμοποιήσει και το απόγευμα κάνουμε διάφορες κατασκευές με αυτά. Με ένα ψαλιδάκι και μερικά ακρυλικά χρώματα και χαρτιά μπορούμε να τα μεταποιήσουμε και να κάνουμε βάζα για λουλούδια, δοχεία για να μαζεύουμε  τα κοχύλια μας και τις πετρούλες μας, μολυβοθήκες κτλ. Μας δίνεται έτσι η δυνατότητα να μιλήσουμε στα παιδιά για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση. Βέβαια αν χρησιμοποιούμε πολλαπλών χρήσεων και δεν έχουμε καθόλου υλικά για ανακύκλωση ακόμη καλύτερα. 

Eπίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα υλικά (καπάκια, φελούς, πάτους μπουκαλιών, καλαμάκια, στόμια ποτηριών) και μαζί με ακρυλικά χρώματα να κάνουμε ζωγραφική με στάμπες. Στάμπες για να ζωγραφίσουμε μπορούμε επίσης να κάνουμε και με φρούτα, σχέδια από κομμένες πατάτες, καρπούς φυτών, κουκούτσια, φύλλα, κλαδιά που μπορούν να μας δώσουν όμορφα σχέδια και να κάνουμε και καρτούλες καλοκαιρινές για τους φίλους μας. Παράλληλα, αναζητώντας τα υλικά για τα αποτυπώματά μας θα κάνουμε βόλτες με τα παιδιά στο κοντινό πάρκο/παραλία/δάσος στο μέρος που κάνουμε διακοπές.

 

4. Κατασκευές με αυγοθήκες

Μια πρόταση της iwanna.gr

Πόσες μα πόσες κατασκευές μπορεί να φτιάξει κανείς με αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι  – ας πούμε με μια αβγοθήκη και λίγη κόλλα, ψαλίδι και χρώματα: κουτάκια για δαχτυλίδια και κολιέ ή για κοχύλια και βότσαλα που βρήκαμε στη θάλασσα, ζωάκια, λουλούδια, στεφάνια, στάμπες και μόμπιλε είναι μερικές μόνο ιδέες για κατασκευές με αβγοθήκες.

Μια πολύ απλή χειροτεχνία, που θα χαρούμε ως διαδικασία, αλλά και ως παιχνίδι μετά, είναι να φτιάξουμε καραβάκια, χταπόδια και ψαράκια:

Για το καραβάκι: αφαιρούμε το καπάκι και βάφουμε τη θήκη με μαρκαδόρους ή ακρυλικά χρώματα. Αν θέλουμε να το διακοσμήσουμε, προσθέτουμε καλαμάκια για κατάρτια και κόβουμε από χαρτί σημαιάκια και γιρλάντες.

Για το χταπόδι: κόβουμε το ψηλό διαχωριστικό της αβγοθήκης. Για να σχηματίσουμε τα πόδια, κόβουμε από το καπάκι 8 ίσες λωρίδες που θα τις τσακίσουμε λίγο στην άκρη. Τις κολλάμε από τα τσακισμένα άκρα στη μέσα πλευρά του διαχωριστικού. Βάφουμε το χταπόδι μας και ζωγραφίζουμε ματάκια και στόμα.

Για τα ψάρια: με ένα ψαλίδι χωρίζουμε τις επιμέρους θήκες της αβγοθήκης. Παίρνουμε μία και την κόβουμε περιμετρικά, να έχει ίσιο περίγραμμα, και τη γυρνάμε ανάποδα. Ζωγραφίζουμε το περίγραμμα της ουράς στο καπάκι και κόβουμε με το ψαλίδι αφήνοντας ένα επιπλέον κομμάτι που θα το τσακίσουμε για να το κολλήσουμε από την μέσα πλευρά της θήκης. Βάφουμε την κατασκευή μας και ζωγραφίζουμε ματάκια και στόμα.  Εναλλακτικά, μπορούμε να ζωγραφίσουμε ψαράκια στο καπάκι, να τα κόψουμε και να τα ζωγραφίσουμε.

 

5. Κατασκευές που γίνονται παιχνίδια: Ποδοσφαιράκι, παιχνίδι ψαρέματος και θέατρο σκιών

Μια πρόταση του Natalie's Cozyland

Ποδοσφαιράκι από ένα παλιό κουτί παπουτσιών, ξυλάκια από σουβλάκι και μανταλάκια, Παιχνίδι ψαρέματος με ψαράκια φτιαγμένα από τσόχα και μαγνητάκια και τέλος το αγαπημένο μου: ένα θέατρο σκιών από ένα παλιό χαρτόκουτο, λαδόκολα και χαρτόνι! Για τις χάρτινες φιγούρες θα χρειαστείτε χαρτόνι και ξυλάκια από σουβλάκια! Με αυτό το πολύ απλό “θέατρο” θα περάσετε πολλές βραδινές ώρες εξασκώντας τη φαντασία των παιδιών και δημιουργώντας ιστορίες!

Είμαι σίγουρη ότι κάποια από αυτά τα υλικά θα τα έχετε ήδη και μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μαζί με τα παιδιά σας την νέα καλοκαιρινή τους ασχολία!

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε βήμα βήμα τις οδηγίες για τις κατασκευές!

 

 

 

Εθισμός στην υγιεινή διατροφή: δύο συνταγές με φρούτα και λαχανικά

Γράφει η Ακυλίνα Βοντετσιάνου | παραδοσιακές θεραπείες, ιριδολογία, ρεφλεξολογία, αποτοξίνωση

 

Ποτάκι;

Ένα ξεδιψαστικό ποτό για όλα τα παιδιά (και όποιον δεν προτιμάει το αλκοόλ). Μοιάζει με καλοκαιρινό cocktail, αλλά δίνει μια καλή αντιοξειδωτική δόση. Ιδανικό για πάρτυ, μπαλκονοκαταστάσεις και ιδιαίτερες στιγμές.

1/2 φλυτζάνι χυμό ανανά
1/2 φλυτζάνι γάλα καρύδας (κονσέρβα)
Μια χούφτα φρέσκιες φράουλες

Μια κούπα πάγο

 1. Χτύπα τις φράουλες στο μπλέντερ και κράτα το μείγμα στην άκρη (αδειάζοντας το μπλέντερ).
 2. Στο μπλέντερ πάλι ρίξε τον χυμό ανανά, το γάλα καρύδας και τον πάγο. Χτύπα τα να φτάσουν στην σύσταση γρανίτας.
 3. Άδειασε το μείγμα στα πιο γιορτινά σου ποτήρια και από πάνω ρίξε σιγά σιγά τον πουρέ της φράουλας δημιουργώντας ένα σπειροειδές σχήμα.
 4. Βάλε καμιά φραουλίτσα για γαρνιτούρα, χρωματιστά χάρτινα καλαμάκια, ομπρελάκια ή κανένα κομμάτι ανανά στο χείλος του ποτηριού.

Αν προτιμάτε πιο γλυκές γεύσεις, ρίξε και καμιά κουταλίτσα αγαύης ή μελιού στο μείγμα. Το γάλα καρύδας σε κονσέρβα είναι καλύτερο ποιοτικά από αυτά που είναι στο χάρτινο κουτί. Η κονσέρβα μας εξυπηρετεί πιο εύκολα σε συνταγές, καθώς δίνει αυτήν την κρεμώδη υφή, ενώ το γάλα καρύδας στο κουτί είναι πιο νερουλό και χρειάζεται σταθεροποιητές για να αντέξει στο ράφι. Το γάλα στην κονσέρβα έχει την τάση να χωρίζει (πάνω η κρέμα-κάτω το νερό). Δώσ’ του ένα καλό ταρακούνημα πριν το χρησιμοποιήσεις.

 

Ψιτ #1 αν τα παιδιά έχουν συνηθίσει σε άλλες γεύσεις, είναι πιθανόν τα πιο υγιεινά πιάτα να τους φαίνονται αηδίες. Πιθανόν να θέλει χρόνο, κόπο και επιμονή για να συνηθίσουν τα λαχανικά, τα γλυκά χωρίς ζάχαρη και να εκτιμήσουν την απίστευτη γεύση των φρούτων. Πιθανόν να θέλει και μια μαμά που «κρύβει» τα λαχανικά μέσα στις συνταγές της. (μπιφτέκια λαχανικών με κύμινο και ό,τι μυρωδικά θα έβαζες στα μπιφτεκάκια…. και κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς έβαλες μέσα)

Ψιτ #2 Δεν έχω δικά μου παιδιά και ίσως να μην ξέρω, αλλά από την πολύ μικρή εμπειρία μου νομίζω πως μετράνε τρία πράγματα ΠΟΛΥ. Α) η παρουσίαση (κάνε το πιάτο να φαίνεται ακαταμάχητο, βγάλε ένα dip δίπλα από τα ψητά λαχανικά) Β) η φυσικότητα (μην έχεις άγχος για το αν θα φάνε το φαγητό, πόσο θα φάνε, αν προτιμάνε τοστάκι ή μπριζολάκια. Αυτό είναι το φαϊ που τρώμε όλοι στο τραπέζι, είναι φυσικό, με αυτό τρέφεται η οικογένειά μας, δεν έχει κάτι άλλο). Γ) Το παιχνίδι (τα μπρόκολα μπορούν να γίνουν δέντρα που ο τυραννόσαυρος γιός σου τα τρώει και τα κατασπαράζει, ένα παιχνίδι στον αποχυμωτή όπου το παιδί πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει κάθε φρούτο και λαχανικό που μπαίνει μέσα, το παιχνίδι των αισθήσεων όταν ζυμώνουμε, δοκιμή διαφόρων γεύσεων με κλειστά μάτια και αναγνώριση κάθε λαχανικού που δοκιμάζει κλπ).

Ψιτ # 3 Είναι απόλυτα φυσιολογικό τα παιδιά να τρελαίνονται για ζάχαρη (κι εσύ αν είχες καλύτερη επαφή με το ένστικτό σου, μόνο ζάχαρη θα έτρωγες). Ενστικτωδώς τα παιδιά αναγνωρίζουν την ανάγκη του ανθρώπινου σώματος για υδατάνθρακες. Κάθε κύτταρό μας τους χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Το θέμα είναι η ποιότητα του υδατάνθρακα. Άλλο η σοκολάτα και άλλο το σταφύλι. Δώσε στα μικρά σου μια γερή ποσότητα φρούτων για πρωινό και θα δεις μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, τον εθισμό στην ζάχαρη να υποχωρεί.

Ιδέα για σνακ στην παραλία

Δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου, άλλά ό,τι μπαίνει σε σάντουιτς, τρώγεται. Υπάρχει όμως πολύ συγκεκριμένος τρόπος για να γίνει ένα σάντουιτς πετυχημένο. Έχει να κάνει με τις μικρές λεπτομέρειες….

Θα χρειαστεί:

 • Μαύρο ψωμί
 • Καρότο
 • Αγγούρι
 • Χούμους
 • Μελιτζάνα

Πάρε καλό μαύρο ψωμί από το φούρνο και ζήτα να στο κόψουν σε φέτες για να μην παιδεύεσαι με τα παρακάτω βήματα. Πάρε δύο φέτες και άλειψέ τες με χούμους. Με το μανοτλίνο, ή τον αποφλοιωτή κόψε πολύ λεπτές κορδέλες αγγούρι και καρότο. Είναι βασικό να μην το κάνεις με το μαχαίρι. Ψήσε στο γκριλ, στην τοστιέρα ή όπου αλλού νομίζεις μια μελιτζάνα σε ροδέλες. Τοποθέτησε το αγγούρι-καρότο πάνω στο χούμους και από πάνω τις ροδέλες μελιτζάνας. Εδώ, από πάνω μπορείς να βάλεις κάποιο άλλο συστατικό του ψυγείου σου (ντομάτα, πιπεριά) ή της γλάστρας σου (λίγη ρόκα θα το απογειώσει, ή μερικά φυλλαράκια βασιλικού για να μυηθεί το παιδί, στην καλή τη γεύση την μεσογειακή). Κλείσε το σάντουιτς με τη δεύτερη φέτα, όπως πάντα, πίεσέ το κάθετα καλά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και κόψε στη μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι.

 

Ψιτ #4 Άλλες ωραίες ιδέες για την παραλία είναι κρύα μακαρονοσαλάτα με διάφορα ψιλοκομμένα λαχανικά (και καλαμπόκι απαραιτήτως), πιτάκια ή μίνι-καλτσόνε (αν έχεις την πολυτέλεια να φτιάξεις φύλλο ή ζύμη, είναι καλές λύσεις για να «κρύψεις» κάποια λαχανικά που μπορεί αλλιώς να μην τρώνε).

 

Μπορείς να γραφτείς στο newsletter της Ακυλίνας για να λαμβάνεις κάθε 15 μέρες υγιεινές συνταγές και μικρά μυστικά για το μαγείρεμα.

Οι έξι δικές μας αγαπημένες παιδικές ταινίες και μία προσφορά!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Ήρθε το καλοκαιράκι και περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, αναζητούμε ιδέες για απασχόληση μέσα και έξω από το σπίτι! Μία από τις αγαπημένες μας ασχολίες για τα καλοκαιρινά βράδια που μένουμε στο σπίτι είναι οι βραδιές ταινίας! Δημιουργούμε ιδιαίτερο σκηνικό μέσα στο σπίτι ή έξω στο μπαλκόνι, κάνουμε το δικό μας ποπκορν και απολαμβάνουμε παιδικές ταινίες οικογενειακώς! Μια άλλη ιδέα είναι να προσκαλέσουμε και φίλους, αφού σχεδιάσουμε εισιτήρια και προετοιμάσουμε ένα ειδικό μενού για τη βραδιά. Αυτό βέβαια θα ήταν και μια πολύ ωραία ιδέα για παιδικό πάρτι!

Μοιραζόμαστε λοιπόν μαζί σας μερικές από τις αγαπημένες μας, που πιστεύουμε ότι θα σας αρέσουν πολύ! Τα Seven Spots έχουν και μια πολύ ενδιαφέρουσα προσφορά για την ενοικίαση παιδικών ταινιών.  

 

Οι έξι δικές μας αγαπημένες παιδικές ταινίες:

1. Ο μικρός πρίγκπας (The Little Prince)

Υπόθεση: Ένα μικρό κορίτσι που, κλεισμένο στο σπίτι του, διαβάζει εντατικά για να μπει στο καλύτερο κολλέγιο ανακαλύπτει πως δίπλα της κατοικεί ένας παράξενος, αλλά τρυφερός γερο-αεροπόρος, ο οποίος της αφηγείται τη συναρπαστική γνωριμία του με τον Μικρό Πρίγκιπα.

Ποιός δεν έχει αγαπήσει το βιβλίο του Μικρού Πρίγκηπα; Η κινηματογραφική εκδοχή συν΄δέει την χιλιοδιαβασμένη ιστορία με τη ζωή ενός καθημερινού κοριτσιού της πόλης. Μας άρεσε και συγκινηθήκαμε πολύ!

Γαλλίa| 2015 | Διάρκεια: 108΄  | δες το trailer του Μικρού Πρίγκηπα

 

2. Τα μυαλά που κουβαλάς (Inside Out)

Υπόθεση: Η 11χρονή Ράιλι μετακομίζει με την οικογένειά της από την Μινεσότα στο Σαν Φρανσίσκο, και τα πέντε συναισθήματα της, η Χαρά, η Λύπη, ο Θυμός, ο Φόβος και η Αηδία πρέπει να φροντίσουν να είναι χαρούμενη. Όμως κάτι πάει στραβά όταν η Λύπη αγγίζει καταλάθος μια χαρούμενη μνήμη, μετατρέποντας την σε λυπημένη, που θα οδηγήσει την ίδια και την Χαρά σε ένα ταξίδι στο μυαλό της Ράιλι.

Τι να πεις για αυτή την ταινία – σταθμό στα συναισθήματα των παιδιών και στην εξοικοίωση με αυτά! Μία ταινία από την οποία θα “γεμίσουν” μικροί και μεγάλοι και θα βρουν αφορμές να συζητάνε για μέρες!

Αμερική | 2015 | Διάρκεια: 94′ | δες το trailer του Inside Out

 

3. Πάντιγκτον (Paddington)

Υπόθεση: Ενας νεαρός Περουβιανός αρκούδος με πάθος για οτιδήποτε αγγλικό, ταξιδεύει από τις αχανείς ζούγκλες της χώρας του μέχρι το Λονδίνο με σκοπό να βρει ένα φιλόξενο σπίτι. Αν και αρχικά διαπιστώνει, με τον πιο σκληρό τρόπο, ότι η ζωή στην πόλη δεν είναι όπως τη φανταζόταν δεν θα αργήσει να πέσει πάνω στην ευγενική οικογένεια των Μπράουν. Κι ενώ όλα δείχνουν ήρεμα κι ωραία στη συνύπαρξη του σκανδαλιάρη Πάντινγκτον με τη νέα του οικογένεια, τα πράγματα θα έρθουν άνω κάτω όταν το σπάνιο αρκουδάκι μας θα τραβήξει την προσοχή μιας σατανικής ταριχεύτριας ζώων…

Την αγαπήσαμε οικογενειακώς! Γέλιο, συναίσθημα, περπέτεια, τα είχε όλα! Λάτρεψα την τουριστική προβολή του Λονδίνου μέσα από μια ταινία για παιδιά. Αναζητήστε και το βιβλίο, το οποίο έγινε αφορμή για τη μεταφορά του Πάντιγκτον στη μεγάλη οθόνη.

Αγγλία | 2014 | Διάρκεια: 95′ (το 2017 κυκλοφόρησε και το Paddington 2) | δες το trailer του Πάντιγκτον

 

4. Λόραξ (The Lorax)

Υπόθεση: Ένα 12χρονο αγόρι που ζει στη Θνίντβιλ, μια πόλη όπου όλα είναι πλαστικά, αναζητά το μοναδικό πράγμα με το οποίο μπορεί να γοητεύσει το κορίτσι που αγαπά: ένα αληθινό δέντρο. Για να το πετύχει αυτό, καλείται να ανακαλύψει την ιστορία του Λόραξ, ενός ιδιότροπου, αλλά γοητευτικού πλάσματος που παλεύει για να προστατέψει τον κόσμο του δάσους. Αυτός που αφηγείται την ιστορία του στον Τεντ δεν είναι άλλος από τον επιχειρηματία εκείνον, που λόγω της απληστίας του, προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία του δάσους…

Μια πολύ αγαπημένη και ενδιαφέρουσα ταινία, χρωματιστή, αισιόδοξη, ύμνος στη φύση και στη ζωή.

Αμερική | 2012 | Διάρκεια: 86′ | δες το trailer του Λόραξ

 

5. Ρατατούης (Ratatouille)

Υπόθεση: Η ταινία περιγράφει την ιστορία του Ρεμί, ενός καλοφαγά ποντικού που θέλει να γίνει μάγειρας στο καλύτερο εστιατόριο του Παρισιού. Έτσι λοιπόν αποφασίζει να βοηθήσει ένα δόκιμο μάγειρα στο εν λόγω εστιατόριο. Ο καλύτερος κριτής όλης της χώρας επισκέπτεται το εστιατόριο και ο Ρεμί φτιάχνει ένα απλό φαγητό το οποίο εκπλήσσει τον κριτή, γιατί είχε να το γευτεί από τα παιδικά του χρόνια. Όταν ο κριτής δοκιμάζει το υπέροχο αυτό φαγητό (Ρατατούι), γράφει σε όλες τις εφημερίδες του Παρισιού τις καλύτερες κριτικές. Πόσο έτοιμοι όμως είναι οι άνθρωποι να αποδεχτούν έναν ποντικό ως τον καλύτερο μάγειρα;

Αν και παλιά ταινία είναι από τις αγαπημένες μας και δύσκολα θα κατέβει από την πρώτη δεκάδα. Ο Ρατατούης είναι από τους αγαπημένους μας ήρωες (όχι από αυτούς που πολεμούν και φωνάζουν) και νομίζω πως είναι μια ταινία που όλοι πρέπει να δουν.

Αμερική | 2007 | Διάρκεια: 117′ | δες το trailer του Ρατατούη

 

6. Ψηλά στον ουρανό (Up)

 

Υπόθεση: Ο Carl Fredricksen όλη του τη ζωή ονειρευόταν να εξερευνήσει τον κόσμο και να απολαύσει τη ζωή του στο μέγιστο. Στην ηλικία των 78 ετών, ένα γύρισμα της μοίρας, ένα κάρο μπαλόνια και η γνωριμία του με τον 8χρονο εξερευνητή Russell θα τον οδηγήσει σε ένα απίστευτο ταξίδι γεμάτο περιπέτεια.

Θα μπορούσα να γράφω για μέρες για αυτή την ταινία. Από τις πιο συγκινητικές και ουσιαστικές ταινίες που έχουμε δει περιγράφει τη μοναξιά, τα όνειρα, την αγάπη, τη συντροφικότητα, τις θυσίες για τους αγαπημένους μας και πολλά ακόμα που αξίζει να ανακαλύψετε και μόνοι σας!

Αμερική | 2009 | Διάρκεια: 95′ | δες το trailer του Ψηλά στον ουρανό

 

Καλοκαίρι με ταινίες και προσφορές

Τα νέα: τώρα μπορείς να νοικιάσεις από τα Seven Spot 3 παιδικές ταινίες για 7 ημέρες με 5.90€

Τα Seven Spots, η μεγαλύτερη ταινιοθήκη της Ελλάδας, εμπλουτίζουν την υπηρεσία FUN DEALS προσθέτοντας επιλογές που καλύπτουν τον σινεφίλ, τον γονιό αλλά και τον gamer! Με κύριο χαρακτηριστικό την προσθήκη επιπλέον ημερών στη δυνατότητα επιστροφής των ταινιών, πλέον η ενοικίαση γίνεται ακόμη πιο προσιτή!

Μάθε περισσότερα για το πρόγραμμα Fun Deals των Seven Spots και κάνε το καλοκαίρι στην πόλη πιο συναρπαστικό!

 

Άφησε το σχόλιό σου με τις δικές σου προτάσεις

Σίγουρα θα έχουμε αφήσει έξω από τη λίστα μας αρκετές ωραίες ταινίες. Θα χαρούμε να εμπλουτίσεις το άρθρο μας, αφήνοντας το σχόλιό σου με τις δικές σου αγαπημένες ταινίες για τα παιδιά και την οικογένεια!

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι με νέα και ιδέες για δημιουργική απασχόληση με τα παιδιά, κάνε εγγραφή στο εβδομαδιαίο μας newsletter! 

 

#pigolampidesadvertorial

 

Ήξερες από Home Gaming και στο χωριό σου;

Για εμένα που τα καλοκαίρια τα περνούσα στο χωριό μου και κυνηγούσα πυγολαμπίδες, ο όρος home gaming θα μπορούσε συνειρμικά να μου φέρει στο μυαλό επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια στην αυλή, μπουγέλο στο μπαλκόνι, κρυφτό, σκοινάκι, κούκλες, αυτοκινητάκια αλλά και πολλά ακόμα που θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια.

Θα σε μεταφέρω όμως τώρα στο Home Gaming του 21ου αώνα: Videoπαιχνίδια, εικονική πραγματικότητα, εξοπλισμός, χειριστήρια, dvd, τεχνολογία. Μην ανησυχείς, ούτε και εγώ καταλαβαίνω. Όμως η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, έχει κάνει θαύματα στην επικοινωνία και στις επιστήμες, έχει βελτιώσει τις ζωές μας και σίγουρα δε μπορούμε να την αγνοήσουμε.

Άλλωστε οι υπολογιστές, τα έξυπνα κινητά και πολλά άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα διευκολύνουν απίστευτα τη ζωή μας.

Αρκεί να τα χειριζόμαστε με μέτρο, σωστά;

 

Υπηρεσία “Home Gaming” από τα Seven Spots – έξυπνα και οικονομικά

Και εδώ έρχεται να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση η υπηρεσία «Home Gaming» των Seven Spots, όπου δε χρειάζεται να είσαι φανατικός gamer για να δοκιμάσεις την εμπειρία του νέου PS4, να παίξεις με τους φίλους σου το νέο παιχνίδι που μόλις κυκλοφόρησε ή να δοκιμάσεις την ξεχωριστή εμπειρία του Virtual Reality! Μπορείς απλά να ενοικιάσεις τον εξοπλισμό για το σπίτι, να δοκιμάσεις αυτό που σου αρέσει, να τεστάρεις τις δυνατότητες του και να ανακαλύψεις ένα νέο τρόπο παιχνιδιού που σου δίνει πρόσβαση διαρκώς, σε ό,τι πιο hot και νέο κυκλοφορεί!

 

Η υπηρεσία «Home Gaming – Ενοικίαση Εξοπλισμού» προσφέρει τις εξής επιλογές:

1)      Ενοικίαση Κονσόλας PS4 μαζί με 1 χειριστήριο 3.90€ /ημέρα

2)      Ενοικίαση 2ου χειριστηρίου 1.50€ / ημέρα

3)      Ενοικίαση VR εξοπλισμού 7.90€ / ημέρα

Εδώ μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες και εικόνες.

 

Τα οφέλη:

 • Δε χρειάζεται να επενδύσεις ένα μεγάλο ποσό για την απόκτηση του εξοπλισμού
 • Περιορίζεις σημαντικά του χρήση των παιχνιδιών στην καθημερινότητα των παιδιών, καθώς μπορείς να βάλεις πιο εύκολα όρια (πχ «μπορούμε να παίζουμε ένα σαββατοκύριακο το μήνα»)
 • Δεν κινδυνεύεις να αποκλείσεις τα παιδιά από την τεχνολογία και όλα τα θετικά που μπορεί αυτή να τους προσφέρει
 • Σου προσφέρεται μια ωραία εναλλακτική για ένα ιδιαίτερο σαββατοκύριακο, παρέα με φίλους και παιχνίδια τεχνολογίας, ή ακόμα και για ένα ευφάνταστο πάρτι με τη διοργάνωση τουρνουά PS4 με την παρέα των παιδιών.
 • Έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις μαζί με τα παιδιά σου μια εμπειρία τεχνολογική (χωρίς να πρέπει να δαπανήσεις ένα μεγάλο ποσό) και να δοκιμάσετε διαφορετικά παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας (VR Virtual Reality). Στα Seven Spots θα βρεις πληθώρα παιχνιδιών εμπειρίας, όπως περιήγηση στον βυθό, πέταγμα στον αέρα (ως αετός) και άλλα ενδιαφέροντα που πραγματικά εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους.
 • Φυσικά αποτελεί μια ιδανική επιλογή για τους μεγαλύτερους (μαθητές / φοιτητές) που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν τον εξοπλισμό, λατρεύουν το gaming και θέλουν να δοκιμάσουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια τη στιγμή που αυτά κυκλοφορούν.

Ενημερώσου για την Υπηρεσία “Home Gaming” στο πλησιέστερό σου seven spot και μοιράσου μαζί μας την εμπειρία σου ή κάποιο παιχνίδι που σου άρεσε πολύ!

Χρήσιμες Πληροφορίες: Η υπηρεσία, αποτελεί αποκλειστικότητα των Seven Spots καθώς πουθενά αλλού δεν παρέχεται η δυνατότητα να ενοικιάσεις / δοκιμάσεις αντίστοιχο εξοπλισμό gaming. Επίσης, στα Seven Spots θα ανακαλύψεις και τα playrooms. Αλλά για αυτά, θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά.

 

 

#partnership_pigolampides

Φτιάχνω κατασκευές για το Πάσχα

Γράφει η Ναταλία Λαμπροπούλου |Natalie’s Cozyland

Ένα όμορφο και ζεστό σπίτι χρειάζεται diy κατασκευές!

Φέτος το Πάσχα δημιουργήστε τις δικές σας πασχαλινές κατασκευές για το σπίτι σας και δώστε του έναν ανοιξιάτικο χρωματιστό αέρα ανανέωσης! Στο βίντεο φτιάχνουμε καρότα από εφημερίδα, χαρτοταινία και σκοινί, βάζα με σχέδιο κουνέλι και χρώματα κιμωλίας και ξύλινα καδράκια με λαγουδάκια!
Εσείς μπορείτε να εμπνευστείτε από αυτές τις κατασκευές και να φτιάξετε τις δικές σας! Ιδανικές κατασκευές για να τις φτιάξετε με τα παιδιά σας και να περάσετε όμορφο και δημιουργικό χρόνο!

ΥΛΙΚΑ

1) the carrots
εφημερίδα
χαρτοταινία
ατλακόλ
σκοινί
ακρυλικό χρώμα
πινέλο
πράσινο χόρτο για κατασκευές
2) the bunny jars
μπλε χαρτοταινία
σχέδιο με κουνέλι ή κάτι άλλο
λαδόκολα
ψαλίδι
χρώμα κιμωλίας
κορδέλα
πομ πομ
κόλα στιγμής
πινέλο
3) the color blocks
τετράγωνα ξύλα (τα δικά μου είναι 14*14 και έχουν πάχος 3 εκατοστά)
μπλε χαρτοταινία
σχέδιο με κουνέλι ή κάτι άλλο
λαδόκολα
ψαλίδι
ακρυλικό χρώμα
πινέλο
σφουγγαράκι

 

Κάντε εγγραφή στο κανάλι της Ναταλίας στο Youtube για να δείτε περισσότερα επεισόδια!

 

Ένα γράμμα για σένα και για τις ζωγραφιές του παιδιού σου

Γράφει η Στεφανία Βελδεμίρη | stheta.com

Όταν ένα παιδί ζωγραφίζει, μεταφέρει στο χαρτί τον τρόπο με τον οποίο, βλέπει, αντιλαμβάνεται, κατανοεί ή φαντάζεται τον κόσμο. Έτσι άλλες φορές ζωγραφίζει σκηνές από την καθημερινή ζωή του, αγαπημένα πρόσωπα και σκέψεις που το απασχολούν ενώ πολλές φορές δημιουργεί με την φαντασία του αυθεντικούς δικούς του κόσμους, ήρωες και καταστάσεις. Ανάλογα με τις δεξιότητες που η ηλικία και η ιδιοσυγκρασία του παιδιού καθορίζουν, οι ζωγραφιές μπορούν να έχουν πολλές και διαφορετικές μορφές.

Σε πολύ μικρές ηλικίες, οι ζωγραφιές μπορεί να έχουν την μορφή που πολλοί γονείς στις κουβέντες μας τις χαρακτηρίζουν μουντζούρες. Αρκετές είναι οι φορές που αυτές οι μουντζούρες που βλέπει ένας μεγάλος, δεν είναι παρά οι πρώτες προσπάθειες ενός μικρού ανθρώπου να εκφραστεί με καινούρια μέσα (χαρτί και μπογιές) δοκιμάζοντας πως αυτά «δουλεύουν» και με ποιόν τρόπο θα τα χρησιμοποιήσει καλύτερα για να κάνει μια ζωγραφιά. Μπορείς εύκολα να ξεχωρίσεις μια μουντζούρα ενός τρίχρονου ή ενός τετράχρονου από μια ζωγραφιά του. Ο απλούστερος τρόπος είναι να παρατηρήσεις αν το παιδί την ώρα που ζωγραφίζει είναι αφοσιωμένο, σκέφτεται, μιλάει λέγοντας μια ιστορία, ακόμη και περιγράφει τι ακριβώς είναι αυτό που ζωγραφίζει κάθε στιγμή, τότε, παρ’ όλο που το αποτέλεσμα έχει στα μάτια σου μορφή μουντζούρας, στα μάτια του παιδιού είναι ξεκάθαρο πως βλέπει αυτό ακριβώς που σκεφτόταν ή φανταζόταν πως ζωγράφιζε. Αν ένα παιδί σου δείχνει μια ζωγραφιά και εσύ βλέπεις μια μουντζούρα, ρώτησε με αγάπη το παιδί τι έχει ζωγραφίσει και άκουσε προσεχτικά την περιγραφή. Τα παιδιά είναι πολύ ειλικρινή. Αν απλά μουντζουρώνουν, θα σου πουν έκανα μουντζούρες. Αν όχι θα σου περιγράψουν τι έκαναν και θα χαρούν για την προσοχή και την επιβράβευσή σου.

Καθώς τα παιδιά εξοικειώνονται με τα υλικά που έχουν στην διάθεσή τους για να ζωγραφίσουν,  με το πέρασμα του χρόνου και την κατάλληλη ενθάρρυνση, βελτιώνουν και τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνουν την οπτική τους αντίληψη ή την φαντασία τους και οι ζωγραφιές τους αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο ευανάγνωστες και για «μεγάλους».

Όλοι οι τρόποι που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να ενθαρρύνει ένα παιδί να εκφράζεται μέσα από την ζωγραφική είναι καλοί. Μόνο η αδιαφορία, η έλλειψη στοργής και οι επιπλήξεις μπορούν να κάνουν κακό.

Αν αποφασίσετε να στείλετε το παιδί σας σε ένα εργαστήρι ζωγραφικής, κάνετε ένα πολύ σημαντικό βήμα που αρχικά, δηλώνει στο παιδί σας, πως θεωρείτε την ζωγραφική τμήμα της συνολικής του παιδείας και αυτό έχει ίσως και την μεγαλύτερη βαρύτητα. Η συνέπειά σας στην απόφαση που θα πάρετε από κοινού με το παιδί σας, θα είναι καθοριστικό στοιχείο για την σοβαρότητα με την οποία εκπαιδεύετε το παιδί σας, να αντιλαμβάνεται την εικαστική παιδεία.

Όταν είμαι σε ένα μάθημα ζωγραφικής με παιδιά, με ενδιαφέρει πρώτα και κύρια, τα παιδιά να νιώθουν πως βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που εμπνέει ασφάλεια, εμπιστοσύνη και θέλω τα παιδιά να είναι χαρούμενα και να γελούν. Νομίζω πως σε κανένα άλλο πλαίσιο ένα παιδί δεν μπορεί να δεχτεί γνωστικά ερεθίσματα και να τα αφομοιώσει, πόσο μάλλον να εκφραστεί καλλιτεχνικά. Με ενδιαφέρει τα παιδιά να λειτουργούν σαν ένα σύνολο μικρών ανθρώπων, να σέβονται και να αγαπούν τα παιδιά της ομάδας και φυσικά να αναπτύξουν φιλίες.

Ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο ζωγραφίζουν τα παιδιά της ίδιας ομάδας ένα κοινό θέμα, είτε αυτό είναι κάτι που βλέπουμε μπροστά μας, είτε είναι μια ζωγραφιά με αφορμή ένα θέμα που συζητάμε ή ένα θέμα φανταστικό είναι κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα και το στηρίζω όσο περισσότερο μπορώ. Η αποδοχή των διαφορετικών τρόπων, της διαφορετικής ματιάς του κάθε παιδιού από μένα, οδηγεί αναπόφευκτα και στην καλλιέργεια των παιδιών όσο αφορά το κομμάτι κομμάτι της αποδοχής του διαφορετικού στην τέχνη μα και γενικά.

Τα μαθήματα ζωγραφικής με τα παιδιά, δεν μπορούν παρά να είναι ένα παιχνίδι με τα χρώματα και χώρο δράσης την παλέτα και το χαρτί ή τον μουσαμά. Αναμίξεις και μαγικές μεταμορφώσεις, τυχαία αποτελέσματα που με τον καιρό μπορούν να επαναληφθούν σκόπιμα καθώς το βίωμα μετατρέπεται σε γνώση. Γέλιο, εκμυστηρεύσεις για το πώς περάσαμε την εβδομάδα μας, το φαγητό που φάγαμε ή τις καινούριες περιπέτειες του σούπερ ήρωα που αγαπάμε. Όταν ένα παιδί ζωγραφίζει, όλα όσα κάνει είναι σωστά.

Οι βασικές αρχές της ζωγραφικής, του σχεδίου, του χρώματος όλα είναι ένα χαρούμενο παιχνίδι. Οι λεπτές δεξιότητες του παιδιού, η ικανότητά του στις απλές σχεδιαστικές λύσεις, οι χρωματικές ασκήσεις, δουλεύονται, καλλιεργούνται και αναπτύσσονται μέσα από μια ζωγραφική που μοιάζει με παιχνίδι, χωρίς το παιδί να νιώθει πως κάνει εξάσκηση.

Η ελευθερία να εκφράζει το κάθε παιδί την φαντασία του και να μοιράζεται τις σκέψεις του, τις χαρές και τις λύπες του, τα όνειρα και τους φόβους του, είναι πολύτιμη. Όπως τα παιδιά με εμπιστεύονται, το ίδιο κάνω κι εγώ.

Καμιά φορά μιλάμε για ζωγράφους και τους τρόπους που ζωγράφιζαν. Είναι τόσο διαφορετικοί σαν εμάς και αυτό μας κάνει χαρούμενους.

Μη βιάζεστε να δείτε «ωραίες» ζωγραφιές. Δώστε χρόνο στο παιδί σας να μάθει ζωγραφική. Εμπνεύστε του την υπομονή και αφήστε το να βιώσει τον κόπο, την αφοσίωση και τον χρόνο που απαιτείται ΚΑΙ στην ζωγραφική όπως και ότι μαθαίνουμε προκειμένου να έχουμε όλο και καλύτερα αποτελέσματα.

Μετά από κάθε μάθημα ζωγραφικής με παιδιά νιώθω πάντα μα πάντα χαρούμενη.

Κλείνοντας θα πω ξεκάθαρα τι ΔΕΝ είναι μάθημα ζωγραφικής. Μάθημα ζωγραφικής δεν υφίσταται όταν τα παιδιά καλούνται να αντιγράψουν φωτογραφίες ή πίνακες ζωγραφικής που έχει επιλέξει κάποιος άλλος για αυτά, εξηγώντας τους βήμα βήμα πως θα «το κάνουν ίδιο» γιατί έτσι θα είναι «σωστό». Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος να καταβαραθρώσουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού, μια και ξεκάθαρα του στέλνουμε το μήνυμα πως δεν μας αφορά η οπτική του αντίληψη και ουσιαστικά του ζητούμε να αντιγράψει την «καλή» οπτική αντίληψη άλλων. Να μην αναλύσουμε πως στην περίπτωση αυτή κάθε προσωπική έκφραση είναι σχεδόν αδύνατη και φυσικά πως τα παιδιά μπαίνουν σε μια διαδικασία ανταγωνισμού για το ποιος θα «κάνει την καλύτερη ζωγραφιά», κάτι που δημιουργεί εντάσεις και άγχος. Εδώ έχουμε να κάνουμε κατ’ ουσία με την χρήση του παιδιού σαν μέσο ικανοποίησης του γονέα- «πελάτη» που πρέπει να μείνει ικανοποιημένος με «ωραία» αποτελέσματα.

Αγαπήστε τις ζωγραφιές των παιδιών σας και τις ζωγραφιές όλων των παιδιών και εμπιστευτείτε ανθρώπους που κατέχουν το γνωστικό τους αντικείμενο και κυρίως ανθρώπους που αγαπούν τους ανθρώπους περισσότερο από τα λεφτά. Αυτά.

 

Λίγα Λόγια για τη Στεφανία Βελδεμίρη

Η Στεφανία Βελδεμίρη είναι συντηρήτρια Αρχαιολογικών Ευρημάτων και Έργων Τέχνης, Λατρεύει να συντηρεί κομμάτια του παρελθόντος και να τα κάνει αναγνώσιμα στο κοινό. Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την προϊστορία και τα μαγευτικά απομεινάρια της. Έτσι αποφάσισε, να διδάσκει στα παιδιά την Ιστορία της Τέχνης μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, παιχνίδι, βιωματικές ασκήσεις, οπτικοακουστικά ερεθίσματα και κυρίως χαμόγελο και χαρούμενο μα πειθαρχημένο κλίμα. Γράφει και ζωγραφίζει παραμύθια και μόλις διαβάσει βιβλίο ή ποίημα που της αρέσει, αμέσως το κάνει ζωγραφιά. Επίσης μερικοί τοίχοι την εμπνέουν για να τους γράψει ή να τους ζωγραφίσει. Άλλοι πάλι όχι… Μας μιλάει για τέχνες.

Η CoyoteLearner φέρνει τα ρομπότ στο σπίτι μας

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Φέτος τα Χριστούγεννα η Ολυμπία ζήτησε από τον Άγιο Βασίλη να της φέρει ένα ρομπότ. Όταν επικοινώνησε μαζί μου ο Σεραφείμ από την CoyoteLearner, λίγες μέρες μετά,  για να μου συστήσει την ομάδα του και τα μαθήματα Ρομποτικής που σχεδίασαν στο διαδίκτυο, σκέφτηκα πως τελικά ο Άγιος Βασίλης όχι μόνο υπάρχει αλλά ακούει και τις ευχές των παιδιών! Ενθουσιάστηκα!

Η CoyoteLearner είναι μια εκπαιδευτική πλατφόρμα στο διαδίκτυο, όπου με τη βοήθεια σύντομων και περιεκτικών video, μπορούν τα παιδιά να μάθουν για τα ρομπότ και τον προγραμματισμό τους, δηλαδή για τη Ρομποτική. Κινούμενα σχέδια με πολύ χιούμορ εξηγούν στα παιδιά βήμα προς βήμα πώς να χειρίζονται το ρομπότ ενώ μετά από κάθε ενότητα υπάρχουν και σύντομες ερωτήσεις για την καλύτερη κατανόηση των μαθημάτων.

Φυσικά για να κατακτήσει κανείς τις βασικές γνώσεις της Ρομποτικής χρειάζεται να έχει και ένα ρομπότ και έτσι είναι αναπόφευκτο να αγοράσεις και να κάνεις φίλο σου το Ρομπότ Edison, ώστε να εφαρμόσεις τις γνώσεις που έμαθες. Το ρομπότ διαθέτει αρκετούς αισθητήρες (φωτός, ήχου, παρακολούθησης γραμμής, αποφυγής εμποδίων), 2 κινητήρες, φώτα LED, ηχητικό σύστημα  και πολλά ακόμα που έμαθα και εγώ πρόσφατα και ενθουσιάστηκα πολύ!

Φυσικά δε μπόρεσα να αντισταθώ στη γνωριμία μας με την Ρομποτική, για την οποία ομολογώ πως δεν είχα καμία εξοικείωση, και έτσι αποκτήσαμε το Ρομπότ Edison και πρόσβαση στο μάθημα «προγραμματίζοντας το ρομπότ μου». Η Ολυμπία είναι μόλις 6 ετών και παρόλο που στο site της ομάδας αναφέρεται η ηλικία των 8+, τα καταφέραμε περίφημα! Ολοκληρώσαμε, παρέα, ήδη τις 5 πρώτες ενότητες των μαθημάτων (από τις 24) και παίξαμε με το ρομπότ δίνοντας του εντολή να κινείται πάνω σε μία γραμμή, να υπακούει στα παλαμάκια μας, να αποφεύγει εμπόδια με τη βοήθεια υπερύθρων και άλλα.

Τα πλεονεκτήματα των εκπαιδευτικών μαθημάτων της CoyoteLearner: 

 1. Είναι οικονομικά και πολύ καλής ποιότητας
 2. Εισάγουν τα παιδιά στην τεχνολογία με έναν πολύ εύκολο τρόπο
 3. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον
 4. Τα παιδιά περνούν δημιουργικό χρόνο μπροστά στον Υπολογιστή
 5. Τα παιδιά μπορούν να επαναλάβουν τα μαθήματα όσες φορές θέλουν
 6. Υπάρχει άμεση επικοινωνία με τον εκπαιδευτή μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας στην οποία θα αποκτήσετε πρόσβαση.
 7. Μαζί με τα παιδιά μπορούν (αν θέλουν) να μάθουν και οι γονείς!

Οι δημιουργοί των προγραμμάτων  είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να σας λύσουν κάθε απορία, είτε κατά την αγορά των προϊόντων είτε κατά την εκπαίδευση μέσω των video. Δε νιώθεις δηλαδή ποτέ μόνος.

Στη σελίδα του CoyoteLearner θα βρεις πολλές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες και θα σου λυθούν όλες οι απορίες.  Αν είσαι εκπαιδευτικός μπορείς να ενημερωθείς για τα προγράμματα για τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς ενώ αν είσαι γονιός – ιδιώτης μπορείς  να ενημερωθείς για τα αντίστοιχα προγράμματα ρομποτικής και προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τώρα που είπα «προγραμματισμού» παραλίγο να ξεχάσω να αναφέρω το πολύ ενδιαφέρον μάθημα που προτείνει η ομάδα του CoyoteLearner για παιδιά πάνω από 10 ετών, και αφορά την δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών! Μέσω αυτού του προγράμματος, τα παιδιά φτιάχνουν τα δικά τους ηλεκτρονικά παιχνίδια με την βοήθεια κινουμένων σχεδίων!

Αυτό το διάστημα  μπορείτε να βρείτε δυο πολύ ενδιαφέρουσες προσφορές στην ιστοσελίδα της CoyoteLearner.Η πρώτη σας επιτρέπει να αποκτήσετε το πρώτο βασικό πακέτο, που αφορά την ρομποτική, με μια σημαντική έκπτωση. Στην προσφορά περιλαμβάνεται το εκπαιδευτικό ρομπότ Edisonκαι η ετήσια συνδρομή με τα ηλεκτρονικά μαθήματα μέσω video. Περισσότερα για την πρώτη προσφορά θα βρείτε εδώ. Η δεύτερη προσφορά περιλαμβάνει τόσο το πρώτο πακέτο όσο όμως και το μάθημα «Δημιουργώ Παιχνίδια Προγραμματίζοντας». Περισσότερα για τη δεύτερη προσφορά θα βρείτε εδώ.

Εγώ προσωπικά έγινα θερμός υποστηρικτής της Ρομποτικής και η Ολυμπία το ίδιο!