Απλά και νόστιμα σνακ για την παραλία, που μπορούν να φτιάξουν γονείς και παιδιά μαζί! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Απλά και νόστιμα σνακ για την παραλία, που μπορούν να φτιάξουν γονείς και παιδιά μαζί!

Τι καλύτερο από τα καλοκαιρινά παιχνίδια στη θάλασσα, τα μακροβούτια και τα ασταμάτητα γέλια; Η εποχή, που οι περισσότεροι από εμάς περιμέναμε, ήρθε και έφερε μαζί της και μια υπέροχη ανεμελιά. Επ, μην ξεχνάς όμως κάτι απαραίτητο: το σνακ για την παραλία. Γιατί, καλές οι βουτιές, μα ανοίγουν την όρεξη.

 

Στις Πυγολαμπίδες αγαπάμε να περνάμε ποιοτικά τον χρόνο μας με τα παιδιά και μια από τις αγαπημένες μας ασχολίες είναι η μαγειρική. Ζητήσαμε από έξι από τους αγαπημένους μας food bloggers να μοιραστούν μαζί μας μια συνταγή τους, για να τη φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά και να πάρουμε ένα υπέροχο σνακ μαζί μας στην παραλία.

 

Κρατάς σημειώσεις;

 

 

Μπάρες Ενέργειας (vegan)

 

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία. Ζει τα τελευταία 18 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Η αγάπη του για τη μαγειρική ξεκίνησε από την πολύ μικρή ηλικία των 9 ετών. Από το 2008, όταν και στράφηκε στην αυστηρή χορτοφαγία και σε έναν vegan τρόπο ζωής, άρχισε να πειραματίζεται με τη νέα αυτή κουζίνα. Η αγάπη του για την vegan μαγειρική και η διάθεση του να μεταδώσει τις γνώσεις του και τον vegan τρόπο ζωής τον οδήγησε το Μάρτιο του 2019 στη δημιουργία του vegan food blog Beets me (www.beets-me-com). Από τότε μέσα από το Blog του, το λογαριασμό του στο Instagram (@konstantinos_dims), και το κανάλι του στο YouTube (Beets me) μοιράζεται με τον κόσμο κάθε εβδομάδα δύο νέες vegan συνταγές.

 

Υλικά:

200 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα
4 κ.σ. σιρόπι αγαύης
100 γρ. λάδι καρύδας
200 γρ βρώμη
1/2 κ.γ. Κανέλα (προαιρετικά)
60 γρ. φουντούκια ωμά
60 γρ. φιστίκια αιγίνης
60 γρ. κολοκυθόσποροι
100 γρ. μαύρη σοκολάτα

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα βερίκοκα σε ένα ένα μπολ μαζί με νερό που έχει βράσει και τα αφήνουμε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα μούλτι μαζί με το λάδι καρύδας και το σιρόπι αγαύης. Τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τη μισή βρώμη και το μισό τζίντζερ στο μούλτι με το μείγμα από τα βερίκοκα και τα χτυπάμε μέχρι να σπάσει η βρώμη και να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μ το υπόλοιπο μείγμα από τα βερίκοκα, τη βρώμη και την κανέλα. Ανακατεύουμε και τις δυο παρτίδες μαζί στο ίδιο μπολ.

Χοντροκόβουμε τα φουντούκια, τα φιστίκια και τους κολοκυθόσπορους. Τα προσθέτουμε στο μπολ με το υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε μια φόρμα 18 – 20 εκ. με αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε μέσα το μείγμα και το πιέζουμε μέχρι να στρωθεί ομοιόμορφα. Αν δεν έχουμε φόρμα σε αυτό το μέγεθος απλώνουμε το μείγμα πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί και το σχηματίζουμε σιγά -σιγά με τα χέρια μας. Το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αδειάζουμε σε ένα ποτήρι. Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και ξεφορμάρουμε. Κόβουμε τις μπάρες μας στο μέγεθος που θέλουμε και βουτάμε την άκρη από το κάθε κομμάτι μέσα στη λιωμένη σοκολάτα. Ακουμπάμε τα κομμάτια πάνω στο αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά. Οι μπάρες είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε!

Pancakes με κολοκύθι

Η Βίκυ Αθανασιάδου είναι διαιτολόγος-διατροφολογος και μαμά ενός μικρού 2 ετών. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, όμως τα τελευταία χρόνια ζει στην όμορφη Νάξο. Λατρεύει να μαγειρεύει για την οικογένειά της και μέσα από τη σελίδα της στο instagram @mydietitianmama μοιράζεται αυτή της την αγάπη με όλους, ενώ ταυτόχρονα, με την εξειδίκευση της στον τομέα της διατροφής αλλά και την εμπειρία της μέσα από τη μητρότητα μας δίνει χρήσιμα tips για να δημιουργήσουμε εμείς και τα παιδιά μας μια υγιή σχέση με το φαγητό.

 

Υλικά:⁣

2 κολοκυθάκια μικρά (150γρ)⁣
2 αυγά
5 κ.σ. γάλα ⁣
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι ⁣
6 κ.σ. (90γρ) αλεύρι ⁣
2 κ.γ. baking powder ⁣
2 κ.σ. τριμμένο τυρί ⁣
Αλάτι, πιπέρι ⁣

 

Εκτέλεση:

Περνάμε το κολοκύθι από τον τρίφτη, το στραγγίζουμε καλά και το βάζουμε στο αντικολλητικό με λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά. ⁣
Στο μεταξύ βάζουμε σε ένα μπολ τα υπόλοιπα υλικά και ανακαεύουμε καλά να αναμιχθούν.⁣ Αφαιρούμε το κολοκύθι από το τηγάνι και το προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα. ⁣Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και ψήνουμε τα pancakes μας για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε με έξτρα τριμμένο τυρί!⁣
Οι συγκεκριμένες τηγανίτες είναι πολύ γευστικές κρύες! Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
Για τη μεταφορά τους στην παραλία, ή κάπου αλλού, είναι σημαντικό να μη μπουν καυτές στο σκεύος αποθήκευσης, ώστε να μη βγάλουν υδρατμούς.

Τυροπιτάκια σε ξυλάκια

Η PanDora γεννήθηκε και ζει στη Χίο. Το πάθος για την μαγειρική ξεκίνησε από πολύ μικρή μαγειρεύοντας παραδοσιακές συνταγές μαζί με την γιαγιά και την μαμά της. Το 2015 αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της Food Blog το Pandora’s Kitchen ως ένα προσωπικό ηλεκτρονικό βιβλίο συνταγών. Αργότερα αυτή η ιδεά έγινε πάθος και σήμερα μαγειρεύει, φωτογραφίζει και μοιράζεται τις συνταγές τις σχεδόν καθημερινά. Εξειδικεύεται στο brunch και ενημερώνεται συνεχώς σε σεμινάρια food styling και food photography. Η PanDora ασχολείται επίσης με το menu consulting στο χώρο της εστίασης και με την δημιουργική απασχόληση παιδιών πάνω στη μαγειρική. Καθημερινά εργάζεται ως chef σε ένα καφε με ένα ιδιαίτερα ευφάνταστο μενού. Θα τη βρείτε και στο Instagram. 

 

Υλικά:

Για τη Ζύμη:
200gr γιαούρτι
250gr βούτυρο soft σε θερμοκρασία δωματίου
500gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 φακελάκι baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
λίγη ζάχαρη  
 
Για τη Γέμιση:
200gr φέτα
1 αυγό
1 ασπράδι (κρατάμε τον κρόκο για το άλειμμα)
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
Αλατοπίπερο  

Εκτέλεση
:
Οι μικροί μάγειρες μαζί με την βοήθεια της μαμάς ζυμώνουν όλα τα υλικά μαζί και φτιάχνουν μια λεία, βελούδινη και βουτυρένια ζύμη. Την τυλίγουν σε μεμβράνη και την αφήνουν 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουν την γέμιση αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μαζί και λιώνοντας με ένα πιρούνι την φέτα. Αλευρώνουν τον πάγκο εργασίας και ανοίγουν φύλλο. Κόβουν με κουπ πατ τα σχέδια της αρεσκείας τους. Πάνω σε ένα σχέδιο ζύμης βάζουν ένα γλωσσοπίεστρο, ένα κουταλάκι από τη γέμιση και κλείνουν με ένα πιρούνι με το αντίστοιχο σχέδιο ζύμης. Με αυτό τον τρόπο εγκλωβίζουν την γέμιση μέσα στη ζύμη.
Αφού τελειώσουν με όλα τα σχέδια, τα αλείφουν με τον κρόκο που έχουν κρατήσει στην άκρη και λίγο νεράκι. Προαιρετικά αν θέλουν τα πασπαλίζουν με λίγο σουσάμι. Ψήνουν στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου ανάλογα με το σχέδιο που τους έχουν δώσει.

Εύκολη πίτα χωρίς φύλλο

Δημιουργική, παρορμητική,  με οδηγό την καρδιά, με ένα χιούμορ που δεν καταλαβαίνει ποτέ κανείς αλλά πάνω από όλα μαμά του Κωνσταντίνου της, η Μένια αγαπά να φτιάχνει πολύχρωμα, χαρούμενα και υγιεινά πιάτα για τον γιο της.
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα και μέσα απο τη σελίδα της στο Instagram @momma_bear_and_the_little_bear προσπαθεί να εμπνεύσει κι άλλες μητέρες για φαγητό αληθινό, θρεπτικό, φτιαγμένο με αγάπη αλλά και ενδιαφέρον, διασκεδαστικό, συναρπαστικό.
Γνώριζε πως πάντα την έκανε χαρούμενη να μαγειρεύει για τους δικούς της ανθρώπους αλλά με τον ερχομό του γιου της επίσης κατάλαβε πως το φαγητό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πεις σ’αγαπώ.

 

Υλικά:

500γρ φέτα
100γρ κίτρινο τυρί της επιλογής σας
50-80γρ βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.
1κ.γ. baking powder
4 αυγά
Ένα κεσεδάκι (200γρ) γιαούρτι
Ένα ποτήρι φρέσκο γάλα
Λαχανικά της επιλογής σας

 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι, προσθέτουμε το γαλα, το βούτυρο, το αλεύρι με το baking και στο τέλος τα τυριά με τα λαχανικά. Εγώ χρησιμοποίησα 2 πιπεριές Φλωρίνης, μια μικρή πράσινη πιπερίτσα, μια μικρή ντομάτα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180° μέχρι να ροδίσει. Περιμένουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Υγιεινά Donuts φούρνου

 

H Ελένη είναι η μαμά για τα μικρά χεράκια, νηπιαγωγός στο επάγγελμα που όμως αυτή την περίοδο προτίμησε να είναι stay at home mom και αποκλειστική chef για τα μικρά χεράκια. Ζει στην Κρήτη, ολημερίς ακούει μουσική, τρελαίνεται για τα ταξίδια, τις κατασκευές και να φροντίζει τους άλλους. Πριν αρχίσει να μοιράζεται τα πιάτα και τις συνταγές της στο @littlehands_blw και στο blog τα μοιραζόταν αποκλειστικά με το μπαμπά τους, οπότε τώρα βρήκε την ηρεμία του και σας ευχαριστεί γι’ αυτό! Τα πιάτα που φτιάχνει προσπαθεί να είναι θρεπτικά, υγιεινά, γευστικά, όμορφα, κατάλληλα για όλες τις ηλικίες και είναι ο τρόπος να εκφράζει την ασυγκράτητη δημιουργικότητα της, ή έτσι νομίζει. Ενώ, όταν δημιουργεί τις συνταγές της προσπαθεί να τις κρατήσει απλές γιατί τα μικρά χεράκια μεγαλώνουν και γίνονται απαιτητικοί βοηθοί. Βρείτε τις συνταγές της στο www.littlehandsblw.com.

 

 

 

Υλικά:

120 gr φαρίνα χωρίς γλουτένη (ή απλό)

40 gr αλεύρι γοχ χωρίς γλουτένη (ή απλό)

2 αυγά

6 μικρές ώριμες μπανάνες

15 gr βούτυρο λιωμένο

40 gr γιαούρτι

1 κ.γ. κανέλα

¼ κ.γ. γαρύφαλλο

 κ.γ. μοσχοκάρυδο

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

10 gr ζάχαρη καρύδας (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις. Πατάμε τις μπανάνες πολύ καλά με ένα πιρούνι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε στα αυγά τη μπανάνα, το βούτυρο και το γιαούρτι.

Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και προσθέτουμε και τη ζάχαρη καρύδας (αν βάλουμε). Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα άλευρα σιγά σιγά και ανακατεύουμε παράλληλα με το σύρμα.

Τέλος, βάζουμε τα μπαχαρικά, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

Με ένα κουτάλι ή με ένα κορνέ μεταφέρουμε το μείγμα στις θήκες σιλικόνης για donuts χωρίς να τις γεμίζουμε γιατί θα φουσκώσουν.

Ψήνουμε για 15-18 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει στεγνή μία οδοντογλυφίδα από μέσα τους. (Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι με γλουτένη είναι έτοιμα σε 8-10 λεπτά)

Αφού βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν ξεφορμάρουμε.

 

Τη συνταγή θα βρεις και εδώ

 

Τυροψωμάκια Με Φέτα Και Δυόσμο

 

Η Μαριάνθη είναι φωτογράφος φαγητού, στυλίστας φαγητού και food blogger. Συνεργάζεται με πρακτορεία φωτογραφίας και παραδίδει ιδιωτικά μαθήματα φωτογραφίας φαγητού. Είναι η δημιουργός του “The Salty Biscotti Blog” και Studio, όπου εκεί μοιράζεται τόσο την αγάπη της για μαγειρική και ζαχαροπλατική όσο και φωτογραφικές ιστορίες που δημιουργούνται γύρω από ένα τραπέζι. Μπορείς να τη βρείς στο Instagram «TheSaltyBiscotti» ή στο blog της.

 

 

Υλικά:

200 γρ. γιαούρτι

250 γρ. φέτα

500 γρ. αλεύρι

250 ml. ελαιόλαδο

3 αυγά

Δυόσμο/ ρίγανη

λίγο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 *C /αέρα.

Τοποθετούμε θήκες για cupcakes σε ένα ταψί για cupcakes.

Σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε τα αυγά με το λάδι.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το αλέυρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

Προσθέτουμε το δυόσμο ή τη ρίγανη και ανακατεύουμε να μοιραστεί καλά σε όλο το μείγμα.

Αφήνουμε το ζυμαράκι μας να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Φτιάχνουμε με τα χέρια μας μικρά μπαλάκια και τοποθετούμε στις θήκες για cupcakes.

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το ζυμάρι μας για 15-25 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.

 

 

Θα χαρούμε να μας προτείνεις στα σχόλια και μια δική σου ιδέα ή συνταγή για σνακ στην παραλία. 

 

Διαφήμιση

Αν θέλεις να συμμετέχεις σε ένα πρωτοποριακό Online Family Camp κάνε εγγραφή εδώ (έως 05/07).

Ξεκινάμε Δευτέρα!

 

 

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.