Μένουμε σπίτι μαζί με τα παιδιά: ένας οδηγός έμπνευσης για γονείς με μωρά, νήπια, παιδιά και νέους. – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μένουμε σπίτι μαζί με τα παιδιά: ένας οδηγός έμπνευσης για γονείς με μωρά, νήπια, παιδιά και νέους.

photo: Effie Panagoula

 

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου 

Στην εποχή του #menoumespiti είναι πιο σημαντικό από ποτέ να παραμείνουμε ως γονείς ψύχραιμοι και να καταφέρουμε να εμπνευστούμε από τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών μας, ώστε να θυμηθούμε και πάλι πόσο αγχολυτικό μπορεί να είναι το παιχνίδι. 

Για τον καθένα από εμάς, οι συνθήκες στο σπίτι είναι διαφορετικές. Όπως και να έχει όμως, είναι για όλους μας μια περιπέτεια και εύχομαι να βγούμε πιο δυνατοί αλλά και πιο συνειδητοί. Να νιώσουμε την αγάπη και τη χαρά που υπάρχει στο να φροντίζουμε τους άλλους και να μοιραζόμαστε εμπειρίες με την οικογένειά μας.

Έτσι και εγώ σήμερα, μοιράζομαι μαζί σου μερικές από τις ιδέες που έχουμε στις πυγολαμπίδες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσα στο σπίτι. 

Ο παρακάτω οδηγός ας χρησιμεύσει ως έμπνευση για τα παιδιά και όχι ως καταναγκασμός για παιχνίδι. Όπως λέει και η αγαπημένη μας Ελένη Γερουλάνου:

«Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν. Έχουμε μάθει να γεμίζουμε την καθημερινότητα με μία σειρά από διεκπεραιώσεις και επιτεύγματα, έχουμε ασκηθεί στο να είμαστε δραστήριοι και ενεργοί για να επιβεβαιώνουμε την αξία μας, νιώθουμε ζωντανοί επειδή κάνουμε πράγματα. Όμως τα παιδιά είναι εφευρετικά, αρκεί να τους δώσουμε χώρο και χρόνο.

(διαβάστε όλη τη συνέντευξη της, στην Καθημερινή, εδώ)

 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μερικές ιδέες

Ο οδηγός θα ανανεώνεται τακτικά, οπότε αποθήκευσε το link στον υπολογιστή σου, για να επανέρχεσαι κάθε φορά που θέλεις να αντλείς λίγη έμπνευση. Ιδέες που μπορεί να δεις σε μία κατηγορία μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικές και για μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά. Χαλαρώστε και παίξτε χωρίς κανόνες!

Λάβε τον οδηγό σε pdf: Αν θέλεις να εκτυπώσεις αυτές τις ιδέες μπορείς να κάνεις εγγραφή εδώ και εμείς θα σου τις στείλουμε σε pdf. Μαζί με τον οδηγό θα λάβεις και δύο ακόμα εκτυπώσιμα (εντελώς δωρεάν) για όλη την οικογένεια: ένα λεύκωμα και ένα ημερολόγιο.Ταυτόχρονα, κάνοντας εγγραφή, θα λαβάνεις και το newsletter μας με δημιουργικές ιδέες για τα παιδιά και την οικογένεια.

 

Δραστηριότητες για βρέφη

Φτιάχνω σπιτική πλαστελίνη. Την πλαστελίνη αυτή μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε πάρα πολλές φορές αφού δεν στεγνώνει εύκολα. Αρκεί μετά από κάθε χρήση να αποθηκεύετε όλα τα κομμάτια σε πλαστικό σακουλάκι καλά κλεισμένο. Τη συνταγή για την πλαστελίνη μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Παίζω με χρώματα και ανακαλύπτω το messy play. Το Messy (ή Sensory) Play, δηλαδή το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, είναι το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου, παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών, χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Σου έχω άρθρο από τους ειδικούς. 

 

Κάνω μπάνιο στη μπανιέρα με την επίβλεψη των μεγάλων και μετά απολαμβάνω ένα ωραίο μασάζ. Δεν ξεχνώ να πάρω μαζί μου και κάθε λογής παιχνιδάκια που επιπλέουν στο νερό (ή και όχι!)

 

Ακούω παραμύθια που μου αφηγείται η μαμά και ο μπαμπάς ή τραγουδάκια. Έχεις ακούσει τον κότσυφα και την αλεπού και τον  Τσιρτσώνη από την Ανθή Θάνου; Κυκλοφορούν πολύ ωραία βιβλία που περιλαμβάνουν και μουσικό cd. Όταν βγούμε από το σπίτι, αναζήτησέ τα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου.

 

Κάνω τσουλήθρα με τα μαξιλάρια. Παίζω μαξιλαροπόλεμο. Παίζω κρυφτό.

 

Πλένω τα παιχνίδια και τα κουκλάκια μου σε μια λεκάνη με νερό και πιτσιλάω τα πάντα!

 

Φτιάχνω σκηνή και παίζω εκεί μέσα. Μεταφέρω μέσα τα παιχνίδια μου, τα κουκλάκια μου και κάνω μια μικρή φωλίτσα.

 

 

Δραστηριότητες για μικρά παιδιά δημοτικού

Γίνομαι ζωγράφος. Αφήνω τη φαντασία μου ελεύθερη, παίρνω τα χρώματα και τα πινέλα μου, τους μαρκαδόρους και τις κηρομπογιές μου και αφήνω ελεύθερο το χέρι μου να δημιουργήσει εικόνες. Αν θέλω βάζω και λέξεις, προσθέτω και άλλα υλικά ή αποκόμματα περιοδικών και φτιάχνω ένα υπέροχο κολάζ.

Άκουσε το βιβλίο «Ο μικρός ζωγράφος των βράχων» της Μαρίας Πετκανοπούλου εδώ. (πρέπει να ενεργοποιήσεις το flash reader) για να μάθεις από πόσο παλιά ζωγράφιζαν οι άνθρωποι.

Στο αγαπημένο μου site madebyjoel ανακαλύπτω υπέροχα εκτυπώσιμα για ζωγραφική, αλλά και templates για να φτιάξω τις δικές μου χάρτινες πόλεις.

 

Φτιάχνω κατασκευές. Μπορείς να βρεις ένα σωρό ιδέες για κατασκευές στο youtube, στο pinterest ή με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Άφησε τη φαντασία σου όμως να καλπάσει. Τα πιο ωραία παιχνίδια είναι αυτά που δημιουργεί το μυαλό μας. Πάρε μπόλικα υλικά από αυτά που θα χρειαστείς και φτιάξε κάτι που θα σου έρθει στο μυαλό: σπίτι από ένα χαρτόκουτο, κοσμήματα με τα κοχύλια που μάζεψες το καλοκαίρι, ρούχα για τις κούκλες σου ή ένα διαστημόπλοιο από κατσαρόλες και κουτάλες.

 

Διαβάζω βιβλία. Ποιο είναι το αγαπημένο σου; Κάνε ένα κολάζ εμπνευσμένος από αυτό, γράψε ένα ποίημα, στείλε ένα μήνυμα στον συγγραφέα του ή κάνε του μια ερώτηση. Αν ο συγγραφέας δε ζει πια, τότε κάνε μια έρευνα στο διαδίκτυο μαζί με τους γονείς σου και μάθε περισσότερα για τη ζωή του. Αν θέλεις, μπορείς να διαβάσεις εντελώς δωρεάν και ένα ιδιαίτερο βιβλίο, στο διαδίκτυο, με αφορμή τον κορονοϊό. Μέσα από τις δυσκολίες που μας επιφυλάσσει το 2020, η μικρή Ελπίδα ξεδιπλώνει τις προκλήσεις με το δικό της μοναδικό τρόπο και μας θυμίζει πως θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι παιδιά. Μπορείς να το διαβάσεις ηλεκτρονικά εδώ  ή να ζητήσεις από τη συγγραφέα του να σου στο στείλει σε pdf για να το εκτυπώσεις (kolokotronimartha@gmail.com).

 

 

Ακούω βιβλία από τον Μικρό Αναγνώστη.  Οι όμορφες ιστορίες γίνονται ακαταμάχητες όταν ζωντανεύουν στα χείλη χαρισματικών αναγνωστών. Εδώ μπορείς να ακούσεις αποσπάσματα ή ολόκληρες ιστορίες αγαπημένων συγγραφέων διαβασμένες από γνωστούς ταλαντούχους ηθοποιούς, ενώ εσύ τις διαβάζεις παράλληλα γυρνώντας τις σελίδες του ψηφιακού βιβλίου! Επίσης, οι Εκδόσεις Καστανιώτη προσφέρουν δωρεάν δύο βιβλία (365 μέρες χωρίς τηλεόραση: Δημιουργικές ιδέες για σας και το παιδί σας και Παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας). 

 

Γίνομαι ένας μικρός συγγραφέας! Γνωρίζεις τι είναι η δημιουργική γραφή; Εδώ θα βρεις υπέροχες δραστηριότητες δημιουργικής γραφής που εξάπτουν τη φαντασία και βοηθούν τα παιδιά να ακούσουν τις λέξεις μέσα τους και να σχηματίσουν όμορφες ιστορίες.

 

Παίζω με την οικογένειά μου ξενοδοχείο και γίνομαι για μια μέρα ο σεφ. Ετοιμάζω το πρωινό για όλη την οικογένεια: βραστά αυγά, φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο και μέλι, φρούτα, βότανα για ρόφημα και ό,τι άλλο βάλει η φαντασία μου (ή διαθέτει το ψυγείο μου).

 

Παίζω με lego. Και ναι, εκτός από τον συνηθισμένο τρόπο να παίζεις λego (αυτόν που ακολουθείς τις οδηγίες που υπάρχουν μέσα στη συσκευασία) υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι. Να φτιάχνεις, για παράδειγμα, με lego το φαγητό που θα ήθελες να φας και να αφήνεις τη μαμά και το μπαμπά να το ανακαλύψουν! Ή να περιγράφεις πως νιώθεις. Το ήξερες ότι τα lego έχουν κάτι σαν … μαγικές ιδιότητες και μπορούν να περιγράψουν πολλές έννοιες; Αρκεί βέβαια να έχεις φαντασία. Εγώ για παράδειγμα μερικές φορές χρησιμοποιώ ένα κόκκινο τουβλάκι για να μιλήσω για την αγάπη. Ή ένα κίτρινο για να δείξω ότι θα ήθελα πολύ να φάω μια μπανάνα.

 

Φροντίζω τα λουλούδια στο μπαλκόνι μου ή στην αυλή. Δες και αυτό, από τη φίλη μας στο Κηπολόγιο. Χωρίς να χρειαστεί να πάτε να αγοράσετε φυτά, βγάλτε μια ανακοίνωση στην είσοδο της πολυκατοικίας ζητώντας να αφήσει ο καθένας κλαδάκια από φυτά που πολλαπλασιάζονται με μόσχευμα. Ανταλλάξτε κλαδιά χωρίς να έρθετε σε επαφή και φυτέψτε τα με γάντια. Άλλωστε για την κηπουρική φοράμε έτσι κι αλλιώς γάντια!  👉 Στο λινκ αυτό θα βρεις οδηγίες πώς να φυτέψεις τα κλαδάκια.

 

Ακούω podcast. Τί είναι το podcast; Κάτι σαν ραδιόφωνο αλλά ιντερνετικό. Και το συγκεκριμένο που σου προτείνω είναι, φυσικά, για παιδιά. Για πάτησε αυτό το λινκ και περιηγήσου στο Ράδιο Περισπωμένη!

 

Γίνομαι ραδιοφωνικός παραγωγός. Εμπνέομαι από το podcast για να φτιάξω και τη δική μου “ραδιοφωνική εκπομπή” με παρουσιαστή και καλεσμένο, παρουσιάζουμε τα αγαπημένα μας παραμύθια και αφηγούμαστε το ένα! Φυσικά κάνουμε πρόβες πριν για να μπορέσουμε να κάνουμε όσο πιο παραστατική γίνεται την φωνή μας. Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλους ήχους. Για παράδειγμα, με ποια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε τον ήχο της βροχής, των βημάτων;

 

Οργανώνω μια διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης με τους φίλους μου ή τους συμμαθητές μου. Διαβάζουμε ένα βιβλίο ή το ακούμε στον Μικρό Αναγνώστη και μετά μπορούμε να συνεχίσουμε την ιστορία, να γράψουμε ένα χαικού, να γυρίσουμε ένα μικρό βίντεο, να στείλουμε ένα γράμμα. Μπορούμε να επικοινωνούμε με τους φίλους μας είτε με email είτε με το zoom, που θα κατεβάσει η μαμά και ο μπαμπάς στο κινητό τους.

 

Γίνομαι μικρός επιστήμονας. Στο NOESIS θα βρεις μια σειρά από ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι οποίες απεικονίζουν με μορφή comics αυτοτελείς εκπαιδευτικές ιστορίες, σχετικές με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Θα βρεις επίσης εικονικά εργαστήρια φυσικής, πειράματα, εικονικές περιηγήσεις και πολλά ακόμα!

 

Γίνομαι εφευρέτης! To “ON Project” της Robotixlab είναι μια σειρά εκπαιδευτικών βίντεο για μικρούς και μεγάλους εφευρέτες, με αντικείμενο την ρομποτική, τα δημιουργικά ηλεκτρονικά, τον προγραμματισμό και τις κατασκευές γενικότερα. Μπορείς να στείλεις το email σου στο mail@robotixlab.com για να λαμβάνεις υλικό και βίντεο σχετικά με το On Project.

 

Γίνομαι μάγος με τη βοήθεια και τα μυστικά του Marmelo. Αρκεί να έχεις facebook και να μπεις στο group: Γίνε Μάγος – μένουμε σπίτι.

 

Φτιάχνω έργα τέχνης παρέα με δεκαοχτώ καλλιτέχνες! Πώς μπορεί η τέχνη να μας βοηθήσει να διευρύνουμε τα ερεθίσματά μας και τους τρόπους έκφρασής μας, όταν είμαστε όλη μέρα σπίτι; Με αυτό στο νου η ομάδα της Nitra Gallery προσκάλεσε καλλιτέχνες-συνεργάτες της από την Ελλάδα και το εξωτερικό να προτείνουν μια δική τους δραστηριότητα τέχνης για τους μικρούς φίλους που είναι σπίτι μαζί με τους γονείς τους! Κατέβασε τον οδηγό εδώ.

 

 

Δραστηριότητες για νέους και εφήβους

Συμμαζεύω τη ντουλάπα μου, το γραφείο μου, τη βιβλιοθήκη μου. Πετάω ή χαρίζω ό,τι δε χρησιμοποιώ πια ή ότι δε μου δίνει χαρά όταν το βαστώ στα χέρια μου (προσοχή: δεν πετάμε τα σχολικά μας βιβλία ακόμα). Το λέει και η Marie Kondo: ένα τακτοποιημένο σπίτι είναι προϋποθέση για μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Το να χαρίσεις μερικά από τα πράγματα που δε χρησιμοποιείς πια, μπορεί να δώσει μεγάλη χαρά σε κάποιον που το πιάνει στα χέρια του για πρώτη φορά. Σκέψου αν κάποιο φιλικό σου πρόσωπο ή κάποιος Οργανισμός θα χρειαζόταν το αντικείμενο που σκέφτεσαι να πετάξεις. Μόλις τελειώσει η καραντίνα, ίσως δώσεις χαρά σε πολλούς ανθρώπους!

 

Γίνομαι  Master στη Φυσική και ανακαλύπτω αν υπάρχουν Εξωγήινοι! Είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν ή μπορεί να βρούμε μικρά πράσινα ανθρωπάκια να μας κοιτάνε από μακριά; Παρακολούθησε ένα master class από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου, σχεδιασμένο από τη Χαρισμάθεια! Είναι ένα κανονικό master class 1.5 ώρας (και μερικά διαλείμματα επιτρέπονται, αν νιώσεις ότι κουράζεσαι!)

Για όλους όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τη σειρά από τα Master Classes Φυσικής, ας γραφτούν στο κανάλι της Χαρισμάθειας.

 

Αρχειοθετώ φωτογραφίες από τις διακοπές μου ή από το κινητό μου, τις βάζω σε φακέλους, επιλέγω κάποιες που θα δώσω για εκτύπωση όταν τελειώσουν τα μέτρα. Κάνω ένα άλμπουμ για τη γιαγιά και την παππού ή τους νονούς.

 

Ξεκινάω ένα blog. Πάντα είχα μια αδυναμία στα ζώα ή στη μουσική; Αγαπώ να φτιάχνω κατασκευές ή θέλω να γίνω δημοσιογράφος όταν μεγαλώσω; Τώρα είναι η ευκαιρία να ξεκινήσω να μιλάω και να γράφω για αυτό! Το wordpress είναι μια καλή αρχή!

 

Ξεκινώ το δικό μου κανάλι στο youtube! Μία λύση, για εσένα που προτιμάς να μιλάς παρά να γράφεις. Αν διστάζεις ακόμα να κάνεις το πρώτο βήμα, τότε μπορείς να μάθεις διαδικτυακά και δωρεάν πολύτιμες οδηγίες για να κάνεις όταν είσαι έτοιμος – η το δικό σου κανάλι. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να μη μοιραστείς άμεσα αυτά που θέλεις με τους φίλους σου. Μπορείς να κάνεις ένα βίντεο κάθε μέρα με το κινητό σου και να το στέλνεις μόνο σε αυτούς.

 

Μαθαίνω να κάνω μοντάζ σε βίντεό μου.  Μπορείς να μάθεις να κάνεις μοντάζ στο βίντεό σου, έχει πάρα πολλά δωρεάν εργαλεία και εφαρμογές στο διαδίκτυο και σίγουρα μπορείς να πάρεις έμπνευση αλλά και να αποκτήσεις και μια νέα δεξιότητα.

 

Κάνω παρέα με τους φίλους μου, κρατώντας απόσταση με το zoom. Το zoom είναι μια εφαρμογή που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου και να κάνεις μια βιντεοκλήση μαζί τους έως και 40 λεπτά, εντελώς δωρεάν. Μπορείς να κάνεις λογαριασμό και μέσω υπολογιστή. Αξιοποίησε το zoom για να κάνετε μαζί με τους φίλους σου virtual party στο φίλο ή τη φίλη σας που έχει γενέθλια. Βάλτε μουσική, ντυθείτε κάτι, χαρίστε λέξεις και εικόνες αντί για δώρα. Αν επιμένεις να κάνεις και μια ακόμα έκπληξη, υπάρχουν online καταστήματα με είδη πάρτι, από όπου μπορείς να παραγγείλεις online ένα κεράκι, μια γιρλάντα και να τα στείλεις στον φίλου ή τη φίλη σου.

 

Γίνομαι για μία μέρα σεφ. Κατεβάζω τα βιβλία της μαμάς, παίρνω τηλέφωνο τη γιαγιά ή αναζητώ στο διαδίκτυο μια εύκολη συνταγή και πειραματίζομαι μέσα στην κουζίνα. Ο Γιώργος Ευγενειάδης, με πηγή έμπνευσης την οικογένεια του και τους μαθητές του, μαθητές ενός δημοσίου ειδικού σχολείου, έχει γράψει ένα υπέροχο βιβλίο μαγειρικής για παιδιά (και όχι μόνο!) με τίτλο «Απλά αλλά διαφορετικά». Στο blog του θα βρεις ενδιαφέρουσες συνταγές!

 

Γράφω ένα ποίημα και το στέλνω στον αγαπημένο μου / η μου. Ποιος ξέρει πόσα κρυμμένα ταλέντα μπορεί να έχεις βαθιά μέσα σου; Εδώ θα δεις ποιήματα που γράφτηκαν στις πυγολαμπίδες με αφορμή έναν διαγωνισμό, από ανθρώπους που έγραψαν για πρώτη ίσως φορά.

 

Κάνω γυμναστική στο σπίτι. Στο youtube θα βρεις πολλά βίντεο για κάθε είδους άσκηση που φαντάζεσαι: yoga, αεροβική, pilates. Διάλεξε αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα.

 

Διαβάζω βιβλία. Ή τα ακούω στο Audible ή στο Kindle. Τα βιβλία είναι ταξίδια στο άγνωστο, στο αόρατο, σε αυτό που μου δίνει ελπίδα και κάνει τη ζωή να φαίνεται πιο μαγική.

 

Ακούω podcast. εκτός από τα audio books υπάρχουν και τα podcasts. Εγώ αγαπώ αυτό των womenontop (που είναι το πρώτο ελληνικό podcast για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στη δημόσια ζωή), αλλά μπορείς να βρεις πολλά (σε ελληνικά και αγγλικά) αν κατεβάσεις την εφαρμογή της επιλογής σου και κάνεις μια προσεκτική αναζήτηση. Αυτά που επίσης ξεχωρίζω (στα ελληνικά) είναι το  #giatioxi  και το The Brain Hacking Academy.

 

 

Και κάτι για τους γονείς

Η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, ψυχολόγος και συγγραφέας μας λέει:

 

“Χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές.

α) δεν είμαστε επαγγελματίες παιδαγωγοί- εμψυχωτές- ακόμα και αν ήμασταν όμως, δεν είναι εφικτό να μπαίνουμε σε μια διαδικασία μαραθώνιου ποιοτικής απασχόλησης των παιδιών. Θα γίνουν και λάθη, θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές, και κενές μέρες. Χρειάζεται ευρηματικότητα αλλά σε λογικά πλαίσια.

 

β) χρειάζεται να δίνουμε έμφαση στην αυτοφροντίδα μας, ώστε να είμαστε κι εμείς ως γονείς δυνατοί σε αυτήν την δοκιμασία. Πρακτικές αυτοφροντίδας αφορούν το διάβασμα ενός βιβλίου, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ένα χαλαρό γεύμα, διαλογισμό ή προσευχή, γυμναστική, τηλεφωνική επικοινωνία με οικεία πρόσωπα που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, απομάκρυνση από οθόνες και περιορισμός των ειδήσεων, χαλαρωτικά αφεψήματα, γέλιο (το καλύτερο και πιο εύκολα διαθέσιμο αγχολυτικό!), πράξεις αλτρουισμού (καλλιεργούν ικανοποίηση για τον εαυτό μας), περιποίηση του σώματος, ενασχόληση με δημιουργικά χόμπι, βαθιές αναπνοές…”

Διάβασε όλο το άρθρο της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, με πολλές χρήσιμες ψυχολογικές συμβουλές για τους γονείς που “μένουνε σπίτι” με τα παιδιά.

 

 

Αλλά και κάτι για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας!

Και φυσικά δε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τις γιαγιάδες μας και τους παππούδες μας! Στο υπέροχο site “γερνάω αλλιώς”  διαβάζουμε για υπέροχους τρόπους ενδυνάμωση της σχέσης εγγονιών και παππούδων στην εποχή του Κορονοϊού. Αλλά και προτάσεις για να περάσει δημιουργικά ο χρόνος τους μέσα στο σπίτι!

 

Να θυμάσαι πως όλοι έχουμε φαντασία

Μία κινέζικη παροιμία λέει: «Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ’ του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε τον να ψαρεύει».

Προτείνω, λοιπόν, να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να μας δώσουν αυτά τις δικές τους ιδέες για το πως θα αξιοποιήσουμε δημιουργικά αυτές τις μέρες. Διάβασε στο άρθρο μας μια υπέροχη ιδέα που ευνοεί τη δημιουργικότητα μικρών και μεγάλων!

 

 

Απαραίτητη η ενημέρωση

Έγκυρη ενημέρωση: Είναι σημαντικό οι γονείς και τα πρόσωπα που εμπλέκονται με τη φροντίδα των παιδιών και των εφήβων να είναι καλά ενημερωμένοι για το νέο τύπο κορωνοϊού, Covid -19, τους κανόνες υγιεινής και προστασίας καθώς και για τις βασικές οδηγίες πρόληψης για την εξάπλωσή του. 

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποιες είναι οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων σε παρόμοιες καταστάσεις και με ποιους τρόπους μπορούν να τους στηρίξουν αποτελεσματικά στο πλαίσιο της οικογένειας. Στον Οδηγό που σχεδίασε το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζονται συνοπτικά κάποιες βασικές αρχές για την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων σε ανάλογες συνθήκες.

Και μερικοί οδηγοί για παιδιά:

Το Μουσείο Explora – il Museo dei Bambini di Roma, ετοίμασε και έναν πολύ ωραίο και πολύχρωμο οδηγό για παιδιά, ώστε να κατανοήσουν μέσα από απλές έννοιες και εικόνες περισσότερα για τον κορονοϊό. Έχει πληροφορίες για το πως και που βρέθηκε ο ιός αλλά και οδηγίες προφύλαξης. Ο οδηγός είναι στα αγγλικά και τα ιταλικά και μπορείτε να τον βρείτε εδώ. 

O Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων – ΣΕΨ μετέφρασε και επιμελήθηκε στα ελληνικά το παιδικό εγχειρίδιο με τίτλο «Γεια σου, με λένε Κορώνα!», το οποίο διανέμεται ηλεκτρονικά δωρεάν.” 

Και ακόμα ένα pdf για παιδιά με τίτλο “Το όνομά μου είναι κορονοϊός” (στα ελληνικά).

 

Και ας μην ξεχνάμε και την ασφάλεια! Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας.

 

 

Εσύ τι επιλέγεις;

illustration: sara ogilvie

 

Μας δίνεται μια ευκαιρία να περάσουμε όσο γίνεται πιο συνειδητά τον χρόνο μας μαζί με τα παιδιά (και με τον εαυτό μας). Αν περνούμε όλη τη μέρα παρέα με το κινητό μας σχολιάζοντας κάθε ανάρτηση ή διαβάζοντας κάθε “νέο” που περνάει από μπροστά μας, τότε προφανώς θα χάσουμε αυτή την ευκαιρία.

 

Με τι επιλέγεις να γεμίσεις τη μέρα σου και την καρδιά σου;

Με θυμό και άγχος ή με παραμύθια και παιχνίδια;

 

Ο οδηγός αυτός δε θα είχε υλοποιηθεί χωρίς την παρότρυνση της ανθρώπων της διοίκησης του Δήμου Παύλου Μελά (τους οποίους και ευχαριστούμε) αλλά και τους φίλους των πυγολαμπίδων που συνέβαλαν με τις ιδέες τους μέσω του group μας στο facebook (μπορείς να γίνεις και εσύ μέλος, η εγγραφή είναι δωρεάν). 

 

 

 

Λάβε τον οδηγό σε pdf: Αν θέλεις να εκτυπώσεις αυτές τις ιδέες μπορείς να κάνεις εγγραφή εδώ και εμείς θα σου τις στείλουμε σε pdf. Μαζί με τον οδηγό θα λάβεις και δύο ακόμα εκτυπώσιμα (εντελώς δωρεάν) για όλη την οικογένεια: ένα λεύκωμα και ένα ημερολόγιο.Ταυτόχρονα, κάνοντας εγγραφή, θα λαβάνεις και το newsletter μας με δημιουργικές ιδέες για τα παιδιά και την οικογένεια.

 

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.