Ύπνος και Παιδιά Δημοτικού: πώς επηρεάζει τη μάθηση και την ανάπτυξή τους – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ύπνος και Παιδιά Δημοτικού: πώς επηρεάζει τη μάθηση και την ανάπτυξή τους

 

Γράφει η Νατάσα Γιαννακάκη | Our Nest

Όταν ακούμε τη λέξη ύπνος, ο νους μας αυτόματα πάει στον ύπνο των βρεφών – νηπίων. Και καθόλου άδικα, αφού είναι ένα από τα καινούργια πεδία που φέρνει μαζί της η γονεϊκότητα και χρειάζεται φροντίδα. Έπειτα σκεφτόμαστε τον δικό μας ύπνο, των ενηλίκων, με τις διαφορετικές ανάγκες αλλά και τις προκλήσεις που μπορεί να βιώνουμε ανα περιόδους της ζωής μας.

Ωστόσο, τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί επίσης να έχουν υπνικές προκλήσεις. 

Γονείς και εκπαιδευτικοί συμφωνούν ότι όταν τα παιδιά δεν έχουν κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, την επόμενη μέρα μπορεί να είναι κακόκεφα, κυκλοθυμικά και να μην έχουν την ενέργεια και τη διαύγεια που απαιτείται για να ανταπεξέλθουν στις σχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις. Μπορεί να εμφανίζουν προκλήσεις προσοχής, συγκέντρωσης και μάθησης.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται 9-12 ώρες ύπνου τη νύχτα (NSF, AASM). Οι εργασίες για το σπίτι, τα αθλήματα και οι δραστηριότητες μετά το σχολείο, ο χρόνος στις οθόνες και τα υπερφορτωμένα οικογενειακά προγράμματα, μπορούν να οδηγήσουν στο να μην κοιμούνται τα παιδιά ποιοτικά.

Όταν τα παιδιά μας κοιμούνται καλά, είναι πιο δημιουργικά, μπορούν να συγκεντρωθούν σε εργασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχουν καλύτερες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, είναι σε θέση να παίρνουν θετικές αποφάσεις, είναι πιο ικανά να μαθαίνουν και να θυμούνται νέα πράγματα, έχουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορoύν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τους άλλους.

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι επίσης σημαντικός για την υγεία των παιδιών μας. Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων και ασθενειών. Επίσης, βοηθάει προς την ταχύτερη ίαση.

Ο ύπνος των παιδιών είναι το θεμέλιο για τη συνολική τους υγεία και ευεξία και μπορεί να βελτιστοποιηθεί, με την κατάλληλη γνώση και τα εργαλεία.

Αν θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να αναπτύξουν το μέγιστο δυναμικό τους και να απολαμβάνουν μια καλύτερη ζωή, ο ποιοτικός ύπνος είναι η προτεραιότητα που πρέπει να βάλουμε.

 

Λίγα Λόγια για την Νατάσα Γιαννακάκη

Η Νατάσα Γιαννακάκη είναι Σύμβουλος Ύπνου Παιδιών & Ενηλίκων και ιδρύτρια του Our Nest | Integrated Sleep Support, που δημιουργήθηκε για να προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής ύπνου σε παιδιά & ενήλικες και εξειδικευμένες πρακτικές γιόγκα για τον ύπνο, με στόχο την βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας μέσω της φροντίδας του ύπνου.

 

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.