Δωρεάν ασκήσεις και βίντεο για να αποκτήσουν τα παιδιά μας δεξιότητες μέσα από το παιχνίδι – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Δωρεάν ασκήσεις και βίντεο για να αποκτήσουν τα παιδιά μας δεξιότητες μέσα από το παιχνίδι

Γράφει η Πέπη Κολαρά | ΑΛΜΑ, Κέντρο Αγωγής Λόγου, Μάθησης & Αυτονομίας 

Τώρα, μπορείτε να λαμβάνετε δωρεάν μέσω email, μία φορά την εβδομάδα, ασκήσεις και δραστηριότητες για παιδιά από 4-16 ετών! Σκοπός των ασκήσεων αυτών είναι να συνδυάσουν τα παιδιά τη μάθηση και την ευχαρίστηση και ταυτόχρονα να ενδυναμωθούν οι σχέσεις των μελών της οικογένειάς μέσα από το παιχνίδι. Μπορείτε να στείλετε απλά ένα email στο efterpi@usa.com μαζί με το όνομα του παιδιού και την ηλικία του. Πρώτα όμως ας διαβάσουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες.

 

Η περίοδος που βιώνουμε όλοι μας είναι όχι απλά πρωτόγνωρη αλλά ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική  από πολλές πλευρές. Οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες ως προς αυτή τη δοκιμασία. Γονείς και παιδιά προχωρούν σε καθημερινούς αναστοχασμούς και αναπροσαρμογές προκειμένου να διατηρηθεί ένα ήρεμο και αρμονικό οικογενειακό κλίμα, καθώς η ισορροπία αυτού είναι εύκολο να διαταραχθεί μέσα στα πλαίσια ενός υποχρεωτικού εγκλεισμού.

Ας δούμε, όμως, όλη αυτή την κατάσταση ως μια ευκαιρία να «ξαναγνωριστούμε» από την αρχή. Με την καλή έννοια. Σαν μια ευκαιρία  να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον αυτόν τον τόσο πολύτιμο και ποιοτικό χρόνο, τον οποίο συχνά συζητούσαμε αλλά με κάποιον τρόπο πάντοτε τον μεταθέταμε…

Κάτω από αυτόν το λογισμό και με ένα αίσθημα κοινωνικής προσφοράς θα ήθελα από την πλευρά μου να συμβάλλω στην προσπάθεια αυτή και να δώσω εναλλακτικές σε μικρούς και μεγάλους να συνδυάσουν μάθηση κι ευχαρίστηση. Οι ιδέες που θα σας παρουσιάζω μπορεί να εξυπηρετούν συγκεκριμένους και σημαντικούς παιδαγωγικούς στόχους  αλλά θεωρώ ότι η μεγαλύτερη δύναμη τους δεν περιορίζεται απλά μέσα σε ένα γνωστικό – σχολικού τύπου – πλαίσιο. Αν αυτό συνέβαινε, θα υπήρχε ο κίνδυνος οι εντάσεις μέσα στην οικογένεια να είναι συχνότερες και ως γονείς να μεταμορφωθούμε σε αναποτελεσματικούς και άχαρους δασκάλους.

Η δύναμη των δραστηριοτήτων κρύβεται στο ότι μέσω αυτών δίνεται η ευκαιρία να βρεθούμε και πάλι κοντά με τα παιδιά μας.  Έτσι μέσα από τον παιγνιώδη χαρακτήρα τους, γονείς και παιδιά κάθε ηλικίας παίζουν μαζί, αποκτούν γνώσεις, δυναμώνουν δεξιότητες, αναπτύσσουν στρατηγικές, απελευθερώνουν συναισθήματα και μαθαίνουν να συνεργάζονται. Σαν μια οικογένεια!

Γιατί ο εγκλεισμός απαιτεί το αντίδοτό του. Ας το δώσουμε λοιπόν μέσα από την απελευθέρωση της σκέψης και των συναισθημάτων που θα προκύψει παίζοντας με τα παιδιά μας. Καλή σας διασκέδαση!

Για να λαμβάνετε αυτές τις δραστηριότητες (μία φορά την εβδομάδα, κάθε Κυριακή) μπορείτε να μου στείλετε email στο efterpi@usa.com μαζί με το όνομα του παιδιού και την ηλικία του. 

Τις ασκήσεις θα τις λαμβάνετε στο email σας σε μορφή pdf (θα μπορείτε να τις εκτυπώνετε) αλλά παράλληλα είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το σχετικό βίντεο στο κανάλι μου στο youtube με τη σχετική επεξήγηση.

Δείτε εδώ ένα παράδειγμα δραστηριότητας για παιδιά Α-Γ Δημοτικού και δείτε και το σχετικό video που ακολουθεί για να πάρετε μια πρώτη εικόνα.

 

 

Χρήσιμες Πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες / ασκήσεις

  1. Οι δραστηριότητες/ασκήσεις θα είναι ομαδοποιημένες με βάση την ηλικία των παιδιών (προσχολική ηλικία, Α ́ – Γ ́ τάξη, Δ ́ – Στ ́ τάξη, Δευτεροβάθμια) και θα αναγράφονται οι στόχοι, τα πιθανά υλικά, η μεθοδολογία και άλλα σημαντικά σχόλια.
  2. Οι δραστηριότητες θα αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένους παιδαγωγικούς στόχους που θα αφορούν τον προφορικό λόγο (άρθρωση, λεξιλόγιο, περιγραφή), το γραπτό λόγο (γραφή, ορθογραφία, ανάγνωση, κατανόηση), τα μαθηματικά, ποικίλες δεξιότητες (λεπτή κίνηση, συγκέντρωση, ακουστική και οπτική αντίληψη, ταχύτητα, μνήμη) και τη συναισθηματική ανάπτυξη (διασκέδαση, διαχείριση συναισθημάτων, συνεργασία, φαντασία, δημιουργικότητα).
  3. Μπορείτε να επιλέγετε κάθε μέρα μία διαφορετική άσκηση ή να εφαρμόζετε την ίδια άσκηση καθημερινά με παραλλαγές.
  4. Παρόλο που οι ασκήσεις θα αποστέλλονται ομαδικά υπάρχει απόλυτη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων κάθε παιδιού και οικογένειας (η ομαδοκεντρική προσέγγιση βοηθά στο να γίνουν οι δραστηριότητες πιο ενδιαφέρουσες).
  5. Θα χαρώ, ιδιαιτέρως, να μου στέλνετε μια ανατροφοδότηση σας (π.χ. τελικό προϊόν της άσκησης, σχόλια, φωτογραφίες, βίντεο).
  6. Μπορείτε να μοιραστείτε αυτές τις ιδέες και με άλλους γονείς εφόσον θεωρείται ότι θα ήταν ωφέλιμες για τα παιδιά τους αρκεί να γνωστοποιήσετε την πηγή προέλευσής τους (κέντρο ΑΛΜΑ ή αυτό εδώ το link).
  7. Αν θέλετε να λαμβάνετε τις δραστηριότητες για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού με τα σχετικά βίντεο μπορείτε να επισκεφθείτε ή να εγγραφθείτε στο κανάλι μου στο You Tube πληκτρολογώντας τις λέξεις «κέντρο ΑΛΜΑ» ή απλά πατήστε εδώ
  8. Ενθαρρύνω τη δημιουργία κλίματος συναισθηματικής ασφάλειας και τη συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας. Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω σε αυτήν την προσπάθεια. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για ότι σας προβληματίσει μέσω email (efterpi@usa.com).

 

Για να λαμβάνετε αυτές τις δραστηριότητες (μία φορά την εβδομάδα, κάθε Κυριακή) μπορείτε να μου στείλετε email στο efterpi@usa.com μαζί με το όνομα του παιδιού και την ηλικία του. 

 

Λίγα Λόγια για την Πέπη Κολαρά

Η Πέπη Κολαρά είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ. Πραγματοποίησε σπουδές στον τομέα της Λογοθεραπείας και της Ειδικής Αγωγής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας (Free University of Berlin & Humboldt University of Berlin) και των ΗΠΑ (Loyola University New Orleans).

Δίδαξε σε Σχολές Γονέων διαφόρων δήμων στο νομό Θεσσαλονίκης και οργάνωσε πολλά βιωματικά σεμινάρια για γονείς και παιδιά. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Γ΄ Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την υποστήριξη μαθητών με εκπαιδευτικές ανάγκες. Συμμετείχε σε συνέδρια όπου παρουσίασε θέματα της ειδικότητάς της κι έχει δημοσιεύσεις σε αντίστοιχα περιοδικά. Εργάζεται  στη Θεσσαλονίκη ως Λογοθεραπεύτρια και Ειδική παιδαγωγός. Είναι η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Αγωγής Λόγου, Μάθησης & Αυτονομίας (ΑΛΜΑ) για περισσότερα από είκοσι έτη.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.