Ιδέες για να φέρεις το Μουσείο στο σπίτι σου και στην οικογένειά σου – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ιδέες για να φέρεις το Μουσείο στο σπίτι σου και στην οικογένειά σου

Fondation Claude Monet ©Stefania Tsakiraki_whatiseeinart.com

 

Μήνες τώρα τα μουσεία είναι κλειστά. Συχνά αναρωτιέμαι πώς να νιώθει η Τέχνη που βρίσκεται εκεί μέσα. Κι εμείς; Πώς νιώθουμε εμείς χωρίς την τέχνη στη ζωή μας;

Για μισό λεπτό όμως… Γίνεται να μην υπάρχει η τέχνη στη ζωή ενός ανθρώπου; Όχι, παρά μονάχα αν το επιλέξει και προσπαθήσει σκληρά γι’ αυτό.

 

Γράφει η Στεφανία Τσακιράκη | Museum Art Therapist

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, εικάζω πως μια τέτοια επιλογή δεν είναι στα σχέδιά σου. Καλωσόρισες λοιπόν! Σ’ αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σου κάποιες ιδέες για να φέρεις το Μουσείο στο σπίτι και την οικογένειά σου.

Κι όμως, γίνεται! Πάρε για παράδειγμα το σαλόνι-ατελιέ του Κλωντ Μονέ στο Ζιβερνί. Βέβαια, δεν χρειάζεται να είσαι καλλιτέχνης ή ο εμπνευστής του Ιμπρεσιονισμού για να έχεις όσα αγαπάς στη ζωή σου.

Πώς να φέρεις το μουσείο στο σπίτι; Είτε αξιοποιώντας το ατελείωτο υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο ή τη βιβλιοθήκη σου (ένα άλλο άρθρο του blog των Πυγολαμπίδων που μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμο είναι αυτό), είτε αναλαμβάνοντας δράση και δημιουργώντας στο σπίτι το Οικογενειακό σας Μουσείο, ένα μουσείο που κάνει καλό. Ας ξεκινήσουμε!

Τι είναι το μουσείο; Η απάντηση εδώ δεν έχει να κάνει με τον ορισμό της λέξης αλλά κυρίως με την αίσθηση.

 

Φωτογραφία από το έργο Μπλε Νούφαρα του Κλώντ Μονέ στο Μουσείο Ορσέ 
©Stefania Tsakiraki_whatiseeinart.com

Το Μουσείο είναι ένας χώρος έμπνευσης. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν μουσεία με αμέτρητες διαφορετικές θεματικές. Από μουσεία τέχνης, αρχαιολογίας, αρωμάτων, σοκολάτας μέχρι μουσεία απομιμήσεων.

Για να βρούμε τη θεματική του Οικογενειακού μας Μουσείου είναι καλό να συζητήσουμε με τα παιδιά για τον σκοπό που θα εξυπηρετεί αυτός ο χώρος έμπνευσης. Είναι για διασκέδαση, χαλάρωση, δημιουργικότητα, φιλαναγνωσία ή κάτι άλλο;

Τι έχουμε ανάγκη περισσότερο στη ζωή μας αυτή την περίοδο; Τι μας βοηθάει να γινόμαστε δημιουργικοί ή να νιώθουμε καλύτερα; Μια συζήτηση πάνω σ’ αυτά τα ερωτήματα μπορεί να αποκαλύψει σκέψεις και συναισθήματα των παιδιών μας που δεν είχαμε φανταστεί και να θέσει παράλληλα τις κατευθυντήριες γραμμές για το έργο μας.

Έπειτα, θα συναποφασίσουμε το μέγεθος και τη διάρκειά του. Μπορεί ολόκληρο το παιδικό δωμάτιο ή το σαλόνι να μετατραπούν σε μουσείο για μια ημέρα ή ένα σαββατοκύριακο, είτε μια γωνιά του σπιτιού να γίνει το μόνιμο Μουσείο της οικογένειας. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει και η δυνατότητα περιοδικών εκθέσεων φυσικά, ανάλογα με τη διάθεση, τις ανάγκες, τις αφορμές και τις εμπνεύσεις της οικογένειας ανά τον χρόνο.

Στη συνέχεια, θα ορίσουμε τους ρόλους κάθε μέλους της οικογένειας. Ενδεικτικά κάποιες ιδέες είναι οι εξής: Υπεύθυνος /η συλλογής, αρχιτέκτων, διακοσμητής/ρια, ξεναγός, γραμματέας, ερευνητής/ρια, συντηρητής/ρια. Θυμόμαστε βέβαια, πως ο βασικός μας στόχος είναι η συνδημιουργία.

 

 

Ακόμη, εστιάζουμε στον σκοπό αυτού του έργου κι όχι στο κλασικό πρότυπο που έχουμε για τα μουσεία. Αν βέβαια αυτό που μας λείπει είναι η τέχνη, τότε φυσικά και μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο γεμάτο αφίσες, φωτοτυπίες ή φωτογραφίες έργων τέχνης. Αν έχουμε δικές μας φωτογραφίες μέσα σε μουσεία, να η ευκαιρία να τις εκτυπώσουμε επιτέλους!

 

Μουσείο Ορανζερί ©Stefania Tsakiraki_whatiseeinart.com

Φυσικά στο Οικογενειακό Μουσείο Τέχνης δεν ξεχνάμε να εξασφαλίσουμε χώρο για τα υλικά ζωγραφικής και εικαστικών. Μαρκαδόροι, τέμπερες, πινέλα, χαρτιά, και ό,τι άλλο φανταστείτε, μπορούν ν’ αποτελέσουν ένα υπέροχο στοιχείο της συλλογής μας, όπως επίσης και το ατελιέ του καλλιτέχνη.

Από την άλλη, αν χρειαζόμαστε περισσότερο τη φύση στη ζωή μας, τότε το μουσείο μας πιθανώς να είναι στο μπαλκόνι με όμορφα λουλούδια και μυρωδικά, που θα φυτέψουμε και θα φροντίσουμε παρέα.

 

Fondation Claude Monet ©Stefania Tsakiraki_whatiseeinart.com

Μπορούμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας Μουσειακό Οδηγό και να γράψουμε μέσα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη φροντίδα των φυτών.

Ακριβώς ο ίδιος σκοπός μπορεί να επιτευχθεί αν δημιουργήσουμε μια γωνιά στο σπίτι, την οποία θα γεμίσουμε με ζωγραφιές και κατασκευές λουλουδιών και δέντρων. Θα μπορούσαμε να ράψουμε μαξιλαράκια ματιών που αντί για γέμισμα να έχουν λεβάντα, ή να χρησιμοποιήσουμε αιθέρια έλαια. Οι ιδέες είναι αμέτρητες και η φαντασία των παιδιών μπορεί να απογειώσει το Οικογενειακό μας Μουσείο.

Τέλος δεν ξεχνούμε τα εισιτήρια και τις ταμπέλες, τα οποία αποτελούν ένα βασικό στοιχείο κάθε μουσείου. Ταμπέλες καλωσορίσματος, άλλες με πληροφορίες, οδηγίες, εμπνευσμένες φράσεις…

 

Fondation Claude Monet ©Stefania Tsakiraki_whatiseeinart.com

Θα μπορούσα να γράφω ιδέες μέχρι αύριο κι εύχομαι ήδη η φαντασία σου να έχει ξεκινήσει να δημιουργεί τις δικές σου εικόνες και ιδέες, τόσες που να σου είναι δύσκολο πλέον να διαβάζεις τις λέξεις μου.

Πριν σε αφήσω στην έμπνευσή σου, θα μοιραστώ μαζί σου ένα εργαλείο που αγαπώ πολύ. Είναι το Google Arts and Culture και χρησιμοποιώντας την κατηγορία Explore μπορούμε να επισκεφθούμε ψηφιακά υπέροχα μουσεία και μέρη του κόσμου. Ξεκινώντας από το Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι να βρεθούμε πάνω στον Πύργο του Άιφελ ή στο Ταζ Μαχάλ και να θαυμάσουμε τη θέα.

Αν αυτό που μας λείπει περισσότερο είναι τα ταξίδια, αυτό το εργαλείο δε θα πρέπει να λείπει με τίποτα από το Μουσείο των Ταξιδιών μας.

 

 

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Οικογενειακό Μουσείο κι αυτό το άρθρο;

Από τη δράση «Ανοίγουμε τα μουσεία για εμάς» που διοργανώσαμε παρέα με την Ιωάννα και τις Πυγολαμπίδες. Περισσότερες από 200 οικογένειες δήλωσαν συμμετοχή κι αυτό σ’ εμένα μεταφράζεται ως 200 οικογένειες που αγαπούν την τέχνη, τους λείπουν τα μουσεία και τα ταξίδια. Βέβαια, το ότι είναι φίλοι των Πυγολαμπίδων μιλάει από μόνο του.

Όσα αγαπούμε όμως, σκεφτήκαμε με την Ιωάννα, πρέπει να φροντίζουμε οι ίδιοι να τα έχουμε στη ζωή μας. Ειδικά στους καιρούς που ζούμε, τίποτα δεν είναι σταθερό και η εφευρετικότητα που κρύβεται πίσω από την ευελιξία, καθώς επίσης και η ευθύνη της ευτυχίας μας, μπορεί να είναι σπουδαία μαθήματα που θα πάρουν τα παιδιά μας από αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο της οικογενειακής ζωής.

Τα μουσεία για εμένα είναι ο ιδανικότερος χώρος έμπνευσης και δράσης, τώρα όμως που είναι κλειστά; (covid 19) Θα περιμένω απλώς ν’ανοίξουν; Όχι! Πλέον διοργανώνω διαδικτυακές εμπειρίες τέχνης τις οποίες μοιράζομαι όχι μονάχα με Παριζιάνους (καθώς ζω και εργάζομαι στο Παρίσι), όπως θα έκανα αν ήταν τα μουσεία ανοιχτά, αλλά με όλους τους φίλους του whatiseeinart.com – ανθρώπους με τους οποίους μας χωρίζουν αμέτρητες χιλιομετρικές αποστάσεις, αλλά μας ενώνει η αγάπη μας για την τέχνη. Αυτό εγώ το αποκαλώ ευκαιρία κι όχι περιορισμό. Εάν θέλεις κι εσύ να γίνεις μέλος αυτής της παρέας, μπορείς να κάνεις εγγραφή στο Newsletter. Μία φορά τον μήνα θα λαμβάνεις τα νέα μου για την τέχνη αλλά και για τα εργαστήρια που σχεδιάζω.

Χρησιμοποίησε επίσης το hashtag #whatiseeinart για να μοιραστείς μαζί μας τις στιγμές τέχνης που περνάτε με την οικογένειά σου και φυσικά για να μας δείξεις το Οικογενειακό σας Μουσείο.

 

Ο Πάμπλο Πικάσο είχε πει πως «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας». Ας γίνουμε οι καλλιτέχνες της ζωής και της καθημερινότητάς μας λοιπόν. Εύχομαι καλές δημιουργίες σε όλους μας!

 

Σημείωση: Μην προσπαθήσετε να χτίσετε το Λούβρο με την πρώτη προσπάθεια. Ακόμη κι αν το μουσείο σας περιλαμβάνει μαξιλάρια και σεντόνια σε μια γωνία του σπιτιού, είναι ήδη τέλειο.

 

Λίγα λόγια για τη Στεφανία Τσακιράκη

 

Η Στεφανία Τσακιράκη είναι λάτρης της τέχνης και του ανθρώπου. Συνδυάζοντας αυτά που τη συγκινούν οδηγήθηκε στη Museum Art Therapy. Αν βρεθείτε μαζί σε κάποιο μουσείο δε θα σε ξεναγήσει ούτε θα σου δείξει, θα περπατήσει δίπλα σου, βοηθώντας σε να δεις με τα μάτια της καρδιάς σου. Δε θα σου πει τι θέλει να πει ο ποιητής αλλά θα σε βοηθήσει να ανοίξεις έναν διάλογο με την τέχνη και τα έργα που σε έλκουν, για να ακούσεις τι θέλει να πει το έργο σε εσένα. Μέσα από online ατομικές ή ομαδικές συναντήσεις, μοιράζεται την αγάπη και τα εργαλεία της, με σκοπό την άνθιση μιας προσωπικής και θεραπευτικής σχέσης ανάμεσα στο άτομο και την τέχνη. Συνδυάζει την Τέχνη με την θεραπεία, τη χαλάρωση, τον διαλογισμό, τη γιόγκα, δημιουργικές δραστηριότητες και συζητήσεις. Επίσης τα τελευταία δυο χρόνια, ταξίδεψε σε 22 μουσεία της Ευρώπης για τη δημιουργία του πρώτου της βιβλίου, που υμνεί τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του πρώτα και με την τέχνη έπειτα.

 

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.