Γράμματα στον αδερφό μου – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Γράμματα στον αδερφό μου

GRAMMATA STON ADELFO_6

Γεια σας παιδιά!

Είμαι ο Γρηγόρης που όλο στέλνει Γράμματα στον αδερφό του κι όλο απάντηση δεν παίρνει και ξέρω ότι εσείς, οι πυγολαμπίδες στο κλουβί, θα με νιώσετε καλύτερα από τον καθένα. Γιατί εγώ είμαι, σα να λέμε, σαν το θηρίο στο κλουβί! Γιατί; Θα σας πω αμέσως.

Γιατί θέλω μέχρι αύριο το πρωί να είμαι 18 χρονών. Ναι, ούτε μια μέρα λιγότερο. Να είμαι δηλαδή αρκετά μεγάλος ώστε να μπορώ να οδηγώ, να πηγαίνω όπου θέλω μόνος μου, να κάνω ταξίδια, να κάνω ωραία πράγματα… Και όχι να κάθομαι κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα (το κλουβί που σας έλεγα) και να μη με χωράει ο τόπος (το θηρίο που σας έλεγα).

Γιατί η μαμά και ο μπαμπάς δε με πάνε σχεδόν πουθενά. Είναι συνέχεια κουρασμένοι, νευριασμένοι και απασχολημένοι και το μόνο που κάνουν το Σαββατοκύριακο είναι ψώνια, δουλειές στο σπίτι, τα μαθήματα μαζί μου και να βλέπουν τηλεόραση. Α, και για ποικιλία, μαλώνουν μεταξύ τους. Ή και οι δυο μου κάνουν παρατηρήσεις. Μιλάμε για τρελή ψυχαγωγία δηλαδή…

Αφήστε που με βάζουν τιμωρία επειδή περνάω πολλές ώρες μπροστά από τον  υπολογιστή, την τηλεόραση ή το Xbox. Δηλαδή τι να κάνω μόνος μου; Να χαζεύω την αράχνη στο ταβάνι (χεχε, της έχει ξεφύγει της μαμάς στο ξεσκόνισμα αλλά δεν της το λέω, για να μάθει!).

Χάθηκε ο κόσμος να πάμε μια βόλτα στο πάρκο; Να επισκεφθούμε ένα μουσείο; Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη; Να πάμε σε ένα παιδικό θέατρο; Να κάνουμε επίσκεψη σε κανέναν συγγενή; (Αν μάλιστα σκεφτείτε ότι όλα αυτά μέχρι πρόσφατα τα είχα για πολύ μπλιαχ, θα καταλάβετε το μέγεθος της απελπισίας μου!)

Κι επειδή ακούω συνέχεια για την κρίση και ξέρω ότι κανείς μας δεν έχει πολλά λεφτά (εμείς, για παράδειγμα, έχουμε κόψει μαχαίρι την κέτσαπ), το να περνάς καλά, δε σημαίνει ότι ξοδεύεις κιόλας. Φαντασία χρειάζεται και καλή διάθεση.

Και να ξέρεις να χάνεις στα επιτραπέζια, κι όχι να κατεβάζεις τα μούτρα σου μέχρι το πάτωμα (γκουχ γκουχ μπαμπά!).

Γρ.

grammata ston aderfo moyΛίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Γρηγόρης είναι ένα εννιάχρονο αγόρι. Ένα παιδί της εποχής μας: έξυπνο, με χιούμορ, με ενδιαφέροντα, με φόβους, με θάρρος και μερικές φορές θράσος… Μας ανοίγει τη ζωή του σαν βιβλίο. Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για ένα βιβλίο αλλά για μια σειρά από γράμματα που στέλνει στον αδερφό του. Η καθημερινότητα ενός μικρού παιδιού αποτυπωμένη μέσα σε επιστολές, σαν ημερολόγιο, δοσμένη με πολύ αστείο αλλά και πολύ σοβαρό τρόπο.

Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά Διαβάζω ιστορίες 9+, η οποία περιλαμβάνει σύνθετες ιστορίες που διευρύνουν τους αναγνωστικούς ορίζοντες του παιδιού.
Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Λίγα λόγια για την Ιωάννα Μπουλντούμη

Η Ιωάννα Μπουλντούμη μεγάλωσε και ζει στον Πειραιά. Σπούδασε Επικοινωνία και Διοίκηση Επιχειρήσεων κι έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρείες και κοινωνικούς φορείς, αλλά κι ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό που της αρέσει όμως πραγματικά είναι να διαβάζει και να γράφει• επίσης, να μιλάει με τα παιδιά ή απλά να τα ακούει. Γι’ αυτό κι από το 1999 γράφει στην παιδική εφημερίδα «Ερευνητές» της Καθημερινής. Και τώρα πια γράφει και βιβλία. Το Δεκέμβριο του 2009 κέρδισε το Β΄ Βραβείο Παραμυθιού από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Ο Ονειροσυλλέκτης το 2011 τιμήθηκε με το Β΄ Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του Society of Children’s Book Writers and Illustrators (SCBWI).

Λίγα λόγια για τη Ράνια Βαρβάκη

Η Ράνια Βαρβάκη ζει και ζωγραφίζει στην Αθήνα (όπου γεννήθηκε το 1962), στον Χολαργό και στον Κάλαμο Αττικής. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 300 έντυπα με εικονογραφήσεις της, από τα οποία περισσότερα από 60 είναι παιδικά βιβλία. Συνεργάστηκε με το παιδικό περιοδικό «Συνεργασία» και συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε μέρος σε 15 ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε μία ατομική στα Τρίκαλα, αφιερωμένη στον συγγραφέα Κώστα Καραούλη και στο βιβλίο τουΡαδικόσπορος ο κοσμοδιαστημοπόρος. Ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου τής απένειμε έπαινο το 2003 για την εικονογράφηση του βιβλίου της Σοφίας Γαβριηλίδου Ένα άμπρα και τέσσερα κατάμπρα. Έργα της (ζωγραφική και κατασκευές) βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και την Αμερική και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Εικόνα: Ράνιας Βαρβάκη

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

  • Τσάτσιου Αφεντία

    H κρίση δεν είναι κάτι που θα περάσει σύντομα και πρέπει να μαθουμε στα παιδια μας πως να την αντιμετωπίζουν…..

    • Ιωάννα Σεραφειμίδου

      νομίζω πως η κρίση είναι κυρίως στις καρδιές μας, όλα τα άλλα με ηρεμία και αγάπη λύνονται. τα παιδιά μας ας μάθουν να παίζουν και να ονειρεύονται και για όλα τα άλλα θα βρουν τη λύση μόνα τους. Και η φύση είναι δωρεάν, το ίδιο και οι φίλοι! ας ξεχυθούμε σε αυτούς!

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.