ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ω2: εδώ μαθαίνεις να αγαπάς τη μουσική!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Το Ω2 ξεκίνησε ως Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι στην περιοχή του Ποσειδωνίου, κάπου στις αρχές του 2010. Ο χώρος γέμισε παιδιά, μουσική και σκηνικά και σύντομα έγινε μια αγαπημένη δημιουργική και καλλιτεχνική γωνιά για τα παιδιά της πόλης.

Έκτοτε μεγάλωσε και αυτό μαζί με τα παιδιά και αφού έγινε Μουσική Σχολή (αναγνωρισμένη από το κράτος) μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στην περιοχή της Πυλαίας, στη Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 4.

Η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου θέλει αυτοπειθαρχία και υπομονή, κάτι που δε διαθέτουν συνήθως τα παιδιά.  Οι εκπαιδευτές στο Ω2 επικεντρώνονται σε αυτό ακριβώς: στο να εμφυσήσουν στα παιδιά την αγάπη για τη μουσική και την έκφραση. Στοχεύουν να τα κάνουν πρώτα και πάνω απ’ όλα ακροατές και να ενδυναμώσουν, μέσα από τους ήχους, το θέατρο αλλά και το παιχνίδι, την ιδέα ότι μπορούν κάποια μέρα να γίνουν μουσικοί.

Στα προγράμματα του Ω2, η μουσική και το θέατρο είναι περισσότερο μέσο παρά σκοπός. Είναι εργαλεία που βοηθούν στην κοινωνικοποίηση, στη δημιουργία ομάδων που ψυχαγωγούνται παίζοντας, ακούγοντας, αλληλεπιδρώντας. Στόχος είναι το ταξίδι των μαθητών στις δύο τέχνες να μείνει αξέχαστο, ώστε να συνεχιστεί στην ενήλική ζωή τους.

Ένα παιδί μπορεί να έρθει στο Ω2 από ενός (με την παρέα του γονέα ή συνοδού) και φυσικά να συνεχίσει να μαθαίνει και να εξελίσσει την αγάπη για τη μουσική και την έκφραση μέχρι και τα..99!

 

Τα τμήματα

Εδώ θα ανακαλύψεις μουσικά, θεατρικά, εικαστικά αλλά και τμήματα κινηματογράφου, κατάλληλα διαμορφωμένα για κάθε ηλικιακή ομάδα. Τα ονόματα κάθε τμήματος είναι τόσο ευφάνταστα (πχ τζιτζίκια, πολύσποροι, χρυσαλίδα, που σίγουρα θα θέλεις να τα εξερευνήσεις όλα!)

 

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Σχολεία

Το Ω2 Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι φιλοξενεί και τάξεις παιδικών σταθμών, νηπίων και δημοτικών σχολείων, για να συμμετέχουν στα βιωματικά εκπαιδευτικά του εργαστήρια.

Στόχος του είναι οι μικροί μαθητές να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της όπερας, του μπαλέτου και της λαϊκής παράδοσης μέσα από σημαντικά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας μουσικής παραγωγής γραμμένα ή διασκευασμένα για παιδιά.

Αν είσαι δάσκαλος ή γονιός, ρίξε μια ματιά στα εκπαιδευτικά του τμήματα!

 

 

Τα Καλοκαιρινά Τμήματα

Το καλοκαίρι το Ω2 μετατρέπεται σε μια μεγάλη παιδική χαρά! Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα, το οποίο προσεγγίζεται από διαφορετικές πλευρές: την αφήγηση, τις προβολές, τη μουσική, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη σκηνογραφία και τις κατασκευές.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελεύθερο παιχνίδι στον υπαίθριο χώρο του Ω2. Μια ιδέα για τις θεματικές του μπορείς να πάρεις εδώ.

 

Τα πάρτι

Στο Ω2 τα πάρτι αποκτούν άλλη διάσταση.

Παίζοντας μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια τα παιδιά μεταμορφώνονται σε πειρατές και ινδιάνους, πετούν στα σύννεφα, πολεμούν εξωγήινους και κακές μάγισσες, μαθαίνοντας με βιωματικό τρόπο για την όπερα, το μπαλέτο, το μιούζικαλ. Θέατρο, μουσική, κίνηση, γέλιο, μάθηση, και κυρίως διασκέδαση, παρέα με εκπαιδευμένους εμψυχωτές.

Μια ιδέα για τις θεματικές των πάρτι του μπορείς να πάρεις εδώ.

 

Παραστάσεις Σαββατοκύριακου

Κάποια Σαββατοκύριακα του μήνα το Ω2 ανοίγει τις πόρτες του σε όλα τα παιδιά της πόλης και προσφέρει θεάματα αλλά και εργαστήρια τέχνης για μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά. Μάλιστα έχει και τη δική του παράσταση, που λέγεται «Η κοιλάδα με τα μανιτάρια» και παίζεται και σε σχολεία!

Μπορείς να ενημερώνεσαι για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ω2 από τις www.pigolampides.gr ή από τη σελίδα του Ω2 στο facebook.

 

 

Τι κάνει ξεχωριστό το Ω2;

Η δημιουργικότητά του (για να καταλάβεις τι εννοώ ρίξε μια ματιά στα βίντεο που ετοίμασαν για τα προγράμματα της φετινής χρονιάς)

Η φαντασία του (για να καταλάβεις τι εννοώ ρίξε μια ματιά στα ονόματα που δίνουν στα τμήματα μουσικής, θεάτρου και κινηματογράφου)

Το χιούμορ του (για να καταλάβεις τι εννοώ πέρασε μια μέρα από τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής για να γνωρίσεις την ομάδα του) 

Η καινοτομία του (για να καταλάβεις τι εννοώ δες τα βίντεο που ετοίμασαν με τους μαθητές του τμήματος Φώτα κάμερα πάμε)

 

Πίσω από το Ω2

(που θα μπορούσε να είναι και Ω3)

 

Ανέστης : Διευθύνει, διασκεδάζει, ποτέ κάτω δεν το βάζει,

μουσικός και συγγραφέας, σκηνοθέτης και ζωγράφος,

έχει τρόπο να σε κάνει την τέχνη ν’ αγαπάς με πάθος.

 

Μαριάννα: Οι ιδέες της βροχή, ζωηρή και γελαστή,

σχεδιάζει, ερευνά και ποτέ δεν σταματά,

τον Γρηγόρη να πειράζει και τον κύριο Ποϊράζη.

 

Γρηγόρης : Ηρεμία και γαλήνη, σοβαρότης και ευθύνη,

το Ω2 κατευθύνει και φωτιές με κέφι σβήνει.

Μα όταν κάτι χρειαστεί λύση βρίσκει στη στιγμή.

 

Το βιβλίο: «Φεγγαροπαιχνιδίσματα»

Από την άνοιξη του 2019 κυκλοφορεί το βιβλίο του Ανέστη Ποϊράζη «Φεγγαροπαιχνιδίσματα» από τις Εκδόσεις Ίκαρος, σε εικονογράφηση του Κώστα Καρασαββίδη, ενώ το βιβλίο περιέχει και cd, με μουσική του Daniel Georgiev και αφήγηση της Μαριάννας Ρούκαλη. Πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό βιβλίο, όπου ο  ήρωας του βιβλίου, ο μικρός Ντάνιελ, ανακαλύπτει απρόσμενα το ταλέντο του, που θα τον οδηγήσει σε ένα υπέροχο ταξίδι.

 

 

Ξεχάσαμε κάτι σημαντικό;

Ναι! Στις εγκαταστάσεις του Ω2 υπάρχει ιδιωτικός χώρος πάρκινγκ και χώρος café για τους γονείς. Και αν ξεχάσαμε και κάτι ακόμα, δεν έχεις παρά να πάρεις ένα τηλέφωνο και να τους ρωτήσεις!

 

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

Καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη: 30 ιδέες για να περάσεις αξέχαστα με τα παιδιά!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr & www.thepaperboat.gr

Τι κι αν ήρθε το καλοκαίρι και έμεινες στην πόλη με τα παιδιά; Η Θεσσαλονίκη είναι και ωραία και familyfriendly και σε προ(σ)καλώ να την ανακαλύψεις μαζί μας!

 1. Στα Πλατανάκια Natura θα βρεις υπέροχη δροσιά και δέντρα πολλά! Θα σου αρέσει τόσο πολύ που θα θέλεις να κατασκηνώσεις εδώ όλο το καλοκαίρι!
 2. Στο πρωτότυπο και μοναδικό Anel Honey Park  θα μάθεις τα πάντα για τη μέλισσα και τη ζωή της. Πριν πας ξεφύλισσε το υπέροχο βιβλίο Μέλισσες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.
 3. Στο Αγρόκτημα Οικολογικής Γεωργίας,στη Θέρμη, θα ταίσεις ζωάκια, θα ιππεύσεις άλογο και θα αγοράσεις βιολογικά προϊόντα!
 4. Σου αρέσει το πρωινό στο κρεβάτι; Τι θα έλεγες ακόμα και για ένα brunch σε ξενοδοχείο της πόλης; Σου έχω και ακόμα καλύτερη ιδέα: κανόνισε διανυκτέρευση το προηγούμενο βράδυ και κάνε όλη μέρα τον τουρίστα!
 5. Θα πας οπωσδήποτε σε μια συναυλία μέσα στο καλοκαίρι. Στην πόλη, στο Θέατρο Δάσους, στη γειτονιά, πάρε τα παιδιά και χορέψτε στο ρυθμό!
 6. Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά είναι σαν καρπούζι χωρίς κουκούτσια! Δεν έχεις δικαιολογίες! Ρίξε μια ματιά στο πρόγραμμα και ετοιμάσου για μπόλικο ποπκόρν!
 7. Μπορεί να έχει αρκετή ζέστη το καλοκαίρι, αλλά οι βόλτες με το ποδήλατο στην παραλία, κατά το σούρουπο, είναι κάτι που δε θέλεις να χάσεις. Να δεις και τον Όλυμπο και να θυμηθείτε τους Θεούς του Ολύμπου! Το ξέρεις ότι μπορείς να νοικιάσεις και οικογενειακό ποδήλατο, έτσι;
 8. Οι βόλτες στο δάσος είναι πάντα ένα must στις λίστες μας για το καλοκαίρι. Διάλεξε το αγαπημένο σου σημείο: Σειχ σου, Πλατανάκια, Χορτιάτης, σημασία έχει να το απολαύσεις! Για τo Thessaloniki Outdoors Festival έχεις ακούσει!
 9. Πώς σου φαίνεται η ιδέα για μια βουτιά στην πισίνα; Διάβασε το άρθρο μας για τις family friendly πισίνες της Θεσσαλονίκης!
 10. Επίλεξε παιδότοπους που έχουν δημιουργικά και ασφαλή παιχνίδια, που είναι άκαπνοι, που έχουν κέφι και αγάπη για τα παιδιά και που έχουν δροσιά το καλοκαίρι!
 11. Αν θέλεις να συνδυάσεις ψώνια, φαγητό, δράσεις για παιδιά και δροσιά, τότε το Mediterranean Cosmos είναι μια ασφαλής επιλογή!
 12. Στην Αρετσού θα βρεις την μοναδική παιδική χαρά που ξαπλώνει πάνω στην άμμο. Εδώ η θέα είναι καταπληκτική και η βόλτα στη μαρίνα σε κάνει να νιώθεις για λίγο πως είσαι σε νησί.
 13. Έχω χρόνια να παίξω bowling αλλά νομίζω ότι θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα!
 14. Στο Magic Park έχεις πάει; Όταν ήμουν μικρή λάτρευα τον τροχό. Ο μπαμπάς μου είχε έναν φίλο στην είσοδο και μας άφηνε επάνω για ώρες 🙂 Έχω να πάω από τότε.
 15. Αναρρίχηση, αδρεναλίνη και fun είναι μία από τις ιδέες μας. Στο up move and play και στο we, θα βρεις αυτό που ψάχνεις!
 16. Πιο πάνω αναφέραμε τις πισίνες της πόλης, αλλά νομίζω ότι θα αφιερώσω ξεχωριστό αριθμό στη Waterland γιατί είναι κατηγορία από μόνη της!
 17. Πικ νικ στην παραλία, να ξαπλώνεις στο γρασίδι και να τρως σαντουιτσάκια που φτιάξατε μαζί με τα παιδιά! Φυσικά, μεγάλο respect στο μεγαλύτερο Urban Pic Nic Festival, που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά!
 18. «Κάθε μέρα θάλασσα» είναι το motto τους και σίγουρα μια βόλτα με το καραβάκι στην Αγία Τριάδα θα δώσει μεγάλη χαρά σε μικρούς και μεγάλους! Κάναμε φέτος τη βόλτα μας και είναι πολύ family friendly!
 19. Τι ωραία εποχή για επισκέψεις σε Μουσεία! Έτσι τα παιδιά θα συνδέσουν τα Μουσεία όχι μόνο με την εκπαίδευση αλλά και με την απόλαυση, με την οικογένεια. Ξεχυθείτε και δείτε τα εκθέματα διαφορετικά.
 20. Ο Λευκός Πύργος είναι ένα must για τη Θεσσαλονίκη και αν είσαι από αυτούς που βλέπεις αξιοθέατα μόνο στα ταξίδια σου σε άλλες πόλεις, τότε νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να το κάνεις και στην πόλη σου. Η θέα από ψηλά θα σε αποζημιώσει.
 21. Με το τουριστικό λεωφορείο Thessaloniki Sightseeing γυρνάς την πόλη και τη γνωρίζεις καλύτερα!
 22. Στο καφέ του Πύργου του ΟΤΕ απολαμβάνουμε πάντα τη θέα και απαριθμούμε τα Μουσεία και αξιοθέατα της πόλης!
 23. Στα πανηγύρια! Μας αρέσουν πολύ! Μείνε συντονισμένος – η στις Πυγολαμπίδες και θα σε ενημερώνουμε για οτιδήποτε πέσει στην αντίληψ΄η μας.
 24. Εκδηλώσεις, φεστιβάλ, παιχνίδια με νερό, messy play, ανοιχτές γιορτές. Θα τα βρεις όλα στο site των πυγολαμπίδων. Να μπαίνεις συχνά και να κάνεις αναζήτηση με τη βοήθεια των φίλτρων, είναι πολύ βοηθητικά!
 25. Στο ΝΟΗΣΙΣ θα επισκεφτείτε την έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, το Μουσείο Τεχνολογίας, θα απολαύσετε προβολές στο πλανητάριο και το κοσμοθέατρο και θα περάσετε φίνα!
 26. Πάρκα! Πράσινο! πικ νικ! μουσικές! βιβλία και παιχνίδια στο γρασίδι. Διάλεξε όποιο θέλεις: κήποι του πασά, πεδίο του Άρεως, ζωολογικός κήπος, πάρκα νέας παραλίας…! Ιδέες για πικ νικ και χώρους πρασίνου θα βρεις και εδώ.
 27. Έχεις πάει στα Ανάκτορα του Γαλέριου; Αν όχι να πας οπωσδήποτε και μετά να καθίσετε οικογενειακώς στην πλατεία για φαγητό ή καφεδάκι. Εκεί θα βρεις και την πολύ συμπαθητική παιδική χαρά για τα μικρά. Μου αρέσει πολύ!
 28. Τι κι αν είναι καθημερινή; Πάρε το αυτοκίνητο και πηγαίνετε οικογενειακώς, μετά τη δουλειά, σε μια κοντινή παραλία. Μένουμε σε μια υπέροχη πόλη που ακριβώς δίπλα της έχει την Χαλκιδική! Υπέροχη θάλασσα έχει ο Άγιος Μάμας, τόσο που μερικές φορές φαντασιώνεσαι ότι είσαι στην Καραϊβική. Οι μέρες είναι μεγάλες και σίγουρα θα το απολαύσετε!
 29. Λιμάνι και Λαδάδικα, αγορές με φρούτα και λαχανικά, παλιά κτίρια, βόλτες στην πόλη. Θα έχει ζέστη, αλλά με πολύ νερό, ελαφριά ρούχα και καπέλο θα ξεπεράσετε τα εμπ΄όδια. Μπορείς με παρέα να κανονίσεις και μια ωραία ξενάγηση με το family friendly dot2dot!
 30. Mini golf έχεις παίξει; Θα το βρεις στη Σοφούλη. (δεν έχουμε πάει ακόμα)
 31. Τέλος! Θέλεις κι άλλο; Σου έχω λύση.

👉Κατέβασε δωρεάν τον ολοκληρωμένο οδηγό της Θεσσαλονίκης για τα παιδιά και την οικογένεια, μην περιμένεις!

👉Αν θέλεις να λαμβάνεις καθημερινά, μέχρι 20 Ιουλίου, ένα newsletter με ιδέες για να περνάς δημιουργικά το καλοκαίρι σου με τα παιδιά, κάνε εγγραφή εδώ! (κάνε εγγραφή ακόμα και αν δε ζεις στη Θεσσαλονίκη!)

PlayLab: ένας χώρος στα δυτικά της πόλης, που σε γεμίζει αισιοδοξία!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Κυρίες και Κύριοι!

Σας παρουσιάζω τη Φωτεινή και τη Νατάσα. Τη Νατάσα και τη Φωτεινή. Δύο νέα, φωτεινά και ικανά κορίτσια που κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα! Μη φανταστείτε κάπου μακριά από εδώ, όχι! Zουν και κινούνται ανάμεσά μας!

Η ιστορία ξεκινάει με μια φιλία που κρατάει πολλά χρόνια και σηματοδοτείται από τις κοινές τους σπουδές στη Φιλοσοφική. Εκεί γνωρίστηκαν, ταίριαξαν και άρχισαν να μοιράζονται τις κοινές τους αντιλήψεις για την εκπαίδευση αλλά και τη ζωή.

Η Φωτεινή έκανε στη συνέχεια Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία και η Νατάσα στη Σχολική Ψυχολογία.  Ενώ η Φωτεινή αποκτούσε εμπειρία στην εκπαίδευση και διδασκαλία παιδιών όλων των σχολικών βαθμίδων (και αποκτούσε και τη δική της οικογένεια) η Νατάσα, παράλληλα με το έργο της στo «Make A wish Greece», έκανε μετεκπαίδευση στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, Playtherapy – Παιγνιοθεραπεία, την οποία και ασκεί σήμερα με μεγάλη αγάπη.

 

 

Τον Οκτώβριο του 2018 δημιούργησαν το PlayLab, μετά από προσεκτική αναζήτηση, ως ένα πολυεπίπεδο κέντρο δημιουργίας και έκφρασης των παιδιών. Βρίσκεται στην καρδιά του Ευόσμου, στα Δυτικά της πόλης, σε ένα φωτεινό, παραδεισένιο χώρο, με μίνιμαλ αισθητική και καλοσχεδιασμένες γωνιές που ενισχύουν το παιχνίδι και την εξερεύνηση.

Και οι δυο φέρνουν μέσα στο PlayLab τη γνώση τους, την εμπειρία τους, την αγάπη τους για τα παιδιά, τους ανθρώπους και το παιχνίδι της ζωής. Αρκεί να τις γνωρίσεις για να καταλάβεις τις αποσκευές που κουβαλούν μαζί τους!

 

 

Το PlayLab δεν είναι ένας απλός χώρος δημιουργικής απασχόλησης. Το PlayLab είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Εδώ θα βρεις ένα πλούσιο και δομημένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά από 10 μηνών έως 12 ετών με στόχο μια πολύπλευρη και ολιστική ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Όμως εδώ οι γονείς δε μένουν απ’ έξω. Σκοπός του PlayLab είναι να τους ενσωματώσει στο παιχνίδι και στη δημιουργική ανάπτυξη των παιδιών τους και να τους προσφέρει, με παιγνιώδη τρόπο, τα εργαλεία για να αποκωδικοποιήσουν τις συμπεριφορές των παιδιών τους αλλά και να χαρούν τη ζωή μαζί με αυτά.

Στόχος και όραμα του PlayLab είναι μικροί και μεγάλοι να μαθαίνουν και να αγαπούν τον εαυτό τους και να εκφράζουν το μέγιστο δυναμικό τους, μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική έκφραση.

 

Στο PlayLab θα ανακαλύψεις ακόμα:

 • Βιωματικά group εφήβων – «ταξίδια αυτογνωσίας»
 • Βιωματικά group γονέων – «εμείς & τα παιδιά μας»
 • Ψυχοθεραπεία/ Παιγνιοθεραπεία παιδιών & εφήβων
 • Συμβουλευτική γονέων
 • Σεμινάρια
 • Εκδηλώσεις/ Party

 

Είστε όλοι καλεσμένοι για μια γνωριμία με το PlayLab, όπου η Νατάσα και η Φωτεινή θα χαρούν να σας υποδεχτούν, να σας ξεναγήσουν και να μοιραστούν μαζί σας τη φιλοσοφία τους. Εδώ θα βρείτε όλα τα τμήματά τους και το πρόγραμμα της χρονιάς.

 

Τι περιμένεις;

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το PlayLab και τα τμήματά του θα βρεις εδώ. 

 

 

Photo credits: arteditre.gr

#piglampidesadvertorial

 

Τι να κάνεις αυτό το καλοκαίρι με τα παιδιά στην πόλη

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Το να μείνεις καλοκαιριάτικα στην πόλη δεν είναι και από τα καλύτερα σενάρια που είχες κάνει μέσα στο χειμώνα. Αν δεν είσαι από αυτούς που έχουν τη γιαγιά και τον παππού, για να κρατήσουν τα παιδιά για ένα διάστημα στο χωριό, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση. Θα χρειαστείς αρκετή φαντασία και ενέργεια για να ανταποκριθείς στις προσδοκίες τους!

Πολλές φορές είναι σημαντικό να πατήσουμε το pause και να δούμε την κατάσταση από άλλη σκοπιά. Έχουμε μια ευκαιρία για επανασύνδεση με τα παιδιά μας και τις ανάγκες τους και αν και το καλοκαίρι είναι η εποχή, που περισσότερο από κάθε άλλη, επιτρέπεται να βαριόμαστε, δε θα ήταν ωραίο να περνούν όλη τη μέρα τους μπροστά από τις οθόνες και τα tablet.  Ας δώσουμε χρόνο και χώρο στα παιδιά μας να μας πουν τις δικές τους ιδέες, να σκεφτούμε μέρη που δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε όλο το χειμώνα  και τελικά να σχεδιάσουμε ένα καλοκαίρι γεμάτο συντροφικότητα, εμπειρίες και νέες εικόνες.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές ιδέες από τις οποίες μπορείς να εμπνευστείς για να δημιουργήσεις τις δικές σας στιγμές. Θα χαρώ να ανεβάσεις  τις φωτογραφίες σου στο instagram χρησιμοποιώντας τα #iamfamilyfriendly και #pigolampidesreporter. Ακολούθησε τον δικό μου λογαριασμό στο instagram για έμπνευση και ιδέες.

 

Στο σπίτι

Στη γειτονιά

 • επισκεπτόμαστε τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς μας.
 • επισκεπτόμαστε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας: Όπως κατάλαβες μας αρέσουν τα βιβλία.
 • σχεδιάζουμε τον χάρτη της γειτονιάς μας, εντοπίζοντας τα αγαπημένα μας καταστήματα και αξιολογώντας τους λόγους που τα προτιμούμε έναντι των άλλων. Ψηφίζουμε τον καλύτερο γείτονα και του κάνουμε ένα μικρό δώρο ή του ζωγραφίζουμε μια κάρτα.
 • διαβάζουμε το αγαπημένο μας βιβλίο στο πάρκο της γειτονιάς.
 • βελτιώνουμε την πόλη μας: όταν εντοπίζουμε σκουπίδια ή άλλα ογκώδη, λάμπες που δε λειτουργούν και διάφορα άλλα, τότε ενημερώνουμε το Δήμο Θεσσαλονίκης μέσω ειδικής εφαρμογής. Η Ολυμπία σκέφτεται (εκτός από παιδίατρος) να γίνει και Δήμαρχος όταν μεγαλώσει.

 

Στην πόλη

 • πηγαίνουμε σε θερινό σινεμά. 
 • κάνουμε μπάνιο σε μια πισίνα ξενοδοχείου. 
 • κάνουμε πικ νικ στην παραλία: παίρνουμε επιτραπέζια, βιβλία, σνακ και αντικουνουπικό.
 • παίρνουμε το πρωινό μας σε κάποιο ξενοδοχείο. Γνωρίζεις για το thess brunch της Θεσσαλονίκης με σύμβολο το κουλούρι;
 • κάνουμε μια βόλτα στην πόλη σαν τουρίστες. Κατέβασε δωρεάν τον family friendly οδηγό της Θεσσαλονίκης, που θα σου δώσει ατελείωτες ιδέες για να γίνεις τουρίστας στην πόλη σου!

 

 • επισκεπτόμαστε ένα μουσείο: όμως κάνουμε την επίσκεψή μας διασκεδαστική, μιλάμε, ανακαλύπτουμε, ζωγραφίζουμε, τίποτα δεν είναι βαρετό γιατί βάζουμε όλοι τα δυνατά μας για μια αξέχαστη εμπειρία τέχνης και αλληλεπίδρασης.
 • μπαίνουμε στο hop on – hop off λεωφορείο και γνωρίζουμε όλη την πόλη!
 • κάνουμε μια βόλτα με το ποδήλατο: αν ζεις στη Θεσσαλονίκη, τότε το ηλιοβασίλεμα στην παραλία θα σε συναρπάσει!
 • παίρνουμε ένα καραβάκι και βουτάμε νοητικά στο μπλε της θάλασσας (είμαστε τυχεροί, γιατί όπως είπαμε ζούμε στη Θεσσαλονίκη)
 • επιλέγουμε ένα ιδιαίτερο καφέ της πόλης και το επισκεπτόμαστε!

 

Εκτός πόλης

 • αναζητούμε μια συναυλία ή πανηγύρι
 • κάνουμε πικνικ στο χωριό ή σε κάποιο άλσος

 • κάνουμε barbeque στο σπίτι των φίλων που μένουν λίγο έξω από την πόλη. Σχεδιάζουμε όλοι μαζί το μενού, κάνουμε λίστες για τα ψώνια, επιλέγουμε παιχνίδια που θα παίξουμε.
 • επισκεπτόμαστε μια φάρμα με ζώα.
 • παίρνουμε ανάσες δροσιάς και οξυγόνου στον πιο κοντινό μας προορισμό. Μας αρέσουν πολύ το Καταφύγιο στον Χορτιάτη και τα ανανεωμένα Πλατανάκια στο Πανόραμα. 

 

Σου άρεσαν οι ιδέες μας; Μπορείς να τις μοιραστείς με τους φίλους σου!

 • Αν θέλεις να ανακαλύψεις τα πιο family friendly σημεία της Θεσσαλονίκης ή αν επισκέπτεσαι την πόλη μας για διακοπές μαζί με την οικογένειά σου, τότε κατέβασε τον δωρεάν οδηγό της Θεσσαλονίκης, με τα προτεινόμενα family friendly σημεία που αξίζει να επισκεφτείς!
 • Να ενημερώνεσαι τακτικά από την ενότητα εκδηλώσεις  του site των πυγολαμπίδων για να μη χάνεις όλα τα ενδιαφέροντα δρώμενα της πόλης! Κάνε εγγραφή στο εβδομαδιαίο μας newsletter μας για να λαμβάνεις χρήσιμες πληροφορίες και νέα στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο!
 • Στην ετήσια agenda των Πυγολαμπίδων, που κυκλοφορεί δωρεάν σε 7000 αντίτυπα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, θα βρεις πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες προτάσεις. Αναζήτησέ την αρχές Δεκέμβρη!
 • Θα χαρώ να ανεβάσεις  τις φωτογραφίες σου στο instagram χρησιμοποιώντας τα #iamfamilyfriendly και #pigolampidesreporter. Ακολούθησε τον δικό μου λογαριασμό στο instagram για έμπνευση και ιδέες.

 

Μοιράσου μαζί μας τη δική σου ιδέα!

Καλοκαιρινές Δραστηριότητες και Θερινή Απασχόληση για παιδιά στη Θεσσαλονίκη | 2018

Καλοκαιρινές Δραστηριότητες και Θερινή Απασχόληση για παιδιά στη Θεσσαλονίκη

Τα σχολεία σε λίγο θα κλείσουν και το καλοκαίρι στην πόλη μπορεί να παιχνιδιάρικο αλλά και εκπαιδευτικό! Οι δημιουργικές ομάδες της πόλης, έχουν βάλει τα δυνατά τους και έχουν σχεδιάσει υπέροχα προγράμματα παιχνιδιού και δραστηριοτήτων για να κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά, λίγο πριν ξεχυθούν στις παραλίες και τα δροσερά χωριά στα βουνά.

Η λίστα ανανεώνεται διαρκώς!

 

Ανατολικά | Παπάφη – Ντεπώ

Tetragono – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Ο νέος κύκλος θερινών μαθημάτων στο TETRAGONO είναι έτοιμος να ξεκινήσει! Τέσσερις εβδομάδες δημιουργικότητας, μάθησης και παιχνιδιού για παιδιά από 5 – 11 ετών από τις 18 Ιουνίου έως και τις 6 Ιουλίου και από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Θα ασχοληθούν με εικαστικά, χειροτεχνίες, θεατρικό παιχνίδι και επειδή διακοπές χωρίς παιχνίδι δεν γίνεται, θα βγούνε στο πάρκο δίπλα  και θα παίξουν οργανωμένα παιχνίδια!

Διαβάστε περισσότερα εδώTetragono – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Παιδεία παίζει – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΖΕΙ Μαραθώνος» στην Μαραθώνος 13 στην περιοχή Παπάφη και στον καινούριο  χώρο «ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΖΕΙ Γουζέλη» στην Γουζέλη 2 στην περιοχή Πέτρου Συνδίκα τα παιδιά δημοτικού θα περάσουν ένα αξέχαστο καλοκαίρι με δημιουργικές δραστηριότητες που θα γεμίσουν ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες τους από τις 7:30 έως τις 16:00 κάθε μέρα.

Διάβασε περισσότερα εδώΠαιδεία παίζει – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

The School Project – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το The School Project από τις 18/06 θα λειτουργεί τα πρωινά 09:00-14:30 (δυνατότητα διεύρυνσης ωραρίου κατόπιν συνεννόησης) απασχολώντας παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου με ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως: Προετοιμασία για την επόμενη τάξη, Project ανάγνωσης και φιλοσοφίας, Προβολή παιδικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, Παιχνίδια γνώσεων και δεξιοτήτων.

Διάβασε περισσότερα εδώThe School Project – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Ανατολικά | Τούμπα –  Χαριλάου

Ροδάνι – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το καλοκαιράκι έφτασε και το «Ροδάνι» προσκαλεί τους μικρούς του φίλους σε δημιουργικά εργαστήρια τέχνης στον άνετο και φιλόξενο χώρο του, κοντά στο Ελαιόρεμα της Πυλαίας. Με οδηγό τις παιδαγωγικές δυνατότητες που προσφέρουν οι τέχνες του θεάτρου, της μουσικής, των εικαστικών και του χορού το πρόγραμμά στο «Ροδάνι» περιλαμβάνει μια σειρά καλλιτεχνικών θεματικών δράσεων για παιδιά από τεσσάρων έως δέκα ετών. Παράλληλα, οι  εξορμήσεις στο  κοντινό  παρκάκι του Ελαιορέματος προσφέρουν ευκαιρίες για όμορφους περιπάτους στη φύση, πικ-νικ και ομαδικά παιχνίδια!

Διάβασε περισσότερα εδώΡοδάνι – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Μάθε Αλλιώς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Ένα διαφορετικό πρόγραμμα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων ξεκινά στο Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικής Έκφρασης «Μάθε Αλλιώς» με το τέλος της σχολικής χρονιάς. Από τις 18/6 και για 6 εβδομάδες τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να περνούν καθημερινά 6 υπέροχες, συναρπαστικές και ανέμελες ώρες, γεμάτες διασκεδαστικές δραστηριότητες. Κάθε εβδομάδα θα αντιστοιχεί και σε μια διαφορετική θεματική ενότητα κι έτσι τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα, εκτός των άλλων, να ανακαλύψουν νέους τόπους, να γνωρίσουν την Αρχαία Ελλάδα ‘’Αλλιώς’’, να ακούσουν τζαζ και να μελετήσουν τα αφρικάνικα όργανα αλλά και πολλά ακόμα!

Διάβασε περισσότερα εδώ  > Μάθε Αλλιώς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

 

Art Factory – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Τα εργαστήρια των εικαστικών τεχνών, το θεατρικό παιχνίδι και η δημιουργική γραφή είναι οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες που θα κρατήσουν παρέα στους μικρούς φίλους, καθημερινά από τις 8 π.μ. έως και τις 4 μ.μ. Τα διαλλείματα γίνονται στο δροσερό κήπο του εργαστηρίου παρέα με τις χελώνες. Σε οικογενειακή ατμόσφαιρα το πρόγραμμα θα φιλοξενήσει 18 παιδιά.

Διάβασε περισσότερα εδώArt Factory – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Οίστρος – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το καλλιτεχνικό εργαστήρι «Οίστρος» απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά από 5 -12 ετών τα πρωινά του καλοκαιριού. Με ποικίλες δραστηριότητες και παιχνίδια τα παιδιά εκφράζονται δημιουργικά και διασκεδάζουν.

Διάβασε περισσότερα εδώΟίστρος – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Ανατολικά | Καλαμαριά – Άγιος Ιωάννης 

Up Move & Play – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το πρώτο Summer Camp στο Up Move & Play Area είναι γεγονός!

Επιλέξτε την περίοδο που σας ενδιαφέρει και εμπιστευτείτε το παιδί σας στα έμπειρα χέρια καθηγητών Φυσικής Αγωγής και Παιδαγωγών για να απολαύσουν το πλούσιο πρόγραμμα των αθλητικών και καλλιτεχνικών δράσεων στο μοναδικό αυτό χώρο. KidsPlay (αθλήματα, σκυταλοδρομίες, παιδαγωγικά παιχνίδια κ.α.), Αναρρίχηση, Κολύμβηση, Ψυχαγωγικά & Βιωματικά Παιχνίδια, Ζωγραφική, Καλλιτεχνικές Δημιουργίες, Κρυμμένος Θησαυρός, Επιτραπέζια παιχνίδια

Διάβασε περισσότερα εδώUp Move & Play – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Ιχθείς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Ένα σούπερ, καλοκαιρινό πρόγραμμα αθλοπαιδείας, επανέρχεται για τρίτη χρονιά, ακόμη πιο ξέγνοιαστα και χαρούμενα, για παιδιά 4 ετών και άνω (χωρίς γονείς). ΠΑΝΤΑ με κύρια εφόδια την ασφάλεια, την εν -συναίσθηση και την ψυχαγωγία! Σε ένα υπέροχο beach bar στον Ποταμό Επανωμής – kids – friendly – το Carousel, τις 2 πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου τα πιτσιρίκια περνάνε τέλεια με τους Ιχθείς! Το πρόγραμμα ξεκινάει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 13 Ιουλίου, ενώ περιλαμβάνει μεταφορά, την πιο σούπερ δημιουργική απασχόληση – ψυχαγωγία – άσκηση, κολύμβηση στη θάλασσα και φαγητό.

Διάβασε περισσότερα εδώΙχθείς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Το Σχολείο Αλλιώς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

«Το Σχολείο Αλλιώς» βάζει τα καλοκαιρινά του και είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους μικρούς του φίλους. Εδώ τα παιδιά θα απασχολούνται από έμπειρους εκπαιδευτικούς με δραστηριότητες, που στόχο έχουν τόσο την ψυχαγωγία όσο και την καλλιέργεια των γνωστικών και συναισθηματικών  τους δεξιοτήτων. Κάθε εβδομάδα και μία διαφορετική θεματική ενότητα θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους και να γνωρίσουν λίγο καλύτερα τον εαυτό τους.

Διάβασε περισσότερα εδώΤο Σχολείο Αλλιώς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

My Spot – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Tο Πρότυπο Εργαστήρι Πολιτιστικής Εκπαίδευσης «My Spot» διοργανώνει εβδομαδιαίους θερινούς κύκλους εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας 4 – 10 ετών, σε ολιγομελή τμήματα διαμορφωμένα ανάλογα με το ηλικιακό επίπεδο. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων όπως πρωινή Yoga, Ρομποτική, Storytelling, Πειράματα – STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics), Θεατρικό Παιχνίδι, Μουσικά παιχνίδια, Μουσική στα Αγγλικά, Δημιουργική γραφή, Εικαστική Δημιουργία και άφθονη διασκέδαση!

Διάβασε περισσότερα εδώMy Spot – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης οργανώνει μια αξέχαστη καλοκαιρινή εμπειρία για παιδιά από 7 ετών, γεμάτη ιστιοπλοΐα, κολύμπι, Κωπηλασία , Κανόε-καγιάκ, πινγκ πονγκ, μαθήματα Κυκλοφοριακής Αγωγής, Ψυχαγωγικά Παιχνίδια αλλά και πολλές εκπλήξεις!

Διάβασε περισσότερα εδώΝαυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Χορωδείο – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Φέτος το καλοκαίρι οι δραστηριότητες στο Χορωδείο δεν σταματούν. Από τις 18 Ιουνίου ξεκινάνε εβδομαδιαίοι κύκλοι δημιουργικής απασχόλησης παιδιών οι οποίοι θα ολοκληρωθούν στις 27 Ιουλίου. Με νέο πρόγραμμα κάθε εβδομάδα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την μουσική, τον χορό, το θέατρο και τα εικαστικά. Με την καθοδήγηση εξειδικευμένων δασκάλων θα τραγουδήσουν, θα παίξουν μουσική, θα χορέψουν, θα ενσαρκώσουν ρόλους, θα ζωγραφίσουν, θα κατασκευάσουν, θα αυτοσχεδιάσουν.

Διάβασε περισσότερα εδώΧορωδείο – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Εργαστήρι Karlas Art World – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Για το καλοκαίρι 2018, το Εργαστήρι ΚΑΡΛΑΣ  διοργανώνει ένα μοναδικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 5 έως 12 ετών. Τα παιδιά συνεργάζονται, ζωγραφίζουν, δημιουργούν  και εξελίσσονται. Θα παίξουν με τα χρώματα,  θα ταξιδέψουν με τα πινέλα σε κόσμους μαγικούς, θα πετάξουν στα σύννεφα, θα κάνουν το καλοκαίρι τους πιο όμορφο και πιο διασκεδαστικό.

Διάβασε περισσότερα εδώ > Εργαστήρι Karlas Art World – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Ανατολικά | Πυλαία

Πρότυπα Εκπαιδευτήρια – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Ακολουθώντας τα βήματα του Indiana Jones, του ευρηματικού, πολυμήχανου και περιπετειώδη αρχαιολόγου το Σχολείο μεταμορφώνεται σε χώρο γεμάτο γρίφους και σπαζοκεφαλιές, κρυμμένους θησαυρούς και μέρη ανασκαφής έτοιμα να αποκαλύψουν αρχαιολογικά μυστήρια και όχι μόνο! Τα παιδιά γνωρίζουν αρχαίους πολιτισμούς, φυλές και μαθαίνουν για τα 7 θαύματα του κόσμου. Στο English Summer Camp προσεγγίζεται η αγγλική γλώσσα με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και μεταφέρεται το σχολείο στη φύση.

Διάβασε περισσότερα εδώ > Πρότυπα Εκπαιδευτήρια – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Ω2 – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Τα καλοκαιρινά τμήματα απευθύνονται σε παιδιά 5 έως 10 ετών. Ο κύκλος συμμετοχής είναι  εβδομαδιαίος, Δευτέρα με Παρασκευή από τις  8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα, το οποίο πλησιάζουμε από διαφορετικές πλευρές: την αφήγηση, τις προβολές, τη μουσική, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη σκηνογραφία και τις κατασκευές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελεύθερο παιχνίδι στον υπαίθριο χώρο του Ω2.

Διάβασε περισσότερα εδώΩ2 – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Δέντρο που δίνει – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το «Δέντρο που Δίνει» προσφέρει δημιουργική απασχόληση για παιδιά 4-12 ετών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών περιλαμβάνονται: Bήματα μέσα στο χρώμα: Εικαστικό Εργαστήρι, Μαγειρική-Ζαχαροπλαστική, Δημιουργικό Παιχνίδι: Εργαστήρι με βάση τις αρχές του Playtherapy, Εργαστήρι ηλεκτρονικών υπολογιστών: Ψηφιακή μάθηση- προγραμματισμός, Ελεύθερο παιχνίδι

Διάβασε περισσότερα εδώ > Δέντρο που δίνει – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Ανατολικά | Ρύσιο – Καρδία – Περαία

Συννεφούλα – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Στις 18 Ιουνίου ξεκινάει στις εγκαταστάσεις του Σχολείου το “Happy Camp”! Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων μέσα σε ένα καταπράσινο κτήμα 23 στρεμμάτων, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 4 έως 10 ετών! Το “Happy Camp” στη Συννεφούλα είναι ξεχωριστό γιατί η επαφή με τη φύση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών.

Διάβασε περισσότερα εδώ  > Συννεφούλα – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Avant Garde – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

το Avant Garde Sports Club, χαίρονται το καλοκαίρι παρέα με μικρούς φίλους που αγαπούν τις αθλητικές δραστηριότητες! Από τις 27 Αυγούστου έως και τις 7 Σεπτεμβρίου, έρχεται το πιο διασκεδαστικό Fall Camp, στις σύγχρονες, εξοπλισμένες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, αυτές του Avant Garde! Όλα τα παιδιά, ηλικίας από 5 έως και 16 ετών, μπορούν να συμμετέχουν στο Fall Camp, που θα είναι γεμάτο με ενδιαφέρουσες αθλητικές δραστηριότητες και θα συντονίζονται από επαγγελματίες προπονητές!

Διάβασε περισσότερα εδώ > Avant Garde – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Χαρά και Μουσική – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Η «Χαρά και Μουσική» περιμένει τα παιδιά από τις 18 Ιουνίου για  τρεις εβδομάδες  για καλοκαιρινά μουσικά ταξίδια. Θα κολυμπήσουν σε θάλασσες από μουσικές και χρώματα, θα ψαρέψουν λέξεις και συναισθήματα και θα εξερευνήσουν τον μαγικό κόσμο των τεχνών! Αυτό το καλοκαίρι παραμύθια και ιστορίες θα γίνουν αφορμή για διασκεδαστικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Τρεις εβδομάδες γεμάτες με τραγούδια, μουσικές, συμμετοχή σε ορχήστρες με μουσικά όργανα, χορό και κίνηση, κατασκευές και εικαστικά αλλά και πολλά μουσικά και θεατρικά παιχνίδια. Ταινίες, επιτραπέζια παιχνίδια και άλλες πολλές ευχάριστες απασχολήσεις θα κάνουν την παραμονή των παιδιών στη Χαρά και Μουσική αξέχαστη!

Διάβασε περισσότερα εδώ > Χαρά και Μουσική – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Hyatt – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Στο Hyatt Regency Thessaloniki η δράση συνεχίζεται με ατελείωτες ώρες διασκέδασης, χαράς, άθλησης & δημιουργίας για τους μικρούς φίλους. Από Δευτέρα έως Παρασκευή, οι μικροί φίλοι, 6-13 ετών, θα έχουν τη χαρά: Να παίξουν τένις! Να ανακαλύψουν κρυμμένους θησαυρούς! Να γίνουν μικροί Ολυμπιονίκες! Να παίξουν κολυμπώντας στην πισίνα! Να απολαύσουν φαγητό πολλών αστέρων! Να ανακαλύψουν το ταλέντο τους!

Διάβασε περισσότερα εδώHyatt – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Δυτικά | Πεύκα – Εύοσμος – Ωραιόκαστρο – Διαβατά

Δελασάλ – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το πρόγραμμα των «Καλοκαιρινών Διακοπών – Vacances d’été», απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, ηλικίας από 5 έως 12 ετών και διοργανώνεται από πτυχιούχους εκπαιδευτές της Ζώνης Δραστηριοτήτων του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», αμέσως μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, για τρεις εβδομάδες, καθώς επίσης και δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μπορείτε να επιλέξετε όσες εβδομάδες θέλετε. Το πρόγραμμα αφενός βοηθάει τα παιδιά να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά τις ξένοιαστες καλοκαιρινές μέρες με την παρέα τους, αφετέρου διευκολύνει τους γονείς και κηδεμόνες, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις, απασχολώντας δημιουργικά τα παιδιά τους τις πρωινές ώρες, από τις 07:30 π.μ. έως τις 15:30, με δυνατότητα χρήσης των σχολικών λεωφορείων του Κολεγίου.

Διάβασε περισσότερα εδώ > Δελασάλ – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Happy Kiddo – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Φήμες λένε πως το καλοκαίρι στην πόλη είναι βαρετό, το Happy Kiddo είναι εδώ για να τις ανατρέψει! Ένας ολόκληρος μήνας ψυχαγωγίας, διασκέδασης και νέων εμπειριών σας περιμένει! Ένα «δροσερό» πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης με καλλιτεχνικά εργαστήρια, αθλητισμό και φυσικές επιστήμες είναι έτοιμο να παρασύρει στους καλοκαιρινούς ρυθμούς του ακόμα και τους μεγαλύτερους λάτρεις της θάλασσας!

Διάβασε περισσότεραHappy Kiddo – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Spectral – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το καλοκαίρι έφτασε και το SPECTRAL θα είναι εδώ με ένα πρόγραμμα γεμάτο χρώματα, μουσική, και πολύ παιχνίδι! Το πρόγραμμα των εργαστηρίων περιλαμβάνει μουσική, εικαστικά, θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές, κηπουρική, προβολές και πολλές εκπλήξεις! Το σχολείο τελειώνει και έρχεται η ώρα για λίγη δράση! Τα παιδιά θα πρέπει να βάλουν  τα φανταστικά γυαλιά τους, το μουσικό τους  καπέλο, το πουκάμισο ζωγράφου και να ταξιδέψουν παρέα με το Spectral στον κόσμο των τεχνών!

Διάβασε περισσότερα εδώSpectral – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Πάρκο Δεινοσαύρων (Nouvelle) – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Ο Πολυχώρος Αθλητισμού Εκπαίδευσης – Ψυχαγωγίας «Nouvelle» πάνω από μια 10ετία, με τη βοήθεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας έχει γίνει συνώνυμο της προεφηβικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Ο παιδότοπος Χαράπολις, η πισίνα, οι εκπαιδευτικές θεματικές εκθέσεις και οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι πλεονεκτήματα που οι άνθρωποι του «Nouvelle» αποφάσισαν ότι έπρεπε να μετουσιωθούν σε ένα Camp Πόλης που ξεχωρίζει.

Διάβασε περισσότερα εδώΠάρκο Δεινοσαύρων (Nouvelle) – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το “Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης” διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά καθημερινά πρωινά τμήματα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων διαμορφωμένα για παιδιά 3 – 11 ετών για όσες και όποιες ημέρες επιλέξετε! Τα τμήματα περιλαμβάνουν εικαστικά, γυμναστική, μουσικοκινητικά παιχνίδια, δραστηριότητες στην αυλή, προβολή βίντεο σε προτζέκτορα και άλλα πολλά!

Διάβασε περισσότερα εδώΕργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Κέντρο

Το παραμικρό – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

H Καλοκαιρινή Παρέα συνεχίζεται και εξελίσσεται.
Καθώς σιγά-σιγά αρχίζουμε να επιστρέφουμε στην πόλη μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές, από την επόμενη Δευτέρα, 27 Αυγούστου, η Καλοκαιρινή Παρέα θα συνεχίσει να μαζεύεται τις μεσημεριανές ώρες.

Διάβασε περισσότερα εδώΤο παραμικρό – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

NOUS – Καλοκαιρινή ακαδημία τεχνολογίας | 2018

Στο Summer Tech Academy oι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες (ειδικά λογισμικά στον υπολογιστή, βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας, 3d γυαλιά κ.α) για να μιλήσουν για την ΟΔΥΣΣΕΙΑ! Η παιδαγωγική προσέγγιση που θα χρησιμοποιηθεί είναι το project based learning. Ζητείται από τα παιδιά να  «μιλήσουν» για την Οδύσσεια χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες. Το φετινό Summer Tech έχει σαν στόχο να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση και την ενσυναίσθηση των παιδιών.

Διάβασε περισσότερα εδώNOUS – Καλοκαιρινή ακαδημία τεχνολογίας | 2018

 

Χ.Α.Ν.Θ. – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Καλοκαιρινό πρωινό πρόγραμμα απασχόλησης για κορίτσια 5-16 ετών που αγαπούν τον χορό! Ένα καινοτόμο και μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πυρήνα το μπαλέτο και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως: μοντέρνος χορός, Zumba, ρυθμική, hip-hop, εικαστικά, μουσική αλλά και πισίνα, yoga και ελεύθερο παιχνίδι. Μέσα από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Χορού το παιδί θα έρθει σε επαφή με ποικιλία προγραμμάτων, θα αναπτύξει τις διαπροσωπικές του σχέσεις με παιδιά αντίστοιχης ηλικίας και ενδιαφερόντων, θα καλλιεργήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.

Διάβασε περισσότερα εδώΧ.Α.Ν.Θ. – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Kristiboni – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το Εργαστήρι Ζωγραφικής «Kristiboni» για 7η χρονιά ανακοινώνει τα Θερινά Μαθήματα Δημιουργικής Απασχόλησης 2018. Από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 και κάθε μέρα Δευτέρα – Παρασκευή  από τις 08:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά στο Εργαστήρι Ζωγραφικής Kristiboni. Με πλούσιες εικαστικές και άλλες δράσεις όπως ζωγραφική, κολάζ, κατασκευές, μικρογλυπτική, επιτραπέζια παιχνίδια, προβολές ταινιών κ.α.

Διάβασε περισσότερα εδώKristiboni – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Ολυμπιακό Μουσείο – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Ένα εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό πρόγραμμα απασχόλησης παιδιών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, πλούσιο σε αθλητικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες οι οποίες συνδυάζουν την γνώση και το παιχνίδι! Θα έχουν τη δυνατότητα να περάσου όλοι μαζί, σαν μια παρέα τις καλοκαιρινές τους διακοπές από τις 18 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου, με παιχνίδι, μαγειρική, φαντασία, γρίφους, αθλήματα, δοκιμασίες αλλά και πολλές εκπλήξεις!

Διάβασε περισσότερα εδώΟλυμπιακό Μουσείο – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Playcorner. gr – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Για τους μικρούς φίλους που παραμένουν στην πόλη μετά το κλείσιμο των σχολείων το Playcornerπροτείνει τη Θερινή απασχόληση. Ένα πρόγραμμα που προσφέρει στα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών τη δυνατότητα να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά με πλήθος δραστηριοτήτων όπως ζωγραφική, χειροτεχνία, ψυχαγωγικά και κινητικά παιχνίδια με την καθοδήγηση έμπειρων νηπιαγωγών . Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει από την Δευτέρα 18 Ιουνίου έως την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Playcorner, καθημερινά από τις 8:00 π.μ. μέχρι τις 5:00 μ.μ.

Διάβασε περισσότερα εδώPlaycorner. gr – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Galileo Galilei Genaration – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Πολυθεματικό Γλωσσικό Καλοκαίρι. Εξορμήσεις από το κέντρο της πόλης. Γνώση, Παιχνίδι, Διατροφή, Γυμναστική, Εξορμήσεις, Χαρά. Με το Bio Summer Camp, τα παιδιά ανακαλύπτουν ένα νέο βιολογικό τρόπο διατροφής μέσω διασκεδαστικών δραστηριοτήτων. Παίζουν, κολυμπούν, μαγειρεύουν, γελούν και γεύονται νόστιμες και υγιεινές λιχουδιές από ολόφρεσκα βιολογικά προϊόντα. Γεμίζουν τη μέρα τους με παιχνίδια, ζωγραφιές, κολύμπι‍ και θέατρο βασισμένα στην Αγγλική γλώσσα και παράλληλα κάνουν εισαγωγή και σε άλλες γλώσσες (Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρωσικά) μέσω δραστηριοτήτων.

Διάβασε περισσότερα εδώGalileo Galilei Genaration – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Παιχνίδια με Νότες – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Καλοκαιρινή Μουσικοπαρέα, για παιδιά από 3 χρονών με τη συμμετοχή των γονιών. Αυτοτελή εργαστήρια με παρουσίαση μουσικών οργάνων, ζωγραφική, προβολή κινουμένων σχεδίων με θέμα τη μουσική. Την Πέμπτη 31  Μαΐου  ξεκινάνε τα αυτοτελή εργαστήρια της καλοκαιρινής Μουσικοπαρέας! Στο πρώτο εργαστήριο ο Τάσος Γκεντζής θα παρουσιάσει στα παιδιά το σαξόφωνο παίζοντας χορευτικά τραγούδια για να χορέψουν τα παιδιά, να τον συνοδεύσουν ρυθμικά να τον ακούσουν.

Διάβασε περισσότερα εδώ > Παιχνίδια με Νότες – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Δείτε επίσης:

Group of teacher and students watching educational movie on laptop at lesson

YOUNG BUSINESS CREATORS: Ένα καινοτόμο camp καλλιέργειας επιχειρηματικού πνεύματος στο ACT

 

Μελέτη για τις εξετάσεις στο Παραμικρό

TOMS: ένα στέκι για όλη την οικογένεια

Ένα από τα αγαπημένα μου στέκια στην πόλη είναι το TOMS. Το επισκέπτομαι συχνά, άλλοτε για να εργαστώ και άλλοτε για να συναντήσω φίλους ή συνεργάτες στο κέντρο της πόλης. Μου αρέσει η αισθητική του, η φιλοσοφία του και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό.

Αρκετές Κυριακές του χρόνου διοργαν΄ωνονται στο χώρο του family days, όπου παιδαγωγοί της nannuca.com απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά. Εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, messy plays και πολλά events για μικρούς και μεγάλους προσκαλούν τη δημιουργική κοινότητα της πόλης σε συναντήσεις διαφορετικές!

Στον υπόγειο χώρο έχουμε ανακαλύψει υπέροχες γωνιές και φανταστικά αντικείμενα: ιδιαίτερες ζωγραφι΄ές, έναν ρετρό κούκο, ένα ποδήλατο στο τοίχο! Δοκιμάστε τα υπέροχα ροφήματα και σνακ και μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τη μικρή και παραμυθένια του αυλή!

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για το TOMS? Ποια είναι η κοινωνική του δράση;

TOMS: Όλα ξεκίνησαν το 2006 όταν ο ταξιδιώτης Blake Mycoskie φτάνοντας σε ένα χωριό της Αργεντινής ανακάλυψε πως τα παιδιά εκεί δεν φορούσαν παπούτσια κι έτσι τα πόδια τους ήταν απροστάτευτα. Θέλοντας να βοηθήσει, δημιούργησε την TOMS (Τomorrow shoes), μια εταιρεία η οποία για κάθε ζευγάρι παπούτσια που θα πουλούσε, θα πρόσφερε ένα ζευγάρι σε ένα παιδί που το έχει ανάγκη. Η TOMS είναι μια εταιρεία η οποία θέλει να προσπαθήσει ενεργά για να κάνει καλύτερες τις ζωές των ανθρώπων. Αναγνωρίζει τις ανάγκες και δημιουργεί προϊόντα που εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό (One for One®.)

Το μήνυμα της TOMS σε αριθμούς και πράξεις: πόσα παιδιά, γυναίκες και οικογένειες έχουν ωφεληθεί ως τώρα;

TOMS: Από το 2006, η ΤOMS έχει προσφέρει πάνω από 70 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια σε παιδιά που το έχουν ανάγκη, έχει βοηθήσει να αποκατασταθεί η όραση 445.000 ανθρώπων, έχει συνεισφέρει στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό για 400.000 εβδομάδες. Έχει βοηθήσει 70.000 μητέρες να γεννήσουν με ασφάλεια αλλά και 44.000 νέους μέσα από τα προγράμματα για την καταπολέμηση του bullying στο σχολείο.

Η TOMS έχει συνεργαστεί ως τώρα με κάποια οργάνωση στην Ελλάδα και αν ναι για ποιον σκοπό;

TOMS: Το Μαζί για το Παιδί, είναι ο  επίσημος συνεργάτης της TOMS (Giving Partner) από το 2015, διανέμει δωρεάν παπούτσια για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του ωφελούμενου πληθυσμού σε πανελλαδικό επίπεδο. Κάθε Άνοιξη  πραγματοποιούνται επισκέψεις σε περισσότερους από 200 φορείς σε  30 πόλεις σε Αττική,  Ήπειρο, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Κόρινθο, Πάτρα, Ναύπακτο, Λαμία, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Σάμο, Λέσβο, Χίο, Σκιάθο, Κεφαλονιά και Κρήτη.

Μέχρι σήμερα η TOMS GREECE έχει προσφέρει 66.640 ζευγάρια σε 43 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, σε παιδιά άπορων οικογενειών, ορφανοτροφεία, προσφυγικά κέντρα, κέντρα αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων όπως το ΚΥΑΔΑ και άλλους συνεργαζόμενους φορείς προσφοράς όπως το Praxis με την TOMS και το Μαζί για το Παιδί 

Πότε γεννήθηκε το πρώτο TOMS Flagship Store, πόσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο και σε ποιες πόλεις;

TOMS: Το πρώτο TOMS Flagship Store άνοιξε τις πόρτες τους στο Venice στη Καλιφόρνια. Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως υπάρχουν 7 καταστήματα με όλα τα προϊόντα TOMS. Στην Αμερική βρίσκονται στις πόλεις Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Σικάγο και Τέξας ενώ στην Ευρώπη στο Άμστερνταμ, στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο.

Λίγα λόγια για την αρχιτεκτονική του κτιρίου που φιλοξενεί το TOMS Flagship Store στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τον σχεδιασμό του πρώτου café της Ελλάδας.

TOMSΤο κατάστημα TOMS στήνεται κάτω από την giving φιλοσοφία της εταιρείας, με βασική αρχή την επανα-χρήση υλικών, την αποφυγή σπατάλης καινούριων και την ανάδειξη της ιστορίας του χώρου. Το παλιό δάπεδο ντύνει τους τοίχους, οι πόρτες επαναχρησιμοποιούνται, τα παλιά επιχρίσματα και το τούβλο εμφανίζονται, τα παλιά έπιπλα επιδιορθώνονται και χρησιμοποιούνται με τελείως διαφορετικό τρόπο ενώ οι λαμαρίνες προέρχονται από μια παλιά στάνη. Ο επισκέπτης αναγνωρίζει στοιχεία του κτηρίου που είχαν ξεχαστεί με τα χρόνια.

Η στοά και το αίθριο του κτηρίου «ζωντανεύουν» με φώτα και με το πράσινο για να δημιουργήσουν μια νέα “πλατεία” στον ιστό της πόλης. Ο χώρος είναι δυναμικός, συνεχώς εξελίσσεται και διαμορφώνεται ανάλογα με τα events που φιλοξενούνται ενώ ο επισκέπτης νιώθει ελεύθερος να τον ανακαλύψει. Στο υπόγειο, ανάμεσα στις πολυκατοικίες, ένας urban κήπος χωροθετείται. Πλούσια φύτευση και χρωματιστά φωτιστικά, μια έντονη αντίθεση ανάμεσα στο γκρίζο, επαναπροσδιορίζουν το μουντό αστικό τοπίο. H  αρχιτεκτονική μελέτη και η κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την FORMrelated Studio

 

 

 

 

 

photo credits: effiepanagoula.com

CuttingRoom: To απόλυτο family friendly κομμωτήριο της πόλης!

Τι είναι αυτό που κάνει έναν κομμωτήριο αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους; Τι χρειάζεται για να διαμορφωθεί ένας family friendly χώρος; Ποια είναι η φιλοσοφία ενός τέτοιου κομμωτηρίου; Ποιος κρύβεται πίσω από το CuttingRoom; (ο άντρας μου). 

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

 

Για τους μήνες Οκτώβριο & Νοέμβριο, όλα τα κοριτσάκια που θα έρχονται στο κομμωτήριο με τους γονείς τους (και με οποιαδήποτε υπηρεσία αυτοί επιλέξουν), μπορούν να κάνουν δωρεάν πλεξούδες. Ισχύει για τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο, κατόπιν ραντεβού (Τ: 2310 838775)

Πώς ακριβώς διαμορφώθηκε το κομμωτήριο σε family friendly σημείο συνάντησης και τι να περιμένει κανείς από μία επίσκεψη σε αυτό;

Δημήτρης: Το Cutting Room διαμορφώθηκε σιγά σιγά. Έχω το κομμωτήριο, στη Μπότσαρη 29, από το 2000. Το 2007 ο Βάιος Πολυχρονίδης ανέλαβε την πλήρη ανακατασκευή του, ενώ στo πλαίσιo ανανέωσής του, το 2017, ήρθε η Μαρίλη Βουλτσάκη και έδωσε μια νέα πινελιά στο κομμωτήριο επικεντρώνοντας τη ματιά της στη δημιουργία kid friendly σημείων. Αυτή είναι άλλωστε και η ειδικότητά της, στο site της Baby Εco Design, θα βρείτε ένα σωρό ιδέες. Στο ταξίδι αυτό έγιναν συνοδοιπόροι και η Ναταλία Παντελίδου, που σχεδίασε την ειδική γωνιά – έπιπλο με τα βιβλία και τα παιχνίδια. Φυσικά μαζί μας ήταν και είναι πάντα, πολύτιμοι φίλοι και συνεργάτες όπως η Ανέμη, που εξόπλισε το κομμωτήριο με πολύ ιδιαίτερα παιχνίδια, αλλά και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο που φροντίζουν να εμπλουτίζουν την παιδική μας βιβλιοθήκη.

Στο κομμωτήριο CuttingRoom μπορεί κανείς να βρει επιτοίχια και επιτραπέζια παιχνίδια, μαρκαδόρους για να ζωγραφίσει, βιβλία για να διαβάσει. Εδώ θα βρεις τις ατζέντες των Πυγολαμπίδων αλλά και τις 3μηνιαίες εφημερίδες των εκδόσεων Μεταίχμιο, που αγαπάμε πολύ!

Στο κομμωτήριο όμως φροντίζουμε και τους μεγάλους, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία σε περιοδικά και βιβλία, ιδιαίτερα ροφήματα καθώς και happenings, κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

 

 

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που δίνεις σε γονείς που έρχονται για πρώτη φορά με τα παιδιά τους;

Δημήτρης: Παρακινούμε τους γονείς να μη χρησιμοποιούν την τεχνολογία ή δώρα επιβράβευσης για να δελεάσουν τα παιδιά να κουρευτούν, αλλά αντίθετα να τα αφήσουν ελεύθερα μέσα στο περιβάλλον και να μην τους μεταφέρουν το άγχος τους.

 

Ποιες υπηρεσίες προσφέρει το κομμωτήριο;

Δημήτρης: Κουρέματα ανδρών, γυναικών και παιδιών, καθώς και βαφές και χτενίσματα.

 

Τι κάνει το CuttingRoom τόσο ιδιαίτερο;

ΔημήτρηςΣτο κομμωτήριο μιλάμε για ταξίδια, για ανατροφή, για καλό φαγητό. Μιλάμε με ανθρώπους για τη ζωή. Αντλούμε πληροφορίες και μοιραζόμαστε τις δικές μας ιστορίες. Μας αρέσουν οι άνθρωποι – μικροί και μεγάλοι. Μας αρέσει να δημιουργούμε, εκτός από ένα καλό κούρεμα ή κάποια καλή τεχνική εργασία, εμπειρίες και φιλίες. Το video των ARTE DI TR3 Studio αντικατοπτρίζει πλήρως τη φιλοσοφία μας:

 

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Προϊόντα: Στο κομμωτήριο Cutting Room θα βρείτε την παιδική σειρά προϊόντων nailmatic, που παρασκευάζεται στη Γαλλί ακαι είναι κατά 97% από φυσικά υλικά και είναι δερματολογικά ελεγμένα. Οι συσκευασίες Nailmatic σχεδιάζονται σε συνεργασία με την OMY, κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως σε color – in προϊόντα.

Δωρεάν: το πρώτο βρεφικό κούρεμα

Υπηρεσίες: ενημερωθείτε για όλες τις υπηρεσίες και τον τιμοκατάλογο του κομμωτηρίου εδώ.

Τοποθεσία: βρείτε το CuttingRoom στο χάρτη της google.

Parking: για την αποφυγή ταλαιπωρίας, το CuttingRoom εξασφάλισε συνεργασία με ένα ιδιωτικό parking στη Δελφών (150 μέτρα από το κομμωτήριο) για θέση parking με χρέωση 3€. Για υπηρεσίες κομμωτηρίου 30€ και άνω, το parking σας προσφέρεται δωρεάν (είναι απαραίτητο να ενημερώσετε έγκαιρα την υποδοχή του κομμωτηρίου).

Για Ραντεβού: μπορείτε να καλέσετε στο 2310 838775 ή να κάνετε την κράτησή σας γρήγορα και εύκολα μέσω της πλατφόρμας funkmartini

www.cuttingroom.gr | Μάρκου Μπότσαρη 29 | Τ: 2310 838775

 

Photocredits: arteditre.gr

 

muzike. family conceρts: συναυλίες για όλη την οικογένεια!

Συνέντευξη: Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Τι είναι τα muzike.family conceρts και πως τα εμπνευστήκατε;

Sara: Τα muzike. family conceρts είναι μια σειρά από συναυλίες για ενήλικες που αγαπούν τη μουσική και συνοδεύονται από βρέφη αλλά και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Κάθε συναυλία διοργανώνεται σε διαφορετικό χώρο της πόλης που διαμορφώνουμε προσωπικά εμείς, με μαξιλάρια και στρωματάκια τοποθετημένα στο πάτωμα δίπλα στον μουσικό, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να κινηθούν με ασφάλεια, ελεύθερα στο χώρο. Προσκαλούμε όλη την οικογένεια και τους φίλους τους να διασκεδάσουν ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο τους και να απολαύσουν μαζί τη χαλαρή ατμόσφαιρα του προγράμματός μας.

Λένα: Όταν εργάστηκα ως αφηγήτρια και χορεύτρια σε παιδική παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, άρχισα να συνειδητοποιώ τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε αυτό τον χώρο. Αργότερα όταν έμεινα έγκυος άρχισα να παρατηρώ όλο και μεγαλύτερες ελλείψεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου υπάρχουν πάρα πολλές εκδηλώσεις για γονείς και παιδιά, από τη βρεφική ακόμα ηλικία.

Όταν πλέον έγινα μητέρα, έψαχνα όλο και περισσότερα προγράμματα που θα μπορούσα να συμμετέχω μαζί με την κόρη μου περνώντας ποιοτικά και δημιουργικά τον χρόνο μας. Ήθελα να μπω σε συναυλίες με την τότε ενός έτους κόρη μου και δεν το επέτρεπαν γιατί υπήρχε φόβος ότι το παιδί μπορεί να κλάψει και να χαλάσει το κλίμα της συναυλίας.

Η αμέσως επόμενη σκέψη μου ήταν γιατί να μην το δημιουργήσω εγώ. Όχι μόνο για εμένα και την οικογένειά μου αλλά και για όλους τους άλλους γονείς που σκέφτονται σαν εμένα. Μοιράστηκα την ιδέα μου με τη Sara η οποία από την αρχή θέλησε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και έτσι μαζί δημιουργήσαμε τo muzike. family conceρts.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και τις φιλοδοξίες σας για το muzike. family conceρts.

Sara: Κατάγομαι από το Αμβούργο και πηγαινοέρχομαι στη Θεσσαλονίκη από το 2006, ενώ μόνιμα εγκαταστάθηκα εδώ πριν έναν χρόνο περίπου. Έχω σπουδάσει Cultural Studies και τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζομαι κυρίως στον τομέα της σύγχρονης τέχνης, ενώ τον τελευταίο χρόνο εργάζομαι πάνω στο Digital Marketing.

Από τη στιγμή που αποφάσισα να μετακομίσω στη Θεσσαλονίκη, ήταν ξεκάθαρη για μένα η ανάγκη να συμμετέχω στα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης με δικές μου δράσεις. Η ιδέα της Λένας είχε πολύ ενδιαφέρον για μένα αφενός γιατί δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην πόλη, αφετέρου διότι μέχρι στιγμής στην επαγγελματική μου καριέρα δεν είχα ποτέ ασχοληθεί με δράσεις που περιλαμβάνουν μικρά παιδιά.

Λένα: Είμαι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και από το 2000 κινούμαι στο χώρο του χορού, του θεάτρου και της μουσικής. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να εμπλουτίζω συνεχώς τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου και είμαι χαρούμενη γιατί έχω γνωρίσει πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες και ανθρώπους σε αυτό μου το ταξίδι. Τα τελευταία 3 χρόνια έχω επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και συνεργάζομαι, ως χορογράφος, με τη θεατρική ομάδα του Μικρού Βορρά.

Με το muzike. family conceρts στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε την αισθητική παιδεία και έκφραση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική διάσταση της διασκέδασης μέσω της τέχνης, αλλά και να προσφέρουμε στους γονείς μια ώρα που μπορούν να απολαύσουν μουσική από προσεκτικά επιλεγμένους μουσικούς μαζί με τα παιδιά τους. Φιλοδοξία μας είναι οι συναυλίες μας να αγαπηθούν από γονείς και παιδιά, όπως έχουν αγαπηθεί και από εμάς, και σιγά σιγά να μπορούμε να προσφέρουμε και άλλου είδους family concepts.

 

Ποια είναι η εντονότερη εμπειρία που ζήσατε μέσα σε ένα family conceρt;

Η εντονότερη εμπειρία που ζήσαμε ήταν όταν σε μία συναυλία μας ένα αγοράκι 18μηνών πήγε κοντά στον μουσικό και για αρκετή ώρα καθόταν εκεί κοντά ακίνητο και περιεργαζόταν με τα μάτια του τις κινήσεις του οργάνου. Γενικά σε κάθε συναυλία μας χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τα πολύ μικρά παιδάκια να πηγαίνουν κοντά στον μουσικό και αφοσιωμένα να κοιτούν με θαυμασμό, τόσο αυτόν όσο και το μουσικό όργανο.

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι γονείς αγχώνονται ότι το παιδί τους θα ενοχλήσει τον μουσικό και το απομακρύνουν, αλλά εμείς αντιθέτως θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κινούνται ελεύθερα στο χώρο. Χρειάζεται χρόνος να εξοικοιωθούν οι γονείς με τη φιλοσοφία μας αλλά πιστεύουμε ότι θα γίνει και αυτό.

Τι σχόλια εισπράττετε από τις οικογένειες που συμμετέχουν;

Λένα: Γενικά στο τέλος κάθε συναυλίας δεχόμαστε πολλά συγχαρητήρια και βλέπουμε τα χαμόγελα στα πρόσωπα τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Είναι πολλές από τις οικογένεις που μας ακολουθούν σε κάθε μας συναυλία και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά.

Κάποιες φορές στο τέλος της συναυλίας, ρωτάμε κάποιους από τους γονείς αν θα θέλανε κάτι να αλλάξει και τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι η ίδια. Οι περισσότεροι απλά θα θέλανε να υπάρχει περισσότερος σεβασμός προς τον μουσικό από τους γονείς. Δεν τους αδικούμε για αυτό που μας λένε. Έχουμε παρατηρήσει και εμείς ότι πολλές φορές κάποιοι γονείς μιλάνε με την παρέα τους ή γαργαλάνε τα παιδιά τους για να διασκεδάσουν ή ακόμα τα τραβάνε για να μην πάνε κοντά στον μουσικό επειδή φοβούνται ότι θα ενοχλήσουν. Εμείς θα θέλαμε να πούμε σε όλους τους γονείς πρωτίστως να απολαύσουν οι ίδιοι τη συναυλία και τα παιδιά τους σιγά σιγά θα ακολουθήσουν.

Ίσως στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει πώς να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας ποιοτικά με τα παιδιά μας, αλλά είμαι αισιόδοξη ότι αυτό αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει και το βλέπουμε καθημερινά σε αρκετές νέες οικογένειες.

Sara: Να θυμούνται ίσως οι γονείς ότι οι ίδιοι είναι το παράδειγμα για τα παιδιά τους και δείχνοντας το σεβασμό που αρμόζει στον μουσικό και τους υπόλοιπους ακροατές, μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν τις συναυλίες μας πολύ περισσότερο. Να αφήσουν τα παιδιά να κινηθούν και να εκφραστούν ελεύθερα αλλά αυτοί να αφοσιωθούν κυριώς στη μουσική και να την απολαύσουν. Άλλωστε πριν ή μετά το τέλος της συναυλίας μπορούν να τα πούν με την παρέα τους και να παίξουν με τα παιδιά τους.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τις δράσεις που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη για τα παιδιά και τις οικογένειες;

Λένα: Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ κάποιες δράσεις είναι πραγματικά αξιόλογες και κάποιες άλλες όχι και τόσο. Θεωρούμε πάντως ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό όσον αφορά τις δράσεις για παιδιά ηλικίας κάτω των 6 έτων και τις οικογένειές τους. Τις περισσότερες φορές τα προγράμματα/εκδηλώσεις είναι για παιδιά άνω των 4 έτων και συνήθως δεν συμπεριλαμβάνουν την ενεργή συμμετοχή των γονέων.

 

Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην πόλη που ζείτε; Τι σας αρέσει πολύ σε αυτή;

Sara: Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει πολύ σαν αστικό τοπίο, αλλά μου λείπει πολύ η πολύμορφη καλλιτεχνική και πολιτιστική σκηνή που έχω συνηθίσει στη Γερμανία. Θα ήθελα μια μεγαλύτερη ποικιλία πολιτιστικών δράσεων, ιδιαίτερα στο χώρο της σύγχρονης τέχνης.

Επειδή όμως ακόμα ανακαλύπτω την πόλη της Θεσσαλονίκης, δεν θέλω να την κρίνω άδικα. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες που ίσως είναι λίγο κρυμμένες ή δεν τις έχω ανακαλύψει ακόμη. Πέρα από αυτό θα ήθελα να δω τους ανθρώπους εδώ, να φροντίζουν περισσότερο το περιβάλλον. Να υπάρχει η παιδεία για την ευθύνη που κουβαλάει ο καθένας στην καθημερινή του ζωή. Επίσης προσωπικά θα ήθελα να δω και πιο πολλούς ποδηλατόδρομους γιατί κυκλοφορώ αποκλειστικά με το ποδήλατό μου.

Από την άλλη, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που αγαπώ στη Θεσσαλονίκη και δε σταματούν στον ήλιο και το καλό φαγητό, πράγματα που θεωρούνται πολυτέλεια για κάποιον που ζει στο Βορρά.

Λένα: Θα ήθελα να δω περισσότερο πράσινο και περισσότερες δράσεις σε κάθε γειτονιά. Μια κούνια και μια τσουλήθρα νιώθω ότι δεν είναι αρκετά δημιουργικά για τα παιδιά. Επίσης, θα ήθελα να δω διαδραστικά προγράμματα για παιδιά κάθε ηλικίας στα μουσεία της πόλης, όπως υπάρχουν στο εξωτερικό. Θα ήθελα να δω πολλά περισσότερα άκαπνα μαγαζιά, ίσως με έναν μικρό χώρο σε κάποια γωνία για παιχνίδι. Θα ήθελα να δω οικογένεις να κάνουν πράγματα μαζί και ενήλικες με σεβασμό προς το περιβάλλον, τον συνάνθρωπο και τα παιδιά τους.

Αυτό που μου αρέσει στην πόλη είναι ότι πλέον οι νέοι γονείς είναι ανοιχτοί σε καινούργιες ιδέες και τις αγκαλιάζουν.

Ποιες συναυλίες πραγματοποιήσατε ως τώρα και πως μπορεί κάποιος να ενημερώνεται για τις επόμενες δράσεις σας;

Στην πρώτη μας συναυλία είχαμε φιλοξενήσει τον Θοδωρή Παπαδημητρίου με το τσέλο του, στην δεύτερη τον Παναγιώτη Ανδρέογλου με το ακορντεόν του και στην τρίτη τη Γιώτα Μυσερλή με την άρπα της.

Η επόμενή μας συναυλία είναι την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου και είμαστε πολύ ενθουσιασμένες για τη συγκεκριμένη συναυλία γιατί για πρώτη φορά θα έχουμε και τραγούδι. Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε την Αλεξία Χρυσομμάλη με την κιθάρα της και την πολύ ιδιαίτερη φωνή της.

Όποιος θέλει μπορεί να ενημερώνεται για τις επόμενες δράσεις μας μέσω της σελίδας μας στο facebook ή να ζητήσει να εγγραφεί στο newsletter μας στο muzike.thessaloniki@gmail.com

Αυτόν τον καιρό δουλεύουμε την ιστοσελίδα μας και την επόμενή μας ιδέα που ευελπιστούμε να ανακοινώσουμε σύντομα.

 

 

Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια της Βερόνικας Παλαιοκρασσά

Βερόνικα Παλαιοκρασσά: Αρχιτέκτονας – μαμά – crafter – daydreamer – traveladdict – νησιώτισσα

Από τότε που θυμάται τον εαυτό της διακατέχεται από ένα κρυφό εσωτερικό πάθος για οτιδήποτε μπορεί να φτιάξει με τα χέρια της. Πορεύτηκε επαγγελματικά με την αρχιτεκτονική για πολλά χρόνια, στην διάρκεια των οποίων και μέσα από τα projects της αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες και βίωσε όμορφες στιγμές καταξίωσης και δημιουργικότητας. Πιστεύει με πάθος ότι «όλα στη ζωή είναι κύκλοι που ανοίγουν και κλείνουν». Ο δικός της νέος κύκλος άνοιξε πρόσφατα και τον ονόμασε RountesFountes. Πρόκειται για ένα εργαστήριο δημιουργίας, καλλιτεχνικής έκφρασης και αναζήτησης. Κυνηγάει την έμπνευσή της και δημιουργεί με τα αγαπημένα της υλικά μοναδικά αντικείμενα: ξεχωριστές τσάντες, ξύλινες κατασκευές, διακοσμητικά από χαρτί.

 

Γράφει η Βερόνικα Παλαιοκρασσά

Κατάγομαι από νησί και έτσι στο dna μου κυλάει η ναυτοσύνη των προγόνων μου. Με εμπνέει η θάλασσα, ο ορίζοντας, το ταξίδι με το καράβι, η γραμμή που αφήνει πίσω της η πρύμνη στην θάλασσα.

Μου αρέσει να ταξιδεύω, να περπατάω στο δάσος αλλά και να τρέχω το πρωί στην παραλία, μου αδειάζει το κεφάλι από όλες μου τις σκέψεις και όταν το κάνω αυτό νιώθω ότι η μέρα μου ξεκινάει όμορφα.

Αγαπώ τις βόλτες στο παλιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου κάθε φορά ανακαλύπτω μέρη και γωνιές που δεν είχα ξαναδεί.

Δε μπορώ να σταματήσω να μαθητεύω, να εξελίσσομαι, να πειραματίζομαι με καινούργια άγνωστα υλικά, να δημιουργώ.

Λατρεύω να οργανώνω θεματικά πάρτι, να στρώνω ωραία τραπέζια, να μαγειρεύω, να παίζω επιτραπέζια παιχνίδια.

Κλείνω την ημέρα μου στο κρεβάτι με την οικογένεια μου, όπου όλοι μιλάμε για τα νέα μας. Κι όταν τα δυο μου παιδιά δυσκολεύονται να πουν κάτι, η μαγική φράση είναι: «ποιόν θα ήθελες σήμερα να βάλεις στο διαστημόπλοιο και να εκτοξευθεί, να μην τον ξαναδείς?» και έτσι μου τα λένε όλα….

O αγαπημένος μας  χώρος για παιχνίδι είναι το Playhouse. Εκεί απολαμβάνουμε διαφορετικά επιτραπέζια παιχνίδια που δεν υπάρχουν στην αγορά και, κατά τον Παναγιώτη, την καλύτερη ζεστή σοκολάτα της πόλης. Αγαπημένο σημείο αναψυχής για εμάς είναι οι Κήποι του Πασά. Είναι ένα  μέρος μαγικό με ιδιαίτερη αύρα όπου πηγαίνουμε για πικ-νικ και διάβασμα στην κουβερτούλα μας. Νομίζεις ότι είσαι κάπου αλλού, κάπου εκτός πόλης.

Πικ νικ στους Κήπους του Πασά

Η αγαπημένη γειτονιά για την οικογενειακή μας βόλτα είναι η  Άνω Πόλη,  όπου κάθε φορά ανακαλύπτουμε και κάτι ακόμη, κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό. Περπατάμε, εξερευνούμε τα ερείπια, μαθαίνουμε από την ιστορία της,εμπνεόμαστε από τα χρώματα των σπιτιών, τρώμε στο Ίγγλις και πίνουμε καφέ στην ταράτσα του The Little Big House.

H αγαπημένη μας δραστηριότητα στην πόλη είναι η ποδηλατάδα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Άλλες φορές κατεβαίνουμε με 4 διαφορετικά ποδήλατα, άλλες φορές νοικιάζουμε το μεγάλο αμαξάκι και κάποιες άλλες φορές χωριζόμαστε ανά δύο σε ομάδα ποδηλάτου και ομάδα τρεξίματος. Διαλέγουμε το  μοτίβο  της δραστηριότητας όπως λένε τα παιδιά.

Οι αγαπημένοι μας χώροι εστίασης και καφέ είναι διάφοροι γιατί από τον καθένα παίρνουμε μια διαφορετική απόλαυση. Στο Σέμπρικο απολαμβάνουμε ότι ο καθένας μπορεί να φάει το αγαπημένο του φαγητό λόγω της μεγάλης επιλογής. Στο Σαίτη, το φαγητό μας είναι μια εμπειρία αφού ο χώρος του μας ταξιδεύει στο παρελθόν. Σκηνικό από ελληνική ταινία σε συνδυασμό με το πιο ωραίο κοτόπουλο που έχετε φάει στη ζωή σας! Είναι μια αποκλειστικά δική του συνταγή που κρατάει χρόνια στην παράδοση του μαγαζιού. Στο Mahalo θα απολαύσουμε το κάτι γρήγορο και όμορφο σε ένα τροπικό περιβάλλον. Στο Extravanganza, μας αρέσει το στήσιμο του μαγαζιού με την ανοιχτή κουζίνα και το φαγητό το οποίο είναι δημιουργικά διαφορετικό. Στο BrunchBox, τρώμε το καλύτερο brunch της πόλης, εκεί είναι που καταφέρνουμε να παραγγέλνουμε παραπάνω μερίδες από τα άτομα που είμαστε γιατί απλά τα θέλουμε όλα.  Στο Jointhejuice, η αδυναμία μας είναι οι χυμοί, τα παιδιά φτιάχνουν τον δικό τους ο οποίος είναι πάντα καλύτερος από αυτόν που έχω διαλέξει εγώ.

Join the juice
Mahalo
BrunchBox

Αγαπημένες μας εκδρομές λίγο έξω από την πόλη έχουμε πολλές και διάφορες. Στον Παλιό Παντελεήμονα, αφήνουμε το αυτοκίνητο εκτός και μένουμε μέσα στο χωριό όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Πλακόστρωτα μονοπατάκια, χειροποίητες πίτες, παραδοσιακά καφενεδάκια και μια εκπληκτική θέα σαν να είσαι σε αεροπλάνο. Στον ξενώνα Φεγγαρόπετρα ζεις ένα παραμύθι.

 

Κάστρο του Πλαταμώνα

Στο Βελβεντό, πηγαίνουμε πολύ συχνά. Είναι ένα μέρος πολύ περιποιημένο από τους κατοίκους του, έχει μια ιδιαίτερη φύση με πολλές εναλλαγές, πράσινου, δάσους, και  λίμνης. Οι περίπατοι εκεί είναι απολαυστικοί λόγω αυτού του φυσικού σκηνικού. Στο χωριό αυτό κυκλοφορούμε πάντα μόνο με τα ποδήλατα μας.

Στην ορεινή Χαλκιδική αγαπάμε τα Στάγειρα και το Νεοχώρι. Μένουμε πάντα στο Κέδρος, έναν ξενώνα μέσα στο δάσος με έναν υπέροχο κήπο. Είναι σαν να έχεις το  δικό σου σπιτάκι στο βουνό. Περπατάμε στους καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας, μαζεύουμε ξύλα από το δάσος για τις κατασκευές μας και μαθαίνουμε για τον Αριστοτέλη στο πάρκο των Σταγείρων.

Καταρράκτες Αγίας Βαρβάρας
Λιβάδι

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΙΩΣ: Ένα σχολείο διαφορετικό από τα συνηθισμένα

 

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Ποιος ο ρόλος  της εξωσχολικής εκπαίδευσης και της δημιουργικής απασχόλησης; Τι είναι τα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) και πως επιλέγει ένα γονιός τις απογευματινές δραστηριότητες για το παιδί του; Σε αυτά και άλλα πολλά, έρχεται να απαντήσει ένα νέο σχετικά ΚΔΑΠ της πόλης μας, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2017, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στην Καλαμαριά.

 

Λίγα λόγια για το Σχολείο Αλλιώς

Το Σχολείο Αλλιώς είναι ένα πολυχώρος πολιτισμού. Είναι ένα σχολείο διαφορετικό, από εκείνα που θα θέλαμε όλοι να πηγαίναμε όταν ήμασταν μικροί. Αυτό πηγάζει από το όνειρο των ιδιοκτητών του, να προσφέρουν απλόχερα, σε μικρούς και μεγάλους, εκπαιδευτικά προγράμματα και ουσιαστική δημιουργική απασχόληση αλλά και να ζουν και να εργάζονται και οι ίδιοι σε ένα περιβάλλον, που θα εμπνέει για ουσιαστική μάθηση και θα δίνει κίνητρα για μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Ο χώρος είναι μεγάλος και φωτεινός, γεμάτος χρώματα και γωνιές που σε εμπνέουν για παρατήρηση και δημιουργικότητα. Οι άνθρωποί του είναι καλόκαρδοι, ευγενικοί, σέβονται τη διαφορετικότητα των παιδιών και προσφέρουν γνώσεις αλλά και ενισχύουν τους καλούς τρόπους.

Πίσω από το Σχολείο Αλλιώς: Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος

Προερχόμενοι και οι δύο από το χώρο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, καταφέρνουν  να συνδυάσουν την μεγάλη τους εμπειρία σε οργανωτικά θέματα με την ανάγκη τους να είναι οι ίδιοι μικρά παιδιά και να προσφέρουν στην κοινωνία. Με απλότητα και πολύ χιούμορ εστιάζουν σε σημαντικές αξίες της ζωής, όπως ο αυθορμητισμός, η παιδικότητα, η αισιοδοξία, η μάθηση, η φιλία και η συνεργατικότητα.

Ο Παναγιώτης Παπαστεφάνου, ο ένας εκ των ιδρυτών του, το αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη. Με το αφοπλιστικό του χιούμορ, τη χαρά του και τη συναισθηματική του προσέγγιση βρίσκεται καθημερινά στο Σχολείο Αλλιώς και μαζί με τον συνεργάτη του, τον Γιώργο Σεργιαννίδη, ονειρεύονται να δημιουργήσουν μια γειτονιά διαφορετική, ένα χώρο, όπου τα παιδιά θα χαίρονται όχι μόνο να μαθαίνουν νέες δεξιότητες αλλά και να αναπτύσσουν φιλίες και να εξελίσσονται συναισθηματικά και κοινωνικά.

Όραμα του Παναγιώτη και του Γιώργου, είναι να δημιουργηθεί μέσα στους κόλπους του μια μικρή κοινωνία, μια γειτονιά σαν αυτές που υπήρχαν παλιά, με ανθρώπους δραστήριους, δημιουργικούς, που έρχονται καθημερινά σε επαφή, επικοινωνούν και μαθαίνουν να συνυπάρχουν αρμονικά.

Τι είναι τα ΚΔΑΠ και τι είναι τα Club

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, γνωστά σε όλους ως ΚΔΑΠ, προσφέρουν καθημερινά (από Δευτέρα έως Παρασκευή) ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Στο Σχολείο Αλλιώς, το πρόγραμμα είναι ποικίλο και βασίζεται σε μία θεματική, που εναλλάσσεται κάθε 2 περίπου εβδομάδες.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, τα παιδιά αποκτούν μέσα από τη βιωματική μάθηση και το παιχνίδι γνώσεις για πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής αλλά και των συναισθημάτων. Ως τώρα τα παιδιά έχουν μάθει να μαγειρεύουν, να φυτεύουν, να ανακαλύπτουν την πόλη τους, να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να γνωρίζουν το σώμα τους και πολλά ακόμα!

Το ΚΔΑΠ μπορούν να επισκέπτονται τα παιδιά καθημερινά, επιλέγοντας μία από τις 2 βάρδιες (13:00 – 17:00 & 17:00 – 21:00), ενώ ο γονιός μπορεί να κάνει την εγγραφή του παιδιού του είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε ιδιωτικά.

Παράλληλα με τα τμήματα του ΚΔΑΠ, λειτουργούν στο Σχολείο Αλλιώς και τα Club: γυμναστική, αρχιτεκτονική, θεατρικό παιχνίδι, ιστορία της τέχνης, κοινωνική αγωγή και χορός είναι μερικά μόνο από τα τμήματα που έχουν ξεκινήσει φέτος και ανάλογα με τη ζήτηση προστίθενται και άλλα. Τα Club πραγματοποιούνται τακτικά κάθε εβδομάδα και ξεκινούν συνήθως τον Οκτώβριο, ενώ σε κάποια από αυτά μπορεί κάποιο παιδί να κάνει εγγραφή και μέσα στη χρονιά. Τα προγράμματα αυτά διατίθενται μόνο ιδιωτικά και όχι μέσω του voucher του ΕΣΠΑ.

Σε ποιους απευθύνεται και ποια είναι τα τμήματά του:

To Σχολείο Αλλιώς προσφέρει τμήματα για παιδιά και ενήλικες και αγκαλιάζει όλους όσους θέλουν να μάθουν, να ψυχαγωγηθούν, να παίξουν και να γελάσουν. Υποδέχεται με χαρά μικρά παιδιά, εφήβους, γονείς, γιαγιάδες και παππούδες και κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε κατοίκους της περιοχής ή επιχειρηματίες να προτείνουν τις ιδέες τους και να σχεδιάσουν μαζί μελλοντικές δράσεις. Διαθέτει μεγάλους χώρους και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εξωτερικούς συνεργάτες για πλήθος εκδηλώσεων, πάρτι, γιορτών κ. ά.

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται εκτός από τα τμήματα του ΚΔΑΠ: γυμναστική για όλη την οικογένεια (yoga family), aerial yoga για μικρούς και μεγάλους, μουσικοκινητική, εικαστικά, ρομποτική, δημιουργική γραφή, φυσικές επιστήμες και πολλά ακόμα.

Οι άνθρωποι πίσω από τα προγράμματα του Σχολείου Αλλιώς είναι το σημαντικό του καύσιμο, καθώς πρόκειται για εκπαιδευτικούς και επιστήμονες νέους, με φρέσκιες ιδέες, που πιστεύουν στη διαφορετική προσέγγιση της γνώσης και εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας με πολύ αγάπη για τα παιδιά.

Στα link που ακολουθούν μπορείτε να δείτε όλα τα τμήματα Club της φετινής σχολικής χρονιάς:

Πίσω από τον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων υπάρχει μια σημαντική φιλοσοφία: τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε διάφορους τομείς που τους ενδιαφέρουν αλλά κυρίως να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο!

Θα σας πρότεινα να περάσετε μια μέρα από το Σχολείο Αλλιώς και να γνωρίσετε τους ανθρώπους του. Είμαι σίγουρη πως θα φύγετε με ένα γλυκό χαμόγελο.

 

Δείτε το video που ακολουθεί και γνωρίστε τον Παναγιώτη Παπαστεφάνου, έναν από τους ιδιοκτήτες του.

 

 

 

Μια μέρα στον ακάλυπτο

Γράφουν:

το Ατελιέ της Φανταστικής & οι [urbanstories] – αστικές ιστορίες (Τσιαμούρα Ιωάννα, Μπούντρη Σοφία και Πορτέση Στελίνα)

Όταν ξεκίνησε εκείνη η σαββατιάτικη μέρα (η δράση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25/11), έγινε από μια συνηθισμένη μέρα, «μια μέρα στον ακάλυπτο» και συγκεκριμένα στον ακάλυπτο ανάμεσα στις οδούς Ναταλίας Μελά, 25ης Μαρτίου, Παπανδρέου και Λασκαράτου!

Το «μια μέρα στον ακάλυπτο» δεν ήταν παρά μία ακόμη «ιστορία», στην οποία καλέστηκε ο κόσμος της γειτονιάς να δημιουργήσει, μέσα από την παρουσία στο χώρο και την οικειοποίησή του. Για μια μέρα, ο άλλοτε κενός ακάλυπτος, γέμισε από ζωή, χρώμα και φαντασία: «μπουγάδες» με ζωγραφιές των παιδιών, πολύχρωμες ρόδες που διέσχισαν όλο το χώρο, ζωγραφιές στο έδαφος και άλλες μικρές παρεμβάσεις που καλούσαν τους κατοίκους της γειτονιάς να γράψουν και να ζωγραφίσουν τις ιδέες τους για τον ακάλυπτο, να φανταστούν το χώρο του αλλιώς.

Η νοητή είσοδος στο χώρο

Οι κάτοικοι γράφουν ή/και σχεδιάζουν τις ιδέες τους για το χώρο

Η δράση ξεκίνησε με ένα ραντεβού παιχνιδιού από οικογένειες με συνομίληκα παιδιά από διαφορετικές πολυκατοικίες, οικογένειες που γνωρίζονταν μεταξύ τους ή συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Όσο τα παιδιά έπαιζαν μαζί και ανακάλυπταν νέα παιχνίδια στο χώρο, οι ενήλικες συζητούσαν και κοινωνικοποιούνταν. Συστήθηκαν οι διαχειριστές των πολυκατοικιών, οι γονείς που τα παιδιά τους πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο, οι γείτονες και οι γειτόνισσες που απλώνουν τα ρούχα τους σε απέναντι μπαλκόνια.

Κι όλα αυτά έγιναν σε ένα χώρο-πέρασμα, που ποτέ δε στέκονταν εκεί, απλώς τον διέσχιζαν για να φτάσουν στην είσοδο της πολυκατοικίας τους. Ο άλλοτε ξένος χώρος γέμισε ζωντανές ομιλίες, χαμόγελα και παιδικές φωνές.

Για τις ερευνήτριες ήταν εμφανές πως για να αποκτήσει νόημα ο χώρος, προϋπόθεση είναι η παρουσία των ανθρώπων που τον διασχίζουν καθημερινά και ζουν γύρω από αυτόν. Αλλά και πέρα από την ανθρώπινη παρουσία, ο χώρος βιώθηκε διαφορετικά, τόσο από τους μικρούς που έτρεξαν, περπάτησαν, ξάπλωσαν, σκαρφάλωσαν στον ακάλυπτο, όσο και από τους μεγάλους που γνωρίστηκαν με τους ανθρώπους που μένουν κοντά τους και συζήτησαν μαζί τους για το χώρο του ακαλύπτου που μέχρι χτες τούς ήταν «αδιάφορος». Αυτό που έλειπε περισσότερο από τους κατοίκους είναι η αίσθηση της γειτονιάς και για να τη βρουν συνήθως ανατρέχουν σε εικόνες του παρελθόντος και της δικής τους παιδικής ηλικίας. Μόλις όμως νέες εικόνες δημιουργήθηκαν στην ακάλυπτο, η φαντασία και η διάθεση έφταναν για να φτιάξουν κι εκείνοι τις δικές τους, νέες ιστορίες…

Τα παιδιά γράφουν ιδέες με κιμωλία στο πλακάκι του ακάλυπτου

Η πολύχρωμη μπουγάδα, αναδεικνύει ένα επίπεδο μέσα στο χώρο έτοιμο για αξιοποίηση

Τα παιδιά έφτιαξαν ένα νέο παιχνίδι παντομίμας με τα υλικά που είχαν φέρει εκεί οι δύο ομάδες

Οι «αστικές ιστορίες» [urbanstories] είναι μια ομάδα φοιτητριών της αρχιτεκτονικής, που στο πλαίσιο της διπλωματικής τους εργασίας οργανώνουν μια σειρά από πειραματικές δράσεις γύρω από τη Βασιλίσσης Όλγας και ειδικότερα στην περιοχή του Ντεπώ. Οι προβληματισμοί τους εκκινούν γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η σύγχρονη πόλη και μαζί οργανώνει και οριοθετεί τις ανθρώπινες συμπεριφορές και κινήσεις των σωμάτων μέσα σε αυτή, αποτρέποντας την έκφραση, τη συνάντηση και τη συλλογική δράση, το παιχνίδι και τη φαντασία να ξεχυθούν ανάμεσα στα κτίρια. Θέλοντας να «πειράξουν» αυτή την κανονικότητα, επιλέγουν διαφορετικούς χώρους «σε αναμονή», χώρους φαινομενικά άδειους ή χώρους που αποτελούν απλά περάσματα σε μια καθημερινή διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά, χώρους όπου κρύβεται γι’ αυτές μια δυνητική κατάσταση μια άλλης καθημερινότητας, όχι πια γκρίζας και μονότονης, αλλά πολύχρωμης και παιγνιώδους.

Η ομάδα παιδαγωγών «Το ατελιέ της Φανταστικής», συνδυάζοντας την επιστήμη με τη φαντασία, δημιουργεί το πλαίσιο που αλληλεπιδρά διαρκώς με τις ενέργειες των παιδιών. Δημιουργία παραμυθιού, βρεφικές κιναισθητικές δραστηριότητες, εικαστικές προσεγγίσεις και παραστατικές τέχνες,  ενισχύουν την ανάπτυξη του λόγου, της αισθητικής και της φαντασίας. Καθημερινά υλικά και εργαλεία που υπάρχουν στο σπίτι, αλλά και περισσότερο ευφάνταστα, όπως η φωτοτράπεζα, υποστηρίζουν την μετάβαση από την παρατήρηση του πραγματικού στην οικοδόμηση του φανταστικού. Εκκινώντας από τις αρχές παιδαγωγών και δημιουργών όπως ο PauloFreire, ο LorrisMalaguzzi και ο GianniRodari, οι ιδέες προεκτείνονται για να συναντηθούν με τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες των παιδιών.

 

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη, τεράστια αγκαλιά για τις οικογένειες

φωτογραφία: arteditre.gr

 

Γράφει ο  Σπύρος Πέγκας | Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης

Θυμάμαι μια επίσκεψή μου σε μια ισπανική, βασκική, πόλη. Θυμάμαι πόσο με εντυπωσίασαν οι πολλές παιδικές χαρές κατά μήκος του ποταμιού, που διέσχιζε την πόλη, πως πλημμύριζαν από οικογένειες και μικρά παιδιά και πόσο όμορφη ήταν αυτή η εικόνα για την πόλη.

Κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα και για μια Θεσσαλονίκη, φιλική για την οικογένεια και το παιδί. Τα στατιστικά της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, που επιβεβαιώνουν το χαμηλό ποσοστό οικογενειών σε αντίθεση με τους μεμονωμένους επισκέπτες ή τα ζευγάρια τουριστών, ήταν το επιπλέον κίνητρο για τη χάραξη μιας στρατηγικής ανάδειξης και προβολής της Θεσσαλονίκης ως ενός φιλικού για την οικογένεια προορισμού.

Η πόλη μας είναι ασφαλής, είναι περπατήσιμη (walkable) και διαθέτει ένα παραθαλλάσιο μέτωπο και μια φιλική για τον περιπατητή παραλία. Ταυτόχρονα, είναι μια πόλη ιστορική που διασώζει και διατηρεί το μνημειακό της πλούτο, έτσι ώστε μια απλή βόλτα να μπορεί να μετατραπεί σε ένα ζωντανό, βιωματικό μάθημα μιας μακραίωνης ιστορικής πορείας. Η πόλη διαθέτει ιστορικό βάθος και έχει θρύλους και μυστήρια να αφηγηθεί. Τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές της, οι ανακαινισμένες παιδικές βιβλιοθήκες και έχουν αυξηθεί και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες δημιουργικής και έξυπνης απασχόλησης παιδιών.

Τέλος, η παραδοσιακά υψηλά αποτίμηση των οικογενειακών αξιών που διατηρείται ακόμα ζωντανή στον ευρωπαϊκό νότο μπορεί να συμβάλει στην εμπέδωση μιας τοπικής κουλτούρας ευνοϊκής φιλοξενίας για τις οικογένειες που έρχονται από μακριά. Φυσικά, σε ότι αφορά τις σχετικές υπηρεσίες και υποδομές έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Αν όμως υπάρχει θετική κουλτούρα και διάθεση, τα έργα και οι πράξεις (μας) θα ακολουθήσουν.

Ενημερωθείτε για την ημερίδα – ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 στο Δημαρχείο με θέμα «Θεσσαλονίκη και τουρισμός: ιδέες, ευκαιρίες και συνέργειες για την ανάπτυξη μιας πόλης φιλικής για την οικογένεια»

Θαυμάζω το έργο και τις προσπάθειες που κάνει εδώ και κάποια χρόνια η Ιωάννα Σεραφειμίδου και οι Πυγολαμπίδες και το The Paper Boat,  για τη διάδοση τοπικών καλών πρακτικών και προορισμών για την οικογένεια και το παιδί. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο συνεργάτη από αυτήν, για τη δημιουργία αυτής της φιλικής προς την οικογένεια στρατηγικής του δήμου Θεσσαλονίκης. Βέβαια, χρειαζόμαστε βοήθεια από όλες και όλους τους συνδημότες μας. Όλοι μαζί θα κάνουμε τη Θεσσαλονίκη έναν φιλικό για την οικογένεια προορισμό!

φωτογραφία: effiepanagoula.com

 

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που φιγουράρει σε μερικά από τα πιο γνωστά περιοδικά του κόσμου και η τουριστική της ανάπτυξη είναι πλέον περισσότερο από εμφανής. Πόλη λαμπερή, φιλική, ασφαλής, με μικρό αστικό κέντρο, και άρα με εύκολες μετακινήσεις για μια οικογένεια, πόλη με μια υπέροχη παραλία και θέα στον Όλυμπο, πόλη με πολλά και ενδιαφέροντα μουσεία και φυσικά καλό φαγητό!

Ένα από τα όνειρά μου λοιπόν, ήταν να δω την πόλη μου ως έναν προορισμό φιλικό για τις οικογένειες. Και δε θα ξεχάσω τη μέρα που ο Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, μου είπε: «Πως θα σου φαινόταν να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως family friendly προορισμός;»  Και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια πολύ ωραία συνεργασία. Ιδέες ταξιδεύουν  με email, συναντήσεις πραγματοποιούνται  και σκέψεις σιγά σιγά υλοποιούνται.

Όλα ξεκίνησαν από  τη συμμετοχή μου σε μια ημερίδα στο Money Show, τον περασμένο Μάιο, που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, και μίλησα για το τι σημαίνει για τη Θεσσαλονίκη να διεκδικεί τον τίτλο της family friendly πόλης, και συνεχίστηκε με το περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Philoxenia, όπου μέσα σε ένα μικρό σπίτι προσπαθήσαμε να αναδείξουμε όλα όσα η Θεσσαλονίκη έχει να προσφέρει: Μια ζεστή καρδιά που θυμίζει οικογένεια. Την οικογένεια που όλοι ξέρουμε, την ελληνική!

Στη Philoxenia λοιπόν, στην Διεθνή έκθεση Τουρισμού, υπήρχε στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης μία κάλπη, όπου μπορούσε ο κάθε πολίτης να γράψει και να ρίξει τις ιδέες του για μια πόλη πιο φιλική προς τις οικογένειες.

Ένας 10χρονος ήθελε να είναι στο κέντρο τα παγωτά πιο φθηνά, ενώ ένας άλλος πιτσιρικάς, 6 ετών, ήθελε να έχει στην παραλία όχι μόνο καράβια αλλά και υποβρύχια! Οι πιο μεγάλοι είχαν πιο … ενήλικες ιδέες: Να απαγορευτεί το κάπνισμα στα καφέ και εστιατόρια, να γίνουν περισσότερα πάρκα αλλά και  περισσότερες ράμπες και πεζοδρόμια για τα καροτσάκια.

Ωστόσο η αλλαγή δεν έρχεται μόνο από τις ιδέες. Έρχεται κυρίως μέσα από την πράξη. Όχι μόνο από τα έργα του Δήμου, ή τις ωραίες επιχειρηματικές ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν. Η αλλαγή έρχεται και από όλους εμάς. Που συμμετέχουμε, είτε με την απόφασή μας να καθήσουμε, για παράδειγμα, σε ένα άκαπνο μαγαζί,  είτε να περάσουμε χρόνο στο πάρκο της γειτονιάς μας, ή να πετάξουμε τα σκουπίδια μας στον κάδο. Αλλά έρχεται και μέσα από τις ιδέες μας και την παιδεία που προσφέρουμε στα παιδιά μας, μέσα από  το παράδειγμά μας.

Σε προσκαλώ σε μια κατάθεση ιδεών, άφησε το σχόλιό σου και μοιράσου τις ιδέες σου για μια πόλη πιο φιλική προς τις οικογένειες και να είσαι σίγουρος –η ότι θα έχεις βάλει το δικό σου μικρό λιθαράκι.

Άλλωστε όλα από ένα όνειρο δεν ξεκινάνε;

Χριστούγεννα σε σχολεία, κοινότητες και Δήμους: παραστάσεις, δρώμενα και άλλα | 2017

Aν είσαι στον Σύλλογο Γονέων ή εργάζεσαι σε Δήμο ή κάποιο άλλο φορέα, που ετοιμάζει μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά και τις οικογένειες τους, τότε σίγουρα σε ενδιαφέρει να δεις συγκεντρωμένες όλες τις ομάδες και παραστάσεις με χριστουγεννιάτικα θεάματα.
Κάποιες ομάδες έρχονται στο χώρο σου, ενώ για κάποιες παραστάσεις απαιτείται να επισκεφτείτε το χώρο τους. Voila!

Το Κουαρτέτο των Χριστουγέννων, από την ομάδα Theatraction

Η εταιρεία Θεάτρου TheatrAction παρουσιάζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τη χριστουγεννιάτικη παράσταση που λάτρεψαν μικροί και μεγάλοι θεατές. Πρόκειται για μια σύνθεση λογοτεχνικών κειμένων μεγάλων κλασικών συγγραφέων (Charles Dickens, E.T.E.A Hoffmann, Clemment Clarke Moore, Christian Andersen), του  19ου αιώνα με ζωντανή χριστουγεννιάτικη μουσική. Τέσσερα κλασικά χριστουγεννιάτικα παραμύθια, αναλλοίωτα στον χρόνο,  ενώνονται σε μία ιστορία που ζωντανεύει επί σκηνής.  Μια μουσική ιστορία, όπου το γέλιο εναλλάσσεται με τη συγκίνηση και καταφέρνει, με τους ξεσηκωτικούς ήχους της και τους χορούς της, να ξυπνήσει τις αισθήσεις αλλά και να ενεργοποιήσει μια σπουδαία ανθρώπινη δεξιότητα, την ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να βλέπουμε και να νιώθουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια και την καρδιά των άλλων.  Ένα μοναδικό ταξίδι λόγου και μουσικής στην πιο μαγική εποχή του χρόνου!

ΒΙΝΤΕΟ

Για τα σχολεία: Καθημερινές κατόπιν συνεννόησης στο T: 6979 720605

 

Οι μήνες, από την ομάδα «Μικρός Βορράς»

Με οδηγό το γνωστό παραμύθι «Οι μήνες», στο οποίο η κυρα-Καλή παινεύει τον κάθε μήνα για ό,τι καλό μπορεί να φέρει, τα παιδιά παίζουν παιχνίδια της αυλής, αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα και τραγούδια της λαϊκής παράδοσης, με ζωντανή μουσική και ήχους της φύσης από γνωστά και αυτοσχέδια μουσικά όργανα.

Κάθε μήνας του χρόνου φέρνει καινούργια καλούδια και η ομάδα αφιερώνει στον καθέναν μια διαφορετική παράσταση. Έρχεται και ο Δεκέμβρης με τα έθιμά του!

Μια παράσταση που αλλάζει κάθε μήνα. Μια παράσταση για παιδιά από 3 ετών και πάνω. 

Η παράσταση μεταφέρεται και σε σχολεία και χώρους πολιτισμού.

Τ: 6945 260308 / 6985 858932

 

Οι μπέμπηδες των Χριστουγέννων, από την ομάδα «Σκοινί Κορδόνι»

Λίγα λόγια για το έργο: Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τα ξωτικά του Άι-Βασίλη ξυπνάνε γεμάτα χαρά, ώστε να αρχίσουν τις ετοιμασίες για τα δώρα των παιδιών όλου του κόσμου. Ο Άι-Βασίλης όμως δεν δείχνει να έχει την ίδια διάθεση, καθώς πέρσι τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Τα ξωτικά, προσπαθούν να του αλλάξουν γνώμη χωρίς μεγάλη επιτυχία. Έτσι, αποφασίζουν να στήσουν ένα παιχνίδι… το παιχνίδι των Πνευμάτων! Μπερδέματα και αλλόκοτες ιστορίες συνυπάρχουν σε μια απίστευτη φάρσα, με αποτέλεσμα κάτι που τα Ξωτικά δεν περίμεναν… Άραγε θα καταφέρουμε να ξυπνήσουμε τον Άι-Βασίλη;

Διάρκεια παράστασης: 1.10’

Απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών έως…

Επισκέψεις σε σχολεία & θεματικές διοργανώσεις: Τ 6936519383

 

Καλην εσπέραν άρχοντες, από την Ομάδα Μελωμύθι

Χριστουγεννιάτικη μουσικοαφηγηματική παράσταση: Ιστορίες και κάλαντα απ όλη την Ελλάδα, θρύλοι και παραδόσεις του Δωδεκαημέρου ζωντανεύουν και μας μεταφέρουν στη θαλπωρή του τζακιού και των γλυκών αρωμάτων των ελληνικών Χριστουγέννων.

Η ομάδα «μελωμύθι» παρουσιάζει 3 λαϊκά παραμύθια ντυμένα με κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα. Η Πέννυ Αβράμπεκη στην αφήγηση και το ακορντεόν και ο Δημήτρης Τριχάκης στο λαούτο και το τραγούδι συνθέτουν τα χριστουγεννιάτικα«μελωμύθια».

Διάρκεια παράστασης: 45’

Σε ομάδες παιδιών έως 30 ατόμων υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής τους σε μουσικοκινητικό δρώμενο με κρουστά όργανα.

Τ: 6938856410, 6986113635

 

Παραστάσεις από τη «Σκιάς Όναρ» και τον Δημήτρη Καρόγλου

Το μαγικό Δενδρί και ο Καλλικάντζαρος

Έξω από το σεράϊ υπάρχει ένα δέντρο που κάθε 500 χρόνια για ένα βράδυ, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, στοιχειώνεται από ένα ξωτικό. Ο Χατζηαβάτης ειδοποιεί τον κόσμο να μην περνάει κάτω από το δέντρο μετά την δύση του ήλιου, αλλά ο Καραγκιόζης δεν τον πιστεύει. Το αποτέλεσμα είναι μια ξεκαρδιστική παράσταση μεταμορφώσεων.

Γράμματα στον Αη Βασίλη

Οι ετοιμασίες για τα Χριστούγεννα έχουν ξεκινήσει και ο Πασάς στέλνει τον Χατζηαβάτη να ψάξει να βρει κάποιον που θα γράφει τα γράμματα που θα σταλούν στον Αη Βασίλη. Ο Καραγκιόζης μετά από πολλά μικρά και μεγάλα ψεμματάκια αναλαμβάνει την δουλειά. Δυστυχώς όμως δεν έχει καταλάβει την σημασία της δουλειάς του και τα κάνει όλα άνω κάτω σε σημείο που υπάρχει περίπτωση να μην έρθει ο Αη Βασίλης αυτά τα Χριστούγεννα. Θα έρθει τελικά ο Αη Βασίλης αυτά τα Χριστούγεννα; Μια απίστευτα αστεία παράσταση του Καραγκιόζη με Χριστουγεννιάτικη διάθεση.

Ο Καραγκιόζης ο Αη Βασίλης και ο Γκλούμπιλουξ

Ο Καραγκιόζης λαμβάνει ένα περίεργο δέμα από κάποιον Γλουμπιλουξ. Μη γνωρίζοντας τί ακριβώς είναι το ανοίγει και βρίσκει ένα λυχνάρι που έχει ένα σημείωμα με ένα ποίημα. Το απαγγγέλει αυτό το ποίημα διαβάζοντας το και τότε έμφανίζεται ο Γκλουμπιλούξ ένας καλλικάντζαρος. Αυτός του λέει πώς μπορεί να του εκπληρώσει τρείς ευχές αλλά μόνο με την προϋπόθεση να τον βοηθήσει να πιάσουν έναν πολύ κακό παππούλη γιατί δεν μπορεί μόνος του. Ο Καραγκιόζης συμφωνεί και βάζουν στην πράξη το σχέδιο. Δυστυχώς ο Γκλούμπιλουξ δεν είναι πολύ ειλικρινής και βάζει τον Καραγκιόζη σε μια δύσκολη κατάσταση που έχει σχέση με τον Αη Βασίλη και τα Χριστούγεννα. Μια ξεκαρδιστική κωμωδία του Καραγκιόζη μας στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Προτεινόμενο για παιδιά 3-103 ετών!

Κατόπιν συνεννόησης σε σχολεία καθώς και τις καθημερινές μπορούν τα σχολεία να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις στη ΧΑΝΘ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 211990, 6945566742 & 6945383985 (κ.Δημήτρης Καρόγλου)

 

Ξύπνα Άι-Βασίλη, από την ομάδα «Το θέατρο των παιδιών»

Το Θέατρο των παιδιών παρουσιάζει τους Art Mates με ένα πρωτότυπο χιουμοριστικό παραμύθι με τίτλο «Ξύπνα Άι-Βασίλη» του Λευτέρη Σαββινίδη, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Γεωργαντά, για τον Χειμώνα του 2017. Η παράσταση παρουσιάζεται στο χώρο σας.

Λίγα λόγια για το έργο: Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τα ξωτικά του Άι-Βασίλη ξυπνάνε γεμάτα χαρά, ώστε να αρχίσουν τις ετοιμασίες για τα δώρα των παιδιών όλου του κόσμου. Ο Άι-Βασίλης όμως δεν δείχνει να έχει την ίδια διάθεση, καθώς πέρσι τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Τα ξωτικά, προσπαθούν να του αλλάξουν γνώμη χωρίς μεγάλη επιτυχία. Έτσι, αποφασίζουν να στήσουν ένα παιχνίδι… το παιχνίδι των Πνευμάτων! Μπερδέματα και αλλόκοτες ιστορίες συνυπάρχουν σε μια απίστευτη φάρσα, με αποτέλεσμα κάτι που τα Ξωτικά δεν περίμεναν… Άραγε θα καταφέρουμε να ξυπνήσουμε τον Άι-Βασίλη;

Δείτε το trailer της παράστασης εδώ

Τ: 6949903633

 

Ταξιδεύουν σε σχολεία και Δήμους τα Χριστούγεννα, ακόμα και αν οι παραστάσεις τους δεν περιλαμβάνουν Χριστουγεννιάτικους Ήρωες!

Redicolo

Ιωάννα Μαμακούκα

Τιμολέων Τιραμόλας

Marmelo Manizates

#pigolampidesreportage

Resilient Thessaloniki: Πάρκο όπως το θες!

Photo credits: Κ. Στυλιάδης

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Τον Μάρτιο του 2016, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Αστικής Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της ένταξης της Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα των «100 Ανθεκτικών Πόλεων»

Την Κυριακή 05/11 πραγματοποιήθηκε μία δράση στο πάρκο Μηνά Πατρικίου, στα πλαίσια της  ευρύτερης προσπάθειας του Δήμου Θεσσαλονίκης και του παραπάνω προγράμματος, με τον τίτλο Resilient Thessaloniki, για ανάδειξη των δημόσιων χώρων (στη συγκεκριμένη περίπτωση πάρκων) και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για πιο ενεργή συμμετοχή και διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων.

Ανέκαθεν μου άρεσαν τα πάρκα και πάντα ζήλευα τις ευρωπαϊκές πόλεις, που είχαν καταφέρει να διατηρούν ζωντανά τα πάρκα τους, όχι μόνο με τη μορφή υποδομών αλλά και με αυτή των ανθρώπων, που τα καταλαμβάνουν και τα χαίρονται.

Είμαι υπέρμαχος της άποψης πως Δήμος είμαστε εμείς οι πολίτες και πως δεν αρκούν τα παράπονα για τη διεκδίκηση ουσιαστικών και ποιοτικών δημόσιων χώρων. Πρέπει να αρχίσουμε να δημιουργούμε οι ίδιοι πολιτισμό, να φροντίζουμε τη γειτονιά μας, να συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας για το κοινό καλό. Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και τότε σίγουρα θα έχουμε αρωγό τον Δήμο και τους δημοτικούς μηχανισμούς.

Έκανα πολλές ερωτήσεις και έμαθα πολλά, τα οποία και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου. Αν έχεις και εσύ οποιαδήποτε απορία, άφησε το σχόλιό σου και θα προσπαθήσω με τη βοήθεια των αρμόδιων ανθρώπων να σου δώσω απάντηση και να εμπλουτίσω την ανάρτηση αυτή.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα Resilient Thessaloniki. Σε τι αποσκοπεί το πρόγραμμα και πως τελικά μπορεί να ωφελήσει τον πολίτη;

Μαρία Σιτζόγλου, Σύμβουλος του προγράμματος Resilient Thessaloniki, σε θέματα Κοινωνικού και Συμμετοχικού Σχεδιασμού: To 2014 η Θεσσαλονίκη πήρε μέρος σε μία διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ εκατοντάδων πόλεων του κόσμου και κατάφερε να ενταχθεί στο διεθνές δίκτυο πόλεων “100 Ανθεκτικές πόλεις” – “100 Resilient Cities” pioneer by the Rockefeller Foundation.

Το πρόγραμμα “Ανθεκτική Θεσσαλονίκη” –  “Resilient Thessaloniki” ξεκίνησε τον Μάρτιο 2016 με τη δημιουργία του Γραφείου Αστικής Ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση και η προώθηση της μακροπρόθεσμης “Στρατηγικής Αστικής Ανθεκτικότητας – Θεσσαλονίκη 2030”, που απαντάει στις σημερινές αλλά και ενδεχόμενες μελλοντικές προκλήσεις και χρόνιες πιέσεις της πόλης μας, διαμορφώνοντας μία πιο ανθεκτική, βιώσιμη και φιλική πόλη.

Μία πρόκληση για την πόλη μπορεί να είναι ένας ισχυρός σεισμός, όπως επίσης μπορεί να είναι και η απεργία της αστικής συγκοινωνίας για μία μέρα. Είναι προετοιμασμένοι οι μηχανισμοί της πόλης μας για να ανταποκριθούν σε μία τέτοια απρόσμενη κατάσταση; Γνωρίζουμε άραγε εμείς οι πολίτες πως να ανταποκριθούμε σε μία τέτοια κατάσταση στην καθημερινότητά μας;

Μία χρόνια πίεση για την πόλη μπορεί να είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως επίσης μπορεί να είναι και η έλλειψη πρασίνου ή ευχάριστων ανοιχτών χώρων στη γειτονιά μας. Πως οι χρόνιες αυτές πιέσεις αντιμετωπίζονται στο επίπεδο στρατηγικών αποφάσεων των φορέων της πόλης αλλά και σε επίπεδο καθημερινής νοοτροπίας όλων μας;

Το πόσο συχνά μπορεί να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας ή να φροντίζουμε το δημόσιο χώρο έξω από την κατοικία μας, συμβάλλει σημαντικά σε κάθε έργο μεγαλύτερης κλίμακας και συνεπώς στην βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής μας ζωής.

Συνοψίζοντας, λοιπόν,  ο σκοπός αυτής της στρατηγικής Αστικής Ανθεκτικότητας είναι να συνδυάσει και να προωθήσει μεγάλης κλίμακας σχέδια, όπως για παράδειγμα την αποτελεσματική διαχείριση αστικών απορριμμάτων ή την ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης κινδύνου από ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές, μέχρι τη δημιουργία προγραμμάτων κλίμακας γειτονιάς, όπως τα  Ανοιχτά Σχολεία στη γειτονιά και την προώθηση συμμετοχικών διαδικασιών με γονείς και παιδιά για την εξασφάλιση ασφαλών διαδρομών των μαθητών από και προς το σχολείο.

 

Μπορείτε να μας δώσετε μερικές ιδέες για τη χρήση των δημόσιων χώρων από τους πολίτες; Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται ειδική άδεια;

Μαρία Σιτζόγλου, Σύμβουλος του προγράμματος Resilient Thessaloniki, σε θέματα Κοινωνικού και Συμμετοχικού Σχεδιασμού: Ο δημόσιος χώρος αποτελεί τον καθημερινό χώρο όλων μας, καθώς είναι το πεδίο που κινούμαστε, συναντιόμαστε, εκφράζουμε τις απόψεις μας αλλά και επιλέγουμε για ψυχαγωγία και ξεκούραση. Τι καλύτερο λοιπόν από το να συν- δημιουργούμε και να συν- αποφασίζουμε για το δημόσιο χώρο της γειτονιάς μας.

Οι ιδέες και προτάσεις που έχουμε δει να διοργανώνονται με πρωτοβουλία της γειτονιάς, ποικίλουν από το σχεδιασμό παιχνιδιών στα πλακόστρωτα δάπεδα και ανάγνωση παραμυθιών μέχρι τη διοργάνωση δείπνου γειτονιάς και θερινού σινεμά στο πάρκο.

Η χρήση του δημόσιου χώρου αποτελεί δικαίωμα όλων μας, προφανώς και ο καθένας μπορεί να διοργανώσει κάτι στη γειτονιά του παρέα με τους φίλους του αρκεί σαφώς να μην επιβαρύνει ή δυσχεραίνει την ομαλή καθημερινότητα της γειτονιάς. Στην περίπτωση που η δράση μας προϋποθέτει την αποκλειστική χρήση κάποιου χώρου τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε τον τρόπο αδειοδότησης.

Με πιο απλά λόγια, μπορεί για παράδειγμα το πάρκο της γειτονιάς μας να έχει ένα αμφιθέατρο, το οποίο θέλουμε ως πολίτες να χρησιμοποιήσουμε για μία βράδια θερινού σινεμά. Προκύπτουν τότε οι εξής απορίες: Που πρέπει να απευθυνθούμε; Πως θα πάρουμε ρεύμα; Πόσο καιρό πριν πρέπει να καταθέσω κάποιο αίτημα; Ποιους θα χρειαστεί να ενημερώσουμε;

Τα ερωτήματα αυτά αφορούν πληροφορίες που υπάρχουν αποσπασματικά  χωρίς όμως να είναι συγκεντρωμένες ως βήματα, διαθέσιμες και γνωστές σε όλους μας. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας, να δημιουργήσουμε μία ανανεωμένη ενιαία διαδικασία, απλή και προσβάσιμη από όλους, που θα δίνει την ευκαιρία στον καθένα από εμάς να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα των δυνατοτήτων και των προϋποθέσεων για την υλοποίηση της ιδέας μας που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε στη γειτονιά μας.

Photo credits: Κ. Στυλιάδης

Για την απλοποίηση της υφιστάμενης διαδικασίας παραχώρησης του δημόσιου χώρου για δράσεις πολιτών και παράλληλα την καλύτερη ενημέρωση, σχεδιάζουμε μία ανανεωμένη διαδικασία στα πρότυπα άλλων πόλεων που με επιτυχία έχουν καταφέρει να εμπνέουν και ενθαρρύνουν τους γείτονες να συνεργαστούν μεταξύ τους και να αναλάβουν δράση στη γειτονιά τους!

Ποιος δεν θα ήθελε στο πάρκο της γειτονιάς να διοργανώνονται ομαδικά παιχνίδια από παιχνίδι θησαυρού μέχρι scrabble, ημέρες ανοιχτής βιβλιοθήκης οπού πηγαίνοντας στο πάρκο μπορείς να διαβάσεις βιβλία της τοπικής βιβλιοθήκης ή πικ νικ γειτονιάς.

Τι απαιτεί αυτό; Τίποτα περισσότερο από τη συνεργασία της γειτονιάς!

Πόσο δύσκολο είναι; Το ξεκίνημα αποτελεί πρόκληση αλλά εάν γίνει η αρχή κάθε επόμενη δράση θα είναι όλο και πιο εύκολη.

Στόχος της πιλοτικής δράσης “Πάρκο όπως το θες!”, στο πάρκο Μηνά Πατρικίου ήταν ακριβώς αυτός – να γίνει η αρχή!

 

Τι ακριβώς συνέβη στο Πάρκο Μηνά Πατρικίου την Κυριακή 5 Νοεμβρίου; Πως ανταποκρίθηκε ο κόσμος; Ποιο ήταν το μήνυμα που θέλατε να μεταδώσετε;

Μαρία Σιτζόγλου, Σύμβουλος του προγράμματος Resilient Thessaloniki, σε θέματα Κοινωνικού και Συμμετοχικού Σχεδιασμού: Προφανώς δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι δημιουργούμε μία λειτουργική διαδικασία χωρίς να την δοκιμάσουμε πριν την οριστικοποιήσουμε κι έτσι φτάνουμε στην Κυριακή 5 Νοεμβρίου και την δράση –  πείραμα  ¨Πάρκο όπως το θες!”.

Από την πρώτη στιγμή της προσπάθειας, αποφασίστηκε να διοργανωθεί μία πιλοτική δράση, που θα τεστάρει αυτή τη διαδικασία, ελπίζοντας ότι θα αποκαλύψει κάθε αδύναμο σημείο που μπορεί να έχει ξεφύγει.

Με την ένθερμη υποστήριξη της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας, που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια, ξεκινώντας από τον περασμένο Απρίλιο, ανδιοργανώθηκαν συμμετοχικά εργαστήρια με ανοιχτό κάλεσμα προς όλους, με στόχο το σχεδιασμό της πιλοτικής δράσης στο πάρκο. Οι εργασίες των εργαστηρίων οδήγησαν στη δημιουργία ενός πυρήνα ενεργών πολιτών που αφιέρωσαν χρόνο και τις γνώσεις τους για το συντονισμό και τη διεξαγωγή της δράσης “Πάρκο όπως το θες!”, στο πάρκο Μηνά Πατρικίου.

Κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε αποτελεί ιδέα που κατατέθηκε από πολίτες στη διάρκεια των συμμετοχικών εργαστηρίων και υλοποιήθηκε με  πρωτοβουλία, προσωπικό χρόνο και πόρους από τους ενεργούς πολίτες του πυρήνα συντονισμού.  Τον πυρήνα αυτό ενδυνάμωσαν και άλλες ομάδες εθελοντών και χορηγών που αναγνώρισαν την αξία και το στόχο της προσπάθειας αυτής.

Photo credits: Γ. Σημιτόπουλος

Πως μοιάζει η επόμενη μέρα; Πέτυχε το πείραμα; Τι ακολουθεί; Πως μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες για τα επόμενα στάδια του Resilient Thessaloniki;

Μαρία Σιτζόγλου, Σύμβουλος του προγράμματος Resilient Thessaloniki, σε θέματα Κοινωνικού και Συμμετοχικού Σχεδιασμού: Θεωρούμε ότι το πείραμα πέτυχε, η πιλοτική δράση είχε απήχηση στη γειτονιά καθώς ο κόσμος στο πάρκο συμμετείχε στις δραστηριότητες, αναζήτησε με ενθουσιασμό περισσότερες πληροφορίες και στα πλαίσια της ανοιχτής διαδραστικής συζήτησης την Κυριακή στο πάρκο, δήλωσε ενδιαφέρον να μάθει πως και ακολουθώντας ποια διαδικασία μπορεί να διοργανώσει κάτι αντίστοιχο και στην δική του γειτονιά!

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η δράση – πείραμα “Πάρκο όπως το θες!” αποτέλεσε την πιλοτική εφαρμογή της απλοποιημένης διαδικασίας παραχώρησης χώρου με τίτλο “Διαδικασία Αδειοδότησης Συμμετοχικών Δράσεων και Προσωρινών Παρεμβάσεων στη γειτονιά”. Ο τίτλος είναι λίγο μεγάλος γιατί στόχο έχει να καλύψει επαρκώς όλες τις ιδέες και ανάγκες πολιτών για την γειτονιά!

Η διαδικασία δεν είναι ακόμη θεσμοθετημένη, καθώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο επεξεργασίας των νέων δεδομένων μετά τη διεξαγωγή της πιλοτικής δράσης. Τα επόμενα βήματα είναι να οριστικοποιηθεί η διαδικασία και παράλληλα να ολοκληρωθεί ο οδηγός ενδυνάμωσης πολιτών “From Idea to Action” που θα περιλαμβάνει μία εργαλειοθήκη και κατάλογο καλών πρακτικών, τον οποίο ο καθένας μας μπορεί να συμβουλεύεται για να υλοποιήσει κάθε ευφάνταστη ιδέα του για τη γειτονιά.

Είναι σημαντικό να πούμε εδώ ότι η ανανεωμένη διαδικασία αλλά και ο οδηγός “From Idea to Action” προορίζεται να ανέβει στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με στόχο να μπορεί να γίνεται κατάθεση του αιτήματος αλλά και κατάλληλη ενημέρωση για τη διαδικασία με ένα κλικ!

Για να μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα στάδια  και την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας αλλά και για αντίστοιχα προγράμματα που προωθούν τη συμμετοχή των πολιτών, ακολουθήστε τη σελίδα Resilient Thessaloniki στο Facebook!

 

Παράλληλα με τις διάφορες δράσεις για τα παιδιά, πραγματοποιήθηκαν και κάποιες συζητήσεις. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας με λίγα λόγια τις ιδέες που κατατέθηκαν και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξατε;

Γεωργία Ποζουκίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, ΑΠΘ: Αν και η επεξεργασία των καταγεγραμμένων ιδεών δεν έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να αναφέρουμε ότι πάγιο ζητούμενο των κατοίκων αποτελεί η δημιουργία ενός καθαρού και φιλόξενου πάρκου κυρίως για τα παιδιά. Προς αυτή την κατεύθυνση προτάθηκε η συστηματική καθαριότητα του πάρκου και η συντήρηση των ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων, καθώς και η τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού. (π.χ. η καλύτερη συντήρηση της παιδικής χαράς, εγκατάσταση υποδομών πικ-νικ κα).

Οι κάτοικοι της περιοχής αναγνωρίζουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει ο ανάλογος σεβασμός προς τον χώρο του πάρκου και δεδομένου ότι οι βασικότεροι χρήστες του είναι παιδιά, προτείνουν δράσεις όπως η οργάνωση εκδηλώσεων στο θεατράκι αλλά και η ανάγκη να δημιουργηθούν χώροι και κατ΄ επέκταση δραστηριότητες που θα απευθύνονται στους εφήβους της περιοχής (χώρος στάθμευσης για τα ποδήλατα, πίστες για skate, τέρματα ποδοσφαίρου κα).

Ακόμη, αν και αρκετοί ήταν αυτοί που δήλωσαν πως χρησιμοποιούν το πάρκο για τη βόλτα των σκύλων τους, ακόμα περισσότεροι εξέφρασαν την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει ειδικός (περιφραγμένος) χώρος για τα σκυλιά. Τέλος εκφράστηκε από αρκετούς η ανησυχία για την ύπαρξη παραβατικής συμπεριφοράς στο πάρκο.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ατόμων που συμμετείχαν στη συζήτηση είναι κάτοικοι της περιοχής που γειτνιάζει με το πάρκο, το οποίο επισκέπτονται πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα.

Photo credits: Γ. Σημιτόπουλος

Ποιος ο ρόλος του Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) σε αυτή τη δράση; Πως συνδέεται τελικά ένα πάρκο με το Πανεπιστήμιο, τη Βιβλιοθήκη, το Δήμο και τελικά τον πολίτη;

Γεωργία Ποζουκίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, ΑΠΘ: Ο στόχος της συμμετοχής του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ στη δράση είναι η ενεργοποίηση των κατοίκων της γειτονιάς ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών για υλοποίηση δράσεων στο πάρκο τους. Μέσα από μια σειρά  ερωτήσεων και παιχνιδιών οι χρήστες του πάρκου μπαίνουν σε μια διαδικασία προβληματισμού σε σχέση με το τι δράσεις θα ήθελαν οι ίδιοι να υλοποιήσουν στο πάρκο τους καθώς και το πλαίσιο (διοικητικό και θεσμικό) μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να τις υλοποιήσουν.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Πάρκο όπως το Θες, οι πολίτες, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, οι διοικητικές δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και οι τοπικοί πόροι & φορείς όπως πχ η παιδική βιβλιοθήκη της Δελφών, που βρίσκεται κοντά στο πάρκο, αποτελούν ισότιμα μέλη ενός συνεργατικού σχήματος  που έχει στόχο την συν-επικοινωνία, τον συν-σχεδιασμό και την συν-απόφαση για την άρση της απομόνωσης και την επανεξοικείωση με το δημόσιο χώρο. Άποψη μας είναι ότι η δράση αυτή ενσαρκώνει ουσιαστικά ένα αναδυόμενο μοντέλο αστικής διακυβέρνησης, στο οποίο ο σχεδιασμός έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και η εμπειρική γνώση των αποδεκτών του σχεδιασμού αποκτά βαρύνουσα σημασία και αξία και λειτουργεί συμπληρωματικά με την επιστημονική γνώση.

Photo credits: Γ. Σημιτόπουλος

Αρκεί το μεράκι των πολιτών για την ανάδειξη και ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου; Πόσο τον βοηθά το υφιστάμενο πλαίσιο να αναλάβει δράση; Μήπως υπάρχουν πολλά εμπόδια και περιττές διαδικασίες; Τι μπορεί να κάνει το Resilient Thessaloniki για αυτό;

Δημήτρης Θεοδωράκος, Ενεργός πολίτης: Η πρωτοβουλία  του κάθε πολίτη ατομικά αλλά και η ενεργός συμμετοχή ομάδων πολιτών συλλογικά, αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για την ανάδειξη και διεκδίκηση του δημόσιου χώρου, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Η αλλαγή νοοτροπίας και η υιοθέτηση μια διαφορετικής κουλτούρας γύρω απ’ τον δημόσιο χώρο από τους πολίτες είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, στην οποία για να φανούν αποτελέσματα και ουσιαστική αλλαγή χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Η γραφειοκρατία καθώς και το υφιστάμενο πλαίσιο που υπάρχει γύρω από τον δημόσιο χώρο, λειτουργεί πολλές φορές ανασταλτικά, αποθαρρύνοντας τους πολίτες.

Το Resilient Thessaloniki στο πλαίσιο της στρατηγικής Θεσσαλονίκη 2030, που εκπόνησε το προηγούμενο διάστημα βάση του 2ου στόχου, έθεσε ως πυλώνα τη διαμόρφωση μιας ανοιχτής πόλης, που ενισχύει τις πρωτοβουλίες των πολιτών και βελτιώνει την προσβασιμότητα τους στους ελεύθερους δημόσιους χώρους, γεγονός που σημαίνει ότι αναγνωρίζεται αυτή η ανάγκη της κοινωνίας των πολιτών και είναι στο χέρι μας να την εκμεταλλευτούμε. Κάτι που γίνεται αυτή τη στιγμή με την ανανεωμένη διαδικασία παραχώρησης του δημοσίου χώρου, το όποιο θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για εμάς, που θέλουμε να κάνουμε δράσεις μέσα σε πάρκα και πεζοδρόμους, καθώς θα απλοποιήσει τη διαδικασία και θα μειώσει το χρόνο έγκρισης του αιτήματος.

Photo credits: Γ. Σημιτόπουλος

Αρκεί το μεράκι των πολιτών για την ανάδειξη και ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου; Εσένα προσωπικά τι σε κινητοποίησε, Έλενα,  να αναλάβεις δράση μέσω της παιδικής βιβλιοθήκης;

Έλενα Χρυσαφίδου, Αρχιτέκτονας, Εθελόντρια Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δελφών: Η ενεργοποίηση και το μεράκι των πολιτών δεν αρκούν. Αν δεν έχουν σύμμαχο τους την πολιτεία και τους θεσμούς που θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν τα σχέδια τους για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου.

Αυτή η βοήθεια είναι αναγκαία γιατί σε κάθε δημόσιο χώρο εμπλέκονται πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα. Πιστεύω στη συνεργασία πολιτών και φορέων. Αν δεν υπάρχει τα οράματα δεν μπορούν να φτάσουν μακριά. Μπορεί ακόμα η παντελής έλλειψη διάθεσης από τη μεριά της πολιτείας να έχει προς όφελός της ενεργούς πολίτες, να προκαλέσει την αδιαφορία τους και την απογοήτευσή τους.

Η διάθεση μου να προσφέρω στους συμπολίτες μου και στα παιδιά της γειτονιάς μου βρήκε πολλή θετική ανταπόκριση από τους υπεύθυνους των βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και οι πολύ καλές σχέσεις με το προσωπικό της βιβλιοθήκης Δελφών.

Δεν συνάντησα προσκόμματα, αλλά αντίθετα, μετά από χρόνια εθελοντικής προσφοράς και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μου έδωσαν απεριόριστη ελευθερία να δράσω.

 

Βίβιαν, έχεις χρησιμοποιήσει ξανά το Πάρκο Μηνά Πατρικίου με την προσωπική σου ιδιότητα και δράση Tópio. Για ποιό λόγο ασχολείσαι με τον συγκεκριμένο δημόσιο χώρο?

Βίβιαν Δούμπα, Πολεοδόμος, Ιδρύτρια TOPIO: Το Πάρκο Μηνά Πατρικίου, ή Πάρκο Κρήτης όπως το λέμε στη γειτονιά, δεν το επέλεξα τυχαία.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι το πάρκο βρίσκεται στη γειτονιά που έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει δυο γενιές της οικογένειας μου: η μητέρα μου, και ο αδερφός μου και εγώ. Οπότε, το πάρκο είναι ο πρώτος δημόσιος χώρος με τον οποίο ήρθα σε επαφή, οι πρώτες μου κούνιες, η πρώτη μου βόλτα με καρουζέλ, ο πρώτος μου χιονοπόλεμος και το πρώτο μου άραγμα σε παγκάκια. Το έχω συνδυάσει με πολλές στιγμές της ζωής μου, και γνωρίζω προσωπικά τον χαρακτήρα της περιοχής αλλά και τους ανθρώπους που κατοικούν και εργάζονται εκεί, οπότε δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετική επιλογή για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος του Tópio.

Επίσης, το συγκεκριμένο πάρκο αποτελεί μια από τις καλές περιπτώσεις δημόσιων και ανοιχτών χώρων στη Θεσσαλονίκη, καθώς η διαμόρφωση του επιτρέπει για διαφορετικές παράλληλες χρήσεις: πράσινες ανοιχτές επιφάνειες, παιδική χαρά, δέντρα, χώρους ξεκούρασης και συνάθροισης και το πολύ σημαντικό θεατράκι. Βλέποντας όλες αυτές τις ευκαιρίες και δυνατότητες του πάρκου, θέλησα να εξερευνήσω το πως και πόσο ακόμα μπορούμε να βελτιώσουμε το πάρκο με μικρές παρεμβάσεις οι οποίες θα μας κάνουν βασικά να το δούμε διαφορετικά και να «εκμεταλλευτούμε» την καλή διαμόρφωση και υποδομή που διαθέτει ήδη.

Τέλος, το πάρκο βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία διαθέτει έντονο χαρακτήρα γειτονιάς: έχει κατοικία, έχει πολλά καταστήματα τόσο στους κεντρικούς δρόμους όσο και στα στενάκια, περιφερειακά του πάρκου υπάρχουν σχολικές υποδομές όλων των βαθμίδων, υπάρχουν καφενεία, καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ για όλες τις ηλικίες, φορείς και ομάδες πολιτισμού ποικίλων αντικειμένων και κλίμακας, και γενικότερα, είναι μια ζωντανή περιοχή η οποία αγκαλιάζει το πάρκο.

Υπάρχει, λοιπόν, τόσο η προσωπική μου σύνδεση, όσο και το ανθρώπινο δυναμικό και η υποδομή ώστε όλη αυτή η ενέργεια της γειτονιάς να εκφραστεί στο πάρκο και από ένας απλός δημόσιος χώρος να γίνει ο τόπος συνάντησης της κοινότητας και έκφρασης της δημιουργικότητας, να γίνει η καρδιά της γειτονιάς.

 

Ευχαριστούμε πολύ!

Δείτε εδώ το Σχέδιο της Στρατηγικής για την Αστική Ανθεκτικότητα «Θεσσαλονίκη 2030»

Τι είναι το Resilient Thessaloniki – Ενισχύοντας την  Αστική Ανθεκτικότητα της Πόλης

OPEN HOUSE Thessaloniki 2017: προτάσεις για βόλτες σε κτίρια που μπορούν «να μιλήσουν» στα παιδιά!

Γράφει η Χριστίνα Βουμβουράκη | stheta.com

Μια μεγάλη γιορτή της Αρχιτεκτονικής κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Νοεμβρίου 2017,  στη Θεσσαλονίκη.  Το OPEN HOUSE Thessaloniki, για 6η χρονιά το 2017, έρχεται για να μας προκαλέσει σε ατέλειωτες εξερευνήσεις στην πόλη!  

Τι είναι το OPEN HOUSE; Με λίγα λόγια, ένα διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Μια ιδέα που ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 35 πόλεις ανά τον κόσμο, έφτασε στην Ελλάδα, πρώτα στη Θεσσαλονίκη, το 2012, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Από τότε, κάθε χρονιά πιο ώριμο και με μεγαλύτερη προσέλευση κοινού, έφτασε το 2016 τις 37.000 επισκέψεις σε αξιόλογα δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια. Φέτος, η λίστα των ανοιχτών κτιρίων είναι πιο πλούσια από ποτέ, με χώρους διαφόρων χρήσεων και εποχών να μας καλωσορίζουν στο εσωτερικό τους, για να τους γνωρίσουμε, να τους κατανοήσουμε και γιατί όχι να τους αγαπήσουμε! Πλούσιο είναι επίσης και το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων, που ξεκίνησαν ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Με την εμπειρία πέντε ετών ως φανατική επισκέπτρια και ενός ως εθελόντρια-ξεναγός (2012), συγκέντρωσα μερικά γενικά tips για τις επισκέψεις σας και 5 συγκεκριμένες  προτάσεις  για το πώς θα μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε την συγκεκριμένη ευκαιρία για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας.

Γενικά Tips

ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: Αφού μελετήσετε το σχετικό πρόγραμμα, σχεδιάστε την πορεία σας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τον διαθέσιμο χρόνο σας.   Επισκεφτείτε τους χώρους που σας ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες τους. Εκεί, θα γραφτείτε σε λίστα επισκεπτών και θα περιμένετε τη σειρά σας για να παρακολουθήσετε την ξενάγηση, που συνήθως διαρκεί 15 με 20 λεπτά.

ΑΝΑΜΟΝΗ:  Αυτός ο θεσμός έχει αγαπηθεί πολύ! Αν ο καιρός είναι καλός, είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε ουρές. Όποτε, στην περίπτωση που βγείτε βόλτα με τα παιδιά σας μην προγραμματίσετε πολλές συνεχόμενες επισκέψεις και φροντίστε για τα μικρότερα παιδιά να έχουν μαζί τους κάτι, ώστε να απασχοληθούν κατά την διάρκεια της αναμονής.  Στο κέντρο οι ουρές είναι μεγαλύτερες, ενώ αν κινηθείτε προς το προάστια θα είναι καλύτερη η ροή των επισκεπτών. Επίσης, αν δείτε τον χαρακτηρισμό NEW ENTRY στην περιγραφή ενός κτιρίου, ενδέχεται να είναι περισσότερο επιβαρημένο σε προσέλευση κοινού. Τέλος, να έχετε στο νου σας ότι οι ιδιωτικές κατοικίες και οι χώροι που είναι μη προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό τις υπόλοιπες 363 ήμερες του χρόνου, εξάπτουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και σχηματίζουν μεγάλες  ουρές αναμονής.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ:  Βάλτε προτεραιότητες. Ξεκινήστε με μια επίσκεψη που δεν θα θέλατε να χάσετε. Είναι καλύτερα να δείτε μόνο έναν χώρο που πραγματικά αξίζει για εσάς, παρά να δείτε πολλά κτίρια που κατά βάθος σας αφήνουν αδιάφορους.

ΕΓΓΥΤΗΤΑ: Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο ή υπομονή για ψάξιμο και προγραμματισμό, είναι διαθέσιμος ηλεκτρονικά και σε έντυπη μορφή χάρτης με τα 100 επισκέψιμα κτίρια. Κάντε την αρχή από κάποιο κτίριο που θα σας τραβήξει την προσοχή και μετά κινηθείτε χαλαρά στις κοντινές OPEN HOUSE τοποθεσίες, με την βοήθεια του χάρτη. Σ’ αυτή την περίπτωση, δώστε προσοχή στα ωράρια υποδοχής κοινού, για την αποφυγή άσκοπων κινήσεων.

ΣΑΒΒΑΤΟ VS ΚΥΡΙΑΚΗ:  Τα περισσότερα επισκέψιμα κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή. Υπάρχουν όμως, και κάποια που ανοίγουν μόνο τη μία απ’ τις δύο ημέρες. Οπότε, αν θέλετε να γνωρίσετε κάποιο συγκεκριμένο κτίριο, μπορεί αυτό να είναι καθοριστικό για το ποια ημέρα θα κάνετε τη βόλτα σας. Αν ήταν να επιλέξετε ημέρα όμως, η Κυριακή είναι σίγουρα μια πιο χαλαρή επιλογή. Εκτός, αν χρειαστεί να κινηθείτε αρκετά με λεωφορείο, όποτε η μειωμένη συχνότητα των δρομολογίων μπορεί να σας δυσκολέψει. Να σημειωθεί ότι στην επίσημη σελίδα του OPEN HOUSE υπάρχουν πληροφορίες για την πρόσβαση στους χώρους με μέσα μαζικής μεταφοράς

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΝΑΓΗΣΟΥΝ: Οι ξεναγήσεις κατά κύριο λόγο γίνονται από εθελοντές, κυρίως φοιτητές αρχιτεκτονικής, οι οποίοι ακούραστοι, με ευγένεια και πολλή όρεξη σας μεταφέρουν πληροφορίες απ’ το υλικό που έχει συγκεντρώσει η οργανωτική ομάδα. Η πλειοψηφία τους είναι γνώστες της αρχιτεκτονικής ορολογίας και μπορούν να απαντήσουν σε κάποιες βασικές ερωτήσεις που μπορεί να γεννηθούν. Σε μερικά  ιστορικά κτίρια με σύγχρονες επεμβάσεις και στις περισσότερες από τις νέες κατασκευές είναι πιθανό να συναντήσετε τους αρχιτέκτονες ή τους ιδιοκτήτες των χώρων ή εκπροσώπους τους, όταν πρόκειται για εταιρίες. Παλαιότερα υπήρχε η αναφορά «architect on site» στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων, κάτι που δεν είδαμε (ακόμη;) φέτος. Από αυτές τις συναντήσεις με δημιουργούς και γνώστες των χώρων προκύπτουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες και μπορεί να απαντηθεί μια ευρεία γκάμα ερωτημάτων του κοινού.

Προτάσεις για να βγείτε OPEN HOUSE βόλτα οικογενειακώς

 • Αν τα παιδιά σας αγαπάνε το ποδόσφαιρο και αγαπημένη τους ομάδα είναι ο ΠΑΟΚ, σίγουρα θα ξετρελαθούν  με την επίσκεψη  στο εσωτερικό του ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ  την ΚΥΡΙΑΚΗ  26/11 στις 10:00-15:00.  Για να πάρετε μια ιδέα, οι επισκέπτες που ξεναγηθήκαμε το 2014 είχαμε πρόσβαση: στον αγωνιστικό χώρο, στα αποδυτήρια, στην σουίτα του προέδρου, στην αίθουσα των συμβουλίων και στην αίθουσα τύπου.  Προσοχή, ετοιμαστείτε για μεγάλη ουρά αναμονής!

 • Μια βόλτα στα ενδότερα του μαγικού κινηματογραφικού κόσμου μπορείτε να κάνετε το ΣΑΒΒΑΤΟ 25/11, στις 10:00-15:00, με την επίσκεψη σας στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, στο εμβληματικό κτίριο της πλατείας Αριστοτέλους,  που αποτελεί και έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είναι πραγματικά ευκαιρία για τα παιδιά να επισκεφτούν μια πλήρως εξοπλισμένη καμπίνα προβολής, το βασίλειο των μηχανικών  κινηματογράφου.  Αλήθεια, γνωρίζετε ότι η οροφή της αίθουσας ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΑΣ, ήταν παλαιά ανοιγόμενη;

 1. Ένας κάλος συνδυασμός με το ΟΛΥΜΠΙΟΝ θα ήταν με μια επίσκεψη στο ΜΕΓΑΡΟ ΧΑΝΘ ,  που θα σας εκπλήξει ευχάριστα με τα όσα πολλά κρύβει μέσα του (ΣΑΒΒΑΤΟ 25/11, 13:00-18:00 & 26/11,  11:00-16:00), όπως για παράδειγμα το πιο παλιό κλειστό γήπεδο της πόλης.

 

 • Μια ιδιαίτερη περίπτωση, ένα από τα μικρά άγνωστα μουσεία της πόλης, το ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, που υπό κανονικές συνθήκες δέχεται επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης μόνο καθημερινές, με πρωινό ωράριο, αξίζει να την εξερευνήσετε μαζί με τα παιδιά σας,  το ΣΑΒΒΑΤΟ ή ΚΥΡΙΑΚΗ, στις 10:00-15:00. Χτίστηκε το 1894 ως μικρός σιδηροδρομικός σταθμός, σε σχέδια του Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Αρριγκόνι και από  το 2001, μετά την αποκατάσταση του, λειτουργεί ως μουσείο. Στην αυλή του εκτίθεται ένα αυθεντικό βαγόνι του θρυλικού Orient Express (και επίκαιρου, δεδομένου ότι αυτές τις ήμερες προβάλλεται στις αίθουσες η ομώνυμη ταινία). Εντός του κτιρίου, χάρτες, στολές, σάλπιγγες τηλέγραφος, και άλλα πολλά σχετικά αντικείμενα θα σας ταξιδέψουν νοσταλγικά στον χρόνο.

 

 • Η επίσκεψη στη ΣΤΟΑ ΜΟΔΙΑΝΟ , το  ΣΑΒΒΑΤΟ 25, στις 10:00-14:00, έχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον,  παρόλο που η στοά είναι ομολογουμένως προσβάσιμη καθημερινά από τον καθένα. Δείτε με προσοχή τον χώρο, φυλάξτε τις πληθωρικές μυρωδιές και τους ανάκατους ήχους απ’ την χρήση του χώρου, βγάλτε πολλές φωτογραφίες, εν όψει της μεγάλης, φιλόδοξης επέμβασης που σχεδιάζεται να συντελεστεί εκεί! Μετά από χρόνια, τα παιδιά σας ενδεχομένως θα μοιράζονται αυτή την προσωπική σας εμπειρία για το πώς ήταν ο χώρος… μια φορά κι έναν καιρό!

 • Μια πιο σύνθετη πρόταση για μεγαλύτερα παιδιά: τι θα λέγατε να κάνετε μια μεγάλη βόλτα σεβασμού στην διαφορετικότητα περνώντας από τόπους λατρείας διαφορετικών θρησκειών; Η συνδυαστική επίσκεψη κάποιων από τους παρακάτω προτεινόμενων χώρων αναδεικνύει επίσης τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης, στο βάθος των αιώνων. Επιλέξτε ανάμεσα στα παρακάτω κτίρια, που είναι ανοιχτά προς το κοινό φέτος:

α) Ο Ιερός Ναός του Άγιου Δημήτριου (ΣΑΒΒΑΤΟ 25, 10:00-14:00  & ΚΥΡΙΑΚΗ  26/11, 11:00-14:00)  Η γνωστή σε όλους μας Εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στον πολιούχο της πόλης, έχει πλούσια ιστορία και εξέχουσα θέση ανάμεσα στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Η ξενάγηση περιλαμβάνει και επίσκεψη στην κρύπτη του Αγίου, στο υπόγειο του Ναού.

β) Κατακόμβη Αγίου Ιωάννη (ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ  25 & 26/11, 10:00-12:30 & 17:00-18:30). Πρόκειται για παλαιοχριστιανική κατακόμβη, με σύγχρονη επέμβαση, που λειτουργεί σήμερα ως Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη. Μια ιδιαίτερη, κρυφή γωνιά της πόλης, 5 μέτρα κάτω από τη στάθμη του δρόμου, ιδανική για εξερεύνηση.

γ) Η Εβραϊκή Συναγωγή (ΣΑΒΒΑΤΟ 25,  10:00-13:30)  Η μοναδική προπολεμική Συναγωγή της Θεσσαλονίκης, πρόσφατα αποκαταστάθηκε και ανακαινίστηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

δ)  Η Καθολική Εκκλησία («Φραγκοκλησιά» ) (ΣΑΒΒΑΤΟ 25, 10:00-13:00 και 16:00-18:00  &  ΚΥΡΙΑΚΗ  26/11, 11:30-13:00 και  16:00-17:30) Κτισμένη το 1897, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli, άλλοτε στο κέντρο της Φράγκικης γειτονιάς, είναι σήμερα  κρυμμένη πίσω από μια καγκελόπορτα της οδού Φράγκων.

ε) Η Ευαγγελική Εκκλησία (ΣΑΒΒΑΤΟ 25, 12:00-18:00 & ΚΥΡΙΑΚΗ  26/11, 13:00-18) Περπατώντας στο κέντρο, μπορεί να  αναρωτηθήκατε τι «κρύβει» μέσα του αυτό το κτίσμα, πίσω από την ασυνήθιστη για την αισθητική του κέντρου πρόσοψη. Η κυρίως αίθουσα λιτή και απέριττη και η Αγία Γραφή είναι εμφανώς στο επίκεντρο.

ζ) Το Γένι Τζαμί (ΣΑΒΒΑΤΟ 25, 11:00-15:00) Ένα απ’ τα αρχιτεκτονικά διαμαντάκια της πόλης, λατρευτικός χώρος,  που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο  Ποζέλι,  τον επίσημο αρχιτέκτονα της οθωμανικής αρχής στη Θεσσαλονίκη, το 1900.

η) Η Ροτόντα (ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ  25 & 26/11, 10:00-17:00)/ Αν δεν έχετε επισκεφτεί την Ροτόντα, σπεύσατε! Το επιβλητικό αυτό μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO  υπήρξε κατά την διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του ναός τριών θρησκειών: του αρχαίου Δωδεκάθεου, του Χριστιανισμού και του Μωαμεθανισμού. Στο μεταίχμιο ανάμεσα στον ειδωλολατρικό και το χριστιανικό κόσμο, κτίστηκε στα χρόνια του Καίσαρα Γαλέριου, ως  ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄  άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου. Κατά τα βυζαντινά χρόνια, μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό, ενώ κατά την τουρκοκρατία σε τζαμί. Μην παραλείψετε να θαυμάσετε τα εξαιρετικά ψηφιδωτά του 4ου αιώνα μΧ.

Δράσεις αποκλειστικά για παιδιά

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του OPEN HOUSE Thessaloniki 2017 σχεδιάστηκαν δυο παράλληλες δράσεις αποκλειστικά για παιδιά:

 • το διαδραστικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα OPEN JUNIOR, που έχει ήδη ολοκληρωθεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και
 • το OPEN SCHOOL, προγραμματισμένες επισκέψεις αποκλειστικά για  οργανωμένα εκπαιδευτικά τμήματα, σχολεία, σχολές ή άλλα οργανωμένα γκρουπ, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, Για συμμετοχή στη δράση είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης.

Επίσης:

Είναι ήδη σε εξέλιξη το MADE IN THESSALONIKI , σειρά ξεναγήσεων  σε 22 δημιουργικούς χώρους παραγωγής της πόλης, ώστε οι επισκέπτες  να έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι δημιουργοί, χρησιμοποιώντας σύγχρονες ή παραδοσιακές μεθόδους.  Αν ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών σας επιτρέπει μεσοβδόμαδα μια ανάσα από το επιβαρημένο πρόγραμμα τους:

Ενδιαφέρουσα θα ήταν μια επίσκεψη στο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΕΙΟ (ΠΕΜΠΤΗ 23/11 15:00-21:00),  ένα οικογενειακό εργαστήριο βιβλιοδεσίας, που βρίσκεται στα Λαδάδικα. Ο Νίκος Λειβαδιώτης και η Ράνια Καμπουράκη, μπορεί να τους έχετε γνωρίσει ως “Σπάγγο και Τέλα” σε κάποιο εργαστήριο βιβλιοδεσίας για παιδιά, είναι η τρίτη γενιά αυτής της οικογενειακής επιχείρησης που λειτουργεί από το 1951.

Για τους  μουσικόφιλους  εφήβους, τι θα λέγατε για μια βόλτα στο RADIO NOWHERE & NOWHERE STUDIOS (ΠΕΜΠΤΗ 23/11& ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/11, 17:00-21:00), ψηφιακό ραδιόφωνο, στούντιο ηχογραφήσεων και παραγωγής, που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης;

Ομοίως για εφήβους προτείνεται μια επίσκεψη στο ELEKTRONIO (ΠΕΜΠΤΗ 23/11,15:00-19:00), μία πολύ φρέσκια startup επιχείρηση που κατασκευάζει premium ηλεκτρικά ποδήλατα, με πρωτοποριακή γεωμετρία. Μότο της εταιρίας είναι #reimagineyourvehicle (ξαναφαντάσου το όχημα σου) και όραμα της είναι να δημιουργεί συνεχώς νέους ευφυείς τρόπους βιώσιμης μετακίνησης.

Ενημερωθείτε αναλυτικότερα για όλες τις δράσεις από την επίσημη ιστοσελίδα του OPEN HOUSE  Thessaloniki 2017   (από όπου έχουμε αλιεύσει το φωτογραφικό υλικό) ή από το  OPEN BOX, το ενημερωτικό περίπτερο, που λειτουργεί 18-26 Νοεμβρίου , στην  Αριστοτέλους.

Αυτές είναι οι προτάσεις μας. Βγείτε βόλτα, επιλέξτε κτίρια που αγαπάτε, κτίρια που αναρωτιέστε τι «κρύβουν» μέσα ή ποιά είναι η ιστορία τους! Φιλικοί, ευγενικοί, γεμάτοι χαμόγελα, «βρέξε ι- χιονίσει», οι  εθελοντές θα σας ταξιδέψουν στον χρόνο και φυσικά στον «αρχιτεκτονικό» χώρο! Καλά να περάσετε!

 

 

ΠΙΣΙΝΕΣ: Οι family friendly πισίνες της Θεσσαλονίκης

pool

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και η ανάγκη για μικρές οάσεις δροσιάς, παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Ξενοδοχεία και χώροι της πόλης μας ανοίγουν τις πόρτες τους σε μικρούς και μεγάλους και χαρίζουν μοναδικές στιγμές παιχνιδιού και .. τσαλαβουτήματος για όλους!

Ρίξε μια ματιά στις πιο family friendly πισίνες της πόλης μας και επικοινώνησε με τον κάθε χώρο ξεχωριστά για να λάβεις τις απαραίτητες πληροφορίες!

 

hyatt

HYATT REGENCY HOTEL THESSALONIKI

Δροσερές βουτιές στην πισίνα του Hyatt. Αυτό το καλοκαίρι το Hyatt Regency Thessaloniki εκτός από μια όαση δροσιάς και χαλάρωσης θα αποτελέσει τον απολυτό καλοκαιρινό προορισμό! Μπάνιο στην 1,200 μέτρων ολόδροση πισίνα αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις για δραστηριότητες: Lounge and upbeat μουσική, δροσερά cocktails και νέες προτάσεις για ελαφριά γεύματα, δίπλα από την πισίνα, μπορείτε να απολαύσετε στο Oceana Pool Bar φορώντας μόνο το μαγιό σας και την καλή σας διάθεση.

Διαθέτει ξεχωριστή παιδική πισίνα βάθους 0,60 μ ενώ η εξωτερική πισίνα έχει μέγιστο βάθος το 1,50 μ.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Φροντίστε να κρατήσετε θέση!

Δευτέρα – Παρασκευή: ατομική: 15€ | για δύο άτομα 25€

Σάββατο – Κυριακή – Αργίες: ατομική 30€ | για δύο άτομα 50€

Παιδιά: 4-12 ετών 10€ &  Παιδιά: 13-18 ετών 15€

Ενημερωθείτε για τις μηνιαίες συνδρομές της εξωτερικής πισίνας.

Τηλέφωνο:  2310 401234 | thessaloniki.regency.hyatt.gr

 

makedonia palace

MAKEDONIA PALACE

Η ανανεωμένη πισίνα του Makedonia Palace άνοιξε και φέτος τις πόρτες της με διαχρονική κομψότητα.  Στη καρδιά της πόλης, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης,  η εξωτερική πισίνα του ξενοδοχείου προσφέρει την απόλυτη ‘’απόδραση’’ από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ιδανικά τοποθετημένη ανάμεσα στον καταπράσινο κήπο, προσφέρει μοναδικές στιγμές αναγέννησης σώματος και ψυχής.

Ζήστε στιγμές χαλάρωσης παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, απολαύστε δροσιστικές βουτιές στα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά της πισίνας υπό τη συνοδεία απαλής μουσικής και βρείτε το δικό σας σημείο αναφοράς τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ωράριο λειτουργίας πισίνας: Δευτέρα- Κυριακή 10:00-20:00

*ξαπλώστρες κατόπιν διαθεσιμότητας (δεν πραγματοποιούνται κρατήσεις)

Τιμές:

Δευτέρα- Πέμπτη : 20€/ άτομο, 35€/ ζευγάρι

Παρασκευή – Κυριακή : 30€/ άτομο, 55€/ ζευγάρι

Παιδιά 0-6 ετών : δωρεάν

Παιδιά 7-12 ετών : 10€ για όλες τις μέρες

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται η χρήση πετσέτας και νερό ή χυμός (όχι φυσικός).

Τ: 231 089 7197 | makedoniapalace.com | FB MakedoniaPalaceHotel

 

LAZART HOTEL

Το πολυτελές ξενοδοχείο Lazart, λίγα λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, προσφέρει την δυνατότητα σε όσους παραμείνουν στην πόλη να γευτούν λίγο από καλοκαίρι στην ατμοσφαιρική υπαίθρια πισίνα του “Impressions” Pool Lounge.

Χαλαρώστε σε μία ξαπλώστρα στο ξύλινο deck, δροσιστείτε με παγωμένα cocktails, γευτείτε ελαφριά σνακ, απολαύστε μία αναζωογονητική βουτιά στην πισίνα κι όλα αυτά με τη συνοδεία lounge μουσικής καθώς και του διακριτικού σέρβις του ξενοδοχείου Lazart. Η χρέωση για είσοδο στην πισίνα είναι 10€ ανά άτομο και περιλαμβάνει χρήση ξαπλώστρας, πετσέτας καθώς και χώρο για αλλαγή ρούχων.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ωράριο: 11:00 – 19:30

Η τιμη είναι 10 € για μικρούς & μεγάλους και προσφέρονται ξαπλώστρα, πετσέτα και χώρος για αλλαγή ρούχων.

Βάθος πισίνας: 1.20 – 1,70m

Τ: 2316 015000 |lazarthotel.com | FB: www.facebook.com/LazartHotel

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Zeus International: Μαργαρίτα Δάμου, 216 8009900, marketing1@zeusintl.com

avalon

HOTEL AVALON THESSALONIKI

Τους καλοκαιρινούς μήνες η πισίνα του ξενοδοχείου Avalon Θεσσαλονίκη καλωσορίζει τους επισκέπτες προσφέροντας τους ένα χαλαρωτικό και τονωτικό διάλειμμα σε μια αληθινή όαση δροσιάς μακριά από την συχνά χαοτική και θορυβώδη κίνηση της πόλης. Η μεγάλων διαστάσεων πισίνα και οι αναπαυτικές ξαπλώστρες συνθέτουν το σκηνικό μιας αληθινής όασης, αν και είναι μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να τελειώσει η μέρα τους ευχάριστα.

Ζήστε την εμπειρία ανέμελα, απολαύστε ένα εξωτικό κοκτέιλ ή δοκιμάστε τα ελαφριά σνακ μας από Avalon Poolside Bar & Café. Ταυτόχρονα, μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας στο Arthuros poolside restaurant..

Ο χώρος της πισίνας είναι επίσης διαθέσιμος για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως γαμήλιες δεξιώσεις, μεγάλα επιχειρηματικά ή κοκτέιλ πάρτι.

Για την ασφάλεια των πελατών η πισίνα λειτουργεί υπό την επίβλεψη πιστοποιημένου ναυαγοσώστη.

Το βάθος της πισίνας ξεκινάει από 0.90 μ. με μέγιστο βάθος τα 2.40μ.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ανοιχτά καθημερινά από τις 11:00 έως τις 19:00 καθημερινά.

Τιμή εισόδου: δωρεάν, ελάχιστη κατανάλωση 4,00 €

Δεν γίνονται κρατήσεις για την εξωτερική πισίνα.

Τ: 2310 462700 | www.avalonhotel.gr | FB: avalonhotelthessaloniki

sun beach

 SUN BEACH HOTEL

Το Sun Beach Hotel, κοντά στην παραλία της Αγίας Τριάδας,  διαθέτει μια υπέροχη πισίνα σε σχήμα lagoon  με ξεχωριστό υδρομασάζ. Ο  χώρος γύρω από την μεγάλη πισίνα προσφέρει στιγμές χαλάρωσης σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή ένα δροσερό κοκτέιλ ή ακόμα  να παραγγείλετε κάποιο σνακ.

Υπάρχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντουζιέρες, τουαλέτες και αποδυτήρια. Στην πισίνα διοργανώνονται  επίσης πάρτι και δεξιώσεις.

Το βάθος ξεκινάει από 0.50 μ. με μέγιστο βάθος τα 1.50μ.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Η πισίνα λειτουργεί από τις 10.00 μέχρι τις 19.00

Δευτέρα – Κυριακή : 5€  με καφέ ή αναψυκτικό.

Κρατήσεις δε γίνονται.

Τ: 2392051221 | thessalonikisunbeach | FB Sun Beach Hotel

Και φυσικά από το αφιέρωμα στις πισίνες δε θα μπορούσε να λείπει η Waterland.

waterland

WATERLAND

Βάλε μαγιό και ζήσε την πιο διασκεδαστική υδάτινη εμπειρία στην Ελλάδα! Επισκέψου τη Waterland με την παρέα, με την οικογένεια, με το ταίρι σου! Στα 150.000 τμ του μεγαλύτερου υδάτινου πάρκου στην Ελλάδα έχει πολλά να ανακαλύψεις.

Στην καταπράσινη έκταση της Waterland ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Το νέο ζωολογικό πάρκο είναι πλέον γεγονός! Καμήλες, λάμα, ελάφια, ζαρκάδια, άλογα, πόνυ, κοάτι, ρακούν, στρουθοκάμηλοι, φασιανοί και μία υπέροχη φάρμα από πρόβατα, γαϊδουράκια, κότες, χήνες, φραγκόκοτες, παγώνια, πάπιες, αγελάδα και αγριογούρουνα, φιλοξενούνται σε άριστα οργανωμένες εγκαταστάσεις. Δες όλες τις πισίνες που διαθέτει η Waterland εδώ.

Χρήσιμες Πληροφορίες

01 Ιουνίου- 15 Ιουνίου: 10:00 – 18:00
16 Ιουνίου- 15 Ιουλίου: 10:00 – 19:00
16 Ιουλίου- 15 Αυγούστου: 10:00 – 20:00
16 Αυγούστου- 31 Σεπτεμβρίου 10:00 – 19:00

Από 1η Σεπτεμβρίου 10:00 – 18:00

Τ: 23920 72025 | waterland | FB: WaterlandWaterpark

Δείτε επίσης όλα τα Κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Πυγολαμπίδες

VILLAGE CINEMAS: η νέα παιδική αίθουσα στο Mediterranean Cosmos

village kids

H Village παρουσιάζει την πρώτη παιδική αίθουσα στην Ελλάδα στα Village Cinemas στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης. H “Village Kids” είναι μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα πρωτίστως για παιδιά που υπόσχεται να προσφέρει μοναδικές στιγμές σε όλη την οικογένεια με τις καλύτερες νέες παιδικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου σε πρώτη προβολή.

Η “Village Kids” αίθουσα διαθέτει 9 καθίσματα-κρεβάτια, για μεγιστοποίηση της εμπειρίας, και 36 καθίσματα-πουφ με χαρούμενα χρώματα κάνοντας έτσι κάθε προβολή ακόμα πιο άνετη για τους γονείς και πιο διασκεδαστική για τα παιδιά.

H “Village Kids” ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 15 Ιουνίου με την προβολή της νέας ταινίας κινουμένων σχεδίων “Αυτοκίνητα 3”!

Διάβασε περισσότερα και μάθε πως να κάνεις κάνε την κράτησή σου εδώ.

#VILLAGE KIDS

Την Τετάρτη 14/06 ήμασταν και εμείς στην avant premiere της ταινίας «Αυτοκίνητα 3″ και ενθουσιαστήκαμε με τη νέα αίθουσα των Village Cinemas!

village1

village5

village2     village7

village4

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Πέντε προτάσεις για δημιουργικές βόλτες στη γειτονιά σας

boy

Γράφει η Χριστίνα Βουμβουράκη | stheta.com

Προχθές εκεί που κατέβαινα τη Δεσπαιρέ, στο δρόμο προς το γραφείο, κινούμενη πάνω στην καθημερινή τροχιά μου, το μάτι μου αναπάντεχα καρφώθηκε σε ένα πολύ ιδιαίτερο κάγκελο -πώς δεν το είχα προσέξει τόσον καιρό;   Είναι η συνήθεια που μας κάνει να μην παρατηρούμε της ομορφιές ή τις ιδιαιτερότητες που κρύβονται δίπλα μας. Ειδικά σήμερα, με τη ραγδαία διάδοση των φορητών συσκευών ήχου και επικοινωνίας, όλο και πιο σπάνια περισσεύει χρόνος για να αντιληφθούμε αυτό που συμβαίνει δίπλα μας ή απλά για να ρεμβάσουμε.

volta2  volta1

Ψηλά στη Δεσπαιρέ                                               Λεπτομέρεια κιγλιδώματος 

Ας προσπαθήσουμε όμως να βρούμε χρόνο να ζήσουμε, μικροί και μεγάλοι, το εδώ και το τώρα μας. Ας φέρουμε για λίγο στο προσκήνιο ο,τι συνήθως αποτελεί το φόντο της καθημερινότητας μας κι ας το αφήσουμε να μας εκπλήξει ευχάριστα ή να μας κάνει να σκεφτούμε και να εμπνευστούμε για να δημιουργήσουμε. Αν είστε πρόθυμοι να κάνετε βόλτες παρατήρησης στη γειτονιά σας, οι προτάσεις που ακολουθούν θα σας δώσουν ιδέες για το πως θα τη δείτε με άλλο μάτι, σα να μην την γνωρίζατε καλά, σα να προσπαθούσατε να την ανακαλύψετε και, γιατί όχι, να την αγαπήσετε λίγο παραπάνω.

 1. Βγείτε μια βόλτα για να βγάλετε φωτογραφίες. Δεν φαντάζεστε πόσα πράγματα θα παρατηρήσετε αναζητώντας ένα ενδιαφέρον θέμα προς φωτογράφηση. Δε χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος εξοπλισμός, μια αυτόματη ψηφιακή μηχανή ή ένα κινητό είναι αρκετά. Τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία και μπορούν με ευκολία να σας συνοδέψουν και να χαρούν μια μικρή φωτογραφική εξόρμηση. Για τα μικρότερα παιδιά κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικές φωτογραφικές μηχανές, συνήθως με εύκολο μενού, αντοχή σε υγρασία και χτυπήματα, σε όμορφα σχέδια και προσιτές τιμές. Να μια ιδέα για ένα όμορφο και χρήσιμο δωράκι: μετά την πρώτη χαλαρή βόλτα σας, θέστε έναν μικρό στόχο: να φτιάξετε ένα άλμπουμ, που θα το κρατήσετε ως αναμνηστικό ή να οργανώσετε μια μικρή έκθεση φωτογραφίας στο σαλόνι σας.

Για ακόμη περισσότερες αφορμές για φωτογραφικές εξορμήσεις καθορίστε κάθε φορά μια θεματική. Ιδέες για θέματα:

 • Διάφορα χρώματα, ενδεικτικά: κόκκινο, κίτρινο, μπλε
 • Διάφορα πολεοδομικά στοιχεία, ενδεικτικά: δρόμος, πλατεία, πράσινο, δημόσια κτίρια
 • Διάφορα αρχιτεκτονικά στοιχεία, ενδεικτικά: πόρτες, κάγκελα, σκάλες, επιγραφές
 • Διάφορες ώρες σε ένα αγαπημένο σημείο, πρωί, μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ
 • Διάφορες δραστηριότητες, ενδεικτικά: παιχνίδι, εμπόριο, κίνηση οχημάτων
 • Άνθρωποι κάθε πιθανής «κατηγορίας», ενδεικτικά: άντρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι, πελάτες
 • Για μια πιο κριτική ματιά, που μπορεί να γεννήσει ενδιαφέρουσες συζητήσεις, εντοπίστε και απαθανατίστε προβλήματα που τυχόν συναντήσετε στον δρόμο σας
 • Αν θέλετε να εκφράσετε τα συναισθήματα σας, αναζητείστε και αποτυπώστε μια θέα, για παράδειγμα που σας κάνει να χαμογελάτε ή να συγκινήστε, να θυμώνετε ή να ηρεμείτε.
 • Φωτογραφήστε τις αγαπημένες γωνίες σας ή το ομορφότερο για εσάς κτίριο.

2. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και με κινούμενη εικόνα. Μπορείτε, με χρήση βιντεοκάμερας, να δημιουργήσετε ένα μικρό ντοκιμαντέρ για τη γειτονιά σας ή να φτιάξετε ένα διαφημιστικό σποτάκι. Η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη, καθώς πρέπει να προηγηθεί εξερεύνηση για να προσδιοριστεί το θέμα, το σκηνικό και οι πρωταγωνιστές και κατόπιν να γραφτεί ένα, υποτυπώδες έστω, σενάριο καθώς και να οριστεί μια σκηνοθετική ματιά, ώστε να φτάσουμε στο τελικό στάδιο των γυρισμάτων. Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση είναι ότι απαιτείται καλή συνεργασία μεταξύ των συντελεστών και συνδυασμός πολλών διαφορετικών δεξιοτήτων. Μη ξεχνάτε την διάσταση του ήχου· μπορεί να απογειώσει το ταινιάκι σας! Δεν χρειάζεται βέβαια, να είστε τελειομανείς και να προσδοκείτε σε αποτέλεσμα οσκαρικών προδιαγραφών. Χαρείτε απλά τη διαδικασία και αγαπήστε την γειτονιά σας! Και μια γλυκιά ιδέα: στείλτε το βίντεο σας, ως δώρο-έκπληξη, σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που ζει μακριά σας. Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε ενδεχομένως να διαμορφωθεί κατάλληλα το σενάριο.

3. Άλλη εναλλακτική, αν σας αρέσουν τα παραμύθια κι ιστορίες, είναι να φτιάξτε μερικές δίκες σας με αφορμή την γειτονιά σας. Σκαρφιστείτε τις ιστορίες σας όσο κρατάει η βόλτα σας. Προσθέστε φαντασία στα ερεθίσματα που προσλαμβάνετε τυχαία. Ένα αδέσποτο σκυλί που γαβγίζει ή ο περιπτεράς που χαμογελά συνέχεια θα μπορούσε να είναι ο κεντρικός σας ήρωας. Ένα σπίτι που έχει πάντα κλειστά παράθυρα ή μια συνωστισμένη στάση λεωφορείου θα μπορούσε να είναι ο βασικός τόπος δράσης. Μια απλή δραστηριότητα, ή η επίλυση ενός προβλήματος, θα μπορούσε να μετασχηματιστεί στην κεντρική δράση της ιστορίας. Το αδέσποτο σκυλί, λόγου χάρη θα μπορούσε να αναζητά να βρει ένα σπιτικό. Ο γελαστός περιπτεράς θα μπορούσε ένα πρωινό να πάψει να χαμογελά. Αμέτρητες οι δυνατότητες! Καταγράψτε τις ιστορίες σας πρόχειρα σε χαρτί ή ηχογραφήστε τις ατάκες σας. Αυτό το υλικό μπορείτε αργότερα να το επεξεργαστείτε, ώστε να φτιάξετε το δικό σας βιβλίο ιστοριών, για να το διαβάζετε σε ένα μικρότερο αδελφάκι, ή για να το κρατήσετε ως ενθύμιο.

Πώς σας φαίνεται η ιδέα να εικονογραφήσετε το βιβλίο σας; Πάρτε χαρτιά και μπογιές και μια σταθερή επιφάνεια για να γίνει η εικονογράφηση επί τόπου ή αφήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν στο σπίτι, με υλικό τις εντυπώσεις και τις αναμνήσεις τους.

4. Μια που περάσαμε στη ζωγραφική, μια άλλη ιδέα, για μεγαλύτερα παιδιά, είναι αυτή της χαρτογράφησης. Φτιάξτε ένα χάρτη της γειτονιά σας. Τι θα καταγράψετε εκτός από τους δρόμους και τα οικοδομικά τετράγωνα; Με ποιον τρόπο; Χρήσιμο εργαλείο είναι οι χάρτες της Google, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υπόβαθρο. Τυπώστε πολλά φύλλα και βγείτε για καταγραφή. Δημιουργήστε τον χάρτη για να διακοσμήσει το παιδικό δωμάτιο ή εκτυπώστε μια φωτογραφία του σε παζλ για ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού!

Επίσης, ακόμη και μια βόλτα χωρίς προγραμματισμό μπορεί να γίνει αφορμή για μια ζωγραφιά. Παρατηρείστε ένα συγκεκριμένο κτίριο και μιλήστε για αυτό: Τι χρώματα βλέπετε; Διακρίνετε διακοσμητικά στοιχεία; Σαν τι μοιάζουν; Πόσους ορόφους έχει το κτίριο; Τι χρήση έχει; Βλέπετε ποσό διαφορετικός είναι ο ισόγειος όροφος; Μετρήστε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του. Τι μορφή έχει η κύρια είσοδος; Έχει μπαλκόνια το κτίριο; Αν ναι, πώς είναι τα κάγκελα τους; Τι αφήνουν συνήθως στα μπαλκόνια οι χρήστες του κτιρίου; Υπάρχουν κλιματιστικά, λέβητες αερίου, τέντες, επιγραφές; Βλέπετε κάποιους από τους χρήστες του; Περιγράψτε αυτούς και τις δραστηριότητες τους. Υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά από το κτίριο; Υπάρχουν δέντρα;  Ήχοι, φως, μυρωδιές… σας κάνει κάτι ιδιαίτερη εντύπωση;  Λείπει κάτι που συνήθως υπάρχει σε αντίστοιχα κτίρια; Φαίνεται παλαιό ή καινούριο; Κάντε συγκρίσεις με τα διπλανά κτίρια  ή άλλα κτίρια που γνωρίζετε καλά.  Αν είναι διαμπερές ή γωνιακό κτίριο, προσεγγίστε και την άλλη του πλευρά. Στο σπίτι, ό,τι απομείνει στο μυαλό του παιδιού από την παρατήρηση και την κουβέντα μπορεί να γίνει μια πολύ ζωντανή ζωγραφιά ή ένα κολλάζ, που θα σας θυμίζει τη βόλτα σας.

volta3

Από τη δράση «Ήταν ένα μικρό καράβι»,  κατά την οποία παιδιά 4-12 ετών ζωγράφισαν αγαπημένα μέρη της Θεσσαλονίκης που τους αρέσει να κάνουν βόλτες και στόλισαν με τις ζωγραφιές τους ένα μεγάλο χάρτινο καραβάκι. (ΣΑΒΒΑΤΟ 4/2, 11:30-13:00|TABYA|’Έκθεση «Αγάπες» Από το εργαστήρι stheta| «Ήταν ένα μικρό καράβι»,  με την υποστήριξη: www.pigolampides.grwww.thepaperboat.gr )

5. Τέλος, αν είστε παιχνιδιάρηδες, παίξτε ένα παιχνίδι αναζήτησης. Προετοιμάστε μια σελίδα με στοιχεία προς αναζήτηση, ενδεικτικά: κάτι χρυσό, κάτι που κάνει πολύ θόρυβο, κάτι που αρχίζει από Κ, κάτι που είναι νόστιμο, κάτι πολύ χαρούμενο. Ο χρόνος παιχνιδιού καλό θα ήταν να είναι συγκεκριμένος και μετά το πέρας του όλοι οι παίχτες να κατεβάζουν τα μολύβια στη στιγμή! Προτεινόμενος τρόπος βαθμολόγησης: 50 πόντους μπόνους παίρνει ο παίκτης που θα τελειώσει πρώτος, πριν από την λήξη του παιχνιδιού. Στην περίπτωση πολλών παικτών, 30 πόντους παίρνει ο δεύτερος και 10 ο τρίτος. Οι υπόλοιποι και όσοι δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν εντός χρόνου δεν παίρνουν βαθμούς. Κάθε σωστή απάντηση παίρνει 5 πόντους αν είναι ίδια με των άλλων παικτών ή 10 πόντους αν διαφέρει και για πάνω από 2 παίχτες, 20 αν είναι η μοναδική απάντηση (κανείς άλλος δεν την έχει απαντήσει)· εν ολίγοις, όπως γίνεται η βαθμολόγηση στο παιχνίδι «όνομα-ζώο-φυτό». Προσοχή, για κάθε εκτός θέματος απάντηση χάνετε 5 βαθμούς!

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι σε όλες αυτές δραστηριότητες, στόχος είναι να περάσουν μικροί και μεγάλοι ποιοτικό, δημιουργικό χρόνο στην πόλη. Σημαντικό είναι οι επιλογές των μεγάλων να προσαρμόζονται στις προτιμήσεις των παιδιών, και να μην γίνονται ως καταναγκαστικό έργο. Συμβαίνει συχνά, από την υπερβολική αγωνιά των γονιών να προσφέρουν εμπειρίες στα παιδιά τους, τελικά να τα καταπιέζουν ή να μην τους αφήνουν χώρο να αναπτύξουν τις κλίσεις τους. Ξεκινήστε εσείς πρώτοι με ένα παράδειγμα ή κάντε ερωτήσεις, αλλά μην δίνετε έτοιμες τις απαντήσεις. Ας μην γίνουν όλα τέλεια· ας γίνουν αυθεντικά! Αφήστε τα παιδιά να αποτυπώσουν ελευθέρα την προσωπική τους ματιά και κάθε επόμενη φορά θα είναι όλο και πιο γόνιμη. Καλές, δημιουργικές βόλτες!

Θα χαρούμε να μας στείλετε ζωγραφιές, φωτογραφίες ή ιστορίες σας.

COLORS URBAN HOTEL: Μία χρωματιστή διανυκτέρευση στο κέντρο της πόλης

colorsurbanhotelthessaloniki

Αν είσαι τύπος που αναζητάει το διαφορετικό και θέλει να κάνει την καθημερινότητά του ιδιαίτερη, τότε σίγουρα, όπως και εμείς, θα αναζητάς ιδέες. Ιδέες για να περάσεις όμορφα και δημιουργικά με την οικογένειά σου. Ιδέες για να βάλεις χρώμα στη ζωή σου και να δημιουργήσεις εμπειρίες και αναμνήσεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σου προσφέρει μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της πόλης σου!

Πριν από λίγες μέρες είχαμε την χαρά να περάσουμε ένα Σαββατοκύριακο σε ένα από τα πιο όμορφα και φρέσκα ξενοδοχεία της πόλης, το COLORS Urban Hotel. Είτε ταξιδεύεις συχνά με την οικογένειά σου και έχετε την εμπειρία της διαμονής σε ένα ξενοδοχείο, είτε μένετε στην πόλη και κάνετε λίγες εξορμήσεις, η εμπειρία της διανυκτέρευσης στην πόλη σου (και ειδικά στο COLORS Urban Hotel) είναι μια εμπειρία μοναδική, και σίγουρα θα την απολαύσετε όλοι!

Γιατί μου αρέσει η διανυκτέρευση σε ένα ξενοδοχείο: οι αισθήσεις μου οξύνονται, μυρίζω τη φρεσκάδα των σεντονιών, ανακαλύπτω τι κρύβει κάθε γωνιά μέσα στο δωμάτιο (τα είδη στο μπάνιο, στις ντουλάπες και στο mini bar) τρώμε πρωινό και καταταστρώνουμε όλοι μαζί το πλάνο των εξορμήσεων, χαλαρώνουμε, γινόμαστε για λίγες μέρες ταξιδιώτες, ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα, βλέπουμε τη ζωή με άλλη ματιά.

colorsurbanhotelthessaloniki8

Τι μας προσέφερε το COLORS Urban Hotel

 • Πλατιά χαμόγελα
 • Μοναδικό δωμάτιο με υπέρδιπλο κρεβάτι, αιώρα και θέα σε έναν από τους πιο ιστορικούς δρόμους της πόλης (Τσιμισκή)
 • Κοκτέιλ (για μικρούς και μεγάλους) στο The Garden Bar
 • Υπέροχο πρωινό με ιδιαίτερα και υγιεινά σνακ, smoothies και βότανα (αν σου αρέσουν τα βότανα να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το τσάι της ευεξίας)
 • Μασάζ στο massageme όχι μόνο για εμάς (να κάνεις οπωσδήποτε το μασάζ με τις πέτρες) αλλά και για την Ολυμπία (ξετρελάθηκε με το μασάζ με άρωμα καραμέλας και σοκολάτας!)
 • Άμεση πρόσβαση στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.
 • Επιτραπέζια παιχνίδια για το δωμάτιο

Kids Friendly Φιλοσοφία

Γυάλισαν τα μάτια της Oλυμπίας όταν κατά την άφιξή μας της έδωσαν να διαλέξει μέσα από ένα κουτί, τα παιχνίδια που θα ήθελε να δανειστεί μαζί της στο δωμάτιο. Πετούσε από χαρά όταν της είπαμε ότι θα κάνει 30’ μασάζ στο massageme με άρωμα καραμέλας και σοκολάτας! Ενθουσιάστηκε όταν το ίδιο απόγευμα μας προσέφεραν ένα kids non alcoholic cocktail στο The Garden Bar και όταν στο πρωινό της έφεραν ένα σετ ζωγραφικής για να ζωγραφίσει!

colorsurbanhotelthessaloniki2

colorsurbanhotelthessaloniki5

colorsurbanhotelthessaloniki6

colorsurbanhotelthessaloniki7

colorsurbanhotelpigolampides

colorsurbanhotelthessaloniki9

colorsurbanhotelthessaloniki10

colorsurbanhotelthessaloniki11

Αφορμές για να προγραμματίσεις μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της πόλης σου μπορεί να είναι πολλές: τα γενέθλια κάποιου μέλους της οικογενείας, έκπληξη για κάποια επιτυχία ή αποτυχία, επέτειος, κάποια αργία, ή απλώς ένα συννεφιασμένο σαββατοκύριακο που θέλεις να το χρωματίσεις αλλιώς.

Εμείς συνδυάσαμε τη διαμονή μας με μια οικογενειακή φωτογράφηση με τη φίλη μου Έφη Παναγούλα, και ήταν μια εμπειρία που δε θα ξεχάσουμε ποτέ.

Τι να κάνεις στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ζωντανή και δε θα βαρεθείς ποτέ. Αν καταφέρεις να βγεις από το παραδεισένιο σου δωμάτιο και τις ανέσεις που σου προσφέρει το boutique αυτό ξενοδοχείο, τότε στο άρθρο μου για την πόλη της Θεσσαλονίκης θα βρεις πολλές ιδέες για να κάνεις τα δικά σου σχέδια.

colorsurbanhotelthessaloniki14

Λίγα λόγια για το COLORS Urban Hotel

Το Colors Urban Hotel είναι το τρίτο παιδί σε μια οικογένεια μοντέρνων και φρέσκων ξενοδοχείων στην πόλη, που γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Δύο αδέρφια, η Χριστίνα και ο Φώτης, κρύβονται πίσω από αυτά τα ευφάνταστα ξενοδοχεία, που σχημάτισαν την φιλοσοφία και την κουλτούρα τους μετά από τα αμέτρητα ταξίδια που οι ίδιοι έκαναν σε όλο τον κόσμο.

Με έντονη κοινωνική και οικολογική ευθύνη επιλέγουν προσεκτικά τις συνεργασίες τους και χρησιμοποιούν προϊόντα δίκαιου εμπορίου και ελληνικών εταιρειών προσφέροντας μια ολοκληρωμένη υπηρεσία σε κάθε τους φιλοξενούμενο.

Διαθέτει 21 μοναδικά και ειδικά σχεδιασμένα δωμάτια για να καλύψει τα γούστα κάθε ταξιδιώτη! Αν μείνεις σε ένα από αυτά, σίγουρα θα θελήσεις να επιστρέψεις για να γνωρίσεις και τα υπόλοιπα.

Είναι pet friendly και φυσικά family friendly!

Διάβασε περισσότερα για το COLORS Urban Hotel ή κάνε την κράτησή σου εδώ. Επικοινώνησε με την Υποδοχή για να μάθεις για τις οικογενειακές προσφορές. 

colorsurbanhotelthessaloniki14

colorsurbanhotelthessaloniki16

colorsurbanhotelthessaloniki17

colorsurbanhotelthessaloniki18

colorsurbanhotelthessaloniki20

IMG_1331

colorsurbanhotelthessalonikipigolampdies

colorsurbanhotelthessaloniki

Ετοίμασες βαλίτσες;

Σημείωση: μην κρατήσεις αυτό το μυστικό μόνο για εσένα. Μοιράσου το με όλους τους φίλους σου που ζουν στη Θεσσαλονίκη αλλά και με όλους αυτούς που ζουν λίγο πιο μακριά και τώρα  έχουν ακόμα έναν λόγο για να την επισκεφτούν!

Όλες οι φωτογραφίες είναι της Έφης Παναγούλα, για λογαριασμό των Πυγολαμπίδων στο κλουβί. Aπαγορεύεται η χρήση ή αναδημοσίευσή τους χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια από τις Πυγολαμπίδες στο κλουβί.