ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Lemon Skates, μια κοινότητα σε κίνηση

Μια ομάδα νέων από την Καστοριά, με εμπνευστή τον Δημήτρη Νατσούλη, έχει φέρει τα πάνω κάτω στη νεανική κοινότητα, όχι μόνο της Καστοριάς αλλά και των νέων που τους παρακολουθούν από μακριά και εμπνέονται. Με τη ζωντάνια της και τις ανατρεπτικές και ουσιαστικές της δράσεις, έχει συγκινήσει και τους “μεγάλους” που βλέπουν τα παιδιά τους να βρίσκουν νόημα και κέφι.

Συναντήσαμε τον Δημήτρη από κοντά, μοιραστήκαμε τον ενθουσιασμό μας για το πώς φανταζόμαστε τις πόλεις που σχεδιάζονται από τους νέους και κάναμε μαζί πολλά και ωραία σχέδια.

 

Μία συνέντευξη στη Σόνια Λαζαρίδου

Δημήτρη, σε ευχαριστούμε πολύ που βρίσκεις τον χρόνο να μας συναντήσεις και να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας και ξεκινώντας, θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε πότε ήταν η πρώτη φορά που ήρθες σε επαφή με το skate και ποια ήταν η αφορμή για αυτό;

Εμείς ευχαριστούμε για το ειλικρινές ενδιαφέρον και την στήριξη που δείχνετε τόσο καιρό στην εθελοντική και ανιδιοτελή μας προσπάθεια. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί αυτή η σύνδεση προέκυψε μέσα από μια γυναίκα που αγαπάμε πολύ και οι δύο και δεν είναι άλλη από την Μαρία Παπαλαμπροπούλου. Η πρώτη μου επαφή με το skate ήταν το 2008. Ήμασταν ακόμη δημοτικό όταν ένας φίλος από τη γειτονιά είχε πάρει την πρώτη του σανίδα, μου έδωσε να δοκιμάσω, κόλλησα και δεν άργησα να πάρω τη δική μου. Δεν ήθελε και πολύ, μετά από λίγο καιρό η περιοχή που έμενα είχε γεμίσει με σκεϊτάδες.

 

Και πώς δημιουργήθηκε η κοινότητα Lemon; Ποια ανάγκη ήρθε να καλύψει;

Η κοινότητα της Lemon δημιουργήθηκε μετά από πολλά χρόνια, τον Οκτώβριο του 2021. Θα μου επιτρέψεις να κάνω μία σύντομη αναδρομή. Η Καστοριά έχει skate ιστορία και αυτή κρατάει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Τότε δεν υπήρχαν υποδομές. Το μόνο που υπήρχε ήταν diy κατασκευές, αλλά και οι κατασκευές που είχε φτιάξει τότε ο Μίλτος Αντωνιάδης με το κατάστημα Volt, ένα ιστορικό μαγαζί που είχε συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική skate σκηνή.

Να φανταστείς, εκείνη την εποχή στην Καστοριά υπήρχαν 5 skateshops! Η πόλη ήταν κυριολεκτικά γεμάτη με πατίνια, ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπήρχε ένα πάρκο, έφερνε χρόνο με τον χρόνο μία πτώση σε όλο αυτό. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε ακριβώς για να μη σβήσει τελείως η φλόγα από την περιοχή και ένας από τους στόχους μας ήταν να ξαναζήσουμε στιγμές από εκείνη την τρελή εποχή. Μετά από τόσες θυσίες και τόση δουλειά, πιστεύουμε ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στην πόλη.

 

Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για τη δημιουργία του πάρκου;

Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι για το Skatepark της Χλόης είναι ότι άργησε να κατασκευαστεί. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2015. Αυτό το κύμα που επικρατούσε μέχρι και το 2010-11 δεν υπήρχε πια, ωστόσο έπαιξε πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και την αναζωπύρωση της σκηνής.

Λειτούργησε πολύ βοηθητικά, παρά τις ελλείψεις που είχε. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε σαν κοινότητα ήταν να φτιάξουμε όλες εκείνες τις κατασκευές που ήταν απαραίτητες, ώστε και να εξελιχθούμε, αλλά και ο χώρος να αποκτήσει ένα νέο ενδιαφέρον. Κατευθείαν ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε και έτσι στο πάρκο υπάρχει πολύ έντονα το diy στοιχείο. Έχει διαμορφωθεί ένα μέρος έτσι, ώστε όταν πηγαίνουμε να τις τοποθετούμε και όταν φεύγουμε να παραμένουν φυλαγμένες.

Παράλληλα, έγιναν πάρα πολλές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και το μέρος πια έχει μετατραπεί σε έναν ελεύθερο χώρο έκφρασης, συμπερίληψης και δημιουργίας. Είναι ένας χώρος στον οποίο έχουν πραγματοποιηθεί πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις, έχουν γραφτεί τραγούδια, έχουν γυριστεί videoclips. Είναι ένα μέρος στο οποίο καλλιεργείται μία κουλτούρα ενότητας, ισότητας, συνεργασίας και ελεύθερης έκφρασης χωρίς διακρίσεις.

 

Περίμενες αυτή την εξέλιξη όταν ξεκινούσε το Lemon Skates;

Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Από την αρχή βαδίζαμε με σταθερά, συλλογικά βήματα και με ενωτικό κλίμα. Επίσης, όσα άτομα μας προσέγγιζαν, έβλεπαν εξ’ αρχής ότι όλο αυτό δεν είναι ένα κλειστό club, αλλά μια μεγάλη ανοιχτή, ζεστή και φιλική «οικογένεια», στην οποία υπάρχει πλήρης ελευθερία.

Νομίζω ότι αυτοί οι παράγοντες ήταν οι πιο σημαντικοί αναφορικά με την γρήγορη ανάπτυξη που είχε η κοινότητα και χάρη σε αυτά τα στοιχεία η αγκαλιά που δεχόμαστε από την κοινωνία της Καστοριάς είναι τόσο δυνατή. Πάντα κάναμε όνειρα και ποτέ δεν σταματήσαμε να τα κυνηγάμε.

Κωνσταντίνε, πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πότε γνώρισες τα παιδιά από το Lemon; Πως ήταν οι πρώτες στιγμές και πως βλέπεις τα πράγματα «σήμερα».

Εγώ ως καλλιτέχνης και ως φοιτητής στην πόλη της Καστοριάς βρισκόμουν σε μία ακατάπαυστη αναζήτηση μίας κοινότητας όπως αυτή της Lemon.

Την πρώτη επαφή με τα παιδιά από τη Lemon την απέκτησα περίπου τον Μάρτιο του 2022, αν δε με απατά η μνήμη μου. Από τη πρώτη στιγμή κιόλας φάνηκαν τα κοινά μας σημεία, σκέψεις και ανησυχίες για την δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας με πρωτοποριακές βλέψεις για το μέλλον των extreme sports (συμπεριλαμβάνοντας κάθε είδος extreme sport χωρίς καμία εξαίρεση), καθώς και καλλιτεχνικών ενεργειών.

Μέσα από πολύωρες συζητήσεις και συναντήσεις επισφραγίσαμε πως το όραμα ήταν, είναι και θα είναι κοινό. Από τότε μέχρι και σήμερα η κοινότητα και οικογένεια της Lemon δεν έχει πάψει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται τόσο συλλογικά όσο και πνευματικά με ένα πολύ ισχυρό παράδειγμα να είναι αυτό της ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το τι είναι να είσαι σύνολο μιας κοινότητας και πως είναι να είσαι ένα μέλος της Lemon.

 

 

Ας μείνουμε λίγο σε αυτό. 30 Οκτωβρίου. «Γεννάνε όνειρα οι δρόμοι» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τι θυμάστε από εκείνη την μέρα;

Κωνσταντίνος: Δεν γίνεται αυτή η εμπειρία να ξεχαστεί με κανένα τρόπο. Ήταν συγκινητικό τουλάχιστον όλο αυτό που ζήσαμε και οριακά απίστευτο. Ήταν ξεκάθαρα η απόδειξη και το πάντρεμα πως κάθε άνθρωπος, μπορεί να συνδεθεί και οι γνώσεις να μεταλαμπαδευτούν.

Η απόδειξη πως το κάθε extreme sport μπορεί να σε πάει παντού. Να λειτουργεί ως μέσο, να μην έχει όρια. Ήταν κατά κάποιο τρόπο η εξιλέωση κάθε αθλητή/τριας και καλλιτέχνη/-τέχνιδας. Συνειδητοποιήσαμε ακόμη περισσότερο τον αντίκτυπο που αφήνουν οι συλλογικές πράξεις ενός συνόλου ανθρώπων απέναντι σε κάθε ηλικία και το αποτύπωμα που αφήνουν στη κοινωνία.

 

Δημήτρης: Όπως είπε και ο Κωνσταντίνος, δεν γίνεται να ξεχαστεί εκείνη η ημέρα. Ήταν μία ημέρα που έχει χαραχθεί βαθιά μέσα μας και η σημαντικότερη στιγμή στην μέχρι τώρα πορεία μας. Σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, αλλά και με το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αναλύσαμε το εγχείρημα και γιορτάσαμε με τον πιο συγκινητικό τρόπο τα δεύτερα γενέθλιά μας.

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μία στιγμή. Υπήρχαν άνθρωποι που έκλαιγαν από την συγκίνηση. Αν έπρεπε να πω κάτι, είναι το ότι αποδείχθηκε πως όλη αυτή η προσπάθεια δεν είναι απλώς ενωμένη, αλλά είναι σαν να έχει δημιουργηθεί ένας κοινός συλλογικός νους που μας οδηγεί. Αυτό έδειξε το δεύτερο κομμάτι της εκδήλωσης με τις ομιλίες που πραγματοποίησαν μέλη της κοινότητας.

Καμία και κανένας μας δεν γνωρίζαμε από πριν τι θα έλεγε η καθεμία και ο καθένας μας αντίστοιχα. Μέσα από αυτή την απόφαση αναδείχθηκε τελικά το πόσο ισχυρούς δεσμούς έχει η κοινότητα. Η μία ομιλία ερχόταν και συμπλήρωνε την άλλη… Σε σημεία ήταν «τρομακτικά» όμορφο αυτό που συνέβαινε και παράλληλα εξαιρετικά συγκινητικό. Από εκείνη την ημέρα και μετά, άλλαξαν πολλά. Όλο αυτό το χρωστάμε και το αφιερώνουμε στην Μαρία Παπαλαμπροπούλου.

 

Ποια είναι η στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στην προσπάθειά σας;

Δημήτρης: Γενικά, είχαμε καλή επικοινωνία με τον Δήμο Καστοριάς. Πριν από λίγο καιρό καταθέσαμε την πρόταση της κοινότητας, υπογεγραμμένη από εκατοντάδες πολίτες, που αφορά την ανάπτυξη του skatepark και συνολικά του συγκροτήματος στη Χλόη.

Γι’ αυτό το θέμα έχουμε πραγματοποιήσει ραντεβού με κάθε αρμόδιο αντιδήμαρχο. Είναι ένα αίτημα που εκφράζει τη νεολαία της πόλης, είναι ένα αίτημα δίκαιο. Περιμένουμε τις εξελίξεις. Αν παρθεί η απόφαση για να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του έργου θα μιλάμε με τελείως άλλα δεδομένα για το τι εμπειρία θα έχει να προσφέρει τελικά η Καστοριά πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Πρόσφατα, είχαμε  μία πρώτη επικοινωνία με τον Δήμο Νεστορίου, ώστε να συζητηθεί η προοπτική δημιουργίας ενός skatepark σε αυτόν τον μαγικό τόπο. Θα είναι μοναδικό. Σε περιφερειακό επίπεδο έχουμε ξεκινήσει κάποιες επαφές, οι οποίες πιστεύω πως με τον καιρό μπορεί να αναβαθμιστούν.

 

Η πόλη της Καστοριάς όπως όλοι ξέρουμε, λόγω πολεοδομίας, δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου extreme sports. Αυτό δεν λειτούργησε ανασταλτικά για εσάς. Τι σας έδωσε έμπνευση για να συνεχίσετε μέχρι σήμερα;

Δημήτρης: Είναι αλήθεια ότι το street κομμάτι της Καστοριάς κρύβει δυσκολίες. Η έμπνευση προέρχεται ακριβώς από αυτές τις δυσκολίες. Το γεγονός ότι δεν σταματάμε ποτέ να κατεβάζουμε ιδέες για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε «εδώ» και «εκεί». Στα ίδια μέρη που οι περαστικοί πιθανώς να μην βλέπουν κάτι αξιόλογο, εμείς μπορεί να δούμε κάτι ενδιαφέρον. Υπάρχουν τέτοια μέρη που αξίζει να τα δεις από κοντά. Είναι η αθέατη πλευρά της πόλης.

Ωστόσο, η κοινότητα της «Lemon» δεν έχει να κάνει μόνο με το skate. Είναι μια κοινωνικά ευαισθητοποιημένη κοινότητα που ενεργεί και συν-εργεί, όπως έχουμε δει και με άλλες συλλογικότητες, για να βοηθήσει όπου και όπως μπορεί. Ποια δύναμη σας κινητοποιεί; Πώς το βιώνει κάποιος που δεν ασχολείται απαραίτητα με τα extreme sports;

Kωνσταντίνος: Η θέληση, ο σεβασμός και η αγάπη του κόσμου θα έλεγα πως αποτελεί την κινητήριο δύναμή μας, καθώς χωρίς αυτό το κοινό δε θα είχαμε και την τεραστία ευκαιρία και δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε όσα βλέπετε. Η πίστη σε ένα μεγάλο κοινό όραμα.

Συμπεριλαμβάνοντας τον εαυτό μου σε αυτό το μερίδιο της κοινωνίας, αν έχω κάτι να πω προς ολ@ εκεί έξω είναι πως η οικογένεια των extreme sports είναι μια τεράστια αγκαλιά και καταφύγιο των πιο ανήσυχων ψύχων. Είτε με σκοπό να ασχοληθεί και το ίδιο με τα sports αυτά, είτε θέλει απλά να είναι μέλος.

Η υποστήριξη των γονιών και η εμπιστοσύνη που δείχνουν στο Lemon Skates είναι πραγματικά συγκινητική. Το περιμένατε;

Δημήτρης: Αρχικά, αυτό το γεγονός αποτελεί τιμή για την κοινότητα. Καταλαβαίνετε τι ευθύνη έχουμε απέναντι στους γονείς. Το περίμενα γιατί ήξερα το τι ήμασταν διατεθειμένοι να κάνουμε σε αυτό το κομμάτι.

Παλιοί και νέοι αφιερώνουμε χρόνο στα ελεύθερα μαθήματα. Φτάσαμε σε σημείο να έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι και μετά 20-30 παιδιά, κατά κύριο λόγο κορίτσια. Σπάσαμε αυτό το στερεότυπο που λέει ότι το skate είναι μόνο για αγόρια και είμαστε πολύ χαρούμενοι/ες γι’ αυτό.

Με τα μικρά μας «λεμονάκια» ξεκινήσαμε από το 0 και φτάσαμε σε σημείο να «σκεϊτάρουμε» και να μαθαίνουμε ήδη κάποια κόλπα. Αυτά τα παιδιά, δεν το καταλαβαίνουν, αλλά μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα… Μας κάνουν κάθε μα κάθε μέρα καλύτερους ανθρώπους. Μαζί με αυτά, μαθαίνουμε κι εμείς. Προσωπικά, περνάω αρκετές ώρες με τα παιδιά και το κάνω συνειδητά.

Η ψυχή μου είναι γεμάτη. Η αγάπη που μου μεταδίδουν δεν περιγράφεται με λόγια και το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να τους επιστρέφω την ίδια αγάπη, το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση.

Από την άλλη, οφείλουμε και ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους γονείς με τους οποίους έχουμε αναπτύξει μια μοναδική σχέση. Είναι πάντα δίπλα μας και μας υποστηρίζουν με κάθε τρόπο σε ότι πάμε να κάνουμε. Αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της Lemon.

 Επιστρέφοντας στο «σήμερα» βλέπουμε ότι έχει ξεκινήσει και μία νέα δράση σας με τίτλο «στον δρόμο για το Skate4Autism». Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτό;

Δημήτρης: Φυσικά. Αρχικά, θα ήθελα να αναφέρω την άριστη σχέση που διατηρούμε με την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς. Πρόκειται για ένα σωματείο που θαυμάζουμε. Το κοινωνικό έργο που προσφέρει στην περιοχή της Καστοριάς αλήθεια δεν περιγράφεται με λόγια. Τους αγαπάμε πολύ και αυτή η συνεργασία αποτελεί για εμάς τιμή και σπουδαία στιγμή. Οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει μήνες πριν και πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε πόσα πολλά μας ενώνουν. Έτσι, όσα συνδιαμορφώναμε όλο το προηγούμενο διάστημα τα βλέπουμε πλέον στην πράξη με την καμπάνια «Στον δρόμο για το Skate4Autism».

Πρόκειται για μία σειρά από πέντε εκδηλώσεις σε διάφορες γειτονιές της Καστοριάς (και όχι μόνο), που έχει στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση γύρω από το φάσμα του αυτισμού, αλλά και την ενεργοποίηση της κοινωνίας για την κύρια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 21 Ιουνίου στο skatepark της Καστοριάς.

Βήμα-βήμα, περιοχή-περιοχή, το κλίμα «ζεσταίνεται» για το main event. Παράλληλα, μεταφέρουμε στις πλατείες τις δικές μας κατασκευές, δίνοντάς τους μία άλλη προοπτική, μετατρέποντάς τες σε skateparks. Το μότο των events είναι το: «γίνε κι εσύ ένα από τα πρόσωπα του Skate4Autism – Φωτογραφίσου και δείξε την στήριξή σου».

Ο κόσμος πράγματι ανταποκρίθηκε πολύ δυνατά στο πρώτο κάλεσμα. Αυτό το Σάββατο 25/5/2024, θα ανέβουμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην Πλατεία Ομονοίας. Σίγουρα θα είναι ένα ακόμη όμορφο και διαφορετικό απόγευμα. Σχετικά με την κύρια εκδήλωση, αυτό που μπορώ να πω είναι πως πρόκειται για μία πολύ μεγάλη γιορτή, με extreme sports, εικαστικές δράσεις, συναυλίες.

Θα είναι η συμπεριληπτική Καστοριά όπως την ονειρευόμαστε στην πράξη. Όλες και όλοι μαζί εκείνη την ημέρα θα στείλουμε δυναμικά το μήνυμα. Το μήνυμα της αλληλεγγύης, της αγάπης, της ισότητας, της ενότητας, της συνεργασίας, της συλλογικοποίησης, της συμπερίληψης. Αυτή την Καστοριά θέλουμε και γι’ αυτή την Καστοριά αγωνιζόμαστε… Πραγματικά ανυπομονούμε.

 

Και τώρα η καίρια ερώτηση που απασχολεί εμάς τις πυγολαμπίδες. Είναι το Lemon Skates family friendly;

Ό,τι και να πούμε εμείς ίσως να μην έχει καμία σημασία και βαρύτητα. Έχουμε, ωστόσο, τη χαρά να δώσει την απάντησή της μία από τις πρωταγωνίστριες του πάρκου, μία μαμά, η κα. Σοφία Νικολή.

«Οι Lemon, είναι familyfriendly, είναι δάσκαλοι, είναι φίλοι και πρότυπα για τα μικρότερα παιδιά και για εμάς τους γονείς τους. Οι νέοι/νέες αυτοί βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση και αυτό τους δίνει απίστευτη ζωντάνια. Η κοινότητα που έχουν φτιάξει, ξεκινώντας από το μηδέν, τους ενισχύει την αίσθηση του ανήκειν και προάγει την αίσθηση του σκοπού, η δικτύωση τους δίνει δύναμη να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες των ημερών και να βγουν ακόμα πιο δυνατοί, μπροστά με φόρα.

Οι  Lemon μας βοήθησαν, μικρούς και μεγάλους, να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον και να ξεπεράσουμε ευκολότερα την κοινωνική αποστασιοποίηση που προκάλεσε ο εγκλεισμός και η απομόνωση την περίοδο της πανδημίας. Είναι πρόθυμοι να «διδάξουν» την τέχνη του skate και να μοιραστούν απλόχερα τα μυστικά τους με όποιον τους το ζητήσει. Είναι εκεί για να δώσουν το χέρι τους σε όποιον πέσει ώστε να σηκωθεί, είναι εκεί για να κλείσουν το μάτι με νόημα σε όποιον έχει ματαιωθεί και νιώθει ότι θέλει να παραιτηθεί, είναι εκεί για να αφουγκραστούν τις επιθυμίες που δεν εκφράζονται πάντοτε από λόγια, είναι εκεί για να αγκαλιάσουν σφιχτά όποιον/α έχει νιώσει μοναξιά. Είναι πάντοτε εκεί.

Έχουν τον τρόπο να δημιουργήσουν μια αμφίδρομη σχέση με τα μικρότερα παιδιά μέσα σε ένα πλαίσιο πραγματικού ενδιαφέροντος και αυθεντικής επικοινωνίας. Διδάσκουν  την τέχνη τους με μια μαεστρία, ισότιμη μεταχείριση αλλά πάντα συνυπολογίζοντας τη διαφορετικότητα με σεβασμό και ευαισθησία. Το πάρκο εξαιτίας τους είναι γεμάτο ζωή και ποιότητα. Οι καθημερινές προπονήσεις των μικρών παιδιών εκεί ενίσχυσαν την σωματική και ψυχική τους υγεία. Η ζωή όλων μας έχει αποκτήσει άλλο νόημα. Σήμερα βρέχει… Αύριο συνάντηση εκεί και το κίτρινο χρώμα των λεμονιών θα μας φωτίσει ξανά χαρίζοντας μας αισιοδοξία και φως… Κάτι φαίνεται πως αλλάζει σε αυτόν τον τόπο χάρη στους Lemon!».

Αξίζει να διαβάσετε όλο το κείμενο πατώντας ΕΔΩ.

 

Τέλος, τι θα θέλατε να φωτίσουν ιδιαίτερα οι πυγολαμπίδες από τη σημερινή συνέντευξη;

Το μήνυμα που θα θέλαμε να στείλουμε είναι πολύ απλό. Να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας. Να παιδευτούμε γύρω από την συλλογικοποίηση και με τις δύο έννοιες, να ενημερωνόμαστε και να κοπιάσουμε. Οι άνθρωποι να έρθουμε πιο κοντά…

Πυγολαμπίδες, σας ευχαριστούμε από καρδιάς και σας περιμένουμε την Παρασκευή, 21 Ιουνίου, στην Καστοριά στην εκδήλωση Skate4Autism, μαζί με την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς και με πολλές πολλές συνεργατικές εκπλήξεις!

 

 

To dance or not to dance – Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Γράφει η Χρύσα Ψωμιάδου| Pas Par Tu Center | The Indivisuals-Art & Physical Intelligence

“Αν κοιτάξεις έναν χορευτή στη σιωπή, το σώμα του/της θα είναι η μουσική.

Αν ενεργοποιήσετε τη μουσική, αυτό το σώμα θα γίνει προέκταση αυτού που ακούτε”

Judith Jamison

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού είναι μια εορταστική ευκαιρία που αναγνωρίζει τη σημασία του χορού στην κουλτούρα, την έκφραση και την κοινότητα.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου και αποτελεί παγκόσμια πρωτοβουλία που προάγεται από το Διεθνές Συμβούλιο του Χορού (CID) της UNESCO.

Στα πλαίσια αυτής της ημέρας διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένων διαγωνισμών χορού, διαλέξεων, παραστάσεων και εργαστηρίων. Αποτελεί μια ευκαιρία για την κοινότητα του χορού να ενωθεί και να γιορτάσει τον πολυποίκιλο κόσμο του.

Συνολικά, η Παγκόσμια Ημέρα Χορού αναδεικνύει την αξία και την πολυμορφία του χορού στην παγκόσμια κοινότητα, προάγοντας την κοινωνική συνοχή, την υγεία και την ευεξία μέσω της κοινής εμπειρίας της χορευτικής έκφρασης.

 

Τι είναι όμως ο χορός και η κίνηση;

Ο χορός και η κίνηση είναι δυο αλληλοσυνδεόμενες έννοιες οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και έκφρασης. Και οι δύο αυτές έννοιες, μπορούν να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, την έκφραση του εαυτού και τη συναισθηματική αποφόρτιση.

Αποτελούν το μέσο με το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν με τον εσωτερικό τους κόσμο και να επικοινωνήσουν με τους άλλους. Αποδεδειγμένα πια, η μη λεκτική επικοινωνία, όπως η κίνηση (χειρονομίες) και ο χορός (εκφράσεις), αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της επικοινωνίας των ανθρώπων.

Ο χορός και η κίνηση είναι παραπάνω από μια καλλιτεχνική εκδήλωση και καθημερινή δραστηριότητα. Ο χορός είναι μια μορφή έκφρασης που χρησιμοποιεί την κίνηση του σώματος σε συνδυασμό με τη μουσική και τον ρυθμό. Μπορεί να εκφράζει συναισθήματα, ιδέες και
παραδόσεις και να λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων.

Ο χορός μπορεί να είναι ελεύθερος και αυτοσχεδιαστικός, αλλά μπορεί επίσης να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και χορογραφίες. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές κουλτούρες και κοινότητες παγκοσμίως και μεταφέρει συναισθήματα, ιστορίες και παραδόσεις. Δεν γνωρίζει γλωσσικά ή πολιτιστικά εμπόδια και μπορεί να ενώσει ανθρώπους από διαφορετικές περιοχές και παραδόσεις. Είναι γνωστό ότι ο χορός βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, τη σταθερότητα και τη συντονισμένη κίνηση του σώματος, ενώ ταυτόχρονα αναζωογονεί το πνεύμα.

Ο χορός πέρα από εξαιρετική μορφή άσκησης, ανακουφίζει και μας αποφορτίζει από το στρες, ενισχύει τη μνήμη και τη νοημοσύνη, βελτιώνει την κατάσταση του πνεύματος και προωθεί την κοινωνική διάδραση.

Η κίνηση αναφέρεται στην αλλαγή θέσης ή θέσης σώματος στον χώρο. Μπορεί να είναι σκόπιμη ή ασκούμενη, για διάφορους  λόγους, όπως η μετακίνηση από ένα σημείο σε ένα άλλο, η άσκηση ή η έκφραση. Η κίνηση είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή μας ζωή και την υγεία μας, καθώς βοηθά στη διατήρηση της ευλυγισίας, της δύναμης και της ισορροπίας.

Από την άλλη πλευρά, έρευνες έχουν δείξει ότι η ακινησία – καθιστική ζωή συνδέονται με αρκετές ασθένειες μέχρι και τον πρόωρο θάνατο. Το σώμα μας δεν είναι κατασκευασμένο ώστε να λειτουργεί χωρίς την κίνηση.

Δώσε την ευκαιρία στο σώμα σου να κινείται καθημερινά, με όποιον τρόπο, και παρατήρησε τις αλλαγές στην καθημερινότητα σου. Ό,τι κι αν επιλέξεις ως άσκηση, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι ο χορός, να είσαι βέβαιος ότι αυτή υποστηρίζει το σώμα σου και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σου.

 

Λίγα λόγια για την Χρύσα Ψωμιάδου, Art Educator & NLP Master Coach

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Οι σπουδές της περιβάλλονται γύρω από τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τις τέχνες και τις εναλλακτικές θεραπείες. Βασικοί τομείς ενασχόλησης είναι η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες. Ενθαρρύνει την ολιστική προσέγγιση και για αυτό το λόγο ασχολείται και με τα τρία στοιχεία της ύπαρξης  σώμα, νους, ψυχή. Είναι επικοινωνιακή, δημιουργική και έχει ηγετικές ικανότητες. Ούσα μητέρα τεσσάρων παιδιών έχει ευαισθησία σε θέματα διαφορετικότητας και κοινωνικής ένταξης. 

Βασικές της αξίες είναι η επικοινωνία, το χιούμορ και η δημιουργικότητα, για αυτό το λόγο της αρέσει να αναμειγνύεται με νέα πρότζεκτ και καινοτόμες ιδέες. Οραματίζεται έναν κόσμο όπου ο καθένας ανθίζει με τη μοναδικότητα του και είναι εδώ για να σε οδηγήσει στη δική σου μοναδική διαδρομή.

 

 

Γιατί το τσίρκο μάς κάνει καλό

Γράφει η Μαριάνθη Μότα| ΜΟΝΟΚΥΚΛΟ

Κάνοντας μια βόλτα σε μια πλατεία σταματάς στιγμιαία για να δεις έναν καλλιτέχνη να ισορροπεί πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Είναι κάτι που σου τραβάει την προσοχή. Αντίστοιχα, στην όψη ενός ξυλοπόδαρου με θεματικό κοστούμι και κίνηση, ίσως βγάλεις το κινητό σου για μια φωτογραφία, ενώ θαυμάζεις τις ικανότητες ισορροπίας και χάρης. Σε όποια γενιά και αν ανήκεις, το πιο πιθανό είναι κάποιο άτομο της παρέας να έπαιζε ζογκλερικά τουλάχιστον με 2 πορτοκάλια, ενώ είτε στη τηλεόραση, στο internet, είτε και ζωντανά, να έχεις δει τουλάχιστον μια παράσταση τσίρκο στην οποία θα είπες…”Μα καλά πως το κάνουν αυτό;”

 

Τι είναι όμως αυτό που μας αρέσει στο τσίρκο; Τι είναι αυτό που μας συναρπάζει στις μεγάλες παραστάσεις όπως στο διάσημο “Τσίρκο του Ήλιου” και τι είναι αυτό που ωθεί εμάς, τους φίλους, τις φίλες ή τα παιδιά μας να θέλουν να μάθουν εναέρια ακροβατικά και ζογκλερικά;

Η απάντηση ίσως είναι σχετικά απλή. Το τσίρκο μας συνδέει με τη ζωή.

 

Και είναι τόσα πολλά τα στοιχεία που συνθέτουν αυτή τη σύνδεση. Είναι αρχικά η συγκέντρωση στην προσπάθεια. Ο στόχος. Είτε βλέπεις μια ακροβάτισσα να κάνει ένα διπλό σάλτο στον αέρα πάνω σε μια εναέρια κούνια, είτε προσπαθείς να πετύχεις έναν ωραίο τροχό στο έδαφος, η συγκέντρωση που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος είναι μια διαδικασία που φέρνει το νου σε συντονισμό με το εδώ και το τώρα. Και αυτός ο συντονισμός είναι ακόμα και για τις μεγάλες σχολές αυτογνωσίας και διαλογισμού το νούμερο ένα ζητούμενο που σε συνδέει ενεργά με τη ζωή.

Είναι επίσης η δοκιμασία ενάντια στον φόβο. Τον φόβο τον ουσιαστικό, αυτόν του τραυματισμού, αλλά και τον φόβο μέσα μας. Αυτόν της αποτυχίας. Βλέποντας καλλιτέχνες τσίρκο να αψηφούν ανοιχτά τον φόβο, χορεύοντας σε μεγάλα ύψη, παίζοντας με αντικείμενα που είναι τυλιγμένα στις φλόγες ή ισορροπώντας πάνω σε μονόκυκλα, κυλίνδρους και σχοινιά, ο εγκέφαλος μας παίρνει σήματα “ελπίδας”. Πως εφόσον μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να καταφέρουν κάτι τέτοιο μπορώ ίσως και εγώ να τα καταφέρω στις προσωπικές δοκιμασίες της ζωής μου.

Και είναι και αυτή η σύνδεση με το παιχνίδι. Το παιχνίδι και το παιδί μέσα μας.

Το Τσίρκο στο σήμερα έχει πολλές εφαρμογές. Δεν είναι μόνο η εξάσκηση στο τσίρκο και οι μεγάλες παραστάσεις. Είναι η τέχνη του Κλόουν που χρησιμοποιείται σαν ψυχοθεραπευτικό εργαλείο, και η τέχνη των ζογκλερικών που εξασκείται από φυσικοθεραπευτές ως εργοθεραπεία.

Είναι οι παραστάσεις σύγχρονου τσίρκο σε μικρά θέατρα και σκηνές, που γίνονται φορείς ποιητικών εικόνων και μηνυμάτων για τους μυημένους στη μαγεία των παραστατικών τεχνών. Και είναι και όλοι αυτοί οι άνθρωποι όλων των ηλικιών που επιλέγουν να ασχοληθούν για τη σωματική τους ευεξία και όχι μόνο, με τις τέχνες του τσίρκο, με πρακτικές όπως εκμάθηση εναέριων
πανιών, εναέριου κρίκου, κατακόρυφων, ζογκλερικών, ισορροπιστικών εδάφους και πολλών άλλων.

 

Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η χαρά, το παιχνίδι και το παιδί. Το παιδί μέσα μας που είναι ο οδηγός μας για να παραμένουμε συνδεδεμένοι με τη ζωή. Ένας οδηγός που ξέρει να προσπαθεί, να αποτυγχάνει, να δοκιμάζει ξανά και ξανά και όλα αυτά με τη κρυφή χαρά και τη γνώση πως η ζωή, κόντρα σε ότι μας λένε μεγαλώνοντας, είναι ένα υπέροχο παιχνίδι.

 

Λίγα λόγια για την Μαριάνθη Μότα

Η Μαριάνθη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1985. 

Από το 2017 έχει ιδρύσει τη σχολή Τσίρκο Μονόκυκλο με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το Μονόκυκλο μέσα από δημιουργικά εργαστήρια, παραστάσεις και κοινωνικές δράσεις προωθεί το χορό, το σωματικό θέατρο και το τσίρκο ως πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων

Είναι Απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Freie University of Berlin στο τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών Childhood studies and Children’s Rights. Έχει καταρτιστεί στο σύγχρονο χορό και το σύγχρονο τσίρκο στη Θεσσαλονίκη, τη Λουβένη, τη Βαλένθια, τη Βουδαπέστη και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Από το 2007 διδάσκει σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό και τεχνικές τσίρκο σε παιδιά, νέους και ενήλικες σε σχολές στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Στο πεδίο της κοινωνικής εργασίας, μέσω της ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και της ομάδας ΠΑΙΔΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, έχει καθοδηγήσει ομάδες εργαζομένων και εθελοντών υλοποιώντας καλλιτεχνικά εργαστήρια και παραστάσεις τσίρκο, με πρόσφυγες, τσιγγάνους, ΑμεΑ, ψυχιατρικούς ασθενείς, ενήλικες κρατούμενους

Τα τελευταία χρόνια συντονίζει ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγών για καλλιτέχνες και εκπαιδευτές τσίρκο

http://www.educircation.eu/ 

https://circustogether.eu/ 

Ως αυτόνομη καλλιτέχνης συμμετέχει κυρίως στη Θεσσαλονίκη σε παραστάσεις χορού και τσίρκο, παιδικές παραστάσεις, site specific shows και performance projects.

DADOO: ένα βιβλιοπωλείο για παιδιά που θα λατρέψει το παιδί μέσα σας

Ακολουθώντας τις οδηγίες του GPS φτάσαμε ένα πρωί Πέμπτης στο Ωραιόκαστρο. Μπροστά μας υψωνόταν ένα συγκρότημα γκρίζων βιομηχανικών κτηρίων. Στο βάθος, όμως, μας περίμενε μια όαση χρώματος και εικονογραφημένων βιβλίων. Ο μικρός ελαιώνας που την πλαισίωνε μας έκανε να ξεχάσουμε για λίγο ότι βρισκόμαστε στην πόλη. Κι αν μέχρι εδώ μοιάζει με αφήγηση κάποιου παραμυθιού, είναι γιατί το DADOO είναι ο πύργος με τα φυλαγμένα παιδικά βιβλία. Μόνο που αυτός ο πύργος είναι ένα βιβλιοπωλείο ανοιχτό σε όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά.

 

Συνέντευξη: Σοφία Ζουλούμη

Φωτογραφιες: Arte di tre

Αν το DADOO είναι πύργος, τότε η Αναστασία κρατάει τα κλειδιά

Η Αναστασία, μαζί με την πολύτιμη βοήθεια της Μάχης, είναι ο άνθρωπος πίσω από το παιδικό βιβλιοπωλείο DADOO. Προερχόμενη από τον κλάδο της Νομικής, δεν έβρισκε την ευτυχία ανάμεσα σε φακέλους και υποθέσεις. «Πάντα είχα τη δημιουργικότητα μέσα μου, αλλά δεν ήξερα πού ακριβώς ήθελα να τη διοχετεύσω» μοιράζεται σχεδόν αμέσως μαζί μας. Όταν αποφάσισε να αφήσει τη δικηγορία δεν είχε αποφασίσει τι δρόμο ήθελε να ακολουθήσει. Μια ματιά όμως στη βιβλιοθήκη της και στη συλλογή των παιδικών της βιβλίων, μαζί με συζητήσεις με το σύζυγό της, υπήρξαν οι πυξίδες της.

Η συλλογή παιδικών βιβλίων ήταν μια συνήθεια που ξεκίνησε προτού γίνει μητέρα

«Από μικρή διάβαζα πολύ. Με ηρεμούσε. Έχω ανάμνηση να παίρνω ένα λογοτεχνικό βιβλίο και να το διαβάζω μέχρι τα ξημερώματα κάτω από ένα φωτάκι που είχα, παρά την ενόχληση της αδερφής μου στο διπλανό κρεβάτι». Κάπου στα 20, όμως, άρχισε να παρατηρεί τις εικόνες των βιβλίων. «Χαρακτηριστικά φέρνω στη μνήμη μου την Πίπη, τη Φακιδομύτη σε μια συλλεκτική έκδοση». Έτσι, αυθόρμητα και χωρίς κάποιο στόχο άρχισε να συλλέγει παιδικά βιβλία. Από τα ταξίδια άλλοι γυρνούσαν με καρτ ποστάλ και μαγνητάκια και η Αναστασία με εικονογραφημένα βιβλία. «Ήδη πριν γεννήσω το παιδί μάζευα παιδικά βιβλία και κάποιοι με κοιτούσαν περίεργα. Μετά το παιδί, αυτή η συνήθεια έγινε πιο έντονη. Είναι μάλλον που μέσα από την ενασχόληση με το παιδικό βιβλίο σού βγαίνει και η σύνδεση με το παιδί μέσα σου».

 

Όταν, λοιπόν, δε χωρούσε πλέον στο σπίτι από τα παιδικά βιβλία, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δεύτερο σπίτι ανοιχτό σε όλους

Έτσι με την αρχική ιδέα ενός online παιδικού βιβλιοπωλείου φτάσαμε σήμερα στο φυσικό κατάστημα στο Ωραιόκαστρο. «Θέλαμε να ενσωματώσουμε όλα αυτά που είχαμε εμείς πρώτα ανάγκη ως καταναλώτριες. Πολλές φορές παρελάμβανα βιβλία χωρίς κατάλληλη προφύλαξη και προσοχή. Άλλες φορές πλήρωνα βιβλία που λανθασμένα φαίνονταν διαθέσιμα και μου επέστρεφαν τα χρήματα». Η Αναστασία δεν έβλεπε, λοιπόν, συχνά αυτήν την αγάπη και προσοχή που έτρεφε η ίδια προς το βιβλίο. Έτσι, αποφάσισε να μοιραστεί από την ανεξάντλητη δική της. Σε αυτό το ταξίδι επέλεξε για συνοδοιπόρο τη Μάχη, που είχε εμπειρία στο χώρο του βιβλίου και μοιραζόταν τον ίδιο ενθουσιασμό με εκείνη.

 

Πώς, λοιπόν, το DADOO ήρθε να καλύψει αυτές τις ανάγκες;

Το πρώτο και βασικό που ήθελε να δημιουργήσει η Αναστασία είναι μια μεγάλη αποθήκη, ώστε τα βιβλία να είναι πραγματικά διαθέσιμα. Η Αναστασία καταλαβαίνει από πρώτο χέρι την ανυπομονησία του ανθρώπου που παραγγέλνει ένα παιδικό βιβλίο. «Βάζουμε τα δυνατά μας να παραλαμβάνει ο πελάτης ακόμα και την επόμενη μέρα, όπου είναι εφικτό». Κάτι που προσέχουν ιδιαίτερα είναι να φτάνει το βιβλίο ασφαλές και όμορφο μέσα σε χαρτί πληρώσεως από 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Προτείνουν μάλιστα και κατασκευές με το κουτί τους, ώστε τίποτα να μην πάει χαμένο. Η πάνινη τσάντα τους χωράει πολλή μαγεία και πολλά παιδικά βιβλία. Αυτό, όμως, που απολαμβάνουν περισσότερο από όλα μέσα στη μέρα είναι να κάνουν προτάσεις στους αναγνώστες. «Την πλειοψηφία των βιβλίων μας την έχουμε διαβάσει και κάνουμε προτάσεις ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα. Οι πελάτες μάς λένε ότι έχουν ξενοιάσει με την επιλογή δώρων για τα παιδικά πάρτι».

Η μεγάλη ποικιλία αγγλικών τίτλων που μας εξέπληξε ευχάριστα

Μια ματιά μόνο στα ράφια αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την εναλλαγή ελληνικών με αγγλικούς και κάποιους γαλλικούς τίτλους. Όπως μας επιβεβαιώνει η Αναστασία τα ξενόγλωσσα βιβλία ξεπερνούν τα 300. Της ζητάμε, λοιπόν, να μοιραστεί μαζί μας τη λογική πίσω από αυτήν την απόφαση. «Υπάρχει ένα παράθυρο μέχρι την ηλικία των 4, όπου τα παιδιά μαθαίνουν πολύ ευκολότερα ξένες γλώσσες. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα αγγλικά, είτε μέσω του σχολείου, είτε μέσω της τεχνολογίας. Το παιδικό βιβλίο είναι ένα όμορφο ερέθισμα να εξοικειωθεί το παιδί με τη γλώσσα και να το δει ως παιχνίδι. Δεν είναι σκοπός η διδασκαλία της γλώσσας, αλλά η εξοικείωση και η χαρά».

Όταν τη ρωτάμε για την έμπνευση του ονόματος έχει να μοιραστεί μαζί μας μια γλυκιά ιστορία

«Το όνομα του γιου μας είναι Νικόλας-Κωνσταντίνος. Έξω από την πόρτα του δωματίου του έχουμε κολλήσει γράμματα με το όνομά του. Πολύ συχνά φώναζε “Νταντού, Νταντού”. Στην αρχή δεν καταλαβαίναμε τι ήθελε να πει. Μια μέρα που του διάβαζα το όνομά του στην πόρτα άρχισε να φωνάζει “Νταντού”, από το Κωνσταντίνος. Οπότε DADOO είναι ο γιος μας».

Στο φυσικό κατάστημα έχουν προβλέψει ώστε μικρά και μεγάλα παιδιά να νιώθουν άνετα

Η Αναστασία γνωρίζει την αγωνία κάθε γονιού να μην φέρει αναστάτωση το παιδί του σε έναν χώρο εργασίας. Πιστεύει όμως ακράδαντα ότι «αν το παιδί δεν περιεργαστεί τα βιβλία, δεν τα αγγίξει, δε θα τα αγαπήσει». Έτσι, έχουν δημιουργήσει μια γωνιά με βιβλία τα οποία τα παιδιά μπορούν να ξεφυλλίσουν και ζωγραφίσουν, χωρίς το φόβο να τα φθείρουν. Η ομορφιά όμως του βιβλιοπωλείου είναι εσωτερική και εξωτερική.

 

Ο μικρός ελαιώνας στο πίσω μέρος, που είναι διαμορφωμένος για παιχνίδι και ξεκούραση, φιλοξενεί τις διάφορες δράσεις και την ανάγκη για σύνδεση. Οι δράσεις έχουν στο κέντρο τους το βιβλίο. «Φέρνουμε δημιουργούς να μας μιλήσουν για το έργο τους. Υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι. Τα βιβλία παίρνουν πρόσωπο και μορφή».

 

Τι είναι αυτό όμως που κάνει ξεχωριστό ένα παιδικό βιβλίο;

«Τα εικονογραφημένα βιβλία είναι έργα τέχνης. Το πρώτο πράγμα που μας τραβάει είναι η εικόνα, η τυπογραφία. Φυσικά, μας επηρεάζει ο εκδότης και η ιστορία. Τα πετυχημένα παιδικά βιβλία είναι αυτά που αγγίζουν τους πάντες, δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά. Το βιβλίο δεν πρέπει να είναι απαραίτητα απλοϊκό για να είναι κατανοητό στα παιδιά. Αρκεί να τα φέρεις σε επαφή. Δε θέλουμε διδακτικά βιβλία. Θέλουμε να βγαίνουν αβίαστα τα μηνύματα».

 

Οι ευεργετικές ιδιότητες των παιδικών βιβλίων

«Τα βιβλία μάς συγκινούν και μας κάνουν να ψάχνουμε μέσα μας. Είναι ένας τρόπος να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου και να συνδιαλλαγείς». Η Αναστασία εστιάζει πολύ στη γέφυρα που δημιουργούν οι ιστορίες ανάμεσα στο γονιό και το παιδί. «Άρχισα να διαβάζω στο παιδί μου από την κοιλιά. Ήθελα να ακούει τη φωνή μου, αλλά δεν έβρισκα πάντα τι να πω. Θεωρώ ότι τα βιβλία δεν είναι μόνο για τη νυχτερινή ρουτίνα. Το δικό μας παιδί είναι πολύ κινητικό και δραστήριο. Δε θα καθίσει εύκολα. Με το βιβλίο συμβαίνει ένα κλικ. Χρειάζεται, όμως, και ο γονιός να ασχοληθεί». Η συζήτηση οδηγεί στο καλωσόρισμα όλο και περισσότερων βιβλίων με κοινωνικό περιεχόμενο. «Οι Δανοί διαβάζουν στα παιδιά βιβλία που δεν έχουν αίσιο τέλος. Εμείς έχουμε τη δυσκολία να μιλήσουμε, όχι τα παιδιά. Κάτι θα είναι δύσκολο για τα παιδιά, αν δεν τα φέρουμε ποτέ σε επαφή με αυτό».

Η Αναστασία και η Μάχη έχουν συμμάχους στην αποστολή τους. Είναι μαζί τους οι ήρωες και οι ηρωίδες τους

Τα παιδιά έως 2 ετών καθοδηγεί η Τούλα η κοτούλα που της αρέσει να σκαλίζει και να μαθαίνει. Μετά τα παίρνει από το χέρι η Ρίνα η δεινοσαυρίνα με τα κόκκινα πατίνια της, που έρχεται με φόρα και με μια αγκαλιά βιβλία. Τα παραδίδει στο Νικόλα το Δράκο, που εκτός από γρήγορες παραδόσεις βιβλίων, κάνει παρέα τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Με τους πρώτους προβληματισμούς καταφτάνει και ο Νότης ο Αστροναύτης που ψάχνει απαντήσεις και τις βρίσκει στα βιβλία. Η Τζέλα η νεράιδα συντροφεύει τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει αρκετά για να διαλέγουν τα βιβλία μόνα τους.

Δεν είναι μόνο τα όμορφα βιβλία που κάνουν τα μάτια μας να λάμπουν. Είναι και οι όμορφοι άνθρωποι πίσω από αυτά.

Μπορείς να επισκεφτείς το Dadoo στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 09:00 – 17:00. Μπορείς όμως να κάνεις τις παραγγελίες σου και από το ηλεκτρονικό του κατάστημα. 

Αγαπούν να σε εξυπηρετούν και τηλεφωνικά και έτσι θα χαρούν πολύ αν καλέσεις στο 2310 547517 για περισσότερες πληροφορίες.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΜΕΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ☀ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ❤ ΥΠΑΡΚΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ☺ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΕΥΡΩ ΕΚΤΟΣ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
#piglampidesadvertorial

Το μαγικό σχοινί

Γράφει η Ελένη Σπανού

Έχεις περπατήσει ποτέ στη γειτονιά σου παρατηρώντας τους (ελάχιστους, το ξέρω) χώρους πρασίνου που υπάρχουν;

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν στο πάρκο της γειτονιάς, σε ένα εγκαταλελειμμένο, χορταριασμένο οικόπεδο ή σε μια πρασιά; Τα τελευταία χρόνια είναι κάτι που εγώ το κάνω συστηματικά.

Φαντάζομαι τσουλήθρες σε κατηφορικά εδάφη, φαντάζομαι την πεταμένη κούτα στην ανακύκλωση να μετατρέπεται σε χαρτοκουτοόχημα και να ταξιδεύει τα παιδιά σε χώρες μακρινές, φαντάζομαι μικρές δανειστικές βιβλιοθήκες και ξύλινα χειροποίητα παιχνίδια στο πάρκο της γειτονιάς. Φαντάζομαι επίσης τα παιδιά να παίζουν ελεύθερα, ανέμελα και ασφαλή στη γειτονιά τους, και η γειτονιά σαν ένα γερό δίχτυ, να τα προστατεύει.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας κι εμείς, όπως και ο περισσότερος κόσμος, κάναμε μικρές και μεγάλες βόλτες στη γειτονιά μας μαζί με τα παιδιά.

Ανακαλύψαμε ένα σωρό μυστικά μονοπάτια και ανεξερεύνητα μέρη. Σε μια από αυτές τις βόλτες, σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι μας, είδαμε για πρώτη φορά με άλλο μάτι μια στενόμακρη αλάνα. Άφθονος χώρος για μπάλα και τρέξιμο, σκιά και μια συστάδα πέντε πελώριων δέντρων ιδανική για ένα ονειρεμένο δεντρόσπιτο. Μεταξύ αστείου και σοβαρού, αρχίσαμε να συζητάμε με φίλους και γείτονες το πως θα αξιοποιήσουμε το πάρκο. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του lockdown, πηγαίναμε με τα παιδιά για μπάλα και εξερεύνηση.

Την πρώτη μέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων συναντηθήκαμε στην αλάνα με φίλους. Οι φίλοι έφεραν μαζί τους ένα σχοινί, το σχοινί κρεμάστηκε στο δέντρο κι έτσι ξεκίνησαν τα μαγικά! Ατελείωτες ώρες παιχνιδιού! Ποδόσφαιρο, εξερεύνηση, χτίσιμο καταφυγίων, κρυφτό κυνηγητό και ό,τι άλλο αποφάσιζε η ομάδα. Το σκοινί λειτούργησε μαγικά με πολλούς τρόπους. Το σκοινί ακολούθησε μια κούνια και μια ακόμη αυτοσχέδια κούνια, ένα αυτοσχέδιο μονόζυγο και μια αυτοσχέδια ανεμόσκαλα. Ασφαλίσαμε τον χώρο από τα γυμνά καλώδια που υπήρχαν και συμφωνήσαμε με τα παιδιά τα όρια στα οποία μπορούν να κινηθούν ώστε να είναι ασφαλή.

 

 

Δυο ποδοσφαιρικά τέρματα τοποθετήθηκαν και  το ραντεβού έγινε καθημερινό. Αυτοσχέδια πικ νικ, μπουγέλο, φαινομενικά άσκοπες περιπλανήσεις και συζητήσεις, παρατήρηση μυρμηγκιών, βραδινές ιστορίες και ανέκδοτα, πίστες για ποδήλατα και χίλιες δυο ιδέες.

Γιορτάζουμε γενέθλια και γιορτές, οργανώσαμε ποδοσφαιρικό αγώνα γονείς εναντίον παιδιών (περιττό να αναφέρω ποιος κέρδισε) και απολαμβάνουμε την ελευθερία που μας προσφέρει η γειτονιά μας, όπως όταν ήμασταν εμείς παιδιά. Ταυτόχρονα κάνουμε σχέδια. Πώς θα το ομορφύνουμε, πώς θα προσκαλέσουμε κι άλλους ανθρώπους στην παρέα μας!

 

 

Τι μπορείς να κάνεις με έναν πλάτανο;

Μπορείς σίγουρα να κάτσεις στη σκιά του. Έπειτα, μπορείς να κρεμαστείς από ένα κλαδί του και μετά να προσπαθήσεις να σκαρφαλώσεις στο επόμενο και σιγά σιγά, μέρα τη μέρα, βήμα βήμα να βρεθείς στην κορυφή κι από εκεί, παρέα με τους φίλους σου να παρατηρείς τα σύννεφα που ταξιδεύουν και τον ήλιο να δύει.

Είναι εντυπωσιακό πως από τη μία μέρα στην άλλη το ακατόρθωτο κατακτιέται και γίνεται αυτονόητο. Ο καλύτερος τρόπος να μάθει ένα παιδί είναι μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι και τις ανεξάντλητες δυνατότητες που του προσφέρει. Προσπαθεί, ξαναπροσπαθεί, αλλάζει τρόπους μέχρι να βρει τελικά τον κατάλληλο. Συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά, βοηθάει το έναν το άλλο. Μαλώνουν, θυμώνουν, κοροϊδεύουν το ένα το άλλο και μετά ξαναφιλιώνουν. Βρίσκουν τρόπους, εφευρίσκουν τεχνικές, μαθαίνουν. Μόνα τους, με τον πλέον φυσικό τρόπο. Χωρίς να τους υποδείξουν οι μεγάλοι, χωρίς να διαμεσολαβήσουν ή να “διευκολύνουν”.

 

 

Όλο αυτό το διάστημα, είδα τα παιδιά- και τους γονείς να ανθίζουν. Να ανυπομονούμε μικροί και μεγάλοι να ανταμώσουμε, να κάτσουμε παρέα, να γελάσουμε! Θεωρώ τις κοινότητες των ανθρώπων πολύτιμες, ζωτικές. Η συντροφικότητα, η αλληλοβοήθεια, το νοιάξιμο είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης, το σημαντικότερο εφόδιο που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας αλλά και σε εμάς τους.

Θέλω να ελπίζω ότι η δική μας κοινότητα μόλις ξεκίνησε να βγάζει τα πρώτα της μπουμπούκια. Μακάρι να γεμίσει λουλούδια τη γειτονιά μας και να μεταφέρει τα σποράκια της και σε άλλες γειτονιές!

 

 

Λίγα λόγια για την Ελένη Σπανού

Η Ελένη Σπανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και περνούσε τα καλοκαίρια της στην Κρήτη.

Αφού ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ειδικεύτηκε στην ΚοινωνικήΚλινική Ψυχολογία των εξαρτήσεων και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων (τμήμα Ψυχολογίας, ΑΠΘ) και στις Επιστήμες της Αγωγής (ΕΑΠ).

Εργάστηκε στον χώρο της ειδικής αγωγής και των εξαρτήσεων. Λίγο αργότερα μπήκαν στη ζωή της τα παιδιά της και το παιχνίδι κι από τότε άρχισε να ασχολείται εντατικά και με τα δύο. Παράλληλα ξεκίνησε να αναζητά εναγωνίως τι θα γίνει τώρα που μεγάλωσε. Πιστοποιήθηκε ως Εκπαιδεύτρια Γονέων στο Attachment Parenting και παρακολούθησε εκπαιδεύσεις για την Παιδαγωγική του Δάσους. Ονειρεύεται ασφαλείς πόλεις, σχεδιασμένες για παιδιά με σεβασμό στις ανάγκες τους και δημόσιους χώρους για ατελείωτο ελεύθερο παιχνίδι.

Βιβλία και Μουσεία

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Παρέα με τη Δέσποινα Τσιπτσέ (Μουσειολόγος) κάνουμε ένα ταξίδι σε αγαπημένα βιβλία που έχουμε στις βιβλιοθήκες μας και θα σας δείξουμε ότι τα Μουσεία και η τέχνη βρίσκονται παντού. Στις ιδέες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, σε ιστορίες μυστηρίου, στα μαθηματικά, ακόμη και σε έναν λεκέ από τσάι.

 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η μουσειολόγος Δέσποινα Τσιπτσέ χτύπησε τη διαδικτυακή μας πόρτα και μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες της από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει υλοποιήσει με παιδιά σε μουσεία και όχι μόνο!

 

Μοιράζεται με τους γονείς και τα παιδιά σκέψεις για το τι είναι ένα Μουσείο. Θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τρόπους ώστε να δούμε την τέχνη με μια πιο οικεία ματιά και μαζί θα βρούμε ιδέες για το πως μπορούμε να κάνουμε την βόλτα σε ένα Μουσείο (πραγματική ή και ψηφιακή) μια αξέχαστη εμπειρία.

 

Στο video που ακολουθεί θα παρακολουθήσεις όλη μας τη συζήτηση, ενώ ακολουθεί η λίστα των βιβλίων (με λινκ στο site του εκδοτικού) που αναφέρουμε στη συζήτηση. Στο video θα μπορέσεις να δεις τα βιβλία, την εικονογράφησή τους και μια μικρή προσωπική μας ιστορία ή περιγραφή για αυτό.

 

 

Βιβλία που προτείνουμε

Ακολουθούν όλες οι βιβλιοπροτάσεις μας, σχετικές με τα Μουσεία, τα εκθέματα, την τέχνη, τους καλλιτέχνες. Τις έχουμε κατατάξει σε κατηγορίες για να βρίσκετε εύκολα αυτό που αναζητάτε. Φυσικά θα περιμένουμε στα σχόλια και τις δικές σας προτάσεις, από βιβλία που έχετε στη δική σας βιβλιοθήκη!

 

Γύρω από το Μουσείο

Το δικό μου μουσείο – Έμμα Λιούις – Εκδόσεις Πουά

The museum Story – Susan Verde Art, Peter Reynolds

Μνημεία και τέρατα – Στέφανος Παπαδόπουλος – Live Books

Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα – Ελένη Γερουλάνου – Εκδόσεις Πατάκη

Ένας αρκούδος μια φορά – Ελένη Γερουλάνου – Εκδόσεις Πατάκη & Μουσείο Μπενάκη

Ένα βιολί διηγείται! Εκπαιδευτικός Οδηγός για τα λαϊκά μουσικά όργανα – Νάνση Τουμπακάρη – Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Μικροί Αρχαιολόγοι, τα δέκα πρώτα σου βήματα στον φανταστικό κόσμο της Αρχαιολογίας – Κούλα Μπορμπουδάκη – Εκδόσεις Κυριακίδη

Στην πόλη της Νίκης – Πολυξένη Μπάρκα / Γωγώ Μερτή – Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας

Μια μέρα στο Μουσείο – Μαριλίτα Χατζημποντόζη – Ψυχογιός

 

Καλλιτέχνες

Τι είδε ο Ντεγκά – Σαμάνθα Φρίντμαν Κριστίνα Πιεροπάν – Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα

Ο κήπος του Ματίς – Σαμάνθα Φρίντμαν – Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα

Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Πορτρέτα ζωγράφων – Lucy Brownridge – Διόπτρα

Φρίντα Κάλο: Πορτρέτα Ζωγράφων – Lucy Brownridge – Διόπτρα

Πάμπλο Πικάσο: Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα – Jane Kent – Διόπτρα

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα – Jane Kent – Διόπτρα

Ζωγραφική πες μου τα μυστικά σου – Μαρί Σελιέ – Μεταίχμιο

 

Δημιουργική σκέψη

Έχω μια ιδέα – Άννα Παπαϊωάννου – Key Books

Αριστούργημα – Θοδωρής Παπαϊωάννου – Εκδόσεις Πατάκη

Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα; – Kobi Yamada – Εκδόσεις Λιβάνη

Hirameki – Peng & Hu

Είμαι ένας καλλιτέχνης – Marta altes – Key Books

 

 

Παραμύθια – αστυνομικό μυθιστόρημα – λογοτεχνία

Ο πρίγκηπας με τα τρία πεπρωμένα – Εύη παπαδοπούλου, Βασίλης Χρυσικόπουλος – Μάρτης

Το Καραβάκι που ήθελε να ταξιδέψει ως την άκρη του κόσμου – Μάρω Κατσίκα – Καλειδοσκόποιο

Χαμένοι στο μουσείο – Λορ Μονλουμπού – Μεταίχμιο

Το μυστήριο της μούμιας που εξαφανίστηκε (Οι υποθέσεις του επιθεωρητή Σπιθαμή και του Πα Λι Κά Ρι) – Αντόνιο Γκ. Ιτούρμπε – Κέδρος

Το μυστήριο του μαύρου πάπυρου – Τζερόνιμο Στίλτον – Κέδρος

Η κραυγή της Τζοκόντα – Άρης Δημοκίδης –  Μεταίχμιο

H Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων – Άλκη Ζέη Μεταίχμιο

Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα – Αγγελική Δαρλάση – Μεταίχμιο

Το ταξίδι της Νεφέλης στο προ¨ϊστορικό Διμήνι – Ελένη Λαμπράκη – Εκδόσεις Πηγή

Ο μικρός γρύπας με τα γαλάζια φτερά – Μάνια Δούκα – Ψυχογιός

 

Εκπαιδευτικού Χαρακτήρα

Μαγικές διαδρομές στην τέχνη: Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας – Κατερίνα Τζαβάρα – Εκδόσεις Διάπλους

10 μικροί διάλογοι για ένα μουσείο – Έλσα Μυρογιάννη – Καλειδοσκόπιο

Ζωγραφίζω όπως ο Έσερ και μαθαίνω για τη συμμετρία (Σειρά: Μαθαίνω μαθηματικά μέσα από την τέχνη)

Δημήτρης Χασάπης – Μεταίχμιο

 

Η πόλη ένα μουσείο

Αρχαία Ρώμη: Περιπλάνηση στην ιστορία – Fatti Burke – Διόπτρα

Αρχαία Αίγυπτος: Περιπλάνηση στην ιστορία – Fatti Burke – Διόπτρα

Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου – Σάκης Σερέφας – Εκδόσεις Πατάκη

 


Ένα βιβλίο για το Μουσείο στο Youtube!

Μια βόλτα σε ένα μουσείο μπορεί να μην είναι απλώς… μια βόλτα. Μπορεί να γίνει και μια συναρπαστική εμπειρία, αρκεί να επιτρέψουμε στα εκθέματα να μας «μιλήσουν». Στο Κρυφτό, της Στέλλας Τσίγγου και εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Μπρίνια, το μικρό αγόρι επισκέπτεται ένα μουσείο και «συνομιλεί» με ένα μαρμάρινο άλογο. Η επιθυμία του αγοριού να επικοινωνήσει με κάποιον διαφορετικό από αυτό και η εμπιστοσύνη που δείχνει το άλογο στο παιδί, ξετυλίγουν την ιστορία μας. Μια ιστορία με διαχρονικό μήνυμα που συγκινεί και ευαισθητοποιεί τη σκέψη μικρών και μεγάλων. Το παραμύθι αυτό είναι διαθέσιμο στο κανάλι του ΠΙΟΠ στο YouTube.

 

Έχεις διαβάσει και εσύ κάποιο ενδιαφέρον βιβλίο για μουσεία και αγάλματα; Τι θα έλεγες να το μοιραστείς μαζί μας ώστε να το προσθέσουμε στη λίστα μας;

 

 

 

Η Άρτεμις Καρμπά μας μιλά για τη μοναξιά των εκπαιδευτικών και το project share-call

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σεραφειμίδου

 

Η Άρτεμις Καρμπά είναι παιδαγωγός και έχει εκπαιδευτεί στην εμψύχωση ομάδων με τη μέθοδο της Παρεμβαίνουσας μη Κατευθυντικότητας (ΝDI).

Σπούδασε στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής ΑΠΘ και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Περιβαλλοντική εκπαίδευση. Της αρέσουν τα παραμύθια, οι λύκοι και οι κόκκινες μύτες.

Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές ομάδες και εργαστήρια για την τέχνη του κλόουν, αναζητώντας νέους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας. Εμπνεύστηκε, σχεδίασε και διαχειρίζεται το project share-call, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας και ειδικότητας.

Μίλησε μας λίγο για το project σου.

Είναι ένα εγχείρημα που έχει ως σκοπό να παρέχει υποστήριξη και έμπνευση στους εκπαιδευτικούς με όραμα την ποιοτική εκπαίδευση. Η καθημερινή πραγματικότητα στα σχολεία είναι πολύ δύσκολη και οι εκπαιδευτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν σύνθετα προβλήματα χωρίς ουσιαστική στήριξη. Μιλώντας με συναδέλφους/ισσες τόσα χρόνια, καταλαβαίνω πως νιώθουν μοναξιά και βλέπω πως ενώ έχουν πολύ μεράκι και υπέροχες ιδέες, κουράζονται, απογοητεύονται, χάνουν τη δύναμή τους.

 

Αυτό είναι αλήθεια, μου το αναφέρουν και εμένα, συχνά, αυτό οι εκπαιδευτικοί.

Τα άτομα έχουν ανάγκη να μιλήσουν, να ακουστούν! Συχνά μιλούν και μοιράζονται τις αγωνίες και τις σκέψεις τους με μέλη της οικογένειάς τους και με φίλους. Με μερικές φίλες μου να φανταστείς, τις περισσότερες φορές που βρισκόμαστε μιλάμε κυρίως για τους μαθητές/τριές μας και πώς μπορούμε να τους/τις υποστηρίξουμε καλύτερα. Κάποιες φορές δεν μένει καν χρόνος για να συζητήσουμε άλλα θέματα. Αυτή η διαπίστωση με οδήγησε να σκεφτώ πως υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένας «χώρος» στον οποίο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να «χουχουλιάσουν», να ακούσουν ο ένας τον άλλο, να μοιραστούν όσα τους απασχολούν αλλά και να μάθουν, να πειραματιστούν, να εξελίξουν τα εκφραστικά τους μέσα.

 

 

Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το share-call΄;

Ακριβώς! Έχω εμπειρία από ομάδες προσωπικής ανάπτυξης και έχω παρατηρήσει πόσο ευεργετική είναι για τα άτομα η συμμετοχή σε αυτές.

Παρόμοιο αντικείμενο είχε και η μεταπτυχιακή μου έρευνα και τα αποτελέσματά της ήταν πολύ ελπιδοφόρα. Αυτό με ώθησε στο να προσπαθήσω να δημιουργήσω το share-call με ομάδες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης που να απευθύνονται όμως σε εκπαιδευτικούς.

Έτσι, κατέθεσα την ιδέα μου στο πρόγραμμα υποτροφιών START-Create Cultural Change! Το share-call είναι ένα από τα 15 έργα που διακρίθηκαν!

 

Μίλησέ μας για την εμπειρία σου ως υπότροφος του START.

Το START υποστηρίζει καινοτόμες πρωτοβουλίες κοινωνικού πολιτισμού, εγχειρημάτων δηλαδή που αξιοποιούν την τέχνη ως εργαλείο και όχημα για τη δημιουργία λύσεων σε κοινωνικά προβλήματα. Άτομα με καινοτόμες ιδέες κατέθεσαν τις προτάσεις τους και όσοι/ες επιλεχθήκαμε ταξιδέψαμε για 2 μήνες στην Γερμανία, όπου συμμετείχαμε σε ένα εντατικό πρόγραμμα κατάρτισης στον κοινωνικό πολιτισμό και το “cultural management”, αποκτήσαμε δηλαδή γνώσεις και εμπειρία στο σχεδιασμό και τη διαχείριση πολιτισμικών πρωτοβουλιών/projects. Αυτές οι γνώσεις αλλά και η μετέπειτα υποστήριξη του START ήταν πολύτιμες για να έχει το share-call μια δυναμική αρχή!

 

 

Αλήθεια, τι σημαίνει share-call?

Χαίρομαι που το ρωτάς αυτό! Είναι ένα λογοπαίγνιο με την λέξη circle, δηλαδή κύκλος.

Το share-call είναι ένα κάλεσμα (call) για μοίρασμα (share) στον κύκλο! Στις ομάδες μας δεν υπάρχει ιεραρχία, δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος που ηγείται. Τα μέλη αλλά και οι εμψυχώτριες έχουν ίση «απόσταση» σαν να είναι σημεία σε έναν κύκλο. Οι εμψυχώτριες ακολουθούν την μέθοδο της Παρεμβαίνουσας μη Κατευθυντικότητας (ΝDI).

 

Πες μου περισσότερα για την Παρεμβαίνουσα μη Κατεθυντικότητα, περίεργο όνομα.

Οι εμψυχωτές/τριες της Παρεμβαίνουσας μη Κατευθυντικότητας (NDI) κάνουν  προτάσεις στα μέλη και διευκολύνουν την διαδικασία της έκφρασης και της επικοινωνίας, δεν επιβάλουν όμως κάποια κατεύθυνση. «Ακούν» προσεκτικά και ακολουθούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες της ομάδας.

Πρόκειται για μία κατεξοχήν δημοκρατική διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο που διαχειρίζεται ο/η εκπαιδευτικός την ομάδα της τάξης του. Στόχος μας είναι τα μέλη της ομάδας που το επιθυμούν, να γνωρίσουν βιωματικά, μέσω δηλαδή της εμπειρίας της συμμετοχής τους, τις αρχές της μεθόδου ΝDI που συγκροτήθηκε από τον Γάλλο καθηγητή Michel Lobrot. (Περισσότερα μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ.)

 

Τι άλλο συμβαίνει σε μία σταθερή ομάδα share-call;

Μου φαίνεται πάντα πολύ δύσκολο να περιγράψω τι πραγματικά συμβαίνει σε μία ομάδα, το κλίμα που δημιουργείται, τα συναισθήματα.

Δεν είμαι μόνο εγώ, συχνά ακούω μέλη ομάδων NDI να παραδέχονται πως δυσκολεύονται να μεταδώσουν σε άτομα του περιβάλλοντός τους τι «γίνεται εκεί». Μπορώ να πω πως η διαδικασία περιλαμβάνει βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια που κινητοποιούν το σώμα, το συναίσθημα και το νου, που διευκολύνουν την αλληλεπίδραση και το να γνωρίσουν τα άτομα καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους.

 

Και οι «Δευτέρες των δασκάλων» τι είναι;

Οι «Δευτέρες των δασκάλων» είναι αυτοτελείς συναντήσεις για εκπαιδευτικούς με ποικίλο περιεχόμενο που στόχο έχουν να διευρύνουν οι συμμετέχοντες/ουσες τα εκφραστικά τους μέσα, να εμπνευστούν, να έρθουν σε επαφή με «κάτι» που παρουσιάζει εκπαιδευτικό ενδιαφέρον.

Συνήθως καλούμε καλλιτέχνες και παιδαγωγούς που αγαπάμε και έχουμε συμμετέχει στο παρελθόν σε εργαστήριά τους. Πριν την καραντίνα υλοποιήσαμε ένα εργαστήριο για το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση, ένα εργαστήριο για κλόουν-εκπαιδευτικούς και το χιούμορ στη σχολική τάξη καθώς και ένα εργαστήριο για την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων στο σχολείο.

 

 

Και τώρα με την καραντίνα πώς συνεχίζετε;

Χρειάστηκε να τροποποιήσουμε τις δραστηριότητές μας. Με τα μέλη της σταθερής μας ομάδας συναντιόμαστε τακτικά μέσω βιντεοκλήσης. Κάνουμε ασκήσεις αυτόματης γραφής και παίζουμε παιχνίδια, μεταμορφωνόμαστε, ανταλλάζουμε ιδέες και γελάμε, γελάμε πολύ!

Τώρα θα ξεκινήσουμε και μελέτη άρθρων που αφορούν τη δυναμική των ομάδων και την βιωματική εκπαίδευση.

 

 

Και με τις ανοιχτές συναντήσεις τι γίνεται;

Προσαρμοζόμαστε! Με την ευκαιρία να σε καλέσουμε το Σάββατο 16/5 στη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση με τίτλο «Μη κατευθυντικότητα και δημοκρατική παιδεία» που διοργανώνει η ομάδας της Σύμπραξης, της EUDEC Greece και στην οποία είμαι καλεσμένη ως ομιλήτρια.

Επίσης, με τις κουκλοπαίχτριες Gypsy Moth έχουμε οργανώσει online σεμινάρια για την εμψύχωση αντικειμένων και θεατρικής κούκλας στην εκπαίδευση. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο και μέσα στον Μάιο θα πραγματοποιηθούν άλλα τέσσερα (Δείτε εδώ). Επίσης, βρισκόμαστε τώρα σε διαδικασία σχεδιασμού online σεμιναρίων για την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς η δια ζώσης πραγματοποίηση εργαστηρίων θα είναι δύσκολη.

 

Πες μας περισσότερα για την επόμενη σχολική χρονιά, τι ετοιμάζετε;

Θα συνεχίσουμε τις ανοιχτές συναντήσεις με ποικίλη θεματολογία (εργαστήρια για την τέχνη στην εκπαίδευση, για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τη βιωματική μάθηση κλπ).

Και φυσικά θα δημιουργηθούν κι άλλες σταθερές ομάδες share-call. Θα δημιουργηθεί και μία πρωινή ομάδα που θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που δουλεύουν απογευματινές ώρες (πχ. σε φροντιστήρια). Θέλουμε να δημιουργηθεί μία ομάδα υποστήριξης για τους «απογευματινούς» εκπαιδευτικούς που λόγω ωραρίου αδικούνται και σπάνια μπορούν να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Σκεφτόμαστε επίσης τη σύσταση μίας μεικτής ομάδας με γονείς και εκπαιδευτικούς επειδή πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ εμπλουτιστική η συνύπαρξή τους. Ακόμη, αν κάποιο σχολείο ή εκπαιδευτικός χώρος το επιθυμεί, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε αντίστοιχες δράσεις με βάση τις δικές τους ανάγκες, στο χώρο μας ή στο δικό τους.

 

 

Φέτος πού υλοποιούνται οι δράσεις σας;

Συνεργαζόμαστε σε επιστημονικό και πρακτικό επίπεδο με  το Ινστιτούτο Βιωματική Παρέμβαση ΝDI και οι δράσεις μας (πριν την καραντίνα) πραγματοποιούνταν στο χώρο τους. Το ινστιτούτο είναι ένας φορέας που παρέχει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες εκπαίδευσης στην εμψύχωση των ομάδων, στη συμβουλευτική και στη ψυχοθεραπεία, με τη μέθοδο της ΝDI. O χώρος τους είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για να φιλοξενεί ομάδες και εκπαιδευτικές δράσεις/εκδηλώσεις.

 

Ποιο είναι το κόστος συμμετοχής στις δράσεις σας;

Τη φετινή σχολική χρονιά το project υποστηρίζεται από το πρόγραμμα START-Create Cultural Change επομένως η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι δωρεάν. Σημαντική σε αυτή τη προσπάθεια είναι και η βοήθεια της χορηγού εταιρίας χαρτικών και σχολικών ειδών SALKO. Την επόμενη σχολική χρονιά θα υπάρχει ένα χαμηλό αντίτιμο συμμετοχής ώστε να μπορούν όλες και όλοι να συμμετέχουν χωρίς να μείνει κανείς εκτός «κύκλου».

 

 

 

Ακολουθήστε το share-call στα social media για να μαθαίνετε νέα:

www.facebook.com/mysharecall

https://www.instagram.com/share_call

 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του share-call για να μάθετε περισσότερα:

www.share-call.gr

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Καρμπά Άρτεμις εδώ:

https://share-call.gr/sxetika-me-emas/

https://www.linkedin.com/in/artemiskarmpa/

SKYLIFE: Ένας νέος χώρος στην Καλαμαριά που αγκαλιάζει τη δημιουργικότητα μικρών και μεγάλων!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Ένας νέος, πρωτοποριακός χώρος άνοιξε στην Καλαμαριά με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια!

Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένα παιδί στη σημερινή εποχή είναι απεριόριστες. Οι γονείς βλέπουν πολλές επιλογές να ανοίγονται μπροστά τους, προσφέρουν στα παιδιά τους περισσότερα αγαθά από κάθε άλλη εποχή και όμως νιώθουν συχνά ανικανοποίητοι αλλά και γεμάτοι ενοχές και κούραση. Ο χρόνος με τα παιδιά τους είναι περιορισμένος και συχνά όχι ποιοτικός και ουσιαστικός. Σε όλα αυτά προστίθεται και ο ανεπαρκής χρόνος για τους ίδιους.

Με αυτή την οπτική στην καρδιά, η Μαρία Μπέφα, δημιούργησε το Skylife στην Καλαμαριά, με στόχο να υπάρχει ένας χώρος όπου όλα τα μέλη της οικογένειας θα μπορούν να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να αναπτυχθούν. Το Skylife είναι ένας πολυχώρος για μικρούς και μεγάλους, που είναι ανοιχτοί στη μάθηση, το παιχνίδι, την αλληλεπίδραση και την εξερεύνηση. Απευθύνεται σε όλους αυτούς που έχουν ανάγκη να βρίσκουν δημιουργική διέξοδο στη ζωή τους και να ανακαλύπτουν τρόπους να επικοινωνούν ουσιαστικά. Αγκαλιάζει όλη την οικογένεια και χαίρεται να τους βλέπει να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο.

 

 

Η Μαρία Μπέφα, με σπουδές στην Ψυχολογία, οραματίστηκε έναν Πολυχώρο, όπου σε τέσσερα επίπεδα ανοίγονται προοπτικές μάθησης, άσκησης και εξέλιξης για όλους. Θαυμάζω το νέο της αυτό δημιούργημα και όταν τη ρωτάω τι την κάνει περήφανη, μου λέει:

 

“Είμαι περήφανη για τους ανθρώπους που έχω στην ομάδα μου και για την ιδέα μου και πήρε σάρκα και οστά. Για μένα έχουν σημασία οι άνθρωποι και όχι τα αντικείμενα.”

 

Δε μπορείς ωστόσο να αγνοήσεις τις λεπτομέρειες των χώρων, που έχει επιμεληθεί η ίδια, και που δείχνουν την αγάπη της για το κάθε τι που την περιτριγυρίζει.

 

 

Μέσα από πληθώρα δημιουργικών δραστηριοτήτων, παιδιά και ενήλικες εξερευνούν, πειραματίζονται, κατασκευάζουν και παίζουν, παίρνοντας κατάλληλα ερεθίσματα για να αναπτυχθούν ολιστικά οι τόσο απαραίτητες ανάγκες και ικανότητές τους.

 

 

Οι χώροι

Σε κάθε όροφο θα ανακαλύψεις και έναν διαφορετικό κόσμο: ο χώρος για τα παιδιά, όπου λιτά χρώματα και διακριτικές γωνιές υποστηρίζουν τη μάθηση και την εξερεύνηση, ο χώρος για τους μεγάλους, που μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τμήματα άσκησης αλλά και δημιουργικής ενασχόλησης, ο χώρος για συνέδρια και ημερίδες για επιμορφωτικά -και όχι μόνο – σεμινάρια και τέλος ο ισόγειος χώρος του καφέ.

Το καφέ

Αν ως γονιός δεν επιθυμείς αρχικά να συμμετέχεις σε κάποια δραστηριότητα, θα μπορείς να καθίσεις αναπαυτικά στο ιδιαίτερο καφέ του Skylife και να απολαύσεις το ρόφημά σου (διαθέτει μια ποικιλία από γευστικά και υγιεινά σνακ και ποτά) και παράλληλα να εργαστείς στον υπολογιστή σου, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να συζητήσεις με τους ανθρώπους του Skylife για θέματα που σε προβληματίζουν ή απλώς να χαλαρώσεις με έναν φίλο σου! Μπορείς όμως να το επισκεφτείς καθόλη τη διάρκεια της μέρας (είναι ανοιχτό από τις 08:00-22:00) για ένα ραντεβού ή για να εργαστείς από εκεί.

Ξεφύλισσε ωστόσο το πρόγραμμα με τα τμήματα, είναι σίγουρο ότι θα παρσυρθείς σε δημιουργικές δραστηριότητες!

 

Φιλοσοφία του Skylife

Η φιλοσοφία του Skylife, κινείται γύρω από έναν πρωταρχικό στόχο: να αναπτυχθούν ελεύθερες και ισορροπημένες προσωπικότητες. Μέσα από εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες στοχεύει να καλλιεργήσει σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες και να διδάξει τις αξίες της ομαδικότητας, της κατανόησης και της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης.

 

Εσύ πότε θα το γνωρίσεις από κοντά;

Για να συμμετέχεις (εσύ ή το παιδί σου) σε ένα (ή και περισσότερα) τμήματα του Skylife,  δεν έχεις παρά να δεις όλα τα τμήματα του εδώ, να το ακολουθήσεις στο Facebook και στο Instagram και τέλος να περάσετε οικογενεαικώς από κοντά για να δείτε το χώρο και να αποφασίσετε αυτό που σας ταιριάζει!

Θα το βρεις στην οδό Καλαβρύτων 28, στην Καλαμαριά.

Τ: 2310 430335

www.skylife.gr

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

PlayTogether: Βρέφη και νήπια έχουν το στέκι τους!

Γράφει η  Ιωάννα Σεραφειμίδου

Να σας συστήσω τη Γιώτα και τη Μαρία, τα κορίτσια του PlayTogether!

Το PlayTogether είναι ένας μοναδικός και ιδιαίτερος χώρος, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια από τη Δέσποινα Χαλά, για τα πολύ μικρά μωράκια και τους γονείς τους. Εδώ και λίγους μήνες (Οκτώβριος 2019) πήραν τη σκυτάλη από τη Δέσποινα, η Γιώτα και η Μαρία και ανέλαβαν ένα νέο εγχείρημα στη ζωή τους.

Το Playtogether δεν είναι ένας συνηθισμένος παιδότοπος. Πρόκειται για έναν ασφαλή χώρο παιχνιδιού για βρέφη και νήπια, όπου προωθείται το ήρεμο, δημιουργικό και ελεύθερο παιχνίδι παρέα με τους γονείς. Έτσι, ο γονιός μπορεί να συμμετέχει στο παιχνίδι του παιδιού του ή να απολαύσει το ρόφημά του. Ο ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι, σε συνδυασμό με τις δημιουργικές δραστηριότητες, που διοργανώνονται στον χώρο, προσφέρουν ποιοτικό χρόνο και τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να ανακαλύψουν τον κόσμο που μόλις αντικρίζουν.

Η Μαρία και η Γιώτα λοιπόν, πατώντας πάνω στον δρόμο που άνοιξε η Δέσποινα, έρχονται να φέρουν τις δικές τους φρέσκες ιδέες στο ήδη αγαπητό PlayTogether. Τα κορίτσια δεν είναι τυχαία οι νέες ιδιοκτήτριες του χώρου! Ως επαγγελματίες παιδαγωγοί έχουν πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας και το πιο σημαντικό είναι ότι θα τις δείτε πάντα να σας καλωσορίζουν στον χώρο τους με χαμόγελο και διάθεση για παιχνίδι.

 

Τι μπορούν να κάνουν γονείς και μωράκια στο χώρο του PlayTogether:

 • να απολαμβάνουν το παιχνίδι παρέα.
 • να ανακαλύπτουν τη χαρά της δημιουργίας συμμετέχοντας στις δράσεις και τα επιμορφωτικά προγράμματα του χώρου.
 • να μοιράζονται ποιοτικό χρόνο και εμπειρίες.

 

Σημαντικές πληροφορίες για το PlayTogether:
 • Το καλύτερο παιχνίδι γίνεται μόνο με καλτσάκια: Το PlayTogether είναι παιδότοπος που γονείς και μωράκια αφήνουν τα παπουτσάκια τους στην είσοδο και απολαμβάνουν τα παιχνίδια τους σε καθαρό δάπεδο.
 • Μόνο με Αγάπη και Σεβασμό: Απαγορεύεται στον χώρο αυστηρά η σωματική και λεκτική βία.
 • Προσεγμένο και Υγιεινό Μενού: Το μενού που προσφέρεται στα παιδάκια είναι χωρίς ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά, ενώ υπάρχουν και επιλογές σε προϊόντα απαλλαγμένα από γλουτένη.
 • Με την πιστοποίηση της ΕΒΕΤΑΜ: Ο χώρος είναι πιστοποιημένος για την ασφάλειά του, από την ΕΒΕΤΑΜ.
 • Υπάρχει εύκολη πρόσβαση για άτομα με κινητικές δυσκολίες καθώς και ξεχωριστό WC για ΑΜΕΑ.

 

Ο χώρος φιλοξενεί:

 • Δημιουργικές δραστηριότητες για γονείς και βρέφη/νήπια (3 μηνών – 5 ετών)
 • Ενημερωτικές συναντήσεις
 • Παραστάσεις
 • Πάρτι
 • Εκδηλώσεις

Στο Playtogether διοργανώνονται πολύ συχνά εκδηλώσεις και δρώμενα για τα βρέφη και τα μωράκια αλλά και τους γονείς τους. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του PlayTogether εδώ, αλλά μην παραλείψετε να το ακολουθήστε και στο Facebook και το Instagram!

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις 2019 – 2020 στη Θεσσαλονίκη. Φύγαμε!

Ιδέες, προτάσεις και λέξεις: Ιωάννα Σεραφειμίδου & Φωτεινή Βαβίτσα

 

Σε περίπτωση που δεν το πήρες ακόμη είδηση, οι δρόμοι έχουν βάλει τα γιορτινά τους και η πόλη έχει γεμίσει Χριστούγεννα. Είναι και Δεκέμβρης άλλωστε! Πιστοί λοιπόν στις προτάσεις μας για τις φετινές γιορτινές ημέρες, επανερχόμαστε με ιδέες και έμπνευση για λαμπερές στιγμές παρέα με όλη την οικογένεια. Αυτή τη φορά, σειρά έχουν οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που έχουν κατακλύσει την πόλη της Θεσσαλονίκης και θα μας κρατήσουν συντροφιά μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Κάναμε λοιπόν ρεπορτάζ και εντοπίσαμε εκδηλώσεις που αξίζουν να τις επισκεφθείς ακόμη κι αν μένεις κάπου αλλού και σκοπεύεις να οργανώσεις οικογενειακή εξόρμηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μπορείς να εντοπίσεις κι εσύ τις δικές σου μέσα σε αυτόν τον εορταστικό χαμό και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Λοιπόν, έτοιμοι;

 

Μαγεμένες γιορτές – Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη | 01.12.2019 – 06.01.2020

Όπως και να το κάνουμε, είτε μένεις στη Θεσσαλονίκη είτε σκοπεύεις να έρθεις μία βόλτα, η πλατεία Αριστοτέλους κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται στον δρόμο σου. Φέτος λοιπόν, αυτό το σημείο της πόλης γίνεται ο άξονας πολλών δημιουργικών δραστηριοτήτων για τους μικρούς φίλους, αλλά φυσικά και για εμάς που πάντα βρίσκουμε ευκαιρία να παίξουμε παρέα.

Κάθε μέρα του Δεκέμβρη, αλλά και έως τις 06 Ιανουαρίου θα συναντήσεις πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις. Κατά κύριο λόγο στην πλατεία Αριστοτέλους, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης. Μπορείς να βρεις εδώ τη σελίδα με το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ανέβα ως την Εγνατία για να συναντήσεις το χριστουγεννιάτικο χωριό με το καρουζέλ, τα σπιτάκια με τις δράσεις αλλά και τα σταντ με τις διάφορες λαχταριστές γεύσεις.

 

Αστερόκοσμος | 07.12.2019 – 07.01.2020 | ΔΕΘ – HELEXPO

Εδώ θα βρούμε το Σπίτι και το Ταχυδρομείο του Άη Βασίλη, για να στείλουμε τα γράμματά μας, σπιτάκι για να βάψουμε τα μούτρα μας και να κάνουμε Χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Ο Καραγκιόζης υπόσχεται νέες περιπέτειες μέσα από παραστάσεις θεάτρου σκιών, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι γεμάτα από δημιουργικά εργαστήρια. Το πρόγραμμα του Αστερόκοσμου και φέρος είναι γεμάτο και φαίνεται να έχει ενδιαφέρον.

Μπορείς να βρεις εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Αστερόκοσμου.

Πηγή: https://asterocosmos.gr/gallery/

 

Ο Δαγκωμένος Κουραμπιές του Άι Βασίλη | 15.12.2019. – 05.01.2019 | Θέατρο Σοφούλη

Ποιος δεν έχει γελάσει, έστω και μία φορά με το έξυπνο χιούμορ του Γιάννη Σερβετά, ένα αιώνιο μικρό παιδί. Σε συνεργασία με το Θέατρο Σοφούλη μας παρουσιάζουν μία παράσταση που συνδυάζει τα Χριστούγεννα με την οικολογική συνείδηση.

Ένα ευχάριστο απόγευμα και μία καλή ευκαιρία να συζητήσουμε όλοι μαζί σαν οικογένεια τι συμβαίνει στο περιβάλλον και στη φύση και πως μπορούμε να αναπτύξουμε σαν ομάδα μία οικολογική κουλτούρα στο σπίτι και την ημέρα μας. Όλα αυτά, αφού φυσικά έχουμε απολαύσει το θέατρό μας παρέα.

Μπορείς να βρεις εδώ περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και το πρόγραμμα.

 

Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης | 15.12.2019. | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης, 450 μικροί χορευτές μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα για το τι σημαίνει πραγματικά αγάπη, κάτι που φαίνεται να έχει ενδιαφέρον και ωραία ατμόσφαιρα. Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου λοιπόν μπορούμε να βάλουμε τα καλά μας, να πάμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και να παρακολουθήσουμε τους μαθητές 15 σχολών της Β. Ελλάδος και να στηρίξουμε μαζί τους το έργο του Make-A-Wish. 

 

Οι κάρτες των Ευχών | 16.12.2019 | Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Φέτος, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε και να στείλουμε τις Χριστουγεννιάτικές μας κάρτες. Μία πολύ καλή ευκαιρία για να το κάνεις αυτό και να το συνδυάσεις και με μία έξοδο είναι σε ένα σχετικό εργαστήρι, όπως “Οι κάρτες των ευχών” που διοργανώνει φέτος η Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης.

 

Little Stars in Concert | 16.12.2019 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μικροί, ταλαντούχοι μουσικοί, που επιλέχθηκαν από τα ωδεία της χώρας δίνουν μία χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική συναυλία που δεν έχει είσοδο. Αντί εισόδου μπορείς να πάρεις καινούρια παιχνίδια, τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν στο Άσυλο του Παιδιού.

Μία καλή ευκαιρία για οικογενειακή έξοδο για δύο λόγους. Τα παιδιά που από μικρή ηλικία κυνηγούν το όνειρό τους στη μουσική, αποτελούν ένα ωραίο πρότυπο και ένα παράδειγμα για να συζητήσεις μετά τα όνειρα των δικών σου παιδιών. Ή ακόμα, να θυμηθείς κι εσύ τα δικά σου. Η προσφορά παιχνιδιών, αντί εισιτηρίου, είναι πάντα μία καλή ευκαιρία να συνεισφέρετε όλοι μαζί σε έναν φορέα που το χρειάζεται.

Μπορείς να βρεις εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Little Stars in Concert

 

Το Μαγεμένο Στρατόπεδο 3 | 20 – 31.12 | Δήμος Παύλου Μελά

Μία καλή ευκαιρία για να γυρίσουμε όλοι την πόλη είναι να επισκεφθούμε τις στολισμένες πλατείες και τα Χριστουγεννιάτικα χωριά των Δήμων της Θεσσαλονίκης. Το κέντρο της πόλης είναι πάντα υπέροχο, αλλά η μαγεία εξαπλώνεται σε όλες τις γωνιές. Μία από αυτές είναι και το Μαγεμένο Στρατόπεδο 3, του Δήμου Παύλου Μελά.

«Τα Χριστούγεννα είναι για όλους; Όταν ο Άγιος Βασίλης συνάντησε το κοριτσάκι με τα σπίρτα, όλα άλλαξαν. Ελάτε να γράψουμε ένα δικό μας τέλος και μια καινούργια αρχή, στα παραμύθια και την πραγματική ζωή.»

Μπορείς να βρεις εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Μαγεμένο Στρατόπεδο 3.

 

Χριστούγεννα στο ΝΟΗΣΙΣ 2019 | 01.12.2019 – 05.01.2020

Χριστούγεννα και ΝΟΗΣΙΣ πάνε παρέα για ακόμη μία χρονιά! Εδώ θα βρούμε δραστηριότητες που θα αγαπήσουν όλα τα παιδιά, λίγο παραπάνω όμως οι μικροί επιστήμονες. Έτσι λοιπόν, συναντάμε μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπως κατασκευές χριστουγεννιάτικης κάρτας, αλλά και το εργαστήριο δημιουργικής ρομποτικής.

Μπορείς να βρεις το αναλυτικό πρόγραμμα και να επιλέξεις δραστηριότητες εδώ.

 

Ο Καρυοθραύστης | 28 & 29.12.2019 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μία σταθερή αξία των Χριστουγέννων, για εμάς τους παραδοσιακούς, που θέλουμε να μεταφέρουμε τις εικόνες που μας ενέπνευσαν και στα δικά μας παιδιά. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, κι όσες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις κι αν ξεπηδήσουν από το πουθενά, ο Καρυοθραύστης είναι αυτή η γλυκιά παιδική ανάμνηση που, μόλις τη συναντήσεις ξανά, κάτι μέσα στην καρδιά σου λέει ότι όλα είναι καλά.

Μπορείς να βρεις εδώ περισσότερες πληροφορίες για τον Καρυοθραύστη.

 

Ατελείωτες Βόλτες στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Ακόμη κι αν δεν είσαι του προγράμματος και θέλεις απλά να πάρεις όλη την οικογένεια και να ξεχυθείτε στην πόλη μαζεύοντας Χριστούγεννα, είσαι στο κατάλληλο μέρος. Άνετα παπούτσια, σκουφάκι και κασκόλ, μιας και μαζί με τον Δεκέμβριο μας θυμήθηκαν και τα κρύα και διάθεση λαγωνικού. Είναι όλα όσα θα χρειαστείτε για να δημιουργήσετε τις δικές σας μοναδικές αναμνήσεις από το ταξίδι στην πόλη!

Η Χριστίνα Βουμβουράκη μπορεί να σου δώσει πολύ ωραίες ιδέες, μέσα από την πρότασή της να γίνουμε τουρίστες στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Καλές βόλτες λοιπόν, και μη χαθούμε! Έχουμε κι άλλες χριστουγεννιάτικες ιδέες και προτάσεις στα σκαριά!

 

Κι άλλο, κι άλλο!

Σε περίπτωση που σου άρεσαν όλες οι ιδέες που διάβασες, αλλά θέλεις και λίγα Χριστούγεννα ακόμα, μπορείς να ενημερώνεσαι πάντα από τη σελίδα των εκδηλώσεών μας. Ανανεώνεται συνεχώς και μπορείς να κάνεις ακόμη πιο εξειδικευμένη αναζήτηση σε περιοχές και ηλικίες μέσα από τα μαγικά μας φίλτρα! Εξερεύνησε όλες τις εκδηλώσεις εδώ.

Πρόταση για (πάρα πολύ) κοντινή απόδραση

Γράφει η Χριστίνα Βουμβουράκη 

Ετοιμάζεστε για ταξίδι εν όψει της εορταστικής περιόδου;  Αν ναι, καλά να περάσετε. Για όσους δεν έχετε χρόνο για πλάνα, ή αν φοβάστε τα αεροπλάνα, για όσους τρέμετε μήπως αποκλειστείτε στην Εθνική οδό, εξαιτίας μιας πιθανής σφοδρής χιονόπτωσης ή στο αεροδρόμιο Μακεδονία, λόγω πυκνής ομίχλης -τα έχει αυτά ο χειμώνας- αν το ταμείο είναι μείον ή αν δεν θέλετε επ’ ουδενί να αφήσετε μόνους παππούδες και γιαγιάδες σε μέρες γιορτινές, σας έχω δυνατή πρόταση, έναν προορισμό που έχει αγαπηθεί πολύ, μια πόλη που ομορφαίνει συνέχεια.

Αν λοιπόν, δεν θα κατευθυνθείτε φέτος προς το Ροβανιέμι, το Χωριό του Αϊ Βασίλη στη Λαπωνία, ή προς τη γιορτινή Disneyland, στο Παρίσι, ούτε και προς τη μαγική Ονειρούπολη, στην κοντινή μας Δράμα, είστε όμως ταξιδιάρες ψυχές και απολαμβάνετε τις οικογενειακές αποδράσεις, πώς θα σας φαινόταν να επισκεφτείτε την (πάρα πολύ) κοντινή μας Θεσσαλονίκη; Έχετε σκεφτεί ποτέ να δείτε την πόλη σας ως τουρίστες;

Με ένα τέτοιο ταξίδι δίνεται σε όλη την οικογένεια η ευκαιρία να κάνει κάτι πέρα από τα συνηθισμένα, μέσα σε ένα απολύτως συνηθισμένο περιβάλλον, να γίνει επομένως δημιουργική. Μερικές φορές η ομορφιά βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας και δεν την αντιλαμβανόμαστε. Όταν ταξιδεύουμε είναι διευρυμένη η περιέργεια μας και οξύνεται η παρατηρητικότητα μας, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ερέθισμα και πληροφορία και συν τοις άλλοις γινόμαστε περισσότερο επικοινωνιακοί.

Η ιδέα είναι απλή, θέλει ελάχιστο σχεδιασμό και πολλή διάθεση για διασκέδαση. Δεν πρόκειται για μια σειρά προτάσεων εναλλακτικών εξόδων που θα εμπλουτίσει την αντίληψη σας για την πόλη που ζείτε, αλλά για ένα κανονικότατο ταξίδι με τα όλα του. Το «κάν’ το όπως οι ντόπιοι», ας γίνει «κάν’ το σαν τουρίστας». Προσεγγίστε την πόλη σας ως επισκέπτες, εστιάστε στα θετικά της, γνωρίστε την καλύτερα, αγαπήστε την ξανά.

Φύγαμε;

Οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα*

 

Πριν τη μπόρα*

 

Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας 

Ταξίδι χωρίς αποσκευές δεν γίνεται, οπότε ετοιμάστε τις βαλίτσες σας, σα να πηγαίνετε στην άλλη άκρη του κόσμου. Μην αγχώνεστε ιδιαίτερα για τις επιλογές σας, το καλό με τα ταξίδια τον χειμώνα είναι πως αυτά που φαίνονται κυρίως είναι το μπουφάν, τα μποτάκια, ο σκούφος, τα γάντια και το κασκόλ!

 

Απαγορεύεται η διαμονή στο σπίτι σας 

Η αλλαγή έδρας είναι απαραίτητη. Ιδανική λύση είναι η εναλλασσόμενη φιλοξενία μεταξύ φίλων. Πολύ απλά, τα Χριστούγεννα σας φιλοξενούν φίλοι στο σπίτι τους κι εσείς ανταποδίδετε την Πρωτοχρονιά. Ακόμη κι ένα ενδεχόμενο στριμωξίδι ή ένας ομαδικός ύπνος στο πάτωμα δεν έχουν παρά να προσθέσουν γέλιο και στιγμές χαράς.

 

Αφεθείτε να σας ξεναγήσουν 

Βολτάρετε ακατάπαυστα, λιώστε τα παπούτσια σας, μόνο μείνετε μακριά από τα αγαπημένα σας στέκια. Ζητήστε από τους οικοδεσπότες που θα σας φιλοξενούν να δώσουν κατευθύνσεις για το που να πάτε και τι να κάνετε ή για το που θα βρείτε την πιο χαρακτηριστική λιχουδιά της πόλης. Ακόμη καλυτέρα, αν προσφέρονται να εμπλακούν περισσότερο, ζητήστε τους να σας ξεναγήσουν οι ίδιοι στην πόλη. Ιδανικά ρωτήσετε και αγνώστους στον δρόμο, ευκαιρία να ανακαλύψετε κάτι καινούριο. Μια καλή ιδέα είναι να παίρνετε το πρωινό σας σε μπουφέ ξενοδοχείου, ώστε να ξεκινάει η μέρα σας χορταστικά και για να μπείτε καλά στο πετσί του ρόλου του επισκέπτη.

 

Ακινητοποιήστε το αυτοκίνητό σας 

Εννοείται απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε το δικό σας αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας. Κινηθείτε με τα πόδια και με μέσα μαζικής μεταφοράς, με ποδήλατα ή με πατίνια, κάντε ακριβώς ό,τι δεν συνηθίζετε να κάνετε. Πάρτε μέρος σε μια ξενάγηση ή ακολουθήστε κάποια διαδρομή προτεινόμενη από ταξιδιωτικό οδηγό. Βρείτε εδώ τις προτάσεις από τις Πυγολαμπίδες για τους επισκέπτες της πόλης μας (https://pigolampides.gr/thessalonikigr/) και κάντε τις επιλογές σας.

 

Περιορίστε τη χρήση του κινητού σας 

Ευκαιρία για ψηφιακή αποτοξίνωση, ελαχιστοποιήστε την χρήση του κινητού σας και ξεκολλήστε τα παιδιά από τα τάμπλετ. Συμπεριφερθείτε σα να ήσασταν τουρίστες στο εξωτερικό· κάντε μόνο τις απολύτως απαραίτητες κλήσεις, συνδεθείτε περιστασιακά, αποκλειστικά μέσω Wi-Fi. Επικεντρωθείτε στην εμπειρία και αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στην οικογένεια. Φροντίστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα· προμηθευτείτε χάρτες, βιβλία και παιχνίδια, που θα σας κρατήσουν μακριά από τον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικές συσκευές. Αν δυσκολεύεστε να πειθαρχήσετε στις αποφάσεις σας, αποσυνδεθείτε από τους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων (sign out), ώστε να κάνετε λίγο πιο χρονοβόρα την σύνδεση.

 

Διαβάστε μαζί

Προμηθευτείτε, διαβάστε και συζητήστε όλοι μαζί ένα βιβλίο που αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη. Θα βρείτε προτάσεις για σχετικά παιδικά βιβλία εδώ: (https://pigolampides.gr/blog/gnoriste-8-paidika-vivlia-gia-thessaloniki/). Αν το επιτρέπει η ηλικία των παιδιών επιλέξτε ένα λογοτεχνικό βιβλίο με ιστορικές αναφορές στην πόλη.  Σε περίπτωση που δεν έχετε επισκεφτεί ακόμη μια από τις παιδικές βιβλιοθήκες της πόλης, ιδού η ευκαιρία: (https://pigolampides.gr/venues/libraries/).

 

Βγείτε πολλές φωτογραφίες 

Φωτογραφηθείτε μπροστά απ’ όσο το δυνατόν περισσότερα αξιοθέατα. Παρακαλούνται τα μοντέλα προς φωτογράφηση να μην κοιτάνε το πουλάκι όταν ποζάρουν, για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Ιδέες για αστείες οικογενειακές πόζες:

 • Στοιχηθείτε κατά ύψος.
 • Εκμεταλλευτείτε την προοπτική και δημιουργήστε οπτικές ψευδαισθήσεις. Για παράδειγμα, σηκώστε τον Λευκό Πύργο με τα στιβαρά σας μπράτσα ή χωρέστε τον μπαμπά μέσα στην παλάμη σας.
 • Αποτυπώστε την κίνηση (τρεχάλες, άλματα, παιχνίδια, χοροί).
 • Μιμηθείτε την πόζα ενός αγάλματος ή δημιουργείστε μια αστεία σύνθεση μαζί τους.
 • Παίξτε με αντικατοπτρισμούς στην θάλασσα, αλλά και σε τζάμια, ποτήρια, γυαλιά ήλιου.
 • Βάλτε στο πλάνο τις αγαπημένες σας κούκλες ή παιχνίδια.
 • Αγκαλιαστείτε σφιχτά.

 

Μην παραλείψετε τα βασικά αξιοθέατα 

Επισκεφτείτε και παρατηρείστε μέρη που νομίζετε ότι γνωρίζετε και θα εκπλαγείτε από το ποσά πολλά πράγματα δεν είχατε ποτέ προσέξει. Έχετε παρατηρήσει λόγου χάριν, πώς λούζει το φως τα χειμωνιάτικα πρωινά την Τσιμισκή ή την Εγνατία και όλους τους παράλληλους δρόμους; Έχετε προσέξει ότι στο πρόσφατα αποκατεστημένο «κόκκινο κτίριο», στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Ερμού, δεν υπάρχει ούτε ένα πραγματικό τουβλάκι στις όψεις του; Ο,τι θυμίζει τούβλο στην εξωτερική του επιφάνεια, δεν είναι παρά μια τεχνική σταμπωτού σοβά, άρτια εφαρμοσμένη.

 

Δείτε την πόλη διαφορετικά

Χαρείτε την πόλη από ψηλά ώρες πρωινές, αλλά και βραδινές· η ατμόσφαιρα θα είναι εντελώς διαφορετική. Δείτε την πόλη από διαφορετικές γωνίες, οπωσδήποτε από την θάλασσα, αλλά και από την Α’ προβλήτα και την Κρήνη, από τα κάστρα και από το Σειχ Σου, από τον Πύργο του ΟΤΕ και από το Μέγαρο Μουσικής. Πάρτε στα χεριά σας ένα χάρτη και εξερευνήστε άγνωστες περιοχές. Ακολουθείστε το μικρό δρομάκι που θα βρείτε στο δρόμο σας, στρίψτε αριστερά εκεί που συνήθως θα στρίβατε δεξιά, δοκιμάστε κάτι καινούριο. Πηγαίνετε στα μέρη που κάποια στιγμή υποσχεθήκατε στον εαυτό σας ότι θα επισκεφθείτε μια μέρα. Τώρα είναι η ώρα!

 

Αντιγράψτε το τυπικό λεξιλόγιο

Μιλήστε με την τοπική προφορά, με το χαρακτηριστικό παχύ λάµδα και χρησιμοποιείστε εκφράσεις κλισέ, από εκείνες που χαρακτηρίζουν την πόλη. Πολλές από αυτές δεν είναι πια σε χρήση, έρχονται από παλαιότερες εποχές, όπως η λέξη καρντάσης (αδελφός, κυριολεκτικά και μεταφορικά), η λέξη κερχανατζής (κάθαρμα) ή η λέξη κιμπάρης (άρχοντας, γαλαντόμος). Μην μείνετε στα όμως μόνο στα λόγια, σπάστε το ρεκόρ διάρκειας παραμονής σε καφέ ρεμβάζοντας χαλλλαρά το τριγύρω τοπίο ή τον κόσμο που περνά.

 

Κρατήστε ημερολόγιο ταξιδιού 

Στο κλείσιμο της μέρας, καταγράψτε ό,τι είδατε και ό,τι κάνατε κατά την διάρκεια της. Συμπεριλάβετε στις σημειώσεις σας, πέρα από τα ονόματα και τις περιγραφές μνημείων και τοποθεσιών και κάτι αστείο που έγινε, κάτι που σας έκανε εντύπωση ή κάτι νέο που μάθατε. Περιγράψτε και το πως αισθανθήκατε όταν είδατε κάτι, δώστε χώρο στα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις απόψεις τους και αν έχουν όρεξη, ζητήστε τους τα να συμπληρώσουν το ημερολόγιο εικονογραφώντας το με ζωγραφιές.

 

Στείλτε καρτ ποστάλ με ευχές σε φίλους 

Τέλος, κάντε μια ρομαντική, παλαιομοδίτικη κίνηση και μοιραστείτε την εμπειρία σας με τους αγαπημένους σας στέλνοντας τους καρτ ποστάλ με γιορτινές ευχές από την Θεσσαλονίκη. Γράψτε τις κάρτες όλοι μαζί, με ευχές απλές και αληθινές.

 


Φωτογραφία της Θεσσαλονίκης στη Δημ. Γούναρη

 


Μουσικός του δρόμου στην Αριστοτέλους

 


Το δέντρο στον Πύργο*

 

Η παιγνιώδης εξερεύνηση του τόπου σας θα να σας φέρει πιο κοντά με την ιστορία και την προσωπικότητά του. Η πόλη μας είναι πολύ περισσότερο από τόπος κατοικίας μας, μας παρέχει μια αίσθηση του ανήκειν, που εμπεριέχει ψήγματα ευτυχίας.

Μην σταματάτε να εξερευνείτε, μη σταματάτε να μαθαίνετε, μείνετε περίεργοι. Καλό σας ταξίδι!

 

Νυχτερινή βόλτα στο ψιλόβροχο*

 

Αν θέλεις να διαβάσεις και τις 6+1 ιδέες μας για υπέροχα Χριστούγεννα με όλη την οικογένεια, δεν έχεις παρά να πατήσεις εδώ!

 

*Οι φωτογραφίες με τις λεζάντες τους είναι του Βαγγέλη Κώστογλου και θα τις βρείτε στον ισότοπο «Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης»

 

Λίγα Λόγια για τη Χριστίνα Βουμβουράκη

Η Χριστίνα Βουμβουράκη, Θεσσαλονικιά αρχιτεκτόνισσα, συνεργάτης στο αρχιτεκτονικό γραφείο Ciconom Architects και πρόσφατα συνδημιούργος του εργαστήριου Esθήτα, που δραστηριοποιείται στον τομέα του κατά παραγγελία προσωποποιημένου δώρου με καλλιτεχνικό χαρακτήρα και του θεματικού σχεδιασμού πολιτιστικών δράσεων. Μιλάει στους γονείς για το πώς μπορούν τα παιδιά τους να γνωρίσουν με απλό τρόπο την αρχιτεκτονική, για το πώς μπορούμε όλοι να αγαπήσουμε πόλη μας και να την κάνουμε καλύτερη, για το πώς να βελτιώσουμε την γειτονιά μας και τον προσωπικό μας χώρο.

Ω2: εδώ μαθαίνεις να αγαπάς τη μουσική!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Το Ω2 ξεκίνησε ως Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι στην περιοχή του Ποσειδωνίου, κάπου στις αρχές του 2010. Ο χώρος γέμισε παιδιά, μουσική και σκηνικά και σύντομα έγινε μια αγαπημένη δημιουργική και καλλιτεχνική γωνιά για τα παιδιά της πόλης.

Έκτοτε μεγάλωσε και αυτό μαζί με τα παιδιά και αφού έγινε Μουσική Σχολή (αναγνωρισμένη από το κράτος) μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στην περιοχή της Πυλαίας, στη Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 4.

Η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου θέλει αυτοπειθαρχία και υπομονή, κάτι που δε διαθέτουν συνήθως τα παιδιά.  Οι εκπαιδευτές στο Ω2 επικεντρώνονται σε αυτό ακριβώς: στο να εμφυσήσουν στα παιδιά την αγάπη για τη μουσική και την έκφραση. Στοχεύουν να τα κάνουν πρώτα και πάνω απ’ όλα ακροατές και να ενδυναμώσουν, μέσα από τους ήχους, το θέατρο αλλά και το παιχνίδι, την ιδέα ότι μπορούν κάποια μέρα να γίνουν μουσικοί.

Στα προγράμματα του Ω2, η μουσική και το θέατρο είναι περισσότερο μέσο παρά σκοπός. Είναι εργαλεία που βοηθούν στην κοινωνικοποίηση, στη δημιουργία ομάδων που ψυχαγωγούνται παίζοντας, ακούγοντας, αλληλεπιδρώντας. Στόχος είναι το ταξίδι των μαθητών στις δύο τέχνες να μείνει αξέχαστο, ώστε να συνεχιστεί στην ενήλική ζωή τους.

Ένα παιδί μπορεί να έρθει στο Ω2 από ενός (με την παρέα του γονέα ή συνοδού) και φυσικά να συνεχίσει να μαθαίνει και να εξελίσσει την αγάπη για τη μουσική και την έκφραση μέχρι και τα..99!

 

Τα τμήματα

Εδώ θα ανακαλύψεις μουσικά, θεατρικά, εικαστικά αλλά και τμήματα κινηματογράφου, κατάλληλα διαμορφωμένα για κάθε ηλικιακή ομάδα. Τα ονόματα κάθε τμήματος είναι τόσο ευφάνταστα (πχ τζιτζίκια, πολύσποροι, χρυσαλίδα, που σίγουρα θα θέλεις να τα εξερευνήσεις όλα!)

 

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Σχολεία

Το Ω2 Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι φιλοξενεί και τάξεις παιδικών σταθμών, νηπίων και δημοτικών σχολείων, για να συμμετέχουν στα βιωματικά εκπαιδευτικά του εργαστήρια.

Στόχος του είναι οι μικροί μαθητές να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της όπερας, του μπαλέτου και της λαϊκής παράδοσης μέσα από σημαντικά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας μουσικής παραγωγής γραμμένα ή διασκευασμένα για παιδιά.

Αν είσαι δάσκαλος ή γονιός, ρίξε μια ματιά στα εκπαιδευτικά του τμήματα!

 

 

Τα Καλοκαιρινά Τμήματα

Το καλοκαίρι το Ω2 μετατρέπεται σε μια μεγάλη παιδική χαρά! Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα, το οποίο προσεγγίζεται από διαφορετικές πλευρές: την αφήγηση, τις προβολές, τη μουσική, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη σκηνογραφία και τις κατασκευές.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελεύθερο παιχνίδι στον υπαίθριο χώρο του Ω2. Μια ιδέα για τις θεματικές του μπορείς να πάρεις εδώ.

 

Τα πάρτι

Στο Ω2 τα πάρτι αποκτούν άλλη διάσταση.

Παίζοντας μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια τα παιδιά μεταμορφώνονται σε πειρατές και ινδιάνους, πετούν στα σύννεφα, πολεμούν εξωγήινους και κακές μάγισσες, μαθαίνοντας με βιωματικό τρόπο για την όπερα, το μπαλέτο, το μιούζικαλ. Θέατρο, μουσική, κίνηση, γέλιο, μάθηση, και κυρίως διασκέδαση, παρέα με εκπαιδευμένους εμψυχωτές.

Μια ιδέα για τις θεματικές των πάρτι του μπορείς να πάρεις εδώ.

 

Παραστάσεις Σαββατοκύριακου

Κάποια Σαββατοκύριακα του μήνα το Ω2 ανοίγει τις πόρτες του σε όλα τα παιδιά της πόλης και προσφέρει θεάματα αλλά και εργαστήρια τέχνης για μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά. Μάλιστα έχει και τη δική του παράσταση, που λέγεται «Η κοιλάδα με τα μανιτάρια» και παίζεται και σε σχολεία!

Μπορείς να ενημερώνεσαι για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ω2 από τις www.pigolampides.gr ή από τη σελίδα του Ω2 στο facebook.

 

 

Τι κάνει ξεχωριστό το Ω2;

Η δημιουργικότητά του (για να καταλάβεις τι εννοώ ρίξε μια ματιά στα βίντεο που ετοίμασαν για τα προγράμματα της φετινής χρονιάς)

Η φαντασία του (για να καταλάβεις τι εννοώ ρίξε μια ματιά στα ονόματα που δίνουν στα τμήματα μουσικής, θεάτρου και κινηματογράφου)

Το χιούμορ του (για να καταλάβεις τι εννοώ πέρασε μια μέρα από τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής για να γνωρίσεις την ομάδα του) 

Η καινοτομία του (για να καταλάβεις τι εννοώ δες τα βίντεο που ετοίμασαν με τους μαθητές του τμήματος Φώτα κάμερα πάμε)

 

Πίσω από το Ω2

(που θα μπορούσε να είναι και Ω3)

 

Ανέστης : Διευθύνει, διασκεδάζει, ποτέ κάτω δεν το βάζει,

μουσικός και συγγραφέας, σκηνοθέτης και ζωγράφος,

έχει τρόπο να σε κάνει την τέχνη ν’ αγαπάς με πάθος.

 

Μαριάννα: Οι ιδέες της βροχή, ζωηρή και γελαστή,

σχεδιάζει, ερευνά και ποτέ δεν σταματά,

τον Γρηγόρη να πειράζει και τον κύριο Ποϊράζη.

 

Γρηγόρης : Ηρεμία και γαλήνη, σοβαρότης και ευθύνη,

το Ω2 κατευθύνει και φωτιές με κέφι σβήνει.

Μα όταν κάτι χρειαστεί λύση βρίσκει στη στιγμή.

 

Το βιβλίο: “Φεγγαροπαιχνιδίσματα”

Από την άνοιξη του 2019 κυκλοφορεί το βιβλίο του Ανέστη Ποϊράζη «Φεγγαροπαιχνιδίσματα» από τις Εκδόσεις Ίκαρος, σε εικονογράφηση του Κώστα Καρασαββίδη, ενώ το βιβλίο περιέχει και cd, με μουσική του Daniel Georgiev και αφήγηση της Μαριάννας Ρούκαλη. Πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό βιβλίο, όπου ο  ήρωας του βιβλίου, ο μικρός Ντάνιελ, ανακαλύπτει απρόσμενα το ταλέντο του, που θα τον οδηγήσει σε ένα υπέροχο ταξίδι.

 

 

Ξεχάσαμε κάτι σημαντικό;

Ναι! Στις εγκαταστάσεις του Ω2 υπάρχει ιδιωτικός χώρος πάρκινγκ και χώρος café για τους γονείς. Και αν ξεχάσαμε και κάτι ακόμα, δεν έχεις παρά να πάρεις ένα τηλέφωνο και να τους ρωτήσεις!

 

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

Καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη: 30 ιδέες για να περάσεις αξέχαστα με τα παιδιά!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr & www.thepaperboat.gr

Τι κι αν ήρθε το καλοκαίρι και έμεινες στην πόλη με τα παιδιά; Η Θεσσαλονίκη είναι και ωραία και familyfriendly και σε προ(σ)καλώ να την ανακαλύψεις μαζί μας!

 1. Στα Πλατανάκια Natura θα βρεις υπέροχη δροσιά και δέντρα πολλά! Θα σου αρέσει τόσο πολύ που θα θέλεις να κατασκηνώσεις εδώ όλο το καλοκαίρι!
 2. Στο πρωτότυπο και μοναδικό Anel Honey Park  θα μάθεις τα πάντα για τη μέλισσα και τη ζωή της. Πριν πας ξεφύλισσε το υπέροχο βιβλίο Μέλισσες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.
 3. Στο Αγρόκτημα Οικολογικής Γεωργίας,στη Θέρμη, θα ταίσεις ζωάκια, θα ιππεύσεις άλογο και θα αγοράσεις βιολογικά προϊόντα!
 4. Σου αρέσει το πρωινό στο κρεβάτι; Τι θα έλεγες ακόμα και για ένα brunch σε ξενοδοχείο της πόλης; Σου έχω και ακόμα καλύτερη ιδέα: κανόνισε διανυκτέρευση το προηγούμενο βράδυ και κάνε όλη μέρα τον τουρίστα!
 5. Θα πας οπωσδήποτε σε μια συναυλία μέσα στο καλοκαίρι. Στην πόλη, στο Θέατρο Δάσους, στη γειτονιά, πάρε τα παιδιά και χορέψτε στο ρυθμό!
 6. Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά είναι σαν καρπούζι χωρίς κουκούτσια! Δεν έχεις δικαιολογίες! Ρίξε μια ματιά στο πρόγραμμα και ετοιμάσου για μπόλικο ποπκόρν!
 7. Μπορεί να έχει αρκετή ζέστη το καλοκαίρι, αλλά οι βόλτες με το ποδήλατο στην παραλία, κατά το σούρουπο, είναι κάτι που δε θέλεις να χάσεις. Να δεις και τον Όλυμπο και να θυμηθείτε τους Θεούς του Ολύμπου! Το ξέρεις ότι μπορείς να νοικιάσεις και οικογενειακό ποδήλατο, έτσι;
 8. Οι βόλτες στο δάσος είναι πάντα ένα must στις λίστες μας για το καλοκαίρι. Διάλεξε το αγαπημένο σου σημείο: Σειχ σου, Πλατανάκια, Χορτιάτης, σημασία έχει να το απολαύσεις! Για τo Thessaloniki Outdoors Festival έχεις ακούσει!
 9. Πώς σου φαίνεται η ιδέα για μια βουτιά στην πισίνα; Διάβασε το άρθρο μας για τις family friendly πισίνες της Θεσσαλονίκης!
 10. Επίλεξε παιδότοπους που έχουν δημιουργικά και ασφαλή παιχνίδια, που είναι άκαπνοι, που έχουν κέφι και αγάπη για τα παιδιά και που έχουν δροσιά το καλοκαίρι!
 11. Αν θέλεις να συνδυάσεις ψώνια, φαγητό, δράσεις για παιδιά και δροσιά, τότε το Mediterranean Cosmos είναι μια ασφαλής επιλογή!
 12. Στην Αρετσού θα βρεις την μοναδική παιδική χαρά που ξαπλώνει πάνω στην άμμο. Εδώ η θέα είναι καταπληκτική και η βόλτα στη μαρίνα σε κάνει να νιώθεις για λίγο πως είσαι σε νησί.
 13. Έχω χρόνια να παίξω bowling αλλά νομίζω ότι θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα!
 14. Στο Magic Park έχεις πάει; Όταν ήμουν μικρή λάτρευα τον τροχό. Ο μπαμπάς μου είχε έναν φίλο στην είσοδο και μας άφηνε επάνω για ώρες 🙂 Έχω να πάω από τότε.
 15. Αναρρίχηση, αδρεναλίνη και fun είναι μία από τις ιδέες μας. Στο up move and play και στο we, θα βρεις αυτό που ψάχνεις!
 16. Πιο πάνω αναφέραμε τις πισίνες της πόλης, αλλά νομίζω ότι θα αφιερώσω ξεχωριστό αριθμό στη Waterland γιατί είναι κατηγορία από μόνη της!
 17. Πικ νικ στην παραλία, να ξαπλώνεις στο γρασίδι και να τρως σαντουιτσάκια που φτιάξατε μαζί με τα παιδιά! Φυσικά, μεγάλο respect στο μεγαλύτερο Urban Pic Nic Festival, που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά!
 18. “Κάθε μέρα θάλασσα” είναι το motto τους και σίγουρα μια βόλτα με το καραβάκι στην Αγία Τριάδα θα δώσει μεγάλη χαρά σε μικρούς και μεγάλους! Κάναμε φέτος τη βόλτα μας και είναι πολύ family friendly!
 19. Τι ωραία εποχή για επισκέψεις σε Μουσεία! Έτσι τα παιδιά θα συνδέσουν τα Μουσεία όχι μόνο με την εκπαίδευση αλλά και με την απόλαυση, με την οικογένεια. Ξεχυθείτε και δείτε τα εκθέματα διαφορετικά.
 20. Ο Λευκός Πύργος είναι ένα must για τη Θεσσαλονίκη και αν είσαι από αυτούς που βλέπεις αξιοθέατα μόνο στα ταξίδια σου σε άλλες πόλεις, τότε νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να το κάνεις και στην πόλη σου. Η θέα από ψηλά θα σε αποζημιώσει.
 21. Με το τουριστικό λεωφορείο Thessaloniki Sightseeing γυρνάς την πόλη και τη γνωρίζεις καλύτερα!
 22. Στο καφέ του Πύργου του ΟΤΕ απολαμβάνουμε πάντα τη θέα και απαριθμούμε τα Μουσεία και αξιοθέατα της πόλης!
 23. Στα πανηγύρια! Μας αρέσουν πολύ! Μείνε συντονισμένος – η στις Πυγολαμπίδες και θα σε ενημερώνουμε για οτιδήποτε πέσει στην αντίληψ΄η μας.
 24. Εκδηλώσεις, φεστιβάλ, παιχνίδια με νερό, messy play, ανοιχτές γιορτές. Θα τα βρεις όλα στο site των πυγολαμπίδων. Να μπαίνεις συχνά και να κάνεις αναζήτηση με τη βοήθεια των φίλτρων, είναι πολύ βοηθητικά!
 25. Στο ΝΟΗΣΙΣ θα επισκεφτείτε την έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, το Μουσείο Τεχνολογίας, θα απολαύσετε προβολές στο πλανητάριο και το κοσμοθέατρο και θα περάσετε φίνα!
 26. Πάρκα! Πράσινο! πικ νικ! μουσικές! βιβλία και παιχνίδια στο γρασίδι. Διάλεξε όποιο θέλεις: κήποι του πασά, πεδίο του Άρεως, ζωολογικός κήπος, πάρκα νέας παραλίας…! Ιδέες για πικ νικ και χώρους πρασίνου θα βρεις και εδώ.
 27. Έχεις πάει στα Ανάκτορα του Γαλέριου; Αν όχι να πας οπωσδήποτε και μετά να καθίσετε οικογενειακώς στην πλατεία για φαγητό ή καφεδάκι. Εκεί θα βρεις και την πολύ συμπαθητική παιδική χαρά για τα μικρά. Μου αρέσει πολύ!
 28. Τι κι αν είναι καθημερινή; Πάρε το αυτοκίνητο και πηγαίνετε οικογενειακώς, μετά τη δουλειά, σε μια κοντινή παραλία. Μένουμε σε μια υπέροχη πόλη που ακριβώς δίπλα της έχει την Χαλκιδική! Υπέροχη θάλασσα έχει ο Άγιος Μάμας, τόσο που μερικές φορές φαντασιώνεσαι ότι είσαι στην Καραϊβική. Οι μέρες είναι μεγάλες και σίγουρα θα το απολαύσετε!
 29. Λιμάνι και Λαδάδικα, αγορές με φρούτα και λαχανικά, παλιά κτίρια, βόλτες στην πόλη. Θα έχει ζέστη, αλλά με πολύ νερό, ελαφριά ρούχα και καπέλο θα ξεπεράσετε τα εμπ΄όδια. Μπορείς με παρέα να κανονίσεις και μια ωραία ξενάγηση με το family friendly dot2dot!
 30. Mini golf έχεις παίξει; Θα το βρεις στη Σοφούλη. (δεν έχουμε πάει ακόμα)
 31. Τέλος! Θέλεις κι άλλο; Σκέψου μια δική σου ιδέα και μοιράσου τη μαζί μας.

 

PlayLab: ένας χώρος στα δυτικά της πόλης, που σε γεμίζει αισιοδοξία!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Κυρίες και Κύριοι!

Σας παρουσιάζω τη Φωτεινή και τη Νατάσα. Τη Νατάσα και τη Φωτεινή. Δύο νέα, φωτεινά και ικανά κορίτσια που κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα! Μη φανταστείτε κάπου μακριά από εδώ, όχι! Zουν και κινούνται ανάμεσά μας!

Η ιστορία ξεκινάει με μια φιλία που κρατάει πολλά χρόνια και σηματοδοτείται από τις κοινές τους σπουδές στη Φιλοσοφική. Εκεί γνωρίστηκαν, ταίριαξαν και άρχισαν να μοιράζονται τις κοινές τους αντιλήψεις για την εκπαίδευση αλλά και τη ζωή.

Η Φωτεινή έκανε στη συνέχεια Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία και η Νατάσα στη Σχολική Ψυχολογία.  Ενώ η Φωτεινή αποκτούσε εμπειρία στην εκπαίδευση και διδασκαλία παιδιών όλων των σχολικών βαθμίδων (και αποκτούσε και τη δική της οικογένεια) η Νατάσα, παράλληλα με το έργο της στo «Make A wish Greece», έκανε μετεκπαίδευση στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, Playtherapy – Παιγνιοθεραπεία, την οποία και ασκεί σήμερα με μεγάλη αγάπη.

 

 

Τον Οκτώβριο του 2018 δημιούργησαν το PlayLab, μετά από προσεκτική αναζήτηση, ως ένα πολυεπίπεδο κέντρο δημιουργίας και έκφρασης των παιδιών. Βρίσκεται στην καρδιά του Ευόσμου, στα Δυτικά της πόλης, σε ένα φωτεινό, παραδεισένιο χώρο, με μίνιμαλ αισθητική και καλοσχεδιασμένες γωνιές που ενισχύουν το παιχνίδι και την εξερεύνηση.

Και οι δυο φέρνουν μέσα στο PlayLab τη γνώση τους, την εμπειρία τους, την αγάπη τους για τα παιδιά, τους ανθρώπους και το παιχνίδι της ζωής. Αρκεί να τις γνωρίσεις για να καταλάβεις τις αποσκευές που κουβαλούν μαζί τους!

 

 

Το PlayLab δεν είναι ένας απλός χώρος δημιουργικής απασχόλησης. Το PlayLab είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Εδώ θα βρεις ένα πλούσιο και δομημένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά από 10 μηνών έως 12 ετών με στόχο μια πολύπλευρη και ολιστική ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Όμως εδώ οι γονείς δε μένουν απ’ έξω. Σκοπός του PlayLab είναι να τους ενσωματώσει στο παιχνίδι και στη δημιουργική ανάπτυξη των παιδιών τους και να τους προσφέρει, με παιγνιώδη τρόπο, τα εργαλεία για να αποκωδικοποιήσουν τις συμπεριφορές των παιδιών τους αλλά και να χαρούν τη ζωή μαζί με αυτά.

Στόχος και όραμα του PlayLab είναι μικροί και μεγάλοι να μαθαίνουν και να αγαπούν τον εαυτό τους και να εκφράζουν το μέγιστο δυναμικό τους, μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική έκφραση.

 

Στο PlayLab θα ανακαλύψεις ακόμα:

 • Βιωματικά group εφήβων – «ταξίδια αυτογνωσίας»
 • Βιωματικά group γονέων – «εμείς & τα παιδιά μας»
 • Ψυχοθεραπεία/ Παιγνιοθεραπεία παιδιών & εφήβων
 • Συμβουλευτική γονέων
 • Σεμινάρια
 • Εκδηλώσεις/ Party

 

Είστε όλοι καλεσμένοι για μια γνωριμία με το PlayLab, όπου η Νατάσα και η Φωτεινή θα χαρούν να σας υποδεχτούν, να σας ξεναγήσουν και να μοιραστούν μαζί σας τη φιλοσοφία τους. Εδώ θα βρείτε όλα τα τμήματά τους και το πρόγραμμα της χρονιάς.

 

Τι περιμένεις;

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το PlayLab και τα τμήματά του θα βρεις εδώ. 

 

 

Photo credits: arteditre.gr

#piglampidesadvertorial

 

Τι να κάνεις αυτό το καλοκαίρι με τα παιδιά στην πόλη

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Το να μείνεις καλοκαιριάτικα στην πόλη δεν είναι και από τα καλύτερα σενάρια που είχες κάνει μέσα στο χειμώνα. Αν δεν είσαι από αυτούς που έχουν τη γιαγιά και τον παππού, για να κρατήσουν τα παιδιά για ένα διάστημα στο χωριό, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση. Θα χρειαστείς αρκετή φαντασία και ενέργεια για να ανταποκριθείς στις προσδοκίες τους!

Πολλές φορές είναι σημαντικό να πατήσουμε το pause και να δούμε την κατάσταση από άλλη σκοπιά. Έχουμε μια ευκαιρία για επανασύνδεση με τα παιδιά μας και τις ανάγκες τους και αν και το καλοκαίρι είναι η εποχή, που περισσότερο από κάθε άλλη, επιτρέπεται να βαριόμαστε, δε θα ήταν ωραίο να περνούν όλη τη μέρα τους μπροστά από τις οθόνες και τα tablet.  Ας δώσουμε χρόνο και χώρο στα παιδιά μας να μας πουν τις δικές τους ιδέες, να σκεφτούμε μέρη που δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε όλο το χειμώνα  και τελικά να σχεδιάσουμε ένα καλοκαίρι γεμάτο συντροφικότητα, εμπειρίες και νέες εικόνες.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές ιδέες από τις οποίες μπορείς να εμπνευστείς για να δημιουργήσεις τις δικές σας στιγμές. Θα χαρώ να ανεβάσεις  τις φωτογραφίες σου στο instagram χρησιμοποιώντας τα #iamfamilyfriendly και #pigolampidesreporter. Ακολούθησε τον δικό μου λογαριασμό στο instagram για έμπνευση και ιδέες.

 

Στο σπίτι

Στη γειτονιά

 • επισκεπτόμαστε τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς μας.
 • επισκεπτόμαστε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας: Όπως κατάλαβες μας αρέσουν τα βιβλία.
 • σχεδιάζουμε τον χάρτη της γειτονιάς μας, εντοπίζοντας τα αγαπημένα μας καταστήματα και αξιολογώντας τους λόγους που τα προτιμούμε έναντι των άλλων. Ψηφίζουμε τον καλύτερο γείτονα και του κάνουμε ένα μικρό δώρο ή του ζωγραφίζουμε μια κάρτα.
 • διαβάζουμε το αγαπημένο μας βιβλίο στο πάρκο της γειτονιάς.
 • βελτιώνουμε την πόλη μας: όταν εντοπίζουμε σκουπίδια ή άλλα ογκώδη, λάμπες που δε λειτουργούν και διάφορα άλλα, τότε ενημερώνουμε το Δήμο Θεσσαλονίκης μέσω ειδικής εφαρμογής. Η Ολυμπία σκέφτεται (εκτός από παιδίατρος) να γίνει και Δήμαρχος όταν μεγαλώσει.

 

Στην πόλη

 • πηγαίνουμε σε θερινό σινεμά. 
 • κάνουμε μπάνιο σε μια πισίνα ξενοδοχείου. 
 • κάνουμε πικ νικ στην παραλία: παίρνουμε επιτραπέζια, βιβλία, σνακ και αντικουνουπικό.
 • παίρνουμε το πρωινό μας σε κάποιο ξενοδοχείο. Γνωρίζεις για το thess brunch της Θεσσαλονίκης με σύμβολο το κουλούρι;
 • κάνουμε μια βόλτα στην πόλη σαν τουρίστες. Κατέβασε δωρεάν τον family friendly οδηγό της Θεσσαλονίκης, που θα σου δώσει ατελείωτες ιδέες για να γίνεις τουρίστας στην πόλη σου!

 

 • επισκεπτόμαστε ένα μουσείο: όμως κάνουμε την επίσκεψή μας διασκεδαστική, μιλάμε, ανακαλύπτουμε, ζωγραφίζουμε, τίποτα δεν είναι βαρετό γιατί βάζουμε όλοι τα δυνατά μας για μια αξέχαστη εμπειρία τέχνης και αλληλεπίδρασης.
 • μπαίνουμε στο hop on – hop off λεωφορείο και γνωρίζουμε όλη την πόλη!
 • κάνουμε μια βόλτα με το ποδήλατο: αν ζεις στη Θεσσαλονίκη, τότε το ηλιοβασίλεμα στην παραλία θα σε συναρπάσει!
 • παίρνουμε ένα καραβάκι και βουτάμε νοητικά στο μπλε της θάλασσας (είμαστε τυχεροί, γιατί όπως είπαμε ζούμε στη Θεσσαλονίκη)
 • επιλέγουμε ένα ιδιαίτερο καφέ της πόλης και το επισκεπτόμαστε!

 

Εκτός πόλης

 • αναζητούμε μια συναυλία ή πανηγύρι
 • κάνουμε πικνικ στο χωριό ή σε κάποιο άλσος

 • κάνουμε barbeque στο σπίτι των φίλων που μένουν λίγο έξω από την πόλη. Σχεδιάζουμε όλοι μαζί το μενού, κάνουμε λίστες για τα ψώνια, επιλέγουμε παιχνίδια που θα παίξουμε.
 • επισκεπτόμαστε μια φάρμα με ζώα.
 • παίρνουμε ανάσες δροσιάς και οξυγόνου στον πιο κοντινό μας προορισμό. Μας αρέσουν πολύ το Καταφύγιο στον Χορτιάτη και τα ανανεωμένα Πλατανάκια στο Πανόραμα. 

 

Σου άρεσαν οι ιδέες μας; Μπορείς να τις μοιραστείς με τους φίλους σου!

 • Αν θέλεις να ανακαλύψεις τα πιο family friendly σημεία της Θεσσαλονίκης ή αν επισκέπτεσαι την πόλη μας για διακοπές μαζί με την οικογένειά σου, τότε κατέβασε τον δωρεάν οδηγό της Θεσσαλονίκης, με τα προτεινόμενα family friendly σημεία που αξίζει να επισκεφτείς!
 • Να ενημερώνεσαι τακτικά από την ενότητα εκδηλώσεις  του site των πυγολαμπίδων για να μη χάνεις όλα τα ενδιαφέροντα δρώμενα της πόλης! Κάνε εγγραφή στο εβδομαδιαίο μας newsletter μας για να λαμβάνεις χρήσιμες πληροφορίες και νέα στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο!
 • Στην ετήσια agenda των Πυγολαμπίδων, που κυκλοφορεί δωρεάν σε 7000 αντίτυπα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, θα βρεις πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες προτάσεις. Αναζήτησέ την αρχές Δεκέμβρη!
 • Θα χαρώ να ανεβάσεις  τις φωτογραφίες σου στο instagram χρησιμοποιώντας τα #iamfamilyfriendly και #pigolampidesreporter. Ακολούθησε τον δικό μου λογαριασμό στο instagram για έμπνευση και ιδέες.

 

Μοιράσου μαζί μας τη δική σου ιδέα!

ECO SCHOOL ΜΠΛΕ ΜΕΛΙΣΣΑ: ένα ΚΔΑΠ στην Περαία που ανατρέπει τα δεδομένα στην εκπαίδευση

Γιώργος Κυριάκου, Δάσκαλος και Εμπνευστής του Eco School Μπλε Μέλισσα

Ο Γιώργος Κυριάκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ν.Ποτίδαια Χαλκιδικής. Από μικρός ενεπλάκη με τις τέχνες στο καλλιτεχνικό εργαστήριο του πατέρα του. Μεγαλώνοντας ασχολήθηκε επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο συμμετέχοντας σε κατηγορίες Α, Β και Γ εθνικής. Τα ερεθίσματα και τα βιώματα που είχε, τον ώθησαν στο να φοιτήσει και να αποφοιτήσει από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε κατά τη διάρκεια της φοίτησής του αλλά και έπειτα, με έρευνες σε σχέση με την εναλλακτική διδασκαλία των φυσικών επιστημών αλλά και της υπαίθριας εκπαίδευσης.  Αφού εργάστηκε σε διάφορα τοπικά σχολεία και ΚΔΑΠ της Θεσσαλονίκης, πήρε την απόφαση να μην φύγει στο εξωτερικό ακολουθώντας μεταπτυχιακές σπουδές και δουλειά, αλλά να παραμείνει Ελλάδα και να κάνει το σχολείο που ονειρευόταν: Το Eco School Μπλε Μέλισσα!

Δείτε εδώ το video μας από το Eco School Μπλέ Μέλισσα και τον Γιώργο Κυριάκου, σε ένα από τα Facebook Live μας.

 

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Γιώργο, είσαι δάσκαλος. Πώς επέλεξες αυτό το επάγγελμα και τι ήταν αυτό που σε ώθησε στη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου, όπως το Eco School Μπλε Μέλισσα;

Το διάλεξα γιατί πρώτα απ’ όλα δεν θεωρώ ότι «δουλεύω» όταν είμαι με τα παιδιά. Περιμένω να έρθει η επόμενη μέρα για να πάω σχολείο. Από πολύ μικρό με θυμάμαι να είμαι στο νηπιαγωγείο που δούλευε η μητέρα μου, όντας παιδί δημοτικού και να προσπαθώ να συντονίζω και να οργανώνω ομάδες νήπιων με παιχνίδια, αποστολές κτλ. Τώρα πια για εμένα είναι συνειδητή επιλογή επειδή στα ματιά μου είναι ένα από τα πιο ανθρωπιστικά επαγγέλματα, σε άμεση σχέση με τον άνθρωπο αλλά και στην ενδεχόμενη αλλαγή του, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

 

 

Πως προέκυψε το όνομα Μπλε Μέλισσα και τι σημαίνει Eco School;

Το όνομα Μπλε Μέλισσα είναι συμβολικό. Διαλέξαμε τη μέλισσα επειδή είναι ένα έντομο απαραίτητο για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα επιλεκτικό, καθώς πετάει από λουλούδι σε λουλούδι και ό,τι πιο πολύτιμο το φέρνει σπίτι της. Αυτό, μου φέρνει στο νου τη φιλοσοφία της υπαίθριας εκπαίδευσης. Όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε, τα φέρνουμε στο σχολείο μας κι εκεί τα επεξεργαζόμαστε. Επίσης, η εργασία της μέλισσας βασίζεται στη συνεργατικότητα και την ομαδική δουλειά, στοιχεία που θέλουμε να προωθήσουμε στο σχολείο μας. Παράλληλα, τονίζουμε το παγκόσμιο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια με την εξαφάνιση των μελισσών.

Όσον αφορά το χρώμα Μπλε, είναι και αυτό συμβολικό. Μας παραπέμπει στον ουρανό, τη θάλασσα, την ελευθερία και τη φιλοσοφία.

Το Eco School αποτελεί ένα οικολογικό σχολείο που στηρίζεται στην οικοφιλοσοφία. Κάθε ένα γράμμα της λέξης ECO είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι δηλώνει τις αρχές και τις βάσεις του σχολείου μας, καθώς και τα ρεύματα από τα οποία έχει επιρροές. Μιλάμε, λοιπόν, για το Experiential Critical Outdoor School ή αλλιώς, για το Βιωματικό Κριτικό Υπαίθριο Σχολείο.

 

Πες μας με λίγα λόγια τι είναι το ΚΔΑΠ και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται.

Οι δομές ΚΔΑΠ είναι κέντρα δημιουργικής απασχόληση παιδιών, που λειτουργούν όλο το χρόνο, δωρεάν μέσω ΕΣΠΑ. Τα ωράρια λειτουργίας κατά τη χειμερινή περίοδο είναι 13:00 με 21:00 και κατά τη θερινή περίοδο, 07:30 με 16:00. Για εμάς, βέβαια, είναι κάτι παραπάνω από ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης. Είναι ένα σχολείο όπως θα έπρεπε να είναι όλα τα σχολεία. Μέσα στην κοινωνία, παιδοκεντρικό, που να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ οικογένειας και σχολείου και να προσπαθεί να καλύψει τα κενά της ήδη υπάρχουσας τυπικής εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη ατομικά και συνολικά τις ανάγκες των παιδιών.

 

Ποια είναι η κεντρική φιλοσοφία του σχολείου και τι είναι αυτό που αγαπάς στην υπαίθρια εκπαίδευση;

Η κεντρική φιλοσοφία του σχολείου αντικατοπτρίζεται στο τρίπτυχο βιωματική, κριτική και υπαίθρια εκπαίδευση, όπως φανερώνεται και από το ακρωνύμιο ECO. Επιχειρούμε μέσα από το βίωμα και την εμπειρία, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες των παιδιών, χωρίς όμως αυτό να γίνεται αυτοσκοπός μας. Αναγνωρίζοντας τις πιέσεις και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά, εμείς θέτουμε ως προτεραιότητα την αποσυμφόρησή τους. Νοιαζόμαστε τα παιδιά να περνούν καλά, και να απολαμβάνουν την παρέα που θα βρουν στην Μπλε Μέλισσα, καθώς και τις δραστηριότητες, που με μεράκι, σχεδιάζουμε για αυτά.

Στη φιλοσοφία μας, κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, στοιχείο που διαχέεται σε όλα τα εργαστήριά μας. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να παρέχουμε στα παιδιά ένα χώρο που θα μπορούν να σκεφτούν με διαφορετικούς τρόπους, να εξετάσουν διαφορετικές οπτικές και να εκφραστούν ελεύθερα.

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας της φιλοσοφίας μας, η υπαίθρια εκπαίδευση συμπληρώνει και ολοκληρώνει το όραμά μας. Το γοητευτικό στην υπαίθρια εκπαίδευση είναι η αίσθηση της ελευθερίας που νιώθουμε στη φύση, αλλά και οι ευκαιρίες μάθησης που προκύπτουν όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί της. Επιπλέον, γνωρίζοντας καλύτερα τη φύση, γνωρίζουμε καλυτέρα και τον εαυτό μας μέσα από αυτή.

 

 

Γνωρίζοντας πως είσαι ένθερμος υποστηρικτής της ολόπλευρης ανάπτυξης και της βιωματικής μάθησης, θα ήθελα να μας πεις δυο λόγια για τις 6 κυψέλες της Μπλε Μέλισσας και πως αυτές βάζουν το πλαίσιο για μία ουσιαστική ανάπτυξη του παιδιού.  

Όλα τα εργαστήρια που έχουμε δημιουργήσει είναι διαθεματικά, εμπεριέχουν και συνδυάζουν, δηλαδή, διάφορες επιστήμες. Προχωρήσαμε σε μια κατηγοριοποίηση με βάση το κυρίαρχο στοιχείο κάθε εργαστηρίου, για να μπορούμε να συμβάλλουμε σε μια ολιστική παιδαγωγική. Δίνουμε έμφαση τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά σε όλα τα εργαστήρια, διότι το καθένα έχει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό. Θέλουμε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ποικίλα ερεθίσματα και πραγματικά πλαίσια προβλήματος, ώστε να έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τις αντίστοιχες δεξιότητες και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Για αυτό το λόγο, υπάρχει η κυψέλη των φυσικών επιστημών, στην οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή με επιστήμες από διαφορετικά πεδία, όπως είναι η φυσική, τα μαθηματικά, η γεωλογία, η μετεωρολογία κτλ. Στην κυψέλη της τέχνης, προσπαθούμε τα παιδιά να γνωρίσουν και να απολαύσουν και τις 9 τέχνες. Παράλληλα, στην κυψέλη του αθλητισμού παίζουμε, χορεύουμε, γυμναζόμαστε και συμμετέχουμε σε διάφορα αθλήματα, αξιοποιώντας τον υπαίθριο χώρο του σχολείου αλλά και τον εσωτερικό χώρο που έχει διαμορφωθεί για αυτό το σκοπό. Στην κυψέλη της έρευνας, επιχειρείται μια εμβάθυνση στη σκέψη, η οποία ενισχύεται από διάφορα πρωτοποριακά εργαστήρια, όπως «το φιλοσοφία για παιδιά». Στην κυψέλη του περιβάλλοντος κάνουμε μια σειρά από υπαίθρια περιβαλλοντικά πρότζεκτ, χρησιμοποιώντας μικροσκόπια, στερεοσκόπια, φωτοτράπεζα και άλλα πολλά βοηθητικά όργανα και εργαλεία. Ωστόσο, ποτέ δεν ξεχνάμε τον ρόλο των συναισθημάτων, γεγονός που μας υπενθυμίζει η κυψέλη των συναισθημάτων. Σε αυτή την κυψέλη, πραγματοποιούνται εργαστήρια και δραστηριότητες που στοχεύουν στην επαφή με τα συναισθήματα, τη γνωριμία με αυτά, και την εύρεση τρόπων αποτελεσματικότερης διαχείρισής τους. Σε αυτή την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, την οποία μεταξύ μας ονομάζουμε καρδιά του σχολείου μας, γίνονται και όλες οι συναντήσεις παιδιών-εκπαιδευτικών.

 

 

Ένα από τα τμήματα που μου τράβηξε το ενδιαφέρον είναι το «Λύνοντας τις απορίες αλλιώς». Τι ακριβώς μαθαίνετε με τα παιδιά αυτή την ώρα;

Σε αυτό το εργαστήριο, θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα πιο άμεσα το παιδί στη σχολική πραγματικότητα. Για αυτό, προσφέρουμε αυτό που για εμάς λείπει πολλές φορές, ένα πραγματικό πλαίσιο προβλήματος για τα παιδιά. Συγκεκριμένα, προσπαθούμε να συνδέσουμε τις θεωρητικές γνώσεις των βιβλίων με πραγματικά πλαίσια, με την καθημερινή ζωή, με τρόπο που να κινητοποιεί τα παιδιά. Καθημερινά, σε αυτό το εργαστήριο, θα λύνονται σε βάθος οι απορίες των παιδιών, με ένα διαφορετικό βιωματικό τρόπο, βοηθώντας τη διαδικασία της μάθησης να γίνει πιο άμεση, εύκολη, αποτελεσματική και διασκεδαστική. Για παράδειγμα, αν ένας μαθητής δυσκολεύεται στα κλάσματα, μπορούμε να πάμε στην κουζίνα μας και να εκτελέσουμε με κάποιες μεθοδολογίες μια συνταγή. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας τη μαγειρική, το παιδί θα έχει την ευκαιρία να κατανοήσει δύσκολες μαθηματικές έννοιες και γιατί του χρειάζονται, με έναν πρακτικό τρόπο, σε ένα πραγματικό πλαίσιο προβλήματος.

 

Τα παιδιά επιλέγουν τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες με βάση τις κλίσεις τους και τα ενδιαφέροντά τους ή συνήθως αποφασίζουν οι γονείς τους για αυτά;

Πολλά από τα εργαστήριά μας ενθουσιάζουν και τους γονείς, για αυτό το λόγο ετοιμάζουμε διάφορα πρότζεκτ μέσα στη χρονιά που θα μπορούν να συμμετέχουν μαζί με τα παιδιά και όσοι γονείς το επιθυμούν. Συνήθως, στην αρχή, τα παιδιά είναι αυτά που διαλέγουν τα εργαστήρια που θεωρούν ότι θα είναι συναρπαστικά. Στην πορεία, ανακαλύπτουν πως τους ενδιαφέρουν και άλλα εργαστήρια, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις, συζητάμε όλοι μαζί και με τους γονείς, και τελικώς, τα παιδιά αποφασίζουν ποια θα επιλέξουν. Μέσα στο καλοκαίρι, κάνουμε εβδομαδιαία πρότζεκτ, κι έτσι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από την κάθε κυψέλη και να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για όλες τις θεματικές.

 

 

Τι έχεις μάθει μέσα από τα παιδιά;

Καθημερινά μαθαίνω μέσα από τα παιδιά και μαζί με τα παιδιά. Γινόμαστε συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι γνώσεων και εμπειριών. Αυτό που έμαθα τελευταίως, και φέρνω έντονα στο νου μου, αφορά τις προσδοκίες του εκπαιδευτικού για τα παιδιά. Μου είναι πια γνωστό και φανερό το πόσο πιο λειτουργική και όμορφη μπορεί να γίνει η αλληλεπίδραση με τα παιδιά αν οι δάσκαλοι μετριάσουμε τις προσδοκίες μας. Μόνο έτσι θα φτάσουμε στην παιδοκεντρικότητα και το σεβασμό προς τα παιδιά. Δίνοντας πραγματικά το χωροχρόνο σε κάθε παιδί για να αναπτυχθεί με το δικό του ρυθμό, και σεβόμενοι τις ανάγκες και την προσωπικότητά του.

  

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο; 

Ένα από τα όνειρα μου ως δάσκαλος είναι να καμαρώσω τους μαθητές και τις μαθήτριες που περνούν από την Μπλε Μέλισσα στην ενήλικη ζωή τους. Να τους θαυμάσω για τα όμορφα πράγματα που κάνουν, για το πώς έφτιαξαν τις ζωές τους, για το πώς διαμορφώθηκαν, αλλά και για τα ενδιαφέροντα που έχουν, τις κλίσεις τους, τα παιδιά τους, την οικογένειά τους, την ισορροπία τους, έχοντας κατά νου, πως κάποτε ίσως να βάλαμε και εμείς ένα σποράκι που φύτρωσε κάποια στιγμή, και συνοδεύει το δάσος που κρύβουν μέσα τους…

 

 

Που βρίσκεται το Eco School Μπλε Μέλισσα και πως μπορεί κάποιος να εγγραφεί στο πρόγραμμά του;

Βρισκόμαστε στο 19ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης-Περαίας, δηλαδή πρακτικά 300 μέτρα πριν την Περαία, στον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Περαία. Η στάση που βρίσκεται έξω από το σχολείο μας ονομάζεται κάμπος Πλαγιαρίου και φτάνετε εκεί με το λεωφορείο 72. Για τα θερινά τμήματα δεχόμαστε εγγραφές ανά εβδομάδα ενώ για το χειμερινό πρόγραμμα υπάρχει το πρόγραμμα που είναι δωρεάν μέσω ΕΣΠΑ, κατά το οποίο το παιδί μπορεί να παρακολουθεί οποιοδήποτε εργαστήριο θέλει, καθημερινά, χωρίς δέσμευση και πληρωμή. Διαλέγει μια από τις 2 βάρδιες 13:00 με 17:00 ή 17:00 με 21:00 και σε αυτά τα ωράρια μπορεί να έρθει όποτε επιλέξει. Φυσικά, και για τους γονείς που δεν εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα, θα υπάρχει διαθέσιμο το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα τέλη Αυγούστου, όπου θα μπορούν να δουν τι εργαστήρια θα γίνονται καθημερινά και με βάση αυτά, θα υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές από καθημερινή παρακολούθηση ως και μια φορά την εβδομάδα με αντίστοιχο κοστολόγιο.

 

 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Eco School Μπλε Μέλισσα εδώ ή στο προφίλ του στο Facebook.  Ενημερωθείτε επίσης για τα καλοκαιρινά του τμήματα καθώς και για τις έξι θεμαιτκές του κυψέλες εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Γραμματεία στο 23920 75670.

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

 

Καλοκαιρινές Δραστηριότητες και Θερινή Απασχόληση για παιδιά στη Θεσσαλονίκη | 2018

Καλοκαιρινές Δραστηριότητες και Θερινή Απασχόληση για παιδιά στη Θεσσαλονίκη

Τα σχολεία σε λίγο θα κλείσουν και το καλοκαίρι στην πόλη μπορεί να παιχνιδιάρικο αλλά και εκπαιδευτικό! Οι δημιουργικές ομάδες της πόλης, έχουν βάλει τα δυνατά τους και έχουν σχεδιάσει υπέροχα προγράμματα παιχνιδιού και δραστηριοτήτων για να κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά, λίγο πριν ξεχυθούν στις παραλίες και τα δροσερά χωριά στα βουνά.

Η λίστα ανανεώνεται διαρκώς!

 

Ανατολικά | Παπάφη – Ντεπώ

Tetragono – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Ο νέος κύκλος θερινών μαθημάτων στο TETRAGONO είναι έτοιμος να ξεκινήσει! Τέσσερις εβδομάδες δημιουργικότητας, μάθησης και παιχνιδιού για παιδιά από 5 – 11 ετών από τις 18 Ιουνίου έως και τις 6 Ιουλίου και από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Θα ασχοληθούν με εικαστικά, χειροτεχνίες, θεατρικό παιχνίδι και επειδή διακοπές χωρίς παιχνίδι δεν γίνεται, θα βγούνε στο πάρκο δίπλα  και θα παίξουν οργανωμένα παιχνίδια!

Διαβάστε περισσότερα εδώTetragono – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Παιδεία παίζει – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΖΕΙ Μαραθώνος» στην Μαραθώνος 13 στην περιοχή Παπάφη και στον καινούριο  χώρο «ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΖΕΙ Γουζέλη» στην Γουζέλη 2 στην περιοχή Πέτρου Συνδίκα τα παιδιά δημοτικού θα περάσουν ένα αξέχαστο καλοκαίρι με δημιουργικές δραστηριότητες που θα γεμίσουν ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες τους από τις 7:30 έως τις 16:00 κάθε μέρα.

Διάβασε περισσότερα εδώΠαιδεία παίζει – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

The School Project – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το The School Project από τις 18/06 θα λειτουργεί τα πρωινά 09:00-14:30 (δυνατότητα διεύρυνσης ωραρίου κατόπιν συνεννόησης) απασχολώντας παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου με ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως: Προετοιμασία για την επόμενη τάξη, Project ανάγνωσης και φιλοσοφίας, Προβολή παιδικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, Παιχνίδια γνώσεων και δεξιοτήτων.

Διάβασε περισσότερα εδώThe School Project – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Ανατολικά | Τούμπα –  Χαριλάου

Ροδάνι – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το καλοκαιράκι έφτασε και το «Ροδάνι» προσκαλεί τους μικρούς του φίλους σε δημιουργικά εργαστήρια τέχνης στον άνετο και φιλόξενο χώρο του, κοντά στο Ελαιόρεμα της Πυλαίας. Με οδηγό τις παιδαγωγικές δυνατότητες που προσφέρουν οι τέχνες του θεάτρου, της μουσικής, των εικαστικών και του χορού το πρόγραμμά στο «Ροδάνι» περιλαμβάνει μια σειρά καλλιτεχνικών θεματικών δράσεων για παιδιά από τεσσάρων έως δέκα ετών. Παράλληλα, οι  εξορμήσεις στο  κοντινό  παρκάκι του Ελαιορέματος προσφέρουν ευκαιρίες για όμορφους περιπάτους στη φύση, πικ-νικ και ομαδικά παιχνίδια!

Διάβασε περισσότερα εδώΡοδάνι – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Μάθε Αλλιώς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Ένα διαφορετικό πρόγραμμα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων ξεκινά στο Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικής Έκφρασης «Μάθε Αλλιώς» με το τέλος της σχολικής χρονιάς. Από τις 18/6 και για 6 εβδομάδες τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να περνούν καθημερινά 6 υπέροχες, συναρπαστικές και ανέμελες ώρες, γεμάτες διασκεδαστικές δραστηριότητες. Κάθε εβδομάδα θα αντιστοιχεί και σε μια διαφορετική θεματική ενότητα κι έτσι τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα, εκτός των άλλων, να ανακαλύψουν νέους τόπους, να γνωρίσουν την Αρχαία Ελλάδα ‘’Αλλιώς’’, να ακούσουν τζαζ και να μελετήσουν τα αφρικάνικα όργανα αλλά και πολλά ακόμα!

Διάβασε περισσότερα εδώ  > Μάθε Αλλιώς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

 

Art Factory – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Τα εργαστήρια των εικαστικών τεχνών, το θεατρικό παιχνίδι και η δημιουργική γραφή είναι οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες που θα κρατήσουν παρέα στους μικρούς φίλους, καθημερινά από τις 8 π.μ. έως και τις 4 μ.μ. Τα διαλλείματα γίνονται στο δροσερό κήπο του εργαστηρίου παρέα με τις χελώνες. Σε οικογενειακή ατμόσφαιρα το πρόγραμμα θα φιλοξενήσει 18 παιδιά.

Διάβασε περισσότερα εδώArt Factory – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Οίστρος – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το καλλιτεχνικό εργαστήρι «Οίστρος» απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά από 5 -12 ετών τα πρωινά του καλοκαιριού. Με ποικίλες δραστηριότητες και παιχνίδια τα παιδιά εκφράζονται δημιουργικά και διασκεδάζουν.

Διάβασε περισσότερα εδώΟίστρος – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Ανατολικά | Καλαμαριά – Άγιος Ιωάννης 

Up Move & Play – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το πρώτο Summer Camp στο Up Move & Play Area είναι γεγονός!

Επιλέξτε την περίοδο που σας ενδιαφέρει και εμπιστευτείτε το παιδί σας στα έμπειρα χέρια καθηγητών Φυσικής Αγωγής και Παιδαγωγών για να απολαύσουν το πλούσιο πρόγραμμα των αθλητικών και καλλιτεχνικών δράσεων στο μοναδικό αυτό χώρο. KidsPlay (αθλήματα, σκυταλοδρομίες, παιδαγωγικά παιχνίδια κ.α.), Αναρρίχηση, Κολύμβηση, Ψυχαγωγικά & Βιωματικά Παιχνίδια, Ζωγραφική, Καλλιτεχνικές Δημιουργίες, Κρυμμένος Θησαυρός, Επιτραπέζια παιχνίδια

Διάβασε περισσότερα εδώUp Move & Play – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Ιχθείς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Ένα σούπερ, καλοκαιρινό πρόγραμμα αθλοπαιδείας, επανέρχεται για τρίτη χρονιά, ακόμη πιο ξέγνοιαστα και χαρούμενα, για παιδιά 4 ετών και άνω (χωρίς γονείς). ΠΑΝΤΑ με κύρια εφόδια την ασφάλεια, την εν -συναίσθηση και την ψυχαγωγία! Σε ένα υπέροχο beach bar στον Ποταμό Επανωμής – kids – friendly – το Carousel, τις 2 πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου τα πιτσιρίκια περνάνε τέλεια με τους Ιχθείς! Το πρόγραμμα ξεκινάει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 13 Ιουλίου, ενώ περιλαμβάνει μεταφορά, την πιο σούπερ δημιουργική απασχόληση – ψυχαγωγία – άσκηση, κολύμβηση στη θάλασσα και φαγητό.

Διάβασε περισσότερα εδώΙχθείς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Το Σχολείο Αλλιώς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

«Το Σχολείο Αλλιώς» βάζει τα καλοκαιρινά του και είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους μικρούς του φίλους. Εδώ τα παιδιά θα απασχολούνται από έμπειρους εκπαιδευτικούς με δραστηριότητες, που στόχο έχουν τόσο την ψυχαγωγία όσο και την καλλιέργεια των γνωστικών και συναισθηματικών  τους δεξιοτήτων. Κάθε εβδομάδα και μία διαφορετική θεματική ενότητα θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους και να γνωρίσουν λίγο καλύτερα τον εαυτό τους.

Διάβασε περισσότερα εδώΤο Σχολείο Αλλιώς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

My Spot – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Tο Πρότυπο Εργαστήρι Πολιτιστικής Εκπαίδευσης «My Spot» διοργανώνει εβδομαδιαίους θερινούς κύκλους εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας 4 – 10 ετών, σε ολιγομελή τμήματα διαμορφωμένα ανάλογα με το ηλικιακό επίπεδο. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων όπως πρωινή Yoga, Ρομποτική, Storytelling, Πειράματα – STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics), Θεατρικό Παιχνίδι, Μουσικά παιχνίδια, Μουσική στα Αγγλικά, Δημιουργική γραφή, Εικαστική Δημιουργία και άφθονη διασκέδαση!

Διάβασε περισσότερα εδώMy Spot – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης οργανώνει μια αξέχαστη καλοκαιρινή εμπειρία για παιδιά από 7 ετών, γεμάτη ιστιοπλοΐα, κολύμπι, Κωπηλασία , Κανόε-καγιάκ, πινγκ πονγκ, μαθήματα Κυκλοφοριακής Αγωγής, Ψυχαγωγικά Παιχνίδια αλλά και πολλές εκπλήξεις!

Διάβασε περισσότερα εδώΝαυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Χορωδείο – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Φέτος το καλοκαίρι οι δραστηριότητες στο Χορωδείο δεν σταματούν. Από τις 18 Ιουνίου ξεκινάνε εβδομαδιαίοι κύκλοι δημιουργικής απασχόλησης παιδιών οι οποίοι θα ολοκληρωθούν στις 27 Ιουλίου. Με νέο πρόγραμμα κάθε εβδομάδα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την μουσική, τον χορό, το θέατρο και τα εικαστικά. Με την καθοδήγηση εξειδικευμένων δασκάλων θα τραγουδήσουν, θα παίξουν μουσική, θα χορέψουν, θα ενσαρκώσουν ρόλους, θα ζωγραφίσουν, θα κατασκευάσουν, θα αυτοσχεδιάσουν.

Διάβασε περισσότερα εδώΧορωδείο – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Εργαστήρι Karlas Art World – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Για το καλοκαίρι 2018, το Εργαστήρι ΚΑΡΛΑΣ  διοργανώνει ένα μοναδικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 5 έως 12 ετών. Τα παιδιά συνεργάζονται, ζωγραφίζουν, δημιουργούν  και εξελίσσονται. Θα παίξουν με τα χρώματα,  θα ταξιδέψουν με τα πινέλα σε κόσμους μαγικούς, θα πετάξουν στα σύννεφα, θα κάνουν το καλοκαίρι τους πιο όμορφο και πιο διασκεδαστικό.

Διάβασε περισσότερα εδώ > Εργαστήρι Karlas Art World – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Ανατολικά | Πυλαία

Πρότυπα Εκπαιδευτήρια – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Ακολουθώντας τα βήματα του Indiana Jones, του ευρηματικού, πολυμήχανου και περιπετειώδη αρχαιολόγου το Σχολείο μεταμορφώνεται σε χώρο γεμάτο γρίφους και σπαζοκεφαλιές, κρυμμένους θησαυρούς και μέρη ανασκαφής έτοιμα να αποκαλύψουν αρχαιολογικά μυστήρια και όχι μόνο! Τα παιδιά γνωρίζουν αρχαίους πολιτισμούς, φυλές και μαθαίνουν για τα 7 θαύματα του κόσμου. Στο English Summer Camp προσεγγίζεται η αγγλική γλώσσα με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και μεταφέρεται το σχολείο στη φύση.

Διάβασε περισσότερα εδώ > Πρότυπα Εκπαιδευτήρια – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Ω2 – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Τα καλοκαιρινά τμήματα απευθύνονται σε παιδιά 5 έως 10 ετών. Ο κύκλος συμμετοχής είναι  εβδομαδιαίος, Δευτέρα με Παρασκευή από τις  8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα, το οποίο πλησιάζουμε από διαφορετικές πλευρές: την αφήγηση, τις προβολές, τη μουσική, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη σκηνογραφία και τις κατασκευές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελεύθερο παιχνίδι στον υπαίθριο χώρο του Ω2.

Διάβασε περισσότερα εδώΩ2 – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Δέντρο που δίνει – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το «Δέντρο που Δίνει» προσφέρει δημιουργική απασχόληση για παιδιά 4-12 ετών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών περιλαμβάνονται: Bήματα μέσα στο χρώμα: Εικαστικό Εργαστήρι, Μαγειρική-Ζαχαροπλαστική, Δημιουργικό Παιχνίδι: Εργαστήρι με βάση τις αρχές του Playtherapy, Εργαστήρι ηλεκτρονικών υπολογιστών: Ψηφιακή μάθηση- προγραμματισμός, Ελεύθερο παιχνίδι

Διάβασε περισσότερα εδώ > Δέντρο που δίνει – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Ανατολικά | Ρύσιο – Καρδία – Περαία

Συννεφούλα – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Στις 18 Ιουνίου ξεκινάει στις εγκαταστάσεις του Σχολείου το “Happy Camp”! Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων μέσα σε ένα καταπράσινο κτήμα 23 στρεμμάτων, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 4 έως 10 ετών! Το “Happy Camp” στη Συννεφούλα είναι ξεχωριστό γιατί η επαφή με τη φύση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών.

Διάβασε περισσότερα εδώ  > Συννεφούλα – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Avant Garde – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

το Avant Garde Sports Club, χαίρονται το καλοκαίρι παρέα με μικρούς φίλους που αγαπούν τις αθλητικές δραστηριότητες! Από τις 27 Αυγούστου έως και τις 7 Σεπτεμβρίου, έρχεται το πιο διασκεδαστικό Fall Camp, στις σύγχρονες, εξοπλισμένες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, αυτές του Avant Garde! Όλα τα παιδιά, ηλικίας από 5 έως και 16 ετών, μπορούν να συμμετέχουν στο Fall Camp, που θα είναι γεμάτο με ενδιαφέρουσες αθλητικές δραστηριότητες και θα συντονίζονται από επαγγελματίες προπονητές!

Διάβασε περισσότερα εδώ > Avant Garde – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Χαρά και Μουσική – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Η «Χαρά και Μουσική» περιμένει τα παιδιά από τις 18 Ιουνίου για  τρεις εβδομάδες  για καλοκαιρινά μουσικά ταξίδια. Θα κολυμπήσουν σε θάλασσες από μουσικές και χρώματα, θα ψαρέψουν λέξεις και συναισθήματα και θα εξερευνήσουν τον μαγικό κόσμο των τεχνών! Αυτό το καλοκαίρι παραμύθια και ιστορίες θα γίνουν αφορμή για διασκεδαστικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Τρεις εβδομάδες γεμάτες με τραγούδια, μουσικές, συμμετοχή σε ορχήστρες με μουσικά όργανα, χορό και κίνηση, κατασκευές και εικαστικά αλλά και πολλά μουσικά και θεατρικά παιχνίδια. Ταινίες, επιτραπέζια παιχνίδια και άλλες πολλές ευχάριστες απασχολήσεις θα κάνουν την παραμονή των παιδιών στη Χαρά και Μουσική αξέχαστη!

Διάβασε περισσότερα εδώ > Χαρά και Μουσική – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Hyatt – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Στο Hyatt Regency Thessaloniki η δράση συνεχίζεται με ατελείωτες ώρες διασκέδασης, χαράς, άθλησης & δημιουργίας για τους μικρούς φίλους. Από Δευτέρα έως Παρασκευή, οι μικροί φίλοι, 6-13 ετών, θα έχουν τη χαρά: Να παίξουν τένις! Να ανακαλύψουν κρυμμένους θησαυρούς! Να γίνουν μικροί Ολυμπιονίκες! Να παίξουν κολυμπώντας στην πισίνα! Να απολαύσουν φαγητό πολλών αστέρων! Να ανακαλύψουν το ταλέντο τους!

Διάβασε περισσότερα εδώHyatt – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Δυτικά | Πεύκα – Εύοσμος – Ωραιόκαστρο – Διαβατά

Δελασάλ – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το πρόγραμμα των «Καλοκαιρινών Διακοπών – Vacances d’été», απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, ηλικίας από 5 έως 12 ετών και διοργανώνεται από πτυχιούχους εκπαιδευτές της Ζώνης Δραστηριοτήτων του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», αμέσως μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, για τρεις εβδομάδες, καθώς επίσης και δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μπορείτε να επιλέξετε όσες εβδομάδες θέλετε. Το πρόγραμμα αφενός βοηθάει τα παιδιά να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά τις ξένοιαστες καλοκαιρινές μέρες με την παρέα τους, αφετέρου διευκολύνει τους γονείς και κηδεμόνες, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις, απασχολώντας δημιουργικά τα παιδιά τους τις πρωινές ώρες, από τις 07:30 π.μ. έως τις 15:30, με δυνατότητα χρήσης των σχολικών λεωφορείων του Κολεγίου.

Διάβασε περισσότερα εδώ > Δελασάλ – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Happy Kiddo – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Φήμες λένε πως το καλοκαίρι στην πόλη είναι βαρετό, το Happy Kiddo είναι εδώ για να τις ανατρέψει! Ένας ολόκληρος μήνας ψυχαγωγίας, διασκέδασης και νέων εμπειριών σας περιμένει! Ένα «δροσερό» πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης με καλλιτεχνικά εργαστήρια, αθλητισμό και φυσικές επιστήμες είναι έτοιμο να παρασύρει στους καλοκαιρινούς ρυθμούς του ακόμα και τους μεγαλύτερους λάτρεις της θάλασσας!

Διάβασε περισσότεραHappy Kiddo – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Spectral – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το καλοκαίρι έφτασε και το SPECTRAL θα είναι εδώ με ένα πρόγραμμα γεμάτο χρώματα, μουσική, και πολύ παιχνίδι! Το πρόγραμμα των εργαστηρίων περιλαμβάνει μουσική, εικαστικά, θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές, κηπουρική, προβολές και πολλές εκπλήξεις! Το σχολείο τελειώνει και έρχεται η ώρα για λίγη δράση! Τα παιδιά θα πρέπει να βάλουν  τα φανταστικά γυαλιά τους, το μουσικό τους  καπέλο, το πουκάμισο ζωγράφου και να ταξιδέψουν παρέα με το Spectral στον κόσμο των τεχνών!

Διάβασε περισσότερα εδώSpectral – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Πάρκο Δεινοσαύρων (Nouvelle) – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Ο Πολυχώρος Αθλητισμού Εκπαίδευσης – Ψυχαγωγίας «Nouvelle» πάνω από μια 10ετία, με τη βοήθεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας έχει γίνει συνώνυμο της προεφηβικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Ο παιδότοπος Χαράπολις, η πισίνα, οι εκπαιδευτικές θεματικές εκθέσεις και οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι πλεονεκτήματα που οι άνθρωποι του «Nouvelle» αποφάσισαν ότι έπρεπε να μετουσιωθούν σε ένα Camp Πόλης που ξεχωρίζει.

Διάβασε περισσότερα εδώΠάρκο Δεινοσαύρων (Nouvelle) – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το “Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης” διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά καθημερινά πρωινά τμήματα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων διαμορφωμένα για παιδιά 3 – 11 ετών για όσες και όποιες ημέρες επιλέξετε! Τα τμήματα περιλαμβάνουν εικαστικά, γυμναστική, μουσικοκινητικά παιχνίδια, δραστηριότητες στην αυλή, προβολή βίντεο σε προτζέκτορα και άλλα πολλά!

Διάβασε περισσότερα εδώΕργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Κέντρο

Το παραμικρό – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

H Καλοκαιρινή Παρέα συνεχίζεται και εξελίσσεται.
Καθώς σιγά-σιγά αρχίζουμε να επιστρέφουμε στην πόλη μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές, από την επόμενη Δευτέρα, 27 Αυγούστου, η Καλοκαιρινή Παρέα θα συνεχίσει να μαζεύεται τις μεσημεριανές ώρες.

Διάβασε περισσότερα εδώΤο παραμικρό – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

NOUS – Καλοκαιρινή ακαδημία τεχνολογίας | 2018

Στο Summer Tech Academy oι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες (ειδικά λογισμικά στον υπολογιστή, βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας, 3d γυαλιά κ.α) για να μιλήσουν για την ΟΔΥΣΣΕΙΑ! Η παιδαγωγική προσέγγιση που θα χρησιμοποιηθεί είναι το project based learning. Ζητείται από τα παιδιά να  «μιλήσουν» για την Οδύσσεια χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες. Το φετινό Summer Tech έχει σαν στόχο να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση και την ενσυναίσθηση των παιδιών.

Διάβασε περισσότερα εδώNOUS – Καλοκαιρινή ακαδημία τεχνολογίας | 2018

 

Χ.Α.Ν.Θ. – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Καλοκαιρινό πρωινό πρόγραμμα απασχόλησης για κορίτσια 5-16 ετών που αγαπούν τον χορό! Ένα καινοτόμο και μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πυρήνα το μπαλέτο και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως: μοντέρνος χορός, Zumba, ρυθμική, hip-hop, εικαστικά, μουσική αλλά και πισίνα, yoga και ελεύθερο παιχνίδι. Μέσα από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Χορού το παιδί θα έρθει σε επαφή με ποικιλία προγραμμάτων, θα αναπτύξει τις διαπροσωπικές του σχέσεις με παιδιά αντίστοιχης ηλικίας και ενδιαφερόντων, θα καλλιεργήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.

Διάβασε περισσότερα εδώΧ.Α.Ν.Θ. – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Kristiboni – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Το Εργαστήρι Ζωγραφικής «Kristiboni» για 7η χρονιά ανακοινώνει τα Θερινά Μαθήματα Δημιουργικής Απασχόλησης 2018. Από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 και κάθε μέρα Δευτέρα – Παρασκευή  από τις 08:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά στο Εργαστήρι Ζωγραφικής Kristiboni. Με πλούσιες εικαστικές και άλλες δράσεις όπως ζωγραφική, κολάζ, κατασκευές, μικρογλυπτική, επιτραπέζια παιχνίδια, προβολές ταινιών κ.α.

Διάβασε περισσότερα εδώKristiboni – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Ολυμπιακό Μουσείο – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Ένα εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό πρόγραμμα απασχόλησης παιδιών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, πλούσιο σε αθλητικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες οι οποίες συνδυάζουν την γνώση και το παιχνίδι! Θα έχουν τη δυνατότητα να περάσου όλοι μαζί, σαν μια παρέα τις καλοκαιρινές τους διακοπές από τις 18 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου, με παιχνίδι, μαγειρική, φαντασία, γρίφους, αθλήματα, δοκιμασίες αλλά και πολλές εκπλήξεις!

Διάβασε περισσότερα εδώΟλυμπιακό Μουσείο – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Playcorner. gr – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Για τους μικρούς φίλους που παραμένουν στην πόλη μετά το κλείσιμο των σχολείων το Playcornerπροτείνει τη Θερινή απασχόληση. Ένα πρόγραμμα που προσφέρει στα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών τη δυνατότητα να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά με πλήθος δραστηριοτήτων όπως ζωγραφική, χειροτεχνία, ψυχαγωγικά και κινητικά παιχνίδια με την καθοδήγηση έμπειρων νηπιαγωγών . Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει από την Δευτέρα 18 Ιουνίου έως την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Playcorner, καθημερινά από τις 8:00 π.μ. μέχρι τις 5:00 μ.μ.

Διάβασε περισσότερα εδώPlaycorner. gr – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Galileo Galilei Genaration – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Πολυθεματικό Γλωσσικό Καλοκαίρι. Εξορμήσεις από το κέντρο της πόλης. Γνώση, Παιχνίδι, Διατροφή, Γυμναστική, Εξορμήσεις, Χαρά. Με το Bio Summer Camp, τα παιδιά ανακαλύπτουν ένα νέο βιολογικό τρόπο διατροφής μέσω διασκεδαστικών δραστηριοτήτων. Παίζουν, κολυμπούν, μαγειρεύουν, γελούν και γεύονται νόστιμες και υγιεινές λιχουδιές από ολόφρεσκα βιολογικά προϊόντα. Γεμίζουν τη μέρα τους με παιχνίδια, ζωγραφιές, κολύμπι‍ και θέατρο βασισμένα στην Αγγλική γλώσσα και παράλληλα κάνουν εισαγωγή και σε άλλες γλώσσες (Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρωσικά) μέσω δραστηριοτήτων.

Διάβασε περισσότερα εδώGalileo Galilei Genaration – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Παιχνίδια με Νότες – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

Καλοκαιρινή Μουσικοπαρέα, για παιδιά από 3 χρονών με τη συμμετοχή των γονιών. Αυτοτελή εργαστήρια με παρουσίαση μουσικών οργάνων, ζωγραφική, προβολή κινουμένων σχεδίων με θέμα τη μουσική. Την Πέμπτη 31  Μαΐου  ξεκινάνε τα αυτοτελή εργαστήρια της καλοκαιρινής Μουσικοπαρέας! Στο πρώτο εργαστήριο ο Τάσος Γκεντζής θα παρουσιάσει στα παιδιά το σαξόφωνο παίζοντας χορευτικά τραγούδια για να χορέψουν τα παιδιά, να τον συνοδεύσουν ρυθμικά να τον ακούσουν.

Διάβασε περισσότερα εδώ > Παιχνίδια με Νότες – Τα καλοκαιρινά τμήματα | 2018

 

Δείτε επίσης:

Group of teacher and students watching educational movie on laptop at lesson

YOUNG BUSINESS CREATORS: Ένα καινοτόμο camp καλλιέργειας επιχειρηματικού πνεύματος στο ACT

 

Μελέτη για τις εξετάσεις στο Παραμικρό

TOMS: ένα στέκι για όλη την οικογένεια

Ένα από τα αγαπημένα μου στέκια στην πόλη είναι το TOMS. Το επισκέπτομαι συχνά, άλλοτε για να εργαστώ και άλλοτε για να συναντήσω φίλους ή συνεργάτες στο κέντρο της πόλης. Μου αρέσει η αισθητική του, η φιλοσοφία του και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό.

Αρκετές Κυριακές του χρόνου διοργαν΄ωνονται στο χώρο του family days, όπου παιδαγωγοί της nannuca.com απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά. Εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, messy plays και πολλά events για μικρούς και μεγάλους προσκαλούν τη δημιουργική κοινότητα της πόλης σε συναντήσεις διαφορετικές!

Στον υπόγειο χώρο έχουμε ανακαλύψει υπέροχες γωνιές και φανταστικά αντικείμενα: ιδιαίτερες ζωγραφι΄ές, έναν ρετρό κούκο, ένα ποδήλατο στο τοίχο! Δοκιμάστε τα υπέροχα ροφήματα και σνακ και μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τη μικρή και παραμυθένια του αυλή!

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για το TOMS? Ποια είναι η κοινωνική του δράση;

TOMS: Όλα ξεκίνησαν το 2006 όταν ο ταξιδιώτης Blake Mycoskie φτάνοντας σε ένα χωριό της Αργεντινής ανακάλυψε πως τα παιδιά εκεί δεν φορούσαν παπούτσια κι έτσι τα πόδια τους ήταν απροστάτευτα. Θέλοντας να βοηθήσει, δημιούργησε την TOMS (Τomorrow shoes), μια εταιρεία η οποία για κάθε ζευγάρι παπούτσια που θα πουλούσε, θα πρόσφερε ένα ζευγάρι σε ένα παιδί που το έχει ανάγκη. Η TOMS είναι μια εταιρεία η οποία θέλει να προσπαθήσει ενεργά για να κάνει καλύτερες τις ζωές των ανθρώπων. Αναγνωρίζει τις ανάγκες και δημιουργεί προϊόντα που εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό (One for One®.)

Το μήνυμα της TOMS σε αριθμούς και πράξεις: πόσα παιδιά, γυναίκες και οικογένειες έχουν ωφεληθεί ως τώρα;

TOMS: Από το 2006, η ΤOMS έχει προσφέρει πάνω από 70 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια σε παιδιά που το έχουν ανάγκη, έχει βοηθήσει να αποκατασταθεί η όραση 445.000 ανθρώπων, έχει συνεισφέρει στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό για 400.000 εβδομάδες. Έχει βοηθήσει 70.000 μητέρες να γεννήσουν με ασφάλεια αλλά και 44.000 νέους μέσα από τα προγράμματα για την καταπολέμηση του bullying στο σχολείο.

Η TOMS έχει συνεργαστεί ως τώρα με κάποια οργάνωση στην Ελλάδα και αν ναι για ποιον σκοπό;

TOMS: Το Μαζί για το Παιδί, είναι ο  επίσημος συνεργάτης της TOMS (Giving Partner) από το 2015, διανέμει δωρεάν παπούτσια για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του ωφελούμενου πληθυσμού σε πανελλαδικό επίπεδο. Κάθε Άνοιξη  πραγματοποιούνται επισκέψεις σε περισσότερους από 200 φορείς σε  30 πόλεις σε Αττική,  Ήπειρο, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Κόρινθο, Πάτρα, Ναύπακτο, Λαμία, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Σάμο, Λέσβο, Χίο, Σκιάθο, Κεφαλονιά και Κρήτη.

Μέχρι σήμερα η TOMS GREECE έχει προσφέρει 66.640 ζευγάρια σε 43 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, σε παιδιά άπορων οικογενειών, ορφανοτροφεία, προσφυγικά κέντρα, κέντρα αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων όπως το ΚΥΑΔΑ και άλλους συνεργαζόμενους φορείς προσφοράς όπως το Praxis με την TOMS και το Μαζί για το Παιδί 

Πότε γεννήθηκε το πρώτο TOMS Flagship Store, πόσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο και σε ποιες πόλεις;

TOMS: Το πρώτο TOMS Flagship Store άνοιξε τις πόρτες τους στο Venice στη Καλιφόρνια. Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως υπάρχουν 7 καταστήματα με όλα τα προϊόντα TOMS. Στην Αμερική βρίσκονται στις πόλεις Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Σικάγο και Τέξας ενώ στην Ευρώπη στο Άμστερνταμ, στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο.

Λίγα λόγια για την αρχιτεκτονική του κτιρίου που φιλοξενεί το TOMS Flagship Store στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τον σχεδιασμό του πρώτου café της Ελλάδας.

TOMSΤο κατάστημα TOMS στήνεται κάτω από την giving φιλοσοφία της εταιρείας, με βασική αρχή την επανα-χρήση υλικών, την αποφυγή σπατάλης καινούριων και την ανάδειξη της ιστορίας του χώρου. Το παλιό δάπεδο ντύνει τους τοίχους, οι πόρτες επαναχρησιμοποιούνται, τα παλιά επιχρίσματα και το τούβλο εμφανίζονται, τα παλιά έπιπλα επιδιορθώνονται και χρησιμοποιούνται με τελείως διαφορετικό τρόπο ενώ οι λαμαρίνες προέρχονται από μια παλιά στάνη. Ο επισκέπτης αναγνωρίζει στοιχεία του κτηρίου που είχαν ξεχαστεί με τα χρόνια.

Η στοά και το αίθριο του κτηρίου “ζωντανεύουν” με φώτα και με το πράσινο για να δημιουργήσουν μια νέα “πλατεία” στον ιστό της πόλης. Ο χώρος είναι δυναμικός, συνεχώς εξελίσσεται και διαμορφώνεται ανάλογα με τα events που φιλοξενούνται ενώ ο επισκέπτης νιώθει ελεύθερος να τον ανακαλύψει. Στο υπόγειο, ανάμεσα στις πολυκατοικίες, ένας urban κήπος χωροθετείται. Πλούσια φύτευση και χρωματιστά φωτιστικά, μια έντονη αντίθεση ανάμεσα στο γκρίζο, επαναπροσδιορίζουν το μουντό αστικό τοπίο. H  αρχιτεκτονική μελέτη και η κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την FORMrelated Studio

 

 

 

 

 

photo credits: effiepanagoula.com

CuttingRoom: To family friendly κομμωτήριο της πόλης!

Τι είναι αυτό που κάνει έναν κομμωτήριο αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους; Τι χρειάζεται για να διαμορφωθεί ένας family friendly χώρος; Ποια είναι η φιλοσοφία ενός τέτοιου κομμωτηρίου;  

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Πώς ακριβώς διαμορφώθηκε το κομμωτήριο σε family friendly σημείο συνάντησης και τι να περιμένει κανείς από μία επίσκεψη σε αυτό;

Δημήτρης: Το Cutting Room διαμορφώθηκε σιγά σιγά. Έχω το κομμωτήριο, στη Μπότσαρη 29, από το 2000. Το 2007 ο Βάιος Πολυχρονίδης ανέλαβε την πλήρη ανακατασκευή του, ενώ στo πλαίσιo ανανέωσής του, το 2017, ήρθε η Μαρίλη Βουλτσάκη και έδωσε μια νέα πινελιά στο κομμωτήριο επικεντρώνοντας τη ματιά της στη δημιουργία kid friendly σημείων. Αυτή είναι άλλωστε και η ειδικότητά της, στο site της Baby Εco Design, θα βρείτε ένα σωρό ιδέες. Στο ταξίδι αυτό έγιναν συνοδοιπόροι και η Ναταλία Παντελίδου, που σχεδίασε την ειδική γωνιά – έπιπλο με τα βιβλία και τα παιχνίδια. Φυσικά μαζί μας ήταν και είναι πάντα, πολύτιμοι φίλοι και συνεργάτες όπως η Ανέμη, που εξόπλισε το κομμωτήριο με πολύ ιδιαίτερα παιχνίδια, αλλά και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο που φροντίζουν να εμπλουτίζουν την παιδική μας βιβλιοθήκη.

Ισχύουν όλα τα νέα μέτρα κατά του covid _ Προς το παρόν τα παιχνίδια και τα βιβλία δεν είναι διαθέσιμα (η family friendly διάθεσή όμως σίγουρα!) Στο κομμωτήριο CuttingRoom μπορεί κανείς να βρει επιτοίχια και επιτραπέζια παιχνίδια, μαρκαδόρους για να ζωγραφίσει, βιβλία για να διαβάσει. Εδώ θα βρεις τις ατζέντες των Πυγολαμπίδων αλλά και τις 3μηνιαίες εφημερίδες των εκδόσεων Μεταίχμιο, που αγαπάμε πολύ!

Στο κομμωτήριο όμως φροντίζουμε και τους μεγάλους, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία σε περιοδικά και βιβλία, ιδιαίτερα ροφήματα καθώς και happenings, κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

 

 

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που δίνεις σε γονείς που έρχονται για πρώτη φορά με τα παιδιά τους;

Δημήτρης: Παρακινούμε τους γονείς να μη χρησιμοποιούν την τεχνολογία ή δώρα επιβράβευσης για να δελεάσουν τα παιδιά να κουρευτούν, αλλά αντίθετα να τα αφήσουν ελεύθερα μέσα στο περιβάλλον και να μην τους μεταφέρουν το άγχος τους.

 

Ποιες υπηρεσίες προσφέρει το κομμωτήριο;

Δημήτρης: Κουρέματα ανδρών, γυναικών και παιδιών, καθώς και βαφές και χτενίσματα.

 

Τι κάνει το CuttingRoom τόσο ιδιαίτερο;

ΔημήτρηςΣτο κομμωτήριο μιλάμε για ταξίδια, για ανατροφή, για καλό φαγητό. Μιλάμε με ανθρώπους για τη ζωή. Αντλούμε πληροφορίες και μοιραζόμαστε τις δικές μας ιστορίες. Μας αρέσουν οι άνθρωποι – μικροί και μεγάλοι. Μας αρέσει να δημιουργούμε, εκτός από ένα καλό κούρεμα ή κάποια καλή τεχνική εργασία, εμπειρίες και φιλίες. Το video των ARTE DI TR3 Studio αντικατοπτρίζει πλήρως τη φιλοσοφία μας:

 

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Προϊόντα: Στο κομμωτήριο Cutting Room θα βρείτε την παιδική σειρά προϊόντων nailmatic, που παρασκευάζεται στη Γαλλί ακαι είναι κατά 97% από φυσικά υλικά και είναι δερματολογικά ελεγμένα. Οι συσκευασίες Nailmatic σχεδιάζονται σε συνεργασία με την OMY, κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως σε color – in προϊόντα.

Δωρεάν: το πρώτο βρεφικό κούρεμα

Υπηρεσίες: ενημερωθείτε για όλες τις υπηρεσίες και τον τιμοκατάλογο του κομμωτηρίου εδώ.

Τοποθεσία: βρείτε το CuttingRoom στο χάρτη της google.

Parking: για την αποφυγή ταλαιπωρίας, το CuttingRoom εξασφάλισε συνεργασία με ένα ιδιωτικό parking στη Δελφών (150 μέτρα από το κομμωτήριο) για θέση parking με χρέωση 3€. Για υπηρεσίες κομμωτηρίου 30€ και άνω, το parking σας προσφέρεται δωρεάν (είναι απαραίτητο να ενημερώσετε έγκαιρα την υποδοχή του κομμωτηρίου).

Για Ραντεβού: μπορείτε να καλέσετε στο 2310 838775 ή να κάνετε την κράτησή σας γρήγορα και εύκολα μέσω της πλατφόρμας funkmartini

www.cuttingroom.gr | Μάρκου Μπότσαρη 29 | Τ: 2310 838775

 

Photocredits: arteditre.gr

 

muzike. family conceρts: συναυλίες για όλη την οικογένεια!

Συνέντευξη: Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Κλείστε έγκαιρα τη θέση σας για το Family Conceρt #12: Saxophone / Kamancheh / Percussions muzike θα βρεθεί στις 10 Νοεμβρίου στην Αίθουσα 57 της Χ.Α.Ν.Θ. Πληροφορίες εδώ 

Τι είναι τα muzike.family conceρts και πως τα εμπνευστήκατε;

Sara: Τα muzike. family conceρts είναι μια σειρά από συναυλίες για ενήλικες που αγαπούν τη μουσική και συνοδεύονται από βρέφη αλλά και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Κάθε συναυλία διοργανώνεται σε διαφορετικό χώρο της πόλης που διαμορφώνουμε προσωπικά εμείς, με μαξιλάρια και στρωματάκια τοποθετημένα στο πάτωμα δίπλα στον μουσικό, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να κινηθούν με ασφάλεια, ελεύθερα στο χώρο. Προσκαλούμε όλη την οικογένεια και τους φίλους τους να διασκεδάσουν ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο τους και να απολαύσουν μαζί τη χαλαρή ατμόσφαιρα του προγράμματός μας.

Λένα: Όταν εργάστηκα ως αφηγήτρια και χορεύτρια σε παιδική παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, άρχισα να συνειδητοποιώ τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε αυτό τον χώρο. Αργότερα όταν έμεινα έγκυος άρχισα να παρατηρώ όλο και μεγαλύτερες ελλείψεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου υπάρχουν πάρα πολλές εκδηλώσεις για γονείς και παιδιά, από τη βρεφική ακόμα ηλικία.

Όταν πλέον έγινα μητέρα, έψαχνα όλο και περισσότερα προγράμματα που θα μπορούσα να συμμετέχω μαζί με την κόρη μου περνώντας ποιοτικά και δημιουργικά τον χρόνο μας. Ήθελα να μπω σε συναυλίες με την τότε ενός έτους κόρη μου και δεν το επέτρεπαν γιατί υπήρχε φόβος ότι το παιδί μπορεί να κλάψει και να χαλάσει το κλίμα της συναυλίας.

Η αμέσως επόμενη σκέψη μου ήταν γιατί να μην το δημιουργήσω εγώ. Όχι μόνο για εμένα και την οικογένειά μου αλλά και για όλους τους άλλους γονείς που σκέφτονται σαν εμένα. Μοιράστηκα την ιδέα μου με τη Sara η οποία από την αρχή θέλησε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και έτσι μαζί δημιουργήσαμε τo muzike. family conceρts.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και τις φιλοδοξίες σας για το muzike. family conceρts.

Sara: Κατάγομαι από το Αμβούργο και πηγαινοέρχομαι στη Θεσσαλονίκη από το 2006, ενώ μόνιμα εγκαταστάθηκα εδώ πριν έναν χρόνο περίπου. Έχω σπουδάσει Cultural Studies και τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζομαι κυρίως στον τομέα της σύγχρονης τέχνης, ενώ τον τελευταίο χρόνο εργάζομαι πάνω στο Digital Marketing.

Από τη στιγμή που αποφάσισα να μετακομίσω στη Θεσσαλονίκη, ήταν ξεκάθαρη για μένα η ανάγκη να συμμετέχω στα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης με δικές μου δράσεις. Η ιδέα της Λένας είχε πολύ ενδιαφέρον για μένα αφενός γιατί δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην πόλη, αφετέρου διότι μέχρι στιγμής στην επαγγελματική μου καριέρα δεν είχα ποτέ ασχοληθεί με δράσεις που περιλαμβάνουν μικρά παιδιά.

Λένα: Είμαι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και από το 2000 κινούμαι στο χώρο του χορού, του θεάτρου και της μουσικής. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να εμπλουτίζω συνεχώς τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου και είμαι χαρούμενη γιατί έχω γνωρίσει πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες και ανθρώπους σε αυτό μου το ταξίδι. Τα τελευταία 3 χρόνια έχω επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και συνεργάζομαι, ως χορογράφος, με τη θεατρική ομάδα του Μικρού Βορρά.

Με το muzike. family conceρts στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε την αισθητική παιδεία και έκφραση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική διάσταση της διασκέδασης μέσω της τέχνης, αλλά και να προσφέρουμε στους γονείς μια ώρα που μπορούν να απολαύσουν μουσική από προσεκτικά επιλεγμένους μουσικούς μαζί με τα παιδιά τους. Φιλοδοξία μας είναι οι συναυλίες μας να αγαπηθούν από γονείς και παιδιά, όπως έχουν αγαπηθεί και από εμάς, και σιγά σιγά να μπορούμε να προσφέρουμε και άλλου είδους family concepts.

 

Ποια είναι η εντονότερη εμπειρία που ζήσατε μέσα σε ένα family conceρt;

Η εντονότερη εμπειρία που ζήσαμε ήταν όταν σε μία συναυλία μας ένα αγοράκι 18 μηνών πήγε κοντά στον μουσικό και για αρκετή ώρα καθόταν εκεί κοντά ακίνητο και περιεργαζόταν με τα μάτια του τις κινήσεις του οργάνου. Γενικά σε κάθε συναυλία μας χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τα πολύ μικρά παιδάκια να πηγαίνουν κοντά στον μουσικό και αφοσιωμένα να κοιτούν με θαυμασμό, τόσο αυτόν όσο και το μουσικό όργανο.

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι γονείς αγχώνονται ότι το παιδί τους θα ενοχλήσει τον μουσικό και το απομακρύνουν, αλλά εμείς αντιθέτως θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κινούνται ελεύθερα στο χώρο. Χρειάζεται χρόνος να εξοικοιωθούν οι γονείς με τη φιλοσοφία μας αλλά πιστεύουμε ότι θα γίνει και αυτό.

Τι σχόλια εισπράττετε από τις οικογένειες που συμμετέχουν;

Λένα: Γενικά στο τέλος κάθε συναυλίας δεχόμαστε πολλά συγχαρητήρια και βλέπουμε τα χαμόγελα στα πρόσωπα τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Είναι πολλές από τις οικογένειες που μας ακολουθούν σε κάθε μας συναυλία και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά.

Κάποιες φορές στο τέλος της συναυλίας, ρωτάμε κάποιους από τους γονείς αν θα θέλανε κάτι να αλλάξει και τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι η ίδια. Οι περισσότεροι απλά θα θέλανε να υπάρχει περισσότερος σεβασμός προς τον μουσικό από τους γονείς. Δεν τους αδικούμε για αυτό που μας λένε. Έχουμε παρατηρήσει και εμείς ότι πολλές φορές κάποιοι γονείς μιλάνε με την παρέα τους ή γαργαλάνε τα παιδιά τους για να διασκεδάσουν ή ακόμα τα τραβάνε για να μην πάνε κοντά στον μουσικό επειδή φοβούνται ότι θα ενοχλήσουν. Εμείς θα θέλαμε να πούμε σε όλους τους γονείς πρωτίστως να απολαύσουν οι ίδιοι τη συναυλία και τα παιδιά τους σιγά σιγά θα ακολουθήσουν.

Ίσως στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει πώς να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας ποιοτικά με τα παιδιά μας, αλλά είμαι αισιόδοξη ότι αυτό αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει και το βλέπουμε καθημερινά σε αρκετές νέες οικογένειες.

Sara: Να θυμούνται ίσως οι γονείς ότι οι ίδιοι είναι το παράδειγμα για τα παιδιά τους και δείχνοντας το σεβασμό που αρμόζει στον μουσικό και τους υπόλοιπους ακροατές, μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν τις συναυλίες μας πολύ περισσότερο. Να αφήσουν τα παιδιά να κινηθούν και να εκφραστούν ελεύθερα αλλά αυτοί να αφοσιωθούν κυριώς στη μουσική και να την απολαύσουν. Άλλωστε πριν ή μετά το τέλος της συναυλίας μπορούν να τα πούν με την παρέα τους και να παίξουν με τα παιδιά τους.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τις δράσεις που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη για τα παιδιά και τις οικογένειες;

Λένα: Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ κάποιες δράσεις είναι πραγματικά αξιόλογες και κάποιες άλλες όχι και τόσο. Θεωρούμε πάντως ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό όσον αφορά τις δράσεις για παιδιά ηλικίας κάτω των 6 έτων και τις οικογένειές τους. Τις περισσότερες φορές τα προγράμματα/εκδηλώσεις είναι για παιδιά άνω των 4 έτων και συνήθως δεν συμπεριλαμβάνουν την ενεργή συμμετοχή των γονέων.

 

Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην πόλη που ζείτε; Τι σας αρέσει πολύ σε αυτή;

Sara: Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει πολύ σαν αστικό τοπίο, αλλά μου λείπει πολύ η πολύμορφη καλλιτεχνική και πολιτιστική σκηνή που έχω συνηθίσει στη Γερμανία. Θα ήθελα μια μεγαλύτερη ποικιλία πολιτιστικών δράσεων, ιδιαίτερα στο χώρο της σύγχρονης τέχνης.

Επειδή όμως ακόμα ανακαλύπτω την πόλη της Θεσσαλονίκης, δεν θέλω να την κρίνω άδικα. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες που ίσως είναι λίγο κρυμμένες ή δεν τις έχω ανακαλύψει ακόμη. Πέρα από αυτό θα ήθελα να δω τους ανθρώπους εδώ, να φροντίζουν περισσότερο το περιβάλλον. Να υπάρχει η παιδεία για την ευθύνη που κουβαλάει ο καθένας στην καθημερινή του ζωή. Επίσης προσωπικά θα ήθελα να δω και πιο πολλούς ποδηλατόδρομους γιατί κυκλοφορώ αποκλειστικά με το ποδήλατό μου.

Από την άλλη, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που αγαπώ στη Θεσσαλονίκη και δε σταματούν στον ήλιο και το καλό φαγητό, πράγματα που θεωρούνται πολυτέλεια για κάποιον που ζει στο Βορρά.

Λένα: Θα ήθελα να δω περισσότερο πράσινο και περισσότερες δράσεις σε κάθε γειτονιά. Μια κούνια και μια τσουλήθρα νιώθω ότι δεν είναι αρκετά δημιουργικά για τα παιδιά. Επίσης, θα ήθελα να δω διαδραστικά προγράμματα για παιδιά κάθε ηλικίας στα μουσεία της πόλης, όπως υπάρχουν στο εξωτερικό. Θα ήθελα να δω πολλά περισσότερα άκαπνα μαγαζιά, ίσως με έναν μικρό χώρο σε κάποια γωνία για παιχνίδι. Θα ήθελα να δω οικογένειες να κάνουν πράγματα μαζί και ενήλικες με σεβασμό προς το περιβάλλον, τον συνάνθρωπο και τα παιδιά τους.

Αυτό που μου αρέσει στην πόλη είναι ότι πλέον οι νέοι γονείς είναι ανοιχτοί σε καινούργιες ιδέες και τις αγκαλιάζουν.

Ποιες συναυλίες πραγματοποιήσατε ως τώρα και πως μπορεί κάποιος να ενημερώνεται για τις επόμενες δράσεις σας;

Στα δύο χρόνια που υπάρχει το Muzike family.conceρts, έχουμε πραγματοποιήσει μία γκάμα συναυλιών για τις οποίες είμαστε πολύ χαρούμενοι. Με διαφορετικό μουσικό κάθε φορά και σε διαφορετικό χώρο της πόλης (όπως το Ύψιλον, το Apodec, το Pellizco, το Χορόδεντρο, το Ευζειν κ.α), οι οικογένειες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν απο όπερα με συνεργάτες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέχρι και συναυλία με ρεμπέτικα τραγούδια. Φιλοξενήσαμε πολυάριθμα όργανα, απο βιολί,ακορντεόν, κέλτικη άρπα μέχρι και theremin. Ακόμα περισσότερα είδη μουσικής θα ακουστούν και αυτή τη νέα σεζόν που διανύουμε, με νέες συνεργασίες, σε ακόμη περισσότερους χώρους της Θεσσαλονίκης.
Η επόμενη συναυλία μας, είναι την Κυριακή 10 Νοεμβρίου και είναι ιδαίτερη. Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον James Wylie και τον Κωστή Πουλιανάκη, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα απο κομμάτια της παράδοσης του Ιράν, της Αρμενίας και της Ελλάδας. Θα ακούσουμε όργανα όπως το σαξόφωνο, το σετάρ, το καμαντσέ, το μπεντίρ και το τόμπακ, που τα συναντάμε σπάνια σε συναυλίες, και πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία για τους μικρούς μας φίλους να τα εξερευνήσουν και για τους γονείς να τα απολαύσουν, παρέα με τα παιδιά τους.  Όποιος θέλει μπορεί να ενημερώνετε για τις συναυλίες μας  μέσω της σελίδας μας στο facebook  ή να ζητήσει να εγγραφεί στο newsletter μας στο muzike.thessaloniki@gmail.com

Κλείστε έγκαιρα τη θέση σας για το Family Conceρt #12: Saxophone / Kamancheh / Percussions muzike θα βρεθεί στις 10 Νοεμβρίου στην Αίθουσα 57 της Χ.Α.Ν.Θ. Πληροφορίες εδώ