Ω2: εδώ μαθαίνεις να αγαπάς τη μουσική! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ω2: εδώ μαθαίνεις να αγαπάς τη μουσική!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Το Ω2 ξεκίνησε ως Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι στην περιοχή του Ποσειδωνίου, κάπου στις αρχές του 2010. Ο χώρος γέμισε παιδιά, μουσική και σκηνικά και σύντομα έγινε μια αγαπημένη δημιουργική και καλλιτεχνική γωνιά για τα παιδιά της πόλης.

Έκτοτε μεγάλωσε και αυτό μαζί με τα παιδιά και αφού έγινε Μουσική Σχολή (αναγνωρισμένη από το κράτος) μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στην περιοχή της Πυλαίας, στη Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 4.

Η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου θέλει αυτοπειθαρχία και υπομονή, κάτι που δε διαθέτουν συνήθως τα παιδιά.  Οι εκπαιδευτές στο Ω2 επικεντρώνονται σε αυτό ακριβώς: στο να εμφυσήσουν στα παιδιά την αγάπη για τη μουσική και την έκφραση. Στοχεύουν να τα κάνουν πρώτα και πάνω απ’ όλα ακροατές και να ενδυναμώσουν, μέσα από τους ήχους, το θέατρο αλλά και το παιχνίδι, την ιδέα ότι μπορούν κάποια μέρα να γίνουν μουσικοί.

Στα προγράμματα του Ω2, η μουσική και το θέατρο είναι περισσότερο μέσο παρά σκοπός. Είναι εργαλεία που βοηθούν στην κοινωνικοποίηση, στη δημιουργία ομάδων που ψυχαγωγούνται παίζοντας, ακούγοντας, αλληλεπιδρώντας. Στόχος είναι το ταξίδι των μαθητών στις δύο τέχνες να μείνει αξέχαστο, ώστε να συνεχιστεί στην ενήλική ζωή τους.

Ένα παιδί μπορεί να έρθει στο Ω2 από ενός (με την παρέα του γονέα ή συνοδού) και φυσικά να συνεχίσει να μαθαίνει και να εξελίσσει την αγάπη για τη μουσική και την έκφραση μέχρι και τα..99!

 

Τα τμήματα

Εδώ θα ανακαλύψεις μουσικά, θεατρικά, εικαστικά αλλά και τμήματα κινηματογράφου, κατάλληλα διαμορφωμένα για κάθε ηλικιακή ομάδα. Τα ονόματα κάθε τμήματος είναι τόσο ευφάνταστα (πχ τζιτζίκια, πολύσποροι, χρυσαλίδα, που σίγουρα θα θέλεις να τα εξερευνήσεις όλα!)

 

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Σχολεία

Το Ω2 Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι φιλοξενεί και τάξεις παιδικών σταθμών, νηπίων και δημοτικών σχολείων, για να συμμετέχουν στα βιωματικά εκπαιδευτικά του εργαστήρια.

Στόχος του είναι οι μικροί μαθητές να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της όπερας, του μπαλέτου και της λαϊκής παράδοσης μέσα από σημαντικά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας μουσικής παραγωγής γραμμένα ή διασκευασμένα για παιδιά.

Αν είσαι δάσκαλος ή γονιός, ρίξε μια ματιά στα εκπαιδευτικά του τμήματα!

 

 

Τα Καλοκαιρινά Τμήματα

Το καλοκαίρι το Ω2 μετατρέπεται σε μια μεγάλη παιδική χαρά! Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα, το οποίο προσεγγίζεται από διαφορετικές πλευρές: την αφήγηση, τις προβολές, τη μουσική, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη σκηνογραφία και τις κατασκευές.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελεύθερο παιχνίδι στον υπαίθριο χώρο του Ω2. Μια ιδέα για τις θεματικές του μπορείς να πάρεις εδώ.

 

Τα πάρτι

Στο Ω2 τα πάρτι αποκτούν άλλη διάσταση.

Παίζοντας μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια τα παιδιά μεταμορφώνονται σε πειρατές και ινδιάνους, πετούν στα σύννεφα, πολεμούν εξωγήινους και κακές μάγισσες, μαθαίνοντας με βιωματικό τρόπο για την όπερα, το μπαλέτο, το μιούζικαλ. Θέατρο, μουσική, κίνηση, γέλιο, μάθηση, και κυρίως διασκέδαση, παρέα με εκπαιδευμένους εμψυχωτές.

Μια ιδέα για τις θεματικές των πάρτι του μπορείς να πάρεις εδώ.

 

Παραστάσεις Σαββατοκύριακου

Κάποια Σαββατοκύριακα του μήνα το Ω2 ανοίγει τις πόρτες του σε όλα τα παιδιά της πόλης και προσφέρει θεάματα αλλά και εργαστήρια τέχνης για μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά. Μάλιστα έχει και τη δική του παράσταση, που λέγεται «Η κοιλάδα με τα μανιτάρια» και παίζεται και σε σχολεία!

Μπορείς να ενημερώνεσαι για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ω2 από τις www.pigolampides.gr ή από τη σελίδα του Ω2 στο facebook.

 

 

Τι κάνει ξεχωριστό το Ω2;

Η δημιουργικότητά του (για να καταλάβεις τι εννοώ ρίξε μια ματιά στα βίντεο που ετοίμασαν για τα προγράμματα της φετινής χρονιάς)

Η φαντασία του (για να καταλάβεις τι εννοώ ρίξε μια ματιά στα ονόματα που δίνουν στα τμήματα μουσικής, θεάτρου και κινηματογράφου)

Το χιούμορ του (για να καταλάβεις τι εννοώ πέρασε μια μέρα από τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής για να γνωρίσεις την ομάδα του) 

Η καινοτομία του (για να καταλάβεις τι εννοώ δες τα βίντεο που ετοίμασαν με τους μαθητές του τμήματος Φώτα κάμερα πάμε)

 

Πίσω από το Ω2

(που θα μπορούσε να είναι και Ω3)

 

Ανέστης : Διευθύνει, διασκεδάζει, ποτέ κάτω δεν το βάζει,

μουσικός και συγγραφέας, σκηνοθέτης και ζωγράφος,

έχει τρόπο να σε κάνει την τέχνη ν’ αγαπάς με πάθος.

 

Μαριάννα: Οι ιδέες της βροχή, ζωηρή και γελαστή,

σχεδιάζει, ερευνά και ποτέ δεν σταματά,

τον Γρηγόρη να πειράζει και τον κύριο Ποϊράζη.

 

Γρηγόρης : Ηρεμία και γαλήνη, σοβαρότης και ευθύνη,

το Ω2 κατευθύνει και φωτιές με κέφι σβήνει.

Μα όταν κάτι χρειαστεί λύση βρίσκει στη στιγμή.

 

Το βιβλίο: “Φεγγαροπαιχνιδίσματα”

Από την άνοιξη του 2019 κυκλοφορεί το βιβλίο του Ανέστη Ποϊράζη «Φεγγαροπαιχνιδίσματα» από τις Εκδόσεις Ίκαρος, σε εικονογράφηση του Κώστα Καρασαββίδη, ενώ το βιβλίο περιέχει και cd, με μουσική του Daniel Georgiev και αφήγηση της Μαριάννας Ρούκαλη. Πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό βιβλίο, όπου ο  ήρωας του βιβλίου, ο μικρός Ντάνιελ, ανακαλύπτει απρόσμενα το ταλέντο του, που θα τον οδηγήσει σε ένα υπέροχο ταξίδι.

 

 

Ξεχάσαμε κάτι σημαντικό;

Ναι! Στις εγκαταστάσεις του Ω2 υπάρχει ιδιωτικός χώρος πάρκινγκ και χώρος café για τους γονείς. Και αν ξεχάσαμε και κάτι ακόμα, δεν έχεις παρά να πάρεις ένα τηλέφωνο και να τους ρωτήσεις!

 

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.