DADOO: ένα βιβλιοπωλείο για παιδιά που θα λατρέψει το παιδί μέσα σας – Πυγολαμπίδες
Skip to content

DADOO: ένα βιβλιοπωλείο για παιδιά που θα λατρέψει το παιδί μέσα σας

Ακολουθώντας τις οδηγίες του GPS φτάσαμε ένα πρωί Πέμπτης στο Ωραιόκαστρο. Μπροστά μας υψωνόταν ένα συγκρότημα γκρίζων βιομηχανικών κτηρίων. Στο βάθος, όμως, μας περίμενε μια όαση χρώματος και εικονογραφημένων βιβλίων. Ο μικρός ελαιώνας που την πλαισίωνε μας έκανε να ξεχάσουμε για λίγο ότι βρισκόμαστε στην πόλη. Κι αν μέχρι εδώ μοιάζει με αφήγηση κάποιου παραμυθιού, είναι γιατί το DADOO είναι ο πύργος με τα φυλαγμένα παιδικά βιβλία. Μόνο που αυτός ο πύργος είναι ένα βιβλιοπωλείο ανοιχτό σε όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά.

 

Συνέντευξη: Σοφία Ζουλούμη

Φωτογραφιες: Arte di tre

Αν το DADOO είναι πύργος, τότε η Αναστασία κρατάει τα κλειδιά

Η Αναστασία, μαζί με την πολύτιμη βοήθεια της Μάχης, είναι ο άνθρωπος πίσω από το παιδικό βιβλιοπωλείο DADOO. Προερχόμενη από τον κλάδο της Νομικής, δεν έβρισκε την ευτυχία ανάμεσα σε φακέλους και υποθέσεις. «Πάντα είχα τη δημιουργικότητα μέσα μου, αλλά δεν ήξερα πού ακριβώς ήθελα να τη διοχετεύσω» μοιράζεται σχεδόν αμέσως μαζί μας. Όταν αποφάσισε να αφήσει τη δικηγορία δεν είχε αποφασίσει τι δρόμο ήθελε να ακολουθήσει. Μια ματιά όμως στη βιβλιοθήκη της και στη συλλογή των παιδικών της βιβλίων, μαζί με συζητήσεις με το σύζυγό της, υπήρξαν οι πυξίδες της.

Η συλλογή παιδικών βιβλίων ήταν μια συνήθεια που ξεκίνησε προτού γίνει μητέρα

«Από μικρή διάβαζα πολύ. Με ηρεμούσε. Έχω ανάμνηση να παίρνω ένα λογοτεχνικό βιβλίο και να το διαβάζω μέχρι τα ξημερώματα κάτω από ένα φωτάκι που είχα, παρά την ενόχληση της αδερφής μου στο διπλανό κρεβάτι». Κάπου στα 20, όμως, άρχισε να παρατηρεί τις εικόνες των βιβλίων. «Χαρακτηριστικά φέρνω στη μνήμη μου την Πίπη, τη Φακιδομύτη σε μια συλλεκτική έκδοση». Έτσι, αυθόρμητα και χωρίς κάποιο στόχο άρχισε να συλλέγει παιδικά βιβλία. Από τα ταξίδια άλλοι γυρνούσαν με καρτ ποστάλ και μαγνητάκια και η Αναστασία με εικονογραφημένα βιβλία. «Ήδη πριν γεννήσω το παιδί μάζευα παιδικά βιβλία και κάποιοι με κοιτούσαν περίεργα. Μετά το παιδί, αυτή η συνήθεια έγινε πιο έντονη. Είναι μάλλον που μέσα από την ενασχόληση με το παιδικό βιβλίο σού βγαίνει και η σύνδεση με το παιδί μέσα σου».

 

Όταν, λοιπόν, δε χωρούσε πλέον στο σπίτι από τα παιδικά βιβλία, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δεύτερο σπίτι ανοιχτό σε όλους

Έτσι με την αρχική ιδέα ενός online παιδικού βιβλιοπωλείου φτάσαμε σήμερα στο φυσικό κατάστημα στο Ωραιόκαστρο. «Θέλαμε να ενσωματώσουμε όλα αυτά που είχαμε εμείς πρώτα ανάγκη ως καταναλώτριες. Πολλές φορές παρελάμβανα βιβλία χωρίς κατάλληλη προφύλαξη και προσοχή. Άλλες φορές πλήρωνα βιβλία που λανθασμένα φαίνονταν διαθέσιμα και μου επέστρεφαν τα χρήματα». Η Αναστασία δεν έβλεπε, λοιπόν, συχνά αυτήν την αγάπη και προσοχή που έτρεφε η ίδια προς το βιβλίο. Έτσι, αποφάσισε να μοιραστεί από την ανεξάντλητη δική της. Σε αυτό το ταξίδι επέλεξε για συνοδοιπόρο τη Μάχη, που είχε εμπειρία στο χώρο του βιβλίου και μοιραζόταν τον ίδιο ενθουσιασμό με εκείνη.

 

Πώς, λοιπόν, το DADOO ήρθε να καλύψει αυτές τις ανάγκες;

Το πρώτο και βασικό που ήθελε να δημιουργήσει η Αναστασία είναι μια μεγάλη αποθήκη, ώστε τα βιβλία να είναι πραγματικά διαθέσιμα. Η Αναστασία καταλαβαίνει από πρώτο χέρι την ανυπομονησία του ανθρώπου που παραγγέλνει ένα παιδικό βιβλίο. «Βάζουμε τα δυνατά μας να παραλαμβάνει ο πελάτης ακόμα και την επόμενη μέρα, όπου είναι εφικτό». Κάτι που προσέχουν ιδιαίτερα είναι να φτάνει το βιβλίο ασφαλές και όμορφο μέσα σε χαρτί πληρώσεως από 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Προτείνουν μάλιστα και κατασκευές με το κουτί τους, ώστε τίποτα να μην πάει χαμένο. Η πάνινη τσάντα τους χωράει πολλή μαγεία και πολλά παιδικά βιβλία. Αυτό, όμως, που απολαμβάνουν περισσότερο από όλα μέσα στη μέρα είναι να κάνουν προτάσεις στους αναγνώστες. «Την πλειοψηφία των βιβλίων μας την έχουμε διαβάσει και κάνουμε προτάσεις ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα. Οι πελάτες μάς λένε ότι έχουν ξενοιάσει με την επιλογή δώρων για τα παιδικά πάρτι».

Η μεγάλη ποικιλία αγγλικών τίτλων που μας εξέπληξε ευχάριστα

Μια ματιά μόνο στα ράφια αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την εναλλαγή ελληνικών με αγγλικούς και κάποιους γαλλικούς τίτλους. Όπως μας επιβεβαιώνει η Αναστασία τα ξενόγλωσσα βιβλία ξεπερνούν τα 300. Της ζητάμε, λοιπόν, να μοιραστεί μαζί μας τη λογική πίσω από αυτήν την απόφαση. «Υπάρχει ένα παράθυρο μέχρι την ηλικία των 4, όπου τα παιδιά μαθαίνουν πολύ ευκολότερα ξένες γλώσσες. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα αγγλικά, είτε μέσω του σχολείου, είτε μέσω της τεχνολογίας. Το παιδικό βιβλίο είναι ένα όμορφο ερέθισμα να εξοικειωθεί το παιδί με τη γλώσσα και να το δει ως παιχνίδι. Δεν είναι σκοπός η διδασκαλία της γλώσσας, αλλά η εξοικείωση και η χαρά».

Όταν τη ρωτάμε για την έμπνευση του ονόματος έχει να μοιραστεί μαζί μας μια γλυκιά ιστορία

«Το όνομα του γιου μας είναι Νικόλας-Κωνσταντίνος. Έξω από την πόρτα του δωματίου του έχουμε κολλήσει γράμματα με το όνομά του. Πολύ συχνά φώναζε “Νταντού, Νταντού”. Στην αρχή δεν καταλαβαίναμε τι ήθελε να πει. Μια μέρα που του διάβαζα το όνομά του στην πόρτα άρχισε να φωνάζει “Νταντού”, από το Κωνσταντίνος. Οπότε DADOO είναι ο γιος μας».

Στο φυσικό κατάστημα έχουν προβλέψει ώστε μικρά και μεγάλα παιδιά να νιώθουν άνετα

Η Αναστασία γνωρίζει την αγωνία κάθε γονιού να μην φέρει αναστάτωση το παιδί του σε έναν χώρο εργασίας. Πιστεύει όμως ακράδαντα ότι «αν το παιδί δεν περιεργαστεί τα βιβλία, δεν τα αγγίξει, δε θα τα αγαπήσει». Έτσι, έχουν δημιουργήσει μια γωνιά με βιβλία τα οποία τα παιδιά μπορούν να ξεφυλλίσουν και ζωγραφίσουν, χωρίς το φόβο να τα φθείρουν. Η ομορφιά όμως του βιβλιοπωλείου είναι εσωτερική και εξωτερική.

 

Ο μικρός ελαιώνας στο πίσω μέρος, που είναι διαμορφωμένος για παιχνίδι και ξεκούραση, φιλοξενεί τις διάφορες δράσεις και την ανάγκη για σύνδεση. Οι δράσεις έχουν στο κέντρο τους το βιβλίο. «Φέρνουμε δημιουργούς να μας μιλήσουν για το έργο τους. Υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι. Τα βιβλία παίρνουν πρόσωπο και μορφή».

 

Τι είναι αυτό όμως που κάνει ξεχωριστό ένα παιδικό βιβλίο;

«Τα εικονογραφημένα βιβλία είναι έργα τέχνης. Το πρώτο πράγμα που μας τραβάει είναι η εικόνα, η τυπογραφία. Φυσικά, μας επηρεάζει ο εκδότης και η ιστορία. Τα πετυχημένα παιδικά βιβλία είναι αυτά που αγγίζουν τους πάντες, δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά. Το βιβλίο δεν πρέπει να είναι απαραίτητα απλοϊκό για να είναι κατανοητό στα παιδιά. Αρκεί να τα φέρεις σε επαφή. Δε θέλουμε διδακτικά βιβλία. Θέλουμε να βγαίνουν αβίαστα τα μηνύματα».

 

Οι ευεργετικές ιδιότητες των παιδικών βιβλίων

«Τα βιβλία μάς συγκινούν και μας κάνουν να ψάχνουμε μέσα μας. Είναι ένας τρόπος να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου και να συνδιαλλαγείς». Η Αναστασία εστιάζει πολύ στη γέφυρα που δημιουργούν οι ιστορίες ανάμεσα στο γονιό και το παιδί. «Άρχισα να διαβάζω στο παιδί μου από την κοιλιά. Ήθελα να ακούει τη φωνή μου, αλλά δεν έβρισκα πάντα τι να πω. Θεωρώ ότι τα βιβλία δεν είναι μόνο για τη νυχτερινή ρουτίνα. Το δικό μας παιδί είναι πολύ κινητικό και δραστήριο. Δε θα καθίσει εύκολα. Με το βιβλίο συμβαίνει ένα κλικ. Χρειάζεται, όμως, και ο γονιός να ασχοληθεί». Η συζήτηση οδηγεί στο καλωσόρισμα όλο και περισσότερων βιβλίων με κοινωνικό περιεχόμενο. «Οι Δανοί διαβάζουν στα παιδιά βιβλία που δεν έχουν αίσιο τέλος. Εμείς έχουμε τη δυσκολία να μιλήσουμε, όχι τα παιδιά. Κάτι θα είναι δύσκολο για τα παιδιά, αν δεν τα φέρουμε ποτέ σε επαφή με αυτό».

Η Αναστασία και η Μάχη έχουν συμμάχους στην αποστολή τους. Είναι μαζί τους οι ήρωες και οι ηρωίδες τους

Τα παιδιά έως 2 ετών καθοδηγεί η Τούλα η κοτούλα που της αρέσει να σκαλίζει και να μαθαίνει. Μετά τα παίρνει από το χέρι η Ρίνα η δεινοσαυρίνα με τα κόκκινα πατίνια της, που έρχεται με φόρα και με μια αγκαλιά βιβλία. Τα παραδίδει στο Νικόλα το Δράκο, που εκτός από γρήγορες παραδόσεις βιβλίων, κάνει παρέα τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Με τους πρώτους προβληματισμούς καταφτάνει και ο Νότης ο Αστροναύτης που ψάχνει απαντήσεις και τις βρίσκει στα βιβλία. Η Τζέλα η νεράιδα συντροφεύει τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει αρκετά για να διαλέγουν τα βιβλία μόνα τους.

Δεν είναι μόνο τα όμορφα βιβλία που κάνουν τα μάτια μας να λάμπουν. Είναι και οι όμορφοι άνθρωποι πίσω από αυτά.

Μπορείς να επισκεφτείς το Dadoo στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 09:00 – 17:00. Μπορείς όμως να κάνεις τις παραγγελίες σου και από το ηλεκτρονικό του κατάστημα. 

Αγαπούν να σε εξυπηρετούν και τηλεφωνικά και έτσι θα χαρούν πολύ αν καλέσεις στο 2310 547517 για περισσότερες πληροφορίες.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΜΕΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ☀ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ❤ ΥΠΑΡΚΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ☺ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΕΥΡΩ ΕΚΤΟΣ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
#piglampidesadvertorial

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.