Ανακαλύπτουμε το δάσος μέσα από παιχνίδια! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ανακαλύπτουμε το δάσος μέσα από παιχνίδια!

Παιχνίδια για παιδιά μέσα στο δάσος

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr & www.thepaperboat.gr

Η φύση είναι ευεργετική τόσο για παιδιά όσο και για μεγάλους. Μέσα στη δάσος τα παιδιά μπορούν να παίξουν δεκάδες παιχνίδια ή απλώς να παρατηρούν τα έντομα, να συλλέγουν φύλλα, να ανακαλύπτουν μικρούς θησαυρούς. Θα μοιραστούμε μαζί σου μερικές ιδέες και είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελαθούν.

Συχνά κάνουμε πικ νικ στο χωριό μου, το Λιβάδι, ένα ορεινό χωριό στο Νομό Θεσσαλονίκης, στο δρόμο για Βασιλικά.  Εδώ είδα τις πρώτες μου πυγολαμπίδες και φυσικά εμπνεύστηκα το όνομα για το site μας.

Ετοιμάζουμε τα ταπεράκια μας με λαχταριστό φαγητό και τις κουβέρτες μας για ατελείωτες ξάπλες μέσα στη φύση. Ακολούθησέ μας 🔭 στο instagram για να εμπνέεσαι από τις ιστορίες μας!

Παιχνίδια μέσα στο δάσος

  1. Πάρε μικρά κουτάκια (ίδια σε μέγεθος, πχ άδεια σπιρτούκουτα) και μοίρασέ τα στα παιδιά. Άφησέ τα ελεύθερα στο δάσος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πχ 15 λεπτά) και ζήτησέ τα να συλλέξουν μικρούς θησαυρούς που θα ανακαλύψουν μέσα από την παρατήρηση! Στη συνέχεια, μπορούν να περιγράψουν τα ευρήματά τους!
  2. Παίξτε κυνήγι θησαυρού. Κάποιος μεγάλος μπορεί να ζητήσει από τα παιδιά να εξερευνήσουν το δάσος (σε μια συγκεκριμένη και ασφαλή ακτίνα) και να συλλέξουν μια λίστα από πχ 7 συγκεκριμένα αντικείμενα (ένα κουκουνάρι, ένα φτερό, μια πέτρα, μια πασχαλίτσα κλπ _ άφησε τα φαντασία σου ελεύθερη αλλά φρόντισε να μπορούν τα παιδιά να τα βρουν!)
  3. Καθαρίστε το δάσος! Έχετε μαζί σας σακουλες σκουπιδιών και γάντια και καθαρίστε το μέρος στο οποίο θα κάνετε πικ νικ αλλά και τη γύρω περιοχή! Συζητήστε για τα ευρήματά σας. Από τι υλικό είναι συνήθως; Ποια προϊόντα είναι τα πιο συχνά απορρίματα; Από που πιστεύετε ότι προήρθαν, πχ τα πέταξαν άνθρωποι ή τα μετέφερε ο αέρας;
  4. Παίξτε παιχνίδια αυλής: σκοινάκι, λάστιχο, μήλα, γαϊδούρα. Τα θυμάσαι ακόμα;
  5. Βρείτε τη χαμένη αρκούδα. Μη φοβάσαι, είναι απλώς ένα παιχνίδι. 🙂 Πάρε μαζί σου στο βουνό μερικά λούτρινα αρκουδάκια (ας είναι και δελφινάκια, λαγουδάκια και ό,τι άλλο έχει η παρέα) και ένας ενήλικος θα τα κρύψει καλά ενώ τα παιδιά θα έχουν καλά κλειστά τα μάτια τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να τα βρουν. Όσο πιο καλά τα κρύψεις τόσο πιο πολύ ησυχία θα απολαύσεις 🙂 έξυπνο, έτσι;
  6. Μαζέψτε ρίγανη ή άλλα βότανα και μυρωδικά και στη συνέχεια αποξηράνετέ τα. Μια καλή ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά για τα γιατρικά της φύσης, τις μυρωδιές και τις ιδιότητές τους.
  7. Διακοσμήστε το μέρος που θα κάνετε πικ νικ: λίγα λουλούδια, κάποια ξύλα για είσοδο, μερικές πέτρες για κουζίνα. Παιχνίδια ρόλων αγαπούν όλες οι ηλικίες!
  8. Δημιουργήστε ένα βραχιόλι εμπειρίας. Πάρτε μια ταινία διπλής όψεως ή χαρτοταινία και φόρεσέ τη σαν βραχιόλι. Από την έξω πλευρά θα πρέπει να κολλάει. Κολλήστε επάνω διάφορα πράγματα που θα βρείτε στο δάσος κατά τη διάρκεια της βόλτας σας. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, μπορείτε να πείτε μια ιστορία με αφορμή το βραχιόλι που δημιουργήσατε (θα εκπλαγείτε από το πόσο διαφορετικές ιστορίες θα ακούσετε!) Αυτά τα βραχιόλια λέγονται και Nature Bracelets και μπορούν απλώς να διακοσμηθούν με λουλουδάκια! 
  9. Φτιάξτε ένα στεφάνι
  10. Πάρτε σύνεργα και εξερευνήσε τη φύση!
  11. Σκεφτείτε με τα παιδιά τη δική σας ιδέα και αφήστε μας σχόλιο για να την προσθέσουμε στη λίστα μας!

 

Οι περισσότερες ιδέες είναι από το βιβλίο 101 Things For Kids To Do Outside (affiliate*)

 

*Όπου αναφέρεται ο όρος affiliate σημαίνει πως το amazon θα μας δώσει μία μικρή προμήθεια, στην περίπτωση που αγοράσεις αυτό το βιβλίο μέσω του συγκεκριμένου λινκ.  Αυτό φυσικά δεν επηρεάζει τη δική σου τελική τιμή. Αντίθετα, στηρίζεις το έργο μας! Κάθε ποσό που λαμβάνουμε από την amazon, το επανεπενδύουμε σε βιβλία. Έτσι βρίσκουμε αυτά που ταιριάζουν στα ποιοτικά μας κριτήρια και τη φιλοσοφία μας, ώστε να σου προσφέρουμε κάθε φορά ποιοτικό περιεχόμενο και προτάσεις που αξίζει να εμπιστεύεσαι!

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.