ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Οδηγίες για τους μικρούς αρχιτέκτονες της άμμου

Γράφει η Χριστίνα Βουμβουράκη | www.stheta.com

Αγάπησα κι εγώ τις θάλασσες. Την πάλη με τα κύματα. Το στεγνό αλάτι πάνω στο σώμα και την καυτή άμμο κάτω απ’ τις πατούσες. Εκείνα τα ζαρωμένα υγρά μας δάχτυλα. Τα λεύκα σημάδια του μαγιό ή της σαγιονάρας. Μα πιο πολύ αγάπησα τα πέρα δώθε στην ακροθαλασσιά, που ήταν γεμάτα αγωνία να προλάβουμε να ορθώσουμε τα αμμώδη κάστρα μας. Να δούμε γερό και στέρεο το οικοδόμημα μας, πριν μας δοθεί το αυστηρά αμετάκλητο, το ασυγκίνητο στο λίγο ακόμη μας, γενικό πρόσταγμα για αναχώρηση. Το ότι μετά από αρκετά χρονάκια έγινα αρχιτεκτόνισσα, άγνωστο είναι αν είναι η φυσική συνέχεια της παλαιάς αυτής αγάπης ή τυχαίο γεγονός. Γι αυτό όμως είμαι σίγουρη: είναι καλό, πολύ καλό, στην άμμο να χτίζεις παλάτια.

To χτίσιμο στην άμμο δεν είναι παίξε γέλασε. Χρειάζεται τις κατάλληλες πρώτες ύλες και τα σωστά εργαλεία. Θέλει χρόνο και ζωηρή φαντασία. Θέλει τεχνική και αφοσίωση. Και να είστε σίγουροι πως έχει να μας μάθει περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε για την αρχιτεκτονική, αλλά κυρίως για τη ζωή. Λίγα από αυτά:

 • Το να φανταζόμαστε και να υλοποιούμε. Να βάζουμε στο νου μας κάτι και μετά να προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο να το κατασκευάσουμε με τα υλικά που έχουμε, μέσα στο διαθέσιμο χρόνο.
 • Το να γινόμαστε δημιουργικοί. Να πειραματιζόμαστε και να δίνουμε σημασία στις ιδέες που ξεπηδούν κάθε τόσο στο μυαλό μας, ακόμη και στις πιο τρελές, άλλα ταυτόχρονα να ξεδιαλέγουμε ποιές από αυτές θα κάνουν καλύτερη την αρχική μας ιδέα και ποιές μας απομακρύνουν απ’ τον στόχο μας.
 • Το να γινόμαστε εφευρετικοί. Να χρησιμοποιούμε κάθε τι που θα βρούμε γύρω μας για καλούπι, στήριγμα ή για διακοσμητικό στοιχείο.
 • Το να επιμένουμε. Να προσπαθούμε να ξαναφτιάξουμε καλύτερο και πιο στέρεο ό,τι χαλάει.
 • Το να νιώθουμε τη δύναμη της βαρύτητας και της αντοχής των υλικών. Δεν γίνονται τα πάντα στην άμμο. Δεν είναι ζωγραφιά, ούτε πίστα ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Είναι ο πραγματικός κόσμος.
 • Το να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Κάθε επόμενη φορά, οι κινήσεις είναι πιο σίγουρες και το αποτέλεσμα καλύτερο, σε λιγότερο χρόνο.

Ας δούμε όμως, τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού στην άμμο, για τους μικρούς καστρο-αρχιτέκτονες. Διαβάστε τους μαζί, μικροί και μεγάλοι!

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο1

Ο,τι φτιάξεις δεν είναι για πάντα. Θα χαλάσει γρήγορα. Κάποιο κύμα, κάποιο απρόσεκτο πόδι που περνάει βιαστικά, μια άστοχη μπαλιά, μια καλοκαιρινή μπόρα, κάτι ή κάποιος, αργά ή γρήγορα, θα ισοπεδώσει, στην καλύτερη θα στραπατσάρει, το έργο σου. Το ίδιο το υλικό, η βρεγμένη άμμος, χάνοντας σιγά σιγά την υγρασία του έχει την τάση να διαλύεται. Γι αυτό και χρειάζεται συχνά ράντισμα με νερό. Χρησιμοποίησε ένα νεροπίστολο ή ένα μπουκαλάκι σπρέι. Προσοχή, τόσο το ελάχιστο, όσο και το πολύ νερό, μπορούν να αποδυναμώσουν το όλο οικοδόμημα.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο2

Η άμμος, ως φυσικό υλικό, δεν είναι παντού και πάντα ίδια. Υπάρχει χοντρή ή ψιλή, με βότσαλα ή χωρίς. Επίσης, έχει πολλά διαφορετικά χρώματα: η φτιαγμένη από λάβα είναι μαύρη, η λευκή είναι από σπασμένα όστρακα, ενώ η κοκκινωπή από παραθαλάσσια κοράλλια. Οι περισσότερες αμμουδιές όμως, δεν είναι παρά αμέτρητοι λεπτοί κόκκοι βράχων από το εσωτερικό της ξηράς, για αυτό έχουν το χρώμα της γύρω περιοχής. Φύκια και μικρά ξυλαράκια μπορούν να δέσουν γερά την κατασκευή μας, όπως στα παλιά σπίτια από λάσπη, το άχυρο ή τα ξύλα έκαναν πιο ανθεκτικούς τους τοίχους.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο3

Εκτός από το κλασικό φτυαράκι και το κουβαδάκι σας, εργαλείο μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Κουτιά και μπουκάλια, σανίδια, σπάτουλες, κουτάλες, χάρακες, πινέλα και βουρτσάκια, πλαστικά μαχαιροπήρουνα και καλαμάκια, όπως και ό,τι αφήνει αποτύπωμα μπορεί να φανεί χρήσιμο. Για τους τελειομανείς θα χρειαστεί και ένα πλαστικό κόσκινο, για να καθαρίζεται η άμμος από μικρά κοχύλια και πετρούλες, πριν τη χρήση. (θυμηθείτε να μην αφήσετε σκουπίδια πίσω σας)

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο4

Όπως και στην αρχιτεκτονική των πόλεων, έτσι και στην αρχιτεκτονική της παραλίας, είναι σημαντική η τοποθεσία. Το που θα χτίσουμε το κάστρο μας δεν μπορεί να το αφήσουμε στην τύχη.  Πολύ κοντά στο νερό θα κινδυνεύει από το κύμα. Πολύ μακριά δεν θα βρεις γρήγορα υγρό έδαφος για βάση και θα κουραστείς να κουβαλάς νερό με το κουβαδάκι σου. Επίσης, μείνε μακριά από όπου φαίνεται να παίζουν beach volley και ρακέτες.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο5

Ένα γερό σπίτι ξεκινάει να χτίζεται σε σωστά θεμέλια. Ανάλογα, σε μια καλή βάση ξεκινά να χτίζεται ένα γερό κάστρο. Αφού χαράξεις τα όρια του κάστρου σου, σκάψε για να βρεις υγρό  έδαφος ή διαμόρφωσε μια επίπεδη πλατφόρμα από υγρή άμμο που έχεις πιέσει καλά με τα χέρια ή ακόμη καλυτέρα με τα πόδια σου!

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο6

Στην αρχιτεκτονική της άμμου, δουλεύουμε με συμπαγείς όγκους, έτσι δύο είναι οι βασικοί τρόποι εργασίας: είτε προσθέτουμε όγκο, είτε αφαιρούμε. Προσθέτεις όγκο με τη χρήση καλουπιών. Βάζεις μέσα στο καλούπι βρεγμένη άμμο, πιέζοντας καλά κάθε φορά μέχρι να γεμίσει, οπότε και το αναποδογυρίζεις προσεκτικά. Αφαιρείς όγκο, με σπάτουλες ή καλαμάκια, αλλά κυρίως πιέζοντας την υγρή άμμο με τα χέρια σου, για δώσεις τη μορφή που θέλεις, όπως θα έκανες αν έπαιζες με πλαστελίνη.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο7

Μην υποτιμάς τη διακόσμηση. Πετραδάκια, κοχύλια και πεταλίδες, φύλλα και κλαδιά, χρωματιστά χαρτιά, κουμπιά, κάθε λογής μπιχλιμπίδια, μπορούν να απογειώσουν το έργο σου. Πόρτες και παράθυρα, μπορεί να γίνουν είτε με μικρές πέτρες, που θα τοποθετήσεις με προσοχή στην άμμο, είτε με χαράξεις και βαθουλώματα, αν υπάρχουν κατάλληλα εργαλεία.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο8

Κτίζοντας ένα κάστρο στην άμμο, δεν σταματάμε να παίζουμε μόλις καταφέρουμε να του δώσουμε τη μορφή που φανταζόμασταν πως θα έχει. Όπως ακριβώς ένα κτίριο δημιουργείται όχι για να το βγάλουμε φωτογραφία, άλλα για να το ζήσουν οι άνθρωποι και να το γεμίσουν με τις καθημερινές ή τις παράξενες ιστορίες τους, έτσι και ένα αμμόκαστρο μπορεί να γίνει το σκηνικό για τις δικές σου φανταστικές ιστορίες. Ποιοι μένουν εκεί; Πως είναι η ζωή τους; Έχουν εχθρούς ή προβλήματα;

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο9

Ένα κάστρο στην άμμο μπορεί να χτιστεί από ένα ή από πολλά άτομα! Το καλό με τις ομάδες είναι πως οι ιδέες είναι περισσότερες και τα χέρια πιο πολλά. Το κακό είναι ότι προκύπτουν ζητήματα συντονισμού. Όταν είστε πολλοί μοιράστε τις εργασίες και τα εργαλεία σας από την αρχή και αλλάζετε καθήκοντα για να μην κουραστείτε, για να είστε δίκαιοι και για να μάθετε να κάνετε περισσότερα πράγματα!

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο10

Όταν δημιουργούμε, οι κανόνες μας βοηθάνε να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα, που κάθε φορά, μαθαίνοντας από τα λάθη μας, θα γίνεται καλύτερο: όχι μόνο ένα κάστρο που θα στέκεται, άλλα ένα κάστρο που θα να εντυπωσιάζει με τη μορφή του. Όμως, πραγματικά, δεν υπάρχει πιο όμορφο κάστρο από αυτό που βγαίνει μέσα από την φαντασία σου, βάζοντας στην άκρη τους κανόνες και ακολουθώντας τη χαρά του παιχνιδιού.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

 • Βαρέθηκες τα κάστρα; Φτιάξε άλλες γλύπτες μορφές: αντικείμενα, ζωάκια, ανθρώπους ή φανταστικά πλάσματα!
 • Δεν έχεις πολύ χρόνο; Φτιάξε αντί για κάστρο ένα βοτσαλωτό, πιέζοντας βότσαλα στην άμμο στη κατάλληλη θέση, ώστε να φανεί το σχέδιο σου. Βαλε και το χρώμα στο παιχνίδι, για να δημιουργήσεις διάφορες φιγούρες ή εντυπωσιακά μοτίβα. Αν σε ενδιαφέρει η ιστορία της τέχνης, τα βοτσαλωτά γεννήθηκαν πριν από τα ψηφιδωτά. Τα παλαιότερα βοτσαλωτά δάπεδα που έχουν εντοπιστεί είναι δημιουργήματα των αρχαίων λαών της Μεσοποταμίας.  Στην Ελλάδα, βλέπουμε τα σπουδαιότερα σωζόμενα δείγματα στην κοντινή μας Πέλλα.
 • Σου αρέσουν πολύ τα αθλήματα; Συνδύασε την αμμογλυπτική με τη δημιουργία μιας πίστας στίβου. Φτιάξε μικρά χαντάκια και πύργους εμπόδια, για απίθανες κούρσες με τους φίλους σου.
 • Σου αρέσουν τα προβλήματα; Φτιάξε έναν λαβύρινθο από άμμο και βαλε τους φίλους σου να περάσουν απ’ την μια στην άλλη άκρη, όσο πιο γρήγορα γίνεται, χωρίς να χαλάσουν την κατασκευή σου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

 • Δεν είναι όλες οι αμμουδιές κατάλληλες για παιχνίδι. Αν εντοπίσετε αχινούς, πίσσα, σκουπίδια, αποτσίγαρα ή γυαλιά από σπασμένα μπουκάλια, βρείτε καλύτερα μιαν άλλη ασχολία.
 • Δεν σκάβουμε πολύ βαθιές λακκούβες όταν τριγύρω παίζουν κι άλλα μικρότερα παιδιά.
 • Προσέχουμε τον ήλιο! Φοράμε καπέλο, μπλουζάκι, αντηλιακό και κάνουμε πολλά διαλειμματα για βουτιές.
 • Φεύγοντας, όσο και να βιαζόμαστε, δεν αφήνουμε πίσω μας σκουπίδια και κλείνουμε τις τρύπες μας, μην πέσει κανείς μέσα και τραυματιστεί εξαιτίας μας.

 

Και για το τέλος κάποια πράγματα που ίσως θα σου άρεσε να ξέρεις:

 • Το ρεκόρ Γκίνες για το πιο ψηλό κάστρο από άμμο επιτεύχθηκε στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, την 1η Σεπτεμβρίου του 2017. Χρειαστήκαν 19 επαγγελματίες γλύπτες, 168 φορτηγά με άμμο και περισσότερες από 3 εβδομάδες για να δημιουργηθεί ένα κάστρο ύψους 16,68 μ.

 

 • Το 2015 Ολλανδοί γλύπτες κατασκεύασαν, στο πλαίσιο φεστιβάλ γλυπτικής άμμου στις πόλεις Oss και Sneek, εφήμερα ξενοδοχεία από άμμο. Τα δωμάτια τους είχαν άνετα κρεβάτια, μοκέτα στο δάπεδο, πλήρως εξοπλισμένα μπάνια, ηλεκτρικό ρεύμα και wi-fi. Η κάθε διανυκτέρευση στοίχιζε 150,00€ και περιελάμβανε προσωπική ξενάγηση στο σχετικό φεστιβάλ.

 

 • Τα τρία τελευταία χρόνια, διοργανώνεται στην Αμμουδάρα, σε μια παράλια πολύ κοντά στην πόλη του Ηρακλείου, «Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο». Την πρώτη χρόνια (2016), που είχα την χαρά να περάσω από εκεί, είδα πραγματικά εντυπωσιακά γλυπτά και, το βασικότερο, παρακολούθησα για λίγο από κοντά τους καλλιτέχνες να δουλεύουν το υλικό τους. Για να καταλάβετε το μέγεθος των έργων, όταν ήταν στο τελικό τους στάδιο, οι δημιουργοί τους τα δούλευαν πάνω σε σκάλες! Φέτος, για 1η φορά διοργανώθηκε μάθημα γλυπτικής στην άμμο για παιδιά, από τους επαγγελματίες γλύπτες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

Καλά μπάνια, γερά κάστρα, χαρούμενες διακοπές!

 

Travel image created by Awesomecontent - Freepik.com

Το Miraggio Thermal Spa Resort γέμισε δεινόσαυρους… και παιδικά χαμόγελα

Δελτίο Τύπου

Ξεκινά η λειτουργία του μοναδικού στη Βόρεια Ελλάδα παιδικού πάρκου με animatronics, στο Miraggio Thermal Spa Resort της Χαλκιδικής, υπό τη διαχείριση της Cronwell.

Από την Κυριακή 8 Ιουλίου, στο Miraggio Thermal Spa Resort της Χαλκιδικής, υπό τη διαχείριση της  Cronwell, ξεκινά τη λειτουργία του το μοναδικό στην περιοχή παιδικό πάρκο ψυχαγωγίας, του οποίου οι κύριοι χαρακτήρες είναι ήρωες των δημοφιλέστερων παιδικών κινούμενων σχεδίων «Μαδαγασκάρη», «Η Εποχή των Παγετώνων» και «Σρεκ». Οι χαρακτήρες που έχουν «ζωντανέψει» και χάρη στην τεχνολογία animatronics μπορούν να τραγουδούν και να χορεύουν!

Το παιδικό πάρκο ψυχαγωγίας Kids Planet καταλαμβάνει έκταση 25 στρεμμάτων. Οι μικροί επισκέπτες μπορούν να ασχοληθούν με ποικίλες δραστηριότητες: κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, cinema, παιδικό σταθμό, splash-park, παιδική χαρά, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ξεχωριστή αίθουσα παιχνιδιών για εφήβους, καθώς και παιδικό καφέ με ανοιχτή κουζίνα, όπου ετοιμάζονται λαχταριστές πίτσες και βάφλες.

Τους καλεσμένους υποδέχονται σε μια πρωτότυπη αψίδα από την «Μαδαγασκάρη»,  ο Μέλμαν η καμηλοπάρδαλη, ο Άλεξ το λιοντάρι, η Γκλόρια ο ιπποπόταμος, ο Μορίς ο λεμούριος,  ο βασιλιάς Τζούλιαν και εννοείται… οι πιγκουίνοι. Κάπου εκεί κοντά βόσκει και ο Μάρτι η ζέβρα. Αριστερά της αψίδας παραμονεύουν οι άγριοι πειρατές από την «Εποχή των Παγετώνων»: η Σίρα η λιονταρίνα και ο Σκουίντ ο λαγός, υπό την αρχηγεία του Κάπτεν Γκατ. Δίπλα στην είσοδο, τους μικρούς καλεσμένους περιμένουν ο ονειροπόλος Σίντ και ο φίλος του  ο Κρας. Ο σκίουρος Σκρατ στην προσπάθεια του να βρει το βελανίδι, ανέβηκε στην ταράτσα του Kids Planet Café. Από το λόφο κατεβαίνουν τα  μαμούθ  Μάνι και Έλλη. Κάθε βράδυ στη σκηνή δίνουν την παράστασή τους η μουσική μπάντα «Δεινόσαυροι» που αποτελείται από τη μαμά και τα παιδάκια  τυραννόσαυρους.

Καθημερινά, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ οι καλεσμένοι του Kids Planet θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες όπως υπαίθρια παιχνίδια, διασκεδαστικούς διαγωνισμούς και κληρώσεις με λαχεία, με τη συντροφιά των αγαπημένων  ηρώων κινούμενων σχεδίων και το βράδυ να απολαύσουν ένα σόου με θέμα «Μαδαγασκάρη».

Εκτός από το καθημερινό πρόγραμμα animation,  το Kids Planet αφιερώνει την κάθε μέρα του σε ένα ξεχωριστό θέμα (πειρατές, ινδιάνοι, Θεοί του Ολύμπου, ημέρα του cooking action με master-class μαγειρικής). Επίσης, κατά την «Ημέρα της Οικογένειας» οι γονείς και τα παιδιά συμμετέχουν μαζί σε αγωνίσματα. Το αθλητικό πρόγραμμα για τα παιδιά συμπεριλαμβάνει  animal – yoga, βελάκια (darts), μίνι-γκολφ, μίνι-μπάσκετ, ακαδημία ποδοσφαίρου, σκυταλοδρομία, παιχνίδια στο νερό, στόχους με κρίκους, μίνι-μπόουλινγκ και το σημαντικότερο… Ολυμπιακοί Αγώνες! Επιπλέον, λειτουργεί ακαδημία τένις, ενώ οι έφηβοι μπορούν να ασχοληθούν και με την τοξοβολία.

Κάθε βράδυ, τους μικρούς καλεσμένους στο  Kids Planet διασκεδάζει η μουσική μπάντα «Δεινόσαυροι» σε μια μίνι-ντίσκο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει face paining, balloon modeling – master-class, μουσικά παιχνίδια, comedy show και talent show με την συμμετοχή των animators και των παιδιών επί της σκηνής.

Με την έναρξη της λειτουργίας του παιδικού πάρκου με τα animatronics, το θέρετρο  Miraggio επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να παραμείνει ο κορυφαίος προορισμός για όλη την οικογένεια στην Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονισθούν οι νέες δραστηριότητες που είναι σε θέση να προσφέρει το Miraggio δίνοντας την ευκαιρία στους καλεσμένους να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές της Βορείου Ελλάδος. Κάθε απόγευμα οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν με κλασικό αερόστατο στα 50 μέτρα ύψος και να απολαύσουν το υπέροχο ηλιοβασίλεμα καθώς και τη θέα δύο εκ των πλέον γνωστών ελληνικών βουνών, του Άθω και του Ολύμπου. Έτσι, το Miraggio Thermal Spa Resort γίνεται το πρώτο  θέρετρο στη Βόρεια Ελλάδα που προσφέρει εκδρομές στη γη, στη θάλασσα και στον αέρα αφού πλέον διοργανώνει και κοντινά ταξίδια και ξεναγήσεις, στη Θεσσαλονίκη, στα Μετέωρα ή στη Χαλκιδική.

Σχετικά με την Cronwell Hotels & Resorts

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες της Βόρειας Ελλάδας με τη συνολική της δυναμικότητα να ξεπερνά τα 600 δωμάτια. Η αλυσίδα εκπροσωπείται στη Χαλκιδική από τα ξενοδοχεία – Rahoni Cronwell Park Hotel Adults Only, Cronwell Resort Sermillia, Cronwell Platamon Resort και Miraggio Thermal Spa Resort, το οποίο από το 2017 εντάχθηκε ως μέλος της αλυσίδας Cronwell.

5 ιδέες για μια φανταστική εκδρομή με την οικογένεια στην εξοχή!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Η άνοιξη μπήκε για τα καλά και μια από τις ωραιότερες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε αυτή την εποχή με τα παιδιά σας είναι οι οικογενειακές αποδράσεις! Η πρωτομαγιά είναι κοντά!

Αν έχετε συνδέσει την Πρωτομαγιά με τα λουλούδια και την εξοχή, δεν είστε οι μόνοι. Φροντίστε να ξεκινήσετε από το σπίτι σας νωρίς, ώστε να αποφύγετε τη μεγάλη κίνηση, να έχετε φαγητό και νερό στην τσάντα σας, για κάθε ενδεχόμενο, και να αποφύγετε – όσο είναι δυνατόν – τα πολυσύχναστα μέρη. Μία άλλη ιδέα είναι να σημειώσετε τις προτάσεις μας και να σχεδιάσετε τις εκδρομές σας σε ημερομηνίες που δεν θα έχει τόση μαζική μετακίνηση!

Σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες ιδέες για τις ανοιξιάτικές σας εκδρομές και πιστεύουμε να τις βρείτε χρήσιμες. Θα χαρούμε πολύ να μας αφήσετε σε σχόλιο και τις δικές σας ιδέες! Τις περιμένουμε με αγωνία για να συμπληρώσουμε τον χάρτη μας!

 

5 ιδέες για μια φανταστική εκδρομή με την οικογένεια στην εξοχή!

Στο Λιβάδι:

Πολλοί από εσάς γνωρίζετε πως το Λιβάδι είναι το χωριό μου και έτσι δε θα μπορούσα παρά να το έχω πρώτο στη λίστα μου. Ανεβαίνονται προς το Λιβάδι, λίγο πριν μπείτε στο χωριό, θα δείτε μία πινακίδα στο δεξί σας χέρι που λέει «προς Πετροκέρασα», στρίψτε σε εκείνο το σημείο και σταματήστε στα πεύκα, απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Ραφαήλ που θα συναντήσετε στα αριστερά σας, μερικά μέτρα πιο κάτω. Εκεί θα απολαύσετε την ομορφότερη θέα προς την πόλη και θα κάνετε το πιο ωραίο πικ νικ. Για φαγητό σε ταβέρνα θα προτιμήσετε την ταβέρνα «Λιβάδι» στην πλατεία του χωριού και δε θα παραλείψετε να κάνετε βόλτες πίσω από τα σπίτια για να ανακαλύψετε κατσίκες, κότες και λαγουδάκια. Αν σας αρέσουν οι διαδρομές με το αυτοκίνητο, τότε μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και τα κοντινά χωριά, την Περιστερά ή τα Πετροκέρασα.

Δείτε εδώ εικόνες από μια εκδρομή μας στο Λιβάδι

 

Στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο, στο Κιλκίς:

Ένα υπέροχος κήπος που αξίζει να επισκεφτείτε με την οικογένειά σας. Βρίσκεται στα Κρούσσια, στο Νομό Κιλκίς και θα βρείτε δεκάδες σημεία για να κάνετε πικ νικ ή να μαζέψετε λουλούδια. «Είναι ένας από τους νεότερους κήπους της Ευρώπης, σε μια περιοχή κατάφυτη από τα φυλλοβόλα δρυοδάση της οροσειράς των Κρουσσίων και με πλούσια χλωρίδα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.072 ενδημικά και αυτοφυή είδη της βαλκανικής χλωρίδας.»  Αν φτάσετε ως εκεί αξίζει να επισκεφτείτε για φαγητό και το «Ξενοδοχείο Κρούσσια», που διαθέτει και χώρο παιχνιδιών για τα παιδιά αλλά και εξαιρετικό φαγητό! Διαβάστε περισσότερα για τα Κρούσσια εδώ. 

Στο Κιλκίς ξεχωρίζουμε πολλά ακόμα μέρη για πικ νικ, όπως τη Γαλάζια Λίμνη, τα ποτάμια λίγο έξω από τη Γουμένισσα και την τοποθεσία Στραβοπόταμος. Δείτε εδώ μερικές εικόνες από την εκδρομή που κάναμε πριν μερικά χρόνια μαζί με άλλες οικογένειες.

 

Στο Μονοπάτι της Αγάπης, στην Πιερία:

Η διαδρομή από Κατερίνη προς Άγιο Δημήτριο είναι υπέροχη! Για την Άνω Μηλιά στρίβεις κάπου στα μισά αυτής της διαδρομής και όταν φτάσεις στο χωριό είσαι πια σίγουρος ότι άξιζε τον κόπο. Το μονοπάτι είναι πανέμορφο, ένα φυσικό μουσείο, με σχετική σήμανση για τις ονομασίες των φυτών και των δέντρων, παγκάκια για πικ νικ, ποταμάκια με γάργαρα νερά και πολλά κάστανα το φθινόπωρο. Για φαγητό σε ταβέρνα ή εστιατόριο επιλέξτε αυτή του χωριού, ή κατευθυνθείτε προς τον «Δημάτη», στον Άγιο Δημήτριο. 

Δείτε εδώ μερικές εικόνες από μια πεζοπορία μας μέσα στο μονοπάτι, μία μέρα πριν γεννήσω την Ολυμπία.

 

Δείτε εδώ πως μπορείτε να εξερευνήστε τη φύση και τον μικρόκοσμό της μέσα από εργαλεία εξερεύνησης!

 

Στο άλσος του Αγίου Νικολάου, στη Νάουσα:

Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα μας πάρκα, χωμένο μέσα σε μια καταπράσινη όαση, που σίγουρα αυτή την εποχή θα είναι στα καλύτερά του! Δαιθέτει τεράστιο χώρο για μπάλα, για ξάπλες στο γρασίδι, για βόλτες με άλογα. Για φαγητό θα πάτε οπωσδήποτε λίγα χιλιόμετρα πιο ψηλά, στο πανέμορφο χωριό Αρκοχώρι, και θα επιλέξετε το «Εστιατόριο Χάραμα», που θα σας προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία (φροντίστε να έχετε κάνει κράτηση).

 

Στην Αρναία, στη Χαλκιδική: 

Στην Αρναία, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Χαλκιδικής, αγαπάμε να πηγαίνουμε όλες τις εποχές. Περπατώντας στα σοκάκια της, νιώθεις πως ταξιδεύεις στο χρόνο, ενώ η ανάδειξη της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής του χωριού είναι εμφανής, μέσα από τις 6 διακριτές περιπατητικές διαδρομές που έχει σχεδιάσει ο Δήμος. Φυσικά για την πρωτομαγιά θα σας προτείνουμε να κατευθυνθείτε, μετά από μια σύντομη στάση στο χωριό, στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής: κούνιες, γρασίδι και ελεύθερο παιχνίδι ανάμεσα στα δέντρα θα σας αποζημιώσουν με το παραπάνω! Για φαγητό, το «Εστιατόριο Μπακατσιάνος» είναι η top πρότασή μας. Το επισκεπτόμαστε συχνά και δε μας έχει απογοητεύσει ποτέ! Είναι ακριβώς μπροστά στο πάρκο και επειδή είναι πασίγνωστο στην περιοχή θα χρειαστεί να κάνετε οπωσδήποτε κράτηση.

Δείτε εδώ ένα παλιότερο άρθρο μας για την Αρναία. 

 

Στο άρθρο μας Πικ νικ με όλη την οικογένεια θα βρείτε ένα σωρό ακόμα ιδέες και μέρη για μία υπέροχη εξόρμηση μέσα στην πόλη αλλά και λίγο έξω από αυτή.

 

Αν μείνετε μέσα στην πόλη, επιλέξετε το ιδιαίτερο και family friendly καφέ και εστιατόριο «ΑνφανΓκατέ», που βρίσκεται μέσα στο χώρο του Τελλόγλειου και ακριβώς δίπλα σε ένα πολύ όμορφο καταπράσινο άλσος! Μήπως να κάνατε εκεί ένα urban pic nic;

Στον χάρτη που ετοιμάσαμε στη google maps, θα βρείτε ένα σωρό ακόμα ιδέες για κοντινές η πιο μακρινές εξορμήσεις! Πατώντας στο σημείο της επιλογής σας, ανοίγει ένα pop up παράθυρο, όπου κατά περίπτωση, προτείνουμε και κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα της περιοχής που μας έχει αρέσει. Όλα αυτά σε περίπτωση που δεν επιλέξετε τη ριγέ κουβέρτα και το καλάθι του πικ νικ!

 

Ανοιξιάτικες εκδηλώσεις της πόλης για όλη την οικογένεια!

Τέλος, μπορείτε πάντα να βρίσκετε αφορμές για εκδρομές στη φύση. Την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 μη χάσετε τη μεγάλη γιορτή της άνοιξης, στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή! Κατά τη διάρκεια της «Μέρας Μαγιού», οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής και του Perrotis College και να παρακολουθήσουν δεκάδες ψυχαγωγικά και πολιτιστικά δρώμενα όπως: κινητικές δραστηριότητες, ο «χαμένος θησαυρός», φτιάχνω το δικό μου κήπο, μπαλόνια από σόδα και ξύδι, face painting, μουσικό εργαστήρι, website hackathon, ρομποτική, σεισμογράφος και μελέτη σεισμών και πειράματα φυσικών επιστημών κ.α.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δράσεις του ΑΠΘ με τίτλο «ΑΠΘ την Κυριακή»!  Τις Κυριακές 6, 13 και 20 Μαΐου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετατρέπεται στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας. Ανοίγουν οι πόρτες των εργαστηρίων, των σπάνιων αρχείων, μουσείων και συλλογών σε όλους τους συμπολίτες μας.  Όλοι μαζί, εξερευνούμε, μαθαίνουμε, αθλούμαστε, διασκεδάζουμε.

Γίνε και εσύ Ρεπόρτερ των Πυγολαμπίδων και μοιράσου μαζί μας τις εμπειρίες σου, αναρτώντας φωτογραφίες στο instagram με το #pigolampidesreporter.

ΕΚΔΡΟΜΗ: Φεστιβάλ Βωβούσας, Ζαγόρι, Ιωάννινα, Ήπειρος.

Vovousa project. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis. 05/2013.

Ανοιχτή πρόσκληση προς τολμηρούς ή οδηγός επιβίωσης (!) για επίδοξους φεστιβαλιστές

Του Καμίλο Νόλλα*

Θέλετε να αποφύγετε τις αυγουστιάτικες πολύβουες παραλίες; Θέλετε να κάνετε μεσημεριανή σιέστα στον παχύ ίσκιο των καρυδιών; Θέλετε να δροσίζετε το κορμί σας στα κρυστάλλινα νερά ενός θρυλικού ποταμού; Και τέλος, θέλετε όλα τα παραπάνω να συνδυάζονται με ποιοτικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους;

Ε, τότε σας περιμένουμε στο φεστιβάλ Βωβούσας 28 Ιουλίου-5 Αυγούστου, 2018: 14/07 – 21/07 (η εκδήλωση εδώ) το μοναδικό ορεινό φεστιβάλ της Ελλάδος. Εκείνη την εποχή θα δείτε και πυγολαμπίδες ή κωλοφωτιές όπως τις λέμε εδώ!

Είστε οικογένεια, ζευγάρι ή… σολίστ; τότε αυτός είναι ο καλοκαιρινός σας προορισμός, έχουμε για όλους! Μόνο πολλά δωμάτια δεν έχουμε, όποτε φέρτε σκηνούλα -όχι από το πράκτικερ, ας είναι λίγο ενισχυμένη- και στήστε την στο Καταφύγιο Βάλια Κάλντα (2χλμ) με μηδαμινό κόστος και δικαίωμα χρήσης ντους και wc. Κι αν είναι η πρώτη φορά που κάνετε κάμπινγκ, υπολογίστε μερικά σκεπάσματα παραπάνω, κάλτσες, πιτζάμες. Είμαστε στα 1000 μέτρα υψόμετρο και τη μέρα κάνει ζέστη αλλά το βράδυ…πέφτει η θερμοκρασία στους 12°-16°! Και φακό φέρτε, και γκαζάκι, και τίποτα αναλώσιμα, όπως γάλα ή φρυγανιές μιας και ούτε μίνι μάρκετ υπάρχει. Υπόψη πως στη Βωβούσα ανεβαίνετε απαραιτήτως με τα εξής τρία πράγματα: βενζίνη (κοντινότερο βενζινάδικο 45 χλμ), τσιγάρα, μετρητά (ΑΤΜ γιόκ). Εντάξει δυο ταβέρνες έχουμε εντός χωριού και μια στο Καταφύγιο Βάλια Κάλντα, όπου μπορείτε να φάτε ακόμα και πρωινό… οι οποίες σημειώστε διαθέτουν και POS.

Για την ημέρα μπορείτε να κάνετε γυμναστική με τη Τζίνα Αποστολοπούλου, να παρακολουθήσετε κάποιο εργαστήριο ή να πάτε περίπατο σε ένα από τα πολλά μονοπάτια της περιοχής. Υπάρχουν για απαιτητικούς κορφάκηδες αλλά και για αρχάριους, από μια ώρα έως και δέκα ώρες… Αρβιλάκι μέχρι τον αστράγαλο, παγούρι και καπέλο να έχετε και…φύγατε!

vovousa festival yorgos detsis-10

vovousa festival yorgos detsis-12

vovousa festival yorgos detsis-7

vovousa festival yorgos detsis-13

vovousa festival yorgos detsis-9

Αν δεν είστε του περπατήματος και προτιμάτε χαλάρωση στη πλατεία με καφέ ή τσίπουρο, τουλάχιστον κάντε μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Αώου, ενός από τους τελευταίους ανέγγιχτους ποταμούς των Βαλκανίων. Και θα παραμείνει ως τέτοιος γιατί αν δε το γνωρίζατε, ξεκινήσαμε το φεστιβάλ το 2013 θέλοντας να κάνουμε γνωστή την αντίθεσή μας σε ένα παράλογο σχέδιο κατασκευής φράγματος. Αυτή τη στιγμή που σας γράφω, αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την οριστική ακύρωση αυτής τη προοπτικής. Δε ξέρω αν κάναμε καλά τη δουλειά μας, πάντως όσοι έχουν έρθει και ζήσει μερικές μέρες εδώ, έχουν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πως σε μια περιοχή εντός Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στις παρυφές περιοχών Natura 2000, με τριαντάμετρα πεύκα, ρυάκια, ρεματιές, αρκούδες, λύκους, αγριογούρουνα, αγριόγατες, βύδρες, πέστροφες, ρε φίλε δε φτιάχνεις φράγμα, έλεος!

Πίσω στα δικά μας. Λοιπόν μπάνιο στο ποτάμι, αν δε θέλετε να κρυώσετε θα κάνετε 14:00-19:00, όταν έχει πυρώσει η γης από τον κάθετο ήλιο και μαζί ζεσταθεί και το ποτάμι. Οι ντόπιοι λένε πως όσα μπάνια κανείς στον Αώο τόσα λιγότερα κρυώματα θα περάσεις τον χειμώνα.

vovousa festival yorgos detsis-16

vovousa festival yorgos detsis

Στη πλατεία αφήνετε ελεύθερα τα αγγελούδια σας να παίζουν, δεν έχει αυτοκίνητα και γενικώς εκείνες τις μέρες γίνεται το σώσε. Μπάλες, ποδήλατα, πιγκ πονγκ, και παιδικές φωνές κατακλύζουν το χωριό, στο οποίο με αφορμή το φεστιβάλ οι κάτοικοι καλλωπίζουν τους κήπους τους και φροντίζουν τα καλντερίμια.

Και φυσικά για το βράδυ το πρόγραμμα του φεστιβάλ σας προτείνει εκθέσεις φωτογραφίας, συναυλίες, προβολές, συζητήσεις και πολλά άλλα που θα εκτιμήσετε δέοντος και που δε πρέπει να χάσετε.

Θέλω να σας καθησυχάσω και να σας πω πως και αν τίποτα από όλα τα παραπάνω δε φροντίσετε, όλο και κάποιος από εμάς ή άλλος επισκέπτης θα βρεθεί να σας εξυπηρετήσει δανείζοντας μια ζακέτα ή δίνοντας ένα πακέτο μακαρόνια.

Εδώ πάνω στο βουνό συμβαίνει κάτι μαγικό, η συναναστροφή και η συνάθροιση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επικοινωνία και αλληλεγγύη, δύο βαθιές έννοιες που αναφέρονται μόνο σε ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις!

vovousa festival yorgos detsis-17

Λίγα ακόμα:

Σε περίπτωση που χτυπήσετε ή ανεβάσετε πυρετό, μην ανησυχείτε, η έμπειρη γιατρός μας Αγλαΐα Μανουσάκη θα σας φροντίσει στο πρόχειρο ιατρείο που έχουμε στήσει.

Οι Θεσσαλονικείς θα κάνουν δυόμιση με τρεις ώρες μέσω Εγνατίας οδού με έξοδο στους Μαυραναίους και πορεία προς Ζιάκα, Περιβόλι, Βωβούσα. Οι Αθηναίοι θα οδηγήσουν για έξι ώρες, μέσω Ιόνιας Οδού ή Οδού Κεντρικής Ελλάδος. Όλες οι πληροφορίες για πιθανές διαδρομές βρίσκονται στο σάιτ μας vovousafestival.gr ενώ το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

Avgo, Valia Kalda national park. Vovousa project. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis. 06/2013.

#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά

vovousafestival.gr

*Ο Καμίλο Νόλλας, είναι φωτογράφος και διοργανωτής του Φεστιβάλ Βωβούσας.

ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ: ένα οινοποιείο βιολογικό και φιλικό προς την οικογένεια

portocarras_halkidikigreece (34)

Ο Οινοτουρισμός μας πάει πολύ! Με αφορμή τις Ανοιχτές Πόρτες των Οινοποιείων Βορείου Ελλάδος γνωρίσαμε αρκετά Οινοποιεία, κάποια από τα οποία φιλοξενούν και δράσεις για παιδιά, για να υποδεχτούν όλη την οικογένεια. Κάπως έτσι επισκεφτήκαμε πέρσι και το Οινοποιείο του Porto Carras, το οποίο σχεδίασε εργαστήρια και παιχνίδια για παιδιά και η Ολυμπία έφυγε με ένα τεράστιο χαμόγελο!

Φέτος συνδυάσαμε την επίσκεψή μας στο Οινοποιείο μαζί με 2 διανυκτερεύσεις στο Meliton Hotel του Porto Carras Grand Resort για ένα long weekend! Η έναρξη του φετινού καλοκαιριού έγινε με τον πιο famliy friendly τρόπο. (διάβασε εδώ την ανάρτησή μας για τo Porto Carras Grand Resort)

portocarras_halkidikigreece (20)

portocarras_halkidikigreece (24)

portocarras_halkidikigreece (26)portocarras_halkidikigreece (25)

Λίγα Λόγια για το Κτήμα Πόρτο Καρράς

Οι πρώτες φυτεύσεις αμπελιών και ελαιώνων, μαζί με το πρωτοποριακό τουριστικό συγκρότημα με το οποίο συνδέεται το Κτήμα Πόρτο Καρράς, ξεκίνησαν αρχές του 1965 για να δημιουργήσουν μια αληθινή επανάσταση στην ξενοδοχειακή και στην οινοποιητική εικόνα της τότε Ελλάδας. Σήμερα ο αμπελώνας των «Πλαγιών του Μελίτωνα» αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, σύμφωνα με τις σημερινές διεθνείς τάσεις για σεβασμό στον άνθρωπο, στον καταναλωτή και στο περιβάλλον.

Το Οινοποιείο του Porto Carras προσφέρει διάφορες οινοτουριστικές προτάσεις διαδρομών και ξεναγήσεων ενώ  είναι ανοιχτό σε προτάσεις για εκπαιδευτικές ή ομαδικές ξεναγήσεις και είναι φιλικό προς όλη την οικογένεια. Αν τα καλοκαίρια τριγυρνάς στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής κάνε μία στάση στο varelaki για ένα υπέροχο κρασί στον πανέμορφο κηπάκο του με την κούνια και τα βαρέλια που έχει χρησιμοποιήσει για την εναλλακτική του διακόσμηση.

Στο video που ακολουθεί θα πάρεις μια ιδέα από την ιστορία του Κτήματος Πόρτο Καρράς.

◊ Το καλοκαίρι του 1963 μια κρουαζιέρα ξεκινά για το Άγιο Όρος για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας του Άθω. Ανάμεσα τους ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς. Περνώντας από τα ανοικτά της Σιθωνίας, μπαίνουν στον Τορωναίο κόλπο και… το παραμύθι ξεκινά. Ο Γιάννης Καρράς ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον παρθένο τόπο. ◊

Το Κτήμα Πόρτο Καρράς είναι επισκέψιμο. Μπορείτε να κάνετε τις κρατήσεις σας, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 20.00 και Σάββατο – Κυριακή από τις 10.00 έως τις 20.00 δίνοντας περιθώριο 3 ημερών για να προετοιμάσει η ομάδα του Οινοποιειου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φιλοξενία, τις ομαδικές επισκέψεις και την ξενάγηση σας.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Η γευστική δοκιμή 2 οίνων κοστίζει 2,00€ αντίστοιχα επιτρέπεται η γευστική δοκιμή έως 5 οίνους με ένα 1,00€ ανά οίνο.

Κατά την περίοδο του τρυγητού, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για να αποκτήσετε την εμπειρία του τρύγου.

portocarras_halkidikigreece (28)

portocarras_halkidikigreece (32)

portocarras_halkidikigreece (21)

portocarras_halkidikigreece (29)

Εξερευνώ τη φύση και αγαπώ τον μικρόκοσμό της

DSC_0094

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Πρωτοείδα αυτά τα εργαλεία εξερεύνησης της φύσης, σε ένα ανήσυχο και πρωτοποριακό σχολείο της πόλης μας, και ήταν έρωτας κεραυνοβόλος. Αγαπάμε τη φύση και την επισκεπτόμαστε με κάθε ευκαιρία και η ιδέα του να εμπλουτίσουμε την εμπειρία μας με διάφορα τηλεσκόπια, μεγεθυντικούς φακούς, και άλλα τέτοια μικροεργαλεία μου φάνηκε συναρπαστική!

Τα αναζήτησα αμέσως και τα βρήκα στην Ανέμη, που φημίζεται για τα ποιοτικά της παιχνίδια, αλλά μπορείτε να τα βρείτε και σε άλλα επιλεγμένα καταστήματα ή και και ηλεκτρονικά εδώ.

DSC_0014

DSC_0021

DSC_0036

DSC_0017

Τα πήραμε μαζί μας στην πρώτη μας ανοιξιάτικη εκδρομή στο αγαπημένο μας χωριό, το Λιβάδι, αλλά τα ωραία πράγματα είναι καλό να τα μοιράζεσαι και έτσι τα κουβαλάμε μαζί μας πάντα στο αυτοκίνητο και δεν τα αποχωριζόμαστε στις εκδρομές μας στη φύση.

Πριν από μερικές εβδομάδες μαζευτήκαμε πολλές οικογένειες και με τη βοήθεια της Kids and Nature παίξαμε παιχνίδια στον χορτιάτη, όπου μυρίσαμε τη φύση, παίξαμε μαζί μικροί και μεγάλοι και γίναμε μια μεγάλη παρέα.

DSC_0002

DSC_0064

DSC_0093

DSC_0015

DSC_0049

DSC_0009

DSC_0039

DSC_0055

Αν και ζούμε μέσα στην πόλη, υπάρχουν πάντα ευκαιρίες να απολαύσουμε τη φύση: στο πάρκο στη γειτονιά μας, στο χωριό μας το Σαββατοκύριακο, σε κάποιον κοντινό προορισμό ή και κάπου πιο μακριά. Οργανώστε ένα πικνικ στη φύση και ανακαλύψτε μικρές ανάσες πρασίνου μέσα και έξω από την πόλη! Γνωρίστε τον μικρόκοσμο της φύσης μαζί με τα παιδιά, που είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστούν!

Αν κάνετε εκδρομές στη φύση, μοιραστείτε μαζί μας τα αγαπημένα σας σημεία μέσω instagram! Θυμηθείτε να προσθέσετε το hashtag #pigolampidesreporter για να τα ανακαλύψουμε και εμείς μαζί σας! Ακολουθήστε μας στο κανάλι μας στο Instagram για περισσότερες ιδέες!

ANEL HONEY PARK: ένα θεματικό πάρκο για τη ζωή της μέλισσας!

anel melisokkomikoparko 073

Το ήξερες ότι σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, κοντά στο Νέο Ρύσιο, υπάρχει ένα οργανωμένο υπαίθριο φυσικό μουσείο; Πρόκειται για το μοναδικό θεματικό πάρκο για τη ζωή και τα προϊόντα της μέλισσας, που μπορούν να επισκεφτούν όχι μόνο σχολεία αλλά και οικογένειες, με σκοπό τη γνωριμία και την εξοικείωση με το καταπληκτικό αυτό έντομο.

Το Anel Honey Park άνοιξε τις πόρτες του πριν από ένα χρόνο περίπου, με σκοπό να μοιραστεί με το κοινό, και ιδιαίτερα με τα μικρά παιδιά, μικρές και σημαντικές λεπτομέρειες από τη ζωή της μέλισσας, τον τρόπο που αυτή αναπαράγεται, τη μυστική ζωή της βασίλισσας και της οργανωμένης κυψέλης, τα προϊόντα της όπως η γύρη, η πρόπολη και ο βασιλικός πολτός. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να πιάσουν και να κατασκευάσουν κεριά με φυσικό κερί μέλισσας, να μυρίσουν τα διαφορετικά μυρωδικά της φύσης που δίνουν το άρωμά τους στις διαφορετικές ποικιλίες μελιού αλλά και να δοκιμάσουν το ίδιο το μέλι, μέσα από έναν βιωματικό και ιδιαίτερα διασκεδαστικό τρόπο. Φυσικά θα γνωρίσετε και τους φίλους των μελισσών, τον Λάμπη, τη Μαργαρίτα και όλα τα υπόλοιπα ζωάκια, που με πολλή φροντίδα φιλοξενούν στο ANEL honey park, θυμίζοντάς μας πως είμαστε μέρος μιας μεγάλης αλυσίδας και πως όλοι έχουμε ανάγκη τους φίλους (ανθρώπους και ζώα).

anel melisokkomikoparko 133

anel melisokkomikoparko 117

anel melisokkomikoparko 113

Εμείς επισκεφτήκαμε το ANEL Honey Park το φθινόπωρο που μας πέρασε μαζί με φίλους των Πυγολαμπίδων στο κλουβί και ήταν μια πραγματικά απολαυστική εμπειρία! Καταπληκτική η ομάδα της ANEL Honey Park, μας περιποιήθηκε με το παραπάνω! Μπορείτε και εσείς να κλείσετε μια οργανωμένη επίσκεψη!

anel melisokkomikoparko 197

anel melisokkomikoparko 210

anel melisokkomikoparko 071

Το Μελισσοκομικό Πάρκο μπορούν να επισκεφτούν οργανωμένα τα σχολεία (κατόπιν συνεννόησης) αλλά και κάθε οικογένεια καθημερινές ή τα Σάββατα το πρωί από τις 10:00 – 15:00. Μπορείτε να προμηθευτείτε τον χάρτη αυτοξενάγησης και να περιηγηθείτε δωρεάν στο Πάρκο, ενώ υπάρχει πλέον και καφέ και μικρογεύματα, όπου μπορείτε να κάνετε το διάλειμμά σας ενώ τα παιδιά θα παίζουν με ασφάλεια στο πάρκο. Στα «κατοικίδια» του πάρκου προστέθηκε και ένα όμορφο αλογάκι που μπορεί κάποιος να κάνει βόλτα.

Αν θέλετε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, μπορείτε να προγραμματίσετε μια με φίλους σας μια οργανωμένη ξενάγηση που περιλαμβάνει:

 • Εξερεύνηση / θεματικές στάσεις για την μέλισσα
 • Επίδειξη συλλογής προϊόντων μέλισσας
 • Δραστηριότητες με τον χάρτη αυτο-ξενάγησης
 • Κέρασμα γιαούρτι με μέλι

Το κόστος της οργανωμένης ξενάγησης κοστίζει 5€ για τους ενήλικες και 4€ για τα παιδιά.

Ακολουθούν μερικές εικόνες από τη δική μας οργανωμένη ξενάγηση που με πολλή χαρά προσέφερε το Anel Honey Park στους φίλους των Πυγολαμπίδων στο κλουβί, το περασμένο φθινόπωρο.

anel melisokkomikoparko 095

anel melisokkomikoparko 078

anel melisokkomikoparko 081

Τα παιδιά έφτιαξαν στο δικό τους κερί!

anel melisokkomikoparko 194

anel melisokkomikoparko 085

anel melisokkomikoparko 103

Μυρίσαμε όλα τα βότανα και μάθαμε πως δίνουν το άρωμά τους στα διαφορετικά είδη μελιού!

anel melisokkomikoparko 087

anel melisokkomikoparko 088

anel melisokkomikoparko 173

Δοκιμάσαμε μέλι απευθείας από το σπίτι της μέλισσας!

anel melisokkomikoparko 169

Στο χώρο της ANEL Honey Park μπορείτε να:

 • Ακολουθήσετε τις διαδρομές και να ανακαλύψετε πολλά μυστικά του πάρκου. Προμηθευτείτε το χάρτη αυτοξενάγησης και να περιηγηθείτε ΔΩΡΕΑΝ στο πάρκο.
 • Παρακολουθήσετε από ειδικές κυψέλες παρατήρησης, σε απόσταση αναπνοής, τις μέλισσες να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες, δίνοντας μαθήματα ζωής, συμπεριφοράς και εργατικότητας!
 • Χαλαρώσετε στα σπιτάκια μελισσοθεραπείας, ειδικά διαμορφωμένους χώρους στους οποίους μπορείς να χαλαρώσεις από το βόμβο και τη μυρωδιά της μέλισσας! Ενημερωθείτε για το κόστος.
 • Γευτείτε αγνά μελισσοκομικά προϊόντα, βότανα και καλλυντικά. Ρωτήστε τους εξειδικευμένους επιστήμονές της ANEL Honey park για τη χρήση και τα οφέλη τους.
 • Αγοράσετε προϊόντα της μέλισσας.
 • Κλείστε θέση σε μία από τις οργανωμένες περιηγήσεις, ενημερωθείτε για το κόστος.
 • Συμμετέχετε στις δραστηριότητες και τα σεμινάρια!
 • Διοργανώσετε το πάρτι του παιδιού σας!

Φυσικά εδώ, μπορείτε να βρείτε και την agenda2017 των Πυγολαμπίδων στο κλουβί!

anelmargarita

anel

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ώρες λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-18.00, Σάββατο 9.00-15.00

Τα προγράμματα και οι οργανωμένες ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού!

Το πάρκο λειτουργεί όλο τον χρόνο!

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη

Κατεβάστε τον χάρτη αυτοξενάγησης εδώ

Γράφουν για το ANEL Honey Park στο Tripadvisor

To ANEL Honey Park στο Youtube

Τα Φεστιβάλ του καλοκαιριού για τα παιδιά και την οικογένεια | 2016

Family summer festivals 2016

Είναι ωραίο να είσαι παιδί και να ξεχύνεσαι στους δρόμους, να παίζεις μια φυσαρμόνικα, να κρύβεσαι πίσω από δέντρα και να βουτάς τα πόδια σου μέσα στα κρύα νερά ενός ποταμού. Να παίζεις κουκλοθέατρο κάτω από τη μεγάλη βελανιδιά της πλατείας, να κυνηγάς πυγολαμπίδες ή να φτιάχνεις χάρτινα καραβάκια και να τα ταξιδεύεις στη θάλασσα. Να χρωματίζεις και να γελάς δυνατά. Είναι ωραίο να είσαι παιδί. Ή να βρίσκεις αφορμές για να γίνεις ξανά.

Η Ελλάδα το καλοκαίρι σφύζει από μουσική και χρώματα, χορεύει στα πανηγύρια και γιορτάζει το θέρος. Εκατοντάδες δημιουργικοί άνθρωποι αγγίζουν τις αισθήσεις μας και μας προσκαλούν σε εναλλακτικές δραστηριότητες και γιορτές που αξίζει να επισκεφτούμε. Εμείς σου προτείνουμε μερικά από τα αγαπημένα μας φεστιβάλ, που περιλαμβάνουν και δράσεις για παιδιά. Μη σταματάς όμως εκεί. Κάνε με το μυαλό σου και άλλα παιχνίδια, ανακάλυψε τρόπους να φέρεις το καλοκαίρι στην αυλή σου, στη γειτονιά σου, στο μικρό σου χωριό. Βάλε τα καλά σου και βγες έξω!

Οι υπαίθριες γιορτές του καλοκαιριού για τα παιδιά! Ανακαλύψτε φεστιβάλ, κατασκηνώσεις, συναυλίες, παραστάσεις, πανηγύρια και δημιουργικά εργαστήρια, για ένα αξέχαστο καλοκαίρι!

 • Στο ΠαιΔικο Φεστιβαλ Αγίου Νικολάου, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Δράσεις, εργαστήρια, παραστάσεις, εικαστικά δρώμενα, που θα έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα της αναγκαστικής μετακίνησης, της (προς)φυγής και της διαφορετικότητας και θα προκαλέσουν τα παιδιά να χτίσουν στη φαντασία τους, μέσα τους και γύρω τους έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς διακρίσεις, όπως ακριβώς τον ονειρεύονται… πάνω σ΄ένα μικρό καράβι. Ως χώρος φιλοξενίας της 7ης μεγάλης γιορτής προτείνεται και φέτος η πρώην πλαζ του ΕΟΤ, χώρος που έχει (συν)δεθεί αναπόσπαστα με το παιδικό φεστιβάλ, αλλά και ολόκληρη η πόλη, που με φαντασία και όνειρο μπορεί να γίνει μια πόλη μαγική  για τα παιδιά! Η: 11-12/06 | Περισσότερα εδώΠαιΔικο Φεστιβαλ Αγίου Νικολάου

 

 • Στο Wood Water Wild, στην Παλαιά Καβάλα. Ένα φεστιβάλ μέσα στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του Περιβαλλοντικού Μονοπατιού της Παλιάς Καβάλας. Με 2 επίσημους αγώνες ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας. Με δραστηριότητες υπαίθρου (αναρρίχηση, τοξοβολία, flying fox κ.α.). Με οικολογικά εργαστήρια, εργαστήρια για παιδιά. Με εικαστικές δράσεις. Με συναυλίες και Dj’s. Με διαλέξεις και παρουσιάσεις. Με μια έκθεση χειροτεχνίας, παραδοσιακών προϊόντων και βιβλίου και με πολλές ακόμη εκδηλώσεις. Η: 18-19/06 | Περισσότερα εδώWood Water Wild

 

 • Στο Βωβούσα Φestival, στα Ζαγοροχώρια, παίρνουμε τα ελληνικά βουνά προσωπικά. Η θεματολογία του φεστιβάλ εστιάζει στο ορεινό υψόμετρο, την αειφόρο ανάπτυξη και την τέχνη του φακού (φωτογραφία, videoart, κιν/φος), χωρίς να λείπει η μουσική και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Η Βωβούσα δεν είναι μόνο πολιτισμός, αλλά και ένας εναλλακτικός προορισμός για όσους αγαπούν το βουνό & το ποτάμι. Η: 30/07 – 06/08

 

 • Στο Μουσικό Χωριό, στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, μπορεί κανείς να συνδυάσει την γνωριμία με τη μουσική και τη γιορτή στην πλατεία του χωριού. Φέτος το Μουσικό Χωριό γιορτάζει 11 χρόνια καλλιτεχνικής συμβίωσης, πράξης και εκπαίδευσης στο χώρο της μουσικής, των μουσικών επιστημών, της ζωντανής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος! Τα μεγάλα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε εργαστήρια μουσικής ή κούκλας ενώ τα μικρά μπορούν να συμμετέχουν σε εργαστήρια κατασκευής μουσικών οργάνων ή παιχνιδιών με τις τέχνες!  Η: 18-24/08 & 26/08-01/09 | Περισσότερα εδώ > Μουσικό Χωριό

 

 • Στη Γιορτή Παραμυθιών, στην Κέα, θα ακούσεις δεκάδες παραμύθια και μύθους. Σε κάθε γωνιά του νησιού, θα γίνεσαι και πάλι παιδί και θα θυμάσαι τα παραμύθια που άκουγες όταν ήσουν μικρός. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις αφήγησης, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, εκπαιδευτικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, όλα με άξονα το παραμύθι και τους μύθους. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι το «πείνα, δίψα, φαί, πιοτί».  Η: 23 – 31/07  | Περισσότερα εδώΓιορτή Παραμυθιών

 

 • Στις Γιορτές της γης, στη Βλάστη Κοζάνης, μπορείς να συνδυάσεις το υπαίθριο camping στο βουνό με τη μουσική συνύπαρξη πολιτισμών. Μπορείς να απολαύσεις συναυλίες, θέατρο δρόμου, κουκλοθέατρο, να συμμετέχεις σε περιβαλλοντικά παιχνίδια, να αγοράσεις από το παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών και πολλά άλλα. Η: 07-10/07 | Περισσότερα εδώ > Στις Γιορτές της γης

 

 • Στο Houdetsi Festival, στο Ηράκλειο Κρήτης, τα παιδιά αλλά και οι συνοδοί τους έχουν τη δική τους σκηνή με παιδικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, δημιουργική απασχόληση και «παραμυθένια» ταξίδια. Πρόκειται για ένα τετραήμερο, όπου οι 5 ζωντανές μουσικές σκηνές, οι εκθέσεις οργανοποιίας, εικαστικών και τέχνης, τα πολυθεματικά δρώμενα και τα όμορφα, γραφικά σοκάκια του οικισμού, μας προσκαλούν να ακολουθήσουμε τον Λαβύρινθο των δικών μας αισθήσεων. Η: 04-07/08 | Περισσότερα εδώ > Houdetsi Festival

 

 • Στο Φεστιβάλ Ολύμπου, στην Πιερία, θα απολαύσεις κάτω από τον έναστρο ουρανό, ανάμεσα σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, συναυλίες, θέατρο για παιδιά, χοροθέατρο και κινηματογράφο. Θα σκαρφαλώσεις στο κάστρο του Πλαταμώνα, το βλέμμα σου θα χαθεί στο απέραντο μπλε του ουρανού και της θάλασσας, θα νιώσεις  το καλοκαίρι στο απόλυτό του μεγαλείο. Δε διάλεξαν άδικα οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου τον τόπο ετούτο.  Η: Ιούλιος – Αύγουστος 2016 | Περισσότερα εδώΦεστιβάλ Ολύμπου

 

 • Στο Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου, στην Καλλιπεύκη. Περιλαμβάνει αφηγήσεις και ιστορίες απ΄όλο τον κόσμο για παιδιά και ενήλικες που διασκεδάζουν αλλά και προβάλλουν τη σοφία του κόσμου. Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, ενώ παράλληλα στο δάσος θα πραγματοποιούνται  ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά από φοιτήτριες του πανεπιστημίου και το απόγευμα στις 7 μ.μ. λίγο πριν το φως αρχίσει να πέφτει στο δάσος, η παιδική χορωδία της Σχολής Καραβάνα θα ανοίξει την μεγάλη ενότητα των αφηγήσεων, στην οποία παραμυθάδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Καλλιπεύκης θα αφηγηθούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο.  Η: 24-25/06 | Περισσότερα εδώ > Φεστιβάλ Ολύμπου

 

 • Στο ΠαιδοCosmopolis, στην Καβάλα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Cosmopolis πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2000 και από το 2002 έως και το 2009 αποτέλεσε ετήσιο σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης της Καβάλας. Το ΠαιδοCosmopolis είναι μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης. Η συμμετοχή των παιδιών σε δρώμενα και εκδηλώσεις πολλαπλού πολιτισμικού χαρακτήρα τα κάνει κοινωνούς της διαφορετικότητας, της ισότητας και της μαγείας που είναι η ανθρώπινη φύση. Παιδικές ταινίες και παραστάσεις, παιχνίδια από τις φιλοξενούμενες χώρες και εργαστήρια στήνονται σε διάφορα σημεία της πόλης. Η: 21-24/07  | Περισσότερα εδώ > ΠαιδοCosmopolis

 

 • Στις Διαδρομές της Μάρπησσας, στην Πάρο.Με προορισμό τις “Διαδρομές στη Μάρπησσα”, βάλτε στις αποσκευές σας την καλή σας διάθεση και περιηγηθείτε στους προτεινόμενους σταθμούς, επισκέψιμους χώρους και εκθέσεις, που πλαισιώνονται από διαλέξεις, συναυλίες, παιχνίδια και εργαστήρια.Το φεστιβάλ έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας, γύρω από θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος. Έχει στόχο τη βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων, ώστε ο κάθε επισκέπτης να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα. Η: 26-28/08 | Περισσότερα εδώ > Διαδρομές στη Μάρπησσα

 

 • Στο AnimaSyros, στην Ερμούπολη της Σύρου. Το Διεθνές Φεστιβάλ + Aγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου ξεκίνησε το 2008 κι έκτοτε πραγματοποιείται ετησίως στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη. Περιλαμβάνει προβολές ταινιών εμψύχωσης, εκτενή αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ, δημιουργούς και στούντιο κινουμένων σχεδίων, εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, το εφαρμοσμένο οπτικοακουστικό εργαστήριο making of που καταγράφει λεπτό προς λεπτό το φεστιβάλ, πάρτυ κι άλλες παράλληλες δράσεις. Φέτος, το Animasyros εγκαινιάζει το τμήμα της Αγοράς που στοχεύει να αποτελέσει έναν πυρήνα δημιουργικής επαγγελματικής δικτύωσης και ανάδειξης συνεργιών μεταξύ των επαγγελματιών των κινουμένων σχεδίων. Η: 24-27/09 | Περισσότερα εδώ

Πικ νικ με όλη την οικογένεια: θα το αγαπήσετε!

picnic 001

(ρίαλ λάιφ φώτο)

Πικ νικ! σε μια λέξη, συμπυκνωμένες οι παιδικές μου αναμνήσεις: τα ταπεράκια με τα κεφτεδάκια της γιαγιάς, τα πράσινα λιβάδια, οι καρώ κουβέρτες, τα τσαϊρια, τα παιχνίδια που δεν έπαιξα, οι πυγολαμπίδες που δε φυλάκισα.

Ήταν τότε που δε χρειαζόσουν ασορτί καλάθι με κουβέρτα μα ούτε και προετοιμασία. Ήταν τότε που το πικ νικ γινόταν φυσικά, απλά μεταφέροντας το φαγητό σου από την κουζίνα του σπιτιού σου λίγα μέτρα παραέξω, εκεί στο απέραντο πράσινο λιβάδι με τα λιλά και κίτρινα λουλούδια.

» Α! κοίτα εκεί! έχει και παπαρούνες. Μπορείς να τις κάνεις χορεύτριες, θεία;»

Τώρα το πικ νικ, μέσα στο μυαλό μου, είναι μια ανάγκη φυγής από την πόλη, μια διέξοδος για παιχνίδι, μια αφορμή για κοινωνία με τους ανθρώπους. Έχω ξεχάσει να παίζω και έτσι το έχω πιο πολύ ανάγκη από ποτέ. Νομίζω το ίδιο και τα παιδιά μας.

«Βρωμούπολη, που μόνο τέχνη μας ποτίζεις, άνοιξε τα πνευμόνια μας και επέτρεψέ τους λίγο καθαρό αέρα!»

Να λοιπόν, ακολουθούν και οι πρακτικές προτάσεις και ιδέες. Μα πάνω απ’ όλα να θυμάμαι αυτό: πικ νικ είναι η θέληση για ζωή. Να το θυμάσαι και εσύ.

picnic1

photo via 

Παιχνίδια

Πικ νικ χωρίς παιχνίδια είναι σαν την Ελλάδα δίχως ήλιο. Για αρχή θα γράψεις σε ένα χαρτάκι όσα παιχνίδια έμαθες στην κατασκήνωση ή στον προσκοπισμό. Στη συνέχεια, θα ανακαλύψεις τον πίνακα που δημιούργησα στο pinterest, όπου συγκεντρώνω μια οκά παιχνίδια για δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Ιδέες μπορείς να πάρεις και από βιβλία.

Εγώ έχω τα εξής:

Δραστηριότητες για να ανακαλύψω τη φύση, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Παίζουμε; αυτοσχέδια επιτραπέζια παιχνίδια, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Μην ξεχνάς πως καταπληκτικά επιτραπέζια παιχνίδια μπορείς να βρεις και στο playhouse.

Blog-o- ιστορίες

Η Ασπασία μας περιγράφει πως έκανε ένα αυτοσχέδιο πάρτι πικνικ στα ερείπια του παλιού σπιτιού του προπάππου της. Γεμάτο ιδέες και χρώματα, μπορείτε να το δείτε εδώ.

Η αγαπημένη Πέπη, από το alice on board, έχει κάνει ένα super πάρτι – πικ νικ το οποίο και μπορείτε να δείτε εδώ για να πάρετε ιδέες. Γενικά η Πέπη έχει στο shop της καταπληκτικά προϊόντα, ενώ λατρεύω να διαβάζω τις ιδέες της για παιχνίδι, πάρτι και διακόσμηση!

Συνταγές για φαγώσιμα

 • Πίσω από την  craft cook love κρύβεται η Αθηνά, η οποία λατρεύει τα μαγειρέματα, τις κατασκευές και τη διοργάνωση πάρτι! Μου αρέσει πολύ η ιστοσελίδα της και σίγουρα θα ανακαλύψεις πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για το πικ νικ σου!
 • Την yummy mommy μου την γνώρισε η φίλη μου η Γιώτα και ξετρελάθηκα γιατί η δημιουργός της ιστοσελίδας, η Νικολέττα, είναι μια μαμά πολύ ευαισθητοποιημένη σε θέματα διατροφής. Εστιάζει πολύ και στις βρεφικές ηλικίες και μαγειρεύει άκρως υγιεινά!
 • Τέλος, η sugarbuzz  Αθηνά, έχει γράψει τρία καταπληκτικά βιβλία με συνταγές για cupcakes, cookies και πάρτι που αξίζει να ξεφυλλίσετε – αγοράσετε. 

Φυσικά υπάρχει πλήθος ιστοσελίδων και βιβλίων στην αγορά αλλά και συνταγές της γιαγιάς καταχωνιασμένες σε κάποιο συρτάρι σου.

Park Picnic - picnic items on grass

photo via

Προϊόντα

 • Το happy teapot είναι ένα αγαπημένο spot για οτιδήποτε αφορά σε πάρτι ή γιορτή και δε θα μπορούσα να μην το προτείνω, αν θέλεις να δώσεις στο πικ νικ σου μια νότα διαφορετική. Επίσης να θυμάσαι πως το πικ νικ είναι μια υπέροχη ιδέα θεματικού γενέθλιου πάρτι. Επικοινώνησε με τη Λευκή και είμαι σίγουρη ότι θα σου προτείνει υπέροχες ιδέες.
 • Στο butlers θα βρεις υπέροχα είδη για πικ νικ με πρώτο και αγαπημένο την κουβέρτα του πικ νικ που έχουμε πάντα στο αυτοκίνητο και δεν την αποχωριζόμαστε ποτέ!
 • Το Kidox είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, δημιούργημα μια θεσσαλονικιάς μαμάς, η οποία έχει επιλέξει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε ανοξείδωτα προϊόντα ώστε να αφυπνίσει παράλληλα τον κόσμο σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις των πλαστικών. Εδώ μπορείς να βρεις μια μεγάλη γκάμα σε ποτηράκια, παγούρια και σκεύη αποθήκευσης που θα σε ξετρελάνουν!
 • Φυσικά δε μπορώ να παραλείψω το tiger και το ikea, στα οποία πάντα θα βρω κάτι υπέροχο για τα πικνικ μου (κεράκια, χαρτοπετσέτες, παιχνίδια, νεροπίστολα, πιάτα και πολλά ακόμα!)
 • Τέλος, να αναφέρω τις παιδικές φωτογραφικές μηχανές, μια ιδέα με την οποία φλερτάρω πολύ τον τελευταίο καιρό. Νομίζω πως κάθε παιδί θα ενθουσιαζόταν με την ιδέα να βγάζει τις δικές του φωτογραφίες και εμείς θα ενθουσιαζόμασταν από το αποτέλεσμα! Τα φωτογραφικά μου είδη τα αγοράζω πάντα από τον Ρεπέλα, στην Αριστοτέλους, για τις τιμές του και την καταπληκτική εξυπηρέτησή του!

Ιδέες αποθήκευσης

Δε θα σε κουράσω, θα τα βρεις όλα συγκεντρωμένα στο απίθανο site της Martha Stewart!

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας

γυαλιά, καπέλο, αντηλιακό, νερό, φωτογραφική μηχανή, παιχνίδια, χαρτοπετσέτες και υγρά μαντηλάκια, σακούλες για τα σκουπίδια,  κουτί πρώτων βοηθειών.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε να πάρουμε μαζί μας και καμιά δεκαριά βιβλία για να διαβάσουμε κάτω από τα δέντρα. {Θα σε περιμένω από 07-10/05/2015, στην Παιδική Γωνιά, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, για να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε ιδέες για βιβλία. Θα είμαι στο Περίπτερο 13, stand 29}

Πικ νικ με κάθε αφορμή και σε κάθε σημείο

Σε πάρκα ή περιοχές πρασίνου που θα ανακαλύψεις στην πόλη, στο μπαλκόνι του σπιτιού σου, στον κήπο σου, στην αμμουδιά ή κάτω από τα δέντρα στο κοντινό δάσος, στο πάρκο της γειτονιάς, στην ταράτσα της πολυκατοικίας σου ή όπου φανταστείς τον εαυτό σου να έχει ένα κομμάτι ουρανού πάνω από το κεφάλι του.

Ασφάλεια και Πρώτες Βοήθειες

Διάβασε και κάποιους μύθους και αλήθειες σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες_ απαραίτητες γνώσεις για την κάθε μας μέρα.

Που μπορείς να κάνεις πικ νικ στη Θεσσαλονίκη

 • Στα θεματικά Πάρκα της Νέας Παραλίας
 • Στο πάρκο της ΕΤ3 ή Πεδίο του Άρεως
 • Στο Δημοτικό Πάρκο του Ξαρχάκου
 • Στο Πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Χαριλάου
 • Στους Κήπους του Πασά στην Άνω Πόλη
 • Στο ζωολογικό κήπο στο Σειχ Σου
 • Στο Πάρκο στο Στρατόπεδο Καρατάσιου
 • στο Αγρόκτημα Οικολογικής Γεωργίας στη Θέρμη
 • Στο Φράγμα της Θέρμης
 • στα Πλατανάκια στο Πανόραμα
 • Στο δάσος του Χορτιάτη
 • Στο δάσος Κουρί στο Ασβεστοχώρι
 • Στο Δασάκι Δελασάλ στα Πεύκα
 • Στο Καρά-Τεπέ στο Φιλίππειο
 • Στο Άλσος Συκεών
 • Στο Περιβαλλοντικό Πάρκο της Θέρμης
 • Σε διάφορα σημεία μέσα στο δάσος του Σειχ σου
 • Στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δερβενίου
 • Στο δάσος Αμαδρυάς του Φιλύρου
 • Στα Λουτρά Λαγκαδά
 • Στα Λουτρά Νέας Απολλωνίας
 • Στην Πλαζ Αρετσούς
 • Στην παραλία της Αγίας Τριάδας (ΠΙΚΠΑ)

αν έχεις να προτείνεις και κάποιο άλλο μέρος, τότε να αφήσεις σε παρακαλώ το σχόλιό σου και θα το προσθέσω στην παραπάνω λίστα.

Τα κορίτσια του Cook Craft Create δημιούργησαν πέρσι και αυτόν τον εξαιρετικό οδηγό, γεμάτο με ιδέες για ένα αξέχαστο πικνικ και μπορείτε να το ξεφυλλίσετε ηλεκτρονικά!

 

Και ακόμα ένα video me ιδέες για το πικ νικ μας από την Natalie’sCozyland

 

Τέλος, να σου προτείνω και μερικές ρομαντικές ιδέες για να κάνεις πικ νικ με το αγόρι σου/ κορίτσι σου

Και να θυμάσαι: Πικ Νικ είναι η θέληση για ζωή. 

Και να και το Κηπολόγιο που μας δείχνει βήμα βήμα πως να φτιάχνουμε μαγιάτικο στεφάνι!

Είναι το Σέιχ Σου δίπλα σου και δεν πηγαίνεις βόλτες;

kipologio2

Γράφει η Αιμιλία Ροδοπούλου

Ε, ναι, σε ρωτάω αυτή την πολύ απλή και λογική ερώτηση. Έχουμε ένα τόσο όμορφο και πλέον αναγεννημένο και πλούσιο δάσος σε απόσταση αναπνοής από την πόλη και το επισκεπτόμαστε σπάνια, πολύ σπάνια. Δάσος μου, σπάνια σε συλλογιέμαι, σπάνια για σένα κλαίω, σε ξεπέρασα σου λέω. Κρίμα δεν είναι να μην εκμεταλλευόμαστε αυτή την σούπερ ευκαιρία;

Καταπληκτικός προορισμός για βόλτες καθημερινές ή του Σαββατοκύριακου για το παρεάκι και την οικογένεια. Τι χρειαζόμαστε για την βόλτα μας και τι θα κάνουμε εκεί, θα τα δούμε αναλυτικά στη σημερινή μας εκπομπή.

kipologio1

kipologio3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γεμίζουμε το ισοθερμικό τσαντικό ή το καλάθι του πικ νικ με νερό, χυμούς, σαντουιτσάκια με φρέσκο ψωμί, φρουτάκι και ανεβαίνουμε. Μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητό μας σε μία από τις εισόδους του δάσους (π.χ. Άνω Τούμπα, Φιλίππειο κτλ) και να συνεχίσουμε με τα πόδια ή το ποδήλατο. Αλλά μάλλον επειδή θα έχετε πολλά τσιμπράγκαλα, είναι ακόμη καλύτερα να συνεχίσεις με το αυτοκίνητό σου μέχρι να βρεις ένα όμορφο μέρος για να ξεφορτώθεις τα καλάθια του πικ νικ, τα ποδήλατα, τις μπάλες, τα παιχνίδια, και να απλώσεις την κουρελού ή το χαλάκι που έφερες για το πικ νικ. Αν πάλι δε θέλεις να πας για πικ νικ, μπορείς απλά να έχεις σε ένα σακίδιο λίγο νερό ή χυμό και λίγα κρακεράκια κα να συνεχίσεις με την παρέα ή την οικογένεια ακάθεκτος τη βόλτα σου.

Δε με ρώτησες τόσην ώρα: μα γιατί να πάω στο δάσος; Μα, γιατί είναι πολύ όμορφα, είναι η απάντηση και γιατί έχετε να μάθετε πολλά. Μπορείτε να γνωρίσετε από κοντά τα πεύκα και να συλλέξετε κουκουνάρια και ξυλαράκια που έχουν πέσει στο έδαφος. Να δείτε κάθε εποχή ποιοι θάμνοι είναι ανθισμένοι και πώς αλλάζει το τοπίο. Να εξερευνήσετε μυστικά μονοπάτια και να βρείτε μοναδικές θέσεις θέας και κιόσκια. Ξέρεις ότι από εκεί πάνω ψηλά μπορείς να δεις τον Λευκό Πύργο; Θα βρεις κρυμμένα μελίσσια που κοιτάνε καχύποπτα δεξιά κι αριστερά. Ένα απογευματάκι θα θαυμάσεις και το ηλιοβασίλεμα και τη θέα της πόλης από ψηλά. Τα κουκουνάρια που μάζεψες βάλτα σε ένα μεγάλο μπολ στο σπίτι ή φτιάξε όμορφες συνθέσεις και διακοσμήσεις, για να σου θυμίζουν συνέχεια πόσο ωραία πέρασες στο δάσος και ό,τι πρέπει να ξαναπάς.

Προσοχή: Όταν επισκεπτόμαστε το δάσος πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι όταν φύγουμε από εκεί θα είναι σα να μην πήγαμε ποτέ. Σα να ήρθαμε κρυφά και το μυστικό θα το φυλάξουν τα πεύκα και οι θάμνοι. Ίσα ίσα θα φαίνονται λίγο οι πατημασιές μας πάνω στο χώμα και τίποτε παραπάνω. Πάντα, λοιπόν, έχουμε μαζί μας σακουλίτσες για τυχόν σκουπίδια που θα προκύψουν.

Με το Κρουστόφωνο δίπλα στη σκιά του Ολύμπου

kroustophono camp collage1

Το Κρουστόφωνο φαντάζομαι πως οι περισσότεροι από εσάς το ξέρετε. Άλλωστε κάνουν  πολύ θόρυβο, πως να περάσουν απαρατήρητοι! Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι πως εδώ και εννιά χρόνια διοργανώνουν το Κρουστόφωνο Camp, μία τριήμερη κατασκήνωση με εργαστήρια κρουστών για μεγάλους και μικρούς.

Τρυπώσαμε και εμείς εκεί και δεν μείναμε απλά στα παρασκήνια, μα χτυπήσαμε κρουστά και γελάσαμε και τραγουδήσαμε ακόμα και playback theater παίξαμε! (Ο Δημήτρης δηλαδή). Κάναμε και μπάνιο στη θάλασσα γιατί μπορεί να ήμασταν δίπλα στον Όλυμπο αλλά το Camping Olympios Zeus, όπου πραγματοποιήθηκε η κατασκήνωση και τα εργαστήρια. είναι τοποθετημένο μέσα στο πράσινο μπροστά στη θάλασσα!

Το πρόγραμμα περιλάμβανε εκτός από εργαστήρια κρουστών για ενήλικες και παιδικά μουσικοκινητικά προγράμματα και άλλα διάφορα happening, σεμινάριο playback theater, μουσική βραδιά με τους HeJazz Collective, barbeque. παράσταση τσίρκου δρόμου, πρωινή γυμναστική και ελεύθερο χρόνο στην παραλία.

Δεν είμαι η φανατική του camping (στο Olympios Zeus μπορείς να μείνεις και σε bungalows) αλλά αυτή η αίσθηση ελευθερίας, η επαφή με τη φύση, η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους μέσα από τη μουσική και την κίνηση είναι κάτι έντονα μοναδικό που μόνο αν το ζήσεις μπορείς να το καταλάβεις.

Βρίσκω υπέροχο το γεγονός πως μια ομάδα κάνει κάτι με τόσο πάθος που καταφέρνει να συγκεντρώσει κόσμο από τόσα διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και να κάνει χαρούμενους δεκάδες μικρούς και μεγάλους καλλιτέχνες!

Ακόμα και αν δεν έχεις ιδιαίτερη αγάπη για τα κρουστά αλλά έχεις παιδιά σου εγγυώμαι πως είναι μια μοναδική ευκαιρία να παίξουν με άλλα παιδάκια μέσα στη φύση και να γνωρίσεις έναν κόσμο διαφορετικό αλλά βαθιά ενεργειακό, τον οποίο ίσως και αγαπήσεις!

Συγχαρητήρια στο Κρουστόφωνο για την άψογη διοργάνωση και ευχή να πάμε μαζί του χρόνου!

kroustophono kids 2

kroustophono me olympia

kroustophono paixnidi

kroustophono the paper boat

kroustophono kokkino pani

kroustophono krousta enilikes

kroustophono paizo krousta

kroustophono paralia olympios zeys

kroustophono olympios zeus

kroustophono playback theater

Η ομάδα Ελληνικό Playback Θέατρο

kroustophono playback theater omada

Στιγμιότυπο από το Playback Theater

kroustophono mousikoi

HeJazz Collective με Balkan, gypsy, παραδοσιακά και λαϊκά (αγαπημένη βαλκανική μουσική!)

kroustophono mousikoi 3

kroustophono mousikoi 4

kroustophono oli i omada

Η ομάδα «Κρουστόφωνο»

585c

 Ραντεβού του χρόνου!

Nature Play στη Θεσσαλονίκη

nature play

Η Δωροθέα είναι η μαμά που έφερε την ιδέα και στη Θεσσαλονίκη και μοιράζεται μαζί μας τα εξής:
Η ιδέα ξεκίνησε από δύο μαμάδες και τα τρία παιδάκια τους​ (δύο μωρά που μόλις άρχισαν να κινούνται  κι ένα προνήπιο) που άρχισαν μία φορά την εβδομάδα να πηγαίνουν βόλτα σ’ένα δάσος μέσα στο Λονδίνο. Σιγά-σιγά η δραστηριότητα τους αυτή έγινε γνωστή και σε άλλους γονείς που ενδιαφέρθηκαν να συμμετέχουν και η παρέα μεγάλωσε πολύ! Πλέον λειτουργούν 5 τέτοιες ομάδες στην Αγγλία, μία στη Ρωσία (Μόσχα), μία στη Ν. Ζηλανδία και τελευταία προστέθηκε και η ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Υπάρχει μία φιλοσοφία πίσω από αυτό. Ενθαρρύνεται το ελεύθερο παιχνίδι, οι ενήλικες δεν παρεμβαίνουμε σ’αυτό όσο το δυνατό εκτός κι αν τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να τραυματιστούν. Είμαστε εκεί όποτε το θελήσουν πχ αν θέλουν την αγκαλιά, χάδια, παρηγοριά, ξεκούραση, παιχνίδι για να νιώθουν την ασφάλεια που χρειάζονται σ’όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Δεν φέρνουμε παιχνίδια στο δάσος, διότι υπάρχουν ήδη σε αφθονία, κορμοί που γίνονται ‘αλογάκια’, φύλλα και κλαδιά που γίνονται ‘σπιτάκια΄και πολλά άλλα. Η ομάδα είναι πολύ καινούργια ακόμη ξεκίνησε από τις 5 Ιουνίου και συμβαίνει από τότε κάθε Πέμπτη στις 17:30 (ωστόσο μπορεί να πάει μια ώρα αργότερα, γιατί λόγω ζέστης θα ήταν ίσως καλύτερα)

 

 waldorf
Το παρακάτω λινκ είναι η σελίδα του Nature-Play, έχει πολλά ενδιαφέροντα καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ 

Το κουτί πρώτων βοηθειών για το καλοκαίρι

1st-aid-kids

Γράφει η Κική Καλούδη, ιδρύτρια του www.amamelis.eu

Δεν είχα ποτέ, δεν κουβαλούσα τίποτα, όλα αυτά βέβαια πριν τη γέννηση του Γιώργου, του μικρού μας. Όταν όμως άρχισε να περπατάει, σκέφτηκα πως έπρεπε να οργανωθώ, δεν θα ήθελα να τρέχω πανικόβλητη στο κοντινότερο φαρμακείο με το πρώτο του πέσιμο.

Έτσι άρχισα να σκέφτομαι τι θα ήταν χρήσιμο να έχω μαζί μου, για να μπορώ να αντιμετωπίσω κάποιες καταστάσεις και κατέληξα σε κάτι που θεωρώ πως είναι πολύ πρακτικό. Έχω λοιπόν 2 “κουτιά” πρώτων βοηθειών, ένα μικρό με τα απολύτως απαραίτητα που μπορώ να έχω πάντα μαζί μου και το κουβαλώ σε όλες μας τις εξορμήσεις. Και το δεύτερο έχει όλα τα υπόλοιπα και βρίσκεται στο χώρο διαμονής μας.

Το “μικρό” κουτί πρώτων βοηθειών περιέχει:

 • τσιρότα – διάφορα μεγέθη, καλή επιλογή για το καλοκαίρι είναι τα αδιαβροχα

 • επίθεματα γάζας αποστειρωμένα

 • φυσικά δάκρυα, στείρο οφθαλμικό διάλυμα

 • τσιμπιδάκι και μια βελόνα – τα αγκάθια του αχινού βγαίνουν πιο εύκολα με βελόνα

 • μαντιλάκια ποτισμένα με αιθυλική αλκοόλη – για καθαρισμό εργαλείων

 • αλοιφή για τσίμπημα από έντομα π.χ.  μέλισσα  ή αιθέριο έλαιο Λεβάντας – 1 σταγόνα στη περιοχή

 • χαπάκια δραμαμίνης για τη ναυτία / ή αιθέρια έλαια τζίντζερ  ή μέντα

 • κολλητική ταινία για να στερεώνουμε γαζες

 • εντομωαποθητικό / ή αντικουνουπικό με αιθέρια έλαια για μικρά παιδιά*

Το δεύτερο κουτί, που συμπληρώνει το πρώτο, περιέχει:

 • αντιπυρετικό φάρμακο – για τα παιδιά & για τους ενήλικες

 • παυσίπονα

 • Φυσιολογικός ορός – χρήση για καθαρισμό πληγών & καταρροή

 • Φυσικό ενεργό άνθρακα, σε κάψουλες – χρήσιμο στη ταξιδιωτική διάρροια και σαν αντίδοτο σε δηλητηριάσεις και σε υπερδοσολογία φαρμάκων.

 • Αλόε Βέρα τζελ – χρήσιμο σε ήπια εγκαύματα, κνησμό & φαγούρα

 • Gelpack για κρυοθεραπεία – όταν θέλουμε να περιορίσουμε τη κυκλοφορία του αίματος & να μειώθεί η φλεγμονή και το οίδημα. Χρήσιμο σε διαστρέμματα και φλεγμονές αρθρώσεων, εξάρθρωση, πρήξιμο, χτυπήματα και μώλωπες, πονόδοντο, ρινορραγίες κ.α.

 • ψαλίδι

 • σύριγγα – για χορήγηση φαρμάκων σε νήπια

 • θερμόμετρο

 • ελαστική γάζα

Νομίζω πως με τα παραπάνω καλύπτουμε πολλές καταστάσεις και μικρό-ατυχήματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, στο χώρο μας. Επίσης δεν ξεχνάμε να έχουμε μαζί μας στις διακοπές βιβλιάρια υγείας και να ενημερωθούμε για το κοντινότερο κέντρο υγείας.

*Αντικουνουπικό & καταπραϋντικό με αιθέρια έλαια για μικρά παιδιά & εγκύους μπορείτε να βρείτε στην www.amamelis.gr

Λίγα λόγια για την Κική Καλούδη

kiki-bio

Η Κική Καλούδη είναι μαμά του μικρού Γιώργου και μαζί με τη καρδιακή της φίλη Αλεξία Σεραφειμίδου συνδημιούργησαν την Amamelis Αιθέρια & Φυτικά Έλαια, με moto “Ομορφιά & Υγεία σε τέλεια Ισορροπία”. Το πάθος της για την ολιστική θεραπεία, και ιδιαίτερα την Αρωματοθεραπεία πήρε σάρκα και οστά το 2012 και από τότε μένει πιστή στο να παρέχει στους πελάτες τους αγνά αιθέρια έλαια εξαιρετικής ποιότητας.

Οικογενειακή εκδρομή στη Γουμένισσα για να δούμε πυγολαμπίδες!

Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που πραγματοποιούμε, με την ουσιαστική συμβολή της Μαρίας από τον ξενώνα Δημοσθένης,  αυτή την εκδρομή για να δούμε πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα!

Το πρώτο βράδυ είχαμε τη χαρά να δούμε πυγολαμπίδες κάτι το οποίο δεν κατάφερα να αποτυπώσω φωτογραφικά, αφενός γιατί η φωτογραφική μου μηχανή δεν είναι τόσο επαγγελματική, ώστε να αποδώσει μια τέτοια νυχτερινή φωτογραφία και αφετέρου γιατί είναι κάτι που πρέπει να το δεις από κοντά. Για μένα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή γιατί είναι μια πολύ έντονη παιδική μου ανάμνηση.

Μαζί  μας ήταν πολλοί παλιοί και νέοι φίλοι και εύχομαι κάθε χρόνο να γινόμαστε όλο και περισσότεροι ταξιδευτές.

Ευχαριστώ όλες τις οικογένειες που επέλεξαν να περάσουν μαζί μας αυτό το τριήμερο! 

Aπογευματινό πικ-νικ περιμένοντας να βγουν οι ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ το σούρουπο

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομές με την οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομές με την οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομές με την οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομές με την οικογένεια 

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομές με την οικογένεια 

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομές με την οικογένεια 

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομές με την οικογένεια 

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομές με την οικογένεια 

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομές με την οικογένεια

Πρωινή βόλτα στη φύση για αγροτικές δουλειές, ο Κώστας μαζί με τα παιδιά, μας έδειξαν τον κύκλο δημιουργίας του ψωμιού (όργωμα, σπορά, θέρισμα, άλεσμα, ζύμωμα )

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

 

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομές με την οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την οικογένεια 

Επίσκεψη στην Γαλάζια Λίμνη και τους Καταρράκτες του Σκρά, ξεκούραση, ‘σιέστα’ κάτω από τις αγριοφουντουκιές και πικ νικ

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Στο οινοποιείο της οικογένειας Αϊδαρίνη όπου παρακολουθούμε ενημέρωση για τον κύκλο του κρασιού, ξενάγηση, γευόμαστε το κρασί ‘Γουμένισσα΄με θεά το Πάικο

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Άνηφορίζουμε στο Πάικο και στο χώρο αναψυχής ‘Στραβοπόταμος’

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα | Εκδρομή με την Οικογένεια

Καταλήξαμε στα Μεγάλα Λιβάδια και με αυτή την εικόνα κλείσαμε το υπέροχο τριήμερο. Και του χρόνου!

Σημείωση: όποιος έχει να μου στείλει φωτογραφίες μπορεί να μου τις στείλει στο ioanna@pigolampides.gr ώστε να τις αναρτήσουμε στο facebook.

Εκδρομή στο Περέκ, στο Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης

Περέκ Μονοπήγαδο

Μονοπήγαδο: Ένα μικρό χωριό ορεινό, με καθαρή γη, καλό κλίμα και όμορφη θέα. Εκεί βρίσκεται το Περέκ, το οποίο σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Το επισκεπτόμαστε συνήθως Δευτέρες, όταν είναι ήσυχα και γαλήνια. Συνήθως είμαστε μόνοι μας αλλά μπορείς με λίγη φαντασία να ακούσεις τα γέλια των παιδιών που έπαιζαν εδώ την προηγούμενη μέρα. Τις Κυριακές το μαγαζί γεμίζει με οικογένειες (και όχι μόνο!) και αυτό στην εποχή μας είναι σημάδι ποιότητας και σωστής επιχειρηματικότητας.

Η «family friendly» κουλτούρα της επιχείρησης είναι εμφανής, καθώς διαθέτει ειδικά καρεκλάκια, αλλαξιέρα για τα βρέφη στις τουαλέτες, παιδική χαρά αλλά και μία κοπέλα (κάθε Κυριακή) που ασχολείται δημιουργικά με τα παιδιά.

Η Κυρία Μαίρη είναι μια αληθινή οικοδέσποινα, η παρουσία της γεμίζει το χώρο και αν μιλήσεις μαζί της (μία από αυτές της ήσυχες Δευτέρες) θα καταλάβεις πως είναι ένας άνθρωπος δραστήριος, με πολλές ιδέες και μεράκι για αυτό που κάνει.

Κοντά στο Μονοπήγαδο βρίσκεται το Σπήλαιο των Πετραλώνων και το Πάρκο της Αστρονομίας, για την παρατήρηση διάφορων αστρικών φαινομένων.

Λίγα λόγια για την ιστορία του Περέκ

Η μονάδα ξεκίνησε το 1999. Η σκέψη για το ξεκίνημα ήταν προϊόν ζύμωσης πολλών ετών. Η συνάντηση μιας ομάδας γυναικών που την συνέδεαν οι ίδιοι προβληματισμοί πάνω σε θέματα διατροφής και ποιότητας ζωής γέννησε την ιδέα για μια άλλη πρόταση στη πολύπαθη σύγχρονη διατροφή. Και η ιδέα μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα όταν βρέθηκε ο κατάλληλος τόπος που θα την φιλοξενούσε. Σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και με υπεύθυνη την βιολόγο κ. Μουρατίδου Μαίρη με εμπειρία σε θέματα διατροφής και υγείας ξεκίνησε η λειτουργία. Στη συνέχεια και άλλα μέλη προστέθηκαν στην ομάδα όπως βιολόγοι, επιστήμονες τροφίμων και διατροφής και τεχνολόγοι τροφίμων.

Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Περέκ | Τ: 23960 25305, 6977000293

Περέκ Μονοπήγαδο

με θέα τον Όλυμπο και τον Θερμαϊκό

Περέκ Μονοπήγαδο

extreme sports

Περέκ Μονοπήγαδο

ηρεμία και ομορφιά της φύσης

Περέκ Μονοπήγαδο

πανέμορφο!

Περέκ Μονοπήγαδο

λεμονιά

Περέκ Μονοπήγαδο

για όλα υπάρχει χώρος πάνω στο τραπέζι

Περέκ Μονοπήγαδο

ο ήλιος του χειμώνα είναι μαγικός. ο χρόνος έχει σταματήσει.

Περέκ Μονοπήγαδο

Στο Περέκ μπορείς όχι μόνο να φας φαγητά με προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας αλλά και να προμηθευτείς παραδοσιακά ζυμαρικά,  σπιτικά λικέρ, πίτες, βιολογικές μαρμελάδες, φύλλα περέκ κ.α

Περέκ Μονοπήγαδο

Στον επάνω όροφο λειτουργεί έκθεση ψηφιδωτού, ζωγραφικής,  βιολογικών προίόντων κα. ανάλογα με την περίοδο. Επίσης υπάρχει και ανταλλακτική βιβλιοθήκη, κάτι υπέροχο για μικρούς και μεγάλους.

Περέκ Μονοπήγαδο

 Κάνεις μια τελευταία βόλτα στις κούνιες για να χωνέψεις. Τα παιδιά χαίρονται τόσο πολύ εδώ!

Περέκ Μονοπήγαδο

Φεύγοντας ρίχνεις μια ματιά πίσω σου. Να μπορούσες να κλείσεις λίγο οξυγόνο σε ένα κουτάκι να το αφήσεις ελεύθερο στην πόλη. Θέλεις να ξανάρθεις πολύ σύντομα.

 moretravelideasforfamilies

Εκδρομή στο χωριό

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Όταν ρίχνει το πρώτο χιόνι του χειμώνα, ξέρεις πως έχεις την καλύτερη αφορμή για εκδρομή. Το Λιβάδι είναι 38 χλμ από την Θεσσαλονίκη και δεν βαριόμαστε ποτέ να το επισκεπτόμαστε. Εκεί είδα τις πρώτες  μου πυγολαμπίδες, εκεί πέρασα τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων. Εσείς που με ξέρετε καλά, γνωρίζετε πως εκεί παντρευτήκαμε με τον Δημήτρη.

Η μέρα είναι ήσυχη. Είναι Δευτέρα και στο καφενείο έχει λιγοστούς ντόπιους. Έξω έχει 3 βαθμούς και μέσα η χαρά τσουρουφλίζει. Η πρώτη φορά που η Ολυμπία θα παίξει με χιόνι. Κάθε φορά επινοούμε «πρώτες φορές» για να απογειωνόμαστε με τη χαρά και την έκπληξή της. Μαζί της γινόμαστε και εμείς ξανά παιδιά.

Στο The paperboat μοιραζόμαστε τον ενθουσιασμό μας για τα ταξίδια και εκεί θα δείτε και την εκδρομή που κάναμε στο Λιβάδι τον Οκτώβριο. Στολισμένο με άλλα χρώματα, αλλά πάντα πανέμορφο.

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

moretravelideasforfamilies

Εκδρομή στον Χορτιάτη

Χορτιάτης

Ο Χορτιάτης είναι ένα πανέμορφο βουνό δίπλα στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τώρα το είχα συνδέσει με εκείνες τις ταβέρνες πάνω στο δρόμο με τα κυνήγια και τα τζάκια. Εδώ και λίγο καιρό ήρθαν μερικοί άνθρωποι να μου θυμίσουν την ύπαρξη μιας υπέροχης και εύκολης διαδρομής μέσα στο βουνό καθώς και το καταφύγιο του  ΣΕΟ, ένα υπέροχο διάλειμμα μιας κυριακάτικης βόλτας. Εδώ  μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τον Χορτιάτη, στο κείμενο της Μάχης Χριστοφορίδου στο Egnatia Post. Ίσως ήταν και το έναυσμα για τη βόλτα μας και ευχαριστούμε που το μοιράστηκε μαζί μας. Ο Δάνος από τη «Γλυκομαγεία» μας μίλησε επίσης για αυτό. Έπρεπε να το επισκεφτούμε!

Η βόλτα μας ήταν αναζωογονητική. Είδαμε οικογένειες με παιδιά, γέρους με μπαστούνια, σκυλιά, νεαρά ζευγάρια. Περπατήσαμε, φάγαμε, αναπνεύσαμε καθαρό αέρα. Αφήσαμε το αυτοκίνητό μας στα ραντάρ και περπατήσαμε περίπου 40λεπτά.

Μπορώ να φανταστώ την ομορφιά αυτού του βουνού όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορώ να φανταστώ όλες τις χρωματικές του αποχρώσεις. Απλά υπέροχη απόδραση!

Εδώ μπορείτε να δείτε το καταφύγιο του Χορτιάτη, το οποίο είναι ανοιχτό τα Σαββατοκύριακα για ξεκούραση, φαγητό ή καφέ αλλά και για διαμονή (άλλη μια υπέροχη ιδέα!).

 

Χορτιάτης

μπορείς να πας με το αυτοκίνητο μέχρι το Καταφύγιο.

Χορτιάτης

ή με τα πόδια.

Χορτιάτης

σε κάθε στροφή τα χρώματα, ανάλογα με το φως του ήλιου, αλλάζουν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Χορτιάτης

στον Χορτιάτη μπορείς να μαζέψεις και κάστανα. βρήκαμε μόνο αυτό.

Χορτιάτης

από εδώ πας για το Καταφύγιο του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών (υψόμετρο 1000μέτρα)

Χορτιάτης

μέσα στη φύση.  έχει και τζάκι μέσα.

Χορτιάτης

έχει και μερακλήδες.

Χορτιάτης

τι θέλει ο άνθρωπος;

Χορτιάτης

 

Χορτιάτης

kill routine

Χορτιάτης

 

Χορτιάτης

 

Χορτιάτης

Κάπου εδώ, στα ραντάρ αφήσαμε το αυτοκίνητο.

Χορτιάτης

 

Χορτιάτης

the end. καληνύχτα.

moretravelideasforfamilies

Λίγο ακόμη

summer_love_05

Λίγο ακόμη…

στα παιχνίδια του καλοκαιριού που έχουν μέσα τους μόνο τον ζεστό ήλιο και την μαγική θάλασσα..

στα ανοιχτά μάτια που τσούζουν κάτω από το νερό, στις μέλισσες που μας πόνεσαν, στο φως που μπαίνει από τις κλειστές γρίλιες όλων των μεσημεριών που δεν θέλαμε να κοιμηθούμε αλλά μόνο να τρέξουμε στις αμμουδιές και στα χωράφια..

στα δέντρα που σκαρφαλώσαμε, στα γόνατα που ματώσαμε, στις φέτες με τις μερέντες, στα γεμιστά με κιμά που ταϊσαμε τον σκύλο, στα πρωινά ξυπνήματα με τη λαχτάρα της θάλασσας και της βουτιάς, στα απογεύματα με τόνους παγωτό και στα βράδια με το καλαμπόκι ψημένο και τις κλεμμένες γουλιές από τα ποτά των γονιών μας..

στο φεγγάρι που ασήμιζε το σκοτεινό νερό, στα τραπέζια με τους συγγενείς και τα ξαδέλφια και τα τζιτζίκια να σκάνε πάνω από τις τέντες και εμείς να τους φωνάζουμε σσσσσστ..

στους ύπνους που ρίχναμε στο αυτοκίνητο, σε καρέκλες των καφέ και μπαρ των διακοπών αποκαμωμένοι..

στα ανέμελα γέλια της μαμάς και στα βροντερά αστεία του μπαμπά..

Όλο μου το καλοκαίρι παιχνίδι.. ακόμη και τώρα που μεγάλωσα δεν θέλω να τελειώνει ποτέ..

Όχι δεν θα σταματήσουμε να παίζουμε. Κι ας μεγαλώσαμε.. δεν θα μας χάσουμε ποτέ.. είμαστε εκείνα τα παιδιά  που κάναμε τούρτες από λάσπη και παίζαμε πάνω στα δέντρα, που το σκάγαμε από το παράθυρο του εξοχικού και κάναμε πιν νικ στα χρυσά στάχυα, με καρπούζι κλεμμένο από το ψυγείο της γιαγιάς και λεμονάδες..

Μαζί θα νικήσουμε τους μεγάλους που κρύβουμε μέσα μας αυτή τη χρονιά. Με παιχνίδι και τη φαντασία μας ξαμολυμένη στο σύμπαν. Θα μάθουμε να παίζουμε ξανά και ξανά μέχρι να πέφτουμε κατάκοποι το βράδυ για ύπνο.. θα παίζουμε.. μόνοι μας, με τους φίλους μας, με τα παιδιά μας.. με τον εαυτό μας..

Φέτος θα παίξουμε με τα πάντα. Με τα χέρια μας τα πόδια μας, τα μαλλιά μας, τα μάτια μας, τα χείλη μας, τις φωνές μας, μα πάνω από όλα με τη φαντασία μας. Γιατί η φαντασία είναι τα φτερά μας για τον μαγικό κόσμο του παιχνιδιού.

Και αφού έξω είναι ακόμη καλοκαίρι, πάρτε τα παιδιά σας και ανακαλύψτε τα..

Παίξτε…

Φτιάξτε στόλους από χάρτινες βαρκούλες χωριστείτε σε ομάδες με τα παιδιά της γειτονιάς ή του κάμπινγκ και παίξτε ναυμαχίες και κυνηγητό με μια μπάλα.

Παίξτε κρυφτό, κλέφτες και αστυνόμους, τσουβαλοδρομίες, μήλα..

Μουσικές καρέκλες (και μουσικά σωσίβια)

Μπουγέλο (βραχείτε κάνει καλό)

Ανάψτε φωτιές στη παραλία (ελεγχόμενα πάντα) και πείτε τρομαχτικές ιστορίες και παραμύθια..

Αγκαλιάστε τα δέντρα και νιώστε την ενέργεια.. μιλήστε στα παιδιά για τη φύση..

Οργανώστε καλοκαιρινά πάρτι με κεράκια, κοκτέιλς με χυμούς φρούτων με ομπρελίτσες και μουσική.. (και κομμένο καρπούζι στη μέση με καλαμάκια μέσα)

Στείλτε σε  γνωστούς και φίλους καρτ ποστάλ φτιαγμένες από τα παιδιά..

Βουτήξτε πάλι στη θάλασσα μέχρι αργά…

Γιατί το καλοκαίρι είναι ακόμη εκεί έξω…

Και το μόνο που θυμάμαι από τα καλοκαίρια, είναι να λέω στη μαμά μου..

Λίγο ακόμη μαμά… λίγο ακόμη…

Εκδρομή στον Αμπελουργικό Οίκο Καζάκη στη Νέα Γωνιά

Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη

Κάθε πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη ο Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη ανοίγει τις πόρτες του και το αμπέλι του και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους για μια εμπειρία διαφορετική. Σου δίνουν ένα καλάθι και ένα κλαδευτήρι και πηγαίνεις στο αμπέλι για να μαζέψεις τα σταφύλια σου (σουλτανίνα). Στη συνέχεια τα ζυγίζεις, τα βάζεις στη σακούλα σου και τα αγοράζεις σε τιμή κτήματος.

Στο μπαλκονάκι του Οίκου Καζάκη γνωρίζεις την Κυρία Μαριάννα, η οποία σε κερνάει πίτα, ντολμαδάκια πεντανόστιμα, σαρδέλες τυλιχτές με τα διάσημα αμπελόφυλλα, τσίπουρο και φετούλες με μελιτζανοσαλάτα.

Χαλαρώνεις.

Πριν φύγεις μπορείς να αγοράσεις τα προϊόντα αυτά, το οποία έχουν κατακτήσει διεθνείς διακρίσεις. Πήραμε γλυκό σταφύλι, τσίπουρο, αμπελόφυλλα, μαρμελάδα και ντολμαδάκια! Γεμίσαμε σακούλες με σουλτανίνα! Τα λατρεύω!

Ρώτησα και έμαθα: Ο Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη είναι ανοιχτός σχεδόν καθημερινά, πάρτε απλώς από πριν ένα τηλέφωνο για επιβεβαίωση. Μπορείτε να τον επισκεφτείτε μεμονωμένα, με την οικογένειά σας, ή σαν οργανωμένη ομάδα. Επίσης, κάθε χρόνο, κατά τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, οργανώνει επισκέψεις σχολείων και ιδιαίτερα επισκέψεις τάξεων δημοτικού στους βιολογικούς ελαιώνες που φροντίζουν στη Νέα Γωνιά. Οι επισκέψεις περιλαμβάνουν:

– Άφιξη στον ελαιώνα. Κάθε τμήμα αναλαμβάνει να μαζέψει τις ελιές ενός δέντρου.

– Μετάβαση στις εγκαταστάσεις όπου γίνεται ξενάγηση και δείχνουν στα παιδιά πώς να φτιάχνουν επιτραπέζιες (βρώσιμες) ελιές.

– Μετάβαση σε κοντινό ελαιοτριβείο όπου οι μαθητές βλέπουν πώς παράγεται το ελαιόλαδο.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα μέσα από την ιστοσελίδα τους ntolmadakia.gr ή μέσω της σελίδας τους στο Facebook.

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μια εξαιρετική πρόταση για κοντινή εκδρομή και θα την έκανα σίγουρα ξανά, με φίλους!

Ραντεβού τον επόμενο Σεπτέμβρη για να δοκιμάσουμε μαζί τις υπέροχες γεύσεις από την Κυρία Μαριάννα στο μπαλκονάκι της! Και φυσικά να κόψουμε σουλτανίνα! Καλό Φθινόπωρο!

Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη

Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη

Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη

PicMonkey Collage 640400