ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Lemon Skates, μια κοινότητα σε κίνηση

Μια ομάδα νέων από την Καστοριά, με εμπνευστή τον Δημήτρη Νατσούλη, έχει φέρει τα πάνω κάτω στη νεανική κοινότητα, όχι μόνο της Καστοριάς αλλά και των νέων που τους παρακολουθούν από μακριά και εμπνέονται. Με τη ζωντάνια της και τις ανατρεπτικές και ουσιαστικές της δράσεις, έχει συγκινήσει και τους “μεγάλους” που βλέπουν τα παιδιά τους να βρίσκουν νόημα και κέφι.

Συναντήσαμε τον Δημήτρη από κοντά, μοιραστήκαμε τον ενθουσιασμό μας για το πώς φανταζόμαστε τις πόλεις που σχεδιάζονται από τους νέους και κάναμε μαζί πολλά και ωραία σχέδια.

 

Μία συνέντευξη στη Σόνια Λαζαρίδου

Δημήτρη, σε ευχαριστούμε πολύ που βρίσκεις τον χρόνο να μας συναντήσεις και να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας και ξεκινώντας, θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε πότε ήταν η πρώτη φορά που ήρθες σε επαφή με το skate και ποια ήταν η αφορμή για αυτό;

Εμείς ευχαριστούμε για το ειλικρινές ενδιαφέρον και την στήριξη που δείχνετε τόσο καιρό στην εθελοντική και ανιδιοτελή μας προσπάθεια. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί αυτή η σύνδεση προέκυψε μέσα από μια γυναίκα που αγαπάμε πολύ και οι δύο και δεν είναι άλλη από την Μαρία Παπαλαμπροπούλου. Η πρώτη μου επαφή με το skate ήταν το 2008. Ήμασταν ακόμη δημοτικό όταν ένας φίλος από τη γειτονιά είχε πάρει την πρώτη του σανίδα, μου έδωσε να δοκιμάσω, κόλλησα και δεν άργησα να πάρω τη δική μου. Δεν ήθελε και πολύ, μετά από λίγο καιρό η περιοχή που έμενα είχε γεμίσει με σκεϊτάδες.

 

Και πώς δημιουργήθηκε η κοινότητα Lemon; Ποια ανάγκη ήρθε να καλύψει;

Η κοινότητα της Lemon δημιουργήθηκε μετά από πολλά χρόνια, τον Οκτώβριο του 2021. Θα μου επιτρέψεις να κάνω μία σύντομη αναδρομή. Η Καστοριά έχει skate ιστορία και αυτή κρατάει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Τότε δεν υπήρχαν υποδομές. Το μόνο που υπήρχε ήταν diy κατασκευές, αλλά και οι κατασκευές που είχε φτιάξει τότε ο Μίλτος Αντωνιάδης με το κατάστημα Volt, ένα ιστορικό μαγαζί που είχε συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική skate σκηνή.

Να φανταστείς, εκείνη την εποχή στην Καστοριά υπήρχαν 5 skateshops! Η πόλη ήταν κυριολεκτικά γεμάτη με πατίνια, ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπήρχε ένα πάρκο, έφερνε χρόνο με τον χρόνο μία πτώση σε όλο αυτό. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε ακριβώς για να μη σβήσει τελείως η φλόγα από την περιοχή και ένας από τους στόχους μας ήταν να ξαναζήσουμε στιγμές από εκείνη την τρελή εποχή. Μετά από τόσες θυσίες και τόση δουλειά, πιστεύουμε ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στην πόλη.

 

Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για τη δημιουργία του πάρκου;

Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι για το Skatepark της Χλόης είναι ότι άργησε να κατασκευαστεί. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2015. Αυτό το κύμα που επικρατούσε μέχρι και το 2010-11 δεν υπήρχε πια, ωστόσο έπαιξε πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και την αναζωπύρωση της σκηνής.

Λειτούργησε πολύ βοηθητικά, παρά τις ελλείψεις που είχε. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε σαν κοινότητα ήταν να φτιάξουμε όλες εκείνες τις κατασκευές που ήταν απαραίτητες, ώστε και να εξελιχθούμε, αλλά και ο χώρος να αποκτήσει ένα νέο ενδιαφέρον. Κατευθείαν ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε και έτσι στο πάρκο υπάρχει πολύ έντονα το diy στοιχείο. Έχει διαμορφωθεί ένα μέρος έτσι, ώστε όταν πηγαίνουμε να τις τοποθετούμε και όταν φεύγουμε να παραμένουν φυλαγμένες.

Παράλληλα, έγιναν πάρα πολλές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και το μέρος πια έχει μετατραπεί σε έναν ελεύθερο χώρο έκφρασης, συμπερίληψης και δημιουργίας. Είναι ένας χώρος στον οποίο έχουν πραγματοποιηθεί πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις, έχουν γραφτεί τραγούδια, έχουν γυριστεί videoclips. Είναι ένα μέρος στο οποίο καλλιεργείται μία κουλτούρα ενότητας, ισότητας, συνεργασίας και ελεύθερης έκφρασης χωρίς διακρίσεις.

 

Περίμενες αυτή την εξέλιξη όταν ξεκινούσε το Lemon Skates;

Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Από την αρχή βαδίζαμε με σταθερά, συλλογικά βήματα και με ενωτικό κλίμα. Επίσης, όσα άτομα μας προσέγγιζαν, έβλεπαν εξ’ αρχής ότι όλο αυτό δεν είναι ένα κλειστό club, αλλά μια μεγάλη ανοιχτή, ζεστή και φιλική «οικογένεια», στην οποία υπάρχει πλήρης ελευθερία.

Νομίζω ότι αυτοί οι παράγοντες ήταν οι πιο σημαντικοί αναφορικά με την γρήγορη ανάπτυξη που είχε η κοινότητα και χάρη σε αυτά τα στοιχεία η αγκαλιά που δεχόμαστε από την κοινωνία της Καστοριάς είναι τόσο δυνατή. Πάντα κάναμε όνειρα και ποτέ δεν σταματήσαμε να τα κυνηγάμε.

Κωνσταντίνε, πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πότε γνώρισες τα παιδιά από το Lemon; Πως ήταν οι πρώτες στιγμές και πως βλέπεις τα πράγματα «σήμερα».

Εγώ ως καλλιτέχνης και ως φοιτητής στην πόλη της Καστοριάς βρισκόμουν σε μία ακατάπαυστη αναζήτηση μίας κοινότητας όπως αυτή της Lemon.

Την πρώτη επαφή με τα παιδιά από τη Lemon την απέκτησα περίπου τον Μάρτιο του 2022, αν δε με απατά η μνήμη μου. Από τη πρώτη στιγμή κιόλας φάνηκαν τα κοινά μας σημεία, σκέψεις και ανησυχίες για την δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας με πρωτοποριακές βλέψεις για το μέλλον των extreme sports (συμπεριλαμβάνοντας κάθε είδος extreme sport χωρίς καμία εξαίρεση), καθώς και καλλιτεχνικών ενεργειών.

Μέσα από πολύωρες συζητήσεις και συναντήσεις επισφραγίσαμε πως το όραμα ήταν, είναι και θα είναι κοινό. Από τότε μέχρι και σήμερα η κοινότητα και οικογένεια της Lemon δεν έχει πάψει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται τόσο συλλογικά όσο και πνευματικά με ένα πολύ ισχυρό παράδειγμα να είναι αυτό της ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το τι είναι να είσαι σύνολο μιας κοινότητας και πως είναι να είσαι ένα μέλος της Lemon.

 

 

Ας μείνουμε λίγο σε αυτό. 30 Οκτωβρίου. «Γεννάνε όνειρα οι δρόμοι» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τι θυμάστε από εκείνη την μέρα;

Κωνσταντίνος: Δεν γίνεται αυτή η εμπειρία να ξεχαστεί με κανένα τρόπο. Ήταν συγκινητικό τουλάχιστον όλο αυτό που ζήσαμε και οριακά απίστευτο. Ήταν ξεκάθαρα η απόδειξη και το πάντρεμα πως κάθε άνθρωπος, μπορεί να συνδεθεί και οι γνώσεις να μεταλαμπαδευτούν.

Η απόδειξη πως το κάθε extreme sport μπορεί να σε πάει παντού. Να λειτουργεί ως μέσο, να μην έχει όρια. Ήταν κατά κάποιο τρόπο η εξιλέωση κάθε αθλητή/τριας και καλλιτέχνη/-τέχνιδας. Συνειδητοποιήσαμε ακόμη περισσότερο τον αντίκτυπο που αφήνουν οι συλλογικές πράξεις ενός συνόλου ανθρώπων απέναντι σε κάθε ηλικία και το αποτύπωμα που αφήνουν στη κοινωνία.

 

Δημήτρης: Όπως είπε και ο Κωνσταντίνος, δεν γίνεται να ξεχαστεί εκείνη η ημέρα. Ήταν μία ημέρα που έχει χαραχθεί βαθιά μέσα μας και η σημαντικότερη στιγμή στην μέχρι τώρα πορεία μας. Σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, αλλά και με το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αναλύσαμε το εγχείρημα και γιορτάσαμε με τον πιο συγκινητικό τρόπο τα δεύτερα γενέθλιά μας.

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μία στιγμή. Υπήρχαν άνθρωποι που έκλαιγαν από την συγκίνηση. Αν έπρεπε να πω κάτι, είναι το ότι αποδείχθηκε πως όλη αυτή η προσπάθεια δεν είναι απλώς ενωμένη, αλλά είναι σαν να έχει δημιουργηθεί ένας κοινός συλλογικός νους που μας οδηγεί. Αυτό έδειξε το δεύτερο κομμάτι της εκδήλωσης με τις ομιλίες που πραγματοποίησαν μέλη της κοινότητας.

Καμία και κανένας μας δεν γνωρίζαμε από πριν τι θα έλεγε η καθεμία και ο καθένας μας αντίστοιχα. Μέσα από αυτή την απόφαση αναδείχθηκε τελικά το πόσο ισχυρούς δεσμούς έχει η κοινότητα. Η μία ομιλία ερχόταν και συμπλήρωνε την άλλη… Σε σημεία ήταν «τρομακτικά» όμορφο αυτό που συνέβαινε και παράλληλα εξαιρετικά συγκινητικό. Από εκείνη την ημέρα και μετά, άλλαξαν πολλά. Όλο αυτό το χρωστάμε και το αφιερώνουμε στην Μαρία Παπαλαμπροπούλου.

 

Ποια είναι η στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στην προσπάθειά σας;

Δημήτρης: Γενικά, είχαμε καλή επικοινωνία με τον Δήμο Καστοριάς. Πριν από λίγο καιρό καταθέσαμε την πρόταση της κοινότητας, υπογεγραμμένη από εκατοντάδες πολίτες, που αφορά την ανάπτυξη του skatepark και συνολικά του συγκροτήματος στη Χλόη.

Γι’ αυτό το θέμα έχουμε πραγματοποιήσει ραντεβού με κάθε αρμόδιο αντιδήμαρχο. Είναι ένα αίτημα που εκφράζει τη νεολαία της πόλης, είναι ένα αίτημα δίκαιο. Περιμένουμε τις εξελίξεις. Αν παρθεί η απόφαση για να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του έργου θα μιλάμε με τελείως άλλα δεδομένα για το τι εμπειρία θα έχει να προσφέρει τελικά η Καστοριά πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Πρόσφατα, είχαμε  μία πρώτη επικοινωνία με τον Δήμο Νεστορίου, ώστε να συζητηθεί η προοπτική δημιουργίας ενός skatepark σε αυτόν τον μαγικό τόπο. Θα είναι μοναδικό. Σε περιφερειακό επίπεδο έχουμε ξεκινήσει κάποιες επαφές, οι οποίες πιστεύω πως με τον καιρό μπορεί να αναβαθμιστούν.

 

Η πόλη της Καστοριάς όπως όλοι ξέρουμε, λόγω πολεοδομίας, δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου extreme sports. Αυτό δεν λειτούργησε ανασταλτικά για εσάς. Τι σας έδωσε έμπνευση για να συνεχίσετε μέχρι σήμερα;

Δημήτρης: Είναι αλήθεια ότι το street κομμάτι της Καστοριάς κρύβει δυσκολίες. Η έμπνευση προέρχεται ακριβώς από αυτές τις δυσκολίες. Το γεγονός ότι δεν σταματάμε ποτέ να κατεβάζουμε ιδέες για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε «εδώ» και «εκεί». Στα ίδια μέρη που οι περαστικοί πιθανώς να μην βλέπουν κάτι αξιόλογο, εμείς μπορεί να δούμε κάτι ενδιαφέρον. Υπάρχουν τέτοια μέρη που αξίζει να τα δεις από κοντά. Είναι η αθέατη πλευρά της πόλης.

Ωστόσο, η κοινότητα της «Lemon» δεν έχει να κάνει μόνο με το skate. Είναι μια κοινωνικά ευαισθητοποιημένη κοινότητα που ενεργεί και συν-εργεί, όπως έχουμε δει και με άλλες συλλογικότητες, για να βοηθήσει όπου και όπως μπορεί. Ποια δύναμη σας κινητοποιεί; Πώς το βιώνει κάποιος που δεν ασχολείται απαραίτητα με τα extreme sports;

Kωνσταντίνος: Η θέληση, ο σεβασμός και η αγάπη του κόσμου θα έλεγα πως αποτελεί την κινητήριο δύναμή μας, καθώς χωρίς αυτό το κοινό δε θα είχαμε και την τεραστία ευκαιρία και δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε όσα βλέπετε. Η πίστη σε ένα μεγάλο κοινό όραμα.

Συμπεριλαμβάνοντας τον εαυτό μου σε αυτό το μερίδιο της κοινωνίας, αν έχω κάτι να πω προς ολ@ εκεί έξω είναι πως η οικογένεια των extreme sports είναι μια τεράστια αγκαλιά και καταφύγιο των πιο ανήσυχων ψύχων. Είτε με σκοπό να ασχοληθεί και το ίδιο με τα sports αυτά, είτε θέλει απλά να είναι μέλος.

Η υποστήριξη των γονιών και η εμπιστοσύνη που δείχνουν στο Lemon Skates είναι πραγματικά συγκινητική. Το περιμένατε;

Δημήτρης: Αρχικά, αυτό το γεγονός αποτελεί τιμή για την κοινότητα. Καταλαβαίνετε τι ευθύνη έχουμε απέναντι στους γονείς. Το περίμενα γιατί ήξερα το τι ήμασταν διατεθειμένοι να κάνουμε σε αυτό το κομμάτι.

Παλιοί και νέοι αφιερώνουμε χρόνο στα ελεύθερα μαθήματα. Φτάσαμε σε σημείο να έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι και μετά 20-30 παιδιά, κατά κύριο λόγο κορίτσια. Σπάσαμε αυτό το στερεότυπο που λέει ότι το skate είναι μόνο για αγόρια και είμαστε πολύ χαρούμενοι/ες γι’ αυτό.

Με τα μικρά μας «λεμονάκια» ξεκινήσαμε από το 0 και φτάσαμε σε σημείο να «σκεϊτάρουμε» και να μαθαίνουμε ήδη κάποια κόλπα. Αυτά τα παιδιά, δεν το καταλαβαίνουν, αλλά μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα… Μας κάνουν κάθε μα κάθε μέρα καλύτερους ανθρώπους. Μαζί με αυτά, μαθαίνουμε κι εμείς. Προσωπικά, περνάω αρκετές ώρες με τα παιδιά και το κάνω συνειδητά.

Η ψυχή μου είναι γεμάτη. Η αγάπη που μου μεταδίδουν δεν περιγράφεται με λόγια και το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να τους επιστρέφω την ίδια αγάπη, το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση.

Από την άλλη, οφείλουμε και ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους γονείς με τους οποίους έχουμε αναπτύξει μια μοναδική σχέση. Είναι πάντα δίπλα μας και μας υποστηρίζουν με κάθε τρόπο σε ότι πάμε να κάνουμε. Αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της Lemon.

 Επιστρέφοντας στο «σήμερα» βλέπουμε ότι έχει ξεκινήσει και μία νέα δράση σας με τίτλο «στον δρόμο για το Skate4Autism». Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτό;

Δημήτρης: Φυσικά. Αρχικά, θα ήθελα να αναφέρω την άριστη σχέση που διατηρούμε με την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς. Πρόκειται για ένα σωματείο που θαυμάζουμε. Το κοινωνικό έργο που προσφέρει στην περιοχή της Καστοριάς αλήθεια δεν περιγράφεται με λόγια. Τους αγαπάμε πολύ και αυτή η συνεργασία αποτελεί για εμάς τιμή και σπουδαία στιγμή. Οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει μήνες πριν και πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε πόσα πολλά μας ενώνουν. Έτσι, όσα συνδιαμορφώναμε όλο το προηγούμενο διάστημα τα βλέπουμε πλέον στην πράξη με την καμπάνια «Στον δρόμο για το Skate4Autism».

Πρόκειται για μία σειρά από πέντε εκδηλώσεις σε διάφορες γειτονιές της Καστοριάς (και όχι μόνο), που έχει στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση γύρω από το φάσμα του αυτισμού, αλλά και την ενεργοποίηση της κοινωνίας για την κύρια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 21 Ιουνίου στο skatepark της Καστοριάς.

Βήμα-βήμα, περιοχή-περιοχή, το κλίμα «ζεσταίνεται» για το main event. Παράλληλα, μεταφέρουμε στις πλατείες τις δικές μας κατασκευές, δίνοντάς τους μία άλλη προοπτική, μετατρέποντάς τες σε skateparks. Το μότο των events είναι το: «γίνε κι εσύ ένα από τα πρόσωπα του Skate4Autism – Φωτογραφίσου και δείξε την στήριξή σου».

Ο κόσμος πράγματι ανταποκρίθηκε πολύ δυνατά στο πρώτο κάλεσμα. Αυτό το Σάββατο 25/5/2024, θα ανέβουμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην Πλατεία Ομονοίας. Σίγουρα θα είναι ένα ακόμη όμορφο και διαφορετικό απόγευμα. Σχετικά με την κύρια εκδήλωση, αυτό που μπορώ να πω είναι πως πρόκειται για μία πολύ μεγάλη γιορτή, με extreme sports, εικαστικές δράσεις, συναυλίες.

Θα είναι η συμπεριληπτική Καστοριά όπως την ονειρευόμαστε στην πράξη. Όλες και όλοι μαζί εκείνη την ημέρα θα στείλουμε δυναμικά το μήνυμα. Το μήνυμα της αλληλεγγύης, της αγάπης, της ισότητας, της ενότητας, της συνεργασίας, της συλλογικοποίησης, της συμπερίληψης. Αυτή την Καστοριά θέλουμε και γι’ αυτή την Καστοριά αγωνιζόμαστε… Πραγματικά ανυπομονούμε.

 

Και τώρα η καίρια ερώτηση που απασχολεί εμάς τις πυγολαμπίδες. Είναι το Lemon Skates family friendly;

Ό,τι και να πούμε εμείς ίσως να μην έχει καμία σημασία και βαρύτητα. Έχουμε, ωστόσο, τη χαρά να δώσει την απάντησή της μία από τις πρωταγωνίστριες του πάρκου, μία μαμά, η κα. Σοφία Νικολή.

«Οι Lemon, είναι familyfriendly, είναι δάσκαλοι, είναι φίλοι και πρότυπα για τα μικρότερα παιδιά και για εμάς τους γονείς τους. Οι νέοι/νέες αυτοί βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση και αυτό τους δίνει απίστευτη ζωντάνια. Η κοινότητα που έχουν φτιάξει, ξεκινώντας από το μηδέν, τους ενισχύει την αίσθηση του ανήκειν και προάγει την αίσθηση του σκοπού, η δικτύωση τους δίνει δύναμη να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες των ημερών και να βγουν ακόμα πιο δυνατοί, μπροστά με φόρα.

Οι  Lemon μας βοήθησαν, μικρούς και μεγάλους, να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον και να ξεπεράσουμε ευκολότερα την κοινωνική αποστασιοποίηση που προκάλεσε ο εγκλεισμός και η απομόνωση την περίοδο της πανδημίας. Είναι πρόθυμοι να «διδάξουν» την τέχνη του skate και να μοιραστούν απλόχερα τα μυστικά τους με όποιον τους το ζητήσει. Είναι εκεί για να δώσουν το χέρι τους σε όποιον πέσει ώστε να σηκωθεί, είναι εκεί για να κλείσουν το μάτι με νόημα σε όποιον έχει ματαιωθεί και νιώθει ότι θέλει να παραιτηθεί, είναι εκεί για να αφουγκραστούν τις επιθυμίες που δεν εκφράζονται πάντοτε από λόγια, είναι εκεί για να αγκαλιάσουν σφιχτά όποιον/α έχει νιώσει μοναξιά. Είναι πάντοτε εκεί.

Έχουν τον τρόπο να δημιουργήσουν μια αμφίδρομη σχέση με τα μικρότερα παιδιά μέσα σε ένα πλαίσιο πραγματικού ενδιαφέροντος και αυθεντικής επικοινωνίας. Διδάσκουν  την τέχνη τους με μια μαεστρία, ισότιμη μεταχείριση αλλά πάντα συνυπολογίζοντας τη διαφορετικότητα με σεβασμό και ευαισθησία. Το πάρκο εξαιτίας τους είναι γεμάτο ζωή και ποιότητα. Οι καθημερινές προπονήσεις των μικρών παιδιών εκεί ενίσχυσαν την σωματική και ψυχική τους υγεία. Η ζωή όλων μας έχει αποκτήσει άλλο νόημα. Σήμερα βρέχει… Αύριο συνάντηση εκεί και το κίτρινο χρώμα των λεμονιών θα μας φωτίσει ξανά χαρίζοντας μας αισιοδοξία και φως… Κάτι φαίνεται πως αλλάζει σε αυτόν τον τόπο χάρη στους Lemon!».

Αξίζει να διαβάσετε όλο το κείμενο πατώντας ΕΔΩ.

 

Τέλος, τι θα θέλατε να φωτίσουν ιδιαίτερα οι πυγολαμπίδες από τη σημερινή συνέντευξη;

Το μήνυμα που θα θέλαμε να στείλουμε είναι πολύ απλό. Να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας. Να παιδευτούμε γύρω από την συλλογικοποίηση και με τις δύο έννοιες, να ενημερωνόμαστε και να κοπιάσουμε. Οι άνθρωποι να έρθουμε πιο κοντά…

Πυγολαμπίδες, σας ευχαριστούμε από καρδιάς και σας περιμένουμε την Παρασκευή, 21 Ιουνίου, στην Καστοριά στην εκδήλωση Skate4Autism, μαζί με την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς και με πολλές πολλές συνεργατικές εκπλήξεις!

 

 

Γιατί Δάσος τον Χειμώνα;

Γράφει η Άννα Γκίνου | Αιθήρ

Ραντεβού στη Φύση

Η θεραπευτική ενέργεια του δάσους είναι γνωστή εδώ και αιώνες. Όταν περπατάτε στη φύση, το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες που αλληλοεπιδρούν με τους υποδοχείς του εγκεφάλου και αυξάνουν την αίσθηση της ευεξίας.

Επιπλέον, η αύξηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο, ενισχύει την ενέργεια σας και
οξύνει την εστίαση (focus) σας. Έτσι βελτιώνετε τη συνολική ζωτικότητα σας και μπορείτε να ανταπεξέλθετε καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας αλλά και στις ιώσεις τους χειμερινούς μήνες.

 

Το Δάσος τον Χειμώνα

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα παιδιά εξοικειώνονται με το λαμπερό πράσινο φύλλωμα, τα ανθισμένα λουλούδια και το ζεστό κλίμα.

Μέσα από το υπαίθριο παιχνίδι το χειμώνα, μαθαίνουν να βλέπουν το περιβάλλον τους από διαφορετικό πρίσμα και να εξελίσσονται σε συνειδητούς παρατηρητές. Βλέπουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως το ξερό γρασίδι, τα πεσμένα φύλλα με τα διαφορετικά χρώματα και το χιόνι.

Αυτές οι εναλλαγές παρέχουν στα παιδιά νέες εμπειρίες και ευκαιρίες για μάθηση όπως για τις εποχές, τους κύκλους ζωής των φυτών, αλλά και των ζώων. Μέσα από το παιχνίδι, την φαντασία και την εξερεύνηση, κατανοούν βαθύτερα το φυσικό περιβάλλον και όλες τις μορφές ζωής. Έτσι χτίζουν σιγά-σιγά την εκτίμηση τους για τον φυσικό κόσμο και ότι ακόμα τους περιβάλλει.

Έξω από αυτό που έχουν συνηθίσει οι άνθρωποι, αλλά ακόμη πιο έντονα τα παιδιά, τείνουν να συνεργάζονται πιο εύκολα, από ότι σε μικρούς εσωτερικούς χώρους, όπου ο ανταγωνισμός είναι πιο ισχυρός. Αυτό βελτιώνει την ομαδικότητα τους και την αίσθηση του «ανήκειν». Η αίσθηση του «ανήκειν»  σε μια μεγαλύτερη κοινότητα δίνει κίνητρο, βελτιώνει την υγεία και την αίσθηση ευτυχίας.

Όταν τα παιδιά περνάνε χρόνο στην ύπαιθρο, καλούνται να αντιμετωπίσουν περισσότερους απρόβλεπτους παράγοντες. Έτσι δυναμώνουν και μαθαίνουν να αντέχουν περισσότερες συναισθηματικές και σωματικές δυσκολίες.

Οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο και οι εμπειρίες επιλεγμένων παιχνιδιών μπορούν να διδάξουν στα παιδιά να ξεπερνούν τις «δύσκολες» καταστάσεις, χτίζοντας αυτοπεποίθηση και εσωτερικά κίνητρα. Ως αποτέλεσμα, μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους και το άγχος τους.

Η Αιθήρ λοιπόν σας προτρέπει να βγείτε από την ζώνη άνεσης σας και να ακολουθήστε ένα μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο δάσος  και θα βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία σας, σε πολλαπλά επίπεδα. Για τις δράσεις της και τις εμπειρίες που προσφέρει στην ύπαιθρο μπορείτε να ενημερώνεστε από το ημερολόγιο των πυγολαμπίδων αλλά και από τη σελίδα της αιθήρ στις πυγολαμπίδες. 

Μπορείτε να ακολoυθήσετε την Αιθήρ και στη σελίδα της στο Facebook. 

 

Λίγα Λόγια για την Άννα Γκίνου | Ιδρύτρια Αιθήρ

Η Άννα Γκίνου γεννήθηκε στην Αμερική και σε μικρή ηλικία μετακόμισε στο  Λιτόχωρο όπου ήρθε σε
επαφή για πρώτη φορά με το δάσος. Περνώντας πολλές ώρες της ημέρας σκαρφαλωμένη σε μια πλαγιά, σε ένα δέντρο ή σε κάποιο βράχο, η Φύση έγινε για πάντα το σημείο αναφοράς, η φωλιά της, το σπίτι της.

Αυτή της η συναναστροφή με τη Φύση και η αγάπη της για το ελεύθερο παιχνίδι αλλά και τα παιδιά,
την ώθησαν να βρει δημιουργικούς τρόπους να μοιραστεί και με άλλους αυτό το κρυμμένο μυστικό.

Ένα τριήμερο στην Αθήνα γεμάτο… Χρώματα και Μουσεία!

Όσο αγαπάμε τη Θεσσαλονίκη ως μόνιμοι κάτοικοί της, άλλο τόσο λατρεύουμε την Αθήνα, η οποία πάντα έχει κάτι νέο να μας προσφέρει. Η πρωτεύουσα για μία ακόμη φορά μας εντυπωσίασε, αφού γέμισε με γνώση, χαρά και χρώματα την τριήμερη οικογενειακή εξόρμησή μας. Φυσικά σε αυτό συνέβαλλε και το ξενοδοχείο στο οποίο μείναμε, που ακόμα και η ονομασία του είναι ενδεικτική της «πολύχρωμης» φιλοξενίας που προσφέρει.

Το COLORS Hotel Athens, πέρα από την υπέροχη αισθητική και τις μοναδικές ανέσεις που προσφέρει στους επισκέπτες του, αποτελεί το ιδανικό «ορμητήριο» για επισκέψεις στα σημαντικότερα αθηναϊκά αξιοθέατα, αφού βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από τις σημαντικότερες τοποθεσίες της πόλης.

Λίγα μόλις λεπτά από την κεντρική πλατεία Συντάγματος αλλά και την Ομόνοια, είναι εύκολα προσβάσιμο από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς για εκείνους που δε διαθέτουν αυτοκίνητο, αλλά και για τους αιώνιους λάτρεις των περιπάτων. Αν πάλι φτάσετε με αυτοκίνητο, όπως εμείς, τότε θα βρείτε σε απόσταση μερικών μέτρων πάρκιγκ για το αυτοκίνητό σας. 

Κι αν τρεις ημέρες στην Αθήνα σας φαίνονται λίγες για να χωρέσουν πολλές δραστηριότητες, είμαστε εδώ για να σας αποδείξουμε ότι όταν έχεις καλή διάθεση και όρεξη για νέα ερεθίσματα, όλα είναι εφικτά!

Ακολουθούν τα highlights της υπέροχης παραμονής μας, η οποία γέμισε τις «μπαταρίες» μας και το μυαλό μας με μοναδικές εμπειρίες, που έχουμε βάλει στόχο – σύντομα – να επαναληφθούν!

 

Takeyournotes!

 

Ημέρα 1η

Αν φτάσετε αεροπορικώς στην Αθήνα, και άρα είστε αρκετά ξεκούραστοι, μπορείτε να αρχίσετε τη μέρα σας δυναμικά! Ακόμα όμως και αν φτάσετε με αυτοκίνητο, όπως εμείς, και μάλιστα μέσα στο κατακαλόκαιρο με καύσωνα, ο αέρας της Αθήνας είναι τόσο διαφορετικός που μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως τις βόλτες! Εμείς, αφού αφήσαμε τις αποσκευές μας στο υπέροχο δωμάτιο που μας περίμενε στο COLORS Hotel Athens, ξεκινήσαμε με ανεβασμένη διάθεση για την πρώτη περιπέτεια!

Πρώτη στάση το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας, με συλλογές που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, με την 8.000 τ.μ έκτασή του να φιλοξενεί πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές: αυτή των Προϊστορικών Αρχαιοτήτων (περιλαμβάνει έργα του νεολιθικού, κυκλαδικού και μυκηναϊκού πολιτισμού και ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό της Θήρας), τη Συλλογή Έργων Γλυπτικής (παρουσιάζει την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής 7ο αι. π.Χ- 5ο αι. μ.Χ., μέσα από μοναδικά έργα τέχνης), τη Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας (αντιπροσωπευτικά έργα της αρχαίας ελληνικής κεραμικής από τον 11ο αι. π.Χ. έως και τη ρωμαϊκή εποχή, αλλά και η Συλλογή Σταθάτου, μια διαχρονική συλλογή μικροτεχνημάτων, τη Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας ( πολλά μοναδικά πρωτότυπα έργα, αγάλματα, ειδώλια και έργα μικροτεχνίας) και τέλος τη μοναδική για την Ελλάδα Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων.

Για την Ολυμπία, που φέτος πηγαίνει πέμπτη τάξη, το Μουσείο ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον!

Tο Εθνικό Αρχαιολογικό Mουσείο σχεδιάζει και υλοποιεί δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά ηλικίας 6-13 ετών, στοχεύοντας στο να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, ενεργοποιώντας τη φαντασία και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους.

Αργότερα είδαμε στην ιστοσελίδα του Μουσείου πως διατίθεται δωρεάν και ένα εκπαιδευτικό έντυπο «Με την οικογένειά μου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, το οποίο προτείνει στα παιδιά και τους γονείς τους μια ευχάριστη εκπαιδευτική περιήγηση σε επιλεγμένα εκθέματα των Συλλογών του Μουσείου, καθώς και σχετικές δραστηριότητες. Αναζητήστε το!

Αν είναι μέσα στα άμεσα σχέδιά σας μια επίσκεψη στην Αθήνα, μη χάσετε την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας», η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού της επετείου των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 20 Οκτωβρίου 2020 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021.

www.namuseum.gr

Έφτασε μεσημεράκι και οι ενδιαφέρουσες πληροφορίες μας άνοιξαν την όρεξη! Στα προτεινόμενά μας δε θα μπορούσε να μην είναι το ErgonHouse στο Σύνταγμα, με τις πιο ιδιαίτερες deli επιλογές, τόσο για brunch όσο και για ένα κυρίως γεύμα, αλλά και το μεξικάνικο Taqueria Maya –επίσης λίγα μόλις λεπτά από το μετρό Συντάγματος- για εσάς που αγαπάτε την ethnic κουζίνα.

Και αφού φάγαμε και πήραμε τις απαραίτητες ανάσες, σειρά είχε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ένας περιβαλλοντικά βιώσιμος, διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικός, εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός αστικός τόπος, ο οποίος περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδoς και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το έκτασης 170 στρεμμάτων Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Αν η εκδρομή σας είναι οικογενειακή, όπως η δική μας, οι Παιδικές Χαρές είναι τα πιο ζωντανά και χαρούμενα σημεία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και φυσικά σημείο συνάντησης των παιδιών.

Οι χώροι διαθέτουν όργανα φτιαγμένα από ξύλο, το οποίο προέρχεται από υλοτομία που βασίζεται στην αειφόρο δασοκομία, ενισχύοντας την οικολογική συνείδηση των παιδιών, ενώ οξύνει τις αισθήσεις, και αυξάνει σημαντικά την αξία του παιχνιδιού. Μάλιστα, ενθουσιαστήκαμε όταν μάθαμε ότι το ξύλο από το οποίο είναι φτιαγμένα τα όργανα στις Παιδικές Χαρές του ΚΠΙΣΝ, μεγαλώνει σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα και αυτό εξασφαλίζει καλύτερες φυσικές ιδιότητες, όπως μεγαλύτερη σταθερότητα, ανθεκτικότητα και λιγότερα θραύσματα. Οι Παιδικές Χαρές του ΚΠΙΣΝ δεν περικλείονται από κάγκελα, αλλά περιφράσσονται από θάμνους, επιτρέποντας στα παιδιά να ανακαλύψουν τα όριά τους και τον κόσμο σε ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον. Λίγο πιο δίπλα οι εντυπωσιακοί Πίδακες Νερού περιμένουν για υδάτινα παιχνίδια και διασκέδαση δίχως όρια.

Τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα του Ιδρύματος είναι πολλά και ποικίλα, ανάλογα με το τι αναζητάει ο κάθε επισκέπτης. Καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για αυτά πριν την επίσκεψή σας, στο www.snfcc.org. Θα ανακαλύψετε πολλά εργαστήρια και προγράμματα σχετικά με την αρχιτεκτονική, τη φύση, τις τέχνες, την επιστήμη και την τεχνολογία, τα οποία και εσείς και τα παιδιά σας θα απολαύσετε!

Μετά από μία γεμάτη ημέρα, απολαύσαμε τις ανέσεις του δωματίου μας στο COLORS Hotel Athens, απαριθμώντας τα όσα ενδιαφέροντα είδαμε, πριν την καληνύχτα…

 

Ημέρα 2η

Η μέρα ξεκίνησε με το γευστικό πρωινό του COLORS Hotel Athens, το οποίο μας έδωσε την απαραίτητη ενέργεια για όλα τα όμορφα που μας περίμεναν! Ένα μεγάλο χαμόγελο απέκτησε η Ολυμπία όταν της πρόσφεραν ένα χρωματιστό – με φρούτα – κρύο τσάι, για να της κερδίσουν μάλλον τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή!

Φυσικά, επίσκεψη στην Αθήνα χωρίς Ακρόπολη δε γίνεται, αφού όσες φορές κι αν επισκεφθείς το λαμπρό οικοδόμημα του Παρθενώνα, ποτέ δεν είναι αρκετές και πάντα έχεις να μάθεις το κάτι παραπάνω.

Καθώς, όπως ανέφερα και παραπάνω, επισκεφτήκαμε την Αθήνα μέσα στο κατακαλόκαιρο, ήταν αδύνατο με τον καύσωνα να επισκεφτούμε την Ακρόπολη, και έτσι απολαύσαμε το Μουσείο και τη δροσιά που μας προσέφερε. Έτσι, έχουμε και έναν ακόμα λόγο για να επισκεφτούμε την Αθήνα ξανά, σύντομα!

Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ακριβώς ο χώρος μέσα στον οποίο ξετυλίγεται όλη η γνώση της ελληνικής αρχαιότητας, ένα μουσείο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού. Το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκεται 300 περίπου μέτρα νοτιοανατολικά του Παρθενώνα, στην ιστορική συνοικία Μακρυγιάννη και η είσοδός του βρίσκεται στην αρχή του πεζόδρομου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Στην πρώτη μεγάλη αίθουσα με τη γυάλινη ράμπα θαυμάσαμε τα ευρήματα από τις κλιτύες (πλαγιές) της Ακρόπολης, στον πρώτο όροφο τα εκθέματα της αρχαϊκής Ακρόπολης, και στη συνέχεια τα γλυπτά του ναού της Αθηνάς Νίκης και του Ερεχθείου, αλλά και τα αρχιτεκτονικά μέλη των Προπυλαίων. Τέλος, στον τρίτο όροφο, μείναμε άφωνοι από την ομορφιά των γλυπτών του Παρθενώνα και τις Καρυάτιδες. 

Το Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί Kids friendly, αφού στην είσοδό του μπορεί κανείς να προμηθευτεί έναν οδηγό αυτόνομης δραστηριότητας για παιδιά, ενώ πρόσφατα δημιούργησε και μια ειδική ιστοσελίδα για τους μικρούς του φίλους, το “Acropolis Museum Kids (www.acropolismuseumkids.gr ) που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, από όλο τον κόσμο, και τα προσκαλεί να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου διασκεδάζοντας. Ευφάνταστα παιχνίδια, ευχάριστα βίντεο και μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες τα παρακινούν να σκεφτούν, να ανακαλύψουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν!

Μετά από μία μοναδική περιήγηση στην ομορφιά της ελληνικής αρχαιότητας, απολαύσαμε έναν καφέ αλλά και γευστικά πιάτα στο εστιατόριο του Μουσείου με θέα την Ακρόπολη, ενώ δεν παραλείψαμε να αγοράσουμε μικρά δώρα από το πανέμορφο gift shop στο ισόγειο αλλά και εκπαιδευτικά βιβλία από το βιβλιοπωλείο του δεύτερου ορόφου.

www.theacropolismuseum.gr

Και επειδή η αγάπη μας για τα βιβλία είναι γνωστή, δε θα μπορούσαμε να μην επισκεφθούμε το πανέμορφο «Little Tree Books and Coffee» στη σκιά της Ακρόπολης, έναν χώρο γεμάτο αναγνωστικές αλλά και γευστικές συγκινήσεις. Σαν σε ένα σαλόνι σπιτιού με πολλές βιβλιοθήκες, στο μικρό αυτό μαγαζάκι φάγαμε νόστιμα γλυκάκια διαβάζοντας ενδιαφέρουσες ιστορίες. Στο « Little Tree Books» διοργανώνονται παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικά live και συζητήσεις για τη λογοτεχνία. Σίγουρα στα mustvisit!

Little Tree Books, Καβαλλότι 2

Συνέχεια είχε ο Εθνικός Κήπος, μια ανάσα δροσιάς και πρασίνου μέσα στην πόλη, λίγα μόλις μέτρα ακριβώς από τη Βουλή των Ελλήνων. Μέσα στην κατάφυτη έκταση του, νομίζεις πως ο χρόνος χάνεται και ένας πηγαίος ρομαντισμός σε πλημμυρίζει.

Άνθρωποι γύρω σου αθλούνται, άλλοι διαβάζουν ένα βιβλίο στα παγκάκια και άλλοι ταΐζουν τις πάπιες στις 6 συνολικά λίμνες του Κήπου. Η Ολυμπία εντυπωσιάστηκε από το ηλιακό ρολόι στην κεντρική είσοδο, με τη σκιά του δείκτη, ανάλογα με τη θέση του ήλιου, να δείχνει τη σχετική ώρα. Ο Κήπος διαθέτει φυτώριο, το οποίο θεωρείται το πρώτο θερμοκήπιο που λειτούργησε στην χώρα, παιδική βιβλιοθήκη με δύο αναγνωστήρια, μία αίθουσα παραμυθιού και μία αίθουσα μουσικής και προβολών αλλά και ένα μικρό καφέ.

Περπατώντας μέσα από τον Εθνικό κήπο μπορείτε να φτάσετε στο Μουσείο Μπενάκη.

Το Μουσείο Μπενάκη είναι ο ιδανικός χώρος για να εξερευνήσει κανείς μέσα από πολύτιμες συλλογές τη διαδρομή του ελληνικού πολιτισμού. Τα πωλητήρια του Μουσείου, διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το περιεχόμενο, προτείνοντας συλλογές με αντικείμενα από την αρχαιότητα ως το σύγχρονο design, ενώ συναρπαστικές διαδρομές γεμάτες δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες προτείνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στις μόνιμες συλλογές, αλλά και σε επιλεγμένες περιοδικές εκθέσεις.

Φυσικά δε γίνεται να μην επισκεφθείς (αν διαθέτεις τον χρόνο και την όρεξη) και το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, στο Παλαιό Φάληρο, με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, που συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, και παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από όλον τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο μουσείο καλύπτει όλες τις πτυχές του θέματος Παιδί και Παιχνίδι, ερευνώντας τόσο το παιχνίδι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και την καθημερινή ζωή του παιδιού στην παραδοσιακή και αστική ελληνική κοινωνία. Ένας πολύχρωμος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά στα μάτια μας, μαθαίνοντας πολλά και ενδιαφέροντα, για τα βρεφικά και παιδικά αντικείμενα και παιχνίδια από τους αρχαίους, τους ρωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους, τα χειροποίητα παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια και αντικείμενα του 18ου-20ού αι και πολλά ακόμα!

Φυσικά, πριν το επισκεφτείτε, καλό θα είναι να διαβάσετε και το υπέροχο βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου, “Ένας αρκούδος μου φορά, με εικονογράφηση της καταπληκτικής Ίριδας Σαμαρτζή, η οποία μέσα από ένα τρυφερό παραμύθι, ζωντανεύει με ευρηματικό τρόπο περισσότερα από 240 παιχνίδια από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο.

Ενημερωθείτε για τις τρέχουσες εκθέσεις στο www.benaki.org .

Πίσω στο cozy δωμάτιό μας στο COLORS Hotel Athens με τα ανατομικά κρεβάτια να μας περιμένουν μετά από μια τόσο γεμάτη μέρα! Εδώ μπορείτε να απολαύσετε μία από τις αγαπημένες σας παιδικές ταινίες, τρώγοντας «αμαρτωλά» σνακς, τα οποία μπορεί κανείς να παραγγείλει κάθε ώρα της ημέρας!

Και κάπως έτσι, ο ύπνος μας πήρε αγκαλιά…

 

 

Ημέρα 3η

Τρίτη και τελευταία μέρα και το πρόγραμμα εξίσου γεμάτο!

Σειρά είχε το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το οποίο μας εκπλήσσει πάντα ευχάριστα με τα ποικίλα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, τα οποία με αφετηρία τις εικαστικές τέχνες, ενθαρρύνουν τη δημιουργική σκέψη, διευρύνουν τη φαντασία και ενδυναμώνουν τον ψυχικό κόσμο των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτά, με στόχο την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.

Η συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή είναι από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές που δημιουργήθηκαν κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και στόχος του είναι να την κάνει προσβάσιμη στο κοινό. Η συλλογή επικεντρώνεται στη νεότερη και σύγχρονη τέχνη Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβάνοντας σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας (van Gogh, Gauguin, Monet, Degas, Rodin, Toulouse-Lautrec, Bonnard, Picasso κ.α) καθώς και έργα διακεκριμένων ονομάτων της ελληνικής πρωτοποριακής ζωγραφικής (Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης κ.ά). Ένας υπέροχος τρόπος για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη!

Μη φύγετε αν δεν επισκεφτείτε το κουκλίστικο gift shop στο ισόγειο του αλλά και το ξεχωριστό καφέ του στον πρώτο όροφο!

Ενημερωθείτε για τα τρέχοντα δημιουργικά εργαστήρια στο www.goulandris.gr .

Mικρή στάση για φαγητό στο «Λούβρον», ένα ρετρό αισθητικής καφενείο στο Παγκράτι, απέναντι σχεδόν από το Μουσείο Γουλανδρή. Στην καταπράσινη αυλή του απολαύσαμε παραδοσιακούς μεζέδες και ευφάνταστα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, ενώ στον ψαγμένο του κατάλογό θα ανακαλύψεις τα γλυκά της ημέρας αλλά και ιδιαίτερα τοπικά λικέρ, όπως λεβάντα, πικρομάντολα και φραγκοστάφυλο. Λατρέψαμε στο εσωτερικό του το ‘70s μωσαϊκό και την ταβανογραφία, αναλλοίωτη από το 1950!

«Το Λούβρον», Ερατοσθένους 6

Η επόμενη στάση μας καλωσόρισε στον συναρπαστικό κόσμο των ψευδαισθήσεων, εκεί όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται! Το Museum of Illusions Athens μας χάρισε μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία, μέσα από τις αμέτρητες, οπτικές, διαδραστικές και φωτογραφικές ψευδαισθήσεις! Λατρέψαμε την Περιστρεφόμενη Σήραγγα (Vortex Tunnel), το Περιστρεφόμενο Δωμάτιο (Upside Down Room), αλλά και το Δωμάτιο του Απείρου (Infinity Room), ενώ βγάλαμε αμέτρητες, weird φωτογραφίες, τις οποίες ακόμα βλέπουμε και σκάμε στα γέλια!

Εκτός, όμως, από το κομμάτι της διασκέδασης μάθαμε πάρα πολλά για την όραση, την αντίληψη, τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την επιστήμη, ενώ αφιερώσαμε χρόνο στον πάγκο με τα εκπαιδευτικά παιχνίδια και παζλ, όπου «σπάσαμε» το κεφάλι μας στα μοναδικά Παιχνίδια Σκέψης!

Το καλύτερο; Τώρα μπορούμε να ξαναζούμε όσο συχνά θέλουμε την υπέροχη αυτή εμπειρία, αφού πρόσφατα εγκαινιάστηκε το Museum of Illusions Τhessaloniki!

www.museumofillusions.gr

Αν διαθέτετε λίγο χρόνο ακόμα, και τα πόδια σας είναι στη θέση τους, σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μελέτη και προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας.

Τα λιτά μαρμάρινα ειδώλια που απεικονίζουν γυμνές ανθρώπινες μορφές θα σας γοητεύσουν, ενώ το εκπαιδευτικό υλικό του Μουσείου φέρνει στο σήμερα τα αρχαία αντικείμενα μέσα από σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις και προσφέρει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μη χάσετε την τρέχουσα έκθεση «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά» από τις 29/09/21 έως τις 16/01/2022, στην οποία παρουσιάζονται οι διάφορες πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας, μέσα από μια σειρά 300 εμβληματικών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

www.cycladic.gr

Δυστυχώς, όλα τα όμορφα τελειώνουν αλλά ευτυχώς η Αθήνα είναι πάντα εκεί για να μας εκπλήσσει και να μας κάνει να επιστρέφουμε στις ομορφιές της!

Μαζί με όλα τα υπέροχα που είδαμε και ζήσαμε, αποχαιρετίσαμε και το COLORS Hotel Athens, που έμελλε να κάνει αυτό το τριήμερο ακόμα πιο μοναδικό, χάρη στην υπέροχη φιλοξενία του! Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στον…τόπο του εγκλήματος για όσα δεν προλάβαμε και αυτή τη φορά! Καλή αντάμωση Αθήνα!

* Προτού ξεκινήσετε για κάποιο Μουσείο ενημερωθείτε από την επίσημη ιστοσελίδα του για τις μέρες και ώρες λειτουργίας του (συνήθως τα Μουσεία είναι κλειστά τις Δευτέρες).

** Από το παραπάνω πρόγραμμα αντικαταστήσετε οποιαδήποτε πρότασή μας με βόλτα στην αγορά και άσκοπο περπάτημα σε πεζόδρομους, πάρκα, γραφικές γειτονιές που σας τραβάνε την προσοχή. Εμάς μας αρέσει πολύ το Κολωνάκι και τα Εξάρχεια, όπου και βρίσκεται το ξενοδοχείο Colors Athens.

*** Ανακαλύψτε τα δικά σας ιδιαίτερα spot και αφήστε μας το σχόλιό σας για να το επισκεφτούμε κι εμείς την επόμενη φορά! Ένα τέτοιο αγαπημένο σημείο της Αθήνας είναι και το Minu Athens, όπου απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας κρύα ροφήματα grizoprasino και συναντάμε κάθε φορά και πολύ ιδιαίτερες εκθέσεις!

 

Παιχνίδια που θα θέλεις να παίξεις σήμερα κιόλας με τα παιδιά σου στη φύση!

Ιδέες παιχνιδιών – κείμενα: Ομάδα παιδαγωγών – Νηπιαγωγών Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου Παιδικόραμα*

 

Τι κι αν ο κορονοϊός έχει περιορίσει τις εκδηλώσεις και τις μαζικές συγκεντρώσεις; Η άνοιξη ζητάει παιχνίδια και γέλια και εμείς στις Πυγολαμπίδες αγαπάμε να βρίσκουμε λύσεις και να χαιρόμαστε με κάθε μέσο που διαθέτουμε.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν, με τη βοήθεια εμπνευσμένων νηπιαγωγών, μια σειρά από εύκολα παιχνίδια, που μπορείτε να παίξετε στη φύση μαζί με την οικογένειά σας.

Έτοιμοι; Πάμε!

 

Παιχνίδια με διάφορα απλά υλικά

 

Παιχνίδια ισορροπίας με μπάλες

 

 • Μέχρι πού μπορείς να φτάσεις με μια μπάλα ανάμεσα στα γόνατά σου; Το παιδί πρέπει να χοροπηδά μέχρι να φτάσει το σημείο τερματισμού που θα έχετε ορίσει από πριν χωρίς να του πέσει η μπάλα. Διαγωνισμός με γονείς και παιδιά: κερδίζει όποιος καταφέρει χοροπηδώντας να κρατήσει τις μπάλες ανάμεσα στα γόνατα!

 

 • Ισορροπία με μπάλα και συνεργασία. Οι γονείς και το παιδί τοποθετούν μία μπάλα ανάμεσα τους με διάφορους τρόπους και προσπαθούν να κάνουν μία διαδρομή μαζί χωρίς να πέσει.

 

 • Η οικογένεια δημιουργεί έναν κύκλο κάτω στο έδαφος. Η μπάλα θα πρέπει να κάνει τον γύρο του κύκλου περνώντας από τον έναν στον άλλον χωρίς να χρησιμοποιηθούν χέρια αλλά μόνο πόδια!

 

 

Παιχνίδι με μαντήλια (ή κάλτσες ή γραβάτες ή πανιά)

 

 • Το μαντήλι τοποθετείται στο πίσω μέρος του παντελονιού σαν ουρά. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να τραβήξεις και να βγάλεις τις «ουρές» των άλλων ενώ παράλληλα να τρέχεις και να ελίσσεσαι ώστε να  μην αφήσεις κάποιον να βγάλει την δική σου!

 

Παιχνίδι ισορροπίας με κουτάλι και μπαλάκι

 

 • Ορίζεται μία διαδρομή (π.χ. από ένα δέντρο ως ένα άλλο) την οποία θα πρέπει γονείς και παιδιά να διανύσουν ισορροπώντας ένα μικρό μπαλάκι (ή το αυγό του kinder) σε ένα κουτάλι. Το κουτάλι με το μπαλάκι μπορεί να το κρατάν με το χέρι ή να το ισορροπούν στο στόμα.

 

 

Παιχνίδι με μανταλάκια ή χαρτάκια post it

 • Όσο παίζει η μουσική βάλε όσα περισσότερα μπορείς στην μπλούζα της μαμάς, του μπαμπά, των αδελφών, των φίλων.

 

Βack to back ζωγραφική

 • Ένας κολλάει 1 φύλλο χαρτί στην πλάτη του και έχει ένα ακόμη μπροστά του. Ένας  ζωγραφίζει πάνω στην πλάτη του άλλου και αυτός που είναι μπροστά συγκεντρώνεται για να νιώσει τις γραμμές που ζωγραφίζει ο άλλος στην πλάτη του και προσπαθεί να αντιγράψει το σχέδιο μπροστά του. Στο τέλος συγκρίνουμε τις ζωγραφιές!

 

Το φίδι

 •  Θα χρειαστείτε ένα σκοινί ή ένα σπάγκο περίπου 2 μέτρων. Ο γονέας κρατά τη μία άκρη, κοντά στο πάτωμα και κουνά το «φίδι», ενώ το παιδί που στέκεται όρθιο προσπαθεί, χοροπηδώντας, να πατήσει τη άλλη άκρη, δηλαδή «την ουρά του φιδιού». Ο γονέας, ο οποίος ελέγχει το επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού, θα πρέπει να το κουνά τόσο γρήγορα ή αργά ώστε το παιδί να τα καταφέρνει κάποιες φορές.  Όταν το παιδί καταφέρει να πατήσει την ουρά του φιδιού, ζητήστε του να περπατήσει κατά μήκος του σχοινιού που βρίσκεται πλέον στο έδαφος, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό την ισορροπία του.

 

Οι χώρες

 • Χρειάζεται μία μπάλα και διάθεση για τρέξιμο! Ένας παίκτης βρίσκεται στο κέντρο του νοητού κύκλου, κρατώντας την μπάλα. Οι υπόλοιποι παίκτες βρίσκονται γύρω του. Ο κεντρικός παίκτης πετά την μπάλα ψηλά και φωνάζει το όνομα μιας χώρας, από αυτές που είχαν επιλέξει αρχικά οι παίκτες. Ο παίκτης που ακούει τη χώρα του, τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορεί για να πιάσει την μπάλα. Μόλις την πιάσει, φωνάζει στοπ και οι υπόλοιποι παίκτες σταματούν να τρέχουν και μένουν αγαλματάκια. Ο παίκτης που κρατά τώρα την μπάλα, προσπαθεί να πετύχει έναν άλλον που παραμένει ακίνητος. Αν γίνει αυτό, αλλάζουν οι ρόλοι και το παιχνίδι συνεχίζεται!

 

 

Παιχνίδια χωρίς υλικά!

 

 • «Τι έχω στο μυαλό μου;» Εναλλάξ το παιδί και ο γονιός (ή οι γονείς) παρατηρούν γύρω τους και διαλέγουν κάτι από το περιβάλλον (ένα λουλούδι, ένα παγκάκι, ένα σκυλί, ένα μπουκάλι νερό). Οι υπόλοιποι προσπαθούν να το βρουν κάνοντας ερωτήσεις που απαντώνται με ναι ή όχι. (π.χ. είναι πράσινο; Μυρίζει ωραία; Το φέραμε από το σπίτι; κ.τ.λ.)

 

 • «Whisper challenge» ή «διάβασε τα χείλη μου»! Ένας παίκτης κάθε φορά φοράει ακουστικά και ακούει μουσική τόσο δυνατά ώστε να μην ακούει τους γύρω ήχους. Ο άλλος παίκτης του λέει μία φράση ή λέξη αργά και καθαρά ώστε να καταφέρει να την «διαβάσει» από τα χείλη του!

 

 • «Ούτε ναι ούτε όχι»! Ένας παίκτης κάθε φορά απαντά σε ερωτήσεις που του κάνουν οι υπόλοιποι. Μπορεί να χρησιμοποιήσει όποια λέξη θέλει εκτός από «ναι» και «όχι». Έτσι, θα πρέπει να θυμάται να αρνείται με φράσεις όπως: «με τίποτα», «αποκλείεται», «ποτέ» κ.ά. και να συμφωνεί με λέξεις/φράσεις όπως: «βεβαίως», «φυσικά», «έτσι ακριβώς» κ.ά.!

 

 • Ποιος θα φτάσει πρώτος στο δέντρο; Ορίστε τη γραμμή εκκίνησης στο έδαφος όπου πίσω από αυτήν θα πρέπει να βρίσκονται όλοι οι παίκτες. Ο διαιτητής του παιχνιδιού περιγράφει κάθε φορά ένα αντικείμενο ξεκινώντας από ελάχιστες πληροφορίες, όσο ο χρόνος περνάει δίνει περισσότερα στοιχεία. Για παράδειγμα «είναι μεταφορικό μέσο»… «είναι πολύ μεγάλο»… «μπαίνουν πολλοί άνθρωποι μέσα»… «πετάει στον ουρανό».  Όποιος το βρει πρώτος κάνει ένα πηδηματάκι προς το δέντρο! Νικητής είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος στο δέντρο, άρα θα έχει βρει και τις περισσότερες απαντήσεις. Τον ρόλο του διαιτητή μπορούν να τον πάρουν φυσικά και τα παιδιά.

 

 • Πρόσεξε μη σε πατήσω! Κυνηγητό όπου ο κυνηγός κυνηγάει… τις σκιές των παιδιών! Όποια σκιά πατήσει, το παιδί αυτό μένει ακίνητο χωρίς το δικαίωμα να κινηθεί ξανά. Όποιος μείνει τελευταίος χωρίς να πατηθεί η σκιά του, είναι ο επόμενος κυνηγός.

 

 • Το χρώμα της μάγισσας. Η μάγισσα φωνάζει δυνατά «το χρώμα της μάγισσας είναι…» και λέει ένα χρώμα. Οι παίκτες τρέχουν στον χώρο όσο πιο γρήγορα μπορούν για να αγγίξουν κάτι, με το συγκεκριμένο χρώμα.

 

 

 

Αν σου έρχεται στο μυαλό κάποιο άλλο παιχνίδι, που αγαπάτε να παίζετε με την οικογένειά σου, θα χαρούμε πολύ να μας το γράψεις σε σχόλιο!

 

* Το Παιδικόραμα είναι ένας ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός – Νηπιαγωγείο στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Εδώ, το σχολικό περιβάλλον ενθαρρύνει τη μάθηση αξιοποιώντας τη φυσική περιέργεια των παιδιών και την έμφυτη διάθεση τους για εξερεύνηση και ανακαλύψεις. Αν αναζητάς την κατάλληλη πρώτη σχολική φωλιά για το παιδί σου, μπορείς να αντλήσεις περισσότερες πληροφορίες για το Παιδικόραμα μέσα από την ιστοσελίδα του ή τη σελίδα του στο facebook. 

Ταξίδια, κουνέλια, σκέψεις και λέξεις κάνουν κωλοτούμπες!

photo: www.vam.ac.uk

 

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Είναι Καθαρά Δευτέρα. Ξεφυλλίζω την εφημερίδα. Κοιτάω τον ουρανό για να μαντέψω αν θα καταφέρουμε να πετάξουμε χαρταετό. Λαγάνα και χαλβά πήραμε. Θα διαβάσω όμως πρώτα την εφημερίδα. Το μυαλό μου ταξιδεύει.

 

Χθες το απόγευμα “ανοίξαμε” με τη Στεφανία Τσακιράκη και τις Πυγολαμπίδες το Μουσείο Orangerie του Παρισιού. Μέχρι στιγμής περίπου 100 οικογένειες συμμετείχαν μαζί μας διαδικτυακά σε ένα πρωτότυπο εργαστήρι για γονείς και παιδιά και το άλλο Σάββατο άλλες τόσες περίπου οικογένειες θα ταξιδέψουν και πάλι μαζί μας με όχημα την τέχνη.

 

Πόσο μας έχουν λείψει. Η τέχνη, τη φύση, η ανθρώπινη επαφή. Οι αγκαλιές, τα σχέδια, το κοντέρ με τα χιλιόμετρα να διαδέχονται το ένα το άλλο, τα διαβατήρια στην τσέπη.

 

Και μετά το χθεσινό Παρίσι, ανοίγω την εφημερίδα και πέφτω πάνω σε ένα άρθρο: “Η Αλίκη στη χώρα του VR”.

 

Το άρθρο λοιπόν, που υπογράφει η Μαριλένα Αστραπέλλου, αναφέρει πως το Μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου ετοιμάζεται να μας μεταφέρει στο σύμπαν του γνωστού παραμυθιού του Λούις Κάρολ. Αν όλα πάνε καλά, στις 27 Μαρτίου, θα εγκαινιαστεί η έκθεση “Alice: Curiouser and Curiouser” . Παίρνει φωτιά το μυαλό μου. Διαβάζω αχόρταγα. Διαβάζω για την Άλις Λίντελ, τη μούσα του συγγραφέα, την έμπνευση που το έργο αυτό χάρισε στον Σαλβαντόρ Νταλί και σχεδίασε το έργο του “A mad tea party”, φαντάζομαι τις ετοιμασίες εκατοντάδων ανθρώπων για το άνοιγμα του Μουσείου.

 

Βλέπω χρώματα, κουνέλια, σχέδια και ιστορίες να ξεπηδούν από κρυφές πόρτες και κλειστά κουτιά. Αυτό είναι η τέχνη. Ταξίδι μέσα και έξω. “Η φαντασία μπορεί να αντικαταστήσει άραγε προς το παρόν το φυσικό ταξίδι”; αναρωτιέμαι

 

Θα ήθελες ωστόσο να διακτινιστείς ως το Λονδίνο; (χμ, κι εγώ)

 

Ίσως και να μπορούμε, καθώς η έκθεση θα περιλαμβάνει και VR Experience (εμπειρία εικονικής πραγματικότητας).

 

Έτσι θα κάνουμε από δω και στο εξής τα ταξίδια μας; Όχι, ούτε να το φανταστώ δε θέλω.

 

Μα σήμερα, πρέπει να το παραδεχτώ, πως έκανα ένα μεγάλο ταξίδι και μετά από πολύ καιρό, πέρασα ένα από τα ομορφότερα πρωϊνά της λοκνταουνικής μου ζωής και αυτό το οφείλω στη Μίνα Γκρέκα και την ιδέα της. Τον λόγο θα τον διαβάσεις λίγο παρακάτω.

 

Σε αυτό το σημείο θα σε προσκαλέσω:

 • να περιηγηθείς στο πρόγραμμα του Μουσείου V&A Alice: Curiouser and Curiouser και να γνωρίσεις πτυχές του έργου του Λούις Κάρολ και της έμπνευσης που έδωσε σε πολλούς άλλους καλλιτέχνες.

 

 • να δεις πίσω από την κλειδαρότρυπα ένα πάρτι που κάναμε στην Ολυμπία όταν ήταν 4 χρονών και ίσως να εμπνευστείς για ένα πάρτι Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

 

 • να διαβάζεις βιβλία, βιβλία πολλά, καθώς δίνουν πολλή έμπνευση, παρηγοριά και ιδέες. Καθώς το θέμα μας όμως σήμερα είναι θεματικό θα σου αναφέρω δύο βιβλία της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, που κυκλοφορούν στις ελληνικές εκδόσεις, το ένα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και το άλλο από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

 

 • να γνωρίσεις το The Key Creative School, που είναι ένα Νηπιαγωγείο και ΚΔΑΠ, όπου εφαρμόζεται ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βάση τη Θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης. Στο πλαίσιο αυτής της θεωρίας έχουν σχεδιάσει και ένα κουτί δραστηριοτήτων πολλαπλής νοημοσύνης για παιδιά από 2- 10 ετών. Μπορεί ο γονιός να το παραγγείλει online και να ανακαλύψει τις δραστηριότητες στο σπίτι του, μαζί με τα παιδιά του. Η θεματική του κουτιού για το διάστημα αυτό (Μάρτιος 2021) έχει ως θέμα την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, τέλειο;
 • να δεις και αυτό το πρωτότυπο σύστημα εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας. Επειδή εγώ πρόσφτα άρχισα να μαθαίνω ισπανικά, το ανακάλυψα και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον! Θα βρεις και άλλους τίτλους και σε άλλες γλώσσες. (δεν το έχω παραγγείλει ακόμα)

 

 • να κάνεις εγγραφή  στο newsletter της Στεφανίας και να γνωρίσεις το κίνημά της #WhatISeeInArt ώστε να βάλεις περισσότερη τέχνη στη ζωή σου.

 

 • να συμμετέχεις κι εσύ στο παιχνίδι που έπαιξα σήμερα, με αφορμή τη λέξη “ταξίδι”. Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το παιχνίδι αυτό; (συνέχισε να διαβάζεις..)
——–

Salvador Dali- Alice In Wonderland Mad Tea party

Ξεκίνησε σαν παιχνίδι. Τη ζαριά έριξε η Μίνα Γκρέκα, που κάνει μαθήματα δημιουργικής γραφής σε παιδιά, η οποία μια μέρα ένιωσε την ανάγκη, να μοιραστεί και με όλους εμάς τους μεγάλους μια έμπνευση που είχε, μέσω μιας ανάρτησής της στο Facebook. 

 

Και ξεκίνησε ένα ντόμινο έμπνευσης.

 

Ανακοίνωσε  λοιπόν, μέσω του προφίλ της στο facebook, ότι θα στείλει, σε όποιον έδειχνε ενδιαφέρον, μία τυχαία λέξη στο messenger και με αυτή ως αφορμή εμείς να γράψουμε κάτι ελεύθερα (ποίημα, μικρή ιστορία, αυτόματη γραφή, ή απλά σκέψεις).

 

Το κείμενο αυτό στη συνέχεια θα μπορούσαμε να το στείλουμε σε αυτήν, σε κάποιον άλλο ή να το κρατήσουμε για τον εαυτό μας. Μετά, θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς το ίδιο με κάποιον άλλο, που θα δήλωνε το ενδιαφέρον του σε εμάς. Μέσω facebook. Να του στείλουμε δηλαδή μια λέξη.

 

Μου άρεσε πολύ η ιδέα και μέσα σε λίγα λεπτά έφτασε στο messenger μου η λέξη “ταξίδι“. Δε μ’ ενθουσίασε, “πολύ φορεμένη” σκέφτηκα, ωστόσο με έβαλε σε μια εσωτερική αναζήτηση. Πως να την κάνω κάτι διαφορετικό, όχι συνηθισμένο. Γιατί δε μας φτάνουν όλα τα άλλα, θέλω και να καινοτομώ.

 

Έτσι λοιπόν, μια αρχικά συνηθισμένη λέξη, πυροδότησε μέσα μου μία έκρηξη δημιουργικότητας.

 

Σκέφτηκα λοιπόν, με την τυχαία λέξη που θα μου λέει κάθε εβδομάδα η Μίνα, να κάθομαι το ΣΚ πάνω από μια εφημερίδα, ένα βιβλίο, ένα περιοδικό ή κάτι άλλο με χαρτί και λέξεις και να κάνω μια βουτιά στις λέξεις και τις ιστορίες. Να ξεφυλλίζω, να διαβάζω, να παρατηρώ λέξεις και εικόνες, και όπου χτυπήσει το εσωτερικό μου καμπανάκι να σταματώ και να συνδέω την ιστορία που έχω μπροστά μου με τη λέξη που μου δόθηκε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τη λέξη “ΤΑΞΙΔΙ“.

 

Και αυτό έκανα. Το άρθρο που τράβηξε την προσοχή μου ήταν το “Η Αλίκη στη χώρα του VR” που βρήκα στο ΒΗΜΑgazino. Και την υπόλοιπη ιστορία, που με ενέπνευσε αυτό το άρθρο να γράψω, μόλις το διάβασες.

 

Αν θέλεις να λάβεις κι εσύ μια λέξη για να κάνεις το δικό σου παιχνίδι λέξεων τότε μπορείς να αφήσεις το σχόλιό σου στην ανάρτησή της Μίνας στο Facebook και αυτή θα φροντίσει να σου στείλει μια λέξη για να αρχίσεις το δικό σου ταξίδι λέξεων.

 

Περισσότερα για τη Μίνα Γκρέκα μπορείς να διαβάσεις στη συνέντευξη που έδωσε στη Μαρία Μυλωνά και τις Πυγολαμπίδες.

 

 

ANEL HONEY PARK: ένα θεματικό πάρκο για τη ζωή της μέλισσας!

Το ήξερες ότι σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, κοντά στο Νέο Ρύσιο, υπάρχει ένα οργανωμένο υπαίθριο φυσικό μουσείο; Πρόκειται για το μοναδικό θεματικό πάρκο για τη ζωή και τα προϊόντα της μέλισσας, που μπορούν να επισκεφτούν όχι μόνο σχολεία, αλλά και οικογένειες, με σκοπό τη γνωριμία και την εξοικείωση με το καταπληκτικό αυτό έντομο.

 

Το Anel Honey Park άνοιξε τις πόρτες του πριν από πέντε χρόνια περίπου, με σκοπό να μοιραστεί με το κοινό, και ιδιαίτερα με τα μικρά παιδιά, μικρές και σημαντικές λεπτομέρειες από τη ζωή της μέλισσας, τον τρόπο που αυτή αναπαράγεται, τη μυστική ζωή της βασίλισσας και της οργανωμένης κυψέλης, τα προϊόντα της όπως η γύρη, η πρόπολη και ο βασιλικός πολτός. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να πιάσουν και να κατασκευάσουν κεριά με φυσικό κερί μέλισσας, να μυρίσουν τα διαφορετικά μυρωδικά της φύσης που δίνουν το άρωμά τους στις διαφορετικές ποικιλίες μελιού αλλά και να δοκιμάσουν το ίδιο το μέλι, μέσα από έναν βιωματικό και ιδιαίτερα διασκεδαστικό τρόπο. Φυσικά θα γνωρίσετε και τους φίλους των μελισσών, τον Λάμπη, τη Μαργαρίτα και όλα τα υπόλοιπα ζωάκια, που με πολλή φροντίδα φιλοξενούν στο ANEL honey park, θυμίζοντάς μας πως είμαστε μέρος μιας μεγάλης αλυσίδας και πως όλοι έχουμε ανάγκη τους φίλους (ανθρώπους και ζώα).

 

 

anel melisokkomikoparko 133

anel melisokkomikoparko 117

anel melisokkomikoparko 113

Εμείς επισκεφτήκαμε το ANEL Honey Park το φθινόπωρο που μας πέρασε μαζί με φίλους των Πυγολαμπίδων στο κλουβί και ήταν μια πραγματικά απολαυστική εμπειρία!

Καταπληκτική η ομάδα της ANEL Honey Park, μας περιποιήθηκε με το παραπάνω! Μπορείτε και εσείς να κλείσετε μια οργανωμένη επίσκεψη!

 

anel melisokkomikoparko 197

anel melisokkomikoparko 210

anel melisokkomikoparko 071

Το Μελισσοκομικό Πάρκο μπορούν να επισκεφτούν οργανωμένα τα σχολεία (κατόπιν συνεννόησης) αλλά και κάθε οικογένεια καθημερινές ή τα Σάββατα το πρωί από τις 10:00 – 15:00. Μπορείτε να προμηθευτείτε τον χάρτη αυτοξενάγησης και να περιηγηθείτε δωρεάν στο Πάρκο, ενώ υπάρχει πλέον και καφέ και μικρογεύματα, όπου μπορείτε να κάνετε το διάλειμμά σας ενώ τα παιδιά θα παίζουν με ασφάλεια στο πάρκο. Στα “κατοικίδια” του πάρκου προστέθηκε και ένα όμορφο αλογάκι που μπορεί κάποιος να κάνει βόλτα.

Αν θέλετε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, μπορείτε να προγραμματίσετε μια με φίλους σας μια οργανωμένη ξενάγηση που περιλαμβάνει:

 • Εξερεύνηση / θεματικές στάσεις για την μέλισσα
 • Επίδειξη συλλογής προϊόντων μέλισσας
 • Δραστηριότητες με τον χάρτη αυτο-ξενάγησης
 • Κέρασμα γιαούρτι με μέλι

Το κόστος της οργανωμένης ξενάγησης κοστίζει 5€ για τους ενήλικες και 4€ για τα παιδιά.

Ακολουθούν μερικές εικόνες από τη δική μας οργανωμένη ξενάγηση που με πολλή χαρά προσέφερε το Anel Honey Park στους φίλους των Πυγολαμπίδων στο κλουβί, το περασμένο φθινόπωρο.

 

anel melisokkomikoparko 095

anel melisokkomikoparko 078

anel melisokkomikoparko 081

Τα παιδιά έφτιαξαν στο δικό τους κερί!

anel melisokkomikoparko 194

anel melisokkomikoparko 085

anel melisokkomikoparko 103

Μυρίσαμε όλα τα βότανα και μάθαμε πως δίνουν το άρωμά τους στα διαφορετικά είδη μελιού!

anel melisokkomikoparko 087

anel melisokkomikoparko 088

anel melisokkomikoparko 173

Δοκιμάσαμε μέλι απευθείας από το σπίτι της μέλισσας!

anel melisokkomikoparko 169

Στο χώρο της ANEL Honey Park μπορείτε να:

 • Ακολουθήσετε τις διαδρομές και να ανακαλύψετε πολλά μυστικά του πάρκου. Προμηθευτείτε το χάρτη αυτοξενάγησης και να περιηγηθείτε ΔΩΡΕΑΝ στο πάρκο.
 • Παρακολουθήσετε από ειδικές κυψέλες παρατήρησης, σε απόσταση αναπνοής, τις μέλισσες να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες, δίνοντας μαθήματα ζωής, συμπεριφοράς και εργατικότητας!
 • Χαλαρώσετε στα σπιτάκια μελισσοθεραπείας, ειδικά διαμορφωμένους χώρους στους οποίους μπορείς να χαλαρώσεις από το βόμβο και τη μυρωδιά της μέλισσας! Ενημερωθείτε για το κόστος.
 • Γευτείτε αγνά μελισσοκομικά προϊόντα, βότανα και καλλυντικά. Ρωτήστε τους εξειδικευμένους επιστήμονές της ANEL Honey park για τη χρήση και τα οφέλη τους.
 • Αγοράσετε προϊόντα της μέλισσας.
 • Κλείστε θέση σε μία από τις οργανωμένες περιηγήσεις, ενημερωθείτε για το κόστος.
 • Συμμετέχετε στις δραστηριότητες και τα σεμινάρια!
 • Διοργανώσετε το πάρτι του παιδιού σας!

 

anelmargarita

anel

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ώρες λειτουργίας  Δευτέρα – Παρασκευή, 08.00 – 17.00 & Σάββατο, 08.00 – 16.00

Τα προγράμματα και οι οργανωμένες ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού!

Το πάρκο λειτουργεί όλο τον χρόνο!

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη

Κατεβάστε τον χάρτη αυτοξενάγησης εδώ

Γράφουν για το ANEL Honey Park στο Tripadvisor

To ANEL Honey Park στο Youtube

Πικ Νικ: Κι εκεί που νόμιζες ότι έχεις εξαντλήσει τις ιδέες

Γράφει η Φωτεινή Βαβίτσα

Ποιος από εμάς δεν αγαπάει το πικ νικ! Η φύση, η παρέα, οι αναμνήσεις με τη μουσική να βγαίνει από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου κι εμείς να ξεχυνόμαστε δεξιά κι αριστερά για να βρούμε λουλούδια.

Ένας θεσμός που μας γεμίζει με νοσταλγία και μας επιστρέφει πίσω, στα χρόνια τα παλιά, και γιορτάζεται στις 18 Ιουνίου.

Φέτος, παίρνοντας σαν πηγή έμπνευσης όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, τα οποία μας έκαναν να δούμε τα πράγματα αλλιώς, σκεφτήκαμε: Κι αν μπορούσαμε να απολαύσουμε το πικ νικ και σε μέρη διαφορετικά από τα συνηθισμένα;

Έτσι, σου παρουσιάζουμε 3 + 1 ιδέες για να διοργανώσεις και φέτος το αγαπημένο σου πικ νικ, ξεφεύγοντας λίγο από τα καθιερωμένα μέρη.

 

Πριν ξεκινήσουμε

Ας δούμε κάποια ιστορικά γεγονότα για την προέλευση του όρου πικ νικ.

Ως έννοια χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1692 και στο Origines de la Langue Française του Tony Willis, όπου περιγράφεται ως μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι παρευρίσκονται για δείπνο σε ένα εστιατόριο και φέρνουν το δικό τους κρασί. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο όρος κράτησε την έννοια ενός γεύματος στο οποίο όσοι συμμετείχαν έφερναν και από κάτι δικό τους στο τραπέζι. Ενδιαφέρον έτσι;

Τώρα λοιπόν, αφού καλύψαμε τα ορεκτικά, μπορούμε να περάσουμε στο κυρίως γεύμα!

 

Στο μπαλκόνι / Στην αυλή της γιαγιάς και του παππού

 

Ένα από τα βασικά συστατικά ενός επιτυχημένου πικ νικ είναι οι γεύσεις και το φαγητό. Και, όταν σε αυτό μπαίνει η σφραγίδα της γιαγιάς, τα πάντα γίνονται νοστιμότερα.

Πάρε λοιπόν χάρτινα πιατάκια και ποτηράκια, χάρτινα στολίδια για τη διακόσμηση και βουρ στη γιαγιά και τον παππού για να οργανώσετε μαζί τα υπόλοιπα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, με αφορμή το πικ νικ, θα δημιουργήσετε μαζί μία ημέρα που δε θα ξεχάσετε ποτέ!

 

 

Στην ταράτσα του σπιτιού

 

Φυσικά, κάτι τέτοιο έχει ως προϋπόθεση ότι η ταράτσα έχει την κατάλληλη προστασία και περίφραξη και όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν να παίξουν και να απολαύσουν την ημέρα χωρίς να διατρέχουν κάποιον κίνδυνο.

Σε περίπτωση λοιπόν που τα πιο πάνω ισχύουν, είναι μια ευκαιρία για εκδρομή στην κορυφή του σπιτιού! Φτιάξε ένα όμορφο σκηνικό με διακοσμητικά, το κλασικό καρό τραπεζομάντιλο και όλα τα αξεσουάρ που αρμόζουν σε ένα αυθεντικό πικ νικ.

Πάρε γλάστρες και λουλούδια από το σπίτι, μιας και το πικ νικ θέλει το πράσινό του. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επιτρέπεται, ίσως αυτή να είναι και μία καλή αφορμή για να γεμίσεις την ταράτσα με λουλούδια, ώστε να έχετε ένα μέρος να ξεφεύγετε, ακόμη κι αν δεν είναι η Παγκόσμια Ημέρα πικ νικ!

 

Στην παραλία

 

Έχουμε συνδυάσει το πικ νικ, σε μεγάλο βαθμό, με τα βουνά και τα λαγκάδια.

Κι αν φέτος δοκιμάζαμε κάτι διαφορετικό, όπως το να απλώσουμε τα τραπεζομάντηλα και τα ταπεράκια μας με θέα τη θάλασσα;

Η χώρα μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες για κοντινές αποδράσεις σε παραθαλάσσια μέρη, δίπλα σε έναν ποταμό ή και μία λίμνη. Πολλά σημεία μάλιστα δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και προσφέρουν όλη την ηρεμία και την άνεση που χρειάζεσαι για να απολαύσεις αυτή την ημέρα.

Το bonus αυτής της επιλογής; Τα ξυπόλητα πόδια που τσαλαβουτούν στο νερό. Σημαντικό και δροσερό κίνητρο!

 

Απόδραση στην πόλη

 

Για τις Πυγολαμπίδες, κάτι τέτοιο, αποτελεί πάντα αγαπημένη ιδέα.

Κάθε πόλη έχει πολλά σημεία,  ανάμεσα σε παρκάκια και χώρους γεμάτους πράσινο, για να επιλέξεις αυτό που μπορεί να φιλοξενήσει την αγάπη σου για το πικ νικ. (Εδώ μπορείς να βρεις μία λίστα από μέρη που έχουμε συγκεντρώσει στη Θεσσαλονίκη. Έχεις αντίστοιχες προτάσεις από κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας; Θα χαρούμε πολύ να μας τις γράψεις στα σχόλια αυτού του άρθρου!)

Εξερεύνησε τις επιλογές σου από πριν, ώστε την ημέρα του πικ νικ ο προορισμός να είναι γνωστός και να αποφύγετε κάποια δυσάρεστη έκπληξη.

Πάρε τα απαραίτητα και, αν ξεχάσεις και κάτι, το θετικό της υπόθεσης είναι ότι δε θα έχεις φύγει και πολύ μακριά από το σπίτι!

 

Η λίστα με τα απαραίτητα

Όποιο μέρος και αν επιλέξεις, η εμπειρία είναι το Α και το Ω. Έτσι, για να δημιουργήσεις αναμνήσεις ενός αυθεντικού πικ νικ, σου έχουμε μία λίστα με τα απαραίτητα:

 • Τα χάρτινα σκεύη. Μπορείς μάλιστα να τα επιλέξεις όλα με βάση ένα κοινό θέμα που θα δώσετε σε εκείνη την ημέρα.
 • Το καρό τραπεζομάντιλο.
 • Τα όμορφα διακοσμητικά.
 • Επιτραπέζια παιχνίδια και βιβλία.
 • Γυαλιά, καπέλο, αντηλιακό, νερό, φωτογραφική μηχανή, παιχνίδια, χαρτοπετσέτες και υγρά μαντηλάκια, σακούλες για τα σκουπίδια, κουτί πρώτων βοηθειών.

Θέλεις κι άλλες ιδέες; Βρες εδώ το σχετικό μας άρθρο και απόλαυσε πικ νικ με όλη την οικογένεια!

 

Ασφάλεια και Πρώτες Βοήθειες

Διάβασε και κάποιους μύθους και αλήθειες σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες.

 

Πάρε έμπνευση και φτιάξε τη δική σου μοναδική εξόρμηση με την οικογένειά σου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πικ Νικ. Θυμήσου να μοιραστείς τις εμπειρίες σου μαζί μας. Θα χαρούμε πολύ να μάθουμε πως τα περάσατε!

 

Η family friendly Αθήνα μέσα από τα μάτια της Ζωής Κατσάτου (mamapetounia.com)

Η Ζωή ή αλλιώς Mama Petounia ζει στην Αθήνα παρέα με τον άντρα της, την κόρη τους και το μικρό σκυλί τους. Είναι ηθοποιός και μεταξύ άλλων δίνει την φωνή της σε cartoons και προσπαθεί να ανακαλύψει τις μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής και να τις μοιραστεί μέσα από το blog της mamapetounia.com! Της αρέσουν τα ταξίδια, η φωτογραφία και οι χαρούμενοι άνθρωποι. Μπορείτε να την βρείτε σε κάποια γωνιά της Αθήνας να ανακαλύπτει κρυμμένους θησαυρούς, αλλά και στις σελίδες της σε Facebook και Instagram. 

 

Ας γνωρίσουμε καλύτερα την Ζωή Κατσάτου

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παιδικός ήρωας;

Ο  Αστυνόμος Σαΐνης! « Εμπρός λοιπόν καλά μου πόδιααααα!!!»Σε μια άλλη ζωή, θα ήμουν σίγουρα μυστικός πράκτορας και θα αναλάμβανα μυστηριώδεις υποθέσεις!

 

Ποια μυστική υπερδύναμη κρύβεις μέσα σου;

Η μυστική μου υπερδύναμη εμφανίζεται στις δύσκολες στιγμές και δε μ’ αφήνει να τα παρατήσω!

Είναι μια δύναμη καλά κρυμμένη, που ξέρει πότε πρέπει να εμφανιστεί.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου περιοδικό και ποιο το αγαπημένο σου blog που διαβάζεις καθημερινά;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου λάτρευα τα περιοδικά. Όλο το χαρτζιλίκι μου το έδινα εκεί. Είχα στοίβες με αυτά και η μητέρα μου φώναζε πως είναι πάραααα πολλά και πως πιάνουν πολύ χώρο, γεμίζουν σκόνη κλπ,  μέχρι τη στιγμή που αποφάσισα να τα αξιοποιήσω κι έτσι έφτιαξα με αυτά μια εταζέρα όπου έβαλα επάνω το στερεοφωνικό μου! Με τον καιρό σταμάτησα να αγοράζω τόσα πολλά και τώρα πια είμαι πολύ επιλεκτική.

Μου αρέσει πολύ η γαλλική και αγγλική Vogue, το Porter το Kinfolk και το Monocle αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το Flow Magazine, ένα περιοδικό που πρωτοβγήκε στην Ολλανδία και τώρα πια κυκλοφορεί σε αγγλικά και γαλλικά και το οποίο μιλάει για τα όμορφα πράγματα της ζωής, για τις μικρές χαρές, για το πώς να ζεις απαλλαγμένος από τα περιττά, για το πώς να χαίρεσαι την κάθε στιγμή.  Άμα το πετύχεις κάπου, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να αγοράσεις ένα τεύχος!

Αγαπημένα blogs.. Θα σου πω δύο που αποτελούν έμπνευση για μένα, τα ακολουθώ εδώ και χρόνια και χαίρομαι πάντα να τα διαβάζω, αφού μου ταιριάζει πολύ το στυλ και η θεματολογία τους.  Πρόκειται για το Mode and The City και το Paris in four months των οποίων πριν από 2 χρόνια στο Παρίσι, είχα την χαρά να γνωρίσω από κοντά τις δημιουργούς τους.  Δυο ευγενικά και γοητευτικά κορίτσια!

 

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου ταξιδιωτικός προορισμός στην Ελλάδα και ποιος στο εξωτερικό;

Ταξιδεύω από πολύ μικρή, λόγω της δουλειάς του πατέρα μου, και το πρώτο μου ταξίδι το έκανα λίγους μήνες αφού γεννήθηκα, στο Birmingham της Αγγλίας, όπου και έζησα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Από τότε έχω επισκεφτεί αρκετές χώρες της Ευρώπης, έχω πάει και λίγο στην Αφρική με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα καταφέρω να επισκεφτώ και την Αμερική.

Όσον αφορά την Ελλάδα, πιστεύω πως έχει ανεξάντλητες και μοναδικές ομορφιές που αξίζουν να τις δεις και να τις ζήσεις. Στη Σαντορίνη έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία, καθώς και στην Ιθάκη, το νησί του άντρα μου, που κρύβει μοναδικές ομορφιές!

Ο αγαπημένος μου προορισμός στο εξωτερικό είναι το Παρίσι όπου επέλεξα και να παντρευτώ. Πηγαίνω πολλά χρόνια και ενώ υποτίθεται ότι το ξέρω καλά, δεν μπορώ να το χορτάσω με τίποτα.

 

Η Αθήνα για τη Ζωή Κατσάτου

Με ποιό επίθετο θα περιέγραφες την Αθήνα;

Φασαριόζα, σαγηνευτική, υπερφίαλη.

 

Ποιά είναι η αγαπημένη σου γειτονιά;

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι η Κυψέλη, με τα όμορφα νεοκλασικά και τις seventies πολυκατοικίες με τις μεγάλες εισόδους και τα ασανσέρ υπηρεσίας. Αγαπημένο σημείο η οδός Φωκίωνος Νέγρη, όπου έζησα μερικά από τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής μου. Παρόλο που τώρα πια πρόκειται για πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή και δύσκολη στην καθημερινότητα της, διατηρεί ακόμα το δικό της μοναδικό ύφος.

 

Τί σε ενθουσιάζει στην Αθήνα και τι σε ξεβολεύει;

Με ενθουσιάζει η όποια αλλαγή προς το καλύτερο, τα γιασεμιά το καλοκαίρι, τα εναπομείναντα παλιά σπίτια, τα όμορφα μαγαζιά που ανοίγουν στο κέντρο και η διάθεση των νέων ανθρώπων να φροντίσουν τη γειτονιά τους.

Με ξεβολεύουν η βρωμιά, η αδιαφορία και η έλλειψη ευγένειας.

 

Πώς θα περιέγραφες την καθημερινότητα σου με το παιδί στην Αθήνα;

Στην αρχή μου φαινόταν απίστευτα δύσκολη. Μένω στο κέντρο και δεν ήταν λίγες οι φορές που σκέφτηκα πως πρέπει να ξέρεις παρκούρ για να πας βόλτα με το καρότσι και να αποφύγεις τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις διαβάσεις και στις ράμπες, από όπου υποτίθεται ότι πρέπει να περνάνε καροτσάκια και αμαξίδια.

Οι παιδικές χαρές μου φαινόντουσαν λίγες και αρκετά κακοποιημένες, δεν υπήρχαν φιλόξενα πάρκα και τα μαγαζιά που καθώς δεν τηρούσαν τον αντικαπνιστικό νόμο, ήταν ακατάλληλα να τα επισκεφτείς με παιδί. Οπότε ναι. Στην αρχή δυσκολεύτηκα. Όσο όμως η Χριστίνα μεγάλωνε τα πράγματα γινόντουσαν ευκολότερα. Βόλτα σε μουσεία, εκθέσεις και θέατρα, πικ νικ σε πάρκα και φαγητό σε όμορφα μαγαζιά έκανα την καθημερινότητά μας καλύτερη!

 

Έχουμε μόνο 3 μέρες στην Αθήνα. Τι μας προτείνεις;

Πού να μείνουμε;

Το κέντρο για μένα είναι ιδανικό, αφού τα έχεις όλα στα πόδια σου! Θα σου πρότεινα το υπέροχο διαμέρισμα του φίλου μου του Ορέστη στο Παγκράτι για σούπερ διαμονή και άνεση.

 

Πού να περπατήσουμε;

Στην Πλάκα, στο Θησείο, στα στενά του Ψυρρή αλλά και στον Εθνικό Κήπο.

 

Πού να ψυχαγωγηθούμε ;

Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ιδανικό και για το καλοκαίρι, με πλήθος δραστηριοτήτων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών.Επίσης μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι must!

 

Πού να γευτούμε ιδιαίτερες γεύσεις;

Μου αρέσει πολύ να τρώω έξω παρέα με την οικογένεια μου και να ανακαλύπτουμε συνέχεια όμορφα μέρη.

Ένα μαγαζί που αγαπώ ιδιαίτερα και το προτείνω ανεπιφύλακτα, είναι το Spiti mas στην γειτονιά του Ψυρρή, πέντε λεπτά από τον σταθμό Μοναστηράκι. Είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Ένα φιλόξενο μικρό σπίτι, με την κουζίνα, το σαλόνι και το κρεββάτι του (στο οποίο μπορείς να ξαπλώσεις ή και να φας κανονικά!), ιδανικό για να πάρεις ένα εξαιρετικό πρωινό, να πιεις τον καφέ σου ή να δοκιμάσεις τις νόστιμες πίτες και σαλάτες που θα σου ετοιμάσει εκείνη τη στιγμή η Αθηνά και θα σου σερβίρει με πολύ κέφι και μπρίο η Χρυσηίδα! Μόνο πριν πας, τσέκαρε εδώ τις ώρες, γιατί ένα σπίτι δεν είναι έτσι κι αλλιώς συνέχεια ανοιχτό! Πέρα από kids friendly (στο μικρό γραφειάκι δίπλα στο κρεβάτι θα βρεις ξυλομπογιές και επιτραπέζια για τους μικρούς επισκέπτες), είναι και pet friendly!Α! Ξέχασα να σου πω πως στο Spiti mas, δεν καπνίζουμε!

Ένα άλλο μαγαζί στο οποίο πηγαίνω συχνά είναι το Philos στην Σόλωνος, που ξεχωρίζει για για την σούπερ αισθητική του αλλά και για το avocado toast του!

Θα σου έλεγα να πας και στο Γιασεμί στην Πλάκα, για παγωμένο τσάι και γλυκό, αλλά και για μεζεδάκια με θέα τα γραφικά δρομάκια στην γειτονιά της Ακρόπολης.

Στο Le Greche στην Μητροπόλεως, δοκίμασε το φοβερό παγωτό φιστίκι!

 

Πού να ψωνίσουμε;

Αν και λατρεύω τα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, εδώ στην Αθήνα θα σου πρότεινα να επισκεφτείς το Living Green στην Χριλάου Τρικούπη όπου μπορείς να βρεις πανέμορφα πράγματα για το παιδί, το σπίτι, το κήπο αλλά και για σένα!

 

Να μη φύγουμε αν δεν:

Πάτε στο θερινό σινεμά Θησείον με θέα την φωτισμένη Ακρόπολη!

 

Tips – οδηγίες για επιβίωση:

Άνετα παπούτσια, νερό και μπόλικη διάθεση τουρίστα!

Η family friendly Αθήνα μέσα από τα μάτια της Πέπης (aliceonboard.com)

Αισίως 44 ετών, με δύο παιδιά που σχεδόν την φθάνουν στο ύψος, και την έχουν ξεπεράσει σε λογική και ευαισθησία, με ένα on line κατάστημα με παιδιά ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, το Alice on Board, ένα blog για να θυμάται τα όμορφα που ζει μαζί τους, περιστασιακά και αρθρογράφος στο elculture, αλλά κυρίως λάτρης της βόλτας στο κέντρο της Αθήνας χέρι χέρι με την Αλίκη και τη Βάλια, των ταξιδιών, των βιβλίων, και της φωτογραφίας.

 

Ας γνωρίσουμε καλύτερα την Πέπη Νικολοπούλου

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου παιδικός ήρωας;

Απίστευτο αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον ήρωα. Μάλλον πάντα με γοήτευαν οι αληθινοί άνθρωποι και στα μάτια μου ηρωοποιούσα πρόσωπα όπως ο θείος μου ο Φάνης που μπορούσε να κατασκευάσει, να φτιάξει τα πάντα και παράλληλα μας διασκέδαζε και ήταν η ψυχή της παρέας. Η κυρία Μαρία του 3ου ορόφου που θα έκανε συντροφιά τα βράδια στην μητέρα μου που συχνά έμενε μόνη γιατί ο μπαμπάς λάτρευε να βγαίνει και φυσικά η  γλυκιά Κατερίνα με τη μπάσα φωνή που δεν ερχόταν για μπάνια στη θάλασσα, ούτε έβλεπε μαζί μας τρώγοντας πασατέμπο τις ελληνικές ταινίες της Κυριακής, ούτε έκανε ποδήλατο μαζί μας, ούτε έπαιζε αγαλματάκια ακούνητα αγέλαστα αλλά που ήταν πάντα χαμογελαστή, παρόλο που είχε … ένα επιπλέον χρωμόσωμα.

 

Ποιό είναι το αγαπημένο σου περιοδικό και ποιο το αγαπημένο σου blog που διαβάζεις καθημερινά;

Καθημερινά θα διαβάσω Καθημερινή για την επικαιρότητα, το elculture για τον πολιτισμό, μου αρέσει να ¨ξεφυλλίζω το andro και σίγουρα θα αγοράσω τη VOGUE κάθε μήνα που αγαπώ. Θα αγοράσω όταν το πετύχω σε κάποιο περίπτερο του κέντρο το Wallpaper για την φοβερή αισθητική του. Λαμβάνω φυσικά newsletter από το Conde Nast Traveler και τη Molly Yeah που έχει μια θαυμάσια επαφή με τη φωτογραφία της food κουλτούρας.

Athens for kids

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου ταξιδιωτικός προορισμός στην Ελλάδα και ποιος στο εξωτερικό;

Στην Ελλάδα έχω λατρεία απεριόριστη για τις Κυκλάδες και κάθε μικρό κρυμμένο θησαυρό τους. Ξεχωρίζω τα νησιά Δονούσα και Φολέγανδρο ενώ τις λοιπές εποχής μας αρέσει να ανακαλύπτουμε και από ένα καινούργιο μικρό χωριό της ευρύτερης περιοχής των Ζαγοροχωρίων.

Στο εξωτερικό δυστυχώς, με εξαίρεση τη Τυνησία, οι αποδράσεις μου έχουν περιοριστεί στην Ευρώπη. Δεν θα πω ποτέ όχι για μια βόλτα στο κέντρο του Παρισιού, αλλά και στα σοκάκια της Ρώμης που είναι από μόνη της ένα ολόκληρο μουσείο. Επιθυμία μεγάλη και στόχος για φέτος το Βερολίνο.

 

Η Αθήνα για την Πέπη Νικολοπούλου

Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Με ποιό επίθετο θα περιέγραφες την Αθήνα;

Ζωντανή, φασαριόζα, άτσαλα υπέροχη.

 

Ποιά είναι η αγαπημένη σου γειτονιά;

Λατρεύω να χάνομαι στα στενά του Κεραμικού που ειδικά το καλοκαίρι μοιάζουν με ένα νησί στο κέντρο της πόλης. Να ανηφορίζω τα πέτρινα σοκάκια της Πλάκας περικυκλωμένη από την μοναδική ιστορία αυτού του τόπου, με θέα την αρχαία αγορά από τη μια πλευρά και τον αγέρωχο βράχο της Ακρόπολης από την άλλη.

 

Τι σε ενθουσιάζει στην Αθήνα και τι σε ξεβολεύει;

..κι η Aθήνα ζαφειρόπετρα στης γης το δαχτυλίδι.

Κωστής Παλαμάς, 1859-1943, Ποιητής

Η Αθήνα, παρά τις όποιες δυσκολίες της που ως επί το πλείστων προκύπτουν από την αυξημένη εισροή κόσμου,  και την πρόσφατη οικονομική κρίση που άφησε πολύ κόσμο άστεγο και σε δυσμενή κατάσταση, παραμένει μια πόλη με δυνατότητες, μια πόλη που αντέχει και που μπορεί να επαναπροσδιορίσει τον χαρακτήρα της και να αναδυθεί και πάλι. Αυτό είναι και το στοιχείο εκείνο που με εντυπωσιάζει σε ετούτη την πόλη: το ταλέντο της ανάδυσης από την κατηφόρα. Η ομορφιά και η ασχήμια σε ατυχείς αναλογίες με δυναμική.

Θα ήταν άδικο από μέρους μου, να μιλήσω για «ξεβόλεμα» όταν έχω σπίτι, δουλειά και οικογένεια που με αγαπάει.

 

Πώς θα περιέγραφες την καθημερινότητα σου με τα παιδιά στην Αθήνα

Η γειτονιά μας δεν βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας αλλά μερικά χιλιόμετρα πιο βόρεια. Μια γειτονιά περικυκλωμένη από πράσινο, διαθέτει πάρκα, χαμηλή δόμηση και είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος για να μεγαλώνεις την οικογένειά σου. Κοντά πάντα στο κέντρο της Αθήνας ώστε να μην χάνουμε στιγμή από τις πολιτιστικές δράσεις της πόλης, και να ζούμε τον παλμό της σύγχρονης πρωτεύουσας όταν το επιθυμούμε. Κυρίως λοιπόν τα ΣΚ την απολαμβάνουμε και μοιάζουμε λίγο με τουρίστες στην ίδια μας την πόλη. Μόνο χάρτες δεν κρατάμε – ανακαλύπτουμε γωνιές της και παθιαζόμαστε με κάθε νέα άφιξη.

 

Έχουμε μόνο 3 μέρες στην Αθήνα. Τι μας προτείνεις;

Πού να μείνουμε (τοποθεσία ή/και κατάλυμα):

Δεν έχει χρειαστεί να μείνω εκτός σπιτιού όμως σίγουρα υπάρχουν κάποιες προτάσεις που με δελεάζουν όπως το Circus Hotel στη Σαρρή στο Ψυρρή που είναι και ένα από τα αγαπημένα μας στέκια το χειμώνα για Brunch,  το Zillers με την υπέροχη ταράτσα του, και το Ergon στη Μητροπόλεως, το The Artists και το Inn Athens στην Ερμού στην καρδιά του κέντρου. Φυσικά η φιλοξενία από φίλους είναι μοναδική και πάντα θα είναι στην κορυφή της καρδιάς μας.

Cirkus Hotel

Πού να περπατήσουμε;

Το κέντρο της Αθήνας είναι μοναδικό. Τώρα το καλοκαίρι, αφού πέσει λίγο ο ήλιος αξίζει να ξεκινήσει κανείς τη βόλτα του από την Μητροπόλεως, να χαθεί για λίγο στα στενά της Νίκης, της Ηπίτου με κατεύθυνση είτε προς Πλάκα είτε προς Ψυρρή και δίχως κάποιο προορισμό, με μόνη πυξίδα την Ακρόπολη να σεργιανίζεις. Αν ωστόσο θέλεις για λίγο να φύγεις από το κέντρο για να δροσιστείς, σου προτείνω μια όμορφη βόλτα ανάμεσα στα αριστοκρατικά νεοκλασικά της Κηφισιάς, στα στενά της ανάμεσα στους όμορφους κήπους με το αγιόκλημα.

 

Πού να ψυχαγωγηθούμε;

Πολλά και διάφορα ανάλογα με τη διάθεση της παρέας. Το Μουσείο της Ακρόπολης αν δεν το έχετε δει είναι must αλλά και το αρχαιολογικό Μουσείο με το ωραίο καφέ στον κήπο του. Ενδιαφέροντα προγράμματα φιλοξενεί το  Ίδρυμα Ευγενίδη, όπως η έκθεση Athena που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε, και εκεί κοντά μια βόλτα στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος επιβάλλεται.

Ίδρυμα Ευγενίδου

 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Μουσείο Μπενάκη είναι σημεία που αξίζει να επισκεφθείς. Διαθέτουν και όμορφα καφέ και πωλητήρια.

 

 

Πού να διασκεδάσουμε;

 Στο κέντρο της Αθήνας πολύ φοβάμαι πως κάτι τέτοιο δεν θα βρείς. Μπορείς όμως να επισκεφθείς την Τεχνόπολη, όλο και κάποια έκθεση ή συναυλία θα έχει, και εκεί, σε ένα μικρό πάρκο, θα βρείς την πιο όμορφη αράχνη που υπάρχει, συνδεδεμένη με τσουλήθρα, που όλα τα παιδιά αγαπούν. Πάρε ένα καφέ και κάτσε στο παγκάκι. Θα χαμογελάς συνέχεια.

Πιο κάτω, στην Πειραιώς 260, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, θα βρείς διαδραστικό έργο τέχνης για παιδιά του Μαρκ Χατζηπατέρας. Κάθε απόγευμα, από τις 19:30 ως τις 21:00 το βράδυ, τα παιδιά μπορούν να παίζουν στην πρωτότυπη εγκατάσταση με μαξιλάρια.

Building Hope: Ο Μαρκ Χατζηπατέρας με μια εγκατάσταση για παιδιά στην Πειραιώς 260

Υπάρχει φυσικά το Allou Fun Park που απλά δεν το προτείνω γιατί προσωπικά με αγχώνει και προτιμώ μικρότερα και πιο ελεγχόμενα σχήματα. Στον Εθνικό Κήπο, θα βρείς μια υπέροχη παιδική χαρά και πάντα μπορείτε να περπατήσετε και να απολαύσετε την ομορφιά του Κήπου.

Επίσης μπορείς να επικοινωνήσεις με το Athens for kids να λάβεις μέρος σε ένα από τα υπέροχα προγράμματα που οργανώνουν, είχαμε πρόσφατα λάβει μέρος σε μια ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, να επισκεφθείς ένα escape Room, σου προτείνω ανεπιφύλακτα το Master Mind στο Μοναστηράκι

 

 

Πού να γευτούμε ιδιαίτερες γεύσεις;

Tον τελευταίο χρόνο έχουμε αγαπήσει την ευκολία του street food, και του μεξικάνικου. Αν βρεθείς στον πεζόδρομο τος Ηπιτού να φας στο Kiki de Grece και λίγο πιο κάτω επί της Μητροπόλεως θα βρείς το Σερσέ Λα Φαμ Με μικρά πιατάκια και αύρα «σαν άλλοτε», στο Ergon φυσικα και αν θέλεις κάτι όπου το παιδί θα νιώσει λίγο πιο άνετα, στην Πλατεία Καρύτση το Str Eaters. Στην Αιόλου, θα σου πρότεινα να στηθείς για λίγο στην ουρά για Φαλάφελ και για pizza στο School στην Πλατεία Αγίας Ειρνήνης (καλύτερα μέσα τώρα το καλοκαίρι). Φυσικά να ανηφορίσεις μετά την Αθηναίδος και να κάνεις μια στάση για παγωτό -14, στον αριθμό 3 – είναι απλά υπέροχο.

Αν βρεθείς προς την Τεχνόπολη, παίζοντας στο Πάρκο, τότε μια στάση στην ταράτσα του Bios αξίζει ή πιο μέσα η Favela με το μικρό κηπάκι της στο πίσω μέρος θα σε εντυπωσιάσει.

Str Eaters

Bios

Favela

 

Και αν αγαπάτε τα κέικ και τη ζάχαρη, τότε σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε την εμπειρία που λέγεται Little Kook.  Πάρε το Μετρό, κατέβα στη στάση Μοναστηράκι και περπάτησε απέναντι στην κάθετη της Ερμού Πιττάκη και όλα τα άλλα δεν τα χρειάζεσαι – ούτε νούμερα, ουτε gps. Η εικόνα από μόνη της θα σε οδηγήσει.

Ο δρόμος, ένας στενός πεζόδρομος με κρεμαστά φωτιστικά και στο τέλος του η πύλη των παραμυθιών. Το Little Kook έχει πλέον γίνει γνωστό σε πολύ κόσμο. Και η διακόσμησή του, παραμυθένια ίσως και στα όρια του κιτς είναι μόνιμη – δεν είναι εποχική. Το μενού περιλαμβάνει γλυκά κυρίως με μεγάλη ποικιλία σε κέικ σοκολατένια, με καραμέλα, με μπανάνα με καρότο, κρέπες και milk shakes. Έχει καφέ και τσάι αλλά και φρέσκους χυμούς για τα παιδιά αλλά και για εσένα που σου λείπουν όπως εμένα οι βιταμίνες. To σκηνικό αλλάζει κάθε φορά.

Αν πάλι βρεθεις στην Κηφισιά, μπορείς να απολαύσεις το μεξικάνικό σου στο Ancho Mexican Grill (Κασσαβέτη 9, Κηφισιά), ένα γνήσιο μεξικάνικο στέκι που συνδυάζει την απόλαυση του street food με την ατμόσφαιρα ενός burrito bar της Καλιφόρνια, όπου φτάχνεις μόνος σου το πιάτο σου, και μετά μην χάσεις να απολαύσεις ένα παγωτό στο Da Vinci.

 

Tips – οδηγίες για επιβίωση:

Να έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό μαζί σας

Δώστε χρόνο στην πόλη να σας δείξει το πραγματικό της πρόσωπο

 

Η family friendly Αθήνα μέσα από τα μάτια του Γιάννη και της Μαριλένας (secretcaravan.com)

Athens family kids spots

Η Μαριλένα και ο Γιάννης ζουν στην Αθήνα. Ασχολούνται με το digital marketing και έχουν δημιουργήσει το Secret Caravan, ένα online shop – συλλογή αντικειμένων εμπνευσμένο απο το ταξίδι, το χειροποίητο και την αγάπη για το περιβάλλον. Τους αρέσει να ταξιδεύουν, να ανακαλύπτουν και να δημιουργούν. Προσπαθούν να βλέπουν τα πράγματα και μέσα από τα μάτια του γιού τους με μία μόνιμη νότα ενθουσιασμού και περιέργειας. Τους αρέσει το διάβασμα και να βρίσκονται στη φύση, με ιδιαίτερη αγάπη στο βουνό του Υμηττού. Θα τους βρείτε στο instagram και στο facebook .

 

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον Γιάννη και τη Μαριλένα

Νίσυρος

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου παιδικός ήρωας;

Peter Pan + Sport Billy

 

Ποιά μυστική υπερδύναμη κρύβεις μέσα σου;

Όλοι κρύβουμε μέσα μας τη δική μας μυστική υπερδύναμη! Θα σας παραπέμψουμε στο υπέροχο βιβλίο «Το απίθανο βιβλίο των πιο αστείων υπερδυνάμεων» από τους φίλους μας στην Petita Demas.

 

Ποιό είναι το αγαπημένο σου περιοδικό και ποιό το αγαπημένο blog που διαβάζεις καθημερινά;

Πολλά αγαπημένα περιοδικά και blogs… Ξεχωρίζουμε το Pure Green Magazine – που δυστυχώς σταμάτησε η κυκλοφορία του, αλλά η θεματολογία του ήταν το green living σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Επισκεπτόμαστε πολλά blogs και με διαφορετική θεματολογία. Κάποια από αυτά είναι: thenaturalparentmagazine.com, nosidebar.com, litterless.com, elculture.gr, doctv.gr.

 

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου ταξιδιωτικός προορισμός στην Ελλάδα και ποιος στο εξωτερικό;

Χμ, είναι πολλοί οι προορισμοί που έχουμε αγαπήσει στην Ελλάδα για διαφορετικούς λόγους, όπως η Σαμοθράκη, η Νίσυρος, τα Ζαγοροχώρια και η Μάνη. Στο εξωτερικό θα πούμε την Ισλανδία, γιατί την επισκεφθήκαμε πέρυσι το καλοκαίρι και ονειρευόμαστε να την ξαναδούμε κάποιο χειμώνα.

 

Η Αθήνα για τον Γιάννη και τη Μαριλένα

Αθήνα

 

Με ποιο επίθετο θα περιέγραφες την Αθήνα;

Πολύβουη, πολύχρωμη, ζωντανή.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σου γειτονιά;

Μας αρέσουν πολύ οι γειτονιές του Μετς και της πλατείας Βαρνάβα στο Παγκράτι αλλά και ο λόφος του Αρδηττού.

 

Τι σε ενθουσιάζει στην Αθήνα και τι σε ξεβολεύει;

Μας ενθουσιάζει που ενώ με μια πρώτη ματιά μπορεί να μην φαίνεται, είναι μία πόλη ζωντανή με διαρκή κίνηση και πολλά ενδιαφέροντα σημεία που μπορεί κάποιος να ανακαλύψει εξερευνώντας την. Δεν μας αρέσει η συχνή δυσκολία στη μετακίνηση μέσα στην πόλη για τους πεζούς, για νέους γονείς που κυκλοφορούν με παιδικό καρότσι, αλλά και πόσω μάλλον για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

 

Πώς θα περιέγραφες την καθημερινότητα σου με το παιδί στην Αθήνα;

Τολμηρή. Κάθε μέρα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, είναι και μία ευκαιρία για να δεις και να γνωρίσεις νέα πράγματα, για να μάθεις κάτι καινούργιο. Από την άλλη όλα αυτά γίνονται στους ούτως ή αλλως γρήγορους ρυθμούς της πόλης που συχνά μας παρασέρνουν και δεν μας αφήνουν χώρο και χρόνο για να αφουγκραστούμε και να κατανοήσουμε τι έχουμε ήδη μάθει ή δει.

 

 

Έχουμε μόνο 3 μέρες στην Αθήνα. Τι μας προτείνεις;

Παιδική Χαρά, ΚΠΙΣΝ

Πού να μείνουμε;

Στο κέντρο της πόλης, στο City Circus Athens Hostel.

 

Πού να περπατήσουμε;

Στο κέντρο της πόλης, στο Λόφο Φιλοπάππου, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου από την αρχή της μέχρι το Θησείο και μέσα στον Εθνικό Κήπο. Αν έχετε περισσότερο χρόνο και μεταφορικό μέσο, ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους στο Χαϊδαρι και ο Υμηττός στο κομμάτι πάνω από τη Μονή Καισαριανής προσφέρουν πολλά σημεία για πικνικ και εξερεύνηση.

 

Πού να ψυχαγωγηθούμε;

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ευγενίδειο Πλανητάριο, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Eθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά και εφήβους, Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά.

 

Πού να διασκεδάσουμε;

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Latraac skate cafe, Yeti Wall.

 

Πού να γευτούμε ιδιαίτερες γεύσεις;

ANÄNA Coffee & Food, Kinonó, Zampano, Folk, Poké Hawaiian Sushi και εκτός κέντρου Pizza Iolo.

 

Πού να ψωνίσουμε;

Moloko+ (χειροποιητο κόσμημα), Ροκάνι (upcycled furniture + handmade toys), Little Tree Books & Coffee (καφές και βιβλία), Daphnis and Chloe (ελληνικά βότανα), Koukoutsi (t-shirts), κατάστημα Mουσείου Μπενάκη Πειραιώς (είδη τέχνης).

 

Αριστερά: Little Tree Books , Δεξιά: Kinonó

Υμηττός

 

Να μη φύγουμε αν δεν:

απολαύσετε ένα βιβλίο ή έναν καφέ στα μεγάλα σκαλοπάτια στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

 

 

Tips – οδηγίες για επιβίωση:

Μιάς και διανύουμε τον Ιούλιο, μήνα χωρίς πλαστικό #plasticfreejuly, είναι καλή ιδεά να έχουμε πάντα μαζί μας στην πόλη ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπουκάλι νερό και να αρνούμαστε όσο γίνεται πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, που δυστυχώς ακόμη αφθονούν στην πόλη μας.

 

Φωτογραφίες Secret Caravan

Ανακαλύπτουμε το δάσος μέσα από παιχνίδια!

Παιχνίδια για παιδιά μέσα στο δάσος

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr & www.thepaperboat.gr

Η φύση είναι ευεργετική τόσο για παιδιά όσο και για μεγάλους. Μέσα στη δάσος τα παιδιά μπορούν να παίξουν δεκάδες παιχνίδια ή απλώς να παρατηρούν τα έντομα, να συλλέγουν φύλλα, να ανακαλύπτουν μικρούς θησαυρούς. Θα μοιραστούμε μαζί σου μερικές ιδέες και είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελαθούν.

Συχνά κάνουμε πικ νικ στο χωριό μου, το Λιβάδι, ένα ορεινό χωριό στο Νομό Θεσσαλονίκης, στο δρόμο για Βασιλικά.  Εδώ είδα τις πρώτες μου πυγολαμπίδες και φυσικά εμπνεύστηκα το όνομα για το site μας.

Ετοιμάζουμε τα ταπεράκια μας με λαχταριστό φαγητό και τις κουβέρτες μας για ατελείωτες ξάπλες μέσα στη φύση. Ακολούθησέ μας 🔭 στο instagram για να εμπνέεσαι από τις ιστορίες μας!

Παιχνίδια μέσα στο δάσος

 1. Πάρε μικρά κουτάκια (ίδια σε μέγεθος, πχ άδεια σπιρτούκουτα) και μοίρασέ τα στα παιδιά. Άφησέ τα ελεύθερα στο δάσος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πχ 15 λεπτά) και ζήτησέ τα να συλλέξουν μικρούς θησαυρούς που θα ανακαλύψουν μέσα από την παρατήρηση! Στη συνέχεια, μπορούν να περιγράψουν τα ευρήματά τους!
 2. Παίξτε κυνήγι θησαυρού. Κάποιος μεγάλος μπορεί να ζητήσει από τα παιδιά να εξερευνήσουν το δάσος (σε μια συγκεκριμένη και ασφαλή ακτίνα) και να συλλέξουν μια λίστα από πχ 7 συγκεκριμένα αντικείμενα (ένα κουκουνάρι, ένα φτερό, μια πέτρα, μια πασχαλίτσα κλπ _ άφησε τα φαντασία σου ελεύθερη αλλά φρόντισε να μπορούν τα παιδιά να τα βρουν!)
 3. Καθαρίστε το δάσος! Έχετε μαζί σας σακουλες σκουπιδιών και γάντια και καθαρίστε το μέρος στο οποίο θα κάνετε πικ νικ αλλά και τη γύρω περιοχή! Συζητήστε για τα ευρήματά σας. Από τι υλικό είναι συνήθως; Ποια προϊόντα είναι τα πιο συχνά απορρίματα; Από που πιστεύετε ότι προήρθαν, πχ τα πέταξαν άνθρωποι ή τα μετέφερε ο αέρας;
 4. Παίξτε παιχνίδια αυλής: σκοινάκι, λάστιχο, μήλα, γαϊδούρα. Τα θυμάσαι ακόμα;
 5. Βρείτε τη χαμένη αρκούδα. Μη φοβάσαι, είναι απλώς ένα παιχνίδι. 🙂 Πάρε μαζί σου στο βουνό μερικά λούτρινα αρκουδάκια (ας είναι και δελφινάκια, λαγουδάκια και ό,τι άλλο έχει η παρέα) και ένας ενήλικος θα τα κρύψει καλά ενώ τα παιδιά θα έχουν καλά κλειστά τα μάτια τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να τα βρουν. Όσο πιο καλά τα κρύψεις τόσο πιο πολύ ησυχία θα απολαύσεις 🙂 έξυπνο, έτσι;
 6. Μαζέψτε ρίγανη ή άλλα βότανα και μυρωδικά και στη συνέχεια αποξηράνετέ τα. Μια καλή ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά για τα γιατρικά της φύσης, τις μυρωδιές και τις ιδιότητές τους.
 7. Διακοσμήστε το μέρος που θα κάνετε πικ νικ: λίγα λουλούδια, κάποια ξύλα για είσοδο, μερικές πέτρες για κουζίνα. Παιχνίδια ρόλων αγαπούν όλες οι ηλικίες!
 8. Δημιουργήστε ένα βραχιόλι εμπειρίας. Πάρτε μια ταινία διπλής όψεως ή χαρτοταινία και φόρεσέ τη σαν βραχιόλι. Από την έξω πλευρά θα πρέπει να κολλάει. Κολλήστε επάνω διάφορα πράγματα που θα βρείτε στο δάσος κατά τη διάρκεια της βόλτας σας. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, μπορείτε να πείτε μια ιστορία με αφορμή το βραχιόλι που δημιουργήσατε (θα εκπλαγείτε από το πόσο διαφορετικές ιστορίες θα ακούσετε!) Αυτά τα βραχιόλια λέγονται και Nature Bracelets και μπορούν απλώς να διακοσμηθούν με λουλουδάκια! 
 9. Φτιάξτε ένα στεφάνι
 10. Πάρτε σύνεργα και εξερευνήσε τη φύση!
 11. Σκεφτείτε με τα παιδιά τη δική σας ιδέα και αφήστε μας σχόλιο για να την προσθέσουμε στη λίστα μας!

 

Οι περισσότερες ιδέες είναι από το βιβλίο 101 Things For Kids To Do Outside (affiliate*)

 

*Όπου αναφέρεται ο όρος affiliate σημαίνει πως το amazon θα μας δώσει μία μικρή προμήθεια, στην περίπτωση που αγοράσεις αυτό το βιβλίο μέσω του συγκεκριμένου λινκ.  Αυτό φυσικά δεν επηρεάζει τη δική σου τελική τιμή. Αντίθετα, στηρίζεις το έργο μας! Κάθε ποσό που λαμβάνουμε από την amazon, το επανεπενδύουμε σε βιβλία. Έτσι βρίσκουμε αυτά που ταιριάζουν στα ποιοτικά μας κριτήρια και τη φιλοσοφία μας, ώστε να σου προσφέρουμε κάθε φορά ποιοτικό περιεχόμενο και προτάσεις που αξίζει να εμπιστεύεσαι!

Οδηγίες για τους μικρούς αρχιτέκτονες της άμμου

Γράφει η Χριστίνα Βουμβουράκη 

Αγάπησα κι εγώ τις θάλασσες. Την πάλη με τα κύματα. Το στεγνό αλάτι πάνω στο σώμα και την καυτή άμμο κάτω απ’ τις πατούσες. Εκείνα τα ζαρωμένα υγρά μας δάχτυλα. Τα λεύκα σημάδια του μαγιό ή της σαγιονάρας. Μα πιο πολύ αγάπησα τα πέρα δώθε στην ακροθαλασσιά, που ήταν γεμάτα αγωνία να προλάβουμε να ορθώσουμε τα αμμώδη κάστρα μας. Να δούμε γερό και στέρεο το οικοδόμημα μας, πριν μας δοθεί το αυστηρά αμετάκλητο, το ασυγκίνητο στο λίγο ακόμη μας, γενικό πρόσταγμα για αναχώρηση. Το ότι μετά από αρκετά χρονάκια έγινα αρχιτεκτόνισσα, άγνωστο είναι αν είναι η φυσική συνέχεια της παλαιάς αυτής αγάπης ή τυχαίο γεγονός. Γι αυτό όμως είμαι σίγουρη: είναι καλό, πολύ καλό, στην άμμο να χτίζεις παλάτια.

To χτίσιμο στην άμμο δεν είναι παίξε γέλασε. Χρειάζεται τις κατάλληλες πρώτες ύλες και τα σωστά εργαλεία. Θέλει χρόνο και ζωηρή φαντασία. Θέλει τεχνική και αφοσίωση. Και να είστε σίγουροι πως έχει να μας μάθει περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε για την αρχιτεκτονική, αλλά κυρίως για τη ζωή. Λίγα από αυτά:

 • Το να φανταζόμαστε και να υλοποιούμε. Να βάζουμε στο νου μας κάτι και μετά να προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο να το κατασκευάσουμε με τα υλικά που έχουμε, μέσα στο διαθέσιμο χρόνο.
 • Το να γινόμαστε δημιουργικοί. Να πειραματιζόμαστε και να δίνουμε σημασία στις ιδέες που ξεπηδούν κάθε τόσο στο μυαλό μας, ακόμη και στις πιο τρελές, άλλα ταυτόχρονα να ξεδιαλέγουμε ποιές από αυτές θα κάνουν καλύτερη την αρχική μας ιδέα και ποιές μας απομακρύνουν απ’ τον στόχο μας.
 • Το να γινόμαστε εφευρετικοί. Να χρησιμοποιούμε κάθε τι που θα βρούμε γύρω μας για καλούπι, στήριγμα ή για διακοσμητικό στοιχείο.
 • Το να επιμένουμε. Να προσπαθούμε να ξαναφτιάξουμε καλύτερο και πιο στέρεο ό,τι χαλάει.
 • Το να νιώθουμε τη δύναμη της βαρύτητας και της αντοχής των υλικών. Δεν γίνονται τα πάντα στην άμμο. Δεν είναι ζωγραφιά, ούτε πίστα ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Είναι ο πραγματικός κόσμος.
 • Το να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Κάθε επόμενη φορά, οι κινήσεις είναι πιο σίγουρες και το αποτέλεσμα καλύτερο, σε λιγότερο χρόνο.

Ας δούμε όμως, τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού στην άμμο, για τους μικρούς καστρο-αρχιτέκτονες. Διαβάστε τους μαζί, μικροί και μεγάλοι!

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο1

Ο,τι φτιάξεις δεν είναι για πάντα. Θα χαλάσει γρήγορα. Κάποιο κύμα, κάποιο απρόσεκτο πόδι που περνάει βιαστικά, μια άστοχη μπαλιά, μια καλοκαιρινή μπόρα, κάτι ή κάποιος, αργά ή γρήγορα, θα ισοπεδώσει, στην καλύτερη θα στραπατσάρει, το έργο σου. Το ίδιο το υλικό, η βρεγμένη άμμος, χάνοντας σιγά σιγά την υγρασία του έχει την τάση να διαλύεται. Γι αυτό και χρειάζεται συχνά ράντισμα με νερό. Χρησιμοποίησε ένα νεροπίστολο ή ένα μπουκαλάκι σπρέι. Προσοχή, τόσο το ελάχιστο, όσο και το πολύ νερό, μπορούν να αποδυναμώσουν το όλο οικοδόμημα.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο2

Η άμμος, ως φυσικό υλικό, δεν είναι παντού και πάντα ίδια. Υπάρχει χοντρή ή ψιλή, με βότσαλα ή χωρίς. Επίσης, έχει πολλά διαφορετικά χρώματα: η φτιαγμένη από λάβα είναι μαύρη, η λευκή είναι από σπασμένα όστρακα, ενώ η κοκκινωπή από παραθαλάσσια κοράλλια. Οι περισσότερες αμμουδιές όμως, δεν είναι παρά αμέτρητοι λεπτοί κόκκοι βράχων από το εσωτερικό της ξηράς, για αυτό έχουν το χρώμα της γύρω περιοχής. Φύκια και μικρά ξυλαράκια μπορούν να δέσουν γερά την κατασκευή μας, όπως στα παλιά σπίτια από λάσπη, το άχυρο ή τα ξύλα έκαναν πιο ανθεκτικούς τους τοίχους.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο3

Εκτός από το κλασικό φτυαράκι και το κουβαδάκι σας, εργαλείο μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Κουτιά και μπουκάλια, σανίδια, σπάτουλες, κουτάλες, χάρακες, πινέλα και βουρτσάκια, πλαστικά μαχαιροπήρουνα και καλαμάκια, όπως και ό,τι αφήνει αποτύπωμα μπορεί να φανεί χρήσιμο. Για τους τελειομανείς θα χρειαστεί και ένα πλαστικό κόσκινο, για να καθαρίζεται η άμμος από μικρά κοχύλια και πετρούλες, πριν τη χρήση. (θυμηθείτε να μην αφήσετε σκουπίδια πίσω σας)

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο4

Όπως και στην αρχιτεκτονική των πόλεων, έτσι και στην αρχιτεκτονική της παραλίας, είναι σημαντική η τοποθεσία. Το που θα χτίσουμε το κάστρο μας δεν μπορεί να το αφήσουμε στην τύχη.  Πολύ κοντά στο νερό θα κινδυνεύει από το κύμα. Πολύ μακριά δεν θα βρεις γρήγορα υγρό έδαφος για βάση και θα κουραστείς να κουβαλάς νερό με το κουβαδάκι σου. Επίσης, μείνε μακριά από όπου φαίνεται να παίζουν beach volley και ρακέτες.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο5

Ένα γερό σπίτι ξεκινάει να χτίζεται σε σωστά θεμέλια. Ανάλογα, σε μια καλή βάση ξεκινά να χτίζεται ένα γερό κάστρο. Αφού χαράξεις τα όρια του κάστρου σου, σκάψε για να βρεις υγρό  έδαφος ή διαμόρφωσε μια επίπεδη πλατφόρμα από υγρή άμμο που έχεις πιέσει καλά με τα χέρια ή ακόμη καλυτέρα με τα πόδια σου!

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο6

Στην αρχιτεκτονική της άμμου, δουλεύουμε με συμπαγείς όγκους, έτσι δύο είναι οι βασικοί τρόποι εργασίας: είτε προσθέτουμε όγκο, είτε αφαιρούμε. Προσθέτεις όγκο με τη χρήση καλουπιών. Βάζεις μέσα στο καλούπι βρεγμένη άμμο, πιέζοντας καλά κάθε φορά μέχρι να γεμίσει, οπότε και το αναποδογυρίζεις προσεκτικά. Αφαιρείς όγκο, με σπάτουλες ή καλαμάκια, αλλά κυρίως πιέζοντας την υγρή άμμο με τα χέρια σου, για δώσεις τη μορφή που θέλεις, όπως θα έκανες αν έπαιζες με πλαστελίνη.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο7

Μην υποτιμάς τη διακόσμηση. Πετραδάκια, κοχύλια και πεταλίδες, φύλλα και κλαδιά, χρωματιστά χαρτιά, κουμπιά, κάθε λογής μπιχλιμπίδια, μπορούν να απογειώσουν το έργο σου. Πόρτες και παράθυρα, μπορεί να γίνουν είτε με μικρές πέτρες, που θα τοποθετήσεις με προσοχή στην άμμο, είτε με χαράξεις και βαθουλώματα, αν υπάρχουν κατάλληλα εργαλεία.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο8

Κτίζοντας ένα κάστρο στην άμμο, δεν σταματάμε να παίζουμε μόλις καταφέρουμε να του δώσουμε τη μορφή που φανταζόμασταν πως θα έχει. Όπως ακριβώς ένα κτίριο δημιουργείται όχι για να το βγάλουμε φωτογραφία, άλλα για να το ζήσουν οι άνθρωποι και να το γεμίσουν με τις καθημερινές ή τις παράξενες ιστορίες τους, έτσι και ένα αμμόκαστρο μπορεί να γίνει το σκηνικό για τις δικές σου φανταστικές ιστορίες. Ποιοι μένουν εκεί; Πως είναι η ζωή τους; Έχουν εχθρούς ή προβλήματα;

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο9

Ένα κάστρο στην άμμο μπορεί να χτιστεί από ένα ή από πολλά άτομα! Το καλό με τις ομάδες είναι πως οι ιδέες είναι περισσότερες και τα χέρια πιο πολλά. Το κακό είναι ότι προκύπτουν ζητήματα συντονισμού. Όταν είστε πολλοί μοιράστε τις εργασίες και τα εργαλεία σας από την αρχή και αλλάζετε καθήκοντα για να μην κουραστείτε, για να είστε δίκαιοι και για να μάθετε να κάνετε περισσότερα πράγματα!

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο10

Όταν δημιουργούμε, οι κανόνες μας βοηθάνε να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα, που κάθε φορά, μαθαίνοντας από τα λάθη μας, θα γίνεται καλύτερο: όχι μόνο ένα κάστρο που θα στέκεται, άλλα ένα κάστρο που θα να εντυπωσιάζει με τη μορφή του. Όμως, πραγματικά, δεν υπάρχει πιο όμορφο κάστρο από αυτό που βγαίνει μέσα από την φαντασία σου, βάζοντας στην άκρη τους κανόνες και ακολουθώντας τη χαρά του παιχνιδιού.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

 • Βαρέθηκες τα κάστρα; Φτιάξε άλλες γλύπτες μορφές: αντικείμενα, ζωάκια, ανθρώπους ή φανταστικά πλάσματα!
 • Δεν έχεις πολύ χρόνο; Φτιάξε αντί για κάστρο ένα βοτσαλωτό, πιέζοντας βότσαλα στην άμμο στη κατάλληλη θέση, ώστε να φανεί το σχέδιο σου. Βαλε και το χρώμα στο παιχνίδι, για να δημιουργήσεις διάφορες φιγούρες ή εντυπωσιακά μοτίβα. Αν σε ενδιαφέρει η ιστορία της τέχνης, τα βοτσαλωτά γεννήθηκαν πριν από τα ψηφιδωτά. Τα παλαιότερα βοτσαλωτά δάπεδα που έχουν εντοπιστεί είναι δημιουργήματα των αρχαίων λαών της Μεσοποταμίας.  Στην Ελλάδα, βλέπουμε τα σπουδαιότερα σωζόμενα δείγματα στην κοντινή μας Πέλλα.
 • Σου αρέσουν πολύ τα αθλήματα; Συνδύασε την αμμογλυπτική με τη δημιουργία μιας πίστας στίβου. Φτιάξε μικρά χαντάκια και πύργους εμπόδια, για απίθανες κούρσες με τους φίλους σου.
 • Σου αρέσουν τα προβλήματα; Φτιάξε έναν λαβύρινθο από άμμο και βαλε τους φίλους σου να περάσουν απ’ την μια στην άλλη άκρη, όσο πιο γρήγορα γίνεται, χωρίς να χαλάσουν την κατασκευή σου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

 • Δεν είναι όλες οι αμμουδιές κατάλληλες για παιχνίδι. Αν εντοπίσετε αχινούς, πίσσα, σκουπίδια, αποτσίγαρα ή γυαλιά από σπασμένα μπουκάλια, βρείτε καλύτερα μιαν άλλη ασχολία.
 • Δεν σκάβουμε πολύ βαθιές λακκούβες όταν τριγύρω παίζουν κι άλλα μικρότερα παιδιά.
 • Προσέχουμε τον ήλιο! Φοράμε καπέλο, μπλουζάκι, αντηλιακό και κάνουμε πολλά διαλειμματα για βουτιές.
 • Φεύγοντας, όσο και να βιαζόμαστε, δεν αφήνουμε πίσω μας σκουπίδια και κλείνουμε τις τρύπες μας, μην πέσει κανείς μέσα και τραυματιστεί εξαιτίας μας.

 

Και για το τέλος κάποια πράγματα που ίσως θα σου άρεσε να ξέρεις:

 • Το ρεκόρ Γκίνες για το πιο ψηλό κάστρο από άμμο επιτεύχθηκε στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, την 1η Σεπτεμβρίου του 2017. Χρειαστήκαν 19 επαγγελματίες γλύπτες, 168 φορτηγά με άμμο και περισσότερες από 3 εβδομάδες για να δημιουργηθεί ένα κάστρο ύψους 16,68 μ.

 

 • Το 2015 Ολλανδοί γλύπτες κατασκεύασαν, στο πλαίσιο φεστιβάλ γλυπτικής άμμου στις πόλεις Oss και Sneek, εφήμερα ξενοδοχεία από άμμο. Τα δωμάτια τους είχαν άνετα κρεβάτια, μοκέτα στο δάπεδο, πλήρως εξοπλισμένα μπάνια, ηλεκτρικό ρεύμα και wi-fi. Η κάθε διανυκτέρευση στοίχιζε 150,00€ και περιελάμβανε προσωπική ξενάγηση στο σχετικό φεστιβάλ.

 

 • Τα τρία τελευταία χρόνια, διοργανώνεται στην Αμμουδάρα, σε μια παράλια πολύ κοντά στην πόλη του Ηρακλείου, «Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο». Την πρώτη χρόνια (2016), που είχα την χαρά να περάσω από εκεί, είδα πραγματικά εντυπωσιακά γλυπτά και, το βασικότερο, παρακολούθησα για λίγο από κοντά τους καλλιτέχνες να δουλεύουν το υλικό τους. Για να καταλάβετε το μέγεθος των έργων, όταν ήταν στο τελικό τους στάδιο, οι δημιουργοί τους τα δούλευαν πάνω σε σκάλες! Φέτος, για 1η φορά διοργανώθηκε μάθημα γλυπτικής στην άμμο για παιδιά, από τους επαγγελματίες γλύπτες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

Καλά μπάνια, γερά κάστρα, χαρούμενες διακοπές!

 

Travel image created by Awesomecontent - Freepik.com

Λίγα Λόγια για τη Χριστίνα Βουμβουράκη

Η Χριστίνα Βουμβουράκη, Θεσσαλονικιά αρχιτεκτόνισσα, συνεργάτης στο αρχιτεκτονικό γραφείο Ciconom Architects και πρόσφατα συνδημιούργος του εργαστήριου Esθήτα, που δραστηριοποιείται στον τομέα του κατά παραγγελία προσωποποιημένου δώρου με καλλιτεχνικό χαρακτήρα και του θεματικού σχεδιασμού πολιτιστικών δράσεων. Μιλάει στους γονείς για το πώς μπορούν τα παιδιά τους να γνωρίσουν με απλό τρόπο την αρχιτεκτονική, για το πώς μπορούμε όλοι να αγαπήσουμε πόλη μας και να την κάνουμε καλύτερη, για το πώς να βελτιώσουμε την γειτονιά μας και τον προσωπικό μας χώρο.

Το Miraggio Thermal Spa Resort γέμισε δεινόσαυρους… και παιδικά χαμόγελα

Δελτίο Τύπου

Ξεκινά η λειτουργία του μοναδικού στη Βόρεια Ελλάδα παιδικού πάρκου με animatronics, στο Miraggio Thermal Spa Resort της Χαλκιδικής, υπό τη διαχείριση της Cronwell.

Από την Κυριακή 8 Ιουλίου, στο Miraggio Thermal Spa Resort της Χαλκιδικής, υπό τη διαχείριση της  Cronwell, ξεκινά τη λειτουργία του το μοναδικό στην περιοχή παιδικό πάρκο ψυχαγωγίας, του οποίου οι κύριοι χαρακτήρες είναι ήρωες των δημοφιλέστερων παιδικών κινούμενων σχεδίων “Μαδαγασκάρη”, “Η Εποχή των Παγετώνων” και “Σρεκ”. Οι χαρακτήρες που έχουν “ζωντανέψει” και χάρη στην τεχνολογία animatronics μπορούν να τραγουδούν και να χορεύουν!

Το παιδικό πάρκο ψυχαγωγίας Kids Planet καταλαμβάνει έκταση 25 στρεμμάτων. Οι μικροί επισκέπτες μπορούν να ασχοληθούν με ποικίλες δραστηριότητες: κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, cinema, παιδικό σταθμό, splash-park, παιδική χαρά, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ξεχωριστή αίθουσα παιχνιδιών για εφήβους, καθώς και παιδικό καφέ με ανοιχτή κουζίνα, όπου ετοιμάζονται λαχταριστές πίτσες και βάφλες.

Τους καλεσμένους υποδέχονται σε μια πρωτότυπη αψίδα από την “Μαδαγασκάρη”,  ο Μέλμαν η καμηλοπάρδαλη, ο Άλεξ το λιοντάρι, η Γκλόρια ο ιπποπόταμος, ο Μορίς ο λεμούριος,  ο βασιλιάς Τζούλιαν και εννοείται… οι πιγκουίνοι. Κάπου εκεί κοντά βόσκει και ο Μάρτι η ζέβρα. Αριστερά της αψίδας παραμονεύουν οι άγριοι πειρατές από την “Εποχή των Παγετώνων”: η Σίρα η λιονταρίνα και ο Σκουίντ ο λαγός, υπό την αρχηγεία του Κάπτεν Γκατ. Δίπλα στην είσοδο, τους μικρούς καλεσμένους περιμένουν ο ονειροπόλος Σίντ και ο φίλος του  ο Κρας. Ο σκίουρος Σκρατ στην προσπάθεια του να βρει το βελανίδι, ανέβηκε στην ταράτσα του Kids Planet Café. Από το λόφο κατεβαίνουν τα  μαμούθ  Μάνι και Έλλη. Κάθε βράδυ στη σκηνή δίνουν την παράστασή τους η μουσική μπάντα “Δεινόσαυροι” που αποτελείται από τη μαμά και τα παιδάκια  τυραννόσαυρους.

Καθημερινά, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ οι καλεσμένοι του Kids Planet θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες όπως υπαίθρια παιχνίδια, διασκεδαστικούς διαγωνισμούς και κληρώσεις με λαχεία, με τη συντροφιά των αγαπημένων  ηρώων κινούμενων σχεδίων και το βράδυ να απολαύσουν ένα σόου με θέμα “Μαδαγασκάρη”.

Εκτός από το καθημερινό πρόγραμμα animation,  το Kids Planet αφιερώνει την κάθε μέρα του σε ένα ξεχωριστό θέμα (πειρατές, ινδιάνοι, Θεοί του Ολύμπου, ημέρα του cooking action με master-class μαγειρικής). Επίσης, κατά την “Ημέρα της Οικογένειας” οι γονείς και τα παιδιά συμμετέχουν μαζί σε αγωνίσματα. Το αθλητικό πρόγραμμα για τα παιδιά συμπεριλαμβάνει  animal – yoga, βελάκια (darts), μίνι-γκολφ, μίνι-μπάσκετ, ακαδημία ποδοσφαίρου, σκυταλοδρομία, παιχνίδια στο νερό, στόχους με κρίκους, μίνι-μπόουλινγκ και το σημαντικότερο… Ολυμπιακοί Αγώνες! Επιπλέον, λειτουργεί ακαδημία τένις, ενώ οι έφηβοι μπορούν να ασχοληθούν και με την τοξοβολία.

Κάθε βράδυ, τους μικρούς καλεσμένους στο  Kids Planet διασκεδάζει η μουσική μπάντα “Δεινόσαυροι” σε μια μίνι-ντίσκο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει face paining, balloon modeling – master-class, μουσικά παιχνίδια, comedy show και talent show με την συμμετοχή των animators και των παιδιών επί της σκηνής.

Με την έναρξη της λειτουργίας του παιδικού πάρκου με τα animatronics, το θέρετρο  Miraggio επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να παραμείνει ο κορυφαίος προορισμός για όλη την οικογένεια στην Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονισθούν οι νέες δραστηριότητες που είναι σε θέση να προσφέρει το Miraggio δίνοντας την ευκαιρία στους καλεσμένους να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές της Βορείου Ελλάδος. Κάθε απόγευμα οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν με κλασικό αερόστατο στα 50 μέτρα ύψος και να απολαύσουν το υπέροχο ηλιοβασίλεμα καθώς και τη θέα δύο εκ των πλέον γνωστών ελληνικών βουνών, του Άθω και του Ολύμπου. Έτσι, το Miraggio Thermal Spa Resort γίνεται το πρώτο  θέρετρο στη Βόρεια Ελλάδα που προσφέρει εκδρομές στη γη, στη θάλασσα και στον αέρα αφού πλέον διοργανώνει και κοντινά ταξίδια και ξεναγήσεις, στη Θεσσαλονίκη, στα Μετέωρα ή στη Χαλκιδική.

Σχετικά με την Cronwell Hotels & Resorts

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες της Βόρειας Ελλάδας με τη συνολική της δυναμικότητα να ξεπερνά τα 600 δωμάτια. Η αλυσίδα εκπροσωπείται στη Χαλκιδική από τα ξενοδοχεία – Rahoni Cronwell Park Hotel Adults Only, Cronwell Resort Sermillia, Cronwell Platamon Resort και Miraggio Thermal Spa Resort, το οποίο από το 2017 εντάχθηκε ως μέλος της αλυσίδας Cronwell.

5 ιδέες για μια φανταστική εκδρομή με την οικογένεια στην εξοχή!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Η άνοιξη μπήκε για τα καλά και μια από τις ωραιότερες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε αυτή την εποχή με τα παιδιά σας είναι οι οικογενειακές αποδράσεις! Η πρωτομαγιά είναι κοντά!

Αν έχετε συνδέσει την Πρωτομαγιά με τα λουλούδια και την εξοχή, δεν είστε οι μόνοι. Φροντίστε να ξεκινήσετε από το σπίτι σας νωρίς, ώστε να αποφύγετε τη μεγάλη κίνηση, να έχετε φαγητό και νερό στην τσάντα σας, για κάθε ενδεχόμενο, και να αποφύγετε – όσο είναι δυνατόν – τα πολυσύχναστα μέρη. Μία άλλη ιδέα είναι να σημειώσετε τις προτάσεις μας και να σχεδιάσετε τις εκδρομές σας σε ημερομηνίες που δεν θα έχει τόση μαζική μετακίνηση!

Σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες ιδέες για τις ανοιξιάτικές σας εκδρομές και πιστεύουμε να τις βρείτε χρήσιμες. Θα χαρούμε πολύ να μας αφήσετε σε σχόλιο και τις δικές σας ιδέες! Τις περιμένουμε με αγωνία για να συμπληρώσουμε τον χάρτη μας!

 

5 ιδέες για μια φανταστική εκδρομή με την οικογένεια στην εξοχή!

Στο Λιβάδι:

Πολλοί από εσάς γνωρίζετε πως το Λιβάδι είναι το χωριό μου και έτσι δε θα μπορούσα παρά να το έχω πρώτο στη λίστα μου. Ανεβαίνονται προς το Λιβάδι, λίγο πριν μπείτε στο χωριό, θα δείτε μία πινακίδα στο δεξί σας χέρι που λέει “προς Πετροκέρασα”, στρίψτε σε εκείνο το σημείο και σταματήστε στα πεύκα, απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Ραφαήλ που θα συναντήσετε στα αριστερά σας, μερικά μέτρα πιο κάτω. Εκεί θα απολαύσετε την ομορφότερη θέα προς την πόλη και θα κάνετε το πιο ωραίο πικ νικ. Για φαγητό σε ταβέρνα θα προτιμήσετε την ταβέρνα “Λιβάδι” στην πλατεία του χωριού και δε θα παραλείψετε να κάνετε βόλτες πίσω από τα σπίτια για να ανακαλύψετε κατσίκες, κότες και λαγουδάκια. Αν σας αρέσουν οι διαδρομές με το αυτοκίνητο, τότε μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και τα κοντινά χωριά, την Περιστερά ή τα Πετροκέρασα.

Δείτε εδώ εικόνες από μια εκδρομή μας στο Λιβάδι

 

Στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο, στο Κιλκίς:

Ένα υπέροχος κήπος που αξίζει να επισκεφτείτε με την οικογένειά σας. Βρίσκεται στα Κρούσσια, στο Νομό Κιλκίς και θα βρείτε δεκάδες σημεία για να κάνετε πικ νικ ή να μαζέψετε λουλούδια. “Είναι ένας από τους νεότερους κήπους της Ευρώπης, σε μια περιοχή κατάφυτη από τα φυλλοβόλα δρυοδάση της οροσειράς των Κρουσσίων και με πλούσια χλωρίδα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.072 ενδημικά και αυτοφυή είδη της βαλκανικής χλωρίδας.”  Αν φτάσετε ως εκεί αξίζει να επισκεφτείτε για φαγητό και το “Ξενοδοχείο Κρούσσια”, που διαθέτει και χώρο παιχνιδιών για τα παιδιά αλλά και εξαιρετικό φαγητό! Διαβάστε περισσότερα για τα Κρούσσια εδώ. 

Στο Κιλκίς ξεχωρίζουμε πολλά ακόμα μέρη για πικ νικ, όπως τη Γαλάζια Λίμνη, τα ποτάμια λίγο έξω από τη Γουμένισσα και την τοποθεσία Στραβοπόταμος. Δείτε εδώ μερικές εικόνες από την εκδρομή που κάναμε πριν μερικά χρόνια μαζί με άλλες οικογένειες.

 

Στο Μονοπάτι της Αγάπης, στην Πιερία:

Η διαδρομή από Κατερίνη προς Άγιο Δημήτριο είναι υπέροχη! Για την Άνω Μηλιά στρίβεις κάπου στα μισά αυτής της διαδρομής και όταν φτάσεις στο χωριό είσαι πια σίγουρος ότι άξιζε τον κόπο. Το μονοπάτι είναι πανέμορφο, ένα φυσικό μουσείο, με σχετική σήμανση για τις ονομασίες των φυτών και των δέντρων, παγκάκια για πικ νικ, ποταμάκια με γάργαρα νερά και πολλά κάστανα το φθινόπωρο. Για φαγητό σε ταβέρνα ή εστιατόριο επιλέξτε αυτή του χωριού, ή κατευθυνθείτε προς τον “Δημάτη”, στον Άγιο Δημήτριο. 

Δείτε εδώ μερικές εικόνες από μια πεζοπορία μας μέσα στο μονοπάτι, μία μέρα πριν γεννήσω την Ολυμπία.

 

Δείτε εδώ πως μπορείτε να εξερευνήστε τη φύση και τον μικρόκοσμό της μέσα από εργαλεία εξερεύνησης!

 

Στο άλσος του Αγίου Νικολάου, στη Νάουσα:

Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα μας πάρκα, χωμένο μέσα σε μια καταπράσινη όαση, που σίγουρα αυτή την εποχή θα είναι στα καλύτερά του! Δαιθέτει τεράστιο χώρο για μπάλα, για ξάπλες στο γρασίδι, για βόλτες με άλογα. Για φαγητό θα πάτε οπωσδήποτε λίγα χιλιόμετρα πιο ψηλά, στο πανέμορφο χωριό Αρκοχώρι, και θα επιλέξετε το “Εστιατόριο Χάραμα”, που θα σας προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία (φροντίστε να έχετε κάνει κράτηση).

 

Στην Αρναία, στη Χαλκιδική: 

Στην Αρναία, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Χαλκιδικής, αγαπάμε να πηγαίνουμε όλες τις εποχές. Περπατώντας στα σοκάκια της, νιώθεις πως ταξιδεύεις στο χρόνο, ενώ η ανάδειξη της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής του χωριού είναι εμφανής, μέσα από τις 6 διακριτές περιπατητικές διαδρομές που έχει σχεδιάσει ο Δήμος. Φυσικά για την πρωτομαγιά θα σας προτείνουμε να κατευθυνθείτε, μετά από μια σύντομη στάση στο χωριό, στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής: κούνιες, γρασίδι και ελεύθερο παιχνίδι ανάμεσα στα δέντρα θα σας αποζημιώσουν με το παραπάνω! Για φαγητό, το “Εστιατόριο Μπακατσιάνος” είναι η top πρότασή μας. Το επισκεπτόμαστε συχνά και δε μας έχει απογοητεύσει ποτέ! Είναι ακριβώς μπροστά στο πάρκο και επειδή είναι πασίγνωστο στην περιοχή θα χρειαστεί να κάνετε οπωσδήποτε κράτηση.

Δείτε εδώ ένα παλιότερο άρθρο μας για την Αρναία. 

 

Στο άρθρο μας Πικ νικ με όλη την οικογένεια θα βρείτε ένα σωρό ακόμα ιδέες και μέρη για μία υπέροχη εξόρμηση μέσα στην πόλη αλλά και λίγο έξω από αυτή.

 

Αν μείνετε μέσα στην πόλη, επιλέξετε το ιδιαίτερο και family friendly καφέ και εστιατόριο “ΑνφανΓκατέ”, που βρίσκεται μέσα στο χώρο του Τελλόγλειου και ακριβώς δίπλα σε ένα πολύ όμορφο καταπράσινο άλσος! Μήπως να κάνατε εκεί ένα urban pic nic;

Στον χάρτη που ετοιμάσαμε στη google maps, θα βρείτε ένα σωρό ακόμα ιδέες για κοντινές η πιο μακρινές εξορμήσεις! Πατώντας στο σημείο της επιλογής σας, ανοίγει ένα pop up παράθυρο, όπου κατά περίπτωση, προτείνουμε και κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα της περιοχής που μας έχει αρέσει. Όλα αυτά σε περίπτωση που δεν επιλέξετε τη ριγέ κουβέρτα και το καλάθι του πικ νικ!

 

Ανοιξιάτικες εκδηλώσεις της πόλης για όλη την οικογένεια!

Τέλος, μπορείτε πάντα να βρίσκετε αφορμές για εκδρομές στη φύση. Την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 μη χάσετε τη μεγάλη γιορτή της άνοιξης, στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή! Κατά τη διάρκεια της «Μέρας Μαγιού», οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής και του Perrotis College και να παρακολουθήσουν δεκάδες ψυχαγωγικά και πολιτιστικά δρώμενα όπως: κινητικές δραστηριότητες, ο «χαμένος θησαυρός», φτιάχνω το δικό μου κήπο, μπαλόνια από σόδα και ξύδι, face painting, μουσικό εργαστήρι, website hackathon, ρομποτική, σεισμογράφος και μελέτη σεισμών και πειράματα φυσικών επιστημών κ.α.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δράσεις του ΑΠΘ με τίτλο «ΑΠΘ την Κυριακή»!  Τις Κυριακές 6, 13 και 20 Μαΐου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετατρέπεται στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας. Ανοίγουν οι πόρτες των εργαστηρίων, των σπάνιων αρχείων, μουσείων και συλλογών σε όλους τους συμπολίτες μας.  Όλοι μαζί, εξερευνούμε, μαθαίνουμε, αθλούμαστε, διασκεδάζουμε.

Γίνε και εσύ Ρεπόρτερ των Πυγολαμπίδων και μοιράσου μαζί μας τις εμπειρίες σου, αναρτώντας φωτογραφίες στο instagram με το #pigolampidesreporter.

ΕΚΔΡΟΜΗ: Φεστιβάλ Βωβούσας, Ζαγόρι, Ιωάννινα, Ήπειρος.

Vovousa project. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis. 05/2013.

Ανοιχτή πρόσκληση προς τολμηρούς ή οδηγός επιβίωσης (!) για επίδοξους φεστιβαλιστές

Του Καμίλο Νόλλα*

Θέλετε να αποφύγετε τις αυγουστιάτικες πολύβουες παραλίες; Θέλετε να κάνετε μεσημεριανή σιέστα στον παχύ ίσκιο των καρυδιών; Θέλετε να δροσίζετε το κορμί σας στα κρυστάλλινα νερά ενός θρυλικού ποταμού; Και τέλος, θέλετε όλα τα παραπάνω να συνδυάζονται με ποιοτικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους;

Ε, τότε σας περιμένουμε στο φεστιβάλ Βωβούσας 28 Ιουλίου-5 Αυγούστου, 2018: 14/07 – 21/07 (η εκδήλωση εδώ) το μοναδικό ορεινό φεστιβάλ της Ελλάδος. Εκείνη την εποχή θα δείτε και πυγολαμπίδες ή κωλοφωτιές όπως τις λέμε εδώ!

Είστε οικογένεια, ζευγάρι ή… σολίστ; τότε αυτός είναι ο καλοκαιρινός σας προορισμός, έχουμε για όλους! Μόνο πολλά δωμάτια δεν έχουμε, όποτε φέρτε σκηνούλα -όχι από το πράκτικερ, ας είναι λίγο ενισχυμένη- και στήστε την στο Καταφύγιο Βάλια Κάλντα (2χλμ) με μηδαμινό κόστος και δικαίωμα χρήσης ντους και wc. Κι αν είναι η πρώτη φορά που κάνετε κάμπινγκ, υπολογίστε μερικά σκεπάσματα παραπάνω, κάλτσες, πιτζάμες. Είμαστε στα 1000 μέτρα υψόμετρο και τη μέρα κάνει ζέστη αλλά το βράδυ…πέφτει η θερμοκρασία στους 12°-16°! Και φακό φέρτε, και γκαζάκι, και τίποτα αναλώσιμα, όπως γάλα ή φρυγανιές μιας και ούτε μίνι μάρκετ υπάρχει. Υπόψη πως στη Βωβούσα ανεβαίνετε απαραιτήτως με τα εξής τρία πράγματα: βενζίνη (κοντινότερο βενζινάδικο 45 χλμ), τσιγάρα, μετρητά (ΑΤΜ γιόκ). Εντάξει δυο ταβέρνες έχουμε εντός χωριού και μια στο Καταφύγιο Βάλια Κάλντα, όπου μπορείτε να φάτε ακόμα και πρωινό… οι οποίες σημειώστε διαθέτουν και POS.

Για την ημέρα μπορείτε να κάνετε γυμναστική με τη Τζίνα Αποστολοπούλου, να παρακολουθήσετε κάποιο εργαστήριο ή να πάτε περίπατο σε ένα από τα πολλά μονοπάτια της περιοχής. Υπάρχουν για απαιτητικούς κορφάκηδες αλλά και για αρχάριους, από μια ώρα έως και δέκα ώρες… Αρβιλάκι μέχρι τον αστράγαλο, παγούρι και καπέλο να έχετε και…φύγατε!

vovousa festival yorgos detsis-10

vovousa festival yorgos detsis-12

vovousa festival yorgos detsis-7

vovousa festival yorgos detsis-13

vovousa festival yorgos detsis-9

Αν δεν είστε του περπατήματος και προτιμάτε χαλάρωση στη πλατεία με καφέ ή τσίπουρο, τουλάχιστον κάντε μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Αώου, ενός από τους τελευταίους ανέγγιχτους ποταμούς των Βαλκανίων. Και θα παραμείνει ως τέτοιος γιατί αν δε το γνωρίζατε, ξεκινήσαμε το φεστιβάλ το 2013 θέλοντας να κάνουμε γνωστή την αντίθεσή μας σε ένα παράλογο σχέδιο κατασκευής φράγματος. Αυτή τη στιγμή που σας γράφω, αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την οριστική ακύρωση αυτής τη προοπτικής. Δε ξέρω αν κάναμε καλά τη δουλειά μας, πάντως όσοι έχουν έρθει και ζήσει μερικές μέρες εδώ, έχουν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πως σε μια περιοχή εντός Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στις παρυφές περιοχών Natura 2000, με τριαντάμετρα πεύκα, ρυάκια, ρεματιές, αρκούδες, λύκους, αγριογούρουνα, αγριόγατες, βύδρες, πέστροφες, ρε φίλε δε φτιάχνεις φράγμα, έλεος!

Πίσω στα δικά μας. Λοιπόν μπάνιο στο ποτάμι, αν δε θέλετε να κρυώσετε θα κάνετε 14:00-19:00, όταν έχει πυρώσει η γης από τον κάθετο ήλιο και μαζί ζεσταθεί και το ποτάμι. Οι ντόπιοι λένε πως όσα μπάνια κανείς στον Αώο τόσα λιγότερα κρυώματα θα περάσεις τον χειμώνα.

vovousa festival yorgos detsis-16

vovousa festival yorgos detsis

Στη πλατεία αφήνετε ελεύθερα τα αγγελούδια σας να παίζουν, δεν έχει αυτοκίνητα και γενικώς εκείνες τις μέρες γίνεται το σώσε. Μπάλες, ποδήλατα, πιγκ πονγκ, και παιδικές φωνές κατακλύζουν το χωριό, στο οποίο με αφορμή το φεστιβάλ οι κάτοικοι καλλωπίζουν τους κήπους τους και φροντίζουν τα καλντερίμια.

Και φυσικά για το βράδυ το πρόγραμμα του φεστιβάλ σας προτείνει εκθέσεις φωτογραφίας, συναυλίες, προβολές, συζητήσεις και πολλά άλλα που θα εκτιμήσετε δέοντος και που δε πρέπει να χάσετε.

Θέλω να σας καθησυχάσω και να σας πω πως και αν τίποτα από όλα τα παραπάνω δε φροντίσετε, όλο και κάποιος από εμάς ή άλλος επισκέπτης θα βρεθεί να σας εξυπηρετήσει δανείζοντας μια ζακέτα ή δίνοντας ένα πακέτο μακαρόνια.

Εδώ πάνω στο βουνό συμβαίνει κάτι μαγικό, η συναναστροφή και η συνάθροιση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επικοινωνία και αλληλεγγύη, δύο βαθιές έννοιες που αναφέρονται μόνο σε ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις!

vovousa festival yorgos detsis-17

Λίγα ακόμα:

Σε περίπτωση που χτυπήσετε ή ανεβάσετε πυρετό, μην ανησυχείτε, η έμπειρη γιατρός μας Αγλαΐα Μανουσάκη θα σας φροντίσει στο πρόχειρο ιατρείο που έχουμε στήσει.

Οι Θεσσαλονικείς θα κάνουν δυόμιση με τρεις ώρες μέσω Εγνατίας οδού με έξοδο στους Μαυραναίους και πορεία προς Ζιάκα, Περιβόλι, Βωβούσα. Οι Αθηναίοι θα οδηγήσουν για έξι ώρες, μέσω Ιόνιας Οδού ή Οδού Κεντρικής Ελλάδος. Όλες οι πληροφορίες για πιθανές διαδρομές βρίσκονται στο σάιτ μας vovousafestival.gr ενώ το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

Avgo, Valia Kalda national park. Vovousa project. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis. 06/2013.

#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά

vovousafestival.gr

*Ο Καμίλο Νόλλας, είναι φωτογράφος και διοργανωτής του Φεστιβάλ Βωβούσας.

ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ: ένα οινοποιείο βιολογικό και φιλικό προς την οικογένεια

portocarras_halkidikigreece (34)

Ο Οινοτουρισμός μας πάει πολύ! Με αφορμή τις Ανοιχτές Πόρτες των Οινοποιείων Βορείου Ελλάδος γνωρίσαμε αρκετά Οινοποιεία, κάποια από τα οποία φιλοξενούν και δράσεις για παιδιά, για να υποδεχτούν όλη την οικογένεια. Κάπως έτσι επισκεφτήκαμε πέρσι και το Οινοποιείο του Porto Carras, το οποίο σχεδίασε εργαστήρια και παιχνίδια για παιδιά και η Ολυμπία έφυγε με ένα τεράστιο χαμόγελο!

Φέτος συνδυάσαμε την επίσκεψή μας στο Οινοποιείο μαζί με 2 διανυκτερεύσεις στο Meliton Hotel του Porto Carras Grand Resort για ένα long weekend! Η έναρξη του φετινού καλοκαιριού έγινε με τον πιο famliy friendly τρόπο. (διάβασε εδώ την ανάρτησή μας για τo Porto Carras Grand Resort)

portocarras_halkidikigreece (20)

portocarras_halkidikigreece (24)

portocarras_halkidikigreece (26)portocarras_halkidikigreece (25)

Λίγα Λόγια για το Κτήμα Πόρτο Καρράς

Οι πρώτες φυτεύσεις αμπελιών και ελαιώνων, μαζί με το πρωτοποριακό τουριστικό συγκρότημα με το οποίο συνδέεται το Κτήμα Πόρτο Καρράς, ξεκίνησαν αρχές του 1965 για να δημιουργήσουν μια αληθινή επανάσταση στην ξενοδοχειακή και στην οινοποιητική εικόνα της τότε Ελλάδας. Σήμερα ο αμπελώνας των «Πλαγιών του Μελίτωνα» αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, σύμφωνα με τις σημερινές διεθνείς τάσεις για σεβασμό στον άνθρωπο, στον καταναλωτή και στο περιβάλλον.

Το Οινοποιείο του Porto Carras προσφέρει διάφορες οινοτουριστικές προτάσεις διαδρομών και ξεναγήσεων ενώ  είναι ανοιχτό σε προτάσεις για εκπαιδευτικές ή ομαδικές ξεναγήσεις και είναι φιλικό προς όλη την οικογένεια. Αν τα καλοκαίρια τριγυρνάς στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής κάνε μία στάση στο varelaki για ένα υπέροχο κρασί στον πανέμορφο κηπάκο του με την κούνια και τα βαρέλια που έχει χρησιμοποιήσει για την εναλλακτική του διακόσμηση.

Στο video που ακολουθεί θα πάρεις μια ιδέα από την ιστορία του Κτήματος Πόρτο Καρράς.

◊ Το καλοκαίρι του 1963 μια κρουαζιέρα ξεκινά για το Άγιο Όρος για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας του Άθω. Ανάμεσα τους ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς. Περνώντας από τα ανοικτά της Σιθωνίας, μπαίνουν στον Τορωναίο κόλπο και… το παραμύθι ξεκινά. Ο Γιάννης Καρράς ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον παρθένο τόπο. ◊

Το Κτήμα Πόρτο Καρράς είναι επισκέψιμο. Μπορείτε να κάνετε τις κρατήσεις σας, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 20.00 και Σάββατο – Κυριακή από τις 10.00 έως τις 20.00 δίνοντας περιθώριο 3 ημερών για να προετοιμάσει η ομάδα του Οινοποιειου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φιλοξενία, τις ομαδικές επισκέψεις και την ξενάγηση σας.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Η γευστική δοκιμή 2 οίνων κοστίζει 2,00€ αντίστοιχα επιτρέπεται η γευστική δοκιμή έως 5 οίνους με ένα 1,00€ ανά οίνο.

Κατά την περίοδο του τρυγητού, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για να αποκτήσετε την εμπειρία του τρύγου.

portocarras_halkidikigreece (28)

portocarras_halkidikigreece (32)

portocarras_halkidikigreece (21)

portocarras_halkidikigreece (29)

Εξερευνώ τη φύση και αγαπώ τον μικρόκοσμό της

DSC_0094

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Πρωτοείδα αυτά τα εργαλεία εξερεύνησης της φύσης, σε ένα ανήσυχο και πρωτοποριακό σχολείο της πόλης μας, και ήταν έρωτας κεραυνοβόλος. Αγαπάμε τη φύση και την επισκεπτόμαστε με κάθε ευκαιρία και η ιδέα του να εμπλουτίσουμε την εμπειρία μας με διάφορα τηλεσκόπια, μεγεθυντικούς φακούς, και άλλα τέτοια μικροεργαλεία μου φάνηκε συναρπαστική!

Τα αναζήτησα αμέσως και τα βρήκα στην Ανέμη, που φημίζεται για τα ποιοτικά της παιχνίδια, αλλά μπορείτε να τα βρείτε και σε άλλα επιλεγμένα καταστήματα ή και και ηλεκτρονικά εδώ.

DSC_0014

DSC_0021

DSC_0036

DSC_0017

Τα πήραμε μαζί μας στην πρώτη μας ανοιξιάτικη εκδρομή στο αγαπημένο μας χωριό, το Λιβάδι, αλλά τα ωραία πράγματα είναι καλό να τα μοιράζεσαι και έτσι τα κουβαλάμε μαζί μας πάντα στο αυτοκίνητο και δεν τα αποχωριζόμαστε στις εκδρομές μας στη φύση.

Πριν από μερικές εβδομάδες μαζευτήκαμε πολλές οικογένειες και με τη βοήθεια της Kids and Nature παίξαμε παιχνίδια στον χορτιάτη, όπου μυρίσαμε τη φύση, παίξαμε μαζί μικροί και μεγάλοι και γίναμε μια μεγάλη παρέα.

DSC_0002

DSC_0064

DSC_0093

DSC_0015

DSC_0049

DSC_0009

DSC_0039

DSC_0055

Αν και ζούμε μέσα στην πόλη, υπάρχουν πάντα ευκαιρίες να απολαύσουμε τη φύση: στο πάρκο στη γειτονιά μας, στο χωριό μας το Σαββατοκύριακο, σε κάποιον κοντινό προορισμό ή και κάπου πιο μακριά. Οργανώστε ένα πικνικ στη φύση και ανακαλύψτε μικρές ανάσες πρασίνου μέσα και έξω από την πόλη! Γνωρίστε τον μικρόκοσμο της φύσης μαζί με τα παιδιά, που είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστούν!

Αν κάνετε εκδρομές στη φύση, μοιραστείτε μαζί μας τα αγαπημένα σας σημεία μέσω instagram! Θυμηθείτε να προσθέσετε το hashtag #pigolampidesreporter για να τα ανακαλύψουμε και εμείς μαζί σας! Ακολουθήστε μας στο κανάλι μας στο Instagram για περισσότερες ιδέες!

Τα Φεστιβάλ του καλοκαιριού για τα παιδιά και την οικογένεια | 2016

Family summer festivals 2016

Είναι ωραίο να είσαι παιδί και να ξεχύνεσαι στους δρόμους, να παίζεις μια φυσαρμόνικα, να κρύβεσαι πίσω από δέντρα και να βουτάς τα πόδια σου μέσα στα κρύα νερά ενός ποταμού. Να παίζεις κουκλοθέατρο κάτω από τη μεγάλη βελανιδιά της πλατείας, να κυνηγάς πυγολαμπίδες ή να φτιάχνεις χάρτινα καραβάκια και να τα ταξιδεύεις στη θάλασσα. Να χρωματίζεις και να γελάς δυνατά. Είναι ωραίο να είσαι παιδί. Ή να βρίσκεις αφορμές για να γίνεις ξανά.

Η Ελλάδα το καλοκαίρι σφύζει από μουσική και χρώματα, χορεύει στα πανηγύρια και γιορτάζει το θέρος. Εκατοντάδες δημιουργικοί άνθρωποι αγγίζουν τις αισθήσεις μας και μας προσκαλούν σε εναλλακτικές δραστηριότητες και γιορτές που αξίζει να επισκεφτούμε. Εμείς σου προτείνουμε μερικά από τα αγαπημένα μας φεστιβάλ, που περιλαμβάνουν και δράσεις για παιδιά. Μη σταματάς όμως εκεί. Κάνε με το μυαλό σου και άλλα παιχνίδια, ανακάλυψε τρόπους να φέρεις το καλοκαίρι στην αυλή σου, στη γειτονιά σου, στο μικρό σου χωριό. Βάλε τα καλά σου και βγες έξω!

Οι υπαίθριες γιορτές του καλοκαιριού για τα παιδιά! Ανακαλύψτε φεστιβάλ, κατασκηνώσεις, συναυλίες, παραστάσεις, πανηγύρια και δημιουργικά εργαστήρια, για ένα αξέχαστο καλοκαίρι!

 • Στο ΠαιΔικο Φεστιβαλ Αγίου Νικολάου, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Δράσεις, εργαστήρια, παραστάσεις, εικαστικά δρώμενα, που θα έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα της αναγκαστικής μετακίνησης, της (προς)φυγής και της διαφορετικότητας και θα προκαλέσουν τα παιδιά να χτίσουν στη φαντασία τους, μέσα τους και γύρω τους έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς διακρίσεις, όπως ακριβώς τον ονειρεύονται… πάνω σ΄ένα μικρό καράβι. Ως χώρος φιλοξενίας της 7ης μεγάλης γιορτής προτείνεται και φέτος η πρώην πλαζ του ΕΟΤ, χώρος που έχει (συν)δεθεί αναπόσπαστα με το παιδικό φεστιβάλ, αλλά και ολόκληρη η πόλη, που με φαντασία και όνειρο μπορεί να γίνει μια πόλη μαγική  για τα παιδιά! Η: 11-12/06 | Περισσότερα εδώΠαιΔικο Φεστιβαλ Αγίου Νικολάου

 

 • Στο Wood Water Wild, στην Παλαιά Καβάλα. Ένα φεστιβάλ μέσα στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του Περιβαλλοντικού Μονοπατιού της Παλιάς Καβάλας. Με 2 επίσημους αγώνες ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας. Με δραστηριότητες υπαίθρου (αναρρίχηση, τοξοβολία, flying fox κ.α.). Με οικολογικά εργαστήρια, εργαστήρια για παιδιά. Με εικαστικές δράσεις. Με συναυλίες και Dj’s. Με διαλέξεις και παρουσιάσεις. Με μια έκθεση χειροτεχνίας, παραδοσιακών προϊόντων και βιβλίου και με πολλές ακόμη εκδηλώσεις. Η: 18-19/06 | Περισσότερα εδώWood Water Wild

 

 • Στο Βωβούσα Φestival, στα Ζαγοροχώρια, παίρνουμε τα ελληνικά βουνά προσωπικά. Η θεματολογία του φεστιβάλ εστιάζει στο ορεινό υψόμετρο, την αειφόρο ανάπτυξη και την τέχνη του φακού (φωτογραφία, videoart, κιν/φος), χωρίς να λείπει η μουσική και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Η Βωβούσα δεν είναι μόνο πολιτισμός, αλλά και ένας εναλλακτικός προορισμός για όσους αγαπούν το βουνό & το ποτάμι. Η: 30/07 – 06/08

 

 • Στο Μουσικό Χωριό, στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, μπορεί κανείς να συνδυάσει την γνωριμία με τη μουσική και τη γιορτή στην πλατεία του χωριού. Φέτος το Μουσικό Χωριό γιορτάζει 11 χρόνια καλλιτεχνικής συμβίωσης, πράξης και εκπαίδευσης στο χώρο της μουσικής, των μουσικών επιστημών, της ζωντανής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος! Τα μεγάλα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε εργαστήρια μουσικής ή κούκλας ενώ τα μικρά μπορούν να συμμετέχουν σε εργαστήρια κατασκευής μουσικών οργάνων ή παιχνιδιών με τις τέχνες!  Η: 18-24/08 & 26/08-01/09 | Περισσότερα εδώ > Μουσικό Χωριό

 

 • Στη Γιορτή Παραμυθιών, στην Κέα, θα ακούσεις δεκάδες παραμύθια και μύθους. Σε κάθε γωνιά του νησιού, θα γίνεσαι και πάλι παιδί και θα θυμάσαι τα παραμύθια που άκουγες όταν ήσουν μικρός. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις αφήγησης, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, εκπαιδευτικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, όλα με άξονα το παραμύθι και τους μύθους. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι το “πείνα, δίψα, φαί, πιοτί”.  Η: 23 – 31/07  | Περισσότερα εδώΓιορτή Παραμυθιών

 

 • Στις Γιορτές της γης, στη Βλάστη Κοζάνης, μπορείς να συνδυάσεις το υπαίθριο camping στο βουνό με τη μουσική συνύπαρξη πολιτισμών. Μπορείς να απολαύσεις συναυλίες, θέατρο δρόμου, κουκλοθέατρο, να συμμετέχεις σε περιβαλλοντικά παιχνίδια, να αγοράσεις από το παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών και πολλά άλλα. Η: 07-10/07 | Περισσότερα εδώ > Στις Γιορτές της γης

 

 • Στο Houdetsi Festival, στο Ηράκλειο Κρήτης, τα παιδιά αλλά και οι συνοδοί τους έχουν τη δική τους σκηνή με παιδικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, δημιουργική απασχόληση και «παραμυθένια» ταξίδια. Πρόκειται για ένα τετραήμερο, όπου οι 5 ζωντανές μουσικές σκηνές, οι εκθέσεις οργανοποιίας, εικαστικών και τέχνης, τα πολυθεματικά δρώμενα και τα όμορφα, γραφικά σοκάκια του οικισμού, μας προσκαλούν να ακολουθήσουμε τον Λαβύρινθο των δικών μας αισθήσεων. Η: 04-07/08 | Περισσότερα εδώ > Houdetsi Festival

 

 • Στο Φεστιβάλ Ολύμπου, στην Πιερία, θα απολαύσεις κάτω από τον έναστρο ουρανό, ανάμεσα σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, συναυλίες, θέατρο για παιδιά, χοροθέατρο και κινηματογράφο. Θα σκαρφαλώσεις στο κάστρο του Πλαταμώνα, το βλέμμα σου θα χαθεί στο απέραντο μπλε του ουρανού και της θάλασσας, θα νιώσεις  το καλοκαίρι στο απόλυτό του μεγαλείο. Δε διάλεξαν άδικα οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου τον τόπο ετούτο.  Η: Ιούλιος – Αύγουστος 2016 | Περισσότερα εδώΦεστιβάλ Ολύμπου

 

 • Στο Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου, στην Καλλιπεύκη. Περιλαμβάνει αφηγήσεις και ιστορίες απ΄όλο τον κόσμο για παιδιά και ενήλικες που διασκεδάζουν αλλά και προβάλλουν τη σοφία του κόσμου. Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, ενώ παράλληλα στο δάσος θα πραγματοποιούνται  ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά από φοιτήτριες του πανεπιστημίου και το απόγευμα στις 7 μ.μ. λίγο πριν το φως αρχίσει να πέφτει στο δάσος, η παιδική χορωδία της Σχολής Καραβάνα θα ανοίξει την μεγάλη ενότητα των αφηγήσεων, στην οποία παραμυθάδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Καλλιπεύκης θα αφηγηθούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο.  Η: 24-25/06 | Περισσότερα εδώ > Φεστιβάλ Ολύμπου

 

 • Στο ΠαιδοCosmopolis, στην Καβάλα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Cosmopolis πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2000 και από το 2002 έως και το 2009 αποτέλεσε ετήσιο σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης της Καβάλας. Το ΠαιδοCosmopolis είναι μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης. Η συμμετοχή των παιδιών σε δρώμενα και εκδηλώσεις πολλαπλού πολιτισμικού χαρακτήρα τα κάνει κοινωνούς της διαφορετικότητας, της ισότητας και της μαγείας που είναι η ανθρώπινη φύση. Παιδικές ταινίες και παραστάσεις, παιχνίδια από τις φιλοξενούμενες χώρες και εργαστήρια στήνονται σε διάφορα σημεία της πόλης. Η: 21-24/07  | Περισσότερα εδώ > ΠαιδοCosmopolis

 

 • Στις Διαδρομές της Μάρπησσας, στην Πάρο.Με προορισμό τις “Διαδρομές στη Μάρπησσα”, βάλτε στις αποσκευές σας την καλή σας διάθεση και περιηγηθείτε στους προτεινόμενους σταθμούς, επισκέψιμους χώρους και εκθέσεις, που πλαισιώνονται από διαλέξεις, συναυλίες, παιχνίδια και εργαστήρια.Το φεστιβάλ έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας, γύρω από θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος. Έχει στόχο τη βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων, ώστε ο κάθε επισκέπτης να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα. Η: 26-28/08 | Περισσότερα εδώ > Διαδρομές στη Μάρπησσα

 

 • Στο AnimaSyros, στην Ερμούπολη της Σύρου. Το Διεθνές Φεστιβάλ + Aγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου ξεκίνησε το 2008 κι έκτοτε πραγματοποιείται ετησίως στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη. Περιλαμβάνει προβολές ταινιών εμψύχωσης, εκτενή αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ, δημιουργούς και στούντιο κινουμένων σχεδίων, εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, το εφαρμοσμένο οπτικοακουστικό εργαστήριο making of που καταγράφει λεπτό προς λεπτό το φεστιβάλ, πάρτυ κι άλλες παράλληλες δράσεις. Φέτος, το Animasyros εγκαινιάζει το τμήμα της Αγοράς που στοχεύει να αποτελέσει έναν πυρήνα δημιουργικής επαγγελματικής δικτύωσης και ανάδειξης συνεργιών μεταξύ των επαγγελματιών των κινουμένων σχεδίων. Η: 24-27/09 | Περισσότερα εδώ

Πικ νικ με όλη την οικογένεια: θα το αγαπήσετε!

Park Picnic - picnic items on grass

photo via

 

Πικ νικ! σε μια λέξη, συμπυκνωμένες οι παιδικές μου αναμνήσεις: τα ταπεράκια με τα κεφτεδάκια της γιαγιάς, τα πράσινα λιβάδια, οι καρώ κουβέρτες, τα τσαϊρια, η οικογένεια μαζί, τα παιχνίδια που δεν έπαιξα, οι πυγολαμπίδες που δε φυλάκισα.

Ήταν τότε που δε χρειαζόσουν ασορτί καλάθι με κουβέρτα μα ούτε και προετοιμασία. Ήταν τότε που το πικ νικ γινόταν φυσικά, απλά μεταφέροντας το φαγητό σου από την κουζίνα του σπιτιού σου λίγα μέτρα παραέξω, εκεί στο απέραντο πράσινο λιβάδι με τα λιλά και κίτρινα λουλούδια.

” Α! κοίτα εκεί! έχει και παπαρούνες. Μπορείς να τις κάνεις χορεύτριες, θεία;”

Τώρα το πικ νικ, μέσα στο μυαλό μου, είναι μια ανάγκη φυγής από την πόλη, μια διέξοδος για παιχνίδι, μια αφορμή για κοινωνία με τους ανθρώπους. Έχω ξεχάσει να παίζω και έτσι το έχω πιο πολύ ανάγκη από ποτέ. Νομίζω το ίδιο και τα παιδιά μας.

“Βρωμούπολη, που μόνο τέχνη μας ποτίζεις, άνοιξε τα πνευμόνια μας και επέτρεψέ τους λίγο καθαρό αέρα!”

Να λοιπόν, ακολουθούν και οι πρακτικές προτάσεις και ιδέες. Μα πάνω απ’ όλα να θυμάμαι αυτό: πικ νικ είναι η θέληση για ζωή. Να το θυμάσαι και εσύ.

 

 

Παιχνίδια

Πικ νικ χωρίς παιχνίδια είναι σαν την Ελλάδα δίχως ήλιο. Για αρχή θα γράψεις σε ένα χαρτάκι όσα παιχνίδια έμαθες στην κατασκήνωση ή στον προσκοπισμό. Στη συνέχεια, θα ανακαλύψεις τον πίνακα που δημιούργησα στο pinterest, όπου συγκεντρώνω μια οκά παιχνίδια για δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Ιδέες μπορείς να πάρεις και από βιβλία.

Εγώ έχω τα εξής:

Δραστηριότητες για να ανακαλύψω τη φύση, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Παίζουμε; αυτοσχέδια επιτραπέζια παιχνίδια, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Μην ξεχνάς πως καταπληκτικά επιτραπέζια παιχνίδια μπορείς να βρεις και στο playhouse.

 

picnic 001

(ρίαλ λάιφ φώτο)

 

 

Blog-o- ιστορίες

Η Ασπασία μας περιγράφει πως έκανε ένα αυτοσχέδιο πάρτι πικνικ στα ερείπια του παλιού σπιτιού του προπάππου της. Γεμάτο ιδέες και χρώματα, μπορείτε να το δείτε εδώ.

Η αγαπημένη Πέπη, από το alice on board, έχει κάνει ένα super πάρτι – πικ νικ το οποίο και μπορείτε να δείτε εδώ για να πάρετε ιδέες. Γενικά η Πέπη έχει στο shop της καταπληκτικά προϊόντα, ενώ λατρεύω να διαβάζω τις ιδέες της για παιχνίδι, πάρτι και διακόσμηση!

 

 

Συνταγές για φαγώσιμα

 • Πίσω από την  craft cook love κρύβεται η Αθηνά, η οποία λατρεύει τα μαγειρέματα, τις κατασκευές και τη διοργάνωση πάρτι! Μου αρέσει πολύ η ιστοσελίδα της και σίγουρα θα ανακαλύψεις πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για το πικ νικ σου!
 • Την yummy mommy μου την γνώρισε η φίλη μου η Γιώτα και ξετρελάθηκα γιατί η δημιουργός της ιστοσελίδας, η Νικολέττα, είναι μια μαμά πολύ ευαισθητοποιημένη σε θέματα διατροφής. Εστιάζει πολύ και στις βρεφικές ηλικίες και μαγειρεύει άκρως υγιεινά!
 • Τέλος, η sugarbuzz  Αθηνά, έχει γράψει τρία καταπληκτικά βιβλία με συνταγές για cupcakes, cookies και πάρτι που αξίζει να ξεφυλλίσετε – αγοράσετε. 
 • Μερικές ιδέες από τον Jamie Olvier

Φυσικά υπάρχει πλήθος ιστοσελίδων και βιβλίων στην αγορά αλλά και συνταγές της γιαγιάς καταχωνιασμένες σε κάποιο συρτάρι σου.

 

 

picnic1

photo via 

 

Προϊόντα

 • Το happy teapot είναι ένα αγαπημένο spot για οτιδήποτε αφορά σε πάρτι ή γιορτή και δε θα μπορούσα να μην το προτείνω, αν θέλεις να δώσεις στο πικ νικ σου μια νότα διαφορετική. Επίσης να θυμάσαι πως το πικ νικ είναι μια υπέροχη ιδέα θεματικού γενέθλιου πάρτι. Επικοινώνησε με τη Λευκή και είμαι σίγουρη ότι θα σου προτείνει υπέροχες ιδέες.
 • Στο butlers θα βρεις υπέροχα είδη για πικ νικ με πρώτο και αγαπημένο την κουβέρτα του πικ νικ που έχουμε πάντα στο αυτοκίνητο και δεν την αποχωριζόμαστε ποτέ!
 • Το Kidox είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, δημιούργημα μια θεσσαλονικιάς μαμάς, η οποία έχει επιλέξει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε ανοξείδωτα προϊόντα ώστε να αφυπνίσει παράλληλα τον κόσμο σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις των πλαστικών. Εδώ μπορείς να βρεις μια μεγάλη γκάμα σε ποτηράκια, παγούρια και σκεύη αποθήκευσης που θα σε ξετρελάνουν!
 • Φυσικά δε μπορώ να παραλείψω το tiger και το ikea, στα οποία πάντα θα βρω κάτι υπέροχο για τα πικνικ μου (κεράκια, χαρτοπετσέτες, παιχνίδια, νεροπίστολα, πιάτα και πολλά ακόμα!)
 • Τέλος, να αναφέρω τις παιδικές φωτογραφικές μηχανές, μια ιδέα με την οποία φλερτάρω πολύ τον τελευταίο καιρό. Νομίζω πως κάθε παιδί θα ενθουσιαζόταν με την ιδέα να βγάζει τις δικές του φωτογραφίες και εμείς θα ενθουσιαζόμασταν από το αποτέλεσμα! Τα φωτογραφικά μου είδη τα αγοράζω πάντα από τον Ρεπέλα, στην Αριστοτέλους, για τις τιμές του και την καταπληκτική εξυπηρέτησή του!

 

Ιδέες αποθήκευσης

Δε θα σε κουράσω, θα τα βρεις όλα συγκεντρωμένα στο απίθανο site της Martha Stewart!

 

 

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας

γυαλιά, καπέλο, αντηλιακό, νερό, φωτογραφική μηχανή, παιχνίδια, χαρτοπετσέτες και υγρά μαντηλάκια, σακούλες για τα σκουπίδια,  κουτί πρώτων βοηθειών.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε να πάρουμε μαζί μας και καμιά δεκαριά βιβλία για να διαβάσουμε κάτω από τα δέντρα.

 

 

Πικ νικ με κάθε αφορμή και σε κάθε σημείο

Σε πάρκα ή περιοχές πρασίνου που θα ανακαλύψεις στην πόλη, στο μπαλκόνι του σπιτιού σου, στον κήπο σου, στην αμμουδιά ή κάτω από τα δέντρα στο κοντινό δάσος, στο πάρκο της γειτονιάς, στην ταράτσα της πολυκατοικίας σου ή όπου φανταστείς τον εαυτό σου να έχει ένα κομμάτι ουρανού πάνω από το κεφάλι του.

 

 

Ασφάλεια και Πρώτες Βοήθειες

Διάβασε και κάποιους μύθους και αλήθειες σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες_ απαραίτητες γνώσεις για την κάθε μας μέρα.

 

 

Που μπορείς να κάνεις πικ νικ στη Θεσσαλονίκη

 • Στα θεματικά Πάρκα της Νέας Παραλίας
 • Στο πάρκο της ΕΤ3 ή Πεδίο του Άρεως
 • Στο Δημοτικό Πάρκο του Ξαρχάκου
 • Στο Πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Χαριλάου
 • Στους Κήπους του Πασά στην Άνω Πόλη
 • Στο ζωολογικό κήπο στο Σειχ Σου
 • Στο Πάρκο στο Στρατόπεδο Καρατάσιου
 • στο Αγρόκτημα Οικολογικής Γεωργίας στη Θέρμη
 • Στο Φράγμα της Θέρμης
 • στα Πλατανάκια στο Πανόραμα
 • Στο δάσος του Χορτιάτη
 • Στο δάσος Κουρί στο Ασβεστοχώρι
 • Στο Δασάκι Δελασάλ στα Πεύκα
 • Στο Καρά-Τεπέ στο Φιλίππειο
 • Στο Άλσος Συκεών
 • Στο Περιβαλλοντικό Πάρκο της Θέρμης
 • Σε διάφορα σημεία μέσα στο δάσος του Σειχ σου
 • Στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δερβενίου
 • Στο δάσος Αμαδρυάς του Φιλύρου
 • Στα Λουτρά Λαγκαδά
 • Στα Λουτρά Νέας Απολλωνίας
 • Στην Πλαζ Αρετσούς
 • Στην παραλία της Αγίας Τριάδας (ΠΙΚΠΑ)

αν έχεις να προτείνεις και κάποιο άλλο μέρος, τότε να αφήσεις σε παρακαλώ το σχόλιό σου και θα το προσθέσω στην παραπάνω λίστα.

Τα κορίτσια του Cook Craft Create δημιούργησαν πέρσι και αυτόν τον εξαιρετικό οδηγό, γεμάτο με ιδέες για ένα αξέχαστο πικνικ και μπορείτε να το ξεφυλλίσετε ηλεκτρονικά!

 

Και ακόμα ένα video me ιδέες για το πικ νικ μας από την Natalie’sCozyland

Και να και το Κηπολόγιο που μας δείχνει βήμα βήμα πως να φτιάχνουμε μαγιάτικο στεφάνι!

Τέλος, να σου προτείνω και μερικές ρομαντικές ιδέες για να κάνεις πικ νικ με το αγόρι σου/ κορίτσι σου

 

Και να θυμάσαι: Πικ Νικ είναι η θέληση για ζωή. 

 

Είναι το Σέιχ Σου δίπλα σου και δεν πηγαίνεις βόλτες;

kipologio2

Γράφει η Αιμιλία Ροδοπούλου

Ε, ναι, σε ρωτάω αυτή την πολύ απλή και λογική ερώτηση. Έχουμε ένα τόσο όμορφο και πλέον αναγεννημένο και πλούσιο δάσος σε απόσταση αναπνοής από την πόλη και το επισκεπτόμαστε σπάνια, πολύ σπάνια. Δάσος μου, σπάνια σε συλλογιέμαι, σπάνια για σένα κλαίω, σε ξεπέρασα σου λέω. Κρίμα δεν είναι να μην εκμεταλλευόμαστε αυτή την σούπερ ευκαιρία;

Καταπληκτικός προορισμός για βόλτες καθημερινές ή του Σαββατοκύριακου για το παρεάκι και την οικογένεια. Τι χρειαζόμαστε για την βόλτα μας και τι θα κάνουμε εκεί, θα τα δούμε αναλυτικά στη σημερινή μας εκπομπή.

kipologio1

kipologio3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γεμίζουμε το ισοθερμικό τσαντικό ή το καλάθι του πικ νικ με νερό, χυμούς, σαντουιτσάκια με φρέσκο ψωμί, φρουτάκι και ανεβαίνουμε. Μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητό μας σε μία από τις εισόδους του δάσους (π.χ. Άνω Τούμπα, Φιλίππειο κτλ) και να συνεχίσουμε με τα πόδια ή το ποδήλατο. Αλλά μάλλον επειδή θα έχετε πολλά τσιμπράγκαλα, είναι ακόμη καλύτερα να συνεχίσεις με το αυτοκίνητό σου μέχρι να βρεις ένα όμορφο μέρος για να ξεφορτώθεις τα καλάθια του πικ νικ, τα ποδήλατα, τις μπάλες, τα παιχνίδια, και να απλώσεις την κουρελού ή το χαλάκι που έφερες για το πικ νικ. Αν πάλι δε θέλεις να πας για πικ νικ, μπορείς απλά να έχεις σε ένα σακίδιο λίγο νερό ή χυμό και λίγα κρακεράκια κα να συνεχίσεις με την παρέα ή την οικογένεια ακάθεκτος τη βόλτα σου.

Δε με ρώτησες τόσην ώρα: μα γιατί να πάω στο δάσος; Μα, γιατί είναι πολύ όμορφα, είναι η απάντηση και γιατί έχετε να μάθετε πολλά. Μπορείτε να γνωρίσετε από κοντά τα πεύκα και να συλλέξετε κουκουνάρια και ξυλαράκια που έχουν πέσει στο έδαφος. Να δείτε κάθε εποχή ποιοι θάμνοι είναι ανθισμένοι και πώς αλλάζει το τοπίο. Να εξερευνήσετε μυστικά μονοπάτια και να βρείτε μοναδικές θέσεις θέας και κιόσκια. Ξέρεις ότι από εκεί πάνω ψηλά μπορείς να δεις τον Λευκό Πύργο; Θα βρεις κρυμμένα μελίσσια που κοιτάνε καχύποπτα δεξιά κι αριστερά. Ένα απογευματάκι θα θαυμάσεις και το ηλιοβασίλεμα και τη θέα της πόλης από ψηλά. Τα κουκουνάρια που μάζεψες βάλτα σε ένα μεγάλο μπολ στο σπίτι ή φτιάξε όμορφες συνθέσεις και διακοσμήσεις, για να σου θυμίζουν συνέχεια πόσο ωραία πέρασες στο δάσος και ό,τι πρέπει να ξαναπάς.

Προσοχή: Όταν επισκεπτόμαστε το δάσος πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι όταν φύγουμε από εκεί θα είναι σα να μην πήγαμε ποτέ. Σα να ήρθαμε κρυφά και το μυστικό θα το φυλάξουν τα πεύκα και οι θάμνοι. Ίσα ίσα θα φαίνονται λίγο οι πατημασιές μας πάνω στο χώμα και τίποτε παραπάνω. Πάντα, λοιπόν, έχουμε μαζί μας σακουλίτσες για τυχόν σκουπίδια που θα προκύψουν.

 

Λίγα Λόγια για την Αιμιλία Ροδοπούλου

Η Αιμιλία Ροδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην εξωτική Τούμπα. Δεν ήξερε τι την περιμένει στο μέλλον. Δε την περίμενε και τίποτε συνταρακτικό, εδώ που τα λέμε. Έμαθε για τα φυτά και τα δέντρα στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος, έμαθε μερικές ξένες γλώσσες για να συνεννοείται στα ταξίδια, πήγε μερικά ταξίδια σε διάφορες ηπείρους.Όταν δε φυτεύει, γράφει για κηπουρική στο Κηπολόγιο και απαντάει σε ερωτήσεις ανήσυχων κηπουρών στο Ρώτα το Κηπολόγιο. Στον ελεύθερό της χρόνο ταΐζει τις πάπιες, κοιτάζει τα αεροπλάνα που απογειώνονται και αναλογίζεται πώς πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να φάει νουτέλα. Μας μιλάει για κηπουρική.