Ταξίδια, κουνέλια, σκέψεις και λέξεις κάνουν κωλοτούμπες! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ταξίδια, κουνέλια, σκέψεις και λέξεις κάνουν κωλοτούμπες!

photo: www.vam.ac.uk

 

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Είναι Καθαρά Δευτέρα. Ξεφυλλίζω την εφημερίδα. Κοιτάω τον ουρανό για να μαντέψω αν θα καταφέρουμε να πετάξουμε χαρταετό. Λαγάνα και χαλβά πήραμε. Θα διαβάσω όμως πρώτα την εφημερίδα. Το μυαλό μου ταξιδεύει.

 

Χθες το απόγευμα “ανοίξαμε” με τη Στεφανία Τσακιράκη και τις Πυγολαμπίδες το Μουσείο Orangerie του Παρισιού. Μέχρι στιγμής περίπου 100 οικογένειες συμμετείχαν μαζί μας διαδικτυακά σε ένα πρωτότυπο εργαστήρι για γονείς και παιδιά και το άλλο Σάββατο άλλες τόσες περίπου οικογένειες θα ταξιδέψουν και πάλι μαζί μας με όχημα την τέχνη.

 

Πόσο μας έχουν λείψει. Η τέχνη, τη φύση, η ανθρώπινη επαφή. Οι αγκαλιές, τα σχέδια, το κοντέρ με τα χιλιόμετρα να διαδέχονται το ένα το άλλο, τα διαβατήρια στην τσέπη.

 

Και μετά το χθεσινό Παρίσι, ανοίγω την εφημερίδα και πέφτω πάνω σε ένα άρθρο: “Η Αλίκη στη χώρα του VR”.

 

Το άρθρο λοιπόν, που υπογράφει η Μαριλένα Αστραπέλλου, αναφέρει πως το Μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου ετοιμάζεται να μας μεταφέρει στο σύμπαν του γνωστού παραμυθιού του Λούις Κάρολ. Αν όλα πάνε καλά, στις 27 Μαρτίου, θα εγκαινιαστεί η έκθεση “Alice: Curiouser and Curiouser” . Παίρνει φωτιά το μυαλό μου. Διαβάζω αχόρταγα. Διαβάζω για την Άλις Λίντελ, τη μούσα του συγγραφέα, την έμπνευση που το έργο αυτό χάρισε στον Σαλβαντόρ Νταλί και σχεδίασε το έργο του “A mad tea party”, φαντάζομαι τις ετοιμασίες εκατοντάδων ανθρώπων για το άνοιγμα του Μουσείου.

 

Βλέπω χρώματα, κουνέλια, σχέδια και ιστορίες να ξεπηδούν από κρυφές πόρτες και κλειστά κουτιά. Αυτό είναι η τέχνη. Ταξίδι μέσα και έξω. “Η φαντασία μπορεί να αντικαταστήσει άραγε προς το παρόν το φυσικό ταξίδι”; αναρωτιέμαι

 

Θα ήθελες ωστόσο να διακτινιστείς ως το Λονδίνο; (χμ, κι εγώ)

 

Ίσως και να μπορούμε, καθώς η έκθεση θα περιλαμβάνει και VR Experience (εμπειρία εικονικής πραγματικότητας).

 

Έτσι θα κάνουμε από δω και στο εξής τα ταξίδια μας; Όχι, ούτε να το φανταστώ δε θέλω.

 

Μα σήμερα, πρέπει να το παραδεχτώ, πως έκανα ένα μεγάλο ταξίδι και μετά από πολύ καιρό, πέρασα ένα από τα ομορφότερα πρωϊνά της λοκνταουνικής μου ζωής και αυτό το οφείλω στη Μίνα Γκρέκα και την ιδέα της. Τον λόγο θα τον διαβάσεις λίγο παρακάτω.

 

Σε αυτό το σημείο θα σε προσκαλέσω:

  • να περιηγηθείς στο πρόγραμμα του Μουσείου V&A Alice: Curiouser and Curiouser και να γνωρίσεις πτυχές του έργου του Λούις Κάρολ και της έμπνευσης που έδωσε σε πολλούς άλλους καλλιτέχνες.

 

  • να δεις πίσω από την κλειδαρότρυπα ένα πάρτι που κάναμε στην Ολυμπία όταν ήταν 4 χρονών και ίσως να εμπνευστείς για ένα πάρτι Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

 

  • να διαβάζεις βιβλία, βιβλία πολλά, καθώς δίνουν πολλή έμπνευση, παρηγοριά και ιδέες. Καθώς το θέμα μας όμως σήμερα είναι θεματικό θα σου αναφέρω δύο βιβλία της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, που κυκλοφορούν στις ελληνικές εκδόσεις, το ένα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και το άλλο από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

 

  • να γνωρίσεις το The Key Creative School, που είναι ένα Νηπιαγωγείο και ΚΔΑΠ, όπου εφαρμόζεται ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βάση τη Θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης. Στο πλαίσιο αυτής της θεωρίας έχουν σχεδιάσει και ένα κουτί δραστηριοτήτων πολλαπλής νοημοσύνης για παιδιά από 2- 10 ετών. Μπορεί ο γονιός να το παραγγείλει online και να ανακαλύψει τις δραστηριότητες στο σπίτι του, μαζί με τα παιδιά του. Η θεματική του κουτιού για το διάστημα αυτό (Μάρτιος 2021) έχει ως θέμα την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, τέλειο;
  • να δεις και αυτό το πρωτότυπο σύστημα εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας. Επειδή εγώ πρόσφτα άρχισα να μαθαίνω ισπανικά, το ανακάλυψα και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον! Θα βρεις και άλλους τίτλους και σε άλλες γλώσσες. (δεν το έχω παραγγείλει ακόμα)

 

  • να κάνεις εγγραφή  στο newsletter της Στεφανίας και να γνωρίσεις το κίνημά της #WhatISeeInArt ώστε να βάλεις περισσότερη τέχνη στη ζωή σου.

 

  • να συμμετέχεις κι εσύ στο παιχνίδι που έπαιξα σήμερα, με αφορμή τη λέξη “ταξίδι”. Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το παιχνίδι αυτό; (συνέχισε να διαβάζεις..)
——–

Salvador Dali- Alice In Wonderland Mad Tea party

Ξεκίνησε σαν παιχνίδι. Τη ζαριά έριξε η Μίνα Γκρέκα, που κάνει μαθήματα δημιουργικής γραφής σε παιδιά, η οποία μια μέρα ένιωσε την ανάγκη, να μοιραστεί και με όλους εμάς τους μεγάλους μια έμπνευση που είχε, μέσω μιας ανάρτησής της στο Facebook. 

 

Και ξεκίνησε ένα ντόμινο έμπνευσης.

 

Ανακοίνωσε  λοιπόν, μέσω του προφίλ της στο facebook, ότι θα στείλει, σε όποιον έδειχνε ενδιαφέρον, μία τυχαία λέξη στο messenger και με αυτή ως αφορμή εμείς να γράψουμε κάτι ελεύθερα (ποίημα, μικρή ιστορία, αυτόματη γραφή, ή απλά σκέψεις).

 

Το κείμενο αυτό στη συνέχεια θα μπορούσαμε να το στείλουμε σε αυτήν, σε κάποιον άλλο ή να το κρατήσουμε για τον εαυτό μας. Μετά, θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς το ίδιο με κάποιον άλλο, που θα δήλωνε το ενδιαφέρον του σε εμάς. Μέσω facebook. Να του στείλουμε δηλαδή μια λέξη.

 

Μου άρεσε πολύ η ιδέα και μέσα σε λίγα λεπτά έφτασε στο messenger μου η λέξη “ταξίδι“. Δε μ’ ενθουσίασε, “πολύ φορεμένη” σκέφτηκα, ωστόσο με έβαλε σε μια εσωτερική αναζήτηση. Πως να την κάνω κάτι διαφορετικό, όχι συνηθισμένο. Γιατί δε μας φτάνουν όλα τα άλλα, θέλω και να καινοτομώ.

 

Έτσι λοιπόν, μια αρχικά συνηθισμένη λέξη, πυροδότησε μέσα μου μία έκρηξη δημιουργικότητας.

 

Σκέφτηκα λοιπόν, με την τυχαία λέξη που θα μου λέει κάθε εβδομάδα η Μίνα, να κάθομαι το ΣΚ πάνω από μια εφημερίδα, ένα βιβλίο, ένα περιοδικό ή κάτι άλλο με χαρτί και λέξεις και να κάνω μια βουτιά στις λέξεις και τις ιστορίες. Να ξεφυλλίζω, να διαβάζω, να παρατηρώ λέξεις και εικόνες, και όπου χτυπήσει το εσωτερικό μου καμπανάκι να σταματώ και να συνδέω την ιστορία που έχω μπροστά μου με τη λέξη που μου δόθηκε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τη λέξη “ΤΑΞΙΔΙ“.

 

Και αυτό έκανα. Το άρθρο που τράβηξε την προσοχή μου ήταν το “Η Αλίκη στη χώρα του VR” που βρήκα στο ΒΗΜΑgazino. Και την υπόλοιπη ιστορία, που με ενέπνευσε αυτό το άρθρο να γράψω, μόλις το διάβασες.

 

Αν θέλεις να λάβεις κι εσύ μια λέξη για να κάνεις το δικό σου παιχνίδι λέξεων τότε μπορείς να αφήσεις το σχόλιό σου στην ανάρτησή της Μίνας στο Facebook και αυτή θα φροντίσει να σου στείλει μια λέξη για να αρχίσεις το δικό σου ταξίδι λέξεων.

 

Περισσότερα για τη Μίνα Γκρέκα μπορείς να διαβάσεις στη συνέντευξη που έδωσε στη Μαρία Μυλωνά και τις Πυγολαμπίδες.

 

 

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.