Παιχνίδια που θα θέλεις να παίξεις σήμερα κιόλας με τα παιδιά σου στη φύση! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Παιχνίδια που θα θέλεις να παίξεις σήμερα κιόλας με τα παιδιά σου στη φύση!

Ιδέες παιχνιδιών – κείμενα: Ομάδα παιδαγωγών – Νηπιαγωγών Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου Παιδικόραμα*

 

Τι κι αν ο κορονοϊός έχει περιορίσει τις εκδηλώσεις και τις μαζικές συγκεντρώσεις; Η άνοιξη ζητάει παιχνίδια και γέλια και εμείς στις Πυγολαμπίδες αγαπάμε να βρίσκουμε λύσεις και να χαιρόμαστε με κάθε μέσο που διαθέτουμε.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν, με τη βοήθεια εμπνευσμένων νηπιαγωγών, μια σειρά από εύκολα παιχνίδια, που μπορείτε να παίξετε στη φύση μαζί με την οικογένειά σας.

Έτοιμοι; Πάμε!

 

Παιχνίδια με διάφορα απλά υλικά

 

Παιχνίδια ισορροπίας με μπάλες

 

  • Μέχρι πού μπορείς να φτάσεις με μια μπάλα ανάμεσα στα γόνατά σου; Το παιδί πρέπει να χοροπηδά μέχρι να φτάσει το σημείο τερματισμού που θα έχετε ορίσει από πριν χωρίς να του πέσει η μπάλα. Διαγωνισμός με γονείς και παιδιά: κερδίζει όποιος καταφέρει χοροπηδώντας να κρατήσει τις μπάλες ανάμεσα στα γόνατα!

 

  • Ισορροπία με μπάλα και συνεργασία. Οι γονείς και το παιδί τοποθετούν μία μπάλα ανάμεσα τους με διάφορους τρόπους και προσπαθούν να κάνουν μία διαδρομή μαζί χωρίς να πέσει.

 

  • Η οικογένεια δημιουργεί έναν κύκλο κάτω στο έδαφος. Η μπάλα θα πρέπει να κάνει τον γύρο του κύκλου περνώντας από τον έναν στον άλλον χωρίς να χρησιμοποιηθούν χέρια αλλά μόνο πόδια!

 

 

Παιχνίδι με μαντήλια (ή κάλτσες ή γραβάτες ή πανιά)

 

  • Το μαντήλι τοποθετείται στο πίσω μέρος του παντελονιού σαν ουρά. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να τραβήξεις και να βγάλεις τις «ουρές» των άλλων ενώ παράλληλα να τρέχεις και να ελίσσεσαι ώστε να  μην αφήσεις κάποιον να βγάλει την δική σου!

 

Παιχνίδι ισορροπίας με κουτάλι και μπαλάκι

 

  • Ορίζεται μία διαδρομή (π.χ. από ένα δέντρο ως ένα άλλο) την οποία θα πρέπει γονείς και παιδιά να διανύσουν ισορροπώντας ένα μικρό μπαλάκι (ή το αυγό του kinder) σε ένα κουτάλι. Το κουτάλι με το μπαλάκι μπορεί να το κρατάν με το χέρι ή να το ισορροπούν στο στόμα.

 

 

Παιχνίδι με μανταλάκια ή χαρτάκια post it

  • Όσο παίζει η μουσική βάλε όσα περισσότερα μπορείς στην μπλούζα της μαμάς, του μπαμπά, των αδελφών, των φίλων.

 

Βack to back ζωγραφική

  • Ένας κολλάει 1 φύλλο χαρτί στην πλάτη του και έχει ένα ακόμη μπροστά του. Ένας  ζωγραφίζει πάνω στην πλάτη του άλλου και αυτός που είναι μπροστά συγκεντρώνεται για να νιώσει τις γραμμές που ζωγραφίζει ο άλλος στην πλάτη του και προσπαθεί να αντιγράψει το σχέδιο μπροστά του. Στο τέλος συγκρίνουμε τις ζωγραφιές!

 

Το φίδι

  •  Θα χρειαστείτε ένα σκοινί ή ένα σπάγκο περίπου 2 μέτρων. Ο γονέας κρατά τη μία άκρη, κοντά στο πάτωμα και κουνά το «φίδι», ενώ το παιδί που στέκεται όρθιο προσπαθεί, χοροπηδώντας, να πατήσει τη άλλη άκρη, δηλαδή «την ουρά του φιδιού». Ο γονέας, ο οποίος ελέγχει το επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού, θα πρέπει να το κουνά τόσο γρήγορα ή αργά ώστε το παιδί να τα καταφέρνει κάποιες φορές.  Όταν το παιδί καταφέρει να πατήσει την ουρά του φιδιού, ζητήστε του να περπατήσει κατά μήκος του σχοινιού που βρίσκεται πλέον στο έδαφος, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό την ισορροπία του.

 

Οι χώρες

  • Χρειάζεται μία μπάλα και διάθεση για τρέξιμο! Ένας παίκτης βρίσκεται στο κέντρο του νοητού κύκλου, κρατώντας την μπάλα. Οι υπόλοιποι παίκτες βρίσκονται γύρω του. Ο κεντρικός παίκτης πετά την μπάλα ψηλά και φωνάζει το όνομα μιας χώρας, από αυτές που είχαν επιλέξει αρχικά οι παίκτες. Ο παίκτης που ακούει τη χώρα του, τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορεί για να πιάσει την μπάλα. Μόλις την πιάσει, φωνάζει στοπ και οι υπόλοιποι παίκτες σταματούν να τρέχουν και μένουν αγαλματάκια. Ο παίκτης που κρατά τώρα την μπάλα, προσπαθεί να πετύχει έναν άλλον που παραμένει ακίνητος. Αν γίνει αυτό, αλλάζουν οι ρόλοι και το παιχνίδι συνεχίζεται!

 

 

Παιχνίδια χωρίς υλικά!

 

  • «Τι έχω στο μυαλό μου;» Εναλλάξ το παιδί και ο γονιός (ή οι γονείς) παρατηρούν γύρω τους και διαλέγουν κάτι από το περιβάλλον (ένα λουλούδι, ένα παγκάκι, ένα σκυλί, ένα μπουκάλι νερό). Οι υπόλοιποι προσπαθούν να το βρουν κάνοντας ερωτήσεις που απαντώνται με ναι ή όχι. (π.χ. είναι πράσινο; Μυρίζει ωραία; Το φέραμε από το σπίτι; κ.τ.λ.)

 

  • «Whisper challenge» ή «διάβασε τα χείλη μου»! Ένας παίκτης κάθε φορά φοράει ακουστικά και ακούει μουσική τόσο δυνατά ώστε να μην ακούει τους γύρω ήχους. Ο άλλος παίκτης του λέει μία φράση ή λέξη αργά και καθαρά ώστε να καταφέρει να την «διαβάσει» από τα χείλη του!

 

  • «Ούτε ναι ούτε όχι»! Ένας παίκτης κάθε φορά απαντά σε ερωτήσεις που του κάνουν οι υπόλοιποι. Μπορεί να χρησιμοποιήσει όποια λέξη θέλει εκτός από «ναι» και «όχι». Έτσι, θα πρέπει να θυμάται να αρνείται με φράσεις όπως: «με τίποτα», «αποκλείεται», «ποτέ» κ.ά. και να συμφωνεί με λέξεις/φράσεις όπως: «βεβαίως», «φυσικά», «έτσι ακριβώς» κ.ά.!

 

  • Ποιος θα φτάσει πρώτος στο δέντρο; Ορίστε τη γραμμή εκκίνησης στο έδαφος όπου πίσω από αυτήν θα πρέπει να βρίσκονται όλοι οι παίκτες. Ο διαιτητής του παιχνιδιού περιγράφει κάθε φορά ένα αντικείμενο ξεκινώντας από ελάχιστες πληροφορίες, όσο ο χρόνος περνάει δίνει περισσότερα στοιχεία. Για παράδειγμα «είναι μεταφορικό μέσο»… «είναι πολύ μεγάλο»… «μπαίνουν πολλοί άνθρωποι μέσα»… «πετάει στον ουρανό».  Όποιος το βρει πρώτος κάνει ένα πηδηματάκι προς το δέντρο! Νικητής είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος στο δέντρο, άρα θα έχει βρει και τις περισσότερες απαντήσεις. Τον ρόλο του διαιτητή μπορούν να τον πάρουν φυσικά και τα παιδιά.

 

  • Πρόσεξε μη σε πατήσω! Κυνηγητό όπου ο κυνηγός κυνηγάει… τις σκιές των παιδιών! Όποια σκιά πατήσει, το παιδί αυτό μένει ακίνητο χωρίς το δικαίωμα να κινηθεί ξανά. Όποιος μείνει τελευταίος χωρίς να πατηθεί η σκιά του, είναι ο επόμενος κυνηγός.

 

  • Το χρώμα της μάγισσας. Η μάγισσα φωνάζει δυνατά «το χρώμα της μάγισσας είναι…» και λέει ένα χρώμα. Οι παίκτες τρέχουν στον χώρο όσο πιο γρήγορα μπορούν για να αγγίξουν κάτι, με το συγκεκριμένο χρώμα.

 

 

 

Αν σου έρχεται στο μυαλό κάποιο άλλο παιχνίδι, που αγαπάτε να παίζετε με την οικογένειά σου, θα χαρούμε πολύ να μας το γράψεις σε σχόλιο!

 

* Το Παιδικόραμα είναι ένας ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός – Νηπιαγωγείο στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Εδώ, το σχολικό περιβάλλον ενθαρρύνει τη μάθηση αξιοποιώντας τη φυσική περιέργεια των παιδιών και την έμφυτη διάθεση τους για εξερεύνηση και ανακαλύψεις. Αν αναζητάς την κατάλληλη πρώτη σχολική φωλιά για το παιδί σου, μπορείς να αντλήσεις περισσότερες πληροφορίες για το Παιδικόραμα μέσα από την ιστοσελίδα του ή τη σελίδα του στο facebook. 

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.