Η family friendly Αθήνα μέσα από τα μάτια της Πέπης (aliceonboard.com) – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Η family friendly Αθήνα μέσα από τα μάτια της Πέπης (aliceonboard.com)

Αισίως 44 ετών, με δύο παιδιά που σχεδόν την φθάνουν στο ύψος, και την έχουν ξεπεράσει σε λογική και ευαισθησία, με ένα on line κατάστημα με παιδιά ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, το Alice on Board, ένα blog για να θυμάται τα όμορφα που ζει μαζί τους, περιστασιακά και αρθρογράφος στο elculture, αλλά κυρίως λάτρης της βόλτας στο κέντρο της Αθήνας χέρι χέρι με την Αλίκη και τη Βάλια, των ταξιδιών, των βιβλίων, και της φωτογραφίας.

 

Ας γνωρίσουμε καλύτερα την Πέπη Νικολοπούλου

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου παιδικός ήρωας;

Απίστευτο αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον ήρωα. Μάλλον πάντα με γοήτευαν οι αληθινοί άνθρωποι και στα μάτια μου ηρωοποιούσα πρόσωπα όπως ο θείος μου ο Φάνης που μπορούσε να κατασκευάσει, να φτιάξει τα πάντα και παράλληλα μας διασκέδαζε και ήταν η ψυχή της παρέας. Η κυρία Μαρία του 3ου ορόφου που θα έκανε συντροφιά τα βράδια στην μητέρα μου που συχνά έμενε μόνη γιατί ο μπαμπάς λάτρευε να βγαίνει και φυσικά η  γλυκιά Κατερίνα με τη μπάσα φωνή που δεν ερχόταν για μπάνια στη θάλασσα, ούτε έβλεπε μαζί μας τρώγοντας πασατέμπο τις ελληνικές ταινίες της Κυριακής, ούτε έκανε ποδήλατο μαζί μας, ούτε έπαιζε αγαλματάκια ακούνητα αγέλαστα αλλά που ήταν πάντα χαμογελαστή, παρόλο που είχε … ένα επιπλέον χρωμόσωμα.

 

Ποιό είναι το αγαπημένο σου περιοδικό και ποιο το αγαπημένο σου blog που διαβάζεις καθημερινά;

Καθημερινά θα διαβάσω Καθημερινή για την επικαιρότητα, το elculture για τον πολιτισμό, μου αρέσει να ¨ξεφυλλίζω το andro και σίγουρα θα αγοράσω τη VOGUE κάθε μήνα που αγαπώ. Θα αγοράσω όταν το πετύχω σε κάποιο περίπτερο του κέντρο το Wallpaper για την φοβερή αισθητική του. Λαμβάνω φυσικά newsletter από το Conde Nast Traveler και τη Molly Yeah που έχει μια θαυμάσια επαφή με τη φωτογραφία της food κουλτούρας.

Athens for kids

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου ταξιδιωτικός προορισμός στην Ελλάδα και ποιος στο εξωτερικό;

Στην Ελλάδα έχω λατρεία απεριόριστη για τις Κυκλάδες και κάθε μικρό κρυμμένο θησαυρό τους. Ξεχωρίζω τα νησιά Δονούσα και Φολέγανδρο ενώ τις λοιπές εποχής μας αρέσει να ανακαλύπτουμε και από ένα καινούργιο μικρό χωριό της ευρύτερης περιοχής των Ζαγοροχωρίων.

Στο εξωτερικό δυστυχώς, με εξαίρεση τη Τυνησία, οι αποδράσεις μου έχουν περιοριστεί στην Ευρώπη. Δεν θα πω ποτέ όχι για μια βόλτα στο κέντρο του Παρισιού, αλλά και στα σοκάκια της Ρώμης που είναι από μόνη της ένα ολόκληρο μουσείο. Επιθυμία μεγάλη και στόχος για φέτος το Βερολίνο.

 

Η Αθήνα για την Πέπη Νικολοπούλου

Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Με ποιό επίθετο θα περιέγραφες την Αθήνα;

Ζωντανή, φασαριόζα, άτσαλα υπέροχη.

 

Ποιά είναι η αγαπημένη σου γειτονιά;

Λατρεύω να χάνομαι στα στενά του Κεραμικού που ειδικά το καλοκαίρι μοιάζουν με ένα νησί στο κέντρο της πόλης. Να ανηφορίζω τα πέτρινα σοκάκια της Πλάκας περικυκλωμένη από την μοναδική ιστορία αυτού του τόπου, με θέα την αρχαία αγορά από τη μια πλευρά και τον αγέρωχο βράχο της Ακρόπολης από την άλλη.

 

Τι σε ενθουσιάζει στην Αθήνα και τι σε ξεβολεύει;

..κι η Aθήνα ζαφειρόπετρα στης γης το δαχτυλίδι.

Κωστής Παλαμάς, 1859-1943, Ποιητής

Η Αθήνα, παρά τις όποιες δυσκολίες της που ως επί το πλείστων προκύπτουν από την αυξημένη εισροή κόσμου,  και την πρόσφατη οικονομική κρίση που άφησε πολύ κόσμο άστεγο και σε δυσμενή κατάσταση, παραμένει μια πόλη με δυνατότητες, μια πόλη που αντέχει και που μπορεί να επαναπροσδιορίσει τον χαρακτήρα της και να αναδυθεί και πάλι. Αυτό είναι και το στοιχείο εκείνο που με εντυπωσιάζει σε ετούτη την πόλη: το ταλέντο της ανάδυσης από την κατηφόρα. Η ομορφιά και η ασχήμια σε ατυχείς αναλογίες με δυναμική.

Θα ήταν άδικο από μέρους μου, να μιλήσω για «ξεβόλεμα» όταν έχω σπίτι, δουλειά και οικογένεια που με αγαπάει.

 

Πώς θα περιέγραφες την καθημερινότητα σου με τα παιδιά στην Αθήνα

Η γειτονιά μας δεν βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας αλλά μερικά χιλιόμετρα πιο βόρεια. Μια γειτονιά περικυκλωμένη από πράσινο, διαθέτει πάρκα, χαμηλή δόμηση και είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος για να μεγαλώνεις την οικογένειά σου. Κοντά πάντα στο κέντρο της Αθήνας ώστε να μην χάνουμε στιγμή από τις πολιτιστικές δράσεις της πόλης, και να ζούμε τον παλμό της σύγχρονης πρωτεύουσας όταν το επιθυμούμε. Κυρίως λοιπόν τα ΣΚ την απολαμβάνουμε και μοιάζουμε λίγο με τουρίστες στην ίδια μας την πόλη. Μόνο χάρτες δεν κρατάμε – ανακαλύπτουμε γωνιές της και παθιαζόμαστε με κάθε νέα άφιξη.

 

Έχουμε μόνο 3 μέρες στην Αθήνα. Τι μας προτείνεις;

Πού να μείνουμε (τοποθεσία ή/και κατάλυμα):

Δεν έχει χρειαστεί να μείνω εκτός σπιτιού όμως σίγουρα υπάρχουν κάποιες προτάσεις που με δελεάζουν όπως το Circus Hotel στη Σαρρή στο Ψυρρή που είναι και ένα από τα αγαπημένα μας στέκια το χειμώνα για Brunch,  το Zillers με την υπέροχη ταράτσα του, και το Ergon στη Μητροπόλεως, το The Artists και το Inn Athens στην Ερμού στην καρδιά του κέντρου. Φυσικά η φιλοξενία από φίλους είναι μοναδική και πάντα θα είναι στην κορυφή της καρδιάς μας.

Cirkus Hotel

Πού να περπατήσουμε;

Το κέντρο της Αθήνας είναι μοναδικό. Τώρα το καλοκαίρι, αφού πέσει λίγο ο ήλιος αξίζει να ξεκινήσει κανείς τη βόλτα του από την Μητροπόλεως, να χαθεί για λίγο στα στενά της Νίκης, της Ηπίτου με κατεύθυνση είτε προς Πλάκα είτε προς Ψυρρή και δίχως κάποιο προορισμό, με μόνη πυξίδα την Ακρόπολη να σεργιανίζεις. Αν ωστόσο θέλεις για λίγο να φύγεις από το κέντρο για να δροσιστείς, σου προτείνω μια όμορφη βόλτα ανάμεσα στα αριστοκρατικά νεοκλασικά της Κηφισιάς, στα στενά της ανάμεσα στους όμορφους κήπους με το αγιόκλημα.

 

Πού να ψυχαγωγηθούμε;

Πολλά και διάφορα ανάλογα με τη διάθεση της παρέας. Το Μουσείο της Ακρόπολης αν δεν το έχετε δει είναι must αλλά και το αρχαιολογικό Μουσείο με το ωραίο καφέ στον κήπο του. Ενδιαφέροντα προγράμματα φιλοξενεί το  Ίδρυμα Ευγενίδη, όπως η έκθεση Athena που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε, και εκεί κοντά μια βόλτα στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος επιβάλλεται.

Ίδρυμα Ευγενίδου

 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Μουσείο Μπενάκη είναι σημεία που αξίζει να επισκεφθείς. Διαθέτουν και όμορφα καφέ και πωλητήρια.

 

 

Πού να διασκεδάσουμε;

 Στο κέντρο της Αθήνας πολύ φοβάμαι πως κάτι τέτοιο δεν θα βρείς. Μπορείς όμως να επισκεφθείς την Τεχνόπολη, όλο και κάποια έκθεση ή συναυλία θα έχει, και εκεί, σε ένα μικρό πάρκο, θα βρείς την πιο όμορφη αράχνη που υπάρχει, συνδεδεμένη με τσουλήθρα, που όλα τα παιδιά αγαπούν. Πάρε ένα καφέ και κάτσε στο παγκάκι. Θα χαμογελάς συνέχεια.

Πιο κάτω, στην Πειραιώς 260, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, θα βρείς διαδραστικό έργο τέχνης για παιδιά του Μαρκ Χατζηπατέρας. Κάθε απόγευμα, από τις 19:30 ως τις 21:00 το βράδυ, τα παιδιά μπορούν να παίζουν στην πρωτότυπη εγκατάσταση με μαξιλάρια.

Building Hope: Ο Μαρκ Χατζηπατέρας με μια εγκατάσταση για παιδιά στην Πειραιώς 260

Υπάρχει φυσικά το Allou Fun Park που απλά δεν το προτείνω γιατί προσωπικά με αγχώνει και προτιμώ μικρότερα και πιο ελεγχόμενα σχήματα. Στον Εθνικό Κήπο, θα βρείς μια υπέροχη παιδική χαρά και πάντα μπορείτε να περπατήσετε και να απολαύσετε την ομορφιά του Κήπου.

Επίσης μπορείς να επικοινωνήσεις με το Athens for kids να λάβεις μέρος σε ένα από τα υπέροχα προγράμματα που οργανώνουν, είχαμε πρόσφατα λάβει μέρος σε μια ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, να επισκεφθείς ένα escape Room, σου προτείνω ανεπιφύλακτα το Master Mind στο Μοναστηράκι

 

 

Πού να γευτούμε ιδιαίτερες γεύσεις;

Tον τελευταίο χρόνο έχουμε αγαπήσει την ευκολία του street food, και του μεξικάνικου. Αν βρεθείς στον πεζόδρομο τος Ηπιτού να φας στο Kiki de Grece και λίγο πιο κάτω επί της Μητροπόλεως θα βρείς το Σερσέ Λα Φαμ Με μικρά πιατάκια και αύρα «σαν άλλοτε», στο Ergon φυσικα και αν θέλεις κάτι όπου το παιδί θα νιώσει λίγο πιο άνετα, στην Πλατεία Καρύτση το Str Eaters. Στην Αιόλου, θα σου πρότεινα να στηθείς για λίγο στην ουρά για Φαλάφελ και για pizza στο School στην Πλατεία Αγίας Ειρνήνης (καλύτερα μέσα τώρα το καλοκαίρι). Φυσικά να ανηφορίσεις μετά την Αθηναίδος και να κάνεις μια στάση για παγωτό -14, στον αριθμό 3 – είναι απλά υπέροχο.

Αν βρεθείς προς την Τεχνόπολη, παίζοντας στο Πάρκο, τότε μια στάση στην ταράτσα του Bios αξίζει ή πιο μέσα η Favela με το μικρό κηπάκι της στο πίσω μέρος θα σε εντυπωσιάσει.

Str Eaters

Bios

Favela

 

Και αν αγαπάτε τα κέικ και τη ζάχαρη, τότε σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε την εμπειρία που λέγεται Little Kook.  Πάρε το Μετρό, κατέβα στη στάση Μοναστηράκι και περπάτησε απέναντι στην κάθετη της Ερμού Πιττάκη και όλα τα άλλα δεν τα χρειάζεσαι – ούτε νούμερα, ουτε gps. Η εικόνα από μόνη της θα σε οδηγήσει.

Ο δρόμος, ένας στενός πεζόδρομος με κρεμαστά φωτιστικά και στο τέλος του η πύλη των παραμυθιών. Το Little Kook έχει πλέον γίνει γνωστό σε πολύ κόσμο. Και η διακόσμησή του, παραμυθένια ίσως και στα όρια του κιτς είναι μόνιμη – δεν είναι εποχική. Το μενού περιλαμβάνει γλυκά κυρίως με μεγάλη ποικιλία σε κέικ σοκολατένια, με καραμέλα, με μπανάνα με καρότο, κρέπες και milk shakes. Έχει καφέ και τσάι αλλά και φρέσκους χυμούς για τα παιδιά αλλά και για εσένα που σου λείπουν όπως εμένα οι βιταμίνες. To σκηνικό αλλάζει κάθε φορά.

Αν πάλι βρεθεις στην Κηφισιά, μπορείς να απολαύσεις το μεξικάνικό σου στο Ancho Mexican Grill (Κασσαβέτη 9, Κηφισιά), ένα γνήσιο μεξικάνικο στέκι που συνδυάζει την απόλαυση του street food με την ατμόσφαιρα ενός burrito bar της Καλιφόρνια, όπου φτάχνεις μόνος σου το πιάτο σου, και μετά μην χάσεις να απολαύσεις ένα παγωτό στο Da Vinci.

 

Tips – οδηγίες για επιβίωση:

Να έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό μαζί σας

Δώστε χρόνο στην πόλη να σας δείξει το πραγματικό της πρόσωπο

 

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.