Empty your room: Δώσε στα παιχνίδια σου μια δεύτερη ευκαιρία – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Empty your room: Δώσε στα παιχνίδια σου μια δεύτερη ευκαιρία

Ένας σύντομος οδηγός για να χαρίσετε στα παιχνίδια σας νέα ζωή!

Τα περισσότερα παιχνίδια είναι δυστυχώς φτιαγμένα από μη – ανακυκλώσιμο πλαστικό. Προσφέροντάς τους περισσότερες χρήσεις, παρατείνετε τον κύκλο ζωής τους και αυτό είναι επίσης θετικό για το περιβάλλον.

Ένας από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους για να περάσουμε στα παιδιά το σημαντικό μήνυμα της Μείωσης -Επαναχρησιμοποίησης – Ανακύκλωσης είναι να οργανώσουμε μια ομαδική δραστηριότητα με επίκεντρο τα παιχνίδια τους.

 

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες ιδέες σχετικά με τηνΜείωσης -Επαναχρησιμοποίησης – Ανακύκλωσης (Reduce – Reuse – Recycle) αλλά και να συμμετέχετε σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό (συμμετοχή ως 22/03) μπείτε στη σελίδα μας “ThePaperBoat” 

 

Ελπίζουμε ότι θα βρείτε χρήσιμο τον παρακάτω οδηγό που ετοιμάσαμε, για τη διοργάνωση της δικής σας δραστηριότητας «Δίνω στα παιχνίδια μου μια δεύτερη ευκαιρία», ώστε τα παιδιά να δώσουν τα παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν πια αλλά και ταυτόχρονα να ανακαλύψουν θησαυρούς στα δωμάτια άλλων παιδιών.  Εννοείται ότι ο πειραματισμός και η προσθήκη της δικής σας προσωπικής πινελιάς θα κάνει τη διαδικασία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα!

Όπως εύστοχα κάποιος έγραψε σε έναν ταξιδιωτικό οδηγό «η πίσω αυλή του σπιτιού μας μπορεί για κάποιον να είναι ονειρεμένο μέρος να επισκεφτεί – one’s backyard it’s another’s dream place».

Καλή διασκέδαση!

 

«Δίνω στα παιχνίδια μου μια δεύτερη ευκαιρία»

Οδηγός Διοργάνωσης Εκδήλωσης

  • Ένας καλός αριθμός συμμετεχόντων είναι 5 με 15 παιδιά. Ορίστε συγκεκριμένο μέρος και ώρα για την δραστηριότητα.

 

  • Κάθε παιδί καλείται να φέρει από 5 έως 10 παιχνίδια. Πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση: ας έχουμε στο μυαλό μας (μικροί και μεγάλοι) ότι τα άλλα παιδιά δεν αντικαθιστούν τον κάδο απορριμμάτων μας! Επιτρέπονται επίσης τσάντες, όπως για παράδειγμα μια τσάντα 100γρ. από διάφορα μεμονωμένα κομμάτια lego.

 

  • Είναι καλό να αποφεύγονται παιχνίδια με μπαταρίες καθώς μπορεί να δημιουργηθούν συγκρούσεις για τις συνθήκες λειτουργίας τους.

 

  • Καλό είναι να οριστεί ένα εύρος ηλικιών των παιδιών που θα συμμετέχουν. Η προσπάθεια να δώσεις βρεφικά παιχνίδια σε παιδιά δημοτικού μπορεί να φέρει απογοήτευση.

 

  • Μπορείτε να διοργανώσετε και θεματικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα λίγο πριν το καλοκαίρι με θέμα “παιχνίδια παραλίας”

 

  • Ο χώρος που θα επιλέξετε πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένος και αρκετά μεγάλος, ώστε κάθε παιδί να έχει αρκετό χώρο για να απλώσει και να παρουσιάσει τα παιχνίδια του. Το καλοκαίρι, οι εξωτερικοί χώροι είναι πιο λειτουργικοί και ευχάριστοι για τα παιδιά.

 

  • Για παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών είναι προτιμότερο να ελαχιστοποιηθεί η συμμετοχή των γονιών. Είναι απαραίτητη βέβαια η συμμετοχή τουλάχιστον ενός ενήλικα που θα εποπτεύει όλη την διαδικασία και θα επεμβαίνει για να διευκολύνει πιθανές συγκρούσεις. Τα πιο μικρά παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους.

 

  • Μια απλή ανταλλαγή παιχνιδιών συνήθως είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Το πιο εύκολο και αποτελεσματικό είναι να στηθεί ένα σύστημα με κουπόνια ως εξής: το κάθε παιδί θα παραλάβει τόσα κουπόνια όσα τα παιχνίδια που έφερε. Και μπορεί να πάρει τόσα παιχνίδια όσα τα κουπόνια που έχει (δεν μπορεί να πάρει παραπάνω). [Με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και χρήματα αλλά αυστηρά συμβολικά, όπως για παράδειγμα να ορίσουν τα ίδια τιμές στα παιχνίδια τους από 0.50€ έως 1€ το καθένα.  Αυτό λειτουργεί συνήθως καλά και βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν την έννοια της χρήσης των χρημάτων]

 

  • Ο οικοδεσπότης/διοργανωτής πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον νερό για τους συμμετέχοντες, προσπαθώντας να αποφύγει τα πλαστικά μπουκάλια και τα ποτηράκια μιας χρήσης J. Κεράσματα, χυμοί κτλ μπορούν να φέρουν όλοι οι συμμετέχοντες και να προσφέρονται σε κάθε σταντ.

 

Ο Οδηγός Διοργάνωσης Empty your Room σε pdf για να τον κατεβάσετε δωρεάν και να τον μοιραστείτε με φίλους σας.

 

Ευχόμαστε να απολαύσετε τη διαδικασία!

Θα χαρούμε πολύ να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας!

 

Το άρθρο έγραψαν:

Lucia Fanini, Βιολόγος

Ολυμπία Παπαδοπούλου, Περιβαλλοντολόγος

Ιωάννα Σεραφειμίδου, Family Friendly Culture Advocate & Βlogger

 

Οι Πυγολαμπίδες και το The Paper Boat υπό τον συντονισμό της εταιρείας Tero και της βιολόγου Lucia Fanini (συνεργάτιδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών) ξεκινάνε δράσεις στα πλαίσια του έργου «Networking against plastic pollution» που θα διαρκέσει έως και τον Νοέμβριο του 2019. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τις ελληνικές οικογένειες και τους τοπικούς φορείς για την θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες αλλά χρειάζεται και τη δική μας συμβολή. Το έργο χρηματοδοτείται από την κοινή πρωτοβουλία «Beyond Plastic Med initiative (BeMed)» των οργανισμών Prince Albert II of Monaco FoundationTara Expeditions FoundationSurfrider Foundation Europe και Mava Foundation

       

#beyondplasticmed #plastic #BeatPlasticPollution #plasticfreejuly #plasticpollution #marinelitter #bemed#breakfreefromplastic

* *  This document was produced with the financial assistance of Beyond Plastic Med. The contents of this document are the sole responsibility of Tero Single Member PC and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the Prince Albert II of Monaco Foundation, Beyond Plastic Med or its founders.

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.