family friendly – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ANEL HONEY PARK: ένα θεματικό πάρκο για τη ζωή της μέλισσας!

Το ήξερες ότι σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, κοντά στο Νέο Ρύσιο, υπάρχει ένα οργανωμένο υπαίθριο φυσικό μουσείο; Πρόκειται για το μοναδικό θεματικό πάρκο για τη ζωή και τα προϊόντα της μέλισσας, που μπορούν να επισκεφτούν όχι μόνο σχολεία, αλλά και οικογένειες, με σκοπό τη γνωριμία και την εξοικείωση με το καταπληκτικό αυτό έντομο.

 

Το Anel Honey Park άνοιξε τις πόρτες του πριν από πέντε χρόνια περίπου, με σκοπό να μοιραστεί με το κοινό, και ιδιαίτερα με τα μικρά παιδιά, μικρές και σημαντικές λεπτομέρειες από τη ζωή της μέλισσας, τον τρόπο που αυτή αναπαράγεται, τη μυστική ζωή της βασίλισσας και της οργανωμένης κυψέλης, τα προϊόντα της όπως η γύρη, η πρόπολη και ο βασιλικός πολτός. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να πιάσουν και να κατασκευάσουν κεριά με φυσικό κερί μέλισσας, να μυρίσουν τα διαφορετικά μυρωδικά της φύσης που δίνουν το άρωμά τους στις διαφορετικές ποικιλίες μελιού αλλά και να δοκιμάσουν το ίδιο το μέλι, μέσα από έναν βιωματικό και ιδιαίτερα διασκεδαστικό τρόπο. Φυσικά θα γνωρίσετε και τους φίλους των μελισσών, τον Λάμπη, τη Μαργαρίτα και όλα τα υπόλοιπα ζωάκια, που με πολλή φροντίδα φιλοξενούν στο ANEL honey park, θυμίζοντάς μας πως είμαστε μέρος μιας μεγάλης αλυσίδας και πως όλοι έχουμε ανάγκη τους φίλους (ανθρώπους και ζώα).

 

 

anel melisokkomikoparko 133

anel melisokkomikoparko 117

anel melisokkomikoparko 113

Εμείς επισκεφτήκαμε το ANEL Honey Park το φθινόπωρο που μας πέρασε μαζί με φίλους των Πυγολαμπίδων στο κλουβί και ήταν μια πραγματικά απολαυστική εμπειρία!

Καταπληκτική η ομάδα της ANEL Honey Park, μας περιποιήθηκε με το παραπάνω! Μπορείτε και εσείς να κλείσετε μια οργανωμένη επίσκεψη!

 

anel melisokkomikoparko 197

anel melisokkomikoparko 210

anel melisokkomikoparko 071

Το Μελισσοκομικό Πάρκο μπορούν να επισκεφτούν οργανωμένα τα σχολεία (κατόπιν συνεννόησης) αλλά και κάθε οικογένεια καθημερινές ή τα Σάββατα το πρωί από τις 10:00 – 15:00. Μπορείτε να προμηθευτείτε τον χάρτη αυτοξενάγησης και να περιηγηθείτε δωρεάν στο Πάρκο, ενώ υπάρχει πλέον και καφέ και μικρογεύματα, όπου μπορείτε να κάνετε το διάλειμμά σας ενώ τα παιδιά θα παίζουν με ασφάλεια στο πάρκο. Στα “κατοικίδια” του πάρκου προστέθηκε και ένα όμορφο αλογάκι που μπορεί κάποιος να κάνει βόλτα.

Αν θέλετε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, μπορείτε να προγραμματίσετε μια με φίλους σας μια οργανωμένη ξενάγηση που περιλαμβάνει:

 • Εξερεύνηση / θεματικές στάσεις για την μέλισσα
 • Επίδειξη συλλογής προϊόντων μέλισσας
 • Δραστηριότητες με τον χάρτη αυτο-ξενάγησης
 • Κέρασμα γιαούρτι με μέλι

Το κόστος της οργανωμένης ξενάγησης κοστίζει 5€ για τους ενήλικες και 4€ για τα παιδιά.

Ακολουθούν μερικές εικόνες από τη δική μας οργανωμένη ξενάγηση που με πολλή χαρά προσέφερε το Anel Honey Park στους φίλους των Πυγολαμπίδων στο κλουβί, το περασμένο φθινόπωρο.

 

anel melisokkomikoparko 095

anel melisokkomikoparko 078

anel melisokkomikoparko 081

Τα παιδιά έφτιαξαν στο δικό τους κερί!

anel melisokkomikoparko 194

anel melisokkomikoparko 085

anel melisokkomikoparko 103

Μυρίσαμε όλα τα βότανα και μάθαμε πως δίνουν το άρωμά τους στα διαφορετικά είδη μελιού!

anel melisokkomikoparko 087

anel melisokkomikoparko 088

anel melisokkomikoparko 173

Δοκιμάσαμε μέλι απευθείας από το σπίτι της μέλισσας!

anel melisokkomikoparko 169

Στο χώρο της ANEL Honey Park μπορείτε να:

 • Ακολουθήσετε τις διαδρομές και να ανακαλύψετε πολλά μυστικά του πάρκου. Προμηθευτείτε το χάρτη αυτοξενάγησης και να περιηγηθείτε ΔΩΡΕΑΝ στο πάρκο.
 • Παρακολουθήσετε από ειδικές κυψέλες παρατήρησης, σε απόσταση αναπνοής, τις μέλισσες να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες, δίνοντας μαθήματα ζωής, συμπεριφοράς και εργατικότητας!
 • Χαλαρώσετε στα σπιτάκια μελισσοθεραπείας, ειδικά διαμορφωμένους χώρους στους οποίους μπορείς να χαλαρώσεις από το βόμβο και τη μυρωδιά της μέλισσας! Ενημερωθείτε για το κόστος.
 • Γευτείτε αγνά μελισσοκομικά προϊόντα, βότανα και καλλυντικά. Ρωτήστε τους εξειδικευμένους επιστήμονές της ANEL Honey park για τη χρήση και τα οφέλη τους.
 • Αγοράσετε προϊόντα της μέλισσας.
 • Κλείστε θέση σε μία από τις οργανωμένες περιηγήσεις, ενημερωθείτε για το κόστος.
 • Συμμετέχετε στις δραστηριότητες και τα σεμινάρια!
 • Διοργανώσετε το πάρτι του παιδιού σας!

 

anelmargarita

anel

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ώρες λειτουργίας  Δευτέρα – Παρασκευή, 08.00 – 17.00 & Σάββατο, 08.00 – 16.00

Τα προγράμματα και οι οργανωμένες ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού!

Το πάρκο λειτουργεί όλο τον χρόνο!

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη

Κατεβάστε τον χάρτη αυτοξενάγησης εδώ

Γράφουν για το ANEL Honey Park στο Tripadvisor

To ANEL Honey Park στο Youtube

Ένα ημερολόγιο – λεύκωμα για όλη την οικογένεια! Κατέβασέ το δωρεάν.

 

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Στις Πυγολαμπίδες γνωρίζουμε πως είναι να είσαι πολυάσχολος γονιός και έτσι αγαπάμε να μοιραζόμαστε μαζί σου ιδέες δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά και την οικογένεια. Αναζητούμε την έμπνευση σε κάθε τι γύρω μας, γιατί αυτό κάνει την καθημερινότητά μας πιο όμορφη και χαμογελαστή.  

Κάθε νέος χρόνος φέρνει μαζί του μια έντονη διάθεση για αλλαγές και νέα ξεκινήματα. Δεν ξέρω αν είσαι από αυτούς – αυτές που παθιάζονται να γράφουν, κάθε τέτοια εποχή, τους νέους στόχους τους, να παίρνουν από – τουλάχιστον – μία νέα ατζέντα για τη νέα χρονιά ή να ακούν podcast με σίγουρες τεχνικές για να αποκτήσουν το καλλίγραμο σώμα που χρόνια ονειρευόντουσαν, σίγουρα όμως θα συμφωνείς πως κάθε Δευτέρα ή κάθε 1η του χρόνου, νιώθουμε πάντα πιο δυνατοί και εμπνευσμένοι ώστε να καταφέρουμε νέα πράγματα.

 

Το νέο Ημερολόγιο – Λεύκωμα για όλη την οικογένεια!

Μπορεί φέτος να μην εκδόθηκε η αγαπημένη σου έντυπη agenda των πυγολαμπίδων (θα κυκλοφορήσει αυτόν τον Σεπτέμβριο, και κάθε επόμενο Σεπτέμβριο, σε επιλεγμένα σημεία διανομής στη Θεσσαλονίκη) ωστόσο έχουμε ετοιμάσει κάτι για εσένα, που σου αρέσει να ενισχύεις την καθημερινότητά σου με δημιουργικότητα, παρέα με την οικογένειά σου.

 

Κατέβασε δωρεάν το ημερολόγιο – λεύκωμα των πυγολαμπίδων και τύπωσέ το. Μπορείς να συρράψεις τα φύλλα του ή να τα βάλεις σε ένα όμορφο ντοσιέ που θα επιλέξεις μαζί με τα παιδιά σου από το πλησιέστερο σου μικρό βιβλιοπωλείο.

 

Σε αυτό το ημερολόγιο – λεύκωμα θα σημειώνεις μαζί με τα παιδιά όλα αυτά που κάνετε μαζί. Θα κρατάτε τις αναμνήσεις σας. Θα σημειώνετε αυτά που σας κάνουν εντύπωση. Θα προσθέτετε τις δικές σας ιδέες. Θα τις μοιράζεστε με τους φίλους σας. Θα τους εμπνέετε και αυτούς.

 

Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν με δικά τους χρώματα το ημερολόγιο, να προσθέσουν νέες σελίδες, να εμπνευστούν και να φιλοτεχνήσουν εξώφυλλο ή να το τυπώσουν και να το χαρίσουν στα παιδιά στην τάξη τους.

Το ημερολόγιο αυτό μπορεί επίσης να γίνει μια αφορμή για συζητήσεις. Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να συναποφασίσουν πως και ποιος θα γράφει κάθε φορά στο ημερολόγιο, να συζητούν γύρω από τα ενδιαφέροντα του καθενός, να επιλέγουν μαζί την κυριακάτική τους έξοδο ή να ρητορεύουν για την αγαπημένη τους ταινία. Δεν υπάρχουν κανόνες ούτε στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν. Χρειάζεσαι μονάχα φαντασία. 

 

Μοιράσου τις όμορφες στιγμές

Ευχόμαστε να απολαύσεις τη διαδικασία και θα χαρούμε να ανεβάσεις πρωτότυπες και χαρούμενες φωτογραφίες στα social media, ώστε να εμπνευστούν και άλλοι γονείς.

Θα μας βρεις στο Facebook και στο Instagram.

#pigolampides 

#miameramazi

 

Κατέβασε δωρεάν το ημερολόγιο – λεύκωμα των πυγολαμπίδων

Μπορείς να πατήσεις εδώ και να αποκτήσεις με μερικά κλικ το δικό σου ημερολόγιο, εντελώς δωρεάν. Θυμήσου να προωθήσεις αυτό το άρθρο σε όλους τους φίλους που θα ήθελες να τους υπενθυμίσεις πως οι μικρές καθημερινές χαρές, είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή μας.

 

Καλή Χρονιά!

 

 

 

SKYLIFE: Ένας νέος χώρος στην Καλαμαριά που αγκαλιάζει τη δημιουργικότητα μικρών και μεγάλων!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Ένας νέος, πρωτοποριακός χώρος άνοιξε στην Καλαμαριά με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια!

Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένα παιδί στη σημερινή εποχή είναι απεριόριστες. Οι γονείς βλέπουν πολλές επιλογές να ανοίγονται μπροστά τους, προσφέρουν στα παιδιά τους περισσότερα αγαθά από κάθε άλλη εποχή και όμως νιώθουν συχνά ανικανοποίητοι αλλά και γεμάτοι ενοχές και κούραση. Ο χρόνος με τα παιδιά τους είναι περιορισμένος και συχνά όχι ποιοτικός και ουσιαστικός. Σε όλα αυτά προστίθεται και ο ανεπαρκής χρόνος για τους ίδιους.

Με αυτή την οπτική στην καρδιά, η Μαρία Μπέφα, δημιούργησε το Skylife στην Καλαμαριά, με στόχο να υπάρχει ένας χώρος όπου όλα τα μέλη της οικογένειας θα μπορούν να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να αναπτυχθούν. Το Skylife είναι ένας πολυχώρος για μικρούς και μεγάλους, που είναι ανοιχτοί στη μάθηση, το παιχνίδι, την αλληλεπίδραση και την εξερεύνηση. Απευθύνεται σε όλους αυτούς που έχουν ανάγκη να βρίσκουν δημιουργική διέξοδο στη ζωή τους και να ανακαλύπτουν τρόπους να επικοινωνούν ουσιαστικά. Αγκαλιάζει όλη την οικογένεια και χαίρεται να τους βλέπει να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο.

 

 

Η Μαρία Μπέφα, με σπουδές στην Ψυχολογία, οραματίστηκε έναν Πολυχώρο, όπου σε τέσσερα επίπεδα ανοίγονται προοπτικές μάθησης, άσκησης και εξέλιξης για όλους. Θαυμάζω το νέο της αυτό δημιούργημα και όταν τη ρωτάω τι την κάνει περήφανη, μου λέει:

 

“Είμαι περήφανη για τους ανθρώπους που έχω στην ομάδα μου και για την ιδέα μου και πήρε σάρκα και οστά. Για μένα έχουν σημασία οι άνθρωποι και όχι τα αντικείμενα.”

 

Δε μπορείς ωστόσο να αγνοήσεις τις λεπτομέρειες των χώρων, που έχει επιμεληθεί η ίδια, και που δείχνουν την αγάπη της για το κάθε τι που την περιτριγυρίζει.

 

 

Μέσα από πληθώρα δημιουργικών δραστηριοτήτων, παιδιά και ενήλικες εξερευνούν, πειραματίζονται, κατασκευάζουν και παίζουν, παίρνοντας κατάλληλα ερεθίσματα για να αναπτυχθούν ολιστικά οι τόσο απαραίτητες ανάγκες και ικανότητές τους.

 

 

Οι χώροι

Σε κάθε όροφο θα ανακαλύψεις και έναν διαφορετικό κόσμο: ο χώρος για τα παιδιά, όπου λιτά χρώματα και διακριτικές γωνιές υποστηρίζουν τη μάθηση και την εξερεύνηση, ο χώρος για τους μεγάλους, που μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τμήματα άσκησης αλλά και δημιουργικής ενασχόλησης, ο χώρος για συνέδρια και ημερίδες για επιμορφωτικά -και όχι μόνο – σεμινάρια και τέλος ο ισόγειος χώρος του καφέ.

Το καφέ

Αν ως γονιός δεν επιθυμείς αρχικά να συμμετέχεις σε κάποια δραστηριότητα, θα μπορείς να καθίσεις αναπαυτικά στο ιδιαίτερο καφέ του Skylife και να απολαύσεις το ρόφημά σου (διαθέτει μια ποικιλία από γευστικά και υγιεινά σνακ και ποτά) και παράλληλα να εργαστείς στον υπολογιστή σου, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να συζητήσεις με τους ανθρώπους του Skylife για θέματα που σε προβληματίζουν ή απλώς να χαλαρώσεις με έναν φίλο σου! Μπορείς όμως να το επισκεφτείς καθόλη τη διάρκεια της μέρας (είναι ανοιχτό από τις 08:00-22:00) για ένα ραντεβού ή για να εργαστείς από εκεί.

Ξεφύλισσε ωστόσο το πρόγραμμα με τα τμήματα, είναι σίγουρο ότι θα παρσυρθείς σε δημιουργικές δραστηριότητες!

 

Φιλοσοφία του Skylife

Η φιλοσοφία του Skylife, κινείται γύρω από έναν πρωταρχικό στόχο: να αναπτυχθούν ελεύθερες και ισορροπημένες προσωπικότητες. Μέσα από εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες στοχεύει να καλλιεργήσει σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες και να διδάξει τις αξίες της ομαδικότητας, της κατανόησης και της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης.

 

Εσύ πότε θα το γνωρίσεις από κοντά;

Για να συμμετέχεις (εσύ ή το παιδί σου) σε ένα (ή και περισσότερα) τμήματα του Skylife,  δεν έχεις παρά να δεις όλα τα τμήματα του εδώ, να το ακολουθήσεις στο Facebook και στο Instagram και τέλος να περάσετε οικογενεαικώς από κοντά για να δείτε το χώρο και να αποφασίσετε αυτό που σας ταιριάζει!

Θα το βρεις στην οδό Καλαβρύτων 28, στην Καλαμαριά.

Τ: 2310 430335

www.skylife.gr

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

PlayTogether: Βρέφη και νήπια έχουν το στέκι τους!

Γράφει η  Ιωάννα Σεραφειμίδου

Να σας συστήσω τη Γιώτα και τη Μαρία, τα κορίτσια του PlayTogether!

Το PlayTogether είναι ένας μοναδικός και ιδιαίτερος χώρος, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια από τη Δέσποινα Χαλά, για τα πολύ μικρά μωράκια και τους γονείς τους. Εδώ και λίγους μήνες (Οκτώβριος 2019) πήραν τη σκυτάλη από τη Δέσποινα, η Γιώτα και η Μαρία και ανέλαβαν ένα νέο εγχείρημα στη ζωή τους.

Το Playtogether δεν είναι ένας συνηθισμένος παιδότοπος. Πρόκειται για έναν ασφαλή χώρο παιχνιδιού για βρέφη και νήπια, όπου προωθείται το ήρεμο, δημιουργικό και ελεύθερο παιχνίδι παρέα με τους γονείς. Έτσι, ο γονιός μπορεί να συμμετέχει στο παιχνίδι του παιδιού του ή να απολαύσει το ρόφημά του. Ο ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι, σε συνδυασμό με τις δημιουργικές δραστηριότητες, που διοργανώνονται στον χώρο, προσφέρουν ποιοτικό χρόνο και τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να ανακαλύψουν τον κόσμο που μόλις αντικρίζουν.

Η Μαρία και η Γιώτα λοιπόν, πατώντας πάνω στον δρόμο που άνοιξε η Δέσποινα, έρχονται να φέρουν τις δικές τους φρέσκες ιδέες στο ήδη αγαπητό PlayTogether. Τα κορίτσια δεν είναι τυχαία οι νέες ιδιοκτήτριες του χώρου! Ως επαγγελματίες παιδαγωγοί έχουν πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας και το πιο σημαντικό είναι ότι θα τις δείτε πάντα να σας καλωσορίζουν στον χώρο τους με χαμόγελο και διάθεση για παιχνίδι.

 

Τι μπορούν να κάνουν γονείς και μωράκια στο χώρο του PlayTogether:

 • να απολαμβάνουν το παιχνίδι παρέα.
 • να ανακαλύπτουν τη χαρά της δημιουργίας συμμετέχοντας στις δράσεις και τα επιμορφωτικά προγράμματα του χώρου.
 • να μοιράζονται ποιοτικό χρόνο και εμπειρίες.

 

Σημαντικές πληροφορίες για το PlayTogether:
 • Το καλύτερο παιχνίδι γίνεται μόνο με καλτσάκια: Το PlayTogether είναι παιδότοπος που γονείς και μωράκια αφήνουν τα παπουτσάκια τους στην είσοδο και απολαμβάνουν τα παιχνίδια τους σε καθαρό δάπεδο.
 • Μόνο με Αγάπη και Σεβασμό: Απαγορεύεται στον χώρο αυστηρά η σωματική και λεκτική βία.
 • Προσεγμένο και Υγιεινό Μενού: Το μενού που προσφέρεται στα παιδάκια είναι χωρίς ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά, ενώ υπάρχουν και επιλογές σε προϊόντα απαλλαγμένα από γλουτένη.
 • Με την πιστοποίηση της ΕΒΕΤΑΜ: Ο χώρος είναι πιστοποιημένος για την ασφάλειά του, από την ΕΒΕΤΑΜ.
 • Υπάρχει εύκολη πρόσβαση για άτομα με κινητικές δυσκολίες καθώς και ξεχωριστό WC για ΑΜΕΑ.

 

Ο χώρος φιλοξενεί:

 • Δημιουργικές δραστηριότητες για γονείς και βρέφη/νήπια (3 μηνών – 5 ετών)
 • Ενημερωτικές συναντήσεις
 • Παραστάσεις
 • Πάρτι
 • Εκδηλώσεις

Στο Playtogether διοργανώνονται πολύ συχνά εκδηλώσεις και δρώμενα για τα βρέφη και τα μωράκια αλλά και τους γονείς τους. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του PlayTogether εδώ, αλλά μην παραλείψετε να το ακολουθήστε και στο Facebook και το Instagram!

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

Ω2: εδώ μαθαίνεις να αγαπάς τη μουσική!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Το Ω2 ξεκίνησε ως Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι στην περιοχή του Ποσειδωνίου, κάπου στις αρχές του 2010. Ο χώρος γέμισε παιδιά, μουσική και σκηνικά και σύντομα έγινε μια αγαπημένη δημιουργική και καλλιτεχνική γωνιά για τα παιδιά της πόλης.

Έκτοτε μεγάλωσε και αυτό μαζί με τα παιδιά και αφού έγινε Μουσική Σχολή (αναγνωρισμένη από το κράτος) μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στην περιοχή της Πυλαίας, στη Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 4.

Η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου θέλει αυτοπειθαρχία και υπομονή, κάτι που δε διαθέτουν συνήθως τα παιδιά.  Οι εκπαιδευτές στο Ω2 επικεντρώνονται σε αυτό ακριβώς: στο να εμφυσήσουν στα παιδιά την αγάπη για τη μουσική και την έκφραση. Στοχεύουν να τα κάνουν πρώτα και πάνω απ’ όλα ακροατές και να ενδυναμώσουν, μέσα από τους ήχους, το θέατρο αλλά και το παιχνίδι, την ιδέα ότι μπορούν κάποια μέρα να γίνουν μουσικοί.

Στα προγράμματα του Ω2, η μουσική και το θέατρο είναι περισσότερο μέσο παρά σκοπός. Είναι εργαλεία που βοηθούν στην κοινωνικοποίηση, στη δημιουργία ομάδων που ψυχαγωγούνται παίζοντας, ακούγοντας, αλληλεπιδρώντας. Στόχος είναι το ταξίδι των μαθητών στις δύο τέχνες να μείνει αξέχαστο, ώστε να συνεχιστεί στην ενήλική ζωή τους.

Ένα παιδί μπορεί να έρθει στο Ω2 από ενός (με την παρέα του γονέα ή συνοδού) και φυσικά να συνεχίσει να μαθαίνει και να εξελίσσει την αγάπη για τη μουσική και την έκφραση μέχρι και τα..99!

 

Τα τμήματα

Εδώ θα ανακαλύψεις μουσικά, θεατρικά, εικαστικά αλλά και τμήματα κινηματογράφου, κατάλληλα διαμορφωμένα για κάθε ηλικιακή ομάδα. Τα ονόματα κάθε τμήματος είναι τόσο ευφάνταστα (πχ τζιτζίκια, πολύσποροι, χρυσαλίδα, που σίγουρα θα θέλεις να τα εξερευνήσεις όλα!)

 

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Σχολεία

Το Ω2 Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι φιλοξενεί και τάξεις παιδικών σταθμών, νηπίων και δημοτικών σχολείων, για να συμμετέχουν στα βιωματικά εκπαιδευτικά του εργαστήρια.

Στόχος του είναι οι μικροί μαθητές να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της όπερας, του μπαλέτου και της λαϊκής παράδοσης μέσα από σημαντικά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας μουσικής παραγωγής γραμμένα ή διασκευασμένα για παιδιά.

Αν είσαι δάσκαλος ή γονιός, ρίξε μια ματιά στα εκπαιδευτικά του τμήματα!

 

 

Τα Καλοκαιρινά Τμήματα

Το καλοκαίρι το Ω2 μετατρέπεται σε μια μεγάλη παιδική χαρά! Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα, το οποίο προσεγγίζεται από διαφορετικές πλευρές: την αφήγηση, τις προβολές, τη μουσική, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη σκηνογραφία και τις κατασκευές.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελεύθερο παιχνίδι στον υπαίθριο χώρο του Ω2. Μια ιδέα για τις θεματικές του μπορείς να πάρεις εδώ.

 

Τα πάρτι

Στο Ω2 τα πάρτι αποκτούν άλλη διάσταση.

Παίζοντας μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια τα παιδιά μεταμορφώνονται σε πειρατές και ινδιάνους, πετούν στα σύννεφα, πολεμούν εξωγήινους και κακές μάγισσες, μαθαίνοντας με βιωματικό τρόπο για την όπερα, το μπαλέτο, το μιούζικαλ. Θέατρο, μουσική, κίνηση, γέλιο, μάθηση, και κυρίως διασκέδαση, παρέα με εκπαιδευμένους εμψυχωτές.

Μια ιδέα για τις θεματικές των πάρτι του μπορείς να πάρεις εδώ.

 

Παραστάσεις Σαββατοκύριακου

Κάποια Σαββατοκύριακα του μήνα το Ω2 ανοίγει τις πόρτες του σε όλα τα παιδιά της πόλης και προσφέρει θεάματα αλλά και εργαστήρια τέχνης για μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά. Μάλιστα έχει και τη δική του παράσταση, που λέγεται «Η κοιλάδα με τα μανιτάρια» και παίζεται και σε σχολεία!

Μπορείς να ενημερώνεσαι για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ω2 από τις www.pigolampides.gr ή από τη σελίδα του Ω2 στο facebook.

 

 

Τι κάνει ξεχωριστό το Ω2;

Η δημιουργικότητά του (για να καταλάβεις τι εννοώ ρίξε μια ματιά στα βίντεο που ετοίμασαν για τα προγράμματα της φετινής χρονιάς)

Η φαντασία του (για να καταλάβεις τι εννοώ ρίξε μια ματιά στα ονόματα που δίνουν στα τμήματα μουσικής, θεάτρου και κινηματογράφου)

Το χιούμορ του (για να καταλάβεις τι εννοώ πέρασε μια μέρα από τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής για να γνωρίσεις την ομάδα του) 

Η καινοτομία του (για να καταλάβεις τι εννοώ δες τα βίντεο που ετοίμασαν με τους μαθητές του τμήματος Φώτα κάμερα πάμε)

 

Πίσω από το Ω2

(που θα μπορούσε να είναι και Ω3)

 

Ανέστης : Διευθύνει, διασκεδάζει, ποτέ κάτω δεν το βάζει,

μουσικός και συγγραφέας, σκηνοθέτης και ζωγράφος,

έχει τρόπο να σε κάνει την τέχνη ν’ αγαπάς με πάθος.

 

Μαριάννα: Οι ιδέες της βροχή, ζωηρή και γελαστή,

σχεδιάζει, ερευνά και ποτέ δεν σταματά,

τον Γρηγόρη να πειράζει και τον κύριο Ποϊράζη.

 

Γρηγόρης : Ηρεμία και γαλήνη, σοβαρότης και ευθύνη,

το Ω2 κατευθύνει και φωτιές με κέφι σβήνει.

Μα όταν κάτι χρειαστεί λύση βρίσκει στη στιγμή.

 

Το βιβλίο: “Φεγγαροπαιχνιδίσματα”

Από την άνοιξη του 2019 κυκλοφορεί το βιβλίο του Ανέστη Ποϊράζη «Φεγγαροπαιχνιδίσματα» από τις Εκδόσεις Ίκαρος, σε εικονογράφηση του Κώστα Καρασαββίδη, ενώ το βιβλίο περιέχει και cd, με μουσική του Daniel Georgiev και αφήγηση της Μαριάννας Ρούκαλη. Πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό βιβλίο, όπου ο  ήρωας του βιβλίου, ο μικρός Ντάνιελ, ανακαλύπτει απρόσμενα το ταλέντο του, που θα τον οδηγήσει σε ένα υπέροχο ταξίδι.

 

 

Ξεχάσαμε κάτι σημαντικό;

Ναι! Στις εγκαταστάσεις του Ω2 υπάρχει ιδιωτικός χώρος πάρκινγκ και χώρος café για τους γονείς. Και αν ξεχάσαμε και κάτι ακόμα, δεν έχεις παρά να πάρεις ένα τηλέφωνο και να τους ρωτήσεις!

 

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

Η family friendly Αθήνα μέσα από τα μάτια του Γιάννη και της Μαριλένας (secretcaravan.com)

Athens family kids spots

Η Μαριλένα και ο Γιάννης ζουν στην Αθήνα. Ασχολούνται με το digital marketing και έχουν δημιουργήσει το Secret Caravan, ένα online shop – συλλογή αντικειμένων εμπνευσμένο απο το ταξίδι, το χειροποίητο και την αγάπη για το περιβάλλον. Τους αρέσει να ταξιδεύουν, να ανακαλύπτουν και να δημιουργούν. Προσπαθούν να βλέπουν τα πράγματα και μέσα από τα μάτια του γιού τους με μία μόνιμη νότα ενθουσιασμού και περιέργειας. Τους αρέσει το διάβασμα και να βρίσκονται στη φύση, με ιδιαίτερη αγάπη στο βουνό του Υμηττού. Θα τους βρείτε στο instagram και στο facebook .

 

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον Γιάννη και τη Μαριλένα

Νίσυρος

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου παιδικός ήρωας;

Peter Pan + Sport Billy

 

Ποιά μυστική υπερδύναμη κρύβεις μέσα σου;

Όλοι κρύβουμε μέσα μας τη δική μας μυστική υπερδύναμη! Θα σας παραπέμψουμε στο υπέροχο βιβλίο «Το απίθανο βιβλίο των πιο αστείων υπερδυνάμεων» από τους φίλους μας στην Petita Demas.

 

Ποιό είναι το αγαπημένο σου περιοδικό και ποιό το αγαπημένο blog που διαβάζεις καθημερινά;

Πολλά αγαπημένα περιοδικά και blogs… Ξεχωρίζουμε το Pure Green Magazine – που δυστυχώς σταμάτησε η κυκλοφορία του, αλλά η θεματολογία του ήταν το green living σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Επισκεπτόμαστε πολλά blogs και με διαφορετική θεματολογία. Κάποια από αυτά είναι: thenaturalparentmagazine.com, nosidebar.com, litterless.com, elculture.gr, doctv.gr.

 

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου ταξιδιωτικός προορισμός στην Ελλάδα και ποιος στο εξωτερικό;

Χμ, είναι πολλοί οι προορισμοί που έχουμε αγαπήσει στην Ελλάδα για διαφορετικούς λόγους, όπως η Σαμοθράκη, η Νίσυρος, τα Ζαγοροχώρια και η Μάνη. Στο εξωτερικό θα πούμε την Ισλανδία, γιατί την επισκεφθήκαμε πέρυσι το καλοκαίρι και ονειρευόμαστε να την ξαναδούμε κάποιο χειμώνα.

 

Η Αθήνα για τον Γιάννη και τη Μαριλένα

Αθήνα

 

Με ποιο επίθετο θα περιέγραφες την Αθήνα;

Πολύβουη, πολύχρωμη, ζωντανή.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σου γειτονιά;

Μας αρέσουν πολύ οι γειτονιές του Μετς και της πλατείας Βαρνάβα στο Παγκράτι αλλά και ο λόφος του Αρδηττού.

 

Τι σε ενθουσιάζει στην Αθήνα και τι σε ξεβολεύει;

Μας ενθουσιάζει που ενώ με μια πρώτη ματιά μπορεί να μην φαίνεται, είναι μία πόλη ζωντανή με διαρκή κίνηση και πολλά ενδιαφέροντα σημεία που μπορεί κάποιος να ανακαλύψει εξερευνώντας την. Δεν μας αρέσει η συχνή δυσκολία στη μετακίνηση μέσα στην πόλη για τους πεζούς, για νέους γονείς που κυκλοφορούν με παιδικό καρότσι, αλλά και πόσω μάλλον για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

 

Πώς θα περιέγραφες την καθημερινότητα σου με το παιδί στην Αθήνα;

Τολμηρή. Κάθε μέρα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, είναι και μία ευκαιρία για να δεις και να γνωρίσεις νέα πράγματα, για να μάθεις κάτι καινούργιο. Από την άλλη όλα αυτά γίνονται στους ούτως ή αλλως γρήγορους ρυθμούς της πόλης που συχνά μας παρασέρνουν και δεν μας αφήνουν χώρο και χρόνο για να αφουγκραστούμε και να κατανοήσουμε τι έχουμε ήδη μάθει ή δει.

 

 

Έχουμε μόνο 3 μέρες στην Αθήνα. Τι μας προτείνεις;

Παιδική Χαρά, ΚΠΙΣΝ

Πού να μείνουμε;

Στο κέντρο της πόλης, στο City Circus Athens Hostel.

 

Πού να περπατήσουμε;

Στο κέντρο της πόλης, στο Λόφο Φιλοπάππου, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου από την αρχή της μέχρι το Θησείο και μέσα στον Εθνικό Κήπο. Αν έχετε περισσότερο χρόνο και μεταφορικό μέσο, ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους στο Χαϊδαρι και ο Υμηττός στο κομμάτι πάνω από τη Μονή Καισαριανής προσφέρουν πολλά σημεία για πικνικ και εξερεύνηση.

 

Πού να ψυχαγωγηθούμε;

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ευγενίδειο Πλανητάριο, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Eθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά και εφήβους, Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά.

 

Πού να διασκεδάσουμε;

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Latraac skate cafe, Yeti Wall.

 

Πού να γευτούμε ιδιαίτερες γεύσεις;

ANÄNA Coffee & Food, Kinonó, Zampano, Folk, Poké Hawaiian Sushi και εκτός κέντρου Pizza Iolo.

 

Πού να ψωνίσουμε;

Moloko+ (χειροποιητο κόσμημα), Ροκάνι (upcycled furniture + handmade toys), Little Tree Books & Coffee (καφές και βιβλία), Daphnis and Chloe (ελληνικά βότανα), Koukoutsi (t-shirts), κατάστημα Mουσείου Μπενάκη Πειραιώς (είδη τέχνης).

 

Αριστερά: Little Tree Books , Δεξιά: Kinonó

Υμηττός

 

Να μη φύγουμε αν δεν:

απολαύσετε ένα βιβλίο ή έναν καφέ στα μεγάλα σκαλοπάτια στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

 

 

Tips – οδηγίες για επιβίωση:

Μιάς και διανύουμε τον Ιούλιο, μήνα χωρίς πλαστικό #plasticfreejuly, είναι καλή ιδεά να έχουμε πάντα μαζί μας στην πόλη ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπουκάλι νερό και να αρνούμαστε όσο γίνεται πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, που δυστυχώς ακόμη αφθονούν στην πόλη μας.

 

Φωτογραφίες Secret Caravan

Ανακαλύπτουμε το δάσος μέσα από παιχνίδια!

Παιχνίδια για παιδιά μέσα στο δάσος

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr & www.thepaperboat.gr

Η φύση είναι ευεργετική τόσο για παιδιά όσο και για μεγάλους. Μέσα στη δάσος τα παιδιά μπορούν να παίξουν δεκάδες παιχνίδια ή απλώς να παρατηρούν τα έντομα, να συλλέγουν φύλλα, να ανακαλύπτουν μικρούς θησαυρούς. Θα μοιραστούμε μαζί σου μερικές ιδέες και είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελαθούν.

Συχνά κάνουμε πικ νικ στο χωριό μου, το Λιβάδι, ένα ορεινό χωριό στο Νομό Θεσσαλονίκης, στο δρόμο για Βασιλικά.  Εδώ είδα τις πρώτες μου πυγολαμπίδες και φυσικά εμπνεύστηκα το όνομα για το site μας.

Ετοιμάζουμε τα ταπεράκια μας με λαχταριστό φαγητό και τις κουβέρτες μας για ατελείωτες ξάπλες μέσα στη φύση. Ακολούθησέ μας 🔭 στο instagram για να εμπνέεσαι από τις ιστορίες μας!

Παιχνίδια μέσα στο δάσος

 1. Πάρε μικρά κουτάκια (ίδια σε μέγεθος, πχ άδεια σπιρτούκουτα) και μοίρασέ τα στα παιδιά. Άφησέ τα ελεύθερα στο δάσος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πχ 15 λεπτά) και ζήτησέ τα να συλλέξουν μικρούς θησαυρούς που θα ανακαλύψουν μέσα από την παρατήρηση! Στη συνέχεια, μπορούν να περιγράψουν τα ευρήματά τους!
 2. Παίξτε κυνήγι θησαυρού. Κάποιος μεγάλος μπορεί να ζητήσει από τα παιδιά να εξερευνήσουν το δάσος (σε μια συγκεκριμένη και ασφαλή ακτίνα) και να συλλέξουν μια λίστα από πχ 7 συγκεκριμένα αντικείμενα (ένα κουκουνάρι, ένα φτερό, μια πέτρα, μια πασχαλίτσα κλπ _ άφησε τα φαντασία σου ελεύθερη αλλά φρόντισε να μπορούν τα παιδιά να τα βρουν!)
 3. Καθαρίστε το δάσος! Έχετε μαζί σας σακουλες σκουπιδιών και γάντια και καθαρίστε το μέρος στο οποίο θα κάνετε πικ νικ αλλά και τη γύρω περιοχή! Συζητήστε για τα ευρήματά σας. Από τι υλικό είναι συνήθως; Ποια προϊόντα είναι τα πιο συχνά απορρίματα; Από που πιστεύετε ότι προήρθαν, πχ τα πέταξαν άνθρωποι ή τα μετέφερε ο αέρας;
 4. Παίξτε παιχνίδια αυλής: σκοινάκι, λάστιχο, μήλα, γαϊδούρα. Τα θυμάσαι ακόμα;
 5. Βρείτε τη χαμένη αρκούδα. Μη φοβάσαι, είναι απλώς ένα παιχνίδι. 🙂 Πάρε μαζί σου στο βουνό μερικά λούτρινα αρκουδάκια (ας είναι και δελφινάκια, λαγουδάκια και ό,τι άλλο έχει η παρέα) και ένας ενήλικος θα τα κρύψει καλά ενώ τα παιδιά θα έχουν καλά κλειστά τα μάτια τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να τα βρουν. Όσο πιο καλά τα κρύψεις τόσο πιο πολύ ησυχία θα απολαύσεις 🙂 έξυπνο, έτσι;
 6. Μαζέψτε ρίγανη ή άλλα βότανα και μυρωδικά και στη συνέχεια αποξηράνετέ τα. Μια καλή ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά για τα γιατρικά της φύσης, τις μυρωδιές και τις ιδιότητές τους.
 7. Διακοσμήστε το μέρος που θα κάνετε πικ νικ: λίγα λουλούδια, κάποια ξύλα για είσοδο, μερικές πέτρες για κουζίνα. Παιχνίδια ρόλων αγαπούν όλες οι ηλικίες!
 8. Δημιουργήστε ένα βραχιόλι εμπειρίας. Πάρτε μια ταινία διπλής όψεως ή χαρτοταινία και φόρεσέ τη σαν βραχιόλι. Από την έξω πλευρά θα πρέπει να κολλάει. Κολλήστε επάνω διάφορα πράγματα που θα βρείτε στο δάσος κατά τη διάρκεια της βόλτας σας. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, μπορείτε να πείτε μια ιστορία με αφορμή το βραχιόλι που δημιουργήσατε (θα εκπλαγείτε από το πόσο διαφορετικές ιστορίες θα ακούσετε!) Αυτά τα βραχιόλια λέγονται και Nature Bracelets και μπορούν απλώς να διακοσμηθούν με λουλουδάκια! 
 9. Φτιάξτε ένα στεφάνι
 10. Πάρτε σύνεργα και εξερευνήσε τη φύση!
 11. Σκεφτείτε με τα παιδιά τη δική σας ιδέα και αφήστε μας σχόλιο για να την προσθέσουμε στη λίστα μας!

 

Οι περισσότερες ιδέες είναι από το βιβλίο 101 Things For Kids To Do Outside (affiliate*)

 

*Όπου αναφέρεται ο όρος affiliate σημαίνει πως το amazon θα μας δώσει μία μικρή προμήθεια, στην περίπτωση που αγοράσεις αυτό το βιβλίο μέσω του συγκεκριμένου λινκ.  Αυτό φυσικά δεν επηρεάζει τη δική σου τελική τιμή. Αντίθετα, στηρίζεις το έργο μας! Κάθε ποσό που λαμβάνουμε από την amazon, το επανεπενδύουμε σε βιβλία. Έτσι βρίσκουμε αυτά που ταιριάζουν στα ποιοτικά μας κριτήρια και τη φιλοσοφία μας, ώστε να σου προσφέρουμε κάθε φορά ποιοτικό περιεχόμενο και προτάσεις που αξίζει να εμπιστεύεσαι!

Ιδέες για να μειώσεις τα πλαστικά που χρησιμοποιείς στην παραλία

ιδέες για μείωση των πλαστικών στην παραλία

Σου έχει συμβεί ποτέ να βρεις ένα κομμάτι πλαστικού θαμμένο στην άμμο; Μπορεί να το έχουνε παρατήσει ή ξεχάσει παραθεριστές, να έχει παρασυρθεί από κάποιο κοντινό ρέμα / ποτάμι ή να έχει καταλήξει στην παραλία ταξιδεύοντας από πολύ μακριά. Ένα είναι σίγουρο: οποιοδήποτε πλαστικό κι αν βρεις, προέρχεται από τους ανθρώπους!

Ιδέες για να μειώσεις τα πλαστικά που χρησιμοποιείς στην παραλία:

 1. Κουβάλησε το δικό σου θερμός ή γυάλινο μπουκάλι με νερό. Απέφυγε να αγοράσεις πλαστικά μπουκάλια νερό.
 2. Έχε πάντα μια υφασμάτινη τσάντα διπλωμένη μέσα στην τσάντα της παραλίας. Πιάνει ελάχιστο xώρο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρώσεις τα σκουπίδια σου ή τους θησαυρούς που θα βρεις τριγύρω ή (γιατί όχι;) και για ένα γρήγορο clean-up της παραλίας. Πλένεται και είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση της!
 3. Φύλαξε τα τρόφιμα που παίρνεις μαζί σου σε ανοξείδωτα ταπεράκια (ακόμα και πλαστικά, αλλά όχι μιας χρήσεως!)
 4. Κουβάλησε τα φρούτα σε χάρτινες σακούλες. Μετά μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις χάρτινες σακούλες για να συλλέξεις τα υπολείμματα των τροφών.
 5. Προτίμησε τις πάνινες τσάντες θαλάσσης από τις πλαστικές.
 6. Χρησιμοποίησε τα δικά σου ποτήρια για ροφήματα. Τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά έχουνε κλειστό καπάκι ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές του ροφήματος ή η είσοδος άμμου σε αυτά.
 7. Όταν αγοράζεις ένα ρόφημα, απέφυγε να ζητήσεις καλαμάκι. Το ξέρεις ότι δεν ανακυκλώνονται;
 8. Προσπάθησε να παίξεις με τα παιδιά χρησιμοποιώντας πράγματα που υπάρχουνε ήδη στην παραλία (κοχύλια, ξυλαράκια, βότσαλα, άμμος…) αντί να αγοράζεις ένα καινούριο σετ κουβαδάκια κάθε χρόνο. Αλήθεια πόσα παρατημένα παιχνίδια δεν βλέπουμε σε κάθε επίσκεψή μας στην παραλία;
 9. Χρησιμοποίησε πιάστρες για τις πιπίλες των μωρών. Οι πιπίλες χάνονται συχνά μέσα στην άμμο και ξεχνιούνται στην παραλία.

 

Φυλλάδιο για αποφυγή πλαστικών στην παραλία - καμπάνια

Αν θέλεις μερικά από τα φυλλάδια που έχουμε σχεδιάσει, για να μεταφέρεις και εσύ το μήνυμα, τότε επικοινώνησε μαζί μας.

Το έργο «Networking against plastic pollution»

Το έργο «Networking against plastic pollution» στοχεύει στην ενσωμάτωση δράσεων κατά της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά στην καθημερινή ζωή. Το έργο προτάθηκε αναγνωρίζοντας ότι κοινωνικές ομάδες, όπως οι οικογένειες, έχουνε συνήθως ελλιπή ενημέρωση και συνεπώς μειωμένη συμμετοχή σε αντιρρυπαντικές δράσεις. Έτσι προσεγγίζει τις οικογένειες  σε ολόκληρη την Ελλάδα με στόχο την μετατροπή τους σε δυναμικούς μοχλούς θετικής αλλαγής στην οικολογική κατάσταση των θαλασσών. Η προσέγγιση επιτυγχάνεται μέσω θεματικών αναρτήσεων (posts) στα site www.thepaperboat.gr και www.pigolampides.gr και διεξαγωγή διαγωνισμών με αναμνηστικά δώρα.

Το έργο συντονίζει η εταιρεία Tero  με χρηματοδότηση από την κοινή πρωτοβουλία «Beyond Plastic Med initiative (BeMed)» των οργανισμών Prince Albert II of Monaco Foundation, Tara Expeditions Foundation, Surfrider Foundation Europe και Mava Foundation. Οι δράσεις ολοκληρώνονται τον Νοέμβριο 2019.

 

Μία “μαγική” τσάντα δραστηριοτήτων για τη βόλτα σας

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Οι βόλτες είναι το αγαπημένο μας χόμπι, όπως και τα ταξίδια, οι τσάρκες, οι περίπατοι, οι εκδρομές, οι εξορμήσεις, ονόμασέ τα όπως θέλεις. Μας αρέσει να ανακαλύπτουμε νέους χώρους και να εξερευνούμε καινούρια μονοπάτια. Μας αρέσει να αράζουμε σε ένα ηλιόλουστο παγκάκι, να πίνουμε ένα ρόφημα σε ένα family friendly cafe ή ένα τσιπουράκι σε ένα γραφικό καφενεδάκι.

 

Σε αυτές τις βόλτες μας, η Ολυμπία, από πολύ μικρή ηλικία, μας ακολουθεί με χαρά.  Κάθεται μαζί μας με τις ώρες και απολαμβάνει τόσο τη βόλτα, όσο και τις στάσεις. Είμαι σίγουρη πως θέλεις να μάθεις πως το πετυχαίνουμε αυτό! Δεν έχω σκοπό να σου κρατήσω μυστικά. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε πάντα μαζί μας μία “μαγική” τσάντα δραστηριοτήτων!

 

Όταν είσαι και εσύ έξω με τα παιδιά, το ξέρεις, πρέπει να έχουν κάτι για να απασχοληθούν. Αν ο χώρος είναι ανοιχτός και ευνοεί το ελεύθερο παιχνίδι, και μάλιστα με φίλους, τότε μια χαρά. Αν όμως είναι χειμώνας ή θέλεις να συναντήσεις φίλους και πρέπει να είστε σε έναν χώρο με περιορισμένες ευκαιρίες για σωματικό παιχνίδι;

 

Πολλές φορές, με λύπη μου παρατηρώ, να δίνουν οι γονείς στα παιδιά ανεξέλεγκτα, ακόμα και σε βρέφη, κινητά και tablet για αρκετή ώρα, προκειμένου να μην γκρινιάζουν. Κατανοώ την ανάγκη για λίγο απερίσπαστο χρόνο αλλά σίγουρα δε συμφωνώ με αυτή την τακτική, και έτσι χαίρομαι που μπορώ να σου προτείνω τη λύση της “μαγικής” τσάντας των δραστηριοτήτων!

 

(Σχετικά με τη χρήση των κινητών και tablet θα συζητήσουμε με άλλη ευκαιρία γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό. Ωστόσο αν έχεις χρόνο διάβασε τον κανόνα 3-6-9-12)

 

 

 

Live, play, dream και η δική μας τσάντα δραστηριοτήτων

Σε συνεργασία με την Cozykids, που έχει σαν μότο της το “live, play, dream” (και δε θα μπορούσε παρά να με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη) συνθέσαμε, για να σε διευκολύνουμε, μια τσάντα δραστηριοτήτων σαν τη δική μας, για τις βόλτες σου με τα παιδιά. Περιέχει πολύ ωραία πραγματάκια που έχω επιλέξει για να απασχολούνται δημιουργικά, όπου κι αν βρεθείτε (μπορείς να τα βρεις όλα μαζί ως κιτ στο cozykids.gr).

 

Τι δεν πρέπει ποτέ να λείπει από μια “μαγική” τσάντα δραστηριοτήτων;

Η τσάντα μεταφοράς φυσικά. 

Αγαπώ το Play&Go, που είναι ταυτόχρονα μία τσάντα αποθήκευσης, τσάντα μεταφοράς και στρώμα παιχνιδιού!

Έτσι, ενθουσιάστηκα όταν έμαθα ότι βγήκε μια μικρογραφία του, που μπορείς να έχεις παντού μαζί σου. Μου αρέσει γιατί μπορεί να το κουβαλάει το παιδί μόνο του, και μπορεί να το ανοίξει, να δει όλα τα πράγματα που έχει μέσα και στη συνέχεια με μία κίνηση να το κλείσει και να το πάρει μαζί του, στην επόμενη στάση.

Τη λεμε και μαγική τσάντα!

Η Ολυμπία, φυσικά, έχει ενθουσιαστεί με την ιδέα. Είναι, πλέον, “το τσαντάκι της” και είναι πολύ περήφανη που κρατάει εκεί όλα όσα χρειάζεται για τις βόλτες μας.

 

 

Χαρτί ζωγραφικής

Αυτό το χαρτί ζωγραφικής, που περιλαμβάνει και μολύβι με 8 χρώματα, είναι το αγαπημένο μου. Έχει σχήματα φανταστικά, που σε κάνουν να ονειρεύεσαι και να θέλεις να σχεδιάσεις και τα δικά σου. (Το υπέροχο είναι ότι αυτό το χαρτί ζωγραφικής βγαίνει σε πολλά ακόμα μεγέθη και νομίζω ότι θα πάρω μια μέρα ένα από τα τεράστια και θα καλύψω όλη την κρεβατοκάμαρα. Να σου πω πως το δικό μου αγαπημένο είναι αυτό, με το χάρτη του Βερολίνου.)

 

Μαρκαδόροι

Οι συγκεκριμένοι μαρκαδόροι, που είναι σε νέον χρώματα, έχουν δύο όψεις, μια με μικρή και μια μεγάλη μύτη. Το κουτάκι τους χρησιμοποιείται και ως μολυβοθήκη. Είναι της ίδιας εταιρείας που δημιουργεί και το χαρτί ζωγραφικής (ΟΜΥ) και είναι πολύ happy! Να  σου πω πως τους μαρκαδόρους και τις μπογιές δεν τις αποχωριζόμαστε ποτέ και μπορούμε να απασχοληθούμε πολλές ώρες, ζωγραφίζοντας από τη λαδόκολλα της ταβέρνας μέχρι τα δάχτυλά μας για να παίξουμε θέατρο. Πάντα αποφεύγουμε τους τοίχους 🙂

 

Thinking Putty (αν αναρωτιέσαι τι είναι, διάβασε παρακάτω!)

Κάποιοι τη λένε slime (η Ολυμπία), εμείς όμως τη λέμε Thinking Putty γιατί είναι διάσημη, με χαρακτήρα (είναι μη τοξικό και με υφή που δεν ξεραίνεται) και έχει και ονοματεπώνυμο! Το δικό μας το λένε “Σμαράγδι Περσίας”. Πίστεψέ με τα παιδιά θα σε αγαπούν αιώνια αν το αποκτήσουν.

 

Η τσάντα δραστηριοτήτων της Cozykids μπορεί να είναι ένα πολύ ωραίο δώρο για το παιδί σου, το εγγόνι σου, ή το βαφτιστήρι σου, τώρα που θα τελειώσουν τα σχολεία.  Αν θέλεις, προσθέτεις κι ένα ημερολόγιο διακοπών και είσαι έτοιμος -η!

 

Με ένα τέτοιο κιτ μπορεί το παιδί να απασχοληθεί δημιουργικά στο αυτοκίνητο, στο εστιατόριο, στο καφέ, σε μία επίσκεψη, στο ξενοδοχείο, στο αεροδρόμιο, ή σε κάποιο χώρο αναμονής. 

 

Μπορείς να ανακαλύψεις, και φυσικά να αγοράσεις αν το επιθυμείς, την μαγική τσάντα της Cozykids εδώ, μαζί με το χαρτί ζωγραφικής, τους μαρκαδόρους και το Thinking Putty.

 

Χρήσιμες Συμβουλές για την απασχόληση στις βόλτες σας:

 • Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις και άλλα πράγματα μέσα στην τσάντα και να την κάνεις σαν την τσάντα του sport billy. Τον θυμάσαι; σου έχω επεισόδιο εδώ.
 • Κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι, μπορείτε να γεμίζετε την τσάντα σας με διαφορετικά είδη, πχ τη μια μέρα μπορεί να έχει μέσα είδη ζωγραφικής και κολάζ, την άλλη τα playmobil για κάποιο παιχνίδι ρόλων ή τα lego για αρχιτεκτονικές κατασκευές!
 • Καθοδήγησε το παιδί να φτιάξει τη τσάντα του σύμφωνα με τις διαθέσεις του! Ρώτησέ το με τι θα ήθελε να ασχοληθεί τη συγκεκριμένη μέρα και παρότρυνε το να προσθέσει και ένα δυο παιχνίδια ακόμα, σε περίπτωση που χρειαστεί να έχει μερικές εναλλακτικές επιλογές.
 • Κάποιες άλλες φορές μπορείτε να συμφωνήσετε πως θα του φτιάξετε εσείς τη τσάντα, για να ανακαλύψει στον προορισμό σας, τα είδη που εσείς επιλέξατε. Να μια ωραία έκπληξη που θα το κρατήσει σε αγωνία και θα βάλει και εσάς σε μια δημιουργική διαδικασία.
 • Στην τσάντα μπορείτε να βάλετε επίσης: ένα αγαπημένο βιβλίο, ένα ψαλίδι για χειροτεχνίες, με το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε τα πιο απίθανα πράγματα που θα συναντήσετε στη βόλτα σας (ένα εισιτήριο, ένα φύλλο, μια αφίσα περιοδικού), ένα ημερολόγιο για να γράφει τις εντυπώσεις του ή και travel journal αν είστε σε ταξίδι, ένα μικρό επιτραπέζιο, έναν μεγεθυντικό φακό και ότι άλλο φανταστείτε!
 • Μου αρέσει, κάθε φορά που επιστρέφουμε από τη βόλτα μας, να αφαιρούμε τα πράγματα από την τσάντα για να της δίνουμε νέα ζωή κάθε φορά.
 • Για την Ολυμπία, η τσάντα αυτή, λειτουργεί πάντα σαν μια μυστική κρυψώνα με καλούδια, που ποτέ δεν είναι ίδια και πάντα δημιουργεί όμορφες αναμνήσεις, ειδικά όταν στις στάσεις μας παίζουμε μαζί της και δημιουργούμε τις αναμνήσεις αυτές μαζί! Γιατί τελικά, τα παιδιά αυτό που πρωταρχικά θέλουν είναι ο ποιοτικός χρόνος με τους γονείς τους!

 

 

Ενθουσιάζομαι όταν πηγαίνω σε family friendly χώρους και έχουν κάποιο κit για τα παιδιά, με το οποίο μπορούν αυτά να απασχοληθούν δημιουργικά. Αν είσαι γονιός και έχεις επισκεφτεί έναν τέτοιο χώρο φιλικό προς τα παιδιά και τις οικογένειες, τότε άφησε το σχόλιό σου για να τον επισκεφτούμε και εμείς!

Αν έχεις και εσύ έναν χώρο εστίασης ή κάποιον χώρο που διαθέτει κάποιο χώρο αναμονής και θα ήθελες να το κάνεις πιο φιλικό σε οικογένειες, τότε στείλε μας ένα mail για να κανονίσουμε ένα ραντεβού και να μοιραστούμε μαζί σου ιδέες.

 

Μπορείς να ανακαλύψεις, και φυσικά να αγοράσεις αν το επιθυμείς, την μαγική τσάντα της Cozykids εδώ, μαζί με το χαρτί ζωγραφικής, τους μαρκαδόρους και το Thinking Putty.

 

#pigolampidesadvertorial

PlayLab: ένας χώρος στα δυτικά της πόλης, που σε γεμίζει αισιοδοξία!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Κυρίες και Κύριοι!

Σας παρουσιάζω τη Φωτεινή και τη Νατάσα. Τη Νατάσα και τη Φωτεινή. Δύο νέα, φωτεινά και ικανά κορίτσια που κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα! Μη φανταστείτε κάπου μακριά από εδώ, όχι! Zουν και κινούνται ανάμεσά μας!

Η ιστορία ξεκινάει με μια φιλία που κρατάει πολλά χρόνια και σηματοδοτείται από τις κοινές τους σπουδές στη Φιλοσοφική. Εκεί γνωρίστηκαν, ταίριαξαν και άρχισαν να μοιράζονται τις κοινές τους αντιλήψεις για την εκπαίδευση αλλά και τη ζωή.

Η Φωτεινή έκανε στη συνέχεια Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία και η Νατάσα στη Σχολική Ψυχολογία.  Ενώ η Φωτεινή αποκτούσε εμπειρία στην εκπαίδευση και διδασκαλία παιδιών όλων των σχολικών βαθμίδων (και αποκτούσε και τη δική της οικογένεια) η Νατάσα, παράλληλα με το έργο της στo «Make A wish Greece», έκανε μετεκπαίδευση στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, Playtherapy – Παιγνιοθεραπεία, την οποία και ασκεί σήμερα με μεγάλη αγάπη.

 

 

Τον Οκτώβριο του 2018 δημιούργησαν το PlayLab, μετά από προσεκτική αναζήτηση, ως ένα πολυεπίπεδο κέντρο δημιουργίας και έκφρασης των παιδιών. Βρίσκεται στην καρδιά του Ευόσμου, στα Δυτικά της πόλης, σε ένα φωτεινό, παραδεισένιο χώρο, με μίνιμαλ αισθητική και καλοσχεδιασμένες γωνιές που ενισχύουν το παιχνίδι και την εξερεύνηση.

Και οι δυο φέρνουν μέσα στο PlayLab τη γνώση τους, την εμπειρία τους, την αγάπη τους για τα παιδιά, τους ανθρώπους και το παιχνίδι της ζωής. Αρκεί να τις γνωρίσεις για να καταλάβεις τις αποσκευές που κουβαλούν μαζί τους!

 

 

Το PlayLab δεν είναι ένας απλός χώρος δημιουργικής απασχόλησης. Το PlayLab είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Εδώ θα βρεις ένα πλούσιο και δομημένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά από 10 μηνών έως 12 ετών με στόχο μια πολύπλευρη και ολιστική ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Όμως εδώ οι γονείς δε μένουν απ’ έξω. Σκοπός του PlayLab είναι να τους ενσωματώσει στο παιχνίδι και στη δημιουργική ανάπτυξη των παιδιών τους και να τους προσφέρει, με παιγνιώδη τρόπο, τα εργαλεία για να αποκωδικοποιήσουν τις συμπεριφορές των παιδιών τους αλλά και να χαρούν τη ζωή μαζί με αυτά.

Στόχος και όραμα του PlayLab είναι μικροί και μεγάλοι να μαθαίνουν και να αγαπούν τον εαυτό τους και να εκφράζουν το μέγιστο δυναμικό τους, μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική έκφραση.

 

Στο PlayLab θα ανακαλύψεις ακόμα:

 • Βιωματικά group εφήβων – «ταξίδια αυτογνωσίας»
 • Βιωματικά group γονέων – «εμείς & τα παιδιά μας»
 • Ψυχοθεραπεία/ Παιγνιοθεραπεία παιδιών & εφήβων
 • Συμβουλευτική γονέων
 • Σεμινάρια
 • Εκδηλώσεις/ Party

 

Είστε όλοι καλεσμένοι για μια γνωριμία με το PlayLab, όπου η Νατάσα και η Φωτεινή θα χαρούν να σας υποδεχτούν, να σας ξεναγήσουν και να μοιραστούν μαζί σας τη φιλοσοφία τους. Εδώ θα βρείτε όλα τα τμήματά τους και το πρόγραμμα της χρονιάς.

 

Τι περιμένεις;

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το PlayLab και τα τμήματά του θα βρεις εδώ. 

 

 

Photo credits: arteditre.gr

#piglampidesadvertorial

 

Empty your room: Δώσε στα παιχνίδια σου μια δεύτερη ευκαιρία

Ένας σύντομος οδηγός για να χαρίσετε στα παιχνίδια σας νέα ζωή!

Τα περισσότερα παιχνίδια είναι δυστυχώς φτιαγμένα από μη – ανακυκλώσιμο πλαστικό. Προσφέροντάς τους περισσότερες χρήσεις, παρατείνετε τον κύκλο ζωής τους και αυτό είναι επίσης θετικό για το περιβάλλον.

Ένας από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους για να περάσουμε στα παιδιά το σημαντικό μήνυμα της Μείωσης -Επαναχρησιμοποίησης – Ανακύκλωσης είναι να οργανώσουμε μια ομαδική δραστηριότητα με επίκεντρο τα παιχνίδια τους.

 

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες ιδέες σχετικά με τηνΜείωσης -Επαναχρησιμοποίησης – Ανακύκλωσης (Reduce – Reuse – Recycle) αλλά και να συμμετέχετε σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό (συμμετοχή ως 22/03) μπείτε στη σελίδα μας “ThePaperBoat” 

 

Ελπίζουμε ότι θα βρείτε χρήσιμο τον παρακάτω οδηγό που ετοιμάσαμε, για τη διοργάνωση της δικής σας δραστηριότητας «Δίνω στα παιχνίδια μου μια δεύτερη ευκαιρία», ώστε τα παιδιά να δώσουν τα παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν πια αλλά και ταυτόχρονα να ανακαλύψουν θησαυρούς στα δωμάτια άλλων παιδιών.  Εννοείται ότι ο πειραματισμός και η προσθήκη της δικής σας προσωπικής πινελιάς θα κάνει τη διαδικασία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα!

Όπως εύστοχα κάποιος έγραψε σε έναν ταξιδιωτικό οδηγό «η πίσω αυλή του σπιτιού μας μπορεί για κάποιον να είναι ονειρεμένο μέρος να επισκεφτεί – one’s backyard it’s another’s dream place».

Καλή διασκέδαση!

 

«Δίνω στα παιχνίδια μου μια δεύτερη ευκαιρία»

Οδηγός Διοργάνωσης Εκδήλωσης

 • Ένας καλός αριθμός συμμετεχόντων είναι 5 με 15 παιδιά. Ορίστε συγκεκριμένο μέρος και ώρα για την δραστηριότητα.

 

 • Κάθε παιδί καλείται να φέρει από 5 έως 10 παιχνίδια. Πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση: ας έχουμε στο μυαλό μας (μικροί και μεγάλοι) ότι τα άλλα παιδιά δεν αντικαθιστούν τον κάδο απορριμμάτων μας! Επιτρέπονται επίσης τσάντες, όπως για παράδειγμα μια τσάντα 100γρ. από διάφορα μεμονωμένα κομμάτια lego.

 

 • Είναι καλό να αποφεύγονται παιχνίδια με μπαταρίες καθώς μπορεί να δημιουργηθούν συγκρούσεις για τις συνθήκες λειτουργίας τους.

 

 • Καλό είναι να οριστεί ένα εύρος ηλικιών των παιδιών που θα συμμετέχουν. Η προσπάθεια να δώσεις βρεφικά παιχνίδια σε παιδιά δημοτικού μπορεί να φέρει απογοήτευση.

 

 • Μπορείτε να διοργανώσετε και θεματικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα λίγο πριν το καλοκαίρι με θέμα “παιχνίδια παραλίας”

 

 • Ο χώρος που θα επιλέξετε πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένος και αρκετά μεγάλος, ώστε κάθε παιδί να έχει αρκετό χώρο για να απλώσει και να παρουσιάσει τα παιχνίδια του. Το καλοκαίρι, οι εξωτερικοί χώροι είναι πιο λειτουργικοί και ευχάριστοι για τα παιδιά.

 

 • Για παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών είναι προτιμότερο να ελαχιστοποιηθεί η συμμετοχή των γονιών. Είναι απαραίτητη βέβαια η συμμετοχή τουλάχιστον ενός ενήλικα που θα εποπτεύει όλη την διαδικασία και θα επεμβαίνει για να διευκολύνει πιθανές συγκρούσεις. Τα πιο μικρά παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους.

 

 • Μια απλή ανταλλαγή παιχνιδιών συνήθως είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Το πιο εύκολο και αποτελεσματικό είναι να στηθεί ένα σύστημα με κουπόνια ως εξής: το κάθε παιδί θα παραλάβει τόσα κουπόνια όσα τα παιχνίδια που έφερε. Και μπορεί να πάρει τόσα παιχνίδια όσα τα κουπόνια που έχει (δεν μπορεί να πάρει παραπάνω). [Με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και χρήματα αλλά αυστηρά συμβολικά, όπως για παράδειγμα να ορίσουν τα ίδια τιμές στα παιχνίδια τους από 0.50€ έως 1€ το καθένα.  Αυτό λειτουργεί συνήθως καλά και βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν την έννοια της χρήσης των χρημάτων]

 

 • Ο οικοδεσπότης/διοργανωτής πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον νερό για τους συμμετέχοντες, προσπαθώντας να αποφύγει τα πλαστικά μπουκάλια και τα ποτηράκια μιας χρήσης J. Κεράσματα, χυμοί κτλ μπορούν να φέρουν όλοι οι συμμετέχοντες και να προσφέρονται σε κάθε σταντ.

 

Ο Οδηγός Διοργάνωσης Empty your Room σε pdf για να τον κατεβάσετε δωρεάν και να τον μοιραστείτε με φίλους σας.

 

Ευχόμαστε να απολαύσετε τη διαδικασία!

Θα χαρούμε πολύ να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας!

 

Το άρθρο έγραψαν:

Lucia Fanini, Βιολόγος

Ολυμπία Παπαδοπούλου, Περιβαλλοντολόγος

Ιωάννα Σεραφειμίδου, Family Friendly Culture Advocate & Βlogger

 

Οι Πυγολαμπίδες και το The Paper Boat υπό τον συντονισμό της εταιρείας Tero και της βιολόγου Lucia Fanini (συνεργάτιδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών) ξεκινάνε δράσεις στα πλαίσια του έργου «Networking against plastic pollution» που θα διαρκέσει έως και τον Νοέμβριο του 2019. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τις ελληνικές οικογένειες και τους τοπικούς φορείς για την θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες αλλά χρειάζεται και τη δική μας συμβολή. Το έργο χρηματοδοτείται από την κοινή πρωτοβουλία «Beyond Plastic Med initiative (BeMed)» των οργανισμών Prince Albert II of Monaco FoundationTara Expeditions FoundationSurfrider Foundation Europe και Mava Foundation

       

#beyondplasticmed #plastic #BeatPlasticPollution #plasticfreejuly #plasticpollution #marinelitter #bemed#breakfreefromplastic

* *  This document was produced with the financial assistance of Beyond Plastic Med. The contents of this document are the sole responsibility of Tero Single Member PC and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the Prince Albert II of Monaco Foundation, Beyond Plastic Med or its founders.

Μπορεί η Barbie να γίνει τα πάντα;

Γράφει η Σοφία Κωνσταντοπούλου | www.genderhood.org

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: οι περισσότερες από εμάς όταν ήμασταν μικρές είχαμε μια απ’ αυτές και μάλιστα απολαμβάναμε να την ντύνουμε, να τη στολίζουμε και να την πάμε για ψώνια με τις ψηλοτάκουνες γόβες της.

Αυτά όταν ήμασταν μικρές. Τι γίνεται τώρα που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά άλλα πρότυπα, για το τι σημαίνει να είσαι κορίτσι ή αγόρι; Κι αφού λέμε ότι τα παιχνίδια δημιουργούν μία ποπ κουλτούρα γύρω από τις επιλογές των παιδιών, μοιραζόμαστε μαζί σας κάποιες από τις τοπ ανησυχίες μας.

Η Mattel και το προϊόν-αστέρι της, η πασίγνωστη σε όλους/όλες Barbie έχει λανσάρει μια διαφημιστική καμπάνια για τα επαγγέλματα που η κούκλα ενθαρρύνει τα κορίτσια να ακολουθήσουν. Αυτή η διαφημιστική καμπάνια ομολογώ ότι με έχει μπερδέψει. Την ονομάζει «Μπορείς να γίνεις οτιδήποτε». Πράγματι φαίνεται κάποια κορίτσια να μπορούν να γίνουν για μια μέρα ό,τι θέλουν. Σε συνεργασία με το τμήμα δημοσίων σχέσεων της Barbie οργανώνονται συναντήσεις καθοδήγησης με γυναίκες επαγγελματίες διάφορων κλάδων. Τα κορίτσια μπορούν να γίνουν από κτηνίατροι σε ζωολογικό κήπο, παρουσιάστριες τηλεοπτικού show, καθηγήτριες πανεπιστημίου, μελισσοκόμοι και πάει λέγοντας.

Εξαιρετική η ιδέα της Βarbie. Δε λέω! Και πράγματι τα κορίτσια φαίνεται να το διασκεδάζουν και να εμπνέονται. Αλλά για μια στιγμή; Δε μιλάμε για την ίδια κούκλα που από τις απαρχές της γέννησής της, το 1959, μας δίνει συνεχώς το πρότυπο της γυναικείας ομορφιάς, με τις ανύπαρκτες καμπύλες, τα ξανθά όλο λάμψη μαλλιά, τα γαλάζια μάτια και το πάντα χαμογελαστό πρόσωπο; Η Βarbie έχει καταφέρει να γίνει είδωλο των κοριτσιών από τη νηπιακή κιόλας ηλικία. Έρευνες έχουν δείξει ότι κορίτσια που ταυτίζονται με την Barbie δυσκολεύονται να αποδεχθούν το σώμα τους και παρουσιάζουν συμπτώματα διατροφικών διαταραχών. Παρόλα αυτά οι γονείς, οι θείοι/ες και οι νονοί-ές φαίνεται να εμπιστεύονται τυφλά τον αστέρα της παιχνιδοβιομηχανίας, που ακούει στο όνομα Barbie.

Κι ενώ η καμπάνια «Μπορείς να γίνεις οτιδήποτε» μάλλον έχει στραφεί στο άνοιγμα ενός δρόμου πολλαπλών επιλογών για την ενδυνάμωση των παιδιών, είδα το βίντεο της Barbie  με τίτλο «Το ήξερες;» και πάλι μπερδεύτηκα. Εδώ εμφανίζεται ένα παιδί εξαιρετικά θυμωμένο να παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία για το πόσο λίγες γυναίκες είναι επαγγελματίες σεφ συγκριτικά με τους άνδρες. Το βίντεο προτρέπει τα κορίτσια να παίζουν παιχνίδια ρόλων με τα κουζινικά της Barbie προκειμένου να εξοικειωθούν με τη μαγειρική και να γίνονται σεφ όλο και περισσότερες γυναίκες.

Δείτε ΕΔΩ.

Τέλεια είναι τα παιχνίδια ρόλων και τέλειο είναι τα παιδιά να καταστρώνουν τα δικά τους σενάρια φαντασίας και να παίζουν συμβολικό παιχνίδι. Το έχουμε δοκιμάσει στα βιωματικά μας εργαστήρια και επιβεβαιώνουμε ότι λειτουργεί. Βέβαια πώς είμαστε σίγουρες ότι η προτροπή του θυμωμένου κοριτσιού θα επαληθευτεί; Πώς υποθέτουμε ότι παίζοντας με κουζινικά τα κορίτσια θα γίνουν οι σεφ του μέλλοντος και όχι οι αιώνιες νοικοκυρές που παράλληλα με καλές επιχειρηματίες, γιατροί, επιστήμονες θα πρέπει να είναι και οι αιώνιες μαγείρισσες της οικογένειας;

Είναι άραγε μόνο μια στρατηγική marketing ή πράγματι προσπαθεί να ενδυναμώσει όλο και περισσότερα κορίτσια να γίνουν αυτό που ονειρεύονται;

Πείτε μας τη γνώμη σας από τα παιχνίδια ρόλων που αρέσει στα παιδιά σας να παίζουν με τη διάσημη κούκλα. Κάνουν τα κορίτσια σας να νιώθουν πιο δυνατά;

 

Λίγα λόγια για την Σοφία Κωνσταντοπούλου

Φεμινίστρια σε συνεχή αναζήτηση, ρομαντική ταξιδιώτισσα, λάτρης των μανιταριών και της θάλασσας.

Σπούδασε Επικοινωνία και Μ.Μ.Ε. στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίο Αθηνών κι ο δρόμος της ζωής την έφερε να δουλεύει σε προγράμματα νέων σε ΜΚΟ της Μαδρίτης. Εμπνευσμένη από φεμινιστικές κολεκτίβες της Ισπανίας, άρχισε να εμπλέκεται σε σεμινάρια για παιδιά, νέες/νέους και γυναίκες με θέμα την ισότητα των φύλων. Έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά σε projects σε Βραζιλία, Ισπανία, Βαλκάνια και Ελλάδα. Πρόσφατα, συμμετείχε στο πρόγραμμα START- Create Cultural Change στη Γερμανία, όπου γεννήθηκε το Genderhood. Τώρα που μιλάμε συνεχίζει τα ταξίδια της με το Genderhood στη μασχάλη και μαγεύεται από τις αφιλτράριστες αλήθειες που της χαρίζουν τα εργαστήρια με τα παιδιά.

 

Γνώρισε τη Σοφία Κωνσταντοπούλου και το Genderhood μέσα από τη συζήτηση που κάναμε στο facebook. 

Πως ένας φάλτσος τζίτζικας σε εμπνέει για ζωή.

Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου το διάβασα ενώ περίμενα να ξεκινήσει η παράσταση, στον Πολυχώρο Ενώ. Το βιβλίο το έκρυψα στην τσάντα μου και το πήρα το βράδυ (κρυφά από την Ολυμπία) για να το διαβάσω στο κρεβάτι μου. Είναι από αυτές τις ιστορίες, τις παιδικές, τις γραμμένες και για ενήλικες. Από αυτές τις ιστορίες που μιλάνε στα παιδιά με σεβασμό και αλήθειες. Που όμως διατηρούν και τη μαγική τους φαντασία σε εγρήγορση. Η ιστορία έχει αποδοθεί με μια υπέροχη εικονογράφηση!

Λίγα λόγια για το βιβλίο και την παράσταση:

Ο Παβ είναι ένας τζίτζικας που προέρχεται από οικογένεια μεγάλων τραγουδιστών, αλλά αυτός έχει κακή φωνή. Στις συναυλίες του το εξαγριωμένο κοινό του πετάει λαχανικά αντί να χειροκροτεί. Για να βελτιωθεί λοιπόν ο Παβ πάει στον δάσκαλο μουσικής Λυκάων. Εκείνος όμως δεν τον δέχεται αν δεν πληρωθεί πολύ ακριβά: ζητάει το χρυσό σπυρί που βρίσκεται μακριά στην Αφρική. Έτσι για τον Παβ αρχίζει μια μεγάλη περιπέτεια που τον οδηγεί σε συναντήσεις με τις γκρινιάρες χήνες, το λιοντάρι με τη σκοροφαγωμένη λεοντή, τις επαναστάτριες μύγες Τσε Τσε, τα σαρκοφάγα λουλούδια και φυσικά τα τρομερά τυφλά μυρμήγκια. Θα μπορέσει ο τζίτζικας να βρει το χρυσό σπυρί και να πληρώσει τον δάσκαλό του; Υπάρχει όντως χρυσό σπυρί;

Η ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι:

Τα απομνημονεύματα ενός τζίτζικα.

Οι χελώνες, οι ελέφαντες και οι παπαγάλοι που είναι μακρόβιοι, ξέρω, θα χλευάσουν τον τίτλο αυτού του κεφαλαίου. Το τζιτζίκι σου λένε, ζει λίγο, ελάχιστα! Τι απομνημονεύματα μπορεί να γράψει; Κι όμως, φίλοι μου, μέσα σε αυτή τη μικρή ζωή, μπορούν να συμβούν πολλά, πάρα πολλά και σημαντικά!

 

 

Και ο Παβ συνεχίζει:

Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές αυτής της μικρής ζωής δεν έχασα ποτέ την πεποίθησή μου ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Αν ήμουνα κλεισμένος σε κάποιο μαύρο λαγούμι, κοίταζα τα αστέρια. Όταν έπεφτα μέσα σε λάσπες, έστελνα το βλέμμα στον ουρανό. Όταν ζεσταινόμουνα ξάπλωνα. Όταν κρύωνα, έτρεχα. Αν πεινούσα, τραγουδούσα. Αν πονούσα, χόρευα. Εξάλλου, τι άλλο είναι η αισιοδοξία πέρα από μια τεράστια και άδολη αγάπη για το παρόν;

 

Άρχισε να μου αρέσει αυτός ο τύπος, ο Παβ. Ήθελα να μάθω κι άλλα! Για τα τυφλά μυρμήγκια, το χρυσό σπυρί, τα σαρκοβόρα λουλούδια, τις μύγες τσε τσε. Σκέφτηκα πως θα μπορούσαν να μας πουν περισσότερα οι άνθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά. Τι ιστορίες θα είχαν αυτοί να αφηγηθούν για τους ήρωές τους; Σε ποιο ταξίδι τους οδήγησαν; Δεν έχασα λεπτό!

Συνεντεύξεις: Ιωάννα Σεραφειμίδου

Φώτης Δούσος- συγγραφέας

Ποια ήταν πρώτη στιγμή που συνέλαβες την ιστορία με τον Παβ, έναν τζίτζικα;

Πάντα μου άρεζαν τα τζιτζίκια και αυτό που συμβόλιζαν από την εποχή του Αισώπου: την ανεμελιά, το καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο, τον αντισυμβατικό τρόπο ζωής. Η ιδέα του Παβ γεννήθηκε μέσα μου την ίδια περίοδο που η γυναίκα μου κυοφορούσε τον γιο μας. Δεν θέλω να το πάω ψυχαναλυτικά και να κάνω παραλληλισμούς για τον έναν τοκετό και τον άλλο. Άλλωστε οι δημιουργικοί/συμβολικοί τοκετοί ωχριούν και δεν φτάνουν ούτε κατά διάνοια στον ύψος των αληθινών. Θέλω να πιστεύω ωστόσο ότι η ιστορία του Παβ ήταν ένα καμουφλαρισμένο γράμμα στο αγέννητο ακόμα μωρό μας. Ήταν σα να το καλωσόριζα στον κόσμο λέγοντας “το μέρος που σε φέρνουμε είναι γεμάτο περιπέτειες, θαύματα αλλά και δυσκολίες. Μη φοβηθείς, εμείς έχουμε το τραγούδι και συνεκδοχικά την τέχνη μας, τη δημιουργική μας διάθεση την αγάπη μας για τα καλά πράγματα. Με αυτά θα πορευτούμε.

Ποιο ήταν το δικό σου χρυσό σπυρί; Κατάφερες να το βρεις;

Χρυσό σπυρί είναι η αγάπη που κάποιες περιόδους της ζωής φοβόμαστε ότι δεν υπάρχει γιατί δεν φαίνεται πουθενά, αλλά αυτή είναι πανταχού παρούσα, αρκεί να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές. Άλλο χρυσό σπυρί είναι η δημιουργικότητα, το να κάνεις πράγματα καλλιτεχνικά ή μη, δεν έχει σημασία. Ράβε και ξήλωνε.

Ο Παβ έμαθε να τραγουδάει καλά ή παρέμεινε φάλτσος για την υπόλοιπή του ζωή;

Έμαθε να τραγουδάει γιατί εγκατέλειψε τη στείρα εξάσκηση και τη ναρκισσιστική εστίαση που καμιά φορά αυτή φέρνει. Επέλεξε να εμπλακεί κοινωνικά, έφυγε από τον εαυτό του, έμαθε στις μύγες τσετσέ τραγούδι (που ήταν ακόμα πιο ανεπίδεκτες μαθήσεως από τον ίδιο!). Διδάσκοντας σε άλλους που είχαν εξίσου μεγάλη ανάγκη το τραγούδι, αν όχι και μεγαλύτερη, άρχισε να βελτιώνεται. Αυτό το βλέπει με την πρώτη ματιά ο δάσκαλος του ο Λυκάων στο τέλος της ιστορίας για αυτό δεν του ζητάει πια να κάνει την κλίμακα τζι ματζόρε. Αλλά τον οδηγεί σε πιο βαθιά επίπεδα μαθητείας.

Ποιος ήταν ο δικός σου δάσκαλος στο μαγικό σου ταξίδι στη ζωή;

Είχα πολλούς και σημαντικούς δασκάλους. Οι φιλόλογοι μου στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Οι δάσκαλοι που με δίδαξαν μουσική, λογοτεχνία, γιόγκα, πολεμικές τέχνες! Είναι μεγάλη η λίστα. Επίσης τον ρόλο του δασκάλου και του μέντορα έχουν παίξει κατά καιρούς φίλοι και αγαπημένα πρόσωπα. Λένε ότι ο δάσκαλος εμφανίζεται στη ζωή ενός μαθητή όταν ο δεύτερος είναι έτοιμος. Είναι ωραίο να προετοιμάζουμε τον εαυτό μας και να προλειαίνουμε το έδαφος για τέτοιες συναντήσεις.

 

Στέλλα ΔημητρακοπούλουArt Director, γραφίστρια

 

Για τη δημιουργία ενός βιβλίου χρειάζονται πολλοί  “σκηνοθέτες”. Πως λειτούργησε η μεταξύ σας συνεργασία και υπάρχει κάποια σκηνή μέσα στην ιστορία, που αντικατοπτρίζει τη σχέση αυτή; 

Για τη δημιουργία ενός βιβλίου είναι απαραίτητη η επιλογή των κατάλληλων ατόμων, που θα δημιουργήσουν στην αρχή τη μαγιά και στη συνέχεια την αίσθηση του τελικού αποτελέσματος. Αυτός είναι ο δρόμος. Όλοι μαζί, εκδότης, συγγραφέας, εικονογράφος, art director, τυπογράφος, βιβλιοδέτης είναι μια ομάδα παραγωγής καλά δομημένη, με σεβασμό ο καθένας στα όρια της δουλειάς του άλλου. Η σχέση αυτή και η λειτουργικότητά της ή μη αντικατοπτρίζεται στο συνολικό αποτέλεσμα που είναι το βιβλίο στην τελική του μορφή. Στη δική μας συνεργασία όλα πήγαν κατ’ ευχήν.

 

Αν δεν ήσουν γραφίστρια τι θα ήθελες να είσαι;

Είμαι και άλλα πράγματα που τα έχω σπουδάσει και έχω εργαστεί αντίστοιχα, όπως θεατρολόγος, εικαστικός, εικονογράφος και creative director, οπότε στο καλλιτεχνικό και δημιουργικό σκέλος δεν έχω κρυφούς πόθους, απ’ όσο γνωρίζω. Πάντα μου άρεσε όμως η κολύμβηση. Ίσως να ήθελα να είμαι αθλήτρια. Του νερού όμως.

 

Η ιστορία του Παβ τελείωσε και μαζί με αυτή και το βιβλίο. Τί πιστεύεις πως έγινε την επόμενη μέρα;

Η ιστορία του Παβ αρχίζει και τελειώνει κάθε φορά που κάποιος ανοίγει και κλείνει το βιβλίο. Αυτή είναι και η μαγεία του βιβλίου, ενός μέσου διαχρονικού, που πάντα θα είναι η αρχή και το τέλος, κάθε δημιουργικής αναζήτησης. Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, κάθε ιστορία έχει μια προϊστορία και μια μεταϊστορία. Η μεταϊστορία του Παβ θα μπορούσε να είναι πολλά. Ένας τζίτζικας όμως δίνει την προσοχή του στο σήμερα, στην ιστορία. Το μετά είναι συνήθως για τον μέρμηγκα.

 

 

 

Αγγελική Μπόζου, Εικαστικός

 

Τι σε ενέπνευσε στην ιστορία του Παβ και του έδωσες, τόσο αριστοτεχνικά, χρώμα και ζωή;

Όσο και να με εμπνέει κάτι αν δε με αφορά χάνεται η επαφή. Ο Παβ πιστεύω ότι μας αφορά όλους γιατί μέσα από τον μικροσκοπικό εαυτό του, μας περιγράφει πολλά και σημαντικά. Κάνει πολύ πετυχημένα αυτό που πρέπει να κάνουν τα παραμύθια. Το σημαντικότερο για εμένα σε αυτό το κείμενο είναι ο τρόπος που λέγονται όλα, η αίσθηση της εξομολόγησης που υπάρχει σε κάθε πρόταση. Η πραγματικότητα του Παβ μού δημιούργησε τη διάθεση να υπάρχω κι εγώ μέσα στις εικόνες, να αποτυπωθεί η δική μου πραγματικότητα. Εγώ λοιπόν, με μια δεύτερη καρδιά να χτυπά μέσα στην μεγάλη μου κοιλιά, ζωγραφίζω. Ετοιμάζομαι για ένα ακόμα ταξίδι ζωής. Χρώμα για την αισιοδοξία, πειραματισμός, ελευθερία και πολύ λευκό που δίνει χώρο στη φαντασία.

 

Χρειάστηκε να ψάξεις και εσύ κάποιο χρυσό σπυρί στη ζωή σου για να καταφέρεις να εκφράσεις την τέχνη σου;

Για εμένα το χρυσό σπυρί είναι η ίδια η τέχνη που προϋποθέτει την αναζήτηση, το ταξίδι, τη συνεχή μετακίνηση, το να θες κάτι άλλο και μετά κάτι άλλο και πιο μετά πάλι κάτι άλλο. Το ψάχνω και θα το ψάχνω σε όλη μου τη ζωή και αυτό είναι που με κάνει να υπεραγαπώ το επάγγελμα που έχω επιλέξει να κάνω. Η αναζήτηση δε σταματάει ποτέ και αυτή είναι η μαγεία. Δεν ξεκουράζεσαι, κάθε φορά που πιστεύεις ότι η ικανοποίηση πλησιάζει, εμφανίζεται η αφορμή για μια νέα άγνωστη διαδρομή που σε καλεί σε νέες περιπέτειες.

 

Ποιος ήταν ο δικός σου ήρωας, όταν ήσουν παιδί; Θέλεις να μας τον ζωγραφίσεις;

 

Μαριάννα Ψύχαλου - Εκδότης

 

Τι ήταν αυτό που ξεχώρισες στην ιστορία του Παβ και σε οδήγησε στην έκδοσή του;

Όταν διαβάζω τα κείμενα που έρχονται στη Μικρή Σελήνη προσπαθώ να απενδύομαι τον ρόλο του εκδότη και να ενδύομαι αυτόν του αναγνώστη.  Θεωρώ μεγάλη ευθύνη την επιλογή ενός κειμένου που θα δοθεί σε παιδιά. Όχι με την έννοια της ηθικής αλλά λόγω της ταπεινότητας και του σεβασμού που αισθάνομαι απέναντι σε αυτά τα φωτεινά μυαλά. Η αρχή μου είναι ότι στα παιδιά πρέπει να δίνουμε το καλύτερο που έχουμε και αυτό το κείμενο, ο Παβ, αισθάνθηκα ότι είναι ακριβώς αυτό. Είναι ένα κείμενο που χαρακτηρίζεται από όλες τις αρετές που εγώ θεωρώ σημαντικές. Έχει ενέργεια, έξυπνο χιούμορ, ειλικρινείς χαρακτήρες, καταιγιστική δράση, αλλά και συναίσθημα, τρυφερότητα και στοχασμό. Το βασικότερο όμως από όλα είναι ότι δεν σε περιορίζει ούτε προσπαθεί να σου υποβάλει κάποιο μήνυμα. Σου δίνει χώρο και αέρα να επιλέξεις πώς θες εσύ να σταθείς απέναντί του. Σε σέβεται.

 

Ποιοι είναι οι δικοί σου σύντροφοι τσε τσε στη σχέση σου με τα βιβλία; Έχετε προσπαθήσει να κάνετε τις δικές σας ανατροπές;

Αγαπώ πολύ τους συνεργάτες μου και με τους περισσότερους δουλεύω από πολύ παλιά. Η αγαπημένη μου κατηγορία είναι οι γραφίστες! Δουλεύοντας μαζί τους αισθάνομαι ότι μπαίνω σε ένα μαγικό escape room με άπειρες δυνατότητες. Ο Μίλτος, η Δήμητρα, η Άννα, η Μαργαρίτα, ο Κωστής και πρόσφατα η Στέλλα έχουν καθορίσει κατά πολύ την εξέλιξη της αισθητικής μου, σαν άνθρωπος.  Αγαπώ, όμως, πολύ και τους τυπογράφους, κυρίως γιατί με ανέχονται. Μπαίνω συνέχεια στα πόδια τους, τούς βάζω δύσκολα και είμαι σχεδόν ψυχαναγκαστική με τα χρώματα και τα χαρτιά. Επίσης, τρέφω ιδιαίτερη αγάπη στους επιμελητές και τους διορθωτές γιατί είναι οι αφανείς ήρωες. Σε όλη μου τη μέχρι τώρα καριέρα έχω μια συνεργάτιδα που την γνωρίζω από παιδί! Προφανώς, δεν είμαστε συνομήλικες! Αυτή με έμαθε να είμαι αυστηρή με τα κείμενα, να δίνω σημασία στις λέξεις και στη στίξη και να μην επαναπαύομαι.  Βασικοί μου, όμως, σύντροφοι στα βιβλία είναι ο αδερφός μου, ο Φίλιππος και ο πατέρας μου, ο Γιώργος. Ο Φίλιππος είναι η γείωσή μου και ο πατέρας μου αυτός που μου κλείνει το μάτι όταν ανοίγω φτερά να πετάξω. Ακούγεται λίγο σαν συμμορία!

Όσο για τις ανατροπές δεν ξέρω τι να σου απαντήσω. Δεν αισθάνομαι ότι κάνουμε κάτι ανατρεπτικό. Έχουμε ένα συγκεκριμένο όραμα και κάποιες αρχές που διέπουν τη δουλειά μας. Αυτό ακολουθούμε και δεν αποκλίνουμε. Αν αυτό θεωρείται ανατρεπτικό, τότε, ναι, κάνουμε ανατροπές.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Την Παράσταση θα δείτε στον Πολυχώρο Ενώ

ΡΟΔΑΝΙ: ένα εργαστήρι τέχνης για το παιδί και την οικογένεια.

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

& απαντάει στις ερωτήσεις της η Παρασκευή Καρακίτσιου

Φωτογραφίες arteditre

Το Ροδάνι είναι ένα ηλιόλουστο και χαρούμενο εργαστήρι τέχνης για το παιδί και την οικογένεια. Η Παρασκευή Καρακίτσιου, η ψυχή του εργαστηρίου, είναι ψυχολόγος και παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας. Σε υποδέχεται πάντα με ένα μεγάλο χαμόγελο. Αφήνεσαι στο ρυθμό της, χαλαρώνεις μέσα στο χώρο και εμπλέκεσαι άθελά σου στην εμπειρία του παιχνιδιού.

Η Παρασκευή δίνει μεγάλη έμφαση στην παιδαγωγική αξία των Τεχνών στη Εκπαίδευση των μικρών παιδιών αλλά και στην ποιοτική συνύπαρξη όλης της οικογένειας. Υποδέχεται νέους γονείς μαζί με τα βρέφη και τα μικρά παιδιά τους και τη σκυτάλη παίρνει το παιχνίδι με τα χρώματα, τα εργαλεία, τις μπάλες, τα κουτιά που γίνονται αντικείμενα, τα υφάσματα και τις κορδέλες, τους ήχους και τη σιωπή.

Ο χώρος είναι φωτεινός, ζεστός, φιλικός και εμπνέει για παιχνίδι. Εδώ ξεχνάς για λίγο τα πρέπει και αφήνεσαι στα θέλω. Γίνεσαι παιδί μαζί με το παιδί σου και συνδέεσαι μαζί του μέσα από το παιχνίδι και τις τέχνες.

Τα προγράμματα προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας περιλαμβάνουν απογευματινά εργαστήρια τα οποία συνθέτουν τις τέχνες τους θεάτρου, του χορού και της μουσικής και της αισθητικής αγωγής σε δημιουργικούς κύκλους. Μετά τα τέλος των προγραμμάτων οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στο χώρο και να παίξουν μαζί με τα παιδιά τους με τα παιχνίδια που βρίσκονται στο χώρο. Επίσης στο χώρο υπάρχει και βιβλιοθήκη με πολύ ωραία αναγνώσματα.

Φυσικά εδώ μπορείς να οργανώσεις και το παιδικό πάρτι του παιδιού σου! Ο χώρος φιλοξενεί άνετα έως 30 παιδιά καθώς και τους γονείς/συνοδούς τους, οι οποίοι μπορούν να βρίσκονται στην ξεχωριστή αίθουσα –καφέ, καθώς τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά.

Της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τα αγαπημένα της.

 

 

τρία αποφθέγματα που την εμπνέουν

 • «Το παιχνίδι είναι η εργασία της παιδικής ηλικίας» –Jean Piaget, Ψυχολόγος Ερευνητής της γνωστικής ανάπτυξης του παιδιού

Γιατί τόσο συχνά ξεχνάμε πως το παιχνίδι δεν είναι μόνο δικαίωμα του παιδιού αλλά και ο τρόπος του να μαθαίνει, να ανακαλύπτει τον κόσμο και να εξελίσσεται ψυχοσυναισθηματικά. Ότι ακριβώς δηλαδή θα έπρεπε να είναι και η εργασία για έναν ενήλικα.

 

 

 • «Κάθε συμπεριφορά του παιδιού είναι γλώσσα που θα πρέπει να αποκωδικοποιηθεί» Françoise Dolto, παιδίατρος και ψυχαναλύτρια.

Γιατί γλώσσα είναι όλα: είναι το κλάμα του βρέφους, το πείσμα του νηπίου, οι φανταστικές ιστορίες του μικρού παιδιού γεμάτες συμβολισμούς και παραδοξολογίες. Γλώσσα είναι όλα όσα επικοινωνούνται ανάμεσα στο γονέα και το παιδί, αυτά που η λογική μας μεταφράζει και η αγάπη μας κατανοεί.

 • «Τα παραμύθια χρησιμεύουν στα μαθηματικά όπως και τα μαθηματικά στα παραμύθια» Gianni Rodari, παιδαγωγός, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. 

Γιατί οι τέχνες (αφήγηση, κουκλοθέατρο, θέατρικό παιχνίδι, χορός, μουσική) προσφέρουν στο παιδί την καλλιέργεια της αποκλίνουσας και δημιουργικής σκέψης, η οποία αποτελεί μια σπίθα για να ανάψει η φλόγα της της έρευνας και της μάθησης.

 

 

Τρία Βιβλία που ανοίγει συχνά και τα προτείνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς γιατί αποτελούν ανοιχτούς διαλόγους γύρω από ζητήματα οικογένειας, παιδικής ηλικίας και συμβολικού παιχνιδιού

 

Τρία τραγούδια που προτείνει για παιδικό πάρτι από την παιδική συλλογή της Putumayo World Music:

 

 

 

Τρεις οικογενειακές ταινίες anime του Ιάπωνα δημιουργού Χαγιάο Μιγιαζάκι που αγαπά να βλέπει ξανά και ξανά, γιατί συνδυάζουν την φαντασία και ευαίσθητα μηνύματα σε όμορφες εικόνες (για μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού)

 

 

Τρεις Πρωτοβουλίες Κοινωνικών Οργανώσεων της πόλης τις οποίες θαυμάζει γιατί το σημαντικό τους έργο συνδέει τον κοινωνικό ιστό προς το όφελος όλων

 

 

Ενημερώσου για τα τμήματα στο Ροδάνι, κάνοντας κλικ εδώ

 

 Λίγα λόγια για την Παρασκευή Καρακίτσιου

Η Παρασκευή Καρακίτσιου σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και Παιδαγωγική στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει ειδικευτεί στο θεατρικό παιχνίδι και το κουκλοθέατρο και έχει συνεργαστεί με  σχολεία, δήμους και ιδιωτικούς φορείς στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στην εμψύχωση, μέσω των Τεχνών, ομάδων  παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως υπεύθυνη της παιδαγωγικής ομάδας στο Ροδάνι-Εργαστήρι Τεχνών καθώς και ως εξωτερικός συνεργάτης της ΜΚΟ Άρσις.

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

Ποιοτικός χρόνος με το παιδί: μία από τις 5 γλώσσες της αγάπης

Απόσπασμα από το βιβλίο “Οι πέντε γλώσσες της αγάπης που καταλαβαίνουν τα παιδιά”, των Γκάρι Τσάπμαν και Ρος Κάμπελ

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας

Αν η γλώσσα της της αγάπης του παιδιού σας είναι ο ποιοτικός χρόνος σας παραθέτουμε μερικές ιδέες ειδικά για γονείς. Ξεχωρίστε και επιλέξτε όποιες από αυτές κρίνετε κατάλληλες για να δοκιμάσετε κάτι καινούριο που πιστεύετε ότι θα εκτιμήσει το παιδί σας.

 

 • Αντί να περιμένετε να τελειώσετε πρώτα όλες σας τις δουλειές για να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο παιδί σας, αφήστε το να συμμετέχει σε καθημερινές σας δραστηριότητες, μετατρέποντάς τες σε ευκαιρίες για ευχάριστη συντροφιά και συζήτηση. Αφήστε το, για παράδειγμα, να σας βοηθά να βάλετε πλυντήριο, να ψωνίσετε ή να σκουπίσετε τα φύλλα από τον κήπο ή τη βεράντα. Οι δουλειές σας μπορεί να πάρουν λίγο περισσότερο, αλλά ο χρόνος που θα περάσετε μαζί θα σας αποζημιώσει.

 

 • Όταν το παιδί σάς λέει κάτι σημαντικό, να σταματάτε ό,τι κι αν κάνετε για να έχετε επαφή μαζί του με τα μάτια.

 

 • Κανονίστε να τρώτε μαζί με το παιδί ένα υγιεινό κολατσιό, όπως μια φρουτοσαλάτα.

 

 • Βρείτε ανόητα πράγματα για να γελάτε μαζί και γελάτε με την καρδιά σας!

 

 • Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να του δίνετε φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης για να αποτυπώνει σημαντικές οικογενειακές στιγμές.

 

 • Παραιτηθείτε από την τηλεοπτική εκπομπή της αρεσκείας σας για να παρακολουθήσετε μαζί με το παιδί σας το δικό του αγαπημένο πρόγραμμα.

 

 • Πηγαίνετε μαζί με το παιδί σε μαγαζιά παιχνιδιών και παίξτε μαζί του με μερικά διασκεδαστικά παιχνίδια, ακόμα κι αν δεν αγοράσετε τίποτα τελικά.

 

 • Όταν ρωτάτε το παιδί πώς ήταν η μέρα του, φροντίστε οι ερωτήσεις σας να είναι συγκεκριμένες και να μην επιδέχονται ως απάντηση ένα σκέτο «Ναι» ή «Όχι».

 

 • Όταν πηγαίνετε με τα μικρότερα παιδιά σας στο πάρκο ή στην παιδική χαρά, παίξτε μαζί τους αντί να τα επιτηρείτε απλώς από το παγκάκι. Σπρώξτε δυνατά την κούνια της κόρης σας να πάει ψηλά… Κάντε τσουλήθρα μαζί με τον γιο σας… Έτσι θα δημιουργήσετε αναμνήσεις που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή και ταυτόχρονα θα τους δείξετε την αγάπη σας.

 

 • Αντί να μένετε παθητικά κολλημένοι μπροστά σε μια οθόνη, προτιμήστε δημιουργικές ασχολίες όπως το τραγούδι, τον χορό ή τη ζωγραφική με δαχτυλομπογιές.

 

 • Προγραμματίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα αφιερώνετε αποκλειστικά στο καθένα από τα παιδιά σας. Γράψτε τη στο ημερολόγιο των υποχρεώσεών σας και μην επιτρέψετε να την εκτοπίσει καμία άλλη προτεραιότητα.

 

 • Εκπλήξτε ευχάριστα το παιδί σας με εισιτήρια για την ταινία που θέλει να δει ή με μια εκδρομή σε κάποιο ξεχωριστό μέρος. Πηγαίνετε μαζί για κάμπινγκ, παρακολουθήστε έναν αγώνα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου ή επισκεφτείτε μαζί τα μαγαζιά ή τα αξιοθέατα της πόλης. Θα χτίσετε έτσι δυνατές αναμνήσεις που θα διαρκέσουν για πάντα. Αν μάλιστα απαθανατίσετε τις όμορφες αυτές στιγμές με φωτογραφίες, η έκπληξη θα μείνει αξέχαστη για το παιδί.

 

 • Αν είναι δυνατό, πάρτε μια μέρα μαζί σας το παιδί στη δουλειά σας. Συστήστε το στους συναδέλφους σας και γευματίστε μαζί του στο μεσημεριανό διάλειμμα.

 

 • Μετατρέψτε κάποιον ειδικό χώρο του σπιτιού σε αποκλειστικό χώρο παιχνιδιού για σας και το παιδί. Ένα μεγάλο ντουλάπι ή το δωμάτιο υπηρεσίας μπορεί να γίνει το «κάστρο» σας, ενώ μια γωνιά του γκαράζ μπορεί να γίνει το «εργαστήριό» σας.

 

 • Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στον σχεδιασμό των διακοπών. Κάντε μαζί έρευνα στο διαδίκτυο.

 

 • Στήστε μια σκηνή στον κήπο, την αυλή ή τη βεράντα. Χρησιμοποιήστε φακούς και καλάθι για πικ νικ για να ολοκληρώσετε το σκηνικό της κατασκήνωσης.

 

 • Όποτε μπορείτε, πηγαίνετε όλοι μαζί για περίπατο ή κάντε ποδήλατο μαζί στην εξοχή. Βρείτε ευκαιρίες να συνδυάζετε τον χρόνο που θα περνάτε μαζί με φυσική άσκηση.

 

 • Τρώτε όσο το δυνατό περισσότερα γεύματα μαζί ως οικογένεια. Κάντε την ώρα του βραδινού ξεχωριστή καθιερώνοντας τη συνήθεια να αφηγείστε ο ένας στον άλλο πώς περάσατε τη μέρα σας. Η προσευχή μπορεί επίσης να φέρει τα μέλη μιας οικογένειας πιο κοντά.

 

 • Αφιερώστε λίγο επιπλέον χρόνο στο παιδί σας όταν το βάζετε για ύπνο το βράδυ. Κάντε τα παραμύθια, την κουβεντούλα για το πώς πέρασε η μέρα και τη βραδινή προσευχή κομμάτι της καθημερινής σας ρουτίνας.

 

 • Την ώρα που το παιδί κάνει τα μαθήματά του, μπορείτε να τελειώσετε κι εσείς τη δουλειά που έχετε φέρει από το γραφείο. Πείτε του τι ακριβώς κάνετε και δουλέψτε πλάι πλάι.

 

 • Φυτέψτε κάτι μαζί. Αν αρέσει ιδιαίτερα στο παιδί σας να βρίσκεται στο ύπαιθρο, φτιάξτε μαζί έναν μικρό ανθόκηπο, φυτέψτε καλοκαιρινά λαχανικά ή διακοσμήστε μαζί την αυλή ή τη βεράντα. Θα δημιουργήσετε έτσι θετικές αναμνήσεις που θα κρατήσουν για όλη τη ζωή.

 

 • Φτιάξτε μαζί φωτογραφικά λευκώματα στον υπολογιστή.

 

 • Όταν βλέπετε μαζί τις κοινές σας φωτογραφίες, συζητάτε τις όμορφες εμπειρίες που σας θυμίζουν.

 

 • Τις βροχερές μέρες που πρέπει να μένετε μέσα, καθίστε στο ίδιο δωμάτιο με το παιδί, διαβάζοντας ο καθένας σιωπηλά το βιβλίο ή το περιοδικό του.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το ότι αγαπάτε το παιδί σας είναι αυτονόητο. Πώς μπορείτε όμως να του το δείξετε για να το νιώθει ουσιαστικά και το ίδιο; Τo παιδί έχει την ανάγκη να αισθάνεται ότι το αγαπάτε. Τι συμβαίνει όμως αν εκείνο και εσείς μιλάτε διαφορετική γλώσσα αγάπης; Πώς μπορείτε να βεβαιω­θείτε ότι το παιδί καταλαβαίνει και νιώθει την αγάπη που του δείχνετε;

Αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει:

– Να ανακαλύψετε τη γλώσσα της αγάπης που μιλά το παιδί σας
– Να κατανοήσετε πώς συνδέονται οι γλώσσες της αγάπης με την επιτυχή μάθηση
– Να συνειδητοποιήσετε πώς οι γλώσσες της αγάπης βοηθούν στην πειθαρχία
– Να οικοδομήσετε μια σχέση βασισμένη στην αγάπη χωρίς όρους.

Περιλαμβάνει Παιχνίδι για να ανακαλύψετε τη δική σας γλώσσα της αγάπης.

 

Τι να κάνεις αυτό το καλοκαίρι με τα παιδιά στην πόλη

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Το να μείνεις καλοκαιριάτικα στην πόλη δεν είναι και από τα καλύτερα σενάρια που είχες κάνει μέσα στο χειμώνα. Αν δεν είσαι από αυτούς που έχουν τη γιαγιά και τον παππού, για να κρατήσουν τα παιδιά για ένα διάστημα στο χωριό, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση. Θα χρειαστείς αρκετή φαντασία και ενέργεια για να ανταποκριθείς στις προσδοκίες τους!

Πολλές φορές είναι σημαντικό να πατήσουμε το pause και να δούμε την κατάσταση από άλλη σκοπιά. Έχουμε μια ευκαιρία για επανασύνδεση με τα παιδιά μας και τις ανάγκες τους και αν και το καλοκαίρι είναι η εποχή, που περισσότερο από κάθε άλλη, επιτρέπεται να βαριόμαστε, δε θα ήταν ωραίο να περνούν όλη τη μέρα τους μπροστά από τις οθόνες και τα tablet.  Ας δώσουμε χρόνο και χώρο στα παιδιά μας να μας πουν τις δικές τους ιδέες, να σκεφτούμε μέρη που δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε όλο το χειμώνα  και τελικά να σχεδιάσουμε ένα καλοκαίρι γεμάτο συντροφικότητα, εμπειρίες και νέες εικόνες.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές ιδέες από τις οποίες μπορείς να εμπνευστείς για να δημιουργήσεις τις δικές σας στιγμές. Θα χαρώ να ανεβάσεις  τις φωτογραφίες σου στο instagram χρησιμοποιώντας τα #iamfamilyfriendly και #pigolampidesreporter. Ακολούθησε τον δικό μου λογαριασμό στο instagram για έμπνευση και ιδέες.

 

Στο σπίτι

Στη γειτονιά

 • επισκεπτόμαστε τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς μας.
 • επισκεπτόμαστε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας: Όπως κατάλαβες μας αρέσουν τα βιβλία.
 • σχεδιάζουμε τον χάρτη της γειτονιάς μας, εντοπίζοντας τα αγαπημένα μας καταστήματα και αξιολογώντας τους λόγους που τα προτιμούμε έναντι των άλλων. Ψηφίζουμε τον καλύτερο γείτονα και του κάνουμε ένα μικρό δώρο ή του ζωγραφίζουμε μια κάρτα.
 • διαβάζουμε το αγαπημένο μας βιβλίο στο πάρκο της γειτονιάς.
 • βελτιώνουμε την πόλη μας: όταν εντοπίζουμε σκουπίδια ή άλλα ογκώδη, λάμπες που δε λειτουργούν και διάφορα άλλα, τότε ενημερώνουμε το Δήμο Θεσσαλονίκης μέσω ειδικής εφαρμογής. Η Ολυμπία σκέφτεται (εκτός από παιδίατρος) να γίνει και Δήμαρχος όταν μεγαλώσει.

 

Στην πόλη

 • πηγαίνουμε σε θερινό σινεμά. 
 • κάνουμε μπάνιο σε μια πισίνα ξενοδοχείου. 
 • κάνουμε πικ νικ στην παραλία: παίρνουμε επιτραπέζια, βιβλία, σνακ και αντικουνουπικό.
 • παίρνουμε το πρωινό μας σε κάποιο ξενοδοχείο. Γνωρίζεις για το thess brunch της Θεσσαλονίκης με σύμβολο το κουλούρι;
 • κάνουμε μια βόλτα στην πόλη σαν τουρίστες. Κατέβασε δωρεάν τον family friendly οδηγό της Θεσσαλονίκης, που θα σου δώσει ατελείωτες ιδέες για να γίνεις τουρίστας στην πόλη σου!

 

 • επισκεπτόμαστε ένα μουσείο: όμως κάνουμε την επίσκεψή μας διασκεδαστική, μιλάμε, ανακαλύπτουμε, ζωγραφίζουμε, τίποτα δεν είναι βαρετό γιατί βάζουμε όλοι τα δυνατά μας για μια αξέχαστη εμπειρία τέχνης και αλληλεπίδρασης.
 • μπαίνουμε στο hop on – hop off λεωφορείο και γνωρίζουμε όλη την πόλη!
 • κάνουμε μια βόλτα με το ποδήλατο: αν ζεις στη Θεσσαλονίκη, τότε το ηλιοβασίλεμα στην παραλία θα σε συναρπάσει!
 • παίρνουμε ένα καραβάκι και βουτάμε νοητικά στο μπλε της θάλασσας (είμαστε τυχεροί, γιατί όπως είπαμε ζούμε στη Θεσσαλονίκη)
 • επιλέγουμε ένα ιδιαίτερο καφέ της πόλης και το επισκεπτόμαστε!

 

Εκτός πόλης

 • αναζητούμε μια συναυλία ή πανηγύρι
 • κάνουμε πικνικ στο χωριό ή σε κάποιο άλσος

 • κάνουμε barbeque στο σπίτι των φίλων που μένουν λίγο έξω από την πόλη. Σχεδιάζουμε όλοι μαζί το μενού, κάνουμε λίστες για τα ψώνια, επιλέγουμε παιχνίδια που θα παίξουμε.
 • επισκεπτόμαστε μια φάρμα με ζώα.
 • παίρνουμε ανάσες δροσιάς και οξυγόνου στον πιο κοντινό μας προορισμό. Μας αρέσουν πολύ το Καταφύγιο στον Χορτιάτη και τα ανανεωμένα Πλατανάκια στο Πανόραμα. 

 

Σου άρεσαν οι ιδέες μας; Μπορείς να τις μοιραστείς με τους φίλους σου!

 • Αν θέλεις να ανακαλύψεις τα πιο family friendly σημεία της Θεσσαλονίκης ή αν επισκέπτεσαι την πόλη μας για διακοπές μαζί με την οικογένειά σου, τότε κατέβασε τον δωρεάν οδηγό της Θεσσαλονίκης, με τα προτεινόμενα family friendly σημεία που αξίζει να επισκεφτείς!
 • Να ενημερώνεσαι τακτικά από την ενότητα εκδηλώσεις  του site των πυγολαμπίδων για να μη χάνεις όλα τα ενδιαφέροντα δρώμενα της πόλης! Κάνε εγγραφή στο εβδομαδιαίο μας newsletter μας για να λαμβάνεις χρήσιμες πληροφορίες και νέα στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο!
 • Στην ετήσια agenda των Πυγολαμπίδων, που κυκλοφορεί δωρεάν σε 7000 αντίτυπα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, θα βρεις πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες προτάσεις. Αναζήτησέ την αρχές Δεκέμβρη!
 • Θα χαρώ να ανεβάσεις  τις φωτογραφίες σου στο instagram χρησιμοποιώντας τα #iamfamilyfriendly και #pigolampidesreporter. Ακολούθησε τον δικό μου λογαριασμό στο instagram για έμπνευση και ιδέες.

 

Μοιράσου μαζί μας τη δική σου ιδέα!

Οδηγίες για τους μικρούς αρχιτέκτονες της άμμου

Γράφει η Χριστίνα Βουμβουράκη 

Αγάπησα κι εγώ τις θάλασσες. Την πάλη με τα κύματα. Το στεγνό αλάτι πάνω στο σώμα και την καυτή άμμο κάτω απ’ τις πατούσες. Εκείνα τα ζαρωμένα υγρά μας δάχτυλα. Τα λεύκα σημάδια του μαγιό ή της σαγιονάρας. Μα πιο πολύ αγάπησα τα πέρα δώθε στην ακροθαλασσιά, που ήταν γεμάτα αγωνία να προλάβουμε να ορθώσουμε τα αμμώδη κάστρα μας. Να δούμε γερό και στέρεο το οικοδόμημα μας, πριν μας δοθεί το αυστηρά αμετάκλητο, το ασυγκίνητο στο λίγο ακόμη μας, γενικό πρόσταγμα για αναχώρηση. Το ότι μετά από αρκετά χρονάκια έγινα αρχιτεκτόνισσα, άγνωστο είναι αν είναι η φυσική συνέχεια της παλαιάς αυτής αγάπης ή τυχαίο γεγονός. Γι αυτό όμως είμαι σίγουρη: είναι καλό, πολύ καλό, στην άμμο να χτίζεις παλάτια.

To χτίσιμο στην άμμο δεν είναι παίξε γέλασε. Χρειάζεται τις κατάλληλες πρώτες ύλες και τα σωστά εργαλεία. Θέλει χρόνο και ζωηρή φαντασία. Θέλει τεχνική και αφοσίωση. Και να είστε σίγουροι πως έχει να μας μάθει περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε για την αρχιτεκτονική, αλλά κυρίως για τη ζωή. Λίγα από αυτά:

 • Το να φανταζόμαστε και να υλοποιούμε. Να βάζουμε στο νου μας κάτι και μετά να προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο να το κατασκευάσουμε με τα υλικά που έχουμε, μέσα στο διαθέσιμο χρόνο.
 • Το να γινόμαστε δημιουργικοί. Να πειραματιζόμαστε και να δίνουμε σημασία στις ιδέες που ξεπηδούν κάθε τόσο στο μυαλό μας, ακόμη και στις πιο τρελές, άλλα ταυτόχρονα να ξεδιαλέγουμε ποιές από αυτές θα κάνουν καλύτερη την αρχική μας ιδέα και ποιές μας απομακρύνουν απ’ τον στόχο μας.
 • Το να γινόμαστε εφευρετικοί. Να χρησιμοποιούμε κάθε τι που θα βρούμε γύρω μας για καλούπι, στήριγμα ή για διακοσμητικό στοιχείο.
 • Το να επιμένουμε. Να προσπαθούμε να ξαναφτιάξουμε καλύτερο και πιο στέρεο ό,τι χαλάει.
 • Το να νιώθουμε τη δύναμη της βαρύτητας και της αντοχής των υλικών. Δεν γίνονται τα πάντα στην άμμο. Δεν είναι ζωγραφιά, ούτε πίστα ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Είναι ο πραγματικός κόσμος.
 • Το να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Κάθε επόμενη φορά, οι κινήσεις είναι πιο σίγουρες και το αποτέλεσμα καλύτερο, σε λιγότερο χρόνο.

Ας δούμε όμως, τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού στην άμμο, για τους μικρούς καστρο-αρχιτέκτονες. Διαβάστε τους μαζί, μικροί και μεγάλοι!

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο1

Ο,τι φτιάξεις δεν είναι για πάντα. Θα χαλάσει γρήγορα. Κάποιο κύμα, κάποιο απρόσεκτο πόδι που περνάει βιαστικά, μια άστοχη μπαλιά, μια καλοκαιρινή μπόρα, κάτι ή κάποιος, αργά ή γρήγορα, θα ισοπεδώσει, στην καλύτερη θα στραπατσάρει, το έργο σου. Το ίδιο το υλικό, η βρεγμένη άμμος, χάνοντας σιγά σιγά την υγρασία του έχει την τάση να διαλύεται. Γι αυτό και χρειάζεται συχνά ράντισμα με νερό. Χρησιμοποίησε ένα νεροπίστολο ή ένα μπουκαλάκι σπρέι. Προσοχή, τόσο το ελάχιστο, όσο και το πολύ νερό, μπορούν να αποδυναμώσουν το όλο οικοδόμημα.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο2

Η άμμος, ως φυσικό υλικό, δεν είναι παντού και πάντα ίδια. Υπάρχει χοντρή ή ψιλή, με βότσαλα ή χωρίς. Επίσης, έχει πολλά διαφορετικά χρώματα: η φτιαγμένη από λάβα είναι μαύρη, η λευκή είναι από σπασμένα όστρακα, ενώ η κοκκινωπή από παραθαλάσσια κοράλλια. Οι περισσότερες αμμουδιές όμως, δεν είναι παρά αμέτρητοι λεπτοί κόκκοι βράχων από το εσωτερικό της ξηράς, για αυτό έχουν το χρώμα της γύρω περιοχής. Φύκια και μικρά ξυλαράκια μπορούν να δέσουν γερά την κατασκευή μας, όπως στα παλιά σπίτια από λάσπη, το άχυρο ή τα ξύλα έκαναν πιο ανθεκτικούς τους τοίχους.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο3

Εκτός από το κλασικό φτυαράκι και το κουβαδάκι σας, εργαλείο μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Κουτιά και μπουκάλια, σανίδια, σπάτουλες, κουτάλες, χάρακες, πινέλα και βουρτσάκια, πλαστικά μαχαιροπήρουνα και καλαμάκια, όπως και ό,τι αφήνει αποτύπωμα μπορεί να φανεί χρήσιμο. Για τους τελειομανείς θα χρειαστεί και ένα πλαστικό κόσκινο, για να καθαρίζεται η άμμος από μικρά κοχύλια και πετρούλες, πριν τη χρήση. (θυμηθείτε να μην αφήσετε σκουπίδια πίσω σας)

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο4

Όπως και στην αρχιτεκτονική των πόλεων, έτσι και στην αρχιτεκτονική της παραλίας, είναι σημαντική η τοποθεσία. Το που θα χτίσουμε το κάστρο μας δεν μπορεί να το αφήσουμε στην τύχη.  Πολύ κοντά στο νερό θα κινδυνεύει από το κύμα. Πολύ μακριά δεν θα βρεις γρήγορα υγρό έδαφος για βάση και θα κουραστείς να κουβαλάς νερό με το κουβαδάκι σου. Επίσης, μείνε μακριά από όπου φαίνεται να παίζουν beach volley και ρακέτες.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο5

Ένα γερό σπίτι ξεκινάει να χτίζεται σε σωστά θεμέλια. Ανάλογα, σε μια καλή βάση ξεκινά να χτίζεται ένα γερό κάστρο. Αφού χαράξεις τα όρια του κάστρου σου, σκάψε για να βρεις υγρό  έδαφος ή διαμόρφωσε μια επίπεδη πλατφόρμα από υγρή άμμο που έχεις πιέσει καλά με τα χέρια ή ακόμη καλυτέρα με τα πόδια σου!

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο6

Στην αρχιτεκτονική της άμμου, δουλεύουμε με συμπαγείς όγκους, έτσι δύο είναι οι βασικοί τρόποι εργασίας: είτε προσθέτουμε όγκο, είτε αφαιρούμε. Προσθέτεις όγκο με τη χρήση καλουπιών. Βάζεις μέσα στο καλούπι βρεγμένη άμμο, πιέζοντας καλά κάθε φορά μέχρι να γεμίσει, οπότε και το αναποδογυρίζεις προσεκτικά. Αφαιρείς όγκο, με σπάτουλες ή καλαμάκια, αλλά κυρίως πιέζοντας την υγρή άμμο με τα χέρια σου, για δώσεις τη μορφή που θέλεις, όπως θα έκανες αν έπαιζες με πλαστελίνη.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο7

Μην υποτιμάς τη διακόσμηση. Πετραδάκια, κοχύλια και πεταλίδες, φύλλα και κλαδιά, χρωματιστά χαρτιά, κουμπιά, κάθε λογής μπιχλιμπίδια, μπορούν να απογειώσουν το έργο σου. Πόρτες και παράθυρα, μπορεί να γίνουν είτε με μικρές πέτρες, που θα τοποθετήσεις με προσοχή στην άμμο, είτε με χαράξεις και βαθουλώματα, αν υπάρχουν κατάλληλα εργαλεία.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο8

Κτίζοντας ένα κάστρο στην άμμο, δεν σταματάμε να παίζουμε μόλις καταφέρουμε να του δώσουμε τη μορφή που φανταζόμασταν πως θα έχει. Όπως ακριβώς ένα κτίριο δημιουργείται όχι για να το βγάλουμε φωτογραφία, άλλα για να το ζήσουν οι άνθρωποι και να το γεμίσουν με τις καθημερινές ή τις παράξενες ιστορίες τους, έτσι και ένα αμμόκαστρο μπορεί να γίνει το σκηνικό για τις δικές σου φανταστικές ιστορίες. Ποιοι μένουν εκεί; Πως είναι η ζωή τους; Έχουν εχθρούς ή προβλήματα;

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο9

Ένα κάστρο στην άμμο μπορεί να χτιστεί από ένα ή από πολλά άτομα! Το καλό με τις ομάδες είναι πως οι ιδέες είναι περισσότερες και τα χέρια πιο πολλά. Το κακό είναι ότι προκύπτουν ζητήματα συντονισμού. Όταν είστε πολλοί μοιράστε τις εργασίες και τα εργαλεία σας από την αρχή και αλλάζετε καθήκοντα για να μην κουραστείτε, για να είστε δίκαιοι και για να μάθετε να κάνετε περισσότερα πράγματα!

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο10

Όταν δημιουργούμε, οι κανόνες μας βοηθάνε να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα, που κάθε φορά, μαθαίνοντας από τα λάθη μας, θα γίνεται καλύτερο: όχι μόνο ένα κάστρο που θα στέκεται, άλλα ένα κάστρο που θα να εντυπωσιάζει με τη μορφή του. Όμως, πραγματικά, δεν υπάρχει πιο όμορφο κάστρο από αυτό που βγαίνει μέσα από την φαντασία σου, βάζοντας στην άκρη τους κανόνες και ακολουθώντας τη χαρά του παιχνιδιού.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

 • Βαρέθηκες τα κάστρα; Φτιάξε άλλες γλύπτες μορφές: αντικείμενα, ζωάκια, ανθρώπους ή φανταστικά πλάσματα!
 • Δεν έχεις πολύ χρόνο; Φτιάξε αντί για κάστρο ένα βοτσαλωτό, πιέζοντας βότσαλα στην άμμο στη κατάλληλη θέση, ώστε να φανεί το σχέδιο σου. Βαλε και το χρώμα στο παιχνίδι, για να δημιουργήσεις διάφορες φιγούρες ή εντυπωσιακά μοτίβα. Αν σε ενδιαφέρει η ιστορία της τέχνης, τα βοτσαλωτά γεννήθηκαν πριν από τα ψηφιδωτά. Τα παλαιότερα βοτσαλωτά δάπεδα που έχουν εντοπιστεί είναι δημιουργήματα των αρχαίων λαών της Μεσοποταμίας.  Στην Ελλάδα, βλέπουμε τα σπουδαιότερα σωζόμενα δείγματα στην κοντινή μας Πέλλα.
 • Σου αρέσουν πολύ τα αθλήματα; Συνδύασε την αμμογλυπτική με τη δημιουργία μιας πίστας στίβου. Φτιάξε μικρά χαντάκια και πύργους εμπόδια, για απίθανες κούρσες με τους φίλους σου.
 • Σου αρέσουν τα προβλήματα; Φτιάξε έναν λαβύρινθο από άμμο και βαλε τους φίλους σου να περάσουν απ’ την μια στην άλλη άκρη, όσο πιο γρήγορα γίνεται, χωρίς να χαλάσουν την κατασκευή σου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

 • Δεν είναι όλες οι αμμουδιές κατάλληλες για παιχνίδι. Αν εντοπίσετε αχινούς, πίσσα, σκουπίδια, αποτσίγαρα ή γυαλιά από σπασμένα μπουκάλια, βρείτε καλύτερα μιαν άλλη ασχολία.
 • Δεν σκάβουμε πολύ βαθιές λακκούβες όταν τριγύρω παίζουν κι άλλα μικρότερα παιδιά.
 • Προσέχουμε τον ήλιο! Φοράμε καπέλο, μπλουζάκι, αντηλιακό και κάνουμε πολλά διαλειμματα για βουτιές.
 • Φεύγοντας, όσο και να βιαζόμαστε, δεν αφήνουμε πίσω μας σκουπίδια και κλείνουμε τις τρύπες μας, μην πέσει κανείς μέσα και τραυματιστεί εξαιτίας μας.

 

Και για το τέλος κάποια πράγματα που ίσως θα σου άρεσε να ξέρεις:

 • Το ρεκόρ Γκίνες για το πιο ψηλό κάστρο από άμμο επιτεύχθηκε στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, την 1η Σεπτεμβρίου του 2017. Χρειαστήκαν 19 επαγγελματίες γλύπτες, 168 φορτηγά με άμμο και περισσότερες από 3 εβδομάδες για να δημιουργηθεί ένα κάστρο ύψους 16,68 μ.

 

 • Το 2015 Ολλανδοί γλύπτες κατασκεύασαν, στο πλαίσιο φεστιβάλ γλυπτικής άμμου στις πόλεις Oss και Sneek, εφήμερα ξενοδοχεία από άμμο. Τα δωμάτια τους είχαν άνετα κρεβάτια, μοκέτα στο δάπεδο, πλήρως εξοπλισμένα μπάνια, ηλεκτρικό ρεύμα και wi-fi. Η κάθε διανυκτέρευση στοίχιζε 150,00€ και περιελάμβανε προσωπική ξενάγηση στο σχετικό φεστιβάλ.

 

 • Τα τρία τελευταία χρόνια, διοργανώνεται στην Αμμουδάρα, σε μια παράλια πολύ κοντά στην πόλη του Ηρακλείου, «Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο». Την πρώτη χρόνια (2016), που είχα την χαρά να περάσω από εκεί, είδα πραγματικά εντυπωσιακά γλυπτά και, το βασικότερο, παρακολούθησα για λίγο από κοντά τους καλλιτέχνες να δουλεύουν το υλικό τους. Για να καταλάβετε το μέγεθος των έργων, όταν ήταν στο τελικό τους στάδιο, οι δημιουργοί τους τα δούλευαν πάνω σε σκάλες! Φέτος, για 1η φορά διοργανώθηκε μάθημα γλυπτικής στην άμμο για παιδιά, από τους επαγγελματίες γλύπτες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

Καλά μπάνια, γερά κάστρα, χαρούμενες διακοπές!

 

Travel image created by Awesomecontent - Freepik.com

Λίγα Λόγια για τη Χριστίνα Βουμβουράκη

Η Χριστίνα Βουμβουράκη, Θεσσαλονικιά αρχιτεκτόνισσα, συνεργάτης στο αρχιτεκτονικό γραφείο Ciconom Architects και πρόσφατα συνδημιούργος του εργαστήριου Esθήτα, που δραστηριοποιείται στον τομέα του κατά παραγγελία προσωποποιημένου δώρου με καλλιτεχνικό χαρακτήρα και του θεματικού σχεδιασμού πολιτιστικών δράσεων. Μιλάει στους γονείς για το πώς μπορούν τα παιδιά τους να γνωρίσουν με απλό τρόπο την αρχιτεκτονική, για το πώς μπορούμε όλοι να αγαπήσουμε πόλη μας και να την κάνουμε καλύτερη, για το πώς να βελτιώσουμε την γειτονιά μας και τον προσωπικό μας χώρο.

Το Miraggio Thermal Spa Resort γέμισε δεινόσαυρους… και παιδικά χαμόγελα

Δελτίο Τύπου

Ξεκινά η λειτουργία του μοναδικού στη Βόρεια Ελλάδα παιδικού πάρκου με animatronics, στο Miraggio Thermal Spa Resort της Χαλκιδικής, υπό τη διαχείριση της Cronwell.

Από την Κυριακή 8 Ιουλίου, στο Miraggio Thermal Spa Resort της Χαλκιδικής, υπό τη διαχείριση της  Cronwell, ξεκινά τη λειτουργία του το μοναδικό στην περιοχή παιδικό πάρκο ψυχαγωγίας, του οποίου οι κύριοι χαρακτήρες είναι ήρωες των δημοφιλέστερων παιδικών κινούμενων σχεδίων “Μαδαγασκάρη”, “Η Εποχή των Παγετώνων” και “Σρεκ”. Οι χαρακτήρες που έχουν “ζωντανέψει” και χάρη στην τεχνολογία animatronics μπορούν να τραγουδούν και να χορεύουν!

Το παιδικό πάρκο ψυχαγωγίας Kids Planet καταλαμβάνει έκταση 25 στρεμμάτων. Οι μικροί επισκέπτες μπορούν να ασχοληθούν με ποικίλες δραστηριότητες: κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, cinema, παιδικό σταθμό, splash-park, παιδική χαρά, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ξεχωριστή αίθουσα παιχνιδιών για εφήβους, καθώς και παιδικό καφέ με ανοιχτή κουζίνα, όπου ετοιμάζονται λαχταριστές πίτσες και βάφλες.

Τους καλεσμένους υποδέχονται σε μια πρωτότυπη αψίδα από την “Μαδαγασκάρη”,  ο Μέλμαν η καμηλοπάρδαλη, ο Άλεξ το λιοντάρι, η Γκλόρια ο ιπποπόταμος, ο Μορίς ο λεμούριος,  ο βασιλιάς Τζούλιαν και εννοείται… οι πιγκουίνοι. Κάπου εκεί κοντά βόσκει και ο Μάρτι η ζέβρα. Αριστερά της αψίδας παραμονεύουν οι άγριοι πειρατές από την “Εποχή των Παγετώνων”: η Σίρα η λιονταρίνα και ο Σκουίντ ο λαγός, υπό την αρχηγεία του Κάπτεν Γκατ. Δίπλα στην είσοδο, τους μικρούς καλεσμένους περιμένουν ο ονειροπόλος Σίντ και ο φίλος του  ο Κρας. Ο σκίουρος Σκρατ στην προσπάθεια του να βρει το βελανίδι, ανέβηκε στην ταράτσα του Kids Planet Café. Από το λόφο κατεβαίνουν τα  μαμούθ  Μάνι και Έλλη. Κάθε βράδυ στη σκηνή δίνουν την παράστασή τους η μουσική μπάντα “Δεινόσαυροι” που αποτελείται από τη μαμά και τα παιδάκια  τυραννόσαυρους.

Καθημερινά, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ οι καλεσμένοι του Kids Planet θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες όπως υπαίθρια παιχνίδια, διασκεδαστικούς διαγωνισμούς και κληρώσεις με λαχεία, με τη συντροφιά των αγαπημένων  ηρώων κινούμενων σχεδίων και το βράδυ να απολαύσουν ένα σόου με θέμα “Μαδαγασκάρη”.

Εκτός από το καθημερινό πρόγραμμα animation,  το Kids Planet αφιερώνει την κάθε μέρα του σε ένα ξεχωριστό θέμα (πειρατές, ινδιάνοι, Θεοί του Ολύμπου, ημέρα του cooking action με master-class μαγειρικής). Επίσης, κατά την “Ημέρα της Οικογένειας” οι γονείς και τα παιδιά συμμετέχουν μαζί σε αγωνίσματα. Το αθλητικό πρόγραμμα για τα παιδιά συμπεριλαμβάνει  animal – yoga, βελάκια (darts), μίνι-γκολφ, μίνι-μπάσκετ, ακαδημία ποδοσφαίρου, σκυταλοδρομία, παιχνίδια στο νερό, στόχους με κρίκους, μίνι-μπόουλινγκ και το σημαντικότερο… Ολυμπιακοί Αγώνες! Επιπλέον, λειτουργεί ακαδημία τένις, ενώ οι έφηβοι μπορούν να ασχοληθούν και με την τοξοβολία.

Κάθε βράδυ, τους μικρούς καλεσμένους στο  Kids Planet διασκεδάζει η μουσική μπάντα “Δεινόσαυροι” σε μια μίνι-ντίσκο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει face paining, balloon modeling – master-class, μουσικά παιχνίδια, comedy show και talent show με την συμμετοχή των animators και των παιδιών επί της σκηνής.

Με την έναρξη της λειτουργίας του παιδικού πάρκου με τα animatronics, το θέρετρο  Miraggio επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να παραμείνει ο κορυφαίος προορισμός για όλη την οικογένεια στην Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονισθούν οι νέες δραστηριότητες που είναι σε θέση να προσφέρει το Miraggio δίνοντας την ευκαιρία στους καλεσμένους να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές της Βορείου Ελλάδος. Κάθε απόγευμα οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν με κλασικό αερόστατο στα 50 μέτρα ύψος και να απολαύσουν το υπέροχο ηλιοβασίλεμα καθώς και τη θέα δύο εκ των πλέον γνωστών ελληνικών βουνών, του Άθω και του Ολύμπου. Έτσι, το Miraggio Thermal Spa Resort γίνεται το πρώτο  θέρετρο στη Βόρεια Ελλάδα που προσφέρει εκδρομές στη γη, στη θάλασσα και στον αέρα αφού πλέον διοργανώνει και κοντινά ταξίδια και ξεναγήσεις, στη Θεσσαλονίκη, στα Μετέωρα ή στη Χαλκιδική.

Σχετικά με την Cronwell Hotels & Resorts

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες της Βόρειας Ελλάδας με τη συνολική της δυναμικότητα να ξεπερνά τα 600 δωμάτια. Η αλυσίδα εκπροσωπείται στη Χαλκιδική από τα ξενοδοχεία – Rahoni Cronwell Park Hotel Adults Only, Cronwell Resort Sermillia, Cronwell Platamon Resort και Miraggio Thermal Spa Resort, το οποίο από το 2017 εντάχθηκε ως μέλος της αλυσίδας Cronwell.

Πλαστικά στην παραλία; Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει την αλλαγή!

Οι Πυγολαμπίδες και το The Paper Boat υπό τον συντονισμό της εταιρείας Tero και της βιολόγου Lucia Fanini (συνεργάτιδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών) ξεκινάνε δράσεις στα πλαίσια του έργου «Networking against plastic pollution» που θα διαρκέσει έως και τον Νοέμβριο του 2019. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τις ελληνικές οικογένειες και τους τοπικούς φορείς για την θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες αλλά χρειάζεται και τη δική μας συμβολή. 

Το The Paper Boat άνοιξε «πράσινα» πανιά και σε καλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης και ανταλλαγής ιδεών ώστε να ανακαλύψεις μαζί με την οικογένειά σου τον δικό σου δρόμο στην μείωση της «πλαστικής ρύπανσης». Ξεκινάμε έναν ανοικτό διάλογο με όλους εσάς και σας καλούμε να συμμετάσχετε ενεργά σε θεματικές δράσεις (challenges) που θα οργανώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πάρε μέρος στον πρώτο μας διαγωνισμό και μάθε 10 ιδέες για μία παραλία χωρίς πλαστικά! Ενημερώσου για το περιβάλλον, κινητοποιήσου και διεκδίκησε δώρα ως ανταμοιβή για την προσπάθεια της οικογένειας σου! Τα δώρα προσφέρει η εταιρεία kidox.gr!

Περισσότερα στο The Paper Boat!

Το έργο χρηματοδοτείται από την κοινή πρωτοβουλία «Beyond Plastic Med initiative (BeMed)» των οργανισμών Prince Albert II of Monaco Foundation, Tara Expeditions Foundation, Surfrider Foundation Europe και Mava Foundation

       

Οι έξι δικές μας αγαπημένες παιδικές ταινίες και μία προσφορά!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Ήρθε το καλοκαιράκι και περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, αναζητούμε ιδέες για απασχόληση μέσα και έξω από το σπίτι! Μία από τις αγαπημένες μας ασχολίες για τα καλοκαιρινά βράδια που μένουμε στο σπίτι είναι οι βραδιές ταινίας! Δημιουργούμε ιδιαίτερο σκηνικό μέσα στο σπίτι ή έξω στο μπαλκόνι, κάνουμε το δικό μας ποπκορν και απολαμβάνουμε παιδικές ταινίες οικογενειακώς! Μια άλλη ιδέα είναι να προσκαλέσουμε και φίλους, αφού σχεδιάσουμε εισιτήρια και προετοιμάσουμε ένα ειδικό μενού για τη βραδιά. Αυτό βέβαια θα ήταν και μια πολύ ωραία ιδέα για παιδικό πάρτι!

Μοιραζόμαστε λοιπόν μαζί σας μερικές από τις αγαπημένες μας, που πιστεύουμε ότι θα σας αρέσουν πολύ! Τα Seven Spots έχουν και μια πολύ ενδιαφέρουσα προσφορά για την ενοικίαση παιδικών ταινιών.  

 

Οι έξι δικές μας αγαπημένες παιδικές ταινίες:

1. Ο μικρός πρίγκπας (The Little Prince)

Υπόθεση: Ένα μικρό κορίτσι που, κλεισμένο στο σπίτι του, διαβάζει εντατικά για να μπει στο καλύτερο κολλέγιο ανακαλύπτει πως δίπλα της κατοικεί ένας παράξενος, αλλά τρυφερός γερο-αεροπόρος, ο οποίος της αφηγείται τη συναρπαστική γνωριμία του με τον Μικρό Πρίγκιπα.

Ποιός δεν έχει αγαπήσει το βιβλίο του Μικρού Πρίγκηπα; Η κινηματογραφική εκδοχή συν΄δέει την χιλιοδιαβασμένη ιστορία με τη ζωή ενός καθημερινού κοριτσιού της πόλης. Μας άρεσε και συγκινηθήκαμε πολύ!

Γαλλίa| 2015 | Διάρκεια: 108΄  | δες το trailer του Μικρού Πρίγκηπα

 

2. Τα μυαλά που κουβαλάς (Inside Out)

Υπόθεση: Η 11χρονή Ράιλι μετακομίζει με την οικογένειά της από την Μινεσότα στο Σαν Φρανσίσκο, και τα πέντε συναισθήματα της, η Χαρά, η Λύπη, ο Θυμός, ο Φόβος και η Αηδία πρέπει να φροντίσουν να είναι χαρούμενη. Όμως κάτι πάει στραβά όταν η Λύπη αγγίζει καταλάθος μια χαρούμενη μνήμη, μετατρέποντας την σε λυπημένη, που θα οδηγήσει την ίδια και την Χαρά σε ένα ταξίδι στο μυαλό της Ράιλι.

Τι να πεις για αυτή την ταινία – σταθμό στα συναισθήματα των παιδιών και στην εξοικοίωση με αυτά! Μία ταινία από την οποία θα “γεμίσουν” μικροί και μεγάλοι και θα βρουν αφορμές να συζητάνε για μέρες!

Αμερική | 2015 | Διάρκεια: 94′ | δες το trailer του Inside Out

 

3. Πάντιγκτον (Paddington)

Υπόθεση: Ενας νεαρός Περουβιανός αρκούδος με πάθος για οτιδήποτε αγγλικό, ταξιδεύει από τις αχανείς ζούγκλες της χώρας του μέχρι το Λονδίνο με σκοπό να βρει ένα φιλόξενο σπίτι. Αν και αρχικά διαπιστώνει, με τον πιο σκληρό τρόπο, ότι η ζωή στην πόλη δεν είναι όπως τη φανταζόταν δεν θα αργήσει να πέσει πάνω στην ευγενική οικογένεια των Μπράουν. Κι ενώ όλα δείχνουν ήρεμα κι ωραία στη συνύπαρξη του σκανδαλιάρη Πάντινγκτον με τη νέα του οικογένεια, τα πράγματα θα έρθουν άνω κάτω όταν το σπάνιο αρκουδάκι μας θα τραβήξει την προσοχή μιας σατανικής ταριχεύτριας ζώων…

Την αγαπήσαμε οικογενειακώς! Γέλιο, συναίσθημα, περπέτεια, τα είχε όλα! Λάτρεψα την τουριστική προβολή του Λονδίνου μέσα από μια ταινία για παιδιά. Αναζητήστε και το βιβλίο, το οποίο έγινε αφορμή για τη μεταφορά του Πάντιγκτον στη μεγάλη οθόνη.

Αγγλία | 2014 | Διάρκεια: 95′ (το 2017 κυκλοφόρησε και το Paddington 2) | δες το trailer του Πάντιγκτον

 

4. Λόραξ (The Lorax)

Υπόθεση: Ένα 12χρονο αγόρι που ζει στη Θνίντβιλ, μια πόλη όπου όλα είναι πλαστικά, αναζητά το μοναδικό πράγμα με το οποίο μπορεί να γοητεύσει το κορίτσι που αγαπά: ένα αληθινό δέντρο. Για να το πετύχει αυτό, καλείται να ανακαλύψει την ιστορία του Λόραξ, ενός ιδιότροπου, αλλά γοητευτικού πλάσματος που παλεύει για να προστατέψει τον κόσμο του δάσους. Αυτός που αφηγείται την ιστορία του στον Τεντ δεν είναι άλλος από τον επιχειρηματία εκείνον, που λόγω της απληστίας του, προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία του δάσους…

Μια πολύ αγαπημένη και ενδιαφέρουσα ταινία, χρωματιστή, αισιόδοξη, ύμνος στη φύση και στη ζωή.

Αμερική | 2012 | Διάρκεια: 86′ | δες το trailer του Λόραξ

 

5. Ρατατούης (Ratatouille)

Υπόθεση: Η ταινία περιγράφει την ιστορία του Ρεμί, ενός καλοφαγά ποντικού που θέλει να γίνει μάγειρας στο καλύτερο εστιατόριο του Παρισιού. Έτσι λοιπόν αποφασίζει να βοηθήσει ένα δόκιμο μάγειρα στο εν λόγω εστιατόριο. Ο καλύτερος κριτής όλης της χώρας επισκέπτεται το εστιατόριο και ο Ρεμί φτιάχνει ένα απλό φαγητό το οποίο εκπλήσσει τον κριτή, γιατί είχε να το γευτεί από τα παιδικά του χρόνια. Όταν ο κριτής δοκιμάζει το υπέροχο αυτό φαγητό (Ρατατούι), γράφει σε όλες τις εφημερίδες του Παρισιού τις καλύτερες κριτικές. Πόσο έτοιμοι όμως είναι οι άνθρωποι να αποδεχτούν έναν ποντικό ως τον καλύτερο μάγειρα;

Αν και παλιά ταινία είναι από τις αγαπημένες μας και δύσκολα θα κατέβει από την πρώτη δεκάδα. Ο Ρατατούης είναι από τους αγαπημένους μας ήρωες (όχι από αυτούς που πολεμούν και φωνάζουν) και νομίζω πως είναι μια ταινία που όλοι πρέπει να δουν.

Αμερική | 2007 | Διάρκεια: 117′ | δες το trailer του Ρατατούη

 

6. Ψηλά στον ουρανό (Up)

 

Υπόθεση: Ο Carl Fredricksen όλη του τη ζωή ονειρευόταν να εξερευνήσει τον κόσμο και να απολαύσει τη ζωή του στο μέγιστο. Στην ηλικία των 78 ετών, ένα γύρισμα της μοίρας, ένα κάρο μπαλόνια και η γνωριμία του με τον 8χρονο εξερευνητή Russell θα τον οδηγήσει σε ένα απίστευτο ταξίδι γεμάτο περιπέτεια.

Θα μπορούσα να γράφω για μέρες για αυτή την ταινία. Από τις πιο συγκινητικές και ουσιαστικές ταινίες που έχουμε δει περιγράφει τη μοναξιά, τα όνειρα, την αγάπη, τη συντροφικότητα, τις θυσίες για τους αγαπημένους μας και πολλά ακόμα που αξίζει να ανακαλύψετε και μόνοι σας!

Αμερική | 2009 | Διάρκεια: 95′ | δες το trailer του Ψηλά στον ουρανό

 

Καλοκαίρι με ταινίες και προσφορές

Τα νέα: τώρα μπορείς να νοικιάσεις από τα Seven Spot 3 παιδικές ταινίες για 7 ημέρες με 5.90€

Τα Seven Spots, η μεγαλύτερη ταινιοθήκη της Ελλάδας, εμπλουτίζουν την υπηρεσία FUN DEALS προσθέτοντας επιλογές που καλύπτουν τον σινεφίλ, τον γονιό αλλά και τον gamer! Με κύριο χαρακτηριστικό την προσθήκη επιπλέον ημερών στη δυνατότητα επιστροφής των ταινιών, πλέον η ενοικίαση γίνεται ακόμη πιο προσιτή!

Μάθε περισσότερα για το πρόγραμμα Fun Deals των Seven Spots και κάνε το καλοκαίρι στην πόλη πιο συναρπαστικό!

 

Άφησε το σχόλιό σου με τις δικές σου προτάσεις

Σίγουρα θα έχουμε αφήσει έξω από τη λίστα μας αρκετές ωραίες ταινίες. Θα χαρούμε να εμπλουτίσεις το άρθρο μας, αφήνοντας το σχόλιό σου με τις δικές σου αγαπημένες ταινίες για τα παιδιά και την οικογένεια!

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι με νέα και ιδέες για δημιουργική απασχόληση με τα παιδιά, κάνε εγγραφή στο εβδομαδιαίο μας newsletter! 

 

#pigolampidesadvertorial