κατασκευές – Πυγολαμπίδες
Skip to content

TAKE AWAY ART πακέτα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας από την Athens Comics Library

 

Η Athens Comics Library είναι ένας χώρος έμπνευσης και μάθησης που χτίστηκε γύρω από μια συλλογή με περισσότερα από 2.500 κόμικς. Φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το Baytna Hub: έναν ασφαλή χώρο συνάντησης για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες προσχολικής ηλικίας και τους φροντιστές τους.

Το Baytna Hub λειτουργεί σε συνεργασία με το Refugee Trauma Initiative και υποστηρίζεται από το Help Refugees.

H ομάδα της Athens Comics Library δημιούργησε μία σειρά πακέτων δημιουργικής απασχόλησης Τake Away Art που οι γονείς / φροντιστές μπορούν να κάνουν από το σπίτι μόνοι μαζί με τα παιδιά τους (προσχολικής ηλικίας).

Επίσης, για κάθε 5 Τake Away Art πακέτα που αγοράζονται – εμείς χαρίζουμε 1 πακέτο σε ένα παιδάκι ευάλωτης ομάδας που πιθανόν να μην έχει πρόσβαση σε μία τέτοια ευκαιρία!

 

 

Κάθε πακέτο Take Away Art περιέχει:

✓ Προσωπικό γράμμα στο μικρό μας φίλο/η με το όνομά του/της

 

✓ 4 δημιουργικές δραστηριότητες – μια για κάθε εβδομάδα του μήνα που βασίζονται γύρω από το κόμικ και τη δημιουργική αφήγηση

 

✓ Όλα τα υλικά για κάθε δραστηριότητα (δε χρειάζεται να έχετε κάτι εσείς)

 

✓ Γραπτές οδηγίες για τις δραστηριότητες σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και φαρσί) και ιστορίες

 

✓ Δωράκια εκπληξη

 

✓ Το σύνδεσμο για το βίντεο όπου η υπεύθυνη του δημιουργικού περιεχομένου της βιβλιοθήκης μας Βασιλεία Βαξεβάνη μαζί με το Nawid Azizi, υπεύθυνο για τις κοινότητες μας θα παρουσιάζουν τις δραστηριότητες και θα ανοίγουν μαζί το πακέτο Take Away Art του μήνα.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Τα βίντεο αυτά θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 11-12μμ από τη σελίδα του Athens Comics Library στο F acebook LIVE

Το κάθε πακέτο συνοδεύεται από ένα βίντεο με την ομάδα μας όπου ανοίγουμε μαζί με τα παιδιά το πακέτο και εξηγούμε πώς να κάνουν την κάθε δραστηριότητα. Αλλά όχι μόνο…!

Στο βίντεο αυτό υπάρχουν και επιπλέον δραστηριότητες όπως δημιουργική αφήγηση, λέσχη ανάγνωσης, μουσική και πολλά πολλά άλλα!

Tα πακέτα αυτά είναι διαθέσιμα κάθε μήνα και όλες οι δραστηριότητες, οι ιστορίες και τα δώρα χτίζονται γύρω από μία συγκεκριμένη θεματική ενότητα.

Τα πακέτα αυτά περιέχουν όλα τα υλικά που χρειάζεται το παιδί, τις οδηγίες στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και φαρσί, καθώς και δώρα έκπληξη.

Η αξία του πακέτου ανέρχεται στα 25 ευρώ και συμπεριλαμβάνει τα έξοδα αποστολής.

 

ΠΑΚΕΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ:

Η Artεμις λατρεύει τα Χριστούγεννα! Μια από τις αγαπημένες της γιορτινές συνήθειες και επειδή έχει φίλους σε όλον τον κόσμο, είναι να ανταλλάσσει χριστουγεννιάτικες ιστορίες και έθιμα. Κάποιες από αυτές θα βάλει και στο take away art κουτί του Δεκεμβρίου

Για περισσότερες πληροφορίες, παραγγελίες και ευκαιρίες συνεργασίας, θα βρείτε τα κορίτσια του Athens Comics Library στο email στο contact@athenscomicslibrary.gr ή στο 698 30 50 292

 

 

 

*Επίσης επειδή αγαπάνε πολύ στο Athens Comics Library και τις συνέργειες εάν κάποιος από εσάς έχει δημιουργικές ιδέες, κατάστημα με παιδικά προϊόντα, βιβλία, ή φτιάχνει όμορφα χειροποίητα δωράκια για παιδιά θα χαρούν πολύ να ακούσουν την προτασή σας και να συζητήσετε μαζί τρόπους συνεργασίας.

 

 

 

Για το Athens Comics Library

Λήδα, Βασιλεία και Ντίνα 💛

 

Athens Comics Library

https://athenscomicslibrary.gr/

https://athenscomicslibrary.gr/take-away-art

email: contact@athenscomicslibrary.gr

facebook: @athenscomicslibrary       

instagram: @athens_comics_library

 

Hashtags to use for Instagram:

# BaytnaHub #AthensComicsLibrary #TakeAwayArt #CreativityAtYourDoor # StoryTelling #Comics

Ένα ημερολόγιο – λεύκωμα για όλη την οικογένεια! Κατέβασέ το δωρεάν.

 

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Στις Πυγολαμπίδες γνωρίζουμε πως είναι να είσαι πολυάσχολος γονιός και έτσι αγαπάμε να μοιραζόμαστε μαζί σου ιδέες δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά και την οικογένεια. Αναζητούμε την έμπνευση σε κάθε τι γύρω μας, γιατί αυτό κάνει την καθημερινότητά μας πιο όμορφη και χαμογελαστή.  

Κάθε νέος χρόνος φέρνει μαζί του μια έντονη διάθεση για αλλαγές και νέα ξεκινήματα. Δεν ξέρω αν είσαι από αυτούς – αυτές που παθιάζονται να γράφουν, κάθε τέτοια εποχή, τους νέους στόχους τους, να παίρνουν από – τουλάχιστον – μία νέα ατζέντα για τη νέα χρονιά ή να ακούν podcast με σίγουρες τεχνικές για να αποκτήσουν το καλλίγραμο σώμα που χρόνια ονειρευόντουσαν, σίγουρα όμως θα συμφωνείς πως κάθε Δευτέρα ή κάθε 1η του χρόνου, νιώθουμε πάντα πιο δυνατοί και εμπνευσμένοι ώστε να καταφέρουμε νέα πράγματα.

 

Το νέο Ημερολόγιο – Λεύκωμα για όλη την οικογένεια!

Μπορεί φέτος να μην εκδόθηκε η αγαπημένη σου έντυπη agenda των πυγολαμπίδων (θα κυκλοφορήσει αυτόν τον Σεπτέμβριο, και κάθε επόμενο Σεπτέμβριο, σε επιλεγμένα σημεία διανομής στη Θεσσαλονίκη) ωστόσο έχουμε ετοιμάσει κάτι για εσένα, που σου αρέσει να ενισχύεις την καθημερινότητά σου με δημιουργικότητα, παρέα με την οικογένειά σου.

 

Κατέβασε δωρεάν το ημερολόγιο – λεύκωμα των πυγολαμπίδων και τύπωσέ το. Μπορείς να συρράψεις τα φύλλα του ή να τα βάλεις σε ένα όμορφο ντοσιέ που θα επιλέξεις μαζί με τα παιδιά σου από το πλησιέστερο σου μικρό βιβλιοπωλείο.

 

Σε αυτό το ημερολόγιο – λεύκωμα θα σημειώνεις μαζί με τα παιδιά όλα αυτά που κάνετε μαζί. Θα κρατάτε τις αναμνήσεις σας. Θα σημειώνετε αυτά που σας κάνουν εντύπωση. Θα προσθέτετε τις δικές σας ιδέες. Θα τις μοιράζεστε με τους φίλους σας. Θα τους εμπνέετε και αυτούς.

 

Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν με δικά τους χρώματα το ημερολόγιο, να προσθέσουν νέες σελίδες, να εμπνευστούν και να φιλοτεχνήσουν εξώφυλλο ή να το τυπώσουν και να το χαρίσουν στα παιδιά στην τάξη τους.

Το ημερολόγιο αυτό μπορεί επίσης να γίνει μια αφορμή για συζητήσεις. Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να συναποφασίσουν πως και ποιος θα γράφει κάθε φορά στο ημερολόγιο, να συζητούν γύρω από τα ενδιαφέροντα του καθενός, να επιλέγουν μαζί την κυριακάτική τους έξοδο ή να ρητορεύουν για την αγαπημένη τους ταινία. Δεν υπάρχουν κανόνες ούτε στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν. Χρειάζεσαι μονάχα φαντασία. 

 

Μοιράσου τις όμορφες στιγμές

Ευχόμαστε να απολαύσεις τη διαδικασία και θα χαρούμε να ανεβάσεις πρωτότυπες και χαρούμενες φωτογραφίες στα social media, ώστε να εμπνευστούν και άλλοι γονείς.

Θα μας βρεις στο Facebook και στο Instagram.

#pigolampides 

#miameramazi

 

Κατέβασε δωρεάν το ημερολόγιο – λεύκωμα των πυγολαμπίδων

Μπορείς να πατήσεις εδώ και να αποκτήσεις με μερικά κλικ το δικό σου ημερολόγιο, εντελώς δωρεάν. Θυμήσου να προωθήσεις αυτό το άρθρο σε όλους τους φίλους που θα ήθελες να τους υπενθυμίσεις πως οι μικρές καθημερινές χαρές, είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή μας.

 

Καλή Χρονιά!

 

 

 

Κατασκευές και παιχνίδια για το καλοκαίρι: εσύ τι θα κάνεις αυτό το απόγευμα μετά τη θάλασσα;

Το καλοκαίρι είναι εδώ και τα απογεύματα μετά τη θάλασσα και την παραλία μπορούμε να σκεφτούμε ένα σωρό κατασκευές για να παίξουμε μαζί με τα παιδιά. Μετά την εκτόνωση και την ένταση της θάλασσας και των παιχνιδιών στην άμμο, νομίζω πως είναι μια καλή ευκαιρία να προετοιμαστούμε για τον βραδινό ύπνο αλλά και για την χαλάρωση και την επικοινωνία μαζί με την οικογένεια.

 

Ξεκινάμε λοιπόν τη λίστα μας, η οποία θα ανανεώνεται διαρκώς.

1. Κατασκευές με καλαμάκια

Μία πρόταση του InMyCloset 
Τα καλαμάκια νομίζω πως υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Ακόμα και αν πήραμε την απόφαση να μην τα χρησιμοποιήσουμε ξανά (και πολύ καλά κάναμε) είναι κρίμα να τα πετάξουμε. Ας ψάξουμε καλά όλο το σπίτι για καλαμάκια (κρύβονται παντού) και ας κάνουμε διάφορες χειροτεχνίες με αυτά. Για κάποιες χειροτεχνίες αρκεί μόνο ένα ψαλίδι ενώ για κάποιες άλλες μπορεί να χρειαστούμε και κόλλα ή και μερικά ακόμα υλικά. Την στιγμή που θα αρχίσετε να τα κόβετε, θα ανακαλύψετε πως αυτό είναι από μόνο του, ένα πολύ αστείο παιχνίδι. Πόσο μάλλον όταν αρχίσετε να φτιάχνετε διάφορα με αυτά.

Για αρχή έχω να προτείνω να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε πολύχρωμα κολιεδάκια και βραχιολάκια. Αρκεί λίγο σχοινί και ένα ψαλίδι. Όσο πιο πολύχρωμα τα καλαμάκια, τόσο το καλύτερο. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα περνάμε από το σκοινί μέχρι να έχουμε το μήκος που θέλουμε. Δένουμε τις δύο άκρες και έτοιμο το κολιεδάκι. Το καλαμάκι μπορεί να γίνει η βάση για λαχταριστά φουρφούρια αλλά και το κατάρτι σε ένα σφουγγαροκαραβάκι. Μπορούμε να ζωγραφίσουμε με αυτά ότι θέλουμε, κόβοντας και κολλώντας τα πάνω στο χαρτί μας. Υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες για να κάνετε και σίγουρα πάρα πολλές ιδέες για να ανακαλύψετε.

 

2. Sensory bins: μικροί αρχαιολόγοι/safari/ Βυθός

Μία πρόταση του mindspinfabrica

Γεμίζουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο πλαστικό δοχείο με άμμο. Βυθίζουμε μέσα μικρά κουκλάκια δεινοσαυράκια, ζωάκια και κοχύλια. Τα παιδιά με τα φτυαράκια και τις τσουγκράνες αρχίζουν σιγά σιγά να αφαιρούν χώμα μέχρι να ανακαλύψουν τους δεινοσαύρους και τα υπόλοιπα ευρήματα της μικρής ανασκαφής. Αν στην περιοχή υπάρχει κάποιο αρχαιολογικό μουσείο ή επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, αυτή η δραστηριότητα μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στο μουσείο του τόπου των διακοπών ενδεχομένως και στα πλαίσια προγραμματισμένης ξενάγησης ή εκπαιδευτικού προγράμματος του μουσείου. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί και με την ανάγνωση ενός εκπαιδευτικού βιβλίου για τους δεινοσαύρους.

Εναλλακτικά πάνω στην άμμο μπορούν να μπουν διάφορα ζωάκια και δέντρα και τα παιδιά να παίξουν safari/ζωολογικό κήπο/ τροπικό δάσος.  Επίσης σε πλαστικά δοχεία ή λεκάνες μπορούμε να βάλουμε μέσα νερό και στον πάτο ψιλό χαλίκι ή άμμο.  Μερικά πλαστικά ψαράκια, χταπόδια, καρχαρίες και βαρκούλες και νάτη η θάλασσα με το βυθό. Τα πιτσιρίκια θα ψαρεύουν και θα κάνουν βουτιές με τις ώρες.

Για όλα αυτά θα χρειαστεί να έχουμε πάρει μερικά πουγκιά με τα αντίστοιχα κουκλάκια και υλικά από αυτά που ήδη έχουμε στο σπίτι, χωρίς να φορτωθούν τελείως οι αποσκευές μας. Τα δοχεία δημιουργικής απασχόλησης μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά για ώρες απασχολημένα και ενδεχομένως κάθε μέρα με διαφορετική θεματική.

 

3. Δημιουργική ανακύκλωση: Κατασκευές και ζωγραφική με στάμπες

Μία πρόταση του mindspinfabrica

Κάθε μέρα μαζεύουμε σε μια σακουλίτσα στην παραλία τα πλαστικά μπουκάλια από νερά/αναψυκτικά/ καφέδες που έχουμε χρησιμοποιήσει και το απόγευμα κάνουμε διάφορες κατασκευές με αυτά. Με ένα ψαλιδάκι και μερικά ακρυλικά χρώματα και χαρτιά μπορούμε να τα μεταποιήσουμε και να κάνουμε βάζα για λουλούδια, δοχεία για να μαζεύουμε  τα κοχύλια μας και τις πετρούλες μας, μολυβοθήκες κτλ. Μας δίνεται έτσι η δυνατότητα να μιλήσουμε στα παιδιά για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση. Βέβαια αν χρησιμοποιούμε πολλαπλών χρήσεων και δεν έχουμε καθόλου υλικά για ανακύκλωση ακόμη καλύτερα. 

Eπίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα υλικά (καπάκια, φελούς, πάτους μπουκαλιών, καλαμάκια, στόμια ποτηριών) και μαζί με ακρυλικά χρώματα να κάνουμε ζωγραφική με στάμπες. Στάμπες για να ζωγραφίσουμε μπορούμε επίσης να κάνουμε και με φρούτα, σχέδια από κομμένες πατάτες, καρπούς φυτών, κουκούτσια, φύλλα, κλαδιά που μπορούν να μας δώσουν όμορφα σχέδια και να κάνουμε και καρτούλες καλοκαιρινές για τους φίλους μας. Παράλληλα, αναζητώντας τα υλικά για τα αποτυπώματά μας θα κάνουμε βόλτες με τα παιδιά στο κοντινό πάρκο/παραλία/δάσος στο μέρος που κάνουμε διακοπές.

 

4. Κατασκευές με αυγοθήκες

Μια πρόταση της iwanna.gr

Πόσες μα πόσες κατασκευές μπορεί να φτιάξει κανείς με αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι  – ας πούμε με μια αβγοθήκη και λίγη κόλλα, ψαλίδι και χρώματα: κουτάκια για δαχτυλίδια και κολιέ ή για κοχύλια και βότσαλα που βρήκαμε στη θάλασσα, ζωάκια, λουλούδια, στεφάνια, στάμπες και μόμπιλε είναι μερικές μόνο ιδέες για κατασκευές με αβγοθήκες.

Μια πολύ απλή χειροτεχνία, που θα χαρούμε ως διαδικασία, αλλά και ως παιχνίδι μετά, είναι να φτιάξουμε καραβάκια, χταπόδια και ψαράκια:

Για το καραβάκι: αφαιρούμε το καπάκι και βάφουμε τη θήκη με μαρκαδόρους ή ακρυλικά χρώματα. Αν θέλουμε να το διακοσμήσουμε, προσθέτουμε καλαμάκια για κατάρτια και κόβουμε από χαρτί σημαιάκια και γιρλάντες.

Για το χταπόδι: κόβουμε το ψηλό διαχωριστικό της αβγοθήκης. Για να σχηματίσουμε τα πόδια, κόβουμε από το καπάκι 8 ίσες λωρίδες που θα τις τσακίσουμε λίγο στην άκρη. Τις κολλάμε από τα τσακισμένα άκρα στη μέσα πλευρά του διαχωριστικού. Βάφουμε το χταπόδι μας και ζωγραφίζουμε ματάκια και στόμα.

Για τα ψάρια: με ένα ψαλίδι χωρίζουμε τις επιμέρους θήκες της αβγοθήκης. Παίρνουμε μία και την κόβουμε περιμετρικά, να έχει ίσιο περίγραμμα, και τη γυρνάμε ανάποδα. Ζωγραφίζουμε το περίγραμμα της ουράς στο καπάκι και κόβουμε με το ψαλίδι αφήνοντας ένα επιπλέον κομμάτι που θα το τσακίσουμε για να το κολλήσουμε από την μέσα πλευρά της θήκης. Βάφουμε την κατασκευή μας και ζωγραφίζουμε ματάκια και στόμα.  Εναλλακτικά, μπορούμε να ζωγραφίσουμε ψαράκια στο καπάκι, να τα κόψουμε και να τα ζωγραφίσουμε.

 

5. Κατασκευές που γίνονται παιχνίδια: Ποδοσφαιράκι, παιχνίδι ψαρέματος και θέατρο σκιών

Μια πρόταση του Natalie's Cozyland

Ποδοσφαιράκι από ένα παλιό κουτί παπουτσιών, ξυλάκια από σουβλάκι και μανταλάκια, Παιχνίδι ψαρέματος με ψαράκια φτιαγμένα από τσόχα και μαγνητάκια και τέλος το αγαπημένο μου: ένα θέατρο σκιών από ένα παλιό χαρτόκουτο, λαδόκολα και χαρτόνι! Για τις χάρτινες φιγούρες θα χρειαστείτε χαρτόνι και ξυλάκια από σουβλάκια! Με αυτό το πολύ απλό “θέατρο” θα περάσετε πολλές βραδινές ώρες εξασκώντας τη φαντασία των παιδιών και δημιουργώντας ιστορίες!

Είμαι σίγουρη ότι κάποια από αυτά τα υλικά θα τα έχετε ήδη και μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μαζί με τα παιδιά σας την νέα καλοκαιρινή τους ασχολία!

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε βήμα βήμα τις οδηγίες για τις κατασκευές!

 

 

 

Επαναχρησιμοποίηση, πλαστικό και πολύ παιχνίδι!

 

γράφει ο Αντώνης Κάνουρας | robotixlab

Το χρονικό μιας σχεδίας που έγινε θεσμός: H ιδέα ξεκίνησε από το ότι το camping δεν είχε κάδους για ανακύκλωση και φυσικά το ότι το νερό δεν είναι πόσιμο οπότε όλοι αγοράζαμε μπουκάλια τα οποία σκέφτηκα να τα μαζεύουμε για να κάνουμε μια κατασκευή με όλα τα παιδιά της παρέας.

Όλη η γειτονιά μάζευε τα μπουκάλια της έχοντας μάθει για την τρέλα μας. Μετά από έναν σύντομο καταιγισμό ιδεών με τα παιδιά, εξελίσσοντας την περσινή μας κατασκευή, που ήταν μια απλή ορθογώνια σχεδία, φέτος βάλαμε μπρος την πειρατική μας πυραμίδα με δυνατότητα να παίζουν με αυτή περισσότερα παιδιά κρατημένα γύρω από αυτή και όχι πάνω σε αυτή όπως πέρσι με την σχεδία.

Ενθουσιασμός, ανάληψη ρόλων, υλικά και εργαλεία ρεφενέ απ’όλους. Άλλοι μετρούσαν τα μπουκάλια, άλλοι τα κολλούσαν, οι μεγαλύτεροι τα έκοβαν, κάποιοι ετοίμαζαν το χορευτικό που θα συνοδεύσει την καθέλκυση, ώσπου δύο άλλοι μπαμπάδες μπήκαν στο κόλπο και μας έφεραν καλάμια που έκοψαν από ένα κοντινό ρέμα.

Η κατασκευή κράτησε 2 απογεύματα με όλους να βοηθούν, ώσπου ήρθε η ώρα να μπει ο Ναυτίλος, η πειρατική πυραμίδα, στην θάλασσα! Αγωνία για το αν θα επιπλέει και πόσο θα αντέξει το νερό αλλά και υπερηφάνεια καθώς την κουβαλούσαν, όλοι μαζί, ανάμεσα σε ομπρέλες και άλλους παραθεριστές στην παραλία και αυτοί αντιδρούσαν με επιφωνήματα θαυμασμού και τους φωτογράφιζαν!

Ο Ναυτίλος όχι μόνο επέπλεε αλλά άντεξε όλες τις ημέρες των υπόλοιπων διακοπών με ατελείωτα παιχνίδια μέσα στο νερό και αποστολές για τολμηρούς πειρατές! Ο ναυτίλος κατάφερε εκτός από αυτό να γεμίσει 2 απογεύματα των παιδιών κατασκευάζοντας κάτι από το μηδέν με απλά υλικά, δουλεύοντας με τα χέρια τους και βάζοντας το μυαλό τους να σκεφτεί, ο Ναυτίλος τους έμαθε για τα πλαστικά και την επιρροή τους στο περιβάλλον αλλά και το ότι είναι προτιμότερο να επαναχρησιμοποιούμε κάτι από το να το ανακυκλώνουμε (εξάλλου και η ανακύκλωση κοστίζει).

Τα παιδιά τον Ναυτίλο τον αγαπούσανε και τον σεβόντουσαν παρότι δεν ήταν σαν τα γυαλιστερά παιχνίδια των πολυκαταστημάτων και κόστιζε μηδέν ευρώ. Η διαφορά είναι ότι για τον Ναυτίλο μοχθήσανε και ιδρώσανε για να τον φτιάξουν, συνεργαστήκανε και αυτό τους έδεσε, τους πήρε 2 ολόκληρες μέρες να τον δούνε έτοιμο και να τον δοκιμάσουν και όχι 5 λεπτά να τον πάρουν από το ράφι, να σκίσουν το περιτύλιγμα, να παίξουν και να τον πετάξουν στη γωνία με τα υπόλοιπα φανταχτερά παιχνίδια.

Νομίζω πλέον η κατασκευή με τα άχρηστα μπουκάλια νερού έχει γίνει θεσμός στην παρέα του κάμπινγκ και ήδη από τώρα που γυρίσαμε στα «κουτιά» μας άρχισε το brainstorming και συζητάνε για υποβρύχιο για του χρόνου…

Τουλάχιστον Μαγικό!

 

Διάβασε επίσης το άρθρο μας στο The Paper Boat για Το ταξίδι των πλαστικών στο χρόνο και πάρε μέρος σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό!

Οδηγίες για τους μικρούς αρχιτέκτονες της άμμου

Γράφει η Χριστίνα Βουμβουράκη 

Αγάπησα κι εγώ τις θάλασσες. Την πάλη με τα κύματα. Το στεγνό αλάτι πάνω στο σώμα και την καυτή άμμο κάτω απ’ τις πατούσες. Εκείνα τα ζαρωμένα υγρά μας δάχτυλα. Τα λεύκα σημάδια του μαγιό ή της σαγιονάρας. Μα πιο πολύ αγάπησα τα πέρα δώθε στην ακροθαλασσιά, που ήταν γεμάτα αγωνία να προλάβουμε να ορθώσουμε τα αμμώδη κάστρα μας. Να δούμε γερό και στέρεο το οικοδόμημα μας, πριν μας δοθεί το αυστηρά αμετάκλητο, το ασυγκίνητο στο λίγο ακόμη μας, γενικό πρόσταγμα για αναχώρηση. Το ότι μετά από αρκετά χρονάκια έγινα αρχιτεκτόνισσα, άγνωστο είναι αν είναι η φυσική συνέχεια της παλαιάς αυτής αγάπης ή τυχαίο γεγονός. Γι αυτό όμως είμαι σίγουρη: είναι καλό, πολύ καλό, στην άμμο να χτίζεις παλάτια.

To χτίσιμο στην άμμο δεν είναι παίξε γέλασε. Χρειάζεται τις κατάλληλες πρώτες ύλες και τα σωστά εργαλεία. Θέλει χρόνο και ζωηρή φαντασία. Θέλει τεχνική και αφοσίωση. Και να είστε σίγουροι πως έχει να μας μάθει περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε για την αρχιτεκτονική, αλλά κυρίως για τη ζωή. Λίγα από αυτά:

 • Το να φανταζόμαστε και να υλοποιούμε. Να βάζουμε στο νου μας κάτι και μετά να προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο να το κατασκευάσουμε με τα υλικά που έχουμε, μέσα στο διαθέσιμο χρόνο.
 • Το να γινόμαστε δημιουργικοί. Να πειραματιζόμαστε και να δίνουμε σημασία στις ιδέες που ξεπηδούν κάθε τόσο στο μυαλό μας, ακόμη και στις πιο τρελές, άλλα ταυτόχρονα να ξεδιαλέγουμε ποιές από αυτές θα κάνουν καλύτερη την αρχική μας ιδέα και ποιές μας απομακρύνουν απ’ τον στόχο μας.
 • Το να γινόμαστε εφευρετικοί. Να χρησιμοποιούμε κάθε τι που θα βρούμε γύρω μας για καλούπι, στήριγμα ή για διακοσμητικό στοιχείο.
 • Το να επιμένουμε. Να προσπαθούμε να ξαναφτιάξουμε καλύτερο και πιο στέρεο ό,τι χαλάει.
 • Το να νιώθουμε τη δύναμη της βαρύτητας και της αντοχής των υλικών. Δεν γίνονται τα πάντα στην άμμο. Δεν είναι ζωγραφιά, ούτε πίστα ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Είναι ο πραγματικός κόσμος.
 • Το να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Κάθε επόμενη φορά, οι κινήσεις είναι πιο σίγουρες και το αποτέλεσμα καλύτερο, σε λιγότερο χρόνο.

Ας δούμε όμως, τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού στην άμμο, για τους μικρούς καστρο-αρχιτέκτονες. Διαβάστε τους μαζί, μικροί και μεγάλοι!

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο1

Ο,τι φτιάξεις δεν είναι για πάντα. Θα χαλάσει γρήγορα. Κάποιο κύμα, κάποιο απρόσεκτο πόδι που περνάει βιαστικά, μια άστοχη μπαλιά, μια καλοκαιρινή μπόρα, κάτι ή κάποιος, αργά ή γρήγορα, θα ισοπεδώσει, στην καλύτερη θα στραπατσάρει, το έργο σου. Το ίδιο το υλικό, η βρεγμένη άμμος, χάνοντας σιγά σιγά την υγρασία του έχει την τάση να διαλύεται. Γι αυτό και χρειάζεται συχνά ράντισμα με νερό. Χρησιμοποίησε ένα νεροπίστολο ή ένα μπουκαλάκι σπρέι. Προσοχή, τόσο το ελάχιστο, όσο και το πολύ νερό, μπορούν να αποδυναμώσουν το όλο οικοδόμημα.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο2

Η άμμος, ως φυσικό υλικό, δεν είναι παντού και πάντα ίδια. Υπάρχει χοντρή ή ψιλή, με βότσαλα ή χωρίς. Επίσης, έχει πολλά διαφορετικά χρώματα: η φτιαγμένη από λάβα είναι μαύρη, η λευκή είναι από σπασμένα όστρακα, ενώ η κοκκινωπή από παραθαλάσσια κοράλλια. Οι περισσότερες αμμουδιές όμως, δεν είναι παρά αμέτρητοι λεπτοί κόκκοι βράχων από το εσωτερικό της ξηράς, για αυτό έχουν το χρώμα της γύρω περιοχής. Φύκια και μικρά ξυλαράκια μπορούν να δέσουν γερά την κατασκευή μας, όπως στα παλιά σπίτια από λάσπη, το άχυρο ή τα ξύλα έκαναν πιο ανθεκτικούς τους τοίχους.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο3

Εκτός από το κλασικό φτυαράκι και το κουβαδάκι σας, εργαλείο μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Κουτιά και μπουκάλια, σανίδια, σπάτουλες, κουτάλες, χάρακες, πινέλα και βουρτσάκια, πλαστικά μαχαιροπήρουνα και καλαμάκια, όπως και ό,τι αφήνει αποτύπωμα μπορεί να φανεί χρήσιμο. Για τους τελειομανείς θα χρειαστεί και ένα πλαστικό κόσκινο, για να καθαρίζεται η άμμος από μικρά κοχύλια και πετρούλες, πριν τη χρήση. (θυμηθείτε να μην αφήσετε σκουπίδια πίσω σας)

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο4

Όπως και στην αρχιτεκτονική των πόλεων, έτσι και στην αρχιτεκτονική της παραλίας, είναι σημαντική η τοποθεσία. Το που θα χτίσουμε το κάστρο μας δεν μπορεί να το αφήσουμε στην τύχη.  Πολύ κοντά στο νερό θα κινδυνεύει από το κύμα. Πολύ μακριά δεν θα βρεις γρήγορα υγρό έδαφος για βάση και θα κουραστείς να κουβαλάς νερό με το κουβαδάκι σου. Επίσης, μείνε μακριά από όπου φαίνεται να παίζουν beach volley και ρακέτες.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο5

Ένα γερό σπίτι ξεκινάει να χτίζεται σε σωστά θεμέλια. Ανάλογα, σε μια καλή βάση ξεκινά να χτίζεται ένα γερό κάστρο. Αφού χαράξεις τα όρια του κάστρου σου, σκάψε για να βρεις υγρό  έδαφος ή διαμόρφωσε μια επίπεδη πλατφόρμα από υγρή άμμο που έχεις πιέσει καλά με τα χέρια ή ακόμη καλυτέρα με τα πόδια σου!

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο6

Στην αρχιτεκτονική της άμμου, δουλεύουμε με συμπαγείς όγκους, έτσι δύο είναι οι βασικοί τρόποι εργασίας: είτε προσθέτουμε όγκο, είτε αφαιρούμε. Προσθέτεις όγκο με τη χρήση καλουπιών. Βάζεις μέσα στο καλούπι βρεγμένη άμμο, πιέζοντας καλά κάθε φορά μέχρι να γεμίσει, οπότε και το αναποδογυρίζεις προσεκτικά. Αφαιρείς όγκο, με σπάτουλες ή καλαμάκια, αλλά κυρίως πιέζοντας την υγρή άμμο με τα χέρια σου, για δώσεις τη μορφή που θέλεις, όπως θα έκανες αν έπαιζες με πλαστελίνη.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο7

Μην υποτιμάς τη διακόσμηση. Πετραδάκια, κοχύλια και πεταλίδες, φύλλα και κλαδιά, χρωματιστά χαρτιά, κουμπιά, κάθε λογής μπιχλιμπίδια, μπορούν να απογειώσουν το έργο σου. Πόρτες και παράθυρα, μπορεί να γίνουν είτε με μικρές πέτρες, που θα τοποθετήσεις με προσοχή στην άμμο, είτε με χαράξεις και βαθουλώματα, αν υπάρχουν κατάλληλα εργαλεία.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο8

Κτίζοντας ένα κάστρο στην άμμο, δεν σταματάμε να παίζουμε μόλις καταφέρουμε να του δώσουμε τη μορφή που φανταζόμασταν πως θα έχει. Όπως ακριβώς ένα κτίριο δημιουργείται όχι για να το βγάλουμε φωτογραφία, άλλα για να το ζήσουν οι άνθρωποι και να το γεμίσουν με τις καθημερινές ή τις παράξενες ιστορίες τους, έτσι και ένα αμμόκαστρο μπορεί να γίνει το σκηνικό για τις δικές σου φανταστικές ιστορίες. Ποιοι μένουν εκεί; Πως είναι η ζωή τους; Έχουν εχθρούς ή προβλήματα;

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο9

Ένα κάστρο στην άμμο μπορεί να χτιστεί από ένα ή από πολλά άτομα! Το καλό με τις ομάδες είναι πως οι ιδέες είναι περισσότερες και τα χέρια πιο πολλά. Το κακό είναι ότι προκύπτουν ζητήματα συντονισμού. Όταν είστε πολλοί μοιράστε τις εργασίες και τα εργαλεία σας από την αρχή και αλλάζετε καθήκοντα για να μην κουραστείτε, για να είστε δίκαιοι και για να μάθετε να κάνετε περισσότερα πράγματα!

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο10

Όταν δημιουργούμε, οι κανόνες μας βοηθάνε να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα, που κάθε φορά, μαθαίνοντας από τα λάθη μας, θα γίνεται καλύτερο: όχι μόνο ένα κάστρο που θα στέκεται, άλλα ένα κάστρο που θα να εντυπωσιάζει με τη μορφή του. Όμως, πραγματικά, δεν υπάρχει πιο όμορφο κάστρο από αυτό που βγαίνει μέσα από την φαντασία σου, βάζοντας στην άκρη τους κανόνες και ακολουθώντας τη χαρά του παιχνιδιού.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

 • Βαρέθηκες τα κάστρα; Φτιάξε άλλες γλύπτες μορφές: αντικείμενα, ζωάκια, ανθρώπους ή φανταστικά πλάσματα!
 • Δεν έχεις πολύ χρόνο; Φτιάξε αντί για κάστρο ένα βοτσαλωτό, πιέζοντας βότσαλα στην άμμο στη κατάλληλη θέση, ώστε να φανεί το σχέδιο σου. Βαλε και το χρώμα στο παιχνίδι, για να δημιουργήσεις διάφορες φιγούρες ή εντυπωσιακά μοτίβα. Αν σε ενδιαφέρει η ιστορία της τέχνης, τα βοτσαλωτά γεννήθηκαν πριν από τα ψηφιδωτά. Τα παλαιότερα βοτσαλωτά δάπεδα που έχουν εντοπιστεί είναι δημιουργήματα των αρχαίων λαών της Μεσοποταμίας.  Στην Ελλάδα, βλέπουμε τα σπουδαιότερα σωζόμενα δείγματα στην κοντινή μας Πέλλα.
 • Σου αρέσουν πολύ τα αθλήματα; Συνδύασε την αμμογλυπτική με τη δημιουργία μιας πίστας στίβου. Φτιάξε μικρά χαντάκια και πύργους εμπόδια, για απίθανες κούρσες με τους φίλους σου.
 • Σου αρέσουν τα προβλήματα; Φτιάξε έναν λαβύρινθο από άμμο και βαλε τους φίλους σου να περάσουν απ’ την μια στην άλλη άκρη, όσο πιο γρήγορα γίνεται, χωρίς να χαλάσουν την κατασκευή σου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

 • Δεν είναι όλες οι αμμουδιές κατάλληλες για παιχνίδι. Αν εντοπίσετε αχινούς, πίσσα, σκουπίδια, αποτσίγαρα ή γυαλιά από σπασμένα μπουκάλια, βρείτε καλύτερα μιαν άλλη ασχολία.
 • Δεν σκάβουμε πολύ βαθιές λακκούβες όταν τριγύρω παίζουν κι άλλα μικρότερα παιδιά.
 • Προσέχουμε τον ήλιο! Φοράμε καπέλο, μπλουζάκι, αντηλιακό και κάνουμε πολλά διαλειμματα για βουτιές.
 • Φεύγοντας, όσο και να βιαζόμαστε, δεν αφήνουμε πίσω μας σκουπίδια και κλείνουμε τις τρύπες μας, μην πέσει κανείς μέσα και τραυματιστεί εξαιτίας μας.

 

Και για το τέλος κάποια πράγματα που ίσως θα σου άρεσε να ξέρεις:

 • Το ρεκόρ Γκίνες για το πιο ψηλό κάστρο από άμμο επιτεύχθηκε στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, την 1η Σεπτεμβρίου του 2017. Χρειαστήκαν 19 επαγγελματίες γλύπτες, 168 φορτηγά με άμμο και περισσότερες από 3 εβδομάδες για να δημιουργηθεί ένα κάστρο ύψους 16,68 μ.

 

 • Το 2015 Ολλανδοί γλύπτες κατασκεύασαν, στο πλαίσιο φεστιβάλ γλυπτικής άμμου στις πόλεις Oss και Sneek, εφήμερα ξενοδοχεία από άμμο. Τα δωμάτια τους είχαν άνετα κρεβάτια, μοκέτα στο δάπεδο, πλήρως εξοπλισμένα μπάνια, ηλεκτρικό ρεύμα και wi-fi. Η κάθε διανυκτέρευση στοίχιζε 150,00€ και περιελάμβανε προσωπική ξενάγηση στο σχετικό φεστιβάλ.

 

 • Τα τρία τελευταία χρόνια, διοργανώνεται στην Αμμουδάρα, σε μια παράλια πολύ κοντά στην πόλη του Ηρακλείου, «Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο». Την πρώτη χρόνια (2016), που είχα την χαρά να περάσω από εκεί, είδα πραγματικά εντυπωσιακά γλυπτά και, το βασικότερο, παρακολούθησα για λίγο από κοντά τους καλλιτέχνες να δουλεύουν το υλικό τους. Για να καταλάβετε το μέγεθος των έργων, όταν ήταν στο τελικό τους στάδιο, οι δημιουργοί τους τα δούλευαν πάνω σε σκάλες! Φέτος, για 1η φορά διοργανώθηκε μάθημα γλυπτικής στην άμμο για παιδιά, από τους επαγγελματίες γλύπτες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

Καλά μπάνια, γερά κάστρα, χαρούμενες διακοπές!

 

Travel image created by Awesomecontent - Freepik.com

Λίγα Λόγια για τη Χριστίνα Βουμβουράκη

Η Χριστίνα Βουμβουράκη, Θεσσαλονικιά αρχιτεκτόνισσα, συνεργάτης στο αρχιτεκτονικό γραφείο Ciconom Architects και πρόσφατα συνδημιούργος του εργαστήριου Esθήτα, που δραστηριοποιείται στον τομέα του κατά παραγγελία προσωποποιημένου δώρου με καλλιτεχνικό χαρακτήρα και του θεματικού σχεδιασμού πολιτιστικών δράσεων. Μιλάει στους γονείς για το πώς μπορούν τα παιδιά τους να γνωρίσουν με απλό τρόπο την αρχιτεκτονική, για το πώς μπορούμε όλοι να αγαπήσουμε πόλη μας και να την κάνουμε καλύτερη, για το πώς να βελτιώσουμε την γειτονιά μας και τον προσωπικό μας χώρο.

Φτιάχνω κατασκευές για το Πάσχα

Γράφει η Ναταλία Λαμπροπούλου |Natalie’s Cozyland

Ένα όμορφο και ζεστό σπίτι χρειάζεται diy κατασκευές!

Φέτος το Πάσχα δημιουργήστε τις δικές σας πασχαλινές κατασκευές για το σπίτι σας και δώστε του έναν ανοιξιάτικο χρωματιστό αέρα ανανέωσης! Στο βίντεο φτιάχνουμε καρότα από εφημερίδα, χαρτοταινία και σκοινί, βάζα με σχέδιο κουνέλι και χρώματα κιμωλίας και ξύλινα καδράκια με λαγουδάκια!
Εσείς μπορείτε να εμπνευστείτε από αυτές τις κατασκευές και να φτιάξετε τις δικές σας! Ιδανικές κατασκευές για να τις φτιάξετε με τα παιδιά σας και να περάσετε όμορφο και δημιουργικό χρόνο!

ΥΛΙΚΑ

1) the carrots
εφημερίδα
χαρτοταινία
ατλακόλ
σκοινί
ακρυλικό χρώμα
πινέλο
πράσινο χόρτο για κατασκευές
2) the bunny jars
μπλε χαρτοταινία
σχέδιο με κουνέλι ή κάτι άλλο
λαδόκολα
ψαλίδι
χρώμα κιμωλίας
κορδέλα
πομ πομ
κόλα στιγμής
πινέλο
3) the color blocks
τετράγωνα ξύλα (τα δικά μου είναι 14*14 και έχουν πάχος 3 εκατοστά)
μπλε χαρτοταινία
σχέδιο με κουνέλι ή κάτι άλλο
λαδόκολα
ψαλίδι
ακρυλικό χρώμα
πινέλο
σφουγγαράκι

 

Κάντε εγγραφή στο κανάλι της Ναταλίας στο Youtube για να δείτε περισσότερα επεισόδια!

 

Ένα γράμμα για σένα και για τις ζωγραφιές του παιδιού σου

Γράφει η Στεφανία Βελδεμίρη | stheta.com

Όταν ένα παιδί ζωγραφίζει, μεταφέρει στο χαρτί τον τρόπο με τον οποίο, βλέπει, αντιλαμβάνεται, κατανοεί ή φαντάζεται τον κόσμο. Έτσι άλλες φορές ζωγραφίζει σκηνές από την καθημερινή ζωή του, αγαπημένα πρόσωπα και σκέψεις που το απασχολούν ενώ πολλές φορές δημιουργεί με την φαντασία του αυθεντικούς δικούς του κόσμους, ήρωες και καταστάσεις. Ανάλογα με τις δεξιότητες που η ηλικία και η ιδιοσυγκρασία του παιδιού καθορίζουν, οι ζωγραφιές μπορούν να έχουν πολλές και διαφορετικές μορφές.

Σε πολύ μικρές ηλικίες, οι ζωγραφιές μπορεί να έχουν την μορφή που πολλοί γονείς στις κουβέντες μας τις χαρακτηρίζουν μουντζούρες. Αρκετές είναι οι φορές που αυτές οι μουντζούρες που βλέπει ένας μεγάλος, δεν είναι παρά οι πρώτες προσπάθειες ενός μικρού ανθρώπου να εκφραστεί με καινούρια μέσα (χαρτί και μπογιές) δοκιμάζοντας πως αυτά «δουλεύουν» και με ποιόν τρόπο θα τα χρησιμοποιήσει καλύτερα για να κάνει μια ζωγραφιά. Μπορείς εύκολα να ξεχωρίσεις μια μουντζούρα ενός τρίχρονου ή ενός τετράχρονου από μια ζωγραφιά του. Ο απλούστερος τρόπος είναι να παρατηρήσεις αν το παιδί την ώρα που ζωγραφίζει είναι αφοσιωμένο, σκέφτεται, μιλάει λέγοντας μια ιστορία, ακόμη και περιγράφει τι ακριβώς είναι αυτό που ζωγραφίζει κάθε στιγμή, τότε, παρ’ όλο που το αποτέλεσμα έχει στα μάτια σου μορφή μουντζούρας, στα μάτια του παιδιού είναι ξεκάθαρο πως βλέπει αυτό ακριβώς που σκεφτόταν ή φανταζόταν πως ζωγράφιζε. Αν ένα παιδί σου δείχνει μια ζωγραφιά και εσύ βλέπεις μια μουντζούρα, ρώτησε με αγάπη το παιδί τι έχει ζωγραφίσει και άκουσε προσεχτικά την περιγραφή. Τα παιδιά είναι πολύ ειλικρινή. Αν απλά μουντζουρώνουν, θα σου πουν έκανα μουντζούρες. Αν όχι θα σου περιγράψουν τι έκαναν και θα χαρούν για την προσοχή και την επιβράβευσή σου.

Καθώς τα παιδιά εξοικειώνονται με τα υλικά που έχουν στην διάθεσή τους για να ζωγραφίσουν,  με το πέρασμα του χρόνου και την κατάλληλη ενθάρρυνση, βελτιώνουν και τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνουν την οπτική τους αντίληψη ή την φαντασία τους και οι ζωγραφιές τους αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο ευανάγνωστες και για «μεγάλους».

Όλοι οι τρόποι που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να ενθαρρύνει ένα παιδί να εκφράζεται μέσα από την ζωγραφική είναι καλοί. Μόνο η αδιαφορία, η έλλειψη στοργής και οι επιπλήξεις μπορούν να κάνουν κακό.

Αν αποφασίσετε να στείλετε το παιδί σας σε ένα εργαστήρι ζωγραφικής, κάνετε ένα πολύ σημαντικό βήμα που αρχικά, δηλώνει στο παιδί σας, πως θεωρείτε την ζωγραφική τμήμα της συνολικής του παιδείας και αυτό έχει ίσως και την μεγαλύτερη βαρύτητα. Η συνέπειά σας στην απόφαση που θα πάρετε από κοινού με το παιδί σας, θα είναι καθοριστικό στοιχείο για την σοβαρότητα με την οποία εκπαιδεύετε το παιδί σας, να αντιλαμβάνεται την εικαστική παιδεία.

Όταν είμαι σε ένα μάθημα ζωγραφικής με παιδιά, με ενδιαφέρει πρώτα και κύρια, τα παιδιά να νιώθουν πως βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που εμπνέει ασφάλεια, εμπιστοσύνη και θέλω τα παιδιά να είναι χαρούμενα και να γελούν. Νομίζω πως σε κανένα άλλο πλαίσιο ένα παιδί δεν μπορεί να δεχτεί γνωστικά ερεθίσματα και να τα αφομοιώσει, πόσο μάλλον να εκφραστεί καλλιτεχνικά. Με ενδιαφέρει τα παιδιά να λειτουργούν σαν ένα σύνολο μικρών ανθρώπων, να σέβονται και να αγαπούν τα παιδιά της ομάδας και φυσικά να αναπτύξουν φιλίες.

Ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο ζωγραφίζουν τα παιδιά της ίδιας ομάδας ένα κοινό θέμα, είτε αυτό είναι κάτι που βλέπουμε μπροστά μας, είτε είναι μια ζωγραφιά με αφορμή ένα θέμα που συζητάμε ή ένα θέμα φανταστικό είναι κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα και το στηρίζω όσο περισσότερο μπορώ. Η αποδοχή των διαφορετικών τρόπων, της διαφορετικής ματιάς του κάθε παιδιού από μένα, οδηγεί αναπόφευκτα και στην καλλιέργεια των παιδιών όσο αφορά το κομμάτι κομμάτι της αποδοχής του διαφορετικού στην τέχνη μα και γενικά.

Τα μαθήματα ζωγραφικής με τα παιδιά, δεν μπορούν παρά να είναι ένα παιχνίδι με τα χρώματα και χώρο δράσης την παλέτα και το χαρτί ή τον μουσαμά. Αναμίξεις και μαγικές μεταμορφώσεις, τυχαία αποτελέσματα που με τον καιρό μπορούν να επαναληφθούν σκόπιμα καθώς το βίωμα μετατρέπεται σε γνώση. Γέλιο, εκμυστηρεύσεις για το πώς περάσαμε την εβδομάδα μας, το φαγητό που φάγαμε ή τις καινούριες περιπέτειες του σούπερ ήρωα που αγαπάμε. Όταν ένα παιδί ζωγραφίζει, όλα όσα κάνει είναι σωστά.

Οι βασικές αρχές της ζωγραφικής, του σχεδίου, του χρώματος όλα είναι ένα χαρούμενο παιχνίδι. Οι λεπτές δεξιότητες του παιδιού, η ικανότητά του στις απλές σχεδιαστικές λύσεις, οι χρωματικές ασκήσεις, δουλεύονται, καλλιεργούνται και αναπτύσσονται μέσα από μια ζωγραφική που μοιάζει με παιχνίδι, χωρίς το παιδί να νιώθει πως κάνει εξάσκηση.

Η ελευθερία να εκφράζει το κάθε παιδί την φαντασία του και να μοιράζεται τις σκέψεις του, τις χαρές και τις λύπες του, τα όνειρα και τους φόβους του, είναι πολύτιμη. Όπως τα παιδιά με εμπιστεύονται, το ίδιο κάνω κι εγώ.

Καμιά φορά μιλάμε για ζωγράφους και τους τρόπους που ζωγράφιζαν. Είναι τόσο διαφορετικοί σαν εμάς και αυτό μας κάνει χαρούμενους.

Μη βιάζεστε να δείτε «ωραίες» ζωγραφιές. Δώστε χρόνο στο παιδί σας να μάθει ζωγραφική. Εμπνεύστε του την υπομονή και αφήστε το να βιώσει τον κόπο, την αφοσίωση και τον χρόνο που απαιτείται ΚΑΙ στην ζωγραφική όπως και ότι μαθαίνουμε προκειμένου να έχουμε όλο και καλύτερα αποτελέσματα.

Μετά από κάθε μάθημα ζωγραφικής με παιδιά νιώθω πάντα μα πάντα χαρούμενη.

Κλείνοντας θα πω ξεκάθαρα τι ΔΕΝ είναι μάθημα ζωγραφικής. Μάθημα ζωγραφικής δεν υφίσταται όταν τα παιδιά καλούνται να αντιγράψουν φωτογραφίες ή πίνακες ζωγραφικής που έχει επιλέξει κάποιος άλλος για αυτά, εξηγώντας τους βήμα βήμα πως θα «το κάνουν ίδιο» γιατί έτσι θα είναι «σωστό». Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος να καταβαραθρώσουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού, μια και ξεκάθαρα του στέλνουμε το μήνυμα πως δεν μας αφορά η οπτική του αντίληψη και ουσιαστικά του ζητούμε να αντιγράψει την «καλή» οπτική αντίληψη άλλων. Να μην αναλύσουμε πως στην περίπτωση αυτή κάθε προσωπική έκφραση είναι σχεδόν αδύνατη και φυσικά πως τα παιδιά μπαίνουν σε μια διαδικασία ανταγωνισμού για το ποιος θα «κάνει την καλύτερη ζωγραφιά», κάτι που δημιουργεί εντάσεις και άγχος. Εδώ έχουμε να κάνουμε κατ’ ουσία με την χρήση του παιδιού σαν μέσο ικανοποίησης του γονέα- «πελάτη» που πρέπει να μείνει ικανοποιημένος με «ωραία» αποτελέσματα.

Αγαπήστε τις ζωγραφιές των παιδιών σας και τις ζωγραφιές όλων των παιδιών και εμπιστευτείτε ανθρώπους που κατέχουν το γνωστικό τους αντικείμενο και κυρίως ανθρώπους που αγαπούν τους ανθρώπους περισσότερο από τα λεφτά. Αυτά.

 

Λίγα Λόγια για τη Στεφανία Βελδεμίρη

Η Στεφανία Βελδεμίρη είναι συντηρήτρια Αρχαιολογικών Ευρημάτων και Έργων Τέχνης, Λατρεύει να συντηρεί κομμάτια του παρελθόντος και να τα κάνει αναγνώσιμα στο κοινό. Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την προϊστορία και τα μαγευτικά απομεινάρια της. Έτσι αποφάσισε, να διδάσκει στα παιδιά την Ιστορία της Τέχνης μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, παιχνίδι, βιωματικές ασκήσεις, οπτικοακουστικά ερεθίσματα και κυρίως χαμόγελο και χαρούμενο μα πειθαρχημένο κλίμα. Γράφει και ζωγραφίζει παραμύθια και μόλις διαβάσει βιβλίο ή ποίημα που της αρέσει, αμέσως το κάνει ζωγραφιά. Επίσης μερικοί τοίχοι την εμπνέουν για να τους γράψει ή να τους ζωγραφίσει. Άλλοι πάλι όχι… Μας μιλάει για τέχνες.

DIY- Πώς να φτιάξετε τα δικά σας σχολικά: Κασετίνες – Τετράδια – Μολυβοθήκη

Γράφει η Ναταλία Λαμπροπούλου | Natalie’s Cozyland

Τι πιο όμορφο από το να ξεκινήσετε τη νέα σχολική χρονιά φτιάχνοντας κατασκευές με τα παιδιά σας! Δείτε το βίντεο, εμπνευστείτε και δημιουργήστε μαζί τους τα προσωπικά τους σχολικά και περάστε μαζί τον ελεύθερό σας χρόνο!

Έρχονται κι άλλες κατασκευές για μικρούς και μεγάλους! Μην ξεχάσετε να κάνετε subscribe  στο κανάλι για μην χάσετε τα επόμενα επεισόδια! Ελπίζω να σας αρέσει!

~~~~

Θα φτιάξουμε:

*υφασμάτινη κασετίνα χωρίς ράψιμο

*ζωγραφιστή κασετίνα με πλανήτες

*τετράδιο με φρούτα

*τετράδιο με βελάκια

*τετράδιο με σύννεφο

*μολυβοθήκη

 

Υλικά:

1) υφασμάτινη κασετίνα:

ένα κομμάτι ύφασμα περίπου 45 *30

ένα φερμουάρ 20 – 22 εκ.

κόλα υφάσματος

 

2) πλανητένια κασετίνα:

μαύρη ή μπλε σκούρη απλή κασετίνα

χρώματα ειδικά για ύφασμα (εγώ χρησιμοποιώ τα pebeo)

πλαστικό σκεύος για νερό

πινέλο

 

3) τετράδιο με φρούτα:

μονόχρωμο τετράδιο

ακρυλικά χρώματα

σφουγγαράκι – στάμπα (εγώ έκοψα ένα σφουγγαράκι για τα πιάτα)

μαρκαδοράκι

 

4) τετράδιο με βελάκια:

μονόχρωμο τετράδιο

χρυσός μαρκαδόρος οινοπνέυματος

 

5)τετράδιο με σύννεφο:

τετράδιο μονόχρωμο

χρυσός και άσπρος μαρκαδόρος οινοπνέυματος

 

6) μολυβοθήκη

ένα ποτηράκι από καφέ

εφημερίδες

αραιωμένη ατλακόλ σε νερό

ακρυλικά χρώματα

μαρκαδόρος οινοπνεύματος

βερνίκι νερού

προαιρετικά: Γάντια

 

Το video:

Χρήσιμες Οδηγίες:

*Να φοράτε παλιά ρούχα όταν κάνετε κατασκευές και να στρώνετε κάτω εφημερίδες!

*Καλό είναι να είστε κοντά σε ανοιχτό παράθυρο ή έξω στο μπαλκόνι.

*Μείνετε μακριά από έπιπλα!

 

 

Λίγα λόγια για τη Ναταλία Λαμπροπούλου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη! Σπούδασε αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου και έπειτα κινηματογράφο!

Έχει σκηνοθετήσει 3 ταινίες μικρού μήκους οι οποίες έχουν παιχτεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ.

Ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων, τη ζωγραφική και την εικονογράφηση. Πρόσφατα αποφάσισε να ενώσει την αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου με τον κινηματογράφο! Η ένωση έφερε το κανάλι της στο youtube: Natalie’s Cozyland όπου μπορείτε να βρείτε απλές κατασκευές και ιδέες και λύσεις για το σπίτι!

Μπορείτε να τη βρείτε:

instagram

facebook

facebook page

e-mail: natalinigr@yahoo.gr

Φτιάξε το δικό σου βιβλιοπωλείο με χαρτί!

bookstore paper

Από τι είναι φτιαγμένο ένα βιβλιοπωλείο; Γιατί λένε πολλοί ότι είναι ένας μαγικός κόσμος; Υπάρχει κάποιο μυστικό συστατικό που μας κάνει να το θυμόμαστε όσα χρόνια κι αν περάσουν; Μέσα από τη διαδικασία κατασκευής αυτής της τρισδιάστατης κατασκευής γινόμαστε δημιουργοί ενός μικρού χάρτινου βιβλιοπωλείου και χανόμαστε μέσα στα βιβλία και στις σκέψεις μας για αυτά.

Το εργαστήρι αυτής της χάρτινης κατασκευής πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης των BOOKPOINTS στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με τον συντονισμό του Σοφοκλή Αμπατζίδη (Simple Crafts).

Στο παρακάτω video, ο Σοφοκλής Αμπατζίδης, μας δείχνει βήμα βήμα, πως μπορείτε και εσείς να φτιάξετε ένα pop up βιβλιοπωλείο. Αρκεί να κάνετε πρώτα κλικ στην αρχική, ασπρόμαυρη φωτογραφία, να την αποθηκεύσετε και στη συνέχεια να την εκτυπώσετε σε ένα λεπτό Α4 χαρτονάκι. Δείτε αμέσως μετά το video που ακολουθεί. (αν θέλει το παιδί μπορεί να βάψει από πριν το βιβλιοπωλείο!)

bookstore paper2

vivliopoleio

Δείτε το gif της κάρτας

Ακολούθησε τον Σοφοκλή στη σελίδα του στο Facebook για να ενημερώνεσαι για πολλές ακόμα τρισδιάσταστες και ιδιαίτερες κατασκευές με χαρτί!

Τα  βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν στα BOOKPOINTS είναι:

Κάτι γίνεται (Γεωργίου Παπανδρέου 27)

Νους και γνώση (Νικολάου Πλαστήρα 9, Χαριλάου)

Παραμυθούπολη (Καβάφη 12, Ευκαρπία)

Βιβλιο…ιδέες (Στρατηγού Σαράφη 67, Καλαμαριά)

Ονειροπαγίδα (Βασ. Γεωργίου 33, Ωραιόκαστρο)

Πράσινο σύννεφο (Πασαλίδη 21, Καλαμαριά)

Mind the Book (25ης Μαρτίου 93, Εύοσμος)

Ακολουθήστε τα BOOKPOINTS κάνοντας κλικ εδώ!

Αν θέλετε να μάθετε πρώτοι τα νέα των BOOKPOINTS γραφτείτε στο newsletter τους στέλνοντας e-mail στο bookpointsevents@gmail.com

Όταν ο Λάμπης συνάντησε τον Σπάγκο και η ιστορία μιας χεριοποίητης agenda

lampispigolampidavivliodeteio

Ο Λάμπης είναι χαρούμενος γιατί βλέπει το πρόσωπό του στην agenda των Πυγολαμπίδων στο κλουβί και του αρέσει πολύ. Ο Σπάγκος είναι εκεί για να τον ενημερώσει για όλα όσα συμβαίνουν εν αγνοία του αλλά και να τον… προσγειώσει!

Δες το video που ακολουθεί >>

Από φέτος, μπορείτε να έχετε την agenda και σε συλλεκτική έκδοση με χειροποίητο και σκληρό εξώφυλλο, που ανοίγει 180 μοίρες, δημιουργία του Καλλιτεχνικού Βιβλιοδετείου. Θα κυκλοφορήσουν μόνο 30 τεμάχια, γι’ αυτό αν ενδιαφέρεστε ενημερώστε με άμεσα στο ioanna@pigolampides.gr.

Το κόστος της χειροποίητης agenda ανέρχεται στα 20€ και μπορείτε να την παραλάβετε από το Cutting Room Δημήτρης (Μπότσαρη 29, 2310 838775), κατόπιν συνεννόησης. Σε περίπτωση που θέλετε να σας τη στείλουμε με courier και αντικαταβολή, κοστίζει 25€.

picmonkey-collage

agendavivliodeteio

Οι πυγολαμπίδες αγαπούν www.bibliodeteio.gr!

hand

Επικοινωνία: ioanna@pigolampides.gr

Ανέβασε φωτογραφία σου από την agenda2017_pigolampides στη σελίδα μας στο facebook και ένας τυχερός / μία τυχερή θα κερδίσει μια χειροποίητη agenda!

#agenda2017_pigolampides

Βαλιτσάκι Δραστηριοτήτων για τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών

valitsaki drastiriotites

Η δημιουργική απασχόληση με την Ολυμπία στον ελεύθερό μας χρόνο είναι κάτι που με συναρπάζει! Μου αρέσει τόσο η διαδικασία της επιλογής της δραστηριότητας, με την οποία θα απασχοληθούμε, όσο και η στιγμή που χανόμαστε μέσα στη δημιουργική στιγμή: η κατασκευή μιας μαριονέτας, ο χρωματισμός μιας ζωγραφιάς, η ανάγνωση ενός βιβλίου με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ο χορός μας με τη συνοδεία δυνατής μουσικής. Λατρεύω και εκείνες τις στιγμές που μόνη της αποφασίζει πως θα περάσει τον χρόνο της. Συνήθως καταφεύγει στις κατασκευές με επαναχρησιμοποίηση υλικών, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Αντίθετα, μου αρέσουν και εκείνες οι στιγμές της χαλαρότητας. Το παιχνίδι με τα σώματά μας, με τα βλέμματα μας, με τις αυθόρμητες κινήσεις! Για τέτοιου είδους χαλαρότητα μας εμπνέει πάντα η φύση. Όταν την επισκεπτόμαστε, αποφεύγουμε να κουβαλήσουμε μαζί μας εργαλεία δημιουργικότητας, ακριβώς γιατί τα προσφέρει η ίδια πλουσιοπάροχα: τα φύλλα, τα κλαδιά, τα ζώα, είναι όλα εκεί! Βοηθοί και συμμέτοχοι σε ένα ελεύθερο και αισθητηριακό παιχνίδι.

Μέσα στην πόλη όμως, σε ένα εστιατόριο ή σε ένα καφέ μαζί με φίλους, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μαζί μας ένα kit δραστηριοτήτων! Ας προστατεύσουμε όλοι τα παιδιά μας από ατελείωτες ώρες μπροστά σε tablet και κινητά, τις αρνητικές επιπτώσεις των οποίων όλοι γνωρίζουμε.

Έτσι λοιπόν με αφορμή την καταπληκτική ιδέα της Άννας από το inmycloset, για δημιουργία ενός kit πρώτων βοηθειών για τη δημιουργικότητά μας εκτός σπιτιού (αποστολή 6 ενός καλοκαιρινού μαραθωνίου δημιουργικότητας) αποφάσισα να φτιάξω το δικό μας kit- βαλιτσάκι. Δεν το έφτιαξα ακριβώς (με τη στενή έννοια του ρήματος φτιάχνω) αλλά επισκέφθηκα ένα από τα αγαπημένα μου μαγαζιά, με είδη που με εμπνέουν για δημιουργία και κατασκευές, και διάλεξα κάποια αγαπημένα υλικά για να το συνθέσω.

valitsaki drastiriotites2

Τι επέλεξα για το βαλιτσάκι δραστηριοτήτων

Όλα τα υλικά κόστισαν 15 € και φυσικά δε χρειάζεται να τα αγοράσετε όλα, καθώς είμαι σίγουρη ότι πολλά από αυτά (και ακόμη περισσότερα) τα διαθέτετε ήδη στο σπίτι σας. Η δική μου ιδέα ήταν σε κάθε έξοδο με το βαλιτσάκι μας να ανανεώνω τα υλικά, ώστε να είναι μια έκπληξη για την Ολυμπία και να την εμπνέει κάθε φορά για περισσότερη δημιουργικότητα. Μπορεί φυσικά να επιλέγει η ίδια τα υλικά για το παιχνίδι της, ή ακόμα και υλικά για να απασχοληθώ και εγώ μαζί της, να στήσει δηλαδή η ίδια τον καμβά για το παιχνίδι μας.

Ιδέες για kit δημιουργικότητας θα βρείτε πολλές στο διαδίκτυο! Εγώ αμέσως παρακάτω, επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από αυτές που κοινοποίησε το in my closet στη σελίδα του στο facebook και κάποιες ακόμα που μπορείτε να βρείτε στον λογαριασμό μου στο pinterest.

 

Καλές Δημιουργίες!

Φτιάχνω μια καμηλοπάρδαλη από ρολό χαρτιού υγείας

ΟΔΗΓΙΕΣ: Στο σπίτι έχουμε το πιο τέλειο υλικό για χειροτεχνίες. Το άδειο ρολό από το χαρτί υγείας! Με δύο ρολάκια φτιάχνουμε μια καμηλοπάρδαλη. Βάφουμε τα ρολάκια με νερομπογιές σε κοκκινωπά χρώματα και στο ένα ρολάκι βάζουμε τρελά ματάκια και ανοίγουμε μια τρυπούλα για το λαιμό και μια για το σπάγκο. Στο άλλο ρολάκι ανοίγουμε 6 τρυπούλες. Τρεις στην πλάτη για να περάσουμε σπάγκο και λαιμό και τέσσερις στην απέναντι πλευρά για τα πόδια.

Στις τρυπούλες για τα πόδια περνάμε χνουδωτά συρματάκια και εσωτερικά του ρολού τα λυγίζουμε για να μη φεύγουν. Με ένα συρματάκι ενώνουμε κεφάλι και σώμα και περνάμε σπάγκο στην πλάτη σαν να θέλουμε να το κρεμάσουμε. Περνάμε και ένα σπάγκο στην τρυπούλα του κεφαλιού. Κρατάμε τις 3 άκρες του σπάγκου μαζί και τις δένουμε στις άκρες από δύο καλαμάκια που δέσαμε μεταξύ τους σαν σταυρό.

Εγώ έκανα μια παραλλαγή στα ποδαράκια (έβαλα χάρτινα, που τα έφτιαξα από δυο λωρίδες χαρτί τα οποία τύλιξα εναλλάξ), αντί για συρματάκι ανάμεσα στο κεφάλι και στο σώμα χρησιμοποίησα σπάγκο, ενώ αντί για καλαμάκια χρησιμοποίησα chopsticks (τα κράτησα, όταν μια μέρα παραγγείλαμε κινέζικο και δεν καταφέραμε να πιάσουμε με αυτά το φαγητό μας!

Τις παραλλαγές δεν τις εμπνεύστηκα μόνη μου, αλλά τις είδα στο βιβλίο Red Ted Art: Cute and Easy Crafts for Kids, ένα υπέροχο βιβλίο με κατασκευές, που παρήγγειλα από το amazon. Έχει πολύ ωραίες και εύκολες κατασκευές, κατανοητές οδηγίες και όμορφες φωτογραφίες! Είναι ένα από τα αγαπημένα μου και σε επόμενες αναρτήσεις θα σας δείξω και τα υπόλοιπα αγαπημένα μου.

diy kamilopardali paper rolls pigolampides3

kamilipardali paper roll diy pigolampides

kamilipardali paper roll diy pigolampides2

paper roll kamilopardali pigolampides diy

Η Ολυμπία το ευχαριστήθηκε πάρα πολύ! Με την μικρή μας μαριονέτα παίξαμε για πολλή ώρα μετά. Σημαντικό: στο παιχνίδι αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!

Σημείωση:

Η παραπάνω κατασκευή είναι μέρος της agenda 2016 των Πυγολαμπίδων στο κλουβί.

Σκοπός είναι να εξερευνήσουμε διαφορετικά υλικά, να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη, να γίνουμε και εμείς λίγο παιδί μαζί με αυτά. Στη διάρκεια κάθε εβδομάδας (από Δευτέρα έως Κυριακή) μπορείτε να αναρτάτε μία φωτογραφία της κατασκευής σας στη σελίδα των Πυγολαμπίδων στο κλουβί στο Facebook ή στο instagram με το hashtag #pigolampidesdiy2016. Διάβασε εδώ όλα τα υλικά που θα χρειαστείς.

Όλα τα κείμενα των κατασκευών της agenda γράφτηκαν από το αγαπημένο In my closet. Είναι η έμπνευση και o πολύτιμος βοηθός μου.

Φτιάχνω μπολ με κομφετί για τα παιχνίδια μου

inmyc_confetti_17

Γράφει η Άννα Δραγατσίκα | inmyc.gr

Αυτήν την εβδομάδα η πάντα επίκαιρη agenda έχει μια κατασκευή εύκολη και χωρίς πολλά πολλά υλικά που σίγουρα θα χαρείτε και εσείς και τα παιδιά σας. Αν μάλιστα πήγατε ή σκοπεύετε να πάτε σε κάποιο αποκριάτικο πάρτι, έχετε ήδη τα υλικά όλα στο σπίτι!

Αν σας περίσσεψε κομφετί από τις απόκριες μη το πετάξετε. Να κάνετε ένα ωραίο μπολάκι με το παιδί σας για να βάλετε μέσα ότι θέλετε. Φουσκώστε ένα μπαλόνι και απλώστε στο μισό (το κάτω μέρος αν το κρατάτε από τον κόμπο του) αρκετή κόλλα. Σε μια μεγάλη λεκάνη που να χωράει ολόκληρο το μπαλόνι άνετα, απλώστε κομφετί και βουτήξτε το μπαλόνι όσο η κόλλα είναι υγρή. Τινάξτε ελαφρά το μπαλόνι μέσα στη λεκάνη και επανάλαβετε μέχρι να καλυφθεί όλη η κόλλα. Αφού το γεμίσετε με κομφετί απλώστε με ένα πινελάκι κόλλα πάνω από το κομφετί και αφήστε το να στεγνώσει.

Όταν στεγνώσει τελείως το κομφετί σκάστε προσεκτικά το μπαλόνι κρατώντας σφιχτά τον κόμπο και κόβοντας λίγο ανάμεσα από το χέρι σας και τον κόμπο. Απομακρύνετε το μπαλόνι και το μπολ είναι έτοιμο για να γεμίσει με ελαφριά παιχνιδάκια. (agenda, σελ. 45)

inmyc_confetti_01

Υλικά και εργαλεία:

 • Κομφετί ή τα υπολείμματα χαρτιού ενός περφορατέρ
 • Λευκή κόλλα βινυλίου για χειροτεχνίες ή ξυλόκολλα
 • Μπαλόνι
 • Αλουμινόχαρτο
 • Πινέλο
 • Ψαλίδι
 • Βαζάκι από την ανακύκλωση

Καλό είναι να καλύψετε το τραπέζι που θα κάνετε την κατασκευή με εφημερίδες ή με κάποια μεγάλη πλαστική σακούλα και ιδανικά να φορέσετε και εσείς και το παιδί σας μια ποδιά για να μη λερώσετε τα ρούχα σας.

Διαδικασία:

inmyc_confetti_02c

 

 • Απλώνετε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο πάνω στο τραπέζι και διπλώνετε τις άκρες σαν να προσπαθείτε να φτιάξετε ένα δισκάκι. Αυτό το κάνετε για να μη σας το σκάει εύκολα το κομφετί. Φουσκώστε καλά τα μπαλόνι.
 • Πιάστε το από το δέσιμο και με το πινέλο απλώστε στο κάτω μέρος του μια γενναία ποσότητα κόλλας με το πινέλο έτσι ώστε να σχηματίσετε ένα μπολ.
 • Απλώστε καλά καλά το κομφετί στο αλουμινόχαρτο.
 • Βουτήξτε καλά και σταθερά το μπαλόνι στο κομφετί έτσι ώστε να καλύψει όλη την κόλλα. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να μην μείνει σημείο που δεν έχει κομφετί. Για να είστε σίγουροι ότι έχουν κολλήσει όλα που και που τινάζετε ελαφρά το μπαλόνι για να φύγουν τα κομφετί που δεν έχουν ακουμπήσει σε κόλλα.

 

inmyc_confetti_06

 

Προειδοποίηση: Ως εδώ το λέρωμα είναι κάπως ελεγχόμενο. Εδώ όμως θέλω να σας προειδοποιήσω πως τα χέρια θα λερωθούν πολύ αλλά θα έχει πολύ πλάκα. Μόλις τελειώσετε θα τα πλύνετε με νεράκι και σαπουνάκι πολύ εύκολα!

 

Σε ένα βαζάκι που δε θα χρησιμοποιήσετε άλλη φορά, βάλτε μια ποσότητα κόλλας περίπου όσο και ένα κουτάλι της σούπας (μη το μετρήσετε απλά πάρτε μπόλικη με το πινέλο σας) και προσθέστε ίδια ποσότητα νερού. Ανακατέψτε καλά και απλώστε την με το πινέλο πάνω στο κομφετί. Καθαρίστε με το χέρι το κομφετί που έχει πάει παντού πάνω στο μπαλόνι και σπρώξτε το όλο προς την περιοχή που θέλετε να γίνει μπολ. Κρεμάστε κάπου σε εξωτερικό χώρο το μπαλόνι και αφήστε το να στεγνώσει για τουλάχιστον 1-2 μέρες. Εγώ προτιμώ να τα αφήνω στο μπαλκόνι κρεμασμένα από τα κάγκελα αλλά απλώνω και μια εφημεριδούλα από κάτω για να μην λερώσω το πάτωμα.

 

inmyc_confetti_03c

 

 • Πρώτα ελέγξτε ότι έχει στεγνώσει τελείως το κομφετί. Αν όχι αφήστε το και άλλο.
 • Με το ψαλιδάκι κόψτε πολύ λίγο μετά το δέσιμο αλλά κρατώντας το υπόλοιπο μπαλόνι. Έτσι θα το αδειάσετε σταδιακά.
 • Όταν αδειάζει τελείως κόψτε με το ψαλίδι το μπαλόνι που βρίσκεται εκτός του μπολ.
 • Προσεκτικά και ζουλώντας το χαρτί δεξιά και αριστερά ξεκολλήστε το μπαλόνι που έχει μείνει και το μπολ είναι έτοιμο.

inmyc_confetti_04c

Για να το φτιάξω χρησιμοποίησα τα υπολείμματα από το περφορατέρ μου. Ήταν πολύ μικρούλια και αυτό είχε πολύ πλάκα όσο το έφτιαχνα αλλά άφησε κενά όταν στέγνωσε. Επίσης επειδή τρυπάω πολλά χαρτιά ταυτόχρονα, πολλά κυκλάκια είχαν κολλήσει από την πίεση του περφορατέρ. Μου άρεσε έτσι όπως είχε μπόλικα κενά και το έκανα μπολάκι για το μαλλάκι που χρησιμοποιώ.

inmyc_confetti_06

 

Έκανα και ένα με κανονικό αποκριάτικο κομφετί και μου άρεσε πολύ. Επειδή το χαρτί του κομφετί είναι πολύ λεπτό και πολύχρωμο, το μπολ δεν είχε κενά και έγινε πιο εντυπωσιακό. Ειδικά από τη μέσα πλευρά που η υφή θυμίζει κανονικό κεραμικό μπολ.

 

inmyc_confetti_05c

 

Το μπολάκι είναι πολύ ελαφρύ και γίνεται και τέλειο καπελάκι, μέρες που είναι. Μπορείτε να βάλετε μικροπράγματα και συσκευασμένα τρόφιμα όπως καραμελίτσες. Αν σας αγχώνει το κομφετί μπορείτε να το δοκιμάσετε με μεγαλύτερα κομμάτια χαρτιού.

Καλές δημιουργίες!

 

Λίγα Λόγια για το In my closet

To In my closet είναι το ημερολόγιο μιας ντουλάπας με πολλά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είναι ένα blog για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο. Μας μιλάει για κατασκευές.

Ζωντανεύω τις ζωγραφιές μας

inmyc_jan_02

Γράφει η Άννα Δραγατσίκα από το inmyc.gr

Το φελτ ή αλλιώς η τσόχα είναιι ένα πολύ καλό υλικό για να δοκιμάσετε να φτιάξετε κάτι με πολύ λίγο ράψιμο. Δεν ξεφτάει, κόβεται εύκολα και ράβεται εύκολα.
Βρείτε στις ζωγραφιές του παιδιού κάποιο τερατάκι που έχει φτιάξει. Ιδανικά ας είναιι κάποιο χωρίς πόδια και χέρια. Βγάλτε 1-2 φωτοτυπίες τη ζωγραφιά και χρησιμοποιήστε τις φωτοτυπίες σαν πατρόν. Για να αποκτήσει όγκο το τερατάκι σας θα πρέπει κάθε κομμάτι του πατρόν να είναιι διπλό. Θα το ράψετε όσο πιο περιμετρικά μπορείτε και πριν το κλείσετε, θα το γεμίσετε με λίγο υαλοβάμβακα. (agenda, σελ.23)

Αυτή η εβδομάδα στην agenda περιέχει μια λέξη που αν και συνοδεύεται από το “εύκολα” θα τρομάξει πολλές και πολλούς. Λέει “ράβεται”. Το ράψιμο θεωρείται πολύ τρομακτική και δύσκολη διαδικασία από πολύ κόσμο. Για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη κατασκευή ήξερα πως η Ιωάννα θα θέλει να σας την παρουσιάσω εγώ και δεν έπεσα έξω. Όμως δεν είναι δύσκολη και θα το καταλάβετε μόνο αν την δοκιμάσετε.

inmyc_jan_01

Υλικά και εργαλεία:

 • Μια ζωγραφιά του παιδιού σας με κάποιο τερατάκι ή κάποιο αγαπημένο ζωάκι.
 • 3-4 φωτοτυπίες της ζωγραφιάς σε μεγέθυνση έτσι ώστε να γεμίζει μισή σελίδα Α4.
 • Φύλλα φελτ ή τσόχας σε χρώματα που να ταιριάζουν στη ζωγραφιά ή να σας αρέσουν.
 • Μαλλάκι πλεξίματος σε χρώμα που να κάνει αντίθεση με το χρώμα της τσόχας.
 • Υαλοβάμβακας
 • Βελόνα με μεγάλο μάτι για να χωράει το μαλλάκι άνετα
 • Ψαλίδι.

Προαιρετικά και αν θέλετε να το κάνετε δωράκι:

 • Μονόχρωμο κουτί που να χωράει η δημιουργία σας
 • Καρμπόν
 • Μαρκαδόρος διαρκείας
 • Μολύβι

 

Ζήτησα τη βοήθεια της Ολυμπίας, η οποία μου ζωγράφισε τα τρία αγαπημένα της ζώα. Το άλογο, τον λαγό και το γουρούνι. Ήθελα να της τα κάνω όλα για να τα έχει αλλά έφτιαξα μόνο το άλογο και το γουρούνι και άφησα τον λαγό για την Ιωάννα. Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρει. Ήθελα να τα κάνω  πολύ στρογγυλεμένα και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Αν και η Ολυμπία είναι μεγάλο κοριτσάκι δεν ήθελα να παίξει μαζί τους και να της κοπούν ή να της χαλάσουν.

Διαδικασία:

inmyc_jan_03N

 

 1. Πρώτα έκοψα ένα κομμάτι φελτ έτσι ώστε να χωράει όλη η ζωγραφιά μέσα, πολύ άνετα.
 2. Ακούμπησα την ζωγραφιά, πέρασα το μαλλάκι στην βελόνα και έκανα έναν κόμπο στη άκρη. Έραψα όλα τα σημεία που είχε ζωγραφίσει η Ολυμπία με πισωβελονιά. Έραβα το χαρτί μαζί με το φελτ για να μη χάνω το σχέδιο.
 3. Θεώρησα ότι η πλευρά που είχα ακουμπήσει το χαρτί ήταν η “κακή” και τακτικά γύριζα να δω αν μου είχε ξεφύγει κάτι από την μπροστά, δηλαδή την “καλή”.
 4. Όταν τελείωσα το ράψιμο του σχεδίου τράβηξα απλά το χαρτί που είχε ραφτεί μαζί. Το έσκισα όσο πιο προσεκτικά μπορούσα για να μη χαλάσω το σχέδιο.
 5. Ακούμπησα το φελτ βλέποντας την καλή πλευρά πάνω σε ένα περίπου ίδιο κομμάτι φελτ.
 6. Με το ψαλίδι τα έκοψα περιμετρικά και μαζί για έχουν το ίδιο σχήμα.

 

inmyc_jan_09

Έβαλα πάλι μαλλάκι στην βελόνα μου και πέρασα την βελόνα από την κακή πλευρά προς την καλή για να κρύψω στο εσωτερικό τον κόμπο. Άρχισα να ράβω περιμετρικά με βελονιά φεστόνι. Είναι μια πολύ συνηθισμένη βελονιά για το ράψιμο στις άκρες από το φελτ ή από κουβέρτες και υπάρχει και σχετικό βίντεο για να τη δείτε.

inmyc_jan_10

 

Λίγο πριν ράψω όλο το σχέδιο γύρω γύρω έβαλα μπόλικο υαλοβάμβακα μέσα για να γίνει σαν ένα αφράτο αλλά και σταθερό μαξιλαράκι και μετά συνέχισα να ράβω έτσι ώστε να κλείσει τελείως.

 

inmyc_jan_11

 

Πήρα ένα άδειο κουτί από σοκολατάκια και με τη βοήθεια του καρμπόν και ενός μολυβιού πάτησα η ζωγραφιά της Ολυμπίας στο καπάκι. Ήθελα να φτιάξω ένα κουτί που να της θυμίζει τη ζωγραφιά και εκεί να κοιμούνται τα ζωάκια της. Πέρασα όλες τις γραμμές με μαρκαδόρο διαρκείας (άσπρο για να κάνει αντίθεση με το κόκκινο κουτί) και το άφησα λίγο να στεγνώσει.

inmyc_jan_12

 

Στο κουτί έβαλα και τα υλικά για τον λαγό (βελόνα, μαλλάκι, φελτ και υαλοβάμβακα) για να προσπαθήσει και η Ιωάννα να τον φτιάξει και περιμένω με αγωνία τη δημιουργία της καθώς και τις εντυπώσεις της Ολυμπίας.

inmyc_jan_14

Είναι ένα πολύ όμορφο δωράκι για θείες και για νονές που θα χαρούν να έχουν μια ζωγραφιά του παιδιού σας σε μια πιο τρισδιάστατη μορφή αλλά και ένα ζεστό και χαριτωμένο παιχνίδι για το παιδί σας. Μη ξεχάσετε όταν το προσφέρετε να το συνοδεύσετε με την αρχική ζωγραφιά.

inmyc_jan_15

Καλές δημιουργίες!

 

Λίγα Λόγια για το In my closet

To In my closet είναι το ημερολόγιο μιας ντουλάπας με πολλά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είναι ένα blog για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο. Μας μιλάει για κατασκευές.

Τα υλικά και τα εργαλεία της #agenda2016

inmyc_agenda_16

Γράφει η Άννα Δραγατσίκα | in my closet

Μου αρέσει πολύ να ασχολούμαι με κατασκευές και με χειροτεχνίες όλων των ειδών αλλά φοβάμαι να ασχοληθώ με κατασκευές για παιδιά. Νιώθω ανασφάλεια που δεν ξέρω τι δυνατότητες και δεξιοτεχνίες έχει κάθε ηλικία.

Η Ιωάννα αγαπάει πολύ οτιδήποτε έχει να κάνει με δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά αλλά φοβάται να ασχοληθεί με τις κατασκευές και τις χειροτεχνίες. Νιώθει ανασφάλεια γιατί πιστεύει ότι δεν “πιάνουν” τα χέρια της και κατά συνέπεια θεωρεί τις περισσότερες ιδέες δύσκολες.

inmyc_agenda_13

Ένα βροχερό απόγευμα, ήρθε από την κουζινούλα του in my closet, φορτωμένη με πάρα πολλά βιβλία για κατασκευές με παιδιά, που είχε αγοράσει, με πρόθεση να της δώσω τα φώτα μου. Να βρούμε ιδέες για να τις έχει πρόχειρες, όταν θα παρουσιάζεται ξαφνικά ελεύθερος χρόνος με την Ολυμπία. Ξεφυλίσαμε, γελάσαμε, σημειώσαμε, γεμίσαμε τα βιβλία με χαρτάκια πολύχρωμα και κατάφερα να της απλοποιήσω πολλές ιδέες που ενώ της άρεσαν, τις φοβόταν.

inmyc_agenda_11

Βάλαμε κάποια πολύ βασικά κριτήρια. Να είναι εύκολες ιδέες με απλά υλικά, να μην χρειάζονται προετοιμασία και προεργασία, να μην απαιτούν δεξιοτεχνία από την Ιωάννα και την Ολυμπία, να έχουν πλάκα για να περάσουν καλά, να τους αρέσει το αποτέλεσμα για να χαίρονται μετά. Και τις βρήκαμε. Τις ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πάρα πολλές και μετά μου είπε “Ωραία και τώρα θα μου τις γράψεις με απλά λόγια για να μη σε κυνηγάω κάθε φορά που θα θέλω να τις κάνω με την Ολυμπία;”. Εκείνο το απόγευμα νομίζω πως γεννήθηκε η ιδέα, να έχει κάθε εβδομάδα στην #agenda2016 μια κατασκευή.

inmyc_agenda_04

Σε λίγες μέρες αρχίζει το 2016 και έτσι ξεκινάει μια πολύ δημιουργική χρονιά για την Ιωάννα και την Ολυμπία. Ελπίζουμε και για όλους εσάς που οι κατασκευές δεν είναι το δυνατό σας σημείο αλλά θέλετε πολύ να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε με τα παιδιά σας. Ήρθε η ώρα να φτιάξετε μια μικρή εργαλειοθήκη για να έχετε πάντα στο σπίτι τα απαραίτητα για να τις κάνετε. Τι θα χρειαστείτε:

Τα απολύτως βασικά εργαλεία:

 • Την #agenda2016 που θα σας δίνει την ιδέα με λίγα λόγια για να μη σας κουράσει
 • Τη σελίδα στο facebook όπου η Ιωάννα μου έταξε ότι θα ανεβάζει τις κατασκευές που θα φτιάχνει με την Ολυμπία και άρα θα έχει να σας προτείνει 2-3 πράγματα ακόμα.
 • Το blog όπου θα διαλέγω τις πιο δύσκολες (κατά την Ιωάννα) κάθε μήνα για να τις γράφω βήμα βήμα.

inmyc_agenda_09

Τα εργαλεία που λίγο πολύ θα χρειαστούν σε πολλές κατασκευές:

 • ψαλίδι
 • είδη ζωγραφικής για παιδιά (πινέλα, νερομπογιές, κηρομπογιές, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές κ.λπ.)
 • πιστόλι σιλικόνης και μπάρες σιλικόνης
 • βασικά είδη ραπτικής όπως βελόνα και κλωστή
 • καρμπόν που θα βρείτε σε βιβλιοπωλεία
 • συρραπτικό και περφορατέρ (αυτό που ανοίγει τις τρύπες στο χαρτί)
 • σελοτέιπ και χαρτοταινία
 • ξυλόκολλα και κόλλα σε στικ
 • συνδετήρες και πινέζες
 • πλαστικά σακουλάκια με κλείσιμο για τα ταξίδια σας ή τις περιπέτειές σας για να βάζετε τους θησαυρούς που βρίσκετε με το παιδί σας
 • πλαστικά και χάρτινα ποτηράκια και πιατάκια μιας χρήσης
 • κουπάτ (αυτά που κόβουμε τα μπισκότα σε διάφορα σχήματα)
 • χρώματα ζαχαροπλαστικής και κυρίως τα βασικά δηλαδή μπλε, κίτρινο και κόκκινο.

inmyc_agenda_08

Υλικά:

 • μπαλόνια, το αγαπημένο μου υλικό για χειροτεχνίες
 • διάφορα χαρτιά όπως το απλό του φωτοτυπικού, γκοφρέ και χαρτί περιτυλίγματος δεμάτων (το καφέ).
 • μαλλί πλεξίματος, σπάγκο και κορδέλες.
 • κουμπάκια, χαντρούλες, σύρματα πίπας (ή αλλιώς τα χνουδωτά συρματάκια), τρελοματάκια και γλωσοπίεστρα (τα ξυλάκια του παγωτού) που λίγο πολύ πρωταγωνιστούν σε πολλές χειροτεχνίες με παιδιά.
 • τσόχα ή φελτ σε φύλλα και σε διάφορα χρώματα.
 • Υαλοβάμβακα (για γέμισμα σε κατασκευές με ράψιμο) τον οποίο μπορείτε να βρείτε σε μαγαζιά με υφάσματα ή με βοηθητικά υφάσματα.
 • Χρυσόσκονη

inmyc_agenda_15

Τι θα χρησιμοποιήσετε από το σπίτι και μάλλον το έχετε ήδη:

 • αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
 • αλάτι (μαγειρικό)
 • απορρυπαντικό πιάτων
 • αφρόλουτρο
 • γάλα
 • αυγά (για κάποιες κατασκευές το Πάσχα)
 • μήλα, πατάτες, πορτοκάλια
 • αλουμινόχαρτο, χαρτί κουζίνας και χαρτί ψησίματος
 • πλαστικά μανταλάκια
 • βετέξ και σφουγγαράκι κουζίνας
 • βατονέτες και βαμβάκι
 • καλαμάκια, ξυλάκια για σουβλάκια και οδοντογλυφίδες.

inmyc_agenda_17

Τι θα σώσετε από την ανακύκλωση και από τα σκουπίδια σας:

 • βάζα γυάλινα τουλάχιστον 2-3 μεγαλούτσικα
 • καπάκια από βάζα γυάλινα
 • κεσεδάκια από γιαούρτι
 • πλαστικές θήκες αυγών
 • κουτιά από δημητριακά που είναι το καλύτερο χαρτόνι για τις χειροτεχνίες
 • όλα τα συνοδευτικά ενός δώρου όπως κόλλες περιτυλίγματος, κορδέλες, διακοσμητικά
 • εφημερίδες και περιοδικά για προστασία του χώρου όταν κάνετε χειροτεχνίες αλλά και για τις χειροτεχνίες
 • ρολό από χαρτί υγείας και ρολό από χαρτί κουζίνας
 • φυσαλίδες από πακέτα
 • τενεκεδάκια και πλαστικά μπουκάλια νερού
 • θαλασσόξυλα και βότσαλα
 • λαμπάδες και παλιά κεριά
 • χαλασμένη ομπρέλα
 • κουτιά παπουτσιών
 • κουρελάκια και παλιά ρούχα
 • μονές κάλτσες και γάντια.

inmyc_agenda_12

Και επειδή ξέρω ότι θα μου γκρινιάξετε για το που να τα αποθηκεύσετε όλα αυτά μέχρι να χρειαστούν και θα έχετε δίκαιο, θα σας πω 2-3 tips για να μην μαζεύετε πράγματα πολλά και δεν ξέρετε που να τα βάλετε:

 • Αρχές του μήνα ή της εποχής ξεφυλίστε την agenda και δείτε τις ιδέες. Μαζέψτε μόνο τα πράγματα που θα χρειαστούν εκείνο τον μήνα/εποχή.
 • Τα χαρτοκούτια αν αποσυναρμολογηθούν πιάνουν το 1/5 του χώρου. Αυτά και όλα τα χαρτιά (περιτυλίγματος, αφής, χαρτονάκια κ.α.) μπορούν να μπουν κάτω από το στρώμα του κρεββατιού σας.
 • Βρείτε ένα μεγάλο κουτί παπουτσιών και ονομάστε το “κουτί των θησαυρών”. Εκεί ρίχνετε εσείς και τα παιδιά σας όλα τα μικροπράγματα που πιστεύετε ότι θα σας χρειαστουν σε κατασκευές μέχρι να γεμίσει. Όταν γεμίσει βρείτε χρόνο να το αδειάσετε δημιουργικά ή κυριολεκτικά αν δεν έχετε όρεξη.
 • Ένας κάδος σκουπιδιών στο μπαλκόνι, όπου θα ρίχνετε την ανακύκλωση που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε δεν πιάνει πολύ χώρο.
 • Αν ανακυκλώνετε ήδη (το οποίο το εύχομαι) αφιερώστε 2 λεπτά πριν πάτε την ανακύκλωση στον κάδο για να διαλέξετε κανένα σκουπίδι για δημιουργίες. Ρίξτε το πάλι στο δοχείο της ανακύκλωσης και αν δεν έχετε βρει τι να το κάνετε μέχρι την επόμενη βόλτα στον κάδο, ήρθε η ώρα να το αποχωριστείτε.

inmyc_agenda_18

Λοιπόν τι λέτε; Θα τα καταφέρει η Ιωάννα; Θα προσπαθήσετε μαζί της; Θα είναι το 2016 μια πολύ δημιουργική χρονιά για όλους; Θα πιάσουν τόπο τόσες ιδέες και τόσες ώρες ξεδιαλέγματος που ρίξαμε; Θα δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στα σκουπίδια σας;

Καλό και δημιουργικό 2016 να έχουμε!

Λίγα Λόγια για το In my closet

To In my closet είναι το ημερολόγιο μιας ντουλάπας με πολλά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είναι ένα blog για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο. Μας μιλάει για κατασκευές.

Δεκάδες ιδέες για δημιουργική απασχόληση με τα παιδιά και μια κατασκευή

DIY with creative ideas at home

Το να απασχολείς δημιουργικά τα παιδιά σε καθημερινή βάση είναι για τους περισσότερους γονείς μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, καθώς προϋποθέτει την ύπαρξη ελεύθερου χρόνου, δημιουργικότητας, διάθεσης, ηρεμίας αλλά κάποιες φορές και οικονομικής ευρωστίας. Στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες ιδέες που μπορεί κάποιος να αναζητήσει και να υλοποιήσει αλλά ακόμα και αυτό χρειάζεται κάποια οργάνωση αλλά και τρόπο να διαχειριστεί κανείς όλη αυτή την πληροφορία.

Όπως ίσως ξέρετε έχω μια καλή φίλη, την Άννα από το inmycloset που είναι αυθεντία στις κατασκευές, στη μετάδοση γνώσεων αλλά και στην παρακίνηση για δημιουργικές ασχολίες. Στο site της θα βρείτε δεκάδες ιδέες για κατασκευές και συμβουλές για ένα σωρό πράγματα! Όταν λοιπόν έφτασα σε δημιουργικό αδιέξοδο, ζήτησα τη συμβουλή της και δίχως να χάσει λεπτό μου πρότεινε να φτιάξω αυτή εδώ την κατασκευή!

Ενθουσιάστηκα με την ιδέα! Με την ιδέα ότι θα συλλέξω όλες τις ιδέες μου για απασχόληση με την οικογένειά μου, κάτι άλλωστε που κάνω με πάθος και στην ιστοσελίδα αυτή, ότι θα είναι πάντα εκεί διαθέσιμες για να διαλέγω μαζί με την κόρη μου, ότι θα δημιουργήσω μια γωνιά με όλες αυτές τις ιδέες, ότι θα μπορώ κάθε φορά να προσθέτω και μία νέα και ότι θα συμμετέχει και η Ολυμπία στη δημιουργία όλου αυτού του εγχειρήματος!

Τα υλικά που χρειάζονται είναι απλά: τα βασικά είναι τα γλωσσοπίεστρα, πάνω στα οποία γράφεις τις ιδέες σου, έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο και στη συνέχεια επιλέγεις κάτι χαρακτηριστικό που θα διαχωρίσει εικαστικά τις διαφορετικές κατηγορίες που θα δημιουργήσεις.

DIY WITH CREATIVE IDEAS (2)

Είναι σημαντικό να φτιάξεις κατηγορίες (που θα τοποθετήσεις σε βάζο ή κουτί ή ότι άλλο επιλέξεις) ώστε να μπορείς, όταν θέλεις να ασχοληθείς με κάτι, να ξέρεις από ποια κατηγορία θα διαλέξεις. Εάν για παράδειγμα έχεις όρεξη για βόλτα δε θα ήθελες να διαλέξεις τυχαία το ξυλάκι που λέει “ξάπλωσε στο κρεβάτι και διάβασε ένα παραμύθι!”

Εγώ δημιούργησα τις εξής κατηγορίες και υποκατηγορίες:

Δραστηριότητες εντός σπιτιού > 1. που πραγματοποιούνται αυθόρμητα (πχ διαβάζουμε ένα παραμύθι, βλέπουμε ένα εκπαιδευτικό dvd, παίζουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι κλπ), 2. που απαιτούν κάποια οργάνωση (πχ. φτιάχνω ένα φαγητό, κάνω μια κατασκευή, παίζω μια θεατρική παράσταση κλπ)

Δραστηριότητες εκτός σπιτιού > 1. που πραγματοποιούνται αυθόρμητα (πχ βόλτα στο πάρκο, βόλτα με το ποδήλατο, επίσκεψη στη βιβλιοθήκη κλπ) 2. που απαιτούν κάποια οργάνωση (θεατρική παράσταση, επιλογή κάποιας εκδήλωσης, επίσκεψη σε φίλους κλπ)

Δραστηριότητες που απαιτούν μετακίνηση εκτός πόλης > πχ. πικ νικ στο Λιβάδι, βόλτα στο φράγμα της Θέρμης κλπ

diy with creative ideas-1-7

Μπορείς να διαχωρίσεις τις κατηγορίες σου με washi tape, με χρώματα ζωγραφικής, με χρωματιστά γλωσσοπίεστρα και ότι άλλο βάλει ο νους σου! Εγώ έχω διαχωρίσει όλες τις δραστηριότητες εντός σπιτιού με τα κουδουνάκια (άλλα έχω βάλει σε διαφορετικό βάζο όσες είναι αυθόρμητες και σε διαφορετικό όσες απαιτούν κάποια οργάνωση), τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού με τις φουντίτσες ενώ τις δραστηριότητες που απαιτούν μετακίνηση εκτός πόλης με ένα μεταλλικό μπαλονάκι. Όλα αυτά τα έχω κολλήσει επάνω στα γλωσσοπίεστρα με πιστόλι σιλικόνης (που επιτέλους αγόρασα!)

diy with creative ideas-1-4

Είναι μια πανεύκολη και άκρως δημιουργική κατασκευή και δραστηριότητα που θα σου χαρίσει άπειρες ποιοτικές και ξέγνοιαστες στιγμές, κατά τις οποίες δε θα χρειάζεται να αναζητάς ιδέες για απασχόληση εντός και εκτός σπιτιού. Επίσης είναι σημαντικό να συμμετέχουν τα παιδιά σε όλα τα στάδια της δραστηριότητας αυτής καθώς θα την κάνει ακόμα πιο απολαυστική και αποτελεσματική!

Πολλές ιδέες από το διαδίκτυο για κατασκευές και δραστηριότητες συλλέγω και στον λογαριασμό μου στο pinterest, τι θα έλεγες να με ακολουθήσεις και εκεί;

Μη διστάσεις να μου στείλεις τις δικές σου ιδέεςφωτογραφίες από την κατασκευή σου ή να μου αφήσεις κάποιο σχόλιο. Θα χαρώ πολύ!

Τα λουλούδια σε γνωστά έργα τέχνης και… στα δικά μας

vangogh

Γράφει η Στεφανία Βελδεμίρη | stheta.com

Τα λουλούδια αδιαφορούν για το τι συμβαίνει στον κόσμο των ανθρώπων. Χαρίζουν την αστείρευτη, την απέραντη ομορφιά τους, σε καιρούς ειρήνης ή σε καιρούς πολέμου, σε εύκολους ή δύσκολους καιρούς. Χαρίζουν δύναμη μέσω της ομορφιά τους, σε ανθρώπους που τα περνούν δύσκολα, ακόμη και μέσα σε εύκολους καιρούς.

Τα λουλούδια, τα αγαπούν οι ζωγράφοι και τα παιδιά, πολύ και πιο πολύ περισσότερο από το κάθε πολύ, τα ψάχνουν με ανυπομονησία στα μέρη όπου ανθίζουν για να τα κοιτάξουν, να τα μυρίσουν, να τα ζωγραφίσουν και να τα χαρίσουν σε αυτούς που αγαπούν. Τα ζωγραφιστά λουλούδια, συμβαίνει καμιά φορά, να μας μαγεύουν και να μας ομορφαίνουν τη μέρα, το ίδιο ή και περισσότερο από τα αληθινά. Να γιατί οι ζωγραφιές είναι καμιά φορά τόσο πολύτιμες και αναγκαίες.

Μια ιδέα για  παιχνίδι και μάθηση είναι να κοιτάξετε μαζί με τα παιδιά σας, πίνακες ζωγραφιστούς που έκαναν σπουδαίοι ζωγράφοι, να ψάξετε μαζί και να διαβάσετε πως έζησαν αυτοί οι ζωγράφοι και γιατί ζωγράφιζαν και να κουβεντιάσετε αυτά τα όμορφα ζητήματα. Βρείτε σε ποιο κίνημα άνηκαν οι ζωγράφοι και ψάξτε να βρείτε πότε και γιατί δημιουργήθηκε. Αναζητήστε ζωγράφους του κινήματος που ήταν φίλοι μεταξύ τους ή … άσπονδοι εχθροί. Κοιτάξτε πόσο μοιάζουν ή διαφέρουν οι ζωγραφιές τους. Το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ!

Ο Βικέντιος Βαν Γκονγκ είναι ο αγαπημένος μου ιμπρεσιονιστής ζωγράφος (από αγόρια), Λατρεύω τα χρώματά του, τις γρήγορες πινελιές του και μου αρέσει να παίζω «κυνήγι θησαυρού» ψάχνοντας μέσα στις ζωγραφιές του μερικές αργές, πολύ προσεχτικά μελετημένες πινελιές. Αυτές τις πινελιές τις έχουν για μονάκριβες οι ζωγράφοι και κάνουν τους πίνακές τους ζωντανούς. Μια μέρα κοιτούσαμε μαζί η Ελισάβετ που πάει στο νηπιαγωγείο αυτή τη ζωγραφιά

stefania louloudi

(ζωγραφιά 1 _βαν γκόνγκ )

και στα πρώτα 2 δευτερόλεπτα μου είπε: «αυτή τη ζωγραφιά θέλω να κάνω σήμερα» τόσο που ήθελε και τόσο που ήξερα πως θα την κάνει υπέροχα δική της, ξεκινήσαμε αμέσως.

Μιλήσαμε για τα ηλιοτρόπια, που αγαπούν πολύ και πιο πολύ από το κάθε πολύ τον ήλιο και τον κοιτάνε όλη μέρα στρίβοντας το ανθισμένο κεφάλι τους προς αυτόν. Μιλήσαμε για το σκυμμένο και λυγισμένο ανθισμένο κεφάλι τους όταν τον αποχωρίζονται το σούρουπο. Μιλήσαμε για τα τόσα πολλά κίτρινα που υπάρχουν στα ηλιοτρόπια  και κοροϊδέψαμε το κουτί με τους μαρκαδόρους που έχει μόνο ένα κίτρινο, γελώντας. Μιλήσαμε για την αγάπη του Βικέντιου για τα σιτοχώραφα, τα κατακίτρινα και τον φίλο του που τον έλεγαν Γκογκέν και ζωγράφιζαν μαζί καμιά φορά.  Μετά μιλήσαμε για τα σπόρια και το τσικ τσικ που ακούγεται όταν τα τρώμε και μέχρι να τα πούμε όλα αυτά, να την έτοιμη και η ζωγραφιά.

stefania louloudi2

(ζωγραφιά 2 _Ελισάβετ)

Αν κοιτάζεις συχνά υπέροχες ζωγραφιές, τόσο διαφορετικά υπέροχες μεταξύ τους, γρήγορα θα καταλάβεις πως οι δικές σου υπέροχα τόσο διαφορετικές από όλες αυτές ζωγραφιές είναι… υπέροχες.

 

Λίγα Λόγια για τη Στεφανία Βελδεμίρη

Η Στεφανία Βελδεμίρη είναι συντηρήτρια Αρχαιολογικών Ευρημάτων και Έργων Τέχνης, Λατρεύει να συντηρεί κομμάτια του παρελθόντος και να τα κάνει αναγνώσιμα στο κοινό. Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την προϊστορία και τα μαγευτικά απομεινάρια της. Έτσι αποφάσισε, να διδάσκει στα παιδιά την Ιστορία της Τέχνης μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, παιχνίδι, βιωματικές ασκήσεις, οπτικοακουστικά ερεθίσματα και κυρίως χαμόγελο και χαρούμενο μα πειθαρχημένο κλίμα. Γράφει και ζωγραφίζει παραμύθια και μόλις διαβάσει βιβλίο ή ποίημα που της αρέσει, αμέσως το κάνει ζωγραφιά. Επίσης μερικοί τοίχοι την εμπνέουν για να τους γράψει ή να τους ζωγραφίσει. Άλλοι πάλι όχι… Μας μιλάει για τέχνες.

Οι δικές σας Πασχαλινές ιδέες!

happy_teapot_easter_content

Πριν από λίγο καιρό, και με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα, κάναμε σε συνεργασία με το Happy Teapot έναν διαγωνισμό για ένα πασχαλινό σετ διακόσμησης. Για να συμμετέχει κανείς στον διαγωνισμό αρκούσε να αφήσει ένα σχόλιο. Παρακινήσαμε τους αναγνώστες των Πυγολαμπίδων στο κλουβί λοιπόν να μοιραστούν μαζί μας ιδέες πασχαλινές: συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι, ιδέες για κατασκευές, πασχαλινά παιχνίδια στην αυλή, αγαπημένο εκδρομικό προορισμό ή ότι άλλο επιθυμούν! Στο τέλος θα συγκεντρώναμε τα σχόλια για να τα αναρτήσουμε στις Πυγολαμπίδες στο κλουβί. {την νικήτρια του διαγωνισμού μπορείτε να τη δείτε εδώ}

Με τη δική σας συμμετοχή γεμίσαμε λοιπόν με ένα σωρό ιδέες και χαρούμενες πασχαλινές εικόνες! Σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας! Εύχομαι να είστε όλοι καλά και να γεμίζετε την καθημερινότητά σας με όμορφες αφορμές για δημιουργία, πράξεις αλληλεγγύης, χαρούμενες εικόνες και αληθινές στιγμές με αγαπημένους φίλους και συγγενείς! Καλό Πάσχα!

Εικαστικά – Δημιουργίες – DIY

{Αριάδνη Σκυριανίδου} θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάτι πασχαλινό από το blog μου. Σας δίνω το λινκ  για την Κυρά Σαρακοστή που έφτιαξαν τα παιδιά στο σχολείο μου με την δασκάλα των Εικαστικών. Το blog είναι στα Αγγλικά. | ariadnefromgreece.blogspot.gr

kyra sarakosti

{Σοφία} Φέτος αποφάσισα να φτιάξω μόνη τις λαμπάδες για τα βαφτιστήρια μου (4 στον αριθμό) και μια και αγόρασα ραπτομηχανή πρόσφατα σκέφτηκα να βάλω πάνω σε κάθε λαμπάδα και ανάλογα με το φύλο του παιδιού, ένα χειροποίητο διακοσμητικό μαξιλαράκι σε κάποιο σχήμα (καρδούλα, καράβι, κουκουβάγια- ο,τι καταφέρω τελοσπάντων).

Εύχομαι να τα καταφέρω – αν τελικά τις φτιάξω θα βρείτε τις δημιουργίες μου στο προσωπικό μου blog: crafts-and-me.blogspot.com.

{Ανδρομάχη ζαφειριάδου} Προτείνω διαφορετικούς τρόπους για το βάψιμο των αυγών, με κλωστές, φύλλα λουλουδιών,  λιωμένο κερί και κηρομπογιές.

{Αγγελική Καστρινοπούλου} Χειροποίητες λαμπάδες | beh1nd.blogspot.gr

lampades

{Χατζηϊωαννίδου Πόπη} Αλλιώτικα Πασχαλινά Αυγά! Αν έχετε όρεξη για δημιουργίες, προμηθευτείτε πασχαλινές χαρτοπετσέτες και μεταμορφώστε τα πασχαλινά σας αυγά. Αφού τα βράσετε και τα αφήσετε να κρυώσουν, βάλτε σε ένα μπωλάκι το ασπράδι ενός ωμού αυγού, πάρτε ένα πινέλο και μερικές χαρτοπετσέτες με σχέδια κατά προτίμηση Πασχαλινά, για να ταιριάζουν και με την περίσταση! Μπορείτε επίσης να διαλέξετε σχέδια με λουλουδάκια και ότι άλλο θέλετε. Κόψτε σε ακανόνιστα, μικρά κομμάτια τις χαρτοπετσέτες με ένα ψαλίδι, χωρίς να χαλάτε το σχέδιο. Έπειτα, απλώστε λίγο ασπράδι στο τσόφλι ενός αυγου, εφαρμόστε την χαρτοπετσέτα και ξαναβάλτε λίγο ασπράδι απο πάνω. Συνεχίστε έως ότου καλυφθεί όλο το αυγό και αφήστε να στεγνώσει. Δεν χρειάζεται να εφαρμόζουν απόλυτα τα κομμάτια. Μπορεί το ένα να πατάει ελαφρώς πάνω στο άλλο. Το ασπράδι λειτουργεί σαν κόλλα και σίγουρα θα έχετε τα πιο πρωτότυπα αυγά! Καλή επιτυχία 🙂

{Πέντζου Ροζελία} μια τέλεια ιδέα!  DΕCOUPAGE σε Πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα | www.soulouposeto.gr

{Ελισάβετ Κίναλη} Έχω δει μια πολύ ωραία κατασκευή στο Pinterest για πασχαλινά καλαθάκια για αυγά, με μπουκάλια αναψυκτικού και washi tape. Θα τη βρείτε εδώ.

{Μαρία Κωστούλα} τελευταία ανακάλυψα το www.pinterest.com με απίθανες ιδέες για κατασκευές με τα παιδιά. Εκεί ξετρύπωσα και αυτά τα χαριτωμένα κοτοπουλάκια, που είναι πολύ εύκολα στην κατασκευή τους. Σε λίγο θα ξεκινήσουμε να τα φτιάχνουμε! |  www.craftsunleashed.com

pompom

 

{Χριστίνα} δείτε στο blog Προσχολική παρεούλα ιδέες για πασχαλινές κατασκευές! | prosxolikipareoula.blogspot.gr

{Αλεξάνδρα Μουστάκα}  16 διασκεδαστικοί τρόποι για να βάψει κανείς τα πασχαλινά αυγά | www.iheartartsncrafts.com

{κατερίνα Πριτσή} Πολύ εύκολα και όμορφα πασχαλινά καλαθάκια που μπορούμε να τα φτιάξουμε με τα παιδάκια μας και να τα γεμίσουμε πασχαλινές λιχουδιές!

 

{Λίνα Κωνσταντινίδου} 40 δημιουργικές ιδέες πασχαλινών κατασκευών για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά | www.diyncrafts.com

{Στεφανίδου Ζωή} Bάψτε τα τέλεια Πασχαλινά αυγά με μόνο 2 λαστιχάκια! | fanpage.gr

{Μαρίνα Βλάσση}  Φτιάχνοντας έναν πασχαλινό λαγό από χαρτοπετσέτα!

 

{Θεοχάρη Κωνσταντίνα} πολλές  όμορφες πασχαλινές ιδέες από bloggers μαζεμένες σε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό! Δείτε το online περιοδικό εδώ.  

{Γεωργία Μακρίδου} Πασχαλινά αβγά με χαρτοπετσέτες | www.larecetadelafelicidad.com

 

Συνταγές

{Αιμιλία Ροδοπούλου} Μία πανεύκολη συνταγή για κέικ καρότου, επειδή το καρότο το βρήκα στη γιρλάντα του HT !

Υλικά για το κέικ
1 ποτήρι ηλιέλαιο
2 ποτήρια καρότο τριμμένο
2 ποτήρια αλεύρι
2 ποτήρια ζάχαρη
5 αυγά
3 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι σόδα
2 κουταλάκια μπέικιν

Υλικά για την Επικάλυψη σοκολάτας
1 φακελάκι άχνη
½ φακελάκι κακάο
1 βανίλια
2 κουταλιές νερό
2 κουταλιές βούτυρο

Χτυπώ τη ζάχαρη με τα αυγά, προσθέτω λίγο λίγο το αλεύρι και τα μυρωδικά και κατόπιν το λάδι και τα καρότα. Το ψήνω στους 200ο C για 45′.

Για την επικάλυψη: ζεσταίνω το βούτυρο να λιώσει σε ένα κατσαρολάκι, και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα. Τα ανακατεύω να γίνουν ομοιόμορφα. Είναι τέλειο!

{Ανδρεάδου Φωτεινή} Το φτιάχνω κάθε Πάσχα: Τζιγεροσαρμάδες από τη Μακεδονία

Δείτε τη συνταγή στις Συνταγές της Παρέας

{Αγγελική Καστρινοπούλου}  Super συνταγή γα μπισκοτάκια | tasteful

{Ιωάννα Κουτή} Πίτα με αυγά | δείτε τη συνταγή εδώ

Παιχνίδια και βιβλία

{Κατερίνα Παπαδοπούλου} Αγαπημένο πασχαλινό παιχνίδι στον κήπο είναι το γνωστό κυνήγι αυγών. Φτιάχνουμε χειροποιήτα καλαθάκια, που τα διακοσμούμε όπως θέλουμε (εμείς πέρυσι κατασκευάσαμε κουνελάκια), κρύβουμε παντού στον κήπο χρωματιστά βαμμένα αυγουλάκια και το κηνύγι ξεκινά! Νικητής όχι μόνο αυτός που θα βρει τα περισσότερα αυγουλάκια, αλλά όλοι όσοι παίξουν! Απλό παιχνίδι όμως άκρως διασκεδαστικό…

{Μαρίνα} Η δικιά μου πρόταση είναι ένα βιβλίο. Το αγοράσαμε πέρυσι και η μικρή μου (στα 4 τώρα) το ζητάει ακόμη και της το διαβάζουμε πριν κοιμηθεί. Είναι “Το πασχαλινό αυγό” της Ζαν Μπρετ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Υπέροχη εικονογράφηση, τρυφερή ιστορία αλλά και πολλές εκπλήξεις! Στο πάνω μέρος των σελίδων εκτυλίσσεται μια δεύτερη ιστορία, των κοκκινολαίμηδων, έως ότου χάνουν το αυγό τους και αυτό μπαίνει στην κύρια ιστορία. Παράλληλα αριστερά και δεξιά κάθε δισέλιδου υπάρχουν υπέροχες ιδέες για διακόσμηση πασχαλινών αυγών.Προσωπικά νομίζω ότι είναι καταπληκτικό βιβλίο και σίγουρα κάθε φορά που το ανοίγουμε μας γεννάται η επιθυμία για δημιουργία και εξερεύνηση!Αν δεν το έχετε διαβάσει, αναζητήστε το και καλή διασκέδαση!

{Σάντυ Ποιμενίδου} Για τις μαμάδες που αντέχουν…..Τι θα λέγατε για αυγο-βόμβες χρωμάτων! Ανοίγουμε τα αυγά τα πλένουμε, τα γεμίζουμε με  χρωματιστό κορνφλαουερ….Ένα είναι το σίγουρο: η αυλή σας θα αποκτήσει χρώμα!

{Ιωάννα Μπλέκα} Παιχνίδι στην αυλή για μικρούς και μεγάλους: Συνεργασία με παντομίμα: Ζητάμε στους συμμετέχοντες χωρίς να μιλάνε καθόλου και μόνο με κινήσεις του σώματος να χωριστούν στον αριθμό που τους λέμε και να βρουν τρόπο να αναπαραστήσουν αυτό που τους ζητάμε.
2 άτομα – να κάνουν τον γονιό και το παιδί ή ένα τραπέζι ή το νούμερο 8
3 άτομα – ένα σπίτι ή έναν άντρα και τα δύο του σκυλιά
4 άτομα – μια ροκ μπάντα ή κάποιον που βάζει γκολ ή ένα αεροπλάνο
5 άτομα – έναν γάμο
8 άτομα – μια αράχνη
Όλη η ομάδα – μια δασκάλα και οι μαθητές της  …. κι ότι άλλο βάλει ο νους μας!

 

Αγαπημένοι Παχαλινοί Προορισμοί

{Ιωάννης Χατζημιχαήλ} Αγαπημένος προορισμός για το Πάσχα είναι η ΒΑρκελώνη, ειδικά αν συμπίπτει το ορθόδοξο Πάσχα με αυτό των Καθολικών. Μαγεία!

{Χατζηνικολή Δήμητρα} Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη μας θρησκευτική εορτή.Υπαρχει μέρος στην Ελλάδα που να γιορτάζεται με πραγματική ευλάβεια; Κι όμως υπάρχει. Η ´Ολυμπος της Καρπάθου (Δωδεκάνησα). Εκεί το Πάσχα γιορτάζεται με ευλάβεια και ήθη και έθιμα που έρχονται από τα παλιά βυζαντινά χρόνια. Καλό Πάσχα!!

{Δρεβελέγκα Ελένη} Αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός: Ελάτη

{Αφροδίτη Νακούτη} αγαπημένος Πασχαλινός προορισμός η Κερκυρα

{Στάθης Μητσόπουλος} Αγαπημένος προορισμός;  Το Παρίσι βέβαια.

{Δέσποινα Μακρίδου} Μεγάλη Παρασκευή στη Σκιάθο ο επιτάφιος βγαίνει ξημερώματα Σαββάτου και καταλήγει στην παράλια όπου συναντιέται με τους άλλους από τις άλλες ενορίες. Υπέροχες στιγμές που αξίζει κάποια στιγμή να τις ζήσετε.

{Ρένα Ταρασίδου} Τόσο, μα τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης μας και όμως είναι ακόμα ένα καλά φυλαγμένο μυστικό για μια σύντομη εκδρομούλα. Σας μιλώ για το Φίλυρο και το δάσος του, το Αμαδρυάς. Με πρόσβαση  με το αστικό (ΟΑΣΘ Νο 64) ή με το αυτοκίνητο, μέσα σε 15΄ από το κέντρο. Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και πάρτε όποιο μονοπάτι θέλετε. Όλα θα σας ικανοποιήσουν. Ειδικά αυτήν την εποχή που όλα ανθίζουν.Καλή διασκέδαση Καλό Πάσχα. Κωνσταντίνα & μαμά.

{Ευμορφία Τσιαμάγκα} Τρίκερι Μαγνησίας.  Ο τόπος που διατηρεί ζωντανή την παράδοση και την μεταλαμπαδεύει στους νέους και τις νέες, ακόμη κι όταν δεν μένουν εκεί!

{Κατερίνα Καλφοπούλου} Αγαπημένος προορισμός για το Πάσχα είναι η Άμφισσα!

 

Στιγμές..

{Βάγια Παπαβασιλείου} Γεια σας πυγολαμπίδες! Για εμένα Πάσχα σημαίνει τσουρέκια που τα φτιάχνει η μαμά μου υπό την επιβλέψει της γιαγιάς και μοσχομυρίζει το σπίτι όλο, την ίδια ώρα που ψήνονται τα τσουρεκάκια μας εγώ με τον μεγάλο μου γιο βάφουμε αυγουλάκια σε διάφορα χρώματα με διάφορες τεχνικές κ αφού τελειώσουμε ακολουθεί βόλτα στα παζάρι της πόλης μα: “νυφοπάζαρο “το ξακουστό! σας καλούμε αν θέλετε να έρθετε κ εσείς! Ραντεβού λοιπόν Μ. Πέμπτη στην Καστοριά.

{Κόννη Σνάιντερ} περιμένω πως και πως το Πάσχα! μας αρέσει με το γιο μου να βάφουμε αυγά με κλωστές!!!!

{Σοφία Καραμήτρου} Η κόρη μου σίγουρα θα καλέσει τις φίλες της για tea party με τόσο όμορφα διακοσμητικά. Πρέπει να αγοράσουμε υλικά για τα cupcakes…

Φτιάξτε κλουβάκια με πουλάκια από χαρτί

Γράφει το In my closet

Μου αρέσουν πάρα πολύ οι εύκολες κατασκευές με ωραίο αποτέλεσμα. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα workshop που ξέρω ότι θα συμμετέχουν άνθρωποι με εξαιρετικό ταλέντο στις κατασκευές και άνθρωποι που ισχυρίζονται πως “δεν πιάνουν τα χέρια τους”. Και υπάρχουν πολλοί που το λένε αυτό και θα ήθελα να τους γνωρίσω όλους και να τους πείσω πως δεν ισχύει. Γιατί πραγματικά δεν ισχύει. Και μπορώ να το αποδείξω. Δοκιμάστε να κάνετε αυτή την κατασκευή και αν δεν τα καταφέρετε, θα έρθω να την κάνουμε μαζί!

birdoncage_01

Πριν από πολύ καιρό μου ζήτησε η Παραμυθούπολη να διοργανώσω ένα workshop στο υπέροχο βιβλιοπωλείο της για μαμάδες. Ήταν Άνοιξη καλή ώρα και συμφωνήσαμε πως θέλαμε να κάνουμε κάτι γρήγορο και πολύ ανοιξιάτικο. Και πρότεινα κλουβάκια με πουλάκια. Η ιδέα ενθουσίασε τη Μαρίνα αλλά εγώ έπρεπε να την απλοποιήσω για δύο λόγους. Δεν μου αρέσουν τα κλειστά κλουβιά και δεν μου αρέσει και το τυράκι, του οποίου τη συσκευασία θα χρειαζόμασταν για πάτο. Και με την απλοποίηση όλα θα ήταν πιο εύκολα για όλους. Το workshop έγινε, άρεσε πολύ στις μαμάδες και περάσαμε πολύ δημιουργικά.

birdoncage_02

Και μετά ήρθε η Χειροτέχνικα, η πρώτη για τη Θεσσαλονίκη και από το ftiaxto μου ζήτησαν να διοργανώσω δύο workshops. Το ένα αποφάσισα να είναι χειροποίητο κουτάκι origami με τσάι και το άλλο τα κλουβάκια. Μάλιστα είχα έναν διαγωνισμό στη σελίδα του in my closet στο facebook και η Ιωάννα, που πρέπει να σας ομολογήσω ότι ενώ λατρεύει τις κατασκευές έχει ψήσει τον εαυτό της ότι “δεν πιάνουν τα χέρια της”, κέρδισε τη συμμετοχή της στα κλουβάκια. Αυτή τη φορά δε θα μου ξέφευγε.

birdoncage_03

Τι θα χρειαστείτε:

 • 2 λωρίδες από χαρτόνι τύπου canson 50 Μπορούν να είναι και μονόχρωμες ή και με σχέδια ανάλογα με το τι έχετε στο σπίτι ή τι κλουβάκι θέλετε να κάνετε. Με αυτές θα κάνουμε τη βάση.
 • 4 λωρίδες από χαρτόνι τύπου canson 35x1cm. Προτείνω να είναι μονόχρωμες και σε χρώμα που να ταιριάζει με τα άλλα χαρτονάκια. Με αυτές θα κάνουμε τα κάγκελα.
 • Διάφανη κολλητική ταινία διπλής όψης. Καλό είναι να μην είναι πολύ φαρδιά (δηλαδή όχι πάνω από 2cm πλάτος)
 • Μολυβάκι.
 • Χάρακα.
 • Ψαλίδι.
 • Λίγο σπάγκο ή κορδελίτσα ή πετονιά ή κορδονάκι ή κλωσττή λευκή. Όσο πιο ελαφρύ είναι τόσο το καλύτερο.
 • Εκτυπωτή για να εκτυπώσετε τα πουλάκια.

birdoncage_05

Πως θα κάνετε το κλουβάκι:

 • Συγκεντρώστε όλα τα υλικά κοντά σας. Με το χάρακα και το μολυβάκι, σημειώστε στη μεγάλη πλευρά της φαρδιάς λωρίδας (και αν έχει διαφορετικές πλευρές, από την πλευρά που θέλετε να μη φαίνεται), σημαδάκια σε κάθε 5 Όσο πιο κοντά στην άκρη τόσο το καλύτερο.
 • Κολλήστε σε όλο το μήκος της λωρίδας και πάνω από τα σημαδάκια την κολλητική ταινία διπλής όψης όσο πιο κοντά στην άκρη μπορείτε. Αφήστε ελάχιστο περιθώριο.
 • Κολλήστε τη μια λεπτή λωριδούλα πάνω στην αρχή της κολλητικής ταινίας και να ακουμπάει πάνω στο χαρτόνι όσο και η κολλητική ταινία. Αυτό θα σας βοηθήσει να είναι ίδιου μεγέθους τα καγκελάκια χωρίς έξτρα μέτρημα.
 • Συνεχίστε και με τις άλλες 3 λωρίδες. Μετά πάρτε την άκρη της πρώτης κορδέλας και χωρίς να την τραβήξετε κολλήστε την επάνω στο επόμενο σας σημαδάκι σαν να είναι η 5η κορδέλα. Εδώ θέλει λίγο προσοχή η φορά από το χαρτονάκι. Είναι το ένα κάγκελο από το κλουβάκι και ας μη του φαίνεται τώρα. Συνεχίστε με τις υπόλοιπες 3. Δείτε και τη φωτογραφία σχετικά.

birdoncage_13

 • Τώρα πάρτε την άλλη φαρδιά λωρίδα και αφαιρέστε 5cm από το μήκος της.
 • Τοποθετήστε την πάνω από την υπόλοιπη σύνθεσή σας έτσι ώστε να έχετε κοινή αρχή (το πρώτο καγκελάκι) και ευθυγραμμίστε την στην επάνω πλευρά, αυτήν που βγαίνουν τα καγκελάκια.
 • Κλείστε προσεκτικά το κάτω μέρος σε κύκλο και κολλήστε τον με την κολλητική που περισσεύει από την έξω λωρίδα. Αν περισσεύει λίγο από κάτω μπορείτε να την κόψετε με το ψαλιδι.
 • Διορθώστε λίγο τα καγκελάκια με το χέρι για να είναι ομοιόμορφα και το κλουβάκι είναι έτοιμο.

birdoncage_08

Τώρα μένει να βάλετε το πουλάκι, μέσα στο κλουβάκι:

 • Εκτυπώστε τα πουλάκια σε απλό χαρτί εκτυπωτή.
 • Κόψτε γύρω-γύρω από το περίγραμμα.
 • Προσοχή στη μύτη.
 • Ανοίξτε μια μικρή τρυπούλα με μολυβάκι κάπου λίγο πιο πάνω από το φτεράκι.
 • Περάστε τον σπάγκο σας από την τρυπούλα και δέστε πολύ ελαφριά, πάνω στο χαρτί. Αν σας δυσκολεύει ο σπάγκος δοκιμάστε και απλή κλωστούλα.
 • Η άλλη άκρη θα δεθεί πάνω στο σημείο που ενώνονται τα καγκελάκια.
 • Ότι περισσεύει από το σπάγκο κρατήστε το για να το κρεμάσετε κάπου.

birdoncage_06

Η Ιωάννα φυσικά και έκανε δικό της κλουβάκι και το χάρηκε και πολύ. Και μου λέει “Και γιατί να είναι πουλάκι στο κλουβάκι και όχι πυγολαμπίδες στο κλουβί;” και ένα δίκαιο ως Ιωάννα το είχε οπότε έφτιαξα και ένα κλουβάκι για τον Λάμπη. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς αλλά να το ξέρετε πως οι κεραίες επάνω θα σας δυσκολέψουν λίγο στο κόψιμο.

birdoncage_09

Την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσετε γιατί θέλω να πιστεύω πως θα το δοκιμάσετε, θα κάνετε μισή ωρίτσα από την αρχή μέχρι το τέλος. Κάθε επόμενο κλουβάκι θα γίνεται σε 5 με 10 λεπτά. Και μπορείτε να γεμίσετε με αυτά όλο το σπίτι. Είναι πολύ ελαφριά, μπορείτε να τα κάνετε σε ότι χρώμα θέλετε και έχουν ελάχιστο κόστος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διακόσμηση μιας βάπτισης ή ενός πάρτι, μπορείτε να κάνετε τα κλουβάκια λίγο πιο μεγάλα και να γίνουν καπελάκια και φυσικά μπορείτε να τα κάνετε με τα πιτσιρίκια σας.

birdoncage_04

Εύχομαι να το προσπαθήσετε, να το κάνετε, να σας αρέσει και να σας ανοίξει την όρεξη και για άλλες ανοιξιάτικες κατασκευές όπως οι σελιδοδείκτες με τον Λάμπη. Από εκεί θα βρείτε και τον Λάμπη για να κάνετε πυγολαμπίδα στο κλουβί όπως το προτιμάει η Ιωάννα αντί για πουλάκι. Καλές δημιουργίες!

 

Λίγα Λόγια για το In my closet

To In my closet είναι το ημερολόγιο μιας ντουλάπας με πολλά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είναι ένα blog για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο. Μας μιλάει για κατασκευές.

Πως να φτιάξετε μια μικρή αποθήκη στο σπίτι σας

Όλα τα σπίτια έχουν μια ή και παραπάνω ντουλάπες για τα ρούχα, τα λευκά είδη και όλα τα σχετικά. Τι γίνεται όμως με όλα τα υπόλοιπα πράγματα που μαζεύουμε και κρατάμε στην άκρη επειδή είναι είτε εποχιακά είτε επειδή δεν είναι καθημερινής χρήσης; Εσείς έχετε αποθήκη στο σπίτι; Αν ναι τότε έχω να σας προτείνω κάποιες λύσεις για καλύτερη οργάνωση. Αν όχι, ευκαιρία να φτιάξετε μια ακριβώς όπως τη θέλετε.

closet07

Τα παλιά σπίτια όπως το δικό μου, είχαν σε διάφορα σημεία, εσοχές στον τοίχο με πρόθεση να γίνουν μικροί αποθηκευτικοί χώροι. Άλλες φορές υπήρχε κάποια υποδομή όπως πόρτα και ράφια ενώ άλλες φορές ήταν απλά εσοχές. Εγώ έχω 3 τέτοιες και τις αγαπάω πολύ αλλά έχουν ένα μικρό πρόβλημα. Ένας από τους τοίχους της κάθε ντουλάπας είναι εξωτερικός, με αποτέλεσμα να έχουν έντονο πρόβλημα υγρασίας. Για αυτό το λόγο αποφεύγω να βάζω πράγματα που δε θα ήθελα να πιάσουν υγρασία και λαμβάνω τα μέτρα μου.

closet01

Η παραπάνω ντουλάπα, όταν το συγκεκριμένο δωμάτιο ήταν το παιδικό μου δωμάτιο, φιλοξενούσε τα ρούχα μου και τα παπούτσια μου. Όταν άλλαξα δωμάτιο έγινε μια ντουλαπίτσα όπου πετούσαμε μέσα ότι δεν θέλαμε να έχουμε στο πόδια μας με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χάος που ήταν έτοιμο να ξεπεταχτεί από εκεί μέσα κάθε φορά που την ανοίγαμε (φωτογραφία αριστερά). Εξαιτίας της ανύπαρκτης οργάνωσης χωρούσε ελάχιστα πράγματα και όποιος ήθελε να βρει κάτι εκεί μέσα έπρεπε να τα βγάλει όλα για να το βρει. Όταν αποφάσισα πως είχε έρθει η ώρα να τη σουλουπώσω πήγα σε έναν επιπλοποιό της γειτονιάς ένα ράφι που βρήκα μέσα της και του ζήτησα να μου φτιάξει άλλα 3. Το κόστος ήταν πολύ μικρό ενώ η αλλαγή τεράστια. Αγόρασα χαρτόκουτες αποθήκευσης από το IKEA και από το Leroy Merlin, τακτοποίησα τα πράγματα όπως ήθελα σε αυτές και κόλλησα αυτοκόλλητες ετικέτες με τα περιεχόμενα κάθε κουτιού εξωτερικά για να τα βρίσκω εύκολα.

closet02

Το ίδιο, περίπου, έκανα και στην εντοιχισμένη ντουλάπα του σαλονιού που ήταν χωρισμένη σε δύο τμήματα. Το επάνω που είχε τζάμι και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως βιτρίνα και το κάτω που είχε πορτάκια. Στο επάνω μέρος έχω τοποθετήσει ένα μεγάλο κάδρο που λειτουργεί λίγο σαν πόρτα στην βιτρίνα ενώ από κάτω αποθηκεύω ότι δεν χρειάζομαι άμεσα.

closet03

Στην τρίτη ντουλαπίτσα μου, που είχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα υγρασίας αλλά και ήταν και η πιο μεγάλη από όλες, αποθήκευα τα εκτός εποχής παπούτσια μου, τις τσάντες μου και άλλα τέτοια. Αποφάσισα να καταργήσω την πόρτα για να αερίζεται σωστά αλλά να την κάνω όσο πιο εμφανίσιμη και όμορφη μπορούσα.

closet10

Έτσι έβαψα με σπρέι όλα τα κουτιά των παπουτσιών σε αποχρώσεις που ήθελα. Φωτογράφισα τα παπούτσια μου και εκτύπωσα τις φωτογραφίες σε απλό χαρτάκι έτσι ώστε να τις κολλήσω έξω από τα κουτιά και να ξέρω τι έχει κάθε κουτί χωρίς να πρέπει να το βγάζω.

closet04

Για να εκμεταλλευτώ όλο το βάθος της χρησιμοποίησα μια ελαφριά και οικονομική ραφιέρα για να έχω πίσω τα κουτιά με τα παπούτσια και μπροστά όλα τα σχετικά με την ραπτική, τακτοποιημένα σε κουτάκια (κυρίως από σοκολατάκια) βαμμένα σε ανάλογες αποχρώσεις και φυσικά τα κουμπιά μου. Χρησιμοποίησα βάζα από τρόφιμα, που αφού τα έπλυνα καλά, κόλλησα στο καπάκι τους ένα πλαστικό ζωάκι και το ψέκασα όλο μαζί. Απαραίτητες και πάλι οι ετικέτες με τα περιεχόμενα.

closet05

Σε όλες τις ντουλάπες έχω βάλει σε διάφορα σημεία σακουλάκια με λεβάντα που έφτιαξα μόνη μου ή σε πουγκάκια οργάντζας. Επίσης έχω τοποθετήσει σε όλες τις ντουλάπες συλλέκτες υγρασίας τους οποίους και παρακολουθώ τακτικά και τους αντικαθιστώ όποτε πρέπει.

closet06

Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα εφαρμόσετε και σε μια απλή ντουλάπα ή σε ένα παταράκι ή σε μια αποθηκούλα εκτός σπιτιού αν υπάρχει. Αν δεν υπάρχουν ράφια προτιμήστε είτε μια επιδαπέδια ραφιέρα είτε ράφια τοίχου για να μεγιστοποιήσετε τον αποθηκευτικό χώρο.

closet09

Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μπορείτε να προμηθευτείτε μια μεταλλική ντουλάπα για το μπαλκόνι την οποία και θα διαλέξετε τόσο ώστε να χωράει στο μπαλκονάκι σας όσο και να σας καλύπτει από χώρο. Επειδή θα είναι εκτεθειμένη σε εξωτερικές συνθήκες, καλό είναι τα πράγματα  που αποθηκεύονται εκεί να μην είναι ευαίσθητα κυρίως στην υγρασία. Εγώ έχω μια τέτοια που την έχω γεμίσει με όλα τα χημικά του σπιτιού όπως καθαριστικά, χρώματα, εργαλεία και άλλα τέτοια που πιάνουν αρκετό χώρο και φυσικά είναι ιδανική και για παπούτσια.

 

Λίγα Λόγια για το In my closet

To In my closet είναι το ημερολόγιο μιας ντουλάπας με πολλά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είναι ένα blog για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο. Μας μιλάει για κατασκευές.