Φτιάξτε κλουβάκια με πουλάκια από χαρτί – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Φτιάξτε κλουβάκια με πουλάκια από χαρτί

Γράφει το In my closet

Μου αρέσουν πάρα πολύ οι εύκολες κατασκευές με ωραίο αποτέλεσμα. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα workshop που ξέρω ότι θα συμμετέχουν άνθρωποι με εξαιρετικό ταλέντο στις κατασκευές και άνθρωποι που ισχυρίζονται πως “δεν πιάνουν τα χέρια τους”. Και υπάρχουν πολλοί που το λένε αυτό και θα ήθελα να τους γνωρίσω όλους και να τους πείσω πως δεν ισχύει. Γιατί πραγματικά δεν ισχύει. Και μπορώ να το αποδείξω. Δοκιμάστε να κάνετε αυτή την κατασκευή και αν δεν τα καταφέρετε, θα έρθω να την κάνουμε μαζί!

birdoncage_01

Πριν από πολύ καιρό μου ζήτησε η Παραμυθούπολη να διοργανώσω ένα workshop στο υπέροχο βιβλιοπωλείο της για μαμάδες. Ήταν Άνοιξη καλή ώρα και συμφωνήσαμε πως θέλαμε να κάνουμε κάτι γρήγορο και πολύ ανοιξιάτικο. Και πρότεινα κλουβάκια με πουλάκια. Η ιδέα ενθουσίασε τη Μαρίνα αλλά εγώ έπρεπε να την απλοποιήσω για δύο λόγους. Δεν μου αρέσουν τα κλειστά κλουβιά και δεν μου αρέσει και το τυράκι, του οποίου τη συσκευασία θα χρειαζόμασταν για πάτο. Και με την απλοποίηση όλα θα ήταν πιο εύκολα για όλους. Το workshop έγινε, άρεσε πολύ στις μαμάδες και περάσαμε πολύ δημιουργικά.

birdoncage_02

Και μετά ήρθε η Χειροτέχνικα, η πρώτη για τη Θεσσαλονίκη και από το ftiaxto μου ζήτησαν να διοργανώσω δύο workshops. Το ένα αποφάσισα να είναι χειροποίητο κουτάκι origami με τσάι και το άλλο τα κλουβάκια. Μάλιστα είχα έναν διαγωνισμό στη σελίδα του in my closet στο facebook και η Ιωάννα, που πρέπει να σας ομολογήσω ότι ενώ λατρεύει τις κατασκευές έχει ψήσει τον εαυτό της ότι “δεν πιάνουν τα χέρια της”, κέρδισε τη συμμετοχή της στα κλουβάκια. Αυτή τη φορά δε θα μου ξέφευγε.

birdoncage_03

Τι θα χρειαστείτε:

 • 2 λωρίδες από χαρτόνι τύπου canson 50 Μπορούν να είναι και μονόχρωμες ή και με σχέδια ανάλογα με το τι έχετε στο σπίτι ή τι κλουβάκι θέλετε να κάνετε. Με αυτές θα κάνουμε τη βάση.
 • 4 λωρίδες από χαρτόνι τύπου canson 35x1cm. Προτείνω να είναι μονόχρωμες και σε χρώμα που να ταιριάζει με τα άλλα χαρτονάκια. Με αυτές θα κάνουμε τα κάγκελα.
 • Διάφανη κολλητική ταινία διπλής όψης. Καλό είναι να μην είναι πολύ φαρδιά (δηλαδή όχι πάνω από 2cm πλάτος)
 • Μολυβάκι.
 • Χάρακα.
 • Ψαλίδι.
 • Λίγο σπάγκο ή κορδελίτσα ή πετονιά ή κορδονάκι ή κλωσττή λευκή. Όσο πιο ελαφρύ είναι τόσο το καλύτερο.
 • Εκτυπωτή για να εκτυπώσετε τα πουλάκια.

birdoncage_05

Πως θα κάνετε το κλουβάκι:

 • Συγκεντρώστε όλα τα υλικά κοντά σας. Με το χάρακα και το μολυβάκι, σημειώστε στη μεγάλη πλευρά της φαρδιάς λωρίδας (και αν έχει διαφορετικές πλευρές, από την πλευρά που θέλετε να μη φαίνεται), σημαδάκια σε κάθε 5 Όσο πιο κοντά στην άκρη τόσο το καλύτερο.
 • Κολλήστε σε όλο το μήκος της λωρίδας και πάνω από τα σημαδάκια την κολλητική ταινία διπλής όψης όσο πιο κοντά στην άκρη μπορείτε. Αφήστε ελάχιστο περιθώριο.
 • Κολλήστε τη μια λεπτή λωριδούλα πάνω στην αρχή της κολλητικής ταινίας και να ακουμπάει πάνω στο χαρτόνι όσο και η κολλητική ταινία. Αυτό θα σας βοηθήσει να είναι ίδιου μεγέθους τα καγκελάκια χωρίς έξτρα μέτρημα.
 • Συνεχίστε και με τις άλλες 3 λωρίδες. Μετά πάρτε την άκρη της πρώτης κορδέλας και χωρίς να την τραβήξετε κολλήστε την επάνω στο επόμενο σας σημαδάκι σαν να είναι η 5η κορδέλα. Εδώ θέλει λίγο προσοχή η φορά από το χαρτονάκι. Είναι το ένα κάγκελο από το κλουβάκι και ας μη του φαίνεται τώρα. Συνεχίστε με τις υπόλοιπες 3. Δείτε και τη φωτογραφία σχετικά.

birdoncage_13

 • Τώρα πάρτε την άλλη φαρδιά λωρίδα και αφαιρέστε 5cm από το μήκος της.
 • Τοποθετήστε την πάνω από την υπόλοιπη σύνθεσή σας έτσι ώστε να έχετε κοινή αρχή (το πρώτο καγκελάκι) και ευθυγραμμίστε την στην επάνω πλευρά, αυτήν που βγαίνουν τα καγκελάκια.
 • Κλείστε προσεκτικά το κάτω μέρος σε κύκλο και κολλήστε τον με την κολλητική που περισσεύει από την έξω λωρίδα. Αν περισσεύει λίγο από κάτω μπορείτε να την κόψετε με το ψαλιδι.
 • Διορθώστε λίγο τα καγκελάκια με το χέρι για να είναι ομοιόμορφα και το κλουβάκι είναι έτοιμο.

birdoncage_08

Τώρα μένει να βάλετε το πουλάκι, μέσα στο κλουβάκι:

 • Εκτυπώστε τα πουλάκια σε απλό χαρτί εκτυπωτή.
 • Κόψτε γύρω-γύρω από το περίγραμμα.
 • Προσοχή στη μύτη.
 • Ανοίξτε μια μικρή τρυπούλα με μολυβάκι κάπου λίγο πιο πάνω από το φτεράκι.
 • Περάστε τον σπάγκο σας από την τρυπούλα και δέστε πολύ ελαφριά, πάνω στο χαρτί. Αν σας δυσκολεύει ο σπάγκος δοκιμάστε και απλή κλωστούλα.
 • Η άλλη άκρη θα δεθεί πάνω στο σημείο που ενώνονται τα καγκελάκια.
 • Ότι περισσεύει από το σπάγκο κρατήστε το για να το κρεμάσετε κάπου.

birdoncage_06

Η Ιωάννα φυσικά και έκανε δικό της κλουβάκι και το χάρηκε και πολύ. Και μου λέει “Και γιατί να είναι πουλάκι στο κλουβάκι και όχι πυγολαμπίδες στο κλουβί;” και ένα δίκαιο ως Ιωάννα το είχε οπότε έφτιαξα και ένα κλουβάκι για τον Λάμπη. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς αλλά να το ξέρετε πως οι κεραίες επάνω θα σας δυσκολέψουν λίγο στο κόψιμο.

birdoncage_09

Την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσετε γιατί θέλω να πιστεύω πως θα το δοκιμάσετε, θα κάνετε μισή ωρίτσα από την αρχή μέχρι το τέλος. Κάθε επόμενο κλουβάκι θα γίνεται σε 5 με 10 λεπτά. Και μπορείτε να γεμίσετε με αυτά όλο το σπίτι. Είναι πολύ ελαφριά, μπορείτε να τα κάνετε σε ότι χρώμα θέλετε και έχουν ελάχιστο κόστος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διακόσμηση μιας βάπτισης ή ενός πάρτι, μπορείτε να κάνετε τα κλουβάκια λίγο πιο μεγάλα και να γίνουν καπελάκια και φυσικά μπορείτε να τα κάνετε με τα πιτσιρίκια σας.

birdoncage_04

Εύχομαι να το προσπαθήσετε, να το κάνετε, να σας αρέσει και να σας ανοίξει την όρεξη και για άλλες ανοιξιάτικες κατασκευές όπως οι σελιδοδείκτες με τον Λάμπη. Από εκεί θα βρείτε και τον Λάμπη για να κάνετε πυγολαμπίδα στο κλουβί όπως το προτιμάει η Ιωάννα αντί για πουλάκι. Καλές δημιουργίες!

 

Λίγα Λόγια για το In my closet

To In my closet είναι το ημερολόγιο μιας ντουλάπας με πολλά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είναι ένα blog για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο. Μας μιλάει για κατασκευές.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

 • Λευκή

  Πολύ ωραία κατασκευή!!!! Με ενθουσίασε το κλουβάκι με το Λάμπη!! Θα φτιάξω κι εγώ για να στολίσω την τσαγιερίτσα ανοιξιάτικά!!!

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.