Ζωντανεύω τις ζωγραφιές μας – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ζωντανεύω τις ζωγραφιές μας

inmyc_jan_02

Γράφει η Άννα Δραγατσίκα από το inmyc.gr

Το φελτ ή αλλιώς η τσόχα είναιι ένα πολύ καλό υλικό για να δοκιμάσετε να φτιάξετε κάτι με πολύ λίγο ράψιμο. Δεν ξεφτάει, κόβεται εύκολα και ράβεται εύκολα.
Βρείτε στις ζωγραφιές του παιδιού κάποιο τερατάκι που έχει φτιάξει. Ιδανικά ας είναιι κάποιο χωρίς πόδια και χέρια. Βγάλτε 1-2 φωτοτυπίες τη ζωγραφιά και χρησιμοποιήστε τις φωτοτυπίες σαν πατρόν. Για να αποκτήσει όγκο το τερατάκι σας θα πρέπει κάθε κομμάτι του πατρόν να είναιι διπλό. Θα το ράψετε όσο πιο περιμετρικά μπορείτε και πριν το κλείσετε, θα το γεμίσετε με λίγο υαλοβάμβακα. (agenda, σελ.23)

Αυτή η εβδομάδα στην agenda περιέχει μια λέξη που αν και συνοδεύεται από το “εύκολα” θα τρομάξει πολλές και πολλούς. Λέει “ράβεται”. Το ράψιμο θεωρείται πολύ τρομακτική και δύσκολη διαδικασία από πολύ κόσμο. Για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη κατασκευή ήξερα πως η Ιωάννα θα θέλει να σας την παρουσιάσω εγώ και δεν έπεσα έξω. Όμως δεν είναι δύσκολη και θα το καταλάβετε μόνο αν την δοκιμάσετε.

inmyc_jan_01

Υλικά και εργαλεία:

 • Μια ζωγραφιά του παιδιού σας με κάποιο τερατάκι ή κάποιο αγαπημένο ζωάκι.
 • 3-4 φωτοτυπίες της ζωγραφιάς σε μεγέθυνση έτσι ώστε να γεμίζει μισή σελίδα Α4.
 • Φύλλα φελτ ή τσόχας σε χρώματα που να ταιριάζουν στη ζωγραφιά ή να σας αρέσουν.
 • Μαλλάκι πλεξίματος σε χρώμα που να κάνει αντίθεση με το χρώμα της τσόχας.
 • Υαλοβάμβακας
 • Βελόνα με μεγάλο μάτι για να χωράει το μαλλάκι άνετα
 • Ψαλίδι.

Προαιρετικά και αν θέλετε να το κάνετε δωράκι:

 • Μονόχρωμο κουτί που να χωράει η δημιουργία σας
 • Καρμπόν
 • Μαρκαδόρος διαρκείας
 • Μολύβι

 

Ζήτησα τη βοήθεια της Ολυμπίας, η οποία μου ζωγράφισε τα τρία αγαπημένα της ζώα. Το άλογο, τον λαγό και το γουρούνι. Ήθελα να της τα κάνω όλα για να τα έχει αλλά έφτιαξα μόνο το άλογο και το γουρούνι και άφησα τον λαγό για την Ιωάννα. Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρει. Ήθελα να τα κάνω  πολύ στρογγυλεμένα και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Αν και η Ολυμπία είναι μεγάλο κοριτσάκι δεν ήθελα να παίξει μαζί τους και να της κοπούν ή να της χαλάσουν.

Διαδικασία:

inmyc_jan_03N

 

 1. Πρώτα έκοψα ένα κομμάτι φελτ έτσι ώστε να χωράει όλη η ζωγραφιά μέσα, πολύ άνετα.
 2. Ακούμπησα την ζωγραφιά, πέρασα το μαλλάκι στην βελόνα και έκανα έναν κόμπο στη άκρη. Έραψα όλα τα σημεία που είχε ζωγραφίσει η Ολυμπία με πισωβελονιά. Έραβα το χαρτί μαζί με το φελτ για να μη χάνω το σχέδιο.
 3. Θεώρησα ότι η πλευρά που είχα ακουμπήσει το χαρτί ήταν η “κακή” και τακτικά γύριζα να δω αν μου είχε ξεφύγει κάτι από την μπροστά, δηλαδή την “καλή”.
 4. Όταν τελείωσα το ράψιμο του σχεδίου τράβηξα απλά το χαρτί που είχε ραφτεί μαζί. Το έσκισα όσο πιο προσεκτικά μπορούσα για να μη χαλάσω το σχέδιο.
 5. Ακούμπησα το φελτ βλέποντας την καλή πλευρά πάνω σε ένα περίπου ίδιο κομμάτι φελτ.
 6. Με το ψαλίδι τα έκοψα περιμετρικά και μαζί για έχουν το ίδιο σχήμα.

 

inmyc_jan_09

Έβαλα πάλι μαλλάκι στην βελόνα μου και πέρασα την βελόνα από την κακή πλευρά προς την καλή για να κρύψω στο εσωτερικό τον κόμπο. Άρχισα να ράβω περιμετρικά με βελονιά φεστόνι. Είναι μια πολύ συνηθισμένη βελονιά για το ράψιμο στις άκρες από το φελτ ή από κουβέρτες και υπάρχει και σχετικό βίντεο για να τη δείτε.

inmyc_jan_10

 

Λίγο πριν ράψω όλο το σχέδιο γύρω γύρω έβαλα μπόλικο υαλοβάμβακα μέσα για να γίνει σαν ένα αφράτο αλλά και σταθερό μαξιλαράκι και μετά συνέχισα να ράβω έτσι ώστε να κλείσει τελείως.

 

inmyc_jan_11

 

Πήρα ένα άδειο κουτί από σοκολατάκια και με τη βοήθεια του καρμπόν και ενός μολυβιού πάτησα η ζωγραφιά της Ολυμπίας στο καπάκι. Ήθελα να φτιάξω ένα κουτί που να της θυμίζει τη ζωγραφιά και εκεί να κοιμούνται τα ζωάκια της. Πέρασα όλες τις γραμμές με μαρκαδόρο διαρκείας (άσπρο για να κάνει αντίθεση με το κόκκινο κουτί) και το άφησα λίγο να στεγνώσει.

inmyc_jan_12

 

Στο κουτί έβαλα και τα υλικά για τον λαγό (βελόνα, μαλλάκι, φελτ και υαλοβάμβακα) για να προσπαθήσει και η Ιωάννα να τον φτιάξει και περιμένω με αγωνία τη δημιουργία της καθώς και τις εντυπώσεις της Ολυμπίας.

inmyc_jan_14

Είναι ένα πολύ όμορφο δωράκι για θείες και για νονές που θα χαρούν να έχουν μια ζωγραφιά του παιδιού σας σε μια πιο τρισδιάστατη μορφή αλλά και ένα ζεστό και χαριτωμένο παιχνίδι για το παιδί σας. Μη ξεχάσετε όταν το προσφέρετε να το συνοδεύσετε με την αρχική ζωγραφιά.

inmyc_jan_15

Καλές δημιουργίες!

 

Λίγα Λόγια για το In my closet

To In my closet είναι το ημερολόγιο μιας ντουλάπας με πολλά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είναι ένα blog για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο. Μας μιλάει για κατασκευές.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

διαφήμιση

Γράψτε το σχόλιό σας

 • Ιωάννα Σεραφειμίδου

  αχ ναι ναι! και το κουτί που λάβαμε σαν έκπληξη! μούρλια! απλώς η Ολυμπία δυσανασχέτησε λίγο, γιατί θεώρησε ότι η Άννα την αντέγραψε 🙂

 • pepi

  Φανταστικό το αποτέλεσμα!

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.