Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης – Σκέψεις από την Συγγραφέα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης – Σκέψεις από την Συγγραφέα

Γράφει η Ελένη Ανδρεάδη

~Ήθελα μέσα από το βιβλίο να απαντήσω στην ερώτηση – άραγε θα μπορούσε ένα απλό παιδί να σώσει τον κόσμο από ένα πραγματικό, γιγαντιαίο πρόβλημα όπως η κλιματική αλλαγή, που οι ενήλικες δεν δείχνουμε την πρόθεση να επιλύσουμε; Αν ναι, πως μπορεί να γινόταν αυτό; Η απάντηση είναι μια τρελή περιπέτεια στις άκρες του κόσμου.

~Το βιβλίο παίζει με την έννοια του υπερήρωα. Ο δωδεκάχρονος Τζάστιν Γκρέι έχει βαρεθεί τους υπερήρωες τους οποίους λάτρευε μικρότερος με τον κολλητό του, διότι πιστεύει πως στην πραγματικότητα τελικά μόνο οι κακοί κερδίζουν. Την ίδια μέρα που ο νταής του σχολείου τον κλειδώνει στην ντουλάπα του γυμναστηρίου, λαμβάνει ένα φάκελο που του ζητάει να σώσει τον κόσμο. Μπορεί ένας άνθρωπος, και πόσο μάλλον ένα απλό παιδί να σώσει τον κόσμο απο ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα όπως η κλιματική αλλαγή; Στο βιβλίο ήθελα να δείξω πως η απάντηση μπορεί να είναι ναι. Πιστεύω πολύ στην σημασία της πρωτοβουλίας του καθενός μας και θα ήθελα και τα παιδιά να πιστέψουν πως οι δράσεις τους έχουν μεγάλη σημασία. Δεν χρειάζεται να είμαστε υπερήρωες για να αλλάξουμε τον κόσμο.

~Θέλησα να γράψω μια συναρπαστική ιστορία με αληθοφανή στοιχεία για ένα απλό παιδί, έναν μικρό ήρωα, που αποφασίζει να επιλύσει ένα τεράστιο πραγματικό πρόβλημα, την κλιματική αλλαγή. Αφού λάβει ένα γράμμα από άγνωστο αποστολέα που τον καλεί να συγκεντρώσει κάποια μυστηριώδη στοιχεία από όλο τον κόσμο και να τα πάει στον Πρόεδρο της Αμερικής, ο Τζάστιν και μια απρόσμενη ομάδα φίλων αποφασίζουν να πάρουν το μέλλον του πλανήτη στα χέρια τους. Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης φαντάζεται πως ένα τυχαίο παιδί, με καλούς φίλους και αρκετή τύχη, ταξιδεύει στις άκρες του κόσμου αποφασισμένος να επιτύχει το ακατόρθωτο.

~Το έναυσμα για την περιπέτεια και πλοκή που θα ταξιδέψει τον αναγνώστη είναι το περιβαλλοντικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και πως επηρεάζει τους ανθρώπους. Διαβάζοντας το βιβλίο τα παιδιά θα μάθουν για την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής, αλλά όχι με συνειδητό τρόπο ούτε με διδακτισμό. Πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή είναι απλά μέρος του μυστηρίου, χρήσιμες για την επίλυσή του, εμπειρίες του ταξιδιού και μέρος του ακατόρθωτου στόχου τους. Σκοπός μου δεν ήταν να γράψω ένα περιβαλλοντικό βιβλίο, αλλά μια συναρπαστική περιπέτεια όπου ένα παιδί βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα γιγαντιαίο παγκόσμιο πρόβλημα που απειλεί την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

~Για να γράψω το βιβλίο μίλησα με επιστήμονες και ερευνητές της κλιματικής αλλαγής, ειδικά αυτούς που έχουν επισκεφτεί και έχουν μείνει στην Ανταρκτική και την Αφρική. Έγραψα θυμούμενη και τις δικές μου εμπειρίες, για παράδειγμα από την καταγραφή κοραλιών που έκανα με καταδύσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό ή την επίσκεψη στον Μέγα Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία και την κατάσταση των κοραλιών εκεί. Θέλησα να γράψω τα σχετικά κεφάλαια με ακρίβεια, δίνοντας στον αναγνώστη την αίσθηση του πως θα ήταν να βρεθεί ο ίδιος εκεί – από την απίστευτη ησυχία που επικρατεί στην παγωμένη Ήπειρο, τον εκκωφαντικό θόρυβο του να συναντάς χιλιάδες αυτοκρατορικούς πιγκουίνους ή το πως σου κόβει την ανάσα το σιωπηλό, εξωγήινο μεγαλείο ενός υγιή ύφαλου κάτω από το νερό.

~Στο βιβλίο, ο ορφανός Τζάστιν θυμάται τι του είπε η μητέρα του πριν χρόνια όταν αυτός ανακάλυψε πως ο Σούπερμαν δεν υπάρχει στα αλήθεια. Δεν χρειάζεται να είσαι Σούπερμαν για να αλλάξεις τον κόσμο, του είπε. «Υπάρχουν πολλοί πραγματικοί άνθρωποι που κάνουν κάθε μέρα εξωπραγματικά, εξαιρετικά πράγματα… Άνθρωποι με καλή καρδιά και θάρρος, όπως εσύ.» Στην περιπέτεια αυτή, ο Τζάστιν πρόκειται να ανακαλύψει εάν αυτό ισχύει…

~Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και επηρεάζει την ζωή μας καθημερινά, ειδικά στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Ο Τζάστιν ανακαλύπτει πως επηρεάζεται ο κόσμος όλος μέσα από ένα τρελό ταξίδι-κυνήγι στοιχείων. Αισθάνεται και αυτός αδύναμος, όπως όλοι μας, αντιμέτωπος με το πρόβλημα. Απλά αποφασίζει, έστω και αν αισθάνεται ανεπαρκής, να κάνει κάτι για να σώσει εκατομμύρια συνανθρώπους του που κινδυνεύουν.

~Η επιλογή να λάβει χώρα η δράση του βιβλίου στην χώρα της Αμερικής έχει να κάνει με το ότι το βιβλίο γράφτηκε αρχικά στα Αγγλικά (σημείωση: η Ελένη Ανδρεάδη είναι δίγλωσση και τα βιβλία της κυκλοφορούν στην Αμερική, Κίνα, Τουρκία, Αίγυπτο και Μέση Ανατολή) και γιατί η Αμερική, στην οποία έχω ζήσει και γνωρίζω καλά, είναι δεύτερη χώρα στην εκπομπή ρύπων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή μετά την Κίνα. Είχε ενδιαφέρον για εμένα το απλό παιδί της υπόθεσης να είναι από μια μικρή Αμερικανική πόλη. Θα μπορούσε βέβαια να είναι από οπουδήποτε αυτό το παιδί. Οι αμφιβολίες, οι ελπίδες, τα προβλήματα στην ζωή του και τα εμπόδια που φαντάζουν ανυπέρβλητα θα είναι γνώριμα στους αναγνώστες και στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Τέσσερα παιδιά. Ένα μυστηριώδες αέριο που απειλεί τον πλανήτη. 

Εννιά μέρες διορία για να σώσουν τον κόσμο. Τι κάνεις όταν η αποστολή σου είναι το ακατόρθωτο; 

Ο δωδεκάχρονος Τζάστιν Γκρέι έχει βαρεθεί τους υπερήρωες και τα απίστευτα κατορθώματά τους. Στην αληθινή ζωή -σίγουρα πάντως στη δική του ζωή- οι κακοί και οι νταήδες είναι εκείνοι που πάντοτε νικούν. Όταν όμως έξω από το παράθυρό του ανακαλύπτει έναν άκρως απόρρητο φάκελο με αινιγματικά στοιχεία για ένα επικίνδυνο αέριο που απειλεί τον πλανήτη, θα κληθεί ο ίδιος να σώσει τον κόσμο. Με τη βοήθεια του κολλητού του Πραβ, της αντιδραστικής Ζόι και της δημοφιλούς μπλόγκερ του σχολείου Λάνα, ο Τζάστιν ρίχνεται στο κυνήγι των στοιχείων που θα αναγκάσουν τον Πρόεδρο της Αμερικής να πάρει μέτρα για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη. Θα μπορέσουν τέσσερα συνηθισμένα παιδιά να καταφέρουν το αδύνατο, την ίδια ώρα που ένας απειλητικός άντρας τα καταδιώκει στα πέρατα της Γης;

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στις μεταπτυχιακές της σπουδές. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία. Το 2009 ίδρυσε τη ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Πρακτόρων του Πλανήτη υλοποιούνται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και βραβεύτηκαν το 2013 ως προς την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015. Τα βιβλία της μεταφράζονται και θα κυκλοφορήσουν σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα τρία βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη: Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, Η εκδίκηση του Πουφ, Τα τέρατα των ωκεανών.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

  • Δημήτρης

    Είναι καταπληκτικό το βιβλίο!

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.