Δεκάδες ιδέες για δημιουργική απασχόληση με τα παιδιά και μια κατασκευή – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Δεκάδες ιδέες για δημιουργική απασχόληση με τα παιδιά και μια κατασκευή

DIY with creative ideas at home

Το να απασχολείς δημιουργικά τα παιδιά σε καθημερινή βάση είναι για τους περισσότερους γονείς μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, καθώς προϋποθέτει την ύπαρξη ελεύθερου χρόνου, δημιουργικότητας, διάθεσης, ηρεμίας αλλά κάποιες φορές και οικονομικής ευρωστίας. Στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες ιδέες που μπορεί κάποιος να αναζητήσει και να υλοποιήσει αλλά ακόμα και αυτό χρειάζεται κάποια οργάνωση αλλά και τρόπο να διαχειριστεί κανείς όλη αυτή την πληροφορία.

Όπως ίσως ξέρετε έχω μια καλή φίλη, την Άννα από το inmycloset που είναι αυθεντία στις κατασκευές, στη μετάδοση γνώσεων αλλά και στην παρακίνηση για δημιουργικές ασχολίες. Στο site της θα βρείτε δεκάδες ιδέες για κατασκευές και συμβουλές για ένα σωρό πράγματα! Όταν λοιπόν έφτασα σε δημιουργικό αδιέξοδο, ζήτησα τη συμβουλή της και δίχως να χάσει λεπτό μου πρότεινε να φτιάξω αυτή εδώ την κατασκευή!

Ενθουσιάστηκα με την ιδέα! Με την ιδέα ότι θα συλλέξω όλες τις ιδέες μου για απασχόληση με την οικογένειά μου, κάτι άλλωστε που κάνω με πάθος και στην ιστοσελίδα αυτή, ότι θα είναι πάντα εκεί διαθέσιμες για να διαλέγω μαζί με την κόρη μου, ότι θα δημιουργήσω μια γωνιά με όλες αυτές τις ιδέες, ότι θα μπορώ κάθε φορά να προσθέτω και μία νέα και ότι θα συμμετέχει και η Ολυμπία στη δημιουργία όλου αυτού του εγχειρήματος!

Τα υλικά που χρειάζονται είναι απλά: τα βασικά είναι τα γλωσσοπίεστρα, πάνω στα οποία γράφεις τις ιδέες σου, έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο και στη συνέχεια επιλέγεις κάτι χαρακτηριστικό που θα διαχωρίσει εικαστικά τις διαφορετικές κατηγορίες που θα δημιουργήσεις.

DIY WITH CREATIVE IDEAS (2)

Είναι σημαντικό να φτιάξεις κατηγορίες (που θα τοποθετήσεις σε βάζο ή κουτί ή ότι άλλο επιλέξεις) ώστε να μπορείς, όταν θέλεις να ασχοληθείς με κάτι, να ξέρεις από ποια κατηγορία θα διαλέξεις. Εάν για παράδειγμα έχεις όρεξη για βόλτα δε θα ήθελες να διαλέξεις τυχαία το ξυλάκι που λέει “ξάπλωσε στο κρεβάτι και διάβασε ένα παραμύθι!”

Εγώ δημιούργησα τις εξής κατηγορίες και υποκατηγορίες:

Δραστηριότητες εντός σπιτιού > 1. που πραγματοποιούνται αυθόρμητα (πχ διαβάζουμε ένα παραμύθι, βλέπουμε ένα εκπαιδευτικό dvd, παίζουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι κλπ), 2. που απαιτούν κάποια οργάνωση (πχ. φτιάχνω ένα φαγητό, κάνω μια κατασκευή, παίζω μια θεατρική παράσταση κλπ)

Δραστηριότητες εκτός σπιτιού > 1. που πραγματοποιούνται αυθόρμητα (πχ βόλτα στο πάρκο, βόλτα με το ποδήλατο, επίσκεψη στη βιβλιοθήκη κλπ) 2. που απαιτούν κάποια οργάνωση (θεατρική παράσταση, επιλογή κάποιας εκδήλωσης, επίσκεψη σε φίλους κλπ)

Δραστηριότητες που απαιτούν μετακίνηση εκτός πόλης > πχ. πικ νικ στο Λιβάδι, βόλτα στο φράγμα της Θέρμης κλπ

diy with creative ideas-1-7

Μπορείς να διαχωρίσεις τις κατηγορίες σου με washi tape, με χρώματα ζωγραφικής, με χρωματιστά γλωσσοπίεστρα και ότι άλλο βάλει ο νους σου! Εγώ έχω διαχωρίσει όλες τις δραστηριότητες εντός σπιτιού με τα κουδουνάκια (άλλα έχω βάλει σε διαφορετικό βάζο όσες είναι αυθόρμητες και σε διαφορετικό όσες απαιτούν κάποια οργάνωση), τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού με τις φουντίτσες ενώ τις δραστηριότητες που απαιτούν μετακίνηση εκτός πόλης με ένα μεταλλικό μπαλονάκι. Όλα αυτά τα έχω κολλήσει επάνω στα γλωσσοπίεστρα με πιστόλι σιλικόνης (που επιτέλους αγόρασα!)

diy with creative ideas-1-4

Είναι μια πανεύκολη και άκρως δημιουργική κατασκευή και δραστηριότητα που θα σου χαρίσει άπειρες ποιοτικές και ξέγνοιαστες στιγμές, κατά τις οποίες δε θα χρειάζεται να αναζητάς ιδέες για απασχόληση εντός και εκτός σπιτιού. Επίσης είναι σημαντικό να συμμετέχουν τα παιδιά σε όλα τα στάδια της δραστηριότητας αυτής καθώς θα την κάνει ακόμα πιο απολαυστική και αποτελεσματική!

Πολλές ιδέες από το διαδίκτυο για κατασκευές και δραστηριότητες συλλέγω και στον λογαριασμό μου στο pinterest, τι θα έλεγες να με ακολουθήσεις και εκεί;

Μη διστάσεις να μου στείλεις τις δικές σου ιδέεςφωτογραφίες από την κατασκευή σου ή να μου αφήσεις κάποιο σχόλιο. Θα χαρώ πολύ!

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

  • ολγα παπαδοπουλου

    πολλά συγχαρητήρια!

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.