advertorial – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ: Εδώ που τα παιδιά δε σταματούν να ονειρεύονται και να εξερευνούν

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Η επιλογή του νηπιαγωγείου και του παιδικού σταθμού είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα για όλους τους γονείς. Κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές αξίες σε σχέση με την εμπειρία της μάθησης και οι προσδοκίες διαφέρουν. Κάθε μια από αυτές όμως έχει ανάγκη από ένα ασφαλές περιβάλλον για το παιδί της, στο οποίο επιθυμεί να εισέλθει ομαλά και με εμπιστοσύνη.

Ο Παιδικός Σταθμός ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ προσφέρει ένα τέτοιο οικογενειακό περιβάλλον μάθησης, καθώς γεννήθηκε μέσα από την αγάπη των δημιουργών του για το παιδί αλλά ταυτόχρονα φροντίζει να λειτουργεί υποστηρικτικά και προς τους γονείς, μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης.

Συνδυάζει ένα σχολείο πρότυπο σχεδιασμού και αισθητικής, που λούζεται καθημερινά από τον ήλιο και το φως, με παιδαγωγούς που ενδυναμώνουν τα παιδιά να αξιοποιήσουν τη φυσική τους περιέργεια αλλά και την έμφυτη διάθεσή τους για εξερεύνηση και ανακαλύψεις.

Ας πάμε όμως… πίσω από τις κάμερες!

 

Η φιλοσοφία και οι άνθρωποι πίσω από το Παιδικόραμα

Το ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ δημιουργήθηκε από την Ειρήνη Οικονόμου, απόφοιτη του τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. και τον σύζυγο της Σταύρο Λυκούδη, απόφοιτο ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ. Η πορεία τους στον χώρο της εκπαίδευσης υπήρξε η έμπνευση για τη δημιουργία ενός σχολείου που θα αντηχούσε κάθε μέρα από γέλια ξεκαρδιστικά και θα έλαμπε από παιδικά χαμόγελα. Έτσι, αποφάσισαν να αφιερωθούν στην προσχολική ηλικία βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Όλη η ομάδα του σχολείου, πέρα από τα κατάλληλα προσόντα και την εξειδίκευση που διαθέτει, ασχολείται με την ανατροφή και την εκπαίδευση των παιδιών, μέσα από το πρίσμα της φαντασίας και της ανακάλυψης. Εδώ θα συναντήσεις μια μεγάλη οικογένεια, που δε σταματάει να επιμορφώνεται, να εξελίσσεται και να γελά.

 

Η ιστορία

Η ιστορία του Παιδικού ΣταθμούΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ” ξεκινάει από το 1994 και εξελίσσεται διαρκώς μέχρι και σήμερα. Σημαντικά σημεία σε αυτή την πορεία είναι η κατασκευή των ιδιόκτητων εγκαταστάσεών του, το 2002, και η δημιουργία ενός σχολείου που αποτελεί καινοτομία, με τον σχεδιασμό και την αισθητική του, στον χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης.

Επίσης, με την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο, ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2008 και ως Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας.

 

Εγκαταστάσεις

Το σχολείο εκτείνεται μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, μακριά από τους θορύβους της πόλης με μοναδική θέα το βουνό του Χορτιάτη, τον ευρύτερο κάμπο Θέρμης-Τριαδίου και όλον τον Θερμαϊκό.

Η φύση, που βρίσκεται γύρω από τις εγκαταστάσεις, δίνει στους παιδαγωγούς την ευκαιρία να επεκτείνουν πολλές φορές τις μαθησιακές τους δραστηριότητες έξω, στους κατάλληλα διαμορφωμένους αύλειους χώρους. Τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με τον φυσικό κόσμο με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ακόμη περισσότερο η αίσθηση της περιέργειας και της ανακάλυψης.

 

 

Ο εξωτερικός χώρος περιλαμβάνει παιδικές χαρές, χώρους αναψυχής, γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5, φάρμα με οικόσιτα ζώα και λαχανόκηπο.

Ο εσωτερικός χώρος περιλαμβάνει αίθουσες δημιουργικής απασχόλησης, χώρους υγιεινής, μαγειρεία, τραπεζαρία, αίθουσα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και μουσικής, γυμναστήριο, αίθουσα μπαλέτου – TAE KWON DO – θεατρικού παιχνιδιού, αίθριο για παιχνίδι και εκδηλώσεις, χώρο ανάγνωσης παραμυθιού, χώρο κουκλοθεάτρου και δραματοποίησης, θεατρική σκηνή, αναρρωτήριο, αίθουσα ύπνου.

 

   

 

Τα τμήματα

Τα τμήματα στο ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ είναι χωρισμένα σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες:

 • 2-3 ετών (μικρά προ-προνήπια),
 • 3-4 ετών (προ-προνήπια),
 • 4-5 ετών (προνήπια) και
 • 5-6 ετών (νήπια)

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται σε κάθε ηλικία στις εξατομικευμένες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών.

Περισσότερες πληροφορίες για τα τμήματα μπορείτε να βρείτε εδώ. 

 

Τα προγράμματα

Ένα μεγάλο μέρος της κάθε μέρας είναι αφιερωμένο σε παιχνίδια βιωματικά, τα οποία σκοπό έχουν να διδάξουν στα παιδιά να μοιράζονται, να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται. Η φυσική τους περιέργεια και η ανάγκη τους για δημιουργία καλλιεργούνται καθώς εξερευνούν το σχολικό περιβάλλον, κερδίζουν εμπειρίες και αποκτούν τις πρώτες τους γνώσεις, συμμετέχοντας σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα.

 

 

Η γλώσσα, τα μαθηματικά, τα θεματικά projects, οι εικαστικές τέχνες, τα ψυχοκινητικά παιχνίδια, οι φυσικές επιστήμες, η περιβαλλοντική και μουσειακή εκπαίδευση, τα παιχνίδια ρόλων, η μουσική, τα αγγλικά, το ελεύθερο παιχνίδι, οι εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές και η σωματική άσκηση τόσο στο γυμναστήριο όσο και έξω στη φύση αποτελούν τα βασικά στοιχεία του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Επιπλέον τα παιδιά από 4 και πάνω μπορούν να επιλέξουν τη συμμετοχή τους σε κάποιο από τα clubs που προσφέρονται στο σχολείο όπως ΤaeKwonDo, Μπαλέτο, Θεατρικό παιχνίδι με Αγγειοπλαστική.

 

Εδώ…

Τα παιδιά φυτεύουν ζαρζαβατικά στον Λαχανόκηπο ενώ τα καρύδια των δέντρων μετατρέπονται κάποιες φορές σε υπέροχα καρυδοτρουφάκια.

Γονείς και παιδιά συμμετέχουν σε διάφορα project, που εμπνέονται οι άνθρωποι του σχολείου, με στόχο να παίξουν, να γελάσουν και να μάθουν όλοι μαζί. 

Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και εξοικειώνονται με υγιεινά υλικά.

Φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, σχεδιασμένες από το σχολείο, γίνονται κατά διαστήματα αφορμές για να συζητηθούν σημαντικά ζητήματα και να προσφέρουν μικροί και μεγάλοι σε κοινωνικές δομές.

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές των παιδιών είναι ένα παράθυρο προς τη γνώση και τη φαντασία και γι’ αυτό σχεδιάζονται με ιδιαίτερη φροντίδα και ενθουσιασμό.

Η εξατομικευμένη ενημέρωση των γονιών, η συμβουλευτική υποστήριξη, τα σεμινάρια με ευρεία θεματολογία αλλά και οι γιορτές συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη αλληλεπίδραση του παιδικού σταθμού και της οικογένειας.

 

 

Γνωρίστε από κοντά το Παιδικόραμα

Κοιτάζοντας πίσω στη δική μας παιδική ζωή, θα ανακαλύψουμε ότι μερικές από τις δυνατότερες αναμνήσεις μας προέρχονται από την σχολική μας ζωή. Είναι το μέρος στο οποίο δημιουργούμε τους πρώτους μας φίλους, μερικές από τις πιο δυνατές μας συνήθειες αλλά και τις πεποιθήσεις που κουβαλάμε σε όλη μας τη ζωή.

Γνωρίστε από κοντά τους ανθρώπους και τις εγκαταστάσεις του παιδικού σταθμού ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ και μαζί με το παιδί σας, αποφασίστε για τη φωλιά που θα φιλοξενήσει τη δική του πρωτοσχολική εμπειρία.

 

Οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2020-2021 ξεκινούν τον Μάρτιο.

 

 

Βρείτε το Παιδικόραμα

Τ: 2310 486 333, 2310 466 813

W: www.paidikorama.gr

F: www.facebook.com/paidikorama/

 

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

SKYLIFE: Ένας νέος χώρος στην Καλαμαριά που αγκαλιάζει τη δημιουργικότητα μικρών και μεγάλων!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Ένας νέος, πρωτοποριακός χώρος άνοιξε στην Καλαμαριά με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια!

Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένα παιδί στη σημερινή εποχή είναι απεριόριστες. Οι γονείς βλέπουν πολλές επιλογές να ανοίγονται μπροστά τους, προσφέρουν στα παιδιά τους περισσότερα αγαθά από κάθε άλλη εποχή και όμως νιώθουν συχνά ανικανοποίητοι αλλά και γεμάτοι ενοχές και κούραση. Ο χρόνος με τα παιδιά τους είναι περιορισμένος και συχνά όχι ποιοτικός και ουσιαστικός. Σε όλα αυτά προστίθεται και ο ανεπαρκής χρόνος για τους ίδιους.

Με αυτή την οπτική στην καρδιά, η Μαρία Μπέφα, δημιούργησε το Skylife στην Καλαμαριά, με στόχο να υπάρχει ένας χώρος όπου όλα τα μέλη της οικογένειας θα μπορούν να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να αναπτυχθούν. Το Skylife είναι ένας πολυχώρος για μικρούς και μεγάλους, που είναι ανοιχτοί στη μάθηση, το παιχνίδι, την αλληλεπίδραση και την εξερεύνηση. Απευθύνεται σε όλους αυτούς που έχουν ανάγκη να βρίσκουν δημιουργική διέξοδο στη ζωή τους και να ανακαλύπτουν τρόπους να επικοινωνούν ουσιαστικά. Αγκαλιάζει όλη την οικογένεια και χαίρεται να τους βλέπει να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο.

 

 

Η Μαρία Μπέφα, με σπουδές στην Ψυχολογία, οραματίστηκε έναν Πολυχώρο, όπου σε τέσσερα επίπεδα ανοίγονται προοπτικές μάθησης, άσκησης και εξέλιξης για όλους. Θαυμάζω το νέο της αυτό δημιούργημα και όταν τη ρωτάω τι την κάνει περήφανη, μου λέει:

 

“Είμαι περήφανη για τους ανθρώπους που έχω στην ομάδα μου και για την ιδέα μου και πήρε σάρκα και οστά. Για μένα έχουν σημασία οι άνθρωποι και όχι τα αντικείμενα.”

 

Δε μπορείς ωστόσο να αγνοήσεις τις λεπτομέρειες των χώρων, που έχει επιμεληθεί η ίδια, και που δείχνουν την αγάπη της για το κάθε τι που την περιτριγυρίζει.

 

 

Μέσα από πληθώρα δημιουργικών δραστηριοτήτων, παιδιά και ενήλικες εξερευνούν, πειραματίζονται, κατασκευάζουν και παίζουν, παίρνοντας κατάλληλα ερεθίσματα για να αναπτυχθούν ολιστικά οι τόσο απαραίτητες ανάγκες και ικανότητές τους.

 

 

Οι χώροι

Σε κάθε όροφο θα ανακαλύψεις και έναν διαφορετικό κόσμο: ο χώρος για τα παιδιά, όπου λιτά χρώματα και διακριτικές γωνιές υποστηρίζουν τη μάθηση και την εξερεύνηση, ο χώρος για τους μεγάλους, που μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τμήματα άσκησης αλλά και δημιουργικής ενασχόλησης, ο χώρος για συνέδρια και ημερίδες για επιμορφωτικά -και όχι μόνο – σεμινάρια και τέλος ο ισόγειος χώρος του καφέ.

Το καφέ

Αν ως γονιός δεν επιθυμείς αρχικά να συμμετέχεις σε κάποια δραστηριότητα, θα μπορείς να καθίσεις αναπαυτικά στο ιδιαίτερο καφέ του Skylife και να απολαύσεις το ρόφημά σου (διαθέτει μια ποικιλία από γευστικά και υγιεινά σνακ και ποτά) και παράλληλα να εργαστείς στον υπολογιστή σου, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να συζητήσεις με τους ανθρώπους του Skylife για θέματα που σε προβληματίζουν ή απλώς να χαλαρώσεις με έναν φίλο σου! Μπορείς όμως να το επισκεφτείς καθόλη τη διάρκεια της μέρας (είναι ανοιχτό από τις 08:00-22:00) για ένα ραντεβού ή για να εργαστείς από εκεί.

Ξεφύλισσε ωστόσο το πρόγραμμα με τα τμήματα, είναι σίγουρο ότι θα παρσυρθείς σε δημιουργικές δραστηριότητες!

 

Φιλοσοφία του Skylife

Η φιλοσοφία του Skylife, κινείται γύρω από έναν πρωταρχικό στόχο: να αναπτυχθούν ελεύθερες και ισορροπημένες προσωπικότητες. Μέσα από εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες στοχεύει να καλλιεργήσει σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες και να διδάξει τις αξίες της ομαδικότητας, της κατανόησης και της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης.

 

Εσύ πότε θα το γνωρίσεις από κοντά;

Για να συμμετέχεις (εσύ ή το παιδί σου) σε ένα (ή και περισσότερα) τμήματα του Skylife,  δεν έχεις παρά να δεις όλα τα τμήματα του εδώ, να το ακολουθήσεις στο Facebook και στο Instagram και τέλος να περάσετε οικογενεαικώς από κοντά για να δείτε το χώρο και να αποφασίσετε αυτό που σας ταιριάζει!

Θα το βρεις στην οδό Καλαβρύτων 28, στην Καλαμαριά.

Τ: 2310 430335

www.skylife.gr

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

PlayTogether: Βρέφη και νήπια έχουν το στέκι τους!

Γράφει η  Ιωάννα Σεραφειμίδου

Να σας συστήσω τη Γιώτα και τη Μαρία, τα κορίτσια του PlayTogether!

Το PlayTogether είναι ένας μοναδικός και ιδιαίτερος χώρος, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια από τη Δέσποινα Χαλά, για τα πολύ μικρά μωράκια και τους γονείς τους. Εδώ και λίγους μήνες (Οκτώβριος 2019) πήραν τη σκυτάλη από τη Δέσποινα, η Γιώτα και η Μαρία και ανέλαβαν ένα νέο εγχείρημα στη ζωή τους.

Το Playtogether δεν είναι ένας συνηθισμένος παιδότοπος. Πρόκειται για έναν ασφαλή χώρο παιχνιδιού για βρέφη και νήπια, όπου προωθείται το ήρεμο, δημιουργικό και ελεύθερο παιχνίδι παρέα με τους γονείς. Έτσι, ο γονιός μπορεί να συμμετέχει στο παιχνίδι του παιδιού του ή να απολαύσει το ρόφημά του. Ο ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι, σε συνδυασμό με τις δημιουργικές δραστηριότητες, που διοργανώνονται στον χώρο, προσφέρουν ποιοτικό χρόνο και τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να ανακαλύψουν τον κόσμο που μόλις αντικρίζουν.

Η Μαρία και η Γιώτα λοιπόν, πατώντας πάνω στον δρόμο που άνοιξε η Δέσποινα, έρχονται να φέρουν τις δικές τους φρέσκες ιδέες στο ήδη αγαπητό PlayTogether. Τα κορίτσια δεν είναι τυχαία οι νέες ιδιοκτήτριες του χώρου! Ως επαγγελματίες παιδαγωγοί έχουν πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας και το πιο σημαντικό είναι ότι θα τις δείτε πάντα να σας καλωσορίζουν στον χώρο τους με χαμόγελο και διάθεση για παιχνίδι.

 

Τι μπορούν να κάνουν γονείς και μωράκια στο χώρο του PlayTogether:

 • να απολαμβάνουν το παιχνίδι παρέα.
 • να ανακαλύπτουν τη χαρά της δημιουργίας συμμετέχοντας στις δράσεις και τα επιμορφωτικά προγράμματα του χώρου.
 • να μοιράζονται ποιοτικό χρόνο και εμπειρίες.

 

Σημαντικές πληροφορίες για το PlayTogether:
 • Το καλύτερο παιχνίδι γίνεται μόνο με καλτσάκια: Το PlayTogether είναι παιδότοπος που γονείς και μωράκια αφήνουν τα παπουτσάκια τους στην είσοδο και απολαμβάνουν τα παιχνίδια τους σε καθαρό δάπεδο.
 • Μόνο με Αγάπη και Σεβασμό: Απαγορεύεται στον χώρο αυστηρά η σωματική και λεκτική βία.
 • Προσεγμένο και Υγιεινό Μενού: Το μενού που προσφέρεται στα παιδάκια είναι χωρίς ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά, ενώ υπάρχουν και επιλογές σε προϊόντα απαλλαγμένα από γλουτένη.
 • Με την πιστοποίηση της ΕΒΕΤΑΜ: Ο χώρος είναι πιστοποιημένος για την ασφάλειά του, από την ΕΒΕΤΑΜ.
 • Υπάρχει εύκολη πρόσβαση για άτομα με κινητικές δυσκολίες καθώς και ξεχωριστό WC για ΑΜΕΑ.

 

Ο χώρος φιλοξενεί:

 • Δημιουργικές δραστηριότητες για γονείς και βρέφη/νήπια (3 μηνών – 5 ετών)
 • Ενημερωτικές συναντήσεις
 • Παραστάσεις
 • Πάρτι
 • Εκδηλώσεις

Στο Playtogether διοργανώνονται πολύ συχνά εκδηλώσεις και δρώμενα για τα βρέφη και τα μωράκια αλλά και τους γονείς τους. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του PlayTogether εδώ, αλλά μην παραλείψετε να το ακολουθήστε και στο Facebook και το Instagram!

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

PlayLab: ένας χώρος στα δυτικά της πόλης, που σε γεμίζει αισιοδοξία!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Κυρίες και Κύριοι!

Σας παρουσιάζω τη Φωτεινή και τη Νατάσα. Τη Νατάσα και τη Φωτεινή. Δύο νέα, φωτεινά και ικανά κορίτσια που κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα! Μη φανταστείτε κάπου μακριά από εδώ, όχι! Zουν και κινούνται ανάμεσά μας!

Η ιστορία ξεκινάει με μια φιλία που κρατάει πολλά χρόνια και σηματοδοτείται από τις κοινές τους σπουδές στη Φιλοσοφική. Εκεί γνωρίστηκαν, ταίριαξαν και άρχισαν να μοιράζονται τις κοινές τους αντιλήψεις για την εκπαίδευση αλλά και τη ζωή.

Η Φωτεινή έκανε στη συνέχεια Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία και η Νατάσα στη Σχολική Ψυχολογία.  Ενώ η Φωτεινή αποκτούσε εμπειρία στην εκπαίδευση και διδασκαλία παιδιών όλων των σχολικών βαθμίδων (και αποκτούσε και τη δική της οικογένεια) η Νατάσα, παράλληλα με το έργο της στo «Make A wish Greece», έκανε μετεκπαίδευση στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, Playtherapy – Παιγνιοθεραπεία, την οποία και ασκεί σήμερα με μεγάλη αγάπη.

 

 

Τον Οκτώβριο του 2018 δημιούργησαν το PlayLab, μετά από προσεκτική αναζήτηση, ως ένα πολυεπίπεδο κέντρο δημιουργίας και έκφρασης των παιδιών. Βρίσκεται στην καρδιά του Ευόσμου, στα Δυτικά της πόλης, σε ένα φωτεινό, παραδεισένιο χώρο, με μίνιμαλ αισθητική και καλοσχεδιασμένες γωνιές που ενισχύουν το παιχνίδι και την εξερεύνηση.

Και οι δυο φέρνουν μέσα στο PlayLab τη γνώση τους, την εμπειρία τους, την αγάπη τους για τα παιδιά, τους ανθρώπους και το παιχνίδι της ζωής. Αρκεί να τις γνωρίσεις για να καταλάβεις τις αποσκευές που κουβαλούν μαζί τους!

 

 

Το PlayLab δεν είναι ένας απλός χώρος δημιουργικής απασχόλησης. Το PlayLab είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Εδώ θα βρεις ένα πλούσιο και δομημένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά από 10 μηνών έως 12 ετών με στόχο μια πολύπλευρη και ολιστική ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Όμως εδώ οι γονείς δε μένουν απ’ έξω. Σκοπός του PlayLab είναι να τους ενσωματώσει στο παιχνίδι και στη δημιουργική ανάπτυξη των παιδιών τους και να τους προσφέρει, με παιγνιώδη τρόπο, τα εργαλεία για να αποκωδικοποιήσουν τις συμπεριφορές των παιδιών τους αλλά και να χαρούν τη ζωή μαζί με αυτά.

Στόχος και όραμα του PlayLab είναι μικροί και μεγάλοι να μαθαίνουν και να αγαπούν τον εαυτό τους και να εκφράζουν το μέγιστο δυναμικό τους, μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική έκφραση.

 

Στο PlayLab θα ανακαλύψεις ακόμα:

 • Βιωματικά group εφήβων – «ταξίδια αυτογνωσίας»
 • Βιωματικά group γονέων – «εμείς & τα παιδιά μας»
 • Ψυχοθεραπεία/ Παιγνιοθεραπεία παιδιών & εφήβων
 • Συμβουλευτική γονέων
 • Σεμινάρια
 • Εκδηλώσεις/ Party

 

Είστε όλοι καλεσμένοι για μια γνωριμία με το PlayLab, όπου η Νατάσα και η Φωτεινή θα χαρούν να σας υποδεχτούν, να σας ξεναγήσουν και να μοιραστούν μαζί σας τη φιλοσοφία τους. Εδώ θα βρείτε όλα τα τμήματά τους και το πρόγραμμα της χρονιάς.

 

Τι περιμένεις;

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το PlayLab και τα τμήματά του θα βρεις εδώ. 

 

 

Photo credits: arteditre.gr

#piglampidesadvertorial

 

ΡΟΔΑΝΙ: ένα εργαστήρι τέχνης για το παιδί και την οικογένεια.

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

& απαντάει στις ερωτήσεις της η Παρασκευή Καρακίτσιου

Φωτογραφίες arteditre

Το Ροδάνι είναι ένα ηλιόλουστο και χαρούμενο εργαστήρι τέχνης για το παιδί και την οικογένεια. Η Παρασκευή Καρακίτσιου, η ψυχή του εργαστηρίου, είναι ψυχολόγος και παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας. Σε υποδέχεται πάντα με ένα μεγάλο χαμόγελο. Αφήνεσαι στο ρυθμό της, χαλαρώνεις μέσα στο χώρο και εμπλέκεσαι άθελά σου στην εμπειρία του παιχνιδιού.

Η Παρασκευή δίνει μεγάλη έμφαση στην παιδαγωγική αξία των Τεχνών στη Εκπαίδευση των μικρών παιδιών αλλά και στην ποιοτική συνύπαρξη όλης της οικογένειας. Υποδέχεται νέους γονείς μαζί με τα βρέφη και τα μικρά παιδιά τους και τη σκυτάλη παίρνει το παιχνίδι με τα χρώματα, τα εργαλεία, τις μπάλες, τα κουτιά που γίνονται αντικείμενα, τα υφάσματα και τις κορδέλες, τους ήχους και τη σιωπή.

Ο χώρος είναι φωτεινός, ζεστός, φιλικός και εμπνέει για παιχνίδι. Εδώ ξεχνάς για λίγο τα πρέπει και αφήνεσαι στα θέλω. Γίνεσαι παιδί μαζί με το παιδί σου και συνδέεσαι μαζί του μέσα από το παιχνίδι και τις τέχνες.

Τα προγράμματα προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας περιλαμβάνουν απογευματινά εργαστήρια τα οποία συνθέτουν τις τέχνες τους θεάτρου, του χορού και της μουσικής και της αισθητικής αγωγής σε δημιουργικούς κύκλους. Μετά τα τέλος των προγραμμάτων οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στο χώρο και να παίξουν μαζί με τα παιδιά τους με τα παιχνίδια που βρίσκονται στο χώρο. Επίσης στο χώρο υπάρχει και βιβλιοθήκη με πολύ ωραία αναγνώσματα.

Φυσικά εδώ μπορείς να οργανώσεις και το παιδικό πάρτι του παιδιού σου! Ο χώρος φιλοξενεί άνετα έως 30 παιδιά καθώς και τους γονείς/συνοδούς τους, οι οποίοι μπορούν να βρίσκονται στην ξεχωριστή αίθουσα –καφέ, καθώς τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά.

Της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τα αγαπημένα της.

 

 

τρία αποφθέγματα που την εμπνέουν

 • «Το παιχνίδι είναι η εργασία της παιδικής ηλικίας» –Jean Piaget, Ψυχολόγος Ερευνητής της γνωστικής ανάπτυξης του παιδιού

Γιατί τόσο συχνά ξεχνάμε πως το παιχνίδι δεν είναι μόνο δικαίωμα του παιδιού αλλά και ο τρόπος του να μαθαίνει, να ανακαλύπτει τον κόσμο και να εξελίσσεται ψυχοσυναισθηματικά. Ότι ακριβώς δηλαδή θα έπρεπε να είναι και η εργασία για έναν ενήλικα.

 

 

 • «Κάθε συμπεριφορά του παιδιού είναι γλώσσα που θα πρέπει να αποκωδικοποιηθεί» Françoise Dolto, παιδίατρος και ψυχαναλύτρια.

Γιατί γλώσσα είναι όλα: είναι το κλάμα του βρέφους, το πείσμα του νηπίου, οι φανταστικές ιστορίες του μικρού παιδιού γεμάτες συμβολισμούς και παραδοξολογίες. Γλώσσα είναι όλα όσα επικοινωνούνται ανάμεσα στο γονέα και το παιδί, αυτά που η λογική μας μεταφράζει και η αγάπη μας κατανοεί.

 • «Τα παραμύθια χρησιμεύουν στα μαθηματικά όπως και τα μαθηματικά στα παραμύθια» Gianni Rodari, παιδαγωγός, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. 

Γιατί οι τέχνες (αφήγηση, κουκλοθέατρο, θέατρικό παιχνίδι, χορός, μουσική) προσφέρουν στο παιδί την καλλιέργεια της αποκλίνουσας και δημιουργικής σκέψης, η οποία αποτελεί μια σπίθα για να ανάψει η φλόγα της της έρευνας και της μάθησης.

 

 

Τρία Βιβλία που ανοίγει συχνά και τα προτείνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς γιατί αποτελούν ανοιχτούς διαλόγους γύρω από ζητήματα οικογένειας, παιδικής ηλικίας και συμβολικού παιχνιδιού

 

Τρία τραγούδια που προτείνει για παιδικό πάρτι από την παιδική συλλογή της Putumayo World Music:

 

 

 

Τρεις οικογενειακές ταινίες anime του Ιάπωνα δημιουργού Χαγιάο Μιγιαζάκι που αγαπά να βλέπει ξανά και ξανά, γιατί συνδυάζουν την φαντασία και ευαίσθητα μηνύματα σε όμορφες εικόνες (για μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού)

 

 

Τρεις Πρωτοβουλίες Κοινωνικών Οργανώσεων της πόλης τις οποίες θαυμάζει γιατί το σημαντικό τους έργο συνδέει τον κοινωνικό ιστό προς το όφελος όλων

 

 

Ενημερώσου για τα τμήματα στο Ροδάνι, κάνοντας κλικ εδώ

 

 Λίγα λόγια για την Παρασκευή Καρακίτσιου

Η Παρασκευή Καρακίτσιου σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και Παιδαγωγική στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει ειδικευτεί στο θεατρικό παιχνίδι και το κουκλοθέατρο και έχει συνεργαστεί με  σχολεία, δήμους και ιδιωτικούς φορείς στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στην εμψύχωση, μέσω των Τεχνών, ομάδων  παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως υπεύθυνη της παιδαγωγικής ομάδας στο Ροδάνι-Εργαστήρι Τεχνών καθώς και ως εξωτερικός συνεργάτης της ΜΚΟ Άρσις.

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Πρότυπα Κέντρα Edutainment στην εκμάθηση αγγλικών

 

Το 1996 ιδρύθηκε από τη Ρούλα Κυριακίδου το Σύγχρονο Κέντρο Γλώσσας «Κυριακίδου» στην Τούμπα. Όραμά της ήταν να γίνει ένα πραγματικό σχολείο, που όχι απλώς θα βοηθάει τα παιδιά να μάθουν αγγλικά αλλά θα τα βοηθάει να εξερευνήσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες και να υλοποιήσουν τους στόχους τους. Η ανήσυχη και δημιουργική Ρούλα Κυριακίδου, θέλοντας να προσφέρει ουσιαστική γνώση σε ακόμα περισσότερα παιδιά, κατεβαίνει το 2017 στην καρδιά της πόλης, με ένα νέο σχολείο, το Kyriakidou Downtown, το οποίο είναι αποτελεί ένα Πρότυπο Κέντρο Εdutainment (education + entertainment).

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Κυριακίδου είναι κάτι παραπάνω από χώροι εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας. Αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που πατάς το πόδι σου μέσα στο χώρο. Από τα χρώματα, τη διακόσμηση, τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν, τους δασκάλους, την ίδια τη Ρούλα, που όλοι (μικροί και μεγάλοι, δάσκαλοι και γονείς) μιλούν για αυτή με το μικρό της όνομα.

 

 

«Αυτό που ξεκινά σαν ένα παιχνίδι και εξάσκηση γλώσσας, προχωρά στην πραγματική ουσία της εκπαίδευσης: τον προβληματισμό και την αναζήτηση των σημαντικών αξιών της ζωής μας.  Σε όλο αυτό το ταξίδι η γλώσσα παίζει τον πραγματικό της  ρόλο και  βρίσκει τη θέση που της ταιριάζει. Δεν είναι γραμματική, δεν είναι λεξιλόγιο, δεν είναι εξετάσεις. Είναι επικοινωνία με τον διπλανό, με αυτόν που πρέπει  να συνεργαστώ, με αυτόν που διαφωνώ αλλά πρέπει να τον ακούσω, να τον καταλάβω και ίσως να τον πείσω.»

 

 

Το εκπαιδευτικό υλικό

Πέρα από το βιβλίο των αγγλικών και το λογισμικό των βιβλίων στον διαδραστικό πίνακα,  τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Κυριακίδου εισάγουν το δικό τους λογισμικό, όπου με τη βοήθεια μασκότ και διαδραστικών ιστοριών βοηθούν τα παιδιά στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας μέσα από ένα παιχνιώδη τρόπο. Εδώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση τόσο στο γραπτό όσο και στο προφορικό λόγο.

 

 

«Στο σχολείο έχει υποτιμηθεί πολύ η έκθεση και τα παιδιά μαθαίνουν απλώς να συγκεντρώνουν γνώσεις, τύπους κλπ. Στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Κυριακίδου δίνουμε ιδαίτερη έμφαση στον γραπτό λόγο, μέσα από συνταγές, δελτία τύπου, γράμματα αλληλογραφίας κλπ. Τα παιδιά όμως μαθαίνουν να διορθώνουν και μόνα τους τα γραπτά τους. Με τη βοήθεια ειδικών συμβόλων, που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά αναζητούν (μόνα ή με τη βοήθεια της ομάδας) τα «λάθη» τους.  Γίνεται έτσι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι.»

 

Οι γονείς

Οι γονείς συχνά αναρωτιούνται. Πότε να αρχίσει το παιδί μου αγγλικά;

“Όταν έχει μάθει το παιδί να γράφει και να διαβάζει ελληνικά (τη μητρική του γλώσσα) άνετα”, είναι η απάντηση. “Αυτό για το 90% των παιδιών συμβαίνει ολοκληρώνοντας τη Β Δημοτικού. Τα παιδιά μπορεί να αρπάζουν εύκολα την ξένη γλώσσα σε μικρή ηλικία, στις περιπτώσεις που βρίσκονται σε ξενόγλωσσο περιβάλλον. Αυτό δε συμβαίνει όμως με 3-4 ώρες την εβδομάδα σε ένα φροντιστήριο. Η ξένη γλώσσα δεν είναι μια λίστα λέξεων, αλλά η ικανότητα να μπορείς να εκφραστείς με απλές λέξεις στην κατάλληλη περίσταση.”

Σε ότι αφορά τα ιδιαίτερα τονίζουν πως οι ίδιοι πιστεύουν στη δύναμη της μάθησης μέσα από ένα ομαδικό και οργανωμένο πλαίσιο. Ο μαθητής δε μαθαίνει μόνο από τον καθηγητή, υποστηρίζουν,  αλλά κυρίως από την αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές του, όπου και αποσκοπούν όλες οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας.

 

Edutainment

Καινοτομία των Κέντρων Ξένων Γλωσσών Κυριακίδου είναι το πρόγραμμα Edutainment.  Στη διάρκεια ενός τρίωρου, τα παιδιά, πέρα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία πολιτισμού στα οποία εκτίθενται μέσα από διαδραστικές και βιωματικές δραστηριότητες, ουσιαστικά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να εκφράζονται, να επικοινωνούν. Κάθε ενότητα κλείνει με δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού, το οποίο απελευθερώνει ακόμα και τα πιο διστακτικά παιδιά, αφού είναι ξεκάθαρο ότι δεν «εξετάζονται» στα αγγλικά, αλλά «παίζουν» ένα ρόλο και αυτό τα βοηθάει, για να εκφράσουν πράγματα που ξέρουν, αλλά σε όποια άλλη κατάσταση θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν.

Ανάλογα με το επίπεδό τους στα αγγλικά, από Α1 έως Β2, επιλέγουν το αντίστοιχο εργαστήρι και παρακολουθούν μία ή περισσότερες από τις αυτοτελείς 3ωρες ενότητες.

Το πρόγραμμα Edutainment ξεχώρισε στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Education Leaders Awards» και βραβεύτηκε στις 18 Μαΐου 2018 ως ‘Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία’.

Το πρόγραμμα αφορά παιδιά 10-15 ετών και διαρκεί  3 ώρες (ημέρες Σάββατο και Κυριακή κατόπιν συνεννόησης με τα παιδιά και τους γονείς)

 

«Τα παιδιά έχουν συχνά, ακόμα και σε αυτή τη μικρή ηλικία, μειωμένη αυτοπεποίθηση και συστολές. Αυτό που θέλουμε μέσα από τα προγράμματά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον, όπου τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και το γέλιο θα μάθουν την αγγλική γλώσσα αλλά το σημαντικότερο: θα επανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους»

 

Τα πτυχία

Στόχος των Κέντρων Ξένων Γλωσσών Κυριακίδου είναι τα πτυχία των μαθητών τους να εναρμονίζονται με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Γλωσσομάθειας και να αναγωρίζονται παντού, χωρίς καμία αμφισβήτηση. Κατάκτηςη πτυχίων: Lower (Cambridge & Michigan), CAE (Adanced, Cambridge), CPE (Proficiency, Cambridge και ECPE (proficiency, Michigan). εδώ γίνεται και προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Αρχές Σεπτεμβρίου γίνονται τα επαναληπτικά τμήματα και δημιουργούνται τα νέα τμήματα. Μπορείτε να κλείσετε ένα ΡΑΝΤΕΒΟΥ αξιολόγησης, όπου το παιδί θα μπορέσει να γνωρίσει το χώρο και τη δασκάλα του.

Ενημερωθείτε επίσης για το Κέντρο Μελέτης για παιδιά Δημοτικού.

Γνωρίστε τους εκπαιδευτικούς και μέρος του προγράμματος των Κέντρων Γλωσσών Κυριακίδου στο KIDOT Festival, μέσα από δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις: Mythical Creatures & London

 

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

THE KEY CREATIVE SCHOOL: Το πρώτο Νηπιαγωγείο Πολλαπλής Νοημοσύνης ανοίγει τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη

Έλενα Παπά, Δασκάλα και Εμπνεύστρια του The Key Creative School

 

Η Έλενα Παπά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης και συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη με το μεταπτυχιακό “Διεύθυνση και Διοίκηση Εκπαιδευτηρίων με Καινοτόμα Εκπαιδευτικά Συστήματα”.

Τόσο μέσα από το μεταπτυχιακό της όσο και αργότερα με την εμπειρία της σε σχολείο του Λονδίνου, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διαφορετικά Εκπαιδευτικά Συστήματα και να γνωρίσει στην πράξη τη Θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης. Η αγάπη της για τα παιδιά και ο θαυμασμός της για τον τρόπο που σκέφτονται, ήταν ο λόγος που ενστερνίστηκε την Πολλαπλή Νοημοσύνη και τον τρόπο που λειτουργεί στα παιδιά.

Με όνειρο λοιπόν τη δημιουργία ενός χώρου με βάση τα σκανδιναβικά πρότυπα, ενός χώρου που θα είναι διαδραστικός και εκπαιδευτικά αξιοποιήσιμος σε κάθε του γωνιά, που κάθε τάξη θα έχει τη δική της ιστορία, χρήση και λόγο ύπαρξης, που κάθε παιδί θαονειρεύεται να περνά τον χρόνο του, δημιούργησε το 2016 το The Key Creative School…το πρώτο Σχολείο Πολλαπλής Νοημοσύνης στην Θεσσαλονίκη.

 

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

 

Πολλαπλή Νοημοσύνη: τι είναι με απλά λόγια και τι διαφορετικό προσφέρει σαν μέσο εκπαίδευσης και διαπαιδαιγώγησης;

Η θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης αποτελεί μια κριτική θέση απέναντι στην άποψη, σύμφωνα με την οποία γεννιόμαστε με μια μόνο νοημοσύνη, την οποία δεν έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε και την οποία οι ψυχολόγοι μπορούν να μετρήσουν.

Σύμφωνα µε τη θεωρία αυτή, που βασίζεται σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ερευνών, η νοημοσύνη µας χωρίζεται σε εννιά τομείς οι οποίοι έχουν την έδρα τους σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου µας. Είναι εξίσου σημαντικοί, όχι όμως και το ίδιο αναπτυγμένοι σε κάθε άτομο.

Τα εννιά αυτά είδη νοημοσύνης προέκυψαν μετά από έρευνα του εγκεφάλου, της ανθρώπινης ανάπτυξης, της εξέλιξης και μετά από διαπολιτισμικές συγκρίσεις. Υποστηρίζεται, λοιπόν, ότι η νοημοσύνη είναι προϊόν μιας μακράς και συμμετοχικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της φύσης (βιολογικές δυνάμεις και κληρονομικές προδιαθέσεις) και της ανατροφής (περιβαλλοντικές δυνάμεις και εμπειρίες της ζωής).

Η νοημοσύνη δημιουργείται βιολογικά αλλά ο βαθμός ανάπτυξής της εξαρτάται από τις προσωπικές εμπειρίες του καθενός. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κανείς στη χρήση και ενίσχυση της νοημοσύνης και όσο καλύτερη καθοδήγηση και ενθάρρυνση δέχεται  μεσω της εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα νοημοσύνης.

 

Τα τέσσερα σημαντικότερα σημεία της θεωρίας της Πολλαπλής Νοημοσύνης του Γκάρντνερ είναι:

 • Κάθε άτομο έχει ένα συνδυασμό των εννέα ειδών νοημοσύνης. Αυτή η τυχαία κατάταξη των δυνάμεων και αδυναμιών καθιστά κάθε πρόσωπο μοναδικό με αποτέλεσμα κάθε τάξη να διαθέτει μια ποικιλομορφία σκέψης.
 • Κάθε άτομο μπορεί να αναπτύξει τις νοημοσύνες του σε επαρκές επίπεδο. Με ενθάρρυνση, εμπλουτισμό και κατάλληλη καθοδήγηση, οποιοσδήποτε μαθητής ή άτομο, μπορεί να αναπτύξει τις νοημοσύνες του.
 • Οι νοημοσύνες συνεργάζονται. Πάντα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
 • Καμιά νοημοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει μόνη της. Εξαιτίας γενετικών καταβολών και του περιβάλλοντος, δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που να έχουν το ίδιο προφίλ νοημοσύνης -ούτε ακόμη και οι απαράλλακτοι δίδυμοι- επειδή οι εμπειρίες τους είναι διαφορετικές και η νοημοσύνη τους συνεχώς εξελίσσεται. Για παράδειγμα, αν δυο άτομα διαθέτουν το ίδιο επίπεδο ισχυρής γλωσσικής νοημοσύνης, το ένα μπορεί να είναι καλύτερο στην ανάγνωση, ενώ το άλλο στο γραπτό λόγο.

 

Ποιά είναι όμως αυτά τα 9 είδη Νοημοσύνης;

Αρχικά ο Gardner είχε ξεχωρίσει επτά είδη νοημοσύνης, αλλά σε επόμενα βιβλία του πρόσθεσε άλλες δύο φτάνοντας τις εννέα. Σε αυτές λίγο αργότερα προστέθηκε και η συναισθηματική νοημοσύνη.

Πρόκειται για τις εξής: Λεκτική / γλωσσική νοημοσύνη (Verbal Linguistic Intelligence), Λογικό-μαθηματική νοημοσύνη (Logical- Mathematical Intelligence), Σωματική-κιναισθητική νοημοσύνη (Bodily-Kinesthetic Intelligence), Μουσική νοημοσύνη (musical intelligence), Διαπροσωπική νοημοσύνη (interpersonal intelligence), Ενδοπροσωπική νοημοσύνη (Intrapersonal intelligence), Χωρική ή Χωροταξική νοημοσύνη (spatial intelligence), Υπαρξιακή νοημοσύνη (existential Intelligence), Φυσιοκρατική νοημοσύνη (Naturalistic intelligence).

 

Πως θα λειτουργεί ένα Νηπιαγωγείο Πολλαπλής Νοημοσύνης και ποιοί είναι οι εκπαιδευτικοί του στόχοι; Τι θα κερδίσουν τα παιδιά μέσα από αυτή την εμπειρία;

Στόχος του Σχολείου μας είναι να ανακαλύψουμε το προφίλ Νοημοσύνης κάθε παιδιού, να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά ως μέσω μάθησης τα ήδη ανεπτυγμένα είδη Νοημοσύνης του αλλά και να δώσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα για ανάπτυξη και των υπόλοιπων ειδών Νοημοσύνης.

Έτσι σε κάθε θεματική προσέγγιση τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν κάθε μέρα τουλάχιστον ανάμεσα σε δύο διαφορετικές δραστηριότητες που προσεγγίζουν διαφορετικά είδη Νοημοσύνης και προσφέρουν την ίδια ευκαρία μάθησης, αλλά μέσω διαφορετικού αντικειμένου. Στο Σχολείο μας κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό και αυτό αποτελεί τη βάση μας για την εκπαίδευσή του.

Στο The Key Creative School έχουμε διαμορφώσει το Πρόγραμμα με βασική αρχή μας ότι “Σημασία δεν έχει πόσο Έξυπνος είσαι, αλλά που και πως είσαι Έξυπνος”, αναγνωρίζοντας ότι

Το κάθε παιδί είναι έξυπνο, απλά σε διαφορετικό τομέα.

Έτσι, διαμορφώνεται, μέσα στο χώρο του Νηπιαγωγείου, μια κοινωνία  ισότιμη, όπου το κάθε παιδί αισθάνεται ασφάλεια, αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό, αναπτύσσει κριτική σκέψη, έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τον τρόπο εκπαίδευσής του με αποτέλεσμα να αισθάνεται ικανό ότι τα καταφέρνει, αναπτύσσοντας εσωτερικά κίνητρα μάθησης που είναι και στόχος ενός αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος.

 

 

Υπάρχουν κάποια εμπόδια στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που καλείται να ξεπεράσει το Νηπιαγωγείο του The Key Creative School?

Ναι, κι αυτό γιατί ακόμα και ο Γκάρντνερ (εισηγητής της Θεωρίας της Πολλαπλής Νοημοσύνης) τονίζει το ρόλο του πολιτισμού στην ανάπτυξη κάθε είδους νοημοσύνης.  Κύριος «ένοχος» για την άνιση ανάπτυξή τους θεωρείται το σχολείο, που επικεντρώνεται στην καλλιέργεια δύο µόνο τύπων: γλωσσικής και λογικοµαθηµατικής, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν:

 • ο κάθε μαθητής να μαθαίνει με το δικό του τρόπο
 • ο δάσκαλος να διδάσκει με πολλαπλούς τρόπους

Για παράδειγμα, μια αρχή της φυσικής μπορεί να διδαχθεί στα παιδιά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Μέσα από τα μαθηματικά, τη λογική, τη γλώσσα, ένα διάγραμμα στον χώρο, μια άσκηση του σώματος. Έτσι θα γίνει κατανοητή.

Οι αρχές του Νηπιαγωγείου Πολλαπλής νοημοσύνης είναι ότι όλοι οι μαθητές είναι ευφυείς με τον δικό τους τρόπο και πρέπει:

 • να έχουν ευκαιρίες να χρησιμοποιούν την ευφυία τους • να αξιολογούνται με τρόπο δίκαιο ως προς τη νοημοσύνη • να έχουν ευκαιρίες να επιλύουν προβλήματα της πραγματικής ζωής • να διδάσκονται και να κατανοούν • να μαθαίνουν και να αναπτύσσουν τα είδη της προσωπικής τους νοημοσύνης σε μια κουλτούρα σεβασμού • να μαθαίνουν μέσω των διαφορετικών ειδών νοημοσύνης τους • να δείχνουν ικανότητα στις διαφορετικές ευφυίες.

 

Ποιος είναι ο ρόλος των γονιών κατά την εκπαιδευτική διαδικασία; Γίνονται και οι ίδιοι μαθητές; Μαθαίνουν και αυτοί να κατανονούν καλύτερα τα παιδιά τους;

Ο ρόλος των γονέων θεωρείται πάρα πολύ σημαντικός και συμμετοχικός, καθώς στόχος μας είναι η συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων στο δρόμο για την ανακάλυψη του προφιλ νοημοσύνης του κάθε παιδιού. Οι γονείς είναι οι καλύτεροι συνοδοιπόροι μας για τη διαμόρφωση μιας καλύτερης εκπαίδευσης τόσο των ίδιων, για την πλήρη αποδοχή των παιδιών τους, την ανακάλυψη των κλίσεών τους, τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, την μη σύγκριση των παιδιών τους με τα άλλα παιδιά, αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών να χρησιμοποιούν τα δυνατά τους σημεία για να εξελίσσονται ως ατόμα και να ενισχύουν με αυτό τον τρόπο τα αδύναμα. Ονειρό μας είναι ένα Σχολείο ανοιχτό στην Κοινωνία και τις Κοινωνικές Δομές που εντάσσει τα παιδιά σε αυτή και τα κάνει να νιώθουν ότι έχουν ‘φωνή’ και ‘δύναμη’ στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου με ίσες ευκαιρίες για όλους.

 

Έχεις σπουδάσει και εργαστεί στο Λονδίνο, πες μας δυο λόγια για την εμπειρία σου από το αγγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ποιες ομοιότητες και διαφορές εντοπίζεις με το ελληνικό;

Η εμπειρία μου στο Λονδίνο μπορώ να πω πώς ήταν και αυτή καταλυτική στο να ανακαλύψω την Θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης. Κι αυτό γιατί ερχόμενη σε επαφή με το Αγγλικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, ένα Σύστημα εκ διαμέτρου διαφορετικό από το ελληνικό, με έκανε να προβληματιστώ περαιτέρω και να αρχίσω να ψάχνω ποιός θα ήταν τελικά αυτός ο συνδυασμός που θα οδηγούσε στην καλύτερη και πιο ισότιμη εκπαίδευση των παιδιών.

Έτσι αν στην Ελλάδα για παράδειγμα το Εκπαιδευτικό Σύστημα θεωρείται κυρίως ”δασκαλοκεντρικό” στην Αγγλία τουλάχιστον στην Προσχολική Εκπαίδευση θεωρείται κυριώς ” παιδοκεντρικό” , μια συνεχής παρατήρηση των παιδιών και οργάνωση δραστηριοτήτων με βάση μόνο τις καθημερινές ενασχολήσεις του κάθε παιδιού κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων, σε σημείο όμως που χάνεται σε αρκετό βαθμό η δημιουργικότητα και η καθοδήγηση του εκπαιδευτικού σε  νέα εκπαιδευτικά μονοπάτια. Έτσι άρχισα να συνειδητοποιώ στην πράξη ότι δεν υπάρχει τέλειο Εκπαιδευτικό Σύστημα και ότι αυτό, αν υπήρχε, θα ήταν κάπου στη μέση Ελληνικού και Αγγλικού, ή ένας συνδυασμός και των δύο. Κάπως έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση μου και η ανακάλυψη της Θεωρίας της Πολλαπλής Νοημοσύνης.

 

 

Λένε πως οι Δανοί έχουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά, ενώ η Φιλανδία φημίζεται για το εκπαιδευτικό της σύστημα. Τι έχουν κάνει οι βόρειοι αυτοί λαοί και έχουν καταφέρει να σκοράρουν στην ενότητα «παιδί»;

Έχουν, ευτυχώς για αυτούς και δυστυχώς για μας, συνειδητοποιήσει πως ένα ευτυχισμένος άνθρωπος και αργότερα πετυχημένος επαγγελματίας δημιουργείται μόνο μέσα απο τα εσωτερικά κίνητρα για μάθηση και την ενεργητική ανακάλυψη αυτού του κόσμου.

Έχουν δημιουργήσει έτσι ένα Εκπαιδευτικό Σύστημα το οποίο δίνει χώρο και ποιοτικό χρόνο στα παιδιά να γίνουν οι ίδιοι ενεργητικά μέλη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, να αφομοιώνουν γνώσεις μέσω διαφορετικών αντικειμένων και κυριώς όλα αυτά κατα τη διάρκεια του σχολείου, αφήνοντας τους ελεύθερο χρόνο μετά από αυτό. Έχουν καταφέρει να κάνουν το Σχολείο αγαπητό στα παιδιά γιατί ανάμεσα στην προετοιμασία για τις εξετάσεις επιλέγουν την προετοιμασία για τη ζωή, γιατί  πιστεύουν στη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και το σύνθημα των δασκάλων τους είναι «Ας αφήσουμε τα παιδιά να είναι παιδιά». Δεν τους αγχώνει το διάβασμα μετά το σχολείο, ούτε έιναι αναγκασμένοι να κάθονται σε ένα θρανίο ακούγοντας παθητικά τον δάσκαλο, κι αυτό απο μόνο του αποτελέι μεγάλη καινοτομία και επιτυχία. Επιπρόσθετα η Αρχιτεκτονική των Σκανδιναβικών Σχολείων άρχισε να προβάλλει την ανάγκη για ποιοτικά φτιαγμένους χώρους σύμφωνους με τις ανάγκες κάθε ηλικακής ομάδας.Ποιό παιδί δε θα ανυπομονούσε να πάει σε ένα τέτοιο σχολείο;

«Ας αφήσουμε τα παιδιά να είναι παιδιά»

 

Το The Key Creative School ξεκίνησε τη λειτουργία του -και συνεχίζει- σαν ΚΔΑΠ. Μετά το σχολείο, ποιες είναι οι ανάγκες που έρχεται να καλύψει ένα ΚΔΑΠ;

Όπως προαναφέρθηκε το κενό που υπάρχει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα σήμερα, το οποίο προωθεί κυρίως την Λεκτική-Γλωσσική και Λογικομαθηματική Νοημοσύνη έρχεται να καλύψει το ”Τhe Key Creative School”  με τις απογευματινές δραστηριότητες του ΚΔΑΠ και να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά μέσα από καινοτόμες δράσεις και δραστηριότητες να ανακαλύψουν το προφιλ νοημοσύνης τους αλλά και να αναπτύξουν τα υπόλοιπα είδη. Στόχος μας είναι να ”ξεκλειδώσουμε” την πόρτα που οδηγεί τα παιδιά στο να μάθουν να αγαπούν την μάθηση και ”να μάθουν” πώς να μαθαίνουν με τον δικό τους τρόπο και με κίνητρο την εσωτερική τους ικανοποίηση ότι τα καταφέρνουν και αυτοβελτιώνονται.

 

Ποιες είναι ενδεικτικά οι δραστηριότητες που προσφέρει το The Key Creative School σαν ΚΔΑΠ και πες μας αν βασίζονται και αυτές στη θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης;

Όλο το πρόγραμμα του ΚΔΑΠ έχει εκπαιδευτικό ρόλο και υπόβαθρο και στηρίζεται στην Ανάπτυξη της Πολλαπλής Νοημοσύνης των παιδιών. Τα παιδιά ερχόμενα στον χώρο μας έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν σε ένα  τμήμα με βάση την ηλικία τους και να έρχονται δυο φορές την εβδομάδα στο ΚΔΑΠ παρακολουθόντας τμήματα Πολλαπλής Νοημοσύνης (υπάρχει και δυνατότητα συμμετοχής μέσω ΕΣΠΑ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα πλαίσια της κάθε θεματικής τα παιδιά ερχόμενα στον χώρο συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως Αρχιτεκτονικές Κατασκευές (Αναπτυξη Χωροταξικής Νοημοσύνης), Πειράματα (Ανάπτυξη Λογικομαθηματικής Νοημοσύνης), Θεατρικό Παιχνίδι (Ανάπτυξη Διαπροσωπικής Νοημοσύνης), Μουσική (Ανάπτυξη Μουσικης Νοημοσύνης), Χορός και Γυμναστική με Τραπολίνα (Ανάπτυξη Κιναισθητικής Νοημοσύνης) κ.ο.κ.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα στην Εκπαιδευτική ομάδα να παρατηρεί το κάθε παιδί μέσα από διαφορετικά εκπαιδευτικά αντικείμενα, να δημιουργεί δεσμούς με το παιδί και να ανακαλύπτει μαζί του με ποιό μέσο μαθαίνει καλύτερα, ποιο είδος Νοημοσύνης χρειάζεται ενίσχυση και με ποιόν τρόπο, ποιό είναι το Προφίλ Νοημοσύνης του.

 

 

Τι κάνει ένα παιδί και κατά συνέπεια έναν ενήλικο ευτυχισμένο;

Η κατα κύριο λόγο κάλυψη των παρακάτω αναγκών

 • Ανάγκη για Αγάπη
 • Ανάγκη για Ασφάλεια
 • Ανάγκη για Νέες Εμπειρίες και Ελευθερία στην Ανακάλυψη του Κόσμου
 • Ανάγκη για Αναγνώριση και Αποδοχή
 • Ανάγκη για Υπευθυνότητα

 

Που θα σας βρει κάποιος που ενδιαφέρεται να πάρει περισσότερες πληροφορίες;

Βρισκόμαστε στην Καλαμαριά και συγκεκριμένα στον Άγιο Παντελεήμονα, στην οδό Δαβάκη 42, Τ.Κ. 55133. Οι Εγγραφές μας τόσο στο Νηπιαγωγείο όσο και στο ΚΔΑΠ ξεκινάνε 27 Αυγούστου! Μπορείτε να μας βρείτε στο facebook ή να  επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 433 337

 

Αν θέλεις να διαβάσεις κάποια βιβλία που σχετίζονται με την Πολλαπλή Νοημοσύνη, μπορείς να αναζητήσεις κάποια προτεινόμενα βιβλία:

-Δραστηριότητες για την Υποστήριξη των Πολλαπλών Τύπων Νοημοσύνης στο Νηπιαγωγείο, ΦΙΠΣ ΠΑΤ- ΣΙΛΕΡ ΠΑΜ, Εκδόσεις: Σαββάλας

Πολλαπλή Νοημοσύνη, Ελένη Γαρυφαλάκη, Εκδόσεις Διόπτρα

– «On Teaching for Understanding: A Conversation with Howard Gardner» στο Authentic Learning, V. 50, N. 7, P . 4-7, April 1993, Brandt, R., διαθέσιμο στο διαδίκτυο

The frames of mind – Theory of multiple intelligences (1983), Gardner, H.

 

Δείτε το FacebookLive που κάναμε μαζί με την Έλενα Παπά

 

#piglampidesadvertorial

ECO SCHOOL ΜΠΛΕ ΜΕΛΙΣΣΑ: ένα ΚΔΑΠ στην Περαία που ανατρέπει τα δεδομένα στην εκπαίδευση

Γιώργος Κυριάκου, Δάσκαλος και Εμπνευστής του Eco School Μπλε Μέλισσα

Ο Γιώργος Κυριάκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ν.Ποτίδαια Χαλκιδικής. Από μικρός ενεπλάκη με τις τέχνες στο καλλιτεχνικό εργαστήριο του πατέρα του. Μεγαλώνοντας ασχολήθηκε επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο συμμετέχοντας σε κατηγορίες Α, Β και Γ εθνικής. Τα ερεθίσματα και τα βιώματα που είχε, τον ώθησαν στο να φοιτήσει και να αποφοιτήσει από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε κατά τη διάρκεια της φοίτησής του αλλά και έπειτα, με έρευνες σε σχέση με την εναλλακτική διδασκαλία των φυσικών επιστημών αλλά και της υπαίθριας εκπαίδευσης.  Αφού εργάστηκε σε διάφορα τοπικά σχολεία και ΚΔΑΠ της Θεσσαλονίκης, πήρε την απόφαση να μην φύγει στο εξωτερικό ακολουθώντας μεταπτυχιακές σπουδές και δουλειά, αλλά να παραμείνει Ελλάδα και να κάνει το σχολείο που ονειρευόταν: Το Eco School Μπλε Μέλισσα!

Δείτε εδώ το video μας από το Eco School Μπλέ Μέλισσα και τον Γιώργο Κυριάκου, σε ένα από τα Facebook Live μας.

 

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Γιώργο, είσαι δάσκαλος. Πώς επέλεξες αυτό το επάγγελμα και τι ήταν αυτό που σε ώθησε στη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου, όπως το Eco School Μπλε Μέλισσα;

Το διάλεξα γιατί πρώτα απ’ όλα δεν θεωρώ ότι «δουλεύω» όταν είμαι με τα παιδιά. Περιμένω να έρθει η επόμενη μέρα για να πάω σχολείο. Από πολύ μικρό με θυμάμαι να είμαι στο νηπιαγωγείο που δούλευε η μητέρα μου, όντας παιδί δημοτικού και να προσπαθώ να συντονίζω και να οργανώνω ομάδες νήπιων με παιχνίδια, αποστολές κτλ. Τώρα πια για εμένα είναι συνειδητή επιλογή επειδή στα ματιά μου είναι ένα από τα πιο ανθρωπιστικά επαγγέλματα, σε άμεση σχέση με τον άνθρωπο αλλά και στην ενδεχόμενη αλλαγή του, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

 

 

Πως προέκυψε το όνομα Μπλε Μέλισσα και τι σημαίνει Eco School;

Το όνομα Μπλε Μέλισσα είναι συμβολικό. Διαλέξαμε τη μέλισσα επειδή είναι ένα έντομο απαραίτητο για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα επιλεκτικό, καθώς πετάει από λουλούδι σε λουλούδι και ό,τι πιο πολύτιμο το φέρνει σπίτι της. Αυτό, μου φέρνει στο νου τη φιλοσοφία της υπαίθριας εκπαίδευσης. Όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε, τα φέρνουμε στο σχολείο μας κι εκεί τα επεξεργαζόμαστε. Επίσης, η εργασία της μέλισσας βασίζεται στη συνεργατικότητα και την ομαδική δουλειά, στοιχεία που θέλουμε να προωθήσουμε στο σχολείο μας. Παράλληλα, τονίζουμε το παγκόσμιο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια με την εξαφάνιση των μελισσών.

Όσον αφορά το χρώμα Μπλε, είναι και αυτό συμβολικό. Μας παραπέμπει στον ουρανό, τη θάλασσα, την ελευθερία και τη φιλοσοφία.

Το Eco School αποτελεί ένα οικολογικό σχολείο που στηρίζεται στην οικοφιλοσοφία. Κάθε ένα γράμμα της λέξης ECO είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι δηλώνει τις αρχές και τις βάσεις του σχολείου μας, καθώς και τα ρεύματα από τα οποία έχει επιρροές. Μιλάμε, λοιπόν, για το Experiential Critical Outdoor School ή αλλιώς, για το Βιωματικό Κριτικό Υπαίθριο Σχολείο.

 

Πες μας με λίγα λόγια τι είναι το ΚΔΑΠ και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται.

Οι δομές ΚΔΑΠ είναι κέντρα δημιουργικής απασχόληση παιδιών, που λειτουργούν όλο το χρόνο, δωρεάν μέσω ΕΣΠΑ. Τα ωράρια λειτουργίας κατά τη χειμερινή περίοδο είναι 13:00 με 21:00 και κατά τη θερινή περίοδο, 07:30 με 16:00. Για εμάς, βέβαια, είναι κάτι παραπάνω από ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης. Είναι ένα σχολείο όπως θα έπρεπε να είναι όλα τα σχολεία. Μέσα στην κοινωνία, παιδοκεντρικό, που να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ οικογένειας και σχολείου και να προσπαθεί να καλύψει τα κενά της ήδη υπάρχουσας τυπικής εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη ατομικά και συνολικά τις ανάγκες των παιδιών.

 

Ποια είναι η κεντρική φιλοσοφία του σχολείου και τι είναι αυτό που αγαπάς στην υπαίθρια εκπαίδευση;

Η κεντρική φιλοσοφία του σχολείου αντικατοπτρίζεται στο τρίπτυχο βιωματική, κριτική και υπαίθρια εκπαίδευση, όπως φανερώνεται και από το ακρωνύμιο ECO. Επιχειρούμε μέσα από το βίωμα και την εμπειρία, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες των παιδιών, χωρίς όμως αυτό να γίνεται αυτοσκοπός μας. Αναγνωρίζοντας τις πιέσεις και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά, εμείς θέτουμε ως προτεραιότητα την αποσυμφόρησή τους. Νοιαζόμαστε τα παιδιά να περνούν καλά, και να απολαμβάνουν την παρέα που θα βρουν στην Μπλε Μέλισσα, καθώς και τις δραστηριότητες, που με μεράκι, σχεδιάζουμε για αυτά.

Στη φιλοσοφία μας, κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, στοιχείο που διαχέεται σε όλα τα εργαστήριά μας. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να παρέχουμε στα παιδιά ένα χώρο που θα μπορούν να σκεφτούν με διαφορετικούς τρόπους, να εξετάσουν διαφορετικές οπτικές και να εκφραστούν ελεύθερα.

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας της φιλοσοφίας μας, η υπαίθρια εκπαίδευση συμπληρώνει και ολοκληρώνει το όραμά μας. Το γοητευτικό στην υπαίθρια εκπαίδευση είναι η αίσθηση της ελευθερίας που νιώθουμε στη φύση, αλλά και οι ευκαιρίες μάθησης που προκύπτουν όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί της. Επιπλέον, γνωρίζοντας καλύτερα τη φύση, γνωρίζουμε καλυτέρα και τον εαυτό μας μέσα από αυτή.

 

 

Γνωρίζοντας πως είσαι ένθερμος υποστηρικτής της ολόπλευρης ανάπτυξης και της βιωματικής μάθησης, θα ήθελα να μας πεις δυο λόγια για τις 6 κυψέλες της Μπλε Μέλισσας και πως αυτές βάζουν το πλαίσιο για μία ουσιαστική ανάπτυξη του παιδιού.  

Όλα τα εργαστήρια που έχουμε δημιουργήσει είναι διαθεματικά, εμπεριέχουν και συνδυάζουν, δηλαδή, διάφορες επιστήμες. Προχωρήσαμε σε μια κατηγοριοποίηση με βάση το κυρίαρχο στοιχείο κάθε εργαστηρίου, για να μπορούμε να συμβάλλουμε σε μια ολιστική παιδαγωγική. Δίνουμε έμφαση τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά σε όλα τα εργαστήρια, διότι το καθένα έχει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό. Θέλουμε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ποικίλα ερεθίσματα και πραγματικά πλαίσια προβλήματος, ώστε να έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τις αντίστοιχες δεξιότητες και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Για αυτό το λόγο, υπάρχει η κυψέλη των φυσικών επιστημών, στην οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή με επιστήμες από διαφορετικά πεδία, όπως είναι η φυσική, τα μαθηματικά, η γεωλογία, η μετεωρολογία κτλ. Στην κυψέλη της τέχνης, προσπαθούμε τα παιδιά να γνωρίσουν και να απολαύσουν και τις 9 τέχνες. Παράλληλα, στην κυψέλη του αθλητισμού παίζουμε, χορεύουμε, γυμναζόμαστε και συμμετέχουμε σε διάφορα αθλήματα, αξιοποιώντας τον υπαίθριο χώρο του σχολείου αλλά και τον εσωτερικό χώρο που έχει διαμορφωθεί για αυτό το σκοπό. Στην κυψέλη της έρευνας, επιχειρείται μια εμβάθυνση στη σκέψη, η οποία ενισχύεται από διάφορα πρωτοποριακά εργαστήρια, όπως «το φιλοσοφία για παιδιά». Στην κυψέλη του περιβάλλοντος κάνουμε μια σειρά από υπαίθρια περιβαλλοντικά πρότζεκτ, χρησιμοποιώντας μικροσκόπια, στερεοσκόπια, φωτοτράπεζα και άλλα πολλά βοηθητικά όργανα και εργαλεία. Ωστόσο, ποτέ δεν ξεχνάμε τον ρόλο των συναισθημάτων, γεγονός που μας υπενθυμίζει η κυψέλη των συναισθημάτων. Σε αυτή την κυψέλη, πραγματοποιούνται εργαστήρια και δραστηριότητες που στοχεύουν στην επαφή με τα συναισθήματα, τη γνωριμία με αυτά, και την εύρεση τρόπων αποτελεσματικότερης διαχείρισής τους. Σε αυτή την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, την οποία μεταξύ μας ονομάζουμε καρδιά του σχολείου μας, γίνονται και όλες οι συναντήσεις παιδιών-εκπαιδευτικών.

 

 

Ένα από τα τμήματα που μου τράβηξε το ενδιαφέρον είναι το «Λύνοντας τις απορίες αλλιώς». Τι ακριβώς μαθαίνετε με τα παιδιά αυτή την ώρα;

Σε αυτό το εργαστήριο, θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα πιο άμεσα το παιδί στη σχολική πραγματικότητα. Για αυτό, προσφέρουμε αυτό που για εμάς λείπει πολλές φορές, ένα πραγματικό πλαίσιο προβλήματος για τα παιδιά. Συγκεκριμένα, προσπαθούμε να συνδέσουμε τις θεωρητικές γνώσεις των βιβλίων με πραγματικά πλαίσια, με την καθημερινή ζωή, με τρόπο που να κινητοποιεί τα παιδιά. Καθημερινά, σε αυτό το εργαστήριο, θα λύνονται σε βάθος οι απορίες των παιδιών, με ένα διαφορετικό βιωματικό τρόπο, βοηθώντας τη διαδικασία της μάθησης να γίνει πιο άμεση, εύκολη, αποτελεσματική και διασκεδαστική. Για παράδειγμα, αν ένας μαθητής δυσκολεύεται στα κλάσματα, μπορούμε να πάμε στην κουζίνα μας και να εκτελέσουμε με κάποιες μεθοδολογίες μια συνταγή. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας τη μαγειρική, το παιδί θα έχει την ευκαιρία να κατανοήσει δύσκολες μαθηματικές έννοιες και γιατί του χρειάζονται, με έναν πρακτικό τρόπο, σε ένα πραγματικό πλαίσιο προβλήματος.

 

Τα παιδιά επιλέγουν τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες με βάση τις κλίσεις τους και τα ενδιαφέροντά τους ή συνήθως αποφασίζουν οι γονείς τους για αυτά;

Πολλά από τα εργαστήριά μας ενθουσιάζουν και τους γονείς, για αυτό το λόγο ετοιμάζουμε διάφορα πρότζεκτ μέσα στη χρονιά που θα μπορούν να συμμετέχουν μαζί με τα παιδιά και όσοι γονείς το επιθυμούν. Συνήθως, στην αρχή, τα παιδιά είναι αυτά που διαλέγουν τα εργαστήρια που θεωρούν ότι θα είναι συναρπαστικά. Στην πορεία, ανακαλύπτουν πως τους ενδιαφέρουν και άλλα εργαστήρια, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις, συζητάμε όλοι μαζί και με τους γονείς, και τελικώς, τα παιδιά αποφασίζουν ποια θα επιλέξουν. Μέσα στο καλοκαίρι, κάνουμε εβδομαδιαία πρότζεκτ, κι έτσι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από την κάθε κυψέλη και να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για όλες τις θεματικές.

 

 

Τι έχεις μάθει μέσα από τα παιδιά;

Καθημερινά μαθαίνω μέσα από τα παιδιά και μαζί με τα παιδιά. Γινόμαστε συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι γνώσεων και εμπειριών. Αυτό που έμαθα τελευταίως, και φέρνω έντονα στο νου μου, αφορά τις προσδοκίες του εκπαιδευτικού για τα παιδιά. Μου είναι πια γνωστό και φανερό το πόσο πιο λειτουργική και όμορφη μπορεί να γίνει η αλληλεπίδραση με τα παιδιά αν οι δάσκαλοι μετριάσουμε τις προσδοκίες μας. Μόνο έτσι θα φτάσουμε στην παιδοκεντρικότητα και το σεβασμό προς τα παιδιά. Δίνοντας πραγματικά το χωροχρόνο σε κάθε παιδί για να αναπτυχθεί με το δικό του ρυθμό, και σεβόμενοι τις ανάγκες και την προσωπικότητά του.

  

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο; 

Ένα από τα όνειρα μου ως δάσκαλος είναι να καμαρώσω τους μαθητές και τις μαθήτριες που περνούν από την Μπλε Μέλισσα στην ενήλικη ζωή τους. Να τους θαυμάσω για τα όμορφα πράγματα που κάνουν, για το πώς έφτιαξαν τις ζωές τους, για το πώς διαμορφώθηκαν, αλλά και για τα ενδιαφέροντα που έχουν, τις κλίσεις τους, τα παιδιά τους, την οικογένειά τους, την ισορροπία τους, έχοντας κατά νου, πως κάποτε ίσως να βάλαμε και εμείς ένα σποράκι που φύτρωσε κάποια στιγμή, και συνοδεύει το δάσος που κρύβουν μέσα τους…

 

 

Που βρίσκεται το Eco School Μπλε Μέλισσα και πως μπορεί κάποιος να εγγραφεί στο πρόγραμμά του;

Βρισκόμαστε στο 19ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης-Περαίας, δηλαδή πρακτικά 300 μέτρα πριν την Περαία, στον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Περαία. Η στάση που βρίσκεται έξω από το σχολείο μας ονομάζεται κάμπος Πλαγιαρίου και φτάνετε εκεί με το λεωφορείο 72. Για τα θερινά τμήματα δεχόμαστε εγγραφές ανά εβδομάδα ενώ για το χειμερινό πρόγραμμα υπάρχει το πρόγραμμα που είναι δωρεάν μέσω ΕΣΠΑ, κατά το οποίο το παιδί μπορεί να παρακολουθεί οποιοδήποτε εργαστήριο θέλει, καθημερινά, χωρίς δέσμευση και πληρωμή. Διαλέγει μια από τις 2 βάρδιες 13:00 με 17:00 ή 17:00 με 21:00 και σε αυτά τα ωράρια μπορεί να έρθει όποτε επιλέξει. Φυσικά, και για τους γονείς που δεν εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα, θα υπάρχει διαθέσιμο το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα τέλη Αυγούστου, όπου θα μπορούν να δουν τι εργαστήρια θα γίνονται καθημερινά και με βάση αυτά, θα υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές από καθημερινή παρακολούθηση ως και μια φορά την εβδομάδα με αντίστοιχο κοστολόγιο.

 

 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Eco School Μπλε Μέλισσα εδώ ή στο προφίλ του στο Facebook.  Ενημερωθείτε επίσης για τα καλοκαιρινά του τμήματα καθώς και για τις έξι θεμαιτκές του κυψέλες εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Γραμματεία στο 23920 75670.

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

 

TOMS: ένα στέκι για όλη την οικογένεια

Ένα από τα αγαπημένα μου στέκια στην πόλη είναι το TOMS. Το επισκέπτομαι συχνά, άλλοτε για να εργαστώ και άλλοτε για να συναντήσω φίλους ή συνεργάτες στο κέντρο της πόλης. Μου αρέσει η αισθητική του, η φιλοσοφία του και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό.

Αρκετές Κυριακές του χρόνου διοργαν΄ωνονται στο χώρο του family days, όπου παιδαγωγοί της nannuca.com απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά. Εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, messy plays και πολλά events για μικρούς και μεγάλους προσκαλούν τη δημιουργική κοινότητα της πόλης σε συναντήσεις διαφορετικές!

Στον υπόγειο χώρο έχουμε ανακαλύψει υπέροχες γωνιές και φανταστικά αντικείμενα: ιδιαίτερες ζωγραφι΄ές, έναν ρετρό κούκο, ένα ποδήλατο στο τοίχο! Δοκιμάστε τα υπέροχα ροφήματα και σνακ και μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τη μικρή και παραμυθένια του αυλή!

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για το TOMS? Ποια είναι η κοινωνική του δράση;

TOMS: Όλα ξεκίνησαν το 2006 όταν ο ταξιδιώτης Blake Mycoskie φτάνοντας σε ένα χωριό της Αργεντινής ανακάλυψε πως τα παιδιά εκεί δεν φορούσαν παπούτσια κι έτσι τα πόδια τους ήταν απροστάτευτα. Θέλοντας να βοηθήσει, δημιούργησε την TOMS (Τomorrow shoes), μια εταιρεία η οποία για κάθε ζευγάρι παπούτσια που θα πουλούσε, θα πρόσφερε ένα ζευγάρι σε ένα παιδί που το έχει ανάγκη. Η TOMS είναι μια εταιρεία η οποία θέλει να προσπαθήσει ενεργά για να κάνει καλύτερες τις ζωές των ανθρώπων. Αναγνωρίζει τις ανάγκες και δημιουργεί προϊόντα που εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό (One for One®.)

Το μήνυμα της TOMS σε αριθμούς και πράξεις: πόσα παιδιά, γυναίκες και οικογένειες έχουν ωφεληθεί ως τώρα;

TOMS: Από το 2006, η ΤOMS έχει προσφέρει πάνω από 70 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια σε παιδιά που το έχουν ανάγκη, έχει βοηθήσει να αποκατασταθεί η όραση 445.000 ανθρώπων, έχει συνεισφέρει στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό για 400.000 εβδομάδες. Έχει βοηθήσει 70.000 μητέρες να γεννήσουν με ασφάλεια αλλά και 44.000 νέους μέσα από τα προγράμματα για την καταπολέμηση του bullying στο σχολείο.

Η TOMS έχει συνεργαστεί ως τώρα με κάποια οργάνωση στην Ελλάδα και αν ναι για ποιον σκοπό;

TOMS: Το Μαζί για το Παιδί, είναι ο  επίσημος συνεργάτης της TOMS (Giving Partner) από το 2015, διανέμει δωρεάν παπούτσια για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του ωφελούμενου πληθυσμού σε πανελλαδικό επίπεδο. Κάθε Άνοιξη  πραγματοποιούνται επισκέψεις σε περισσότερους από 200 φορείς σε  30 πόλεις σε Αττική,  Ήπειρο, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Κόρινθο, Πάτρα, Ναύπακτο, Λαμία, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Σάμο, Λέσβο, Χίο, Σκιάθο, Κεφαλονιά και Κρήτη.

Μέχρι σήμερα η TOMS GREECE έχει προσφέρει 66.640 ζευγάρια σε 43 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, σε παιδιά άπορων οικογενειών, ορφανοτροφεία, προσφυγικά κέντρα, κέντρα αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων όπως το ΚΥΑΔΑ και άλλους συνεργαζόμενους φορείς προσφοράς όπως το Praxis με την TOMS και το Μαζί για το Παιδί 

Πότε γεννήθηκε το πρώτο TOMS Flagship Store, πόσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο και σε ποιες πόλεις;

TOMS: Το πρώτο TOMS Flagship Store άνοιξε τις πόρτες τους στο Venice στη Καλιφόρνια. Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως υπάρχουν 7 καταστήματα με όλα τα προϊόντα TOMS. Στην Αμερική βρίσκονται στις πόλεις Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Σικάγο και Τέξας ενώ στην Ευρώπη στο Άμστερνταμ, στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο.

Λίγα λόγια για την αρχιτεκτονική του κτιρίου που φιλοξενεί το TOMS Flagship Store στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τον σχεδιασμό του πρώτου café της Ελλάδας.

TOMSΤο κατάστημα TOMS στήνεται κάτω από την giving φιλοσοφία της εταιρείας, με βασική αρχή την επανα-χρήση υλικών, την αποφυγή σπατάλης καινούριων και την ανάδειξη της ιστορίας του χώρου. Το παλιό δάπεδο ντύνει τους τοίχους, οι πόρτες επαναχρησιμοποιούνται, τα παλιά επιχρίσματα και το τούβλο εμφανίζονται, τα παλιά έπιπλα επιδιορθώνονται και χρησιμοποιούνται με τελείως διαφορετικό τρόπο ενώ οι λαμαρίνες προέρχονται από μια παλιά στάνη. Ο επισκέπτης αναγνωρίζει στοιχεία του κτηρίου που είχαν ξεχαστεί με τα χρόνια.

Η στοά και το αίθριο του κτηρίου “ζωντανεύουν” με φώτα και με το πράσινο για να δημιουργήσουν μια νέα “πλατεία” στον ιστό της πόλης. Ο χώρος είναι δυναμικός, συνεχώς εξελίσσεται και διαμορφώνεται ανάλογα με τα events που φιλοξενούνται ενώ ο επισκέπτης νιώθει ελεύθερος να τον ανακαλύψει. Στο υπόγειο, ανάμεσα στις πολυκατοικίες, ένας urban κήπος χωροθετείται. Πλούσια φύτευση και χρωματιστά φωτιστικά, μια έντονη αντίθεση ανάμεσα στο γκρίζο, επαναπροσδιορίζουν το μουντό αστικό τοπίο. H  αρχιτεκτονική μελέτη και η κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την FORMrelated Studio

 

 

 

 

 

photo credits: effiepanagoula.com

CuttingRoom: To family friendly κομμωτήριο της πόλης!

Τι είναι αυτό που κάνει έναν κομμωτήριο αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους; Τι χρειάζεται για να διαμορφωθεί ένας family friendly χώρος; Ποια είναι η φιλοσοφία ενός τέτοιου κομμωτηρίου;  

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Πώς ακριβώς διαμορφώθηκε το κομμωτήριο σε family friendly σημείο συνάντησης και τι να περιμένει κανείς από μία επίσκεψη σε αυτό;

Δημήτρης: Το Cutting Room διαμορφώθηκε σιγά σιγά. Έχω το κομμωτήριο, στη Μπότσαρη 29, από το 2000. Το 2007 ο Βάιος Πολυχρονίδης ανέλαβε την πλήρη ανακατασκευή του, ενώ στo πλαίσιo ανανέωσής του, το 2017, ήρθε η Μαρίλη Βουλτσάκη και έδωσε μια νέα πινελιά στο κομμωτήριο επικεντρώνοντας τη ματιά της στη δημιουργία kid friendly σημείων. Αυτή είναι άλλωστε και η ειδικότητά της, στο site της Baby Εco Design, θα βρείτε ένα σωρό ιδέες. Στο ταξίδι αυτό έγιναν συνοδοιπόροι και η Ναταλία Παντελίδου, που σχεδίασε την ειδική γωνιά – έπιπλο με τα βιβλία και τα παιχνίδια. Φυσικά μαζί μας ήταν και είναι πάντα, πολύτιμοι φίλοι και συνεργάτες όπως η Ανέμη, που εξόπλισε το κομμωτήριο με πολύ ιδιαίτερα παιχνίδια, αλλά και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο που φροντίζουν να εμπλουτίζουν την παιδική μας βιβλιοθήκη.

Ισχύουν όλα τα νέα μέτρα κατά του covid _ Προς το παρόν τα παιχνίδια και τα βιβλία δεν είναι διαθέσιμα (η family friendly διάθεσή όμως σίγουρα!) Στο κομμωτήριο CuttingRoom μπορεί κανείς να βρει επιτοίχια και επιτραπέζια παιχνίδια, μαρκαδόρους για να ζωγραφίσει, βιβλία για να διαβάσει. Εδώ θα βρεις τις ατζέντες των Πυγολαμπίδων αλλά και τις 3μηνιαίες εφημερίδες των εκδόσεων Μεταίχμιο, που αγαπάμε πολύ!

Στο κομμωτήριο όμως φροντίζουμε και τους μεγάλους, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία σε περιοδικά και βιβλία, ιδιαίτερα ροφήματα καθώς και happenings, κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

 

 

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που δίνεις σε γονείς που έρχονται για πρώτη φορά με τα παιδιά τους;

Δημήτρης: Παρακινούμε τους γονείς να μη χρησιμοποιούν την τεχνολογία ή δώρα επιβράβευσης για να δελεάσουν τα παιδιά να κουρευτούν, αλλά αντίθετα να τα αφήσουν ελεύθερα μέσα στο περιβάλλον και να μην τους μεταφέρουν το άγχος τους.

 

Ποιες υπηρεσίες προσφέρει το κομμωτήριο;

Δημήτρης: Κουρέματα ανδρών, γυναικών και παιδιών, καθώς και βαφές και χτενίσματα.

 

Τι κάνει το CuttingRoom τόσο ιδιαίτερο;

ΔημήτρηςΣτο κομμωτήριο μιλάμε για ταξίδια, για ανατροφή, για καλό φαγητό. Μιλάμε με ανθρώπους για τη ζωή. Αντλούμε πληροφορίες και μοιραζόμαστε τις δικές μας ιστορίες. Μας αρέσουν οι άνθρωποι – μικροί και μεγάλοι. Μας αρέσει να δημιουργούμε, εκτός από ένα καλό κούρεμα ή κάποια καλή τεχνική εργασία, εμπειρίες και φιλίες. Το video των ARTE DI TR3 Studio αντικατοπτρίζει πλήρως τη φιλοσοφία μας:

 

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Προϊόντα: Στο κομμωτήριο Cutting Room θα βρείτε την παιδική σειρά προϊόντων nailmatic, που παρασκευάζεται στη Γαλλί ακαι είναι κατά 97% από φυσικά υλικά και είναι δερματολογικά ελεγμένα. Οι συσκευασίες Nailmatic σχεδιάζονται σε συνεργασία με την OMY, κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως σε color – in προϊόντα.

Δωρεάν: το πρώτο βρεφικό κούρεμα

Υπηρεσίες: ενημερωθείτε για όλες τις υπηρεσίες και τον τιμοκατάλογο του κομμωτηρίου εδώ.

Τοποθεσία: βρείτε το CuttingRoom στο χάρτη της google.

Parking: για την αποφυγή ταλαιπωρίας, το CuttingRoom εξασφάλισε συνεργασία με ένα ιδιωτικό parking στη Δελφών (150 μέτρα από το κομμωτήριο) για θέση parking με χρέωση 3€. Για υπηρεσίες κομμωτηρίου 30€ και άνω, το parking σας προσφέρεται δωρεάν (είναι απαραίτητο να ενημερώσετε έγκαιρα την υποδοχή του κομμωτηρίου).

Για Ραντεβού: μπορείτε να καλέσετε στο 2310 838775 ή να κάνετε την κράτησή σας γρήγορα και εύκολα μέσω της πλατφόρμας funkmartini

www.cuttingroom.gr | Μάρκου Μπότσαρη 29 | Τ: 2310 838775

 

Photocredits: arteditre.gr

 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΙΩΣ: Ένα σχολείο διαφορετικό από τα συνηθισμένα

 

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Ποιος ο ρόλος  της εξωσχολικής εκπαίδευσης και της δημιουργικής απασχόλησης; Τι είναι τα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) και πως επιλέγει ένα γονιός τις απογευματινές δραστηριότητες για το παιδί του; Σε αυτά και άλλα πολλά, έρχεται να απαντήσει ένα νέο σχετικά ΚΔΑΠ της πόλης μας, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2017, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στην Καλαμαριά.

 

Λίγα λόγια για το Σχολείο Αλλιώς

Το Σχολείο Αλλιώς είναι ένα πολυχώρος πολιτισμού. Είναι ένα σχολείο διαφορετικό, από εκείνα που θα θέλαμε όλοι να πηγαίναμε όταν ήμασταν μικροί. Αυτό πηγάζει από το όνειρο των ιδιοκτητών του, να προσφέρουν απλόχερα, σε μικρούς και μεγάλους, εκπαιδευτικά προγράμματα και ουσιαστική δημιουργική απασχόληση αλλά και να ζουν και να εργάζονται και οι ίδιοι σε ένα περιβάλλον, που θα εμπνέει για ουσιαστική μάθηση και θα δίνει κίνητρα για μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Ο χώρος είναι μεγάλος και φωτεινός, γεμάτος χρώματα και γωνιές που σε εμπνέουν για παρατήρηση και δημιουργικότητα. Οι άνθρωποί του είναι καλόκαρδοι, ευγενικοί, σέβονται τη διαφορετικότητα των παιδιών και προσφέρουν γνώσεις αλλά και ενισχύουν τους καλούς τρόπους.

Πίσω από το Σχολείο Αλλιώς: Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος

Προερχόμενοι και οι δύο από το χώρο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, καταφέρνουν  να συνδυάσουν την μεγάλη τους εμπειρία σε οργανωτικά θέματα με την ανάγκη τους να είναι οι ίδιοι μικρά παιδιά και να προσφέρουν στην κοινωνία. Με απλότητα και πολύ χιούμορ εστιάζουν σε σημαντικές αξίες της ζωής, όπως ο αυθορμητισμός, η παιδικότητα, η αισιοδοξία, η μάθηση, η φιλία και η συνεργατικότητα.

Ο Παναγιώτης Παπαστεφάνου, ο ένας εκ των ιδρυτών του, το αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη. Με το αφοπλιστικό του χιούμορ, τη χαρά του και τη συναισθηματική του προσέγγιση βρίσκεται καθημερινά στο Σχολείο Αλλιώς και μαζί με τον συνεργάτη του, τον Γιώργο Σεργιαννίδη, ονειρεύονται να δημιουργήσουν μια γειτονιά διαφορετική, ένα χώρο, όπου τα παιδιά θα χαίρονται όχι μόνο να μαθαίνουν νέες δεξιότητες αλλά και να αναπτύσσουν φιλίες και να εξελίσσονται συναισθηματικά και κοινωνικά.

Όραμα του Παναγιώτη και του Γιώργου, είναι να δημιουργηθεί μέσα στους κόλπους του μια μικρή κοινωνία, μια γειτονιά σαν αυτές που υπήρχαν παλιά, με ανθρώπους δραστήριους, δημιουργικούς, που έρχονται καθημερινά σε επαφή, επικοινωνούν και μαθαίνουν να συνυπάρχουν αρμονικά.

Τι είναι τα ΚΔΑΠ και τι είναι τα Club

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, γνωστά σε όλους ως ΚΔΑΠ, προσφέρουν καθημερινά (από Δευτέρα έως Παρασκευή) ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Στο Σχολείο Αλλιώς, το πρόγραμμα είναι ποικίλο και βασίζεται σε μία θεματική, που εναλλάσσεται κάθε 2 περίπου εβδομάδες.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, τα παιδιά αποκτούν μέσα από τη βιωματική μάθηση και το παιχνίδι γνώσεις για πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής αλλά και των συναισθημάτων. Ως τώρα τα παιδιά έχουν μάθει να μαγειρεύουν, να φυτεύουν, να ανακαλύπτουν την πόλη τους, να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να γνωρίζουν το σώμα τους και πολλά ακόμα!

Το ΚΔΑΠ μπορούν να επισκέπτονται τα παιδιά καθημερινά, επιλέγοντας μία από τις 2 βάρδιες (13:00 – 17:00 & 17:00 – 21:00), ενώ ο γονιός μπορεί να κάνει την εγγραφή του παιδιού του είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε ιδιωτικά.

Παράλληλα με τα τμήματα του ΚΔΑΠ, λειτουργούν στο Σχολείο Αλλιώς και τα Club: γυμναστική, αρχιτεκτονική, θεατρικό παιχνίδι, ιστορία της τέχνης, κοινωνική αγωγή και χορός είναι μερικά μόνο από τα τμήματα που έχουν ξεκινήσει φέτος και ανάλογα με τη ζήτηση προστίθενται και άλλα. Τα Club πραγματοποιούνται τακτικά κάθε εβδομάδα και ξεκινούν συνήθως τον Οκτώβριο, ενώ σε κάποια από αυτά μπορεί κάποιο παιδί να κάνει εγγραφή και μέσα στη χρονιά. Τα προγράμματα αυτά διατίθενται μόνο ιδιωτικά και όχι μέσω του voucher του ΕΣΠΑ.

Σε ποιους απευθύνεται και ποια είναι τα τμήματά του:

To Σχολείο Αλλιώς προσφέρει τμήματα για παιδιά και ενήλικες και αγκαλιάζει όλους όσους θέλουν να μάθουν, να ψυχαγωγηθούν, να παίξουν και να γελάσουν. Υποδέχεται με χαρά μικρά παιδιά, εφήβους, γονείς, γιαγιάδες και παππούδες και κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε κατοίκους της περιοχής ή επιχειρηματίες να προτείνουν τις ιδέες τους και να σχεδιάσουν μαζί μελλοντικές δράσεις. Διαθέτει μεγάλους χώρους και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εξωτερικούς συνεργάτες για πλήθος εκδηλώσεων, πάρτι, γιορτών κ. ά.

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται εκτός από τα τμήματα του ΚΔΑΠ: γυμναστική για όλη την οικογένεια (yoga family), aerial yoga για μικρούς και μεγάλους, μουσικοκινητική, εικαστικά, ρομποτική, δημιουργική γραφή, φυσικές επιστήμες και πολλά ακόμα.

Οι άνθρωποι πίσω από τα προγράμματα του Σχολείου Αλλιώς είναι το σημαντικό του καύσιμο, καθώς πρόκειται για εκπαιδευτικούς και επιστήμονες νέους, με φρέσκιες ιδέες, που πιστεύουν στη διαφορετική προσέγγιση της γνώσης και εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας με πολύ αγάπη για τα παιδιά.

Στα link που ακολουθούν μπορείτε να δείτε όλα τα τμήματα Club της φετινής σχολικής χρονιάς:

Πίσω από τον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων υπάρχει μια σημαντική φιλοσοφία: τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε διάφορους τομείς που τους ενδιαφέρουν αλλά κυρίως να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο!

Θα σας πρότεινα να περάσετε μια μέρα από το Σχολείο Αλλιώς και να γνωρίσετε τους ανθρώπους του. Είμαι σίγουρη πως θα φύγετε με ένα γλυκό χαμόγελο.

 

Δείτε το video που ακολουθεί και γνωρίστε τον Παναγιώτη Παπαστεφάνου, έναν από τους ιδιοκτήτες του.