ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΙΩΣ: Ένα σχολείο διαφορετικό από τα συνηθισμένα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΙΩΣ: Ένα σχολείο διαφορετικό από τα συνηθισμένα

 

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Ποιος ο ρόλος  της εξωσχολικής εκπαίδευσης και της δημιουργικής απασχόλησης; Τι είναι τα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) και πως επιλέγει ένα γονιός τις απογευματινές δραστηριότητες για το παιδί του; Σε αυτά και άλλα πολλά, έρχεται να απαντήσει ένα νέο σχετικά ΚΔΑΠ της πόλης μας, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2017, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στην Καλαμαριά.

 

Λίγα λόγια για το Σχολείο Αλλιώς

Το Σχολείο Αλλιώς είναι ένα πολυχώρος πολιτισμού. Είναι ένα σχολείο διαφορετικό, από εκείνα που θα θέλαμε όλοι να πηγαίναμε όταν ήμασταν μικροί. Αυτό πηγάζει από το όνειρο των ιδιοκτητών του, να προσφέρουν απλόχερα, σε μικρούς και μεγάλους, εκπαιδευτικά προγράμματα και ουσιαστική δημιουργική απασχόληση αλλά και να ζουν και να εργάζονται και οι ίδιοι σε ένα περιβάλλον, που θα εμπνέει για ουσιαστική μάθηση και θα δίνει κίνητρα για μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Ο χώρος είναι μεγάλος και φωτεινός, γεμάτος χρώματα και γωνιές που σε εμπνέουν για παρατήρηση και δημιουργικότητα. Οι άνθρωποί του είναι καλόκαρδοι, ευγενικοί, σέβονται τη διαφορετικότητα των παιδιών και προσφέρουν γνώσεις αλλά και ενισχύουν τους καλούς τρόπους.

Πίσω από το Σχολείο Αλλιώς: Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος

Προερχόμενοι και οι δύο από το χώρο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, καταφέρνουν  να συνδυάσουν την μεγάλη τους εμπειρία σε οργανωτικά θέματα με την ανάγκη τους να είναι οι ίδιοι μικρά παιδιά και να προσφέρουν στην κοινωνία. Με απλότητα και πολύ χιούμορ εστιάζουν σε σημαντικές αξίες της ζωής, όπως ο αυθορμητισμός, η παιδικότητα, η αισιοδοξία, η μάθηση, η φιλία και η συνεργατικότητα.

Ο Παναγιώτης Παπαστεφάνου, ο ένας εκ των ιδρυτών του, το αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη. Με το αφοπλιστικό του χιούμορ, τη χαρά του και τη συναισθηματική του προσέγγιση βρίσκεται καθημερινά στο Σχολείο Αλλιώς και μαζί με τον συνεργάτη του, τον Γιώργο Σεργιαννίδη, ονειρεύονται να δημιουργήσουν μια γειτονιά διαφορετική, ένα χώρο, όπου τα παιδιά θα χαίρονται όχι μόνο να μαθαίνουν νέες δεξιότητες αλλά και να αναπτύσσουν φιλίες και να εξελίσσονται συναισθηματικά και κοινωνικά.

Όραμα του Παναγιώτη και του Γιώργου, είναι να δημιουργηθεί μέσα στους κόλπους του μια μικρή κοινωνία, μια γειτονιά σαν αυτές που υπήρχαν παλιά, με ανθρώπους δραστήριους, δημιουργικούς, που έρχονται καθημερινά σε επαφή, επικοινωνούν και μαθαίνουν να συνυπάρχουν αρμονικά.

Τι είναι τα ΚΔΑΠ και τι είναι τα Club

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, γνωστά σε όλους ως ΚΔΑΠ, προσφέρουν καθημερινά (από Δευτέρα έως Παρασκευή) ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Στο Σχολείο Αλλιώς, το πρόγραμμα είναι ποικίλο και βασίζεται σε μία θεματική, που εναλλάσσεται κάθε 2 περίπου εβδομάδες.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, τα παιδιά αποκτούν μέσα από τη βιωματική μάθηση και το παιχνίδι γνώσεις για πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής αλλά και των συναισθημάτων. Ως τώρα τα παιδιά έχουν μάθει να μαγειρεύουν, να φυτεύουν, να ανακαλύπτουν την πόλη τους, να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να γνωρίζουν το σώμα τους και πολλά ακόμα!

Το ΚΔΑΠ μπορούν να επισκέπτονται τα παιδιά καθημερινά, επιλέγοντας μία από τις 2 βάρδιες (13:00 – 17:00 & 17:00 – 21:00), ενώ ο γονιός μπορεί να κάνει την εγγραφή του παιδιού του είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε ιδιωτικά.

Παράλληλα με τα τμήματα του ΚΔΑΠ, λειτουργούν στο Σχολείο Αλλιώς και τα Club: γυμναστική, αρχιτεκτονική, θεατρικό παιχνίδι, ιστορία της τέχνης, κοινωνική αγωγή και χορός είναι μερικά μόνο από τα τμήματα που έχουν ξεκινήσει φέτος και ανάλογα με τη ζήτηση προστίθενται και άλλα. Τα Club πραγματοποιούνται τακτικά κάθε εβδομάδα και ξεκινούν συνήθως τον Οκτώβριο, ενώ σε κάποια από αυτά μπορεί κάποιο παιδί να κάνει εγγραφή και μέσα στη χρονιά. Τα προγράμματα αυτά διατίθενται μόνο ιδιωτικά και όχι μέσω του voucher του ΕΣΠΑ.

Σε ποιους απευθύνεται και ποια είναι τα τμήματά του:

To Σχολείο Αλλιώς προσφέρει τμήματα για παιδιά και ενήλικες και αγκαλιάζει όλους όσους θέλουν να μάθουν, να ψυχαγωγηθούν, να παίξουν και να γελάσουν. Υποδέχεται με χαρά μικρά παιδιά, εφήβους, γονείς, γιαγιάδες και παππούδες και κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε κατοίκους της περιοχής ή επιχειρηματίες να προτείνουν τις ιδέες τους και να σχεδιάσουν μαζί μελλοντικές δράσεις. Διαθέτει μεγάλους χώρους και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εξωτερικούς συνεργάτες για πλήθος εκδηλώσεων, πάρτι, γιορτών κ. ά.

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται εκτός από τα τμήματα του ΚΔΑΠ: γυμναστική για όλη την οικογένεια (yoga family), aerial yoga για μικρούς και μεγάλους, μουσικοκινητική, εικαστικά, ρομποτική, δημιουργική γραφή, φυσικές επιστήμες και πολλά ακόμα.

Οι άνθρωποι πίσω από τα προγράμματα του Σχολείου Αλλιώς είναι το σημαντικό του καύσιμο, καθώς πρόκειται για εκπαιδευτικούς και επιστήμονες νέους, με φρέσκιες ιδέες, που πιστεύουν στη διαφορετική προσέγγιση της γνώσης και εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας με πολύ αγάπη για τα παιδιά.

Στα link που ακολουθούν μπορείτε να δείτε όλα τα τμήματα Club της φετινής σχολικής χρονιάς:

Πίσω από τον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων υπάρχει μια σημαντική φιλοσοφία: τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε διάφορους τομείς που τους ενδιαφέρουν αλλά κυρίως να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο!

Θα σας πρότεινα να περάσετε μια μέρα από το Σχολείο Αλλιώς και να γνωρίσετε τους ανθρώπους του. Είμαι σίγουρη πως θα φύγετε με ένα γλυκό χαμόγελο.

 

Δείτε το video που ακολουθεί και γνωρίστε τον Παναγιώτη Παπαστεφάνου, έναν από τους ιδιοκτήτες του.

 

 

 

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.