Το Σχολείο Αλλιώς - Τα καλλιτεχνικά τμήματα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Το Σχολείο Αλλιώς – Τα καλλιτεχνικά τμήματα

Στο Σχολείο Αλλιώς δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ο δρόμος προς την ολοκλήρωση του ανθρώπου περνάει μέσα από καλλιτεχνική έκφραση.

 

Comics και δημιουργική γραφή

Περιγραφή: Το  «Comics και δημιουργική γραφή» είναι ένα καινούριο club που θα εκπλήξει τους γονείς και θα κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών. Η καινοτομία του έγκειται στο ότι προσφέρει δύο σπουδαία εργαλεία εσωτερικής έκφρασης στο παιδί: το σκίτσο και τη δημιουργική γραφή.

Αφού πρώτα τα παιδιά κατακτήσουν την τεχνική των κόμικς (μία από τις 10 καλές τέχνες), θα κληθούν να ανακαλύψουν καθένα για τον εαυτό του το δικό του σούπερ ήρωα. Αυτός δε θα είναι άλλος από τα ίδια τα παιδιά με τα θετικά κι αρνητικά τους χαρακτηριστικά. Οι ήρωες αυτοί θα βρεθούν έπειτα μέσα σε μια καινούρια ιστορία, που τα παιδιά θα γράψουν, παρακολουθώντας ο καθένας τον ήρωα του να διαδραματίζει τον ιδιαίτερο ρόλο μέσα σε αυτήν.  Όσο η ιστορία ξετυλίγεται τα παιδιά θα διαπιστώνουν ότι οι σούπερ ήρωες (με τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά τους) μπορούν να μεγαλουργήσουν και να φτιάξουν μία σπουδαία ιστορία.

Αν το πρωταρχικό μέλημα είναι να ανακαλύψουν τα παιδιά τον εαυτό τους κι έπειτα να τον εκφράσουν, η δράση αυτή μπορεί να υλοποιήσει με επιτυχία τον στόχο αυτό. Τα παιδιά πάντα έψαχναν και θα ψάχνουν τρόπους να μας πουν την αλήθεια τους. Ας τους δοθεί, λοιπόν αυτή τη σπουδαία ευκαιρία.

Ηλικίες: 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Οκτώβριος – Μάιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες: Σάββατο 10:00 – 11:30

Κόστος συμμετοχής: 45€/4 μαθήματα

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Gabriele Morlacchi (αρχιτέκτονας, κομίστας,), Βικτώρια Φούρναρη(εκπαιδευτικός)

 

Αισθήσεις και συναισθήματα

Περιγραφή: Σκοπός του εργαστηρίου είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με έννοιες από τον χώρο των αισθήσεων και των συναισθημάτων, να μάθουν πώς μπορούν να μιλήσουν αλλά και να εκφράσουν τον συναισθηματικό τους κόσμο με έναν τρόπο αποτελεσματικό, που θα διευκολύνει την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με τους γύρω τους. Στόχος είναι μέσα από κάθε συνάντηση τα παιδιά να αποκτούν αυτογνωσία, να γνωρίζουν δηλαδή καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό, ενώ παράλληλα θα περνούν ευχάριστα μέσα από ποικίλες δραστηριότητες.

Οι θεματικές του εργαστηρίου αφορούν στην κατανόηση, αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων και στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων επικοινωνίας. Στα πλαίσια του εργαστηρίου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους και να εκφράσουν τυχόν προβληματισμούς τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Όλα τα παραπάνω θα επιτευχθούν βιωματικά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας προσφέρει η Τέχνη (μουσική, εικαστικά, θέατρο, χορός, ποίηση και λογοτεχνία, κλπ) αλλά και η τεχνολογία.

Ηλικίες: 8 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Οκτώβριος – Μάιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες: Σάββατο 12:30 – 14:00

Κόστος συμμετοχής: 40€/4 μαθήματα

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Εφη Βάτκαλη (εκπαιδευτικός)

 

Εικαστικά

Περιγραφή: Οι εικαστικές τέχνες είναι ένας μαγικός κόσμος και ένας μοναδικός τρόπος επικοινωνίας και αποτύπωσης του ψυχικού κόσμου πάνω σε ένα χαρτί. Τα παιδιά θα μπορούν εκφραστούν ελεύθερα χωρίς να χάσουν την αυθορμητισμό τους όταν σχεδιάζουν, να πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, να «γνωρίσουν» τον εαυτό τους εκφράζοντας τις ιδέες τους, τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματα τους.

Ηλικίες: 1ο τμήμα // παιδιά 5 χρονών

2ο τμήμα // παιδιά 6 –  8 χρονών

3ο τμήμα //  παιδιά 9 – 12 χρονών

4ο τμήμα  //  εφηβικό

Διάρκεια προγράμματος: Οκτώβριος – Μάιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες: 1ο τμήμα // Σάββατο 10:00 – 11:00

2ο τμήμα // Σάββατο 13:00 – 14:30

3ο τμήμα //  Παρασκευή 18:30 – 20:00

4ο τμήμα  //  Σάββατο 11:00 – 13:00

Κόστος συμμετοχής: 1ο τμήμα // 35€/4 μαθήματα

2ο τμήμα // 40€/4 μαθήματα

3ο τμήμα //  40€/4 μαθήματα

4ο τμήμα  //  45€/4 μαθήματα

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Αντωνάκου Νικολέτα

 

Ψηφιδωτό – κολλάζ

Περιγραφή: Οι μαθητές σε αυτό το εργαστήριο θα έρθουν σε επαφή με μια από τις πιο γνωστές τεχνικές των Εικαστικών  δημιουργώντας τα δικά τους έργα αλλά και έργα μεγάλων ζωγράφων. Αρχικά τα παιδιά θα παρακινηθούν να παίξουν με τα υλικά, ώστε να εξοικειωθούν με αυτά, στην συνέχεια ο πειραματισμός γίνεται εμπρόθετος και κάθε παιδί θα ανακαλύψει τον τρόπο δημιουργίας που το εξυπηρετεί, γνωρίζοντας έτσι καλύτερα τον εαυτό του και τον τρόπο που θέλει να εκφραστεί.

Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να μάθουν να μορφοποιούν τα «προϊόντα» της φαντασίας τους, να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους και να χρησιμοποιούν βασικά στοιχεία προοπτικής. Οι μαθητές θα μάθουν να προσαρμόζουν τα υλικά στις ιδέες τους αλλά και το αντίστροφο, θα πρέπει να διακρίνουν την λειτουργία γραμμών- σχημάτων- επιπέδων, θα μάθουν να δημιουργούν συνθέσεις, στις οποίες οι φόρμες θα ισορροπούν μεταξύ τους και θα προσεγγίζουν την έννοια του θετικού και του αρνητικού χώρου. Θα φτιάχνουν τις δικές τους ψηφίδες από χαρτί και πηλό προκειμένου να δημιουργήσουν μια σύνθεση.

 

Ηλικίες: 6 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Οκτώβριος – Μάιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες: Παρασκευή 17:00 – 18:30

Κόστος συμμετοχής: 40€/4 μαθήματα

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αντωνάκου Νικολέτα (εικαστικός)

 

Γλυπτική – Πηλός – Χαρτοπολτός

Περιγραφή: Η Γλυπτική είναι μια από τις τρεις βασικές τέχνες στα Εικαστικά και είναι αυτή η τεχνική που δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το «χώρο» και με τις τρεις διαστάσεις μέσα από ανάγλυφες και τρισδιάστατες εργασίες. Οι μαθητές αρχικά θα εξοικειωθούν με τα υλικά, μέσα από ελεύθερες εργασίες, ώστε να μάθουν να χειρίζονται τα εύπλαστα υλικά και θα δημιουργήσουν δικά τους έργα αλλά θα εμπνευστούν και από μεγάλους Γλύπτες.

Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι οι μαθητές να μάθουν να παρατηρούν, να αναπτύσσουν την φαντασία τους, να πειραματιστούν ελεύθερα εξασκώντας τα χέρια τους. Τα παιδιά θα κληθούν να μορφοποιήσουν και να δημιουργήσουν εσώγλυφα και ανάγλυφα έργα έχοντας στα χέρια τους μια άμορφη μάζα εύπλαστου υλικού. Οι μαθητές θα μάθουν να δημιουργούν έργα- φιγούρες οι οποίες θα συνδιαλέγονται μέσα στον χώρο σε μικρές και πιο μεγάλες διαστάσεις, επικοινωνώντας μέσα από τα έργα τους.

 

Ηλικίες: 6 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Οκτώβριος – Μάιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες: Παρασκευή 20:00 – 21:30

Κόστος συμμετοχής: 40€/4 μαθήματα

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αντωνάκου Νικολέτα (εικαστικός)

 

Θεατρική ομάδα

Περιγραφή: Η ενασχόληση των παιδιών από μικρή ηλικία με την τέχνη του θεάτρου τα βοηθά να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Η θεατρική αγωγή στα παιδιά και τους εφήβους, συμβάλλει σημαντικά στη συνολική μόρφωση και εκπαίδευση τους και προσφέρει ποικιλία γνώσεων. Ελάτε στην παρέα μας και αφήστε τα παιδιά σας να γνωρίσουν το θέατρο. Τι καλύτερο από το να τα βλέπετε γεμάτα ζωντάνια, ενθουσιασμό και με ένα τεράστιο χαμόγελο δημιουργίας στα πρόσωπά τους;

Ηλικίες: 6 – 12 χρονών

Διάρκεια προγράμματος: Οκτώβριος – Μάιος

Διάρκεια μαθήματος και ώρες: Τετάρτη 19:00 – 20:30

Κόστος συμμετοχής: 35€/4 μαθήματα

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κασιούμη Αλεξάνδρα (ηθοποιός, θεατρολόγος)

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Το σχολείο αλλιώς

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ)

Στρ. Σαράφη 48Δ, 55132, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 447 868

Links: Website, Facebook

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.