χώροι – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ANEL HONEY PARK: ένα θεματικό πάρκο για τη ζωή της μέλισσας!

Το ήξερες ότι σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, κοντά στο Νέο Ρύσιο, υπάρχει ένα οργανωμένο υπαίθριο φυσικό μουσείο; Πρόκειται για το μοναδικό θεματικό πάρκο για τη ζωή και τα προϊόντα της μέλισσας, που μπορούν να επισκεφτούν όχι μόνο σχολεία, αλλά και οικογένειες, με σκοπό τη γνωριμία και την εξοικείωση με το καταπληκτικό αυτό έντομο.

 

Το Anel Honey Park άνοιξε τις πόρτες του πριν από πέντε χρόνια περίπου, με σκοπό να μοιραστεί με το κοινό, και ιδιαίτερα με τα μικρά παιδιά, μικρές και σημαντικές λεπτομέρειες από τη ζωή της μέλισσας, τον τρόπο που αυτή αναπαράγεται, τη μυστική ζωή της βασίλισσας και της οργανωμένης κυψέλης, τα προϊόντα της όπως η γύρη, η πρόπολη και ο βασιλικός πολτός. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να πιάσουν και να κατασκευάσουν κεριά με φυσικό κερί μέλισσας, να μυρίσουν τα διαφορετικά μυρωδικά της φύσης που δίνουν το άρωμά τους στις διαφορετικές ποικιλίες μελιού αλλά και να δοκιμάσουν το ίδιο το μέλι, μέσα από έναν βιωματικό και ιδιαίτερα διασκεδαστικό τρόπο. Φυσικά θα γνωρίσετε και τους φίλους των μελισσών, τον Λάμπη, τη Μαργαρίτα και όλα τα υπόλοιπα ζωάκια, που με πολλή φροντίδα φιλοξενούν στο ANEL honey park, θυμίζοντάς μας πως είμαστε μέρος μιας μεγάλης αλυσίδας και πως όλοι έχουμε ανάγκη τους φίλους (ανθρώπους και ζώα).

 

 

anel melisokkomikoparko 133

anel melisokkomikoparko 117

anel melisokkomikoparko 113

Εμείς επισκεφτήκαμε το ANEL Honey Park το φθινόπωρο που μας πέρασε μαζί με φίλους των Πυγολαμπίδων στο κλουβί και ήταν μια πραγματικά απολαυστική εμπειρία!

Καταπληκτική η ομάδα της ANEL Honey Park, μας περιποιήθηκε με το παραπάνω! Μπορείτε και εσείς να κλείσετε μια οργανωμένη επίσκεψη!

 

anel melisokkomikoparko 197

anel melisokkomikoparko 210

anel melisokkomikoparko 071

Το Μελισσοκομικό Πάρκο μπορούν να επισκεφτούν οργανωμένα τα σχολεία (κατόπιν συνεννόησης) αλλά και κάθε οικογένεια καθημερινές ή τα Σάββατα το πρωί από τις 10:00 – 15:00. Μπορείτε να προμηθευτείτε τον χάρτη αυτοξενάγησης και να περιηγηθείτε δωρεάν στο Πάρκο, ενώ υπάρχει πλέον και καφέ και μικρογεύματα, όπου μπορείτε να κάνετε το διάλειμμά σας ενώ τα παιδιά θα παίζουν με ασφάλεια στο πάρκο. Στα “κατοικίδια” του πάρκου προστέθηκε και ένα όμορφο αλογάκι που μπορεί κάποιος να κάνει βόλτα.

Αν θέλετε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, μπορείτε να προγραμματίσετε μια με φίλους σας μια οργανωμένη ξενάγηση που περιλαμβάνει:

 • Εξερεύνηση / θεματικές στάσεις για την μέλισσα
 • Επίδειξη συλλογής προϊόντων μέλισσας
 • Δραστηριότητες με τον χάρτη αυτο-ξενάγησης
 • Κέρασμα γιαούρτι με μέλι

Το κόστος της οργανωμένης ξενάγησης κοστίζει 5€ για τους ενήλικες και 4€ για τα παιδιά.

Ακολουθούν μερικές εικόνες από τη δική μας οργανωμένη ξενάγηση που με πολλή χαρά προσέφερε το Anel Honey Park στους φίλους των Πυγολαμπίδων στο κλουβί, το περασμένο φθινόπωρο.

 

anel melisokkomikoparko 095

anel melisokkomikoparko 078

anel melisokkomikoparko 081

Τα παιδιά έφτιαξαν στο δικό τους κερί!

anel melisokkomikoparko 194

anel melisokkomikoparko 085

anel melisokkomikoparko 103

Μυρίσαμε όλα τα βότανα και μάθαμε πως δίνουν το άρωμά τους στα διαφορετικά είδη μελιού!

anel melisokkomikoparko 087

anel melisokkomikoparko 088

anel melisokkomikoparko 173

Δοκιμάσαμε μέλι απευθείας από το σπίτι της μέλισσας!

anel melisokkomikoparko 169

Στο χώρο της ANEL Honey Park μπορείτε να:

 • Ακολουθήσετε τις διαδρομές και να ανακαλύψετε πολλά μυστικά του πάρκου. Προμηθευτείτε το χάρτη αυτοξενάγησης και να περιηγηθείτε ΔΩΡΕΑΝ στο πάρκο.
 • Παρακολουθήσετε από ειδικές κυψέλες παρατήρησης, σε απόσταση αναπνοής, τις μέλισσες να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες, δίνοντας μαθήματα ζωής, συμπεριφοράς και εργατικότητας!
 • Χαλαρώσετε στα σπιτάκια μελισσοθεραπείας, ειδικά διαμορφωμένους χώρους στους οποίους μπορείς να χαλαρώσεις από το βόμβο και τη μυρωδιά της μέλισσας! Ενημερωθείτε για το κόστος.
 • Γευτείτε αγνά μελισσοκομικά προϊόντα, βότανα και καλλυντικά. Ρωτήστε τους εξειδικευμένους επιστήμονές της ANEL Honey park για τη χρήση και τα οφέλη τους.
 • Αγοράσετε προϊόντα της μέλισσας.
 • Κλείστε θέση σε μία από τις οργανωμένες περιηγήσεις, ενημερωθείτε για το κόστος.
 • Συμμετέχετε στις δραστηριότητες και τα σεμινάρια!
 • Διοργανώσετε το πάρτι του παιδιού σας!

 

anelmargarita

anel

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ώρες λειτουργίας  Δευτέρα – Παρασκευή, 08.00 – 17.00 & Σάββατο, 08.00 – 16.00

Τα προγράμματα και οι οργανωμένες ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού!

Το πάρκο λειτουργεί όλο τον χρόνο!

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη

Κατεβάστε τον χάρτη αυτοξενάγησης εδώ

Γράφουν για το ANEL Honey Park στο Tripadvisor

To ANEL Honey Park στο Youtube

ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ: Εδώ που τα παιδιά δε σταματούν να ονειρεύονται και να εξερευνούν

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Η επιλογή του νηπιαγωγείου και του παιδικού σταθμού είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα για όλους τους γονείς. Κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές αξίες σε σχέση με την εμπειρία της μάθησης και οι προσδοκίες διαφέρουν. Κάθε μια από αυτές όμως έχει ανάγκη από ένα ασφαλές περιβάλλον για το παιδί της, στο οποίο επιθυμεί να εισέλθει ομαλά και με εμπιστοσύνη.

Ο Παιδικός Σταθμός ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ προσφέρει ένα τέτοιο οικογενειακό περιβάλλον μάθησης, καθώς γεννήθηκε μέσα από την αγάπη των δημιουργών του για το παιδί αλλά ταυτόχρονα φροντίζει να λειτουργεί υποστηρικτικά και προς τους γονείς, μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης.

Συνδυάζει ένα σχολείο πρότυπο σχεδιασμού και αισθητικής, που λούζεται καθημερινά από τον ήλιο και το φως, με παιδαγωγούς που ενδυναμώνουν τα παιδιά να αξιοποιήσουν τη φυσική τους περιέργεια αλλά και την έμφυτη διάθεσή τους για εξερεύνηση και ανακαλύψεις.

Ας πάμε όμως… πίσω από τις κάμερες!

 

Η φιλοσοφία και οι άνθρωποι πίσω από το Παιδικόραμα

Το ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ δημιουργήθηκε από την Ειρήνη Οικονόμου, απόφοιτη του τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. και τον σύζυγο της Σταύρο Λυκούδη, απόφοιτο ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ. Η πορεία τους στον χώρο της εκπαίδευσης υπήρξε η έμπνευση για τη δημιουργία ενός σχολείου που θα αντηχούσε κάθε μέρα από γέλια ξεκαρδιστικά και θα έλαμπε από παιδικά χαμόγελα. Έτσι, αποφάσισαν να αφιερωθούν στην προσχολική ηλικία βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Όλη η ομάδα του σχολείου, πέρα από τα κατάλληλα προσόντα και την εξειδίκευση που διαθέτει, ασχολείται με την ανατροφή και την εκπαίδευση των παιδιών, μέσα από το πρίσμα της φαντασίας και της ανακάλυψης. Εδώ θα συναντήσεις μια μεγάλη οικογένεια, που δε σταματάει να επιμορφώνεται, να εξελίσσεται και να γελά.

 

Η ιστορία

Η ιστορία του Παιδικού ΣταθμούΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ” ξεκινάει από το 1994 και εξελίσσεται διαρκώς μέχρι και σήμερα. Σημαντικά σημεία σε αυτή την πορεία είναι η κατασκευή των ιδιόκτητων εγκαταστάσεών του, το 2002, και η δημιουργία ενός σχολείου που αποτελεί καινοτομία, με τον σχεδιασμό και την αισθητική του, στον χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης.

Επίσης, με την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο, ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2008 και ως Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας.

 

Εγκαταστάσεις

Το σχολείο εκτείνεται μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, μακριά από τους θορύβους της πόλης με μοναδική θέα το βουνό του Χορτιάτη, τον ευρύτερο κάμπο Θέρμης-Τριαδίου και όλον τον Θερμαϊκό.

Η φύση, που βρίσκεται γύρω από τις εγκαταστάσεις, δίνει στους παιδαγωγούς την ευκαιρία να επεκτείνουν πολλές φορές τις μαθησιακές τους δραστηριότητες έξω, στους κατάλληλα διαμορφωμένους αύλειους χώρους. Τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με τον φυσικό κόσμο με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ακόμη περισσότερο η αίσθηση της περιέργειας και της ανακάλυψης.

 

 

Ο εξωτερικός χώρος περιλαμβάνει παιδικές χαρές, χώρους αναψυχής, γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5, φάρμα με οικόσιτα ζώα και λαχανόκηπο.

Ο εσωτερικός χώρος περιλαμβάνει αίθουσες δημιουργικής απασχόλησης, χώρους υγιεινής, μαγειρεία, τραπεζαρία, αίθουσα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και μουσικής, γυμναστήριο, αίθουσα μπαλέτου – TAE KWON DO – θεατρικού παιχνιδιού, αίθριο για παιχνίδι και εκδηλώσεις, χώρο ανάγνωσης παραμυθιού, χώρο κουκλοθεάτρου και δραματοποίησης, θεατρική σκηνή, αναρρωτήριο, αίθουσα ύπνου.

 

   

 

Τα τμήματα

Τα τμήματα στο ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ είναι χωρισμένα σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες:

 • 2-3 ετών (μικρά προ-προνήπια),
 • 3-4 ετών (προ-προνήπια),
 • 4-5 ετών (προνήπια) και
 • 5-6 ετών (νήπια)

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται σε κάθε ηλικία στις εξατομικευμένες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών.

Περισσότερες πληροφορίες για τα τμήματα μπορείτε να βρείτε εδώ. 

 

Τα προγράμματα

Ένα μεγάλο μέρος της κάθε μέρας είναι αφιερωμένο σε παιχνίδια βιωματικά, τα οποία σκοπό έχουν να διδάξουν στα παιδιά να μοιράζονται, να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται. Η φυσική τους περιέργεια και η ανάγκη τους για δημιουργία καλλιεργούνται καθώς εξερευνούν το σχολικό περιβάλλον, κερδίζουν εμπειρίες και αποκτούν τις πρώτες τους γνώσεις, συμμετέχοντας σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα.

 

 

Η γλώσσα, τα μαθηματικά, τα θεματικά projects, οι εικαστικές τέχνες, τα ψυχοκινητικά παιχνίδια, οι φυσικές επιστήμες, η περιβαλλοντική και μουσειακή εκπαίδευση, τα παιχνίδια ρόλων, η μουσική, τα αγγλικά, το ελεύθερο παιχνίδι, οι εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές και η σωματική άσκηση τόσο στο γυμναστήριο όσο και έξω στη φύση αποτελούν τα βασικά στοιχεία του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Επιπλέον τα παιδιά από 4 και πάνω μπορούν να επιλέξουν τη συμμετοχή τους σε κάποιο από τα clubs που προσφέρονται στο σχολείο όπως ΤaeKwonDo, Μπαλέτο, Θεατρικό παιχνίδι με Αγγειοπλαστική.

 

Εδώ…

Τα παιδιά φυτεύουν ζαρζαβατικά στον Λαχανόκηπο ενώ τα καρύδια των δέντρων μετατρέπονται κάποιες φορές σε υπέροχα καρυδοτρουφάκια.

Γονείς και παιδιά συμμετέχουν σε διάφορα project, που εμπνέονται οι άνθρωποι του σχολείου, με στόχο να παίξουν, να γελάσουν και να μάθουν όλοι μαζί. 

Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και εξοικειώνονται με υγιεινά υλικά.

Φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, σχεδιασμένες από το σχολείο, γίνονται κατά διαστήματα αφορμές για να συζητηθούν σημαντικά ζητήματα και να προσφέρουν μικροί και μεγάλοι σε κοινωνικές δομές.

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές των παιδιών είναι ένα παράθυρο προς τη γνώση και τη φαντασία και γι’ αυτό σχεδιάζονται με ιδιαίτερη φροντίδα και ενθουσιασμό.

Η εξατομικευμένη ενημέρωση των γονιών, η συμβουλευτική υποστήριξη, τα σεμινάρια με ευρεία θεματολογία αλλά και οι γιορτές συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη αλληλεπίδραση του παιδικού σταθμού και της οικογένειας.

 

 

Γνωρίστε από κοντά το Παιδικόραμα

Κοιτάζοντας πίσω στη δική μας παιδική ζωή, θα ανακαλύψουμε ότι μερικές από τις δυνατότερες αναμνήσεις μας προέρχονται από την σχολική μας ζωή. Είναι το μέρος στο οποίο δημιουργούμε τους πρώτους μας φίλους, μερικές από τις πιο δυνατές μας συνήθειες αλλά και τις πεποιθήσεις που κουβαλάμε σε όλη μας τη ζωή.

Γνωρίστε από κοντά τους ανθρώπους και τις εγκαταστάσεις του παιδικού σταθμού ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ και μαζί με το παιδί σας, αποφασίστε για τη φωλιά που θα φιλοξενήσει τη δική του πρωτοσχολική εμπειρία.

 

Οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2020-2021 ξεκινούν τον Μάρτιο.

 

 

Βρείτε το Παιδικόραμα

Τ: 2310 486 333, 2310 466 813

W: www.paidikorama.gr

F: www.facebook.com/paidikorama/

 

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

Ω2: εδώ μαθαίνεις να αγαπάς τη μουσική!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Το Ω2 ξεκίνησε ως Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι στην περιοχή του Ποσειδωνίου, κάπου στις αρχές του 2010. Ο χώρος γέμισε παιδιά, μουσική και σκηνικά και σύντομα έγινε μια αγαπημένη δημιουργική και καλλιτεχνική γωνιά για τα παιδιά της πόλης.

Έκτοτε μεγάλωσε και αυτό μαζί με τα παιδιά και αφού έγινε Μουσική Σχολή (αναγνωρισμένη από το κράτος) μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στην περιοχή της Πυλαίας, στη Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 4.

Η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου θέλει αυτοπειθαρχία και υπομονή, κάτι που δε διαθέτουν συνήθως τα παιδιά.  Οι εκπαιδευτές στο Ω2 επικεντρώνονται σε αυτό ακριβώς: στο να εμφυσήσουν στα παιδιά την αγάπη για τη μουσική και την έκφραση. Στοχεύουν να τα κάνουν πρώτα και πάνω απ’ όλα ακροατές και να ενδυναμώσουν, μέσα από τους ήχους, το θέατρο αλλά και το παιχνίδι, την ιδέα ότι μπορούν κάποια μέρα να γίνουν μουσικοί.

Στα προγράμματα του Ω2, η μουσική και το θέατρο είναι περισσότερο μέσο παρά σκοπός. Είναι εργαλεία που βοηθούν στην κοινωνικοποίηση, στη δημιουργία ομάδων που ψυχαγωγούνται παίζοντας, ακούγοντας, αλληλεπιδρώντας. Στόχος είναι το ταξίδι των μαθητών στις δύο τέχνες να μείνει αξέχαστο, ώστε να συνεχιστεί στην ενήλική ζωή τους.

Ένα παιδί μπορεί να έρθει στο Ω2 από ενός (με την παρέα του γονέα ή συνοδού) και φυσικά να συνεχίσει να μαθαίνει και να εξελίσσει την αγάπη για τη μουσική και την έκφραση μέχρι και τα..99!

 

Τα τμήματα

Εδώ θα ανακαλύψεις μουσικά, θεατρικά, εικαστικά αλλά και τμήματα κινηματογράφου, κατάλληλα διαμορφωμένα για κάθε ηλικιακή ομάδα. Τα ονόματα κάθε τμήματος είναι τόσο ευφάνταστα (πχ τζιτζίκια, πολύσποροι, χρυσαλίδα, που σίγουρα θα θέλεις να τα εξερευνήσεις όλα!)

 

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Σχολεία

Το Ω2 Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι φιλοξενεί και τάξεις παιδικών σταθμών, νηπίων και δημοτικών σχολείων, για να συμμετέχουν στα βιωματικά εκπαιδευτικά του εργαστήρια.

Στόχος του είναι οι μικροί μαθητές να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της όπερας, του μπαλέτου και της λαϊκής παράδοσης μέσα από σημαντικά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας μουσικής παραγωγής γραμμένα ή διασκευασμένα για παιδιά.

Αν είσαι δάσκαλος ή γονιός, ρίξε μια ματιά στα εκπαιδευτικά του τμήματα!

 

 

Τα Καλοκαιρινά Τμήματα

Το καλοκαίρι το Ω2 μετατρέπεται σε μια μεγάλη παιδική χαρά! Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα, το οποίο προσεγγίζεται από διαφορετικές πλευρές: την αφήγηση, τις προβολές, τη μουσική, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη σκηνογραφία και τις κατασκευές.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελεύθερο παιχνίδι στον υπαίθριο χώρο του Ω2. Μια ιδέα για τις θεματικές του μπορείς να πάρεις εδώ.

 

Τα πάρτι

Στο Ω2 τα πάρτι αποκτούν άλλη διάσταση.

Παίζοντας μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια τα παιδιά μεταμορφώνονται σε πειρατές και ινδιάνους, πετούν στα σύννεφα, πολεμούν εξωγήινους και κακές μάγισσες, μαθαίνοντας με βιωματικό τρόπο για την όπερα, το μπαλέτο, το μιούζικαλ. Θέατρο, μουσική, κίνηση, γέλιο, μάθηση, και κυρίως διασκέδαση, παρέα με εκπαιδευμένους εμψυχωτές.

Μια ιδέα για τις θεματικές των πάρτι του μπορείς να πάρεις εδώ.

 

Παραστάσεις Σαββατοκύριακου

Κάποια Σαββατοκύριακα του μήνα το Ω2 ανοίγει τις πόρτες του σε όλα τα παιδιά της πόλης και προσφέρει θεάματα αλλά και εργαστήρια τέχνης για μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά. Μάλιστα έχει και τη δική του παράσταση, που λέγεται «Η κοιλάδα με τα μανιτάρια» και παίζεται και σε σχολεία!

Μπορείς να ενημερώνεσαι για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ω2 από τις www.pigolampides.gr ή από τη σελίδα του Ω2 στο facebook.

 

 

Τι κάνει ξεχωριστό το Ω2;

Η δημιουργικότητά του (για να καταλάβεις τι εννοώ ρίξε μια ματιά στα βίντεο που ετοίμασαν για τα προγράμματα της φετινής χρονιάς)

Η φαντασία του (για να καταλάβεις τι εννοώ ρίξε μια ματιά στα ονόματα που δίνουν στα τμήματα μουσικής, θεάτρου και κινηματογράφου)

Το χιούμορ του (για να καταλάβεις τι εννοώ πέρασε μια μέρα από τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής για να γνωρίσεις την ομάδα του) 

Η καινοτομία του (για να καταλάβεις τι εννοώ δες τα βίντεο που ετοίμασαν με τους μαθητές του τμήματος Φώτα κάμερα πάμε)

 

Πίσω από το Ω2

(που θα μπορούσε να είναι και Ω3)

 

Ανέστης : Διευθύνει, διασκεδάζει, ποτέ κάτω δεν το βάζει,

μουσικός και συγγραφέας, σκηνοθέτης και ζωγράφος,

έχει τρόπο να σε κάνει την τέχνη ν’ αγαπάς με πάθος.

 

Μαριάννα: Οι ιδέες της βροχή, ζωηρή και γελαστή,

σχεδιάζει, ερευνά και ποτέ δεν σταματά,

τον Γρηγόρη να πειράζει και τον κύριο Ποϊράζη.

 

Γρηγόρης : Ηρεμία και γαλήνη, σοβαρότης και ευθύνη,

το Ω2 κατευθύνει και φωτιές με κέφι σβήνει.

Μα όταν κάτι χρειαστεί λύση βρίσκει στη στιγμή.

 

Το βιβλίο: “Φεγγαροπαιχνιδίσματα”

Από την άνοιξη του 2019 κυκλοφορεί το βιβλίο του Ανέστη Ποϊράζη «Φεγγαροπαιχνιδίσματα» από τις Εκδόσεις Ίκαρος, σε εικονογράφηση του Κώστα Καρασαββίδη, ενώ το βιβλίο περιέχει και cd, με μουσική του Daniel Georgiev και αφήγηση της Μαριάννας Ρούκαλη. Πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό βιβλίο, όπου ο  ήρωας του βιβλίου, ο μικρός Ντάνιελ, ανακαλύπτει απρόσμενα το ταλέντο του, που θα τον οδηγήσει σε ένα υπέροχο ταξίδι.

 

 

Ξεχάσαμε κάτι σημαντικό;

Ναι! Στις εγκαταστάσεις του Ω2 υπάρχει ιδιωτικός χώρος πάρκινγκ και χώρος café για τους γονείς. Και αν ξεχάσαμε και κάτι ακόμα, δεν έχεις παρά να πάρεις ένα τηλέφωνο και να τους ρωτήσεις!

 

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

PlayLab: ένας χώρος στα δυτικά της πόλης, που σε γεμίζει αισιοδοξία!

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Κυρίες και Κύριοι!

Σας παρουσιάζω τη Φωτεινή και τη Νατάσα. Τη Νατάσα και τη Φωτεινή. Δύο νέα, φωτεινά και ικανά κορίτσια που κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα! Μη φανταστείτε κάπου μακριά από εδώ, όχι! Zουν και κινούνται ανάμεσά μας!

Η ιστορία ξεκινάει με μια φιλία που κρατάει πολλά χρόνια και σηματοδοτείται από τις κοινές τους σπουδές στη Φιλοσοφική. Εκεί γνωρίστηκαν, ταίριαξαν και άρχισαν να μοιράζονται τις κοινές τους αντιλήψεις για την εκπαίδευση αλλά και τη ζωή.

Η Φωτεινή έκανε στη συνέχεια Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία και η Νατάσα στη Σχολική Ψυχολογία.  Ενώ η Φωτεινή αποκτούσε εμπειρία στην εκπαίδευση και διδασκαλία παιδιών όλων των σχολικών βαθμίδων (και αποκτούσε και τη δική της οικογένεια) η Νατάσα, παράλληλα με το έργο της στo «Make A wish Greece», έκανε μετεκπαίδευση στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, Playtherapy – Παιγνιοθεραπεία, την οποία και ασκεί σήμερα με μεγάλη αγάπη.

 

 

Τον Οκτώβριο του 2018 δημιούργησαν το PlayLab, μετά από προσεκτική αναζήτηση, ως ένα πολυεπίπεδο κέντρο δημιουργίας και έκφρασης των παιδιών. Βρίσκεται στην καρδιά του Ευόσμου, στα Δυτικά της πόλης, σε ένα φωτεινό, παραδεισένιο χώρο, με μίνιμαλ αισθητική και καλοσχεδιασμένες γωνιές που ενισχύουν το παιχνίδι και την εξερεύνηση.

Και οι δυο φέρνουν μέσα στο PlayLab τη γνώση τους, την εμπειρία τους, την αγάπη τους για τα παιδιά, τους ανθρώπους και το παιχνίδι της ζωής. Αρκεί να τις γνωρίσεις για να καταλάβεις τις αποσκευές που κουβαλούν μαζί τους!

 

 

Το PlayLab δεν είναι ένας απλός χώρος δημιουργικής απασχόλησης. Το PlayLab είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Εδώ θα βρεις ένα πλούσιο και δομημένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά από 10 μηνών έως 12 ετών με στόχο μια πολύπλευρη και ολιστική ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Όμως εδώ οι γονείς δε μένουν απ’ έξω. Σκοπός του PlayLab είναι να τους ενσωματώσει στο παιχνίδι και στη δημιουργική ανάπτυξη των παιδιών τους και να τους προσφέρει, με παιγνιώδη τρόπο, τα εργαλεία για να αποκωδικοποιήσουν τις συμπεριφορές των παιδιών τους αλλά και να χαρούν τη ζωή μαζί με αυτά.

Στόχος και όραμα του PlayLab είναι μικροί και μεγάλοι να μαθαίνουν και να αγαπούν τον εαυτό τους και να εκφράζουν το μέγιστο δυναμικό τους, μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική έκφραση.

 

Στο PlayLab θα ανακαλύψεις ακόμα:

 • Βιωματικά group εφήβων – «ταξίδια αυτογνωσίας»
 • Βιωματικά group γονέων – «εμείς & τα παιδιά μας»
 • Ψυχοθεραπεία/ Παιγνιοθεραπεία παιδιών & εφήβων
 • Συμβουλευτική γονέων
 • Σεμινάρια
 • Εκδηλώσεις/ Party

 

Είστε όλοι καλεσμένοι για μια γνωριμία με το PlayLab, όπου η Νατάσα και η Φωτεινή θα χαρούν να σας υποδεχτούν, να σας ξεναγήσουν και να μοιραστούν μαζί σας τη φιλοσοφία τους. Εδώ θα βρείτε όλα τα τμήματά τους και το πρόγραμμα της χρονιάς.

 

Τι περιμένεις;

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το PlayLab και τα τμήματά του θα βρεις εδώ. 

 

 

Photo credits: arteditre.gr

#piglampidesadvertorial

 

ΡΟΔΑΝΙ: ένα εργαστήρι τέχνης για το παιδί και την οικογένεια.

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

& απαντάει στις ερωτήσεις της η Παρασκευή Καρακίτσιου

Φωτογραφίες arteditre

Το Ροδάνι είναι ένα ηλιόλουστο και χαρούμενο εργαστήρι τέχνης για το παιδί και την οικογένεια. Η Παρασκευή Καρακίτσιου, η ψυχή του εργαστηρίου, είναι ψυχολόγος και παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας. Σε υποδέχεται πάντα με ένα μεγάλο χαμόγελο. Αφήνεσαι στο ρυθμό της, χαλαρώνεις μέσα στο χώρο και εμπλέκεσαι άθελά σου στην εμπειρία του παιχνιδιού.

Η Παρασκευή δίνει μεγάλη έμφαση στην παιδαγωγική αξία των Τεχνών στη Εκπαίδευση των μικρών παιδιών αλλά και στην ποιοτική συνύπαρξη όλης της οικογένειας. Υποδέχεται νέους γονείς μαζί με τα βρέφη και τα μικρά παιδιά τους και τη σκυτάλη παίρνει το παιχνίδι με τα χρώματα, τα εργαλεία, τις μπάλες, τα κουτιά που γίνονται αντικείμενα, τα υφάσματα και τις κορδέλες, τους ήχους και τη σιωπή.

Ο χώρος είναι φωτεινός, ζεστός, φιλικός και εμπνέει για παιχνίδι. Εδώ ξεχνάς για λίγο τα πρέπει και αφήνεσαι στα θέλω. Γίνεσαι παιδί μαζί με το παιδί σου και συνδέεσαι μαζί του μέσα από το παιχνίδι και τις τέχνες.

Τα προγράμματα προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας περιλαμβάνουν απογευματινά εργαστήρια τα οποία συνθέτουν τις τέχνες τους θεάτρου, του χορού και της μουσικής και της αισθητικής αγωγής σε δημιουργικούς κύκλους. Μετά τα τέλος των προγραμμάτων οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στο χώρο και να παίξουν μαζί με τα παιδιά τους με τα παιχνίδια που βρίσκονται στο χώρο. Επίσης στο χώρο υπάρχει και βιβλιοθήκη με πολύ ωραία αναγνώσματα.

Φυσικά εδώ μπορείς να οργανώσεις και το παιδικό πάρτι του παιδιού σου! Ο χώρος φιλοξενεί άνετα έως 30 παιδιά καθώς και τους γονείς/συνοδούς τους, οι οποίοι μπορούν να βρίσκονται στην ξεχωριστή αίθουσα –καφέ, καθώς τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά.

Της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τα αγαπημένα της.

 

 

τρία αποφθέγματα που την εμπνέουν

 • «Το παιχνίδι είναι η εργασία της παιδικής ηλικίας» –Jean Piaget, Ψυχολόγος Ερευνητής της γνωστικής ανάπτυξης του παιδιού

Γιατί τόσο συχνά ξεχνάμε πως το παιχνίδι δεν είναι μόνο δικαίωμα του παιδιού αλλά και ο τρόπος του να μαθαίνει, να ανακαλύπτει τον κόσμο και να εξελίσσεται ψυχοσυναισθηματικά. Ότι ακριβώς δηλαδή θα έπρεπε να είναι και η εργασία για έναν ενήλικα.

 

 

 • «Κάθε συμπεριφορά του παιδιού είναι γλώσσα που θα πρέπει να αποκωδικοποιηθεί» Françoise Dolto, παιδίατρος και ψυχαναλύτρια.

Γιατί γλώσσα είναι όλα: είναι το κλάμα του βρέφους, το πείσμα του νηπίου, οι φανταστικές ιστορίες του μικρού παιδιού γεμάτες συμβολισμούς και παραδοξολογίες. Γλώσσα είναι όλα όσα επικοινωνούνται ανάμεσα στο γονέα και το παιδί, αυτά που η λογική μας μεταφράζει και η αγάπη μας κατανοεί.

 • «Τα παραμύθια χρησιμεύουν στα μαθηματικά όπως και τα μαθηματικά στα παραμύθια» Gianni Rodari, παιδαγωγός, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. 

Γιατί οι τέχνες (αφήγηση, κουκλοθέατρο, θέατρικό παιχνίδι, χορός, μουσική) προσφέρουν στο παιδί την καλλιέργεια της αποκλίνουσας και δημιουργικής σκέψης, η οποία αποτελεί μια σπίθα για να ανάψει η φλόγα της της έρευνας και της μάθησης.

 

 

Τρία Βιβλία που ανοίγει συχνά και τα προτείνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς γιατί αποτελούν ανοιχτούς διαλόγους γύρω από ζητήματα οικογένειας, παιδικής ηλικίας και συμβολικού παιχνιδιού

 

Τρία τραγούδια που προτείνει για παιδικό πάρτι από την παιδική συλλογή της Putumayo World Music:

 

 

 

Τρεις οικογενειακές ταινίες anime του Ιάπωνα δημιουργού Χαγιάο Μιγιαζάκι που αγαπά να βλέπει ξανά και ξανά, γιατί συνδυάζουν την φαντασία και ευαίσθητα μηνύματα σε όμορφες εικόνες (για μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού)

 

 

Τρεις Πρωτοβουλίες Κοινωνικών Οργανώσεων της πόλης τις οποίες θαυμάζει γιατί το σημαντικό τους έργο συνδέει τον κοινωνικό ιστό προς το όφελος όλων

 

 

Ενημερώσου για τα τμήματα στο Ροδάνι, κάνοντας κλικ εδώ

 

 Λίγα λόγια για την Παρασκευή Καρακίτσιου

Η Παρασκευή Καρακίτσιου σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και Παιδαγωγική στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει ειδικευτεί στο θεατρικό παιχνίδι και το κουκλοθέατρο και έχει συνεργαστεί με  σχολεία, δήμους και ιδιωτικούς φορείς στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στην εμψύχωση, μέσω των Τεχνών, ομάδων  παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως υπεύθυνη της παιδαγωγικής ομάδας στο Ροδάνι-Εργαστήρι Τεχνών καθώς και ως εξωτερικός συνεργάτης της ΜΚΟ Άρσις.

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Πρότυπα Κέντρα Edutainment στην εκμάθηση αγγλικών

 

Το 1996 ιδρύθηκε από τη Ρούλα Κυριακίδου το Σύγχρονο Κέντρο Γλώσσας «Κυριακίδου» στην Τούμπα. Όραμά της ήταν να γίνει ένα πραγματικό σχολείο, που όχι απλώς θα βοηθάει τα παιδιά να μάθουν αγγλικά αλλά θα τα βοηθάει να εξερευνήσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες και να υλοποιήσουν τους στόχους τους. Η ανήσυχη και δημιουργική Ρούλα Κυριακίδου, θέλοντας να προσφέρει ουσιαστική γνώση σε ακόμα περισσότερα παιδιά, κατεβαίνει το 2017 στην καρδιά της πόλης, με ένα νέο σχολείο, το Kyriakidou Downtown, το οποίο είναι αποτελεί ένα Πρότυπο Κέντρο Εdutainment (education + entertainment).

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Κυριακίδου είναι κάτι παραπάνω από χώροι εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας. Αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που πατάς το πόδι σου μέσα στο χώρο. Από τα χρώματα, τη διακόσμηση, τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν, τους δασκάλους, την ίδια τη Ρούλα, που όλοι (μικροί και μεγάλοι, δάσκαλοι και γονείς) μιλούν για αυτή με το μικρό της όνομα.

 

 

«Αυτό που ξεκινά σαν ένα παιχνίδι και εξάσκηση γλώσσας, προχωρά στην πραγματική ουσία της εκπαίδευσης: τον προβληματισμό και την αναζήτηση των σημαντικών αξιών της ζωής μας.  Σε όλο αυτό το ταξίδι η γλώσσα παίζει τον πραγματικό της  ρόλο και  βρίσκει τη θέση που της ταιριάζει. Δεν είναι γραμματική, δεν είναι λεξιλόγιο, δεν είναι εξετάσεις. Είναι επικοινωνία με τον διπλανό, με αυτόν που πρέπει  να συνεργαστώ, με αυτόν που διαφωνώ αλλά πρέπει να τον ακούσω, να τον καταλάβω και ίσως να τον πείσω.»

 

 

Το εκπαιδευτικό υλικό

Πέρα από το βιβλίο των αγγλικών και το λογισμικό των βιβλίων στον διαδραστικό πίνακα,  τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Κυριακίδου εισάγουν το δικό τους λογισμικό, όπου με τη βοήθεια μασκότ και διαδραστικών ιστοριών βοηθούν τα παιδιά στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας μέσα από ένα παιχνιώδη τρόπο. Εδώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση τόσο στο γραπτό όσο και στο προφορικό λόγο.

 

 

«Στο σχολείο έχει υποτιμηθεί πολύ η έκθεση και τα παιδιά μαθαίνουν απλώς να συγκεντρώνουν γνώσεις, τύπους κλπ. Στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Κυριακίδου δίνουμε ιδαίτερη έμφαση στον γραπτό λόγο, μέσα από συνταγές, δελτία τύπου, γράμματα αλληλογραφίας κλπ. Τα παιδιά όμως μαθαίνουν να διορθώνουν και μόνα τους τα γραπτά τους. Με τη βοήθεια ειδικών συμβόλων, που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά αναζητούν (μόνα ή με τη βοήθεια της ομάδας) τα «λάθη» τους.  Γίνεται έτσι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι.»

 

Οι γονείς

Οι γονείς συχνά αναρωτιούνται. Πότε να αρχίσει το παιδί μου αγγλικά;

“Όταν έχει μάθει το παιδί να γράφει και να διαβάζει ελληνικά (τη μητρική του γλώσσα) άνετα”, είναι η απάντηση. “Αυτό για το 90% των παιδιών συμβαίνει ολοκληρώνοντας τη Β Δημοτικού. Τα παιδιά μπορεί να αρπάζουν εύκολα την ξένη γλώσσα σε μικρή ηλικία, στις περιπτώσεις που βρίσκονται σε ξενόγλωσσο περιβάλλον. Αυτό δε συμβαίνει όμως με 3-4 ώρες την εβδομάδα σε ένα φροντιστήριο. Η ξένη γλώσσα δεν είναι μια λίστα λέξεων, αλλά η ικανότητα να μπορείς να εκφραστείς με απλές λέξεις στην κατάλληλη περίσταση.”

Σε ότι αφορά τα ιδιαίτερα τονίζουν πως οι ίδιοι πιστεύουν στη δύναμη της μάθησης μέσα από ένα ομαδικό και οργανωμένο πλαίσιο. Ο μαθητής δε μαθαίνει μόνο από τον καθηγητή, υποστηρίζουν,  αλλά κυρίως από την αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές του, όπου και αποσκοπούν όλες οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας.

 

Edutainment

Καινοτομία των Κέντρων Ξένων Γλωσσών Κυριακίδου είναι το πρόγραμμα Edutainment.  Στη διάρκεια ενός τρίωρου, τα παιδιά, πέρα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία πολιτισμού στα οποία εκτίθενται μέσα από διαδραστικές και βιωματικές δραστηριότητες, ουσιαστικά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να εκφράζονται, να επικοινωνούν. Κάθε ενότητα κλείνει με δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού, το οποίο απελευθερώνει ακόμα και τα πιο διστακτικά παιδιά, αφού είναι ξεκάθαρο ότι δεν «εξετάζονται» στα αγγλικά, αλλά «παίζουν» ένα ρόλο και αυτό τα βοηθάει, για να εκφράσουν πράγματα που ξέρουν, αλλά σε όποια άλλη κατάσταση θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν.

Ανάλογα με το επίπεδό τους στα αγγλικά, από Α1 έως Β2, επιλέγουν το αντίστοιχο εργαστήρι και παρακολουθούν μία ή περισσότερες από τις αυτοτελείς 3ωρες ενότητες.

Το πρόγραμμα Edutainment ξεχώρισε στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Education Leaders Awards» και βραβεύτηκε στις 18 Μαΐου 2018 ως ‘Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία’.

Το πρόγραμμα αφορά παιδιά 10-15 ετών και διαρκεί  3 ώρες (ημέρες Σάββατο και Κυριακή κατόπιν συνεννόησης με τα παιδιά και τους γονείς)

 

«Τα παιδιά έχουν συχνά, ακόμα και σε αυτή τη μικρή ηλικία, μειωμένη αυτοπεποίθηση και συστολές. Αυτό που θέλουμε μέσα από τα προγράμματά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον, όπου τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και το γέλιο θα μάθουν την αγγλική γλώσσα αλλά το σημαντικότερο: θα επανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους»

 

Τα πτυχία

Στόχος των Κέντρων Ξένων Γλωσσών Κυριακίδου είναι τα πτυχία των μαθητών τους να εναρμονίζονται με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Γλωσσομάθειας και να αναγωρίζονται παντού, χωρίς καμία αμφισβήτηση. Κατάκτηςη πτυχίων: Lower (Cambridge & Michigan), CAE (Adanced, Cambridge), CPE (Proficiency, Cambridge και ECPE (proficiency, Michigan). εδώ γίνεται και προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Αρχές Σεπτεμβρίου γίνονται τα επαναληπτικά τμήματα και δημιουργούνται τα νέα τμήματα. Μπορείτε να κλείσετε ένα ΡΑΝΤΕΒΟΥ αξιολόγησης, όπου το παιδί θα μπορέσει να γνωρίσει το χώρο και τη δασκάλα του.

Ενημερωθείτε επίσης για το Κέντρο Μελέτης για παιδιά Δημοτικού.

Γνωρίστε τους εκπαιδευτικούς και μέρος του προγράμματος των Κέντρων Γλωσσών Κυριακίδου στο KIDOT Festival, μέσα από δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις: Mythical Creatures & London

 

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

THE KEY CREATIVE SCHOOL: Το πρώτο Νηπιαγωγείο Πολλαπλής Νοημοσύνης ανοίγει τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη

Έλενα Παπά, Δασκάλα και Εμπνεύστρια του The Key Creative School

 

Η Έλενα Παπά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης και συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη με το μεταπτυχιακό “Διεύθυνση και Διοίκηση Εκπαιδευτηρίων με Καινοτόμα Εκπαιδευτικά Συστήματα”.

Τόσο μέσα από το μεταπτυχιακό της όσο και αργότερα με την εμπειρία της σε σχολείο του Λονδίνου, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διαφορετικά Εκπαιδευτικά Συστήματα και να γνωρίσει στην πράξη τη Θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης. Η αγάπη της για τα παιδιά και ο θαυμασμός της για τον τρόπο που σκέφτονται, ήταν ο λόγος που ενστερνίστηκε την Πολλαπλή Νοημοσύνη και τον τρόπο που λειτουργεί στα παιδιά.

Με όνειρο λοιπόν τη δημιουργία ενός χώρου με βάση τα σκανδιναβικά πρότυπα, ενός χώρου που θα είναι διαδραστικός και εκπαιδευτικά αξιοποιήσιμος σε κάθε του γωνιά, που κάθε τάξη θα έχει τη δική της ιστορία, χρήση και λόγο ύπαρξης, που κάθε παιδί θαονειρεύεται να περνά τον χρόνο του, δημιούργησε το 2016 το The Key Creative School…το πρώτο Σχολείο Πολλαπλής Νοημοσύνης στην Θεσσαλονίκη.

 

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

 

Πολλαπλή Νοημοσύνη: τι είναι με απλά λόγια και τι διαφορετικό προσφέρει σαν μέσο εκπαίδευσης και διαπαιδαιγώγησης;

Η θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης αποτελεί μια κριτική θέση απέναντι στην άποψη, σύμφωνα με την οποία γεννιόμαστε με μια μόνο νοημοσύνη, την οποία δεν έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε και την οποία οι ψυχολόγοι μπορούν να μετρήσουν.

Σύμφωνα µε τη θεωρία αυτή, που βασίζεται σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ερευνών, η νοημοσύνη µας χωρίζεται σε εννιά τομείς οι οποίοι έχουν την έδρα τους σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου µας. Είναι εξίσου σημαντικοί, όχι όμως και το ίδιο αναπτυγμένοι σε κάθε άτομο.

Τα εννιά αυτά είδη νοημοσύνης προέκυψαν μετά από έρευνα του εγκεφάλου, της ανθρώπινης ανάπτυξης, της εξέλιξης και μετά από διαπολιτισμικές συγκρίσεις. Υποστηρίζεται, λοιπόν, ότι η νοημοσύνη είναι προϊόν μιας μακράς και συμμετοχικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της φύσης (βιολογικές δυνάμεις και κληρονομικές προδιαθέσεις) και της ανατροφής (περιβαλλοντικές δυνάμεις και εμπειρίες της ζωής).

Η νοημοσύνη δημιουργείται βιολογικά αλλά ο βαθμός ανάπτυξής της εξαρτάται από τις προσωπικές εμπειρίες του καθενός. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κανείς στη χρήση και ενίσχυση της νοημοσύνης και όσο καλύτερη καθοδήγηση και ενθάρρυνση δέχεται  μεσω της εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα νοημοσύνης.

 

Τα τέσσερα σημαντικότερα σημεία της θεωρίας της Πολλαπλής Νοημοσύνης του Γκάρντνερ είναι:

 • Κάθε άτομο έχει ένα συνδυασμό των εννέα ειδών νοημοσύνης. Αυτή η τυχαία κατάταξη των δυνάμεων και αδυναμιών καθιστά κάθε πρόσωπο μοναδικό με αποτέλεσμα κάθε τάξη να διαθέτει μια ποικιλομορφία σκέψης.
 • Κάθε άτομο μπορεί να αναπτύξει τις νοημοσύνες του σε επαρκές επίπεδο. Με ενθάρρυνση, εμπλουτισμό και κατάλληλη καθοδήγηση, οποιοσδήποτε μαθητής ή άτομο, μπορεί να αναπτύξει τις νοημοσύνες του.
 • Οι νοημοσύνες συνεργάζονται. Πάντα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
 • Καμιά νοημοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει μόνη της. Εξαιτίας γενετικών καταβολών και του περιβάλλοντος, δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που να έχουν το ίδιο προφίλ νοημοσύνης -ούτε ακόμη και οι απαράλλακτοι δίδυμοι- επειδή οι εμπειρίες τους είναι διαφορετικές και η νοημοσύνη τους συνεχώς εξελίσσεται. Για παράδειγμα, αν δυο άτομα διαθέτουν το ίδιο επίπεδο ισχυρής γλωσσικής νοημοσύνης, το ένα μπορεί να είναι καλύτερο στην ανάγνωση, ενώ το άλλο στο γραπτό λόγο.

 

Ποιά είναι όμως αυτά τα 9 είδη Νοημοσύνης;

Αρχικά ο Gardner είχε ξεχωρίσει επτά είδη νοημοσύνης, αλλά σε επόμενα βιβλία του πρόσθεσε άλλες δύο φτάνοντας τις εννέα. Σε αυτές λίγο αργότερα προστέθηκε και η συναισθηματική νοημοσύνη.

Πρόκειται για τις εξής: Λεκτική / γλωσσική νοημοσύνη (Verbal Linguistic Intelligence), Λογικό-μαθηματική νοημοσύνη (Logical- Mathematical Intelligence), Σωματική-κιναισθητική νοημοσύνη (Bodily-Kinesthetic Intelligence), Μουσική νοημοσύνη (musical intelligence), Διαπροσωπική νοημοσύνη (interpersonal intelligence), Ενδοπροσωπική νοημοσύνη (Intrapersonal intelligence), Χωρική ή Χωροταξική νοημοσύνη (spatial intelligence), Υπαρξιακή νοημοσύνη (existential Intelligence), Φυσιοκρατική νοημοσύνη (Naturalistic intelligence).

 

Πως θα λειτουργεί ένα Νηπιαγωγείο Πολλαπλής Νοημοσύνης και ποιοί είναι οι εκπαιδευτικοί του στόχοι; Τι θα κερδίσουν τα παιδιά μέσα από αυτή την εμπειρία;

Στόχος του Σχολείου μας είναι να ανακαλύψουμε το προφίλ Νοημοσύνης κάθε παιδιού, να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά ως μέσω μάθησης τα ήδη ανεπτυγμένα είδη Νοημοσύνης του αλλά και να δώσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα για ανάπτυξη και των υπόλοιπων ειδών Νοημοσύνης.

Έτσι σε κάθε θεματική προσέγγιση τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν κάθε μέρα τουλάχιστον ανάμεσα σε δύο διαφορετικές δραστηριότητες που προσεγγίζουν διαφορετικά είδη Νοημοσύνης και προσφέρουν την ίδια ευκαρία μάθησης, αλλά μέσω διαφορετικού αντικειμένου. Στο Σχολείο μας κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό και αυτό αποτελεί τη βάση μας για την εκπαίδευσή του.

Στο The Key Creative School έχουμε διαμορφώσει το Πρόγραμμα με βασική αρχή μας ότι “Σημασία δεν έχει πόσο Έξυπνος είσαι, αλλά που και πως είσαι Έξυπνος”, αναγνωρίζοντας ότι

Το κάθε παιδί είναι έξυπνο, απλά σε διαφορετικό τομέα.

Έτσι, διαμορφώνεται, μέσα στο χώρο του Νηπιαγωγείου, μια κοινωνία  ισότιμη, όπου το κάθε παιδί αισθάνεται ασφάλεια, αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό, αναπτύσσει κριτική σκέψη, έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τον τρόπο εκπαίδευσής του με αποτέλεσμα να αισθάνεται ικανό ότι τα καταφέρνει, αναπτύσσοντας εσωτερικά κίνητρα μάθησης που είναι και στόχος ενός αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος.

 

 

Υπάρχουν κάποια εμπόδια στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που καλείται να ξεπεράσει το Νηπιαγωγείο του The Key Creative School?

Ναι, κι αυτό γιατί ακόμα και ο Γκάρντνερ (εισηγητής της Θεωρίας της Πολλαπλής Νοημοσύνης) τονίζει το ρόλο του πολιτισμού στην ανάπτυξη κάθε είδους νοημοσύνης.  Κύριος «ένοχος» για την άνιση ανάπτυξή τους θεωρείται το σχολείο, που επικεντρώνεται στην καλλιέργεια δύο µόνο τύπων: γλωσσικής και λογικοµαθηµατικής, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν:

 • ο κάθε μαθητής να μαθαίνει με το δικό του τρόπο
 • ο δάσκαλος να διδάσκει με πολλαπλούς τρόπους

Για παράδειγμα, μια αρχή της φυσικής μπορεί να διδαχθεί στα παιδιά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Μέσα από τα μαθηματικά, τη λογική, τη γλώσσα, ένα διάγραμμα στον χώρο, μια άσκηση του σώματος. Έτσι θα γίνει κατανοητή.

Οι αρχές του Νηπιαγωγείου Πολλαπλής νοημοσύνης είναι ότι όλοι οι μαθητές είναι ευφυείς με τον δικό τους τρόπο και πρέπει:

 • να έχουν ευκαιρίες να χρησιμοποιούν την ευφυία τους • να αξιολογούνται με τρόπο δίκαιο ως προς τη νοημοσύνη • να έχουν ευκαιρίες να επιλύουν προβλήματα της πραγματικής ζωής • να διδάσκονται και να κατανοούν • να μαθαίνουν και να αναπτύσσουν τα είδη της προσωπικής τους νοημοσύνης σε μια κουλτούρα σεβασμού • να μαθαίνουν μέσω των διαφορετικών ειδών νοημοσύνης τους • να δείχνουν ικανότητα στις διαφορετικές ευφυίες.

 

Ποιος είναι ο ρόλος των γονιών κατά την εκπαιδευτική διαδικασία; Γίνονται και οι ίδιοι μαθητές; Μαθαίνουν και αυτοί να κατανονούν καλύτερα τα παιδιά τους;

Ο ρόλος των γονέων θεωρείται πάρα πολύ σημαντικός και συμμετοχικός, καθώς στόχος μας είναι η συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων στο δρόμο για την ανακάλυψη του προφιλ νοημοσύνης του κάθε παιδιού. Οι γονείς είναι οι καλύτεροι συνοδοιπόροι μας για τη διαμόρφωση μιας καλύτερης εκπαίδευσης τόσο των ίδιων, για την πλήρη αποδοχή των παιδιών τους, την ανακάλυψη των κλίσεών τους, τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, την μη σύγκριση των παιδιών τους με τα άλλα παιδιά, αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών να χρησιμοποιούν τα δυνατά τους σημεία για να εξελίσσονται ως ατόμα και να ενισχύουν με αυτό τον τρόπο τα αδύναμα. Ονειρό μας είναι ένα Σχολείο ανοιχτό στην Κοινωνία και τις Κοινωνικές Δομές που εντάσσει τα παιδιά σε αυτή και τα κάνει να νιώθουν ότι έχουν ‘φωνή’ και ‘δύναμη’ στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου με ίσες ευκαιρίες για όλους.

 

Έχεις σπουδάσει και εργαστεί στο Λονδίνο, πες μας δυο λόγια για την εμπειρία σου από το αγγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ποιες ομοιότητες και διαφορές εντοπίζεις με το ελληνικό;

Η εμπειρία μου στο Λονδίνο μπορώ να πω πώς ήταν και αυτή καταλυτική στο να ανακαλύψω την Θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης. Κι αυτό γιατί ερχόμενη σε επαφή με το Αγγλικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, ένα Σύστημα εκ διαμέτρου διαφορετικό από το ελληνικό, με έκανε να προβληματιστώ περαιτέρω και να αρχίσω να ψάχνω ποιός θα ήταν τελικά αυτός ο συνδυασμός που θα οδηγούσε στην καλύτερη και πιο ισότιμη εκπαίδευση των παιδιών.

Έτσι αν στην Ελλάδα για παράδειγμα το Εκπαιδευτικό Σύστημα θεωρείται κυρίως ”δασκαλοκεντρικό” στην Αγγλία τουλάχιστον στην Προσχολική Εκπαίδευση θεωρείται κυριώς ” παιδοκεντρικό” , μια συνεχής παρατήρηση των παιδιών και οργάνωση δραστηριοτήτων με βάση μόνο τις καθημερινές ενασχολήσεις του κάθε παιδιού κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων, σε σημείο όμως που χάνεται σε αρκετό βαθμό η δημιουργικότητα και η καθοδήγηση του εκπαιδευτικού σε  νέα εκπαιδευτικά μονοπάτια. Έτσι άρχισα να συνειδητοποιώ στην πράξη ότι δεν υπάρχει τέλειο Εκπαιδευτικό Σύστημα και ότι αυτό, αν υπήρχε, θα ήταν κάπου στη μέση Ελληνικού και Αγγλικού, ή ένας συνδυασμός και των δύο. Κάπως έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση μου και η ανακάλυψη της Θεωρίας της Πολλαπλής Νοημοσύνης.

 

 

Λένε πως οι Δανοί έχουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά, ενώ η Φιλανδία φημίζεται για το εκπαιδευτικό της σύστημα. Τι έχουν κάνει οι βόρειοι αυτοί λαοί και έχουν καταφέρει να σκοράρουν στην ενότητα «παιδί»;

Έχουν, ευτυχώς για αυτούς και δυστυχώς για μας, συνειδητοποιήσει πως ένα ευτυχισμένος άνθρωπος και αργότερα πετυχημένος επαγγελματίας δημιουργείται μόνο μέσα απο τα εσωτερικά κίνητρα για μάθηση και την ενεργητική ανακάλυψη αυτού του κόσμου.

Έχουν δημιουργήσει έτσι ένα Εκπαιδευτικό Σύστημα το οποίο δίνει χώρο και ποιοτικό χρόνο στα παιδιά να γίνουν οι ίδιοι ενεργητικά μέλη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, να αφομοιώνουν γνώσεις μέσω διαφορετικών αντικειμένων και κυριώς όλα αυτά κατα τη διάρκεια του σχολείου, αφήνοντας τους ελεύθερο χρόνο μετά από αυτό. Έχουν καταφέρει να κάνουν το Σχολείο αγαπητό στα παιδιά γιατί ανάμεσα στην προετοιμασία για τις εξετάσεις επιλέγουν την προετοιμασία για τη ζωή, γιατί  πιστεύουν στη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και το σύνθημα των δασκάλων τους είναι «Ας αφήσουμε τα παιδιά να είναι παιδιά». Δεν τους αγχώνει το διάβασμα μετά το σχολείο, ούτε έιναι αναγκασμένοι να κάθονται σε ένα θρανίο ακούγοντας παθητικά τον δάσκαλο, κι αυτό απο μόνο του αποτελέι μεγάλη καινοτομία και επιτυχία. Επιπρόσθετα η Αρχιτεκτονική των Σκανδιναβικών Σχολείων άρχισε να προβάλλει την ανάγκη για ποιοτικά φτιαγμένους χώρους σύμφωνους με τις ανάγκες κάθε ηλικακής ομάδας.Ποιό παιδί δε θα ανυπομονούσε να πάει σε ένα τέτοιο σχολείο;

«Ας αφήσουμε τα παιδιά να είναι παιδιά»

 

Το The Key Creative School ξεκίνησε τη λειτουργία του -και συνεχίζει- σαν ΚΔΑΠ. Μετά το σχολείο, ποιες είναι οι ανάγκες που έρχεται να καλύψει ένα ΚΔΑΠ;

Όπως προαναφέρθηκε το κενό που υπάρχει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα σήμερα, το οποίο προωθεί κυρίως την Λεκτική-Γλωσσική και Λογικομαθηματική Νοημοσύνη έρχεται να καλύψει το ”Τhe Key Creative School”  με τις απογευματινές δραστηριότητες του ΚΔΑΠ και να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά μέσα από καινοτόμες δράσεις και δραστηριότητες να ανακαλύψουν το προφιλ νοημοσύνης τους αλλά και να αναπτύξουν τα υπόλοιπα είδη. Στόχος μας είναι να ”ξεκλειδώσουμε” την πόρτα που οδηγεί τα παιδιά στο να μάθουν να αγαπούν την μάθηση και ”να μάθουν” πώς να μαθαίνουν με τον δικό τους τρόπο και με κίνητρο την εσωτερική τους ικανοποίηση ότι τα καταφέρνουν και αυτοβελτιώνονται.

 

Ποιες είναι ενδεικτικά οι δραστηριότητες που προσφέρει το The Key Creative School σαν ΚΔΑΠ και πες μας αν βασίζονται και αυτές στη θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης;

Όλο το πρόγραμμα του ΚΔΑΠ έχει εκπαιδευτικό ρόλο και υπόβαθρο και στηρίζεται στην Ανάπτυξη της Πολλαπλής Νοημοσύνης των παιδιών. Τα παιδιά ερχόμενα στον χώρο μας έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν σε ένα  τμήμα με βάση την ηλικία τους και να έρχονται δυο φορές την εβδομάδα στο ΚΔΑΠ παρακολουθόντας τμήματα Πολλαπλής Νοημοσύνης (υπάρχει και δυνατότητα συμμετοχής μέσω ΕΣΠΑ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα πλαίσια της κάθε θεματικής τα παιδιά ερχόμενα στον χώρο συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως Αρχιτεκτονικές Κατασκευές (Αναπτυξη Χωροταξικής Νοημοσύνης), Πειράματα (Ανάπτυξη Λογικομαθηματικής Νοημοσύνης), Θεατρικό Παιχνίδι (Ανάπτυξη Διαπροσωπικής Νοημοσύνης), Μουσική (Ανάπτυξη Μουσικης Νοημοσύνης), Χορός και Γυμναστική με Τραπολίνα (Ανάπτυξη Κιναισθητικής Νοημοσύνης) κ.ο.κ.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα στην Εκπαιδευτική ομάδα να παρατηρεί το κάθε παιδί μέσα από διαφορετικά εκπαιδευτικά αντικείμενα, να δημιουργεί δεσμούς με το παιδί και να ανακαλύπτει μαζί του με ποιό μέσο μαθαίνει καλύτερα, ποιο είδος Νοημοσύνης χρειάζεται ενίσχυση και με ποιόν τρόπο, ποιό είναι το Προφίλ Νοημοσύνης του.

 

 

Τι κάνει ένα παιδί και κατά συνέπεια έναν ενήλικο ευτυχισμένο;

Η κατα κύριο λόγο κάλυψη των παρακάτω αναγκών

 • Ανάγκη για Αγάπη
 • Ανάγκη για Ασφάλεια
 • Ανάγκη για Νέες Εμπειρίες και Ελευθερία στην Ανακάλυψη του Κόσμου
 • Ανάγκη για Αναγνώριση και Αποδοχή
 • Ανάγκη για Υπευθυνότητα

 

Που θα σας βρει κάποιος που ενδιαφέρεται να πάρει περισσότερες πληροφορίες;

Βρισκόμαστε στην Καλαμαριά και συγκεκριμένα στον Άγιο Παντελεήμονα, στην οδό Δαβάκη 42, Τ.Κ. 55133. Οι Εγγραφές μας τόσο στο Νηπιαγωγείο όσο και στο ΚΔΑΠ ξεκινάνε 27 Αυγούστου! Μπορείτε να μας βρείτε στο facebook ή να  επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 433 337

 

Αν θέλεις να διαβάσεις κάποια βιβλία που σχετίζονται με την Πολλαπλή Νοημοσύνη, μπορείς να αναζητήσεις κάποια προτεινόμενα βιβλία:

-Δραστηριότητες για την Υποστήριξη των Πολλαπλών Τύπων Νοημοσύνης στο Νηπιαγωγείο, ΦΙΠΣ ΠΑΤ- ΣΙΛΕΡ ΠΑΜ, Εκδόσεις: Σαββάλας

Πολλαπλή Νοημοσύνη, Ελένη Γαρυφαλάκη, Εκδόσεις Διόπτρα

– «On Teaching for Understanding: A Conversation with Howard Gardner» στο Authentic Learning, V. 50, N. 7, P . 4-7, April 1993, Brandt, R., διαθέσιμο στο διαδίκτυο

The frames of mind – Theory of multiple intelligences (1983), Gardner, H.

 

Δείτε το FacebookLive που κάναμε μαζί με την Έλενα Παπά

 

#piglampidesadvertorial

ECO SCHOOL ΜΠΛΕ ΜΕΛΙΣΣΑ: ένα ΚΔΑΠ στην Περαία που ανατρέπει τα δεδομένα στην εκπαίδευση

Γιώργος Κυριάκου, Δάσκαλος και Εμπνευστής του Eco School Μπλε Μέλισσα

Ο Γιώργος Κυριάκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ν.Ποτίδαια Χαλκιδικής. Από μικρός ενεπλάκη με τις τέχνες στο καλλιτεχνικό εργαστήριο του πατέρα του. Μεγαλώνοντας ασχολήθηκε επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο συμμετέχοντας σε κατηγορίες Α, Β και Γ εθνικής. Τα ερεθίσματα και τα βιώματα που είχε, τον ώθησαν στο να φοιτήσει και να αποφοιτήσει από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε κατά τη διάρκεια της φοίτησής του αλλά και έπειτα, με έρευνες σε σχέση με την εναλλακτική διδασκαλία των φυσικών επιστημών αλλά και της υπαίθριας εκπαίδευσης.  Αφού εργάστηκε σε διάφορα τοπικά σχολεία και ΚΔΑΠ της Θεσσαλονίκης, πήρε την απόφαση να μην φύγει στο εξωτερικό ακολουθώντας μεταπτυχιακές σπουδές και δουλειά, αλλά να παραμείνει Ελλάδα και να κάνει το σχολείο που ονειρευόταν: Το Eco School Μπλε Μέλισσα!

Δείτε εδώ το video μας από το Eco School Μπλέ Μέλισσα και τον Γιώργο Κυριάκου, σε ένα από τα Facebook Live μας.

 

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Γιώργο, είσαι δάσκαλος. Πώς επέλεξες αυτό το επάγγελμα και τι ήταν αυτό που σε ώθησε στη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου, όπως το Eco School Μπλε Μέλισσα;

Το διάλεξα γιατί πρώτα απ’ όλα δεν θεωρώ ότι «δουλεύω» όταν είμαι με τα παιδιά. Περιμένω να έρθει η επόμενη μέρα για να πάω σχολείο. Από πολύ μικρό με θυμάμαι να είμαι στο νηπιαγωγείο που δούλευε η μητέρα μου, όντας παιδί δημοτικού και να προσπαθώ να συντονίζω και να οργανώνω ομάδες νήπιων με παιχνίδια, αποστολές κτλ. Τώρα πια για εμένα είναι συνειδητή επιλογή επειδή στα ματιά μου είναι ένα από τα πιο ανθρωπιστικά επαγγέλματα, σε άμεση σχέση με τον άνθρωπο αλλά και στην ενδεχόμενη αλλαγή του, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

 

 

Πως προέκυψε το όνομα Μπλε Μέλισσα και τι σημαίνει Eco School;

Το όνομα Μπλε Μέλισσα είναι συμβολικό. Διαλέξαμε τη μέλισσα επειδή είναι ένα έντομο απαραίτητο για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα επιλεκτικό, καθώς πετάει από λουλούδι σε λουλούδι και ό,τι πιο πολύτιμο το φέρνει σπίτι της. Αυτό, μου φέρνει στο νου τη φιλοσοφία της υπαίθριας εκπαίδευσης. Όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε, τα φέρνουμε στο σχολείο μας κι εκεί τα επεξεργαζόμαστε. Επίσης, η εργασία της μέλισσας βασίζεται στη συνεργατικότητα και την ομαδική δουλειά, στοιχεία που θέλουμε να προωθήσουμε στο σχολείο μας. Παράλληλα, τονίζουμε το παγκόσμιο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια με την εξαφάνιση των μελισσών.

Όσον αφορά το χρώμα Μπλε, είναι και αυτό συμβολικό. Μας παραπέμπει στον ουρανό, τη θάλασσα, την ελευθερία και τη φιλοσοφία.

Το Eco School αποτελεί ένα οικολογικό σχολείο που στηρίζεται στην οικοφιλοσοφία. Κάθε ένα γράμμα της λέξης ECO είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι δηλώνει τις αρχές και τις βάσεις του σχολείου μας, καθώς και τα ρεύματα από τα οποία έχει επιρροές. Μιλάμε, λοιπόν, για το Experiential Critical Outdoor School ή αλλιώς, για το Βιωματικό Κριτικό Υπαίθριο Σχολείο.

 

Πες μας με λίγα λόγια τι είναι το ΚΔΑΠ και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται.

Οι δομές ΚΔΑΠ είναι κέντρα δημιουργικής απασχόληση παιδιών, που λειτουργούν όλο το χρόνο, δωρεάν μέσω ΕΣΠΑ. Τα ωράρια λειτουργίας κατά τη χειμερινή περίοδο είναι 13:00 με 21:00 και κατά τη θερινή περίοδο, 07:30 με 16:00. Για εμάς, βέβαια, είναι κάτι παραπάνω από ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης. Είναι ένα σχολείο όπως θα έπρεπε να είναι όλα τα σχολεία. Μέσα στην κοινωνία, παιδοκεντρικό, που να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ οικογένειας και σχολείου και να προσπαθεί να καλύψει τα κενά της ήδη υπάρχουσας τυπικής εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη ατομικά και συνολικά τις ανάγκες των παιδιών.

 

Ποια είναι η κεντρική φιλοσοφία του σχολείου και τι είναι αυτό που αγαπάς στην υπαίθρια εκπαίδευση;

Η κεντρική φιλοσοφία του σχολείου αντικατοπτρίζεται στο τρίπτυχο βιωματική, κριτική και υπαίθρια εκπαίδευση, όπως φανερώνεται και από το ακρωνύμιο ECO. Επιχειρούμε μέσα από το βίωμα και την εμπειρία, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες των παιδιών, χωρίς όμως αυτό να γίνεται αυτοσκοπός μας. Αναγνωρίζοντας τις πιέσεις και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά, εμείς θέτουμε ως προτεραιότητα την αποσυμφόρησή τους. Νοιαζόμαστε τα παιδιά να περνούν καλά, και να απολαμβάνουν την παρέα που θα βρουν στην Μπλε Μέλισσα, καθώς και τις δραστηριότητες, που με μεράκι, σχεδιάζουμε για αυτά.

Στη φιλοσοφία μας, κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, στοιχείο που διαχέεται σε όλα τα εργαστήριά μας. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να παρέχουμε στα παιδιά ένα χώρο που θα μπορούν να σκεφτούν με διαφορετικούς τρόπους, να εξετάσουν διαφορετικές οπτικές και να εκφραστούν ελεύθερα.

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας της φιλοσοφίας μας, η υπαίθρια εκπαίδευση συμπληρώνει και ολοκληρώνει το όραμά μας. Το γοητευτικό στην υπαίθρια εκπαίδευση είναι η αίσθηση της ελευθερίας που νιώθουμε στη φύση, αλλά και οι ευκαιρίες μάθησης που προκύπτουν όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί της. Επιπλέον, γνωρίζοντας καλύτερα τη φύση, γνωρίζουμε καλυτέρα και τον εαυτό μας μέσα από αυτή.

 

 

Γνωρίζοντας πως είσαι ένθερμος υποστηρικτής της ολόπλευρης ανάπτυξης και της βιωματικής μάθησης, θα ήθελα να μας πεις δυο λόγια για τις 6 κυψέλες της Μπλε Μέλισσας και πως αυτές βάζουν το πλαίσιο για μία ουσιαστική ανάπτυξη του παιδιού.  

Όλα τα εργαστήρια που έχουμε δημιουργήσει είναι διαθεματικά, εμπεριέχουν και συνδυάζουν, δηλαδή, διάφορες επιστήμες. Προχωρήσαμε σε μια κατηγοριοποίηση με βάση το κυρίαρχο στοιχείο κάθε εργαστηρίου, για να μπορούμε να συμβάλλουμε σε μια ολιστική παιδαγωγική. Δίνουμε έμφαση τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά σε όλα τα εργαστήρια, διότι το καθένα έχει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό. Θέλουμε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ποικίλα ερεθίσματα και πραγματικά πλαίσια προβλήματος, ώστε να έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τις αντίστοιχες δεξιότητες και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Για αυτό το λόγο, υπάρχει η κυψέλη των φυσικών επιστημών, στην οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή με επιστήμες από διαφορετικά πεδία, όπως είναι η φυσική, τα μαθηματικά, η γεωλογία, η μετεωρολογία κτλ. Στην κυψέλη της τέχνης, προσπαθούμε τα παιδιά να γνωρίσουν και να απολαύσουν και τις 9 τέχνες. Παράλληλα, στην κυψέλη του αθλητισμού παίζουμε, χορεύουμε, γυμναζόμαστε και συμμετέχουμε σε διάφορα αθλήματα, αξιοποιώντας τον υπαίθριο χώρο του σχολείου αλλά και τον εσωτερικό χώρο που έχει διαμορφωθεί για αυτό το σκοπό. Στην κυψέλη της έρευνας, επιχειρείται μια εμβάθυνση στη σκέψη, η οποία ενισχύεται από διάφορα πρωτοποριακά εργαστήρια, όπως «το φιλοσοφία για παιδιά». Στην κυψέλη του περιβάλλοντος κάνουμε μια σειρά από υπαίθρια περιβαλλοντικά πρότζεκτ, χρησιμοποιώντας μικροσκόπια, στερεοσκόπια, φωτοτράπεζα και άλλα πολλά βοηθητικά όργανα και εργαλεία. Ωστόσο, ποτέ δεν ξεχνάμε τον ρόλο των συναισθημάτων, γεγονός που μας υπενθυμίζει η κυψέλη των συναισθημάτων. Σε αυτή την κυψέλη, πραγματοποιούνται εργαστήρια και δραστηριότητες που στοχεύουν στην επαφή με τα συναισθήματα, τη γνωριμία με αυτά, και την εύρεση τρόπων αποτελεσματικότερης διαχείρισής τους. Σε αυτή την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, την οποία μεταξύ μας ονομάζουμε καρδιά του σχολείου μας, γίνονται και όλες οι συναντήσεις παιδιών-εκπαιδευτικών.

 

 

Ένα από τα τμήματα που μου τράβηξε το ενδιαφέρον είναι το «Λύνοντας τις απορίες αλλιώς». Τι ακριβώς μαθαίνετε με τα παιδιά αυτή την ώρα;

Σε αυτό το εργαστήριο, θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα πιο άμεσα το παιδί στη σχολική πραγματικότητα. Για αυτό, προσφέρουμε αυτό που για εμάς λείπει πολλές φορές, ένα πραγματικό πλαίσιο προβλήματος για τα παιδιά. Συγκεκριμένα, προσπαθούμε να συνδέσουμε τις θεωρητικές γνώσεις των βιβλίων με πραγματικά πλαίσια, με την καθημερινή ζωή, με τρόπο που να κινητοποιεί τα παιδιά. Καθημερινά, σε αυτό το εργαστήριο, θα λύνονται σε βάθος οι απορίες των παιδιών, με ένα διαφορετικό βιωματικό τρόπο, βοηθώντας τη διαδικασία της μάθησης να γίνει πιο άμεση, εύκολη, αποτελεσματική και διασκεδαστική. Για παράδειγμα, αν ένας μαθητής δυσκολεύεται στα κλάσματα, μπορούμε να πάμε στην κουζίνα μας και να εκτελέσουμε με κάποιες μεθοδολογίες μια συνταγή. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας τη μαγειρική, το παιδί θα έχει την ευκαιρία να κατανοήσει δύσκολες μαθηματικές έννοιες και γιατί του χρειάζονται, με έναν πρακτικό τρόπο, σε ένα πραγματικό πλαίσιο προβλήματος.

 

Τα παιδιά επιλέγουν τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες με βάση τις κλίσεις τους και τα ενδιαφέροντά τους ή συνήθως αποφασίζουν οι γονείς τους για αυτά;

Πολλά από τα εργαστήριά μας ενθουσιάζουν και τους γονείς, για αυτό το λόγο ετοιμάζουμε διάφορα πρότζεκτ μέσα στη χρονιά που θα μπορούν να συμμετέχουν μαζί με τα παιδιά και όσοι γονείς το επιθυμούν. Συνήθως, στην αρχή, τα παιδιά είναι αυτά που διαλέγουν τα εργαστήρια που θεωρούν ότι θα είναι συναρπαστικά. Στην πορεία, ανακαλύπτουν πως τους ενδιαφέρουν και άλλα εργαστήρια, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις, συζητάμε όλοι μαζί και με τους γονείς, και τελικώς, τα παιδιά αποφασίζουν ποια θα επιλέξουν. Μέσα στο καλοκαίρι, κάνουμε εβδομαδιαία πρότζεκτ, κι έτσι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από την κάθε κυψέλη και να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για όλες τις θεματικές.

 

 

Τι έχεις μάθει μέσα από τα παιδιά;

Καθημερινά μαθαίνω μέσα από τα παιδιά και μαζί με τα παιδιά. Γινόμαστε συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι γνώσεων και εμπειριών. Αυτό που έμαθα τελευταίως, και φέρνω έντονα στο νου μου, αφορά τις προσδοκίες του εκπαιδευτικού για τα παιδιά. Μου είναι πια γνωστό και φανερό το πόσο πιο λειτουργική και όμορφη μπορεί να γίνει η αλληλεπίδραση με τα παιδιά αν οι δάσκαλοι μετριάσουμε τις προσδοκίες μας. Μόνο έτσι θα φτάσουμε στην παιδοκεντρικότητα και το σεβασμό προς τα παιδιά. Δίνοντας πραγματικά το χωροχρόνο σε κάθε παιδί για να αναπτυχθεί με το δικό του ρυθμό, και σεβόμενοι τις ανάγκες και την προσωπικότητά του.

  

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο; 

Ένα από τα όνειρα μου ως δάσκαλος είναι να καμαρώσω τους μαθητές και τις μαθήτριες που περνούν από την Μπλε Μέλισσα στην ενήλικη ζωή τους. Να τους θαυμάσω για τα όμορφα πράγματα που κάνουν, για το πώς έφτιαξαν τις ζωές τους, για το πώς διαμορφώθηκαν, αλλά και για τα ενδιαφέροντα που έχουν, τις κλίσεις τους, τα παιδιά τους, την οικογένειά τους, την ισορροπία τους, έχοντας κατά νου, πως κάποτε ίσως να βάλαμε και εμείς ένα σποράκι που φύτρωσε κάποια στιγμή, και συνοδεύει το δάσος που κρύβουν μέσα τους…

 

 

Που βρίσκεται το Eco School Μπλε Μέλισσα και πως μπορεί κάποιος να εγγραφεί στο πρόγραμμά του;

Βρισκόμαστε στο 19ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης-Περαίας, δηλαδή πρακτικά 300 μέτρα πριν την Περαία, στον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Περαία. Η στάση που βρίσκεται έξω από το σχολείο μας ονομάζεται κάμπος Πλαγιαρίου και φτάνετε εκεί με το λεωφορείο 72. Για τα θερινά τμήματα δεχόμαστε εγγραφές ανά εβδομάδα ενώ για το χειμερινό πρόγραμμα υπάρχει το πρόγραμμα που είναι δωρεάν μέσω ΕΣΠΑ, κατά το οποίο το παιδί μπορεί να παρακολουθεί οποιοδήποτε εργαστήριο θέλει, καθημερινά, χωρίς δέσμευση και πληρωμή. Διαλέγει μια από τις 2 βάρδιες 13:00 με 17:00 ή 17:00 με 21:00 και σε αυτά τα ωράρια μπορεί να έρθει όποτε επιλέξει. Φυσικά, και για τους γονείς που δεν εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα, θα υπάρχει διαθέσιμο το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα τέλη Αυγούστου, όπου θα μπορούν να δουν τι εργαστήρια θα γίνονται καθημερινά και με βάση αυτά, θα υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές από καθημερινή παρακολούθηση ως και μια φορά την εβδομάδα με αντίστοιχο κοστολόγιο.

 

 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Eco School Μπλε Μέλισσα εδώ ή στο προφίλ του στο Facebook.  Ενημερωθείτε επίσης για τα καλοκαιρινά του τμήματα καθώς και για τις έξι θεμαιτκές του κυψέλες εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Γραμματεία στο 23920 75670.

 

Photo credits: arteditre.gr
#piglampidesadvertorial

 

TOMS: ένα στέκι για όλη την οικογένεια

Ένα από τα αγαπημένα μου στέκια στην πόλη είναι το TOMS. Το επισκέπτομαι συχνά, άλλοτε για να εργαστώ και άλλοτε για να συναντήσω φίλους ή συνεργάτες στο κέντρο της πόλης. Μου αρέσει η αισθητική του, η φιλοσοφία του και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό.

Αρκετές Κυριακές του χρόνου διοργαν΄ωνονται στο χώρο του family days, όπου παιδαγωγοί της nannuca.com απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά. Εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, messy plays και πολλά events για μικρούς και μεγάλους προσκαλούν τη δημιουργική κοινότητα της πόλης σε συναντήσεις διαφορετικές!

Στον υπόγειο χώρο έχουμε ανακαλύψει υπέροχες γωνιές και φανταστικά αντικείμενα: ιδιαίτερες ζωγραφι΄ές, έναν ρετρό κούκο, ένα ποδήλατο στο τοίχο! Δοκιμάστε τα υπέροχα ροφήματα και σνακ και μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τη μικρή και παραμυθένια του αυλή!

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για το TOMS? Ποια είναι η κοινωνική του δράση;

TOMS: Όλα ξεκίνησαν το 2006 όταν ο ταξιδιώτης Blake Mycoskie φτάνοντας σε ένα χωριό της Αργεντινής ανακάλυψε πως τα παιδιά εκεί δεν φορούσαν παπούτσια κι έτσι τα πόδια τους ήταν απροστάτευτα. Θέλοντας να βοηθήσει, δημιούργησε την TOMS (Τomorrow shoes), μια εταιρεία η οποία για κάθε ζευγάρι παπούτσια που θα πουλούσε, θα πρόσφερε ένα ζευγάρι σε ένα παιδί που το έχει ανάγκη. Η TOMS είναι μια εταιρεία η οποία θέλει να προσπαθήσει ενεργά για να κάνει καλύτερες τις ζωές των ανθρώπων. Αναγνωρίζει τις ανάγκες και δημιουργεί προϊόντα που εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό (One for One®.)

Το μήνυμα της TOMS σε αριθμούς και πράξεις: πόσα παιδιά, γυναίκες και οικογένειες έχουν ωφεληθεί ως τώρα;

TOMS: Από το 2006, η ΤOMS έχει προσφέρει πάνω από 70 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια σε παιδιά που το έχουν ανάγκη, έχει βοηθήσει να αποκατασταθεί η όραση 445.000 ανθρώπων, έχει συνεισφέρει στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό για 400.000 εβδομάδες. Έχει βοηθήσει 70.000 μητέρες να γεννήσουν με ασφάλεια αλλά και 44.000 νέους μέσα από τα προγράμματα για την καταπολέμηση του bullying στο σχολείο.

Η TOMS έχει συνεργαστεί ως τώρα με κάποια οργάνωση στην Ελλάδα και αν ναι για ποιον σκοπό;

TOMS: Το Μαζί για το Παιδί, είναι ο  επίσημος συνεργάτης της TOMS (Giving Partner) από το 2015, διανέμει δωρεάν παπούτσια για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του ωφελούμενου πληθυσμού σε πανελλαδικό επίπεδο. Κάθε Άνοιξη  πραγματοποιούνται επισκέψεις σε περισσότερους από 200 φορείς σε  30 πόλεις σε Αττική,  Ήπειρο, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Κόρινθο, Πάτρα, Ναύπακτο, Λαμία, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Σάμο, Λέσβο, Χίο, Σκιάθο, Κεφαλονιά και Κρήτη.

Μέχρι σήμερα η TOMS GREECE έχει προσφέρει 66.640 ζευγάρια σε 43 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, σε παιδιά άπορων οικογενειών, ορφανοτροφεία, προσφυγικά κέντρα, κέντρα αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων όπως το ΚΥΑΔΑ και άλλους συνεργαζόμενους φορείς προσφοράς όπως το Praxis με την TOMS και το Μαζί για το Παιδί 

Πότε γεννήθηκε το πρώτο TOMS Flagship Store, πόσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο και σε ποιες πόλεις;

TOMS: Το πρώτο TOMS Flagship Store άνοιξε τις πόρτες τους στο Venice στη Καλιφόρνια. Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως υπάρχουν 7 καταστήματα με όλα τα προϊόντα TOMS. Στην Αμερική βρίσκονται στις πόλεις Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Σικάγο και Τέξας ενώ στην Ευρώπη στο Άμστερνταμ, στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο.

Λίγα λόγια για την αρχιτεκτονική του κτιρίου που φιλοξενεί το TOMS Flagship Store στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τον σχεδιασμό του πρώτου café της Ελλάδας.

TOMSΤο κατάστημα TOMS στήνεται κάτω από την giving φιλοσοφία της εταιρείας, με βασική αρχή την επανα-χρήση υλικών, την αποφυγή σπατάλης καινούριων και την ανάδειξη της ιστορίας του χώρου. Το παλιό δάπεδο ντύνει τους τοίχους, οι πόρτες επαναχρησιμοποιούνται, τα παλιά επιχρίσματα και το τούβλο εμφανίζονται, τα παλιά έπιπλα επιδιορθώνονται και χρησιμοποιούνται με τελείως διαφορετικό τρόπο ενώ οι λαμαρίνες προέρχονται από μια παλιά στάνη. Ο επισκέπτης αναγνωρίζει στοιχεία του κτηρίου που είχαν ξεχαστεί με τα χρόνια.

Η στοά και το αίθριο του κτηρίου “ζωντανεύουν” με φώτα και με το πράσινο για να δημιουργήσουν μια νέα “πλατεία” στον ιστό της πόλης. Ο χώρος είναι δυναμικός, συνεχώς εξελίσσεται και διαμορφώνεται ανάλογα με τα events που φιλοξενούνται ενώ ο επισκέπτης νιώθει ελεύθερος να τον ανακαλύψει. Στο υπόγειο, ανάμεσα στις πολυκατοικίες, ένας urban κήπος χωροθετείται. Πλούσια φύτευση και χρωματιστά φωτιστικά, μια έντονη αντίθεση ανάμεσα στο γκρίζο, επαναπροσδιορίζουν το μουντό αστικό τοπίο. H  αρχιτεκτονική μελέτη και η κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την FORMrelated Studio

 

 

 

 

 

photo credits: effiepanagoula.com

CuttingRoom: To family friendly κομμωτήριο της πόλης!

Τι είναι αυτό που κάνει έναν κομμωτήριο αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους; Τι χρειάζεται για να διαμορφωθεί ένας family friendly χώρος; Ποια είναι η φιλοσοφία ενός τέτοιου κομμωτηρίου;  

Συνέντευξη στην Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Πώς ακριβώς διαμορφώθηκε το κομμωτήριο σε family friendly σημείο συνάντησης και τι να περιμένει κανείς από μία επίσκεψη σε αυτό;

Δημήτρης: Το Cutting Room διαμορφώθηκε σιγά σιγά. Έχω το κομμωτήριο, στη Μπότσαρη 29, από το 2000. Το 2007 ο Βάιος Πολυχρονίδης ανέλαβε την πλήρη ανακατασκευή του, ενώ στo πλαίσιo ανανέωσής του, το 2017, ήρθε η Μαρίλη Βουλτσάκη και έδωσε μια νέα πινελιά στο κομμωτήριο επικεντρώνοντας τη ματιά της στη δημιουργία kid friendly σημείων. Αυτή είναι άλλωστε και η ειδικότητά της, στο site της Baby Εco Design, θα βρείτε ένα σωρό ιδέες. Στο ταξίδι αυτό έγιναν συνοδοιπόροι και η Ναταλία Παντελίδου, που σχεδίασε την ειδική γωνιά – έπιπλο με τα βιβλία και τα παιχνίδια. Φυσικά μαζί μας ήταν και είναι πάντα, πολύτιμοι φίλοι και συνεργάτες όπως η Ανέμη, που εξόπλισε το κομμωτήριο με πολύ ιδιαίτερα παιχνίδια, αλλά και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο που φροντίζουν να εμπλουτίζουν την παιδική μας βιβλιοθήκη.

Ισχύουν όλα τα νέα μέτρα κατά του covid _ Προς το παρόν τα παιχνίδια και τα βιβλία δεν είναι διαθέσιμα (η family friendly διάθεσή όμως σίγουρα!) Στο κομμωτήριο CuttingRoom μπορεί κανείς να βρει επιτοίχια και επιτραπέζια παιχνίδια, μαρκαδόρους για να ζωγραφίσει, βιβλία για να διαβάσει. Εδώ θα βρεις τις ατζέντες των Πυγολαμπίδων αλλά και τις 3μηνιαίες εφημερίδες των εκδόσεων Μεταίχμιο, που αγαπάμε πολύ!

Στο κομμωτήριο όμως φροντίζουμε και τους μεγάλους, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία σε περιοδικά και βιβλία, ιδιαίτερα ροφήματα καθώς και happenings, κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

 

 

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που δίνεις σε γονείς που έρχονται για πρώτη φορά με τα παιδιά τους;

Δημήτρης: Παρακινούμε τους γονείς να μη χρησιμοποιούν την τεχνολογία ή δώρα επιβράβευσης για να δελεάσουν τα παιδιά να κουρευτούν, αλλά αντίθετα να τα αφήσουν ελεύθερα μέσα στο περιβάλλον και να μην τους μεταφέρουν το άγχος τους.

 

Ποιες υπηρεσίες προσφέρει το κομμωτήριο;

Δημήτρης: Κουρέματα ανδρών, γυναικών και παιδιών, καθώς και βαφές και χτενίσματα.

 

Τι κάνει το CuttingRoom τόσο ιδιαίτερο;

ΔημήτρηςΣτο κομμωτήριο μιλάμε για ταξίδια, για ανατροφή, για καλό φαγητό. Μιλάμε με ανθρώπους για τη ζωή. Αντλούμε πληροφορίες και μοιραζόμαστε τις δικές μας ιστορίες. Μας αρέσουν οι άνθρωποι – μικροί και μεγάλοι. Μας αρέσει να δημιουργούμε, εκτός από ένα καλό κούρεμα ή κάποια καλή τεχνική εργασία, εμπειρίες και φιλίες. Το video των ARTE DI TR3 Studio αντικατοπτρίζει πλήρως τη φιλοσοφία μας:

 

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Προϊόντα: Στο κομμωτήριο Cutting Room θα βρείτε την παιδική σειρά προϊόντων nailmatic, που παρασκευάζεται στη Γαλλί ακαι είναι κατά 97% από φυσικά υλικά και είναι δερματολογικά ελεγμένα. Οι συσκευασίες Nailmatic σχεδιάζονται σε συνεργασία με την OMY, κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως σε color – in προϊόντα.

Δωρεάν: το πρώτο βρεφικό κούρεμα

Υπηρεσίες: ενημερωθείτε για όλες τις υπηρεσίες και τον τιμοκατάλογο του κομμωτηρίου εδώ.

Τοποθεσία: βρείτε το CuttingRoom στο χάρτη της google.

Parking: για την αποφυγή ταλαιπωρίας, το CuttingRoom εξασφάλισε συνεργασία με ένα ιδιωτικό parking στη Δελφών (150 μέτρα από το κομμωτήριο) για θέση parking με χρέωση 3€. Για υπηρεσίες κομμωτηρίου 30€ και άνω, το parking σας προσφέρεται δωρεάν (είναι απαραίτητο να ενημερώσετε έγκαιρα την υποδοχή του κομμωτηρίου).

Για Ραντεβού: μπορείτε να καλέσετε στο 2310 838775 ή να κάνετε την κράτησή σας γρήγορα και εύκολα μέσω της πλατφόρμας funkmartini

www.cuttingroom.gr | Μάρκου Μπότσαρη 29 | Τ: 2310 838775

 

Photocredits: arteditre.gr

 

Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια της Βερόνικας Παλαιοκρασσά

Βερόνικα Παλαιοκρασσά: Αρχιτέκτονας – μαμά – crafter – daydreamer – traveladdict – νησιώτισσα

Από τότε που θυμάται τον εαυτό της διακατέχεται από ένα κρυφό εσωτερικό πάθος για οτιδήποτε μπορεί να φτιάξει με τα χέρια της. Πορεύτηκε επαγγελματικά με την αρχιτεκτονική για πολλά χρόνια, στην διάρκεια των οποίων και μέσα από τα projects της αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες και βίωσε όμορφες στιγμές καταξίωσης και δημιουργικότητας. Πιστεύει με πάθος ότι «όλα στη ζωή είναι κύκλοι που ανοίγουν και κλείνουν». Ο δικός της νέος κύκλος άνοιξε πρόσφατα και τον ονόμασε RountesFountes. Πρόκειται για ένα εργαστήριο δημιουργίας, καλλιτεχνικής έκφρασης και αναζήτησης. Κυνηγάει την έμπνευσή της και δημιουργεί με τα αγαπημένα της υλικά μοναδικά αντικείμενα: ξεχωριστές τσάντες, ξύλινες κατασκευές, διακοσμητικά από χαρτί.

 

Γράφει η Βερόνικα Παλαιοκρασσά

Κατάγομαι από νησί και έτσι στο dna μου κυλάει η ναυτοσύνη των προγόνων μου. Με εμπνέει η θάλασσα, ο ορίζοντας, το ταξίδι με το καράβι, η γραμμή που αφήνει πίσω της η πρύμνη στην θάλασσα.

Μου αρέσει να ταξιδεύω, να περπατάω στο δάσος αλλά και να τρέχω το πρωί στην παραλία, μου αδειάζει το κεφάλι από όλες μου τις σκέψεις και όταν το κάνω αυτό νιώθω ότι η μέρα μου ξεκινάει όμορφα.

Αγαπώ τις βόλτες στο παλιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου κάθε φορά ανακαλύπτω μέρη και γωνιές που δεν είχα ξαναδεί.

Δε μπορώ να σταματήσω να μαθητεύω, να εξελίσσομαι, να πειραματίζομαι με καινούργια άγνωστα υλικά, να δημιουργώ.

Λατρεύω να οργανώνω θεματικά πάρτι, να στρώνω ωραία τραπέζια, να μαγειρεύω, να παίζω επιτραπέζια παιχνίδια.

Κλείνω την ημέρα μου στο κρεβάτι με την οικογένεια μου, όπου όλοι μιλάμε για τα νέα μας. Κι όταν τα δυο μου παιδιά δυσκολεύονται να πουν κάτι, η μαγική φράση είναι: «ποιόν θα ήθελες σήμερα να βάλεις στο διαστημόπλοιο και να εκτοξευθεί, να μην τον ξαναδείς?» και έτσι μου τα λένε όλα….

O αγαπημένος μας  χώρος για παιχνίδι είναι το Playhouse. Εκεί απολαμβάνουμε διαφορετικά επιτραπέζια παιχνίδια που δεν υπάρχουν στην αγορά και, κατά τον Παναγιώτη, την καλύτερη ζεστή σοκολάτα της πόλης. Αγαπημένο σημείο αναψυχής για εμάς είναι οι Κήποι του Πασά. Είναι ένα  μέρος μαγικό με ιδιαίτερη αύρα όπου πηγαίνουμε για πικ-νικ και διάβασμα στην κουβερτούλα μας. Νομίζεις ότι είσαι κάπου αλλού, κάπου εκτός πόλης.

Πικ νικ στους Κήπους του Πασά

Η αγαπημένη γειτονιά για την οικογενειακή μας βόλτα είναι η  Άνω Πόλη,  όπου κάθε φορά ανακαλύπτουμε και κάτι ακόμη, κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό. Περπατάμε, εξερευνούμε τα ερείπια, μαθαίνουμε από την ιστορία της,εμπνεόμαστε από τα χρώματα των σπιτιών, τρώμε στο Ίγγλις και πίνουμε καφέ στην ταράτσα του The Little Big House.

H αγαπημένη μας δραστηριότητα στην πόλη είναι η ποδηλατάδα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Άλλες φορές κατεβαίνουμε με 4 διαφορετικά ποδήλατα, άλλες φορές νοικιάζουμε το μεγάλο αμαξάκι και κάποιες άλλες φορές χωριζόμαστε ανά δύο σε ομάδα ποδηλάτου και ομάδα τρεξίματος. Διαλέγουμε το  μοτίβο  της δραστηριότητας όπως λένε τα παιδιά.

Οι αγαπημένοι μας χώροι εστίασης και καφέ είναι διάφοροι γιατί από τον καθένα παίρνουμε μια διαφορετική απόλαυση. Στο Σέμπρικο απολαμβάνουμε ότι ο καθένας μπορεί να φάει το αγαπημένο του φαγητό λόγω της μεγάλης επιλογής. Στο Σαίτη, το φαγητό μας είναι μια εμπειρία αφού ο χώρος του μας ταξιδεύει στο παρελθόν. Σκηνικό από ελληνική ταινία σε συνδυασμό με το πιο ωραίο κοτόπουλο που έχετε φάει στη ζωή σας! Είναι μια αποκλειστικά δική του συνταγή που κρατάει χρόνια στην παράδοση του μαγαζιού. Στο Mahalo θα απολαύσουμε το κάτι γρήγορο και όμορφο σε ένα τροπικό περιβάλλον. Στο Extravanganza, μας αρέσει το στήσιμο του μαγαζιού με την ανοιχτή κουζίνα και το φαγητό το οποίο είναι δημιουργικά διαφορετικό. Στο BrunchBox, τρώμε το καλύτερο brunch της πόλης, εκεί είναι που καταφέρνουμε να παραγγέλνουμε παραπάνω μερίδες από τα άτομα που είμαστε γιατί απλά τα θέλουμε όλα.  Στο Jointhejuice, η αδυναμία μας είναι οι χυμοί, τα παιδιά φτιάχνουν τον δικό τους ο οποίος είναι πάντα καλύτερος από αυτόν που έχω διαλέξει εγώ.

Join the juice
Mahalo
BrunchBox

Αγαπημένες μας εκδρομές λίγο έξω από την πόλη έχουμε πολλές και διάφορες. Στον Παλιό Παντελεήμονα, αφήνουμε το αυτοκίνητο εκτός και μένουμε μέσα στο χωριό όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Πλακόστρωτα μονοπατάκια, χειροποίητες πίτες, παραδοσιακά καφενεδάκια και μια εκπληκτική θέα σαν να είσαι σε αεροπλάνο. Στον ξενώνα Φεγγαρόπετρα ζεις ένα παραμύθι.

 

Κάστρο του Πλαταμώνα

Στο Βελβεντό, πηγαίνουμε πολύ συχνά. Είναι ένα μέρος πολύ περιποιημένο από τους κατοίκους του, έχει μια ιδιαίτερη φύση με πολλές εναλλαγές, πράσινου, δάσους, και  λίμνης. Οι περίπατοι εκεί είναι απολαυστικοί λόγω αυτού του φυσικού σκηνικού. Στο χωριό αυτό κυκλοφορούμε πάντα μόνο με τα ποδήλατα μας.

Στην ορεινή Χαλκιδική αγαπάμε τα Στάγειρα και το Νεοχώρι. Μένουμε πάντα στο Κέδρος, έναν ξενώνα μέσα στο δάσος με έναν υπέροχο κήπο. Είναι σαν να έχεις το  δικό σου σπιτάκι στο βουνό. Περπατάμε στους καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας, μαζεύουμε ξύλα από το δάσος για τις κατασκευές μας και μαθαίνουμε για τον Αριστοτέλη στο πάρκο των Σταγείρων.

Καταρράκτες Αγίας Βαρβάρας
Λιβάδι

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΙΩΣ: Ένα σχολείο διαφορετικό από τα συνηθισμένα

 

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Ποιος ο ρόλος  της εξωσχολικής εκπαίδευσης και της δημιουργικής απασχόλησης; Τι είναι τα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) και πως επιλέγει ένα γονιός τις απογευματινές δραστηριότητες για το παιδί του; Σε αυτά και άλλα πολλά, έρχεται να απαντήσει ένα νέο σχετικά ΚΔΑΠ της πόλης μας, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2017, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στην Καλαμαριά.

 

Λίγα λόγια για το Σχολείο Αλλιώς

Το Σχολείο Αλλιώς είναι ένα πολυχώρος πολιτισμού. Είναι ένα σχολείο διαφορετικό, από εκείνα που θα θέλαμε όλοι να πηγαίναμε όταν ήμασταν μικροί. Αυτό πηγάζει από το όνειρο των ιδιοκτητών του, να προσφέρουν απλόχερα, σε μικρούς και μεγάλους, εκπαιδευτικά προγράμματα και ουσιαστική δημιουργική απασχόληση αλλά και να ζουν και να εργάζονται και οι ίδιοι σε ένα περιβάλλον, που θα εμπνέει για ουσιαστική μάθηση και θα δίνει κίνητρα για μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Ο χώρος είναι μεγάλος και φωτεινός, γεμάτος χρώματα και γωνιές που σε εμπνέουν για παρατήρηση και δημιουργικότητα. Οι άνθρωποί του είναι καλόκαρδοι, ευγενικοί, σέβονται τη διαφορετικότητα των παιδιών και προσφέρουν γνώσεις αλλά και ενισχύουν τους καλούς τρόπους.

Πίσω από το Σχολείο Αλλιώς: Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος

Προερχόμενοι και οι δύο από το χώρο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, καταφέρνουν  να συνδυάσουν την μεγάλη τους εμπειρία σε οργανωτικά θέματα με την ανάγκη τους να είναι οι ίδιοι μικρά παιδιά και να προσφέρουν στην κοινωνία. Με απλότητα και πολύ χιούμορ εστιάζουν σε σημαντικές αξίες της ζωής, όπως ο αυθορμητισμός, η παιδικότητα, η αισιοδοξία, η μάθηση, η φιλία και η συνεργατικότητα.

Ο Παναγιώτης Παπαστεφάνου, ο ένας εκ των ιδρυτών του, το αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη. Με το αφοπλιστικό του χιούμορ, τη χαρά του και τη συναισθηματική του προσέγγιση βρίσκεται καθημερινά στο Σχολείο Αλλιώς και μαζί με τον συνεργάτη του, τον Γιώργο Σεργιαννίδη, ονειρεύονται να δημιουργήσουν μια γειτονιά διαφορετική, ένα χώρο, όπου τα παιδιά θα χαίρονται όχι μόνο να μαθαίνουν νέες δεξιότητες αλλά και να αναπτύσσουν φιλίες και να εξελίσσονται συναισθηματικά και κοινωνικά.

Όραμα του Παναγιώτη και του Γιώργου, είναι να δημιουργηθεί μέσα στους κόλπους του μια μικρή κοινωνία, μια γειτονιά σαν αυτές που υπήρχαν παλιά, με ανθρώπους δραστήριους, δημιουργικούς, που έρχονται καθημερινά σε επαφή, επικοινωνούν και μαθαίνουν να συνυπάρχουν αρμονικά.

Τι είναι τα ΚΔΑΠ και τι είναι τα Club

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, γνωστά σε όλους ως ΚΔΑΠ, προσφέρουν καθημερινά (από Δευτέρα έως Παρασκευή) ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Στο Σχολείο Αλλιώς, το πρόγραμμα είναι ποικίλο και βασίζεται σε μία θεματική, που εναλλάσσεται κάθε 2 περίπου εβδομάδες.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, τα παιδιά αποκτούν μέσα από τη βιωματική μάθηση και το παιχνίδι γνώσεις για πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής αλλά και των συναισθημάτων. Ως τώρα τα παιδιά έχουν μάθει να μαγειρεύουν, να φυτεύουν, να ανακαλύπτουν την πόλη τους, να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να γνωρίζουν το σώμα τους και πολλά ακόμα!

Το ΚΔΑΠ μπορούν να επισκέπτονται τα παιδιά καθημερινά, επιλέγοντας μία από τις 2 βάρδιες (13:00 – 17:00 & 17:00 – 21:00), ενώ ο γονιός μπορεί να κάνει την εγγραφή του παιδιού του είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε ιδιωτικά.

Παράλληλα με τα τμήματα του ΚΔΑΠ, λειτουργούν στο Σχολείο Αλλιώς και τα Club: γυμναστική, αρχιτεκτονική, θεατρικό παιχνίδι, ιστορία της τέχνης, κοινωνική αγωγή και χορός είναι μερικά μόνο από τα τμήματα που έχουν ξεκινήσει φέτος και ανάλογα με τη ζήτηση προστίθενται και άλλα. Τα Club πραγματοποιούνται τακτικά κάθε εβδομάδα και ξεκινούν συνήθως τον Οκτώβριο, ενώ σε κάποια από αυτά μπορεί κάποιο παιδί να κάνει εγγραφή και μέσα στη χρονιά. Τα προγράμματα αυτά διατίθενται μόνο ιδιωτικά και όχι μέσω του voucher του ΕΣΠΑ.

Σε ποιους απευθύνεται και ποια είναι τα τμήματά του:

To Σχολείο Αλλιώς προσφέρει τμήματα για παιδιά και ενήλικες και αγκαλιάζει όλους όσους θέλουν να μάθουν, να ψυχαγωγηθούν, να παίξουν και να γελάσουν. Υποδέχεται με χαρά μικρά παιδιά, εφήβους, γονείς, γιαγιάδες και παππούδες και κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε κατοίκους της περιοχής ή επιχειρηματίες να προτείνουν τις ιδέες τους και να σχεδιάσουν μαζί μελλοντικές δράσεις. Διαθέτει μεγάλους χώρους και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εξωτερικούς συνεργάτες για πλήθος εκδηλώσεων, πάρτι, γιορτών κ. ά.

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται εκτός από τα τμήματα του ΚΔΑΠ: γυμναστική για όλη την οικογένεια (yoga family), aerial yoga για μικρούς και μεγάλους, μουσικοκινητική, εικαστικά, ρομποτική, δημιουργική γραφή, φυσικές επιστήμες και πολλά ακόμα.

Οι άνθρωποι πίσω από τα προγράμματα του Σχολείου Αλλιώς είναι το σημαντικό του καύσιμο, καθώς πρόκειται για εκπαιδευτικούς και επιστήμονες νέους, με φρέσκιες ιδέες, που πιστεύουν στη διαφορετική προσέγγιση της γνώσης και εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας με πολύ αγάπη για τα παιδιά.

Στα link που ακολουθούν μπορείτε να δείτε όλα τα τμήματα Club της φετινής σχολικής χρονιάς:

Πίσω από τον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων υπάρχει μια σημαντική φιλοσοφία: τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε διάφορους τομείς που τους ενδιαφέρουν αλλά κυρίως να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο!

Θα σας πρότεινα να περάσετε μια μέρα από το Σχολείο Αλλιώς και να γνωρίσετε τους ανθρώπους του. Είμαι σίγουρη πως θα φύγετε με ένα γλυκό χαμόγελο.

 

Δείτε το video που ακολουθεί και γνωρίστε τον Παναγιώτη Παπαστεφάνου, έναν από τους ιδιοκτήτες του.

 

 

 

OPEN HOUSE Thessaloniki 2017: προτάσεις για βόλτες σε κτίρια που μπορούν «να μιλήσουν» στα παιδιά!

Γράφει η Χριστίνα Βουμβουράκη 

Μια μεγάλη γιορτή της Αρχιτεκτονικής κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Νοεμβρίου 2017,  στη Θεσσαλονίκη.  Το OPEN HOUSE Thessaloniki, για 6η χρονιά το 2017, έρχεται για να μας προκαλέσει σε ατέλειωτες εξερευνήσεις στην πόλη!  

Τι είναι το OPEN HOUSE; Με λίγα λόγια, ένα διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Μια ιδέα που ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 35 πόλεις ανά τον κόσμο, έφτασε στην Ελλάδα, πρώτα στη Θεσσαλονίκη, το 2012, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Από τότε, κάθε χρονιά πιο ώριμο και με μεγαλύτερη προσέλευση κοινού, έφτασε το 2016 τις 37.000 επισκέψεις σε αξιόλογα δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια. Φέτος, η λίστα των ανοιχτών κτιρίων είναι πιο πλούσια από ποτέ, με χώρους διαφόρων χρήσεων και εποχών να μας καλωσορίζουν στο εσωτερικό τους, για να τους γνωρίσουμε, να τους κατανοήσουμε και γιατί όχι να τους αγαπήσουμε! Πλούσιο είναι επίσης και το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων, που ξεκίνησαν ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Με την εμπειρία πέντε ετών ως φανατική επισκέπτρια και ενός ως εθελόντρια-ξεναγός (2012), συγκέντρωσα μερικά γενικά tips για τις επισκέψεις σας και 5 συγκεκριμένες  προτάσεις  για το πώς θα μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε την συγκεκριμένη ευκαιρία για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας.

Γενικά Tips

ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: Αφού μελετήσετε το σχετικό πρόγραμμα, σχεδιάστε την πορεία σας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τον διαθέσιμο χρόνο σας.   Επισκεφτείτε τους χώρους που σας ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες τους. Εκεί, θα γραφτείτε σε λίστα επισκεπτών και θα περιμένετε τη σειρά σας για να παρακολουθήσετε την ξενάγηση, που συνήθως διαρκεί 15 με 20 λεπτά.

ΑΝΑΜΟΝΗ:  Αυτός ο θεσμός έχει αγαπηθεί πολύ! Αν ο καιρός είναι καλός, είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε ουρές. Όποτε, στην περίπτωση που βγείτε βόλτα με τα παιδιά σας μην προγραμματίσετε πολλές συνεχόμενες επισκέψεις και φροντίστε για τα μικρότερα παιδιά να έχουν μαζί τους κάτι, ώστε να απασχοληθούν κατά την διάρκεια της αναμονής.  Στο κέντρο οι ουρές είναι μεγαλύτερες, ενώ αν κινηθείτε προς το προάστια θα είναι καλύτερη η ροή των επισκεπτών. Επίσης, αν δείτε τον χαρακτηρισμό NEW ENTRY στην περιγραφή ενός κτιρίου, ενδέχεται να είναι περισσότερο επιβαρημένο σε προσέλευση κοινού. Τέλος, να έχετε στο νου σας ότι οι ιδιωτικές κατοικίες και οι χώροι που είναι μη προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό τις υπόλοιπες 363 ήμερες του χρόνου, εξάπτουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και σχηματίζουν μεγάλες  ουρές αναμονής.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ:  Βάλτε προτεραιότητες. Ξεκινήστε με μια επίσκεψη που δεν θα θέλατε να χάσετε. Είναι καλύτερα να δείτε μόνο έναν χώρο που πραγματικά αξίζει για εσάς, παρά να δείτε πολλά κτίρια που κατά βάθος σας αφήνουν αδιάφορους.

ΕΓΓΥΤΗΤΑ: Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο ή υπομονή για ψάξιμο και προγραμματισμό, είναι διαθέσιμος ηλεκτρονικά και σε έντυπη μορφή χάρτης με τα 100 επισκέψιμα κτίρια. Κάντε την αρχή από κάποιο κτίριο που θα σας τραβήξει την προσοχή και μετά κινηθείτε χαλαρά στις κοντινές OPEN HOUSE τοποθεσίες, με την βοήθεια του χάρτη. Σ’ αυτή την περίπτωση, δώστε προσοχή στα ωράρια υποδοχής κοινού, για την αποφυγή άσκοπων κινήσεων.

ΣΑΒΒΑΤΟ VS ΚΥΡΙΑΚΗ:  Τα περισσότερα επισκέψιμα κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή. Υπάρχουν όμως, και κάποια που ανοίγουν μόνο τη μία απ’ τις δύο ημέρες. Οπότε, αν θέλετε να γνωρίσετε κάποιο συγκεκριμένο κτίριο, μπορεί αυτό να είναι καθοριστικό για το ποια ημέρα θα κάνετε τη βόλτα σας. Αν ήταν να επιλέξετε ημέρα όμως, η Κυριακή είναι σίγουρα μια πιο χαλαρή επιλογή. Εκτός, αν χρειαστεί να κινηθείτε αρκετά με λεωφορείο, όποτε η μειωμένη συχνότητα των δρομολογίων μπορεί να σας δυσκολέψει. Να σημειωθεί ότι στην επίσημη σελίδα του OPEN HOUSE υπάρχουν πληροφορίες για την πρόσβαση στους χώρους με μέσα μαζικής μεταφοράς

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΝΑΓΗΣΟΥΝ: Οι ξεναγήσεις κατά κύριο λόγο γίνονται από εθελοντές, κυρίως φοιτητές αρχιτεκτονικής, οι οποίοι ακούραστοι, με ευγένεια και πολλή όρεξη σας μεταφέρουν πληροφορίες απ’ το υλικό που έχει συγκεντρώσει η οργανωτική ομάδα. Η πλειοψηφία τους είναι γνώστες της αρχιτεκτονικής ορολογίας και μπορούν να απαντήσουν σε κάποιες βασικές ερωτήσεις που μπορεί να γεννηθούν. Σε μερικά  ιστορικά κτίρια με σύγχρονες επεμβάσεις και στις περισσότερες από τις νέες κατασκευές είναι πιθανό να συναντήσετε τους αρχιτέκτονες ή τους ιδιοκτήτες των χώρων ή εκπροσώπους τους, όταν πρόκειται για εταιρίες. Παλαιότερα υπήρχε η αναφορά «architect on site» στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων, κάτι που δεν είδαμε (ακόμη;) φέτος. Από αυτές τις συναντήσεις με δημιουργούς και γνώστες των χώρων προκύπτουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες και μπορεί να απαντηθεί μια ευρεία γκάμα ερωτημάτων του κοινού.

Προτάσεις για να βγείτε OPEN HOUSE βόλτα οικογενειακώς

 • Αν τα παιδιά σας αγαπάνε το ποδόσφαιρο και αγαπημένη τους ομάδα είναι ο ΠΑΟΚ, σίγουρα θα ξετρελαθούν  με την επίσκεψη  στο εσωτερικό του ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ  την ΚΥΡΙΑΚΗ  26/11 στις 10:00-15:00.  Για να πάρετε μια ιδέα, οι επισκέπτες που ξεναγηθήκαμε το 2014 είχαμε πρόσβαση: στον αγωνιστικό χώρο, στα αποδυτήρια, στην σουίτα του προέδρου, στην αίθουσα των συμβουλίων και στην αίθουσα τύπου.  Προσοχή, ετοιμαστείτε για μεγάλη ουρά αναμονής!

 • Μια βόλτα στα ενδότερα του μαγικού κινηματογραφικού κόσμου μπορείτε να κάνετε το ΣΑΒΒΑΤΟ 25/11, στις 10:00-15:00, με την επίσκεψη σας στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, στο εμβληματικό κτίριο της πλατείας Αριστοτέλους,  που αποτελεί και έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είναι πραγματικά ευκαιρία για τα παιδιά να επισκεφτούν μια πλήρως εξοπλισμένη καμπίνα προβολής, το βασίλειο των μηχανικών  κινηματογράφου.  Αλήθεια, γνωρίζετε ότι η οροφή της αίθουσας ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΑΣ, ήταν παλαιά ανοιγόμενη;

 1. Ένας κάλος συνδυασμός με το ΟΛΥΜΠΙΟΝ θα ήταν με μια επίσκεψη στο ΜΕΓΑΡΟ ΧΑΝΘ ,  που θα σας εκπλήξει ευχάριστα με τα όσα πολλά κρύβει μέσα του (ΣΑΒΒΑΤΟ 25/11, 13:00-18:00 & 26/11,  11:00-16:00), όπως για παράδειγμα το πιο παλιό κλειστό γήπεδο της πόλης.

 

 • Μια ιδιαίτερη περίπτωση, ένα από τα μικρά άγνωστα μουσεία της πόλης, το ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, που υπό κανονικές συνθήκες δέχεται επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης μόνο καθημερινές, με πρωινό ωράριο, αξίζει να την εξερευνήσετε μαζί με τα παιδιά σας,  το ΣΑΒΒΑΤΟ ή ΚΥΡΙΑΚΗ, στις 10:00-15:00. Χτίστηκε το 1894 ως μικρός σιδηροδρομικός σταθμός, σε σχέδια του Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Αρριγκόνι και από  το 2001, μετά την αποκατάσταση του, λειτουργεί ως μουσείο. Στην αυλή του εκτίθεται ένα αυθεντικό βαγόνι του θρυλικού Orient Express (και επίκαιρου, δεδομένου ότι αυτές τις ήμερες προβάλλεται στις αίθουσες η ομώνυμη ταινία). Εντός του κτιρίου, χάρτες, στολές, σάλπιγγες τηλέγραφος, και άλλα πολλά σχετικά αντικείμενα θα σας ταξιδέψουν νοσταλγικά στον χρόνο.

 

 • Η επίσκεψη στη ΣΤΟΑ ΜΟΔΙΑΝΟ , το  ΣΑΒΒΑΤΟ 25, στις 10:00-14:00, έχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον,  παρόλο που η στοά είναι ομολογουμένως προσβάσιμη καθημερινά από τον καθένα. Δείτε με προσοχή τον χώρο, φυλάξτε τις πληθωρικές μυρωδιές και τους ανάκατους ήχους απ’ την χρήση του χώρου, βγάλτε πολλές φωτογραφίες, εν όψει της μεγάλης, φιλόδοξης επέμβασης που σχεδιάζεται να συντελεστεί εκεί! Μετά από χρόνια, τα παιδιά σας ενδεχομένως θα μοιράζονται αυτή την προσωπική σας εμπειρία για το πώς ήταν ο χώρος… μια φορά κι έναν καιρό!

 • Μια πιο σύνθετη πρόταση για μεγαλύτερα παιδιά: τι θα λέγατε να κάνετε μια μεγάλη βόλτα σεβασμού στην διαφορετικότητα περνώντας από τόπους λατρείας διαφορετικών θρησκειών; Η συνδυαστική επίσκεψη κάποιων από τους παρακάτω προτεινόμενων χώρων αναδεικνύει επίσης τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης, στο βάθος των αιώνων. Επιλέξτε ανάμεσα στα παρακάτω κτίρια, που είναι ανοιχτά προς το κοινό φέτος:

α) Ο Ιερός Ναός του Άγιου Δημήτριου (ΣΑΒΒΑΤΟ 25, 10:00-14:00  & ΚΥΡΙΑΚΗ  26/11, 11:00-14:00)  Η γνωστή σε όλους μας Εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στον πολιούχο της πόλης, έχει πλούσια ιστορία και εξέχουσα θέση ανάμεσα στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Η ξενάγηση περιλαμβάνει και επίσκεψη στην κρύπτη του Αγίου, στο υπόγειο του Ναού.

β) Κατακόμβη Αγίου Ιωάννη (ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ  25 & 26/11, 10:00-12:30 & 17:00-18:30). Πρόκειται για παλαιοχριστιανική κατακόμβη, με σύγχρονη επέμβαση, που λειτουργεί σήμερα ως Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη. Μια ιδιαίτερη, κρυφή γωνιά της πόλης, 5 μέτρα κάτω από τη στάθμη του δρόμου, ιδανική για εξερεύνηση.

γ) Η Εβραϊκή Συναγωγή (ΣΑΒΒΑΤΟ 25,  10:00-13:30)  Η μοναδική προπολεμική Συναγωγή της Θεσσαλονίκης, πρόσφατα αποκαταστάθηκε και ανακαινίστηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

δ)  Η Καθολική Εκκλησία («Φραγκοκλησιά» ) (ΣΑΒΒΑΤΟ 25, 10:00-13:00 και 16:00-18:00  &  ΚΥΡΙΑΚΗ  26/11, 11:30-13:00 και  16:00-17:30) Κτισμένη το 1897, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli, άλλοτε στο κέντρο της Φράγκικης γειτονιάς, είναι σήμερα  κρυμμένη πίσω από μια καγκελόπορτα της οδού Φράγκων.

ε) Η Ευαγγελική Εκκλησία (ΣΑΒΒΑΤΟ 25, 12:00-18:00 & ΚΥΡΙΑΚΗ  26/11, 13:00-18) Περπατώντας στο κέντρο, μπορεί να  αναρωτηθήκατε τι “κρύβει” μέσα του αυτό το κτίσμα, πίσω από την ασυνήθιστη για την αισθητική του κέντρου πρόσοψη. Η κυρίως αίθουσα λιτή και απέριττη και η Αγία Γραφή είναι εμφανώς στο επίκεντρο.

ζ) Το Γένι Τζαμί (ΣΑΒΒΑΤΟ 25, 11:00-15:00) Ένα απ’ τα αρχιτεκτονικά διαμαντάκια της πόλης, λατρευτικός χώρος,  που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο  Ποζέλι,  τον επίσημο αρχιτέκτονα της οθωμανικής αρχής στη Θεσσαλονίκη, το 1900.

η) Η Ροτόντα (ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ  25 & 26/11, 10:00-17:00)/ Αν δεν έχετε επισκεφτεί την Ροτόντα, σπεύσατε! Το επιβλητικό αυτό μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO  υπήρξε κατά την διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του ναός τριών θρησκειών: του αρχαίου Δωδεκάθεου, του Χριστιανισμού και του Μωαμεθανισμού. Στο μεταίχμιο ανάμεσα στον ειδωλολατρικό και το χριστιανικό κόσμο, κτίστηκε στα χρόνια του Καίσαρα Γαλέριου, ως  ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄  άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου. Κατά τα βυζαντινά χρόνια, μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό, ενώ κατά την τουρκοκρατία σε τζαμί. Μην παραλείψετε να θαυμάσετε τα εξαιρετικά ψηφιδωτά του 4ου αιώνα μΧ.

Δράσεις αποκλειστικά για παιδιά

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του OPEN HOUSE Thessaloniki 2017 σχεδιάστηκαν δυο παράλληλες δράσεις αποκλειστικά για παιδιά:

 • το διαδραστικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα OPEN JUNIOR, που έχει ήδη ολοκληρωθεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και
 • το OPEN SCHOOL, προγραμματισμένες επισκέψεις αποκλειστικά για  οργανωμένα εκπαιδευτικά τμήματα, σχολεία, σχολές ή άλλα οργανωμένα γκρουπ, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, Για συμμετοχή στη δράση είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης.

Επίσης:

Είναι ήδη σε εξέλιξη το MADE IN THESSALONIKI , σειρά ξεναγήσεων  σε 22 δημιουργικούς χώρους παραγωγής της πόλης, ώστε οι επισκέπτες  να έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι δημιουργοί, χρησιμοποιώντας σύγχρονες ή παραδοσιακές μεθόδους.  Αν ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών σας επιτρέπει μεσοβδόμαδα μια ανάσα από το επιβαρημένο πρόγραμμα τους:

Ενδιαφέρουσα θα ήταν μια επίσκεψη στο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΕΙΟ (ΠΕΜΠΤΗ 23/11 15:00-21:00),  ένα οικογενειακό εργαστήριο βιβλιοδεσίας, που βρίσκεται στα Λαδάδικα. Ο Νίκος Λειβαδιώτης και η Ράνια Καμπουράκη, μπορεί να τους έχετε γνωρίσει ως “Σπάγγο και Τέλα” σε κάποιο εργαστήριο βιβλιοδεσίας για παιδιά, είναι η τρίτη γενιά αυτής της οικογενειακής επιχείρησης που λειτουργεί από το 1951.

Για τους  μουσικόφιλους  εφήβους, τι θα λέγατε για μια βόλτα στο RADIO NOWHERE & NOWHERE STUDIOS (ΠΕΜΠΤΗ 23/11& ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/11, 17:00-21:00), ψηφιακό ραδιόφωνο, στούντιο ηχογραφήσεων και παραγωγής, που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης;

Ομοίως για εφήβους προτείνεται μια επίσκεψη στο ELEKTRONIO (ΠΕΜΠΤΗ 23/11,15:00-19:00), μία πολύ φρέσκια startup επιχείρηση που κατασκευάζει premium ηλεκτρικά ποδήλατα, με πρωτοποριακή γεωμετρία. Μότο της εταιρίας είναι #reimagineyourvehicle (ξαναφαντάσου το όχημα σου) και όραμα της είναι να δημιουργεί συνεχώς νέους ευφυείς τρόπους βιώσιμης μετακίνησης.

Ενημερωθείτε αναλυτικότερα για όλες τις δράσεις από την επίσημη ιστοσελίδα του OPEN HOUSE  Thessaloniki 2017   (από όπου έχουμε αλιεύσει το φωτογραφικό υλικό) ή από το  OPEN BOX, το ενημερωτικό περίπτερο, που λειτουργεί 18-26 Νοεμβρίου , στην  Αριστοτέλους.

Αυτές είναι οι προτάσεις μας. Βγείτε βόλτα, επιλέξτε κτίρια που αγαπάτε, κτίρια που αναρωτιέστε τι “κρύβουν” μέσα ή ποιά είναι η ιστορία τους! Φιλικοί, ευγενικοί, γεμάτοι χαμόγελα, «βρέξε ι- χιονίσει», οι  εθελοντές θα σας ταξιδέψουν στον χρόνο και φυσικά στον «αρχιτεκτονικό» χώρο! Καλά να περάσετε!

 

Λίγα Λόγια για τη Χριστίνα Βουμβουράκη

Η Χριστίνα Βουμβουράκη, Θεσσαλονικιά αρχιτεκτόνισσα, συνεργάτης στο αρχιτεκτονικό γραφείο Ciconom Architects και πρόσφατα συνδημιούργος του εργαστήριου Esθήτα, που δραστηριοποιείται στον τομέα του κατά παραγγελία προσωποποιημένου δώρου με καλλιτεχνικό χαρακτήρα και του θεματικού σχεδιασμού πολιτιστικών δράσεων. Μιλάει στους γονείς για το πώς μπορούν τα παιδιά τους να γνωρίσουν με απλό τρόπο την αρχιτεκτονική, για το πώς μπορούμε όλοι να αγαπήσουμε πόλη μας και να την κάνουμε καλύτερη, για το πώς να βελτιώσουμε την γειτονιά μας και τον προσωπικό μας χώρο.

VILLAGE CINEMAS: η νέα παιδική αίθουσα στο Mediterranean Cosmos

village kids

H Village παρουσιάζει την πρώτη παιδική αίθουσα στην Ελλάδα στα Village Cinemas στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης. H “Village Kids” είναι μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα πρωτίστως για παιδιά που υπόσχεται να προσφέρει μοναδικές στιγμές σε όλη την οικογένεια με τις καλύτερες νέες παιδικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου σε πρώτη προβολή.

Η “Village Kids” αίθουσα διαθέτει 9 καθίσματα-κρεβάτια, για μεγιστοποίηση της εμπειρίας, και 36 καθίσματα-πουφ με χαρούμενα χρώματα κάνοντας έτσι κάθε προβολή ακόμα πιο άνετη για τους γονείς και πιο διασκεδαστική για τα παιδιά.

H “Village Kids” ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 15 Ιουνίου με την προβολή της νέας ταινίας κινουμένων σχεδίων “Αυτοκίνητα 3”!

Διάβασε περισσότερα και μάθε πως να κάνεις κάνε την κράτησή σου εδώ.

#VILLAGE KIDS

Την Τετάρτη 14/06 ήμασταν και εμείς στην avant premiere της ταινίας “Αυτοκίνητα 3″ και ενθουσιαστήκαμε με τη νέα αίθουσα των Village Cinemas!

village1

village5

village2     village7

village4

COLORS URBAN HOTEL: Μία χρωματιστή διανυκτέρευση στο κέντρο της πόλης

colorsurbanhotelthessaloniki

Αν είσαι τύπος που αναζητάει το διαφορετικό και θέλει να κάνει την καθημερινότητά του ιδιαίτερη, τότε σίγουρα, όπως και εμείς, θα αναζητάς ιδέες. Ιδέες για να περάσεις όμορφα και δημιουργικά με την οικογένειά σου. Ιδέες για να βάλεις χρώμα στη ζωή σου και να δημιουργήσεις εμπειρίες και αναμνήσεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σου προσφέρει μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της πόλης σου!

Πριν από λίγες μέρες είχαμε την χαρά να περάσουμε ένα Σαββατοκύριακο σε ένα από τα πιο όμορφα και φρέσκα ξενοδοχεία της πόλης, το COLORS Urban Hotel. Είτε ταξιδεύεις συχνά με την οικογένειά σου και έχετε την εμπειρία της διαμονής σε ένα ξενοδοχείο, είτε μένετε στην πόλη και κάνετε λίγες εξορμήσεις, η εμπειρία της διανυκτέρευσης στην πόλη σου (και ειδικά στο COLORS Urban Hotel) είναι μια εμπειρία μοναδική, και σίγουρα θα την απολαύσετε όλοι!

Γιατί μου αρέσει η διανυκτέρευση σε ένα ξενοδοχείο: οι αισθήσεις μου οξύνονται, μυρίζω τη φρεσκάδα των σεντονιών, ανακαλύπτω τι κρύβει κάθε γωνιά μέσα στο δωμάτιο (τα είδη στο μπάνιο, στις ντουλάπες και στο mini bar) τρώμε πρωινό και καταταστρώνουμε όλοι μαζί το πλάνο των εξορμήσεων, χαλαρώνουμε, γινόμαστε για λίγες μέρες ταξιδιώτες, ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα, βλέπουμε τη ζωή με άλλη ματιά.

colorsurbanhotelthessaloniki8

Τι μας προσέφερε το COLORS Urban Hotel

 • Πλατιά χαμόγελα
 • Μοναδικό δωμάτιο με υπέρδιπλο κρεβάτι, αιώρα και θέα σε έναν από τους πιο ιστορικούς δρόμους της πόλης (Τσιμισκή)
 • Κοκτέιλ (για μικρούς και μεγάλους) στο The Garden Bar
 • Υπέροχο πρωινό με ιδιαίτερα και υγιεινά σνακ, smoothies και βότανα (αν σου αρέσουν τα βότανα να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το τσάι της ευεξίας)
 • Μασάζ στο massageme όχι μόνο για εμάς (να κάνεις οπωσδήποτε το μασάζ με τις πέτρες) αλλά και για την Ολυμπία (ξετρελάθηκε με το μασάζ με άρωμα καραμέλας και σοκολάτας!)
 • Άμεση πρόσβαση στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.
 • Επιτραπέζια παιχνίδια για το δωμάτιο

Kids Friendly Φιλοσοφία

Γυάλισαν τα μάτια της Oλυμπίας όταν κατά την άφιξή μας της έδωσαν να διαλέξει μέσα από ένα κουτί, τα παιχνίδια που θα ήθελε να δανειστεί μαζί της στο δωμάτιο. Πετούσε από χαρά όταν της είπαμε ότι θα κάνει 30’ μασάζ στο massageme με άρωμα καραμέλας και σοκολάτας! Ενθουσιάστηκε όταν το ίδιο απόγευμα μας προσέφεραν ένα kids non alcoholic cocktail στο The Garden Bar και όταν στο πρωινό της έφεραν ένα σετ ζωγραφικής για να ζωγραφίσει!

colorsurbanhotelthessaloniki2

colorsurbanhotelthessaloniki5

colorsurbanhotelthessaloniki6

colorsurbanhotelthessaloniki7

colorsurbanhotelpigolampides

colorsurbanhotelthessaloniki9

colorsurbanhotelthessaloniki10

colorsurbanhotelthessaloniki11

Αφορμές για να προγραμματίσεις μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της πόλης σου μπορεί να είναι πολλές: τα γενέθλια κάποιου μέλους της οικογενείας, έκπληξη για κάποια επιτυχία ή αποτυχία, επέτειος, κάποια αργία, ή απλώς ένα συννεφιασμένο σαββατοκύριακο που θέλεις να το χρωματίσεις αλλιώς.

Εμείς συνδυάσαμε τη διαμονή μας με μια οικογενειακή φωτογράφηση με τη φίλη μου Έφη Παναγούλα, και ήταν μια εμπειρία που δε θα ξεχάσουμε ποτέ.

Τι να κάνεις στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ζωντανή και δε θα βαρεθείς ποτέ. Αν καταφέρεις να βγεις από το παραδεισένιο σου δωμάτιο και τις ανέσεις που σου προσφέρει το boutique αυτό ξενοδοχείο, τότε στο άρθρο μου για την πόλη της Θεσσαλονίκης θα βρεις πολλές ιδέες για να κάνεις τα δικά σου σχέδια.

colorsurbanhotelthessaloniki14

Λίγα λόγια για το COLORS Urban Hotel

Το Colors Urban Hotel είναι το τρίτο παιδί σε μια οικογένεια μοντέρνων και φρέσκων ξενοδοχείων στην πόλη, που γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Δύο αδέρφια, η Χριστίνα και ο Φώτης, κρύβονται πίσω από αυτά τα ευφάνταστα ξενοδοχεία, που σχημάτισαν την φιλοσοφία και την κουλτούρα τους μετά από τα αμέτρητα ταξίδια που οι ίδιοι έκαναν σε όλο τον κόσμο.

Με έντονη κοινωνική και οικολογική ευθύνη επιλέγουν προσεκτικά τις συνεργασίες τους και χρησιμοποιούν προϊόντα δίκαιου εμπορίου και ελληνικών εταιρειών προσφέροντας μια ολοκληρωμένη υπηρεσία σε κάθε τους φιλοξενούμενο.

Διαθέτει 21 μοναδικά και ειδικά σχεδιασμένα δωμάτια για να καλύψει τα γούστα κάθε ταξιδιώτη! Αν μείνεις σε ένα από αυτά, σίγουρα θα θελήσεις να επιστρέψεις για να γνωρίσεις και τα υπόλοιπα.

Είναι pet friendly και φυσικά family friendly!

Διάβασε περισσότερα για το COLORS Urban Hotel ή κάνε την κράτησή σου εδώ. Επικοινώνησε με την Υποδοχή για να μάθεις για τις οικογενειακές προσφορές. 

colorsurbanhotelthessaloniki14

colorsurbanhotelthessaloniki16

colorsurbanhotelthessaloniki17

colorsurbanhotelthessaloniki18

colorsurbanhotelthessaloniki20

IMG_1331

colorsurbanhotelthessalonikipigolampdies

colorsurbanhotelthessaloniki

Ετοίμασες βαλίτσες;

Σημείωση: μην κρατήσεις αυτό το μυστικό μόνο για εσένα. Μοιράσου το με όλους τους φίλους σου που ζουν στη Θεσσαλονίκη αλλά και με όλους αυτούς που ζουν λίγο πιο μακριά και τώρα  έχουν ακόμα έναν λόγο για να την επισκεφτούν!

Όλες οι φωτογραφίες είναι της Έφης Παναγούλα, για λογαριασμό των Πυγολαμπίδων στο κλουβί. Aπαγορεύεται η χρήση ή αναδημοσίευσή τους χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια από τις Πυγολαμπίδες στο κλουβί. 

PARTYLAND: ένας παιδότοπος εμπνευσμένος από τα παραμύθια

partylandpanagoula8

Τι να κάνεις, αναρωτιέσαι, όταν έχεις εξαντλήσει όλες τις ιδέες σου για δημιουργική απασχόληση με το παιδί σου; Όταν έχεις πάει σε όλα τα πάρκα της γειτονιάς σου και έχεις επισκεφτεί όλους και όλες τις φίλες σου στο σπίτι τους; Τη λύση έρχεται να δώσει ο PARTYLAND, ο νέος παιδότοπος της πόλης, που συνδυάζει ένα πανέμορφο και ασφαλές περιβάλλον ψυχαγωγίας και εστίασης για όλη την οικογένεια.

Ο παιδότοπος Partyland είναι πολλά περισσότερα από ένας χώρος παιχνιδιού και πάρτι. Είναι ένα πολυχώρος, που άνοιξε στα τέλη της περασμένης χρονιάς (2016), και ομολογώ πως μας εντυπωσίασε με το μέγεθος, τη ζωντάνια και τη φιλοσοφία του. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παιδότοπος της πόλης, που συνδυάζει όχι μόνο το παιχνίδι και τη δημιουργική απασχόληση αλλά και την εστίαση, σε ένα άκαπνο και φιλικό προς όλη την οικογένεια περιβάλλον.

Πίσω από τον Partyland, φιγουράρουν 2 γονείς της πόλης μας, η Ειρήνη και ο Τάσος μαζί με την μικρή τους κόρη, οι οποίοι ήθελαν να προσφέρουν μία διαφορετική πινελιά στην οικογενειακή ζωή και ψυχαγωγία της πόλης.

Σκοπός τους είναι να γίνει ένας χώρος συνάντησης, όχι μόνο των παιδιών, αλλά και των γονιών που θέλουν να συνομιλήσουν, να επικοινωνήσουν, να έχουν μια βάση για τις δημιουργικές τους αναζητήσεις, έχοντας μαζί τους και τα παιδιά τους, σε ένα περιβάλλον ασφαλές και διασκεδαστικό. Από τη νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσουν και νέα δημιουργικά τμήματα για ενήλικες, ώστε μικροί και μεγάλοι, παρέα, να μπορούν να περνούν ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο μαζί.

Ξεχώρισα τον Πολυχώρο Partyland για τους παρακάτω λόγους:

partylandpanagoula15

partylandpanagoula3

 • Η διακόσμηση του παιδότοπου παραπέμπει σε ένα μεγάλο δάσος, εμπνευσμένο από μανιτάρια, ξωτικά και πελώρια δέντρα. Παντού κυριαρχεί το πράσινο και τα απαλά χρώματα ενώ στην είσοδο το φυσικό φως. Η αισθητική του είναι πολύ καλόγουστη και ξεπερνάει κάθε εικόνα που έχουμε από παιδότοπους. Ο χώρος είναι χωρισμένος σε 2 επίπεδα: στο κάτω υπάρχει χώρος disco, ο χώρος του παιχνιδιού, ανάμεσα σε μπαλάκια, λαβύρινθους και δραστηριότητες αναρρίχησης ενώ υπάρχει και μια αίθουσα με τηλεοράσεις, που ονομάζεται η σάλα του μπαμπά. Στο επάνω μέρος, μπορεί το παιδί να απασχοληθεί με δραστηριότητες και προγράμματα εκπαίδευσης (υπάρχει εβδομαδιαίο πρόγραμμα) ή να πραγματοποιήσει το πάρτι του.

partylandpanagoula2

 • Οι εμψυψωτές αλλά και το προσωπικό γενικότερα είναι πολύ ευγενικό και τρυφερό με τα παιδιά (βλέπω τη χαρά της Ολυμπίας όταν ο εμψυχωτής – κλόουν την κουνάει ασταμάτητα στην κούνια!). Πρόσφατα διάβασα στη σελίδα τους στο facebook πως η εταιρεία επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της με εξειδικευμένα σεμινάρια εκπαίδευσης.  Θεωρώ πως η εκπαίδευση δε θα έπρεπε να λείπει από καμία επιχείρηση, πόσο μάλλον όταν αυτή θέλει να χαρακτηρίζεται family friendly!

partylandpanagoula14

 • Η τιμή εισόδου για τα παιδιά είναι πολύ προσιτή (ξεκινάει από 5€ και κυμαίνεται ανάλογα με την επιλογή σας σε κολατσιό).  Ο Partyland αποφάσισε να προσφέρει και ειδικές τιμές για πολύτεκνους (αυτό δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία και επιχειρηματική ικανότητα εστιασμένη στον άνθρωπο)
 • Ο Partyland διαθέτει εστιατόριο: Εδώ μπορείς να φας κρύα ή ζεστά σάντουιτς, σαλάτες, burger, πίτσες, μακαρονάδες, και πολλά ακόμα κρύα ή ζεστά πιάτα αλλά και κάποια γλυκά όπως pancakes και άλλα. Οι τιμές είναι πολύ προσιτές και τα υλικά προσεκτικά επιλεγμένα. Για εσένα που μου λες πως ψάχνεις διαρκώς να βρεις κάποιον χώρο που να συνδυάζει το εστιατόριο και το παιχνίδι για τα παιδιά, νομίζω πως βρήκες το στέκι σου.

partylandpanagoula12

partylandpanagoula20

partylandpanagoula22

 • Το πρόγραμμα step & evexia: Στον Partyland δε θα πάτε με τα παιδιά μόνο για εκτόνωση και παιχνίδι. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μπορείτε να βρείτε το Σύστημα του Τρελού εκπαιδευτικού Προγράμματος (step), που περιλαμβάνει εικαστικά, μουσικά όργανα, πλεκτική και πολλά ακόμα αλλά και το πρόγραμμα Evexia: ένα πρόγραμμα για σωματική άσκηση και καλή ψυχική διάθεση για γονείς και παιδιά.

partylandpanagoula6

 • Ο χώρος των παιχνιδιών είναι στο κέντρο της μεγάλης σάλας, σε έναν ενιαίο χώρο με τους γονείς. Αυτό δημιουργεί αναπόφευκτα μια πιο … “με παιδικές φωνές” ατμόσφαιρα, αλλά μου αρέσει πολύ η συνύπαρξη των παιδιών με τους γονείς τους σε αυτή τη μικρή ηλικία και έτσι είναι κάτι που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή!

partylandpanagoula21

IMG_3484

IMG_3467

Διαθέτει:

 • Wifi
 • μεγάλο και ελεύθερο parking
 • ράμπα για να ανεβαίνουν τα καροτσάκια (είναι σε υπερυψωμένο σημείο και διαθέτει σκάλες)
 • άπλετο φως και θέα στο πράσινο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής
 • disco για μεγάλα παιδιά

Αν σου αρέσουν οι παιδότοποι, τότε επισκέψου τον Partyland με την πρώτη ευκαιρία. Αν προτιμάς το παιχνίδι στη φύση, τότε διάλεξε μια μέρα βροχερή και γνώρισε από κοντά το σημείο αυτό, που μπορεί τελικά να γίνει ένα σημείο συνάντησης για εσένα και τους φίλους σου!

partylandpanagoula4

partylandpanagoula18

partylandpanagoula19

partylandpanagoula10

Για τον μήνα Απρίλιο και Μάιο, εποχή ανανέωσης και φρεσκαρίσματος, ο Partyland αναλαμβάνει να συγκεντρώσει όλα τα καλοδιατηρημένα ρούχα των παιδιών σου, που δε χρειάζεσαι πια,  και να τα στείλει σε μία Οργάνωση που θα τα προσφέρει σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη.

Επίσης, από την επόμενη σχολική περίοδο θα μπορούν να επισκεφθούν τον παιδότοπο και σχολεία από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, στα πλαίσια ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα υλοποιούνται στο χώρο.

Το Ωράριο Λειτουργίας του Partyland

Δευτέρα – Παρασκευή: 4:30 μμ – 10:30 μμ
Σάββατο – Κυριακή: 11:00 πμ – 10:30 μμ

Ο Partyland βρίσκεται στην οδό Στέλιου Καζαντζίδη 49, στην Πυλαία θεσσαλονίκης | Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 473400

Δείτε τον στον Χάρτη

Όλες οι φωτογραφίες είναι της Έφης Παναγούλα, για λογαριασμό των Πυγολαμπίδων στο κλουβί. Aπαγορεύεται η χρήση ή αναδημοσίευσή τους χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια από τις Πυγολαμπίδες στο κλουβί. 

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ: Τo Mind the Book μας υποδέχεται στο χώρο του

mindthebook-2

Το Mindthebook είναι ένας χώρος που δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι και αγάπη για το βιβλίο και το ποιοτικό παιχνίδι, ένας χώρος φιλικός και φιλόξενος, που από την αρχή της δημιουργίας του έβαλε υψηλές προσδοκίες και στόχους.Έπειτα από εννιά χρόνια δημιουργικής δράσης, ο πολυχώρος συνεχίζει ανανεωμένος, με νέο λογότυπο και φρέσκια εικαστική ταυτότητα.

Ψυχή του βιβλιοπωλείου είναι η Αγγελική, η οποία μοιράζεται μαζί μας την αγάπη της για τα βιβλία και τους καθημερινούς ήρωες.

mindthebook-8

1.Τι επιδιώκει το «Mindthebook» μέσα από τη συμμετοχή του στα BOOKPOINTS;

Η ιδέα του Φεστιβάλ ήταν μια πρόκληση από μόνη της, η συμμετοχή μας ως βιβλιοπωλείο επίσης. Είμαι χαρούμενη που καταφέραμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλα αυτά τα points/ βιβλιοπωλεία. Με οδηγό την αγάπη μας για τα βιβλία και κοινό μας στόχο να φέρουμε σε επαφή τον αναγνώστη με το βιβλίο, επιδιώκουμε αυτήν την κίνηση μας να την αγκαλιάσει ο κόσμος, να τη στηρίζει και χρόνο με τον χρόνο να γίνει θεσμός για την πόλη μας.

2. Η φετινή θεματική των BOOKPOINTS είναι οι Ήρωες και οι Ηρωίδες. Τι σας οδήγησε στους «Ήρωες της καθημερινής ζωής»;

Αυτό που με οδήγησε στην επιλογή μου είναι ότι θα ήθελα τα παιδιά να μπορούν να ταυτιστούν και με ήρωες που δεν έχουν super ιδιότητες ούτε τους συμβαίνουν μόνο φανταστικές, απίθανες ιστορίες. Στους καιρούς μας, νομίζω ότι οι ιστορίες των απλών καθημερινών ανθρώπων πολλές φόρες έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα και πηγή έμπνευσης.

3. Τι να περιμένουν τα παιδιά το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 στην εκδήλωση των BOOKPOINTS στο «Mindthebook»;

Φέτος έχουμε την μεγάλη χαρά να κλείσουμε εμείς το Φεστιβάλ και μάλιστα μια μέρα πριν την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Στόχος μας είναι να τιμήσουμε την ημέρα γιορτάζοντας, διασκεδάζοντας, συζητώντας  και ανακαλύπτοντας ότι μικροί και μεγάλοι ήρωες ζουν γύρω μας.  Μήπως είσαι ένας από αυτούς;

paidi

 • ΒΙΒΛΙΟΤι σημαίνει για εσένα, ποια εικόνα σχηματίζεται στο μυαλό σου;

Διαβάζοντας ένα βιβλίο ταξιδεύω σε κόσμους γεμάτους φαντασία, γνωρίζω και αγαπώ ή θυμώνω με χαρακτήρες, μαθαίνω και μαγεύομαι από ιστορίες. Μου αρέσουν πολύ τα κλασικά δερματόδετα βιβλία, αγαπώ όμως και τα χρωματιστά παιδικά βιβλία με τις υπέροχες  εικονογραφήσεις. Όταν παίρνω ένα βιβλίο στα χέρια μου το μυρίζω,  το ξεφυλλίζω,  το χαϊδεύω και  θέλω να το δείξω σε όλους τους φίλους μου.

 • ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ: Ποια ήταν η σχέση σου με τα βιβλία όταν ήσουν μικρός, τι διάβαζες, σε ποιο μέρος λάτρευες να τα ξεφυλλίζεις;

Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι όταν η μαμά μου, πριν κοιμηθούμε, μας διάβαζε ιστορίες του Παπαδιαμάντη. Τότε, για να πω την αλήθεια, τις έβρισκα λίγο τρομακτικές, αλλά αυτό που δεν θα ξεχάσω ήταν το πόσο μου άρεσε να τρυπώνω στο κρεβάτι της και να με παίρνει ο ύπνος από το νανούρισμα της φωνής της. Στα σχολικά μου χρόνια δε θα έλεγα ότι ήμουν ένα παιδί που αγαπούσε το διάβασμα, όμως εκεί γύρω στα 16 άρχισα να ανακαλύπτω την μαγεία τους, και μαζί με την φίλη μου την Σοφία γραφτήκαμε στην Βαφοπούλειο δανειστική βιβλιοθήκη και κάθε 2ο Σάββατο παίρναμε το λεωφορείο, ήταν η γλυκιά μας συνήθεια. Αργότερα γράφτηκα και στην βιβλιοθήκη της Χ.Α.Ν.Θ, το νεοκλασικό κτίριο με τα μεγάλα παράθυρα, και το πολύ φως είναι μια ζεστή ανάμνηση που κρατώ μέσα στην καρδιά μου. Ακόμα και σήμερα μου αρέσει να τριγυρνώ στους διαδρόμους των βιβλιοθηκών και να κοιτώ στα ράφια ψάχνοντας πάντα για μικρούς ή μεγάλους θησαυρούς!

 • ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΠοια είναι τα παιδικά βιβλία που αγαπάς και θα πρότεινες σε κάθε παιδί;

1.  Τα τρία μικρά Λυκάκια, Ευγένιος Τριβιζάς, Εκδόσεις  Μίνωας

2. Το καπλάνι της βιτρίνας, Αλκη Ζέη, Εκδόσεις Μεταίχμιο

3. Αλυσοδεμένος ελέφαντας, Χόρχε Μπουκαϊ, Εκδόσεις Όπερα

4. Καλοί και κακοί πειρατές, Αντώνης Παπαθεοδόυλου, Eκδόσεις Παπαδόπουλος

Κατά καιρούς έχω διάφορα αγαπημένα, όμως αυτά είναι τα πιο διαχρονικά αγαπημένα μου. Αν μπορούσα να μην περιοριστώ, θα είχα μια μεγάλη λίστα με αυτό και αυτό και αυτό αχ! ναι ναι και εκείνο… έτσι μου συμβαίνει και στο βιβλιοπωλείο! Δε μπορώ να προτείνω χωρίς να ακούσω και από τον αναγνώστη τι του αρέσει να διαβάζει, ώστε η πρόταση μου να είναι κοντά στα γούστα του. Αφήστε που η συζήτηση με τα παιδιά είναι απολαυστική και κρύβει  ευχάριστες εκπλήξεις.

 • ΗΡΩΙΔΑΑν ήσουν η ηρωίδα ενός βιβλίου, ποια θα ήθελες να είσαι;

Επειδή ως προσωπικότητα δεν μπορώ να μπω σε πλαίσια, δε θα σου πω μόνο έναν ήρωα. Θα ήθελα να ήμουν ο Μικρός πρίγκιπας, η Αλίκη στην χώρα των Θαυμάτων, ο Harry Poter, η Μέλια από το καπλάνι της βιτρίνας, ο γαργαληστής του Δημήτρη Μπασλάμ αλλά και το παιδί από την ιστορία του Δεν του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, έτσι βρε παιδιά για να ζήσω μια ζωή γεμάτη συγκινήσεις!

mindthebook

Στόχος του Mindthebook είναι να γίνει ένας χώρος δημιουργίας και γνώσης για μικρούς και μεγάλους, ένα στέκι για το βιβλίο και τον πολιτισμό, που θα δώσει την δυνατότητα σε ανήσυχους γονείς και παιδιά να το επισκέπτονται  συχνά!

Γιατί όπως είπε και η αγαπημένη Μαρία Αγγελίδου στο Little Bookstores: «O βιβλιοπώλης του μικρού βιβλιοπωλείου ξέρει τους πελάτες του με τα μικρά τους ονόματα, πιο καλά κι από τους τίτλους των βιβλίων στα ράφια του. Ξέρει ότι αυτοί είναι τα καλύτερα βιβλία του. Οι καλύτερες ιστορίες του. Ξέρει τι έχουν διαβάσει, τι έχουν βαρεθεί, τι τους έχει ξενυχτήσει, τι έχουν αγαπήσει, τι έχουν υπερασπιστεί με πάθος στη συζήτηση. Ξέρει πού συναντιούνται οι ιστορίες τους με τη δική του.»

Η εκδήλωση των BOOKPOINTS στο Mind the Book (02/04/2017)

Όλα τα Bookpoints της χρονιάς (2016-2017)

Τα Bookpoints στο Facebook

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ: Το Πράσινο Σύννεφο μας υποδέχεται στο χώρο του

prasinosynnefoint2

Το Πράσινο Σύννεφο είναι ένα βιβλιοπωλείο που δημιουργήθηκε από παιδαγωγούς στο κέντρο της Καλαμαριάς. Σε αυτό τον ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο συνδυάστηκε η αγάπη για τα παιδιά και η αγάπη για το βιβλίο. Διαδραστικές παρουσιάσεις βιβλίων, πρωτότυπες δράσεις φιλαναγνωσίας, εργαστήρια με θέματα που συναρπάζουν κάθε παιδί αλλά και μια δραστήρια λέσχη ανάγνωσης για μεγάλους και συναντήσεις με συγγραφείς κάνουν το Πράσινο Σύννεφο το σημείο όπου τα βιβλία βγαίνουν από τα ράφια και γίνονται κομμάτι της ζωής μας.

Η Γεωργία, η Ελίζα και η Μυρσίνη, μοιράζονται μαζί μας την αγάπη τους για τα βιβλία και τους ήρωες της μυθολογίας. 

prasinosynnefoint1

1.Τι επιδιώκει το «Πράσινο Σύννεφο» μέσα από τη συμμετοχή του στα BOOKPOINTS;

Μια ιδέα εμπλουτίζεται από τον καθένα μας ξεχωριστά και δημιουργείται μία ομάδα που ανοίγει νέους δρόμους. Το Πράσινο Σύννεφο επιδιώκει τη συνεργασία με ανθρώπους που έχουν κοινό στόχο και ένα κοινό πάθος: το βιβλίο! Επιδιώκει να μεταδώσει αυτό το κοινό μας πάθος σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, κάθε ηλικίας.

2. Η φετινή θεματική των BOOKPOINTS είναι οι Ήρωες και οι Ηρωίδες. Τι σας οδήγησε στους Ήρωες της Μυθολογίας;

Ήταν μια αυτόματη σκέψη. Όταν αποφασίστηκε το θέμα μας να είναι “ήρωες και ηρωίδες”, κατευθείαν το μυαλό μας πήγε σε αυτούς της μυθολογίας. Ίσως γιατί βλέπουμε καθημερινά πόσο αγαπάν τα παιδιά τους μυθολογικούς ήρωες από τα βιβλία που επιλέγουν, ή και γιατί βλέπουμε εξαιρετικά βιβλία με θέμα τη μυθολογία να εκδίδονται τον τελευταίο καιρό.

3. Τι να περιμένουν τα παιδιά το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στην εκδήλωση των BOOKPOINTS στο “Πράσινο Σύννεφο”;

Να περιμένουν να γίνουν τα ίδια τα παιδιά ήρωες!

Στο Πράσινο Σύννεφο το Σάββατο θα ζωντανέψουν οι ήρωες της μυθολογίας. Δεν θα πρέπει να φανταστεί κανείς ότι απλά θα μιλήσουμε για τους ήρωες…Τα παιδιά θα γίνουν πλήρωμα στο καράβι του Οδυσσέα, θα φτιάξουν τα δικά τους μυθικά τέρατα και θα δώσουν ζωή σε ήρωες και περιπέτειες που ζουν στη φαντασία τους!

photo

 • ΒΙΒΛΙΟ: Τι σημαίνει για εσένα, ποια εικόνα σχηματίζεται στο μυαλό σου;

Ελίζα: Μαγεία, ατέλειωτη ονειροπόληση και εικόνες μοναδικές που φτιάχνει το μυαλό σε κάθε σελίδα…Χωρίς δεύτερη σκέψη, η εικόνα είναι καλοκαίρι, τζιτζίκια, ραστώνη και το αγαπημένο βιβλίο, διαβασμένο ξανά και ξανά από τη μια, και από την άλλη, το καινούριο, μοσχομυριστό, με τις ατσαλάκωτες σελίδες του να σε προκαλεί – ποιο να διαλέξεις πρώτο;

 • ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ: Ποια ήταν η σχέση σου με τα βιβλία όταν ήσουν μικρός, τι διάβαζες, σε ποιο μέρος λάτρευες να τα ξεφυλλίζεις;

Μυρσίνη: Όταν ήμουν μικρή δεν μου άρεσαν και πολύ τα βιβλία! Οι γονείς μου διάβαζαν τόσο πολλά βιβλία, που μου φαινόταν τόσο συνηθισμένο που δεν ήθελα να το κάνω και εγώ. Πηγαίναμε με τη μαμά μου στα βιβλιοπωλεία και καθόμασταν τόσες ώρες που δεν ήθελα να ξαναπάμε. Μου άρεσε όμως, όταν πριν κοιμηθούμε,  διαβάζαμε πάντα ένα βιβλίο και ήταν η πιο ωραία ώρα, γιατί ακούγαμε ιστορίες με τον αδερφό μου και  δεν μαλώναμε, απλά ονειρευόμασταν μαζί. Μετά από χρόνια, κατάλαβα την αξία του βιβλίου και άρχισα να τα αγαπώ και τώρα δεν μπορώ να κάνω χωρίς αυτά!

 • ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ποια είναι τα παιδικά βιβλία που αγαπάς και θα πρότεινες σε κάθε παιδί;

Αν και για εμάς είναι η αγαπημένη μας πρόκληση να βρίσκουμε το κατάλληλο βιβλίο για το κάθε παιδί, υπάρχουν κάποια βιβλία που αγαπάμε ιδιαίτερα: “Οι καλοί και οι κακοί πειρατές” του Αντ. Παπαθεοδούλου,”Μια φορά κι ένα καιρό ένα κλουβί” της Ρ. Παππά,και για μεγαλύτερα παιδιά, “Τα καράβια που δεν φοβήθηκαν” των Μ. Αγγελίδου-Αντ. Παπαθεοδούλου, είναι τρία από τα  βιβλία που προτείνουμε με ενθουσιασμό!

Ένα βιβλίο που λατρεύουμε είναι το “Πράσινο Σύννεφο” του Α. Νηλ , το οποίο έχει αποτελέσει έμπνευση για εμάς, όχι μόνο για το όνομα του βιβλιοπωλείου μας, αλλά και για τον τρόπο που προσεγγίζουμε παιδαγωγικά τις δράσεις μας.

 • ΗΡΩΙΔΑ: Αν ήσουν η ηρωίδα ενός βιβλίου, ποια θα ήθελες να είσαι;

Γεωργία: Θα ήθελα να ήμουν ηρωίδα σε ένα από τα βιβλία του Ιουλίου Βερν. Να ζω περιπέτειες σε αέρα, γη και θάλασσα με αερόστατα, καράβια και μέσα που υπάρχουν μόνο στη φαντασία!

Ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο στην Καλαμαριά, που είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό κατάστημα. Ένας χώρος φαντασίας, μάθησης, δημιουργίας και χαράς που πρέπει να τον γνωρίσετε!

Η εκδήλωση των BOOKPOINTS στο Πράσινο Σύννεφο (11/03/2017)

Όλα τα Bookpoints της χρονιάς (2016-2017)

Τα Bookpoints στο Facebook

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ: Η Βασιλική Δραγουδάκη μας υποδέχεται στην Ονειροπαγίδα

oneiropagida vivliopoleio oreokastro

Η Ονειροπαγίδα” είναι ένα δημιουργικό βιβλιοπωλείο που δημιουργήθηκε μέσα απ΄την επιθυμία τους να παραμείνουν, καθώς μεγαλώνουν, ισόβιοι ταξιδευτές στο καράβι της παιδικότητας.

Σκοπός της είναι η ανάδειξη της δημιουργικότητας των παιδιών, η ευαισθητοποίησή τους στην τέχνη, η καλλιέργεια της συλλογικής προσπάθειας και της εικαστικής έκφρασης μέσα από πολυποίκιλα εργαστήρια με βασικό εργαλείο το παιχνίδι.

Οι παρουσιάσεις βιβλίων, οι θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, η παιδική λέσχη ανάγνωσης, το θεατρικό παιχνίδι, το σκίτσο και η καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση είναι κάποια από τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται στο χώρο της.

Η Βασιλική Δραγουδάκη μοιράζεται μαζί μας την αγάπη της για τα βιβλία και τους κινηματογραφικούς ήρωες.

basiliki oneiropagaida

1.Τι επιδιώκει η «Ονειροπαγίδα» μέσα από τη συμμετοχή της στα BOOKPOINTS;

Η ”Ονειροπαγίδα” επιδιώκει, πέραν της έκθεσης και παρουσίασης του καλού βιβλίου, τη συνεργασία με ανθρώπους που ασχολούνται με το βιβλίο δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για ζητήματα που απασχολούν όλους μας.

 2. Η φετινή θεματική των BOOKPOINTS είναι οι Ήρωες και οι Ηρωίδες. Τι σε οδήγησε στους Κινηματογραφικούς Ηρωες;

Από την πρώτη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι η θεματική ”Ήρωες και Ηρωίδες” μία ηρωίδα καρφώθηκε στο μυαλό μου και ήταν η ”Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”. Την αγαπούσα τόσο πολύ αυτήν την ηρωίδα και την ιστορία της από παιδί γιατί με παρέσυρε σε έναν άλλο κόσμο και παράλληλα μου έδινε την ευκαιρία να φανταστώ άλλα τόσα …

Και αφού η ”Αλίκη” εκτός από βιβλίο έχει γίνει και ταινία αποφάσισα να ασχοληθώ με τους ήρωες που ξεπήδησαν από το χαρτί στη μεγάλη οθόνη και οι μικροί αναγνώστες να γνωρίσουν καλύτερα τα βιβλία που έγιναν κινηματογραφικές ταινίες μέσα από παιχνίδι και κατασκευές.

3. Τι να περιμένουν τα παιδιά το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 στην εκδήλωση των BOOKPOINTS στην Ονειροπαγίδα;

Οι μικροί μας αναγνώστες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ζήσουν τις ιστορίες των ηρώων μας με πρωταγωνιστές τους ίδιους. Θα ταξιδέψουν σε  κόσμους μαγικούς, διαφορετικούς από αυτούς που έχουν συνηθίσει, έχοντας την δυνατότητα να αποκτήσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες και να νιώσουν έντονα συναισθήματα.

wonderland

 • ΒΙΒΛΙΟ: Τι σημαίνει για εσένα, ποια εικόνα σχηματίζεται στο μυαλό σου;

Βιβλίο για μένα είναι ένα ταξίδι σε άγνωστους δρόμους που μου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσω νέες εμπειρίες και να χρησιμοποιήσω τη φαντασία μου έτσι ώστε να πλάσω στο μυαλό μου όπως εγώ θέλω τον κόσμο και τους χαρακτήρες του βιβλίου.

 

 • ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ: Ποια ήταν η σχέση σου με τα βιβλία όταν ήσουν μικρός, τι διάβαζες, σε ποιο μέρος λάτρευες να τα ξεφυλλίζεις;

Ακούγοντας τις λέξεις βιβλίο και παιδική ηλικία μία εικόνα μου έρχεται στο μυαλό μου, η βιβλιοθήκη του δημοτικού σχολείου μου. Μπορούσα να βρίσκομαι ώρες εκεί μέσα αναζητώντας καινούριους ήρωες και μαγικούς τόπους που έκοβαν τους δεσμούς μου από την πραγματικότητα και με βύθιζαν στις σελίδες τους.

 

 • ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ποια είναι τα παιδικά βιβλία που αγαπάς και θα πρότεινες σε κάθε παιδί;

Η αγάπη μου για τα παιδικά βιβλία είναι μεγαλύτερη από τα βιβλία των ενηλίκων και γι’αυτό το λόγο έχω πολλά αγαπημένα. Κάποια από αυτά είναι ”Ο Φεγγαροσκεπαστής” του  Eric Puybaret εκδόσεις Αίσωπος, ”Το δεντρο που έδινε” του Σελ Σιλβερστάιν και επίσης έχω μεγάλη αδυναμία σε όλα τα βιβλία του Oliver Jeffers εκδόσεις ‘Ικαρος.

 

 • ΗΡΩΙΔΑ: Αν ήσουν η ηρωίδα ενός βιβλίου, ποια θα ήθελες να είσαι;

Θα ήθελα να ήμουν η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων για να ζήσω και εγώ όλα αυτά τα παράξενα στην περίεργη αυτή χώρα που μας περιγράφει το βιβλίο.

Ένα δημιουργικό βιβλιοπωλείο φτιαγμένο με αγάπη, όπου τα παιδιά σας βλέπουν τη γνώση να γίνεται παιχνίδι.

Η εκδήλωση των BOOKPOINTS στην Ονειροπαγίδα (11/02/2017)

Όλα τα Bookpoints της χρονιάς (2016-2017)

Τα Bookpoints στο Facebook

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ: Ο Κώστας Κωνσταντινίδης μας υποδέχεται στις Βιβλιο..ιδέες!

vivlioidees2

Οι Βιβλιο…Ιδέες εξοπλίζουν τη μαθητική τσάντα με ποιοτικά προϊόντα ελληνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, προωθούν το καλό παιδικό βιβλίοκαι, επειδή τους αρέσει πολύ το επιτραπέζιο παιχνίδι ως διασκέδαση και ως κοινωνική δραστηριότητα, προτείνουν εναλλακτικούς τίτλους παιχνιδιών Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών, για κάθε ηλικία. Επιλεγμένα παζλ και επώνυμα παιχνίδια με σκοπό να καλλιεργήσουν την φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών καθώς και προτάσεις για δώρα και λογοτεχνικά βιβλία.

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τα βιβλία και τους ήρωες μυστηρίου.

vivlioidees

1. Τι επιδιώκουν οι Βιβλιο…Ιδέες μέσα από τη συμμετοχή τους στα BOOKPOINTS;

Τα BOOKPOINTS είναι μία ευτυχής σύμπραξη δημιουργικών ανθρώπων καταρχήν και φυσικά βιβλιοπωλείων, με σκοπό  την ανάδειξη του καλού παιδικού βιβλίου, μέσα από μια βιωματική και διαδραστική συμμετοχή των μικρών μας φίλων.  Η χαρά στα πρόσωπα των παιδιών, αφού έχουν συμμετάσχει σε κάποια από τις δραστηριότητες, είναι για όλους μας θεωρώ η μεγαλύτερη ηθική επιβράβευση.

2. Η φετινή θεματική των BOOKPOINTS είναι οι Ήρωες και οι Ηρωίδες. Τι σε οδήγησε στους Ήρωες Μυστηρίου;

Το μυστήριο, οι γρίφοι, τα παζλ και η επίλυσή τους ήταν κάτι που ανέκαθεν με γοήτευε. Τα «Πέντε Λαγωνικά» της Enid Blyton, οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς, κινούμενα σχέδια όπως ο «Αστυνόμος Σαϊνης»,ταινίες σαν τον «Ροζ Πάνθηρα» με τον απίστευτο επιθεωρητή Κλουζώ αλλά και επιτραπέζια παιχνίδια όπως το “Cluedo” και τα «Μυστήρια στο Πεκίνο» αποτελούν αγαπημένα παιδικά και εφηβικά βιώματα. Πλέον οι ήρωες στα βιβλία μπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά η γοητεία που ασκούν οι υποθέσεις μυστηρίου παραμένει η ίδια.

3. Τι να περιμένουν τα παιδιά το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017 στην εκδήλωση των BOOKPOINTS στις Βιβλιο…Ιδέες;

Με οδηγό την παιδική τους περιέργεια θα ξεναγηθούν στους κόσμους των αγαπημένων τους ηρώων μυστηρίου και παρέα με τους εμψυχωτές, θα γίνουν τα ίδια ντετέκτιβ, προσπαθώντας να επιλύσουν γρίφους και μυστήρια μέσα από θεατρικό παιχνίδι και παιχνίδια ρόλων, πάντα με στόχο να διασκεδάσουν όσο γίνεται περισσότερο. Ευχόμαστε η όλη εμπειρία να αποτελέσει μια ανάμνηση που θα τα συντροφεύει για καιρό.

mys

 • ΒΙΒΛΙΟ: Τι σημαίνει για εσένα, ποια εικόνα σχηματίζεται στο μυαλό σου;

Το βιβλίο για μένα είναι μια ανάγκη. Όπως και η άλλη μου μεγάλη αγάπη, η μουσική, αποτελούν μαζί ένα τόσο τεράστιο κομμάτι της ζωής μου, που δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο διαφορετική θα ήταν χωρίς τα βιώματα που μου έχουν προσφέρει. Συνεπώς η εικόνα δεν είναι μόνο μία, αλλά πραγματικά χιλιάδες, η καθεμιά με τη δική της ξεχωριστή σημασία.

 •  ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ: Ποια ήταν η σχέση σου με τα βιβλία όταν ήσουν μικρός, τι διάβαζες, σε ποιο μέρος λάτρευες να τα ξεφυλλίζεις;

Τα πηγαίναμε ανέκαθεν καλά. Από τα παραμύθια που μου διάβαζε η γιαγιά μου ακόμα, τα βιβλία αποτελούσαν κομμάτι της καθημερινότητας. Η αγαπημένη μου σειρά βιβλίων ήταν σίγουρα το «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος», μια και από εκεί γεννήθηκε και η αγάπη που έχω για την Ιστορία. Επίσης λάτρευα τα βιβλία μυθολογίας, τον Ιούλιο Βερν, τον Ρούντιγκερ δηλαδή τον «Μικρό Βρικόλακα» της Άγγελα Ζόμμερ-Μπόντεμπουργκ και φυσικά τα βιβλία της Enid Blyton. Πάντα το βιβλίο με συνόδευε στο κρεβάτι πριν κοιμηθώ, συνήθεια που δεν έχω απολέσει.

 • ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ποια είναι τα παιδικά βιβλία που αγαπάς και θα πρότεινες σε κάθε παιδί;

Το σύγχρονο παιδικό βιβλίο αποτελεί μια πραγματική όαση μέσα σε έναν κυκεώνα επικράτησης της αισθητικής μετριότητας, οπότε και οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές. Από τα βιβλία που διάβασα και εντυπωσιάστηκα θα πρότεινα το «Παλιόπαιδο» (Αγγελική Δαρλάση, εκδ. Πατάκη) για τον ρεαλισμό του και την ευαισθησία του, το «Αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα» (Τζον Μπόϊν, εκδ. Κέδρος), ως έναν ύμνο στην παιδική φιλία και αθωότητα και τη σειρά «Ιστορίες που τις είπε…(το φως, η πέτρα, η θάλασσα, ο δρόμος κτλ)» (Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Μεταίχμιο) για την διεισδυτική ματιά στην αρχαία ελληνική ιστορία, με κείμενα προσαρμοσμένα για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των παιδιών.

 • ΗΡΩΑΣ: Αν ήσουν ο ήρωας ενός βιβλίου, ποια θα ήθελες να είσαι;

Σίγουρα ο Άρθουρ Ντεντ από το αγαπημένο μου «Γυρίζοντας τον Γαλαξία με Ώτο Στοπ» του Ντ. Άνταμς, γιατί θα ήθελα να μπορώ να γυρίσω το σύμπαν και να ανακαλύψω πλανήτες, γαλαξίες και να δω από κοντά πράγματα που για την ώρα μας είναι παντελώς άγνωστα.

Οι Βιβλιο…Ιδέες είναι γεμάτες ιδέες για βιβλία, παιχνίδια, δώρα και ένας χώρος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους

Η εκδήλωση των BOOKPOINTS στις Βιβλιο…ιδέες (14/01/2017)

Όλα τα Bookpoints της χρονιάς (2016-2017)

Τα Bookpoints στο Facebook