Tiny me: επιστήμονες τσέπης – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Tiny me: επιστήμονες τσέπης

Δύο φίλες παίζουν κάθε μέρα παρέα στα παιδικά τους δωμάτια. Σήμερα όμως το παιχνίδι δεν θα είναι όπως πάντα, γιατί έχουν κάνει μια νέα ανακάλυψη. Έχουν κατασκευάσει μια κάψουλα και θα μοιραστούν με τους λιλιπούτειους θεατές τα μυστικά για τον τρόπο που κατασκευάζονται οι εφευρέσεις και τις ιδιότητες που έχουν!

Θα πέτυχουν οι επιστημονικές τους δοκιμές στα αγαπημένα τους παιχνίδια;

Τι θα γίνει όταν αποφασίσουν να γίνουν οι ίδιες μέρος του πειράματος;!

 

πρωτότυπο κείμενο/ σκηνοθεσία: Έμιλυ Καμαρινοπούλου

ερμηνεία: Στέλλα Χαμπέζου, Έμιλυ Καμαρινοπούλου

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes”

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes, baby theater company”(www.thelittlefoxes.gr ) με έδρα την Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται από το 2015 σε θεατρικές παραστάσεις και δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα για βρέφη και νήπια, με παραστάσεις ερευνητικού ενδιαφέροντος και παραστάσεις που προορίζονται για το ευρύ κοινό.

Μετά από έρευνα για το βρεφικό θέατρο και την λειτουργία του φωτός σε αυτό σε μεταπτυχιακό επίπεδο (MA “Σχεδιασμός φωτισμού και πολυμέσων”: με διπλωματική εργασία στον “Φωτισμός στο βρεφικό θέατρο”, 2013-2015), oι “The Little Foxes” πραγματοποίησαν 4 παραστάσεις, διαφορετικούς είδους και με διαφορετική ηλικιακή διαβάθμισης:

– “Mud dog: πήλινα γαυγίσματα”, βρεφική θεατρική παράσταση (10 μηνών – 2,5 ετών), παρουσιάστηκε στο Hehe art 2016-2017,

– “Cardbox stories: μία προβοσκίδα στα σύννεφα”, αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1 – 3 ετών), κινητή θεατρική παράσταση 2016-2017,

– “Tiny me: επιστήμονες τσέπης”, νηπιακή θεατρική παράσταση (2 – 6 ετών), κινητή θεατρική παράσταση 2016-2017,

– “Clarus Puer: το φωτεινό αγόρι” βρεφική θεατρική παράσταση (8 μηνών – 3 ετών), παρουσιάστηκε στο Black box theater 2015-2016,

οι οποίες αγκαλιάστηκαν από το λιλιπούτειο και ενήλικο κοινό, έχοντας εξαιρετική απήχηση (όλες οι παραστάσεις είχαν την μέγιστη προβλεπόμενη πληρότητα θεατών).

Οι “The Little foxes” συμμετέχουν κάθε χρόνο στα διεθνή βρεφικά φεστιβάλ:

– La Baracca στην Ιταλία,

– Helios theater στην Γερμανία και

– Labas festival στην Λιθουανία,

ενώ φέτος παρουσίασαν την παράστασή τους “Cardbox stories: μία προβοσκίδα στα

σύννεφα” στο Labas festival, με σημαντική απήχηση.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση από το δίκτυο συνεργατών βρεφικών θιάσων της εταιρείας σε Ιταλία, Γερμανία, Λονδίνο και Λιθουανία με την μορφή σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβουλευτικών συναντήσεων.

Το βρεφικό και νηπιακό θέατρο

Το βρεφικό θέατρο είναι ένα είδος που απευθύνεται σε βρέφη και νήπια 5 μηνών έως 6 ετών. Ορισμένες φορές η ομαδοποίηση γίνεται λεπτομερέστερα σε έργα που απευθύνονται για παράδειγμα σε βρέφη 5 μηνών – 1 έτους (βρεφικό στάδιο), είτε σε βρέφη/νήπια 8 μηνών – 3 ετών (βρεφικό\ & πρώιμο νηπιακό\ στάδιο), είτε σε νήπια 2 – 6 ετών (νηπιακό στάδιο).

Το θέατρο σε αυτές τις ηλικίες λειτουργεί καταλυτικά στην διαμόρφωση και εξέλιξη της αντίληψης. Η γενικευμένη ιδέα, πως τα βρέφη και νήπια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δράσεις παρά μονό να συμμετέχουν στην διαδικασία παιγνιδιού είναι απόλυτα λανθασμένη. Αυτό αποδεικνύεται από την πιστή μίμηση κάποιας πράξης που παρακολουθούν από την ηλικία των 6 μηνών, γεγονός που φανερώνει πως τα βρέφη αντιλαμβάνονται, αποκωδικοποιούν και αναπαράγουν τις πράξεις που βλέπουν.

Στο βρεφικό θέατρο, οι λιλιπούτιοι θεατές απαλλαγμένοι από συμβατικούς τρόπους αντίδρασης και απενοχοποιημένοι από την υποχρέωση αποδοχής του έργου, δημιουργούν έναν αυθεντικό μικρόκοσμο μέσα στον οποίο ηθοποιοί και θεατές συνδιαλέγονται με ειλικρίνεια. Για αυτό, το βρεφικό θέατρο έχει ελάχιστες ομοιότητες με το παιδικό θέατρο και ακόμη λιγότερες με το θέατρο ενηλίκων. Η πλοκή και ο σκηνικός χώρος διαφοροποιείται εντελώς από τα θεατρικά κείμενα για μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ το φως παίζει βασικό ρόλο.

Στόχος των βρεφικών νηπιακών παραστάσεων είναι η εξοικείωση των μικρών θεατών με την μυθοπλασία, τον ειρμό, την συσχέτιση γεγονότων και την παρακολούθηση ολοκληρωμένων εξωτερικών ιδεών. Δεν έχουν διδακτικό αλλά επιμορφωτικό χαρακτήρα, εξελίσσοντας κάθε βρέφος, νήπιο χωριστά ανάλογα με την ηλικία, δυνατότητες, ερεθίσματα και καταβολές του.

Περισσότερες πληροφορίες για τη“The Little foxes”, baby theater company

υπεύθυνη επικοινωνίας: Έμιλυ Καμαρινοπούλου

τηλέφωνο: 6944113387

email: thelittlefoxies@gmail.com

website: www.thelittlefoxes.gr

fb: The Little Foxes

Χρήσιμες πληροφορίες

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Ώρα: 11.30

Διάρκεια: 30’ – 35’

Ηλικίες: 2 – 6 ετών

Τιμές εισιτηρίων

1 παιδί + 1 συνοδός = 10 ευρώ

2 αδελφάκια + 1 συνοδός = 15 ευρώ

3 αδελφάκια + 1 συνοδός = 20 ευρώ

(ο 2ος συνοδός μαζί τους στην ίδια τιμή)

κατηγορία: κινητή παράσταση νηπιακού θεάτρου

 

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

PlayTogether

Εναλλακτικός Βρεφονηπιακός Παιδότοπος

Βοσπόρου 102, 54454, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2314 027563, 697 6780148, 698 5724447

Email: playtogetherskg@gmail.com

Links: Facebook, Instagram

Προβολή στους Χάρτες Google

6985 724 447 (Γιώτα Συρμά, events και εκδηλώσεις)
6976780148 (Μαρία Πανταζή, party γενεθλίων)

Λεωφορεία που εξυπηρετούν: 12 & 30 (στάση Κληματαριά)

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.