1η Γιορτή της Επιστήμης στο ΝΟΗΣΙΣ – Πυγολαμπίδες
Skip to content

1η Γιορτή της Επιστήμης στο ΝΟΗΣΙΣ

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και τη σύμπραξη του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνει την 1η Γιορτή της Επιστήμης στη Θεσσαλονίκη, ένα ετήσιο γεγονός που πραγματοποιείται από το 1991 στη Γαλλία, υπό την αιγίδα του γαλλικού Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, με σκοπό να προάγει τις επιστήμες στο ευρύ κοινό.

Στόχος της Γιορτής είναι να ενισχύσει την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ερευνητών και πολιτών, να αναδείξει το έργο της επιστημονικής κοινότητας και να ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την επιστήμη. Κεντρικό θέμα της 1ης Γιορτής της Επιστήμης είναι «Το νερό στη δίνη της κλιματικής κρίσης», καθώς οι πρόσφατες καταστροφές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα μέρη του πλανήτη καταδεικνύουν ολοένα και περισσότερο πόσο ο κύκλος του νερού επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, επιστημονικές διαλέξεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια συνθέτουν τη διοργάνωση αυτή τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα και την Πάτρα.

Στο πλαίσιο της Γιορτής θα παρουσιαστεί μία επιστημονική έκθεση του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη -IRD, με τίτλο «Το νερό στην καρδιά της επιστήμης», η οποία παρουσιάζεται στο ισόγειο του ΝΟΗΣΙΣ, από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2023. Πρόκειται για μια πλούσια εικονογραφημένη και εκπαιδευτική παρουσίαση των σημαντικότερων έργων της γαλλικής έρευνας στον τομέα του νερού, από το Μαρόκο έως τη Βολιβία, τη λεκάνη της Μεσογείου έως τους ποταμούς της Ινδίας.

Επιπλέον, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Περπατώντας στο νερό» (« Marcher sur l’eau ») της Aissa Maiga, που φέρνει στο προσκήνιο τον αγώνα πρόσβασης στο νερό σ’ ένα χωριό στις όχθες του Νίγηρα.

Κυρίαρχη θέση θα έχουν τα σχολικά εργαστήρια και εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τους στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης της κλιματικής κρίσης.

Τέλος, διακεκριμένοι επιστήμονες από τις δύο χώρες θα συμμετάσχουν σε μια Ελληνογαλλική Επιστημονική Συνάντηση, συζητώντας γύρω από τις παγκόσμιες προκλήσεις και τις βιώσιμες λύσεις που σχετίζονται με το νερό στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

 

Η 1η Γιορτή της Επιστήμης στη Θεσσαλονίκη συνδιοργανώνεται με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ, τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, την υποστήριξη της ΕΥΑΘ, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

 

Για το αναλυτικό πρόγραμμα πατήστε εδώ (περιλαμβάνει και δράση για σχολεία)

Εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο

6 – 19 Νοεμβρίου
Έκθεση: Το νερό, στην καρδιά της επιστήμης
Η έκθεση, πλούσια εικονογραφημένη και εκπαιδευτική, παρουσιάζει τα σημαντικότερα έργα της γαλλικής έρευνας στον τομέα του νερού ταξιδεύοντάς μας από το Μαρόκο έως τη Βολιβία, τη λεκάνη της Μεσογείου έως τους ποταμούς της Ινδίας. Είκοσι τέσσερις πίνακες μας βοηθούν στην κατανόηση του ουσιαστικού ρόλου που διαδραματίζει η έρευνα στη βιώσιμη διαχείριση του νερού, ενός ζωτικού πόρου απαραίτητου για την ανάπτυξη.

Ωράριο λειτουργίας:
Από Τρίτη μέχρι Παρασκευή, ώρες 9.30 – 16.30
Σάββατο – Κυριακή, ώρες 11.00 – 19.00

Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ώρα 12.00
Προβολή ταινίας στο Αμφιθέατρο
Περπατώντας πάνω στο νερό, ντοκιμαντέρ της Aissa Maiga.
Γαλλία, Βέλγιο, 2021
Διάρκεια 90′
Το ντοκιμαντέρ επιλέχθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών 2021 και αναφέρεται στο χωριό Tatiste, θύμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που αγωνίζεται ώστε να έχει πρόσβαση στο νερό.
Με ελληνικούς υπότιτλους.

 

Κυριακή 12 Νοεμβρίου, ώρες 12.00 – 14.30
Εργαστήριο για παιδιά 12+
Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) οργανώνουν ένα μοναδικό κυνήγι θησαυρού για παιδιά και εφήβους, στο οποίο θα αναζητήσουν σε ομάδες τα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν να καταλάβουν τη σημασία της διαχείρισης και επαναχρησιμοποίησης του νερού.
Έως 50 παιδιά.
Για συμμετοχή απαιτείται κράτηση.
Πληροφορίες – κρατήσεις:
Μαριάννα Παπανδρέου, τηλέφωνο 2310 483 000, εσωτ. 2
Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, ώρες 9.00 – 13.00.
papandreou@noesis.edu.gr

 

Τρίτη 14 Νοεμβρίου, ώρες 16.00 – 20.00
Ελληνογαλλική επιστημονική συνάντηση με θέμα: Το νερό στη δίνη της κλιματικής αλλαγής

Ομιλητές
Αναστασία Ζαμπανιώτου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδική σε θέματα ενέργειας.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση σε περιβαλλοντικά θέματα.
Διαχείριση των αστικών υδάτων στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής

Νικόλαος Θεοδοσίου, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση σε θέματα νερού.

Κωνσταντίνος Πλάκας, Χημικός Μηχανικός με εξειδίκευση στην επεξεργασία πόσιμου νερού στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, EKETA.

Eric Mino, Επικεφαλής της τεχνικής μονάδας SEMIDE/EMWIS (Ευρωμεσογειακό Σύστημα Πληροφόρησης για την Τεχνογνωσία στον Τομέα του Νερού), επικεφαλής του Office International de l’Eau (OiEau) για την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, την Κεντρική Ασία και την Κίνα (σε τηλεδιάσκεψη).

Kevin Del Vecchio, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στην École Nationale de l’Eau et de l’Environnement του Στρασβούργου.

Κατερίνα Χριστοδούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ.

Είσοδος ελεύθερη.

Στα ελληνικά και ταυτόχρονη μετάφραση από τα γαλλικά.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Χρήσιμες πληροφορίες

Από Δευτέρα 6 έως  Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Είσοδος ελεύθερη

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

ΝΟΗΣΙΣ

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας

Οδός Θεσσαλονίκης - Θέρμης (6 χλμ.), 57001, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 483000

Email: info@noesis.edu.gr

Links: Website, Facebook, Instagram

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.