Μικρές Eλεύθερες Bιβλιοθήκες: φτιάξε και εσύ τη δική σου! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μικρές Eλεύθερες Bιβλιοθήκες: φτιάξε και εσύ τη δική σου!

Κίμωλος, φώτο

Τι είναι οι Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες; Πότε πρωτοεμφανίστηκαν; Πού; Από ποιον;

Ας αρχίσουμε από τα βασικά!  

Μικρή Ελεύθερη Βιβλιοθήκη ή αλλιώς Little Free Library είναι μια βιβλιοθήκη, μικρή και χαριτωμένη, η οποία κατασκευάζεται και τοποθετείται σε οποιονδήποτε δημόσιο (απαιτείται άδεια εάν πρόκειται για σταθερή κατασκευή) ή ιδιωτικό χώρο και από την οποία μπορεί κάποιος να πάρει ένα βιβλίο για να διαβάσει ή να αφήσει ένα βιβλίο για να διαβάσουν οι υπόλοιποι άνθρωποι! 

Τόσο απλό; Ναι, τόσο απλό και θαυματουργό!

Οι Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες έκαναν την εμφάνιση τους το 2009. Ήταν μια ιδέα του Todd Bol, ο οποίος ζούσε στο Wisconsin των ΗΠΑ, και την πρώτη που έφτιαξε την αφιέρωσε στη μητέρα του, η οποία λάτρευε τα βιβλία. Κατασκεύασε ο ίδιος λοιπόν μια μικρή βιβλιοθήκη και την τοποθέτησε στην μπροστινή αυλή του σπιτιού του. Η ιδέα αγκαλιάστηκε από τη γειτονιά του και έτσι άρχισε να κατασκευάζει μικρές βιβλιοθήκες και να τις χαρίζει σε φίλους και γείτονες.

Η ιδέα εξαπλώθηκε, η κοινότητα μεγάλωσε, το μότο “πάρε ένα βιβλίο, άσε ένα βιβλίο” διαδόθηκε και οι μικρές ελεύθερες βιβλιοθήκες άρχισαν σιγά σιγά να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο. Το 2022 οι καταγεγραμμένες βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο είχαν ξεπεράσει τις 120.000 και ο αριθμός τους ολοένα μεγαλώνει.

 

Πώς μπορώ να φτιάξω μια Μικρή Ελεύθερη Βιβλιοθήκη;

Είναι πολύ απλό! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι διάθεση και φαντασία. Εντάξει, και μερικά βιβλία!

 

Οδηγίες προς ναυτιλομένους:

  • Κάνεις μια όμορφή ξύλινη κατασκευή με βάση, η οποία να κλείνει για να είναι προστατευμένα τα βιβλιαράκια! 

 

  • Αν δεν έχεις ξύλινη κατασκευή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε! Ένα καφάσι, ένα καλάθι πικνικ, ένα κουτί παπουτσιών, ένα παλιό ντουλάπι, ένα πλαστικό κουτί, ό,τι μπορεί να χωρέσει μικρά και μεγαλύτερα βιβλία, φαντασία να υπάρχει και θα βρεις ατελείωτες εναλλακτικές. Τη διακοσμείς, τη ζωγραφίζεις, τη στολίζεις ή την αφήνεις ακριβώς έτσι όπως είναι.

 

  • Φέρνεις βιβλία που δεν τα θέλεις πια ή τα αγαπάς πολύ και θέλεις να δοθεί και σε άλλους ανθρώπους η ευκαιρία να τα διαβάσουν και τα τοποθετείς μέσα στη βιβλιοθήκη.

 

  • Όποιος το επιθυμεί, μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάρει ή να αφήσει ένα βιβλίο, μπορεί να το πάρει σπίτι του, μπορεί να το διαβάσει επιτόπου, μπορεί να κάνει ό,τι μα ό,τι θελήσει, αρκεί να φερθεί στο βιβλίο αλλά και στη βιβλιοθήκη με αγάπη και σεβασμό.

 

Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνεται η ανάγνωση, σε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο, χωρίς ημερομηνίες επιστροφής, προωθείται η επανάχρηση, η αλληλεγγύη και η συνεργασία!

Θα χαρούμε πολύ να βοηθήσεις και εσύ να χτιστεί η κοινότητα των Μικρών Ελεύθερων Βιβλιοθηκών! Έτσι, θα δώσεις τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε βιβλία! Και πιθανόν θα εμπνεύσεις και τον διπλανό -ή σου, τον φίλο -η  σου, τον γείτονα -νισσά σου!

 

Πάρε ένα βιβλίο,

Άσε ένα βιβλίο

Διάβασε ένα βιβλίο!

 

Αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στις παρακάτω πηγές. 

Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες Σύρου

Σύλλογος Επέκταση Θέρμης – Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες

 Little Free Library

Street Library

Library 4 All

 

Στείλε στις Πυγολαμπίδες και εσύ τη φωτογραφία της δικής σου Μικρής Ελεύθερης Βιβλιοθήκης!

 

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

διαφήμιση

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.