παιχνίδι – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Γιατί το τσίρκο μάς κάνει καλό

Γράφει η Μαριάνθη Μότα| ΜΟΝΟΚΥΚΛΟ

Κάνοντας μια βόλτα σε μια πλατεία σταματάς στιγμιαία για να δεις έναν καλλιτέχνη να ισορροπεί πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Είναι κάτι που σου τραβάει την προσοχή. Αντίστοιχα, στην όψη ενός ξυλοπόδαρου με θεματικό κοστούμι και κίνηση, ίσως βγάλεις το κινητό σου για μια φωτογραφία, ενώ θαυμάζεις τις ικανότητες ισορροπίας και χάρης. Σε όποια γενιά και αν ανήκεις, το πιο πιθανό είναι κάποιο άτομο της παρέας να έπαιζε ζογκλερικά τουλάχιστον με 2 πορτοκάλια, ενώ είτε στη τηλεόραση, στο internet, είτε και ζωντανά, να έχεις δει τουλάχιστον μια παράσταση τσίρκο στην οποία θα είπες…”Μα καλά πως το κάνουν αυτό;”

 

Τι είναι όμως αυτό που μας αρέσει στο τσίρκο; Τι είναι αυτό που μας συναρπάζει στις μεγάλες παραστάσεις όπως στο διάσημο “Τσίρκο του Ήλιου” και τι είναι αυτό που ωθεί εμάς, τους φίλους, τις φίλες ή τα παιδιά μας να θέλουν να μάθουν εναέρια ακροβατικά και ζογκλερικά;

Η απάντηση ίσως είναι σχετικά απλή. Το τσίρκο μας συνδέει με τη ζωή.

 

Και είναι τόσα πολλά τα στοιχεία που συνθέτουν αυτή τη σύνδεση. Είναι αρχικά η συγκέντρωση στην προσπάθεια. Ο στόχος. Είτε βλέπεις μια ακροβάτισσα να κάνει ένα διπλό σάλτο στον αέρα πάνω σε μια εναέρια κούνια, είτε προσπαθείς να πετύχεις έναν ωραίο τροχό στο έδαφος, η συγκέντρωση που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος είναι μια διαδικασία που φέρνει το νου σε συντονισμό με το εδώ και το τώρα. Και αυτός ο συντονισμός είναι ακόμα και για τις μεγάλες σχολές αυτογνωσίας και διαλογισμού το νούμερο ένα ζητούμενο που σε συνδέει ενεργά με τη ζωή.

Είναι επίσης η δοκιμασία ενάντια στον φόβο. Τον φόβο τον ουσιαστικό, αυτόν του τραυματισμού, αλλά και τον φόβο μέσα μας. Αυτόν της αποτυχίας. Βλέποντας καλλιτέχνες τσίρκο να αψηφούν ανοιχτά τον φόβο, χορεύοντας σε μεγάλα ύψη, παίζοντας με αντικείμενα που είναι τυλιγμένα στις φλόγες ή ισορροπώντας πάνω σε μονόκυκλα, κυλίνδρους και σχοινιά, ο εγκέφαλος μας παίρνει σήματα “ελπίδας”. Πως εφόσον μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να καταφέρουν κάτι τέτοιο μπορώ ίσως και εγώ να τα καταφέρω στις προσωπικές δοκιμασίες της ζωής μου.

Και είναι και αυτή η σύνδεση με το παιχνίδι. Το παιχνίδι και το παιδί μέσα μας.

Το Τσίρκο στο σήμερα έχει πολλές εφαρμογές. Δεν είναι μόνο η εξάσκηση στο τσίρκο και οι μεγάλες παραστάσεις. Είναι η τέχνη του Κλόουν που χρησιμοποιείται σαν ψυχοθεραπευτικό εργαλείο, και η τέχνη των ζογκλερικών που εξασκείται από φυσικοθεραπευτές ως εργοθεραπεία.

Είναι οι παραστάσεις σύγχρονου τσίρκο σε μικρά θέατρα και σκηνές, που γίνονται φορείς ποιητικών εικόνων και μηνυμάτων για τους μυημένους στη μαγεία των παραστατικών τεχνών. Και είναι και όλοι αυτοί οι άνθρωποι όλων των ηλικιών που επιλέγουν να ασχοληθούν για τη σωματική τους ευεξία και όχι μόνο, με τις τέχνες του τσίρκο, με πρακτικές όπως εκμάθηση εναέριων
πανιών, εναέριου κρίκου, κατακόρυφων, ζογκλερικών, ισορροπιστικών εδάφους και πολλών άλλων.

 

Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η χαρά, το παιχνίδι και το παιδί. Το παιδί μέσα μας που είναι ο οδηγός μας για να παραμένουμε συνδεδεμένοι με τη ζωή. Ένας οδηγός που ξέρει να προσπαθεί, να αποτυγχάνει, να δοκιμάζει ξανά και ξανά και όλα αυτά με τη κρυφή χαρά και τη γνώση πως η ζωή, κόντρα σε ότι μας λένε μεγαλώνοντας, είναι ένα υπέροχο παιχνίδι.

 

Λίγα λόγια για την Μαριάνθη Μότα

Η Μαριάνθη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1985. 

Από το 2017 έχει ιδρύσει τη σχολή Τσίρκο Μονόκυκλο με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το Μονόκυκλο μέσα από δημιουργικά εργαστήρια, παραστάσεις και κοινωνικές δράσεις προωθεί το χορό, το σωματικό θέατρο και το τσίρκο ως πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων

Είναι Απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Freie University of Berlin στο τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών Childhood studies and Children’s Rights. Έχει καταρτιστεί στο σύγχρονο χορό και το σύγχρονο τσίρκο στη Θεσσαλονίκη, τη Λουβένη, τη Βαλένθια, τη Βουδαπέστη και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Από το 2007 διδάσκει σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό και τεχνικές τσίρκο σε παιδιά, νέους και ενήλικες σε σχολές στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Στο πεδίο της κοινωνικής εργασίας, μέσω της ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και της ομάδας ΠΑΙΔΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, έχει καθοδηγήσει ομάδες εργαζομένων και εθελοντών υλοποιώντας καλλιτεχνικά εργαστήρια και παραστάσεις τσίρκο, με πρόσφυγες, τσιγγάνους, ΑμεΑ, ψυχιατρικούς ασθενείς, ενήλικες κρατούμενους

Τα τελευταία χρόνια συντονίζει ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγών για καλλιτέχνες και εκπαιδευτές τσίρκο

http://www.educircation.eu/ 

https://circustogether.eu/ 

Ως αυτόνομη καλλιτέχνης συμμετέχει κυρίως στη Θεσσαλονίκη σε παραστάσεις χορού και τσίρκο, παιδικές παραστάσεις, site specific shows και performance projects.

Το εκπαιδευτικό, συνεργατικό παιχνίδι: αφορμή για επικοινωνία και μάθηση

Φωτογραφία: Από το παιχνίδι των Game Travellers ‘Σώστε τις φάλαινες”

 

Γράφει o Δημήτρης Σαββόπουλος | Gametravellers

Η λέξη “παιχνίδι” μπορεί να παραπέμπει σε ποικίλες θεματικές.

Παραδοσιακά παιχνίδια, επιτραπέζια, θεατρικό παιχνίδι, ομαδικά κατασκηνωτικά παιχνίδια, παιχνίδια-αγωνίσματα, παιχνίδια πάρτι ή ακόμα και θεραπευτικό παιχνίδι.

Πραγματικά, είναι αξιοθαύμαστο πόσες εφαρμογές συνεχίζει να βρίσκει το παιχνίδι σε μια κοινωνία που η τεχνολογική ευκολία απομονώνει και εκφράζει την ανάγκη για πραγματική επικοινωνία. Το παιχνίδι προσφέρει απλόχερα την δυνατότητα της επικοινωνίας καθώς οι παίκτ(ρι)ες οδεύουν προς κάποιο ζητούμενο είτε ως ανταγωνιστές είτε ως συνεργάτες.

 

Το εκπαιδευτικό, συνεργατικό παιχνίδι, ως μία ξεχωριστή κατηγορία, μπορεί να οδηγήσει  τους συμμετέχοντες/ουσες σε μία μοναδική κατεύθυνση: της ζωντανής επικοινωνίας με νόημα, στοχοθεσία, λόγο και κίνηση.

 

Αυτό που συναντάται συνηθέστερα σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς είναι ανταγωνιστικά παιχνίδια μικρής διάρκειας που έχουν ορισμένο γνωστικό στόχο και στοχεύουν καταρχάς στη διασκέδαση του μαθητικού δυναμικού και κατά δεύτερον στη δημιουργία μιας θετικής άποψης για το μάθημα στο οποίο εντάσσεται το εκάστοτε παιχνίδι.

Κάποιοι μαθητές/τριες χάνουν και κάποιοι κερδίζουν. Κάποιοι ίσως βαρεθούν, καθώς δεν θα είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής ή επειδή δε βρίσκουν λόγο για να παίξουν. Το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος του παιχνιδιού δε θα μπορέσουν να αποχωρήσουν όλοι ευχαριστημένοι διότι κάποιοι θα αυτοχαρακτηριστούν ως ηττημένοι.

Συνεπώς, το γνωστικό αποτέλεσμα που μπορεί να αποκτηθεί μέσα από το παιχνίδι, θα παραμεριστεί από το αρνητικό βίωμα του αποτελέσματος του παιχνιδιού. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσα από ένα εκπαιδευτικό, συνεργατικό παιχνίδι.

Εξ’ ορισμού, στο συνεργατικό παιχνίδι, οι παίκτ(ρι)ες νικάνε ή χάνουν όλοι μαζί, ως ομάδα. Έχει εξαρχής έναν σκοπό που εντάσσεται σε ένα σενάριο το οποίο ανακοινώνεται στο μαθητικό δυναμικό. Το σενάριο αυτό, και οι κανόνες του, αναγκάζουν τους μαθητές/τριες να συνεργαστούν, να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις.

Είναι βιωματικό και διαδραστικό σε όλες τις φάσεις του καθώς οι συμμετέχοντες/ουσες πρέπει να παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του παιχνιδιού ώστε να ανταποκριθούν και να επιτύχουν το ζητούμενο. Το παιχνίδι μπορεί να έχει πολλαπλούς γνωστικούς στόχους, που όμως είναι καλά κρυμμένοι στο σενάριο χωρίς να αποκαλύπτονται στους μαθητές/τριες.

 

Φωτογραφία: Από το παιχνίδι των Game Travellers “Η Απαγωγή των μνημείων του κόσμου”

Εν τέλει, το ίδιο το παιχνίδι ωθεί τους συμμετέχοντες/ουσες να αποχαρακτηρίσουν τους εαυτούς τους από μαθητές και μαθήτριες και να είναι απλά παίκτες και παίκτριες με έναν κοινό σκοπό, αυτόν της ολοκλήρωσης του παιχνιδιού.

Άρα, ενώ η γνώση είναι βασικός στόχος, οι παίκτ(ρι)ες δεν εμπλέκονται με στόχο την απόκτησή της αλλά τη διασκέδασή τους. Συνεπώς, μαθαίνουν, χωρίς να μπουν σε μια τυπική μαθησιακή διαδικασία. Παρασέρνουν ο ένας τον άλλον προς τον κοινό στόχο, συνεργάζονται, διαφωνούν, βρίσκουν λύσεις και διεξόδους φέροντας ίσο μερίδιο ευθύνης για την επερχόμενη νίκη ή ήττα.  Ίσως το βασικότερο αίτιο για να αποθαρρύνει κάποιον από τη χρήση του εκπαιδευτικού, συνεργατικού παιχνιδιού, είναι ο σχεδιασμός του.

Η προετοιμασία και η εκτέλεσή του είναι επίσης καθοριστικής σημασίας καθώς αυτοί που το διεξάγουν θα πρέπει να έχουν προβλέψει όλες τις πιθανές αντιδράσεις των παικτ(ρι)ών και τον τρόπο που θα τις αντιμετωπίσουν με επιτυχία.

Παρόλ’ αυτά, η ικανοποίηση των παικ(τρι)ών σε συνάρτηση με το γνωστικό αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ανταποδοτικά καθώς οι παίκτ(ρι)ες εμπλέκονται σε μια πρωτόγνωρη, βιωματική εμπειρία!

 

Η ομάδα των Game Travellers είναι υπέρμαχος αυτής της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας που επιστρατεύει το παιχνίδι ως εργαλείο διασκεδαστικής μάθησης με σκοπό και νόημα. Έχοντας δημιουργήσει αρκετά εκπαιδευτικά, συνεργατικά παιχνίδια-προγράμματα που πρεσβεύουν την έννοια του διαδραστικού και βιωματικού, σας προσκαλούν να μάθετε… παίζοντας!

 

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Σαββόπουλο

Ο Δημήτρης Σαββόπουλος, εκπαιδευτικός, εμψυχωτής ομάδων και game designer, σχεδιάζει παιχνίδια για όλες τις ηλικίες καθώς πιστεύει ότι το παιχνίδι είναι μια ασπίδα που προστατεύει τη ζωή και δημιουργεί ανθρώπους.

Ο Δημήτρης είναι ο game designer της ομάδας των Game Travellers, που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς, διοργανώνοντας παιχνίδια σε σχολεία, σε εταιρίες, σε πάρτι ή σε διάφορους ιδιωτικούς χώρους. Οι Game Travellers είναι ομάδα δημιουργίας πρωτότυπων, διαδραστικών παιχνιδιών με σενάριο και στοχοθεσία που ασκούν επιρροές από live-action παιχνίδια ρόλων, ομαδικά κατασκηνωτικά ή επιτραπέζια παιχνίδια. Πάντα υπάρχει δράση, είτε με φυσική κίνηση είτε μέσω συζητήσεων προς λήψη αποφάσεων, ή συνηθέστερα με συνδυασμό των παραπάνω.

Οι Game Travellers διενεργούν εκπαιδευτικά, συνεργατικά παιχνίδια, κατά κύριο λόγο, σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Κάθε εκπαιδευτικό, συνεργατικό παιχνίδι εντάσσεται σε μια συγκεκριμένη θεματική (π.χ. ανακύκλωση, πολιτιστική κληρονομιά, προστασία των θαλασσών κ.α.).  Μπορείτε να δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα τους www.gametravellers.gr , στην ενότητα ‘Τα παιχνίδια μας’ κάτω από τον τίτλο ‘Εκπαιδευτικά προγράμματα-παιχνίδια’. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί τους στο 6909146091 ή μέσα από τα social media.

 

Κάνε την τάξη σου #zeroplastic

Το καταναλωτικό πρότυπο των σύγχρονων κοινωνιών έχει οδηγήσει στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα της ρύπανσης από πλαστικά. Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων υπολογίζεται ότι επιβαρύνουν τους ωκεανούς ετησίως ξεπερνώντας το 50% των συνολικών απορριμμάτων. Η μάχη ενάντια στη ρύπανση από πλαστικά ξεκινά από την αλλαγή της δικής μας νοοτροπίας και των καθημερινών μας συνηθειών.

Για τους λόγους αυτούς η iSea υλοποιεί την εκστρατεία #zeroplastic με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις συνέπειες των πλαστικών απορριμμάτων και των μικροπλαστικών στα υδάτινα οικοσυστήματα και των άνθρωπο, καθώς και την ευαισθητοποίησή για την υιοθέτηση πρακτικών μείωσης των πλαστικών και των προϊόντων που περιέχουν μικροπλαστικά.

Από την εκστρατεία δεν θα μπορούσε να λείπει το υλικό που απευθύνεται στη μελλοντική γενιά καταναλωτών και ενεργών πολιτών. Το εκπαιδευτικό υλικό του #zeroplastic είναι δωρεάν διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της iSea με σκοπό την αξιοποίησή του από εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών βαθμίδων και περιλαμβάνει κατάλληλες για κάθε ηλικία δραστηριότητες που περιγράφουν τις συνέπειες των υδάτινων απορριμμάτων και προάγουν την ανεύρεση λύσεων από τους μαθητές κάθε σχολικής βαθμίδας.

Για τους μικρότερους μαθητές περιγράφει τις συνέπειες των πλαστικών απορριμμάτων στη θαλάσσια ζωή μέσα από παιδικές αφίσες. Περιλαμβάνει επίσης σκίτσα για την εξοικείωση των μαθητών με τη θαλάσσια ζωή που προάγουν τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στο ζήτημα των υδάτινων απορριμμάτων με ευχάριστες διαδικασίες ζωγραφικής.

Για τους μεγαλύτερους μαθητές το υλικό περιλαμβάνει οδηγίες για πρακτικές μείωσης των πλαστικών στην τάξη, αλλά και την καθημερινότητά τους. Επιπλέον, σκοπός των δραστηριοτήτων είναι να αντιληφθούν οι μαθητές την προσωπική ευθύνη που φέρουν και να συνδέσουν τις δικές τους συμπεριφορές και επιλογές με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Μέσα από τις δραστηριότητες οι μαθητές προτρέπονται να αναζητήσουν τις δικές τους λύσεις για τη μείωση των απορριμμάτων τους, αλλά και να διεξάγουν τη δική τους έρευνα σε επίπεδο τάξης ή και σχολείου αναζητώντας λύσεις για το ζήτημα των απορριμμάτων σε μεγαλύτερη κλίμακα.

 

Λίγα λόγια για την iSea

Η iSea είναι μία μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό τη διατήρηση και την αποκατάσταση της πολύτιμης κληρονομιάς του φυσικού υδάτινου περιβάλλοντος. Οι δράσεις της iSea επικεντρώνονται σε 4 βασικούς πυλώνες: τα υδάτινα απορρίμματα, τη σχέση του ανθρώπου με τα υδάτινα οικοσυστήματα, τα ξενικά/ εισβολικά θαλάσσια είδη και την  αλιεία στοχεύοντας στην προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων μέσω της ευαισθητοποίησης του κράτους, των διαχειριστών και της κοινής γνώμης να λάβουν μέτρα, όταν και όπου υπάρχει ανάγκη. Τα βασικά εργαλεία της iSea για την επίτευξη των στόχων της περιλαμβάνουν δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, τη συμμετοχή του κοινού σε περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω της Επιστήμης των Πολιτών και την επιστημονική έρευνα.

LearningTube: παίζουμε μαθαίνοντας

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου | www.pigolampides.gr

Τα LearningTube είναι μια νέα σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και συνδυάζουν εξαιρετικά την ψυχαγωγία με τη μάθηση!

Πίσω από τα LearningTube βρίσκονται δύο άνθρωποι εμπνευσμένοι, που μαζί με την ομάδα τους, δημιουργούν για λογαριασμό μεγάλων εταιριών, επιτραπέζια παιχνίδια από το 2009. Αυτή τη φορά αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους σειρά παιχνιδιών, που είναι εξολοκλήρου ελληνική, καθώς όλα τα στάδια της παραγωγής  και συναρμολόγησης πραγματοποιούνται στη χώρα μας, στα γραφεία της εταιρείας, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια σειρά διασκεδαστικών παιχνιδιών που απαιτούν ταχύτητα, αντίληψη και καλή μνήμη! Το κάθε παιχνίδι αποτελείται από 63 κάρτες, πάνω στις οποίες υπάρχουν εικόνες και πληροφορίες από την εκάστοτε ενότητα.  Η σειρά διατίθεται σε 4 θεματικές: οι σημαίες του κόσμου, οι πρωτεύουσες του κόσμου, οι εφευρέτες  του κόσμου και τα μνημεία του κόσμου. Ταυτόχρονα είναι η πρώτη σειρά παιχνιδιών όπου το παιχνίδι δεν σταμάτα στις κάρτες του παιχνιδιού αλλά συνεχίζεται online, σε βάση δεδομένων που εμπλουτίζεται και ανανεώνεται διαρκώς με νέες κάρτες – ερωτήσεις.

Γνώρισα από κοντά μια εκ των δύο εμπνευστών του παιχνιδιού, την Κατερίνα, η οποία μου μίλησε με όλον τον ενθουσιασμό που διακατέχει τον δημιουργό μιας ιδέας και  πραγματικά με παρέσυρε μαζί της. Εντυπωσιάζομαι πάντα με τους ανθρώπους που κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους και καινοτομούν,  ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που διανύουμε στη χώρα μας.

Την περίοδο των γιορτών παίξαμε πολύ με τα LearningTube (έχουμε τα μνημεία και τις πρωτεύουσες) και τα Χριστούγεννα, που η Ολυμπία πέρασε τη μέρα μαζί με τον ξάδερφό της, κάναμε και το πρώτο μας video στο youtube, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα τη σειρά. Η εμπειρία απολαυστική!

 

Οι Πυγολαμπίδες στηρίζουν τα LearningTube. Αναζητήστε τα και εσείς στα καταστήματα που θα βρείτε εδώ!

Παίζοντας εποχή των παγετώνων στο μπαλκόνι μας

stef pagos

Γράφει η Στεφανία Βελδεμίρη | stheta.com

Πολλές οι ώρες μέσα στο σπίτι λόγω του κρύου αυτού, που το είπαν Αριάδνη. Παρ’ όλο που ήταν αναμενόμενο, επιθυμητό από τον πλανήτη και φυσιολογικό (τόσα χρόνια γκρίνια για το φαινόμενο του θερμοκηπίου) μας βρήκε απροετοίμαστους και μας αιφνιδίασε γιατί είχαμε ξεχάσει τι θα πει χειμώνας. Μερικά παιδιά μεγάλης ηλικίας μάλιστα, ανάμεσα σε αυτά και τα δικά μου, αμυδρά είχαν να θυμούνται άλλον έναν χιονοπόλεμου που είχαμε παίξει «παλιά».

Ξαναπαίξαμε χιονοπόλεμο και φτιάξαμε χιονάνθρωπο, αλλά πάλι οι ώρες μέσα στο σπίτι είναι ατέλειωτες. Μοιράζομαι μαζί σας, μια από τις σούπερ αγαπημένες δράσεις που σκαρφίστηκε ο γιος μου. Με αφορμή την τελευταία μας βόλτα με το αμάξι, που έριξα νερό στο τζάμι και σε ένα λεπτό είδαμε τις σταγονίτσες νερού να γίνονται όμορφες παγωμένες σταγονίτσες, ξεκίνησε με ενθουσιασμό το παιχνίδι.

Με το που γυρίσαμε σπίτι έβαλε σε κάτι πλαστικά ποτηράκια που είχαν περισσέψει από το πάρτυ των γενεθλίων του, νερό και βούτηξε μέσα σε κάθε ένα από αυτά ένα από τα αγαπημένα του κουκλάκια- μινιανιτούρες. Μετά έβγαζε τα ποτηράκια στο μπαλκόνι και όταν πάγωνε το νερό, τα έβαζε στον νεροχύτη και παρατηρούσε πως οι ήρωες απεγκλωβίζονταν από τον πάγο. Φυσικά η παρατήρηση πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε δράση, και πραγματοποιήθηκαν επικές μάχες, συγκρούσεις πάγων, λιώσιμο πάγων από μαγικές υπερκόσμιες δυνάμεις (πιστολάκι μαλλιών) κ.λ.π.

stefpagos2

Αλλεπάλληλα παγώματα και ξεπαγώματα ηρώων, άρχισαν να οδηγούν και στα συμπεράσματα, αυτό δηλαδή που λέμε βιωματική μάθηση. Το νερό παγώνει πιο γρήγορα όταν είναι λίγο, όταν παγώνει το νερό και γίνεται πάγος αυξάνεται ο όγκος του, για να δούμε πότε παγώνει πιο γρήγορα το νερό σε γυάλινο ή σε πλαστικό ποτήρια, όταν έχει μέσα ένα ή δύο κουκλάκια και πολλά πολλά άλλα….

Δεν είναι κάτι το σπουδαίο, τα χαμόγελα όμως και τα γέλια που ήταν αποτέλεσμα του παιχνιδιού με τον πάγο, ήταν σπουδαία.

Κάθε τι για τα παιδιά είναι αφορμή για παιχνίδι και εύκολα ένα μικρό μπαλκόνι μπορεί να γίνει ανταρκτική. Μπορούμε κι εμείς να κρυφοκοιτάξουμε στον μαγικό κόσμο της φαντασίας των παιδιών και να πάρουμε δυνάμεις για να ζεστάνουμε το σπίτι, ώστε να συνεχίσουν να λιώνουν οι πάγοι και το παιχνίδι να μην σταματήσει ποτέ.

 

Λίγα Λόγια για τη Στεφανία Βελδεμίρη

Η Στεφανία Βελδεμίρη είναι συντηρήτρια Αρχαιολογικών Ευρημάτων και Έργων Τέχνης, Λατρεύει να συντηρεί κομμάτια του παρελθόντος και να τα κάνει αναγνώσιμα στο κοινό. Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την προϊστορία και τα μαγευτικά απομεινάρια της. Έτσι αποφάσισε, να διδάσκει στα παιδιά την Ιστορία της Τέχνης μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, παιχνίδι, βιωματικές ασκήσεις, οπτικοακουστικά ερεθίσματα και κυρίως χαμόγελο και χαρούμενο μα πειθαρχημένο κλίμα. Γράφει και ζωγραφίζει παραμύθια και μόλις διαβάσει βιβλίο ή ποίημα που της αρέσει, αμέσως το κάνει ζωγραφιά. Επίσης μερικοί τοίχοι την εμπνέουν για να τους γράψει ή να τους ζωγραφίσει. Άλλοι πάλι όχι… Μας μιλάει για τέχνες.

Όλοι μπορούν να γίνουν τα πάντα!

happiness

Γράφει η Βαρβάρα Δουμανίδου

Πάντα γράφω στο τέλος του μήνα.. έτσι δεν μπορώ να μιλήσω για κάθε μήνα ξεχωριστά στην πραγματικότητα.. γιατί όταν γράφω, ο ένας βρίσκεται ήδη στο τέλος του και ο άλλος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.. μπορώ όμως να μιλήσω για τα ενδιάμεσα..  και για μένα πάντα το τέλος του Ιανουαρίου σήμαινε το ενδιάμεσο. Σήμαινε το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης! Ξέρω, έχουμε κι έναν Φεβρουάριο γεμάτο κρύα και χιόνια. Κι όμως. Κατά βάθος όλοι βγάζουμε ένα μικρό πράσινο φυλλαράκι τέλος Ιανουαρίου. Και περιμένουμε σιωπηλά να περάσει ο καιρός και να ανθίσουμε ξανά. Η άνοιξη είναι εκεί και μας περιμένει! Μέχρι να έρθει όμως και να ξεχυθούμε έξω, πρέπει κάπως να περάσουμε τις μέρες, τις ώρες και τα απογεύματα μας.. και πρέπει να παίξουμε φυσικά..

Τα παιχνίδια με όλη την οικογένεια είναι τα πιο σημαντικά! Τίποτα πιο ουσιαστικό από μια μαμά κι έναν μπαμπά να παίζουν μαζί με τα παιδιά τους! Τα παιδιά πρέπει να νιώσουν πως τα καταλαβαίνουμε! Πως μπαίνουμε στον κόσμο τους! Στη δική τους πραγματικότητα! Για αυτό, αυτές τις μέρες σας προτείνω να απαρνηθείτε τη δική σας καθημερινότητα και να μπείτε με έναν μαγικό τρόπο στον αλλιώτικο, παράξενο, υπέροχο κόσμο των παιδιών! Και πως θα γίνει αυτό;; με το θεατρικό παιχνίδι φυσικά!

Μαζευτείτε όλοι γύρω, γύρω στο σαλόνι ή όπου αλλού θέλετε και αφήστε τα παιδιά σας να σας γνωρίσουν τον κόσμο τους! Ακούστε τους! Γίνετε μαζί τους βασίλισσες, βασιλιάδες, ξωτικά, νεράϊδες, μάγοι και λίμνες και ποτάμια και καράβια και πειρατές και ανακαλύψτε θησαυρούς και μαγειρέψτε μαγικά φίλτρα και φτιάξτε δικά σας παραμύθια!

Η αρχή του θεατρικού παιχνιδιού είναι πως όλοι μπορούν να γίνουν τα πάντα! Αφήστε λοιπόν τις ντροπές και ψάξτε μέσα σας το παιδί που ήσαστε κάποτε! Χρησιμοποιήστε ρούχα μακιγιάζ καπέλα σεντόνια και αστείρευτη φαντασία και υποδυθείτε ρόλους!

Γίνετε ηθοποιοί! Διαλέξτε με τα παιδιά σας ένα παραμύθι ή μια ιστορία και αλλάξτε τους το τέλος! Παίξτε τους ρόλους της ιστορίας είτε εσείς είτε με τις κούκλες τους!

Γίνετε μουσικοί!  Τραγουδήστε! Φτιάξτε δικά σας συγκροτήματα και παίξτε σε συναυλίες και κονσέρτα όπως θέλετε εσείς! Δοκιμάστε να παίξετε φανταστικά, όλα τα μουσικά όργανα! Γίνετε κλασσικοί πιανίστες και ροκ τραγουδιστές και ρομαντικοί βιολονίστες.

Γίνετε μάγοι! Μαγειρέψτε  στη κουζίνα σας τα μαγικά φίλτρα με υλικά που θα ονομάσετε εσείς με διάφορα παράξενα ονόματα! Δοκιμάστε αυτό που φτιάξατε και μεταμορφωθείτε σε ότι θέλετε!

Γίνετε πειρατές!  Φτιάξτε μαγικούς χάρτες με παράξενες χώρες και νησιά και δημιουργήστε ένα κυνήγι θησαυρού μέσα στο σπίτι! Κρύψτε χαρτάκια με διάφορα σύμβολα και ανακαλύψτε τον δρόμο που θα σας οδηγήσει στον θησαυρό!

Τα παιδιά θα περάσουν καταπληκτικά αυτό είναι σίγουρο! Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως εσείς θα περάσετε καλύτερα!

Γιατί ευτυχισμένοι γονείς σημαίνει ευτυχισμένα παιδιά!

 

photo via

 

Λίγα λόγια για τη Βαρβάρα Δουμανίδου

Η Βαρβάρα Μπάρμπι Δουμανίδου είναι η ιδιοκτήτρια ενός μαγικού ξεχωριστού χώρου με το όνομα “Αιθερόπλοο” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Της αρέσει πολύ να πετά πάνω από τη πόλη με τα χρωματιστά φτερά της και να ψάχνει ανθρώπους που θέλουν με λαχτάρα να ανακαλύψουν τον υπέροχο κόσμο του θεάτρου. Παίζει, σκηνοθετεί, εμψυχώνει και δημιουργεί φανταστικές και συναρπαστικές ομάδες, ιστορίες και καταστάσεις με μικρά και μεγάλα παιδιά πάνω από 18 χρόνια. Tης αρέσουν πολύ οι σοκολάτες και οι γάτες. Μας μιλάει για θεατρικό παιχνίδι.

Σαν να πάτησε κάποιος τον διακόπτη

CHRISTMAS

photo via

Γράφει η Βαρβάρα Δουμανίδου

Άντε να έρθουν τα Χριστούγεννα να περάσουν, να έρθει το Πάσχα να περάσει να έρθει μετά το καλοκαίρι και να μείνει.

Αυτό έλεγα από μικρή γιατί είμαι παιδί του καλοκαιριού και ας γεννήθηκα φθινόπωρο.

Όμως φέτος σαν κάτι να άλλαξε. Σαν να πάτησε κάποιος τον διακόπτη και άναψαν μέσα μου χιλιάδες χριστουγεννιάτικα φωτάκια και λαμπυρίζω σαν δέντρο. Έχω μια χαρά φέτος. Ένα ξύπνημα σαν από τη φύση μου! Γιατί ξέρετε το έθιμο με το πράσινο έλατο τα Χριστούγεννα είναι για να ξορκίσουμε τον χειμώνα και να προετοιμαστούμε για τον ερχομό της άνοιξης..

Θα γεμίσουμε πάλι δώρα και πάλι θα ετοιμάσουμε νόστιμα γιορτινά τραπέζια. Και θα μαζευτούμε φίλοι και οικογένειες και θα γελάσουμε, θα εκνευριστούμε, θα μαλώσουμε, θα κουραστούμε, θα ξενυχτήσουμε, θα διασκεδάσουμε. Αλλά πάντα κάτι θα μας λείπει. Και αυτό το κάτι πάντα μας ξεγελά και πέφτουμε στο κρεβάτι με μια αδιόρατη θλίψη. Αλλά φέτος αυτό το κάτι ας μη το αφήσουμε να μας λείψει. Ας το αλλάξουμε.

Ας αποκτήσουμε την επαφή. Επαφή με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Με τους γονείς μας, τα παιδιά μας, τους παππούδες μας, τους φίλους μας, τους συνεργάτες μας!

Και τι καλύτερο από το παιχνίδι για να έρθουμε κοντά; Παιχνίδι ασταμάτητο και ανεξάντλητο κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Ένα υπέροχο παιχνίδι επαφής είναι το μπέρδεμα με τα χέρια μας. Πιαστείτε χέρι χέρι σε κύκλο και μπερδευτείτε ανελέητα.. και μετά προσπαθήστε να ξεμπερδευτείτε χωρίς να αφήσετε τα χέρια!

Παίξτε με τα μάτια κλειστά.. βάλτε τα μικρά παιδιά να κλείσουν τα μάτια τους και να ανακαλύψουν και να μαντέψουν τα πρόσωπα των γονιών, των παππούδων, των θείων, ξανά από την αρχή. Όχι με τα μάτια αλλά με την αφή και τη μυρωδιά. Πιστέψτε με είναι τόσο απορροφημένα τα παιδιά από την τεχνολογία που θα είναι ένας ολοκαίνουργιος κόσμος για αυτά!

Τραγουδήστε! Μαζευτείτε γύρω από το τζάκι, τη σόμπα, το καλοριφέρ και τραγουδήστε τα αγαπημένα σας τραγούδια όλοι μαζί! Μετά αλλάξτε τους τα φώτα βάζοντας σε κάθε φωνήεν ένα διαφορετικό.. π.χ. τραγουδήστε τα κάλαντα μόνο με ι.. τρίγινι κίλιντι μις τι γιτινι, ίρθιν τι χριστίγιννι κι ι πριτιχρινιοί, ι!!! (πολύ γέλιο)

Οργανώστε διαγωνισμούς χορού! Διαλέξτε ζευγάρια, διαλέξτε τραγούδια και μουσικές και χορέψτε μέχρι τελικής πτώσεως!

Καθήστε τριγύρω και διηγηθείτε τρομαχτικές ιστορίες.. όλοι έχουν από μια! Γεμίστε με κεριά το δωμάτιο ψήστε κάστανα και ζεστό κρασάκι και φοβηθείτε ελεύθερα!

χριστουγενννα

photo via

Εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν μόνοι. Και μερικές φορές νιώθουμε κι εμείς μόνοι. Κι ας περιστοιχιζόμαστε από δεκάδες φίλους γονείς και συνεργάτες! Φέτος ας μη φοβηθούμε την επαφή. Ας νιώσουμε, ας αγγίξουμε ο ένας τον άλλον, ας μαγειρέψουμε, ας φάμε, ας πιούμε, ας ακούσουμε, ας κλάψουμε, ας γελάσουμε, ας τραγουδήσουμε, ας αγαπήσουμε, ας ερωτευθούμε, ας καταλάβουμε, ας ξυπνήσουμε από τον λήθαργο που μας λέει πως θα ζήσουμε για πάντα. Γιατί εδώ είναι η ζωή και είναι τώρα. Και αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι μια φορά!  Και το βράδυ που θα πέσουμε στα κρεβάτια μας ας κοιμηθούμε χαμογελαστοί. Ήρεμοι και γεμάτοι. Και πλήρεις.

 

Λίγα λόγια για τη Βαρβάρα Δουμανίδου

Η Βαρβάρα Μπάρμπι Δουμανίδου είναι η ιδιοκτήτρια ενός μαγικού ξεχωριστού χώρου με το όνομα “Αιθερόπλοο” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Της αρέσει πολύ να πετά πάνω από τη πόλη με τα χρωματιστά φτερά της και να ψάχνει ανθρώπους που θέλουν με λαχτάρα να ανακαλύψουν τον υπέροχο κόσμο του θεάτρου. Παίζει, σκηνοθετεί, εμψυχώνει και δημιουργεί φανταστικές και συναρπαστικές ομάδες, ιστορίες και καταστάσεις με μικρά και μεγάλα παιδιά πάνω από 18 χρόνια. Tης αρέσουν πολύ οι σοκολάτες και οι γάτες. Μας μιλάει για θεατρικό παιχνίδι.

Φθινοπώριασε…

Autumn Kids1

photo via

Έξω ο ήλιος είναι ακόμη ψηλά και μερικές μέρες καίει αλλά το καλοκαίρι έχει φύγει για τα καλά.. δεν πειράζει.. ένας χειμώνας γεμάτος καινούργια πράγματα καινούργιες ιδέες, περιπέτειες, κούπες με καφέ και ζεστή σοκολάτα, εκδρομές στο βουνό, πρωινά τεμπελιάσματα κάτω από τα ζεστά παπλώματα, βροχή και μελαγχολική διάθεση, ταινίες, βιβλία, φίλοι στο σπίτι..

Αλλά ακόμη είναι φθινόπωρο.. και είναι ωραία η μυρωδιά από τα ξυσμένα μολύβια, τις καινούργιες σχολικές τσάντες, τα κλειστά βιβλία και τα χαρτιά τους, είναι ωραία η μυρωδιά από τις σβήστρες και τις κασετίνες.. οι πρώτες μπότες τα πρώτα κασκόλ και τα πανωφόρια.. και είναι ωραία να πατάς τα πεσμένα φύλλα και να κάνουν κρατς κάτω από τα πόδια σου. Να απολαμβάνεις τη φθινοπωρινή βροχή χωρίς να κρυώνεις στα αλήθεια. Να τρως ακόμη παγωτό και να απολαμβάνεις και ζεστές σούπες. Να κοιμάσαι λίγο περισσότερο μια και ο ήλιος δεν σε φωνάζει να βγεις έξω πια..

autumn book

photo via

Γράφει η Βαρβάρα Δουμανίδου

Ναι θα κλειστούμε μέσα πάλι φέτος.. Κλεισμένοι μέσα και τα παιχνίδια λιγοστά.. τα επιτραπέζια τα βαρεθήκαμε και τα μαθήματα μας τα κάναμε.. και τώρα; Τι να παίξουμε; Τι;

Παντομίμα.. ναι είναι ωραία η παντομίμα.. και δοκιμάστε και μια φανταστική γλώσσα.. να μιλάτε με μια φανταστική γλώσσα και οι άλλοι να προσπαθούν να καταλάβουν τι λέτε..

Βάλτε το ραδιόφωνο να παίζει και χορέψτε ανάλογα με τον ρυθμό του. Αλλάξτε ξαφνικά συχνότητα και σταθμό και χορέψτε κάτι άλλο..  και  μετά ξανά το ίδιο. Και ξανά και ξανά μέχρι να πέσετε κάτω από τα γέλια..

Διαβάστε ιστορίες και παραμύθια στα παιδιά και αφήστε τα να σας διαβάσουν κι αυτά. Επινοήστε ιστορίες ή αλλάξτε το τέλος σε αυτά που δεν σας αρέσουν. Ξεκινήστε μια ιστορία και αφήστε κάποιον άλλον να τη συνεχίσει όπως θέλει εκείνος. Και μετά κάποιος άλλος μέχρι που η ιστορία να γίνει ολόκληρο παραμύθι..

Παίξτε τη λίμνη.. μαζευτείτε γύρω από το χαλί και φανταστείτε πως υπάρχει μια λίμνη στη μέση. Πείτε κάτι που σας στενοχωρεί ή σας προβληματίζει και μετά ξαλαφρώστε με το να το πετάξετε στη λίμνη.. ενθαρρύνετε και τους υπόλοιπους να το κάνουν αυτό.. θα νιώσετε υπέροχα και είναι ένας μαγικός τρόπος να ξέρετε τι νιώθουν τα παιδιά σας κάθε μέρα.

Μαζευτείτε με την παρέα ή τα παιδιά σας τραγουδήστε ένα γνωστό τραγούδι και μετά αλλάξτε του τα φώτα.. ξανατραγουδήστε το με ένα σωρό διαφορετικά είδη μουσικής. Jazz, παραδοσιακό, όπερα, ρεμπέτικο, εκκλησιαστικό, heavy metal, hip hop και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.. θα γελάσετε πολύ σας το υπόσχομαι..

Αχ κλεινόμαστε μέσα πάλι.. και το φθινόπωρο το ξέρει καλά..

Αλλά όχι για πολύ! Θα ξυπνήσουμε από το μούδιασμα και θα ξεμυτίσουμε δειλά δειλά αλλά αποφασισμένοι να τα κάνουμε όλα φέτος.

Γιατί το φθινόπωρο είναι η έναρξη.. είναι η αρχή.. ή αρχή για όλα  τα υπέροχα πράγματα που θα κάνουμε φέτος. Και φέτος θα τα κάνουμε Όλα!

autumn 3

photo via

 

Λίγα λόγια για τη Βαρβάρα Δουμανίδου

Η Βαρβάρα Μπάρμπι Δουμανίδου είναι η ιδιοκτήτρια ενός μαγικού ξεχωριστού χώρου με το όνομα “Αιθερόπλοο” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Της αρέσει πολύ να πετά πάνω από τη πόλη με τα χρωματιστά φτερά της και να ψάχνει ανθρώπους που θέλουν με λαχτάρα να ανακαλύψουν τον υπέροχο κόσμο του θεάτρου. Παίζει, σκηνοθετεί, εμψυχώνει και δημιουργεί φανταστικές και συναρπαστικές ομάδες, ιστορίες και καταστάσεις με μικρά και μεγάλα παιδιά πάνω από 18 χρόνια. Tης αρέσουν πολύ οι σοκολάτες και οι γάτες. Μας μιλάει για θεατρικό παιχνίδι.

Σχέδια…εκπαίδευσης

kinoumena sxedia

Γράφει ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου, Φιλόλογος-Δημιουργός των Εκδόσεων Σαΐτα

Αναζητάτε συνεχώς καινούριους τρόπους για να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας. Και προσπαθείτε οι τρόποι αυτοί να είναι ευχάριστοι, ελκυστικοί, χωρίς να σας δημιουργούν την αμφιβολία «τώρα έγινε αυτό κατανοητό ή απλώς κουνά συγκαταβατικά το κεφαλάκι του;» Ένα τέλος λοιπόν στην αναζήτησή σας μπορούν να δώσουν τα κινούμενα σχέδια!

Μαγνητίζουν την προσοχή κάθε παιδιού, το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο μέχρι το τέλος της ταινίας και φυσικά οι ήρωες με τις ατάκες τους και τον τρόπο που καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να πετύχουν τον στόχο τους, ακολουθούν τη σκέψη του παιδιού και μετά τους τίτλους του τέλους. Το μόνο που χρειάζεται για να εφαρμόσετε με επιτυχία τον συγκεκριμένο τρόπο εκπαίδευσης με τα πολλαπλά οφέλη, είναι να μην ξεχνάτε πως το παιδί βλέπει την ταινία ενώ εσείς, τη μελετάτε. Γιατί μόνον έτσι θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τον τρόπο αυτό.

– χαρακτήρες: καλοί, κακοί, ευκολόπιστοι, επιφυλακτικοί, φοβισμένοι, εχθρικοί, διστακτικοί, ντροπαλοί, δυναμικοί και τόσοι άλλοι, σας προσφέρουν μια σημαντική πηγή απ’ όπου μπορείτε να αντλήσετε στοιχεία και συμπεριφορές για να τις αντιστοιχήσετε με αυτές ανθρώπων που συναντούν καθημερινά τα παιδιά σας. Θα ξέρετε με τον τρόπο αυτό ότι όταν αναφέρεστε σ’ έναν χαρακτήρα «κακό», το παιδί θα αντιλαμβάνεται άμεσα και θα συνδέει τον χαρακτήρα με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Χωρίς άσκοπες και κουραστικές περιγραφές, έρχεστε κατευθείαν στην καρδιά αυτού για το οποίο θέλετε να του μιλήσετε.

– γεγονότα: όλα τα προβλήματα, τα εμπόδια, οι αναποδιές, η αντιμετώπισή τους μπορούν να αξιοποιηθούν από εσάς για να παρακινήσετε το παιδί σας να μην εγκαταλείψει μια προσπάθεια ή έναν στόχο. Μπορείτε να το εμψυχώσετε ουσιαστικά καθώς με την αναφορά στην επιτυχία των αγαπημένων του ηρώων να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα, ενισχύετε την αυτοπεποίθησή του. Του δίνετε την απαιτούμενη σιγουριά και ένα καλό κίνητρο για να τα καταφέρει σε όποια δυσκολία καλείται να αντιμετωπίσει.

– ατάκες: μόνα τους θα σας δείξουν ποιες ατάκες των ηρώων θα πρέπει να ξεχωρίσετε και να θυμάστε. Μπορείτε λοιπόν να τις συγκρατήσετε και να τις αναφέρετε όταν θα θέλετε χωρίς πολλά, περιττά τις περισσότερες φορές, λόγια, να παρακινήσετε το παιδί σας ή να το βοηθήσετε να ξεπεράσει κάτι που το απασχολεί. Οι ατάκες παίζουν τον ρόλο των λέξεων/φράσεων-κλειδιά, επηρεάζοντας άμεσα την ψυχολογία του παιδιού καθώς θυμάται χαρακτήρες, καταστάσεις και συναισθήματα. Θα δείτε ότι και το παιδί σας μόλις αντιληφθεί ότι κάτι σας απασχολεί, θα προσπαθήσει να σας εμψυχώσει με μια ατάκα που ξεχώρισε από κάποιο κινούμενο σχέδιο.

Καθώς εξοικειώνεστε με τον συγκεκριμένο τρόπο εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης του παιδιού σας, θα μπορέσετε να εντοπίσετε και να αναπτύξετε κι άλλες, πολλές μεθόδους αξιοποίησης των κινουμένων σχεδίων.

Φτιάξτε ένα πόστερ με τον αγαπημένο σας ήρωα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ποιος από εμάς δεν έχει αγαπημένο ήρωα από (παιδικό) βιβλίο;

Ουουουουου… μόνο έναν; Έτσι, για αρχή θα σας πω έναν που αγάπησα και αγαπώ ακόμα πολύ (πάρα πολύ!) και που φέτος με πολλή συγκίνηση (που όμως δεν επέτρεψα να φανεί!) και με τεράστια χαρά (αυτή την άφησα να φανεί!) μοιράστηκα με το Νικόλα…

Είναι ο Μικές!Το Μικέ της Άστριντ Λίντγκρεντ λέω – βλ. Ο Μικές μες στη σουπιέρα ή Το πανηγύρι του Μικέ ή ο Μικές ξανάρχεται). Αν, λοιπόν, ερχόταν μια μέρα η μαμά μου, τότε περίπου που ήμουν κάπου ανάμεσα στα 7 και τα 9, και με ρωτούσε ποιος είναι ο αγαπημένος μου ήρωας από βιβλίο, το Μικέ εννοείται θα έλεγα. Και αν μου πρότεινε να φτιάχναμε μαζί ένα πόστερ, για να τον παρουσιάζω στους φίλους μου, θα πετούσα τη σκούφια μου! Και το πόστερ του Μικέ φανταστείτε το σαν ένα μεγάλο παζλ που κομμάτια του θα ήταν σίγουρα μια σουπιέρα (που τη φόρεσε καπέλο στο κεφάλι του μια μέρα!), το κασκέτο του (που το φορούσε ακόμα και στον ύπνο του), τα ξύλινα ανθρωπάκια του (τα οποία σκάλιζε κάθε φορά που έμπαινε τιμωρία στην αποθήκη), το Λουκά (το άλογό του,  το οποίο απέκτησε χάρη στην καπατσοσύνη του), το ξύλινο τουφέκι του (που του έφτιαξε και του χάρισε ο αγαπημένος του Άλφρεντ), τον ίδιο τον Άλφρεντ που τον αγαπούσε πιο πολύ από όλους, τη μικρή του αδερφούλα, την Ίντα και… τελειωμό δεν έχει…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με βιβλίο

Όταν, λοιπόν, εγώ ζήτησα από το Νικόλα να διαλέξει έναν δικό του αγαπημένο ήρωα, για να του φτιάξουμε ένα πόστερ που να τον διαφημίζει στους φίλους μας και να τους κάνει να θέλουν κι αυτοί να διαβάσουν τις περιπέτειές του, η επιλογή ήταν μάλλον μονόδρομος: ο μικρός δράκος Καρύδας. Διαβάσαμε για άλλη μια φορά μαζί όλα τα βιβλία της σειράς, ώστε να μαζέψουμε όλες τις πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας δώσουν οι σελίδες (ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό, ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα, τι του αρέσει να κάνει στον ελεύθερο χρόνο του, ποιος είναι ο καλύτερός του φίλος, ο μεγαλύτερος εχθρός του κ.ά. παρόμοια). Και αφού νιώσαμε έτοιμοι, πιάσαμε στα χέρια μας χρώματα και σε ένα μεγάλο χαρτόνι χαρτογραφήσαμε το μικρό Καρύδα: ζωγραφίσαμε τη Ματίλντα (τη σκαντζοχοιρίνα που είναι η καλύτερή του φίλη), τον Κακό Τζίμη (το καπετάνιο της πειρατικής Ωραίας Μπέρτας που τους αιχμαλώτισε), το συμμαθητή του τον Όσκαρ το φαγανόδρακο, καθώς και το άρμα που έκατσε κι έφτιαξε μόνος του μέσα σε μια νύχτα, για να διασχίσει την έρημο και να σώσει τη φίλη του… γιατί ο Καρύδας εκτός από δράκος είναι και σπουδαίος φίλος!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Χωρίς βιβλίο

Όταν όμως θέλησα να προτείνω το ίδιο και σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά, μου ήρθε μια άλλη ιδέα: τους πρότεινα να φτιάξουν με τη φαντασία τους έναν ήρωα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα μπορούσε να έχει χαρακτηριστικά ηρώων που είχαν διαβάσει) ο οποίος θα πρωταγωνιστούσε σε μια δική του ιστορία. Ο ήρωας, λοιπόν, αυτός θα έδινε μια συνέντευξη τύπου στην οποία θα παρουσίαζε τον εαυτό του και γι’ αυτό, θα έπρεπε να πλάσουν στο μυαλό τους όσο καλύτερα μπορούσαν το προφίλ του. Με τις  ερωτήσεις μου προσπαθούσα να τους βοηθήσω να χτίσουν αυτή το φανταστικό πρόσωπο δίνοντάς του χαρακτηριστικά ευφάνταστα και πικάντικα, τέτοια που να μας στρώνουν το χαλί για μια νέα ιστορία που θα ξεκινούσαμε αργότερα…

 (Ενδεικτικές ερωτήσεις: Ποιο είναι το πλήρες όνομά σας; Οι φίλοι σας πώς σας φωνάζουν; Μπορείτε να μας πείτε την ηλικία σας; Πώς θα χαρακτηρίζατε την εξωτερική σας εμφάνιση; Πώς σας αρέσει να ντύνεστε; Σας αρέσει να εντυπωσιάζετε; Πού μένετε; Πώς είναι το σπίτι σας; Μιλήστε μας για την οικογένειά σας. Έχετε καλές σχέσεις με τους γονείς/αδέλφια σας; Με τη γειτονιά σας; Τι σχέσεις διατηρείτε με τους γείτονές σας; Έχετε φίλους; Εχθρούς; Τι σας αρέσει να κάνετε με τους φίλους σας; Πώς είναι η καθημερινότητά σας; Μπορείτε να μας αφηγηθείτε μια αγαπημένη σας ανάμνηση; Τι σας τρομάζει περισσότερο; Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό; Χρώμα; Πείτε μας κάτι θετικό και κάτι αρνητικό για το χαρακτήρα σας. Τι γνώμη πιστεύετε πως έχουν οι γύρω σας για σας; Εσείς τι γνώμη έχετε για τον εαυτό σας; Τι θέλετε/περιμένετε από το μέλλον σας; Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας όνειρο; …)

Έτσι, με δύο διαφορετικούς τρόπους μπορείτε να ξεσκονίσετε είτε αγαπημένα βιβλία των παιδιών σας είτε τη φαντασία τους που καμιά φορά αφήνουν να τεμπελιάζει! Με άξονα έναν ήρωα, που ουσιαστικά είναι φίλος τους καλός, και με σκοπό να τους κάνετε να μιλήσουν με τους φίλους τους για ένα βιβλίο ή για έναν φίλο που τον κρατάνε κρυφό!

 

Λίγα Λόγια για τη Μαρίνα Πολυμερίδου

Η Μαρίνα Πολυμερίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί σπούδασε ελληνική φιλολογία και στη Βαρκελώνη συνέχισε με μεταπτυχιακά στην εφαρμοσμένη γλωσσολογία. Aγαπά πολύ τα βιβλία, μα πιο πολύ τα παιδικά. Γι’ αυτό και το 2006 άνοιξε την Παραμυθούπολη, ένα παιδικό βιβλιοπωλείο, στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο η αγάπη της για τα βιβλία και η ακατάπαυστη ανησυχία για δημιουργικές ιδέες και δράσεις με επίκεντρο πάντα τα παιδιά. Μας μιλάει για παιχνίδια με βιβλία.

Μια φορά κι έναν καιρό…

kartes paramuthia

Γράφει η Αθηνά Κάκου, δασκάλα και ιδρύτρια του www.sofikoukoubagia.com

Ποιος δεν αγαπά τα παραμύθια;  Ποιος δεν μεγάλωσε ακούγοντας την Κοκκινοσκουφίτσα, τη Χιονάτη, τα Τρία Γουρουνάκια; Γενιές και γενιές διασκέδασαν και διασκεδάζουν με αυτές τις ιστορίες…

Τα παραμύθια είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα μικρά παιδιά… Γιατί; Μα γιατί είναι ένας φανταστικός κόσμος, ένας μαγικός κόσμος… Εκεί ο καλός πάντα νικά, όλοι στο τέλος είναι πάντα ευτυχισμένοι. Εκτός όμως από την ευχαρίστηση που προσφέρει στο παιδί μια ιστορία, υπάρχουν κι ένα σωρό άλλα οφέλη. Καλλιεργείται η φαντασία του, εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό του, οι γνώσεις του, καλλιεργείται η αφηγηματική του ικανότητα, μαθαίνει να ξεχωρίζει το καλό από το κακό.

Σήμερα, λοιπόν, θα ήθελα να σας μιλήσω για τα στοιχεία ενός παραμυθιού και πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στην πράξη. Τα βασικά στοιχεία ενός παραμυθιού είναι πέντε: το σκηνικό (χρόνος και τόπος), οι ήρωες- χαρακτήρες, η πλοκή, το πρόβλημα, η λύση του προβλήματος. Αν παρατηρήσουμε τα γνωστά παραμύθια, θα δούμε ότι αυτά τα στοιχεία επαναλαμβάνονται, δημιουργώντας θα λέγαμε ένα μοτίβο. Αυτό το μοτίβο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μέσα στην τάξη με αφορμή τα παραμύθια, για να βοηθήσουμε τα παιδιά να γράφουν κι εκείνα τις δικές τους ιστορίες.

Ετοίμασα για εσάς ένα αρχείο με καρτέλες για κάθε στοιχείο του παραμυθιού, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε σε pdf κάνοντας κλικ εδώ. Με τις καρτέλες αυτές μπορείτε να οργανώσετε ένα σωρό δραστηριότητες. Θα σας προτείνω κάποιες από αυτές.

pigolampides kartes

Αρχικά κόψτε τις καρτέλες και κολλήστε τις σε χοντρό χαρτόνι. Εναλλακτικά μπορείτε και να τις πλαστικοποιήσετε. Στη συνέχεια, με κολλητική ταινία κολλήστε τις στον πίνακα, τη μία δίπλα στην άλλη ή πιάστε τις με πινέζες στο φελοπίνακα της τάξης.

Ξεκινήστε με ένα γνωστό παραμύθι, για παράδειγμα την Κοκκινοσκουφίτσα. Ζητήστε από τα παιδιά να σας το αφηγηθούν ή φέρτε το αντίστοιχο βιβλίο στην τάξη και διαβάστε το όλοι μαζί. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσετε να βρείτε τα βασικά στοιχεία του παραμυθιού. Ποιο είναι το σκηνικό; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Τι έγινε στην αρχή; Τι έγινε μετά; Τι έγινε στο τέλος; Ποιο πρόβλημα παρουσιάστηκε; Πώς λύθηκε αυτό το πρόβλημα;

Γράψτε τις απαντήσεις των παιδιών κάτω από την αντίστοιχη στήλη στις καρτέλες που κολλήσατε στον πίνακα. Έπειτα κάντε το ίδιο και για άλλα παραμύθια.

Αφού τελειώσετε, κάντε μια συζήτηση με τα παιδιά. Τι παρατήρησαν από όλη αυτή τη διαδικασία; Τι συμπεράσματα έβγαλαν; Μήπως όλα τα παραμύθια έχουν ορισμένα βασικά στοιχεία; Και πώς μπορούν αυτά τα στοιχεία να τα χρησιμοποιήσουν στις δικές τους ιστορίες;

Μετά από όλο αυτό το παιχνίδι μπορείτε να τους ζητήσετε να σκεφτούν μια δική τους ιστορία, στηριγμένη σε αυτά τα βασικά στοιχεία. Σίγουρα δεν είναι πάντα καλό να βάζουμε τη φαντασία των παιδιών σε καλούπια ή να τους δίνουμε πλάνα για το πώς να γράψουν. Αλλά πιστεύω πως μία τέτοια καθοδήγηση θα τα βοηθήσει, ειδικά αν δυσκολεύονται στην παραγωγή λόγου.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε κι άλλες καρτέλες για κάθε ένα παραμύθι ξεχωριστά. Στο παραπάνω παράδειγμα, την Κοκκινοσκουφίτσα, τυπώστε καρτέλες με τους ήρωες, το σκηνικό, το πρόβλημα, τη λύση. Φτιάξτε φακέλους για κάθε στοιχείο, ένα φάκελο για τους ήρωες, έναν για το σκηνικό κ.ο.κ. και ζητήστε από τα παιδιά να βάλουν την κάθε καρτέλα του παραμυθιού στον αντίστοιχο φάκελο.

Αυτές είναι κάποιες από τις προτάσεις μου. Ελπίζω να σας αρέσουν και να τις αξιοποιήσετε και στη δική σας τάξη.

Λίγα λόγια για την Αθηνά Κάκου

Η Αθηνά Κάκου είναι πτυχιούχος δασκάλα. Αγαπά πολύ τα παιδιά και το όνειρό της ήταν να δουλέψει στην εκπαίδευση. Όνειρο που στην Ελλάδα του 2013 μοιάζει απατηλό. Γι’ αυτό και βρήκε άλλο τρόπο να ασχολείται μαζί τους, ανοίγοντας την επιχείρηση Craftaholic. Εκεί φτιάχνει χειροποίητα παιχνίδια και διακοσμητικά με βασικά υλικά το ύφασμα και την τσόχα. Παράλληλα, είναι το πρόσωπο που… κρύβεται πίσω από τη «Σοφή Κουκουβάγια», το εκπαιδευτικό της ιστολόγιο, όπου γράφει για εκπαιδευτικούς και γονείς, μοιράζεται μαζί τους δωρεάν υλικό και απαντά στις ερωτήσεις των μικρών παιδιών μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι υιοθεσίας. Μας μιλάει για εκπαίδευση και κατασκευές.

Χαρά και παιχνίδι…χειροπιαστά!

Goethe

Την προηγούμενη εβδομάδα πήγα στην Έκθεση που παρουσίαζε το Goethe “Μαθηματικά χειροπιαστά” με την οποία εντυπωσιάστηκα και θα ήθελα να δώσω “συγχαρητήρια για τη διοργάνωση και την ιδέα”.

Η Ολυμπία είναι μικρή ακόμα για να καταλαβαίνει από μαθηματικά, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε από το να παίξει, να επεξεργαστεί τα ζάρια, να αφήσει μπαλίτσες να κυλίσουν προς τα κάτω, να παίξει με σχήματα, σαπουνόφουσκες και πολλά ακόμα!

{μαθηματικά} τι σκέφτεσαι όταν ακούς αυτή τη λέξη; Σίγουρα όχι παιχνίδι και σίγουρα όχι το πρόσωπο ενός ευτυχισμένου δίχρονου. Αν κάνω λάθος, μάλλον είσαι από κάποια άλλη χώρα.

Όμως η ιστορία δε σταματάει εδώ.

Goethe

Goethe

Goethe

Περάσαμε ωραία, ήπιαμε καφέ με μια φίλη και το παιδί της στο υπέροχο υπαίθριο καφέ του Λαογραφικού Μουσείου (για όσο το επιτρέπει ο καιρός) και προς το τέλος της βραδιάς είδα τη Στέλλα.

Η Στέλλα Παπαϊωάννου έχει το wooden art for crafts, που ασχολείται με υλικά χειροτεχνίας από ξύλο για ζωγραφική, decoupage, κολλάζ, scrapbooking και άλλες τεχνικές. Μου την είχε συστήσει μια φίλη μου, γιατί έκανε, μου είπε, υπέροχα χειροποίητα κουκλόσπιτα.

Ήθελα να πάρω ένα για την Ολυμπία οπότε σκέφτηκα (μια που την είδα) να την ρωτήσω αν κάνει και μινιατούρες έπιπλα ώστε να το εξοπλίσω! Η απάντησή της ήταν αρνητική και προσφέρθηκε να μου συστήσει κάποιον, από όπου θα μπορούσα να βρω πολύ ιδιαίτερα κομμάτια. Όταν την ρώτησα από που προμηθεύεται αυτή, τότε ξεκίνησε μια ολόκληρη ιστορία.

Αυτή, η δική μου ιστορία. Που συνδέεται με την έκθεση που προανέφερα (και που έκανε τα μαθηματικά παιχνίδι) και την δημιουργικότητα που όλοι οφείλουμε να βρούμε ξανά.

Τι είναι παιχνίδι και τι είναι μάθηση; Που πήγε η φαντασία; Πότε ξεχάσαμε να δημιουργούμε;

Μεγαλωμένοι από μια στερημένη γενιά, που φρόντισε να μας τα έχει όλα έτοιμα και γυαλιστερά, την barbie και το λαχταριστό σπιτάκι της, τα αυτοκινητάκια και τα πλαστικά ή ξύλινα στρατιωτάκια, τα βιβλία με την έτοιμη γνώση και την προώθηση της παπαγαλίας, ακόμα ψάχνω την χαμένη μου παιδικότητα. 

Μας στέρησαν την φαντασία, μας ξερίζωσαν τα χέρια και το μυαλό. Σκληρό. Μα έτσι νιώθω. Εγώ, η “εναλλακτική”, θέλω τις έτοιμες μινιατούρες. Τα έτοιμα, γρήγορα παιχνίδια. Δεν είναι άσχημα και αυτά, μα έχω χρόνο για να παίξω. Έχω χρόνο πολύ μαζί με το παιδί μου.

Η Στέλλα μου μίλησε για χρώματα. Για ανακύκλωση. Για τα υλικά της φύσης. Για το πως μπορώ να φτιάξω μια κουρτίνα στο κουκλόσπιτο και πόση αξία μπορεί να αρχίσει να παίρνει το εσωτερικό χαρτονάκι από το χαρτί υγείας. Για την αξία της εφευρετικότητας και της χρήσης απλών καθημερινών υλικών.

Σύντομα θα πάρω αυτό το κουκλόσπιτο και θα αρχίσω να μαθαίνω πάλι από την αρχή. Θα αφήσω την Ολυμπία να μου διδάξει πως το παιχνίδι είναι μια υπόθεση για όλους. Πως είναι μέσα στο DNA μας. Θα ξεχάσω την 37χρονη Ιωάννα και θα γνωρίσω την μικρή, εκείνη που ήθελε να παίζει.

Τη Στέλλα και τις δημιουργίες της θα μπορείτε να γνωρίσετε αυτή την Κυριακή, 06/10/2013 στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, στην εκδήλωση Iwog. Υποσχέθηκε ότι θα μοιραστεί μαζί μας πολλές ιδέες, οπότε αν τα καταφέρετε, κλέψτε κανα δυο την Κυριακή!

Αν είστε και εσείς κάπως σαν και εμένα, δηλαδή από αυτούς που νομίζουν πως “δεν πιάνουν τα χέρια τους” θέλω να σας πω πως τελικά δεν είστε μόνοι. Και πως μάλλον υπάρχει ελπίδα να ξαναβρούμε το παιδί που έχουμε μέσα μας.

και κάτι ακόμα:

Την ίδια αγάπη για όλα τα παραπάνω έχει και η δικιά μας “inmycloset”! Μπορείτε να διαβάζετε τα κείμενα και τις κατασκευές της εδώ. Και να επιχειρείτε κάτι κάθε φορά.  Βήμα βήμα.

Οι κουκουβάγιες της τάξης μας

Γράφει η Αθηνά Κάκου, δασκάλα και ιδρύτρια του www.sofikoukoubagia.com

Όσοι με γνωρίζετε από τα δύο blogs μου, θα ξέρετε πολύ καλά την αδυναμία που έχω στις κουκουβάγιες… Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτό το πουλάκι μου βγάζει κάτι πολύ οικείο! Αυτό που διαπίστωσα από την επαφή μου με τα παιδιά, τόσο στο σχολείο όσο και εκτός σχολείου, είναι ότι αρέσει και σ’ εκείνα το ίδιο!

Το πρώτο μου.. πείραμα το έκανα πέρυσι και είναι η χειροτεχνία για την οποία θα σας μιλήσω σήμερα! Πρόκειται για κουκουβάγιες φτιαγμένες από χαρτόνι, πολύ εύκολες στην κατασκευή και με ιδιαίτερο νόημα… Γιατί το λέω αυτό; Θα σας εξηγήσω παρακάτω..

Πέρυσι, λοιπόν, στα πλαίσια μιας πρακτικής άσκησης, δίδαξα σε μια Γ’ Δημοτικού στη Θεσσαλονίκη. Την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης, μου είχαν αναθέσει να τους κάνω κάποια χειροτεχνία.. Ψάχνοντας, λοιπόν, στο διαδίκτυο, έπεσα πάνω σε φωτογραφίες τάξεων στο εξωτερικό, υπέροχα διακοσμημένες και με σημασία σε κάθε λεπτομέρεια. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι οι δάσκαλοι και δασκάλες προσπαθούσαν με διάφορους τρόπους να δείξουν στα παιδιά ότι η τάξη είναι μία ομάδα! Έτσι, έβλεπες πόρτες στολισμένες από πάνω μέχρι κάτω με παραστάσεις.. Ψαράκια στο βυθό, λουλούδια στο λιβάδι, σύννεφα στον ουρανό.. Κάθε ένα αντικείμενο είχε γραμμένο επάνω του το όνομα του κάθε παιδιού κι όλα μαζί έφτιαχναν την τάξη τους!

Ενθουσιάστηκα! Μου άρεσε πολύ αυτή η ιδέα και σκέφτηκα ότι θα ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος να γνωρίσω κι εγώ καλύτερα τα παιδιά αλλά κι εκείνα να νιώσουν ομάδα, να νιώσουν οικογένεια.

Το προηγούμενο βράδυ ετοίμασα πολύχρωμα χαρτόνια, πάνω στα οποία είχα σχεδιάσει με μολύβι το πατρόν για να φτιάξει ο καθένας και η καθεμιά τη δική του κουκουβάγια. Είχα φροντίσει να διαλέξω χρώματα αγορίστικα και κοριτσίστικα, ανάλογα με τα παιδιά της συγκεκριμένης τάξης.

Την επόμενη μέρα στο σχολείο, χώρισα τα υλικά σε καλαθάκια κι άφησα από ένα καλάθι σε κάθε ομάδα παιδιών. Εκείνα μόνα τους διάλεξαν τα χρώματα που προτιμούσαν, έκοψαν τα χαρτόνια τους, κόλλησαν επάνω τα μάτια και τη μύτη και ζωγράφισαν τις κόρες των ματιών.

owl

Όταν ήρθε η ώρα να γράψουν επάνω τα ονόματά τους, εντυπωσιάστηκα από το πόση φαντασία έχουν. Κάποιοι επέλεξαν να γράψουν όνομα και επίθετο, άλλοι συμπλήρωσαν κάποιο παρατσούκλι ή χαϊδευτικό, άλλοι πρόσθεσαν συννεφάκια με λόγια. Εκείνο μάλιστα που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι μέσα από μια τόσο απλή χειροτεχνία  έδειξαν στους υπόλοιπους την εικόνα που είχαν για τον εαυτό τους. Για παράδειγμα, η Μαρία έγραψε «Μαρία η έξυπνη».

Να συμπληρώσω, επίσης, ότι κάποια παιδιά έλειπαν εκείνη την ημέρα και οι συμμαθητές τους δεν θέλησαν να τους αφήσουν χωρίς κουκουβάγια.. Γι’ αυτό δυο τρία παιδιά ανέλαβαν να φτιάξουν και δεύτερη για το φίλο ή τη φίλη τους που έλειπε!

owls

Όταν ολοκλήρωσαν τις χειροτεχνίες τους, κολλήσαμε τις κουκουβάγιες επάνω στην πόρτα της τάξης. Στην κορυφή έφτιαξα ένα καρτελάκι με τον αριθμό του τμήματος, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει σε σχήμα κλαδιού.

Τα παιδιά καμάρωναν για αυτό που έκαναν, φώναζαν τις άλλες τάξεις να δουν τις κουκουβάγιες τους και ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος!

Τώρα, λοιπόν, που η χρονιά μόλις άρχισε, είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε μια τέτοιου είδους κατασκευή. Εγώ με μεγάλη χαρά μοιράζομαι μαζί σας το πατρόν που χρησιμοποίησα για τις κουκουβάγιες της τάξης. Μπορείτε να το εκτυπώσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Φυσικά, αν το τολμήσετε, μπορείτε να μου αφήσετε σχόλιο με τις εντυπώσεις σας εδώ!

Λίγα λόγια για την Αθηνά Κάκου

Η Αθηνά Κάκου είναι πτυχιούχος δασκάλα. Αγαπά πολύ τα παιδιά και το όνειρό της ήταν να δουλέψει στην εκπαίδευση. Όνειρο που στην Ελλάδα του 2013 μοιάζει απατηλό. Γι’ αυτό και βρήκε άλλο τρόπο να ασχολείται μαζί τους, ανοίγοντας την επιχείρηση Craftaholic. Εκεί φτιάχνει χειροποίητα παιχνίδια και διακοσμητικά με βασικά υλικά το ύφασμα και την τσόχα. Παράλληλα, είναι το πρόσωπο που… κρύβεται πίσω από τη «Σοφή Κουκουβάγια», το εκπαιδευτικό της ιστολόγιο, όπου γράφει για εκπαιδευτικούς και γονείς, μοιράζεται μαζί τους δωρεάν υλικό και απαντά στις ερωτήσεις των μικρών παιδιών μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι υιοθεσίας. Μας μιλάει για εκπαίδευση και κατασκευές.

Το δικό μου αλφαβητάρι

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γεια σας! Είμαι η Μαρίνα και αυτό που μου αρέσει πιο πολύ απ΄ όλα στα βιβλία είναι η μυρωδιά τους! Δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει στα χέρια μου καινούριο βιβλίο και να μη χώσω τη μύτη μου να πάρω το άρωμά του. Ακόμη περισσότερο μου αρέσει να το κάνω αυτό στα παιδικά βιβλία. Με τον καιρό βέβαια ανακάλυψα κι άλλες χάρες των παιδικών βιβλίων, όπως ας πούμε την υφή των σελίδων τους ή τις εικόνες τους και τόσα άλλα… Σ” αυτό βέβαια συνέβαλε ότι στην πορεία έγινα και μαμά και η αλήθεια είναι ότι η πιο αγαπημένη μας ώρα με το γιο μου ήταν από την αρχή και παραμένει εδώ και 6 χρόνια αυτή που μοιραζόμαστε μπροστά σε ένα από τα βιβλία του… Ε, με τούτο και με κείνο, αρχίσαμε να κάνουμε διάφορα πράγματα με τα βιβλία μας: να διαβάζουμε με διαφορετικούς τρόπους, να κουβεντιάζουμε γι΄αυτά, να παίζουμε μαζί τους και γενικά να το διασκεδάζουμε πολύ το πράγμα!

Μερικές από τις ιδέες που έχουμε βρει και έχουμε κάνει μαζί θέλουμε πολύ να μοιραστούμε μαζί σας…

Εμείς, οι άνθρωποι με παιδιά – γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, είμαστε μια ειδική κατηγορία! – πολύ συχνά έχουμε στην παιδική βιβλιοθήκη μας ένα από αυτά τα βιβλία που περιλαμβάνουν πολλές ιστορίες γύρω από ένα θέμα, όπως για παράδειγμα Ιστορίες με πριγκίπισσες, Ιστορίες με πειρατέςΙστορίες με δεινόσαυρους ή κάτι παρόμοιο. Ένα ωραίο παιχνίδι που μπορούμε να παίξουμε με αφορμή ένα τέτοιο βιβλίο είναι το “TO ΔIKO MOY ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ”.

Πριν ξεκινήσουμε, λοιπόν, την ανάγνωση, λέμε στο παιδί να σημειώνει λέξεις που του/της αρέσουν πολύ ή που τις θεωρεί χαρακτηριστικές για έναν πειρατή ή μια πριγκίπισσα αντίστοιχα (για παράδειγμα σεντούκι, πυξίδα, χάρτης, καταβροχθίζω, θυμωμένος καπετάνιος… για τους πειρατές – νεράιδα, παλάτι, ιππότης, καθρεφτίζομαι, μεταμορφώνομαι, χρυσαφένιο φόρεμα… για τις πριγκίπισσες). Τις λέξεις αυτές μπορούμε να τις κυκλώνουμε πάνω στο βιβλίο ή να τις σημειώνουμε σε ένα χαρτί που θα έχουμε δίπλα μας ή, ακόμη πιο ωραίο θα ήταν να έχουμε αναγράψει σε έναν πίνακα ή σε ένα μεγάλο χαρτόνι διάσπαρτα όλα τα γράμματα της αλφαβήτου τα οποία θα συμπληρώνουμε με τις λέξεις που θα μας λέει το παιδί. Καθώς διαβάζουμε, μπορούμε να κάνουμε και ερωτήσεις στο παιδί οι οποίες θα το βοηθούν να επιλέγει λέξεις, π.χ. Τι έκανε ο πειρατής; Τι είπε ο πειρατής; Πού θέλει να πάει ο πειρατής; Ποια λέξη σου φάνηκε αστεία σ” αυτή τη σελίδα; Με ποια λέξη φτιάχνεις στο μυαλό σου μια εικόνα πειρατική;… κ.ά.

Αφού τελειώσουμε μία ή περισσότερες ιστορίες από το βιβλίο, θα έχουμε συγκεντρώσει ένα σωρό λέξεις από τις οποίες το παιδί μπορεί να διαλέξει όποια θέλει και να φτιάξει το δελτίο της για το αλφαβητάρι μας. Αυτό σημαίνει ότι σε μια κόλλα Α4 πάνω πάνω θα γράψει τη λέξη (αν το παιδί δε γράφει ακόμη, μπορούμε να το κάνουμε εμείς αυτό) και στον υπόλοιπο χώρο θα ζωγραφίσει την εικόνα της. Επιπρόσθετα,, αν θέλει και αν η ηλικία του το επιτρέπει, μπορεί να γράψει κάτω από την εικόνα που θα έχει φτιάξει μια φρασούλα χρησιμοποιώντας τη λέξη αυτή ή ακόμη και μια παραγραφούλα ή μια μικρή ιστοριούλα με αφορμή τη συγκεκριμένη λέξη. Έτσι, σιγά σιγά συλλέγοντας τις σελίδες που θα φτιάχνει κάθε φορά θα έχουμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο λεξικό, ένα εντελώς χειροποίητο δικό μας αλφαβητάρι φτιαγμένο από τα χεράκια του παιδιού μας!

Θα μπορούσε να ζητήσει και τη συμβολή των φίλων του ένα απόγευμα που θα το περάσουν μαζί στο δωμάτιο…

Νομίζω ότι είναι μία απλή και πολύ διασκεδαστική ιδέα για τα παιδιά. Μην ξαφνιαστείτε αν δείτε τα παιδιά σας να πετάγονται όλο ενθουσιασμό, όταν ανακαλύπτουν μια λέξη που να τους ΄γεμίζει το μάτι΄ και που τη θέλουν στο αλφαβητάρι τους ή αν σας ρωτάνε συνεχώς Να κάνω κι άλλη; ή Μπορώ να γράψω ό,τι θέλω μ” αυτή τη λέξη; Και φυσικά η απάντηση σε όλα αυτά είναι ΝΑΙ!

Μπορεί να μη σας γεμίζει το μάτι για δραστηριότητα άσκησης της γραπτής έκφρασης, αλλά μη μου πείτε ότι δεν είναι σημαντικό ή τουλάχιστον όμορφο να μιλάς για λέξεις με το παιδί σου, να το βλέπεις να τις στολίζει με χρώματα, να γελάει με μερικές από αυτές, να τις διαλέγει, να τις χρησιμοποιεί σε φράσεις και τελικά τελικά να φτιάχνει ένα δικό του βιβλίο-λεξικό!

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πρώτα πρώτα πρέπει να αρέσει σε μας η ιδέα. Αν δε μοιραζόμαστε με το παιδί μας μια… πώς να το πω… έξαψη για εξερεύνηση λέξεων ή αν δε διασκεδάζουμε με την κατασκευή ενός τέτοιου αλφαβηταρίου, καλύτερα να προσπεράσουμε την ιδέα. Το πιο σημαντικό είναι το παιδί να μπορεί να θυμάται πόσο ωραία είχε περάσει εκείνη την ημέρα που παίξαμε μαζί μ΄εκείνο το βιβλίο…

 

Λίγα Λόγια για τη Μαρίνα Πολυμερίδου

Η Μαρίνα Πολυμερίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί σπούδασε ελληνική φιλολογία και στη Βαρκελώνη συνέχισε με μεταπτυχιακά στην εφαρμοσμένη γλωσσολογία. Aγαπά πολύ τα βιβλία, μα πιο πολύ τα παιδικά. Γι’ αυτό και το 2006 άνοιξε την Παραμυθούπολη, ένα παιδικό βιβλιοπωλείο, στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο η αγάπη της για τα βιβλία και η ακατάπαυστη ανησυχία για δημιουργικές ιδέες και δράσεις με επίκεντρο πάντα τα παιδιά. Μας μιλάει για παιχνίδια με βιβλία.