Παίζοντας εποχή των παγετώνων στο μπαλκόνι μας – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Παίζοντας εποχή των παγετώνων στο μπαλκόνι μας

stef pagos

Γράφει η Στεφανία Βελδεμίρη | stheta.com

Πολλές οι ώρες μέσα στο σπίτι λόγω του κρύου αυτού, που το είπαν Αριάδνη. Παρ’ όλο που ήταν αναμενόμενο, επιθυμητό από τον πλανήτη και φυσιολογικό (τόσα χρόνια γκρίνια για το φαινόμενο του θερμοκηπίου) μας βρήκε απροετοίμαστους και μας αιφνιδίασε γιατί είχαμε ξεχάσει τι θα πει χειμώνας. Μερικά παιδιά μεγάλης ηλικίας μάλιστα, ανάμεσα σε αυτά και τα δικά μου, αμυδρά είχαν να θυμούνται άλλον έναν χιονοπόλεμου που είχαμε παίξει «παλιά».

Ξαναπαίξαμε χιονοπόλεμο και φτιάξαμε χιονάνθρωπο, αλλά πάλι οι ώρες μέσα στο σπίτι είναι ατέλειωτες. Μοιράζομαι μαζί σας, μια από τις σούπερ αγαπημένες δράσεις που σκαρφίστηκε ο γιος μου. Με αφορμή την τελευταία μας βόλτα με το αμάξι, που έριξα νερό στο τζάμι και σε ένα λεπτό είδαμε τις σταγονίτσες νερού να γίνονται όμορφες παγωμένες σταγονίτσες, ξεκίνησε με ενθουσιασμό το παιχνίδι.

Με το που γυρίσαμε σπίτι έβαλε σε κάτι πλαστικά ποτηράκια που είχαν περισσέψει από το πάρτυ των γενεθλίων του, νερό και βούτηξε μέσα σε κάθε ένα από αυτά ένα από τα αγαπημένα του κουκλάκια- μινιανιτούρες. Μετά έβγαζε τα ποτηράκια στο μπαλκόνι και όταν πάγωνε το νερό, τα έβαζε στον νεροχύτη και παρατηρούσε πως οι ήρωες απεγκλωβίζονταν από τον πάγο. Φυσικά η παρατήρηση πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε δράση, και πραγματοποιήθηκαν επικές μάχες, συγκρούσεις πάγων, λιώσιμο πάγων από μαγικές υπερκόσμιες δυνάμεις (πιστολάκι μαλλιών) κ.λ.π.

stefpagos2

Αλλεπάλληλα παγώματα και ξεπαγώματα ηρώων, άρχισαν να οδηγούν και στα συμπεράσματα, αυτό δηλαδή που λέμε βιωματική μάθηση. Το νερό παγώνει πιο γρήγορα όταν είναι λίγο, όταν παγώνει το νερό και γίνεται πάγος αυξάνεται ο όγκος του, για να δούμε πότε παγώνει πιο γρήγορα το νερό σε γυάλινο ή σε πλαστικό ποτήρια, όταν έχει μέσα ένα ή δύο κουκλάκια και πολλά πολλά άλλα….

Δεν είναι κάτι το σπουδαίο, τα χαμόγελα όμως και τα γέλια που ήταν αποτέλεσμα του παιχνιδιού με τον πάγο, ήταν σπουδαία.

Κάθε τι για τα παιδιά είναι αφορμή για παιχνίδι και εύκολα ένα μικρό μπαλκόνι μπορεί να γίνει ανταρκτική. Μπορούμε κι εμείς να κρυφοκοιτάξουμε στον μαγικό κόσμο της φαντασίας των παιδιών και να πάρουμε δυνάμεις για να ζεστάνουμε το σπίτι, ώστε να συνεχίσουν να λιώνουν οι πάγοι και το παιχνίδι να μην σταματήσει ποτέ.

 

Λίγα Λόγια για τη Στεφανία Βελδεμίρη

Η Στεφανία Βελδεμίρη είναι συντηρήτρια Αρχαιολογικών Ευρημάτων και Έργων Τέχνης, Λατρεύει να συντηρεί κομμάτια του παρελθόντος και να τα κάνει αναγνώσιμα στο κοινό. Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την προϊστορία και τα μαγευτικά απομεινάρια της. Έτσι αποφάσισε, να διδάσκει στα παιδιά την Ιστορία της Τέχνης μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, παιχνίδι, βιωματικές ασκήσεις, οπτικοακουστικά ερεθίσματα και κυρίως χαμόγελο και χαρούμενο μα πειθαρχημένο κλίμα. Γράφει και ζωγραφίζει παραμύθια και μόλις διαβάσει βιβλίο ή ποίημα που της αρέσει, αμέσως το κάνει ζωγραφιά. Επίσης μερικοί τοίχοι την εμπνέουν για να τους γράψει ή να τους ζωγραφίσει. Άλλοι πάλι όχι… Μας μιλάει για τέχνες.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

διαφήμιση

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.