Βαλκανική Πλατεία 2017 – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Βαλκανική Πλατεία 2017

18 χρόνια, με χορό και τραγούδι, γκρεμίζουμε τις διαφορές, εξυψώνουμε τη φιλία 

Με «ουρανό» τον πολιτισμό και την ελεύθερη έκφραση και με «πυξίδα» τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση, το αντάμωμα, τον διάλογο και την επικοινωνία, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών επιμένει να αναζητά σε κάθε «Βαλκανική Πλατεία» ενωτικούς κρίκους, ακούσματα, γεύσεις, εμπνεύσεις και δημιουργίες, από αυτές που χαρίζουν στα Βαλκάνια τη μοναδικότητά τους.

Σε ένα «ταξίδι» που μοιάζει να μην έχει ούτε αφετηρία ούτε τέρμα, με κάθε σταθμό διαφορετικό αλλά και ίδιο, η «Βαλκανική Πλατεία» αποτελεί εδώ και 18 χρόνια το σημείο συνάντησης ανθρώπων, πολιτισμών και αξιών που εξελίσσεται  σε γιορτή της τέχνης, της παράδοσης και του πολιτισμού, σε μια γιορτή φιλικής συμβίωσης των λαών της βαλκανικής γειτονιάς.

Από τις 27 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών θα μεταμορφωθεί σε μια τεράστια και πολύχρωμη πλατεία, γεμάτη ήχους, γεύσεις, αρώματα και χρώματα των Βαλκανίων, που θα μεταφέρει για ακόμα μία χρονιά ξεκάθαρα το μήνυμα της συνεργασίας και της αρμονικής συμβίωσης, σε έναν κύκλο πολυποίκιλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που εξυψώνουν τη φιλία, γκρεμίζουν τις διαφορές και υπογραμμίζουν τις ομοιότητες, τα κοινά, τους ενωτικούς κρίκους μεταξύ των Βαλκάνιων λαών.

 

«…σε αυτή τη γωνιά του κόσμου χωράμε όλοι και μπορούμε να ζούμε και να δημιουργούμε ειρηνικά και αδελφωμένα…»

 

«Η ‘Βαλκανική Πλατεία’ μας καλεί και πάλι. Είναι το σημείο όπου μας φέρνουν οι παράλληλες πορείες μας, εκεί όπου καταλήγουν τα πολυδαίδαλα ιστορικά μονοπάτια του κάθε λαού. Το μέρος όπου παραμερίζουμε τις όποιες διαφορές μας» σημειώνει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «Όσο κι αν υπάρχουν στοιχεία που μας διαχωρίζουν, δεν είναι αρκετά για να ακυρώσουν τον κοινό μας παρανομαστή. Φτάνει κάθε φορά να ανταμώσουμε σε μία βαλκανική πλατεία για να επιβεβαιωθεί αυτό που νιώθουμε μέσα μας, ότι σε αυτή τη γωνιά του κόσμου χωράμε όλοι και μπορούμε να ζούμε και να δημιουργούμε ειρηνικά και αδελφωμένα, όπως εδώ και τόσους αιώνες»«Στήνουμε κάθε χρόνο έναν χορό που τα βήματά του μας βγάζουν έξω από τα όποια ‘τείχη’ διχόνοιας και απομόνωσης» τονίζει ο δήμαρχος, καλώντας όλους του πολίτες του δήμου και ολόκληρης της πόλης να απολαύσουν το φετινό πρόγραμμα, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα ειρήνης και φιλίας.

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Μάριος Φραγκούλης, Γιώργος Μαργαρίτης, Νατάσα Μποφίλιου είναι τρεις μόνο από τους κορυφαίους καλλιτέχνες που φέτος θα εμφανιστούν σε αυτή την Πλατεία του Πολιτισμού των Βαλκανίων, και θα μοιραστούν τη σκηνή με καλλιτέχνες από τη Σερβία, την Τουρκία, την Αλβανία, στον μεγάλο αυτό κύκλο εκδηλώσεων που μέσα από τη μουσική, τη λογοτεχνία, τα εικαστικά και την παράδοση ενώνει τους λαούς της Βαλκανικής χερσονήσου προάγοντας τις έννοιες της φιλίας και της συνεργασίας.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στο συμβολικό χώρο των στα Συμμαχικών Κοιμητηρίων, επί της οδού Λαγκαδά, με μια μεγάλη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη και είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Προάγγελο των εκδηλώσεων αποτελεί η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Αυγούστου, στη Νεάπολη, κατά τη διάρκεια της οποίας μουσικοχορευτικά συγκροτήματα θα συναντηθούν στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) και θα περιδιαβούν στις γειτονιές της Νεάπολης με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, και αυτή τη χρονιά η… παιδική Βαλκανική Πλατεία θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους λιλιπούτειους επισκέπτες της με ένα ιδιαίτερα πλούσιο και προσεγμένο πρόγραμμα.

Αναλυτικά, το συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Κυριακή 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 • Νεάπολη – Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) – 7 μ.μ.

Προάγγελος

Τραγούδια και μουσικές απο Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Πόντο και Κρήτη θα ηχήσουν και πάλι στους δρόμους και στις γειτονιές του τόπου μας, όπως συνέβαινε άλλοτε σε κάθε γωνιά του τόπου μας.

Σας περιμένουμε όλους στο μουσικό αυτό ταξίδι γιατί η παράδοση δεν είναι η διατήρηση της στάχτης, αλλά η μεταφορά της φλόγας, που πάντα παραμένει άσβεστη στο δήμο μας!  

 • Παράσταση Καραγκιόζη από το Σκιοθέατρο Αγαπίου, Πεζόδρομος Αθ. Διάκου (3ο -5οΔημοτικό Σχολείο Νεάπολης) – 9 μ.μ.

« Ο Καραγκιόζης και το μαγεμένο δάσος»

Οικολογικό παραμύθι που μιλάει για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο Καραγκιόζης και η παρέα του προσπαθούν να το σώσουν …

 

Δευτέρα 28  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Συμμαχικά Κοιμητήρια ( επί της οδού Λαγκαδά) – 9 μ.μ.

Μάριος Φραγκούλης – Γιώργος Περρής

«ΚΙΒΩΤΟΣ»                                                                        

Αγαπημένοι του ελληνικού κοινού και εκλεκτοί ανάμεσα στους ομότεχνούς τους παγκοσμίως, ο Μάριος Φραγκούλης και ο νέος διεθνής Έλληνας τραγουδιστής, Γιώργος Περρής, διαλέγουν μερικά από τα αγαπημένα τους ελληνικά τραγούδια. Οι δύο καλλιτέχνες μάς χαρίζουν πολύτιμα διαμάντια από τις δεκαετίες του ‘80 και του ’90, που έγιναν σημεία αναφοράς, ιδωμένα ξανά μέσα από τη δική τους μουσική παλέτα και μας ταξιδεύουν στους μοναδικούς τους ήχους, για να τα θυμηθούμε και να τα ερωτευτούμε από την αρχή.

Στο περιεχόμενο του προγράμματός τους, οι αγαπημένοι μας Μάνος Χατζιδάκης και Μίκης Θεοδωράκης συνομιλούν με μεγάλες διεθνείς επιτυχίες του κλασσικού ρεπερτορίου αλλά και τραγούδια των Κατσιμίχα, Καραΐνδρου, Μαχαιρίτσα, Ξαρχάκου, Αλκίνοου Ιωαννίδη και άλλων σπουδαίων δημιουργών διαμορφώνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

 

Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως.

Είσοδος ελεύθερη

 

ΤΡΙΤΗ 29  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 

► «Οι εγκλωβισμένοι», Εκθεση Φωτογραφίας  του Σάκη Μητρολίδη

 

Ήταν χειμώνας του 2016 όταν οι χώρες του  Βίσεγκραντ αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους με αποτέλεσμα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να εγκλωβιστούν στα βόρεια σύνορα της χώρας μας.  Έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από την Συρία, το Αφγανιστάν, θέλοντας να ξεφύγουν από την φρίκη του πολέμου καταφθάνουν καθημερινά στην Ειδωμένη θεωρώντας πως έρχονται πιο κοντά στο «Ευρωπαϊκό όνειρο».

Εκεί, στον πρόχειρο καταυλισμό που έχουν στήσει, μέσα στις λάσπες, το κρύο, την πείνα, περιμένουν υπομονετικά να ανοίξουν τα σύνορα για μια καλύτερη ζωή.

Ο φωτογραφικός φακός του Σάκη Μητρολίδη  κατέγραψε την οδύσσεια αυτών των ανθρώπων, τις συνθήκες διαβίωσης, τις διαμαρτυρίες, την απελπισία, τον καθημερινό αγώνα για ένα κομμάτι ψωμί και την ελπίδα για να φτάσουν στην δική τους «Γη της Επαγγελίας» την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

 

Από 29 Αυγούστου έως4 Σεπτεμβρίου 2016.

Εκθεσιακός χώρος περιοχή Στρεμπενιώτη 

► Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.

Marko Markovic Brass Band (Σερβία

Δεξιοτέχνης όσο κανείς άλλος, ο Marko  Markovic,  γιος του θρυλικού Boban,  συνεχίζει την αιώνια λαϊκή κληρονομιά των προγόνων του, των βασιλιάδων Ρομά της εκρηκτικής βαλκανικής μουσικής.  Η Brass Band του Marko  διαθέτοντας όλη εκείνη τη  μουσική φλόγα της τσιγγάνικης παράδοσης, προσθέτει επί πλέον στοιχεία από  klezmer, jazz, latin, και funk ήχους, εμπλουτίζοντας τα ακούσματά της. Οι συνεργασίες της μπάντας  με πολλούς διάσημους μουσικούς όπως οι:  Emir Kusturica,  Goran Bregovic,  DJ Shantel,  Ivo Papazov και  Esma Redzepova την έκαναν διάσημη σε όλο τον κόσμο. Για την  Brass Band του Marko η μουσική είναι μέρος της ταυτότητά της, κομμάτι του πολιτισμού της. Η τσιγγάνικη μουσική με τον εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό, τη χαρακτηριστική ζωτικότητα και την απίστευτη ενέργεια αποτελεί  σήμα κατατεθέν της βαλκανικής χερσονήσου.

  

►  Κοζανίτικη Φανφάρα

Η Κοζανίτικη Φανφάρα δημιουργήθηκε το 2003 με κύριο στόχο τη διατήρηση και συνέχεια της πλούσιας παράδοσης της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Το όνομα της το πήρε από τα χάλκινα όργανα πνευστών που την συγκροτούν. Κοζανίτικη «Φανφάρα» σημαίνει ορχήστρα χάλκινων πνευστών. Έχοντας στο ενεργητικό της συναυλίες και παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, κατέκτησε και το εξωτερικό, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή της μπάντας  στο MOOMBA festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Αυστραλίας στη Μελβούρνη. Οι ρυθμοί των χάλκινων θα παρασύρουν το κοινό σε ένα μαγευτικό ταξίδι κεφιού και χορού! 

Τιμή εισιτηρίου 2€

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

► Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.

    CUMBUŞ CEMAAT (Τουρκία) 

Η μουσική των Cümbüş Cemaat γεννήθηκε το 2005 στις όχθες του Βοσπόρου, με ήχους που ενώνουν τα Βαλκάνια με τη Μέση Ανατολή. Μουσικές εμπνευσμένες από διάφορους πολιτισμούς και γεωγραφικές περιοχές μελετούνται, συγχωνεύονται και ερμηνεύονται  μέσα από καινούργιες φόρμες και οπτικές. Η μπάντα κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα με τις εμφανίσεις της στο γνωστό club Araf της πόλης, για να συνεχίσει καλεσμένη σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ. Σήμερα οι συμμετοχές της αριθμούν  πάνω από 500 εμφανίσεις με τελευταία αυτή στο πρόσφατο φεστιβάλ Καννών, όπου μετά την προβολή της ταινίας του Τόνι Γκάτλιφ – «Djam»  ξεσήκωσε κυριολεκτικά τους καλεσμένους στο πάρτι της κρουαζέτ.

 

► Thrax Punks

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με την Πανκ μουσική? Αυτή η παράξενη σύζευξη ήταν η αφορμή για τη δημιουργία των Θραξ Πανκc, οι οποίοι ξεκίνησαν όταν ο Γιώργος Σταυρίδης και ο Βαϊτσης Χαρακοπίδης αποφάσισαν να «τα πούνε». Από το 2008 και μετά έπαιζαν σε γάμους, πανηγύρια, πορείες, σκηνικά μέχρι που σε γιούρτα συνάντησαν τον Πάνο Γκίνη! Παντού και πουθενά, αναμειγνύοντας συστατικά από όλες τις μουσικές και κουλτούρες του κόσμου, παίζουν τη μουσική τους, χωρίς η λέξη Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια να φτάνει για να περιγράψει τον ήχο τους. Άλλοτε πολλοί και άλλοτε λίγοι, με εργαλεία τους Γκάιντες, Λύρες, Νταούλια και ότι άλλο ή όποιον άλλο βρεθεί και «ψήνεται», παρασέρνουν σε γιορταστική  «καταστροφή» τους παρευρισκόμενους. 

Τιμή εισιτηρίου 2€

 

 

ΠΕΜΤΠΗ 31  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 

► Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης –  9 μ.μ.

Ylli Baka (Αλβανία)

O Ίλλι Μπάκα είναι ένας νέος αλλά ιδιαίτερα γνωστός τραγουδιστής της γειτονικής χώρας. Αν και η φωνή του αντιστοιχούσε περισσότερο στην όπερα, ο ίδιος αγάπησε και προσανατολίστηκε στο λαϊκό και παραδοσιακό τραγούδι.  Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του καριέρα το 1992 συμμετέχοντας σε συναυλίες  στο Τεπελένι και στην Πρεμετή. Αμέσως μετά, η οικογένεια του μεταναστεύει, αρχικά, στην Ιταλία και μετέπειτα στην Ελλάδα. Αν και μετανάστης στην Αθήνα, ο Ίλλη προσπαθεί και συνεχίζει τα καλλιτεχνικά του βήματα. Το 1999 σε μαγαζί που συχνάζουν αλβανοί μετανάστες ο Ίλλι Μπάκα παρουσιάζει live πρόγραμμα κάθε Κυριακή και το μαγαζί είναι ασφυκτικά γεμάτο. Μετά από μια πορεία τεσσάρων ετών στην Ελλάδα, επιστρέφει στην πατρίδα του,  όπου συνεχίζει την καριέρα του. Σύντομα θα έρθει  η πρώτη του προσωπική δισκογραφική παρουσία με το άλμπουμ “Fllad Jugu” για να ακολουθήσουν πολλές ακόμα δισκογραφικές επιτυχίες. Σήμερα θεωρείται από τις πλέον  αναγνωρισμένες και αγαπημένες λαϊκές φωνές της αλβανικής μουσικής σκηνής, επισκεπτόμενος τακτικά την Ελλάδα σε live εμφανίσεις, αλά και με σημαντικές παρουσίες σε Αμερική, Αυστραλία, και πολλές χώρες  της Ευρώπης. 

Τιμή εισιτηρίου 2€

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 

►  Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ

Νατάσσα Μποφίλιου

Θέμης Καραμουρατίδης |Γεράσιμος Ευαγγελάτος

ΒΑΒΕΛ 2 – Summer Edition

 

Η Nατάσσα Μποφίλιου, πιο εξωστρεφής από ποτέ, με περισσότερο πάθος, ένταση και παλμό σε μια ολοκαίνουρια, αστραφτερή παράσταση υψηλής αισθητικής και άρτιας παραγωγής.  Σε αυτήν υπάρχουν όλα: οι μεγάλες τους επιτυχίες αλλά και απρόσμενα περάσματα σε αγαπημένες στιγμές από το παρελθόν. Μία εξαιρετική, καλοκουρδισμένη μπάντα με πρωτότυπες, διονυσιακές ενορχηστρώσεις. Οι εικόνες και τα αισθήματα είναι οι αφορμές που δίνουν υπόσταση στα τραγούδια τους.
Τιμή εισιτηρίου 10€

 

Σάββατο 2  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 

► Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.

Συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Η λαϊκή, δωρική, λιτή φωνή του Γιώργου Μαργαρίτη, με ερμηνείες που έχουν γράψει ιστορία και θαυμαστές όλων των ηλικιών, συναντά την αισθαντική,  φωνή της Ελεάνας Παπαϊωάννου, σε ένα αυθεντικό πρόγραμμα ποιότητας. Με τραγούδια των κορυφαίων του ρεμπέτικου, αλλά και της προσωπικής τους διαδρομής, σε ένα  αυθεντικό πρόγραμμα, ερμηνεύουν ένα  ρεπερτόριο που εκπλήσσει και συγκινεί, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

 

 

Κυριακή 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.

► Συναυλία της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών

Η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, με την πολυποίκιλη σύνθεση και δυναμική της, παρουσιάζει μια ξεχωριστή συναυλία λαϊκής μουσικής με τραγούδια που άφησαν εποχή.

Διευθύνει ο αρχιμουσικός Βασίλης Μπουλούσης και τραγουδούν οι: Ανδρέας Καρακότας, Μαρία Κουβακλή, Χρήστος Στόικος και Πάνος Χριστίδης. Την ενορχήστρωση έχει επιμεληθεί ο Πάνος Κοσμίδης.

Είσοδος ελεύθερη

 

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

 

ΤΡΙΤΗ 29  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Εργαστήρια  7 μ.μ.-9 μ.μ.

 

 • Παίζουμε σκάκι με τη Σκακιστική Ακαδημία Συκεών-Νεάπολης (sykiesches.blogspot.gr) 
 • «Γλυκές γεύσεις από όλον τον κόσμο», εργαστήριο ζαχαροπλαστικής από τη Σχεδία στην Πόλη

Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο απλές  γλυκές συνταγές από διαφορετικές χώρες. Γνωρίζουμε υλικά και τεχνικές και παίρνουμε μαζί μας τις συνταγές! 

 • «Ένα Πλανητάριο στη γειτονιά μου», εργαστήρι αστρονομίας με ομαδική εικαστική κατασκευή και παιχνίδι από τη Σχεδία στην Πόλη

Κατασκευάζουμε ένα μεγάλο χάρτινο Πλανητάριο με χαρτόνια της ανακύκλωσης και άλλα άχρηστα και διακοσμητικά υλικά, συμπληρώνουμε τους πλανήτες και τους αστερισμούς και μπαίνοντας στο θόλο μπορούμε και τους βλέπουμε!!! Θα ακολουθήσουν διαδραστικά παιχνίδια για την αστρονομία και το πλανητικό μας σύστημα. 

 • Κινητό Σχολείο (Mobile School)

Το Κινητό Σχολείο (Mobile School) είναι ένα εργαλείο μη τυπικής μάθησης που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν ή εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Βασικός στόχος του, είναι η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών μέσα από την άτυπη εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση.

Με την καθοδήγηση των εθελοντών και των στελεχών της PRAKSIS, θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά  παιχνίδια με τα οποία τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τη λειτουργία αυτού του πρωτότυπου Κινητού Σχολείου.

► «Οι Αθλιοι»  του Βίκτωρα Ουγκώ, 9 μ.μ.

παράσταση θεάτρου από το Κ.Θ.Β.Ε. σε διασκευή και σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη 

«Οι Άθλιοι» περιγράφουν τη ζωή των εξαθλιωμένων κατοίκων του Παρισιού και της γαλλικής επαρχίας των αρχών του 19ου αιώνα, ακολουθώντας τις περιπέτειες του Γιάννη Αγιάννη, αλλά και του διώκτη του, αστυνόμου Ιαβέρη. Γύρω απ” αυτούς τους δύο αμφίσημους χαρακτήρες, ο Ουγκώ συνθέτει μια ανεπανάληπτη πινακοθήκη ηρώων, με στόχο να πραγματευτεί την έννοια του Καλού και του Κακού.

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ  30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Παρουσίαση βιβλίου – 7 μ.μ. 

«Τι να κάνουμε, τι-τι, το νερό για να σωθεί;» της Κατερίνας Λαλιώτη, Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ

Πώς θα σωθεί το νερό που κινδυνεύει; Στην προσπάθειά τους να βρουν το μυστικό του νερού και τη σωτηρία του πλανήτη μας, οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού θα γυρέψουν τις απαντήσεις σ” ένα θαλασσινό ταξίδι.
Γοργόνες και νεράιδες, φώκιες, χελώνες και δελφινάκια, αντιμετωπίζουν κρίσιμα ζητήματα του περιβάλλοντος. Που κρύβεται, τελικά το μυστικό για να σωθεί το νερό; Εμπρός, λοιπόν! Πλώρη για μια περιπέτεια  …

 

Εργαστήρια  7:30 μ.μ.-9 μ.μ.

 • Εργαστήριο κατασκευής πάνινης κούκλας από την ομάδα JINX

Κατασκευάζουμε πάνινα ανθρωπάκια, σούπερ ήρωες και πριγκίπισσες από υλικά συμβατά και ακίνδυνα προς τα παιδιά.

 

 • Δίνουμε ζωή σε αντικείμενα δημιουργώντας με ανακυκλώσιμα υλικά και παίζουμε με τον πηλό. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Μορφογέννεσις

 

 • «Ζούμε στα Βαλκάνια!», εκπαιδευτικό παιχνίδι θησαυρού για παιδιά και γονείς από τη Σχεδία στην Πόλη

Ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού όπου τα παιδιά σε κάθε σταθμό, μέσα από παιχνίδια γνώσεων, εικαστικές δράσεις και διασκεδαστικές δοκιμασίες,  καλούνται να ανακαλύψουν την ανθρωπογεωγραφία των Βαλακνίων. Στόχος μας είναι να γνωρίσουν τα παιδιά πληροφορίες για τους λαούς της μεγάλης πολύχρωμης Βαλκανικής γειτονιάς.

 

► Κουκλοθέατρο από την ομάδα JINX  – 9μ.μ.

     «Το αγόρι με τ’ αστέρια»

Ενα αγόρι διαφορετικού χρώματος, αντιμετωπίζει bullying στο σχολείο του.Το αγόρι λατρεύει τα χρώματα, αλλά στο σχολείο είναι απαγορευμένα…Ζεί μόνο με τον πατέρα του, και η μόνη του παρηγοριά είναι τα βράδια να ταξιδεύει ανάμεσα στ’ αστέρια και να συναντάει τη μητέρα του… Στα ταξίδια του μαζεύει αστερόσκονη που την  σκορπάει παντού στο σχολείο και όλοι “κολλούν” τον ιό της ΑΓΑΠΗΣ… Και τα πάντα αλλάζουν…

 

 

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Εργαστήρια  7 μ.μ.-9 μ.μ.

 

 • Κινητό Σχολείο (Mobile School)

Το Κινητό Σχολείο είναι ένα εργαλείο μη τυπικής μάθησης  που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν ή εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Βασικός στόχος του, είναι η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών μέσα από την άτυπη εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση.

Με την καθοδήγηση των εθελοντών και των στελεχών της PRAKSIS, θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά  παιχνίδια με τα οποία τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τη λειτουργία αυτού του πρωτότυπου Κινητού Σχολείου.

 

 • «Όταν οι πίνακες ζωντανεύουν πορτραίτα του Πικάσο» από την Art Factory

Τρισδιάστατη, εικαστική αναπαράσταση με τα παιδιά σε ρόλο κατασκευαστή, ζωγράφου και φωτογράφου

 

 • «Στον αργαλειό της γιαγιάς», εργαστήριο υφαντικής

Σε μικρούς ξύλινους αργαλειούς μαθαίνουμε την τεχνική της υφαντικής και πως να δημιουργούμε μικρά καδράκια με χρωματιστά μοτίβα.

Επιμέλεια εργαστηρίου: Σταυριανή Κωτούλα, εικαστικός

 

 • «Στην κουζίνα της γιαγιάς», εργαστήριο μαγειρικής από την Σχεδία στην Πόλη

Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε πιροσκί  και πισία με παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς. Δοκιμάζουμε μυρωδικά, ετοιμάζουμε τη ζύμη και τη γέμιση για να μπουν στο τηγάνι και να τα απολαύσουμε!

 

 «15+1 μυστικά για μικρά και μεγάλα αυτιά» – 9 μ.μ.

Παιδικά παραμυθοτράγουδα από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών

«Μικρές εξηγήσεις και παρεξηγήσεις της μουσικής και του λόγου. Μια παράσταση για τα παραμύθια που μας μαθαίνουν τα παιδιά, για τις αλήθειες που τραγουδιούνται, για τη μουσική που σιγοψιθυρίζει, την παντοτινά παιδική ομορφιά των ανθρώπων».

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εργαστήρια  7 μ.μ.-9 μ.μ.

 • Έκθεση–Εργαστήριο «Καμπάνες του κόσμου»

Ιστορίες από όλο τον κόσμο μας φέρνουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς μέσα από τους ήχους και τις ιστορίες τους. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν να δουν και να ακούσουν καμπάνες από είκοσι χώρες σε μια πρωτότυπη έκθεση – εργαστήριο για όλη την οικογένεια, που θα περιλαμβάνει ξενάγηση και διαδραστική αφήγηση για την ιστορία της κάθε καμπάνας.

 

 • Εργαστήριο Θεάτρου Σκιών

Μέσα στο εργαστήριο τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη λαϊκή τέχνη του Θεάτρου Σκιών.

 

 • «Το μικρό μας λούνα παρκ!», γωνιές παιχνιδιών και αστείες δοκιμασίες από τη Σχεδία στην Πόλη

Στο «μικρό λούνα παρκ» της Βαλκανικής Πλατείας έχει από όλα!

Στις γωνιές των παιχνιδιών πολλές  αστείες δοκιμασίες περιμένουν παιδιά και γονείς.

Για περάστε, για περάστε, «πέντε κρίκοι ένα τάληρο»!

 

 • «Όταν οι πίνακες ζωντανεύουν πορτραίτα του Πικάσο» από την Art Factory

Τρισδιάστατη, εικαστική αναπαράσταση με τα παιδιά σε ρόλο κατασκευαστή, ζωγράφου και φωτογράφου

 

Παράσταση Καραγκιόζη από το Σκιοθέατρο Αγαπίου-9 μ.μ.

«Ο Καραγκιόζης μάγειρας».

Στον καιρό της κρίσης ο Καραγκιόζης στήνει το δικό του μαγερειό. Προσφέρει φαγητό και άφθονο γέλιο στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Ένα επίκαιρο έργο για μικρούς και μεγάλους

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εργαστήρια  7:00  μ.μ.-9 μ.μ.

 • Παρουσίαση Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

«eduact – Δράση για την εκπαίδευση» και ο «Φάρος του κόσμου» σας ξεναγούν στην μαγεία της ρομποτικής παρουσιάζοντας την νέα θεματική πίστα  του  διαγωνισμού της FLL GREECE 2017-2018. Ελάτε να ενημερωθείτε και να έρθετε σε επαφή με τη εκπαιδευτική ρομποτική που τα τελευταία χρόνια έχει κλέψει τις καρδιές μικρών και μεγάλων

 

 •  «Χρωματοϊστορίες κρυμμένες στις βαλίτσες του ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη», εργαστήρι ζωγραφικής από τη Σχεδία στην Πόλη

Θα μάθουμε για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη, θα πειραματιστούμε με μικτές τεχνικές ζωγραφικής και θα ετοιμάσουμε τις δικές μας πρωτότυπες χρωματιστές βαλίτσες για να ταξιδέψουμε τα όνειρα και τις επιθυμίες μας.

 

 • Εργαστήρι καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας με Ιαπωνική τεχνική με το Καλλλιτεχνικό Βιβιοδετείο, σε επιμέλεια Νίκου Λειβαδιώτη και Ράνιας Καμπουράκη

Οι μικροί μας φίλοι θα μυηθούν στην τέχνη της βιβλιοδεσίας, συμμετέχοντας ενεργά σε ένα παραμύθι γεμάτο από παιχνίδι, φαντασία και δημιουργικότητα. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου το κάθε παιδί ράβει το δικό του σημειωματάριο με ειδικές ακίνδυνες βελόνες και ειδική κλωστή.

 

 • «Τι κρύβει η σχολική μου τσάντα;», εργαστήριο δημιουργικών κατασκευών

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και θα ετοιμάσουμε κασετίνες, μολυβοθήκες και σελιδοδείχτες με πολλά και διαφορετικά υλικά! Υλικά της ανακύκλωσης, υφάσματα, κουμπιά, χάντρες, νήματα, κορδέλες, παράξενα χαρτιά και χρώματα ζωγραφικής.

Επιμέλεια εργαστηρίου: Σταυριανή Κωτούλα, εικαστικός

 

Circus Time!, παράσταση τσίρκου 9 μ.μ.

Καθώς σιγά σιγά βραδιάζει, ένα υπέροχο ταξίδι ξεκινά. Ένα ταξίδι με ένα περιπλανώμενο τσίρκο. Εκεί τα πάντα μπορεί να συμβούν. Παιχνίδια που αρχίζουν να κινούνται, νεράιδες που κατεβαίνουν από τον ουρανό, περίεργοι τύποι πάνω σε μονόκυκλα, σχοινοβάτες και ζογκλέρ, όλα εκτυλίσονται σε ένα μαγικό πλαίσιο! Το παραμύθι ξεκινά και η παράσταση τσίρκο περιλαμβάνει τα πάντα!

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εργαστήρια  7 μ.μ.-9 μ.μ.

 

 • «Παιχνιδότοπος!» διαδραστικά ομαδικά παραδοσιακά και μουσικοκινητικά παιχνίδια από τη Σχεδία στην Πόλη

Στον «Παιχνιδότοπο» της Βαλκανικής Πλατείας παιδιά και γονείς θα μοιραστούν στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς μέσα από παραδοσιακά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, σκυταλοδρομίες και τσουβαλοδρομίες

 

 • Παρουσίαση Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

«eduact – Δράση για την εκπαίδευση» και ο «Φάρος του κόσμου» σας ξεναγούν στην μαγεία της ρομποτικής παρουσιάζοντας την νέα θεματική πίστα  του  διαγωνισμού της FLL GREECE 2017-2018. Ελάτε να ενημερωθείτε και να έρθετε σε επαφή με τη εκπαιδευτική ρομποτική που τα τελευταία χρόνια έχει κλέψει τις καρδιές μικρών και μεγάλων

 

 • «Ένα ενθύμιο από τη Βαλκανική Πλατεία», εργαστήριο δημιουργικών κατασκευών από τη Σχεδία στην Πόλη

Φτιάχνουμε καρφίτσες και κονκάρδες από τσόχα, ύφασμα και πολύχρωμα κουμπιά και τις φοράμε σαν ενθύμιο από την φετινή Βαλκανική Πλατεία!

 

 

  «Αισώπου κόμιξ 2» ( ο ψεύτης βοσκός και άλλοι μύθοι)- 9 μ.μ.

Θεατρική παράσταση

“…Να προσφέρουμε φρέσκο αέρα του δάσους! Να τον συσκευάζουμε σε μπαλόνια και να τον προσφέρουμε στην πόλη!…”

Δυο οδοιπόροι, μια αρκούδα, δύο τράγοι, ένας βοσκός, ένας λύκος, μια αλεπού και άλλοι πολλοί χαρακτήρες δίνουν αέρα εξοχής!

Πέντε μύθοι του Αισώπου, διδακτικοί και διαχρονικοί, διασκευασμένοι από τον Σάκη Σέρεφα, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των μικρών αλλά και των μεγάλων θεατών.

 

 

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Δήμος Νεάπολης Συκεών

Στέφανου Σαράφη 1, 56625, Συκιές Θεσσαλονίκης

Τηλ.: 2313 313201

Links: Website

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.