"Σσσς ... αρχίζει" – Πυγολαμπίδες
Skip to content

«Σσσς … αρχίζει»

Σεπτέμβριος όπως…. Πολιτισμός!

Παραμύθια και ιστορίες στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Τα αντικείμενα γίνονται κούκλες

Σεμινάριο Κουκλοθέατρου για ενήλικες, από το Θέατρο μαριονέτας “Ανταμαπανταχού”

Ώρα: 10.00 – 14.00

Στο εργαστήρι αυτό διάρκειας 4 ωρών ερευνώνται οι θεατρικές δυνατότητες χρηστικών αντικειμένων και η σχέση τους με τον άνθρωπο. Μέσα από ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, ατομικά και ομαδικά, συνδυάζονται η τόλμη και η φαντασία του παιδιού με τη γνώση και την πειθαρχία του ενήλικα. Τα αντικείμενα πότε ως σύμβολα και πότε ως κούκλες  παίρνουν ρόλο,  μεταμορφώνονται, αφηγούνται μικρές ιστορίες, συνδιαλέγονται με τον άνθρωπο ηθοποιό που τα χειρίζεται. Όλη η πειραματική διαδικασία του εργαστηρίου είναι βασισμένη πάνω σε τεχνικές κουκλοθέατρου και μιμικής.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Νίκος Τόμπρος- Ελένη Παναγιώτου

 

«Το Όνειρο ταξιδεύει στην Ορχήστρα της Φύσης” της Μαρίας Μελίδου

Δραματοποιημένο μουσικό παραμύθι από το παιδικό τμήμα της θεατρικής ομάδας “Ομπρέλες”

Ώρα: 19.30

“ Ένα – ένα τα μουσικά στοιχεία της φύσης συνθέτουν την εικόνα μιας ορχήστρας, της Ορχήστρας της Φύσης που δίνει τη συναυλία της μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο, παρέα με τον κούκο , τον τζίτζικα, τα βατράχια τις καλαμιές και τα πουλιά τριγύρω από το ρέμα με το μουρμουριστό ρυάκι”.

Μια ιστορία για την ομορφιά και την αρμονία της φύσης, για τους  ήχους, τη μουσικότητα τους και τη δυνατότητα τους να δημιουργήσουν μια μουσική σύνθεση.

Θεατρική διασκευή- διδασκαλία  : Αθανασιάδου Νίνα

Κείμενα, μουσική: Μελίδου Μαρία

Σκηνικά – τεχνική υποστήριξη: Καλαϊτζίδης Κωνσταντίνος

 

Κρούσματα

Εφηβική Μπάντα Κρουστών του Εθελοντικού  Συμβουλευτικού Σταθμού, με έδρα τον  Δήμο Θερμαϊκού

Ώρα: 20.00

“Τα Κρούσματα κρούουν με τα τύμπανα τους την ένωση των διαφορετικοτήτων και το ξόρκι του ρατσισμού, που υπάρχει τόσο στον πλανήτη όσο και στην καθημερινότητά μας. Και κρούουν: Στα ταιριαστά μας ενωνόμαστε, στα διαφορετικά μας σεβόμαστε, με σκοπό την ειρηνική μας συμπόρευση σ’ αυτήν τη μικρή-μεγάλη μας ΖΩΗ”.

Μια μουσική ομάδα η οποία εκτός από την εκπαίδευση των παιδιών στη μουσική , επιδιώκει με άμεσους και βιωματικούς τρόπους  μέσω της μουσικής , την κοινωνικοποίηση, δηλαδή την προώθηση στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών που διευκολύνουν την ομαλή εξέλιξη των εφήβων.

 

Της μουσικής τα νήματα

Μουσικό Θέατρο μαριονέτας από το θέατρο “ Ανταμαπανταχού”

Ώρα: 20.30

11 μαριονέτες : ένας λαϊκός κρουστός με μια ανατολίτισσα χορεύτρια, ένας ακορντεονίστας με μια τσιγγάνα τραγουδίστρια, ένας παραδοσιακός ουτίστας με 3 κλασσικούς βιολιστές , ένας κιθαρίστας με έναν ροκ ντράμερ, ένας μικρός βιολιστής και ένας τραγουδιστής της country είναι οι πρωταγωνιστές της παράστασης.

Μια απρόβλεπτη συναυλία με μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου.

Η παράσταση έχει ταξιδέψει σε 30 διεθνή φεστιβάλ σε 14 χώρες στην Ευρώπη, Ν.Αφρική  και Ασία, έχει παρουσιαστεί σε εκδηλώσεις δήμων ανά την Ελλάδα , σε σχολεία, θέατρα και μουσικές σκηνές.

Σύλληψη – σκηνοθεσία – κατασκευή και εμψύχωση κούκλας: Νίκος Τόμπρος- Ελένη Παναγιώτου.

 

“Ο Ραφτάκος των λέξεων” του Αντώνη Παπαθεοδούλου

Δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού από τη θεατρική ομάδα Δήμου Παύλου Μελά

Ώρα: 21.30

“Σε μια πόλη ζει ένας πολύ ιδιαίτερος ράφτης, που όμοιος του δεν υπάρχει πουθενά. Δεν ράβει τα ρούχα του με κλωστές και νήματα μα με λέξεις και νοήματα! Κάθε ρούχο είναι φτιαγμένο με αγάπη και μοναδικά υλικά. Το χειμώνα ντύνει τους ανθρώπους με ρούχα από λέξεις ζεστές: όπως φωτιά, ήλιος, αγάπη κι αγκαλιές , ενώ το καλοκαίρι με λέξεις δροσερές: όπως γάργαρο νερό, πλατάνι, ίσκιος, κρύσταλλο, βουτιές! Όλοι τον εκτιμούν και χαίρονται, αλλά τι θα συμβεί όταν η πόλη μεγαλώσει και ψηλά κτήρια υψωθούν ανάμεσα στους ανθρώπους;”

Η θεατρική ομάδα του Δ. Παύλου Μελά, με εργαλεία της το λόγο, το σώμα, τους ήχους, τη μουσική και το τραγούδι, αφηγείται την ιστορία του ραφτάκου,  μια ιστορία για την δύναμη των λέξεων, της επικοινωνίας και της αγάπης.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Θεανώ Αμοιρίδου

Μουσική: Χρήστος Καραμούτας

 

Κυριακή  15 Σεπτεμβρίου 2019

“Από το χαρτί στο στόμα”

Σεμινάριο Αφήγησης λαϊκού παραμυθιού για ενήλικες, από την Ανθή Θάνου

Ώρα: 11.00 – 14.00

Το εργαστήρι αυτό προσπαθεί να μας εντάξει στον μαγικό κήπο των παραμυθιών. Μας γνωρίζει διαφορετικά είδη λαϊκού λόγου, μας συστήνει τους ήρωες των παραμυθιών και τα κατορθώματά τους ζωντανεύουν μέσα από τη φωνή και το σώμα μας.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πειραματιστούν και θα ανακαλύψουν το δικό τους τρόπο να αφηγούνται, γιατί κάθε αφηγητής δεν είναι απλός μεταδότης της παράδοσης, ασκεί ελεύθερα την τέχνη του. O αφηγητής μπαίνει στο κέντρο και αναλαμβάνει την ευθύνη της παραμυθίας – της παρηγοριάς, αλλά και της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης.

Θέματα του σεμιναρίου:

  • Τεχνικές αφήγησης (χρήση φωνής, κίνηση, ρυθμός, στάση σώματος, σκηνοθεσία αφήγησης κ.λ.)
  • Τεχνικές μυθοπλασίας (καθημερινά ερεθίσματα – αφορμή για μια ιστορία

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ανθή Θάνου

 

Χίλιες και μία ιστορίες

Σεμινάριο Δημιουργικής  γραφής, για παιδιά 6 – 8 ετών, από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα  “Σχεδία στην πόλη”

Ώρα: 18.00 – 20.00

H δημιουργική γραφή συμβάλλει σημαντικά και πολύπλευρα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων έκφρασης και γλώσσας.

Είναι ένα παιχνίδι αφηγηματικών στρατηγικών, οργάνωσης της σκέψης και του λόγου, επιλογής και συναρμογής λέξεων.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη δεξιότητα τους στην αφήγηση ιστοριών και συναισθημάτων ή καταστάσεων, να εμπλουτίσουν τη γλώσσα και την κριτική σκέψη, τη φαντασία και να ενθαρρύνει τη συγγραφική επινοητικότητα.

Θα χρησιμοποιηθούν μια σειρά από παιχνίδια και δραστηριότητες με βιωματικό χαρακτήρα και έμπειροι παιδαγωγοί θα δουλέψουν με τα παιδιά μέσα από μεγάλες ομάδες και υποομάδες σε ένα κλίμα συνεργασίας και σεβασμού στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του κάθε παιδιού.

(Προεγγραφές  στο τηλ 2313.302.938)

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αργυρή Σκίτσα

 

Ο Καραγκιόζης πάει συναυλία

 

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και θέατρο σκιών “ Σκιάς Όναρ”

Ώρα: 20.30

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης σε μία πρωτότυπη εκπαιδευτική παράσταση που συνδυάζει θέατρο σκιών με ζωντανή συμφωνική μουσική.

“Ο φιλόμουσος Νιόνιος προσπαθεί να πείσει τον Καραγκιόζη να ακούσει τη συναυλία κλασικής μουσικής που οργανώνει η Βεζυροπούλα. Εκείνος αρνείται, μέχρι που έρχεται διαταγή από τον Βεληγκέκα, ότι πρέπει όλοι να πάνε στη συναυλία: ο Καραγκιόζης, ο Μπαρμπαγιώργος, ο Σταύρακας, ο Χατζηαβάτης και όλοι οι άλλοι ήρωες του Θεάτρου Σκιών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο Καραγκιόζης έχει πολλές απορίες (για τα όργανα, τη μουσική, τους συνθέτες και άλλα θέματα), τις οποίες ο Νιόνιος με υπομονή του εξηγεί, θέλοντας, με απλό τρόπο, να τον μυήσει στον κόσμο της κλασικής μουσικής”.

Η ιδέα, ο σχεδιασμός της υπόθεσης, η επιλογή και η ενορχήστρωση των μουσικών κομματιών, που θα ερμηνεύσει η Σ.Ο.Δ.Θ. υπογράφονται από τον συνθέτη και αρχιμουσικό Άλκη Μπαλτά, ο οποίος και ενέταξε την παράσταση αυτή στο πλαίσιο του παιδαγωγικού προγράμματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, όταν ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της. Τη συναυλία θα διευθύνει η αρχιμουσικός και καλλιτεχνική διευθύντρια της El Sistema Greece Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Safira Antzus – Ramos.

Σκιάς Όναρ – Θέατρο Σκιών: Δημήτρης Καρόγλου

Χρήσιμες πληροφορίες

Από Σάββατο 14 έως Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

για παιδιά και ενήλικες

Είσοδος Ελεύθερη

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.