Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός 2021 – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός 2021

Εκδηλώσεις  πολιτισμού στον Δήμο Παύλου Μελά | 27.8 – 25.9

 

Το καλοκαίρι του 2021 συνεχίζεται στον Δήμο Παύλου Μελά με τις εκδηλώσεις «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός».

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η Εντεταλμένη Ευαγγελία Καρακούτα, το Τμήμα Πολιτισμού και όλοι οι συντελεστές, με σεβασμό πάντα στον πολιτισμό καλούν  κατοίκους του δήμου και επισκέπτες να απολαύσουν από τις 27 Αυγούστου έως τις 25 Σεπτεμβρίου, 31 καλλιτεχνικά δρώμενα, σε 12 διαφορετικούς χώρους της Σταυρούπολης, της Πολίχνης και της Ευκαρπίας.

Οι εκδηλώσεις που δίνουν κάθε χρόνο «Ζωή στη γειτονιά, ομορφιά στην πόλη»  είναι με δωρεάν είσοδο, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Πολιτείας.

Ο Δήμος Παύλου Μελά στηρίζει καλλιτέχνες, δημιουργούς και όσους εργάζονται στον πολιτισμό και παρουσιάζει ένα πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα με εκδηλώσεις σύγχρονου και λαϊκού πολιτισμού, μουσική, θέατρο, παιδικές παραστάσεις, αφιέρωμα στις Μνήμες του Πόντου.

 

 

Τα φετινά δρώμενα «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός» περιλαμβάνουν:

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

 • στο Ανοιχτό Θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης και στο πλαίσιο του ‘’Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων’’ με τους String Demons (27/8), το “δαιμονικό” ντουέτο εγχόρδων που πλέκει το ροκ, την κλασική και την παραδοσιακή μουσική με ευρηματικότητα και λυρισμό, τις Αδελφές Βουγιουκλή (28/8), μια κατάδυση στις πολυπολιτισμικές μουσικές – από την παράδοση της Ελλάδας, της Κάτω Ιταλίας, της Βαλκανικής πολυφωνίας μέχρι την παράδοση του … κόσμου, τους ‘’καλλιτέχνες του τόπου μας’’, Nikos K Project (8/9), ελληνικά τραγούδια μπλεγμένα με Soul και Blues ήχους, Γιάννη Κουλούσια & Μουσικό Πλήρωμα (11/9), με έντεχνη ελληνική μουσική, Ζωή Παπαδοπούλου (12/9), με αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τη γυναίκα που έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι,
 • στο Δημοτικό Πάρκο Νικόπολης με τους Άνω Κάτω (30/8), λαϊκή, παραδοσιακή, σύγχρονη μουσική και τραγούδια με φιλική συμμετοχή του Χρήστου Καλιοτζίδη,
 • στη Μονή Λαζαριστών με τους WNCfam (31/8), Νεανικό ποπ και Hip hop συγκρότημα που παίζει μόνο ένα είδος: Αληθινή μουσική!
 • στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης «Τάσος Πεζιρκιανίδης» με την Έλσα Μουρατίδου (1/9) αναβάλλεται για τις 20/09, με το αφιέρωμα “Τη νύχτα που φύσαγε ο Βαρδάρης”, μουσικές, στίχοι, εικόνες από Θεσσαλονικείς δημιουργούς, το Σωκράτη Παπαϊωάννου (2/9), με το αφιέρωμα ‘’Θα είσαι πάντα εδώ’’ για τους Ανδρέα Μικρούτσικο, Γιάννη Σπανό, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα,
 • στο Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας και στο πλαίσιο της ενότητας ‘’Ημέρες λαϊκού πολιτισμού και μουσικής’’, συναυλίες με τις Αρετή Καμηλάκη και Κατερίνα Δούκα (3/9), παραδοσιακή μουσική και συμμετοχή χορευτικών σχημάτων τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, το σχήμα Λούστροι (4/9), μουσική από την Ελλάδα και την Ανατολία, ρεμπέτικα, έντεχνα και μουσικές του κόσμου και την Κωνσταντίνα Πάλλα (5/9), μουσική και τραγούδια από το κλασικό λαϊκό και έντεχνο ελληνικό ρεπερτόριο,
 • στο Πάρκο Σόλωνος της Άνω Ηλιούπολης με τους Suncity West Fest (25/9), Ροκ συναυλία με τη συμμετοχή τοπικών σχημάτων.

 

ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΑΡΩΘΥΜΙΑ

Στο Ανοιχτό Θέατρο  Κρύας Βρύσης «Τάσος Πεζιρκιανίδης», παρουσιάζεται διήμερο για το θεσμό που γεννά Μνήμες του Πόντου, με το αφιέρωμα ‘’Μια βραδιά στου Ξενητέα’’ (13/9), με τον Αλέξη Παρχαρίδη στο τραγούδι και τον Φάνη Κουρουκλίδη στη λύρα και με μια αναδρομή στην ιστορία και τη μουσική του Πόντου με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Ασλανίδη στο τραγούδι και τη λύρα, του Αλέξη Παρχαρίδη και του Στάθη Παυλίδη στο τραγούδι με τη συνοδεία του Φάνη Κουρουκλίδη στη λύρα.

Η θεατρική ομάδα Αργοναύτες της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς  θα παρουσιάσει τη δεύτερη ημέρα (14/9), την ποντιακή ηθογραφική κωμωδία “Χωρίς εσέν’ κι’ γίνουμαι χωρίς εσέν’ κ’ ευτάγω”.

 

“Σσσς…αρχίζει”, αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών

Στο Ανοιχτό Θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης, θα διοργανωθεί η πιο αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων που αρέσκονται να ακούνε ιστορίες, παραμύθια, γεγονότα, μουσικές, στις 9/9,  με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Παύλου Μελά, τον κουκλοθίασο  ΝΙΣΤΑ, την Ανθή Θάνου που αφηγείται  λαϊκά  παραμύθια με ζωντανή μουσική και στις 10/9, με την Ιωάννα Μαμακούκα που παρουσιάζει κλόουν, μιμική, κουκλοθέατρο και τους Redicolo, θέατρο με γιγαντόκουκλες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

ΠΕΜΠΤΗ 9.9, 19.30

 • Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Παύλου Μελά

Με ποικίλα μουσικά όργανα και ρεπερτόριο ελληνικής, ξένης αλλά και παραδοσιακής μουσικής, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου αφηγείται ιστορίες και διαδίδει το μήνυμα της μουσικής μέσα από τις νότες.

 • Κουκλοθίασος ΝΙΣΤΑ

Α΄  ενότητα «Η μύγα»: Μια μύγα αποδεικνύεται πολύ ενοχλητική για τη γριά μάγισσα… κάτι πρέπει να κάνει για να απαλλαγεί από αυτήν. Παράσταση για μια μάγισσα που προσπαθεί ανάμεσα στον κόσμο να πιάσει την μύγα που δεν την αφήνει σε ησυχία. Σκοπός της; Να κάνει τον κόσμο άνω κάτω!

Β΄  ενότητα «Το σποράκι»: Τι μπορεί να συμβεί όταν δύο παιδιά βρουν ένα σποράκι; Το κάθε ένα το θέλει για δικό του και τραβώντας το, το κόβουν στη μέση! Μια υπέροχη παντομίμα με μάσκες και μουσική.

 • Ανθή Θάνου, αφήγηση λαϊκού παραμυθιού με ζωντανή μουσική

Παραμύθια του γλυκού και του αλμυρού νερού” (για μικρούς και μεγάλους): Παραμύθια για βασιλόπουλα, ψαράδες, γοργόνες, για το νερό που κοιμάται, αλλά και εξηγήσεις γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή.

Σημείωση: Το λαϊκό παραμύθι, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, φωτογραφίζει και καταγράφει με τρόπο μαγικό την καθημερινότητα των ηρώων, πραγματεύεται τους αιώνιους προβληματισμούς της ανθρωπότητας που δεν είναι τίποτα άλλο από τις δοκιμασίες της ζωής. Πορευόμαστε μαζί με τους μαγικούς ήρωες συμπάσχουμε, παλεύουμε, και ελπίζουμε να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

Αφήγηση: Ανθή Θάνου, Μουσική & Τραγούδι: Αλέξανδρος Μακρής

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.9, 19.30

 • Ιωάννα Μαμακούκα με κλόουν, μιμική, κουκλοθέατρο

Μια παράσταση χωρίς λόγια”. Καροτοπάντζαρο, ντοματοπράσσο, μαϊντανομαρούλι, κι ένα κρεμμύδι λείπει (λύπη;)

Μαγικά λόγια, για μια παράσταση “χωρίς λόγια”… όπου ένας κλόουν-μάγειρας προσπαθεί να μαγειρέψει λαχανικά με άκρως θεαματικούς τρόπους, τσίρκο, χορό, θέατρο, όπερα, πολεμικές τέχνες. Όλα τα κουζινικά επιστρατεύονται από τον ίδιο κι από τους συνεργάτες του. ‘Ομως… τα λαχανικά ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ με την προτροπή και τη βοήθεια του κουκλοπαίχτη-επαναστάτη και τα “μαγειρέματα” ανατρέπονται με την ενεργή συμμετοχή των θεατών. Ταχυδακτυλουργίες, τελετές, ζωντάνεμα των λαχανικών συντελούν στην ευτυχή και αισιόδοξη έκβαση της ιστορίας μας.

Το έργο απευθύνεται σε ευρύ κοινό που περιλαμβάνει και τις πολύ νεαρές (προσχολικές ηλικίες) καθώς και για κοινό που δεν μιλάει ελληνικά.

Σενάριο: Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Ιωάννα Μαμακούκα, Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Ερμηνεία: Ιωάννα Μαμακούκα, Σκηνικά – Κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης, Μουσική επιμέλεια: Κώστας Βοζίκης Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Ιωάννα Μαμακούκα, Κατασκευή σκηνικού: Κωνσταντίνος Ζαϊμάκης, Εκτέλεση κοστουμιών: Φούλη Βουτσά

 • Redicolo, Παράσταση Θεάτρου Κούκλας με Γιγαντόκουκλες

Ο κύκλος με την κούκλα”: Ένα καλομαθημένο πλουσιοκόριτσο, η Λολίτα, καταστρέφει την κούκλα της και την πετάει. Ένα άλλο κορίτσι, φτωχότερο σε παιχνίδια αλλά πλουσιότερο σε αγάπη, η Πάκα, τη βρίσκει, τη φτιάχνει και την κάνει δική της. Ξαφνικά, όμως, η Λολίτα εμφανίζεται και τη θέλει πίσω! Ποια από τις δύο είναι δίκαιο να κρατήσει την κούκλα; Οι κουκλοπαίκτες είναι ορατοί στο κοινό και συμμετέχουν στην παράσταση ως μουσικοί ή αφηγητές. Οι κούκλες κινούνται ελεύθερα στη σκηνή, αλληλεπιδρούν με τους κουκλοπαίκτες και προσκαλούν τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στη θεατρική διαδικασία ώστε να απαντηθεί το δύσκολο αυτό ερώτημα και να δοθεί η «σολομώντεια λύση».

Βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα «Ο κύκλος με την κιμωλία», το έργο φέρνει, με απλότητα και ευαισθησία, τα σημαντικά ζητήματα της ιδιοκτησίας και της δικαιοσύνης στον κόσμο των παιδιών, μέσα από μια παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστούν οι ΓΙΓΑΝΤΟκουκλες!

Συγγραφέας: Αλφόνσο Σάστρε, Σκηνοθεσία, Πρωτότυπη μουσική, Κατασκευές, Εμψύχωση: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Παραγωγή: Θέατρο Κούκλας Redicolo

 • Ξεναγήσεις για τα παιδιά στον αρχαιολογικό χώρο των Βυζαντινών Νερόμυλων

Ξεναγηθείτε στους Βυζαντινούς Νερόμυλους με τη μουσειολόγο Αθανασία Πρωτοψάλτη δηλώνοντας συμμετοχή στα τηλέφωνα 2313 302 835, 937, 938 ή στην ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/FyApb3WrbgDz1Wxp6

Μεταφορά των πολιτών με το Λεωφορείο του Δήμου Παύλου Μελά στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης για το διήμερο ‘’Σσσς… αρχίζει’’

Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, προκειμένου να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι το διήμερο αφήγησης παραμυθιών και ιστοριών “ Σσσς ..αρχίζει”, στις 9 & 10 Σεπτεμβρίου, το λεωφορείο του δήμου θα πραγματοποιήσει δρομολόγια προς και από τους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, κάνοντας στάσεις σε τρία κεντρικά σημεία των δημοτικών ενοτήτων.

Το ίδιο λεωφορείο θα επιστρέψει μετά το τέλος των εκδηλώσεων στο σημείο αφετηρίας και θα αποβιβάσει τους επιβαίνοντες στις ίδιες στάσεις.

Πρόγραμμα δρομολογίων

Αφετηρία: Ευκαρπία, Πλατεία Δημοκρατίας, Αναχώρηση ώρα 18:15

1η Στάση: Δημαρχείο Σταυρούπολης (μπροστά στη στάση οδού Λαγκαδά), ώρα 18:30

2η Στάση: Δημαρχείο Πολίχνης (σκαλάκια – πιάτσα ταξί), ώρα 18:45

Άφιξη Βυζαντινούς Νερόμυλους: ώρα 19:00

Επιστροφή: στο τέλος της εκδήλωσης, αποβίβαση στα ίδιες στάσεις

Επικοινωνία – Πληροφορίες: Τμήμα Πολιτισμού

Τηλεφωνα: 2313302835, 937, 938

Email: grpol@pavlosmelas.gr

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά γίνεται με το αστικό λεωφορείο Νο 1, από τα ΚΤΕΛ με τερματικό σταθμό το Σκλαβενίτη Ευκαρπίας. Η συγκεκριμένη γραμμή διέρχεται από τις κεντρικές στάσεις της Πολίχνης και της Σταυρούπολης (πληροφορίες www.oasth.gr). Επίσης με τα λεωφορεία Νο 28, 29.

Οδικώς, η πρόσβαση γίνεται από την περιφερειακή οδό μέσω της εξόδου για το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Παραστάσεις Καραγκιόζη από το Θέατρο Τεχνόκοσμος του Οδυσσέα Κανλή, σε οκτώ δημόσιους χώρους: Δημοτικό Πάρκο Νικόπολης (31/8), Πάρκο Μεγαλολιβαδιωτών Ευκαρπίας (2/9), Πλατεία Κατσιά Ευκαρπίας (6/9), Πάρκο Φωκά Πολίχνης (7/9), Πάρκο Σόλωνος Άνω Ηλιούπολης (14/9), Πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου Μετεώρων (17/9), Πλατεία Τερψιθέας (Πάρκο Ρόδων) Σταυρούπολης (20/9), Πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου (21/9).

 

ΗΜΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

Στο Ανοιχτό Θέατρο  Κρύας Βρύσης «Τάσος Πεζιρκιανίδης», παρουσιάζεται ο καλλιτεχνικός θεσμός που έχει στόχο την προώθηση της τέχνης του Θεάτρου, με την 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων και το εξής πρόγραμμα:  ‘’Άντε’’ από τη  Θ.Ο. Εκπαιδευτικών  Θεσσαλονίκης Διθύραμβος εξ αμάξης (15/9), “Φόρεσε τα κόκκινα παπούτσια” από το  Studio Έργον (16/9), “Το έκτο πάτωμα’’ από τον Π.Σ. Ωραιοκάστρου ‘’Εν δράσει’’ “Θεατροποινίτες” (17/9), “ Σκοτωσέ με ψυχούλα μου” από το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας & Χορού Δήμου Καλαμαριάς (18/9),  “Βαριετέ, Τσεχωφικοί ήρωες σε κρίση”, από την Πειραματική Σκηνή Μελίνα Μερκούρη Δήμου Νεάπολης – Συκεών (19/9).

 

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Από Παρασκευή 27 Αυγούστου έως Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ώρες Εκδηλώσεων

Συναυλίες – Θέατρα: 20.30

Θέατρο Σκιών: 20.00

“Σσσς…αρχίζει”, αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών: 19.30

Είσοδος ελεύθερη

 • Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένη χωρητικότητα προκειμένου να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι κανόνες ασφαλείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
 • Για την είσοδο του κοινού στις εκδηλώσεις «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός» δεν απαιτείται rapid test, self test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη τόσο κατά την προσέλευση και αναχώρηση από τον χώρο, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων, για την προστασία εργαζομένων, καλλιτεχνών και θεατών.
 • Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί, για το λόγο αυτό καλείστε να ενημερώνεστε καθημερινά από το www.pavlosmelas.gr  και το facebook του δήμου Παύλου Μελά.

 

Περισσότερες Πληροφορίες: Τμήμα Πολιτισμού

2313 302937, 835  grpol@pavlosmelas.gr

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Δήμος Παύλου Μελά

Καραολή & Δημητρίου 1, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης

Τηλ.: 2313 302800

Links: Website

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.