Φανταζόμαστε ξανά τον πλανήτη μας με Τέχνη! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Φανταζόμαστε ξανά τον πλανήτη μας με Τέχνη!

«Reimagining the planet: a matter of Art! / Φανταζόμαστε ξανά τον πλανήτη μας με Τέχνη!»

Εκπαιδευτική δράση του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, «ΓΕΩΚΟΥΛΤΟΥΡΑ»

 

Το  διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Reimagining the planet: a matter of Art! / Φανταζόμαστε ξανά τον πλανήτη μας με Τέχνη!» που θα υλοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, αποτελεί μια πρώτη εισαγωγή στην έννοια της Γεωκουλτούρας, την κεντρική θεματική της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που θα εγκαινιαστεί τον Νοέμβριο του 2022. Το προμπιεναλικό εργαστήριο αποτελεί την εναρκτήρια δράση με την οποία εγκαινιάζεται η πολυεπίπεδη συνεργασία ανάμεσα στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή.

 

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί διαδοχικά και στους δύο φορείς, δημιουργώντας εννοιολογικές και χωρικές συνδέσεις αναμεσά στη σύγχρονη τέχνη και το φυσικό περιβάλλον και αξιοποιώντας την συμπεριληπτική και συμμετοχική προσέγγιση που αμφότεροι οι φορείς υιοθετούν.

 

Στην πρώτη φάση οι μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες, μέσω ενός παιχνιδιού αναζήτησης στις εκθέσεις που παρουσιάζονται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, θα ανακαλύψουν και θα σχολιάσουν έργα τέχνης που αναδεικνύουν όψεις του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που αφήνει η τρέχουσα ανθρωπογενής δραστηριότητα των σύγχρονων κοινωνιών στον πλανήτη. Έργα που σχολιάζουν τους μηχανισμούς της τυποποίησης, κατανάλωσης και απόρριψης των μαζικά παραγόμενων αντικειμένων, γλυπτά που αξιοποιούν απόβλητα βιομηχανικά κατάλοιπα ή λειτουργούν ως δυστοπικά μελλοντικά ευρήματα, φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη σχέση του ανθρώπινου σώματος με το περιβάλλον και έργα παρεμβάσεις στο ίδιο το περιβάλλον, θα λειτουργήσουν ως αφετηρία προβληματισμού, αναστοχασμού  και έμπνευσης.

 

Στη δεύτερη φάση της δράσης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν στο περιβάλλον της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής με την πρωτογενή ύλη του πηλού και να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε εικαστική πράξη. Τα έργα τους, φτιαγμένα από υλικά που αλλοιώνονται στο πέρασμα του χρόνου, όπως πηλό, άμμο και άχυρο, θα παραμείνουν στη Σχολή ώστε να αποτελέσουν πεδίο έρευνας και παρατήρησης για μαθητές και επισκέπτες και σταδιακά θα αποδομηθούν μέσα από τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες της φύσης.

 

Δομή προγράμματος

  • Α’ φάση: 10:00-11:30, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός ∆ΕΘ-Helexpo, 2310 240002): Γνωριμία με τα έργα, συζήτηση, βιωματική δράση
  • Β΄ φάση: 12:00-14:00, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή (Μαρίνου Αντύπα 54, Θέρμη Θεσσαλονίκης, 2310 492700,710): Συμμετοχή στη δημιουργική δραστηριότητα-εικαστική έκφραση

Η μετάβαση των συμμετεχόντων από το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή θα γίνει με δικό τους μεταφορικό μέσο.

 

Σχεδιασμός – Υλοποίηση

Χριστίνα Μαβίνη & Βίλλυ Πολυζούλη, Επιμελήτριες Εκπαίδευσης, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Christine Willis, εικαστικός, κεραμίστρια, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Κεραμικής, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή

 

 

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), διοργανώνεται από το MOMus και υλοποιείται από το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Χρήσιμες πληροφορίες

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Ώρα: 10.00 – 14.00

Ηλικίες: 08-88 ετών

Όριο συμμετεχόντων: 25 άτομα

Δωρεάν συμμετοχή.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310 240002 (εσωτ. 01, Τρίτη-Κυριακή 11:00-17:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Εγνατίας 154, 54621, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 240002

Προβολή στους Χάρτες Google

Λεωφορεία: 02,03,05,06,07,08,10,11,12,14,17,27,31,33,39,54,58,78 & Πολιτιστική γραμμή Νο 50 στη διαδρομή «Θεσσαλονίκη με μια βόλτα»

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.