Family Conceρt #14: Qanun / Voice / Lavta muzike – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Family Conceρt #14: Qanun / Voice / Lavta muzike

Το «Family Conceρt» καλωσορίζει την καινούργια χρονιά σε έναν από τους ωραιότερους χώρους της Θεσσαλονίκης, το καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας. Στο λιμάνι της πόλης, υποδέχεται τρεις νέους μουσικούς που θα παίξουν για το κοινό σμυρνέικα και μικρασιάτικα τραγούδια. Στο κανονάκι θα είναι ο Βασίλης Ζιγκερίδης, στη λάφτα ο Ιάκωβος Μωυσιάδης και στο τραγούδι η Ζωή Κελεσοπούλου. Οι τρεις μουσικοί με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συμπράττουν για πρώτη φορά για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα αποτελούμενο από τραγούδια της παράδοσης του καφέ αμάν και παραδοσιακούς σκοπούς από Μικρά Ασία και Σμύρνη. Από το «Μενεξέδες και ζουμπούλια» μέχρι τη «Μισιρλού», η διάθεση και ο τρόπος αντιμετώπισης του ρεπερτορίου είναι πότε αυθεντικός και πότε πειραματικός, φιλτράροντας το ήδη υπάρχον υλικό από μια πιο φρέσκια ματιά.

 

Το Family Conceρt #14: Qanun / Voice / Lavta muzike θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2020 στο καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 12 το μεσημέρι.

 

Οι μουσικοί

O Βασίλης Zιγκερίδης ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην κατεύθυνση ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με ειδίκευση στο κανονάκι με διδάσκουσα την Α. Ζαχαριάδου.

Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και αυτές με τους Νίκο Ξυδάκη, Γιάννη Διονυσίου, Ματούλα Ζαμάνη, Christos el Papadopoulos quintet, ex Silentio, Latinitas nostras, Ορχήστρα δωματίου Contra tempo και χορωδιακό σύνολο voici contra tempo, Ηλιοδρόμιο, Alenti quintet, Γιάννης Παπαγεωργίου, Ρεβάνς, Dilek Koc, κ.α.

Η Ζωή Πατίνη-Κελεσοπούλου αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μαθήτρια του Σωκράτη Σινόπουλου, του Τάκη Μπάρμπα και του Μάρκου Σκούλιου στα Παραδοσιακά Κρουστά και στα Θεωρητικά της Μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου, έχει συναντηθεί με αξιοσημείωτους συνθέτες μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Σιγανίδης, ο Ross Daly, ο Αντώνης Απέργης και ο Yurdal Tokcan.

Ο Ιάκωβος Μωυσιάδης σπούδασε Μουσική Παιδαγωγική και Ψυχολογία της Μουσικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου στην Κέρκυρα. Σπουδάζει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Μουσικές Τέχνες» στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην κατεύθυνση Ελληνική Παραδοσιακή (Δημοτική) Μουσική, με ειδίκευση στο Τρίχορδο Μπουζούκι.

Παίζοντας μπουζούκι και πολίτικο λαούτο, έχει συμμετάσχει σε δισκογραφικές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές και έχει συνεργαστεί με πολλά μουσικά σχήματα, κάνοντας εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Ο χώρος

Στο συγκεκριμένο χώρο, σίγουρα ξεχωρίζει το μεγάλο τζάμι που μπορεί κανείς να αγναντέψει τη θέα. Πρόκειται για το καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας, όπου στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο της Αποθήκης Α’ του λιμανιού που βρίσκεται στην προβλήτα Α’. Το κτίριο χτίστηκε το 1910 με σχέδια του Αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο και είναι χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής μορφολογίας που επικράτησε στην Ευρώπη, στα βιομηχανικά κτίρια του τέλους του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα.

Τα muzike. family concerts είναι μια σειρά από συναυλίες για γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους και φίλους που θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους, ακούγοντας ζωντανή μουσική.

Σε διάφορους χώρους της πόλης, χωρίς να χρειάζεται να προβληματιστούν για τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που συναντάει κανείς έχοντας μικρό παιδί ή βρέφος σε μια αίθουσα συναυλιών, απολαμβάνουν ποιοτικό και ξέγνοιαστο χρόνο μαζί. Κάθε συνάντηση και διαφορετικό μέρος, κάθε συνάντηση και διαφορετική μουσική εξερεύνηση.

Τα παιδιά μπορούν να κλάψουν, να γελάσουν, να θηλάσουν, να εκφραστούν όπως αισθάνονται. Οι καλλιτέχνες είναι έτοιμοι να δεχθούν την περιέργεια των μικρών ακροατών και οι χώροι είναι ασφαλείς ώστε τα παιδιά να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα ανάλογα με τη διάθεση, τις ανάγκες και τη φαντασία τους.

 

Γιατί οργανώνονται τα family conceρts;

Η ιδέα προέκυψε όταν έγινε αντιληπτό ότι οι αίθουσες συναυλιών δεν είναι φιλικές για όλη την οικογένεια και τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ποιοτικές συναυλίες μουσικής.

Με το muzike. family conceρts δημιουργούνται χώροι και καταστάσεις στις οποίες γονείς, φίλοι, φροντιστές και παιδιά μπορούν να απολαύσουν μια συναυλία χωρίς τα γνωστά όρια των πολιτιστικών θεσμών. Παράλληλα τα μωρά μπορο΄υν να εκτεθούν άφοβα σε μουσικά όργανα και καλλιτεχνικά έργα από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους .

Το muzike. family conceρts είναι μια αρχή για να διευρυνθούν οι επιλογές των ανθρώπων με παιδιά στην πόλη μας.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.facebook.com/muzike.thessaloniki

 

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Αν και οι συναυλίες έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, έχουν έξοδα τα οποία πρέπει να καλυφθούν και για το λόγο αυτό υπάρχει εισιτήριο. Παρόλα αυτά αν πραγματικά δεν έχετε τη δυνατότητα να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή, επικοινωνήστε με την ομάδα και θα το φροντίσουν γιατί πιστεύουν ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ισότιμη ευκαιρία στη διασκέδαση μέσω της τέχνης.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Ώρα: 12.00

Οι συναυλίες διαρκούν μια ώρα.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές σε εγκύους και σε όσους συνοδεύονται από παιδιά.

Τιμή εισιτηρίου: Δωρεάν έως 6 ετών, 10€ / ενήλικες, 5€ / άνω των 6 ετών

Oι θέσεις είναι περιορισμένες.

Για κρατήσεις και οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε στο Facebook messenger του muzike, στο muzike.thessaloniki@gmail.com ή καλέστε στο τηλ. 694 6854375.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.