Family Conceρt #12: Saxophone / Kamancheh / Percussions muzike – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Family Conceρt #12: Saxophone / Kamancheh / Percussions muzike

Το Family Conceρt #12: Saxophone / Kamancheh / Percussions muzike θα βρεθεί στις 10 Νοεμβρίου στην Αίθουσα 57 της Χ.Α.Ν.Θ.

Οι μουσικοί James Wylie και Κωστής Πουλιανάκης θα είναι στη συναυλία Νοεμβρίου του muzike. family conceρts. Το πρόγραμμά τους αποτελείται από κομμάτια της παραδόσης του Ιράν, της Αρμενίας και της Ελλάδας. Θα ακουστούν διάφορα μουσικά όργανα αυτών των τόπων όπως το καμαντσέ και το σετάρ, καθώς και μια καινούργια προσέγγιση στην τροπική μουσική με το σαξόφωνο. Το μελωδικό κομμάτι της συναυλίας θα συνοδευτεί από διαφορά κρουστά της Μεσογείου και της Ανατολής, όπως το μπεντίρ και το τόμπακ.

 

Οι μουσικοί

Ο James Wylie, μουσικός και συνθέτης με διεθνή καριέρα, μεγάλωσε στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε απο πολύ νωρίς  με πιάνο και βιολί και κατέληξε στο σαξόφωνο, μελετώντας την jazz και την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική. Σαν performer έχει βραβευτεί με σημαντικά βραβεία και υποτροφίες από φορείς όπως οι «NRW KULTURsekretariats», «Aotea Performing Arts Trust» και «Woolf Fisher Trust».

Συνέχισε τις σπουδές του στο New England Conservatory της Βοστώνης όπου και αποφοίτησε το 2010 με Masters of Music in Jazz Performance. Έχει διδαχθεί μουσική απο γνωστούς διεθνείς μουσικούς ενώ έχει εμφανιστεί με τους Gunther Schuller, Σωκράτης Σινόπουλος, Γιάννης Αγγελάκας, Χάρης Λαμπράκης, Θύμιος Ατζακάς, Αντώνης Ανισέγκος, Μιχάλης Σιγανίδης, Hayden Chisholm, Evan Parker, Max Andrzjewski, Elias Stemeseder, Sam Rivers, Wayne Shorter. Τα μουσικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξερεύνηση των μικροτόνων (microtonality) , της τροπικότητας και τις εφαρμογές τους στα πνευστά όργανα. Έχει εμβαθύνει στη σπουδή των overtones και “just” συστημάτων κουρδίσματος, αναπτύσσοντας μία προσωπική γλώσσα αυθόρμητης σύνθεσης στη μουσική πράξη του σαξοφώνου. Παράλληλα είναι ενεργός – εκπαιδευτικά και εκτελεστικά – στο χώρο της jazz, του αυτοσχεδιασμού, της σύγχρονης λόγιας μουσικής και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις δημιουργικές προσεγγίσεις των λαϊκών παραδόσεων της Τουρκίας, του Ιράν, της Ελλάδας, της Αρμενίας, και της Εγγύς Ανατολής. Ακόμα και σήμερα παρακολουθεί μαθήματα καμαντσέ με τους Pouya Khoshravesh, Persian Radif και Sina Danesh.

 

Ο Κωστής Πουλιανάκης γεννήθηκε στην Κρήτη και το ταξίδι του στη μουσική ξεκίνησε στην ηλικία των 8 ετών με τη κλασική κιθάρα. Πολύ αργότερα, στην πόλη της Βαρκελώνης, ήρθε σε επαφή με τα κρουστά και με την επιστροφή του στην Ελλάδα ξεκίνησε μαθήματα παραδοσιακών κρουστών και βυζαντινής μουσικής.

Στην Κρήτη ξεκίνησε να παρακολουθεί σεμινάρια από τον παγκοσμίου φήμης περκασιονίστα Zohar Fresco στη μουσική σχολή Λαβύρινθος, μελετώντας όργανα όπως το νέυ, το καβάλ, η λάφτα, το μπεντίρ, το τόμπακ, η νταραμπούκα κ.α.

Από το 2009 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Μ.Ε.Τ) το μάθημα των παραδοσιακών κρουστών και της Ρυθμικής Πρακτικής. Το 2014 εγγράφηκε στη Μουσική Ακαδημία Κόνταρτς στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, όπου έκανε μεταπτυχιακό στο τμήμα της μουσικής του κόσμου (world music department).

 

Η Χ.Α.Ν.Θ

Η Χ.Α.Ν.Θ. στεγάζεται σε ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της Θεσσαλονίκης. Το Μέγαρο της Χ.Α.Ν.Θ., βασίζεται στη μελέτη και τα σχέδια του αρχιτέκτονα Μαρίνου Δελλαδέτσιμα, και το συνολικό εμβαδόν των χώρων του είναι περίπου 7.500τμ. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε το 1924 και η διαδικασία ανέγερσης ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα, το 1934.

Το κτήριο εντάσσεται αρχιτεκτονικά στη νεοκλασική περίοδο της δεκαετίας του 1920 όπου συναντιούνται οι μορφολογικές επιρροές του Γάλλου αρχιτέκτονα Έρνεστ Εμπράρ, η νεοαποικιακή αρχιτεκτονική καθώς και το βυζαντινό στοιχείο. Το μέγαρο εντάσσεται ομαλά στο νέο αστικό αρχιτεκτονικό ιδίωμα που απέκτησε η Θεσσαλονίκη κατά την ανασυγκρότησή της μετά την πυρκαγιά του 1917. Στις εγκαταστάσεις της φιλοξενεί πολυάριθμα προγράμματα εκγύμνασης, εκπαιδευτικά εργαστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων καθώς και παιδικό σταθμό και Νηπιαγωγείο.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, 11 π.μ.

Χ.Α.Ν.Θ., Αίθουσα 57 (3ος όροφος)

Τιμή εισιτηρίου: Δωρεάν έως 6 ετών, 10€ / ενήλικες, 5€ / άνω των 6 ετών

Oι θέσεις είναι περιορισμένες.

Για κρατήσεις και οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε στο Facebook messenger του muzike, στο muzike.thessaloniki@gmail.com ή καλέστε στο τηλ. 694 6854375.

Οι συναυλίες διαρκούν μια ώρα.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές σε εγκύους και σε όσους συνοδεύονται από παιδιά.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

ΧΑΝΘ

Νικολάου Γερμανού 1, 54621, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 241007

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.