Family Conceρt #09: Experimental Piano muzike – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Family Conceρt #09: Experimental Piano muzike

Στο Family Conceρt 09: Experimental Piano muzike, η Δανάη Στεφάνου ξεκινώντας με το έργο «In a Landscape» του John Cage (1948), θα παίξει μια σειρά από ατμοσφαιρικούς αυτοσχεδιασμούς στο εσωτερικό και τα πλήκτρα του πιάνου, βασισμένη σε πειραματικές συνθέσεις των Eva Maria Houben, Alison Knowles, Manfred Werder, Mieko Shiomi και Takehisa Kosugi.

Τι ήχοι μπορεί να κρύβονται στο εσωτερικό ενός πιάνου; Πώς μπορεί ένα όργανο δωματίου να μας ταξιδέψει σε μακρινά μουσικά περιβάλλοντα; Τι συμβαίνει όταν ένα μουσικό κομμάτι δεν έχει γραφτεί ολόκληρο από πριν, αλλά φτιάχνεται σε πραγματικό χρόνο, από εμάς που το ακούμε;

“Η πειραματική μουσική” γράφει ο συνθέτης John Cage το 1955, “είναι μια πράξη της οποίας το αποτέλεσμα είναι άγνωστο”. Αυτό που θα ακουστεί καθορίζεται ζωντανά, την ώρα της συναυλίας. Σ’ένα πειραματικό κομμάτι μουσικής “χωράνε” όλοι οι ήχοι του δωματίου, και των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Ακόμη και ήχοι που έρχονται απ’έξω, ή προκύπτουν κατά λάθος.

Λίγα λόγια για τη μουσικό

Η Δανάη Στέφανου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ, όπου διδάσκει μαθήματα ιστορίας, αισθητικής & ερμηνείας σύγχρονης μουσικής, ενώ παράλληλα συντονίζει την Ομάδα Critical Music Histories, τα Σύνολα Πειραματικής και Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής και το διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα noise:muse σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά τα βιβλία «Πειραματική Μουσική» του Michael Nyman (Eκδόσεις Οκτώ, 2012), και «Η Πειραματική Μουσική Μετά το 1970» της Jennie Gottschalk (υπό έκδοση). Μαζί με τον Γιάννη Κοτσώνη, είναι μέλος του αυτοσχεδιαστικού ντουέτου acte vide, και συνιδρύτρια / καλλιτεχνική υπεύθυνη των Ηχητικών Συναντήσεων Σύρου, ενός προγράμματος επιτόπιας καλλιτεχνικής έρευνας & εκπαιδευτικών δράσεων με επίκεντρο τον ήχο και την ακρόαση. Οι εξερευνήσεις της στο εσωτερικό του πιάνου έχουν χαρακτηριστεί ως σύνθεση σε πραγματικό χρόνο “χωρίς δίχτυ ασφαλείας”.

Ο χώρος που θα φιλοξενήσει τη συναυλία του Απριλίου είναι «Το αβγό – του μουσικού χωριού», ένας από τους πιο αγαπημένους δημιουργικούς πυρήνες στην πόλη. Το «αβγό» είναι ένας πρώην βιοτεχνικός, ενιαίος χώρος 150 τετραγωνικών μέτρων που έχει ανακαινιστεί για να φιλοξενεί εργαστήρια, ζωντανές μουσικές ακροάσεις και ποικίλες ομαδικές δράσεις. Είναι ένα μέρος όπου εκκολάπτονται νεογνές μουσικές ιδέες και σύγχρονα εκπαιδευτικά μοντέλα καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής και της εαρινής περιόδου, πάντα σε διάδραση με τα project και τις κατευθύνσεις του «Μουσικού Χωριού».

Τα muzike. family concerts είναι μια σειρά από συναυλίες για γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους και φίλους που θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους, ακούγοντας ζωντανή μουσική.

Σε διάφορους χώρους της πόλης, χωρίς να χρειάζεται να προβληματιστούν για τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που συναντάει κανείς έχοντας μικρό παιδί ή βρέφος σε μια αίθουσα συναυλιών, απολαμβάνουν ποιοτικό και ξέγνοιαστο χρόνο μαζί. Κάθε συνάντηση και διαφορετικό μέρος, κάθε συνάντηση και διαφορετική μουσική εξερεύνηση.

Τα παιδιά μπορούν να κλάψουν, να γελάσουν, να θηλάσουν, να εκφραστούν όπως αισθάνονται. Οι καλλιτέχνες είναι έτοιμοι να δεχθούν την περιέργεια των μικρών ακροατών και οι χώροι είναι ασφαλείς ώστε τα παιδιά να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα ανάλογα με τη διάθεση, τις ανάγκες και τη φαντασία τους.

 

Γιατί οργανώνονται τα family conceρts;

Η ιδέα προέκυψε όταν έγινε αντιληπτό ότι οι αίθουσες συναυλιών δεν είναι φιλικές για όλη την οικογένεια και τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ποιοτικές συναυλίες μουσικής.

Με το muzike. family conceρts δημιουργούνται χώροι και καταστάσεις στις οποίες γονείς, φίλοι, φροντιστές και παιδιά μπορούν να απολαύσουν μια συναυλία χωρίς τα γνωστά όρια των πολιτιστικών θεσμών. Παράλληλα τα μωρά μπορο΄υν να εκτεθούν άφοβα σε μουσικά όργανα και καλλιτεχνικά έργα από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους .

Το muzike. family conceρts είναι μια αρχή για να διευρυνθούν οι επιλογές των ανθρώπων με παιδιά στην πόλη μας.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.facebook.com/muzike.thessaloniki

Χρήσιμες πληροφορίες

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Ώρα: 11.00

Οι συναυλίες διαρκούν μια ώρα.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές σε εγκύους και σε όσους συνοδεύονται από παιδιά.

Oι θέσεις είναι περιορισμένες.

Τιμή εισιτηρίου: Δωρεάν έως 6 ετών, 10€ / ενήλικες, 5€ / άνω των 6 ετών

Για κρατήσεις και οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε στο facebook messenger του muzike, στο muzike.thessaloniki@gmail.com ή καλέστε στο τηλ. 694 6674656.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Το αβγό

Βαλαωρίτου 4, 8ος Όροφος, 54626, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 6973578422 Δευτέρα – Παρασκευή // 16:00 – 19:00

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.