Αντιμετωπίζοντας τις ψευδείς ειδήσεις – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Αντιμετωπίζοντας τις ψευδείς ειδήσεις

Οδηγός για οικογένειες

Το Goethe-Institut Thessaloniki στο πλαίσιο του προγράμματος “Fakeless” και της έκθεσης για την εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο ΜεταΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, Διαχείρισης Πληροφοριών και Δεδομένων (MetaDATA LAB) του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, προσκαλούν όλες τις οικογένειες την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 στο εργαστήριο «Αντιμετωπίζοντας τις ψευδείς ειδήσεις: Οδηγός για οικογένειες».

Το εργαστήριο θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για οικογένειες να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν σχετικά με τον κόσμο των μέσων ενημέρωσης και την ανάγκη για κριτική σκέψη. Κατά τη διάρκειά του θα εξεταστεί η έννοια των ψευδών ειδήσεων και ο τρόπος που επηρεάζουν αυτές τις οικογένειες και την κοινωνία γενικότερα.

Μέσα από απλά παραδείγματα θα συζητηθεί η σημασία της κριτικής σκέψης και του γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης, για την αναγνώριση και αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων.
Οι συμμετέχοντες/-ουσες θα μάθουν μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, τεχνικές για την αναγνώριση των ψευδών ειδήσεων, τη χρήση εργαλείων επαλήθευσης ψευδών ειδήσεων και τη σημασία της αξιόπιστης ενημέρωσης.

Το εργαστήριο θα προωθήσει τέλος, τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης, προσφέροντας έναυσμα αλλά και εργαλεία για περαιτέρω μάθηση και πρακτική εφαρμογή των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν.

 

Εμψύχωση εργαστηρίου:

Ανθή Μπάλιου: Βιβλιοθηκονόμος, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, Διδάσκουσα-Ακαδημαϊκή Υπότροφος στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, ΔΙΠΑΕ

Dr Εμμανουήλ Γαρουφάλλου: Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής Ερευνητικού Εργαστηρίου MetaDATA, και Διευθυντής Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών, Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

 

 

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Fakeless θα βρείτε ΕΔΩ.

Χρήσιμες πληροφορίες

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Ώρα: 18.00 – 20.00

Το εργαστήριο απευθύνεται σε οικογένειες, γονείς, γιαγιάδες, παππούδες μαζί με τα παιδιά τους ηλικίας 11 – 14 ετών και θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, με απαραίτητη προεγγραφή έως 01.04.24 μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 2310 889585

Ο αριθμός συμμετοχών είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Goethe-Institut Thessaloniki

Γερμανικό Ινστιτούτο

Βασιλίσσης 'Ολγας 66, 54642, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 889610

Email: info-thessaloniki@goethe.de

Links: Website, Facebook, Twitter

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.