για όλη την οικογένεια – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Εθνικό Θέατρο της Βαρσοβίας: Ωραία Κοιμωμένη

Η «Ωραία Κοιμωμένη» είναι η ομορφότερη ιστορία αγάπης του κλασικού μπαλέτου, το πιο συναρπαστικό έργο αναζήτησης της αληθινής αγάπης. Η εμπνευσμένη μουσική του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και η αξεπέραστη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, με υπέροχα σκηνικά και κοστούμια εποχής, θα ξαναδώσουν στην «Ωραία Κοιμωμένη» τη διαχρονική της λάμψη σε μια μοναδική καλλιτεχνική συνάντηση με μεγάλα αστέρια του Εθνικού Θεάτρου της Βαρσοβίας.

 

Βασισμένη στο παραμύθι του Καρόλου Περό, η «Ωραία Κοιμωμένη» δικαιολογεί τη φήμη της πιο συγκινητικής ιστορίας του κλασικού μπαλέτου. Πρωταγωνίστρια η Chinara Alizade, αρχιχορεύτρια του Εθνικού Θεάτρου της Βαρσοβίας. Το πρότζεκτ είναι της Νίνα Αβράμενκο, πρώην χορεύτριας του Θέατρου Μπολσόι.  

Η νεογέννητη Πριγκίπισσα, δηλαδή η Πριγκίπισσα Αυγή, υποδέχτηκε στο παλάτι, στην προς τιμήν της γιορτή, τις εφτά Μοίρες για να της ευχηθούν: της Ομορφιάς, της Ευγένειας, της Τρυφερότητας, της Γενναιοδωρίας, του Θάρρους, της Εργατικότητας, της Καλοσύνης.

Πριν όμως της ευχηθεί η έβδομη Μοίρα, η γριά μάγισσα, που δεν είχε προσκληθεί στη γιορτή, καταράστηκε την Πριγκίπισσα να πεθάνει στα δέκατα έκτα γενέθλιά της, αφού τρυπηθεί από ένα αδράχτι. Τελικά όμως, η έβδομη Μοίρα αντιστάθηκε και νίκησε την κατάρα της μάγισσας. Έτσι, επικράτησε το Καλό, έζησε η Πριγκίπισσα και η ευδαιμονία επέστρεψε στο Βασίλειο.

Η «Ωραία Κοιμωμένη» πάντα αποτελούσε πηγή έμπνευσης για όλες τις γενιές των χορευτών και χορογράφων. Σε κάθε κίνηση, σε κάθε σκηνή, σε κάθε πράξη του έργου αποτυπώνεται η διαχρονικότητα των συναισθημάτων και η ομορφιά του κλασικού μπαλέτου. Αυτής που θα φωτίσουν καταξιωμένοι χορευτές του Εθνικού Θεάτρου της Βαρσοβίας.

Τα χρυσά κλαδιά

Η ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» έπειτα από την κωμωδία «Ημερολόγιον Ντελίβερι», παρουσιάζει την παράσταση «Τα χρυσά κλαδιά», ένα έργο για όλη την οικογένεια, βασισμένο στο ομώνυμο λαϊκό παραδοσιακό παραμύθι από τη Σκύρο.

Πρόκειται για μία διαδραστική παράσταση που ανατρέπει την εικόνα για τους ήρωες και τις βασιλοπούλες.

Το έργο

Ένα νεαρό αγόρι ξεφεύγει από το προστατευμένο περιβάλλον της μητέρας και του τόπου του και τολμά να μπει στο περιβόλι του δράκου ξεκινώντας έναν δρόμο που δεν έχει γυρισμό. Ο ήρωας πραγματοποιεί ένα ταξίδι σε έναν άγνωστο μαγικό κόσμο, αναζητώντας την έμορφη του κόσμου που ζει στα Χρυσά Κλαδιά. Με τη συνδρομή ενός μαγικού βοηθού,  του αλόγου που μιλεί, θα ξεπεράσει κινδύνους και δοκιμασίες και θα καταφέρει να ολοκληρώσει την περιπέτεια του, που δεν είναι άλλη από την ίδια την ενηλικίωση. 

Μία συναρπαστική περιπέτεια για τον έρωτα και τη φιλία, ένα ταξίδι ενηλικίωσης, γεμάτο ποιητικές εικόνες και συμβολισμούς, που συγκινεί όλες τις ηλικίες.

Η παράσταση

Χρησιμοποιώντας τεχνικές αφήγησης και σωματικού θεάτρου, βιντεοπροβολές και παιχνίδια με τη σκιά και το φως, η ομάδα των τριών ηθοποιών-εμψυχωτών πλάθει μία διαδραστική παράσταση υψηλής αισθητικής και παιδαγωγικής αξίας. Μετά την παράσταση ακολουθεί βιωματικό εργαστήριο εστιασμένο στα έμφυλα στερεότυπα.

Η παράσταση πραγματοποιείται με την  οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Λίγα λόγια για την ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα»

Η ομάδα Άνθρωπος στη Θάλασσα δραστηριοποιείται στις παραστατικές τέχνες από το 2010. Η ευαισθητοποίηση του κοινού σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η άρση των στερεοτύπων, η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, η φωνή στον αδύναμο και τον καταπιεσμένο ορίζουν αυτό που σημαίνει για μας το θέατρο: μία σχεδία για τον άνθρωπο στη θάλασσα.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου

Σκηνικά – Κοστούμια – Video: Εύα Κουρελιά

Μουσική: Δημήτρης Μητσιόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμού: Βαλάντης Νέστωρας

 

Παίζουν και εμψυχώνουν: 

Μύριαμ-Σοφία Αρτζανίδου

Άννα Μαντά

Μάριος Μεβουλιώτης

 

Παραγωγή: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΜΚΕ

Εργαστήρι χαρταετού (μηχανική + τέχνη)

Καθαρά Δευτέρα χωρίς χαρταετό δεν γίνεται!

Γιατί πετάνε οι χαρταετοί; Πόσα είδη υπάρχουν και πώς κατασκευάζονται; Διαλέξτε τον δικό σας αγαπημένο, κατασκευάστε τον και ετοιμαστείτε για την απογείωση. Όλα τα υλικά και τα εργαλεία, που θα χρειαστείτε, θα είναι στη διάθεσή σας. Εσείς βάλτε τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τα χέρια σας. Εμείς θα είμαστε εκεί για να σας διευκολύνουμε, όταν και όσο το χρειαστείτε!

Βίνσεντ

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου και ώρα 17.30 η εταιρεία θεατρικών δραστηριοτήτων BILULU παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση ΒΙΝΣΕΝΤ.

Η ιστορία της παράστασης ξεπήδησε από δέκα διάσημους πίνακες του μεγάλου ζωγράφου ΒΙΝΣΕΝΤ ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ κι έχει ήρωα τον ίδιο. Ο Βίνσεντ ένα μικρό αγόρι από ένα χωριό της Ολλανδίας, αποφασίζει να το σκάσει από το σπίτι και να γνωρίσει τον κόσμο. Στο δρόμο του συναντά την Αλίκη και τα δύο παιδιά ξεκινούν ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, προκειμένου να βρουν και να πάρουν πίσω τις ψυχές των πατατοφάγων από τον πανίσχυρο μάγο Μπαντουίν και την μάγισσα Λοντρίν. Η ελεημοσύνη, η συμπόνια, το θάρρος, η αλληλεγγύη, η αγάπη για τους κοπιώντες, που χαρακτήριζαν ως άνθρωπο τον Βαν Γκογκ παρουσιάζονται ως αρετές των ηρώων του παραμυθιού.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με τα γραφεία του συλλόγου στο 2310 407433.

Έκθεση αφίσας: Komplett Kafka

Μια βιογραφία σε κόμικς του Nicolas Mahler

Με αφορμή το επετειακό έτος 2024 για τον Φραντς Κάφκα, παρουσιάζεται η έκθεση αφίσας Komplett Kafka σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Nicolas Mahler και το Literaturhaus Stuttgart (Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγκάρδης).

Ο Φραντς Κάφκα δεν ήταν μόνο συγγραφέας, είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο: «Εγώ, κορίτσι μου, υπήρξα μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο», έγραφε εν μέρει ειρωνικά αλλά και με κρυφή περηφάνια το 1913 στην αιώνια αρραβωνιαστικιά του, τη Φελίτσε Μπάουερ, για τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες.

Τα σχέδια που σκάρωνε του έδιναν κάποτε «μεγαλύτερη ικανοποίηση από κάθε τι άλλο», αναφέρει κάπου. Τι πιο ταιριαστό, λοιπόν, από το να τιμηθεί η επέτειός του με μια βιογραφία σε κόμικ, σχεδιασμένη μάλιστα από τον Nicolas Mahler, του οποίου τα σκίτσα έχουν ένα εξίσου μινιμαλιστικό ύφος;

Ο Μάλερ αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με τρόπο απαράμιλλα πνευματώδη και καυστικό, ενώ δεν διστάζει να αγγίξει και ορισμένα μεγάλα ερωτήματα: Γιατί απέτυχε το σχέδιο του Κάφκα να συντάξει μια σειρά φτηνών ταξιδιωτικών οδηγών; Ποιος έγραψε τη συνέχεια ενός από τα σημαντικότερα βιβλία του με τίτλο «Η επαναμεταμόρφωση του Γκρέγκορ Σάμσα»; Και τι κρύβεται πίσω από την ιστορία με τη «λευκή σκλάβα»; Απαντήσεις στα παραπάνω και άλλα πολλά θα βρείτε στο Komplett Kafka. (Πηγή: Εκδόσεις Suhrkamp)

 

Λίγα λόγια για τον Nicolas Mahler

Ο Nicolas Mahler γεννήθηκε το 1969 στη Βιέννη, όπου ζει και εργάζεται ως σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος. Κόμικς και γελοιογραφίες του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά όπως Die Zeit, NZZ am Sonntag, την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine και το σατιρικό περιοδικό Titanic. Για το ευρύτατο έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων το βραβείο Max und Moritz ως ο «καλύτερος γερμανόφωνος καλλιτέχνης κόμικς» το 2010, το βραβείο Literaturhäuser το 2015 και το βραβείο Sondermann το 2019. Ο Mahler είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής για την Ποίηση στη Βιέννη.

 

O Ακροβάτης – H ώρα του Variete

Πρεμιέρα: Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στις 19.30

O Ακροβάτης, το μοναδικό Βαριετέ Τσίρκο της ομάδας “Μονόκυκλο” επιστρέφει για 5η χρονιά στο Θέατρο Σοφούλη.

Κάθε χρόνο την περίοδο του καρναβαλιού οι τέχνες του τσίρκο έχουν την τιμητική τους και μικροί και μεγάλοι γεμίζουν το Θέατρο Σοφούλη για το πιο κεφάτο αποκριάτικο πάρτι της πόλης.

Και αυτή τη φορά το Βαριετέ θα πλαισιώσουν εναέριες ακροβάτισσες, μάγοι, ζογκλέρ αλλά και τραγουδιστές με ολων των ειδών τα μουσικά όργανα, όλες και όλοι καλλιτέχνες της πόλης μας με μοναδικά ταλέντα. Ένα show που συνδυάζει θεατρικό παιχνίδι, εναέρια ακροβατικά, ζογκλερικά, χορό, μαγικά και ζωντανή μουσική, όλα αυτά σε συνεχή επαφή και διάδραση με το κοινό.

 

Λίγα λόγια για αυτό το Βαριετέ

Τα Βαριετέ είναι παραστάσεις που συνδυάζουν πολλές διαφορετικές τέχνες, οι οποίες παρουσιάζονται επί σκηνής πάντα με τους πιο ευφάνταστους και εναλλακτικούς τρόπους.
Ο παρουσιαστής αναλαμβάνει δράση και παρουσιάζει τους καλλιτέχνες, χωρίς ποτέ να ξέρει κανείς που θα τον οδηγήσουν οι περιπέτειες που μπλέκεται.
Φορέστε τις αποκριάτικές στολές σας και ελάτε να δείτε τι θα συμβεί σε αυτό το Βαριετέ.
Μήπως θα γίνεις και εσύ ένας καλλιτέχνης στη σκηνή;

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Καπρίτσιος – Μαριάνθη Μότα

Σενάριο – σύλληψη: Μονόκυκλο

Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

Παίζουν σε διαφορετικές εμφανίσεις: Κλόουν Μάγος Μαρμέλο, Εναέριες Ακροβατισες: Αθηνά Μέλιου, Βέφα Μπουλγκαρέτση, Mackenzie Baert & οι Drops Circus House, AcroKuKu – ακροβατικό ζευγάρι – Νίνα Σαββίδη & Ben Walker, Pafi – Ζωντανή μουσική με αυθεντικά τραγούδια του Pafi, Βέρα Βασιλειάδου – Ζογκλερικά και Ακροβατικά, Kunia Cultural Hub – Swing Dance , Όλγα Κουλτούκη – ακροβατικά εδάφους /κατακόρυφα

 

Ένα Βήμα Τη Φορά Τhe Musical

Ένα Μουσικό έργο Αυτογνωσίας αφιερωμένο στα συναισθήματα

 

Η παράσταση “Ένα Βήμα Τη Φορά Τhe Musical”, η αυθεντική Ελληνική all family musical δημιουργία της Μαρίας Στεφάνου, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της δημιουργού, σε πρωτότυπη μουσική και στίχους της ίδιας έρχεται για μία ακόμη παράσταση για το κοινό την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, στις 12.30 στο Ράδιο Σίτυ.

Το musical που έχει ξεπεράσει τις 200 παραστάσεις και τους 45.000 θεατές επιστρέφει για 7η συνεχόμενη χρονιά στην Θεσσαλονίκη! Μια παράσταση εγκεκριμένη από ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους για όλη την οικογένεια που έχουν αγαπήσει και παρακολουθήσει σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

To μουσικό παραμύθι είναι το “περπάτημα” ενός κοριτσιού προς την ενηλικίωση και την αγάπη εαυτού, μέσα από το δρόμο των συναισθημάτων, τον φόβο, τον θυμό, τη ζήλια, τον ανταγωνισμό, τα πρέπει, το θέλω, το μου αρέσει, την ευθύνη της. Ένα τρυφερό, μοντέρνο και άκρως επίκαιρο musical για τη ζωή και τις μεγάλες, άλλα τόσο απλές αλήθειες της διαδρομής μας προς εμάς.

Ο “δρόμος” των ανθρώπων έχει μετατραπεί σε αγώνα και το φαβορί της κούρσας, η μικρή Ερμιόνη, προσπαθώντας να βγει πρώτη, σκοντάφτει, χάνει την πρωτιά και τη γη κάτω απ’ τα πόδια της. Μένει μόνη. Στο δρόμο της εμφανίζεται ένας “περαστικός”, απ’ αυτούς που όλοι έχουμε ανάγκη όταν σκοντάφτουμε. Την πιάνει απ’ το χέρι και περπατάει πλάι της, μαθαίνοντας της ό,τι χρειάζεται για να σταθεί πρώτη φορά στα πόδια της.

Γέλιο, συγκίνηση, χαρά, λύτρωση, πολύ χορό και μελωδίες ψυχής. To κάθε κομμάτι της διαδρομής έχει να μας δώσει άλλο δώρο, μέσα από swing, jazz, pop, waltz, latin και rock‘n’roll ρυθμούς. Τραγούδια γραμμένα για την κάθε ηλικία, το κάθε μάθημα και συναίσθημα που έχει να περπατήσει η Ερμιόνη, μέχρι να αφήσει όλες τις αποσκευές και με ελεύθερα χέρια πια, να αγκαλιάσει τον εαυτό της.

 

Λίγα λόγια τη δημιουργό

Η Θεσσαλονικιά Musical Performer και θεατρική παραγωγός Μαρία Στεφάνου, είναι μία πολυτάλαντη και πολύπλευρη καλλιτέχνης, συγγραφέας, σκηνοθέτης, χορογράφος, συνθέτης και στιχουργός, με σπουδές χορού και τραγουδιού στην Ελλάδα (Σχολές Χορού Καφαντάρη) και το εξωτερικό (Arts Educational School of London, Pinapple Studios, SDK της Τσεχίας).

Έχει υπογράψει χορογραφικά και συμμετάσχει σε αγαπημένες μουσικές παραγωγές του  Regency Casino of Thessaloniki, όπως το “Σαν κάποιος Θίασος” με τον Τάκη Ζαχαράτο (2015-2016), “Το πρώτο μας Πάρτυ” του Μάκη Δελαπόρτα (2016-2017), “Ένας Ουρανός μ’ Αστέρια”, “I Have A Dream The Musical” και “Dorian Gray The Musical” της Άντας Τσεσμελή – Edwards (2014-2016). Το συγγραφικό και σκηνοθετικό ντεμπούτο της το έκανε το 2014 με τις “Πριγκίπισσες The Musical”, σε έμπνευση και μουσική επιμέλεια του μαέστρου Σπύρου Ρασσιά στο French Keys Jazz Club Θεσσαλονίκης, το οποίο αγαπήθηκε και μέτρησε 22 sold out παραστάσεις. Μετά από αναρίθμητες συμμετοχές της σε αντίστοιχες μουσικές παραγωγές, όπως το “Alexander The Great Rock Opera” του Κωνσταντίνου Αθυρίδη, τα “Λάχανα Και Χάχανα The Musical” του Τάσου Ιωαννίδη και σημαντικές συνεργασίες με εξαίρετα ονόματα του χώρου όπως η Σία Κοσκινά, αποφάσισε να αφοσιωθεί στην δημιουργία των έργων της. H αγάπη για την τέχνη της ολοκληρώνεται πάντα με τους μαθητές της, έχοντας συνεργαστεί και διδάξει σε κορυφαίους φορείς, όπως η Σχολή Μουσικού Θεάτρου PMTP Method By Sia Koskina, καθώς και οι σχολές χορού Dance ’O Clock, Asters Dance Τeam, AfroCuban Dance School και τα ωδεία Βορείου Ελλάδος, Χορωδείο, Ωδείο Εν Τέχνη.

Το “Ένα Βήμα Τη Φορά” είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δημιουργία της, όταν πήρε την απόφαση να εμπιστευτεί το χάρισμά της και να περπατήσει προς τον εαυτό της. Το βιβλίο της γράφτηκε τον Μάρτιο του 2016 και 1 χρόνο μετά μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνή με τη μορφή musical σε δική της μουσική σύνθεση, στίχους, σκηνοθεσία και χορογραφίες. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με 60 καλλιτέχνες να χορεύουν και να τραγουδάνε τις αλήθειες της και μετράει ως τώρα 57 παραστάσεις στην βραδινή αλλά και πρωινή ζώνη. Το Μάιο του 2017, βιώνοντας της ανάγκες της παραγωγής, η Μαρία ανοίγει την καινοτόμα επιχείρηση θεατρικών και καλλιτεχνικών παραγωγών “Maria Stefanou Productions”.  “Επιτέλους είμαι στο δρόμο μου. Θέλω και ζω, θέλω και δημιουργώ” λέει ετοιμάζοντας τα δύο νέα έργα της “Το 10 το Καλό και ο Χάρτινος Κόσμος” με θέμα την αξία των ανθρώπων και το “Ένα Βήμα Τη Φορά 2, η Αλλαγή”.

Όσα δεν βλέπουμε

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτοβελτίωσης | 10 – 11 Φεβρουαρίου 2024

Η ομάδα της Αιθήρ σας υποδέχεται μόνους ή με τα παιδιά – την οικογένεια στο μαγευτικό Λιτόχωρο, στους πρόποδες του Ολύμπου για να ανακαλύψετε παρέα τις εκπλήξεις που κρύβει η Φύση!

Μακριά από το «τρέξιμο» της καθημερινότητας, θα δημιουργηθεί ο χρόνος για να εξερευνήσει ο καθένας τις σκέψεις του, τα συναισθήματα του, άλλα και τις σχέσεις του. Στην διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα βρεθούν κοντά στη φύση, θα παίξουν βιωματικά εκπαιδευτικά παιχνίδια ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, θα δοκιμάσουν εύκολες πεζοπορίες στο δάσος που θα τους δώσουν την ηρεμία που αναζητούν, και θα πάρουν μέρος σε πολλές άλλες δραστηριότητες που θα τους εξιτάρουν και θα ανεβάσουν τα επίπεδα ενέργειας τους.

Το εισαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες χωρίς προηγούμενη εμπειρία με ή χωρίς την συνοδεία παιδιών. Θα βιώσουν ένα Σαββατοκύριακο μακριά από την πόλη, έξω από την ζώνη άνεσης τους και μέσα στη Φύση. Η διαμονή θα γίνει σε παραδοσιακούς ξενώνες στη περιοχή του Λιτόχωρου και θα υπάρχουν δραστηριότητες κοινές με παιδιά αλλά και μεμονωμένες ενηλίκων.

 

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

 • Βιωματικά παιχνίδια για Γονείς και Παιδιά σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους
 • Μικρές εκπαιδευτικές βόλτες παρατήρησης στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου
 • Εισαγωγή στην Θεραπευτική του δάσους

 

Τι να περιμένω από αυτό το διήμερο

 • βιωματικές δραστηριότητες για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας
 • εύκολες πεζοπορίες στην φύση, ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων
 • ασκήσεις εμπιστοσύνης, επικοινωνίας και συνεργασίας
 • βελτίωση των ικανοτήτων μας, κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των άλλων ανθρώπων
 • αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης μας
 • έκθεση εαυτού και πολλά άλλα

 

Τι περιλαμβάνει η τιμή

 • Συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
 • Διανυκτέρευση σε παραδοσιακό ξενώνα με πρωινό
 • 2 Γεύματα σε εστιατόρια της περιοχής
 • Απασχόληση για τα παιδιά τις ώρες που απαιτείται η ξεχωριστή συμμετοχή στις δραστηριότητες

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στη παρακάτω ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

Kids Love Cinema: Μουλάν

Το Kids ❤ Cinema επιστρέφει για μία ακόμη κινηματογραφική σεζόν!

Από την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Κυριακή

Τα κινηματογραφικά πρωινά γίνονται ξανά πολύχρωμα και συναρπαστικά! Μικροί και μεγάλοι, βλέπουν όλοι μαζί αστείες, συγκινητικές, υπέροχες ταινίες, κλασικές αλλά και πρόσφατης παραγωγής, και οι μικροί φίλοι ταξιδεύουν συντροφιά σε μακρινούς και μαγικούς κόσμους!  Κάθε Κυριακή στο Ολύμπιον, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στις προβολές Kids Love Cinema, παρέα με τις αγαπημένες μασκότ, τον Ρούτ, τη Νίκη, τον Πάτρικ και, φυσικά, τον Άκι Σμάκι 5 – 15!

Τη φετινή σεζόν, το Φεστιβάλ εντάσσει στο Kids ❤ Cinema την ενότητα Fundamentals for Kids, προσκαλώντας γονείς και παιδιά (ηλικίας 7 – 12 ετών) να γνωρίσουν μοναδικές κινηματογραφικές δημιουργίες και σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του σινεμά. Οι προβολές αυτές είναι εμπλουτισμένες με ποικίλες κινηματογραφικές δράσεις που θα δώσουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν μοναδικά μυστικά της κινηματογραφικής γλώσσας, να μυηθούν σε διαφορετικές τεχνικές και κυρίως να βιώσουν από κοινού τη μαγευτική εμπειρία του σινεμά. Οι ταινίες του φετινού προγράμματος βοηθούν να εξερευνήσουν τα παιδιά τις μορφές του κινηματογραφικού ήχου και την εξέλιξή τους στον χρόνο. Μέσα από όμορφες, διασκεδαστικές και ρυθμικές αφηγήσεις θα πειραματιστούν με τις πρώιμες τεχνικές κινηματογράφησης, θα αναζητήσουν τα είδη και τις ιδιαιτερότητες του κινηματογραφικού ήχου, αλλά και θα ανακαλύψουν τη μαγεία που κρύβουν οι εικόνες χωρίς λόγια.

Για μία ακόμη χρονιά στο πρόγραμμα του Kids ❤ Cinema εντάσσονται προβολές του τμήματος NextGen του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2 – 12 Νοεμβρίου 2023) και του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7 – 17 Μαρτίου 2023). Πρόκειται για μοναδικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους που προβάλλονται για περιορισμένο αριθμό θεάσεων, ως μέρος του προγράμματος εκπαιδευτικών προβολών του Φεστιβάλ (δια ζώσης και online), δίνοντας τη δυνατότητα σε παιδιά και γονείς να απολαύσουν συναρπαστικές κινηματογραφικές στιγμές για όλη την οικογένεια!

 

Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ.

 

 

Αυτή την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 – Μουλάν

H ταινία περιγράφει την εισβολή των Oύνων στην αρχαία Kίνα. H μικρή Mουλάν, μεταμφιεσμένη σε στρατιώτη, με τη στολή που έπρεπε να φοράει ο ηλικιωμένος πατέρας της, φεύγει κρυφά στη θέση του. Στο στρατόπεδο εκπαιδεύεται με τους υπόλοιπους νεοσύλλεκτους. Oι δυσκολίες της μεγαλώνουν όταν, εκτός από την απόκρυψη της ταυτότητάς της, πρέπει να κρατήσει μυστικό και τον έρωτά της για τον λοχαγό Σανγκ. H ιστορία της Mουλάν, βασισμένη σ’ έναν από τους πιο δημοφιλείς μύθους της Kίνας, είναι ένας εκπληκτικός, οπτικά, συνδυασμός περιπέτειας με χιούμορ και συγκίνηση. Oι εικόνες είναι εμπνευσμένες από έργα παραδοσιακής κινέζικης τέχνης. 

(ΗΠΑ – Ιαπωνία, 1998)

Σκηνοθεσία: Μπάρι Κουκ και Τόνι Μπάνκροφτ. Μεταγλωττισμένη, 87’
Ηλικία: 6+

 

Πρόγραμμα επόμενων προβολών

Μάρτιος 2024

10 Μαρτίου – 26ο ΦΝΘ – NextGen

17 Μαρτίου – 26ο ΦΝΘ – NextGen

Οι Ταινίες από το τμήμα NEXTGEN του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το κορίτσι – λαγωνικό

Η εντεκάχρονη Μέρι έχει αγιάτρευτο πάθος με τη μαγειρική και ονειρεύεται να γίνει σπουδαία σεφ. Η γιαγιά της, η Εμέρ, με την οποία είναι πολύ δεμένη, την ενθαρρύνει να ακολουθήσει το όνειρό της. Ωστόσο, όπως σε κάθε μονοπάτι που επιλέγουμε στη ζωή, η Μέρι καλείται να ξεπεράσει τα δύσκολα εμπόδια που συναντά στον δρόμο της, βιώνοντας μια σπουδαία περιπέτεια. Ένα συναρπαστικό ταξίδι πέρα από τα όρια του χρόνου, το οποίο φέρνει κοντά τέσσερις γενιές από γυναίκες που θα γνωρίσουν αληθινά και βαθιά η μία την άλλη. Μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης, διανθισμένη με λεπτό σαρκασμό.

(Λουξεμβούργο – Ιταλία – Ιρλανδία – Ηνωμένο Βασίλειο – Λετονία – Εσθονία – Γερμανία, 2023)

Σκηνοθεσία: Έντσο Ντ’αλό. 88’. Με ελληνικούς υπότιτλους.
Ηλικία: 9+

Σπίθα στη θάλασσα

Ένας ψαράς στη Βόρεια Θάλασσα πεθαίνει στα ανοιχτά κάτω από αδιευκρίνιστες  συνθήκες και οι περισσότεροι ρίχνουν την ευθύνη στον καπετάνιο. Η έφηβη κόρη του ψαρά, η Λένα, υποπτεύεται ότι το πλοίο δεν βυθίστηκε από ατύχημα, αλλά κανείς δεν την πιστεύει, ούτε καν η καλύτερη της φίλη. Αντικρίζοντας μια πελώρια σκιά να γλιστρά στην επιφάνεια της θάλασσας, η Λένα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποδείξει ότι ένα τεράστιο και μυστηριώδες θαλάσσιο πλάσμα κόβει βόλτες στα βαθιά.

(Βέλγιο-Ολλανδία, 2023)

Σκηνοθεσία: Ντόμιεν Ουίγκ. 98’. Με ελληνικούς υπότιτλους.
Ηλικία: 13+

Πάουλα

Σε μια κοινωνία όπου τα στερεότυπα γυναικείας ομορφιάς είναι εκτός πραγματικότητας, μια 14χρονη έφηβη πρέπει να περπατήσει ένα μοναχικό μονοπάτι αναζήτησης της αυτοαποδοχής, στο οποίο η ανορεξία και η βουλιμία υπόσχονται επικίνδυνες λύσεις.

(Ιταλία-Αργεντινή, 2022)

Σκηνοθεσία: Φλορέντσια Ουέχμπε. 93’. Με ελληνικούς υπότιτλους.
Ηλικία: 12+

Κοτόπουλο για τη Λίντα!

Η Πολέτ νιώθει ενοχές επειδή τιμώρησε άδικα την κόρη της, τη Λίντα, και θέλει πάση θυσία να επανορθώσει. Είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα, ακόμη και να μαγειρέψει το αγαπημένο φαγητό της Λίντα,  κοτόπουλο με πιπεριές, παρότι δεν έχει ιδέα από μαγειρική. Πρώτα απ’ όλα όμως, πρέπει να λύσει ένα πολύ βασικό πρόβλημα: πού θα βρει να αγοράσει κοτόπουλο τη μέρα της γενικής απεργίας;

(Γαλλία, 2023)

Σκηνοθεσία: Σεμπαστιάν Λοντενμπάς, Κιάρα Μάλτα. 73’. Με ελληνικούς υπότιτλους.
Ηλικία: 8+

 

31 Μαρτίου – Αργοναύτες: Η οργή του Ποσειδώνα (2022)

Η ζωή κυλάει ήρεμα στην Ιωλκό, το πανέμορφο και ακμάζον λιμάνι της αρχαίας Ελλάδας. Μέχρι που ο Ποσειδώνας οργίζεται και απειλεί να το εξαφανίσει. Ένα πανέξυπνο και περιπετειώδες νεαρό ποντίκι μαζί με τον γάτο που παίζει τον ρόλο του θετού του πατέρα σπεύδουν να βοηθήσουν τον γερασμένο πια Ιάσονα και τους Αργοναύτες στην αποστολή διάσωσης της πόλης. Η εκστρατεία αυτή θα τους οδηγήσει σε μέρη μακρινά, όπου ζουν μυθικά πλάσματα και μερικά από τα πιο επικίνδυνα τέρατα της μυθολογίας. Μια επική περιπέτεια στον μαγικό κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας.

(Γαλλία, 2022)

Σκηνοθεσία: Νταβίντ Αλό, Ερίκ Τοστί. Μεταγλωττισμένη, 95’
Ηλικία: 6+

 

Απρίλιος 2024

07 Απριλίου – Ο Ρομπέν των δασών (1937)

Ένας αξιαγάπητος κόκορας που ονομάζεται Alan-a-Dale αφηγείται ιστορίες και τραγουδάει τραγούδια για τον ηρωικό Ρομπέν των Δασών και τον πιστό βοηθό του, τον Μικρό Τζον, σε αυτή την προσαρμογή της θρυλικής ιστορίας με θέμα τα ζώα.

(ΗΠΑ, 1973)

Σκηνοθεσία: Βόλφγκανγκ Ράιτερμαν. Μεταγλωττισμένη, 83’
Ηλικία: 6+

 

14 Απριλίου – Πίτερ Ράμπιτ: Ο λαγός το ‘σκασε (2021)

Ο Τόμας και η Μπέα είναι τώρα παντρεμένοι και ζουν με τον Πίτερ και την οικογένεια των κουνελιών του. Ο Πίτερ βαριέται τη ζωή στον κήπο και πηγαίνει στη μεγάλη πόλη, όπου συναντά σκοτεινούς χαρακτήρες και καταλήγει να δημιουργεί χάος σε όλη την οικογένεια.

(ΗΠΑ – Αυστραλία, 2021)

Σκηνοθεσία: Γουίλ Γκλουκ. Μεταγλωττισμένη, 93’
Ηλικία: 6+

 

21 Απριλίου – Ενκάντο: Ένας κόσμος μαγικός (2021)

Μια ευτυχισμένη, ασυνήθιστη οικογένεια, η οικογένεια των Μαδριγάλ, ζει, κρυμμένη στα βουνά της Κολομβίας, σε ένα μαγικό σπίτι, σε μια πόλη γεμάτη ζωή, σε ένα φανταστικό μέρος που λέγεται Ενκάντο. Η μαγεία αυτή του Ενκάντο έχει ως αποτέλεσμα όλα τα παιδιά στην οικογένεια να είναι ευλογημένα καθένα και με ένα μοναδικό μαγικό δώρο. Όλα εκτός από ένα, την Μίραμπελ. Μια μέρα, όμως, η Μίραμπελ ανακαλύπτει πως η μαγεία της οικογένειάς της βρίσκεται σε κίνδυνο και αποφασίζει πως εκείνη, η μόνη Μαδριγάλ που δεν έχει κάποιο μαγικό χάρισμα, μπορεί να είναι η μοναδική ελπίδα σωτηρίας.

(ΗΠΑ, 2021)

Σκηνοθεσία: Τζάρεντ Μπους, Μπάιρον Χάουαρντ, Σαρίζ Κάστρο Σμιθ. Μεταγλωττισμένη, 109’
Ηλικία: 6+

 

28 Απριλίου – Δυο φίλοι και ένας ασβούλης (2020)

Η ζωή στο τούνελ κυλάει όμορφα για τον Τούτσον, τον Λούντιγουντ και τον Ασβό! Μια ζωή γεμάτη τραγούδι, λαχταριστή μαρμελάδα και φιλικά πειράγματα. Αλλά μια μέρα τους επισκέπτεται ένας αυστηρός αγωγός τρένου που θέλει να τους διώξει. Τα τούνελ είναι για τρένα, όχι για ανθρώπους, λέει. Αλλά οι Τούτσον και Λούντιγουντ έχουν μια ιδέα: ο παππούς του Τούτσον, ο θρυλικός πειρατής Κάπτεν Τούτσον είναι ο μόνος που μπορεί σίγουρα να τους σώσει. Πού βρίσκεται όμως;

(Νορβηγία, 2020)

Σκηνοθεσία: Γκούνχιλ Ένγκερ και Ρούνε Σπάανς. 78’
Ηλικία: 6+

ΧΟΠΑ Ήρωες 112 στο ΝΟΗΣΙΣ

Μαθαίνουμε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και σώζουμε ζωές

Δωρεάν οικογενειακό πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» στο ΝΟΗΣΙΣ 13.1.2024 για παιδιά από Προνήπια μέχρι Γ’ Δημοτικού και τους γονείς τους

 

Το Σάββατο 13/01, στις 12.00 μαζί με τα παιδιά σας και μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδι έχετε τη δυνατότητα να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τον «κακό» θρόμβο, ποια τα συμπτώματά του, τι μπορεί να προκαλέσει, πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε και πώς πρέπει να αντιδράσουμε. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά μαθαίνουν πως να βοηθήσουν, αν χρειαστεί, τους παππούδες τους και να τους σώσουν ακόμα και τη ζωή.

 

Στο οικογενειακό πρόγραμμα παιδιά και γονείς κάθονται στο ίδιο τραπέζι και ενώνουν τις δυνάμεις τους. Επιστρατεύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και δουλεύουν παρέα για έναν κοινό σκοπό.

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στον Ιχνηλάτη Ονείρων

Ο Iχνηλάτης Oνείρων καλεί με  tις οικογένειες σας στο χριστουγεννιάτικο bazaar του Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Δεκεμβρίου. Το σύνολο των εσόδων αυτής της δράσης, θα πάει σε πολύ ιδιαίτερο φιλανθρωπικό αλλά και φιλοζωικό σκοπό.

Όλη η δράση γίνεται σε πολύ γλυκιά, παιχνιδιάρικη και τρυφερή ατμόσφαιρα,  στη μνήμη της αγαπημένης τετράποδης φίλης, συνεργάτιδας και μέλος της οικογένειας του Ιχνηλάτη Ονείρων Barbie, που τόσο απότομα έγινε αστεράκι στον ουρανό.

Κρασάκι, γλυκίσματα, αγκαλιές και κάλαντα, από όλο τον κόσμο θα συνοδεύουν αυτή την όμορφη δράση για έναν πολύ σημαντικό σκοπό.

 

Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα

12.00 – 12.30: Βόλτα με το άλογο και το πόνι και οικογενειακή φωτογράφιση με τα πιο όμορφα γιορτινά αξεσουάρ

12.30 – 13.00: Γιορτινό face painting για όλη την οικογένεια

13.00 – 13.30: Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής. Η κουζίνα της κυρίας Αη Βασίλη

13.30 – 14.00: Χριστουγεννιάτικα στολίδια με φυσικά υλικά, κατασκευές και χριστουγεννιάτικες κάρτες

Χριστούγεννα στο Τελλόγλειο

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, 12:00-13:30, το Τελλόγλειο υποδέχεται μικρούς και μεγάλους, στο γιορτινό και στολισμένο χώρο του για την ετήσια Χριστουγεννιάτικη γιορτή του!

Μας προσκαλούν όλους, για να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια και κάρτες, να δημιουργήσουμε γιορτινές κατασκευές και να ακούσουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την παιδική χορωδία Πυθαγορείου Ωδείου Θερμαϊκού.

Στο πωλητήριο του Τελλόγλειου θα βρείτε δώρα για όλους, όπως παιχνίδια, είδη γραφείου, αξεσουάρ αλλά και όλες τις εκδόσεις μας.

Μέχρι το τέλος του έτους έχει -30% έκπτωση σε όλες τις εκδόσεις, είτε μέσω του e-shop (https://www.teloglion.gr/eshop/) είτε από την Αγίου Δημητρίου 159Α.

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στον Ιχνηλάτη

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων προσκαλεί οικογένειες και φίλους την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00μμ σε ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο πάρτι στο κτήμα Κλημεντίνη!

Μουσική, χορός, κάλαντα και έθιμα από όλον τον κόσμο, χριστουγεννιάτικες κατασκευές, face painting, παιχνίδια στη φύση, βολτίτσα με τα αλογάκια, φαγητό και ποτό είναι λίγα από αυτά που περιμένουν τους επισκέπτες!

Οι παραβρισκόμενοι μπορούν να διαλέξουν ένα δωράκι για αυτούς ή τους φίλους τους από το χριστουγενιάτικο bazaar μας!

Το σύνολο των εσόδων του bazaar και του μπάρμπεκιου εκείνης της ημέρας, θα πάνε σε φιλανθρωπικό σκοπό!

 

Ο Καρυοθραύστης

από την ομάδα χορού Ukrainian Classical Ballet

Η ομάδα χορού Ukrainian Classical Ballet είναι ένας γνήσιος εκπρόσωπος του κλασικού μπαλέτου. Συγκεντρώνοντας τους πιο λαμπρούς και ταλαντούχους χορευτές των κορυφαίων ουκρανικών θεάτρων, κύριος στόχος του είναι να παρουσιάσει στην παγκόσμια σκηνή την ομορφιά και τη χάρη της τέχνης του χορού, ώστε να εμπνεύσει και να εξυψώσει το κοινό του σε ένα νέο πνευματικό επίπεδο.

Το Ukrainian Classical Ballet ιδρύθηκε το 2017. Από τότε έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 700 επιτυχημένες παραστάσεις υψηλής αισθητικής, παρουσιάζοντας αγαπημένα αριστουργήματα του κλασικού μπαλέτου.

 

Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – VERDI OPERA LTD

Let’s start … Christmas fiesta

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
.
Με μουσικές από όλον τον κόσμο και με νότα χριστουγεννιάτικη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30 στην Αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στο πόντιουμ της ορχήστρας θα βρεθεί ο πολυβραβευμένος μαέστρος Miguel Angel Navarro για ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι, από την κουλτούρα της Ισπανίας και το ιδιαίτερο ύφος του pasodoble, στις ατμοσφαιρικές ιαπωνικές μελωδίες, τα αγαπημένα βαλς του Shostakovich και τον ρυθμό ενός πανέξυπνου αμερικάνικου μουσικού θέματος, όπου αρχηγός της ορχήστρας γίνεται μια «γραφομηχανή».

Το κλίμα αλλάζει στο δεύτερο μέρος της συναυλίας και οι μελωδίες από όλο τον κόσμο αποκτούν μια γιορτινή χριστουγεννιάτικη διάθεση.

Κάτω από το φως των αστεριών

Χριστούγεννα 2023

Μια ευκαιρία για συναντήσεις, για συμμετοχή, για μοίρασμα της μεγάλης αυτής γιορτής της αγάπης και την προσδοκία να νιώσουν όλοι το ελπιδοφόρο και αλληλέγγυο πνεύμα των Χριστουγέννων.

 

Άναμμα Χριστουγεννιάτικων Δέντρων, ώρα 18.30

Τρίτη 5 – 12 Πλατεία Δημοκρατίας, Ευκαρπία

Τετάρτη 6 – 12 Πάρκο Ρόδων (Τερψιθέα), Σταυρούπολη

Πέμπτη 7 -12 Πρώην Δημαρχείο Πολίχνης

Δευτέρα 11 – 12 Πλατεία Μετεώρων, Πολίχνη

Συμμετέχουν με Ρυθμούς, μελωδίες και τραγούδια: Φιλαρμονική Ορχήστρα και Ομάδα Κρουστών “Turukutu” Δ.Παύλου Μελά, Ωδεία και Φιλαρμονική Ορχήστρα ΔΗΚΕ “Ιρις”, 3ο Δ. Σχ. Ευκαρπίας, Μαθητικό μουσικό σχήμα Δ. Σχ. Ευκαρπίας, 16ο Δ. Σχ. Σταυρούπολης, 6ο Γυμν. Ευόσμου, οι Σύλλογοι “Μέριμνα Ζωής” Σταυρούπολης, “Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης, “Ένωση Ποντίων” Πολίχνης, “ΟΥΣΑΚ” Ευκαρπίας

 

Δράσεις στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και γιορτινές κατασκευές στην Σταυρούπολη, ώρα 18:00

Παρασκευή 8 – 12 & 15 – 12 θα διαβαστούν οι ιστορίες “Ένα σπίτι για το ποντικάκι των Χριστουγέννων” της Rebecca Harry και “Το παιδί των Χριστουγέννων στο παιχνιδοπωλείο των αδερφών Βασίλη” του David Litchfield, αντίστοιχα. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο σπιτάκι και κάρτες γεμάτες με ευχές !

(Απαραίτητη η τηλεφωνική προεγγραφή, τηλ. 2313302836. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 παιδιά)

 

Θεατροποιημένη αφήγηση του παραμυθιού “Ο Άι-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους” του Ευγένιου Τριβιζά

Τετάρτη 20 – 12 Βιβλιοθήκη Πολίχνης “Θεόκλητος Καρυπίδης” από την Ομάδα Θεάτρου “Ομπρέλες“, ώρα 18:00

Τετάρτη 20 – 12 Βιβλιοθήκη Ευκαρπίας από την Θεατρική Ομάδα Δήμου Παύλου Μελά, ώρα 19:00

Παπασκευή 22 – 12 Βιβλιοθήκη Σταυρούπολης από την Θεατρική Ομάδα Δήμου Παύλου Μελά, ώρα 19:00

 

Χριστουγεννιάτικες Συναυλίες

Θέατρο Κέντρο Πολιτισμού “Χρήστος Τσακίρης”, ώρα 20:00

Τρίτη 19 – 12 Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Παύλου Μελά και οι Χορωδίες 3ου Δ. Σχ. Ευκαρπίας και 16ου Δ.Σχ. Σταυρούπολης

Πέμπτη 21 – 12 Οι “Tales from the Box” (ο αναγνωρισμένος μουσικός Θάνος Σταυρίδης και η Στέλλα Τέμπρελη) με ακορντεόν και βιολοντσέλο, δύο όργανα που είναι κοντά στην ανθρώπινη φωνή, θα ευχηθούν “ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ” με κλασικές και σύγχρονες χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

 

Κινηματογραφικές Προβολές για παιδιά

Θέατρο Κ. Π. “Χρήστος Τσακίρης”, ώρα 18:30

Τετάρτη 27 – 12 “Minions 2: Η άνοδος του Γκρου”

Πέμπτη 28 – 12 “Στο στοιχείο τους”

Τετάρτη 3 – 1 “Στο στοιχείο τους”

Πέμπτη 4 – 1 “Minions 2: Η άνοδος του Γκρου”

 

Ο Δήμος Παύλου Μελά και το Τμήμα Πολιτισμού εύχονται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

 

28o Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης υποδέχονται τα Χριστούγεννα με τη μεγάλη καθιερωμένη τους γιορτή!

Το 28ο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar του γνωστού Σχολείου της πόλης θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου (3/12) τις ώρες 10:00-15:00 και θα περιλάβει ένα τετράπτυχο δράσεων που έχει στόχο να ψυχαγωγήσει, να διασκεδάσει μικρά και μεγάλα παιδιά, να μεταδώσει γνώσεις στους μαθητές και να συγκεντρώσει βοήθεια για συνανθρώπους μας που η συνεισφορά μας τους είναι πολύτιμη. 

Αναλυτικά στο πλαίσιο της φετινής μεγάλης Εορταγοράς που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων (Ελαιώνων 24, Πυλαία) οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία: 

α) να επιλέξουν δώρα για τους ίδιους, αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσα από μια μεγάλη αγορά ειδών συνεργαζόμενων επαγγελματιών, αλλά και χειροποίητων εκπληκτικών δημιουργιών των μαθητών του Σχολείου. 

β) Να γευτούν χριστουγεννιάτικες (αρμυρές και γλυκές) λιχουδιές, να διασκεδάσουν στο μεγάλο χριστουγεννιάτικο Λούνα Παρκ που θα στηθεί στην αυλή και στο γήπεδο του Σχολείου με καρουζέλ, τρενάκι, baby καρτ κ.α., να ακούσουν μουσική, να τραγουδήσουν, να χορέψουν με πολυποίκιλα θεάματα από καλλιτέχνες της πόλης, παιδιά και εκπαιδευτικούς του Σχολείου στην εξέδρα των εκδηλώσεων, αλλά και στην αίθουσα θεάτρου των Εκπαιδευτηρίων. Να παίξουν, μικροί και μεγάλοι στο σιμουλτανέ που διοργανώνει η Ακαδημία Σκάκι των Εκπαιδευτηρίων. 

γ) να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να ψυχαγωγηθούν και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους στα πολλά εκπαιδευτικά εργαστήρια που απευθύνονται στα παιδιά και αφορούν μια πλειάδα πεδίων, όπως τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, εικαστικά, κατασκευές, face painting, κοτσιδοχτενίσματα, εκπαίδευση σκύλων, νέα χρήση παλιών ρούχων, ανακύκλωση, πρώτες βοήθειες, cheer leading κ.α. σε συνεργασία με μουσεία, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της πόλης και επαγγελματίες. 

δ) να συμβάλουν στη δημιουργία «πακέτων αγάπης» που θα διοχετευτούν σε συνεργασία με συσσίτια, κοινωνικό εθελοντικό δίκτυο και ιερούς ναούς της Θεσσαλονίκης σε οικογένειες και συνανθρώπους μας που χρειάζονται φροντίδα και αγάπη. Να αγοράσουν λαχνούς από τη μεγάλη λαχειοφόρο αγορά του Σχολείου, από την οποία φεύγουν όλοι κερδίζοντας υπέροχα δώρα!

Συγκεκριμένα, τα έσοδα και τα «πακέτα αγάπης» που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στην ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, στον Σύλλογος Βορείου Ελλάδας για Άτομα με Συγγενείς Καρδιοπάθειες Παιδικές Καρδιές και στον οργανισμό κοινωνικής φροντίδας Αγκαλιά για Τα Παιδιά, σε Κοινωνικά Παντοπωλεία και συσσίτια σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Μέριμνας «Εύνοια» και τους Ιερούς Ναούς Αγίας Μαρίνας, Αγίου Χριστοφόρου και Αγίου Νικολάου και Δημητρίου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Σχολείο απευθύνει πρόσκληση προς όλους να συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση σαν μια τεράστια ανοιχτή αγκαλιά και να μοιραστούν μαζί του χαρά, ελπίδα και λίγο από το φως και τη λάμψη της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, της γέννησης του Θεανθρώπου. 

Ξενάγηση στην Αρχαία Ολυμπία

 

Μια μοναδική εμπειρία για παιδιά και ενήλικες με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας στο Μουσείο

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 18:30 στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η VRevolution.gr παρουσιάζει μια μοναδική ξενάγηση στην Αρχαία Ολυμπία.

Τα παιδιά θα δουν από κοντά το γυμνάσιο, το Λεωνίδιο, το εργαστήριο του Φειδία, το ναό του Δία με το χρυσελεφάντινο άγαλμα του, θα παρακολουθήσουν αγώνα δρόμου και άλλες εκπλήξεις.

 

Ξενάγηση στο Goethe-Institut Thessaloniki

Στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki 2023 – 25/11 & 26/11/2023

Το Goethe-Institut Thessaloniki συμμετέχει και φέτος στο πρόγραμμα του Open House Thessaloniki ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό, καθώς και σε εκπαιδευτικές επισκέψεις ομάδων που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της δράσης OPEN SCHOOL. Η διοργάνωση προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία ξενάγησης στα κτίρια, την ιστορία, τα εκθέματα και τις υποδομές του Goethe-Institut Thessaloniki, μέσα από οργανωμένες ομαδικές ξεναγήσεις.

Ανακαλύψτε το Αρκαδικό αρχέτυπο στον προαύλιο χώρο του Ινστιτούτου, περιηγηθείτε στον καλλιτεχνικά επιμελημένο κήπο του και στην πλούσια συλλογή της σύγχρονης βιβλιοθήκης του, επισκεφτείτε τα διατηρητέα κτίρια του συγκροτήματος και ζήστε «το Όνειρο του Γκαίτε» όπως το οραματίστηκαν οι καλλιτέχνες του Artecitya.

Η ξενάγηση περιλαμβάνει στάσεις στους χώρους, τα εκθέματα και την ιστορία του Goethe-Institut Thessaloniki που μπορεί και να σας ξαφνιάσουν!

Εκδηλώσεις για τα πρώτα γενέθλια του βιβλιοπωλείου “Έτσι κάνουν οι Μπαλαρίνες”

Το παιδικό βιβλιοπωλείο/καφέ “Έτσι Κάνουν Οι Μπαλαρίνες” την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας!

Σας προσκαλεί, λοιπόν, στα γενέθλιά του για να ακούσετε παρέα παραμύθια, να γνωρίσετε τα μυστικά της αρχαιότητας, να δημιουργήσετε τις δικές σας μπαλαρίνες και να εκτονωθείτε με ένα rave party για γονείς και παιδιά.

Συμπληρωματικά, θα προσφέρεται 15% έκπτωση στα χριστουγεννιάτικα βιβλία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημέρας

«Φτου ξελευτερία»

Ώρα: 11.30 – 12.30

Αφήγηση παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Κάθε ήρωας παραμυθιού στέκεται μπροστά στο δίλημμα της επιλογής του. Άραγε ποιόν δρόμο να διαλέξει; Συνήθως, οι παραμυθιακοί ήρωες πορεύονται στο μονοπάτι της ελευθερίας.

Εμείς ακολουθούμε τα χνάρια τους, ψάχνοντας τους δικούς μας δρόμους ελευθερίας.

Μια φορά λοιπόν ήταν ένα παλικάρι, μια όμορφη, ένα παιδί, ένα…

Αφήγηση Ανθή Θάνου

Μουσική – Τραγούδι Αλέξανδρος Μακρής

“Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;”  Key Books εκδόσεις

Ώρα: 12.30 – 13.30

Συνάντηση με τον Archaeostoryteller Θεόδωρο Παπακώστα

Εικαστικό εργαστήρι “Φτιάχνουμε τις δικές μας μπαλαρίνες”

Ώρα: 16.30 – 18.00

Τα παιδιά με τη βοήθεια και την εμψύχωση της αρχιτεκτόνισσας Σοφίας Κυρκοπούλου εμπνέονται και δημιουργούν με ανακυκλώσιμα υλικά τις δικές τους μπαλαρίνες σπάζοντας τα στερεότυπα ή επιβεβαιώνοντάς τα!

Rave Party

18.00 – 20.00  

για όλη την οικογένεια με την εμψύχωση της ομάδας Spectral