για όλη την οικογένεια – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Η Χιονάτη και οι επτά Νάνοι

Κρατικά Μπαλέτα Κρακοβίας 

Ένα Μπαλέτο που Αναβιώνει τη Μαγεία του Κλασικού Παραμυθιού με Νέα Διάσταση!

Ποιο πρόσωπο είναι τελικά πιο αναγνωρίσιμο; Η Χιονάτη ή οι πιστοί της σύντροφοι, οι επτά νάνοι; Είναι η κακιά βασίλισσα πράγματι η πιο όμορφη ή μήπως ο μαγικός καθρέφτης λέει πάντα την αλήθεια; Θα διστάσει αυτή τη φορά ο κυνηγός να φέρει εις πέρας την εντολή του;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα εξερευνηθούν μέσα από μια μοναδική παράσταση μπαλέτου, βασισμένη στη μαγευτική μουσική του Γάλλου συνθέτη Camille Saint-Saëns, ο οποίος έζησε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ρομαντική και συναισθηματική μουσική του θα μας οδηγήσει σε έναν κόσμο γεμάτο φαντασία, όπου τα παραμυθένια κοστούμια θα ζωντανέψουν την ιστορία της Χιονάτης, όπως τη θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ψηφιακή σκηνογραφία, η οποία έχει σχεδιαστεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Σύγχρονες τεχνολογίες και οπτικά εφέ που δεν έχετε ξαναδεί θα δημιουργήσουν σκηνές που υπερβαίνουν τη φαντασία. Επίσης, ένα από τα μουσικά κομμάτια της παράστασης θα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού της κλασικής σύνθεσης με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που θα εκπλήξει και θα συναρπάσει τους θεατές.

Η παράσταση αυτή από τα Κρατικά Μπαλέτα Κρακοβίας είναι ένας μοντέρνος φόρος τιμής στο κλασικό παραμύθι των αδερφών Γκριμ, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1812 και έκτοτε έχει εμπνεύσει πολλούς δημιουργούς του θεάτρου, του μπαλέτου και του κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων και ο Walt Disney.

Ανακαλύψτε ξανά τη Χιονάτη μέσα από μια νέα ματιά που συνδυάζει την κλασική παράδοση με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, και δείτε πώς η πραγματική ομορφιά δεν βρίσκεται μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στην καρδιά.

 

 

Συλλογικά νήματα: Η Anna Andreeva στο εργοστάσιο μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’

Έκθεση  στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη) από 8 Δεκεμβρίου 2024 – 27 Απριλίου 2025

H πρώτη διεθνώς αναδρομική έκθεση για τη ζωή και το έργο της Anna Andreeva (1917-2008), της Σοβιετικής σχεδιάστριας κλωστοϋφαντουργίας που εργάστηκε στο Red Rose Silk Factory στη Μόσχα από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1980, είναι η βασική αφήγηση της έκθεσης με τίτλο «Συλλογικά νήματα: Η Anna Andreeva στο εργοστάσιο μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’» που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Θεσσαλονίκη, από τις 8 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 27 Απριλίου 2025, σε επιμέλεια της Christina Kiaer, καθηγήτριας ιστορίας της τέχνης στο Northwestern University του Σικάγου.

Η έκθεση το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο 12:00 – 15:00, με αφορμή την ειδική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο τις ίδιες ώρες με τη συμμετοχή διεθνών μελετητών, επιμελητών και κριτικών για τις διαδικασίες της εργοστασιακής παραγωγής υφασμάτων από κολεκτίβες.

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο 10:00-18:00.

Φέροντας το όνομα της Γερμανίδας επαναστάτριας Ρόζα Λούξεμπουργκ, το Εργοστάσιο μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’ (που στα ρωσικά διαβάζεται και ως ‘Κόκκινο Τριαντάφυλλο’) υπήρξε ένας χώρος συλλογικής γυναικείας σχεδίασης που διαμόρφωσε τη μόδα και την υλική κουλτούρα στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η έκθεση παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τα αφηρημένα, γεωμετρικά μοτίβα της Andreeva με θέματα εμπνευσμένα από τον ηλεκτρισμό, το διάστημα και την πρώιμη ψηφιακή τεχνολογία (cyber), που την αναδεικνύουν ως μεμονωμένο ταλέντο του οποίου η εφευρετικότητα συχνά ξεπερνούσε το έργο των συντρόφων της ενώ αρκετές φορές έπρεπε να βρει τρόπους προκειμένου να ξεφύγει από τη λογοκρισία του Κόμματος.

Ταυτόχρονα, η έκθεση προβάλλει την επιτυχημένη και ενθουσιώδη συμβολή της Andreeva στην οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, παρουσιάζοντας επίσης σχέδια που αντανακλούσαν τις απαιτήσεις της οικονομίας για δημοφιλή, παραδοσιακά και εορταστικά θέματα. Παρουσιάζονται, λ.χ., έργα για υφάσματα που φιλοτεχνήθηκαν με την ευκαιρία των εορτασμών ιστορικών γεγονότων, όπως η πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα του κοσμοναύτη Yuri Gagarin το 1961 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Μόσχα το καλοκαίρι του 1980.

Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικά σχέδια, μελέτες και ιστορικά δείγματα υφασμάτων της Andreeva, καθώς και φωτογραφίες, αποσπάσματα ταινιών και ντοκιμαντέρ από τη κολεκτίβα του εργοστασίου ‘Κόκκινη Ρόζα’, σοβιετικά περιοδικά μόδας και εκθέσεις. Συμπληρώνεται από μεγάλης κλίμακας σύγχρονες αναπαραγωγές των υφασμάτων της Andreeva που οι θεατές θα μπορούν να αγγίξουν.

Επίσης, το έργο της Andreeva βρίσκεται σε διάλογο με τη Ρωσική Πρωτοπορία από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του MOMus, με μια σειρά από σχέδια υφασμάτων από τη δεκαετία του 1920, καθώς και έργα τέχνης που ενέπνευσαν το βιομηχανικό σχέδιο στα πρώτα σοβιετικά χρόνια, τα οποία διασώθηκαν χάρη στις άοκνες προσπάθειες του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη.

Ο πλούτος των διαθέσιμων ντοκιμαντέρ για το Εργοστάσιο Μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’, για τις διαδικασίες παραγωγής εκεί και την συνεργασία της Andreeva με τους/τις συντρόφους της στην κολεκτίβα, αποκαλύπτουν μια καλλιτέχνιδα της οποίας η δουλειά στο πολυσύχναστο και διάσημο στα σοβιετικά χρόνια εργοστάσιο, την ανέδειξε σε ηγετική μορφή και αυτόνομη καλλιτεχνική παρουσία με ιδιαίτερο ύφος. Αναγνωρίζοντας τη μοναδική καλλιτεχνική αξία του έργου της Andreeva το ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης εμπλούτισε πρόσφατα τις συλλογές του με 12 έργα της.

Η έκθεση συμβάλλει στο έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς για την τέχνη που έχει ως αντικείμενο την ύφανση και που πρόσφατα σε τρέχουσες εκθέσεις δεθνώς (λ.χ. «Unravel» στο Barbican το 2024 και «Woven Histories: Textiles and Modern Abstraction» που θα ολοκληρώσει την τρέχουσα περιοδεία του στο MoMA το 2025), τονίζοντας αφενός τη φεμινιστική έμφαση στις γυναίκες δημιουργούς, μετατοπίζοντας, όμως, ταυτόχρονα το επίκεντρο από τις χειρονακτικές τεχνικές, όπως η υφαντική, το κέντημα και το καπιτονέ, και την στερεότυπη «θηλυκότητά» τους, σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής κλωστοϋφαντουργίας μεγάλης βιομηχανικής κλίμακας που οργανώθηκε ως κολεκτίβα μέσα στο κομμουνιστικό σύστημα.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο (εκδ. Scheidegger & Spiess, Ζυρίχη) με κείμενα διεθνών μελετητών, επιμελητών και κριτικών, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες της εργοστασιακής παραγωγής υφασμάτων από κολεκτίβες.

Επιμέλεια: Christina Kiaer, ειδικός στην Σοβιετική Ιστορία της Τέχνης, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Northwestern University, ΗΠΑ

Βοηθός Επιμελήτρια: Αγγελική Χαριστού, Ιστορικός της Τέχνης, MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με: Anna Andreeva Estate (Βασιλεία), Layr Gallery (Βιέννη)

Υποστήριξη έκθεσης: Kristina Krasnyanskaya

Υποστήριξη καταλόγου: Konstantin & Victoria Yanakov

 

SAVE THE DATES

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

12:00-15:00

Ημερίδα με τη συμμετοχή διεθνών μελετητών, επιμελητών και κριτικών για τις διαδικασίες της εργοστασιακής παραγωγής υφασμάτων από κολεκτίβες.

Πρώτη επίσκεψη/preview στην έκθεση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ομιλητές:

  • Christina Kiaer – Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Northwestern University, ΗΠΑ, Επιμελήτρια της έκθεσης
  • Anna DumontΜεταδιδακτορικός Συνεργάτης, Max Planck Institute for Art History, Ρώμη 
  • Ευάγγελος Κοτσιώρης – Βοηθός Επιμελητής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου, MoMA, Νέα Υόρκη 
  • Julia TulovskyΕπιμελήτρια, Zimmerli Museum, Rutgers University, ΗΠΑ
  • Xenia Vytuleva-HerzAnna Andreeva Estate (Βασιλεία)

Συντονισμός: Μαρία Τσαντσάνογλου – Καλλιτεχνική Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία.

 

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

10:00-18:00

Open day για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Το Τενεκεδένιο Σχολείο

Με τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ιωνία (Σμύρνη), θα κατακλύσουν τη Θεσσαλονίκη. Στον οικιστικό χώρο της Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκαν περί τους 110.000 πρόσφυγες, όταν ο πληθυσμός στην ίδια περιοχή ήταν περίπου 120.000.

Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Άνω Πόλη, κτίζοντας παράγκες σε επαφή με τα κάστρα, ενώ αρκετοί βρήκαν καταφύγιο στο κέντρο της πόλης, στους ναούς, με επίκεντρο τον ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, σε σχολεία, τεμένη και εμπορικές στοές. Παράλληλα, άλλοι πρόσφυγες αναπτύχθηκαν στην Καλαμαριά, την Τούμπα και την Αγία Φωτεινή, άλλοι κατευθύνθηκαν στα περίχωρα, κι εγκαταστάθηκαν σε στρατόπεδα, ή ίδρυσαν συνοικισμούς, σε ανάμνηση των αλησμόνητων πατρίδων (Κορδελιό, Μενεμένη, Ξηροκρήνη, Νέα Ευκαρπία, Νέα Κρήνη, Νέα Μηχανιώνα, Νέα Μαγνησία, Συκιές, Νεάπολη, Σαράντα Εκκλησιές).

Ένα χρόνο μετά την εγκατάστασή τους, το 1923, χιλιάδες παιδιά δεν έχουν καμία εκπαίδευση- η Πρόνοια και το κράτος δεν έχει δυνατότητες να παρέχει σχολικές υποδομές κι έτσι με πρωτοβουλία των ίδιων των προσφύγων, μία μοναδική ιστορία γεννιέται…

 

Στην αυλή του Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» στην Τούμπα, οι πρόσφυγες αδελφοί –και πρόγονοί μας- από την Σμύρνη έφτιαξαν με τα ίδια τους τα χέρια, από ξύλα και τενεκέδες, το πρώτο προσφυγικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, όπου μέχρι και σήμερα υπάρχει το 56ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης με την επιγραφή «Τενεκεδένιο Σχολείο».

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Στην ιστορία ζωντανεύει μία αξιολάτρευτη παρέα προσφυγόπουλων του 1923, η οποία μαζί με τους γονείς και τους αγαπημένους τους δασκάλους, τον –λόγιο- κύριο Χαρίλαο και την –μελωδικότατη- κυρία Πολυξένη, έγραψαν Ιστορία. Μέσα από τις λάσπες των προσφυγικών καταυλισμών ενώθηκαν, συν δημιούργησαν κάνοντας την αναποδιά παιχνίδι, την δυσκολία ελπίδα και την προσφυγιά αλληλεγγύη.

 

«ΤΟ ΤΕΝΕΚΕΔΕΝΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», το θεατρικό έργο, βασισμένο σε πραγματικά ιστορικά στοιχεία, με αυθεντική πρωτότυπη μουσική και παραδοσιακά σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, ζωντανεύει φέτος στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία, ως ένα από τα πιο συγκινητικά κομμάτια της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

 

Παίζουν και τραγουδούν:

Κέλλυ Γιακουμάκη, Ηλίας Παπαδόπουλος ,Πέτρος Ζαφειρίου, Θανάσης Χασιώτης, Πασχαλίνα Τζιλή, Μελίνα Ταχτσίδου.

Συντελεστές:

Κείμενα: Άννα Ιακώβου,

Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού,

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Νασιούλα,

Βοηθός Σκηνοθέτη – παραγωγής: Νίκη Αναστασίου,

Μουσική – ενορχήστρωση: Θοδωρής Παπαδημητρίου,

Μουσική διδασκαλία: Κέλλυ Γιακουμάκη,

Χορογραφίες: Χρήστος Κατίδης,

Σκηνικά Κοστούμια: Μαγδαληνή Σίγα,

Βοηθός Σκηνογράφου Ενδυματολόγου: Ειρήνη Αγιαννίτη,

Κατασκευή Κοστουμιών: Ελένη Χασιώτη,

Τεχνική υποστήριξη: Μιχάλης Βιδάλης, Ιάσονας Πετρίδης

Ιδέα-καλλιτεχνική επιμέλεια: Παύλος Μητσόπουλος

Παραγωγή: Παραδοσιακό Θέατρο

 

Σημείωση:

Το Παραδοσιακό Θέατρο έρχεται να δημιουργήσει έργα εμπνευσμένα από τη σύγχρονη ελληνική παράδοση κι ιστορία. Ακολουθείστε το στα social για διαρκή ενημέρωση.

Facebook: https://www.facebook.com/paratheatro

Instagram: https://www.instagram.com/paratheatro/

 

Θορυβότονα

Ήχος, μουσική, κινητική γλυπτική 

Έκθεση του Νίκου Τσινίκα με κινητικά ηχητικά γλυπτά

Εγκαίνια: Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024, στις 17:00

 

Μια ξεχωριστή έκθεση με κινητικά γλυπτά που παράγουν ήχους θα φιλοξενήσει το ΝΟΗΣΙΣ.

Πρόκειται για την έκθεση «Θορυβότονα» του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, αρχιτέκτονα, κ. Νίκου Τσινίκα, που ήδη εντυπωσίασε το κοινό στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενήθηκε πρόσφατα.

Η έκθεση αποτελείται από 8 ηχητικά-κινητικά γλυπτά και μια μεγάλη οθόνη με βίντεο 6 λεπτών, όπου ακούγονται οι ήχοι από κάθε ηχογόνο αντικείμενο.

Ο κ. Νίκος Τσινίκας δημιούργησε τα γλυπτά «παντρεύοντας» την επιστήμη με τις τέχνες και τις γνώσεις του στο σχέδιο, τη μηχανολογία και την ακουστική των χώρων με την αγάπη του για τη μουσική.

Μάλιστα το κοινό θα μπορεί να αγγίξει τα περίπλοκα και πρωτότυπα έργα και να ακούσει ηχητικά εφέ, καθώς τα ξεχωριστά γλυπτά του κ. Τσινίκα παράγουν και ήχους.

Τα εκθέματα θα αναπτυχθούν στη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, δίπλα στο Μουσείο Τεχνολογίας και θα παραμείνουν στο ΝΟΗΣΙΣ μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2025.

 

 

Χριστουγεννιάτικες οικογενειακές δράσεις στον Ιχνηλάτη Ονείρων

Ο  «Ιχνηλάτης Ονείρων» καλεί μικρούς και μεγάλους την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου  2024 σε μία χριστουγεννιάτικη οικογενειακή δράση για κάθε ηλικία.

Τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους θα φτιάξουν χριστουγεννιάτικα στολίδια με πηλό, κορδέλες, χρωματιστά φτερά, χρώματα και κουκουνάρια. Θα γράψουν χριστουγεννιάτικες ευχές, που θα τις κρύψουν στις ρίζες από τα έλατα και θα παίξουν κινητικά παιχνίδια στο ρυθμό των Χριστουγέννων.

Επίσης θα δημιουργήσουν χιονισμένα βουνά με αλευρόκολλα για το δέντρο και θα του βάλουν λαμπιόνια ενώ θα το στολίσουν υπό τον ήχο χριστουγεννιάτικων μελωδιών. Στη συνέχεια θα διακοσμήσουν τη βάρκα όπως έκαναν στην πατρίδα μας παλιότερα που δεν στόλιζαν δέντρα.

Θα φτιάξουν χριστουγεννιάτικα μπισκότα και θα ακούσουν κάλαντα παίζοντας παιχνίδια με τα αλογάκια και στο τέλος θα φτιάξουν μία τεράστια φάτνη χρησιμοποιώντας όλα τα υλικά του στάβλου για το γαϊδαράκο της φάρμας!

Θα ακολουθήσει βόλτα με το άλογο ή το πόνι για όποιον το επιθυμεί.

Η δράση θα λάβει χώρα σε ανοιχτό και κλειστό χώρο… ανάλογα με τον καιρό.

Workshop Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών 

Η Tade Efi έρχεται στο PHOS την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 11.00 για ένα workshop Χριστουγεννιάτικων στολιδιών, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

Με κορμούς ξύλου, αφρώδεις μπάλες, χρώματα και μπόλικη χρυσόσκονη θα δημιουργήσουν παρέα φανταστική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

 

29ο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια

Καθώς η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης πλησιάζει, τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης την υποδέχονται για 29η συνεχή χρονιά με την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Εορταγορά, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024 από τις 10:00 έως τις 15:00, στις εγκαταστάσεις τους, στους Ελαιώνες Πυλαίας.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν στην προετοιμασία των πακέτων αγάπης για συνανθρώπους μας που η συνεισφορά μας τους είναι πολύτιμη, να γευτούν χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, να παρακολουθήσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα από τους ίδιους τους μαθητές αλλά και από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και φορείς της Θεσσαλονίκης στην εξέδρα και στο θεατράκι του σχολείου, να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες στην αυλή και να παίξουν στην Παιχνιδούπολη, να κερδίσουν όλοι στη λαχειοφόρο αγορά και να διαλέξουν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους μέσα από πολλά εργαστήρια που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με μουσεία και δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς της πόλης.

Τα έσοδα θα διατεθούν στην ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, στον Σύλλογο Βορείου Ελλάδας για Άτομα με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Παιδικές Καρδιές» και στον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος. Τα «πακέτα αγάπης» που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν σε Κοινωνικά Παντοπωλεία και συσσίτια σε συνεργασία με τους Ιερούς Ναούς Αγίας Μαρίνας, Αγίου Χριστοφόρου και Αγίου Νικολάου και Δημητρίου και το Δίκτυο Κοινωνικής Μέριμνας «Εύνοια».

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης καλούν όλους να υποδεχτούν μαζί τους τη μεγάλη γιορτή της γέννησης του Θεανθρώπου μέσα από έναν κόσμο γεμάτο από… τη μαγική αστερόσκονη των Χριστουγέννων.

 

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

 

 Jazz & Joy in the Forest Vol.2

Η κακοκαιρία αποφάσισε να χαλάσει λίγο τα πλάνα με την προγραμματισμένη εκδήλωση για την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου αλλά η ομάδα του Trees trees  δεν πτοείται και μεταφέρει τη μαγική live jazz βραδιά την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου!

 

Το Trees trees υποδέχεται τα Χριστούγεννα με ένα Live Jazz πάρτι την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου!  

Η αγαπημένη live jazz βραδιά επιστρέφει, πιο γιορτινή, πιο ατμοσφαιρική, πιο μαγική από ποτέ!

Φορέστε τα πιο ζεστά σας ρούχα, τα πιο λαμπερά σας χαμόγελα, φέρτε τη θετική σας ενέργεια και ζήστε μία μαγική βραδιά στη στολισμένη με γιορτινά λαμπάκια αυλή του Trees trees.

Οι μελωδίες, το ζεστό Glühwein και η παρέα θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές.

 

Τα παιδιά είναι φυσικά ευπρόσδεκτα!

Χριστούγεννα στο ΝΟΗΣΙΣ 2024

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος από αρχές Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Ιανουαρίου, το ΝΟΗΣΙΣ έχει σχεδιάσει πολλές δραστηριότητες μέσα στο πνεύμα των ημερών και περιμένει, με γιορτινή διάθεση να υποδεχτεί του μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του. Μαζί με τις προβολές, τις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις, τις μέρες αυτές το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη γιορτινά εργαστήρια, κατασκευές, πειράματα, παιχνίδια και science show με εορταστικό χρώμα για όλη την οικογένεια.

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Το Άστρο των Χριστουγέννων
Παρουσίαση για το Αστέρι της Βηθλεέμ στο Πλανητάριο
Για περισσότερα πατήστε εδώ
Σάββατο 30/11, ώρες 17.00 – 18.00

Οι Peiramatistas στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Ανοιχτό εργαστήριο για όλα τα παιδιά
Σάββατο 30/11, ώρες 17.30-18.30

Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου
Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση πατήστε εδώ
Σάββατο 30/11, ώρα 18.00

Παιδική Χορωδία Δήμου Θέρμης
Σάββατο 30/11, ώρα 18.30

Peiramatistas – Christmas edition
Εργαστήριο πειραμάτων και κατασκευών
Για περισσότερα πατήστε εδώ
Σάββατο 30/11, ώρες 10.15-11.30 (έχει εξαντληθεί)
Κυριακή 1/12, ώρες 10.15-11.30 (έχει εξαντληθεί)

 

 

Η κυρά Διατροφή τα Χριστούγεννα

Παρουσίαση βιβλίου της Λητούς Τσακίρη
Για παιδιά από 3 ετών
Για περισσότερα πατήστε εδώ
Κυριακή 8/12, ώρες 12.00-13.00

Ταξίδια σε χριστουγεννιάτικες σελίδες
Εργαστήριο ανάγνωσης βιβλίου και κατασκευών
Για παιδιά από Προνήπια μέχρι Β’ Δημοτικού
Σάββατο 14/12, ώρες 10.30-11.30
Για δηλώσεις συμμετοχής (μόνο ηλεκτρονικά) από 4/12 εδώ.

Χορωδία του Ωδείου Βορείου Ελλάδος
Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και όχι μόνο!
Σάββατο 14/12, ώρα 12.00

Επιστήμη από… τζάκι!
Εργαστήριο πειραμάτων και στολιδιών
Για παιδιά από Γ΄ μέχρι Ε΄ Δημοτικού
Σάββατο 14/12, ώρες 17.00-18.30
Κυριακή 15/12, ώρες 12.00-13.30
Για δηλώσεις συμμετοχής (μόνο ηλεκτρονικά) από 4/12 εδώ.

Στολίζω, στολίζεις… στολίζουμε!
Εργαστήριο κατασκευής χριστουγεννιάτικων στολιδιών
Για παιδιά από Προνήπια μέχρι Α΄ Δημοτικού και τους γονείς τους
Σάββατο 21/12, ώρες 12.00-13.00
Για δηλώσεις συμμετοχής (μόνο ηλεκτρονικά) από 11/12 εδώ.

Η φωτεινή μου κάρτα
Εργαστήριο κατασκευής χριστουγεννιάτικης κάρτας
Για παιδιά από Β΄ Δημοτικού μέχρι Α΄ Γυμνασίου και τους γονείς τους
Σάββατο 21/12, ώρες 14.00-16.00
Για δηλώσεις συμμετοχής (μόνο ηλεκτρονικά) από 11/12 εδώ.

Χριστούγεννα στο διάστημα
Παρουσίαση “μαγικών” πειραμάτων στο lobby
Για όλες τις ηλικίες
Πέμπτη 26/12, ώρες 11.30, 13.30, 17.00
Σάββατο 28/12, ώρες 11.30, 13.30, 17.00
Κυριακή 29/12, ώρες 11.30, 13.30, 17.00
Πέμπτη 2/1, ώρες 11.30, 13.30, 17.00
Παρασκευή 3/1, ώρες 11.30, 13.30, 17.00

Το χριστουγεννιάτικο παιχνίδι της γνώσης
Ένα εορταστικό κουίζ γνώσεων
Για παιδιά από Α΄ Δημοτικού και τους γονείς τους
Πέμπτη 26/12, ώρες 12.30, 14.30, 18.00
Σάββατο 28/12, ώρες 12.30, 14.30, 18.00
Κυριακή 29/12, ώρες 12.30, 14.30, 18.00
Πέμπτη 2/1, ώρες 12.30, 14.30, 18.00
Παρασκευή 3/1, ώρες 12.30, 14.30, 18.00

Για το πρόγραμμα λειτουργίας και προβολών πατήστε εδώ.

 

Slava’s Snow Show

Η πιο εντυπωσιακή χιονοθύελλα από την Αρκτική έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης!

21 – 23 Φεβρουαρίου 2025

Η «διασημότερη διαδραστική παράσταση στον πλανήτη Γη», μια ανεπανάληπτη εμπειρία για όλη την οικογένεια, ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα από τον φημισμένο μίμο Slava Polunin έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025.

Ο Slava Polunin, δημιουργός του show, ο μεγαλύτερος εν ζωή μίμος του κόσμου, μετά από την εντυπωσιακή συμμετοχή του στις παραστάσεις του Cirque du Soleil, δημιούργησε στις αρχές του ‘90 το Slavas Snow Show που δεν σταμάτησε από τότε να περιοδεύει σε όλο το πλανήτη. Μία θρυλική παράσταση μιμικής που έχουν παρακολουθήσει εκατομμύρια θεατές κάθε ηλικίας, κάθε φορά με τον ίδιο ενθουσιασμό, έχει κατακτήσει το Broadway στην Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Λος Άντζελες, τη Σαγκάη, το Σίδνεϋ, ενώ οι κριτικοί την υμνούν ως «το καλύτερο οικογενειακό θέαμα που είδε ποτέ το κοινό».

Με κορυφαίους μίμους, εντυπωσιακούς φωτισμούς και φαντασμαγορικά εφέ, εξελίσσεται μία ατμοσφαιρική, ονειρική παράσταση, γεμάτη εκπλήξεις, όπου το χιόνι είναι ο πρωταγωνιστής με αποκορύφωμα την πολική χιονοθύελλα που ξεσπάει μέσα στην αίθουσα καθώς ο δυνατός αέρας σπρώχνει περισσότερες από τρία εκατομμύρια νιφάδες στους θεατές. Πρόκειται για την μεγαλύτερη χιονοθύελλα που έχετε βιώσει στην ζωή σας…

 

Από την σκηνή θα δει κανείς πλοία να ταξιδεύουν μέσα στην εκτυφλωτική ομίχλη, χιλιάδες φούσκες να αιωρούνται, τεράστιες μπάλες να πετάνε προς το κοινό και γιγάντιους ιστούς να τυλίγουν τους θεατές, ενώ ένα «Βόρειο Σέλας» εμφανίζεται σε απόσταση αναπνοής και λαμπερά φεγγάρια και αστέρια πλαισιώνουν έναν απέραντο, νυχτερινό, έναστρο ουρανό!

Το Slava Snow Show είναι ένα πανδαιμόνιο χάους και γοητείας που σας προσκαλεί να αφήσετε την καθημερινότητά σας πίσω και να βυθιστείτε στην ευχαρίστηση της χαμένης παιδικότητάς σας. Καθώς η παράσταση βασίζεται στις αισθήσεις, πρέπει κανείς να χαλαρώσει και να βυθιστεί στον ιδιαίτερο κόσμο του Slava, και να απολαύσει ένα μαγευτικό θέαμα όπου το γέλιο και η έκπληξη συγκρούονται. Είναι μια γιορτή χωρίς όρια, μια αξέχαστη εμπειρία που υπόσχεται να φέρει λίγη μαγεία στη ζωή σας και να ζήσετε στιγμές μιας χαρούμενης τρέλας.

Ένα άκρως διαδραστικό θέαμα, όπου οι θεατές όχι μόνο συμμετέχουν στη δράση, αλλά εξελίσσουν οι ίδιοι την πλοκή. Μια αφορμή να γιορτάσουμε την ζωή με έναν ανάλαφρο τρόπο.

 

Μάρκος Καμπάνης 1990 – 2020: Ένας πολυδιάστατος δημιουργός

Την εικαστική δραστηριότητα των τριών τελευταίων δεκαετιών του Μάρκου Καμπάνη φιλοξενεί το Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη.

Η αναδρομική έκθεση «Μάρκος Καμπάνης, 1990-2020: Ένας πολυδιάστατος δημιουργός» θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 19 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ.

 

Το 1990 σηματοδοτεί μια στροφή στη δουλειά του ζωγράφου Μάρκου Καμπάνη, όταν επισκέπτεται για πρώτη φορά το Άγιον Όρος. Έκτοτε αρχίζει μια πολυετή, γόνιμη συνεργασία με τα μοναστικά ιδρύματα. Στις συχνότατες επισκέψεις του, ζωγραφίζει το αγιορείτικο τοπίο και εκτελεί τοιχογραφικές παραγγελίες για μοναστήρια, χωρίς να εγκαταλείπει όμως τα υπόλοιπα θεματογραφικά ή τεχνοτροπικά του ενδιαφέροντα. Οι ζωγραφικές ενότητες των «Δέντρων», των «Ερειπίων», η αυτοβιογραφική σειρά «365» και η χαρακτική αποτελούν κομβικά σημεία της πορείας του κατά τη διάρκεια αυτής της τριακονταετίας. Η δουλειά του συνδέει τα παραδοσιακά διδάγματα με σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

Σημειώνεται πως αρχικά, η έκθεση παρουσιάστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) σε επιστημονική επιμέλεια του Γιώργου Μυλωνά (Δεκέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024).

Στο Τελλόγλειο την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Νικόλαος Βιάνας και η Ραφαέλα Νίκα.

Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά σημειώνει πως «η έκθεση του Μάρκου Καμπάνη συμπληρώνει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο την έκθεση “Σικελιώτης/Τάσσος: μια φιλία με κοινές ρίζες” που φιλοξενούμε επίσης αυτήν την περίοδο».

 

Λίγα λόγια για τον ζωγράφο

Ο Μάρκος Καμπάνης γεννήθηκε το 1955 και σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο όπου έζησε ως το 1980. Σημαντική επιρροή στο έργο του άσκησαν οι συχνές επισκέψεις του στο Παρίσι και η πολύμηνη παραμονή του στη Φλωρεντία. Είναι κατά κύριο λόγο ζωγράφος και χαράκτης, ενώ έχει ασχοληθεί εκτενώς με την εκκλησιαστική τέχνη και ιδιαιτέρως τις τοιχογραφίες (Μονές Σίμωνος Πέτρα, Ιβήρων, Βατοπαιδίου, Αγίας Αικατερίνης Σινά και σε ιδιωτικά παρεκκλήσια). Παράλληλα, είναι σημαντικός ο ρόλος του στην προσπάθεια προβολής και μελέτης της αγιορείτικης χαρακτικής, καθώς και των ζωγράφων των οποίων το έργο σχετίζεται με το Άγιον Όρος, ιδιαιτέρως δε του Σπύρου Παπαλουκά. Εικονογραφήσεις του κοσμούν βιβλία πολλών εκδοτικών οίκων (Αστήρ, Ίνδικτος, Εστία, Εκδοτική Αθηνών, εκδόσεις του Φοίνικα κ.ά.) ενώ περιστασιακά έχει ασχοληθεί με τη σκηνογραφία στο θέατρο.

Η πρώτη του έκθεση έγινε στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «ΩΡΑ» το 1979 και έκτοτε ακολούθησαν πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις. Εκτός από τις ιδιωτικές αίθουσες τέχνης, η δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην 15η Biennale Αλεξάνδρειας, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, στην Αγιορειτική Εστία, στην Πολιτιστική Εταιρεία «Πανόραμα», στο Ίδρυμα Ηπειρωτικών Μελετών, στο Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο Ντε Κίρικο», στο Μουσείο Κλασσικής Αρχαιολογίας του Κέιμπριτζ και αλλού.

Όλοι στη σκηνή

Το PHOS ArtLab  προσκαλεί παιδιά, εφήβους και ενήλικες το Σάββατο 30 Νοεμβρίου να τολμήσουν να ανέβουν στη σκηνή, να εκφραστούν και να παίξουν θέατρο.

Απαραίτητα για τη συμμετοχή: Καλή διάθεση, πολλή φαντασία, άνετα ρούχα.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε σε τρία γκρουπ των 60 λεπτών ανά ηλικιακή ομάδα.

 

Χριστουγεννιάτικο Bazaar της Μέριμνας Παιδιού

H Μέριμνα Παιδιού προσκαλεί μικρούς και μεγάλους το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο χριστουγεννιάτικο παζάρι που θα πραγματοποιηθεί, από τις 10:00 έως τις 19:30 στο ισόγειο του σχολείου, Εθνικής Αμύνης 17.

Μέσα σε ένα ζεστό και χριστουγεννιάτικα διακοσμημένο περιβάλλον θα βρείτε στολίδια, διακοσμητικά, χριστουγεννιάτικες χειροποίητες κατασκευές που δημιουργήθηκαν από τις κυρίες του Δ.Σ. και από  μέλη της Μέριμνας Παιδιού χειροποίητα γλυκά, δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, κρασιά και ηδύποτα, διάφορα τρόφιμα, καινούρια εργαλεία, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, παιδικά βιβλία κ. ά.

Τα έσοδα του παζαριού θα διατεθούν για τη στήριξη της Ζεστής Αγκαλιάς, ενός τμήματος που λειτουργεί αυτόνομο μέσα στο κτήριο και φιλοξενεί παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες από 2,5 ετών με κύριο στόχο την πρώιμη παρέμβαση, εξαιρετικής σημασίας για την πορεία της ανάπτυξής τους, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παιδιατρείου της Μέριμνας και τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών με οικονομικές δυσκολίες.

 

Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ΜΟΝΟ μετρητών και όχι πιστωτικών καρτών.

 

Στηρίζουμε…Παίζοντας

Το 14o «Στηρίζουμε…Παίζοντας» έρχεται την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 από τις 16:00 έως τις 21:00 στον πολυχώρο WE (Λεωφόρο 3ης Σεπτέμβρη & Γρ. Λαμπράκη), πιο Χριστουγεννιάτικο από ποτέ!

Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι η συλλογή τροφίμων για τις άπορες οικογένειες που στηρίζει η ΑΡΩΓΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ομάδας, με στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση του κοινού όσο και την έμπρακτη συμμετοχή του σε θέματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης.

Για τον λόγο αυτόν, αντί εισιτηρίου, συλλέγονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, χαρτικά, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής.

Η Αρωγή Θεσσαλονίκης είναι μια ομάδα εθελοντών πολιτών, οι οποίοι δε δέχονται χρήματα ούτε φάρμακα, αλλά συγκεντρώνουν καθημερινά τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία προσφέρονται σε οικογένειες μονογονεϊκές, σε οικογένειες που και οι δυο γονείς είναι άνεργοι και γενικώς σε άτομα που βρίσκονται σε στάδιο οριακής επιβίωσης ακόμα και εξαθλίωσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Μικροί και μεγάλοι υποδέχονται τα Χριστούγεννα και να διασκεδάσουμε παρέα!

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα

16:00 – 17:00 Η Παράσταση Κουκλοθέατρου «Ο Πινόκιο και το αστέρι των ευχών» από την Ομάδα Κουκλοθέατρου Jinx.

16:00 – 18:00 Μαζί με τον Animator και Comic Creator Γιάννη Τεξή της AddArt, φτιάχνουν φιγούρες των Χριστουγέννων από πλαστελίνη.

17:00 – 18:00 Η Ομάδα Κουκλοθέατρου Άρες Μάρες σε μία διαδραστική παράσταση κουκλοθέατρου με ζωντανή μουσική και τραγούδι με τίτλο «Αδέσποτα Χριστούγεννα».

18:00 – 19:00 Στην παρέα ο Πάφι (Pafi) ο άνθρωπος ορχήστρα, σε ένα μοναδικό μουσικό παιχνίδι με τους μικρούς φίλους.

19:00 – 19:30 The Magicalist Marmelo and Suzy comic magic show σε μία ξεχωριστή παράσταση.

19:00 – 21:00 Εκπαιδευτική Ρομποτική ROBOT SET GO robotics and more

19:30 – 20:00 Το παραμύθι «Ο Άη Βασίλης δεν χωράει στη στολή του» σε μια παιχνιδιάρικη αφήγηση από την συγγραφέα και διαιτολόγο Ειρήνη Τοπαλίδου.

20:00 – 21:00 Στην παρέα θα είναι ο Clown Peter ο μάγος των μπαλονιών θα παίξει και θα κάνει μπαλονοκατασκευές μαζί με τους μικρούς φίλους.

 

Παράλληλα Δρώμενα

  • Face painting από τα Πολύχρωμα Πινέλα, το 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσ/νίκης και το Εργαστηριακό Κέντρο Ευκλείδη
  • Χριστουγεννιάτικες κατασκευές, και στολίδια
  • Μπαλονοκατασκευές
  • Γράμμα στον Αη Βασίλη
  • Τοίχος αναρρίχησης
  • Ο Άη Βασίλης και το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο θα παίξουν μαζί με τα παιδιά και πολλές πολλές εκπλήξεις!

 

Μαζί θα είναι η ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Παύλου Μελά Σταυρούπολης & Κορδελιού – Ευόσμου.

Εθελοντικά στηρίζουν την δράση μαθητές του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσ/νίκης και του Εργαστηριακού Κέντρου Ευκλείδη.

Σχεδιασμός αφίσας και flyer από την Χριστίνα Παπαδοπούλου (ΑddArt).

 

Άμεσες ανάγκες σε τρόφιμα και λοιπά είδη:

Ελαιόλαδα, Σπορέλαια
Ντοματοχυμοί, Κέτσαπ
Αλάτια, Ξύδια, Χυμός λεμόνι (για μαγείρεμα)
Όσπρια (φακές, ρεβίθια)
Ρύζι
Mέλια, πραλίνες, μαρμελάδες
Πρωινά (γάλατα μακράς διάρκειας, κακάο, δημητριακά, φρυγανιές, κομπόστες, καφέδες, κέικ κλπ)
Ζαχαρώδη (μπισκότα, κράκερς, μπάρες δημητριακών, κρουασάν κλπ)
Κονσέρβες διάφορες, Πουρέ πατάτας
Χαρτί υγείας, Χλωρίνες και καθαριστικά γενικής χρήσης
Είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες, κρεμοσάπουνα, σερβιέτες κλπ)
Μωρομάντηλα,
Απορρυπαντικά ρούχων, Απορρυπαντικά πιάτων

 

Pre-Christmas AI Event στο ΝΟΗΣΙΣ

Το Σάββατο 30.11.2024 ανάβουν τα φώτα του δέντρου στο ΝΟΗΣΙΣ και συζητούν για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη Βιομηχανία.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

17.00 Το Άστρο των Χριστουγέννων
Ζωντανή παρουσίαση στο Πλανητάριο
Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης, MSc Χημικός, Συγγραφέας, τέως Σχολικός Σύμβουλος

17.30 Οι Peiramatistas στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Ανοιχτό εργαστήριο για όλα τα παιδιά

18.00 Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου ΝΟΗΣΙΣ
& Παιδική Χορωδία Δήμου Θέρμης

 

AI talks – κύκλος συζητήσεων για την Τεχνητή Νοημοσύνη

# 2 Ευκαιρίες και προκλήσεις στη Βιομηχανία

Χαιρετισμοί:
Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη, Πρόεδρος ΝΟΗΣΙΣ
Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης
Εκπρόσωπος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Συζητούν:
Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Υφυπουργός Ανάπτυξης
Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος ΣΒΕ
Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος ΣΕΒΕ
Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Alumil & Πρόεδρος επί Τιμή ΣΒΕ
Καθηγητής Κυριάκος Υάκινθος, Αντιπρύτανης Έρευνας & Καινοτομίας ΑΠΘ
Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, Πρόεδρος & Διευθυντής Κεντρικής Διεύθυνσης ΕΚΕΤΑ

Συντονίζει:
Μαρία Σαμολαδά, Δημοσιογράφος

 

Ο μικρός πρίγκηπας στο ΜΜΘ

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Antoine de Saint-Exupéry

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα διαχρονικό έργο που γοητεύει το κοινό σε όλο τον κόσμο. Η αγαπημένη ιστορία μικρών και μεγάλων μεταμορφώνεται σε μια εξαιρετική ζωντανή παράσταση και παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μετά τις sold out παραστάσεις στο Παρίσι και την Αυστραλία.

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του, ο Μικρός Πρίγκιπας παραμένει τόσο επίκαιρος σήμερα, όσο και την εποχή που γράφτηκε.
Στη νέα προσαρμογή του έργου του Antoine de Saint-Exupéry, γεμάτη από χορογραφικά και ακροβατικά στιγμιότυπα, συμμετέχει ένα απίστευτο διεθνές καστ με εκπληκτικά σκηνικά, κοστούμια, προβολές και όλους τους αγαπημένους χαρακτήρες του έργου. Το υπερθέαμα σκηνοθετείται από το διάσημο δίδυμο της Γαλλίας Anne Tournié και Chris Mouron και σας καλεί να βυθιστείτε στον φαντασμαγορικό κόσμο του Μικρού Πρίγκιπα.

 

 

Συντελεστές

Σκηνοθέτης & χορογράφος  Anne Tournié
Προσαρμογή λιμπρέτου και Βοηθός σκηνοθέτη  Chris Mouron
Συνθέτης  Terry Truck
Σχεδιασμός κουστουμιών  Peggy Housset
Βίντεο Marie Jumelin

Διοργάνωση: ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – BROADWAY ENTERTAINMENT GROUP

 

Εκδηλώσεις για τα δεύτερα γενέθλια του βιβλιοπωλείου “Έτσι κάνουν οι Μπαλαρίνες”

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου το βιβλιοπωλείο-καφέ “Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες” γιορτάζει τα δύο χρόνια λειτουργίας του!

Έτσι, οι μπαλαρίνες ετοίμασαν ένα δελεαστικό πρόγραμμα με παραμύθι, τσίρκο και πολλή μουσική.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

  • Στις 12.00 οι μπαλαρίνες υποδέχονται τον συγγραφέα Θοδωρή Παπαϊωάννου και το νέο του βιβλίο “Ευτυχία” των εκδόσεων Ίκαρος, με εικονογράφηση του Πέτρου Μπουλούμπαση.

“Μπορείς να περιγράψεις την ευτυχία; Να τη ζωγραφίσεις; Να τη δεις; Υπάρχει βιβλίο που να εξηγεί πώς μοιάζει η ευτυχία;” Στο βιβλίο αυτό η μικρή πρωταγωνίστρια, μοιράζεται μαζί σου μυστικά για το πώς να κάνεις τους ανθρώπους που αγαπάς ευτυχισμένους! Ανακαλύψτε στιγμές που χαρίζουν την ευτυχία, μέσα στην καθημερινή ζωή.

  • Στις 13.00 μια μουσική διαδραστική παράσταση για μικρούς, μεσαίους και μεγάλους, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Θοδωρή Παπαϊωάννου “Απέναντι” των εκδόσεων Ίκαρος.

Αφήγηση: Λία Κλωτσοτήρα
Μέλιος: Μελίνα Ατρείδου

Οι “Τρύφων Μυρμήγκης” σας προσκαλούν στην προσπάθεια του Μέλιου, του μικρού σκαθαριού, να περάσει Απέναντι! Μα πώς θα τα καταφέρει;
Όλοι μαζί θα βοηθήσουν να τα καταφέρει!

  • Στις 16.00 “Μικροί ακροβάτες και ζογκλέρ”: Eργαστήριο Τσίρκο από την  ομάδα Kirko

Με την βοήθεια των καλλιτεχνών-εμψυχωτών τα παιδιά πειραματίζονται σε τεχνικές ζογκλερικής και ακροβατικής, δοκιμάζουν ισορροπία σε ξυλοπόδαρα, ισορροπούν σε ποδήλατο με μία ρόδα, μαθαίνουν να παίζουν με κορύνες, μπαλάκια, κορδέλες μα πάνω απ’ όλα μαθαίνουν να συνεργάζονται, να μοιράζονται και να στηρίζει ο ένας τον άλλον.

  • Στις 17.00 συναυλία από τους Tiny two family edition!

Τι γυρεύει ένας παγωτατζής, ένας φτωχός και μόνος καουμπόι κι ένας κόκορας, μέσα σε ένα κίτρινο υποβρύχιο που κάνει κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά;
Και ποια η σχέση ενός μάγειρα με έναν γορίλα που τον έλεγαν Jude κι ένα μικρό καρδερινάκι, που έδωσαν ραντεβού στην πιτσαρία ενός ποντικού;

Οι tiny two (Γιάννης Πούλιος, Δημήτρης Ράπτης, Κατερίνα Αντωνίου), αλά family edition, σε νέες περιπέτειες.

Papermosaics

Έκθεση έργων κολάζ του Δήμου Τσορμπατζόγλου

Βιβλιοθήκη Bissell, ACT – The American College of Thessaloniki

Εγκαίνια Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2024, 19:00

 

Η βιβλιοθήκη Bissell του ACT ( the American College of Thessaloniki) φιλοξενεί την έκθεση κολάζ “Papermosaics” του Δήμου Τσορμπατζόγλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00 και η διάρκειά της είναι μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2024.

Ο Δήμος Τσορμπατζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Σπούδασε Συντήρηση Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων και σήμερα εργάζεται στην Αθήνα ως συντηρητής παλαιών χειρογράφων στο Εθνικό Αρχείο Μνημείων. Έχει εργαστεί επίσης στις ιστορικές βιβλιοθήκες των μοναστηριών του Αγίου Όρους, όπου ειδικεύτηκε στην αποκατάσταση Μεσαιωνικών Κωδίκων και χειρογράφων.

Με τις εκτεταμένες γνώσεις του για το χαρτί ως υλικό, ο Τσορμπατζόγλου άρχισε να δημιουργεί χειροποίητα χάρτινα κολάζ το 2007. Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2010, ενώ ακολούθησαν επιπλέον ατομικές εκθέσεις και πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Μύκονο, το Αϊντχόφεν (Ολλανδία), το Μιλάνο (Ιταλία), το Δουβλίνο (Ιρλανδία) και τις Βρυξέλλες (Βέλγιο).

Τα χαρακτηριστικά papermosaics συντίθενται με επιμέλεια κομμάτι-κομμάτι· συχνά εκτείνονται σε μεγάλους καμβάδες και είναι εντυπωσιακά ως προς τα ανθρωποκεντρικά τους θέματα. Κάθε κολάζ είναι κατασκευασμένο από διαφορετικά είδη χαρτιού – εφημερίδες, free press έντυπα, vintage βιβλία και ταπετσαρίες, αντανακλώντας τη δέσμευση του καλλιτέχνη στην εξερεύνηση της ευελιξίας του υλικού.

 

13o Open House Thessaloniki 2024

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής. Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται ετησίως το φθινόπωρο, από το 2012, σημειώνοντας δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις σε κάθε διοργάνωση!

Το 13ο OPEN HOUSE Thessaloniki θα πραγματοποιηθεί στις 23 – 24 Νοεμβρίου 2024, με παράλληλες δράσεις που θα ξεκινήσουν μια εβδομάδα νωρίτερα.

 

 

Παράλληλες Δράσεις:

MADE IN THESSALONIKI

16, 17 & 19 Νοεμβρίου 2024

Η παράλληλη αυτή δράση, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του OPEN HOUSE Thessaloniki, περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής. Η δράση έχει ως στόχο να συστήσει στο κοινό τις παραγωγικές διαδικασίες και τις τεχνικές που ακολουθούνται για τη δημιουργία ενός προϊόντος. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από δημιουργούς-παραγωγούς διαφόρων κλάδων και το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής των έργων τους.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν για όλους.
Δεν γίνονται κρατήσεις. Για την παρακολούθηση των ξεναγήσεων επισκέπτεστε τον κάθε χώρο εντός του διαθέσιμου ωραρίου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

Παράλληλα, θα διεξαχθούν ξεναγήσεις στο Εργοστάσιο Σουρωτή στις 19/11, 13:00 – 15:00.

 

OPEN WALKS

16 & 17 Νοεμβρίου 2024

Όπως καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι θεματικές διαδρομές του ΟΗΤ μας ξεναγούν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό.

Η φετινή διαδρομή θα ξεναγήσει τους επισκέπτες στο Λιμάνι, στις 16 & 17 Νοεμβρίου.

 

OPEN SCHOOL

18 & 22 Νοεμβρίου 2024

Το καθιερωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHT περιλαμβάνει προγραμματισμένες επισκέψεις σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος των OPEN TOURS και των χώρων δημιουργίας του MADE in Thessaloniki, οι οποίες απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς φορείς (σχολεία, σχολές ή και άλλα οργανωμένα γκρουπ).

Για τη συμμετοχή στη δράση είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Οι θέσεις έχουν καλυφθεί.

 

OPEN TOURS

23 & 24 Νοεμβρίου 2024

Η κύρια δράση του OPEN HOUSE Thessaloniki, OPEN TOURS, αφορά ένα σαββατοκύριακο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε πλήθος κτιρίων και χώρων της πόλης με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο, στα τέλη του Νοεμβρίου. Τις πόρτες τους ανοίγουν δεκάδες κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον –ιστορικά, αλλά και σύγχρονα, δημόσια και ιδιωτικά, χώροι κατοικίας, εργασίας, πολιτισμού, αναψυχής, λατρείας, μνημεία– ενώ τις ξεναγήσεις αναλαμβάνουν οι εθελοντές της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί εδώ.

 

 

Επίσης:

OPEN CALL FOR VISUAL STORIES

16 Νοεμβρίου – 16 Δεκεμβρίου 2024

OPEN BOX

16 – 24 Νοεμβρίου 2024

OPEN VOTE

23 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2024

OPEN PHOTO

23 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2024

OPEN OFFICE

πρεμιέρα: 25 Νοεμβρίου 2024

OPEN YOUR MAP

23 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2024

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

18 – 24 Νοεμβρίου 2024

LIVE-STREAMING TOURS

18 – 22 Νοεμβρίου 2024

TIME TO CLOSE PARTY

24 Νοεμβρίου 2024, 21:30

 

Open House Thessaloniki 2019. Photo by John Simitopoulos © Courtesy of Open House Greece.

 

muzike dance edition #2: Ioanna Paraskevopoulou

Το ανανεωμένο muzike συνεχίζει δυναμικά και το Νοέμβριο το project ‘dance editions’ με συμπεριληπτικές performances σύγχρονου χορού για όλη την οικογένεια!

Στο dance edition #2 έχει την τιμή να φιλοξενεί μία ξεχωριστή καλεσμένη, τη βραβευμένη χορεύτρια και χορογράφο Ιωάννα Παρασκευοπούλου.

Τι βλέπουμε όταν απομακρύνουμε τον ήχο του κύματος από την εικόνα μιας ταραγμένης θάλασσας;

Τι ακούμε όταν απομακρύνουμε την εικόνα της φωτιάς από την ηχητική πηγή της;

Μέσω της απομόνωσης ήχων από καθημερινά υλικά χρήσης και εικόνων από φυσικά τοπία, η Ιωάννα Παρασκευοπούλου θα επιχειρήσει την επανασύνθεση ενός οπτικοακουστικού τοπίου μέσα στο οποίο το σώμα αναζητά διεξόδους.

Οι δύο οπτικοακουστικές performances της Ιωάννας θα λάβουν χώρα την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 στη Σχολή Χορού Άσπα Φούτση στη Θεσσαλονίκη, στις 11.00 και στις 13.00.

Στις 11.00 υποδέχονται οικογένειες με παιδιά έως 11 ετών και στις 13.00 υποδεχόμαστε θεατές από 11 ετών χωρίς ανώτατο ηλικιακό όριο.

 

 

Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου στο dance edition #2

Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου είναι χορεύτρια και χορογράφος με έδρα την Αθήνα και απόφοιτη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Σπουδάζει στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ η καλλιτεχνική της πρακτική επικεντρώνεται στη σύνδεση οπτικοακουστικών μέσων με την κίνηση. Ως χορεύτρια, έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες, όπως οι Ίρις Κάραγιαν, Δημήτρης Παπαϊωάννου, και Brendan Fernandes. Έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ARTWORKS (2019). Ως χορογράφος, παρουσίασε το All She Likes Is Popping Bubble Wrap στο Onassis New Choreographers Festival 8, το οποίο διακρίθηκε σε διεθνή φεστιβάλ. Το έργο της MOS περιλήφθηκε στο Aerowaves Twenty23, περιοδεύοντας διεθνώς, ενώ πρόσφατα παρουσίασε το All of My Love στο Onassis Dance Days 2024. Συνεχίζει να περιοδεύει και να συνεργάζεται ως ερμηνεύτρια σε έργα άλλων δημιουργών.

 

 

Χορός και Μουσική για Όλους και Όλες

Στις εκδηλώσεις του muzike, στόχος είναι όλοι οι θεατές, από τα πιο μικρά παιδιά μέχρι και τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, να μπορούν να εκτεθούν στην τέχνη χωρίς περιορισμούς. Τα μωρά θα μπορούν να γελάνε ή να κλαίνε, σε ένα κλίμα κατανόησης και όλοι θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο χώρο και να αλληλεπιδρούν με τους καλλιτέχνες, εξερευνώντας και απολαμβάνοντας τη μουσική και το χορό. Όλοι οι χώροι θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι ώστε να είναι ασφαλείς, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για χαλάρωση, ελευθερία έκφρασης και δημιουργικότητα.

Ζήσετε την εμπειρία του muzike και δημιουργήστε νέες αναμνήσεις μαζί με την οικογένεια και τους φίλους σας!

 

Συντελεστές

Ιδέα – Διεύθυνση παραγωγής: Λένα Μοσχά

Υποστήριξη Παραγωγής: Sara Kuhnt

Υπεύθυνη σχεδιασμού διευρυμένου χορογραφικού χώρου: Σόνια Ντόβα

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Λουκία Αργυριάδου

Γραφιστικά : Σταυρίνα Κυκάλου

Χορεύτρια/ Performer: Iωάννα Παρασκευοπούλου

Παραγωγή: muzike family conceρts

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού