για όλη την οικογένεια – Πυγολαμπίδες
Skip to content

2η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων

Η 2η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων έρχεται το τελευταίο Σάββατο του Σεπτέμβρη, στις 26/09/2020!

 

Φέτος για δεύτερη χρονιά τα μικρά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας ενώνονται και γιορτάζουν την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων με ένα μεγάλο αφιέρωμα στις Λέσχες Ανάγνωσης. Στις μικρές ή μεγάλες παρέες ανθρώπων που συναντιούνται μια φορά το μήνα και μιλούν για βιβλία!

Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι τα στέκια των Λεσχών Ανάγνωσης. Είναι οι χώροι που φέρνουν κοντά τους βιβλιόφιλους της κάθε γειτονιάς, οι χώροι που προωθούν το διάλογο γύρω από το βιβλίο. Είναι το ζεστό σκηνικό των αναζητήσεων όσων ψάχνονται και όσων θέλουν να συνεχίσουν να μαθαίνουν.

Την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να γίνουν έστω και για λίγο, μέλη μιας Λέσχης Ανάγνωσης σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο. Να ζήσουν την εμπειρία που για μερικούς κρατά χρόνια ολόκληρα, ενώ για άλλους τώρα πρόκειται να ξεκινήσει.

Στις 26 Σεπτεμβρίου θα γιορτάσουμε #mialesxistamikra και θα γίνουμε μια μεγάλη Λέσχη Ανάγνωσης. Θα γνωρίσουμε από πρώτο χέρι έναν ιστορικό θεσμό και την περιπέτεια της ανάγνωσης ενός βιβλίου που μοιράζεται. Και όλα αυτά στους χώρους που αγαπάμε περισσότερο: τα μικρά βιβλιοπωλεία!

 

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου θα γίνει ΌΛΗ Η ΧΩΡΑ ΜΙΑ ΛΕΣΧΗ.

Τι σημαίνει αυτό; Τα βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν στην Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων ετοιμάζουν νέες Λέσχες Ανάγνωσης, για μικρούς και μεγάλους, καθώς και εορταστικές θεματικές συναντήσεις. Οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες που θα επισκεφτούν τα μικρά βιβλιοπωλεία θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μια παρέα, να συζητήσουν για βιβλία και να συναντήσουν αγαπημένους και αγαπημένες συγγραφείς. Τα μικρά παιδιά θα συμμετάσχουν σε πρωτότυπες δράσεις  και θα παίξουν με αφορμή αγαπημένα βιβλία!

 

Δείτε ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Δείτε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

 

Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

Η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων όμως δεν αρχίζει και τελειώνει μέσα σε μια μέρα!

Θέλοντας τα «Μικρά Βιβλιοπωλεία» να συμβάλλουν στην προώθηση της ανάγνωσης μέσα από δράσεις αποδοτικές για τους βιβλιόφιλους, πραγματοποιείται μια μεγάλη καμπάνια για τη χαρτογράφηση των ενεργών Λεσχών Ανάγνωσης!

Δείτε την ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

 

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

Η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 28 Απριλίου του 2018 ως μια πρωτοβουλία της κοινότητας μικρών βιβλιοπωλείων LITTLE BOOKSTORES και της βιβλιοφιλικής σελίδας So much reading. Βασίζεται σε μια ιδέα που έρχεται από το εξωτερικό, όπου αρκετές χώρες αφιερώνουν μια ημέρα ή ακόμη και μία εβδομάδα στα μικρά τους βιβλιοπωλεία.

Σκοπός της είναι να αναδείξει πως τα μικρά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και των κοινοτήτων μας. Είναι το μέρος όπου οι συγγραφείς μπορούν να συνδεθούν με τους αναγνώστες, όπου ανακαλύπτουμε νέους, άγνωστους κόσμους, όπου τα παιδιά γοητεύονται από τη συγκίνηση της ανάγνωσης που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.

 

Τη 2η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων διοργανώνει η κοινότητα μικρών βιβλιοπωλείων LITTLE BOOKSTORES.

 

Χορηγοί: ΑΙΩΡΑ, ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ, ΔΩΜΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΙΧΛΗ, ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Υποστηρικτές: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΚΕΔΡΟΣ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΜΙΚΡΗ ΣΕΛΗΝΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΗΣΟΣ, ΠΕΔΙΟ

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΛΕΠΟΥ, ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ, BOOKIA

Πικ Νικ Urban Festival 2020

Το καλύτερο Πικ Νικ της πόλης επιστρέφει -με ασφάλεια- στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης για 9η συνεχόμενη χρονιά

 

Επί 9 χρόνια, στο τέλος του Αυγούστου, συναντιόμαστε σε ένα από το πιο όμορφα και σημαντικότερα σημεία της πόλης, στη Ρωμαϊκή Αγορά -λίγο πιο πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους- για το καθιερωμένο Πικ Νικ Urban Festival. Αυτή την περίεργη για όλους χρονιά, ανανεώνεται το ραντεβού με περισσότερη ασφάλεια και τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Για 4 ημέρες, συγκεκριμένα, από τις 27 έως και τις 30 Αυγούστου, ο αρχαιολογικός χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς θα γεμίσει μουσικές, ταινίες και μαγεία.

 

Το Πικ-Νικ Urban Festival αποτελεί ήδη ένα καθιερωμένο θεσμό στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα είχε ως στόχο και κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της σύγχρονης πόλης και των κατοίκων της, με τους αρχαιολογικούς χώρους. Φέτος, το Πικ Νικ επιστρέφει έχοντας θέσει δυο νέους στόχους, να ενισχύσει και να στηρίξει την εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή, που έχει πληγεί σε μέγιστο βαθμό από την πανδημία, αλλά και να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια (χωροταξικές αποστάσεις, χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, κτλ.) στους θεατές και στους συνεργάτες του. Επιπλέον, η πραγματοποίηση του από πλευράς της διοργάνωσης αποτελεί πολιτική κίνηση και τοποθέτηση καθώς πιστεύουν πως οφείλουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας με υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και ασφάλεια τηρώντας όλες τις οδηγίες που δίνονται από την πολιτεία.

Μαθημένοι πια στα δύσκολα επιλέγουν, να πραγματοποιήσουν και φέτος το Πικ Νικ Urban Festival. Ίσως φέτος να είναι λίγο διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παραμένει ο πιο γλυκός τρόπος για να αποχαιρετήσουμε αυτό το περίεργο ελληνικό καλοκαίρι, και να καλωσορίσουμε με αισιοδοξία το φθινόπωρο!

 

Το φετινό Πικ Νικ Urban Festival 2020 υπόσχεται τέσσερις ημέρες γεμάτες με σημαντικές ελληνικές ταινίες όπως την “Winona” σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), τον “Απόστρατο” του Ζαχαρία Μαυροειδή, την “Ευτυχία” του Άγγελου Φραντζή και τα “Φτηνά Τσιγάρα” του Ρένου Χαραλαμπίδη. Επιπλέον, το μουσικό πρόγραμμα είναι πιο πολυσυλλεκτικό από ποτέ. Στη σκηνή θα ανέβουν οι Φώτης Σιώτας και Ιουλία Καραπατάκη, Χειμερινοί Κολυμβητές, The Boy & Δεσποινίς Τρίχρωμη, Usurum, Transparent Man, Me Nash, Ελπίδα Παπακοσμά – Μάττα, Φάνης Ζαχόπουλος & Δημήτρης Τάσαινας και Ερμής. Τέλος, θα παρουσιαστούν και ταινίες μικρού μήκους όπως  η “Fofo or Would you still love me”, σε σκηνοθεσία Χρήστου Γεωργουδάκη καθώς και ταινίες σπουδαστών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο

 

«Τη ζωή δε μπορείς να την προβλέψεις, μπορείς όμως να «ετοιμάσεις» ένα όμορφο Πικ-Νικ.»

 

Το Πρόγραμμα του Πικ Νικ Urban Festival 2020

Πέμπτη 27/ 8

 • 18.30 Φάνης Ζαχόπουλος & Δημήτρης Τάσαινας
 • 19.30 Ιουλία Καραπατάκη & Φώτης Σιώτας “Τα δεύτερα σε έκδοση τσέπης”
 • 21.00 Ταινίες μικρού μήκους σπουδαστών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°
 • 21.15 Ευτυχία

 

Παρασκευή 28/8

 • 18.30 Transparent Man
 • 19.30 Usurum
 • 20.45 Ερμής
 • 21.00 Fofo or Would you still love me
 • 21.15 Απόστρατος

 

Σάββατο 29/8

 • 18.30 Ελπίδα Παπακοσμά Μάττα
 • 19.15 Me Nash
 • 19.45 The Boy & Δεσποινίς Τρίχρωμη
 • 21.15 Winona

 

Κυριακή 30/8

 • 18.30 Eli & The Portraits
 • 19.30 Χειμερινοί Κολυμβητές
 • 21.00 Ταινίες μικρού μήκους σπουδαστών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°
 • 21.15 Φτηνά Τσιγάρα

 

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα: www.urbanpicnic.gr

 

 

Διοργάνωση: Parenthesis)

Η Parenthesis μετράει ήδη μια δεκαετή πορεία στον χώρο του πολιτισμού και της επικοινωνίας πραγματοποιώντας το “IN EDIT Festival Greece” το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μουσικού Ντοκιμαντέρ, το “Πικ Νικ Urban Festival” ένα αστικό Πικ Νικ στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, το “Offside Festival” ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με ιστορίες του ποδοσφαίρου, το “Yedi Kule Project” ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στα κάστρα της Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα δράσεις στον χώρο του πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα.

Το ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και στήριξη του ΥΠΠΟΑ και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

6ο Φεστιβάλ Δάσους

Το Φεστιβάλ Δάσους, η διοργάνωση που δίνει κάθε χρόνο τη δυνατότητα στο κοινό να απολαύσει μοναδικές εμπειρίες πολιτισμού και τέχνης, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα, τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Βορείου Ελλάδος γενικότερα.

Παρά τις δυσκολίες, επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι για έκτη συνεχή χρονιά. Τηρώντας πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας θα φιλοξενήσει κορυφαίες παραστάσεις και συναυλίες στα ανοιχτά θέατρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει διακεκριμένους καλλιτέχνες και βραβευμένες θεατρικές παραγωγές, γι’ αυτό και φέτος είναι παρόν, πάντα με ασφάλεια και τα απαραίτητα μέτρα, βάζοντας την τέχνη και την κουλτούρα σε πρώτο πλάνο.

Εναρκτήρια εκδήλωση του 6ου Φεστιβάλ Δάσους θα είναι η μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα, με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020.

Ραντεβού στην μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας!

 

Αναλυτικά το Πρόγραμμα

ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

Ιούλιος 2020

 

Αύγουστος 2020

 

Σεπτέμβριος 2020

 

 

ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

Ιούλιος 2020

 • Κυριακή 26 & Δευτέρα 27
  «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη – Ελένης Χαβιαρά Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
 • Τρίτη 28 & Τετάρτη 29
  «Προσοχή ο φίλος δαγκώνει» της CaroleGreep
  Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης  – Μετάφραση:  Αντώνης Γαλέος

 

Σεπτέμβριος 2020

 • Τρίτη 1
  «Μήδεια» του Μποστ 
  Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
 • Πέμπτη 3
  «Γιάννης Χαρούλης» – Καλοκαίρι 2020
  Πληροφορίες: Μαρία Δακανάλη Κ. 6972503894 / aftofoto@aftofoto.gr
 • Δευτέρα 7
  «Ματούλα Ζαμάνη» – Ματούλα Ζαμάνη 2020
  Πληροφορίες: Four Seasons Κώστας Χριστόπουλος, Τηλ:210 6842120, 6972856600 Email: seasons@otenet.gr
 • Τετάρτη 9
  «Αλκίνοος Ιωαννίδης» Καλοκαίρι 2020 SOLO
  Υπεύθυνος επικοινωνίας: Δέσποινα Πολυχρονίδου /depi46@gmail.com
  Τηλ: 2310533533 – 6947285746
 • Σάββατο 12 & Κυριακή 13
  «Μία Όμορφη Πόλη – Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης»
  Μουσική – ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης
  Σύνθεση έργου – Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης
 • Τετάρτη 16
  «Σωκράτης Μάλαμας» Περιοδεία Καλοκαίρι 2020
  Πληροφορίες: Novel Vox
  Τηλέφωνο επικοινωνίας:  210 6452420 – Λίλα Παπαματθαιάκη
  E-mail:  novelvox@novelvox.com.gr
  Web: www.novelvox.com.gr

Ημέρα Αστικής Μελισσοκομίας, Μελισσοτουρισμού & Μελισσοθεραπείας

Το ANEL HoneyPark & το BeePathNet – Μελισσοδιαδρομές (Νέας Προποντίδας) προσκαλούν το κοινό στην Ημέρα Αστικής Μελισσοκομίας, Μελισσοτουρισμού και Μελισσοθεραπείας την Κυριακή 26.07.2020.

 

Δραστηριότητες

Από το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας:

 • Ελεύθερη περιήγηση, χαλάρωση και παιχνίδι για παιδιά στους χώρους του πάρκου.
 • Δυνατότητα να επισκεφθείτε το μελισσοκομείο και να δείτε μαζί με έναν μελισσοκόμο μία κυψέλη από κοντά. Θα υπάρχει ο ειδικός ρουχισμός προστασίας.
 • Σύντομη επίσκεψη 15 λεπτών και χαλάρωση στο σπιτάκι Μελισσοθεραπείας (κατόπιν ραντεβού).
 • Κατασκευή κεριών από μελισσοκέρι.
 • Κέρασμα λουκουμάδες με μέλι και παγωτό με μέλι.

Λειτουργεί αναψυκτήριο για καφέ και σνακς, κατάστημα μελισσοκομικών προϊόντων και gift shop!

 

Εσπερίδα: «Αστική Μελισσοκομία & Μελισσοτουρισμός»

Θα χαιρετίσει ο CEO της ANEL κ. Ελευθέριος Παντελάκης και ο Δήμαρχος της Νέας Προποντίδας, κ. Εμμανουήλ Καρράς.

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα:

20:45 Ελευθέριος Παντελάκης, CEOANEL–E.E. Παντελάκης & ΣΙΑ Ε.Ε.

20:50 Εμμανουήλ Καρράς, Δήμαρχος Νέας Προποντίδας

20:55 Έναρξη Εσπερίδας, παρουσίαση ομιλητών (οι ξένοι ομιλητές θα κάνουν την ομιλία τους διαδικτυακά)

21:00 MaruškaMarkovčič – Συντονίστρια του προγράμματος BeePathNet, Δήμος Λιουμπλιάνας- Σλοβενία – Το μοντέλο της αστικής μελισσοκομίας και μελισσοτουρισμού στη Σλοβενία

21:30 Gilles Ratia- Apiservices Beekeeping Portal, International Beekeeping Consultant, Πρώην Πρόεδρος της APIMONDIA – Mελισσοτουρισμός ανά τον κόσμο

22:00 Αναστασία Λιούρτα, Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, Υπεύθυνη επικοινωνίας στο BeePathnet-Μελισσοδιαδρομές – Προοπτικές ανάπτυξης Μελισσοτουρισμού στην Ελλάδα

22.10 Ελισάβετ Παπουλίδου – Μηχανικός- Δήμος Νέας Προποντίδας, Υπεύθυνη της Ελληνικής ομάδας του BeepathNet & Αστέριος Παπαστεργίου, Γεωπόνος, Διεύθυνση Προγραμματισμού Οργάνωσης & Πληροφορικής Δήμου Ν. Προποντίδας, Ομάδα έργου “BeepathNet” – Beepathnet – Μελισσοδιαδρομές, ένα πρόγραμμα για την Αστική μελισσοκομία

22.20 Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου – Διδάκτορας Μελισσοκομίας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Κανόνες συμπεριφοράς και ασφάλειας  σε επισκέψιμο μελισσοκομείο

22:30 Λήξη Εσπερίδας, BeepathNet video

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Φανή Χατζήνα, Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Τμήματος Μελισσοκομίας, ΕΛΓΟ-‘ΔΗΜΗΤΡΑ’.

 

Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και παρακαλούνται οι επισκέπτες να συμμορφωθούν με αυτά.

Φεστιβάλ Βωβούσας

29 Ιουλίου – 8 Αυγούστου 2020

Μήπως ήρθε η ώρα να πάρετε κι εσείς τα ελληνικά βουνά προσωπικά;

Η φετινή διοργάνωση τoυ ορεινού Φεστιβάλ Βωβούσας αφιερώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος και οι εκδηλώσεις που παρουσιάζονται ενισχύουν την αειφορία σε μία δυσπρόσιτη και συνάμα ξεχωριστή περιοχή της Ευρώπης.

Με αίσθημα ευθύνης και με μοναδικό στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας το φεστιβάλ προτείνει εργαστήρια βοτανολογίας-βοτανοθεραπείας,παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, προφορικής ιστορίας, ομιλίες, κυνήγι τρούφας, γυμναστική και πεζοπορικές εξορμήσεις.

Λόγω των μέτρων πρόληψης που λαμβάνονται για την αποφυγή διασποράς του COVID-19, φέτος το Φεστιβάλ Βωβούσας αποφάσισε να μη διοργανώσει μουσικές εκδηλώσεις και έτσι να αποφευχθεί η συνάθροιση και ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων στον οικισμό της Βωβούσας.

 

ΛΙΓΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΒΩΒΟΥΣΑ: Δηλώστε συμμετοχή το συντομότερο

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

29, 30, 31 Ιουλίου

Βοτανοθεραπείας. 3ήμερο – δεύτερη χρονιά!

Η Κωνσταντίνα Λίτσα, έρχεται και φέρνει το Φαρμακείο της Φύσης. Τα βότανα της περιοχής και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες μέσα από περιηγήσεις, παρασκευή βαμμάτων και αλοιφών.

Δείτε περισσότερα ΈΔΩ

 

6, 7, 8 Αυγούστου

Σχεδία Aρτ. Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή. 3ήμερο

«Σχεδία αρτ», ένα πρόγραμμα όπου συναντιούνται η αγάπη, η αλληλεγγύη, η συμμετοχή, η κοινωνική (επαν)ένταξη, η δημιουργία, η καινοτομία και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Παλαιά, αδιάθετα τεύχη του περιοδικού δρόμου «σχεδία», επαναχρησιμοποιούνται, επανασχεδιάζονται και μεταμορφώνονται σε υψηλής αισθητικής και ποιότητας προϊόντα για καθημερινή χρήση για το σπίτι ή το γραφείο, για εκδηλώσεις, ή ακόμη και για τη διακόσμηση χώρων, για δώρο κλπ.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

1 – 8 Αυγούστου

Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες. 8ήμερο-πέμπτη χρονιά!

Το κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για πέμπτη χρονιά στη Βωβούσα. Μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις και πρακτική εξάσκηση θα δημιουργήσετε μια ομαδική μικρού μήκους ταινία (μέρος μίας μεγάλου μήκους!) υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.Πώς θα σας φαινόταν αν στο φετινό φεστιβάλ παιζόταν και το δικό σας ντοκιμαντέρ;

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Ομιλίες

Σάββατο 1η Αυγούστου (10:00 & 19.00)

 • Το Μπουλούκι έρχεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας για δεύτερη χρονιά και καλεί το κοινό σε μια ιδιαίτερη εξερεύνηση με θέμα την υδροκίνηση!
 • To τρίπτυχο βιοποικιλότητα-δρόμοι-αιολικά με φόντο τα Ελληνικά βουνά, μία ομιλία που συντονίζει η Βασιλική Κατή, Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών, Παν/ο Ιωαννίνων
 • Ο Στέφανος Λεβίδης στο φεστιβάλ της Βωβούσας, θα παρουσιάσει τη δουλειά της ομάδας του, με έμφαση στην ερευνητική ενότητα Centre for Contemporary Nature, που εστιάζει στις αλληλεπιδράσεις της κρατικής βίας με το φυσικό περιβάλλον.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Η συμμετοχή στις ομιλίες είναι ΔΩΡΕΑΝ και ανοιχτή προς όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και ειδίκευσης.

 

Γυμναστική

Πέμπτη 30/7 – Σάββατο 8/8 (8.15 – 10.15)

Πρωινή Γυμναστική: Hatha Yoga

Γαλάζιος ουρανός, καταπράσινο τοπίο, καθαρός αέρας συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για πρωινές ασκήσεις ευεξίας και χαλάρωσης.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Τμήμα: 9 – 20 άτομα
Ηλικίες: 7 – 99
Τιμή εργαστηρίου: €5/δίωρο ή €30/οχτώ ημέρες ή €35/δέκα ημέρες

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Εξορμήσεις

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προτείνονται 3 εξορμήσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες!

 • Πέμπτη 30/7: Ανάβαση στο Αβγό
 • Τρίτη 4/8: Διάσχιση Βάλια Κάλντα
 • Πέμπτη 6/8: Κυνήγι τρούφας με τα εκπαιδευμένα σκυλιά του Troufa Club και γευσιγνωσία (Kids friendly)

Δείτε περισσότερα για τις εξορμήσεις ΕΔΩ.

18η Γιορτή Παραμυθιών «Χίλιες και Μια Νύχτες»

Το θέμα της αφίσας της φετινής γιορτής είναι της ζωγράφου Γεωργίας Μπλιάτσου και απεικονίζει τον Σουλτάνο Σαχριάρ και την Σεχραζάτ.

 

Για 18η χρονιά, η Γιορτή Παραμυθιών συνεχίζεται στην Κέα  από τις 18 έως τις 26 Ιουλίου. Φέτος είναι αφιερωμένη στις «Χίλιες και Μια Νύχτες», την περίφημη συλλογή ιστοριών και παραμυθιών από την Ανατολή που μέχρι σήμερα γοητεύει και μαγεύει μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο.

Ανοίγουμε πανιά και ταξιδεύουμε παρέα με τον Σεβάχ τον Θαλασσινό, συναντάμε μαγεμένες βασιλοπούλες, βρίσκουμε κρυμμένους θησαυρούς με τον Αλαντίν, γνωρίζουμε τζίνι και εξωτικά πλάσματα. Ακολουθούμε στα πέρατα της γης ήρωες και ηρωίδες σε περιπέτειες και δοκιμασίες. Αφηνόμαστε στην έκπληξη και τη συγκίνηση που μας επιφυλάσσουν η φιλία, η αγάπη, ο έρωτας, όταν μας οδηγούν σε άγνωστα μέρη.

Με πίστη και πάθος στην ανάδειξη και διάδοση του λαϊκού πολιτισμού, περνάμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες και πορευόμαστε δυναμικά. Αποφεύγουμε τον συνωστισμό και δημιουργούμε μικρές συντροφιές φίλων των παραμυθιών. Ξετυλίγουμε τον μίτο των ιστοριών και ακολουθούμε διαδρομές στο δρυοδάσος, σε μονοπάτια και σοκάκια, σε παραδοσιακούς οικισμούς και παραλίες, σε όλο το νησί.

Η Ιουλίδα, η πριγκίπισσα της Κέας, φέτος έχει την τιμητική της. Σε πέντε διαδρομές οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν και θα γνωρίσουν τις όμορφες γωνιές της. Λιθόστρωτα δρομάκια, μικρά περάσματα, γραφικά σοκάκια, ιστορικά μνημεία, αυλές σπιτιών και πέτρινα τείχη, εκκλησάκια και κρήνες με τρεχούμενο νερό συνθέτουν το φυσικό σκηνικό των παραμυθιών.

Στο διάβα τους θα συναντήσουν αφηγητές αλλά και τους ήρωες των παραμυθιών, σε ένα μοναδικό αντάμωμα. Αφηγήσεις σε μικρούς εναλλασσόμενους κύκλους, εκεί όπου ο καθένας μοιράζει και μοιράζεται, τον ζωντανό προφορικό λόγο, όπως τόσα χρόνια.

Γιορτάζονται οι συναντήσεις μας με ιστορίες και παραμένουμε ασφαλείς. Προστατεύουμε την υγεία μας, το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής. Τα παραμύθια μάς παρηγορούν και μας γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.
Κι όπως εμείς βιώσαμε τον εγκλεισμό και παλέψαμε μέρα τη μέρα με τους φόβους μας, το ίδιο έκανε κάποτε και η ξακουστή Σεχραζάντ, μπροστά στους δαίμονες της ψυχής του σκληρόκαρδου βασιλιά Σαχριάρ. Το γιατρικό για να σωθεί, ήταν οι ίδιες οι ιστορίες της. Αυτές της χάρισαν στο τέλος τη ζωή και την αγάπη.

Πόσο ταιριάζει στους καιρούς μας ο αγώνας και η αγωνία της Σεχραζάντ! Για κάθε νύχτα κι από ένα παραμύθι, μια ημέρα κερδισμένης ζωής, νικώντας το φόβο, παρηγορώντας και ελπίζοντας.

 

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ

 

Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Γιώργου Ευγενικού.

Ο Δήμος Κέας στηρίζει έμπρακτα τον πολιτισμό και την λαϊκή παράδοση αυτή τη δύσκολη περίοδο, συνδιοργανώνοντας τη Γιορτή Παραμυθιών με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, συνδιοργανωτής είναι και η «Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

 

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ  ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΜΥΘΩΝ  ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

«Γιορτή Παραμυθιών»

Κορησσία, Κέα,  ΤΚ 840 02, Κυκλάδες

ΤΗΛ: +30 210 4313332,

E-mail: mythoscentre@gmail.com   Web site: www.e-mythos.eu

Κυριακές στο δάσος του Χορτιάτη

Διαδρομές, παιχνίδια και δράσεις για γονείς και παιδιά με την ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes

 

Τι θα λέγατε για ένα όμορφο πρωινό στο δάσος του Χορτιάτη;

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes ξεκινά τις δράσεις της και προτείνει ένα κυριακάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων στη φύση, σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας από 8 ετών και άνω, αλλά και για τους γονείς τους.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδρομή και ξενάγηση στο δάσος, αλλά και περιβαλλοντικά παιχνίδια που περιλαμβάνουν τη συμμετοχή τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων!

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια περίπου 3 ωρών και προσφέρεται δωρεάν με τη στήριξη του Κέντρου Εργάνη, καθώς εντάσσεται στο έργο Families Share που υλοποιεί το Κέντρο.

 

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στις εξής ημερομηνίες:

 • Κυριακή 28 Ιουνίου
 • Κυριακή 5 Ιουλίου
 • Κυριακή 19 Ιουλίου

Το ραντεβού θα είναι στις 10 το πρωί, στο καταφύγιο του Χορτιάτη, το οποίο προσφέρει -για όσους το επιθυμούν- φαγητό και ροφήματα.

Για κάθε συνάντηση θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, για έως δέκα παιδιά, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά του COVID 19, ενώ θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα .

 

Ποδηλατική Βόλτα στο Φράγμα Θέρμης

Είναι ευκαιρία για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ομάδα Cycle Safari και να έχουν την πρώτη εμπειρία ενός ποδηλατικού safari. Πρόκειται για μία ευχάριστη και σχετικά εύκολη διαδρομή κατάλληλη για όλους και για παιδιά από 10 ετών με γονείς. Θεωρητικά προσφέρει μία καλή σωματική άσκηση και είναι μια καλή συνήθεια να μάθουμε να κυκλοφορούμε σε δρόμους με ασφάλεια.

Η διαδρομή ξεκινά από τη Καλαμαριά με πορεία προς τη Θέρμη. Είναι συνολικά 25 χλμ περίπου, γενικά επίπεδη ωστόσο υπάρχουν σημεία με κάποιες υψομετρικές διαφορές. Η ποδηλασία πραγματοποιείται κυρίως σε δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας και σε χωματόδρομο και καταλήγει στο Φράγμα Θέρμης. Αφού ξεκουραστούν και απολαύσουν το περιβάλλον οι συμμετέχοντες, θα αρχίσει η διαδρομή της επιστροφής μέχρι την Καλαμαριά. Η διάρκεια της ποδηλατοδιαδρομής θα είναι περίπου 3 – 4 ώρες μαζί με στάσεις για ξεκούραση.

Τύπος ποδηλάτου
Για τη συμμετοχή απαιτείται ποδήλατο τύπου ΜΤΒ/Trekking ή all terrain σε καλή λειτουργική κατάσταση (τύπου city bike ή road bike δεν είναι κατάλληλο για τη συγκεκριμένη εκδρομή).

Ενοικίαση ποδηλάτου ΜΤΒ με €5. (παράδοση μόνο από το CYCLE SAFARI PARKING στην οδό Παπακυρίτση, δίπλα στη SHELL στη Πόντου)

Να έχετε μαζί σας
• Κράνος (διατίθεται περιορισμένος αριθμός)
• Νερό

Επίσης για δικό σας ποδήλατο
• Τρόμπα
• Σαμπρέλλα
• Πολυεργαλείο ή σχετικά εργαλεία

Κρατήσεις και πληροφορίες εδω!

39η Πανελλήνια Έκθεση – Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Πανελλήνια Έκθεση – Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας για 39η συνεχή χρονιά και θα πραγματοποιηθεί από 26 Ιουνίου – 12 Ιουλίου 2020 στην παραλία του Λευκού Πύργου από το Βασιλικό Θέατρο – άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου – άγαλμα Κ. Καραμανλή.

Φέτος αφιερώνεται σε έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ποιητές τον Μανόλη Αναγνωστάκη.

Κάθε απόγευμα από τις 7 η ώρα και έως στις 11 το βράδυ καθημερινά για 17 ημέρες, οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τις νέες κυκλοφορίες των βιβλίων και να τα προμηθευτούν ενόψει και των διακοπών τους.

Εντός Εκτός Covid-19 Επίμονη Τέχνη

28 καλλιτέχνες εκθέτουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για μία ημέρα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ φιλοξενεί στο αίθριό του, για μία ημέρα, την εικαστική έκθεση – δράση σύγχρονων καλλιτεχνών «Εντός Εκτός Covid19 – ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ», μια διαφορετική εικαστική προσέγγιση στην εποχή του Covid-19.

Εικοσιοκτώ (28) σύγχρονοι καλλιτέχνες εκμεταλλεύτηκαν το χρονικό διάστημα των περιοριστικών μέτρων και του εγκλεισμού για να δημιουργήσουν έργα (ζωγραφικά, γλυπτά, φωτογραφίες, art performance, video art),  στα  οποία αποτυπώνουν τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ανησυχίες  τους για τη νέα πραγματικότητα Εντός και Εκτός Covid-19.

Η τέχνη εξακολουθεί να αποτελεί μοναδικό μέσο ελεύθερης έκφρασης, ακόμη και μέσα σε ένα κόσμο που οφείλει να προσαρμόζεται και να ακολουθεί πιστά κανόνες και μέτρα πρόληψης για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η έκθεση – δράση «Εντός και Εκτός Covid-19 – ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ, η οποία παρουσιάζεται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αποτελεί μια πρωτότυπη εκθεσιακή πρόταση προσαρμοσμένη στις προδιαγραφές κανόνων της σύγχρονης εποχής. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα εισέρχεται στον χώρο συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, θα τηρούνται μεταξύ των επισκεπτών αποστάσεις με ειδική σήμανση, θα συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος και επίσης θα ισχύει ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού. Με αυτόν τον τρόπο η έκθεση μεταμορφώνει τα μέτρα πρόληψης σε ένα σενάριο που κάνει τον επισκέπτη συμμέτοχο και συνδημιουργό του πρότζεκτ.

Η «ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ» είναι ένα project που παράγει αδιαμεσολάβητες εκθέσεις και events μικρής διάρκειας και μεγάλης έντασης, εκφράζοντας τη φωνή εικαστικών καλλιτεχνών με κοινά ιδανικά και την πεποίθηση ότι η «Τέχνη πρέπει να παρεμβαίνει σε κρίσιμους καιρούς».

 

Στην έκθεση του ΑΜΘ συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Add My View, Ιωάννης Αδαμόπουλος, Αλεξάνδρα Ακριβού-Κόρλου,  Arc n Scu, Θεώνη Αρφανάκη, Βιολέττα Γαζέα, Αλεξάνδρα Γωγούση, Antoni Dragan, Δρυάδες Εν Πλώ, Χριστίνα Ζώη, Γιάννης Καμίνης, Αλέξανδρος Καρόζας, Nektarios Kounenakis, Καλλιόπη Κώνστα, Ειρήνη Λαζαρίδου, Γιώργος Μπαρδάκας, Χρύσα Μπαρζόκα,Μαριλένα Μπιτζάνη, Μαρία Μπόζια, Μαρία Νενάδη, Δαυίδ Παναγιωτίδης, Άγγελος Παπουτσής, Ιορδανης Ποιμενίδης, Βασιλική Σιδηροπούλου Καραμήτσου, Kirsikka Soustiel, Marina Suzdaltzeva, Νέλλυ Τσιακιρίδου, Παναγιώτης Φτάρας.

Μια βουτιά στην τέχνη παρέα με τη Δέσποινα Τσιπτσέ

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η μουσειολόγος Δέσποινα Τσιπτσέ θα χτυπήσει τη διαδικτυακή μας πόρτα και θα μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες της από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει υλοποιήσει με παιδιά σε μουσεία και όχι μόνο!

Θα μοιραστεί με τους γονείς και τα παιδιά σκέψεις για το τι είναι ένα Μουσείο. Θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τρόπους ώστε να δούμε την τέχνη με μια πιο οικεία ματιά και μαζί θα βρούμε ιδέες για το πως μπορούμε να κάνουμε την βόλτα σε ένα Μουσείο (πραγματική ή και ψηφιακή) μια αξέχαστη εμπειρία.

Στη συνέχεια θα κάνουμε ένα ταξίδι σε αγαπημένα βιβλία που έχουμε στις βιβλιοθήκες μας και θα σας δείξουμε ότι τα Μουσεία και η τέχνη βρίσκονται παντού. Στις ιδέες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, σε ιστορίες μυστηρίου, στα μαθηματικά, ακόμη και σε έναν λεκέ από τσάι.

 

 

Ένας αρκούδος μια φορά γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων «Ένας αρκούδος μια φορά» συναντά τις Πυγολαμπίδες και τους αφηγείται την ιστορία του, παρέα με την εικονογράφο του βιβλίου Ίριδα Σαμαρτζή και τη συγγραφέα Ελένη Γερουλάνου.

 

Θα μιλήσουμε για τη σημασία των μουσείων, τις συλλογές, τα εκθέματα, την καρδιά της μουσειακής εμπειρίας, για τη σημαντική ερευνήτρια Μαρία Αργυριάδη, που προσέφερε τη συλλογή της από 20.000 παιχνίδια στο Μουσείο Μπενάκη για να δημιουργηθεί το Μουσείο Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο.

 

Με την καθοδήγηση της Ίριδας Σαμαρτζή θα φτιάξουμε το δικό μας μουσείο, με φαντασία, χρώματα, χαρτιά, κόλλες, ψαλίδια, ήρωες από το βιβλίο, μικρά παιχνίδια που έχουμε στο σπίτι και πολύ κέφι.

 

Ένα απόγευμα με πολύ συναίσθημα, πλημμυρισμένο με αγάπη γιασεμί.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

O αρκούδος περιπλανιέται στην πόλη ψάχνοντας το σπίτι του. Στη διαδρομή του συναντά έναν ναύτη, έξι πάπιες, μία αλεπού,μία σκαντζοχοιρίνα, έναν θεατρικό θίασο, έναν σκύλο. Όλοι θέλουν να τον βοηθήσουν. Άραγε θα τα καταφέρει;

 

Το βιβλίο μέσα από ένα τρυφερό παραμύθι παρουσιάζει με ένα ευρηματικό τρόπο περισσότερα από 240 παιχνίδια από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο. Σε όλο το βιβλίο ο αρκούδος είναι ζωγραφιστός.

 

Ζωντανεύει όταν πια έχει βρει την αγκαλιά που αναζητούσε. Στις σελίδες του βιβλίου οι φωτογραφίες των παιχνιδιών δένουν αρμονικά με την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή που κεντάει με χρυσή κλωστή δισέλιδες εικόνες δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Ένα παραμύθι γεμάτο συναίσθημα για παιδιά και όσους ενήλικες νιώθουν παιδιά.

 

Μία δυνατή συνεργασία, μία συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη με τις εκδόσεις Πατάκη που στόχο έχει να γνωρίσει στα παιδιά τους θησαυρούς του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών.

 

 

Στο βιβλίο υπάρχει μία χρονογραμμή με παιχνίδια που συναντά κανείς στο παραμύθι, πολύτιμο βοήθημα για κάποιον που θα θελήσει να συνδυάσει το παραμύθι με την ιστορία και τη γεωγραφία. Ξεκινάει με την πήλινη κουδουνίστρα σε σχήμα κουκουβάγιας, κυπριακό παιχνίδι του 1400-1200 π.Χ. και τελειώνει με το ξύλινο πολεμικό πλοίο «ΑΒΕΡΩΦ» του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Η επιλογή έγινε από τους ανθρώπους του Μουσείου, την Μαρία Αργυριάδη, την Νόρα Χατζοπούλου και την Μαίρη Βέργου με τη σκέψη να υπάρχουν ελληνικά και ξένα παιχνίδια από όλες τις περιόδους.

 

Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί με δύο τρόπους. Στο πρώτο επίπεδο διαβάζουμε ένα παραμύθι με την περιπλάνηση του αρκούδου μέχρι να βρει το σπίτι του και απολαμβάνουμε την ανάγνωση. Στο δεύτερο στήνεται μπροστά μας ένα παιχνίδι παρατήρησης, γλωσσικής ανάπτυξης και περιγραφής εικόνας βασισμένο στην ποικιλία της συλλογής των παιχνιδιών που εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών.

 

Η Ελένη Γερουλάνου διάλεξε παιχνίδια με τη σκέψη ότι κάτι απ’ όσα συνθέτουν το καθένα μπορεί να αποτελέσει αφορμή για κουβέντα και έρευνα. Το κάθε παιχνίδι μπορεί να μας μιλήσει για την εποχή που φτιάχτηκε, για τις συνθήκες που επικρατούσαν, για το υλικό, για τη χρήση του, για το συναίσθημά του, για την ιστορία που κρύβεται από πίσω, καθώς και για το πρόσωπο στο οποίο ανήκε.

 

Η συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο στη Μαρία Αργυριάδη που ευτύχησε να δει τη συλλογή της να παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών.

 

Η ίδια αναφέρει: Αφορμή για να γράψω αυτή την ιστορία ήταν η φιλία του πατέρα μου με τη Μαρία Αργυριάδη και η δωρεά του οικογενειακού “Χάρτινου Θεάτρου” στη συλλογή της. Στην πορεία έμαθα από την ίδια ότι ο λόγος που ξεκίνησε να συλλέγει τα παιχνίδια της ήταν ένα κίτρινο μαδημένο, ταλαιπωρημένο αρκουδάκι που βρήκε στον δρόμο και που της θύμισε το αρκουδάκι που είχε παιδί. Όταν είδα με τα μάτια μου τον αρκούδο με τον αριθμό 5 μέσα στην προθήκη, τον λάτρεψα. Η ιδέα να γράψω ένα παραμύθι με ήρωα τον αρκουδάκο της Μαρίας ήταν μονόδρομος. Η ιδέα όλο και μεγάλωνε και μεγάλωνε. Κοιμόμουν, κι αυτή έμενε ξύπνια. Πήγαινα να διαβάσω και αυτή έμπαινε στη μέση. Δούλευε, δούλευε. Δεν άφηνε τη φαντασία μου να ησυχάσει. Και έτσι αποφάσισα να την αφήσω να βγει έξω. Την έντυσα, πρότεινα στην Ίριδα να τη στολίσει με ζωγραφιές και μαζί την πήγαμε στην Έλενα Πατάκη για να γίνει βιβλίο. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «Ένας Αρκούδος μια φορά». Ένα τεράστιο ευχαριστώ στο Μουσείο Μπενάκη για όλα. Μία όμορφη συνεργασία γεμάτη αμέτρητα συναισθήματα.

 

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών και σε όλους εκείνους που αισθάνονται «αιώνια» παιδιά.

 

 

Η ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Wheelock College στη Βοστόνη, όπου ειδικεύτηκε σε προγράμματα μουσείων για παιδιά. Το 1986 προσελήφθη στη Σχολή Μωραΐτη ως υπεύθυνη του προγράμματος Μουσειακής Αγωγής των παιδιών του Νηπιαγωγείου, του οποίου τη διεύθυνση ανέλαβε το 2000. Γράφει βιβλία για παιδιά. Είναι ιδρυτικό μέλος της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας Library4all. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

 

Η ΊΡΙΣ ΣΑΜΑΡΤΖΉ είναι εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Η δουλειά της έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: ΙX International Compostela Prize for picture books (2016), Κρατικό Βραβείο παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου (2012, 2016), Βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου (2012, 2015, 2016, 2017) κ.ά. Ήταν υποψήφια για το βραβείο HCAA 2020 μετά από πρόταση του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ. Παράλληλα διδάσκει εικαστικά σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. www.irissamartzi.com

 

 

Το νόημα του σπιτιού

Από την Αργυρώ Βλάχου 

“Το νόημα του σπιτιού” είναι ένα online διαδραστικό οικογενειακό εργαστήριο που βοηθά το παιδί να συνδεθεί με τον πυρήνα της ιστορίας του σπιτιού του. Ένα σπίτι ικανοποιεί πολλές ανάγκες, ένα μέρος αυτο-έκφρασης, ένα δοχείο αναμνήσεων, ένα καταφύγιο από τον έξω κόσμο, ένα κουκούλι όπου μπορεί να αισθασθεί ασφάλεια.

 

Όταν ζήτησα από την κόρη μου να συμμετέχει μαζί μου στην δημιουργία του πίνακα της γύρω από το θέμα “τι σημαίνει για σένα σπίτι” μου έδωσε μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα. “ Ασφάλεια”, “οικογένεια”, “χαρά ” ήταν μερικές από τις λέξεις που συνδέονται με την έννοια του“σπιτιού” για εκείνη. Μια υπενθύμιση για το ποιές είναι οι προτεραιότητες και οι αξίες της. Επίσης μια υπενθύμιση των προτεραιοτήτων μας ως οικογένεια, το πως βιώνουμε την ζωή μας. Εκφράζοντας τις σκέψεις της με όλες τις αισθήσεις στάθηκε σημαντικό για το πως συσχετίζουμε το κάθετι με ότι αγγίζουμε και αισθανόμαστε. Έτσι βιώνουμε κάθε μέρος.

 

Σε τι αναφέρεται το εργαστήριο με θέμα “Το νόημα του σπιτιού “;

 • Βοηθά στην ενδυνάμωση των παιδιών να βρίσκουν και να ενσχύουν την ιστορία του σπιτιού τους με οπτικό τρόπο.
 • Παρατηρώντας την έκφραση της ταυτότητας των παιδιών γύρω από την έννοια του σπιτιού, χωρίς
 • κριτική ή υπερβολικό έπαινο μπορεί να οδηγήσει στην επαφή με την ξεχωριστή τους   προσωπικότητα και ίσως με το δικό σας εσωτερικό-παιδί.

 

Σε ποιόν απευθύνεται;

 • Σε οικογένειες που θέλουν να αισθανθούν πιο συνδεδεμένοι με τον χώρο τους και μεταξύ τους.
 • Σε οικογένειες που θέλουν να εξερευνήσουν ποια  είναι τα στοιχεία που κάνουν το σπίτι τους ξεχωριστό.
 • Σε οικογένειες που θέλουν να εξερευνήσουν την δημιουργικότητα τους και να καταλάβουν πως ένας πίνακας mood-board λειτουργεί ως τρόπος για να περιγράψεις την οπτική σου ιστορία.

 

Τι θα χρειαστεί:

 • Canson ή χαρτί ακουαρέλας , Neofoam χαρτόνι ή οποιοδήποτε χαρτί  σε A3 μέγεθος.
 • Μπογιές κάθε τύπου, κορδέλες, μαλλί, κόλλα, πινέζες, κολλητική ταινία, οποιοδήποτε υλικό χειροτεχνίας έχετε σπίτι.
 • Κομμάτια από υφάσματα που δε χρειάζεστε.

 

Τι θα πάρετε από αυτό το εργαστήριο;

 • Ένα πλήρη πίνακα mood-board με την ιστορία του παιδιού σας για “Το νόημα του σπιτιού” του.
 • Βαθύτερη κατανόηση για το πως βιώνουμε το σπίτι μας και πως μπορούμε να εκφράσουμε τον εαυτό μας ακούγοντας τις βαθύτερες επιθυμίες και ανάγκες μας.
 • Πως θα μάθουν τα παιδιά μας να συνδέονται με τον χώρο και τις ανάγκες τους.
 • Ένα υπέροχο ταξίδι στην παιδική ηλικία, το μέρος από όπου καταγόμαστε όλοι. Το μέρος όπου βρίσκεται η ατμόσφαιρα και η αίσθηση της κατοικίας μας.

 

Λίγα Λόγια για την Αργυρώ Βλάχου

Interior Designer με έδρα το Λονδίνο, η Αργυρώ Βλάχου ζει και εργάζεται τα τελευταία 6 χρόνια στην Αγγλική εξοχή. Με κέντρο πάντα τον άνθρωπο σχεδιάζει χώρους και ψάχνει τι είναι αυτό που φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Η φύση, η οικογένεια της και και τα ταξίδια είναι η κύρια πηγή έμπνευσης της. Τον τελευταίο χρόνο διοργανώνει workshop για ενήλικες και παιδιά με σκοπό να δημιουργήσουν μαζί σπίτια και χώρους ως “ δοχεία ζωής ”. Δουλεύει γύρω από το emotional design, δίνοντας προτεραιότητα στο πως βιώνουμε ένα χώρο μέσω των αισθήσεων. Μπορείτε να τη βρείτε στην σελίδα της www.studiocord.co.uk ή αλλιώς @studio.cord στο instagram.

3ο Olympic Day Run Greece

 

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, το 3ο “Olympic Day Run GREECE” επιστρέφει σε μια μεγαλειώδη δρομική διοργάνωση!

Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, το δρομικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, που αποτελεί τη συμμετοχή της χώρας μας στον εορτασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας και τελείται υπό την προτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, μεταθέτει την ημερομηνία διεξαγωγής του, με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Με ιδιαίτερο χαρακτήρα λόγω των πρωτόγνωρων για την παγκόσμια κοινότητα συνθηκών, η φετινή διοργάνωση του 3ου “Olympic Day Run GREECE” θα αποτελέσει την συμβολική και δυναμική επανεκκίνηση του αθλητισμού.

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, τρέχουμε όλοι μαζί με την ελληνική Ολυμπιακή οικογένεια στέλνοντας μήνυμα παγκόσμιας αλληλεγγύης, ενότητας και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο! Το Ολυμπιακό Μουσείο θα δώσει το παράγγελμα της εκκίνησης του 3ου “Olympic Day Run GREECE” σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, τον ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσ/νίκης, τον ΣΕΓΑΣ, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπισμού »OLYMPiA», τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών, Διακεκριμένων Αθλητών, Αθλητικών Συλλόγων και Θεσμικών Φορέων από όλη την χώρα.

Το μοναδικό επίσημο δρομικό γεγονός της ελληνικής Ολυμπιακής οικογένειας ενώνει τα βήματα μικρών και μεγάλων για τον εορτασμό των Ολυμπιακών αξιών. Μετά από την τεράστια επιτυχία των προηγούμενων ετών και κατόπιν αιτήματος των συμμετεχόντων, το δρομικό πρόγραμμα επεκτείνεται και διαμορφώνεται στους αγώνες:

 • 1Κ για οικογένειες με παιδιά και μαθητές 8 – 12 ετών (“Olympic Day Run: Schools, Family & Kids”)
 • 5K για εφήβους και ενήλικες (“Olympic Day Run: By the Sea”)
 • 10K αποκλειστικά για ενήλικες (“Olympic Day Run: Dynamic”) – για πρώτη φορά φέτος –

Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν, θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο και αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ οι νικητές θα λάβουν τα ειδικά έπαθλα του 3ου “Olympic Day Run GREECE”.

Save the Date!

Γιορτάζοντας την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στη φάρμα

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων καλεί τις οικογένειες της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 8 Μαρτίου να γιορτάσουν την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας! Να τιμήσουν τις γυναίκες όλου του κόσμου με τον δικό του μοναδικό τρόπο!
Θα ταξιδέψουν μέσω παιχνιδιού σε όλες τις ηπείρους και σε κάθε στάση θα μαθαίνουν παίζοντας λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής των γυναικών σε κάθε σημείο της γης! Πώς ντύνονται; Πώς διασκεδάζουν; Τι δουλειές κάνουν; Ποιες οι ιδιαίτερες συνήθειες τους;
Κατασκευές στους θεαματικούς στάβλους… δωράκια για τις γυναίκες της ζωής τους… τις μανούλες τους και άλλες πολλές εκπλήξεις περιμένουν τους μικρούς φίλους! Ακολουθούν παιχνίδια στον στίβο με τις μητέρες, τα παιδάκια και τα αλογάκια!

Αποκριάτικο πάρτι με αλογάκια – Ιππεύουμε και παίζουμε

Ο «Ιχνηλάτης Ονείρων» καλεί τις οικογένειες της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στο κτήμα Δέδα για ένα ξέφρενο αποκριάτικο πάρτι με τα αλογάκια!
Μικροί και μεγάλοι ντυμένοι καρναβάλια θα παίξουνε αποκριάτικα παιχνίδια με πολύ δράση και γέλιο! Θα χορέψουν ένα διαφορετικό γαϊτανάκι.. θα σπάσουν την πινιάτα… θα φτιάξουν αποκριάτικες μάσκες με φυσικά υλικά και βέβαια θα χορέψουν στους ρυθμούς του καρναβαλιού!
Ακολουθεί όπως πάντα βόλτα με τα αλογάκια!

Εγώ ο Μότσαρτ

απ

Συναυλία για όλη την οικογένεια

Η ΚΟΘ παρουσιάζει τον τρίτο κύκλο του αγαπημένου εκπαιδευτικού προγράμματος που έχουν ήδη απολαύσει 11.500 παιδιά με το σχολείο ή την οικογένειά τους. Τα παιδιά γνωρίζουν το συνθέτη Wolfgang Amadeus Mozart μέσα από ένα ευφάνταστο κείμενο, ακούγοντας ζωντανά από την Κ.Ο.Θ. μερικές από τις πιο γνωστές μελωδίες του. Ο Μότσαρτ και η αδερφή του Νανέρλ παρουσιάζουν επί σκηνής έργα σταθμούς στη μουσική του πορεία και καλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα διαδραστικό ταξίδι μουσικής.

Διεύθυνση ορχήστρας: Φαίδρα Γιαννέλου
Εταιρεία Θεάτρου TheatrAction
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μάρι Χεκιμιάν – Δέσποινα Σαρόγλου
Χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος
Σκηνογραφική παρέμβαση: Αγγελική Κουρμουλάκη

Παραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πραγματοποιούνται συναυλίες για σχολεία σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συναυλία περιοδεύει:

Γιαννιτσά
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020
ώρες 10:00 & 11:30
Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών

(σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και την στήριξη του ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.)

Σέρρες
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020
ώρες 10:00 & 11:30
Δημοτικό Θέατρο Σερρών ‘Αστέρια»

(σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και τη στήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών)

Βέροια
Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020
ώρες 10:00 & 11:30
Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας

(σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και τη στήριξη του Δήμου Βέροιας)
*στο ρόλο της Νανέρλ στη Βέροια η Σωτηρία Σακαλάκη

KinderDocs – Buddy

KinderDocs

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους

Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2020

 

Άνθρωποι και ζώα μια σχέση αγάπης δίχως όρους

 

Έξι σκύλοι απαραίτητοι για έξι ανθρώπους. Σε αυτό το τρυφερό πορτρέτο, η βραβευμένη Ολλανδή σκηνοθέτης Heddy Honigmann εξερευνά τον στενό δεσμό των ανθρώπων με τα ζώα.

Μια προβολή του KinderDocs για όλη την οικογένεια!

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με τους Σκύλους Οδηγούς Ελλάδας. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με παρουσία εκπαιδευτή από τους Σκύλους Οδηγούς Ελλάδας και σκύλου οδηγού.

 

Heddy Honigmann, Ολλανδία, 2018, 55΄

Η ταινία προβάλλεται στα Ολλανδικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Βραβεία/Φεστιβάλ: OFFICIAL SELECTION IDFA 2018

 

Δείτε το τρέιλερ εδώ

 

Λίγα λόγια για το KinderDocs

Ξεκινάει στις 13 Οκτωβρίου για 4η χρονιά το KinderDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138 και στις 3 Νοεμβρίου στο ΜOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα της εφηβείας, των ανθρώπινων σχέσεων και της εκπαίδευσης, καθώς και οι συνέπειές τους στα παιδιά και τους νέους διαπερνά όλο τον κορμό του φετινού προγράμματος, που περιλαμβάνει 28 βραβευμένα ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, 13 εκ των οποίων ελληνικές πρεμιέρες.

Συνεχίζεται η συνεργασία με δύο μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, IDFA (Ολλανδία) και Doxs! (Γερμανία). Επίσης, το πρόγραμμα του KinderDocs θα παρουσιαστεί και πάλι φέτος τον Νοέμβριο στο σημαντικότερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ιταλίας, το Festival dei Popoli στη Φλωρεντία. Πάνω από 60% του φετινού προγράμματος είναι φτιαγμένο από γυναίκες δημιουργούς.

Το KinderDocs ξεκινάει στις 13/10 και διαρκεί έως τον Απρίλιο 2020.

Περιλαμβάνει:

 • 30 εκπαιδευτικές προβολές και παράλληλες δράσεις για σχολεία στα δύο μουσεία
 • Toolkit 2019/2020 για την προετοιμασία πριν και μετά τις προβολές, που περιλαμβάνει όλες τις ταινίες
 • 14 ειδικές προβολές για όλη την οικογένεια τα Σαββατοκύριακα, με συζήτηση ή δράση με ειδικούς καλεσμένους
 • Το φεστιβάλ απευθύνεται σε παιδιά και νέους από 9 ετών, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, γονείς και φίλους του καλού κινηματογράφου
 • Στόχος είναι να δημιουργείται πεδίο και έμπνευση για διάλογο και δράσεις, διαμορφώνοντας τους νέους σκεπτόμενους πολίτες του αύριο, σήμερα
 • Δείτε το πρόγραμμα στο kinderdocs.com και ενημερωθείτε στο facebook/kinderdocs

Επίσης:

 • Κάθε ταινία έχει αντίστοιχη ηλικιακή σήμανση.
 • Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.
 • Διάρκεια: 90 – 120’

 

Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα για την περίοδο 2019 – 2020.

Δείτε όλα τα τρέιλερ του προγράμματος.

 

Family Conceρt #15: Guitar / Violin / Voice muzike

Η Θεσσαλονίκη έχει αγαπήσει τα muzike και η παρέα όλο και μεγαλώνει. Για αυτό το λόγο οι συναυλίες κάθε μήνα διπλασιάζονται!

Το Φεβρουάριο στο Family Conceρt #15: Guitar / Violin / Voice muzike θα φιλοξενηθεί ένα νεοσύστατο μουσικό σχήμα με έδρα την Αθήνα. Ο Φώτης Σιώτας που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις (Βιολί-Τραγούδι), ο Γιώργος Φουντούκος (Κλασική Κιθάρα) και ο Σταμάτης Αναστόπουλος (Λαϊκή Κιθάρα-Τραγούδι) αποτελούν τους Κουζέν Καρτέλ. Οι τρεις μουσικοί προσεγγίζουν με εναλλακτική ενορχηστρωτική ματιά, τραγούδια και σκοπούς από το Ρεμπέτικο, την παραδοσιακή μουσική καθώς και σύγχρονες πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις. Το σχήμα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το υλικό πάνω στο οποίο δουλεύει τον τελευταίο χρόνο: Τραγούδια πρωτοηχογραφημένα με μπουζούκι και άλλα όργανα θα ακουστούν παιγμένα από βιολί, δύο κιθάρες και δύο φωνές. Ο χώρος που θα φιλοξενήσει τη συναυλία είναι ο «Κήπος» που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

 

Οι μουσικοί

Ο Φώτης Σιώτας είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες μουσικούς, με μια διαδρομή η οποία ξεκίνησε κάποτε στη Θεσσαλονίκη. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από εκατό δίσκους σαν βιολιστής, ενορχηστρωτής και τραγουδιστής, ενώ έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τις συνεργασίες του με το Σωκράτη Μάλαμα, το Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Μπάμπη Παπαδόπουλο και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τόσο σε ζωντανές εμφανίσεις, όσο και στη δισκογραφία. Πριν κατέβει στην Αθήνα, υπήρξε μέλος πολλών αγαπημένων συγκροτημάτων της Θεσσαλονίκης, όπως οι Ποδηλάτες, οι Boomstate, οι Επισκέπτες και οι Ευοί Ευάν. Μαζί με τον κιθαρίστα Κώστα Παντέλη, είναι το ντουέτο Sancho 003 με το οποίο κυκλοφόρησαν δύο δίσκους (We buy gold, MUZGA), ενώ το 2016 δημιούργησε το γκρουπ ΣΩΤΗΡΕΣ. Τον Δεκέμβριο 2019 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο «τα δεύτερα γιατί κουράστηκαν τα πρώτα», σε μουσική δική του και στίχους του Θοδωρή Γκόνη.

Ο Γιώργος Φουντούκος από το 1995 εργάζεται ως λαϊκός κιθαρίστας σε κέντρα διασκέδασης και συναυλίες ενώ έχει συνεργαστεί και δισκογραφικά με πολυάριθμους γνωστούς τραγουδιστές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώτα Νέγκα, Μελίνα Κανά, Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Μπάσης, Κατερίνα Κούκα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Παπάζογλου, Λάκης Χαλκιάς, Βαγγέλης Κορακάκης, Μπάμπης Γκολές και Μανώλης Πάππος. Παράλληλα, είναι μέλος σε flamenco και latin jazz σχηματα στην Αθήνα, ενώ έχει γράψει τη μουσική για την παράσταση «Κόντρα στην ελευθερία» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, που ανέβηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2019. Τα τελευταία δύο χρόνια συμμετέχει στην παιδική θεατρική παράσταση «Το φτερωτό άλογο» στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.

Ο Σταμάτης Αναστόπουλος γεννήθηκε το 1988 και η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε στα 8 του χρόνια με τη Βυζαντινή Μουσική και το παραδοσιακό βιολί, με δάσκαλο το Γιώργο Μαρινάκη. Στη συνέχεια φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου και ως μαθητής συμμετείχε και διακρίθηκε στους διαγωνισμούς του Υπ. Παιδείας στο παραδοσιακό βιολί και το Δημοτικό Τραγούδι. Σπούδασε στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα φωνητικής. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε να παίζει και Λαϊκή Κιθάρα και να τραγουδάει σε διάφορα ρεμπέτικα-λαϊκά σχήματα στην Αθήνα. Γράφει, επίσης, μουσική και στίχους για δικά του τραγούδια.

 

Ο χώρος

Ο «Κήπος» είναι ένας πολύ όμορφος και ενεργά δραστήριος χώρος της Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί εκδηλώσεις και σεμινάρια με ποικίλα θέματα. Μια υπέροχη ομάδα έφτιαξε αυτό το σύγχρονο και ζεστό μέρος, για να μπορεί να απολαμβάνει κανείς τις διαλέξεις με ένα τρόπο διαδραστικό, κατανοητό και ευχάριστο, που ενισχύει τη συμμετοχή και την αλληλεπίδραση μεταξύ “’μαθητή” και “δασκάλου”, ομιλητή και ακροατή, ξεφεύγοντας από τα κλασσικά εκπαιδευτικά στερεότυπα.

 

muzike. family concerts είναι μια σειρά από συναυλίες για γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους και φίλους που θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους, ακούγοντας ζωντανή μουσική.

Σε διάφορους χώρους της πόλης, χωρίς να χρειάζεται να προβληματιστούν για τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που συναντάει κανείς έχοντας μικρό παιδί ή βρέφος σε μια αίθουσα συναυλιών, απολαμβάνουν ποιοτικό και ξέγνοιαστο χρόνο μαζί. Κάθε συνάντηση και διαφορετικό μέρος, κάθε συνάντηση και διαφορετική μουσική εξερεύνηση.

Τα παιδιά μπορούν να κλάψουν, να γελάσουν, να θηλάσουν, να εκφραστούν όπως αισθάνονται. Οι καλλιτέχνες είναι έτοιμοι να δεχθούν την περιέργεια των μικρών ακροατών και οι χώροι είναι ασφαλείς ώστε τα παιδιά να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα ανάλογα με τη διάθεση, τις ανάγκες και τη φαντασία τους.

 

Γιατί οργανώνονται τα family conceρts;

Η ιδέα προέκυψε όταν έγινε αντιληπτό ότι οι αίθουσες συναυλιών δεν είναι φιλικές για όλη την οικογένεια και τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ποιοτικές συναυλίες μουσικής.

Με το muzike. family conceρts δημιουργούνται χώροι και καταστάσεις στις οποίες γονείς, φίλοι, φροντιστές και παιδιά μπορούν να απολαύσουν μια συναυλία χωρίς τα γνωστά όρια των πολιτιστικών θεσμών. Παράλληλα τα μωρά μπορο΄υν να εκτεθούν άφοβα σε μουσικά όργανα και καλλιτεχνικά έργα από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους .

Το muzike. family conceρts είναι μια αρχή για να διευρυνθούν οι επιλογές των ανθρώπων με παιδιά στην πόλη μας.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.facebook.com/muzike.thessaloniki

 

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Αν και οι συναυλίες έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, έχουν έξοδα τα οποία πρέπει να καλυφθούν και για το λόγο αυτό υπάρχει εισιτήριο. Παρόλα αυτά αν πραγματικά δεν έχετε τη δυνατότητα να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή, επικοινωνήστε με την ομάδα και θα το φροντίσουν γιατί πιστεύουν ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ισότιμη ευκαιρία στη διασκέδαση μέσω της τέχνης.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.facebook.com/muzike.thessaloniki

Στη Χώρα Των Σκιών

Το Περιπλανώμενο Μουσείο Των Πολιτισμών φέρνει στην Θεσσαλονίκη την Έκθεση/Εργαστήρι «Στη Χώρα Των Σκιών«, ένα βιωματικό, διαδραστικό εργαστήρι έκφρασης για όλες τις ηλικίες!

Το θέατρο σκιών είναι ένας από τους πιο παλιούς τρόπους έκφρασης της ανθρωπότητας. Οι ανθρωπολόγοι τοποθετούν την καταγωγή του στην προϊστορία. Σε σπηλιές φωτισμένες από φωτιές και δάδες , οι σκιές που προβάλλονταν στους τοίχους ασκούσαν στους προγόνους μας την ίδια γοητεία που ασκούν και σήμερα!
Το θέατρο σκιών με τις εικόνες που προβάλλονται σε μια οθόνη, ήταν ο μακρινός πρόγονος του σινεμά!
Σήμερα υπάρχουν σ΄ όλο τον κόσμο πολυάριθμες ομάδες που διαδίδουν αυτήν τη χιλιετή τέχνη.

Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά κομμάτια τού θεάτρου σκιών που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές παραδόσεις από όλον τον κόσμο!. Το κοινό (ενήλικες ή παιδιά) μπορεί να αγγίξει και να παίξει με τα αντικείμενα της συλλογής ενώ μαθαίνει την πολυπολιτισμική ιστορία τού θεάτρου σκιών.
Με έμπνευση απ’ όσα θα δουν, θα ακούσουν και παίξουν, κατασκευάζουν τη δική τους φιγούρα, όπως αυτοί την φαντάζονται και μετά μπορούν να την πάρουν μαζί τους.
Τα υλικά θα υπάρχουν στον χώρο.

Εισηγητές: Pep Beltran και Πετρίνα Βάσσου

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

 

Λίγα λόγια για το «Περιπλανώμενο Μουσείο των πολιτισμών»

Το Περιπλανώμενο Μουσείο των πολιτισμών άρχισε να διαμορφώνεται στη δεκαετία του ’90 και πήρε τη σημερινή του μορφή το 2001. Από τότε, έχει αυξηθεί το νούμερο των συλλογών καθώς και ο αριθμός των εκθέσεων και των εργαστηρίων που προσφέρει.

Το Μουσείο έχει ταξιδέψει σε αμέτρητες πόλεις της Ισπανίας και συνεργάστηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση, δήμους και οργανώσεις. Για τρία χρόνια (2012/14) παρουσίασε το έργο του υπό την αιγίδα της επιτροπής της UNESCO για τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει παρουσιάσει τις εκθέσεις και τα εργαστήρια του σε σχολεία, ινστιτούτα, θέατρα, φεστιβάλ, πολιτιστικά και κοινωνικά κέντρα μπροστά σε ένα πολύ διαφορετικό ακροατήριο: παιδιά, ενήλικες, οικογένειες, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες.
Από το 2017 συμμετέχει στο πρόγραμμα PICE (Διεθνής Προώθηση του Ισπανικού Πολιτισμού) του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας.
Στην Ελλάδα ξεκίνησε την δραστηριότητα του το 2017 σε πολυάριθμα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε φεστιβάλ, συνέδρια και ημερίδες για παιδιά και εκπαιδευτικούς.