Του Αγίου Βαλεντίνου: Ας γιορτάσουμε την Αγάπη Οικογενειακά!
Skip to content

Του Αγίου Βαλεντίνου: Ας γιορτάσουμε την Αγάπη Οικογενειακά!

Ιδέες, προτάσεις και λέξεις: Ιωάννα Σεραφειμίδου & Φωτεινή Βαβίτσα

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και μαζί της μπορούμε κι εμείς να αδράξουμε την ημέρα και να εκφράσουμε την αγάπη μας σε όλους τους ανθρώπους που  βρίσκονται στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Έτσι λοιπόν ακολουθεί ένας οδηγός με ιδέες κι έμπνευση για να γεμίσουμε ευγνωμοσύνη, που έχουμε και μοιραζόμαστε την αγάπη στη ζωή μας.

Βρες όσα συγκεντρώσαμε για εσάς. Όπως πάντα περιμένουμε με χαρά να διαβάσουμε και να ανακαλύψουμε και τους δικούς σας δημιουργικούς τρόπους για να δώσουμε μία ξεχωριστή νότα σε αυτή τη γιορτή.

Οδηγός Πυγολαμπίδων για να γιορτάσετε τη Γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου αλλιώς!

Γνώρισε λίγο καλύτερα τον κο. Βαλεντίνο!

Αλήθεια, γνωρίζεις πως καταλήξαμε να βαφτίσουμε τη 14η Φεβρουαρίου ως τη Γιορτή των Ερωτευμένων και να τη συσχετίσουμε με το όνομα του Αγίου Βαλεντίνου; Έχει ενδιαφέρον η ιστορία. Η ιστορία φιλοξενεί πολλές ιστορίες Αγίων Βαλεντίνων, 12 ίσως και παραπάνω. Μία από τις επικρατέστερες αναφέρεται στη ζωή δύο ανδρών με πανομοιότυπη ιστορία. Δύο ιερείς που τελούσαν κρυφά γάμους, που ήταν αντίθετοι από τις αρχές, κάπου στον 3ο αιώνα μ.Χ. Και οι δύο μαρτύρησαν στις 14 Φεβρουαρίου.

Για την ακρίβεια, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν είχε συσχετισθεί ποτέ με τον έρωτα και τον ρομαντισμό μέχρι τον Μεσαίωνα. Τότε, ο Άγγλος ποιητής Geoffrey Chaucer, έκανε την αρχή με το ποίημά του “Το Κοινοβούλιο των Πουλιών” (“Parliament of Fowls”, 1370 ή 1380 μ.Χ.), και συγκεκριμένα με την πρόταση:

“Για αυτό ήταν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όταν κάθε πουλί έρχεται εκεί για να επιλέξει το σύντροφό του.”

Μπορείς να διαβάσεις όλο το ποίημα εδώ.

Με αυτό το έναυσμα λοιπόν ο Chaucer και άλλοι ποιητές της εποχής έδωσαν έμπνευση στους ευγενείς της εποχής, ώστε να αρχίσουν να γράφουν κι αυτοί με τη σειρά τους ποιήματα στους “Βαλεντίνους” τους. Έτσι, άρχισε να χτίζεται και να δημιουργείται αυτός ο δυνατός συσχετισμός ανάμεσα στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και τον έρωτα.

Στην περίπτωση λοιπόν που αποφασίσεις να οργανώσεις μία γιορτή για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μπορείς να μοιραστείς αυτή την ιστορία με την παρέα σου. Πάντα προσαρμοσμένη στις ηλικιακές ομάδες των παρευρισκόμενων, μιας και έχει ορισμένα στοιχεία που θα καταλάβεις κι εσύ ότι βρίσκονται στην κατηγορία “Ακατάλληλα για ανηλίκους”. Σε κάθε περίπτωση όμως το να γνωρίζουμε την ιστορία αυτής της γιορτής βάζει πολλά πράγματα σε ένα πιο ουσιαστικό πλαίσιο από αυτό που επικρατεί στην αγορά.

Μπορείς να βρεις μία αρκετά λεπτομερή περιγραφή της ιστορίας εδώ.

 

Ευκαιρία να στείλουμε (κι άλλες) κάρτες!

Τα τελευταία χρόνια συναντάμε σε πολλούς παιδικούς σταθμούς ένα πολύ όμορφο έθιμο. Τα παιδιά φτιάχνουν κάρτες αγάπης και τις μοιράζουν στους συμμαθητές τους, στους γονείς και σε άλλα άτομα που αγαπούν και θέλουν να τους το εκφράσουν. Δεν είναι μία ωραία ιδέα και για το σπίτι;

Οι χειροποίητες κάρτες και η αλληλογραφία, αποτελούν μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των Πυγολαμπίδων. Μεταξύ μας, ψάχνουμε διαρκώς αφορμή για να επισκεφθούμε το πιο κοντινό γραμματοκιβώτιο!

Θέλεις να κάνεις την αγάπη ακόμη πιο μεταδοτική; Συνόδευσε κάθε δημιουργία που θα στείλεις με το ταχυδρομείο και με το γράμμα του creativepobox.com και δώσε το κίνητρο να διαδοθούν ακόμη περισσότερα δημιουργικά μηνύματα αγάπης!

 

Αυτό το ΄ήξερες;

Η πρώτη κάρτα του Αγίου Βαλεντίνου χρονολογείται στο 1415, όταν ο Δούκας της Ορλεάνης έστειλε μια κάρτα στη σύζυγό του ενώ ήταν φυλακισμένος στον Πύργο του Λονδίνου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κάρτες του Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έγιναν δημοφιλείς από τον Επαναστατικό Πόλεμο κι έπειτα, όταν οι άνθρωποι υιοθέτησαν τη συνήθεια να γράφουν χειρόγραφα σημειώματα στους αγαπημένους τους. Οι παραγωγή μαζικών καρτών έγινε μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1900.

Αντίστοιχα, το έθιμο με τα σοκολατάκια αποτελεί μία επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα του Richard Cadbury, απόγονο Βρετανικής Οικογένειας. Εκμεταλλευόμενος την μόδα της εποχής κατά την οποία οι φτωχοί Βικτωριανοί εξέφραζαν τον έρωτα ανταλλάσσοντας μεταξύ τους δώρα και κάρτες άρχισε να πουλάει τα σοκολατάκια της οικογενειακής βιομηχανίας σε περίτεχνες συσκευασίες που είχε σχεδιάσει ο ίδιος. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να εκτοξεύσει τις πωλήσεις της επιχείρησής του.

Ώρα για πράξεις αγάπης

Η αγάπη βρίσκεται στο να λαμβάνεις, αλλά και να προσφέρεις. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να δώσουμε από τα παιχνίδια, τα ρούχα και τα αντικείμενα που ήδη έχουμε. Σε ανθρώπους και φορείς που τα έχουν ανάγκη, ή να τα ανταλλάξουμε μεταξύ μας.

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις μία ιδέα για να μοιραστούμε τα παιχνίδια με τους φίλους μας και να τους δώσουμε νέα ζωή.

Πρωινό με εορταστική διακόσμηση

Πιατάκια με καρδούλες και σχετικός στολισμός για ένα πρωινό τραπέζι που ξεχειλίζει αγάπη. Φτιάξτε ζεστές και λαχταριστές βάφλες και στολίστε τα πιάτα με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα! Μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε με ζεστό κακάο που θα απογειώσει το σκηνικό με τη μυρωδιά και με τη γεύση.

Ιδανική λεπτομέρεια όλο αυτό να είναι έκπληξη για κάποια από τα μέλη της οικογένειας. Για τον μπαμπά, τη μαμά ή τα παιδιά. Εξαρτάται από ποιον θέλουμε να βάλουμε περισσότερο στο παιχνίδι της προετοιμασίας.

Διοργάνωσε μία ξεχωριστή βραδιά

Οικογενειακό δείπνο σε ένα αγαπημένο εστιατόριο, σινεμά, θέατρο ή τραπέζι στο σπίτι; Τι προτιμάς; Η ιδέα είναι να γιορτάσετε αυτή την ημέρα αγάπης με τον τρόπο που σας ταιριάζει καλύτερα. Χρησιμοποίησε ως έμπνευση τα έθιμα της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά μη μείνεις μόνο εκεί. Διοργάνωσε μία βραδιά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας.

Μπορείτε να ανταλλάξετε δώρα που έχετε φτιάξει ειδικά για τη μέρα. Επίσης, μπορείτε να μοιραστείτε λόγους για τους οποίους αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Συνήθως είναι κάτι που το θεωρούμε δεδομένο. Είναι όμως τόσο ωραίο να σου θυμίζουν τα αγαπημένα σου πρόσωπα τους λόγους για τους οποίους σε θεωρούν ξεχωριστό. Κι αντίστοιχα να κάνεις κι εσύ το ίδιο για τους άλλους.

Αναρωτιέσαι που θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να διακοσμήσεις το πρωινό ή το βραδινό σου τραπέζι; Το Happy Teapot έχει δημιουργήσει ειδική κατηγορία με όλα όσα θα χρειαστείς.

Βιβλία σχετικά με την αγάπη

Η βιβλιογραφία είναι γεμάτη με παραμύθια και ιστορίες αφιερωμένες στην αγάπη για τους γονείς και τα παιδιά τους, τους φίλους ή και την έννοια αυτού του όμορφου συναισθήματος. Επιλέξτε τα αγαπημένα σας και διαβάστε τα παρέα.

Κάθε ένα από αυτά μπορούν να γίνουν η δική σας έμπνευση για να συζητήσετε: “Τι είναι τελικά αγάπη;” και να ανταλλάξετε απόψεις.

Και η αναμνηστική φωτογραφία

Κρατήστε αυτή στιγμή αγάπης στον χρόνο μέσα από μία αναμνηστική φωτογραφία. Μπορείς μάλιστα να τυπώσεις αυτή τη φωτογραφία, να τη βάλεις σε μία όμορφη κορνίζα και να την τοποθετήσεις σε ένα σημείο του σπιτιού από το οποίο περνάτε συχνά. Έτσι, το μυαλό θα θυμάται όλο και πιο συχνά αυτό το στιγμιότυπο αγάπης, ακόμα κι αν εμείς χανόμαστε μέσα στην ταχύτητα της καθημερινότητας.

 

Μείνε συντονισμένος με τις Πυγολαμπίδες. Έχουμε βάλει στόχο μέσα στο 2020 να ανακαλύψουμε ακόμη περισσότερες δημιουργικές στιγμές παρέα με φίλους και οικογένεια. Για να παραμείνουμε παιδιά! Μπες κι εσύ στη συζήτηση και δώσε τη δική σου έμπνευση! Μοιράσου στα κοινωνικά δίκτυα τις ιδέες σου με το #miameramazi και κάνοντας tag το προφίλ μας για να σε ανακαλύψουμε.

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.