ΕΠΙΚΑΙΡΑ – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Slow Family Life: κι αν μπορούσες να συνδεθείς πάλι με την παιδική χαρά;

Γράφει η Στεφανία Τσακιράκη | Museum Art Therapist

Τι είναι η Slow Life

Έχεις παρατηρήσει ένα παιδί να παίζει αφοσιωμένα με το αγαπημένο του παιχνίδι, να χτίζει ένα κάστρο στην άμμο, να γελάει γαργαριστά με όλο του το είναι; Αυτό είναι κάτι περισσότερο από τον ορισμό της Slow Life. Είναι η απόδειξη πως γίνεται, πως κάποτε ξέραμε πως είναι κι ίσως στη διαδρομή το ξεχάσαμε, μα και πως μπορούμε να το ξαναθυμηθούμε.

 

Μια ζωή φτιαγμένη από μικρές στιγμές απόλαυσης, σύνδεσης και αφιέρωσης του εαυτού μας στο τώρα, αυτό είναι η Slow Life και οι γονείς έχουν το μεγάλο προτέρημα να ζουν στο ίδιο σπίτι με τους ιδανικούς δασκάλους. Τα παιδιά είναι από τη φύση τους Slow, εάν δεν έχουμε προλάβει εμείς οι μεγάλοι να τα βάλουμε στον αγώνα των ταχυτήτων, των αμέτρητων δραστηριοτήτων, των προγραμμάτων που ξεχυλίζουν, του όλο έξω και περισσότερα και γρηγορότερα.

 

Slow Family Life

Τα ευχάριστα νέα είναι πως υπάρχει πάντοτε η ευκαιρία για να κάνουμε την οικογενειακή μας ζωή πιο αργή. Η Slow Family Life είναι εφικτή, αρκεί να το αποφασίσουμε. Γιατί όμως να το κάνουμε αυτό;

Στην ουσία, η λέξη Slow κρύβει από πίσω της πολύ περισσότερο νόημα. Ναι μεν σημαίνει αργή, αλλά σημαίνει επίσης απλή, ήρεμη, αυθεντική, γεμάτη νόημα ζωή. Γιατί τότε να ονομάζεται συγκεκριμένα “Slow” θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς; Διότι αποτελεί μέρος ενός ολόκληρου Slow κινήματος (Slow Movement) το οποίο ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ως απάντηση στην παγκόσμια αύξηση ταχυτήτων.

 

Το κίνημα Slow – Slow Movement

Το κίνημα Slow είναι μια φιλοσοφία ζωής. Μπορεί αυτό να ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά από την άλλη δεν είναι κάτι άλλο, παρά μια πρόσκληση να κατεβάσουμε ρυθμούς, να συνδεθούμε (με την απλότητα, τη φύση, την οικογένειά μας, τους ανθρώπους γύρω μας) και να επιλέξουμε να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή συνειδητά και βαθιά.

 

Οι βασικές αξίες του κινήματος Slow είναι: 

 • ο σεβασμός (στον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τη φύση, τον πλανήτη, τη ζωή),
 • η αγάπη,
 • η σύνδεση και
 • το μοίρασμα.

Το ευχάριστο είναι πως μπορούμε να μετατρέψουμε τα πάντα στην Slow εκδοχή τους. Για τον λόγο αυτό το Slow σήμερα εφαρμόζεται σε αμέτρητους τομείς:

 • Slow Life,
 • Slow Food,
 • Slow Art (μέσα από την οποία μπήκαμε κι εμείς οι ίδιες στο Slow κίνημα),
 • Slow Book,
 • Slow Family,
 • Slow School,
 • Slow Business,
 • Slow Tourism,
 • Slow Cities (όχι η Θεσσαλονίκη δεν ανήκει ακόμη σ’ αυτές τις πόλεις για πολλούς λόγους, τους οποίους θα καταλάβεις στη συνέχεια),
 • Slow Cosmetics
 • Slow Love
 • και η λίστα συνεχίζεται…

Κάτι το οποίο είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου είναι πως το Slow, σε οποιονδήποτε από τους παραπάνω τομείς κι αν εφαρμόζεται, δεν είναι ο στόχος, αλλά το μέσον. Το μέσον προς τις εμπειρίες τις οποίες θέλουμε και ξέρουμε πως αξίζει να απολαμβάνουμε.

 

Τα οφέλη της Slow Family Life

Ας πάρουμε τη Slow Family Life για παράδειγμα, η οποία μας ενδιαφέρει περισσότερο στις Πυγολαμπίδες. Τι είναι αυτό το οποίο μπορεί να προσφέρει το Slow στην οικογενειακή ζωή; Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου τα οφέλη του Slow Family Living, κατά την Bernadette Noll (σε ελεύθερη μετάφραση):

 • Όταν κατεβάζεις τους ρυθμούς στην οικογενειακή ζωή έχεις τη δυνατότητα να έχεις περισσότερη ενέργεια κι εσωτερική δύναμη ή πόρους για να αξιοποιήσεις.
 • Όταν έχεις περισσότερη ενέργεια κι εσωτερική δύναμη, είσαι περισσότερο παρούσα/όν στο τώρα.
 • Όταν είσαι περισσότερο παρούσα/όν στο τώρα, είσαι περισσότερο συνδεδεμένη/ος με τις προσωπικές σου ανάγκες και τις ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας.
 • Όταν είσαι περισσότερο συνδεδεμένη/ος με τις ανάγκες κάθε ατόμου, όλοι νιώθουν πως τις/τους βλέπουν, τις/ τους δίνουν προσοχή και αξία.
 • Όταν όλοι νιώθουν πως τις/τους βλέπουν, νιώθουν ασφαλείς.
 • Όταν όλοι νιώθουν ασφαλείς, υπάρχει περισσότερη αρμονία.
 • Όταν υπάρχει περισσότερη αρμονία, υπάρχει περισσότερη αγάπη, περισσότερη σύνδεση, περισσότερη άνεση, περισσότερη διασκέδαση και περισσότερη χαρά.
 • Όταν υπάρχει περισσότερη αγάπη, σύνδεση, άνεση, διασκέδαση και χαρά, υπάρχει περισσότερη επιθυμία για το ΜΑΖΙ ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.
 • Και τώρα και για πάντα.

Αυτό ακούγεται υπέροχο κι αν ρωτούσαμε όλους τους γονείς του κόσμου τι επιθυμούν για την οικογένειά τους πιθανώς να μας έδιναν την ίδια απάντηση: Να είμαστε μαζί, για πάντα. Κι ας γνωρίζουν πως φυσικά τα παιδιά κάποια μέρα θα φύγουν. Το να θέλουν να ξαναγυρίζουν είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.

 

Πώς μπορεί κανείς να επιλέξει τη Slow Family Life

Πώς μπορεί λοιπόν κανείς να αλλάξει ρότα στην οικογενειακή ζωή βάζοντας τη Slow Family Life ως μέσο; Αυτός είναι ο στόχος μας ως ομάδα στις Πυγολαμπίδες, να βοηθήσουμε όλες τις οικογένειες που το επιθυμούν να γίνουν Slow. Το πρώτο πρώτο βήμα για κάτι τέτοιο είναι το να ξέρουμε το ΓΙΑΤΙ ξεκινάμε αυτό το μονοπάτι.

 

Αναζητώντας το εσωτερικό μας κίνητρο

Μια προτεινόμενη δραστηριότητα, εμπνευσμένη από την art-therapy, για να το πετύχουμε αυτό, είναι η παρακάτω:

Αυτό που έχω, αυτό που θέλω και το πως.

 • Σε προσκαλώ να πάρεις ένα χαρτί και να γράψεις αυθόρμητα πώς νιώθεις για την τωρινή κατάσταση της οικογένειάς σου. Γράψε χωρίς να κρίνεις τις λέξεις σου. Άσε την ειλικρίνεια να σε καθοδηγήσει. Έπειτα, σε ένα νέο χαρτί γράψε το πως θέλεις να νιώθεις μέσα στην οικογενειακή ζωή σου. Μίλησε με εικόνες, συναισθήματα, νιώσε ελεύθερη/ος.
 • Την ίδια δραστηριότητα μπορείς να την κάνεις χρησιμοποιώντας ζωγραφική αντί για γραφή. Μια ζωγραφιά για το πως νιώθεις τώρα μέσα στην οικογένειά σου και μια επόμενη ζωγραφιά για το πώς θέλεις να νιώθεις.
 • Τέλος, όποια από τις δυο δραστηριότητες κι αν επέλεξες, σε προσκαλώ να χρησιμοποιήσεις ένα τρίτο χαρτί στο οποίο να γράψεις ή να ζωγραφίσεις το “πως” θα μπορέσεις να οδηγηθείς από την πρώτη κατάσταση στη δεύτερη.

Μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα έχεις το ‘’γιατί’’ σου, το οποίο είναι γεμάτο συναισθήματα, εικόνες και φαντασία. Από την άλλη έχεις και την πρώτη δική σου εργαλειοθήκη, διότι όπως πολύ σωστά φαντάζεσαι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος ή δρόμος για τη Slow Family Life. Ο καθένας μας πειραματίζεται και αναζητά το τι ταιριάζει στη δική του οικογένεια. Και αυτό συχνά μπορεί και να αλλάζει.

Οδηγίες για μια Slow Family Life

 

Κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές που μπορεί να μας βοηθήσουν σ’ ένα συλλογικό επίπεδο είναι οι παρακάτω:

 

 • Τοποθέτηση προτεραιοτήτων

Τι είναι αυτό που έχει πραγματικά αξία αν κοιτάξουμε μέσα μας με απόλυτη ειλικρίνεια;

 

 • Δημιουργία της Not-to-do λίστας

Όσο συχνά το χρειαζόμαστε. Σε ποια πράγματα/καταστάσεις/συνήθειες/ακόμη και ανθρώπους μπορούμε να πούμε όχι, διότι πλέον δεν εξυπηρετούν τις προτεραιότητές μας; Εάν μάθουμε να λέμε όχι σε όσα δεν έχουν νόημα, θα μπορέσουμε να πούμε μεγάλα ναι σε όσα πραγματικά έχουν.

 

 • Ένα πράγμα τη φορά

Όχι, το multitasking δεν είναι μια δεξιότητα την οποία χρειαζόμαστε. Ναι, μπορούμε να την εξασκήσουμε αλλά με κόστος την ψυχική μας ηρεμία, το ρίσκο να μην κάνουμε τελικά τίποτα καλά ή ακόμη και τον κίνδυνο της ίδιας μας της ζωής.

 

 • Συνειδητότητα

Από την άλλη, επιλέγοντας να εστιάζουμε την προσοχή μας στο τώρα και σε αυτό το ένα πράγμα τη φορά που επιλέγουμε να κάνουμε, μπορούμε να συνδεόμαστε βαθύτερα με τον εαυτό, το σώμα και τις αισθήσεις μας, να απολαμβάνουμε τις στιγμές μας και τελικά να είμαστε πολύ περισσότερο δημιουργικοί και παραγωγικοί.

 

 • Αφοσίωση

Λήψη συνειδητής απόφασης πως αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε την εκάστοτε στιγμή είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, διότι πολύ απλά το επιλέξαμε. Αυτό μπορεί να είναι τρία λεπτά διαλογισμού, το μαγείρεμα, η κηπουρική, το παιχνίδι με τα παιδιά, η βοήθεια για τις σχολικές δραστηριότητες, μια βόλτα στη φύση, μια συζήτηση με ένα φίλο. Μπορεί να είναι οτιδήποτε και μπορεί να γίνει τόσο μαγικό εάν του δώσουμε όλη μας την προσοχή, αφοσίωση και αγάπη.

 

 • Επιστροφή στη φύση

Δεν χρειάζεται να ειπωθούν περισσότερα εδώ. Φύση ίσον ζωή και κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε βαθύτερα την αξία της επαφής μας με τη φύση, ας μην το ξεχάσουμε!

 

 • Φροντίδα του εαυτού! 

Σε περίπτωση εκκένωσης ενός αεροπλάνου ποιος υποχρεούται να βάλει πρώτα τη μάσκα οξυγόνου; Ο ενήλικας στον εαυτό του κι έπειτα στα παιδιά. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στη ζωή. Χρειαζόμαστε το οξυγόνο μας, απ’ όπου κι αν αυτό πηγάζει. Δεν πρόκειται για εγωιστική πράξη, αλλά αντίθετα είναι η πιο γενναιόδωρη. Όταν αγαπάς κάποιον του χαρίζεις τον εαυτό σου κι είναι σημαντικό να χαρίζεις κάτι το οποίο είναι πλήρες, υγιές κι ευτυχισμένο.

 

 • Παρατήρηση του εαυτού και συνειδητή αλλαγή ρυθμού

Τρώμε γρήγορα; Προσπαθούμε να ανοίξουμε με μανία την πόρτα του σπιτιού δίχως να έχει πάρει φωτιά; Περπατάμε γρήγορα δίχως να έχουμε αργήσει ή να κάνουμε τζόκιγνκ; Μια ανάσα αρκεί για να επιστρέψουμε στον όμορφο αργό ρυθμό.

 

 • Απομάκρυνση από τις οθόνες

Τα κινητά, τάμπλετ, λάπτοπ, τηλεοράσεις δεν συγκρίνονται με την πραγματική ανθρώπινη επαφή. Οι συνέπειες της παρατεταμένης χρήσης της οθόνης είναι καταστρεπτικές για το παιδί αλλά και για τους ενήλικες. Η αύξηση της δυνατότητας εστίαση της προσοχής, η ποιότητα ύπνου, η σύνδεση με την πραγματικότητα και τους ανθρώπους γύρω μας είναι λίγα μονάχα από τα οφέλη της απομάκρυνσης ή του περιορισμού της οθόνης από τη ζωή μας.

 

 • Ποιότητα έναντι ποσότητας

Η ποιότητα έχει μεγαλύτερη αξία από την ποσότητα. Το είμαι είναι βαθύτερο του κάνω ή του έχω. Μπορείς να είσαι σίγουρη/ος πως έχεις όλα όσα χρειάζεσαι. Το decluttering αποτελεί μέρος της Slow Life, διότι θέλουμε να δημιουργούμε υπαρκτό, συναισθηματικό κι ενεργειακό χώρο για όσα έχουν πραγματικά αξία. Για όσα μας δίνουν χαρά όπως αναφέρει η Marie Kondo στη μέθοδό της Konmari.

 

 • Σύνδεση με την απλότητα

Η ζωή στην οποία σε προσκαλούμε δεν είναι instagramική. Και ας το καταλάβουμε μια φορά και για πάντα, δεν χρειάζεται να είναι! Η ζωή πρέπει να είναι άξια να τη ζούμε όχι για να την ποστάρουμε και να τη δείχνουμε. Εάν κάτι για την κοινωνία είναι απαραίτητο αλλά δεν προσφέρει τίποτα στη δική μας οικογενειακή ζωή τότε δεν τίθεται ούτε ερώτημα για τη λήψη της απόφασης.

 

 • Παιχνίδι και δημιουργικότητα

Ο άνθρωπος δεν σταματάει να παίζει επειδή μεγαλώνει, αλλά μεγαλώνει επειδή σταματάει να παίζει. Δεν το είπα εγώ, αλλά ο Πάμπλο Πικάσο και παρότι ως γονεϊκό πρότυπο δεν ήταν το ιδανικό, ως δημιουργικό πνεύμα ήταν. Κι εδώ γι’ αυτό πρόκειται, για την εσωτερική ψυχική δημιουργικότητα του ατόμου.

 

Σε αυτή τη λίστα είσαι περισσότερο από ευπρόσδεκτη/ος να προσθέσεις όλα όσα θεωρείς πως μπορούν να σε βοηθήσουν στο μονοπάτι σου προς μια πιο απλή, αργή και γεμάτη νόημα οικογενειακή ζωή. Από τη μεριά μου μπορώ να σε βεβαιώσω πως με την Ιωάννα και τις Πυγολαμπίδες δεν θα ησυχάσουμε εάν δεν βοηθήσουμε κάθε οικογένεια που το επιθυμεί (αλλά και πρώτα απ’ όλα τον εαυτό μας) να γίνει Slow.

Γιατί μπορούμε, το θέλουμε και το αξίζουμε!

 

Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες, τότε κάνε εγγραφή στο newsletter μας, στη λίστα “SlowLife”. Μία φορά τον μήνα θα λαμβάνεις νέα και ιδέες για μια πιο slow οικογενειακή ζωή! Την Κυριακή 14/11 θα λάβεις ειδική, χριστουγεννιάτικη “έκδοση”!

 

Λίγα Λόγια για τη Στεφανία Τσακιράκη!

Η Στεφανία Τσακιράκη είναι λάτρης της τέχνης, των βιβλίων και του ανθρώπου. Συνδυάζοντας αυτά που τη συγκινούν αναζήτησε στο Παρίσι την Art Therapy. Εκεί εξειδικεύτηκε στην τέχνη των μουσείων (Museum Art Therapy) από τη μια αλλά και τα βιβλία (Book Therapy) από την άλλη, ως θεραπευτικά μέσα. 

Αν βρεθείς μαζί της σε κάποιο μουσείο ή βιβλιοπωλείο, δε θα σε ξεναγήσει ούτε θα σου δείξει. Θα περπατήσει δίπλα σου, βοηθώντας σε να δεις με τα μάτια της καρδιάς σου. Δε θα σου πει τι θέλει να πει ο ποιητής, αλλά θα σε διευκολύνει στην καλλιέργεια ενός διαλόγου με τα έργα που σε ελκύουν, για να ακούσεις τι θέλει να πει σε σένα το εκάστοτε δημιούργημα.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια η Στεφανία είναι υπέρμαχος του Slow κινήματος. Ξεκινώντας από την Slow Art και τo Slow Book οδηγήθηκε στη Slow Life και τη Slow Therapy. Slow για τη Στεφανία δεν σημαίνει όμως απλώς ‘’αργός/ή/ά” αλλά η ροή στην κατάλληλη για την κάθε στιγμή ταχύτητα. 

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη Στεφανία και το έργο της στον ιστότοπό της: www.whatiseeinart.com καθώς επίσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: instagram & facebook

Με τη σκέψη μου αγκαλιάζω τον κόσμο

Γράφει η Άρτεμις Λαζαρίδου, 11 ετών
[το κείμενο είναι μέρος ενός διαγωνιστικού εγχειρήματος – βιβλίου που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020]

Η εμπειρία αυτή που ζούμε είναι διαφορετική και πρωτόγνωρη.

 

Δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριόμαστε και να αγχωνόμαστε. Πρέπει να βρούμε την ελπίδα και να πιστέψουμε στους εαυτούς μας.

 

Εγώ ανησυχώ λίγο. Όμως περνάω ωραία σπίτι μου, με την οικογένειά μου. Βρίσκω καταπληκτικά παιχνίδια για να περάσω το χρόνο μου στην αυλή. Διασκεδάζω κάνοντας κατασκευές, παίζω ξεκαρδιστικά επιτραπέζια και διαβάζω τα αγαπημένα μου βιβλία. Έτσι ο χρόνος μου περνάει ευχάριστα.

 

Επίσης φτιάχνω πεντανόστιμα ανοιξιάτικα μπισκότα με ζαχαρόπαστα.

 

Μου λείπουν αρκετοί φίλοι και γι’ αυτό κάνουμε βιντεοκλήσεις. Δεν έχω καταλάβει πως περνάνε οι μέρες και σε λίγο θα έρθει το καλοκαίρι. Σχεδιάζουμε με την οικογένειά μου να πάμε για κάμπινγκ. Θα ήθελα τώρα να ήμουν στο εξοχικό μου και να τρέχω στη θάλασσα.

 

Ελπίζω να περάσει γρήγορα ο καιρός και να βρεθώ ξανά στην καθημερινότητά μου.

 

Πότε δεν περίμενα να πω πως μου λείπει λιγάκι το σχολείο. Σκέφτομαι πολλές φορές

ότι μόνο που έχω ανθρώπους που νοιάζονται και με φροντίζουν, τότε όλα θα πάνε καλά. Ευτυχώς που η διασκέδαση είναι στο σπίτι μου και στο μυαλό μου, μαζί με ανθρώπους που αγαπώ.

 

 

Φαντάζομαι τον κόσμο πως θα είναι αργότερα. Οι σκέψεις μου με το μικρόβιο αυτό γίνονται όλο και πιο περίπλοκες. Όμως θέλω να είμαι θετική με ό,τι και αν συμβεί.

 

Αναρωτιέμαι πως θα συνεχίσω; θα τα ξεχάσω όλα αυτά;

Ο καιρός όμως θα περάσει και θα ξαναδώ τον κόσμο. Θα κοιτάζω μπροστά.

 

Η ζωή θέλει όνειρα και φαντασία. Το παρελθόν μου θα το θυμάμαι αλλά το μέλλον μου ελπίζω να με αγκαλιάσει σφιχτά. Έτσι είναι η ζωή. Έχει χαρές λύπες στεναχώριες και μερικές φορές μας φέρνει και μικρόβια.

Πάντα σκέφτομαι πως μέσα από τις δοκιμασίες όλα θα γίνουν καλύτερα και θα μας βρουν πιο αγαπημένους.

 

 

Έκδοση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – Διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ σε μορφή e-book και pdf.

Μπορείτε να το κατεβάσετε ή να το διαβάσετε εδώ.

 

Πρόλογος του Εκδότη (Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική)

Αγαπητοί γονείς και παιδιά, το ξεχωριστό ταξίδι του διαγωνισμού «ΜΙΚΡΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ και ΜΙΚΡΟΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΙ» έφτασε στον τελικό προορισμό του! Στις σελίδες του βιβλίου «ΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» που κρατάτε στα χέρια σας.

Οι συμμετοχές ήταν συνολικά 1.528 και οι επιτροπές μας πραγματικά δυσκολεύτηκαν στην επιλογή κειμένων και εικόνων. Τελικά, κείμενα και εικόνες από 121 παιδιά, που ζουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, συνθέτουν και κοσμούν αυτό το βιβλίο-αριστούργημα!

Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, τις πρώτες ημέρες του υποχρεωτικού εγκλεισμού μας, λόγω της πανδημίας. Ξαφνικά, μέσα στην «αντικανονικότητα» που επέβαλε στη ζωή μας ο Covid-19, νιώσαμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι για τα παιδιά. Κάτι που θα μπορούσε να μείνει ως δικό τους «αποτύπωμα», ως δικό τους «χρονικό» εκείνων των ημερών.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν κάτι για τον κόσμο μας που ξαφνικά άλλαζε… να σκεφτούν, να φανταστούν και να εκφραστούν όπως εκείνα ήθελαν για την πανδημία και τις επιπτώσεις της…, για όλα όσα βίωναν και στιγμάτιζαν τον νου και την ψυχή τους.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων των παιδιών είναι συγκλονιστικό! Μόνο συγκίνηση και περηφάνια προκαλεί το γεγονός πως μοιράζονται μαζί μας την αλήθεια τους˙ την ευχή και την ανησυχία τους, την αγάπη και το ενδιαφέρον τους, τον φόβο και την αισιοδοξία τους…

Μικρό θησαυρό ονομάζω το βιβλίο μας˙ πολύτιμη κιβωτό που μεταφέρει ατόφια και ανόθευτη τη «σκέψη» των παιδιών μας αγκαλιάζοντας πραγματικά όλο τον κόσμο!

Εύχομαι ως εκδότης το βιβλίο των παιδιών μας να διαβαστεί, να αγαπηθεί, να κάνει μικρούς και μεγάλους να νιώσουν το μήνυμά του!

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μεγαλόσωμος κύριος ο Ιός. Φορούσε πράσινη κορόνα και του άρεσε να ξεχωρίζει.
Δεν αγαπούσε πολύ τις γιαγιάδες και τους παππούδες κι έκλεινε τα παιδιά στα σπίτια τους.
Ήθελε να γραφτεί στην ιστορία κι όλη την κοινωνία να στείλει στα νοσοκομεία.
Όλα τα παιδιά της γης καλούνται σε μυστική δράση. Θέλουν να παίζουν ελεύθερα, κι όμως δεν μπορούν, είναι φυλακισμένα.
Ένωσαν τη φαντασία τους, για να πετύχουν ένα καλύτερο μέλλον για τη Γη μας.
Βρήκαν τη λύση: να μπει ο Κορονοϊός σε ένα διαστημόπλοιο και να τον στείλουν σε άλλον πλανήτη, μακριά από τη Γη.
Στο διαστημόπλοιο θα έγραφαν και μία επιγραφή «Προσοχή: θάνατος!» για να προφυλάξουν τυχόν εξωγήινους.
Έτσι, του έστησαν καρτέρι και τον περίμεναν να περάσει για να κάνει την καθιερωμένη βόλτα στα μαγαζιά.
– Να τος έρχεται! Πάνω του!
– Θα εξαπλωθούμε σε όλο τον πλανήτη μέχρι να πείτε ΙΩΣΗ!

Ο κορονοϊός για … παιδιά

photos: explora, il museo dei bambini di Roma

 

Γράφει η Ιωάννα Σεραφειμίδου

Χθες το απόγευμα, συζήτησα με την Ολυμπία για όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες με τον κορονοϊό, για το λόγο που έκλεισαν τα σχολεία, για το πως αντιμετωπίζουμε την κατάσταση ως οικογένεια, για τους τρόπους προφύλαξης (γενικότερα από τους ιούς) αλλά και για το πως μπορεί να προφυλάσσει τον εαυτό της από όσα ακούει.

Είναι τόσο σημαντικό να συζητάμε με τα παιδιά μας και να καταλαγιάζουμε τις αγωνίες τους αλλά και να τους κάνουμε συμμέτοχους σε όσα συμβαίνουν στη ζωή μας. Μαθαίνουν να γίνονται υπεύθυνοι άνθρωποι και αποκτούν αυτοπεποίθηση όταν τους εμπιστευόμαστε τις σκέψεις μας και τους ζητούμε να μοιραστούν τις δικές τους γνώσεις και ιδέες.

Όταν πήγαμε στη Ρώμη επισκεφτήκαμε ένα υπέροχο Μουσείο για παιδιά, το Explora.  Περάσαμε πολλές ώρες εκεί μέσα, εξερευνώντας τα εκθέματα, συμμετέχοντας σε διαδραστικά παιχνίδια και παίζοντας κάποια παιχνίδια ρόλων.

Πριν μερικές μέρες, ανέβασαν στον λογαριασμό τους στο instagram  έναν “curious guide for courageous children” (οδηγό για … θαρραλέα παιδιά). Μου άρεσε πολύ η ιδέα τους και αναρωτήθηκα πόσοι από εμάς έχουμε μιλήσει στα παιδιά μας με ειλικρίνεια και κατανοητές λέξεις για όσα συμβαίνουν. Ρίξε μια ματιά, νομίζω θα σου αρέσει πολύ! Έχει πληροφορίες για το πως και που βρέθηκε ο ιός αλλά και οδηγίες προφύλαξης.

Κατεβάστε τον οδηγό (είναι στα ιταλικά και τα αγγλικά), που είναι πολύ “χαρούμενος” και προσιτός για τα παιδιά και μοιραστείτε τον και με τους φίλους σας!

 

Οδηγός pdf με πληροφορίες για τον κορονοϊό για παιδιά!


 

Διάβασε επίσης:

Μία κινέζικη παροιμία λέει:
«Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ’του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε τον να ψαρεύει» Σήμερα λοιπόν, προτείνω να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να μας δώσουν αυτά ιδέες για το πως θα αξιοποιήσουμε δημιουργικά αυτές τις μέρες.

Διάβασε στο άρθρο μας μια υπέροχη ιδέα που ευνοεί τη δημιουργικότητα μικρών και μεγάλων!

 

Του Αγίου Βαλεντίνου: Ας γιορτάσουμε την Αγάπη Οικογενειακά!

Ιδέες, προτάσεις και λέξεις: Ιωάννα Σεραφειμίδου & Φωτεινή Βαβίτσα

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και μαζί της μπορούμε κι εμείς να αδράξουμε την ημέρα και να εκφράσουμε την αγάπη μας σε όλους τους ανθρώπους που  βρίσκονται στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Έτσι λοιπόν ακολουθεί ένας οδηγός με ιδέες κι έμπνευση για να γεμίσουμε ευγνωμοσύνη, που έχουμε και μοιραζόμαστε την αγάπη στη ζωή μας.

Βρες όσα συγκεντρώσαμε για εσάς. Όπως πάντα περιμένουμε με χαρά να διαβάσουμε και να ανακαλύψουμε και τους δικούς σας δημιουργικούς τρόπους για να δώσουμε μία ξεχωριστή νότα σε αυτή τη γιορτή.

Οδηγός Πυγολαμπίδων για να γιορτάσετε τη Γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου αλλιώς!

Γνώρισε λίγο καλύτερα τον κο. Βαλεντίνο!

Αλήθεια, γνωρίζεις πως καταλήξαμε να βαφτίσουμε τη 14η Φεβρουαρίου ως τη Γιορτή των Ερωτευμένων και να τη συσχετίσουμε με το όνομα του Αγίου Βαλεντίνου; Έχει ενδιαφέρον η ιστορία. Η ιστορία φιλοξενεί πολλές ιστορίες Αγίων Βαλεντίνων, 12 ίσως και παραπάνω. Μία από τις επικρατέστερες αναφέρεται στη ζωή δύο ανδρών με πανομοιότυπη ιστορία. Δύο ιερείς που τελούσαν κρυφά γάμους, που ήταν αντίθετοι από τις αρχές, κάπου στον 3ο αιώνα μ.Χ. Και οι δύο μαρτύρησαν στις 14 Φεβρουαρίου.

Για την ακρίβεια, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν είχε συσχετισθεί ποτέ με τον έρωτα και τον ρομαντισμό μέχρι τον Μεσαίωνα. Τότε, ο Άγγλος ποιητής Geoffrey Chaucer, έκανε την αρχή με το ποίημά του “Το Κοινοβούλιο των Πουλιών” (“Parliament of Fowls”, 1370 ή 1380 μ.Χ.), και συγκεκριμένα με την πρόταση:

“Για αυτό ήταν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όταν κάθε πουλί έρχεται εκεί για να επιλέξει το σύντροφό του.”

Μπορείς να διαβάσεις όλο το ποίημα εδώ.

Με αυτό το έναυσμα λοιπόν ο Chaucer και άλλοι ποιητές της εποχής έδωσαν έμπνευση στους ευγενείς της εποχής, ώστε να αρχίσουν να γράφουν κι αυτοί με τη σειρά τους ποιήματα στους “Βαλεντίνους” τους. Έτσι, άρχισε να χτίζεται και να δημιουργείται αυτός ο δυνατός συσχετισμός ανάμεσα στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και τον έρωτα.

Στην περίπτωση λοιπόν που αποφασίσεις να οργανώσεις μία γιορτή για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μπορείς να μοιραστείς αυτή την ιστορία με την παρέα σου. Πάντα προσαρμοσμένη στις ηλικιακές ομάδες των παρευρισκόμενων, μιας και έχει ορισμένα στοιχεία που θα καταλάβεις κι εσύ ότι βρίσκονται στην κατηγορία “Ακατάλληλα για ανηλίκους”. Σε κάθε περίπτωση όμως το να γνωρίζουμε την ιστορία αυτής της γιορτής βάζει πολλά πράγματα σε ένα πιο ουσιαστικό πλαίσιο από αυτό που επικρατεί στην αγορά.

Μπορείς να βρεις μία αρκετά λεπτομερή περιγραφή της ιστορίας εδώ.

 

Ευκαιρία να στείλουμε (κι άλλες) κάρτες!

Τα τελευταία χρόνια συναντάμε σε πολλούς παιδικούς σταθμούς ένα πολύ όμορφο έθιμο. Τα παιδιά φτιάχνουν κάρτες αγάπης και τις μοιράζουν στους συμμαθητές τους, στους γονείς και σε άλλα άτομα που αγαπούν και θέλουν να τους το εκφράσουν. Δεν είναι μία ωραία ιδέα και για το σπίτι;

Οι χειροποίητες κάρτες και η αλληλογραφία, αποτελούν μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των Πυγολαμπίδων. Μεταξύ μας, ψάχνουμε διαρκώς αφορμή για να επισκεφθούμε το πιο κοντινό γραμματοκιβώτιο!

Θέλεις να κάνεις την αγάπη ακόμη πιο μεταδοτική; Συνόδευσε κάθε δημιουργία που θα στείλεις με το ταχυδρομείο και με το γράμμα του creativepobox.com και δώσε το κίνητρο να διαδοθούν ακόμη περισσότερα δημιουργικά μηνύματα αγάπης!

 

Αυτό το ΄ήξερες;

Η πρώτη κάρτα του Αγίου Βαλεντίνου χρονολογείται στο 1415, όταν ο Δούκας της Ορλεάνης έστειλε μια κάρτα στη σύζυγό του ενώ ήταν φυλακισμένος στον Πύργο του Λονδίνου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κάρτες του Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έγιναν δημοφιλείς από τον Επαναστατικό Πόλεμο κι έπειτα, όταν οι άνθρωποι υιοθέτησαν τη συνήθεια να γράφουν χειρόγραφα σημειώματα στους αγαπημένους τους. Οι παραγωγή μαζικών καρτών έγινε μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1900.

Αντίστοιχα, το έθιμο με τα σοκολατάκια αποτελεί μία επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα του Richard Cadbury, απόγονο Βρετανικής Οικογένειας. Εκμεταλλευόμενος την μόδα της εποχής κατά την οποία οι φτωχοί Βικτωριανοί εξέφραζαν τον έρωτα ανταλλάσσοντας μεταξύ τους δώρα και κάρτες άρχισε να πουλάει τα σοκολατάκια της οικογενειακής βιομηχανίας σε περίτεχνες συσκευασίες που είχε σχεδιάσει ο ίδιος. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να εκτοξεύσει τις πωλήσεις της επιχείρησής του.

Ώρα για πράξεις αγάπης

Η αγάπη βρίσκεται στο να λαμβάνεις, αλλά και να προσφέρεις. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να δώσουμε από τα παιχνίδια, τα ρούχα και τα αντικείμενα που ήδη έχουμε. Σε ανθρώπους και φορείς που τα έχουν ανάγκη, ή να τα ανταλλάξουμε μεταξύ μας.

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις μία ιδέα για να μοιραστούμε τα παιχνίδια με τους φίλους μας και να τους δώσουμε νέα ζωή.

Πρωινό με εορταστική διακόσμηση

Πιατάκια με καρδούλες και σχετικός στολισμός για ένα πρωινό τραπέζι που ξεχειλίζει αγάπη. Φτιάξτε ζεστές και λαχταριστές βάφλες και στολίστε τα πιάτα με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα! Μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε με ζεστό κακάο που θα απογειώσει το σκηνικό με τη μυρωδιά και με τη γεύση.

Ιδανική λεπτομέρεια όλο αυτό να είναι έκπληξη για κάποια από τα μέλη της οικογένειας. Για τον μπαμπά, τη μαμά ή τα παιδιά. Εξαρτάται από ποιον θέλουμε να βάλουμε περισσότερο στο παιχνίδι της προετοιμασίας.

Διοργάνωσε μία ξεχωριστή βραδιά

Οικογενειακό δείπνο σε ένα αγαπημένο εστιατόριο, σινεμά, θέατρο ή τραπέζι στο σπίτι; Τι προτιμάς; Η ιδέα είναι να γιορτάσετε αυτή την ημέρα αγάπης με τον τρόπο που σας ταιριάζει καλύτερα. Χρησιμοποίησε ως έμπνευση τα έθιμα της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά μη μείνεις μόνο εκεί. Διοργάνωσε μία βραδιά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας.

Μπορείτε να ανταλλάξετε δώρα που έχετε φτιάξει ειδικά για τη μέρα. Επίσης, μπορείτε να μοιραστείτε λόγους για τους οποίους αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Συνήθως είναι κάτι που το θεωρούμε δεδομένο. Είναι όμως τόσο ωραίο να σου θυμίζουν τα αγαπημένα σου πρόσωπα τους λόγους για τους οποίους σε θεωρούν ξεχωριστό. Κι αντίστοιχα να κάνεις κι εσύ το ίδιο για τους άλλους.

Αναρωτιέσαι που θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να διακοσμήσεις το πρωινό ή το βραδινό σου τραπέζι; Το Happy Teapot έχει δημιουργήσει ειδική κατηγορία με όλα όσα θα χρειαστείς.

Βιβλία σχετικά με την αγάπη

Η βιβλιογραφία είναι γεμάτη με παραμύθια και ιστορίες αφιερωμένες στην αγάπη για τους γονείς και τα παιδιά τους, τους φίλους ή και την έννοια αυτού του όμορφου συναισθήματος. Επιλέξτε τα αγαπημένα σας και διαβάστε τα παρέα.

Κάθε ένα από αυτά μπορούν να γίνουν η δική σας έμπνευση για να συζητήσετε: “Τι είναι τελικά αγάπη;” και να ανταλλάξετε απόψεις.

Και η αναμνηστική φωτογραφία

Κρατήστε αυτή στιγμή αγάπης στον χρόνο μέσα από μία αναμνηστική φωτογραφία. Μπορείς μάλιστα να τυπώσεις αυτή τη φωτογραφία, να τη βάλεις σε μία όμορφη κορνίζα και να την τοποθετήσεις σε ένα σημείο του σπιτιού από το οποίο περνάτε συχνά. Έτσι, το μυαλό θα θυμάται όλο και πιο συχνά αυτό το στιγμιότυπο αγάπης, ακόμα κι αν εμείς χανόμαστε μέσα στην ταχύτητα της καθημερινότητας.

 

Μείνε συντονισμένος με τις Πυγολαμπίδες. Έχουμε βάλει στόχο μέσα στο 2020 να ανακαλύψουμε ακόμη περισσότερες δημιουργικές στιγμές παρέα με φίλους και οικογένεια. Για να παραμείνουμε παιδιά! Μπες κι εσύ στη συζήτηση και δώσε τη δική σου έμπνευση! Μοιράσου στα κοινωνικά δίκτυα τις ιδέες σου με το #miameramazi και κάνοντας tag το προφίλ μας για να σε ανακαλύψουμε.