
24οι Θεατρικοί Μαθητικοί Αγώνες από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης
Ας αφήσουμε μια αχτίδα ονείρου να φωτίσει τις ψυχές μας!
Για εικοστή τέταρτη χρονιά τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης διοργανώνουν τους Θεατρικούς Μαθητικούς Αγώνες «ακτίς ονείρου 2026» από τις 18 έως τις 24 Μαΐου στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης με συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και θεατρικών παιδικών ομάδων από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο ΘΕΣΜΟΣ
Το Σχολείο από το 1995 ξεκίνησε ως πρωτοπόρο τη δημιουργία θεατρικού τμήματος με παραγωγή έως και 5 θεατρικών έργων το έτος. Επί σειρά ετών και με βοηθούς το πλούσιο έμψυχο υλικό του, μαθητές και εμψυχωτές, θεατρολόγους, μουσικούς, σκηνοθέτες και χορογράφους, η δυναμική του παρουσία έδωσε ώθηση για την οργάνωση ενός φεστιβάλ.
Τα τελευταία 23 χρόνια με πολλή αγάπη για το παιδί και την τέχνη του θεάτρου η θεατρική συνάντηση «Ακτίς Ονείρου» αγκαλιάζει δημόσια και ιδιωτικά σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, δίνοντας βήμα στις καλλιτεχνικές αναζητήσεις και δημιουργίες θεατρικών ομάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Γρήγορα είχε τεράστια απήχηση και σε σύντομο χρονικό διάστημα καθιερώθηκε ως ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός της πόλης μας, που πραγματοποιείται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας. Η «ακτίς ονείρου» συνεχίζει εδώ και είκοσι τρία χρόνια να φωτίζει τις ψυχές όλων μας.
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Στηριζόμενοι στα χαμόγελα ικανοποίησης που διακρίνονται στα παιδικά πρόσωπα αλλά και στις δυνατές φιλίες που αναπτύχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια, το σχολείο συνεχίζει δυναμικά με την πεποίθηση, ότι το θέατρο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια διδασκόντων και διδασκομένων και να δώσει πληρέστερα και ταχύτερα αποτελέσματα από τις παραδοσιακές τεχνικές διδασκαλίας ή και να γίνει η βάση ενός σύγχρονου προβληματισμού και δρόμος ουσιαστικής ανακάλυψης.
ΣΤΟΧΟΙ
- Η παρουσίαση των διδακτικών προτάσεων, των διαφορετικών απόψεων και προσεγγίσεων, των πρωτοβουλιών αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο της θεατρικής αγωγής.
- Η διαμόρφωση και η παρουσίαση ενός σύγχρονου και καινοτόμου «πολιτιστικού αποτυπώματος» που αναδεικνύει κλασικές αξίες μέσω της ενδυνάμωσης της προσωπικότητας των μαθητών/τριών, της αλληλεπίδρασης, της βιωματικής και ομαδοσυνεργατικής μάθησης, της διαφορετικής έκφρασης και της καλλιέργειας της ενσυναίσθησης.
- Η ευαισθητοποίηση σε ζητήματα καίριας σημασίας (βιωσιμότητα, αειφορία κ.λπ.), για απόκτηση «δεξιοτήτων ζωής» όπως η πολιτισμική και κοινωνική επίγνωση, η καλλιέργεια της αισθητικής αντίληψης και κοινωνικότητας, η συνεργασία, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η συμπερίληψη και η αποδοχή.
- Η ενθάρρυνση της ευγενούς άμιλλας και η ενίσχυση της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης για μια νέα γενιά με οράματα και δυναμική εξέλιξης σ’ έναν κόσμο υψηλών απαιτήσεων, αφού ο ανταγωνισμός απαιτεί ανθρώπους με πολυδιάστατες γνώσεις και ικανότητες.
- Η επιβράβευση τέτοιων προσπαθειών που φέρνουν κοντά μαθητές από διάφορες περιοχές και βιώνουν τη χαρά της δημιουργίας αλλά και την επικοινωνία με μορφή ανταλλαγής πολιτιστικών αξιών στο επίπεδο της φιλίας και της συνεργασίας.
- Η στήριξη φιλανθρωπικών αξιών, αφού το χρηματικό ποσό που συγκεντρώνεται από τις προαιρετικές εισφορές στον «κουμπαρά του παιδιού» δίδεται σε φορείς και ιδρύματα που μεριμνούν για παιδιά.(Χαμόγελο του παιδιού, Παιδικό χωριό S.O.S, ΕΛ.Ε.Π.Α.Π., Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, ΟΔΗΠΑ, Φλόγα, Ελπίδα, κ.ά.).
Τελετή λήξης
Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μαΐου 2026, τελευταία ημέρα της συνάντησης, στη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τα βραβεία και οι έπαινοι.
Χρήσιμες πληροφορίες
Από Δευτέρα 18 Μαΐου έως Κυριακή 24 Μαΐου 2026
Είσοδος ελεύθερη με προαιρετικό εισφορά στο τέλος για φιλανθρωπικό σκοπό.









Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.